فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام شکیبازاده* صفحات 1-5
    خودمراقبتی اقدامات و فعالیت های آگاهانه، آموخته شده و هدف داری است که فرد به منظور حفظ حیات و تامین، حفظ و ارتقای سلامت خود و خانواده اش انجام می دهد. خودمراقبتی در برگیرنده فعالیت هایی مشتمل بر ارتقای سلامت، پیش گیری از بیماری، درمان بیماری و مصدومیت ها و درمان مبتلایان به بیماری های مزمن و توان بخشی آن ها است. هرچند تاثیر خودمراقبتی بر بهبود پیامدهای سلامت و کاهش هزینه ها در مطالعات متعدد به اثبات رسیده است، شکل گیری و ارتقای کارکرد خودمراقبتی در بیماران، مستلزم مداخلات آموزشی و حمایتی نظام مند جهت مدیریت مشکلات سلامت، توسط متولیان امر سلامت از جمله پرستاران می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی تجاری
  • فریده باستانی، اصغر پورمحمدی*، حمید حقانی صفحات 6-18
    زمینه و هدف
    پیر شدن جمعیت یک پدیده جهانی است که با افزایش احتمال بروز ناتوانی ها و ابتلا به بیماری های مزمن همچون دیابت همراه است. استرس یا فشار روانی از جمله اختلال شایع در فرایند درمان در سالمندان مبتلا به دیابت با اثر متقابل است که به نحوی با سلامتی در ارتباط می باشد. با توجه به وجود گزارش های متضاد بین استرس و ابعاد مختلف سلامتی از جمله سلامت معنوی، این مطالعه با هدف تعیین استرس درک شده و ارتباط آن با سلامت معنوی در سالمندان عضو انجمن پیشگیری و مهار دیابت بابل انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی)، تعداد 194 سالمند 75-60 ساله در انجمن پیشگیری و مهار دیابت بابل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات مقیاس استرس درک شده (Perceived Stress Scale) و پرسشنامه سلامت معنوی (Spiritual Well-being) استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس، کای اسکوئر و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS v.21 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد استرس درک شده در درصد قابل توجهی از سالمندان (2/74%) در سطح پایین و میانگین نمره استرس درک شده آن ها هم در سطح پایین بوده است (06/8 ± 52/2 2). همچنین سطح سلامت معنوی اکثر نمونه های پژوهش، متوسط به بالا و میانگین نمره سلامت معنوی آن ها هم در سطح متوسط بوده است (51/11 ± 72/97). یافته ها حاکی از وجود ارتباط آماری معنادار و معکوس بین استرس درک شده و سلامت معنوی در سالمندان مورد مطالعه است (001/0 p<، 48/0-= r).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، لزوم توجه به سلامت معنوی به عنوان یکی از ابعاد سلامت و تاثیرگذار در میزان استرس درک شده در این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمندی، دیابت، استرس درک شده، سلامت معنوی
  • محمد عباسی، رضا نگارنده*، ناهید دهقان نیری صفحات 19-29
    زمینه و هدف
    دفیبریلاتور قابل کاشت موثرترین روش درمان دیس ریتمی های قلبی است. داشتن این دستگاه حیات بخش، تجربه ای منحصر به فرد با تغییرات مهم در زندگی بیمار می باشد. شناخت این تجارب منجر به افزایش موفقیت در درمان و پی گیری می شود. این مطالعه به منظور شناخت تجربه بیماران دارای دفیبریلاتور قابل کاشت انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی با روش پدیده شناسی تفسیری انجام یافته است. 13 مشارکت کننده به صورت هدفمند از درمانگاه قلب- عروق بیمارستان امام خمینی (ره) تهران انتخاب شدند. مصاحبه های نیمه ساختارمند در مدت زمان بین 30 تا 45 دقیقه انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از فعالیت های شش گام van Manen استفاده شد.
    یافته ها
    در تجزیه و تحلیل داده ها «شروع زندگی دوباره» درون مایه اصلی تجربه زیسته با دفیبریلاتور قابل کاشت به دست آمد. این درون مایه شامل احساس امنیت، زندگی با فرشته نجات، وابستگی به دستگاه و تلاش جهت حفظ دستگاه می باشد.
    نتیجه گیری
    مشارکت کنندگان بعد از تعبیه دستگاه، زندگی دوباره را با احساس امنیت و آرامش خاطر شروع می کنند. آنان تلاش می کنند تا این دستگاه حیات بخش را حفظ نمایند، لذا اعضای تیم درمان به خصوص پرستاران با ارایه آموزش های خودمراقبتی صحیح، می توانند به این افراد و اعضای خانواده آنان کمک نمایند.
    کلیدواژگان: دفیبریلاتور قابل کاشت، پدیده شناسی، تجارب زیسته
  • حجت حبیبی*، علیرضا موغلی، کامران باقری لنکرانی، فروزان حبیبی صفحات 30-42
    زمینه و هدف
    با توجه به این که بیماران اغلب کیفیت خدمات ارایه شده از بیمارستان را بر پایه درک خود از مراقبت پرستاری بنا می کنند و چون خدمات پرستاری نقش بسیار مهمی در رضایت بیماران دارد، می توان انتظار داشت که متغیرهای رضایت شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران بر رضایت بیماران تاثیرگذار باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رضایت و فرسودگی شغلی پرستاران بر رضایت بیماران در بیمارستان های شهر شیراز انجام یافته است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. در این مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای 280 نفر از پرستاران شاغل و 560 نفر از بیماران بستری در بیمارستان های شهر شیراز به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های رضایت شغلی Spector (1996) و فرسودگی شغلی Maslach (1996) و پرسشنامه محقق ساخته رضایت بیماران استفاده شد. داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و AMOS تحلیل و از مدل های معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی جهت سنجش مدل تحقیق استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد دو متغیر رضایت شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران بر رضایتمندی بیماران اثرگذار است. همچنین بین رضایت شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران رابطه منفی و معنادار برقرار است (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود که با تمرکز روی عوامل موثر بر رضایت شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران و رفع کمبودها و سازمان دهی حرفه پرستاری و بهبود سیستم پرداخت و عادلانه کردن آن، زمینه برای بالا بردن سطح کیفیت مراقبت و رضایتمندی هرچه بیش تر بیماران فراهم شود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی پرستاران، فرسودگی شغلی پرستاران، رضایت بیماران از پرستاران
  • زهره خاکبازان، رباب لطیف نژاد رودسری، علی تقی پور*، عیسی محمدی صفحات 43-59
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان در کشورهای توسعه یافته و کم تر توسعه یافته است. پیش آگهی سرطان پستان، قویا بستگی به مرحله بیماری در زمان تشخیص دارد. در حدود 45-25% از زنان ایرانی پس از شناسایی علامت سه ماه یا بیش تر در مراجعه به پزشک تاخیر می کنند. درک افراد از علایم تهدیدکننده حیات و پاسخ متعاقب آن، متاثر از شبکه تعاملات اجتماعی و ساختار اجتماعی فرهنگی به شیوه ای متفاوت شکل می گیرد. این مطالعه با هدف تبیین نقش تعاملات اجتماعی بر رفتارهای سلامت جویی زنان ایرانی با نشانه های سرطان پستان صورت گرفته است.
    روش بررسی
    مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نمونه گیری هدفمند صورت گرفت. مشارکت کنندگان شامل 20 زن با نشانه های سرطان پستان بودند که از خرداد 1391 تا مرداد ماه 1392 به موسسه سرطان بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نمودند. داده ها با انجام مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته جمع آوری و با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی (Graneheim و Lundman) و نرم افزار MAXqda مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه سه درون مایه اصلی شامل 1- اثربخشی آموزه های اجتماعی 2- تعامل با رویکرد حمایت جویانه 3- بازخورد با رویکرد حمایت گرایانه و هفت طبقه شامل: 1- آگاهی بخشی آموزه های اجتماعی 2- اعتمادبخشی آموزه های اجتماعی 3- بازگویی انتخابی علامت 4- جستجوی اطلاعات 5- جلب حمایت روانی 6- اطمینان بخشی و 7- حمایت در تصمیم گیری آشکار شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر آن است که آموزه های اثربخش، در کنار تعاملات اجتماعی حمایت کننده نقش تاثیرگذاری بر رفتارهای جستجوی سلامت دارند. از این رو لازم است ارتقای آگاهی عمومی و اصلاح باورهای بهداشتی مرتبط با سرطان پستان به ویژه در طراحی برنامه های آموزشی رسانه ای به منظور کاهش تاخیر بیماران مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، جستجوی سلامت، سرطان پستان، مطالعه کیفی
  • عباس حیدری، عبدالقادر عصاررودی صفحات 60-73
    زمینه و هدف
    گزارش واضح و مناسب، امکان نقد، ترکیب و کاربرد یافته های مطالعات را تسهیل می کند. بیانیه STROBE یکی از تازه ترین پیشرفت ها، برای بهبود گزارش مطالعات مشاهده ای است. این پژوهش به بررسی کیفیت گزارش مطالعات کوهورت پرستاری و مامایی چاپ شده در مجلات معتبر داخل کشور براساس بیانیه STROBE می پردازد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی- تحلیلی، مقالات مجلاتی که در پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex، Irandoc، Magiran، SID و Google Schoolar نمایه می شوند، با استفاده از کلید واژگان کوهورت، همگروهی و هم گروهی مورد جستجو قرار گرفتند. از 1951 مقاله یافت شده، پس از حذف موارد تکراری و غیرمرتبط، تعداد 241 مقاله و پس از اعمال معیارهای: چاپ مقاله پس از انتشار بیانیه، کوهورت بودن مطالعه و پرستار یا ماما بودن نویسنده اول یا نویسنده مسوول، تعداد 33 مقاله باقی ماند که توسط ابزار توسعه یافته STROBE، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    5/48% مقالات کوهورت، آینده نگر و بقیه تاریخی بودند. میزان انطباق کلی با بیانیه، 56% بود. آیتم های قسمت عنوان، چکیده و مقدمه کیفیت مناسب تر و آیتم های مرتبط با موارد ناقص جمع آوری شده، پیگیری ناقص و توصیف تحلیل حساسیت کیفیت پایین تری داشتند. سال های مورد بررسی، تخصص نویسنده، نوع مطالعه کوهورت و طول مدت داوری تاثیری بر کیفیت گزارش مقالات نداشتند.
    نتیجه گیری
    کیفیت گزارش مقالات کوهورت پرستاری و مامایی در محدوده متوسط محاسبه شد. گزارش ارکان اساسی مطالعات کوهورت که در بیانیه STROBE به آن اشاره شده، توصیه می شود.
  • زهرا کاشانی نیا، مریم دهقان*، فیروزه ساجدی، پوریا رضاسلطانی صفحات 74-84
    زمینه و هدف
    مادران اغلب در مرحله اولیه تولد نوزاد نارس، احساس تنش می کنند به علاوه تنش مادران تا مدت ها بعد از زایمان، با نگرش و رفتار منفی آن ها در تعامل با نوزادشان همراه است. لذا هدف این مطالعه تعیین تاثیر مراقبت کانگورویی بر میزان تنش مادران نوزادان نارس بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه شبه تجربی در مورد 46 زوج مادر و نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های شهید صدوقی و تامین اجتماعی یزد در سال های 92-1391 انجام یافت. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود و نمونه ها در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. در گروه مداخله، مراقبت کانگورویی روزانه 30 دقیقه بعد از تغذیه به مدت 4 هفته انجام گرفت. سپس تنش مادران با استفاده از پرسشنامه تنش والدی در دو گروه ارزیابی و مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست، من ویتنی انجام یافت.
    یافته ها
    میانگین نمره تنش مادران در گروه مداخله 024/17 ± 000/102 و در گروه شاهد 253/18 ± 521/174 بوده است و نتیجه آزمون من ویتنی نشان داد که بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (001/0> p). همچنین تفاوت آماری معناداری بین تنش مادران قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله نیز دیده شد (001/0 > p).
    نتیجه گیری
    مراقبت کانگورویی سبب کاهش تنش مادران نوزادان نارس می گردد. بنابراین تدوین برنامه مراقبت کانگورویی در مواجهه با تنش مادران، به ویژه مادران دارای نوزادان نارس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، تنش مادران، مراقبت کانگورویی
  • فاطمه سوخک، میترا ذوالفقاری*، احمدعلی اسدی نوقابی، حمید حقانی صفحات 85-94
    زمینه و هدف
    استفاده از داروها به صورت روزانه پایه و اساس مدیریت بیماری در تمام بیماران همودیالیزی می باشد. عدم تبعیت از رژیم دارویی باعث افزایش میزان بروز عوارض و مشکلات در این بیماران می شود. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مداخله شناختی-رفتاری بر تبعیت از رژیم دارویی در بیماران همودیالیزی انجام یافته است.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا (ع) لار و ولی عصر (عج) لامرد انجام یافته است (سال 1392). نمونه های پژوهش 70 بیمار بودند که به طور تصادفی در دو گروه مداخله (35 نفر) و شاهد (35 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، مداخله شناختی-رفتاری شش مرحله ای (شناسایی مشکل بیمار، ایجاد اعتماد به نفس و تعهد، افزایش آگاهی از رفتار، طراحی و اجرای یک برنامه آموزشی، ارزشیابی برنامه طراحی شده، حفظ تغییر رفتار مطلوب) انجام یافت. میزان تبعیت بیماران از رژیم دارویی با استفاده از پرسشنامه پژوهشگرساخته به روش خودگزارش دهی، قبل و بعد از مداخله بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل در نرم افزار SPSS انجام یافت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره تبعیت از رژیم دارویی بیماران قبل از مداخله در گروه مداخله 56/4 ± 77/20 و گروه شاهد 65/3 ± 34/22 بود و دو گروه تفاوت آماری معناداری نداشتند (11/0= p). بعد از انجام مداخله، دو گروه از نظر میزان میانگین نمره تبعیت از رژیم دارویی تفاوت آماری معناداری نشان دادند (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه موید آن است که مداخله شناختی-رفتاری به طور معناداری در بهبود تبعیت از رژیم دارویی موثر می باشد. با توجه به اثرات مثبت مداخله شناختی-رفتاری در بهبود تبعیت از رژیم دارویی و اهمیت این مساله در امر مراقبت از بیماران تحت همودیالیز، پیشنهاد می شود پرستاران بالینی از این شیوه استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مداخله شناختی، رفتاری، تبعیت از رژیم دارویی، همودیالیز
|
  • Elham Shakibazadeh * Pages 1-5
    Self-care is a series of learned actions and goal-directed activities done by individuals in order to provide، maintain، and promote health. Self-care activities involve health promotion، disease prevention، treatment of diseases and injuries، and treatment of chronic diseases. Although the impact of the self-care on improvement of health outcomes and reduction of costs are proven in numerous studies، implementation of self-care programs requires systematic educational and supportive interventions provided by health care providers including nurses to overcome health problems.
    Keywords: commercial marketing approach
  • Farideh Bastani, Asghar Pourmohammadi *, Hamid Haghani Pages 6-18
    Background and Aim
    Demographic transition and aging are global conditions result in increased risk of disability and chronic diseases such as diabetes. Considering stress as having mutual interaction with different aspects of health is vital in treatment of common disorders among older adults with diabetes. This study aimed to assess the relationship between the perceived stress with spiritual health among older adults with diabetes registered to the Association of Diabetes Prevention and Control in Babol. Methods & Materials: In this cross-sectional (descriptive- analytical) study، 194 older adults aged 60-75 years old were selected using convenience sampling from the Association of Diabetes Prevention and Control in Babol. Data were collected using the demographic form as well as the Perceived Stress Scale (PSS) and the Spiritual Well-being Questionnaire (SWB). The validity and reliability of the scales were confirmed previously. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics including ANOVA، Chi-Squared tests، t-test and Pearson correlation coefficient in the SPSS-21.
    Results
    The study findings showed that perceived stress was low in a substantial percentage of the elderly (74. 2%) with the mean ± SD of 22. 52±8. 06. Also، the levels of spiritual health were medium to high among most participants (97. 72 ± 11. 51). Interestingly، there was a significant negative relationship between the perceived stress and spiritual health (r=-0. 48، P<0. 001).
    Conclusion
    This study elaborated the relationship between the perceived stress with spiritual health of elderly patients with diabetes. Considering the results، enhancing spiritual health as one of the health dimensions seems necessary.
    Keywords: elderly, diabetes mellitus, perceived stress, spiritual health
  • Mohammad Abbasi, Reza Negarandeh *, Nahid Dehghan Nayeri Pages 19-29
    Background and Aim
    Implantable Cardioverter Defibrillator is the most effective treatment for cardiac dysrhythmias. Having such life-saving device is the unique experience with important changes in the patient’ life. Understanding of these experiences can lead to success in treatment and follow- up. This study aimed to understand the experiences of patients with Implantable Cardioverter Defibrillator. Methods & Materials: A qualitative study using interpretative phenomenological approach was used. Thirteen participants were selected purposefully from heart clinics of Imam Khomeini hospital (Tehran). Each semi-structured interview was conducted in the period 30 to 45 minutes. Data analysis was performed using the six steps of van Manen.
    Results
    The main theme of ‘Start Living Again’ was extracted from patients with implantable defibrillator. This theme consist of ‘a sense of security’، ‘living with angel’، ‘attachment to the device’ and ‘attempt to maintain power’.
    Conclusion
    The participants with an Implantable Cardioverter Defibrillator have a life again with a sense of security and peace of mind. They try to keep this life-saving device. Therefore، health care providers، especially nurses can help this patients and their families by providing appropriate self care education.
    Keywords: Implantable Cardioverter Defibrillator, Phenomenology, lived experience
  • Hojjat Habibi *, Alireza Mooghali, Kamran Bagheri Lankarani, Forouzan Habibi Pages 30-42
    Background and Aim
    Patients often build their perceptions about the quality of health services on the care provided for them in hospitals by nurses. The present study aimed to assess the relationship between the job satisfaction and burnout among nurses with patients'' satisfaction in Shiraz hospitals in 2012. Methods & Materials: In this cross-sectional study، participants were selected through a multi-stage sampling. A total of 280 nurses and 560 patients were recruited to the study. Data were collected using the Spector''s job satisfaction and the Maslach Burnout questionnaire s. The structural equation modeling and the confirmatory factor analysis were used to analyze the data in the SPSS and AMOS.
    Results
    There were significant relationships between the nurses'' job satisfaction and burnout with the patients'' satisfaction. Also، there was a negative and significant relationship between the job satisfaction with burnout among nurses (P<0. 001).
    Conclusion
    T he factors affecting job satisfaction and burnout among nurses should be considered in promoting health care provided by nurses.
    Keywords: job satisfaction, burnout, patient satisfaction, nurse
  • Zohreh Khakbazan, Robab Latifnejad Roudsari, Ali Taghipour *, Eesa Mohammadi Pages 43-59
    Background and Aim
    Breast cancer is the most common cancer diagnosed in women in both developed and developing countries. Long-term prognosis of breast cancer strongly depends on the stage of disease at diagnosis. More than three months after detecting breast symptoms by Iranian women، they go to visit a doctor. The understanding of life-threatening symptoms and the subsequent responses are differently affected by social interaction networks as well as cultural and social contexts. This study aimed to explore the role of social interactions on health-seeking behaviors among Iranian women with breast cancer symptoms. Methods & Materials: A qualitative study was conducted using purposive sampling method. Twenty Iranian w omen who attended the Cancer Institute in Imam Khomeini hospital at Tehran University of Medical Sciences and complained of symptoms of breast cancer were recruited to the study du ring 2012-2013. Data were collected through semi-structured and in-depth interviews. Interviews were transcribed and analyzed using conventional content analysis in the MAXqda.
    Results
    The results revealed three themes including: 1) effectiveness of social learning; 2) seeking social support; and 3) feedback with a supportive approach which included seven categories of informative social learning، reliable social learning، selective disclosure، seeking information، seeking emotional support، giving reassurance and social support for decision making.
    Conclusion
    E ffective social learning and supportive interactions have influential role on health seeking behavior. Thus it is necessary to improve public awareness and correct clients'' social beliefs about breast cancer to shorten the patients'' delay.
  • Zahra Kashaninia, Maryam Dehghan *, Firoozeh Sajedi, Pouria Rezasoltani Pages 74-84
    Background and Aim
    Mothers often feel anxious about giving care to their premature babies. This maternal stress is associated with negative attitudes and behaviors towards babies. The aim of this study was to assess the effect of Kangaroo mother care on stress among mothers with premature babies. Methods & Materials: This quasi-experimental study was carried out on 46 pairs of mothers and their premature babies hospitalized in the ICUs of Shahid Sadooghi and Tamin Ejtemaee hospitals. The participants were selected using convenience sampling method and were assigned into two intervention and control groups. In the intervention group، the Kangaroo mother care was provided to the babies after breastfeeding for about 30 minutes once a day for four weeks. Maternal stress was measured using the Parental Stress Scale before and immediately after the intervention. Data were analyzed using the Chi-squared test، t-test، and Mann-Whitney test.
    Results
    The mean of stress score in mothers of the intervention and control groups were 102. 0 ± 17. 02 and 174. 52 ± 18. 25، respectively (P<0. 001). The stress score was significantly different before and after the intervention among mothers of the intervention group (P<0. 001).
    Conclusion
    The Kangaroo mother care decreased stress score among mothers who had premature babies. The Kangaroo mother care is strongly recommended to be used by mothers with premature babies.
    Keywords: premature, stress, Kangaroo Mother Care
  • Fatemeh Sookhak, Mitra Zolfaghari *, Ahmad Ali Asadi Noghabi, Hamid Haghani Pages 85-94
    Background and Aim
    Medication usage is the bases of disease management in patients who undergo hemodialysis. Non-adherence to medication regimen increases the incidence of complications among the patients. The aim of this study was to investigate the effect of a cognitive-behavioral intervention on medication adherence in patients undergoing hemodialysis. Methods & Materials: In this clinical trial، 70 patients were selected from Imam Reza and Valiasr hospitals. Patients were assigned into two intervention (n=35) and control (n=35) groups. The intervention group received a cognitive-behavioral intervention including six steps: 1) Identifying the problem; 2) Creating confidence and commitment; 3) Increasing awareness of behavior; 4) Developing and implementing the action plan; 5) Evaluating the plan; and 6) Maintaining the desired behavior. Adherence to medication regimen was assessed using a self-report questionnaire before and immediately after the intervention. Data were analyzed using the independent t-test.
    Results
    At baseline، there was no significant difference in adherence to medicine regimen between the intervention (20. 77 ± 4. 56) and control (22. 34 ± 3. 65) groups (P=0. 1). After the intervention، significant difference was observed between the two groups in adherence to medication regimen (P<0. 001).
    Conclusion
    Cognitive–behavioral intervention could improve medication adherence in patients undergoing hemodialysis. It is recommended for nurses to use this approach to improve medical care among the patients.
    Keywords: cognitive, behavioral intervention, medication adherence, hemodialysis