فهرست مطالب

حیات - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1397)

فصلنامه حیات
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حشمت الله حیدری * صفحات 97-101
    سازمان بهداشت جهانی مراقبت تسکینی را به عنوان راهکاری برای ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری های صعب العلاج و خانواده آن ها معرفی کرده است. این مراقبت ها با تشخیص بیماری شروع می شود، و در طول بیماری ادامه می یابد (1). مراقبت تسکینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری های تهدید کننده زندگی و خانواده آن ها ارتقا می بخشد. هدف آن تسکین رنج از طریق، تعیین، ارزیابی و تسکین درد و سایر مشکلات جسمی، روانی- اجتماعی و معنوی است (2).
    بسیاری از بیماری ها در فرایند مراقبتی خود نیازمند استفاده از مراقبت تسکینی می باشند. براساس گزارش ها هر سال حدود 40 میلیون نفر در دنیا نیازمند استفاده از مراقبت های طب تسکینی هستند ولی فقط 14% از این مددجویان مراقبت های تسکینی را دریافت می کنند که حدود 78% از این افراد نیازمند، در کشورهایی با درآمد پایین و یا متوسط زندگی می کنند. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماران نیازمند استفاده از مراقبت تسکینی شامل بیماری های قلبی عروقی (5/38%) ، سرطان (34%) ، بیماری های مزمن ریوی (3/10%) ، ایدز (7/5%) ، و دیابت (6/4%) هستند. بیماران دیگری مثل افراد مبتلا به زوال عقل، نارسایی کلیه، مولتیپل اسکلروزیس، پارکینسون، آرتریت روماتوئید، بیماری های نورولوژیک، ناهنجارهای مادرزادی و سل های مقاوم به درمان، ممکن است که نیازمند استفاده از مراقبت تسکینی باشند (1). مراقبت تسکینی می تواند، براساس الگوهای مختلفی به بیماران ارایه شود که برخی از آن ها عبارتند از، مراقبت تسکینی مبتنی بر بیمارستان، مراقبت تسکینی مبتنی بر مراکز هاسپیس و مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل (3). مطالعات نشان داده اند که طب تسکینی مبتنی بر منزل تاثیرات بسیار مفیدی در ابعاد جسمی، روحی و روانی، اجتماعی و اقتصادی بیماران دارد و باعث کاهش هزینه های نظام سلامت، کوتاه شدن طول مدت بستری، کاهش عوارض بستری و پیش گیری از بستری مجدد بیماران می شود (6-4) ، همچنین با این شیوه مراقبتی تداوم مراقبت های بعد از ترخیص تسهیل می شود و بیمار می تواند به راحتی، از تسهیلات مراکز مختلف بهره مند شود (7). از طرف دیگر اکثر مردم ترجیح می دهند که خدمات مراقبتی را در منازلشان در کنار خانواده و در محل زندگی خود دریافت کنند (8). مطالعات نشان داده اند که مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل از نظر بالینی موثر و هزینه اثربخش است و همچنین موجبات رضایت خانواده و بیمار را فراهم می آورد. همچنین سازمان بهداشت جهانی مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل را به عنوان یکی از عناصر اصلی تشکیل دهنده نظام های سلامت در دنیا در سال 2014 معرفی کرده است (1). اما گزارش ها حاکی از آن است که بسیاری از کشورهای دنیا برنامه های مراقبت تسکینی را در ساختار نظام سلامت خود ندارند (7) و عدم حمایت دولت از خدمات طب تسکینی، عدم آمادگی نیروهای حرفه ای برای ارایه خدمات تسکینی، محدودیت دسترسی به داروهای ضد درد مخدر، محدودیت منابع، عدم آشنایی سیاست گذاران با طب تسکینی، نگرش منفی جامعه و مسایل اجتماعی فرهنگی، به عنوان موانع ارایه مراقبت های تسکینی در دنیا ذکر شده اند (1،9و10).
    نظام سلامت ایران با آمار فزاینده بیماران مزمن، کمبود نیروی انسانی و تخت های مراقبت ویژه در مراکز سلامت خود مواجه است. اکثر افراد مبتلا به بیماری های صعب العلاج در کشور ایران، در روزهای آخر عمر مکررا بستری می شوند و با وجود کمبود تخت های بیمارستانی به خصوص در بخش های ویژه، این بیماران باعث اشغال این تخت ها می شوند و تا لحظات آخر عمر داروهای تخصصی دریافت می کنند و در نهایت بسیاری از این بیماران روی تخت های بیمارستان و در بخش های ویژه فوت می شوند (11) ، در حالی که در بسیاری از موارد، بستری بیماران صعب العلاج در بخش های ویژه تاثیری در بهبود بیمار ندارد و به عنوان یک مراقبت بیهوده در نظر گرفته می شود (12). این امر باعث افزایش هزینه های نظام سلامت و خانواده بیماران، نارضایتی و فرسودگی شغلی کارکنان حرف سلامت می شود (13). از طرفی، بسیاری از این بیماران ترجیح می دهند که روزهای آخر عمر را در میان خانواده و در تماس نزدیک با بستگان خود سپری کنند. شواهد حاکی از این است که مراقبت تسکینی در ایران به صورت جزیره ای و در مراکز محدودی ارایه می شود. اکثر بیماران از این شیوه مراقبتی محروم هستند و مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل در کشور فاقد هرگونه جایگاهی در نظام سلامت است (14). بیماران مبتلا به بیماری های صعب العلاج نیازمند دریافت مراقبت تسکینی، برای دریافت این خدمات و کاهش درد و رنج ناشی از بیماری خود، سرگردان هستند و در اکثر مواقع خدمات مناسب و به موقع به این بیماران داده نمی شود (15). همچنین نگاه سنتی نیروهای کادر سلامت در مدیریت درمان بیماری های صعب العلاج، شفاف نبودن قانون در حمایت از کادر سلامت برای قطع درمان های غیرضروری و یا ممانعت از اجرای انتظارات غیرمنطقی بیمار و یا خانواده آن ها و تفاوت های فرهنگی اجتماعی، به عنوان موانعی هستند که در روند ارتقای مراقبت تسکینی در جامعه ایرانی وجود دارند، مشکل دیگر در ارایه مراقبت های تسکینی مبتنی بر منزل، نقص در فرایند پرداخت و حمایت بیمه از این بیماران است (16و17). لذا با توجه به شیوع زیاد بیماری های مزمن و صعب العلاج، رشد فزاینده پدیده سالمندی، محدودیت تخت های ویژه، منابع انسانی، مالی و تجهیزاتی در مراکز درمانی و با عنایت به فواید بی شمار استفاده از مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل، مسوولان نظام سلامت می بایست این شیوه مراقبتی را به عنوان یکی از اولویت های مهم نظام سلامت در نظر بگیرند تا بیماران بتوانند در طی فرایند بیماری و همچنین روزهای آخر عمر، در کنار خانواده زندگی با کیفیت و مرگی آرام را تجربه کنند.
    با توجه به محدودیت مطالعات در این زمینه، پیشنهاد می شود تحقیقات بیش تری در مورد شیوه های مدیریت ابعاد مختلف مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل، برای ارایه الگوهای مناسب ارایه مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل در ایران انجام گیرد.
    کلیدواژگان: مراقبت تسکینی مبتنی بر منزل، بیماری های صعب العلاج، نظام سلامت ایران
  • سیده اعظم واحدی، محمد آقاعلی، لیلا قنبری افرا *، حمید آسایش، فریدون مشهدی، حسین ثقفی، فاطمه کوچک زاده صفحات 102-110
    زمینه وهدف: یکی از مسایل مهم که کیفیت همودیالیز را می تواند تحت تاثیر قرار دهد ری سیرکولیشن است. برخی محققان مطرح کرده اند که جهت و فاصله سرسوزن ها می تواند بر مقدار ری سیرکولیشن تاثیر گذارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر جهت و فاصله سر سوزن ها بر میزان ری سیرکولیشن فیستول شریانی وریدی در بیماران تحت همودیالیز انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در مورد بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان کامکار- عرب نیا وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1395 انجام یافته است. میزان ری سیرکولیشن در 22 بیمار، در چهار جلسه متوالی با تغییر جهت و فاصله سرسوزن ها با روش مبتنی بر اوره اندازه گیری شد: یک جلسه با فاصله سه سانت و هم جهت، یک جلسه با فاصله سه سانت و خلاف جهت، یک جلسه با فاصله شش سانت و هم جهت و یک جلسه با فاصله شش سانت و خلاف جهت. داده ها با استفاده از Stata و آزمون آماری GEE تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان (75/± 16) 53 سال بود. در 41 مورد (از 88 مورد) از دیالیزها میزان ری سیرکولیشن بالاتر از 10% بود. نسبت شانس (OR) ری سیرکولیشن بیش تر از 10% برای فاصله سه سانت نسبت به شش سانت 05/2 (93/3-07/1) و برای هم جهت نسبت به خلاف جهت 98/1 (78/3-03/1) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد کم ترین شانس ری سیرکولیشن در حالتی است که سرسوزن ها در فاصله 6 سانت و خلاف جهت قرار داده شود. لذا دقت در تعبیه مناسب سوزن ها می تواند در کاهش ری سیرکولیشن و افزایش کیفیت دیالیز مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: دیالیز، نارسایی کلیه، فیستول شریانی وریدی
  • رقیه بایرامی، فاطمه عفتی داریانی، معصومه حاج شفیعها، رکسانا جان قربان * صفحات 111-126
    زمینه وهدف
    زوج ها در بارداری های حاصل از لقاح آزمایشگاهی در مقایسه با بارداری های طبیعی با مشکلات متعددی مواجه هستند. اکثر تحقیقات زنان را مورد توجه قرار داده اند و به مردان توجه کم تری شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تبیین درک مردان در انتظار اولین فرزند از بارداری حاصل لقاح آزمایشگاهی انجام یافته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کیفی از فروردین تا اسفند ماه 1396 در مرکز درمان ناباروری بیمارستان شهید مطهری شهر ارومیه انجام یافته است. داده ها با انجام 19 مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق انفرادی جمع آوری شد. مشارکت کنندگان از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف تا رسیدن به اشباع اطلاعات از بین مردانی که همسران آن ها با روش لقاح آزمایشگاهی باردار شده بودند، انتخاب شدند. داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی، با نرم افزار MAXqda نسخه 10 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: از تجزیه و تحلیل داده ها چهار طبقه « بیم و امید به پیامد درمان» ، « ترس از انگ اجتماعی» ، « نگرانی تامین مالی» و « نیاز به مشارکت و آموزش» حاصل شد. نتیجه گیری: مردانی که همسر آن ها با روش لقاح آزمایشگاهی باردار شده اند، انتظارات و نیازهایی دارند که باید مورد توجه قرار گیرد. آنان از یک سو از انگ اجتماعی ناباروری و جنین اهدایی، پیامد درمان و مشکلات اقتصادی درمان نگرانند و از سوی دیگر انتظار دارند در فرایند درمان ناباروری و مراقبت ها مشارکت داده شوند.
    کلیدواژگان: لقاح داخل آزمایشگاهی، ناباروری، مردان
  • مریم جبارپور، فاطمه عبدلی *، مجید کاظمی صفحات 127-139
    زمینه و هدف
    اضطراب یکی از شایع ترین اختلالات روانی در خانواده افراد مبتلا به آسیب تروماتیک مغزی است. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر اطلاع از روند وضعیت بیمار، بر سطح اضطراب خانواده افراد دچار آسیب تروماتیک مغزی بستری در بیمارستان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی دارای گروه شاهد در مورد 90 نفر از اعضای خانواده افراد دچار آسیب تروماتیک مغزی بستری در بیمارستان باهنر شهر کرمان در سال 1395 انجام یافته است. نمونه ها به روش مستمر از بخش های مراقبت ویژه انتخاب و دو گروه شاهد و مداخله را تشکیل دادند. در گروه مداخله اطلاع رسانی درباره تغییرات وضعیت بیمار، توسط پرستار و طی سه روز اول بستری در بخش مراقبت ویژه بیمار انجام یافت. گروه شاهد در این مدت، از مراقبت و آموزش های معمول توسط پرستاران بخش برخوردار بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر بود. از آزمون تی مستقل و تی زوجی برای مقایسه میانگین نمرات اضطراب در نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله، بین میانگین نمره اضطراب آشکار، پنهان و کلی دو گروه اختلاف آماری معنادار وجود نداشت (05/0p>). اما پس از مداخله در گروه آزمون میانگین نمره اضطراب آشکار (26/7± 51/45) ، پنهان (51/6± 42/45) و کلی (72/12± 93/90) به طور معناداری (05/0p<) نسبت به میانگین نمره اضطراب آشکار (42/9± 22/49) ، پنهان (15/9± 02/49) و کلی (67/17± 24/98) گروه شاهد، کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    اطلاع رسانی به صورت برنامه ریزی شده، از روند و تغییرات وضعیت افراد دچار آسیب تروماتیک مغزی بستری در بیمارستان می تواند به طور معناداری موجب کاهش اضطراب اعضای خانواده این بیماران بشود.
    کلیدواژگان: آگاهی از روند وضعیت بیمار، آسیب تروماتیک مغزی، اضطراب، خانواده، بخش مراقبت ویژه
  • فاضل دهون، زهرا مختاری، مرضیه اصلانی، فریبا ابتکار، رضا قانعی قشلاق * صفحات 140-151
    زمینه و هدف: آسیب سرسوزن نوعی خطر شغلی است. دانشجویان علوم پزشکی به دلیل کمبود مهارت، تجارب بالینی و دانش محدود خود ممکن است، بیش از دیگران در معرض آسیب سرسوزن قرار گیرند. این مرور سیستماتیک و فراتحلیل با هدف برآورد شیوع آسیب سرسوزن در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی در ایران انجام یافته است.
    روش بررسی
    در مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل حاضر، 22 مقاله داخلی منتشر شده به زبان های فارسی و انگلیسی وارد مطالعه شد. جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی ملی Scientific Information Database (SID) ، MagIran، IranMedex و پایگاه های بین المللی Google Scholar، Wbe of Science، PubMed و Scopus بدون محدودیت زمانی انجام یافت. داده ها با استفاده از روش فراتحلیل و مدل اثرات تصادفی تحلیل شد.
    یافته ها
    شیوع کلی آسیب سرسوزن در دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی 47% (با فاصله اطمینان 95%: 55%-39%) بوده است. بین پوشش واکسیناسیون، سن نمونه ها و حجم نمونه مطالعات با شیوع آسیب سرسوزن ارتباطی وجود نداشت. شیوع آسیب سرسوزن با افزایش سال انتشار مقالات (03/0=p) به طور معناداری کاهش و با عدم گزارش آسیب سرسوزن شیوع این آسیب (049/0=p) به طور معناداری افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای آسیب سرسوزن در دانشجویان علوم پزشکی کشور برگزاری برنامه های آموزشی متمرکز بر استفاده صحیح از وسایل تیز و برنده، اهمیت گزارش دهی و اصلاح رفتارهای کاری مثل خودداری از درپوش گذاری مجدد سوزن ها برای کاهش وقوع آسیب های سرسوزن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسیب سرسوزن، دانشجوی علوم پزشکی، فراتحلیل، ایران، شیوع
  • امیر واحدیان عظیمی، فرشید رحیمی بشر، حسین امینی، محمود ثالثی، فاطمه الحانی * صفحات 152-173
    زمینه و هدف: توانمندی، فرآیندی پویا، مثبت، تعاملی و اجتماعی است که به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیمارهای مزمن منجر می شود. هدف مرور سیستماتیک و فراتحلیل حاضر تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر کیفیت زندگی بزرگ سالان مبتلا به بیماری های مزمن است.
    روش بررسی
    با جستجوی عبارت « توانمندسازی خانواده محور» در پایگاه های فارسی SID، MagIran، IranMedex، IranDoc و Googlescholar و معادل انگلیسی آن در Scopus، Pubmed، Webofscience، Proquest و Science direct کلیه مطالعات مرتبط استخراج شد. کیفیت روش شناسی مقالات با استفاده از ابزار Cochrane risk of bias بررسی شد. جهت تحلیل از مدل اثرات تصادفی استفاده و ناهمگنی مطالعات با شاخص I2 تعیین شد. داده ها با نرم افزار STATA نسخه 11 تحلیل شد.
    یافته ها
    از 647 مطالعه اولیه تنها 8 مطالعه به تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر کیفیت زندگی بیماران بزرگ سال با استفاده از ابزار SF36 پرداخته بودند. تفاوت میانگین استاندارد شده ادغام یافته ابعاد 8 گانه کیفیت زندگی عبارت بود از: عملکرد فیزیکی 781/1، محدودیت نقش فیزیکی 416/1، درد جسمانی 987/0، سلامت عمومی 352/1، عملکرد اجتماعی 010/1، سلامت روانی 122/1، محدودیت نقش روانی 656/0 و شادابی (361/1).
    نتیجه گیری
    اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور بر نمرات ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی براساس پرسشنامه SF-36 تاثیر معناداری داشته است. به منظور ارتقای کیفیت زندگی بیماران بزرگ سال مبتلا به بیماری های مزمن اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده محور، کیفیت زندگی، بیماری، مرور سیستماتیک، فراتحلیل
  • محبوبه معاذالهی، منصور عرب *، نرگس خانجانی، فاطمه کریمی افشار صفحات 174-185
    زمینه و هدف
    افسردگی در میان بیماران قلبی عروقی، به ویژه مبتلایان به نارسایی قلبی شایع است و باعث پیش آگهی ضعیف در این بیماران می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر علایم افسردگی در بیماران مراجعه کننده به مرکز بازتوانی قلب انجام یافته است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 60 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی کلاس دو و سه که در سال 1394 به مرکز بازتوانی قلب بیمارستان شفا وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان ارجاع داده شده بودند، به روش تصادفی در دو گروه 30 نفره قرار گرفتند. در گروه مداخله، تمرینات ورزشی 3 بار در هفته و به مدت 8 هفته و در گروه شاهد تنها مراقبت های معمول ارایه شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه PHQ8 بود که قبل و بعد از مداخله، در هر دو گروه تکمیل شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، ویلکاکسون، من یتنی یو و آنالیز کوواریانس ناپارامتری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دو گروه به لحاظ نمره علایم افسردگی قبل از مداخله همگن بودند. پس از مداخله میانه و دامنه میان چارکی نمره علایم افسردگی در گروه شاهد 10 (25/5) و در گروه مداخله 5/8 (25/9) بود که تفاوت معناداری را نشان می دهد (042/0=p). کنترل متغیرهای مدت زمان ابتلا به بیماری و نمره پیش آزمون علایم افسردگی با آزمون آنالیز کوواریانس ناپارامتری تفاوت 2 گروه همچنان معنادار بود.
    نتیجه گیری
    اجرای تمرینات ورزشی می تواند سبب کاهش علایم افسردگی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی شود.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، افسردگی، تمرینات ورزشی
  • زهرا فرقدانی، زهرا طاهری خرامه *، علیرضا امیری مهرا، حدیث قجری، مجید براتی صفحات 186-196
    زمینه و هدف
    سواد سلامت ناکافی یک مانع جدی برای مدیریت خود مراقبتی نارسایی قلبی به شمار می آید. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین سواد سلامت و رفتارهای خود مراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه همبستگی 100 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر قم در سال 1396 به روش آسان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس سواد سلامت نارسایی قلبی، مقیاس خود مراقبتی نارسایی قلبی و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بیش از نیمی از بیماران وضعیت خود مراقبتی متوسط داشتند. بیش ترین و کم ترین نمره سواد سلامت به ترتیب مربوط به بعد انتقادی با میانگین و انحراف معیار 56/2± 47/10 و بعد عملکردی با میانگین و انحراف معیار 74/3± 14/9 بود. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی، سواد سلامت عملکردی پیش گویی کننده بهتری برای انجام رفتارهای خود مراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است (014/0=p ،30/0=β).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهد سواد سلامت عملکردی یک عامل پیش بینی کننده مهم رفتار خود مراقبتی در بیماران نارسایی قلبی است. طراحی مداخلات موثر برای بهبود مهارت های بیمار برای تحلیل عملکردی اطلاعات و تصمیم گیری در خود مراقبتی بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خود مراقبتی، نارسایی قلبی
|
  • Heshmatolah Heydari * Pages 97-101
    The World Health Organization (WHO) has introduced palliative care as a way to improve the quality of life of patients with incurable diseases and their families. This care begins with the diagnosis of the disease, and continues throughout the illness (1). Palliative care improves the quality of life of patients with life-threatening diseases and their families. Its purpose is to relieve suffering through the identification, evaluation, and relief of pain and other physical, psychosocial and spiritual problems (2).
    Palliative care is required for many diseases. According to reports, every year about 40 million people in the world need palliative care, but only 14% of them receive it, of whom 78% live in low-income or middle-income countries. According to the World Health Organization, patients who require palliative care services, suffer from cardiovascular diseases (38.5%), cancer (34%), chronic pulmonary diseases (10.3%), AIDS (5.7%), and diabetes (4.6%). Other patients with diseases, such as dementia, kidney failure, multiple sclerosis, Parkinson’s disease, rheumatoid arthritis, neurological diseases, congenital anomalies, and resistant tuberculosis may also need palliative care services (1). Palliative care can be offered to patients through various models, including hospital-based palliative care, hospice-based palliative care and home-based palliative care (3). Studies have shown that home-based palliative care has a very beneficial effect on the physical, mental, psychological, social and economic dimensions of patient’s life, and reduces the cost of health system, shortens the length of hospitalization, reduces hospital complications and prevents hospital readmission (4-6). This type of care also facilitates the continuity of post-discharge care and helps patient to easily benefit from the facilities of different centers (7). On the other hand, most people prefer to receive care at their homes with their families (8). Studies have shown that home-based palliative care is clinically and economically effective and leads to the satisfaction of patients and their families. Also, the World Health Organization in 2014 has introduced home-based palliative care as one of the main elements of the health systems all around the world (1). However, reports indicate that many countries in the world do not have palliative care programs in their health care system (7), and the lack of government support for palliative care services, lack of prepared professional staff to provide palliative services, limitation in access to narcotic analgesics, resource constraints, lack of policy-makers’ familiarity with palliative medicine, the negative attitude of society towards palliative care and socio-cultural issues have been mentioned as barriers to palliative care in the world (1, 9,10).
    Iran’s health system is faced with increasing number of chronic patients and shortages of manpower and ICU beds in health centers. Most patients with life-threatening diseases in Iran are frequently admitted to hospital during the last days of their lives. Despite the shortage of hospital beds, especially in the critical care units, these patients occupy these beds and receive specialized medications until the end of their lives and eventually many of these patients die on ICU beds in hospital (11). While in many cases, hospitalization of incurable patients in critical care units does not have any positive effects on patients’ recovery, and is considered a futile care (12), which increases the costs of health system, poses financial burden on patient’s family, and leads to dissatisfaction and work burnout in healthcare staff (13). On the other hand, many of these patients prefer to spend the last days of their lives at home with their family and be in close contact with their relatives. Evidence suggests that palliative care in Iran is only offered in isolated and limited centers. Most patients are deprived of this kind of care, and home-based palliative care does not have any place in Iran’s health system (14). Patients with incurable conditions who require palliative care services are lost in the system, and in most cases do not receive proper and timely services they need (15). Also, the traditional attitude of healthcare staff towards the management of incurable conditions, the lack of transparency in the protection of healthcare staff against discontinuation of unnecessary treatments or unreasonable expectations of patients and their families, as well as social and cultural differences are barriers to the promotion of palliative care in Iranian society. Another problem in providing home-based palliative care services is the defect in the payment process and insurance coverage of end-of-life patients (16,17). Therefore, given the high prevalence of chronic and incurable illnesses, the increasing number of elderly population, limited critical care beds, shortages of human resources, limited financial resources and equipment in health centers, and taking into account the benefits of home-based palliative care, healthcare system authorities should consider this care method to be one of the important priorities of the health system so that patients can maintain their quality of life and also experience peace during the last days of their lives. Considering the limited research in this field, further research is required on the management of various dimensions of home-based palliative care in order to provide suitable models for the provision of home-based palliative care services in Iran.
    Keywords: home-based palliative care, incurable diseases, health system of Iran
  • Sede Azam Vahedi , Mohammad Aghaali , Leila Ghanbari Afra *, Hamid Asayesh , Freidoon Mashhadi , Hossein Saghafi , Fatemeh Koochakzadeh Pages 102-110
    Background & Aim
    One of the important issues that affects the quality of hemodialysis is recirculation. Some researchers have suggested that the direction and distance of needle cannulation can affect the amount of recirculation. Therefore, this study aimed to investigate the effect of direction and distance of needle cannulation on recirculating of arteriovenous fistula in hemodialysis patients. Methods & Materials: This clinical trial was performed on patients referred to the dialysis ward of Kamkar-Arabnia hospital affiliated to Qom University of Medical Sciences in 2016. The amount of recirculation was measured in 22 patients by urea based method, in four consecutive sessions. In each session, the distance and direction of the needles were three centimeters in opposite direction, three centimeters in same direction, six centimeters in opposite direction, and six centimeters in same direction. Data were analyzed using Stata and GEE test.
    Results
    The average age of participants was 53(16±0.75) years. In 41 dialysis cases (out of 88), the amount of recirculation was higher than 10%. The odds ratio for more than 10% recirculation for a distance of three centimeters compared to six centimeters was 2.05 (1.07-3.93) and for same direction compared to opposite direction was 1.98 (1.03-3.78).
    Conclusion
    The results of this study showed that the insertion of needles at a distance of six centimeters in opposite position had the lowest chance of recirculation. Therefore, the attention to proper insertion of needles can be effective in reducing recirculation and increasing the quality of dialysis.
    Keywords: dialysis, renal failure, arteriovenous fistula
  • Roghieh Bayrami, Fatemeh Effati, Daryani, Masoumeh Hajshafiha, Roksana Janghorban * Pages 111-126
    Background & Aim
    Couples face many problems in pregnancies following In vitro fertilization (IVF) compared to normal pregnancies. The majority of studies have focused on women, and men have received less attention. So, this study aimed to explore the perceptions of men awaiting the first child following IVF. Methods & Materials: This qualitative study was carried out in Shahid Motahari hospital in Urmia during 2017-2018. Data were collected using 19 individual in-depth semi-structured interviews. Participants were selected among men whose wives got pregnant by IVF, through purposeful sampling, until data saturation was reached. Data were analyzed through conventional content analysis approach using the MAXQDA software version 10.
    Results
    Four categories of "hope and fear of treatment outcome", "fear of social stigma", "financial concern", and "need for participation and training" were emerged from data analysis.
    Conclusion
    Men whose wives got pregnant through IVF have expectations and needs that must be addressed. On the one hand, the men are concerned about the social stigma of infertility and donation, the outcome of treatment, and the economic problems of treatment, and on the other hand they expect to be involved in the process of treatment and prenatal care.
    Keywords: In vitro fertilization, infertility, men
  • Maryam Jabbarpour, Fatemeh Abdoli *, Majid Kazemi Pages 127-139
    Background & Aim
    Anxiety is one of the most common psychiatric disorders in the family of patients with traumatic brain injury. This study aimed to determine the effect of providing information about the patient’s condition on the anxiety level of the family members of hospitalized patients with traumatic brain injury. Methods & Materials: This quasi-experimental study was conducted on 90 family members of traumatic brain injury patients admitted to Shahid Bahonar hospital in Kerman in 2016. The participants were selected by the consecutive sampling method and were assigned to intervention and control groups. In the intervention, the participants were informed by the nurse about changes in the patient’s condition during the first three days of admission to intensive care unit. During this period, the control received routine care. Data collection tool was the Spielberger anxiety inventory. Independent and paired t-test were used to compare the mean scores of anxiety using the SPSS software version 16.
    Results
    There was no statistically significant difference in the mean scores of overt, covert and general anxiety between the two groups before the intervention (P>0.05). However, after the intervention in the experimental group, the mean scores of overt anxiety (45.51±7.26), covert anxiety (45.42±6.51) and general anxiety (90.93±12.72) decreased (P<0.05) compared to the mean scores of overt anxiety (49.22±9.42), covert anxiety (49.02±9.15) and general anxiety (98.24±17.67) in the control group.
    Conclusion
    Providing planned information on changes in the condition of hospitalized patients with traumatic brain injury can reduce the anxiety of family members of these patients.
    Keywords: awareness of the patient?s condition, traumatic brain injury, anxiety, family, intensive care unit
  • Fazel Dehvan , Zahra Mokhtari , Marzieh Aslani , Fariba Ebtekar , Reza Ghanei Gheshlagh * Pages 140-151
    Background & Aim
    Needlestick injury is an occupational risk. Medical university students are more likely to prone to this kind of injury in comparison to other students due to their limited knowledge, skills and clinical experiences. The present systematic review and meta-analysis aimed to estimate the prevalence of needlestick injury in medical university students in Iran. Methods & Materials: In the present systematic review and meta-analysis, 22 papers written by Iranian researchers published in Persian and English, were included without time limitations. The articles were found by searching Iranian (Magiran, Scientific Information Databases (SID) and IranMedex) and international (Google Scholar, Web of Science, PubMed and Scopus) databases. Data were analyzed using meta-analysis method and the random effects model.
    Results
    The overall prevalence of needlestick injury among medical university students was 47% (95% CI: 39-55). There was no relationship between vaccine coverage, age of samples, and sample size with the prevalence of needlestick injury. The prevalence of needlestick injuries significantly decreased with increase in the publication years of articles (P=0.03), and significantly increased (P=0.049) with lack of reporting.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of needlestick injury in the students of medical sciences universities, it is of great necessity to design educational programs focusing on the proper use of sharp and cutting instruments as well as the importance of reporting and modifying professional behavior such as avoiding the reinsertion of needles in order to reduce the incidence rate of needlestick injuries.
    Keywords: needlestick, student, meta-analysis, Iran, prevalence
  • Amir Vahedian, Azimi , Farshid Rahimi Bashar , Hosein Amini , Mahmood Salesi , Fatemeh Alhani * Pages 152-173
    Background & Aim
    Empowerment is a dynamic, positive, interactive and social process, leading to the improvement of quality of life (QOL) in patients with chronic disease. The purpose of this systematic review and meta-analysis was to determine the effect of family-centered empowerment model (FCEM) on QOL in adults with chronic diseases. Methods & Materials: By searching FCEM in Persian databases including SID, MagIran, IranMedex, IranDoc, and googlescholar, Scopus, Pubmed, Web-of-science, Proquest, and Sciencedirect, all relevant studies were extracted. The methodological quality of the papers was examined using Cochrane-risk-of-bias. Data analysis was carried out through the random effects model and heterogeneity by I2 index. The data were analyzed using the STATA software version 11.0.
    Results
    Of the 647 initial studies, only 8 studies examined the effect of FCEM on the QOL in adult patients using SF-36. The pooled standardized mean difference of the 8-dimensions of QOL included: social-functioning (1.781), Physical role limitation (1.416), bodily pain (0.987), general health (1.352), social functioning (1.010), general health (1.122), emotional role limitation (0.656), and vitality (1.361).
    Conclusion
    The implementation of FCEM had a significant effect on the 8-dimensions of QOL based on the SF-36 questionnaire. The implementation of FCEM is recommended in order to improve the QOL of adult patients with chronic disease.
    Keywords: family-centered empowerment model, quality of life, disease, systematic review, meta-analysis
  • Mahboobeh Maazallahi, Mansoor Arab *, Narges Khanjani, Fatemeh Karimi Afshar Pages 174-185
    Background & Aim
    Depression is common among cardiac patients, especially patients with heart failure and leads to a poor prognosis. This study aimed to assess the effect of exercise on depressive symptoms in patients with heart failure, attending the Cardiac Rehabilitation Center.
    Methods & Materials: In this clinical trial, 60 patients with NYHA class II and III heart failure who referred to the Cardiac Rehabilitation Center of Shafa Hospital affiliated to Kerman University of Medical Sciences in 2015 were randomly assigned into two groups of 30 patients. Subjects in the intervention group participated in a supervised 8-week exercise program, 3 days per week, while those in the control group only received standard routine care. Data were collected before and after the intervention by the demographic form and the Personal Health Questionnaire Depression Scale (PHQ-8). Data analysis was done by Chi-Square, Wilcoxon, Mann-Whitney U and Nonparametric ANCOVA tests using the SPSS version 21 and R software.
    Results
    The two groups were homogeneous in terms of depression score before the intervention. The median and interquartile range of the score of depression were 10 (5.25) in the control group and 8.5 (9.25) in the intervention group which showed a significant difference (P=0.042). By adjusting the variables of the duration of the disease and the pre-test scores of depression symptoms by non-parametric covariance test, the difference between the two groups was also significant.
    Conclusion
    Exercise can reduce depressive symptoms in patients with heart failure.
    Keywords: heart failure, depression, exercise
  • Zahra Farghadani, Zahra Taheri, Kharameh *, Alireza Amiri, Mehra, Hadis Ghajari, Majid Barati Pages 186-196
    Background & Aim
    Insufficient health literacy is a major barrier to self-care in patients with heart failure. The purpose of this study was to determine relationship between health literacy and self-care behaviors in patients with heart failure. Methods & Materials: In this correlational study, 100 patients with heart failure who were referred to teaching hospitals in Qom were selected through the convenience sampling method in 2017. The data collection tools were the heart failure-specific health literacy scale, the self-care of heart failure index (SCHFI) and the hospital anxiety and depression scale (HADS). Data were analyzed using descriptive statistics, the Pearson’s correlation coefficient and multiple liner regression analysis on the SPSS software version 16.
    Results
    More than half of the patients had a moderate level of self-care. The highest and lowest health literacy scores were respectively related to critical health literacy (10.47±2.56) and functional health literacy (9.14±3.74). The result of multiple regression analysis showed that only functional health literacy was a better predictor of self-care behaviors in patients with heart failure (β=0.30, P=0.014).
    Conclusion
    The findings showed that functional health literacy was an important predictor of self-care behaviors among patients with heart failure. It seems necessary to design effective interventions in order to improve patients’ skills for analyzing functional information and decision making in self-care.
    Keywords: health literacy, self care, heart failure