فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره بنیاد کاریزمه، طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 201-215
    زمینه و هدف
    رضایتمندی شغلی از اساسی ترین مولفه های بهداشت روانی در هر شغل و حرفه و یکی از مهم ترین عوامل در موفقیت شغلی است. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر رضایت شغلی ضروری می باشد. یکی از این عوامل، توانمندسازی کارکنان است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه بین توانمندسازی ساختاری و روان شناختی با رضایت شغلی پرستاران می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی- همبستگی، جامعه آماری کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر مشهد (4300 نفر) در سال 1394 بودند. نمونه پژوهش 340 نفر از پرستاران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه شرایط اثربخشی کار-2 (CWEQ-II)، پرسشنامه توانمندسازی روان شناختی (PEQ) و شاخص توصیفی شغل (JDI) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS v.19 و در بخش اعتباریابی از تحلیل عامل تاییدی با استفاده از نرم افزار AMOS-21 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، رابطه چندگانه معناداری بین مولفه های توانمندسازی ساختاری و توانمندسازی روان شناختی با رضایت شغلی وجود دارد (286/0=R2، 001/0>p). از بین هشت متغیری که در تحلیل رگرسیون به روش مرحله ای وارد شدند سه متغیر احساس معناداری (30/0=β، 001/0>p)، احساس موثر بودن (25/0=β، 001/0>p) و دسترسی به حمایت (13/0= β، 001/0>p) با همدیگر 6/28% واریانس رضایت شغلی را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج، اهمیت توانمندسازی روان شناختی، احساس معناداری، احساس موثر بودن و دسترسی به حمایت را به عنوان پیش بین های قوی برای رضایت شغلی نشان می دهد. بنابراین توصیه می شود با فراهم ساختن شرایط لازم برای توانمندسازی پرستاران، رضایت شغلی و به دنبال آن کارایی و احساس رضایت از زندگی آنان افزایش یابد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، توانمندسازی ساختاری، توانمندسازی روان شناختی، پرستاران
  • آرزو کریمی، سلمان دلیری، کورش سایه میری* صفحات 216-228
    زمینه و هدف
    وزن هنگام تولد یکی از مهم ترین شاخص های ارزیابی وضعیت بهداشتی جامعه می باشد. خشونت در دوران بارداری، هم مادر و هم جنین را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به عواقب غیرقابل جبرانی می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط خشونت فیزیکی، جنسی و روانی در دوران بارداری با تولد نوزاد کم وزن در جهان، به صورت فراتحلیل انجام یافته است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه فراتحلیل است که در مورد مقالات فارسی و انگلیسی زبان منتشر شده از ابتدای سال 1995 تا پایان سال 2015 انجام یافته است. مقالات یاد شده با جستجو در بانک های اطلاعاتی Scopus، Medline، EMBASE، Pubmed، Web of Science، SID، Medlib، Magiran، Irandoc، Science Direct، Google scholar با استفاده از واژگان کلیدی خشونت دوران بارداری، کم وزنی بدو تولد، خشونت جسمی، جنسی و روانی و ترکیبات آن ها استخراج شدند. نتایج مطالعات با استفاده از مدل اثرات تصادفی در فراتحلیل با هم ترکیب شدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 و متارگرسیون ارزیابی و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA v.11.2 و SPSS v.16 انجام یافت.
    یافته ها
    از تعداد 254 مقاله یافت شده، 16 مقاله مرتبط، با تعداد نمونه 117287 نفر وارد مطالعه شد. نتایج فراتحلیل نشان داد، خشونت فیزیکی، روانی و جنسی در دوران بارداری به ترتیب موجب افزایش 61/1:OR(28/2 -04/2: %95CI)، 26/1:OR (56/1-02/1: %95CI) و 26/1:OR (56/1-02/1: %95CI) برابر خطر تولد نوزاد کم وزن در مادران مواجهه یافته می شود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، خشونت فیزیکی، روانی و جنسی در دوران بارداری موجب افزایش تولد نوزاد کم وزن در مادران مواجهه یافته می شود. لذا پیشنهاد می گردد مسوولان ذیربط با اجرای برنامه های آموزشی و مداخله ای، غربالگری مادران و انجام مشاوره توسط پزشکان و کارکنان آموزش دیده، قبل و طی بارداری نسبت به شناسایی مادران در معرض خطر و کنترل مواجهه با خشونت در آن ها اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: خشونت دوران بارداری، نوزاد کم وزن، جهان، فراتحلیل
  • حمید شریف نیا، سعید پهلوان شریف، امیرحسین گودرزیان، علی اکبر حق دوست، عباس عبادی، محمدعلی سلیمانی* صفحات 229-244
    زمینه و هدف
    افزایش سطح درک در زمینه اضطراب مرگ میان فرهنگ های مختلف و جمعیت های بیمار جهت فراهم کردن یک مراقبت با کیفیت ضروری است. محققانی که موضوع اضطراب مرگ را بررسی می کنند، به دنبال یک ابزار روا و پایا و سازگار با فرهنگ جهت دستیابی به این هدف هستند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس گسترده شده اضطراب مرگ تمپلر در نمونه ای از جانبازان شیمیایی جنگ ایران - عراق بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه روش شناسی، 300 نفر از جانبازان، مقیاس 51 گویه ای اضطراب مرگ تمپلر را در سال 1393 تکمیل کردند. روایی صوری، محتوا و سازه (روایی همگرا و واگرا) اضطراب مرگ مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی سازه و همبستگی درون طبقه ای سنجیده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی، چهار عامل پایدار مجزا شامل ترس از آخرت، ترس از مواجهه با مرگ، ترس از کوتاهی زندگی و ترس از مردن به دنبال حادثه و اتفاق ناگوار را استخراج کرد. برازش مدل چهار عاملی سازه اضطراب مرگ تمپلر براساس شاخص های استاندارد (078/0=RMSEA ، 612/0=PNFI ، 657/0=PCFI ، 873/0=AGFI ، 915/0=GFI ، 832/2=c2/df) تایید شد. روایی همگرا و واگرا برای تمام عامل ها مورد پذیرش بود. همچنین پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (88/0)، پایایی سازه (بالاتر از 70/0 و همبستگی درون طبقه ای (87/0) تایید شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد سازه چهار عاملی مقیاس گسترده شده اضطراب مرگ تمپلر از روایی و پایایی مناسبی در میان جانبازان شیمیایی ایرانی برخوردار بوده است. با توجه به ویژگی های روان سنجی مناسب، این ابزار می تواند در مطالعات بعدی که به منظور ارزیابی اضطراب مرگ این جمعیت طراحی می شود به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: جانبازان، تحلیل عامل، مرگ، اضطراب، ایران
  • بختیار پیروزی، قباد مرادی*، نادر اسماعیل نسب، هومن قصری، صلاح الدین فرشادی، فریبا فرهادی فر صفحات 245-254
    زمینه و هدف
    میزان سزارین در دو دهه اخیر در ایران روند رو به رشدی داشته است. برنامه «ترویج زایمان طبیعی» در قالب طرح تحول نظام سلامت در کشور به منظور افزایش زایمان طبیعی اجرایی شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر طرح تحول نظام سلامت بر میزان سزارین و هزینه پرداخت شده توسط مادران بستری در بیمارستان های استان کردستان است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی به صورت طولی و گذشته نگر انجام گرفته است. میزان سزارین در همه بیمارستان های استان کردستان برای سال 1392 و طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت و همچنین داده های مربوط به درصد پرداخت از جیب در یکی از بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کردستان که به صورت تصادفی انتخاب شد، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS v.20 تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان سزارین در استان کردستان طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت، نسبت به میزان پایه خود در سال 1392، کاهشی 02/14 درصدی داشته است (001/0p<). میانگین درصد پرداخت صورت حساب بیمارستان از جیب قبل از اجرای طرح تحول نظام سلامت 05/16% بوده است. این درصد بعد از اجرای مرحله اول و سوم طرح به 30/4% و 5/2% کاهش پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    برنامه ترویج زایمان طبیعی، به هدف از پیش تعیین شده خود، یعنی کاهش 10 درصدی میزان سزارین طی یک سال بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت نسبت به میزان پایه، دست یافته و درصد هزینه پرداخت شده از جیب در صورت حساب بیمارستان کاهش چشم گیری داشته است.
    کلیدواژگان: زایمان، سزارین، اصلاحات نظام سلامت، پرداخت از جیب بیمار
  • عباس رحیمی فروشانی، مریم کاظمی*، امین قنبرنژاد، محمدرضا اشراقیان، فرشته مجلسی صفحات 255-264
    زمینه و هدف
    باروری مهم ترین عامل تاثیرگذار بر نوسانات جمعیتی می باشد. رفتارهای باروری یک جامعه را به روش های مختلفی می توان بررسی نمود. یکی از این روش ها بررسی مدت زمان ازدواج تا تولد فرزند اول است. هدف از این مطالعه تعیین عوامل موثر بر فاصله ازدواج تا تولد اول با استفاده از مدل رگرسیونی کاکس است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 1230 مادر که زایمان اول داشتند از میان مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهری و روستایی شهرستان بندرعباس در سال 92-1391 انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی فاصله تولد اول و عوامل موثر بر این فاصله با استفاده از مدل رگرسیونی کاکس (مخاطره متناسب) انجام یافت. برای تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از نرم افزار SPSS v.22 و برای مدل سازی داده ها از نرم افزار R نسخه 1. 2. 3 استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین و انحراف معیار فاصله ازدواج تا تولد اول 35/24±63/27 ماه بود. براساس مدل کاکس، سن مادر هنگام اولین ازدواج با نسبت خطر برابر با 13/1 (25/1–01/1) و محل سکونت با نسبت خطر برابر با 28/1(46/1-12/1) اثر معنادار بر فاصله ازدواج تا تولد اول داشتند.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج حاصل از مطالعه حاضر با مطالعات قبلی نشان می دهد که فاصله ازدواج تا تولد اول کاهش یافته است و در عوامل موثر بر این فاصله نیز تغییراتی دیده می شود.
    کلیدواژگان: ازدواج، تولد اول، تجزیه و تحلیل بقا، مدل رگرسیونی کاکس
  • علی محمدپور، سیامک زارعی قنواتی، مجتبی کیان مهر، ابوالفضل رحمانی نژاد* صفحات 265-278
    زمینه و هدف
    کراتیت ناشی از اشعه ماورای بنفش التهاب لایه اپی تلیوم قرنیه و کونژ ناشی از تابش اشعه ماورای بنفش است و با عوارضی نظیر درد شدید چشم، کاهش حدت بینایی، اشک ریزش شدید و قرمزی چشم همراه می باشد. استفاده از پانسمان اولیه چشم در مبتلایان مورد تردید است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر پانسمان چشمی بر بهبود علایم بالینی بیماران با کراتیت ناشی از اشعه ماورای بنفش طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 120 نفر از بیماران با کراتیت ناشی از اشعه ماورای بنفش مراجعه کننده به اورژانس مرکز فوق تخصصی خاتم الانبیای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1394 به طور تصادفی به دو گروه 60 نفره، با پانسمان و بدون پانسمان چشمی تخصیص یافتند (IRCT2015092124124N1). در یکی از گروه ها هر دو چشم پانسمان گردید و گروه دیگر پانسمان نشدند. بقیه مراقبت ها در هر دو گروه یکسان بود. علایم بالینی قبل و پس از 12 ساعت در دو گروه بررسی و مقایسه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، تی زوجی، مجذور کای و ویلکاکسون در نرم افزار SPSS v.23 تجزیه و تحلیل شد. مقادیر p کم تر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان قرمزی (001/0p<) و اشک ریزش (001/0p<) در گروه بدون پانسمان بهتر بهبود پیدا کرده و میانگین حدت بینایی در دو گروه اختلاف معناداری نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    پانسمان چشم تاثیری در بهبود علایم بالینی اشک ریزش و قرمزی چشم نداشته و بدون پانسمان این علایم بیش تر رفع می شود.
    کلیدواژگان: کراتیت، پانسمان چشم، اشعه ماورای بنفش، علایم بالینی
  • محیا موسوی، محمدعلی سلیمانی، رحیم اکرمی، موسی الرضا تدین فر* صفحات 279-290
    زمینه و هدف
    سندرم پاهای بی قرار از عوارض شایع در بیماران همودیالیزی است. روش آرام سازی پیش رونده عضلانی برای کاهش تنش، درد و اضطراب بیماران طراحی شده است. پژوهش حاضر، با هدف تعیین تاثیر آرام سازی پیش رونده عضلانی بر شدت سندرم پاهای بی قرار بیماران همودیالیزی انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی (IRCT2015102824769N1) تعداد 74 بیمار همودیالیزی به روش در دسترس انتخاب و براساس شماره پرونده به گروه شاهد و مداخله تخصیص یافتند. تکنیک آرام سازی پیش رونده عضلانی، در دو جلسه نیم ساعته به بیماران گروه آزمون آموزش داده شد و آنان این تکنیک را به مدت یک ماه و روزی دو بار، انجام دادند. شدت سندرم پاهای بی قرار با استفاده از پرسشنامه استاندارد سندرم پاهای بی قرار اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی (تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کوواریانس) در نرم افزار آماری SPSS v.23 انجام یافت.
    یافته ها
    متغیرهای زمینه ای گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله تفاوت معناداری نداشته است (05/0p).
    نتیجه گیری
    استفاده از تکنیک آرام سازی پیش رونده عضلانی موجب کاهش شدت سندرم پاهای بی قرار در بیماران همودیالیزی می شود. بنابراین استفاده از این تکنیک به عنوان یک روش غیردارویی جهت بهبود سندرم پاهای بی قرار در این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم پاهای بی قرار، آرام سازی پیش رونده عضلانی، همودیالیز
  • نیر سلمانی *، مریم دبیری فرد، زهرا مقصودی، اعظم دبیری فرد، زهره کارجو صفحات 291-299
    زمینه و هدف
    امروزه اساس ارایه مراقبت در بخش مراقبت ویژه نوزادان، مراقبت خانواده محور است و ارتباط، هسته اصلی مراقبت خانواده محور محسوب می شود. این مطالعه با هدف مقایسه ادراک پرستاران بخش مراقبت ویژه نوزادان و مادران نوزادان بستری از «برقراری ارتباط پرستاران با مادران» انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی است. 70 مادر نوزاد بستری و 70 پرستار شاغل در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های دانشگاهی و تامین اجتماعی شهر یزد در سال 1394 با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های پژوهش، شامل پرسشنامه جمعیت شناختی مادران و پرستاران و پرسشنامه «ادراک مادران از برقراری ارتباط پرستاران با مادران» و پرسشنامه «ادراک پرستاران از برقراری ارتباط پرستاران با مادران» بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون آماری تی مستقل در نرم افزار آماری SPSS v.19، استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن در پرستاران 99/6±36/33 و در مادران 40/6±77/29 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره ادراک از «ارتباط پرستاران با مادران» در پرستاران 92/6±69 و در مادران 99/11±66/57 بود آزمون آماری تی مستقل اختلاف آماری معناداری (001/0>p) را از این لحاظ نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت موجود بین ادراک پرستاران و مادران از برقراری ارتباط بین پرستاران و مادران، ضروری به نظر می رسد که مداخلاتی در جهت آشناسازی پرستاران با انتظارات مادران از کیفیت و نحوه ارتباط بین پرستار و مادر طراحی و به اجرا گذاشته شود.
    کلیدواژگان: برقراری ارتباط، مراقبت ویژه نوزادان، پرستار، مادر
|
  • Tahere Bonyad Karizme, Tayebe Rahimi Pordanjani *, Ali Mohamadzadeh Ebrahimi Pages 201-215
    Background and Aim
    Job satisfaction is of the most fundamental components of mental health in every profession and one of the most important factors in career success. Therefore, identifying factors affecting job satisfaction is necessary. One of these factors is employee empowerment. This study aimed to determine the relationship between structural and psychological empowerment and job satisfaction among nurses.
    Methods & Materials: In this cross-sectional correlational study, the study population was all nurses working in public hospitals in Mashhad (N=4300) in 2015. The samples consisted of 340 nurses, were selected by multistage cluster sampling method. Participants were assessed by the Conditions of Work Effectiveness Questionnaire-II (CWEQ-II), Psychological Empowerment Questionnaire and Job Description Index (JDI). In order to analyze the data, Pearson’s correlation coefficient and regression analysis were used through SPSS software v.19, and for validation stage, the confirmatory factor analysis were applied using AMOS software v.21.
    Results
    Results showed that there is a significant multiple correlation between structural empowerment, psychological empowerment and job satisfaction (P
    Conclusion
    The results show the importance of psychological empowerment, the sense of meaningfulness, impact, and access to support as strong predictors of job satisfaction. So, providing the conditions needed for the empowerment of nurses is recommended to increase their job satisfaction and subsequently their efficiency and life satisfaction.
    Keywords: job satisfaction, structural empowerment, psychological empowerment, nurses
  • Arezoo Karimi, Salman Daliri, Koroush Sayeh Miri * Pages 216-228
    Background and Aim
    Violence during pregnancy affects both mother and fetus. This study was performed to investigate the relationship between physical, sexual and psychological violence during pregnancy and low birth weight in the world as a meta-analysis.
    Methods & Materials: This study is a meta-analysis that was performed on articles published in Persian and English languages from the beginning of 1995 to the end of 2015. Articles were extracted by searching in the databases of Scopus, Medline, EMBASE, Pubmed, Web of Science, Google scholar, Science Direct, Irandoc, Magiran, Medlib, and SID using key words of violence during pregnancy, low birth weight, physical, sexual and psychological violence and their compounds. The results of studies were combined using a random effects model in the meta-analysis. The heterogeneity of studies was evaluated using the I2 index and meta-regression, and the data analysis was performed using STATA software v.11.2 and SPSS software v.16.
    Results
    Of 254 found articles, 16 relevant articles with the sample number of 117287 people were included in the study. The results of meta-analysis showed that physical OR:1.61 (CI95%:2.04–2.28), psychological OR:1.26 (CI95%:1.02–1.56) and sexual violence OR:1.26 (CI95%:1.02–1.56) during pregnancy, lead to an increase in the rate of low birth weight infants in the exposed mothers.
    Conclusion
    Physical, psychological and sexual violence during pregnancy lead to an increase in the rate of low birth weight infants in the exposed mothers. Therefore, maternal screening and counseling by trained general practitioners and professionals before and during pregnancy are recommended.
    Keywords: violence during pregnancy, low birth weight infant, world, meta, analysis
  • Hamid Sharif Nia, Saeed Pahlevan Sharif, Amir Hossein Goudarzian, Ali Akbar Haghdoost, Abbas Ebadi, Mohammad Ali Soleimani * Pages 229-244
    Background and Aim
    Increasing understanding of death anxiety among different cultures and patient populations is critical to provide quality patient care. Researchers who investigate death anxiety, are looking for a reliable and valid instrument compatible with culture in order to achieve this goal. The aim of the study was to evaluate the psychometric properties of the Templer’s Death Anxiety Scale-Extended (TDAS-E) among a sample of chemical veterans of Iran–Iraq warfare.
    Methods & Materials: In this methodological study, 300 veterans completed the Persian version of the 51-item TDAS-E in 2015. The face, content and construct validity (convergent and discriminant validity) of the TDAS-E were assessed. Also, its reliability was measured using Cronbach’s alpha coefficient, construct reliability and intra correlation coefficient.
    Results
    Results of exploratory and confirmatory factor analyses extracted four stable distinct factors including fear of the hereafter, fear of facing death, fear of the shortness of life, fear of dying following an incident and mishap. The fitness of the four-factor model of the Templer’s death anxiety construct was approved based on standard indices (c2/df=2.832, GFI=.915, AGFI=.873, PCFI=.657, PNFI=.612, RMSEA=.078). Discriminant and convergent validity of all factors were acceptable. Also, scale reliability was confirmed using Cronbach’s alpha coefficient (0.88), construct reliability (higher than 0.70) and intra correlation coefficient (0.87).
    Conclusion
    The results of the current study revealed that the four-factor construct of TDAS-E had suitable validity and reliability among Iranian chemical warfare veterans. Given the proper psychometric properties, this scale can be used in future research to evaluate death anxiety in this population.
    Keywords: veterans, factor analysis, death, anxiety, Iran
  • Bakhtiar Piroozi, Ghobad Moradi *, Nader Esmail Nasab, Hooman Ghasri, Salahadin Farshadi, Fariba Farhadifar Pages 245-254
    Background and Aim
    Cesarean rate has had a rising trend in Iran during the last two decades. Natural childbirth promotion plan has been implemented in the form of health sector evolution plan (HSEP) in order to increase natural childbirth. Present study aimed to evaluate the effect of health sector evolution plan on cesarean rate and the average costs paid by mothers hospitalized in Kurdistan province.
    Methods & Materials: This descriptive study was conducted as longitudinal and retrospective study. Cesarean rate in all hospitals of Kurdistan province was assessed in 2013 and one year after the implementation of HSEP. Furthermore, data related to the percentage of out of pocket expenditures by pregnant mothers in one of the hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences, which was randomly selected, was also studied. Data were analyzed using SPSS v.20.
    Results
    There was a 14.02% reduction in the rate of cesarean in Kurdistan province one year after the implementation of HSEP compared to its basal rate in 2013 (P
    Conclusion
    Natural childbirth promotion plan has reached its predetermined goal, which was a 10% decrease in cesarean rate one year after the implementation of HSEP compared to its rate in 2013. In addition, there was a significant reduction in the percentage of out of pocket expenditures.
    Keywords: childbirth, cesarean, health system reforms, out of pocket payment
  • Abbas Rahimiforoushani, Maryam Kazemi *, Amin Ghanbarnejad, Mohammad Reza Eshraghian, Fereshte Majlesi Pages 255-264
    Background and Aim
    Fertility is the most important factors affecting population fluctuations. Reproductive behaviors of a community can be studied through different methods. One of the methods is the evaluation of the interval between marriage and the birth of the first child. The aim of this study was to investigate the factors influencing the interval between marriage and first birth using the Cox regression model.
    Methods & Materials: In this study, 1230 first-time mothers referred to urban and rural health centers of the city of Bandar Abbas were selected and studied in 2012-2013. The Cox regression model (proportional hazard) was performed to investigate the interval between marriage and first birth and the factors influencing this interval. Descriptive analysis of data was performed using SPSS software version 22 and data modeling was performed by R software version 3.2.1.
    Results
    In this study, the mean interval between marriage and first birth was 27.63 (±24.35) months. Based on the Cox model, mother’s age at marriage with HR(Hazard-Ratio)=1.13 (1.01–1.25) and place of residence with HR=1.28 (1.12–1.46) had significant effects on the interval between marriage and first birth.
    Conclusion
    The results of the current study compared to previous studies show that the interval between marriage and first birth has decreased, and some changes are observed in the factors influencing this interval.
    Keywords: marriage, first birth, survival analysis, Cox regression model
  • Ali Mohammad Pour, Siamak Zarei Ghanavati, Mojtaba Kian Mehr, Abolfazl Rahmaninezhad* Pages 265-278
    Background and Aim
    Ultraviolet (UV) keratitis is an inflammation of the corneal epithelium and conjunctiva caused by UV radiation and is associated with the symptoms including severe eye pain, decreased visual acuity, severe tearing and red eye. The use of primary patching in the patients is doubtful. Therefore, this study aimed to determine the effect of eye patching on the improvement of clinical symptoms in patients with UV keratitis.
    Methods & Materials: In this clinical trial, 120 patients with UV keratitis referred to the emergency department of Khatam Al Anbia center affiliated to Mashhad University of medical sciences, were randomly assigned into two groups (each group contains 60 patients) with patching and non-patching in 2015 (IRCT2015092124124N1). In one group, both eyes were patched and the other group was not patched. All other care was similar in both groups. Clinical symptoms were checked and compared between two groups before and after 12 hours. Data were analyzed by descriptive statistics, independent t-test, paired t-test, Chi-square and Wilcoxon using SPSS software version 23. A p-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    The results showed that redness (P0.05).
    Conclusion
    Eye patch does not have effect on the improvement of clinical symptoms such as tearing and redness, and these symptoms are more improved without patching.
    Keywords: keratitis, eye patch, Ultraviolet, clinical symptoms
  • Mahya Mousavi, Mohammad Ali Soleimani, Rahim Akrami, Moosaalreza Tadayonfar* Pages 279-290
    Background and Aim
    Restless leg syndrome (RLS) is one of the common complications in patients under treatment with hemodialysis. Progressive muscle relaxation is a method which has been designed for reducing patients’ stress, pain and anxiety. The present study aimed to determine the effect of progressive muscle relaxation on the severity of RLS in hemodialysis patients.
    Methods & Materials: In this quasi-experimental study (IRCT2015102824769N1), 74 hemodialysis patients were selected by convenience sampling method and divided into intervention and control groups based on records numbers. The intervention group was trained in progressive muscle relaxation technique in two half-hour sessions and they were asked to practice it twice a day for one month. RLS severity was measured using the standardized RLS questionnaire. Data were analyzed by descriptive and inferential statistical tests (independent and paired t-test, analysis of co-variance) using SPSS software version 23.
    Results
    There was no significant difference in the distribution of variables in the intervention and control group before intervention (P>0.05). Before the intervention, RLS severity score was 28.24±7.33 in the intervention group and 25.57±9.85 in the control group (P=0.189). After the intervention, the score for the intervention group was reduced to 10.67±5.66 (P>0.001) while there was no significant change in the control group after the intervention (26.16±9.69). Also, a significant difference was observed between the two groups in the mean score of RLS severity after removing the effect of RLS severity on pretest (P>0.0001).
    Conclusion
    The use of progressive muscle relaxation technique reduces RLS severity in patients under treatment with hemodialysis. Therefore, this technique is recommended to be used as one of the non-pharmacological methods to improve RLS in these patients.
    Keywords: restless leg syndrome, progressive muscle relaxation, hemodialysis
  • Naiire Salmani *, Maryam Dabirifard, Zahra Maghsoudi, Azam Dabirifard, Zohre Karjo Pages 291-299
    Background and Aim
    Nowadays in the NICU, family-centered care is the foundation of care, and communication is at the core of family-centered care. This study aimed to compare the perceptions of nurse-mother communication between neonatal intensive care nurses and mothers of hospitalized neonates.
    Methods & Materials: This is a cross-sectional study. 70 mothers of hospitalized newborns and 70 nurses working in the NICU ward of university hospitals and social security hospitals in Yazd, were selected by convenience sampling in 2015. The study questionnaires included the mothers’ and nurses’ demographic characteristics questionnaire, “nurses’ perceptions of nurse-mother communication” questionnaire and “mothers’ perceptions of nurse-mother communication” questionnaire. The data were analyzed using descriptive statistical tests and independent t-test on SPSS software version 19.
    Results
    The mean age for nurses was 33.36±6.99 years and for mothers was 29.77±6.40 years. Mean score and standard deviation of perception of “nurse-mother communication” for nurses was 69±6.92 and for mothers was 57.66±11.99. Independent t-test showed statistically significant differences between mean scores (P
    Conclusion
    Due to difference in nurses’ and mothers’ perceptions of nurse-mother communication, it seems necessary that interventions be designed and implemented to familiarize nurses with mothers’ expectations of quality and way of nurse-mother communication.
    Keywords: communication, neonatal intensive care, nurse, mother