فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشته ملایی، فریبا برهانی، عباس عباس زاده، مهدی خبازخوب صفحات 296-309
    زمینه و هدف
    سرطان به عنوان یکی از شایع ترین بیماری ها در سطح جهان با مشکلات روانی، جسمی، اجتماعی و مالی همراه است. این مسایل نه تنها بیمار، بلکه خانواده بیمار را نیز تحت الشعاع قرار می دهد و باعث ایجاد بار مراقبتی می شود. برخی مطالعات نشان داده که سلامت معنوی در کاهش بار مراقبتی موثر است. از این رو تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و بار مراقبتی در مراقبان خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- همبستگی 150 مراقب خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های آیت الله طالقانی، شهدای تجریش، مسیح دانشوری و امام حسین (ع) شهر تهران از مرداد تا آبان ماه 1396 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری همبستگی پیرسون، اسپیرمن، تی مستقل، تحلیل واریانس و رگرسیون چندگانه در سطح معناداری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره سلامت معنوی و بار مراقبتی مراقبان خانوادگی مورد مطالعه به ترتیب 70/17±36/90 و 79/11±54/25 بود. بین سلامت معنوی و اجزایش (سلامت مذهبی و وجودی) و بار مراقبتی ارتباط معنادار مشاهده شد (001/0p< ، 421/0-=r). نتیجه آزمون رگرسیون نشان داد که متغیر سلامت معنوی به طور معناداری بار مراقبتی را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    مراقبان خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان در طول مراقبت متحمل بار مراقبتی می شوند که این بار مراقبتی با سلامت معنوی آن ها مرتبط است. از این رو توجه به سلامت معنوی در این مراقبان تاکید می شود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، بار مراقبتی، مراقبان خانوادگی، بیماران مبتلا به سرطان
  • فاطمه خداجو، هایده نکته دان، انوشیروان کاظم نژاد، شهزاد پاشایی پور صفحات 310-321
    زمینه و هدف
    سلامت زنان در دوران میانسالی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و سبک زندگی از جمله تغذیه سالم در آن تاثیر دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل بزنف بر اصلاح تغذیه ای زنان میانسال انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در مورد 95 نفر از زنان میانسال تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1395 انجام یافت. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و سازه های مدل بزنف در زمینه رفتارهای تغذیه ای در میانسالی بود که قبل و 8 هفته بعد از مداخله اجرا گردید. مداخله طی 3 جلسه یک ساعته انجام یافت. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های کای اسکوئر و من ویتنی در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله دو گروه از نظر کلیه متغیرها و سازه های مدل بزنف در رفتارهای تغذیه ای تفاوت معناداری نداشتند. بعد از مداخله در گروه مداخله، میانه و دامنه میان چارکی نمرات آگاهی 3±10، نگرش 10±38، هنجارهای انتزاعی 1±3 و قصد رفتاری 1±1 و در گروه کنترل نمرات آگاهی 2±6، نگرش 5±37، هنجارهای انتزاعی 1±4 و قصد رفتاری 1±1 بود و بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0>p). اما نمرات عوامل قادرساز بعد از مداخله در دو گروه آزمون (1±3) و کنترل (1±3) تفاوت معناداری را نشان نداد (4/0=p).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر مدل بزنف می تواند علاوه بر ارتقای آگاهی و نگرش زنان میانسال در مورد تغذیه سالم، قصد رفتاری آن ها را نیز اصلاح کند.
    ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT2016042427566N1


    کلیدواژگان: مدل بزنف، زنان، میانسالان، تغذیه
  • علی حسن شاهیان، علی راوری، طیبه میرزایی * صفحات 322-334
    زمینه و هدف

    مشارکت فعال خانواده می تواند از عوامل تاثیرگذار بر دلیریوم بیماران بستری در بخش های ویژه باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ملاقات برنامه ریزی شده بر دلیریوم بیماران سالمند بستری در ICU انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کارآزمایی در مورد 70 نفر از بیماران سالمند بستری در بخش ICU بیمارستان حضرت علی بن ابیطالب (ع) رفسنجان، از اول آبان تا اول اسفند 1396 انجام یافته است. در گروه مداخله ملاقات برنامه ریزی شده در دو نوبت خارج از وقت ملاقات معمول بیمارستان به مدت 3 روز در صبح و شب اجرا شد. برای گروه کنترل ملاقات معمول بخش به مدت 5-3 دقیقه اجرا شد. جهت بررسی دلیریوم از مقیاس Neecham با دامنه نمره بین 19 تا 30 استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اختلاف آماری معناداری بین دو گروه از نظر سن، جنس و تحصیلات مشاهده نشد. نمره دلیریوم در دو گروه مداخله و کنترل قبل از مداخله و روز اول بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشته است. اما در روز دوم در گروه مداخله میانه و دامنه میان چارکی نمره دلیریوم (3)27 و در گروه کنترل (2)25 بوده است (0001/0p<). روز سوم بعد از مداخله نیز تفاوت نمره دلیریوم در دو گروه مداخله و کنترل به ترتیب (3)27 و (3)25 بوده است (0001/0p<).

    نتیجه گیری

    ملاقات برنامه ریزی شده می تواند به عنوان یک روش غیردارویی موثر جهت پیشگیری از شدت دلیریوم در بیماران سالمند بستری در بخش های ICU مدنظر قرار گیرد. ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT20150519022320N7

    کلیدواژگان: دلیریوم، ملاقات برنامه ریزی شده، ICU
  • غلامرضا فعال، فاطمه ربانی ، مهدی حسینی صفحات 335-341
    ایکتیوز دلقکی شدیدترین فرم ایکتیوز مادرزادی اتوزوم مغلوب است که میزان مرگ و میر در آن بسیار بالا است. در این نوزادان جهش در ژن ABCA12اتفاق می افتد. ژن ABCA12 ابزار لازم برای ساخت پروتئین های ضروری برای تکامل طبیعی سلول های پوستی است. اختلال در شاخی شدن اپیدرم پوست در این بیماری منجر به عملکرد ضعیف سد دفاعی و مستعد شدن نوزاد برای دهیدراتاسیون و عفونت می شود. پیشرفت های اخیر در مراقبت های نوزادان و درمان زودهنگام شانس بقای این نوزادان را افزایش داده است. در این مقاله ما به معرفی یک نوزاد ترم دختر با ظاهر دلقکی، از یک مادر 26 ساله پرداختیم که با درمان اولیه (پمادی مرکب از اوسرین 88 گرم، سدیم کلراید 6 گرم و اوره 6 گرم) بهبودی قابل ملاحظه ای پیدا کرد.
    کلیدواژگان: ایکتیوز دلقکی، ایکتیوز دلقکی مادرزادی اتوزوم مغلوب، پروتئین انسانی ABCA12
  • وحید خسروی، مجید براتی، بابک معینی*، یونس محمدی صفحات 342-354
    زمینه و هدف

    سرطان پروستات یکی از شایع ترین علل مرگ ناشی از سرطان ها در مردان به حساب می آید. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت در انجام رفتارهای پیشگری کننده از سرطان پروستات در مردان 50 تا 75 سال انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی تصادفی شده با گروه کنترل است که در سال 1396 در مورد 100 نفر از مردان عضو کانون های بازنشستگی شهر همدان انجام یافته است. شرکت کنندگان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی و سازه های نظریه انگیزش محافظت توسط آنان تکمیل شد. مداخله آموزشی طی 4 جلسه در بین شرکت کنندگان گروه مداخله اجرا شد. دو ماه بعد از مداخله آموزشی پرسشنامه ها در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های تی مستقل، آزمون کای دو و کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    دو گروه قبل از مداخله از نظر مشخصات فردی، سازه های پاداش درک شده، هزینه های پاسخ درک شده، ترس، خودکارآمدی درک شده و انگیزش محافظت و رفتار غربالگری سرطان همگن بودند. مداخله توانست همه سازه های نظریه انگیزش محافظت را در گروه مداخله نسبت به گروه آزمون بهبود بخشد. همچنین انجام رفتار غربالگری PSA در گروه مداخله (76)38 و در گروه کنترل (32)16 بوده است (001/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که می توان از نظریه انگیزش محافظت به عنوان چارچوبی در طراحی برنامه های آموزشی به منظور انجام رفتارهای غربالگری سرطان پروستات استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سرطان پروستات، آنتی ژن اختصاصی پروستات PSA، انگیزش محافظت
  • سمیرا مرادی پور، محمد علی سلیمانی، مریم مافی، محمدرضا شیخی * صفحات 355-367
    زمینه و هدف

    سرطان سینه یکی از شایع ترین سرطان های زنان بوده و به عنوان یک بیماری مزمن دارای عوارض روان شناختی مختلف از جملهاضطراب مرگ است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر تکنیک آرام سازی بنسون بر اضطراب مرگ زنان مبتلا به سرطان سینه بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 100 بیمار مبتلا به سرطان سینه مراجعه کننده به بیمارستان ولایت قزوین در سال 1396 با روش نمونه گیری مستمر انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و اضطراب مرگ تمپلر قبل از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شد. تکنیک آرام سازی بنسون به بیماران گروه مداخله آموزش داده شد، و از آن هاخواسته شد تا آن را را به مدت 3 ماه انجام دهند و انجام آرام سازی هر ماه توسط چک لیست کنترل شد. مجددا پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه از نظر توزیع متغیرهای جمعیت شناختی اختلاف معناداری وجود ندارد (05/0<p). قبل از مداخله بین میانگین نمرات اضطراب مرگ بیماران دو گروه مداخله (3/10±4/46) و کنترل (07/10±6/49) نیز تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (05/0<p). اما پس از مداخله بین میانگین نمرات گروه مداخله (2/10±5/44) و کنترل (2/11±9/48) تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گرفت که تکنیک آرام سازی بنسون در کاهش اضطراب مرگ بیماران مبتلا به سرطان سینه موثر است. ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT20170610034435N8

    کلیدواژگان: آرام سازی بنسون، اضطراب مرگ، سرطان سینه
  • نازنین شاهدی جوقان، جمیله محتشمی ، فاطمه علایی کرهرودی، نزهت شاکری، راضیه بیک میرزا صفحات 368-380
    زمینه و هدف
    استوما در کودکان موجب تغییرات فیزیولوژیکی و روانی و کاهش اعتماد به نفس و کیفیت زندگی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های خود مراقبتی استوما بر اعتماد به نفس و کیفیت زندگی کودکان 12-8 سال دارای استوما انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی غیرتصادفی شده است که به صورت پیش آزمون و پس آزمون در بیمارستان های آموزشی منتخب شهر تهران (مفید، حضرت علی اصغر و مرکز طبی) در سال 1395 انجام گرفته است. بدین منظور 36 کودک 12-8 سال دارای استوما به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه 18 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. جهت گروه مداخله، آموزش مهارت های خود مراقبتی از استوما در 6 جلسه 45 دقیقه ای ارایه شد و گروه کنترل از مراقبت معمول برخوردار شدند. در این مطالعه از پرسشنامه های کوپر اسمیت و کیفیت زندگی کیندل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    آزمون آنالیز واریانس اندازه های تکراری اختلاف معناداری بین میانگین های نمره کلی کیفیت زندگی در طول زمان (005/0>p) و دو گروه مداخله و کنترل (015/0=p) نشان داد، همچنین میانگین های نمره اعتماد به نفس در طول زمان (004/0=p) و بین دو گروه مداخله و کنترل (047/0=p) متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های خود مراقبتی به کودکان 12-8 سال دارای استوما، اعتماد به نفس و کیفیت زندگی این کودکان را افزایش داده است؛ لذا پرستاران می توانند برای بیماران مشابه از آموزش مهارت های خود مراقبتی استفاده کنند. ثبت کارآزمایی بالینی: IRCT20160802029166N2

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اعتماد به نفس، استوما، خود مراقبتی، کودک
  • مریم آقابراری، ناهید دهقان نیری، عباس وروانی فراهانی صفحات 381-404
    زمینه و هدف
    نگرانی از محدودیت امکانات و منابع به خصوص در بخش های مراقبت ویژه، موضوعاتی تحت عنوان بیهودگی پزشکی، درمان بیهوده و مراقبت بیهوده را مطرح نموده است. با توجه به عدم توافق در تعریف مفهوم مراقبت بیهوده پژوهش حاضر با هدف تبیین مفهوم مراقبت بیهوده، به ویژه از نظر واضح سازی آن با مفهوم بی نتیجه گی درمان انجام یافته است.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه کیفی است که با استفاده از رویکرد تحلیل محتوای قراردادی انجام یافته است. در این مطالعه 22 پرستار، 8 پزشک متخصص، 4 متخصص اخلاق پزشکی، و 1 متخصص شرع، به صورت هدفمند و با درنظر گرفتن حداکثر تنوع، انتخاب و به شرکت در مطالعه دعوت شدند. داده ها از طریق مصاحبه های انفرادی، عمیق و نیمه ساختار یافته جمع آوری و تحلیل شد.
    یافته ها
    درون مایه اصلی حاصل از تحلیل داده ها، «بیهوده پذیر نبودن ماهیت مراقبت: مراقبت عین هدف»، بود. این درون مایه دارای چهار طبقه اصلی به شرح زیر است: 1. مراقبت، خدمتی غیرقابل حذف؛ 2. مراقبت، فرآیندی پویا متمرکز بر وجود انسان؛ 3. مراقبت، فرآیندی مقدس و ضروری در اسلام؛ 4. لزوم افتراق گذاری بین درمان و مراقبت: بی نتیجه گی درمان به جای بیهودگی مراقبت.
    نتیجه گیری
    اگرچه ممکن است در برخی موارد و برحسب شرایط، مداخلات درمانی برای بیماری، بی نتیجه درنظر گرفته شود؛ اما مراقبت هرگز بیهوده نیست. براساس یافته های این مطالعه، کاربرد واژه مراقبت بیهوده در بیان مفهوم بیهودگی پزشکی به ویژه در بعد درمان، می تواند ماهیت اصلی مراقبت را مخدوش نموده و مورد تردید قرار دهد؛ از این رو می بایست از واژه درمان بی نتیجه به جای مراقبت بیهوده استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیهودگی پزشکی، درمان بیهوده، مراقبت بیهوده، مطالعه کیفی
|
  • Fereshteh Mollaei , Fariba Borhani , Abbas Abbaszadeh , Mehdi Khabazkhoob Pages 296-309
    Background & Aim
    Cancer as one of the most common illnesses in the world is associated with mental, physical, social and financial problems, which affects not only the patients, but also the family caregivers and creates a burden of care. Some studies have shown that spiritual well-being is effective in reducing the burden of care. Therefore, this research was conducted to determine the correlation between spiritual well-being and burden of care in family caregivers of cancer patients.
    Methods & Materials: In this cross-sectional correlational study, 150 family caregivers of cancer patients referred to Taleghani, Shohadaye Tajrish, Masih Daneshvari and Imam Hossein hospitals in Tehran were selected by the convenience sampling method from August to November 2017. The data gathering tool was a questionnaire, and data were analyzed using descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation coefficients, independent t-test, analysis of variance and multiple regression analysis at a significance level of 0.05.
    Results
    The mean and standard deviation of spiritual well-being score and burden of care were 90.36±17.70 and 25.54±11.79, respectively. There was a significant relationship between spiritual well-being (and its components including religious well-being and existential well-being) and burden of care (r=-0.421, P˂0.001). The result of regression test showed that spiritual well-being significantly predicted the burden of care.
    Conclusion
    The burden of care is experienced by family caregivers during caring for cancer patients, which is related to their spiritual well-being. Therefore, paying attention to the spiritual well-being of these caregivers is emphasized.
    Keywords: spiritual, health, burden, care, family caregivers, cancer, patients
  • Fatemeh Khodajoo , Hayedeh Noktehdan , Anoshirvan Kazemnejad , Shahzad Pashaeypoor Pages 310-321
    Background & Aim
    Women's health is important in middle age, and lifestyle, including healthy eating, has an impact on it. This research was aimed to determine the effect of an educational program based on BASNEF model on nutrition in middle-aged women.
    Methods & Materials: This clinical trial was conducted on 95 women under coverage of the healthcare centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2016. The demographic characterizes and the BASNEF constructs regarding nutritional behavior were measured by questionnaire before and eight weeks after the intervention. The intervention was performed in three one-hour sessions. Data were analyzed by descriptive statistics, Chi-square and Mann-Whitney U tests using the SPSS software version 16.
    Results
    Before the intervention, both groups had not any significant differences in all variables and constructs. After the intervention, in the experimental group, the median and interquartile range were 10±3 for knowledge, 38±10 for attitude, 3±1 for subjective norms and 1±1 for behavioral intention. But in the control group, the scores were 6±2 for knowledge, 37±5 for attitude, 4±1 for subjective norms and 1±1 for behavioral intention. There was a significant difference between the two groups (P˂0.05). However, the scores of enabling factors were not significantly different between the two groups of intervention (3±1) and control (3±1) (P=0.4).
    Conclusion
    Designing and implementing the educational program based on BASNEF model not only can improve the knowledge and attitude about healthy nutrition in middle-aged women, but also modify their behavioral intention.
    Clinical trial registry: IRCT2016042427566N1
    Keywords: BASNEF model, women, middle age, nutrition
  • Ali Hasanshahian, Ali Ravari, Tayebeh Mirzaei Pages 322-334
    Background & Aim

     Active participation of families can be an influencing factor on delirium in patients hospitalized in the ICU. The present study was conducted to investigate the effect of scheduled visits on delirium intensity in elderly patients hospitalized in the ICU.
    Methods & Materials: This clinical trial was conducted on 70 elderly patients hospitalized in the ICU of Ali ibn Abi Talib hospital in Rafsanjan from November 1, 2017 to March 1, 2018. In the intervention group, patients were visited in two out-of-schedule sessions for three days in the morning and night. The control group received routine visits for 3-5 minutes. To assess delirium, the Neecham questionnaire with a scoring scale of 19-30 was used. The data were analyzed using the SPSS software version18.

    Results

     There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, sex and educational level. Before the intervention and one day after the intervention, no significant difference was observed in delirium score between the two groups. However, on the second day in the intervention group, the median and interquartile range for delirium were 27(3) and in the control group were 25(2) (P<0.0001). On the third day after the intervention, differences between delirium score in the intervention and control groups were 27(3) and 25(3), respectively (P<0.0001).

    Conclusion

     Scheduled visits can be considered an effective non-pharmacological method for preventing delirium in elderly patients hospitalized in the ICU. Clinical trial registry: IRCT20150519022320N7

    Keywords: delirium, Intensive Care Unit, appointments, schedules
  • Gholamreza Faal , Fatemeh Rabani , Mahdi Hosseini Pages 335-341
    Harlequin ichthyosis is the most severe form of autosomal-recessive congenital ichthyoses with a high mortality rate. In affected infants, mutations occur in the ABCA12 gene. The ABCA12 gene produces the proteins that are essential for the natural development of skin cells. In this disease, disruption in keratinization of epidermis results in the impaired barrier function and susceptibility of the neonate to dehydration and infection. Recent advances in neonatal care and early administration of treatment have increased the chances of child survival. In this article, we introduced a term female neonate with harlequin ichthyosis, born of a 26-year-old mother, significantly recovered by early treatment using an ointment (composed of Eucerin 88 g, sodium chloride 6 g, and urea 6 g).
    Keywords: harlequin ichthyosis, autosomal recessive congenital ichthyosis, human ABCA12 protein
  • Vahid Khosravi, Majid Barati, Babak Moeini, Younes Mohammadi Pages 342-354
    Background & Aim

     Prostate cancer is one of the most common causes of death from cancers in men. The aim of this study was to determine the effect of an educational intervention based on protection motivation theory (PMT) on prostate cancer prevention behaviors in men 50 to 75 years old.
    Methods & Materials: This study is a randomized controlled trial with control group conducted on 100 men referred to the retirement centers in Hamadan in 2017. Participants were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental (n=50) and control groups (n=50). A self-administered questionnaire including demographic information and PMT constructs was completed by the participants. Educational intervention was administered over four sessions in the experimental group. The questionnaires were completed by the two groups two months after the intervention. Data were analyzed by the SPSS software version 16 using independent t-test, Chi-square and the analysis of covariance.

    Results

     Before the intervention, the two groups were homogeneous in terms of demographic characteristics and the PMT constructs (perceived rewards, perceived response cost, fear, perceived self-efficacy), and cancer screening behavior. The intervention could improve all the PMT constructs in the experimental group compared to the control group. Also, Prostate-Specific Antigen (PSA) screening behavior was 38(76) in the experimental group and 16(32) in the control group (P<0.001).

    Conclusion

     The results of the study showed that protection motivation theory can be used as a framework for designing educational programs to perform prostate cancer screening.

    Keywords: prostatic neoplasms, prostate-specific antigen, protection motivation
  • Samira Moradipour, Mohammad Ali Soleimani, Maryam Mafi, Mohammad Reza Sheikhi Pages 355-367
    Background & Aim

     Breast cancer is one of the most prevalent cancers in women and is regarded as a chronic disease with various psychological complications including death anxiety. This study aimed to examine the effect of Benson’s relaxation technique on death anxiety among women with breast cancer.
    Methods & Materials: In this randomized clinical trial, 100 patients with breast cancer referred to Velayat Hospital in Qazvin in 2017 were selected using the consecutive sampling and randomly assigned into groups of experimental and control. A questionnaire on demographic information and the Templer Death Anxiety Scale were used. Benson’s relaxation technique was taught to the patients in the experimental group. Afterward, they were asked to perform the technique for three months and were monthly followed up using checklists. The Templer Death Anxiety Scale was completed again by both groups. Data were analyzed via the SPSS software version 23 using descriptive and analytical statistics.

    Results

     There was no significant difference in demographic variables between the two groups (P>0.05). Before the intervention, no statistically significant difference was observed between the mean scores of death anxiety in the patients of the experimental group (46.4±10.3) and the control group (49.6±10.07) (P>0.05). However, after the intervention, a statistically significant difference was observed between the mean scores of death anxiety in the experimental group (44.5±10.2) and the control group (48.9±11.2) (P<0.05).

    Conclusion

     According to the results of the study, it can be concluded that Benson’s relaxation technique is effective in reducing death anxiety among patients with breast cancer. Clinical trial registry: IRCT20170610034435N8

    Keywords: Benson’s relaxation, death anxiety, breast cancer
  • Nazanin Shahedi Joghan , Jamileh Mohtashami , Fatemeh Alaee Karahroudi , Nezhat Shakeri , Raziyeh Beykmirza Pages 368-380
    Background & Aim
    Stoma in children causes physiological and psychological changes and reduces self-esteem and quality of life. The aim of study is to determine the effectiveness of self-care skills training on self-esteem and quality of life in 8-12 year old children with stoma.
    Methods & Materials: This study is a non-randomized clinical trial with pretest and posttest design, performed in selected hospitals (Mofid, Hazrat Ali Asghar and Medical Center) in Tehran in 2016-17. A total of 36 children aged 12-8 years with stoma, were selected using the convenience sampling method and divided into two groups of intervention (n=18) and control (n=18). Self-care skills training was performed in six sessions of 45 minutes for the intervention group. The control group received routine care. The Cooper Smith questionnaire and the Kindle quality of life questionnaire were used in this study. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics using the SPSS software version 16.
    Results
    The repeated measures analysis of variance showed a significant difference in the quality of life score means over time (P<0.005) and between the two groups of intervention and control (P<0.015). Also, there was a significant difference in the self-esteem score means over time (P=0.004) and between the intervention and control groups (P=0.004).
    Conclusion
    Self-care skills training for 8-12 year-old children with stoma, has increased their self-esteem and quality of life. Therefore, nurses can use self-care skills training for similar patients. Clinical trial registry: IRCT20160802029166N2
    Keywords: quality of life, self-esteem, stoma, self-care, child
  • Maryam Aghabarary, Nahid Dehghan Nayeri, Abbas Varvani Farahani Pages 381-404
    Background & Aim
    Concerns over limited equipment and resources particularly in the intensive care units have raised the issues of medical futility, futile treatment, and futile care. Considering that there is no consensus in the definition of the concept of futile care, this study aimed to explore the concept of futile care, especially in terms of clarifying it with the concept of futile treatment.
    Methods & Materials: This is a qualitative study conducted using the conventional content analysis approach. In this study, 22 nurses, eight medical specialists, four medical ethics specialists, and one sharia specialist, were purposively recruited with the consideration of maximum variation. Data were collected using individual, in-depth, semi-structured interviews.
    Results
    The main theme of the study was “care is never futile: care as goal”. This theme is consisted of four main categories including: 1. care as an indispensable service; 2. care as an ongoing process focused on human existence; 3. care as a sacred and essential process in Islam; 4. the necessity for differentiating between care and cure: futile treatment instead of futile care.
    Conclusion
    Although, in some cases, and depending on the circumstances, medical interventions may be futile, care is never futile. According to the findings of this study, the terms medical futility and futile care cannot be used interchangeably because interchangeable use of these terms can devalue the nature of care. Thus, it is necessary to use the term of “futile treatment” instead of “futile care”.
    Keywords: medical futility, futile treatment, futile, care, qualitative study