فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فتانه قدیریان ، امیر واحدیان عظیمی ، عباس عبادی صفحات 197-203
    ارزیابی اقتصادی ابزار ارزشمند و مهم در تصمیم گیری و سیاست گذاری در خدمات سلامتی است. در دهه های متمادی پارادایم کمیت محور (Volume-based) مهم ترین زیربنای ارزیابی اقتصادی خدمات سلامتی بود. در این رویکرد افزایش تعداد بیماران درمان شده در کنار کاهش هزینه ها هدف اصلی و مورد توجه بوده است. علی رغم این رویکرد و در طی سال های گذشته هزینه های سلامتی بدون دستیابی به کیفیت و پیامدهای متعالی مورد انتظار سلامتی به طرز چشمگیری افزایش یافته و وضعیت به نقطه ای رسیده است که در آن بودجه های دولتی، ارایه دهندگان خدمات و بیماران مایل یا قادر به پرداخت هزینه های ناشی از آن نیستند (1). وضعیت در کشورهای پردرآمد که چند برابر سایر کشورهای با درآمد متوسط یا پایین در سلامت هزینه می کنند، نیز به همین منوال است (2).
    صاحب نظران علت مهم و زیربنایی این شرایط را مدل های ناکارآمد ارایه خدمات سلامتی ذکر کرده اند که منجر به گسیختگی، ناهماهنگی، کاهش کیفیت در مراقبت و در نهایت افزایش هزینه های سلامتی شده است (3). تصور بر این است که مدل های ارایه خدمات سلامتی به طور موثری بر هزینه های سلامتی اثرگذار هستند. بدین ترتیب اقتصاد سلامت، تنها به معنای ارزیابی صرف هزینه های سلامتی نیست؛ بلکه حوزه هایی نظیر افزایش کیفیت، دسترسی و برابری در دسترسی به خدمات را نیز شامل می شود (4).
    اولین بار به طور مشخص در سال 2006 مراقبت ارزش محور (Value-based) در ارزیابی اقتصادی خدمات سلامتی به میان آمد (5). اساس این پارادایم که نوعی مدل ارایه خدمات نیز محسوب می شود، پرداخت براساس برآیندهای بیمار (Outcomes) به عنوان جایگزین پرداخت براساس خدمات (Fee-for-Service) ارایه شده توسط کارکنان سلامتی است. بدین ترتیب کارکنان سلامتی از جمله پزشکان و پرستاران زمانی خدماتشان جبران می شود که بتوانند سلامت بیماران را بهبود دهند، از بروز عوارض بیماری بکاهند و به ایجاد یک زندگی سالم تر برای بیمار کمک کنند (6). این در حالی است که گذار جمعیت به سمت سالمندی و رشد بیماری های مزمن که علاوه بر خدمات مراقبتی حاد نیازمند رویکردهای رفتاری به منظور تعدیل عوامل خطر بیماری هستند، نیز تغییر مدل های مراقبتی را اجتناب ناپذیر ساخته اند. بنابراین جایگزینی این مدل پرداخت در آمریکا در سال 2016 به میزان 30% و تا اواخر 2018 به 50% رسید و براساس آن موسسات جدیدی همچون موسسات مراقبت پاسخ گو (ACOs) و مدل های مراقبت اولیه پیشرفته و مراقبت یکپارچه راه اندازی شدند (7). تمرکز این موسسات جدید طراحی مسیرهای موثر مراقبتی (Care pathways) بوده است که در کنار کاهش هزینه های خدمات سلامتی منجر به پیشگیری و مراقبت های اولیه گردد (7). کار تیمی و یکپارچگی خدمات، هماهنگی موثرتر کارکنان سلامتی در موسسات مختلف، توجه وسیع تر به سلامت جمعیت محور (Population-based) و ایجاد و بهره برداری از نظام داده ها و اطلاعات برای بهبود خدمات از ملزومات کاری این موسسات جدید هستند (7).
    در سال 2011 گزارشی با عنوان «آینده پرستاری: رهبری تغییر و پیشرفت سلامتی» منتشر شد که در آن از این قابلیت در پرستاری سخن به میان آمد که خدمات پرستاری از سویی می تواند افزایش نیاز جوامع به خدمات با کیفیت و ایمن تر را بدون افزایش هزینه ها پاسخ گو باشد و از سوی دیگر امکان برابری در دسترسی به خدمات سلامتی و نیز افزایش توان برخورداری از خدمات سلامتی را در جوامع ایجاد کند (8). به زعم این گزارش فعالیت پرستاری پیوستار وسیعی از کارکردها همچون ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری، هماهنگی مراقبت، در صورت امکان درمان و در غیر این صورت مراقبت تسکینی را شامل می شود. از این رو پرستاران اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر مراقبت از بیمار دارند. آنان ارزیابی بیماران، مراقبت در بیمارستان، خانه های پرستاری، مدارس، درمانگاه ها، مراکز مراقبت سیار و محل های کار را بر عهده دارند و از این رو می توانند در ارایه مراقبت عادلانه، قابل دسترس و با کیفیت در نظام سلامت کمک کنند.
    از منظر مدل ارزش محور، سه شاخص کیفیت، دسترسی و ارزش (Value) خدمات سلامتی شاخص های کلیدی و نشان دهنده اثرگذاری خدمات بر اقتصاد سلامت هستند (1). شواهد نشان می دهد که خدمات پرستاری به طور شگرفی می تواند بر این سه شاخص اثرگذار باشد. با وجود این مطالعات اندکی وجود دارد که نشان دهد توسعه خدمات پرستاری منجر به کاهش هزینه ها به همراه افزایش کیفیت خدمات می شود. البته شواهد در این خصوص در حال رشد است. شواهد موجود در خصوص این سه شاخص شامل موارد زیر است:پرستاری و کیفیت خدمات سلامت
    اگرچه نشان دادن قواعد علت و معلولی این موضوع دشوار می نماید، اما بدنه مطالعاتی در حال شکل گیری است که نشان می دهد کیفیت مراقبت به میزان زیادی به پرستاران مرتبط است. ارتباط مراقبت پرستاری و کیفیت مراقبت بیمارستانی از جمله برآیندهای بیمار همچون طول مدت اقامت، مرگ و میر، زخم بستر، ترومبوز وریدهای عمقی و عفونت های بیمارستانی در مطالعات متعددی منتشر شده است (11-9). مطالعات نشان داده است که پرستاران در افزایش کیفیت و کارآمدی بیمارستان موثرند (12و13) در حالی که این موضوع که مراقبت های پرستاری به چه میزانی بر سلامتی و یا موضوعات مرگ و زندگی اثرگذار هستند، هنوز مبهم است (8). همچنین مراقبت بیمار محور (Patient-centered) در پرستاری موضوعی است که اثرگذاری مراقبت های پرستاری را بر رضایتمندی بیماران به عنوان شاخص کیفیت خدمات ارایه شده در سرتاسر دنیا افزایش داده است (14و15).
    پرستاری و دسترسی به خدمات سلامت
    شواهد پیشنهاد می کنند که دسترسی به خدمات با کیفیت با توسعه نقش های پرستاری در مراقبت های اولیه، مزمن و نیز انتقالی از بیمارستان به خانه به میزان زیادی افزایش می یابد. به عنوان مثال چنانچه پرستاران در نقش های ویژه ای مانند هماهنگ کننده درمانی و یا مراقبت اولیه که میزان دسترسی به خدمات را افزایش می دهد به کار گرفته شوند، از میزان بستری شدن و نیز بستری شدن های مجدد افراد کاسته می شود. کاهش پذیرش های اورژانسی تا 52% که هزینه هر پذیرش حداقل 800 دلار برآورد می شود، از نتایج بازدید های پس از عمل جراحی و پیگیری های تلفنی پرستاران ذکر شده است (16). در هماهنگی مراقبت های انتقالی از بیمارستان، بازدیدهای 3 ماهه بعد از ترخیص از بیمارستان، در بیماران با تشخیص نارسایی قلبی نشان می دهد که به ازای هر بیمار 4845 دلار همراه با افزایش معنا دار در بقای بیماران و نیز کم تر شدن بستری های مجدد ذخیره شده است (17). همچنین فعالیت هایی نظیر خودمدیریتی دارویی و هماهنگی ارجاع بیماران که در مراکز جامعه نگر و یا سیار توسط پرستاران انجام می گیرد، می تواند در یک دوره 12 ماهه منجر به ذخیره 686 دلار به ازای هر بیمار گردد (18).
    پرستاری و ارزش خدمات سلامتی
    ارزش در سلامتی به سلامت جسمی و یا حس رفاه کسب شده در نسبت با هزینه گفته می شود. شواهد کمی در سطح کلان وجود دارد که نشان دهد توسعه خدمات پرستاری در حالی که کیفیت و برآیندها را ارتقا می دهد، هزینه ها را نیز در جامعه کاهش می دهد (19). به عنوان مثال مدیریت جزئی ساعات کاری نیروی انسانی در پرستاری می تواند به طرز بسیار شگفت انگیزی در کاهش 5/1 میلیون روز بستری بیماران، تقریبا کاهش 60 هزار ابتلا به عوارض جانبی و کاهش نیم درصدی هزینه ها اثرگذار باشد (20).
    در نهایت به نظر می رسد که مطالعات دقیقی در سطح کلان به منظور بررسی اثرات خالص اقتصادی ناشی از مدل های ارایه مراقبت های پرستاری نیاز است تا به وسیله آن توسعه پرستاری بتواند در سیاست گذاری های عرصه سلامت مورد توجه جدی قرار گیرد. همچنین، فهم اثرگذاری مراقبت پرستاری بر نظام سلامت نیازمند داده هایی است تا به وسیله آن پرستاران بتوانند در تحول مراقبت از سلامتی اثرگذارتر شوند.
    کلیدواژگان: مراقبت ارزش محور، خدمات پرستاری، اقتصاد خدمات پرستاری
  • علی محمد مختاری ، شیرین ریاحی ، محمد فتحعلی پور ، حامد دلام ، مریم هاشم نژاد ، سهیل حسنی پور صفحات 204-219
    زمینه و هدف
    سرطان های دستگاه تناسلی زنان، سومین گروه شایع از بدخیمی ها در زنان محسوب می شود. با توجه به اهمیت این سرطان ها، مطالعه حاضر با هدف محاسبه میزان بروز استاندارد شده سنی سرطان های دستگاه تناسلی زنان در ایران انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مرور سیستماتیک در سال 2017 شش پایگاه بین المللی Medline/PubMed، ProQuest، Scopus، Embase، ScienceDirect، Google Scholar و چهار پایگاه ایرانی SID، MagIran، IranMedex و IranDoc مورد بررسی قرار گرفت. مقالات فارسی و انگلیسی که به شکل واضح به بروز استاندارد شده سنی سرطان های دستگاه تناسلی زنان در ایران اشاره کرده بودند، وارد مطالعه شدند. به منظور بررسی و کنترل کیفیت مقالات از چک لیستی که به وسیله انیستیتوی Joanna Briggs تهیه شده است، استفاده شد. اطلاعات مربوط به مقالات توسط دو نفر به شکل مجزا استخراج شد.
    یافته ها
    پس از جستجوی کلیه پایگاه های بین المللی و داخلی، 264 مقاله یافت شد و تعداد 27 مقاله وارد تحلیل نهایی شد. براساس مدل اثرات تصادفی میزان بروز استاندارد شده سنی (31/2-83/1CI, 95%) 07/2 برای سرطان دهانه رحم، (54/3-75/2 CI, 95%) 15/3 برای سرطان تخمدان و (73/1-32/1CI, 95%) 52/1 در 100،000 نفر برای سرطان جسم رحم به دست آمد.
    نتیجه گیری
    میزان بروز استاندارد شده سرطان های دستگاه تناسلی زنان در ایران نسبت به سایر کشورهای دنیا در حد پایین تری قرار دارد. باید توجه داشت که به دلیل ناهمگونی بالای مطالعات، با نتایج این فراتحلیل باید با احتیاط برخورد شود.
    کلیدواژگان: بروز، سرطان های دستگاه تناسلی زنان، ایران، مرور سیستماتیک
  • ناصر مظفری ، محمد علی محمدی ، سمیرا صمدزاده صفحات 220-232
    زمینه و هدف
    سقوط یک مشکل جدی در جمعیت سالمندان محسوب می شود که عوارض جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی فراوانی به همراه دارد. ترس از سقوط به عنوان یک وضعیت محدودکننده فعالیت فیزیکی است که می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی سالمندان گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش رفتارهای مراقبت از سقوط بر ترس از سقوط سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور است که بین 110 سالمند تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهر اردبیل در سال 1396 انجام گرفته است. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و با تخصیص تصادفی در گروه های مداخله و شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، Mini-Mental State Examination: MMSE ،
    Abbreviated Mental Test Score: AMTS و Fall efficacy scale international: FES-I بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تحت نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار ترس از سقوط در سالمندان گروه مداخله و شاهد قبل از آموزش به ترتیب 03/12±91/33 و 76/14±22/31 (29/0=p) و 3 ماه پس از آزمون 45/4±32/22 و 03/15±85/30 (001/0p<) بود. همچنین برای کنترل نمرات پیش آزمون و سطح تحصیلات در مقایسه نمرات پس آزمون دو گروه از آنکووا استفاده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد آموزش رفتارهای مراقبت از سقوط، باعث کاهش ترس از سقوط در سالمندان می گردد، از این رو پیشنهاد می شود در برنامه خودمراقبتی سالمندان مدنظر قرار گیرد.
    ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT20180205038618N1
    کلیدواژگان: سالمند، رفتارهای مراقبت از سقوط، ترس از سقوط، آموزش، مراکز بهداشتی- درمانی
  • سیده رویا موسوی ، کورش امینی ، فرهاد رمضانی بدر ، مهین روحانی صفحات 233-243
    زمینه و هدف
    سطح مطلوب شادمانی در بین پرستاران، با کیفیت مراقبت های پرستاری مرتبط است. هدف مطالعه حاضر تعیین سطح شادمانی پرستاران استان زنجان بوده است.
    روش بررسی
    در مطالعه مقطعی حاضر پرستاران شاغل در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1396 جامعه پژوهش را تشکیل می دادند. تعداد نمونه ها 371 نفر بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد شادمانی آکسفورد بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر در نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد. سطح معناداری 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن نمونه ها 08/7±2/32 بود. اکثر پرستاران مورد مطالعه زن (79/86%) و متاهل (46/68%) بودند. بیش تر پرستاران دارای مدرک کارشناسی (88/94%) و بقیه مدرک کارشناسی ارشد داشتند. میانگین نمره شادمانی در پرستاران مورد مطالعه 3/13±1/43 (از دامنه 87-0) بود. از میان متغیرهای جمعیت شناختی و شغلی فقط بین رضایت شغلی و سطوح شادمانی ارتباط آماری معنادار (049/0=p) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه سطح شادمانی پرستاران مورد مطالعه در حد قابل قبول (متوسط) بوده است. با توجه به این که بین سطح شادمانی و رضایت شغلی ارتباط دیده شد و با توجه به اهمیت رضایت شغلی در ماندگاری و انگیزش پرستاران لازم است به این مهم توجه شود.
    کلیدواژگان: شادمانی، پرستار، متغیرهای جمعیت شناختی، بیمارستان های آموزشی، زنجان
  • سمیه مکوندی، خدیجه میرزایی نجم آبادی*، نجمه تهرانیان صفحات 244-260
    زمینه و هدف

    برنامه زایمان فیزیولوژیک در ایران برنامه نوظهوری است که مانند هر برنامه دیگری برای بهبود کیفیت و روند خود نیاز به ارزیابی دارد. شواهد نشان می دهند که اجرای برنامه زایمان فیزیولوژیک با چالش هایی مواجه است. پژوهش حاضر با هدف تبیین چالش های برنامه زایمان فیزیولوژیک از دیدگاه ارایه دهندگان خدمت انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی به شیوه تحلیل محتوا در دو بیمارستان دوستدار مادر شهرهای اهواز و مشهد در سال 6-1395 انجام یافته است. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 17 نفر از ارایه دهندگان خدمات زایمان فیزیولوژیک جمع آوری شد. از روش تحلیل محتوای Elo و Kyngas برای تحلیل داده های کیفی استفاده شد.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها 5 طبقه اصلی شامل: کم انگیزگی ماماها در تلاش همه جانبه جهت انجام زایمان فیزیولوژیک؛ موانع برگرفته از نیروی انسانی؛ مداخلات پزشکی در زایمان فیزیولوژیک؛ چالش های نشات گرفته از محیط و امکانات؛ و موانع آموزشی سد راه تحقق کامل زایمان فیزیولوژیک، به دست آمد.

    نتیجه گیری

    چالش های مختلف در تعامل با یکدیگر سبب ایجاد یک فضای پیچیده شده که در آن انجام زایمان فیزیولوژیک سخت تر می شود. لذا لازم است، سیاست گذاران، مسوولان رده های بالا، پزشکان، ماماها و مادران در رفع چالش یاد شده تلاشی هماهنگ داشته باشند.

    کلیدواژگان: زایمان فیزیولوژیک، برنامه، چالش ها، مطالعه کیفی
  • سید حمید شریف نیا ، آمنه یعقوب زاده صفحات 261-268
    طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل یکی از طرح های متداول در تحقیقات بالینی و آموزشی است. با این که تحلیل داده های این طراحی به صورت های مختلفی انجام می شود، اما با توجه به تعامل بین نمره پیش آزمون و مداخله به عنوان عامل تهدیدکننده روایی داخلی مطالعه، کنترل آن با استفاده از آنالیز کوواریانس (ANCOVA) توصیه می‎شود. همچنین با توجه به اهمیت برآورد صحیح اندازه اثر ناشی از مداخله لازم است، تفاوت روش های متداول از جهت صحت برآورد آن بررسی شود. در این خصوص ANCOVA یک مدل خطی رایج که ترکیبی از آنالیز واریانس و رگرسیون است، اندازه اثر بهتری نسبت به تحلیل های رایج دیگر تخمین می زند. در این مقاله برای روشن تر شدن اختلاف نتایج آزمون تی مستقل با ANCOVA، داده های یک مطالعه فرضی با این دو آزمون تحلیل و مقایسه شد. نتیجه نشان داد که اندازه اثر به دست آمده از ANCOVA بزرگ تر از آزمون تی مستقل است. از این رو پیشنهاد می شود در تحلیل داده ها و برآورد مقدار اثر در طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل از آزمون ANCOVA استفاده شود.
    کلیدواژگان: مطالعات پیش آزمون- پس آزمون، آنالیز کوواریانس، پرستاری، اندازه اثر
  • فهیمه صحتی شفایی ، مژگان میرغفوروند ، مینا حسین زاده صفحات 269-278
    زمینه و هدف
    زنان مبتلا به سرطان با استرس های متعددی مواجه هستند. حمایت اجتماعی مهارت های سازگاری را تسهیل کرده و راهبردهای سازگاری فعال را ارتقا می دهد. هدف از این مطالعه تعیین استرس درک شده و ارتباط آن با حمایت اجتماعی درک شده در زنان مبتلا به سرطان های دستگاه تناسلی تحت شیمی درمانی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی همبستگی از اردیبهشت تا اسفند ماه سال 1395 در مورد 151 نفر از زنان مبتلا به سرطان های دستگاه تناسلی مراجعه کننده به بیمارستان های الزهرا و شهید قاضی طباطبایی شهر تبریز جهت شیمی درمانی انجام یافته است. پرسشنامه های استرس درک شده (PSS) و حمایت اجتماعی درک شده (PRQ-85-part2) از طریق مصاحبه با بیماران تکمیل شد. از آزمون های همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و تی مستقل برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کلی استرس درک شده 97/3±26/42 از محدوده نمره قابل کسب 56-0 بود. میانگین و انحراف معیار نمره کلی حمایت اجتماعی درک شده 64/16±55/127 از محدوده نمره قابل کسب 175-25 بود. براساس آزمون همبستگی پیرسون بین استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده همبستگی معنادار آماری مشاهده نشد (324/0=p، 08/0=r).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دهنده این است که نمره استرس درک شده در زنان مبتلا به سرطان های دستگاه تناسلی بالا بوده است. اما در مطالعه حاضر بین استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده ارتباطی دیده نشد. لذا انجام تحقیقات بیش تر در این زمینه ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: سرطان دستگاه تناسلی، استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده، شیمی درمانی
  • مهدیه آرین ، منیر نوبهار ، نیره رئیس دانا ، محمد باقر اوغازیان صفحات 279-295
    زمینه و هدف
    نسخه نویسی در پرستاری پدیده ای در حال گسترش، با هواداران و منتقدان فراوان است. هدف این مطالعه پاسخ به سه سوال است: زمینه فعالیت پرستاران نسخه نویس چیست؟ چالش های نسخه نویسی پرستاران کدامند؟ و پیامدهای های نسخه نویسی پرستاران کدامند؟
    روش بررسی
    در مرور سیستماتیک حاضر کلیه مقاله های مرتبط با اهداف مطالعه، چاپ شده تا مارس 2017 بررسی شد. جست و جو در پایگاه SID، Iran Medex، Iran Doc، Magiran،Science Direct، Medline /PubMed، Web of Science، Scopus، ProQuest، Google Scholar، Cochrane library ؛ با کلیدواژه های نسخه نویسی پرستاران، پرستار نسخه نویس، نسخه نویسی مستقل، نسخه نویسی مکمل، Nurse Prescribing، Nurse Prescriber، independent prescribing، supplementary prescribing انجام یافت. معیارهای ورود، مقاله های به زبان انگلیسی یا فارسی، شبه تجربی، پرسشنامه ای، کیفی و مرتبط با اهداف مطالعه بود. معیارهای خروج، مقاله هایی به صورت مروری، پوستر، سخنرانی و نامه به سردبیر بود.
    یافته ها
    72 مقاله وارد شده به مرور سیستماتیک، فعالیت نسخه نویسی پرستاران را در زمینه بیماری های دیابت، سلامت روان، روماتولوژی، درماتولوژی، مراقبت های اولیه، مراقبت از سالمندان، صرع، درد، آسم، فشارخون، یبوست، اورژانس، همودیالیز، گلوکوم و سالمندی گسترده نشان داد. چالش ها شامل: نگاه منتقدانه تیم مراقبتی و فقدان پشتیبانی، عدم توجه به ارزیابی صلاحیت حرفه ای، محدودیت های قانونی و عدم آگاهی جامعه از نقش پرستاران نسخه نویس بود. پیامدهای نسخه نویسی پرستاران در سه حوزه مرتبط با بیمار، مرتبط با پرستار و مرتبط با سازمان دسته بندی شد.
    نتیجه گیری
    فعالیت پرستاران در زمینه نسخه نویسی در حال تغییر و تحول است و شناسایی چالش ها و پیامدهای آن به پیشرفت آن کمک می کند.
    کلیدواژگان: پرستاری، نسخه نویسی، مرور سیستماتیک
|
  • Fataneh Ghadirian , Amir Vahedian, Azimi , Abbas Ebadi Pages 197-203
    Economic evaluation is an invaluable and important tool in healthcare decision- and policy-making. The volume-based paradigm has been a prominent tool to evaluate healthcare economy for consecutive decades. In this approach, the main focus is on volume of treated patients alongside to reduce healthcare costs. Despite this view and during recent years, there was a dramatic rising in healthcare costs without attaining excellence in quality and health outcomes. This status is escalating to the point at which governmental budgets, service providers, and patients are unwilling or unable to afford its related costs (1). There is a similar situation in high-income countries that spend several times more money on health than middle-income and low-income countries (2).
    The experts believed that one of the most important and underlying causes of this situation is ineffective healthcare service models that resulted in fragmentation, lack of coordination, reduced quality of care, and finally increased health costs (3). It is assumed that the health service delivery models can seriously affect health costs. Accordingly, health economics does not only refer to health costs but also it includes quality improvement, access to, and equity of health services (4).
    For the first time in 2006, “value-based care” was developed to evaluate healthcare economy (5). This paradigm which is also considered a kind of healthcare delivery model, is based on patient outcomes payment as an alternative for the fee-for-service model of payment. Based on this approach, healthcare providers such as physicians and nurses will be rewarded when their services improve the health of patients, reduce the complications, and help to make a healthier life for patients (6); while the population transition to old age and an increase in noncommunicable diseases which require behavioural approches for modifying risk factors in addition to acute care only, are also fueling the mandate for change. Therefore, 30% of healthcare payments in the US by the end of 2016 and 50% of payments by the end of 2018 were tied to the value-based care approach. Based on that, new institutions such as Accountability Care Organizations (ACOs), Advanced Primary Care and Integrated Care models were launched (7). The focus of these institutions is on effective care pathways which, along with the reduction in health care costs, lead to prevention and primary care (7). The principals of new payment model are greater teamwork and integration, more effective coordination of health providers across settings, greater attention to population-based healthcare, and providing information system to improve care for patients (7).
    A report in 2011 entitled “The future of nursing: leading change, advancing health” asserted that despite the financial concerns, nursing service can on the one hand address the increasing demand for safer and high-quality healthcare and on the other hand, create equitable and affordable access to health services for societies (8).
    The report believed that nursing practice covers a broad continium from health promotion, to disease prevention, to coordination of care, to cure-when possible-and to palliative care-when cure is not possible. Therefore, nurses have a direct and indirect effect on patient care. They can provide assessments and care in hospitals, nursing homes, clinics, schools, ambulatory settings, and workplaces and accordingly they can contribute to the provision of accessible, equitable, and high quality care in healthcare system.
    From value-based model perspective, quality, access, and value are key indicators that are specific and sensitive to health service effects on health economics (1). Evidence reveals that nursing services can suprisingly affect these three indicators. However, there are few studies showing that the development of nursing services results in lower costs, along with increased service quality. Of course the evidence in favor of such a conclusion is growing. The current evidence on these indicators are as follows:Nursing and health service quality
    Although causation is difficult to prove, an emerging body of literature has revealed that the quality of care depends, in a large degree, on nurses. The association between nursing care and quality of hospital care such as patient outcomes, including lenghts of stay, mortality, pressure ulcer, deep vein thrombosis, and hospital-acquired infections has been published in several studies (9-11). Studies have shown the role of nurses in improving the quality and efficacy of hospital (12,13). However, the extent to which nursing care has an impact on health and life or death issues is still ambiguous (8) Also, the patient-centered nursing care has recently been disscussed as a cause of patient satisfaction which is an indicator of the delivered service quality in all over the world (14,15).
    Nursing and access to health services
    Evidence suggests that access to quality care can greatly be expanded by developing the use of nurses in primary, chronic, and transitional care from hospital to home. For example, If nurses are involved in special roles such as care coordinators or primary healthcare providers, that increase the level of access to services, the hospitalization and rehospitalization rates of patients will be reduced. A 52% reduction in emergency department (ED) visits with a cost per admission of at least $800 has been mentioned as a result of nursing postoperative visits and telephone follow-ups (16). In the coordination of transitional care from hospital, nursing visits during a three-month transition period in patients with heart failure showed the average savings of $4,845 per patient with a significant increase in survival and fewer readmissions (17). Also, performed activities such as self medication management and referral care coordination by nurses in community-based or ambulatory care settings can save $686 per patient in a 12-month period (18).
    Nursing and value of health services
    The value in healthcare is expressed as the physical health and sense of well-being achieved relative to the cost. There is little evidence at the macro level indicating that the development of nursing services results in cost savings to society while promoting outcomes and ensuring quality (19). For example, managing nursing work hours is dramatically associated with 1.5 million fewer hospital days, nearly 60,000 fewer inpatient complications, and 0.5 percent reduction in costs (20).
    Overall, it seems that we need to conduct precise studies at macro-level to assess the net economic effects resulting from nursing care delivery models in order to seriously integrate them into health policy. Also, undrestanding the impact of nursing care on the health system requires the data to enable nurses have more effects on healthcare transformation
    Keywords: value-based care, nursing services, economics
  • Ali Mohammad Mokhtari , Shirin Riahi , Mohammad Fathalipour , Hamed Delam , Maryam Hashemnejad , Soheil Hassanipour Pages 204-219
    Background & Aim
    Female genital cancers are the third most common type of malignancy among women. Considering the importance of these cancers, the present study was conducted to determine the age-standardized rate (ASR) of female genital cancers in Iran.
    Methods & Materials: In this systematic review, six international databases (Medline/PubMed, ProQuest, Scopus, Embase, ScienceDirect, and Google Scholar), and four national databases (Scientific Information Database, MagIran, IranMedex, and IranDoc) were searched in 2017. Thereafter, Persian and English papers referring to the ASR of female genital cancers in Iran were included. The Joanna Briggs checklist was used to evaluate the quality of studies. Data were independently extracted by two reviewers.
    Results
    A total of 264 papers were found in the initial search of the databases, and 27 papers were included for final analysis. Based on the random-effect model, the ASR was 2.07 (95% CI, 1.83-2.31) for cervical cancer, 3.15 (95% CI, 2.75-3.54) for ovarian cancer, and 1.52 (95% CI, 1.32-1.73) per 100,000 for uterine cancer.
    Conclusion
    The ASR of female genital cancers in Iran was lower than other countries of the world. It should be noted that the results of this review must be judged with caution because of the high heterogeneity of the studies
    Keywords: incidence, female genital neoplasms, Iran, systematic review
  • Naser Mozaffari , Mohammad Ali Mohammadi , Samira Samadzadeh Pages 220-232
    Background & Aim
    Falling is a serious problem in the elderly population, with many physical, psychological, social and economic consequences. The fear of falling has been considered an activity limiting condition, which can lead to a reduction in the quality of life of the elderly people. The study aimed to determine effect of fall care behaviors training on fear of falling among the elderly people referred to health centers.
    Methods & Materials: This double-blind randomized clinical trial was carried out on 110 elderly people referred to health centers in Ardabil in 2017. Participants were selected by the multi-stage random sampling and divided into intervention and control groups by random allocation. The data collection tools were consisted of demographic questionnaire, Mini-Mental State Examination: MMSE, Abbreviated Mental Test Score: AMTS and Fall efficacy scale international: FES-I. Data were analyzed using statistical tests on the SPSS software version 22.
    Results
    The mean and standard deviation of fear of falling in the intervention and control groups before the intervention were 33.91±12.03 and 31.22±14.76, respectively (P=0.29). Three months after the intervention, the mean and standard deviation of fear of falling were 22.32±4.45 and 30.85±15.03 (P<0.001). Also, ANCOVA was used for controlling pre-test scores and level of education compared to the post-test scores in the two groups (P<0.001).
    Conclusion
    The results showed that education on fall care behaviors reduces the fear of falling in the elderly people. Therefore, this education is suggested to be considered in the self-care program for elderly people.
    Clinical trial registry: IRCT20180205038618N1
    Keywords: elderly, fall care behaviors, fear of falling, education, health centers
  • Seyedeh Roya Mousavi , Kourosh Amini , Farhad Ramezanibadr , Mahin Roohani Pages 233-243
    Background & Aim
    A desirable level of happiness among nurses is related to the quality of nursing care services. This study aimed to evaluate the level of happiness among nurses and its’ relation to some demographic factors in Zanjan province- 2017.
    Methods & Materials: In this cross sectional study, 371 nurses employed in the hospitals affiliated to Zanjan University of medical sciences were participated. The Oxford happiness inventory was used to collect data. The data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square test through the SPSS software version 16. A P<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The mean and standard deviation of age of samples were 32.2±7.08. Most nurses were female (86.79%) and married (68.46%). Most nurses had a bachelor’s degree (94.88%) and the rest of them had a master’s degree. The mean score of happiness in nurses was 43.1±13.3 (the range 0-87). Concerning the demographic and occupational variables, a statistically significant relationship was found between job satisfaction and happiness level (P=0.049).
    Conclusion
    According to the findings of the study, the level of happiness in the nurses was at an acceptable level. Considering the relationship between happiness and job satisfaction, and given the importance of job satisfaction in the motivation and retention of nurses in the profession, it is necessary to pay attention to this matter.
    Keywords: happiness, nurses, demographic variables, teaching hospitals, Zanjan
  • Somayeh Makvandi, Khadigeh Mirzaiinajmabadi, Najmeh Tehranian Pages 244-260
    Background & Aim

    The physiologic childbirth program in Iran is an emerging program that needs to be evaluated like any other program to improve its quality and process. Evidence suggests that the implementation of the physiologic childbirth program faces some challenges. The present research aimed to explore the challenges of the physiologic childbirth program from the perspective of service providers.
    Methods & Materials: This qualitative research was carried out through a content analysis method in two mother-friendly hospitals of Ahwaz and Mashhad in 2016-2017. Data were collected through semi-structured interviews with 17 physiologic childbirth service providers. The content analysis method of Elo and Kyngas was used for qualitative data analysis.

    Results

    Data analysis led to five main categories: low motivation of midwives in performing physiologic childbirth; barriers related to manpower; medical interventions in physiologic childbirth; challenges from the environment and facilities; and educational barriers.

    Conclusion

    Different challenges in interaction with each other create a complex environment in which the implementation of physiologic childbirth program becomes more difficult. Therefore, policymakers, authorities, doctors, midwives and mothers need to work in a coordinated way to resolve the mentioned challenge

    Keywords: physiologic childbirth, program, challenges, qualitative study
  • Seyed Hamid Sharif Nia , Ameneh Yaghoobzadeh Pages 261-268
    The pre-post test study with control group is one of the most widely used methods to evaluate clinical research and educational designs. The data analysis of this design is done in a variety of ways. However, considering that the interaction between the pre-test score and intervention score is considered a threat for external validity in these types of study designs, the ANCOVA test is recommended for its control. Also, due to the importance of accurately estimating the effect size of intervention, it is necessary to assess the differences in the accuracy of its estimate among conventional methods. In this regard, the ANCOVA test, a common linear model that combines the analysis of variance and regression, estimates the effect size better than other common analyzes. In this article, the data of a hypothetical study were analyzed using these two tests to clarify the different results between the independent t-test and the ANCOVA test. The result showed that the obtained effect size from ANCOVA was greater than that from the independent t-test. Therefore, it is suggested that the ANCOVA test be used to analyze the data and estimate the effect size in the pre-post test designs with control group.
    Keywords: pre-post test study, analysis of covariance, nursing, effect size
  • Fahimeh Sehhati Shafaei , Mojgan Mirghafourvand , Mina Hoseinzadeh Pages 269-278
    Background & Aim
    Women with cancer face many stresses. Social support can facilitate coping skills and improve active coping strategies. The purpose of this study was to assess perceived stress and its relationship with perceived social support in women undergoing chemotherapy for genital cancers.
    Methods & Materials: This descriptive, correlational study was conducted from March to May 2016 on 151 patients undergoing chemotherapy for gynecologic cancers in oncology wards of Alzahra and Shahid Ghazi hospitals in Tabriz. The perceived stress scale (PSS) and perceived social support scale (PRQ-85-part2) were completed through interviews with patients. Data analysis was performed using the Pearson correlation test, one-way ANOVA and independent t-test.
    Results
    Mean (and standard deviation) total score of perceived stress for women was 42.26 (3.97) in the score range of 0-56. Mean (and standard deviation) total score of perceived social support for women was 127.55 (16.64) in the score range of 25-175. Based on the Pearson correlation test, no statistically significant correlation was observed between perceived stress and perceived social support (P=0.324, r=0.08).
    Conclusion
    The findings indicated that the perceived stress score for women with genital cancers was high. Nevertheless, no relationship was observed between perceived stress and perceived social support. Therefore, further studies are needed in this area
    Keywords: gynecologic neoplasms, perceived stress, perceived social support, chemotherapy
  • Mahdieh Arian , Monir Nobahar , Nayyereh Raiesdana , Mohammad Bagher Oghazian Pages 279-295
    Background & Aim
    Nursing prescription is an expanding category with many supporters and critics. The present research attempts to answer three questions: What are the fields of activity of nurse prescribers? What are the challenges of nursing prescription? and what are the positive outcomes of nursing prescription?
    Methods & Materials: In the present systematic review, all relevant papers published until March 2017, were examined. Search was done in databases: SID, Iran Medex, Iran Doc, Magiran, Science Direct, Medline/PubMed, Web of Science, Scopus, ProQuest, Google Scholar, Cochrane Library and with keywords: nursing prescription, nurse prescribing, nurse prescriber, independent prescribing, supplementary prescribing and their equivalent terms in persian. Inclusion criteria were articles in English or persian, quasi experimental, questionnaire based study, qualitative study and relevant to the objectives of the study. Exclusion criteria were review articles, posters, presentation, and letter to the editor.
    Results
    A total of 72 articles that were included in the systematic review, showed extensive nurse prescribing activity in the fields of diabetes, mental health, rheumatology, dermatology, primary care, elderly care, epilepsy, pain, asthma, hypertension, constipation, emergency, hemodialysis, glaucoma and elderly. Challenges included: the critical look of the care team and lack of support, lack of attention to professional competence assessment, legal constraints, and lack of community awareness of the role of nurse purscribers. The positive outcomes of nursing prescription were classified in three areas related to the patient, the nurse and the organization.
    Conclusion
    Nurse prescribing activity is changing, and identifying its challenges and outcomes will help it progress
    Keywords: nursing, prescription, systematic review