فهرست مطالب

حیات - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1394)

فصلنامه حیات
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم آقابراری، ناهید دهقان نیری* صفحات 1-5
    مراقبت، مفهوم مرکزی در پرستاری است که آن را از سایر حرفه های سلامت متمایز می کند با این حال به اعتقاد برخی دیگر از صاحب نظران، مفهوم مراقبت در انحصار رشته پرستاری نبوده و به عنوان قلب تمام حرفه های سلامت تعریف شده و در فلسفه، دیدگاه و رسالت بسیاری از سازمان ها و موسسات سلامت ارایه شده است (1). مراقبت، به عنوان جوهره پرستاری و تکمیل کننده چهار مفهوم متاپارادایمی پرستاری تعریف شده است (2). همین مرکزی بودن مراقبت در پرستاری منجر به توسعه نظریه های مراقبتی گوناگون شده است. مشهورترین آن ها نظریه مراقبت فرهنگی Leninger، نظریه مراقبت انسانی Watson است که هر دو در دهه 1970 ارایه شده اند. همچنین نظریه Roach در دهه 1980 توسعه یافته است. نظریه دیگر نیز توسط Boykin و Schoenhofer در دهه 1990 ارایه شده است. این نظریه ها از نظر منشا، دامنه، تعریف مراقبت، توصیف پرستاری و عناصر کلیدی مورد مقایسه قرار گرفته اند (3).
    کلیدواژگان: مراقبت بیهوده
  • محمدعلی سلیمانی، رضا نگارنده*، فریده باستانی صفحات 6-22
    زمینه و هدف
    هدف نهایی رفتارهای خودمراقبتی توانمند ساختن بیماران به ویژه بیماران مزمن است. این در حالی است که تصویر واضحی از نحوه خودمراقبتی بیماران مبتلا به پارکینسون وجود ندارد. این پژوهش با هدف تبیین فرایند خودمراقبتی در افراد مبتلا به پارکینسون انجام یافته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع کیفی بوده و با استفاده از روش نظریه زمینه ای در سال 1391 تا 1393 انجام یافته است. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته و یادداشت های در عرصه به منظور پاسخ به سوال فرایند خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پارکینسون چگونه است؟ جمع آوری شد. با 12 بیمار مبتلا به پارکینسون و 4 نفر از مراقبان خانوادگی آنان مصاحبه به عمل آمد. مشارکت کنندگان از دو کلینیک مغز و اعصاب انتخاب شدند. مصاحبه ها در منزل شخصی مشارکت کنندگان و یا یکی از اعضای خانواده آنان و دو مورد در سرای سالمندان انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها براساس کوربین و اشتراوس (2008) انجام یافت.
    یافته ها
    مفاهیم مطالعه با استفاده از تحلیل خرد و کلی شناسایی شدند. «ترس از زمین گیر شدن» به عنوان مهم ترین نگرانی بیماران مبتلا به پارکینسون شناسایی شد. راهبردهایی که بیماران در پاسخ به زمینه مورد استفاده قرار می دادند شامل «استقلال طلبی»، «مراقبت معنوی»، «مراقبت آگاهانه» و «جستجوی درمان» بود. «تلاش برای انجام مستقل خودمراقبتی» فرایند اصلی در انجام خودمراقبتی بیماران مبتلا به پارکینسون بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد فرایند خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پارکینسون حسب شرایط (زمینه) و براساس مراحل و شدت علایم و نشانه های بیماری می تواند متفاوت باشد. مراقبان بهداشتی از جمله پرستاران می توانند با تسهیل کاربرد راهبردهای شناسایی شده در این مطالب بیماران را در دستیابی به حفظ استقلال در خودمراقبتی یاری نمایند.
    کلیدواژگان: پارکینسون، خودمراقبتی، تحقیق کیفی، نظریه زمینه ای
  • مهناز بهرامی*، سید رضامظلوم، فرزانه حسن زاده، کاویان قندهاری صفحات 23-36
    زمینه و هدف
    سکته مغزی یکی از علل عمده از کارافتادگی و ناتوانی در مراقبت از خود است. بنابراین معرفی و توسعه روش های درمانی جدید به منظور ارتقا و تسریع مرحله بهبودی بعد از حادثه مغزی، از لحاظ درمانی، اجتماعی و اقتصادی اهمیت زیادی دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آینه درمانی بر دامنه حرکتی مفاصل اندام ها پس از سکته مغزی انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 50 نفر بیمار مبتلا به سکته مغزی در بیمارستان های قائم (عج) و امام رضا (ع) شهر مشهد در سال 92-1391 در مدت 8 ماه در دو گروه شاهد (25 نفر) و آینه درمانی (25 نفر) قرار گرفتند. در گروه مداخله، آینه درمانی به مدت 30 دقیقه و در 20 جلسه به صورت روزانه یا روزدرمیان انجام یافت. علاوه بر این در دو گروه، برنامه معمول فیزیوتراپی نیز اجرا شد. دامنه حرکتی مفاصل اندام های فوقانی و تحتانی قبل، حین و پس از درمان با استفاده از گونیامتر مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون های تی، من ویتنی، کای اسکوئر و...) در نرم افزار SPSS v.11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه قبل از مداخله از نظر دامنه حرکتی مفاصل و متغیرهای مداخله گر تفاوت آماری معناداری نداشتند (05/ 0< p). پس از مداخله بیماران در گروه آینه درمانی از نظر دامنه حرکتی مفاصل اندام های فوقانی و تحتانی به صورت کلی نسبت به گروه شاهد بهبود معناداری نداشتند، هرچند که در برخی حرکات مفاصل مهم مانند زانو و آرنج این تفاوت آماری معنادار بود (05/ 0 >p).
    نتیجه گیری
    آینه درمانی به عنوان یک درمان ساده، ارزان و مهم تر از همه مددجو- محور می تواند دامنه حرکتی برخی از مفاصل را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: آینه درمانی، توان بخشی، دامنه حرکتی، سکته مغزی
  • صدیقه خنجری، راضیه طالبی*، سیده فاطمه حق دوست اسکویی صفحات 37-55
    زمینه و هدف
    بتا تالاسمی ماژور، یک بیماری مزمن است و درمان اصلی آن تزریق خون منظم می باشد. تزریق خون، فرآیند پیچیده ای است و احتمال بروز اشتباهات انسانی در جریان این فرآیند به خصوص در کودکان زیاد است و عوارض ناخواسته جدی برای آن ها به دنبال دارد. پرستاران به عنوان ارایه دهندگان اصلی خدمات باید مراقبت خود را براساس بهترین شواهد موجود ارایه دهند و راهنماهای بالینی ابزارهای تسهیل کننده دستیابی به این هدف هستند. این مطالعه با هدف تدوین راهنمای بالینی مبتنی بر شواهد برای فرآیند تزریق خون در کودکان مبتلا به تالاسمی انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه تکاملی به مدت 16 ماه از سال 1392 تا 1393، براساس فرآیند سه مرحله ای بومی سازی راهنماهای بالینی شامل برنامه ریزی، بومی سازی و نهایی سازی صورت گرفت. طی این مراحل به ترتیب ابتدا موضوع مطالعه و اهداف آن به طور واضح مشخص شد، سپس سوالات بهداشتی به روش PIPOH طراحی گردید. پس از انجام جستجوهای نظام مند، کیفیت راهنماهای بالینی بازیابی شده توسط کمیته ای متشکل از صاحب نظران و دست اندرکاران سیاست گذاری در پرستاری و با استفاده از ابزار (Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation (AGREE مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان نسخه نهایی راهنما پس از بازبینی خارجی و برگزاری جلسات پانل متخصصان و دستیابی اعضا به توافق تدوین شد.
    یافته ها
    معیارهای عملکرد بالینی مربوط به مراحل مختلف فرآیند تزریق خون براساس بهترین شواهد موجود، شرایط فرهنگی و بهداشتی تعیین و در قالب دوازده بخش به صورت توصیه ارایه گردید.
    نتیجه گیری
    راهنمای بالینی بومی سازی شده حاصل از این پژوهش مبتنی بر بهترین شواهد موجود است و می تواند مبنای عملکرد بالینی در فرایند تزریق خون قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تزریق خون، کودکان، راهنمای عملکرد، پرستاران، تالاسمی
  • زهرا هادی زاده طلاساز، شهلا نورانی سعدالدین*، محمدتقی شاکری صفحات 56-67
    زمینه و هدف
    کیفیت زندگی کاری اثر مهمی روی واکنش های کارکنان مانند رضایت شغلی، مشارکت کاری، عملکرد شغلی، قصد ترک خدمت، تغییر و تبدیل سازمانی دارد. بنابراین سنجش دو متغیر کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی برای تمام کارکنان سازمان ها از جمله ماماها که از اعضای مهم تیم ارایه دهنده خدمات بهداشتی هستند، دارای اهمیت است. از این رو هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط مولفه های کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی ماماها می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی است که به صورت مقطعی در سال 1393 در مورد 230 ماما در مشهد انجام یافته است. نمونه مورد مطالعه از میان ماماهای شاغل در زایشگاه ها و مراکز بهداشتی درمانی به روش نمونه گیری آسان انتخاب شد. ابزار مطالعه پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، کیفیت زندگی کاری والتون و رضایت شغلی مینه سوتا بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، همبستگی پیرسون، اسپیرمن و آنووا در نرم افزار SPSS v.19 انجام یافت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کیفیت زندگی کاری کلی با رضایت شغلی دارای رابطه مثبت معنادار (P<0.001; rp=0.525) می باشد. نتیجه در سطح جز ئ ی تر حاکی از آن بود که رضایت شغلی با پرداخت منصفانه و کافی (rp=0.277; P <0.001)، محیط کاری ایمن (rp=0.274; P <0.001)، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم (rp=0.306; P <0.001)، فضای کلی زندگی (rp=0.327; P <0.001)، قانون گرایی در سازمان (rp=0.233; P <0.001)، وابستگی اجتماعی در زندگی کاری (rp=0.207; P <0.001) وحدت و انسجام اجتماعی در سازمان (rp=0.352; P <0.001) و توسعه قابلیت های انسانی (rp=0.259; P <0.001) ارتباط دارد.
    نتیجه گیری
    از آن جا که کیفیت زندگی کاری بالاتر، رضایت شغلی بیش تری را برای کارکنان به همراه دارد، مدیران می توانند با اتخاذ راه کارهای مناسب، مولفه های مهم کیفیت زندگی کاری ماماها را ارتقا داده و شرایط لازم جهت بهبود کیفیت ارایه خدمات و بهره وری آن ها را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کیفیت زندگی کاری، ماما، زایشگاه، مراکز بهداشتی و درمانی
  • مژگان میرغفوروند، سکینه محمد علیزاده چرندابی، یوسف جوادزاده، پریوش احمدپور* صفحات 68-78
    زمینه و هدف
    سندروم پیش از قاعدگی باعث اختلالات قابل توجهی در زندگی و فعالیت های روزانه می شود. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر بذر کتان و ویتاگنوس بر نشانه های سندروم پیش از قاعدگی در زنان، انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده سه سوکور 159 زن مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی تشخیص داده شده از طریق فرم ارزیابی نشانه های قبل از قاعدگی (PAF= The Shortened Premenstrual Assessment Form) از میان زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز از آبان 1392 تا شهریور 1393 انتخاب و به روش بلوک بندی تصادفی در 3 گروه 53 نفری قرار گرفتند. گروه اول پودر بذر کتان و پلاسبوی قرص ویتاگنوس، گروه دوم قرص ویتاگنوس به علاوه پلاسبوی بذر کتان و گروه سوم پلاسبوی هر دو دارو را دریافت نمودند. فرم ارزیابی نشانه های قبل از قاعدگی توسط نمونه ها قبل از مداخله، یک و دو ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. از آزمون اندازه های تکراری (Repeated Measurement) برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نمره نشانه های قبل از قاعدگی در هر دو گروه مداخله هم در ماه اول و هم در ماه دوم به طور معناداری بهبود یافت. به طوری که میانگین نمره شدت سندروم قبل از قاعدگی به طور معناداری در ماه اول بعد از مداخله در گروه ویتاگنوس (1/2- تا 0/4-: فاصله اطمینان 95%، 3/3-: تفاوت میانگین تعدیل یافته) و بذر کتان (0/3- تا 5/5-، 3/4-) و ماه دوم پس از مداخله در گروه ویتاگنوس (7/4- تا 0/7-، 8/5-) و بذر کتان (7/5- تا 1/8-، 6/6-) کم تر از گروه شاهد بود. تفاوت معناداری بین دو گروه ویتاگنوس و بذرکتان مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، بذر کتان و ویتاگنوس هر دو جهت بهبود سندروم قبل از قاعدگی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: سندروم قبل از قاعدگی، بذرکتان، ویتاگنوس
  • طاهره نجفی قزلجه، زهرا عباس نژاد*، فروغ رفیعی، حمید حقانی صفحات 79-93
    زمینه و هدف
    دستان مراقبان بهداشتی از جمله پرستاران از عوامل مهم انتقال میکروارگانیزم ها و عفونت های بیمارستانی است. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، باور و عملکرد پرستاران در زمینه بهداشت دست صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی است. کلیه پرستاران شاغل در بخش های بستری سه بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی لرستان شامل 282 نفر در مطالعه شرکت داده شدند. گردآوری داده ها در سال 1391 با استفاده از فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه مطلوبیت اجتماعی، پرسشنامه های آگاهی، باور و عملکرد پرستاران در مورد بهداشت دست صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و استنباطی (t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، و ضریب همبستگی پیرسون) در نرم افزار رایانه ای SPSS v.21 استفاده و سطح معناداری 05/ 0 >p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی، باور و عملکرد پرستاران در مورد بهداشت دست به ترتیب 00/ 2 ± 6/ 4، 40/ 0 ± 8/ 3 و 50/ 0 ± 33/ 4 بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که رعایت بهداشت دست بعد از تماس با بیمار و انجام مداخلات، بیش تر از قبل از تماس با بیمار می باشد. همچنین ا رتباط مثبت و معناداری بین عملکرد پرستاران در موقعیت های نیازمند رعایت بهداشت دست و باور آن ها در مورد بهداشت دست وجود دارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه آگاهی پرستاران در مورد بهداشت دست کم بوده و بهداشتی کردن دست در موقعیت های مختلف به صورت مطلوبی صورت نمی گیرد. بسیاری از پرستاران باور منفی در مورد بهداشتی کردن دست دارند. براساس نتایج این مطالعه لزوم انجام پژوهش در جهت افزایش آگاهی و بهبود باور و عملکرد پرستاران در مورد بهداشت دست تاکید می شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، باور، بهداشت دست، عملکرد پرستار
  • لادن باقربیک تبریزی، الهام نواب*، پویا فرخ نژاد افشار، احمدعلی اسدی نوقابی، حمید حقانی صفحات 94-102
    زمینه و هدف
    مراقبان بیماران مبتلا به آلزایمر نقش مهمی در مراقبت از این بیماران دارند، اما بار مراقبتی، آنان را در معرض مشکلات مختلف از جمله مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی- اقتصادی قرار می دهد. هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر آموزش مداخلات رفتاری- شناختی بر بار مراقبتی مراقبان خانوادگی سالمندان مبتلا به آلزایمر بوده است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده از نوع غیرتصادفی است که در مورد 70 نفر از مراقبان خانوادگی سالمندان مبتلا به آلزایمر (35 نفر گروه شاهد و 35 نفر گروه آزمون) انجام یافته است. در ابتدا بار مراقبتی مراقبان از طریق پرسشنامه بار مراقبتی ZARIT اندازه گیری شد. 6 هفته پس از مداخله بار مراقبتی دوباره در هر دو گروه اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های تی زوجی، تی مستقل، مجذور کای) استفاده گردید.
    یافته ها
    نمره بار مراقبتی در گروه شاهد و آزمون قبل از مداخله به ترتیب 98/ 5 ± 57/ 42 و 77/ 6 ± 54/ 44 بود (20/ 0= p). پس از مداخله، بار مراقبتی گروه شاهد 87/ 5 ± 86 /44 و گروه آزمون 88 /5 ± 54/ 39 شد که نشان دهنده کاهش معنادار بار مراقبتی در گروه آزمون بود (001/ 0> p).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده کاهش معنادار میانگین بار مراقبتی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد، بعد از انجام آموزش مداخلات رفتاری- شناختی، بود. بنابراین آموزش مداخلات رفتاری- شناختی می تواند به عنوان راهکاری موثر جهت کاهش بار مراقبتی مراقبان سالمندان مبتلا به آلزایمر پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، مراقبان خانوادگی، بار مراقبتی، مداخلات رفتاری، شناختی
|
  • Maryam Aghabarari, Nahid Dehghan Nayeri* Pages 1-5
    Caring is the most central concept in nursing. This concept distinguishes nursing from other health professions. However، according to some experts’ opinions، caring is not an only-nursing concept; it is defined as the heart of all health professions. Caring is entered in the philosophy، vision and mission of several health organizations (1) and is introduced as the essence of nursing and the fourth complementary concepts of nursing Meta paradigm (2). Caring، as a central concept in nursing، has led to developing various caring theories. The most popular ones involve the cultural care theory of Leninger and the human care theory of Watson that were presented in the 1970s. In addition، the theory of Roach was developed in the 1980s. Another theory was presented by Boykin and Schoenhofer in the 1990s. These theories can be compared in some aspects including origin، domain، and definition of caring، description of nursing and other key components (3).
    Keywords: Futile Care
  • Mohammad Ali Soleimani, Reza Negarandeh *, Farideh Bastani Pages 6-22
    Background and Aim
    The ultimate goal of self-care behavior is patient's empowerment. There are limited studies on perspectives of patients with Parkinson's disease on self-care. This study aimed to explore for the process of self-care in patients with Parkinson’s disease during 2011 to 2013. Methods & Materials: This exploratory qualitative study was carried out using grounded theory method. Data were collected via semi-structured in-depth interviews and field notes. We interviewed with 12 patients with Parkinson 's disease and four family caregivers. Participants were selected from two neurology clinics. Interviews were conducted at participant's homes or nursing homes. Data were analyzed using the Corbin and Strauss (2008) approach.
    Results
    Concepts of study were identified using a micro and general analysis. The 'fear of becoming crippled' was identified as a main concern. Strategies used in response to context included 'independency', 'spiritual care', 'informed self-care' and ‘seeking treatment’. 'Striving for taking independent self-care' was the most important process. Demographic, familial and social factors had important roles in self-care processes of patients with Parkinson's disease.
    Conclusion
    The process of self-care in patients with Parkinson’s disease depends on the context and severity of the signs and symptoms. Health care providers especially nurses can support patients with Parkinson's disease in achieving maintain independence in self-care. In addition, attention to self-care behaviors with focus on person as self-care agent can considerably increase control and management of life.
    Keywords: Parkinson\'s disease, self, care, qualitative study, grounded theory
  • Mahnaz Bahrami *, Seyed Reza Mazlom, Farzaneh Hasanzadeh, Kavian Ghandehari Pages 23-36
    Background and Aim
    Stroke is a major cause of disability. Developing new treatment approaches in order to improve and enhance post stroke recovery process is critical. The aim of this study was to determine the effect of mirror therapy on motion range of extremities of patients with stroke. Methods & Materials: This semi-experimental study was conducted among 50 patients with stroke hospitalized in Emam Reza and Qaem hospitals in Mashhad during 2012 to 2013. Patients were randomly allocated into two control (25 patients) and mirror therapy (25 patients) groups. In the mirror therapy group, twenty 30–minute daily sessions were implemented in where patients practiced motion range of upper and lower extremities of healthy side in front of mirror and observed the mirror image. Motion range of upper and lower extremities was assessed at baseline, during the sessions and in the last session of the intervention using the goniometer. Data were analyzed using the t-test and repeated measure ANOVA.
    Results
    There were no significant differences in terms of ability of motion range at baseline. The total motion range did not improved significantly in the intervention group in comparison with the control group after the intervention (P>0.05); however, in some joints, the motion was improved (P<0.05).
    Conclusion
    Mirror therapy, as a simple and inexpensive process can improve self-care of patients with stroke.
    Keywords: mirror therapy, range of motion, stroke, rehabilitation
  • Sedigheh Khanjari, Razieh Talebi *, Seyedeh Fatemeh Haghdoost Oskouie Pages 37-55
    Background and Aim
    The β-Thalassemia major is a chronic disease that needs a regular blood transfusion. The blood transfusion is a complex process with high probability of human errors during the process which results in serious adverse events in patients. Nurses should deliver care based on the best available evidence or best practice. The aim of this study was to develop an evidence-based clinical guideline of blood transfusion in children with thalassemia. Methods & Materials: This study was conducted during 16 months from 2013 to 2014 based on three-step process of guideline adaptation including set up, adaptation and finalization. During these steps, topic and aims of the study were clearly identified. Then health questions were designed based on the PIPOH method. After conducting systematic searches, quality of the retrieved clinical guidelines was evaluated using the Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation (AGREE) instrument and a committee consisting of experts and policy-makers in nursing field. After external review, expert panel meetings and consensus between members, the final version of the guideline was developed.
    Results
    The criteria of clinical practice regarding stages of blood transfusion were determined based on the evidence, cultural and health conditions; and were presented in twelve sections.
    Conclusion
    This clinical practice guideline developed based on evidence can guide blood transfusion process in clinical practice.
    Keywords: blood transfusion, children, practice guideline, nurses, thalassemia
  • Zahra Hadizadeh Talasaz, Shahla Nourani Saadoldin *, Mohammad Taghi Shakeri Pages 56-67
    Background and Aim
    Quality of work life seems to have impact on employee's job satisfaction, job involvement, job performance, turnover, and organizational transformation. This study aimed to assess the relationship between job satisfaction with the components of quality of work life among midwives in mashhad. Methods & Materials: This was a correlational study conducted among 230 midwives in mashhad in 2014. Data were collected using a demographic questionnaire, Walton's quality of work life, and the Minnesota job satisfaction questionnaire. Validity of the questionnaires was confirmed by 10 experts. The reliability was confirmed by alpha Cronbach. Data were analyzed using the descriptive statistics, Pearson, Spearman and ANOVA tests in the SPSS-19.
    Results
    The overall quality of work life and job satisfaction had significant positive correlations (P<0.001; rp=0.525). The job satisfaction had correlation with fair and adequate payment (rp=0.277; P <0.001), safe working conditions (rp=0.274; P <0.001), proper opportunity promotion (rp=0.306; P <0.001), o verall space of life (rp=0.327; P <0.001), job lawfulness (rp=0.233; P <0.001), social dependence in the work life (rp=0.207; P <0.001), s ocial cohesion in the organization (rp=0.352; P <0.001), and proper opportunities to develop human capabilities (rp=0.259; P <0.001).
    Conclusion
    Higher quality of work life is correlated with the higher job satisfaction. Managers can plan and implement appropriate strategies to promote components of quality of work life of midwives to provide efficient health services.
    Keywords: quality of work life, job satisfaction, midwife, health care center
  • Mojgan Mirghafourvand, Sakineh Mohammad Alizadeh Charandabi, Yousef Javadzadeh, Parivash Ahmadpour* Pages 68-78
    Background and Aim
    Premenopausal syndrome affects daily activities of many women. This study aimed to compare the effects of Vitexagnus and Flaxseed on premenstrual symptoms in women referred to health centers of Tabriz from October 2013 to September 2014. Methods & Materials: This randomized controlled trial was conducted among 159 women suffered from premenstrual syndrome (PMS). The PMS was measured using the premenstrual assessment form (PAF). The participants were allocated into three groups (n=53 per group) using block randomization. The group I received 25 grams/d Flaxseed powder and placebo of the Vitexagnus; group II received 3.2-4.8 mg/d Vitexagnus tablets and placebo of the Flaxseed; and the control group received both placeboes. The PAF was completed at baseline and 1 and 2 month after the intervention. Data were analyzed using the general linear model.
    Results
    The PMS improved significantly in both intervention groups during the first and the second month after the intervention. In the Vitexagnus and Flaxseed groups, the mean total PMS score were significantly lower than that in the control group at the first months after the intervention (adjusted mean difference: -3.3 (95% CI: -4.0 to -2.1); -4.3 (-5.5 to -3.0), respectively). In the second month after the intervention, the mean total PMS score was -5.8 (-7.0 to -4.7) in the Vitexagnus group and -6.6 (-8.1 to -5.7) in the Flaxseed group. There was no significant difference between the Vitexagnus and Flaxseed groups in terms of the PMS score.
    Conclusion
    According to the results of this study, Flaxseed and Vitexagnus are effective in improving PMS.
    Keywords: Premenstrual syndrome, Flaxseed, Vitexagnus
  • Tahereh Najafi Ghezeljeh, Zahra Abbasnejad *, Forough Rafii, Hamid Haghani Pages 79-93
    Background and Aim
    Nurses’ hands are important channels of micro-organisms transmission and hospital acquired infections. This study aimed to investigate knowledge, beliefs and practices of nurses regarding hand hygiene. Methods & Materials: This was a cross-sectional study conducted in 2012. All nurses (n=282) working in three hospitals of Lorestan University of Medical Sciences participated in the study. Data were gathered using a demographic form, social desirability questionnaire, and hand hygiene knowledge, belief and practice questionnaire. Data were analyzed through descriptive and statistical tests (Independent t-test, ANOVA, Pearson Coefficient) in the SPSS-PC (v.21.0). The level of significance was set at below 0.05.
    Results
    The mean scores of nurses’ hand hygiene knowledge, beliefs and practices were 4.6±2.00, 3.8±0.40, and 4.33±0.50, respectively. Nurses washed their hands after contact with patients more often in compare with prior to contact with patient. There was a statistically positive and significant correlation between nurses’ practice in required situations and nurses’ beliefs regarding hand hygiene.
    Conclusion
    According to the results, nurses’ knowledge regarding hand hygiene was low; and hand hygiene practice in required situations was undesirable. Many nurses had negative and false beliefs regarding hand hygiene. Based on these results, it is necessary to plan programs to increase nurses’ knowledge, belief and practice regarding hand hygiene.
    Keywords: belief, hand hygiene, knowledge, practice, nurse
  • Ladan Bagherbeik Tabrizi, Elham Navab*, Pouya Farokhnezhad Afshar, Ahmad Ali Asadi Noghabi, Hamid Haghani Pages 94-102
    Background and Aim
    Family caregivers play major role in caring for the patients with dementia. Meanwhile, they are at risks of various diseases. Caring for a person with Alzheimer’s disease carries a significant physical, socioeconomic and psychological burden. This study described the impact of cognitive-behavioral management on burden and problems borne by family caregivers of patients with Alzheimer's disease. Methods & Materials: This non-randomized controlled clinical trial was conducted on 70 family caregivers of patients with Alzheimer’s disease. The participants were subjected to experimental and control groups. The Zarit Burden Interview was used to assess the burden experienced by family caregivers of the patients. Data were then analyzed using inferential and descriptive statistical parameters (mean and SD) and paired sample t-test on the difference between the scores of pre-test and post-test.
    Results
    The mean level of caregivers’ burden as measured by ZBI was 44.56± 6.77 and 42.57±5.98, in experimental and control groups before intervention respectively. Caregivers’ burden score was 39.54±5.88 and 44.86±5.87, in experimental and control groups after intervention respectively. Results showed a significant decrease in the training group’s score (P<0.001).
    Conclusion
    Given the obtained results indicating the effectiveness of cognitive- behavioral management in reduction of caregivers’ burden, the present study can be helpful in achieving an effective solution to decrease stress among family caregivers of patients who suffer from Alzheimer's disease.
    Keywords: Alzheimer disease, family caregivers, burden, Cognitive, Behavioral interventions