فهرست مطالب

حیات - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1386)

فصلنامه حیات
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1386)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راهنمای نویسندگان مقالات
    صفحه 3
  • فریبا تباری، معصومه ذاکری مقدم، ناصر بحرانی، زهرا منجمد صفحه 5
    زمینه و هدف
    از جمله اختلالاتی که به شدت روی سلامت و در نتیجه کیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد بیماری های مزمن نظیر سرطان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان تازه تشخیص داده شده، انجام گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی است که در درمانگاه های منتخب انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. نمونه ها شامل 196 بیمار مبتلا به سرطان تازه تشخیص داده شده بودند، که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته در مورد مشخصات فردی، مشخصات بیماری و کیفیت زندگی در جنبه های جسمی و اجتماعی-اقتصادی و پرسشنامه استاندارد بک(Beck) در بعد روانی می باشد. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آمارهای توصیفی نظیر فراوانی مطلق و نسبی و میانگین و آمار استنباطی نظیر آزمون 2 استفاده شد.
    یافته ها
    کیفیت زندگی بیشترین بیماران در ابعاد جسمی (9/67%)، روانی (2/63%) و اجتماعی - اقتصادی (5/76%) مطلوب بوده است. همچنین ارتباط آماری معنادار بین وضعیت اقتصادی با ابعاد جسمی (001/0p<)، روانی و اجتماعی - اقتصادی (05/0p<) کیفیت زندگی، بین تعداد فرزندان با بعد جسمی (001/0p<) کیفیت زندگی، نوع سرطان با بعد جسمی (001/0p<) کیفیت زندگی و مرحله بیماری با ابعاد جسمی (001/0p<)، روانی و اجتماعی – اقتصادی (05/0p<) کیفیت زندگی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان تازه تشخیص داده شده در ابعاد جسمی، اجتماعی - اقتصادی و روانی در جامعه ما مطلوب می باشد، لذا پرستاران با اگاهی از این مطلب می توانند همچنان نقش مهمی در جهت ارتقای بیشتر و تداوم کیفیت زندگی بیماران داشته باشند.
    کلیدواژگان: بیمار، کیفیت زندگی، سرطان
  • حسین درگاهی، میترا قریب، مریم گودرزی صفحه 13
    زمینه و هدف
    پرستاران قانع ترین گروه شغلی در میان گروه های شاغل در بیمارستان ها به شمار می آیند که برای افزایش کارایی در این سازمان ها بسیار مورد توجه مدیریت بیمارستان ها قرار گرفته اند. امروزه مفهوم جدیدی از رضایت شغلی تحت عنوان کیفیت زندگی کاری در جهت افزایش کارایی مد نظر مدیران قرار گرفته است. به همین منظور مطالعه ای با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری پرستاران و مولفه ها یا عناصر تشکیل دهنده آن با بهره گیری از نگرش این افراد در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 85-1384 انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقطعی و توصیفی - تحلیلی است. محیط پژوهش شامل 15 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران و جامعه پژوهش نیز کلیه کارکنان پرستاری شاغل در این بیمارستان ها بودند. نمونه پژوهش را تعداد 349 نفربه عنوان 20% تعداد کل پرستاران در این بیمارستان ها تشکیل داده که به روش تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری مشتمل بر 30 سؤال استفاده شد. امتیازات پاسخ ها بر مبنای روش لیکرت تعیین گردید. تعیین روایی پرسشنامه با اخذ نظرات متخصصین امر صورت گرفت و جهت تعیین پایایی از روش آزمون مجدد و آلفای کرونباخ استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که پرستاران از اکثر عناصر یا مؤلفه های کیفیت زندگی کاری خود رضایت ندارند. اکثریت قریب به اتفاق این افراد از وجود حوادث ناشی از کار، فقدان مقررات ایمنی و انضباط کاری، نامطلوب بودن شرایط بهداشتی محیط کار، نبود آزمایش ها و معاینات پزشکی به صورت دوره ای، پایین بودن میزان حقوق ماهیانه، امکانات رفاهی، پاداش های نقدی و غیر نقدی، مزایای غیر مستقیم، و همچنین وجود استرس های شغلی و شفاف نبودن دورنمای شغلی ناراضی هستند.
    نتیجه گیری
    در مجموع دو سوم پرستاران از کیفیت زندگی کاری خود رضایت ندارند. این افراد از بیشتر جنبه های زندگی کاری خود ناراضی هستند. بیشترین میزان نارضایتی پرستاران مورد مطالعه از نیازهای اولیه و پایه زندگی کاری آن هاست. نتایج به دست آمده از این پژوهش می تواند به مدیران ارشد حوزه سلامت در جهت تدوین برنامه های راهبردی و ارتقای کیفیت زندگی کاری پرستاران کمک کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پرستاران، بیمارستان
  • نسرین رسول زاده، جیران زبردست، میترا ذوالفقاری، عباس مهران صفحه 23
    زمینه و هدف
    دیسمنوره در زمره شکایات شایع زنان است که بر زندگی روزانه آنان اثر می گذارد. درمان های مختلفی برای دیسمنوره مطرح شده که از آن میان می توان به آرام سازی اشاره نمود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر روش آرام سازی پیش رونده عضلانی بر دیسمنوره اولیه دانشجویان دختر دانشکده پرستاری - مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی صورت گرفته و نمونه مورد مطالعه شامل 80 نفر دانشجوی دختر سال اول دانشکده پرستاری و مامایی مبتلا به دیسمنوره درجه 2 و 3 بوده است. واحدهای مورد پژوهش به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در گروه تجربه پس از آموزش روش آرام سازی، واحدهای پژوهش روزانه 2 بار، هر بار به مدت 20 دقیقه در طی 3 ماه متوالی آرام سازی پیش رونده عضلانی را انجام می دادند و پرسشنامه ای را در سه روز اول هر دوره قاعدگی تکمیل می نمودند. گروه کنترل پرسشنامه را در سه روز اول دوره قاعدگی (2 بار در روز) تکمیل می نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی، 2، فیشر و t مستقل و نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    در دوره اول (149/0=p) و دوم قاعدگی (390/0=p) اختلاف معناداری بین دو گروه کنترل و تجربه مشاهده نشد. لیکن در دوره سوم (023/0=p) اختلاف معناداری را بین دو گروه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه، روش آرام سازی پیش رونده عضلانی موجب کاهش درد دیسمنوره می شود. بنابراین روش یاد شده را می توان به عنوان یک درمان مؤثر برای کاهش درد دیسمنوره مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: دیسمنوره، آرام سازی پیش رونده عضلانی، دانشجو
  • سیده طاهره میرمولایی، زهره خاکبازان، انوشیروان کاظم نژاد، مهناز آذری صفحه 31
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده است که رضایت دریافت کنندگان مراقبت، از شاخص های مهم ارزیابی کیفیت خدمات است و یافتن جنبه هایی از خدمات که موجب نارضایتی می شود و سعی در رفع آن ها مؤثرترین راه افزایش کیفیت است. همچنین رضایت از کیفیت خدمات و رضایت از ویژگی های محل دریافت مراقبت ها، موجب افزایش استفاده از مراقبت ها شده و در نهایت، سرانجام بارداری را بهبود می دهد. هدف از این مطالعه تعیین میزان دریافت و رضایت از مراقبت های دوران بارداری در بین زنان حامله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1384 است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 380 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به 8 مرکز بهداشتی- درمانی و 2 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1384 با توجه به آمار سه ماهه سوم به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل سؤالاتی در خصوص مشخصات فردی، میزان دریافت و رضایت از مراقبت های عاطفی، اطلاعاتی، جسمانی و دسترسی به خدمات و خصوصیات محیط بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی آزمون 2 در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در کل میزان دریافت مطلوب مراقبت ها 4/53% و میزان رضایت از مراقبت ها 7/54% بود. در مراکز بهداشتی میزان مطلوب مراقبت ها و همچنین میزان رضایت از مراقبت ها به ترتیب 1/56% و 5/57% و در بیمارستان ها به ترتیب 46% و 47% بوده که تفاوت آماری معنادار بین مراکز بهداشتی و بیمارستان ها مشاهده شد (به ترتیب 003/0=p و 005/0=p). این تفاوت مربوط به دریافت مراقبت های عاطفی و جسمانی و رضایتمندی از مراقبت های عاطفی و دسترسی به خدمات و خصوصیات فیزیکی محیط می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که میزان مطلوب دریافت مراقبت و رضایت از مراقبت های دوران بارداری در کل کمتر از 60% و چیزی در حدود نیمی از افراد را شامل می شود و در زمینه دریافت مراقبت های اطلاعاتی و میزان دسترسی به خدمات و رضایت از مراقبت های اطلاعاتی و جسمانی هم در مراکز بهداشتی درمانی و هم بیمارستان ها بیشترین مشکل وجود داشته است، پیشنهاد می شود که مسؤولین با جذاب کردن و مجهز کردن این محیط ها به ویژه در بیمارستان ها و تامین تعداد مناسب کارکنان و برگزاری بازآموزی برای آن ها در مراکز بهداشتی و استقرار فرد مراقبت ثابت (استاد، رزیدنت، مربی مامایی) در کلیه روزها در بیمارستان ها و لذا مراجعه مادران به همان فرد قبلی در هر مراجعه برای برقراری ارتباط و حمایت عاطفی و جسمانی کافی، موجب استفاده بهتر و بیشتر از مراقبت های دوران بارداری گردند.
    کلیدواژگان: مراقبت های دوران بارداری، دریافت، رضایت، بیمارستان، مراکز بهداشتی
  • ندا مهرداد، مهوش صلصالی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 41
    زمینه و هدف
    به کارگیری نتایج تحقیقات در ایران در مرحله آغازین قرار دارد و پرستاران می کوشند تا عملکرد بالینی خود را بر پایه شواهد علمی قرار دهند. بسیاری از مطالعات نشان می دهند که انجام تحقیق و به کارگیری نتایج آن در فعالیت های بالینی پرستاران، دغدغه حرفه پرستاری نبوده است. این مطالعه به بررسی نگرش پرستاران نسبت به تحقیق و به کارگیری نتایج آن در فعالیت های بالینی پرداخته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 410 پرستار و مربی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای دو قسمتی بود. بخش اول مربوط به اطلاعات فردی و بخش دوم درباره نگرش پرستاران نسبت به تحقیق و استفاده از نتایج آن بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    2/91% نمونه ها به استفاده از یافته های تحقیق در فعالیت های بالینی اعتقاد داشتند، اما 6/77%آنان معتقد بودند که تحقیقات به فعالیت های بالینی پرستاری مربوط نیست. در عین حال 3/88% پرستاران اعتقاد داشتند که تحقیقات به ساخت پایه علمی در پرستاری کمک می کند. تصویر کلی نتایج نشان داد که 70% شرکت کنندگان نسبت به تحقیق نگرش مثبت دارند. بین نوع فعالیت حرفه ای، بخش یا گروه آموزشی شرکت کنندگان و فعالیت در امر پژوهش، با نگرش پرستاران نسبت به تحقیق و استفاده از نتایج آن ارتباط معنادار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اکثریت نمونه ها نسبت به استفاده از یافته های تحقیق نگرش مثبت دارند. اما اهمیت دادن پرستاران به تحقیق، به تنهایی برای استفاده از تحقیق کافی نبوده و برای آن که استفاده از نتایج تحقیق در پرستاری یک واقعیت تلقی گردد، انجام تحقیقات بیشتری در زمینه عوامل مؤثر در به کارگیری نتایج تحقیق در پرستاری لازم است.
    کلیدواژگان: نگرش، تحقیق، به کارگیری، پرستار
  • فاطمه رحیمی کیان، مهوش مشرفی، ماندانا میرمحمدعلی ئی، عباس مهران، مهرنوش عامل ولی زاده صفحه 53
    زمینه و هدف
    طبق آمارهای موجود در ایران هر ساله 400 تا 500 هزار حاملگی ناخواسته ایجاد می شود. روش های اضطراری پیشگیری از بارداری به راحتی در دسترس، قابل استفاده و ارزان هستند. با توجه به نقش مهمی که کارکنان مراکز بهداشتی در این مورد دارند، این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر آموزش روش های اضطراری پیشگیری از بارداری بر آگاهی و نگرش کارکنان مراکز بهداشتی درمانی جنوب شهر تهران انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک تحقیق نیمه تجربی و از نوع مداخله ای است که در مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفته است. نمونه گیری به روش تصادفی در 16 مرکز (مراکز بهداشت جنوب تهران، شهرری و اسلام شهر) بر اساس تعداد کارکنان بهداشتی شاغل انجام گردید که مشتمل بر 216 نفر بودند و طی دو جلسه 30 دقیقه ای به صورت آموزش انفرادی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ و ارایه یک پمفلت، آموزش داده شدند. اطلاعات طی 2 مرحله قبل از آموزش و حداقل 2 تا4 هفته پس از آموزش از طریق پرسشنامه جمع آوری و سپس توسط نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات آگاهی و نگرش واحدهای پژوهش قبل و بعد از آموزش اختلاف معنادار آماری (001/0p<) وجود دارد. بین ویژگی های فردی واحدهای پژوهش و نوع نگرش آن ها نسبت به روش های اضطراری پیشگیری از بارداری ارتباط معنادار آماری دیده نشده ولی بین ویژگی های مانند جنس (001/0p<)، رشته تحصیلی (001/0p<) و سطح تحصیلات (03/0p=) با میزان آگاهی واحدهای پژوهش در دو مرحله قبل و بعد از مداخله ارتباط معنادار آماری مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاکی از آن است که آموزش در ارتقای سطح آگاهی و تغییر نگرش کارکنان بهداشتی نسبت به روش های اضطراری پیشگیری از بارداری به عنوان یک روش نجات بخش به منظور توقف روند افزایشی حاملگی ناخواسته و متعاقبا سقط های غیرایمن مؤثر می باشد. بنابراین می توان توصیه نمود «آموزش روش های اضطراری پیشگیری از بارداری» در برنامه های آموزش مداوم کلیه کارکنان بهداشتی شاغل در مراکز بهداشتی درمانی مخصوصا ارایه دهندگان خدمات تنظیم خانواده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، روش های اضطراری پیشگیری از بارداری، آگاهی، نگرش، کارکنان بهداشتی
  • ترانه تقوی لاریجانی، فرهاد رمضانی بدر، علیرضا خاتونی، زهرا منجمد صفحه 61
    زمینه و هدف
    دانشجویان پرستاری و مامایی، عوامل استرس زای متعددی را تجربه می کنند. به منظور کاهش استرس ها و پیشگیری از عواقب آن ها باید تدابیری اتخاذ گردد. هدف از این مطالعه مقایسه عوامل استرس زا بین دانشجویان سال آخر پرستاری و مامایی در دانشگاه های علوم پزشکی منتخب شهر تهران است. مقایسه عوامل استرس زا در دانشجویان پرستاری و مامایی می تواند شرایط زمینه ای کنترل کننده این عوامل را تا حدود زیادی مشخص کند.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی است. نمونه های پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دختر سال آخر پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی تهران،ایران و شهید بهشتی در سال تحصیلی 84-83 بودند، که به روش سرشماری انتخاب شدند. از 380 نفر دانشجویان سال آخر، تعداد 363 نفر در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد که شامل متغیرهای فردی (15 سؤال) و عوامل استرس زا (54 سؤال) در سه حیطه محیط دانشگاه، محیط بالین و مسایل شخصی-اجتماعی می باشد. پس از تعیین اهم عوامل استرس زا توسط دانشجویان پرستاری و مامایی، کلیه عوامل استرس زا بین دانشجویان پرستاری و مامایی مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی نظیر شاخص های مرکزی (میانگین)، و آمار استنباطی نظیر آزمون 2، توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تعدادی از عوامل استرس زا نظیر مبهم بودن آینده شغلی، عدم کفایت حرفه ای هنگام فارغ التحصیلی، مراقبت از افراد در حال مرگ، فقدان هماهنگی بین آموزش و بالین، نگرانی در زمینه اشتغال و کاریابی و... به طور مشترک توسط دانشجویان پرستاری و مامایی عنوان شده است. همچنین بین برخی از عوامل استرس زا در حیطه تحصیل در دانشگاه (نظیر نارضایتی از رشته تحصیلی)، حیطه بالین (نظیر دانش بالینی ناکافی)، و حیطه شخصی - اجتماعی (نداشتن اعتماد به نفس) با رشته تحصیلی ارتباط آماری معناداری مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان پرستاری و مامایی در حیطه های تحصیل در دانشگاه، محیط بالین و شخصی-اجتماعی با استرسورهای متعددی روبرو هستند که برخی از آن ها اهمیت بالایی دارد. همچنین در مواردی دانشجویان پرستاری و مامایی استرس های متفاوتی را تحمل می کنند که مقایسه آن ها زمینه ارایه راه کارهای مؤثرتر در کاهش عوامل استرس را فراهم می کند. لذا لازم است که مسؤولین دانشکده ها برای کاهش عوامل استرس زا برنامه ریزی نموده و راه کارهای بهینه را به کار گیرند.
    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، دانشجویان، پرستاری، مامایی
  • آذر حاتمی، زهرا طالبی توتی صفحه 71
    زمینه و هدف
    تغذیه با شیر مادر و موفقیت آن تحت تاثیر الگوی صحیح شیردهی قرار دارد. به همین دلیل این مطالعه به بررسی الگوی شیردهی در کودکان زیر یک سال تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان ری پرداخته است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی است. انتخاب نمونه ها با روش تصادفی خوشه ایانجام گرفته که شامل 400 مادر دارای کودک زیر یک سال می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که اعتبار آن به روش اعتبار محتوا و اعتماد علمی، توسط روش آزمون مجدد تعیین و تایید گردیده است. از آزمون های آماری t، 2 و رگرسیون لجستیک استفاده شده، محاسبه حدود اطمینان با در نظر گرفتن اثر طرح (design effect)= 5/1 صورت گرفته واز آمار توصیفی و تحلیلی آزمون 2 و نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردیده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در مجموع 23% مادران، شیر خوار خود را بیش از چهار ماه منحصرا با شیر خود تغذیه کرده اند. در 7/58% نمونه ها در کمتر از دو ساعت، تماس بین مادر و کودک برقرار شده است. 2/95% از نوزادان، اولین تغذیه خود را با شیر مادر (آغوز) شروع کرده اند، 65% مادران به نوزادان خود (قبل از شش ماهگی) برای درمان زردی ترنجبین و آب قند خورانده اند. 5/81% از کودکان بر حسب میل خود، بدون محدودیت زمانی و 5/18% از کودکان بین دو تا چهار بار در شبانه روز با شیر مادر تغذیه شده اند. بین تحصیلات پدر و مادر، جنس کودک، سن مادر و پدر، رتبه فرزند در خانواده، ملیت کودک و سن کودک با تغذیه انحصاری شیر مادر رابطه معناداری وجود نداشت (05/0p>).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که مادران مورد مطالعه درباره روش صحیح و الگوی مناسب شیردهی دارای باورهای نادرست و آگاهی ضعیف هستند.
    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، شیردهی، الگوی شیردهی
|
  • Tabari F., Zakeri Moghadam M., Bahrani N., Monjamed Z. Page 5
    Background and Objective
    The chronic diseases such as cancer could seriously affect health and consequently quality of life of individuals. The purpose of this study is to evaluate the quality of life in the patients who have been recently diagnosed with caner.Methods & Materials: This research is a descriptive - analytical study aims to determine quality of life in newly diagnosed cancer patients in selected oncology clinics of Tehran University of Medical Sciences. In this research, 196 newly diagnosed cancer patients were selected by simple sampling method and based on aim. The data were collected by a questionnaire including demographic data, disease characteristic and questions about quality of life in physical, physiological and socioeconomic aspects. The socioeconomic questionnaire presented to the patients after his/ her permission and giving necessary descriptions to him/ her about the objectives of the research. The questions were read for illiterate patients by researcher. The SPSS program was used for data analysis. Descriptive statistics such as absolute/ relative and average sufficiency and deductive statistics such as 2 test were used as well.
    Results
    The research results show that the quality of life in physical aspect is desirable in majority (67/9%) of patients. The quality of life in physiological aspect is desirable in majority (63.3%) of patients and as well the quality of life in socioeconomic aspect is desirable in majority (76.5%) of patients. The research conclusion shows that there is a meaningful relationship between number of children and economic status (P<0.001) and quality of life in physical aspect. There is a meaningful relationship between economic status with quality of life in psychological aspect and with quality of life in socioeconomic aspect (P<0.05). There is a meaningful relationship between type of cancer, disease stage at the time of diagnosis (P<0.001), and quality of life in physical aspect. There is a meaningful relationship between disease stage (P=0.002), and quality of life in psychological aspect and quality of life in socioeconomic aspect (P<0.05).
    Conclusion
    The research result shows that the quality of life in physical, psychological and socioeconomic aspects is desirable in the society. Thus the nurses can play an important role in increasing the quality of life of such patients.
  • Dargahi H., Gharib M., Goodarzi M. Page 13
    Background and Objective
    Administrators have to pay attention to nurses as an important group among hospitals employees in order to have better patient outcomes. Recently, nurse's quality of work life is a new concept that attention to it can improve organizational efficiency. This research is to investigate the quality of work life of nurses at Tehran University of Medical Sciences Hospitals in 2005-2006.Methods & Materials: This is a cross-sectional study. The research was conducted among 349 nursing employees. Data were gathered using a questionnaire consisted of 30 elements of QWL. The respondents were asked to determine their overall quality of work life. Validity of the questionnaire was evaluated using content validity and reliability was determined using test-retest method. Statistical analysis was carried out using SPSS statistical software package.
    Results
    The results showed that the majority of nurses were dissatisfied with environmental health and safety at work, monetary compensation and job welfare. There was significant correlation between the executive position of nurses, years of experience and their salary (P<0.05).
    Conclusion
    The study findings showed that nurses had a poor quality of work life. This indicates that majority of employees are unsatisfied with the most aspects of their quality of work life.
  • Rasoolzadeh N., Zebardast J., Zolphagari M., Mehran A. Page 23
    Background and Objective
    Dysmenorrhea is a common problem in young women that affect their activities. Various alternative methods including relaxation have been proposed to manage primary dysmenorrheal. The objective of this research is to study the effects of relaxation on primary dysmenorrhea among first year nursing and midwifery female students at Tehran University of Medical Sciences.Methods & Materials: This is a quasi-experimental study. The samples (n=80) were randomly assigned in two groups. Experiment group (N=40) received the relaxation technique. Relaxation technique was done twice a day; each section lasted 20 minutes for 3 menstruation cycles. The questionnaire on pain measurement were completed in the first, second and third day of cycle. Control group (N=40), completed questionnaire in the same days. Data were analyzed using SPSS software and tested using chi-square, t-test - Willcoxcon and fisher exact tests.
    Results
    The result showed that relaxation therapy had no significant effect on primary dysmenorrhea in the first (P=0.149) and second cycles (P=0.390) in the Experiment group. It had a significant effect on primary dysmenorrhea in third cycle (P=0.023).
    Conclusion
    The results showed that relaxation technique is an effective method in reducing the symptoms of primary dysmanorrhea in the young women
  • Mirmolaei St, Khakbazan Z., Kazemnejad A., Azari M. Page 31
    Background and Objective
    Studies show, client's satisfaction is an important indicator for service quality assessment. Finding causes of dissatisfaction helps to promote health care services quality. High quality prenatal care services and client's satisfaction decreases maternal and neonatal mortality and morbidity. The perceived quality of the prenatal care by the mothers can not be effectively evaluated unless considering the opinions, demands and satisfaction rate of mothers who receive the care. The objective of this study is to measure prenatal care utilization rate and patients satisfaction in the clinics of Tehran University of Medical Sciences in 2005.Methods & Materials: In this cross-sectional study, 380 pregnant women who had received prenatal care services in two hospitals and eight health centers were selected randomly and interviewed. Data were gathered using a questionnaire including demographic characteristics and satisfaction questions. Data were analyzed using SPSS and tested with chi-square and Pearson exact test.
    Results
    According to the results, 53.4 % and 14.8% of the pregnant women had received complete and incomplete prenatal care, respectively. Most of the pregnant women (54.7%) were completely satisfied, 23.7% and 21.6% were moderately and poorly satisfied, respectively. There was a significant relationship between the utilization rate and satisfaction of mothers (P<0.001). 53.4% of mothers in health centers and 46% in hospitals had received complete prenatal care. Satisfaction with prenatal care in health centers and hospitals were 57.5% and 47%, respectively. This difference was probably related to the amount of emotional and physical care received by the patients in the different settings and the characteristics of the centers in which these services are provided. The kind of setting had significant relationship with the utilization and satisfaction rates (P=0.003, P=0.005, respectively). The results showed that the utilization and satisfaction rates in the health centers in which health-care providers were midwives were better than the hospitals in which health-care providers were medical and midwifery students. But in both settings it was lower than 60%.
    Conclusion
    As a result, the utilization rate and satisfaction of mothers were inadequate in health centers and hospitals (lower than 70%). In the hospitals, they were lower than the health centers. The standardization of prenatal care and improvement of educational programs in hospitals should be considered.
  • Mehrdad N., Salsali M., Kazemnejad A. Page 41
    Background and Objective
    Research utilization is a new phenomenon in Iran and the Iranian nurses tend to practice based on evidences. The objective of this research is to investigate nurse's attitude toward research utilization.Methods & Materials: This research is an analytical-descriptive study. The sample included 410 clinical nurses and instructors who were selected through multistage stratified sampling method. Data were gathered using a two-section questionnaire and analyzed using statistical package for social sciences (SPSS).
    Results
    91.2% of respondents believed in using research findings in practice. 77.6% of nurses agreed with the following statement: "Research is not applicable in practice". Furthermore 88.3% agreed that" Research helps to build a scientific base for nursing". The majority of respondents had positive attitude toward research utilization. There was a significant difference between attitude and kind of professional activity, setting and research activity.
    Conclusion
    It seems having positive attitude toward research utilization is not sufficient for applying research results in practice. In order to utilize the research findings, more relevant research in this field of nursing is required
  • Rahimikian F., Moshrefi M., Mirmohammadali M., Mehran A., Amelvalizadeh M. Page 53
    Background and Objective
    According to Iranian national statistics, every year 400 to 500 thousand unwanted pregnancies occur in Iran. The emergency contraceptive methods are easily accessible and affordable for the women of this region. Regarding the important role of health care providers in representing these methods, this study is to determine the knowledge and attitudes of these staff toward required contraceptive methods. Methods & Materials: In this semi-experimental study, 216 health personnel working in south of Tehran health centers were randomly selected. Two 30- minute educational sessions were presented to the staff. The methods of education included face to face, and group discussion. At the end of each session a pamphlet was given to the staff. Data were gathered using a questionnaire before and 2-6 weeks after the education. Statistical analysis was carried out using statistical package for social sciences (SPSS).
    Results
    The results showed that there were significant statistical differences between the knowledge and attitudes (P<0.001) of personnel about the emergency contraceptive methods before and after education. There was no significant relationship between demographic characteristics and attitudes of personnel. There was a significant relationship between sex (P<0.001), educational level (P<0.003), educational major (P<0.001), with knowledge after intervention.
    Conclusion
    Knowledge and attitudes toward emergency contraceptive methods increased significantly after education. This finding reveals the importance of continuous education for health care staff such as midwives and physicians to facilitate successful guidance of their patients towards effective family planning
  • Taghavi Larijani T., Ramezani Badr F., Khatoni A., Monjamed Z. Page 61
    Background and Objective
    Nursing and Midwifery students experience different and numerous sources of stress. Stress is a complex phenomenon that may be experienced by all. Nursing and midwifery students have multiple sources of stress due to their work environment. In order to reduce their stress and prevent the complications, all sources of stress should be recognized. This study was carried out to compare sources of stress between midwifery and nursing students of Tehran universities of medical sciences. Methods & Materials: This is a cross-sectional study. All senior midwifery and nursing students of Tehran and Shahid Beheshti Universities were invited to participate in the study (n=380). Data were collected using a questionnaire including demographic section (15 questions) and sources of stress of educational environment, clinical environment, and social-personal problems (54 items). Data were analyzed using SPSS and tested with chi-square test.
    Results
    363 students participated in the study. Research findings showed that the followings are the most cited sources of stress among the students: ambiguous professional view, incompetent professional knowledge after graduation, caring for terminally ill patients, discordance between theory and clinical education, concerns about employment. Also results showed that there were significant differences between some sources of stress and the study programs.
    Conclusion
    The nursing and midwifery students had numerous sources of stress in the educational, clinical, and social-personal domains of their life that can affect their physical and psychological health and cause learning problems. Using appropriate approaches to control and manage these sources of stress are recommended
  • Hatami A., Talebi Toti Z. Page 71
    Background and Objectives
    Successful breastfeeding is the result of right patterns of breastfeeding. This research aimed to study the patterns of breastfeeding in infants in Ray health centers.Methods & Materials: This is a descriptive study. The cluster random sampling (CRS) technique was used to select 400 mothers who had children under one year. Data were gathered using a questionnaire. Validity of the questionnaire was evaluated using content validity and reliability was determined using test-pretest method. Statistical analysis was carried out using statistical package for social sciences (SPSS).
    Results
    The results showed that 34.5% of mothers breastfed their children exclusively for 6 months. In 58.7% of the samples, the first contact between mother and child was made in less than 2 hours. 95.2% of children were started their first feeding with colostrums and 59% of mothers fed their children with Manna and 54% with sugary water and 39.5% gave them water. 81.5% of children were breastfeed on demand and 18.5% of them were feed two to four times a day. There was no significant relationship between parent's knowledge, child's sex, parent's age, child's rank in the family and child's race with breastfeeding (P>0.05).
    Conclusion
    The results showed that the mothers had wrong beliefs, low knowledge and inappropriate practice on breastfeeding.