فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جمال صیدی، فاطمه الحانی*، مهوش صلصالی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    قضاوت بالینی در پرستاری یک مفهوم در حال تکامل و به عنوان یک واژه پیچیده و مرتبط با سایر مفاهیم مطرح گردیده است. درک دقیق واژه و مقایسه بین رشته ای نیازمند واضح نمودن مفهوم است؛ لذا این مطالعه با هدف تحلیل مفهوم قضاوت بالینی در پرستاری انجام یافته است.

    روش بررسی

    براساس رویکرد تحلیل مفهوم تکاملی Rodgers، مفهوم در حال تکامل قضاوت بالینی در پرستاری تحلیل شد. متون مورد نظر در فاصله زمانی 2013-1980 از پایگاه های اطلاعاتی علمی انتخاب شد. براساس معیارهای ورود به مطالعه و فرایند نمونه گیری 42 مقاله، 3 کتاب و یک مورد رساله با تحلیل درون مایه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که قضاوت بالینی در پرستاری فرایندی پیچیده با ویژگی های توجه، مشاهده، جمع آوری و پردازش داده ها، تفسیر، اولویت بندی و استنتاج است. پیشایندهای آن شامل ارزیابی، دانش، تجربه، شواهد، استدلال بالینی، شهود و تفکر انتقادی و پسایندهای آن شامل تشخیص های پرستاری و تصمیم گیری بالینی است.

    نتیجه گیری

    قضاوت بالینی در پرستاری یک فرایند تفکر انتقادی، موقعیت محور و فراتر از مشاهده و ارزیابی صرف است. این تحلیل توانست تقدم و تاخر مفهوم قضاوت بالینی را نسبت به مفاهیم مرتبط واضح و روشن نماید. نتایج حاصل از این مطالعه در توسعه ابزارهای سنجش قضاوت بالینی، نظریه ها، آموزش و تحقیق کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: پرستاری، تحلیل مفهوم، روش تکاملیRodgers
  • طاهره نجفی قزلجه، زهره پارسایکتا، عباس مهران، مهدی جعفری عوری * صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    سقوط یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است که به سبب بروز تغییرات حسی- حرکتی رخ می دهد. سقوط موجب عوارض جسمی، روحی، مالی و کاهش کیفیت زندگی سالمندان می شود. از آن جا که سقوط پدیده چند عاملی است، بنابراین برای پیش گیری بایستی به صورت چندبعدی عمل نمود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه چندبعدی پیش گیری از سقوط بر وقوع سقوط و کیفیت زندگی سالمندان اجرا گردیده است.

    روش بررسی

    این مطالعه نیمه تجربی با طراحی قبل و بعد در مورد 60 سالمند ساکن سرای سالمندی کامرانی شهر قدس انجام یافته است. مداخله چندبعدی با آموزش به سالمند و مراقبان، ورزش (ورزش کششی، تعادلی، قدرتی) و اصلاح محیطی صورت گرفت. قبل و پس از 6 ماه از شروع مداخله داده ها با استفاده از فرم ثبت دفعات سقوط و پرسشنامه کیفیت زندگی Liepad جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، t زوج، آنووای یک طرفه، من ویتنی، کروسکال والیس و ویلکاکسون در نرم افزار SPSS v.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش اختلاف معناداری در تعداد دفعات سقوط سالمندان و کیفیت زندگی سالمندان بعد از 4 ماه مداخله و2 ماه پیگیری در نمونه های مورد پژوهش نشان داد (001/0 p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر اجرای برنامه چندبعدی پیش گیری از سقوط بر کاهش دفعات سقوط و بهبود کیفیت زندگی سالمندان می توان این روش را در سراهای سالمندی و همچنین در منازل برای سالمندان به اجرا در آورد.

    کلیدواژگان: سالمندی، سقوط، کیفیت زندگی، برنامه چندبعدی پیشگیری از سقوط
  • علی محمدپور، زهره پارسایکتا، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، رضا احمدی، علیرضا محمدزاده صفحات 25-37
    زمینه و هدف
    عفونت HIV یکی از مشکلات مهم سلامتی می باشد که بر جنبه های مختلف زندگی مبتلایان تاثیرگذار است. آگاهی و درک عمیق از آنچه افراد در زندگی با این پدیده تجربه می نمایند، امری ضروری است. مطالعه حاضر نیز با هدف درک و تبیین تجارب مبتلایان به عفونت HIV از زندگی با این پدیده صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی، از نوع پدیدارشناسی تفسیری می باشد که با انتخاب هدفمند 19 نفر مبتلا به HIV/AIDS انجام یافت. با استفاده از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند داده ها جمع آوری گردید. متن تمامی مصاحبه ها ضبط و تایپ گردید و با رویکرد هرمنوتیک به روش دیکلمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مشارکت کنندگان 19 نفر، 9/57% مذکر، با میانگین سنی 39 سال بودند. 1/42% مجرد، 4/47% آنان دارای CD4 کم تر از mm3 200 و به ایدز مبتلا بودند. سه درونمایه اصلی ظهور یافته از داده ها عبارتند از: «جاده مرگ»، «در هاله ای از ابهام» و «امید به نجات». در تفسیر نهایی داده ها مبتنی بر رویکرد Diekelmann، مبتلایان با تعلیق در بیم و امید به سر می برند که از یک سو دریچه ای تاریک به تهدید و مرگ و از دیگر سو روزنه ای روشن با امید به نجات و حیات را تجربه می نمایند.
    نتیجه گیری
    مبتلایان به HIV/AIDS در زندگی با این پدیده ترس ها، تردیدها، همراه با امیدواری ها و چالش های هیجانی متفاوتی نسبت به ادامه زندگی تجربه می نمایند. درک و آگاهی از تمامی این موارد برای تیم سلامت، سایر افراد و سازمان های ذیربط ضروری است، تا با رفتاری واقع بینانه در جهت افزایش امیدواری و تلاش به ادامه حیات در آینده، همراه با مبتلایان برنامه ریزی و اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: آینده، بیم و امید، پدیدارشناسی، HIV، AIDS
  • سمیه قوی پنجه، حسین ابراهیمی، شیرین برزنجه عطری، وحید پاک پور، پویا تاروردی زاده صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    بروز افسردگی در میان دانشجویان پرستاری و مامایی شایع است. آموزش مهارت حل مساله نوعی مداخله روان شناختی کوتاه مدت است که می تواند در حل مشکلات روان شناختی استفاده شود. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت حل مساله بر کاهش شدت افسردگی دانشجویان پرستاری و مامایی اجرا شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه شاهد می باشد. جامعه آماری، کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در نیمسال اول 90-89 در دانشکده های پرستاری و مامایی ارومیه و تبریز بودند. ابتدا مقیاس افسردگی بک در هر دو دانشکده اجرا شد. نمونه پژوهش شامل 92 دانشجو بود که در مقیاس افسردگی نمره 10 و بالاتر کسب کرده بودند و به طور تصادفی به دو گروه مداخله (46 نفر) و شاهد (46 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله در 6 جلسه آموزش مهارت حل مساله دریافت نمود. در پایان در هر دو گروه مقیاس افسردگی بک اجرا شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمرات مقیاس افسردگی بک در گروه مداخله از 60/18 به 41/13 و در گروه شاهد از 04/15 به 91/15 تغییر یافت. بر این اساس میانگین نمرات افسردگی گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد کاهش معناداری (001/0 p<) داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، آموزش مهارت حل مساله به عنوان یک مداخله روان شناختی کوتاه مدت می تواند به ارتقای سلامت روان دانشجویان کمک کرده و زمینه را برای کسب مهارت های مراقبتی و ارتقای کیفیت مراقبت پرستاری و مامایی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: مهارت حل مساله، افسردگی، دانشجوی پرستاری و مامایی
  • نیکزاد عیسی زاده، رضا سلیمی صفحات 47-58
    زمینه و هدف
    از جمله مولفه های کلیدی و اثرگذار در سلامت جسمانی و روانی جنین مساله «آرامش» است. این مولفه از منظر قرآن کریم به عنوان اصلی بنیادین در حوزه های مختلف احکام و اخلاق به حساب آمده و باوری است که در ساحت شریعت بر تمام اوامر و نواهی سایه افکنده است. اهمیت این موضوع به واسطه وجود شرایطی است که بر جنین در دوران بارداری حاکم است و مصالح و مفاسد واقعی فرد را در دوران بعدی رشد تحت تاثیر خود قرار می دهد. تحقیق حاضر به دنبال اثبات نقش بنیادین آرامش در مرحله بارداری و حیات جنینی است و اولویت آن را نسبت به دیگر کارکردها از منظر قرآن کریم مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مروری است که با جستجو در منابع کتابخانه ای انجام یافته است. در این جستجو 15 منبع مرتبط یافت شد. مفهوم آرامش در قرآن از راه کلید واژه هایی مانند، اطمینان (رعد/28)، سکینه (فتح/4)، سکن (توبه/103)، امنیت (ثین/3) و ثبات (فرقان/47) قابل پی گیری است. علاوه بر آن کلید واژه هایی چون سلامت، بارداری، روح و روان مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقوله ازدواج و تشکیل خانواده (از مرحله پیوند و تشکیل خانواده تا بارداری و تولیدنسل) منشوری است که بخشی از اوامر و نواهی دینی را در خود جای داده و براساس تحقیقات به عمل آمده از آیات قرآن کریم کارکردهای مختلفی چون «تکثیر نسل، ارضای غرایز به ویژه غریزه جنسی و آرامش روحی و روانی» را به دنبال دارد. اهمیت پیگیری نقش آرامش به عنوان یکی از نیازهای اصلی روحی و روانی در مرحله بارداری و رشد و تکامل جنین که یکی از مراحل حساس و نقش آفرین حیات مادی و معنوی انسان است، از آن روست که براساس بررسی آیات، مهم ترین کارکرد در فرآیند بارداری به حساب آمده است.
    نتیجه گیری
    شرط دست یابی به موقعیتی آرام و رضایت بخش در دوران بارداری و در نهایت تولد فرزندی صالح و سالم، کسب، حفظ و تقویت آرامش روحی و روانی در پرتو توجه به رهنمودها و راهبردهای معنوی قرآن کریم است.
    کلیدواژگان: آرامش، سلامت، بارداری، روح، روان
  • سرور سهرابی، زهرا احمدی، زیبا مسیبی، حمید حقانی صفحات 59-68
    زمینه و هدف
    مقالات علمی و مشاهدات بالینی حاکی از آن است که بستری شدن نوزادان در بیمارستان باعث اختلال در ایجاد دلبستگی بین مادر و نوزاد می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ نوزاد توسط مادر بر دلبستگی مادران نوزادان بستری در بخش مراقبت نوزادان اجرا گردیده است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 42 مادر همراه با نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های علی اصغر (ع) و آرش در سال 1392 برای گروه آزمون و شاهد انتخاب شدند. گروه آزمون با استفاده از نمایش فیلم آموزش ماساژ و تمرین عملی روی ماکت، ماساژ نوزاد را فرا گرفتند، سپس مادران نوزادنشان را به مدت 5 روز ماساژ دادند. ماساژ برای هر نوزاد در هر روز 1 نوبت به مدت 15 دقیقه اجرا شد. رفتار دلبستگی مادران نسبت به نوزادانشان قبل از انجام ماساژ و بعد از 5 روز ماساژ در هنگام شیردهی ارزیابی شد. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس سنجش دلبستگی مادر به نوزاد بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری کای اسکوئر، آزمون دقیق فیشر و آزمون t در نرم افزار SPSS v.19 استفاده شد.
    یافته ها
    دو گروه آزمون و شاهد از نظر اطلاعات جمعیت شناختی همسان بودند و اختلاف در میانگین دلبستگی مادران قبل از ماساژ در دو گروه براساس آنالیزهای آماری معنادار نبود (05/0 p>). ارزیابی دلبستگی مادران در روز پنجم، نشان داد میانگین دلبستگی مادران در گروه آزمون (26/4 ± 76/64) با گروه شاهد (38/3 ± 38/53) تفاوت آماری معنادار داشته است (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش موثر ماساژ بر رفتارهای دلبستگی، می توان این مراقبت سنتی را در کلیه بخش های نوزادان رواج داد.
    کلیدواژگان: نوزاد، ماساژ، رفتارهای دلبستگی مادران، بخش مراقبت نوزادان
  • محمدعلی اصلانی، نسرین حنیفی، فضل الله احمدی، رمضان فلاح صفحات 69-81
    زمینه و هدف
    تاخیر در تخلیه معده از مشکلات شایع بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش های مراقبت ویژه است که از طریق لوله تغذیه می شوند. براساس مطالعات طب فشاری می تواند باعث افزایش حرکات معده گردد. این مطالعه با هدف تعیین اثر طب فشاری بر میزان تخلیه معده در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت ویژه انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 78 بیمار تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت های ویژه به روش در دسترس انتخاب و با روش تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه آزمون، طب فشاری با بستن مچ بند در هر دو دست به مدت چهار روز در نقطه نی گوان اعمال شد. حین پذیرش و قبل از هر نوبت گاواژ، حجم باقی مانده معده اندازه گیری و ثبت شد. میانگین حجم باقی مانده معده دو گروه در بدو پذیرش و چهار روز بعد از مداخله با یکدیگر مقایسه گردید. داده ها با نرم افزار SPSS v.16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین حجم باقی مانده معده در دو گروه در بدو پذیرش با استفاده از آزمون تی مستقل و روزهای اول تا چهارم بعد از مداخله با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که بدو پذیرش و روز اول بعد از مداخله اختلاف دو گروه معنادار نبود (05/0< p) اما اختلاف روز دوم تا چهارم معنادار بود (05/0> p). تفاوت میانگین حجم باقی مانده معده در چهار روز تکرار متوالی بعد از مداخله در بیماران گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد با استفاده از آزمون اندازه های تکراری نیز معنادار بود (011/0= p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد طب فشاری میزان تخلیه معده را در بیماران تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش مراقبت های ویژه افزایش می دهد. بنابراین با توجه به این که مچ بند طب فشاری وسیله ای راحت، ارزان، در دسترس و بدون عارضه جانبی است، پیشنهاد می شود جهت بهبود تخلیه معده و پیشگیری از عوارض ناشی از تاخیر در تخلیه معده در بخش مراقبت های ویژه به کار برده شود.
    کلیدواژگان: طب فشاری، تخلیه معده، تهویه مکانیکی، بخش مراقبت ویژه
  • یاسمن هاشمی، سیاوش طالع پسند*، کاوه علوی صفحات 82-96
    زمینه و هدف

    نیاز مبرمی به ابزارهای سنجش دقیق و سریع برای شناسایی زنان مبتلا به اختلال ملال پیش قاعدگی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار غربالگری نشانگان پیش قاعدگی (PSST) در جامعه زنان ایرانی است تا شرایط یک غربالگری سریع و مناسب را برای زنان مبتلا و درمانگران آن ها، فراهم آورد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی است. شرکت کنندگان تعداد 404 دانشجوی دختر بودند که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. تحلیل عاملی اکتشافی، روایی همگرا با اجرای چک لیست تجدیدنظر شده نشانگان روانی، روایی ملاکی با مقایسه تشخیص روان پزشک و PSST و روایی سازه از طریق توان این ابزار در تفکیک گروه های PMS و PMDD از گروه بدون نشانه بررسی شد. ضرایب حساسیت و ویژگی و نقطه برش بهینه با استفاده از منحنی ROC تعیین شدند. در نهایت ضرایب اعتبار با روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی به فاصله زمانی یک ماه برای بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار استخراج شد. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS v.21 انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل عاملی یک ساختار چهار عاملی را آشکار کرد. عامل های «افت علاقه»، «تداخل در عملکرد»، «علایم روان نژندی و جسمانی» و «الگوهای خواب و خوردن» در ساختار ابزار غربالگری نشانگان پیش قاعدگی شناسایی شد. به عنوان شاهدی از روایی همگرا، نمرات PSST با ابعاد چک لیست تجدیدنظر شده نشانگان روانی رابطه معناداری نشان داد. ضریب توافق حاصل بین تشخیص روان پزشک و PSST برای PMS، 314/0 و برای PMDD، 807/0 بود. این ابزار توانست گروه های PMS و PMDD را از گروه بدون نشانه به طور معنادار تفکیک نماید. نقطه برش بهینه برای تفکیک افراد مبتلا به PMDD 22/2 تعیین شد که ضرایب حساسیت و ویژگی آن به ترتیب 9/0 و 77/0 بود. ضریب آلفای کرونباخ و ضریب اعتبار با روش بازآزمایی برای کل ابزار به ترتیب 913/0و 561/0 بود.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی ابزار غربالگری نشانگان پیش قاعدگی می تواند به عنوان ابزاری معتبر در جامعه زنان مورد استفاده قرار گیرد و دارای ویژگی های روان سنجی مطلوبی می باشد. این یافته ها می تواند برای غربالگری و شناسایی سریع زنان مبتلا، خصوصا در موقعیت های بالینی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: نشانگان پیش قاعدگی (PMS)، اختلال ملال پیش قاعدگی (PMDD)، ابزار غربالگری نشانگان پیش قاعدگی (PSST)، ویژگی های روان سنجی، دانشجو
|
  • Jamal Seidi, Fatemeh Alhani, - Mahvash Salsali Pages 1-13
    Background and Aim

    Nurses’ clinical judgment is an evolving complex concept. In order to understand the concept، clarification is needed. This study aimed to conduct the concept analysis of clinical judgment in nursing. Methods & Materials: Based on the Rodgers’s evolutionary method، evolving concept of clinical judgment in nursing was analyzed. Literature was retrieved from scientific databases during 1980 to 2013. Based on the inclusion criteria، 42 articles، three books and one dissertation were analyzed using thematic analysis method.

    Results

    The results showed that clinical judgment in nursing was a complicated process with attributes including intention، observation، data collection and information process، interpretation، prioritization and inference. Antecedents included knowledge، experience، evidences، clinical reasoning، intuition، critical thinking; and consequences included nursing diagnosis and clinical decision making.

    Conclusion

    Clinical judgment in nursing is a critical thinking process، situational based and beyond observation and assessment. This concept analysis could distinct the transposition concept of clinical judgment and other related concepts. The results of this study would help to develop theories and clinical judgment measurement instruments in practice، research and educational settings.

    Keywords: clinical judgment, concept analysis, nursing, Rodger's evolutionary method
  • Tahereh Najafi Ghezeljeh, Zohreh Parsa Yekta, Abbas Mehran, Mehdi Jafari Oori Pages 14-24
    Background and Aim

    Falling is common among elderly due to changes in sensory–motor function. Falling causes physical، emotional and financial problems and decreases the quality of life in elderly. Since the causes of falling are multifactorial، multi-dimensional approaches should be considered to prevent it. This study aimed to investigate the effect of a multidimensional fall prevention program on the incidence of falling and quality of life among old people living in nursing homes. Methods & Materials: This before-after quasi-experimental study was conducted on 60 old people living in nursing homes who met the inclusion criteria. Multidimensional fall prevention program was focused on: 1- exercise (stretching، balance، and strength); 2-training classes for caregivers and elderly and; 3-environmental modification. Data were collected before and six months after the intervention using demographic and illness form، fall frequency form and the LEIPAD questionnaire. Collected data were analyzed using the paired t-test، one-way ANOVA، Mann-Whitney and Wilcoxon tests in the SPSS-16.

    Results

    Before and six months after the intervention، the mean frequencies of falling were 2. 00 (±0. 70) and 0. 20 (±0. 55)، respectively. The mean scores of quality of life before and six months after the intervention w ere 56. 48 (±10. 45) and 77. 43 (±10. 45)، respectively. Results indicated that there were statistically significant difference between the study participants before and six months after the intervention regarding falling frequency (P<0. 001) and quality of life score (P<0. 001).

    Conclusion

    The multi-dimensional fall prevention program decreased the fall frequency and increased quality of life of participants. Health care providers، particularly nurses can use the prevention program to diminish falling incidence among elderly and improve their quality of life.

    Keywords: elderly, falls, quality of life, multi, dimensional program, fall prevention
  • Ali Mohammadpour, Zohreh Parsa Yekta, Alireza Nikbakht Nasrabadi, Reza Ahmadi, Alireza Mohammadzadeh Pages 25-37
    Background and Aim
    The HIV infection is a serious health problem with major effects on various aspects of life. It is essential to understand the lived experiences of patients living with HIV/AIDS. The present study was conducted to investigate affected patients'' lived experiences. Methods & Materials: This qualitative study was carried out using an interpretative، phenomenological approach. Nineteen patients with HIV/AIDS were selected using purposive sampling method. Field notes، in-depth and semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were transcribed verbatim and were analyzed using the hermeneutic approach developed by Diekelmann (1989).
    Results
    From 19 participants، 57. 9% were males. Mean age was 39 years; 42. 1% were single; 47. 4% had CD4 counts less than 200 cells/mm3. The main emerged themes were as follows: 1) death way; 2) halo of worries; 3) hope to cure. Based on the final step of the Diekelmann approach، «being in state of hope and fear» was emerged as a constitutive pattern in patients living with HIV/AIDS.
    Conclusion
    Patients with HIV/AIDS experienced fears، doubts، worries، hopes and many emotional challenges in different aspects of their lives. Caregivers should understand and comprehend the emotional states of the patients. Health care providers should design effective interventions to help individuals to cope with HIV/AIDS.
    Keywords: fear, hope, phenomenology, HIV, AIDS
  • Somayeh Ghavipanjeh, Hossein Ebrahimi, Shirin Barzanjeh Atri, Vahid Pakpour, Pooia Tarverdizadeh Pages 38-46
    Background and Aim
    Depression is common among nursing and midwifery students. Problem-solving is a short-term intervention that can be used to treat psychological problems. This study was carried out to evaluate the effect of problem-solving skills training on depression scores among nursing and midwifery students. Methods & Materials: This was a clinical trial. Nursing and Midwifery st udents (n=900) studying at Tabriz and Urmia universities were recruited in the study during 2 010-2011. The Beck Depression Scale was administered in both schools. Ninety two students who achieved a score above 10 in the Beck Depression Scale were selected. One school was randomly allocated to the intervention group and the other one was allocated to the control group. Students in the intervention group received six sessions of problem-solving skills training within three weeks. T he questionnaire was completed by the participants in both schools after the intervention. Data were analyzed using the independent t-test.
    Results
    After the intervention، the Beck Depression Inventory score in the intervention group decreased from 18. 60 to 13. 41 (P<0. 01). There were no differences in the control group before and after the intervention (P<0. 01).
    Conclusion
    The problem-solving skills training program reduced depression scores. Providing information and using the problem-solving skills training are recommended.
    Keywords: problem, solving skills, depression, nursing, midwifery, student
  • Nikzad Iesazadeh, Reza Salimi Pages 47-58
    Background and Aim
    One of the key factors affecting the physical and mental health of fetus is peace. According to Quran، this factor is a fundamental Principle in different fields of Islamic Ethics and law and it also affects all orders and Prohibitions. That’s because of conditions that are ordained during Pregnancy Period and of course it affects the benefits and losses of the Person in next Periods of growth. This study assessed the fundamental role of peace during pregnancy and fetal life from the perspective of the holy Quran and its priority to other functions of marriage. Methods & Materials: This study is a retrospective review which was performed by searching library sources and 15 relevant sources were found. The concept of peace in holy Quran can be followed by keywords such as، Assurance / Etminan (Raad/28)، tranquility/ Sakineh (Fath/24)، inhabitancy / Sakana (Tobeh/103)، Security / Amniyat (Thein/3)، Permanency / Sobat (Forghan/47). In addition، Keywords such as، Health، Pregnancy، and Sprit were studied too.
    Results
    Meanwhile، the topic of marriage and finding a family (including matrimony، spousal time، pregnancy and reproduction) is a composition of religious orders and prohibitions. According to some studies based on the Quran''s verses and his successor’s anecdote considerable results such as reproduction، correct sexual satisfactory، moral and psychological peace was achieved. Relaxation in pregnancy phase is very important and vital process for the embryonic formation particularly in view of his/her future corporeal and spiritual life. Such standpoint is firmly emphasized by Islamic orders due to healthy generation among the human being.
    Conclusion
    Aquiring spiritual relaxation and developing it according to psychological guidelines and strategies of the holy Quran is necessary to achieve a peaceful and satisfactory condition during pregnancy and birth of a healthy and righteous child.
    Keywords: comfort, health, pregnancy, spirit, psyche
  • Soroor Sohrabi, Zahra Ahmadi, Ziba Mosayebi, Hamid Haghani Pages 59-68
    Background and Aim
    Several studies have indicated that hospitalizing infants causes disruption on mother-infant attachment. The aim of this study was to assess the effect of infant massage by mothers on maternal attachment behavior in infants hospitalized in the neonatal care units. Methods & Materials: In this clinical trial، 42 mothers and their neonates were recruited and randomly allocated to the intervention and control groups. Mothers in the intervention group received training by means of educational movies about practical exercises on how to massage the infants. The trained mothers used massage techniques on their infants for five days. The process lasted 15 minutes. The attachment of the mothers on their infants was assessed before and on the day 5 after the massage. Data were collected using the scale of mother-to-infant attachment. Data were analyzed using the Chi-squared test، Fisher’s exact test and the t-test in the SPSS-19.
    Results
    There were no differences between the two groups in terms of demographic variables and the mean of maternal attachment at baseline (P>0. 05). Five days after the massage، there were statistically significant differences between the two groups in the mean maternal attachment (P<0. 001).
    Conclusion
    According to the role of massage in attachment behavior، this traditional care is recommended to be used in neonatal units.
    Keywords: infant, massage, mother attachment behavior, neonatal intensive care unit
  • Mohammad Ali Aslani, Nasrin Hanifi, Fazlollah Ahmadi, Ramazan Fallah Pages 69-81
    Background and Aim
    The major problem with mechanically ventilated patients receiving enteral nutrition hospitalized in the intensive care units is delayed gastric emptying. Acupressure can increase gastric motility. This study aimed to determine the effect of acupressure on the amount of gastric emptying in mechanically ventilated patients hospitalized in the intensive care units. Methods & Materials: In this clinical trial، 78 mechanically ventilated patients were recruited using convenience sampling method; and were randomly divided into two control and experimental groups. Acupressure was applied on the Neiguan point for four days in the experimental group. The control group patients received no intervention. Gastric residual volume was measured in the admission time and before the gavages. The mean gastric residual volume of the admission time and the 1-4 days after the admission were compared in the two groups. Data were analyzed using the independent t-test، Chi-squared test، covariance analysis and repeated measured tests in the SPSS-16.
    Results
    The results revealed that there were no differences between the two groups in the admission time and the first day (P>0. 05). There were statistically significant differences between the two groups in the admission time and 2-4 days after the admission (P<0. 05). The difference of mean scores of gastric residual volume were significantly different between the two groups during the four days of post intervention constantly (Repeated measured ANOVA; P=0. 011).
    Conclusion
    The acupressure increased the gastric emptying in mechanically ventilated patients hospitalized in the intensive care units. Since the acupressure wristband was an easy to use، non-expensive، available procedure، it can be used to improve gastric emptying and prevent delayed gastric emptying complications.
    Keywords: acupressure, gastric emptying, mechanical ventilation, intensive care unit
  • Yasaman Hashemi, Siavash Talepasand, Kave Alavi Pages 82-96
    Background and Aim

    The aim of present study was to assess psychometric properties of premenstrual symptoms screening tool (PSST) to provide a fast and appropriate screening tool for women who suffer from severe PMS/PMDD and their clinicians. Methods & Materials: It was a cross-sectional study. The study included 404 female students studying at Semnan University who were randomly selected using stratified method. In order to assess psychometric properties، we used the exploratory factor analysis، convergent validity (evaluated by symptom checklist-90-Revised)، criterion-related validity (calculated by comparing psychiatrist diagnosis and PSST). Sensitivity and specificity coefficients of optimal cutoff points were calculated by the ROC Curve; and construct validity was evaluated by the PSST ability to separate PMS and PMDD groups from healthy group. Reliability was evaluated using the cronbach’s alpha and test-retest method.

    Results

    The p rinciple component analysis revealed that the PSST consists of four factors: interest reduction، interference in functions، physical and neurotic symptoms، and eating and sleep patterns. As an evidence of convergent validity، PSST scores showed significant correlations with the SCL-90-R’s dimensions. Agreement coefficient between psychiatrists and the PSST diagnosis was 0. 314 for the PMS; and 0. 80 for the PMDD. This tool separated the PMS and PMDD groups from healthy group well. Optimal Cutoff point for separating females suffering from PMDD was 2. 22. The sensitivity and specificity coefficients were 0. 9 and 0. 77، respectively. The cronbach’s alpha was 0. 91 and the test-retest reliability was 0. 56 for the total tool.

    Conclusion

    The translated version of the premenstrual symptoms screening tool can be used as a valid tool for Iranian females. This instrument can be useful for rapid screening and identifying women who suffer from severe PMS/PMDD، especially in clinical settings.

    Keywords: premenstrual syndrome (PMS), premenstrual dysphoric disorder (PMDD), premenstrual symptoms screening tool (PSST), psychometric properties, student