فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1385)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا مهرگان محمدرضا زالی صفحه 5
    یکی از مهم ترین مراحل حساس در فرایند پژوهش، طراحی و تدوین ابزارهای اندازه گیری است. ابزار سنجش کارآمد، ابزاری است که هم معتبر و نیز روا باشد. همچنین در بسیاری از پژوهش های مدیریتی، پژوهشگران مدل های معین که در تحقیقات پیشین مورد استفاده قرار گرفته اند، به کار می گیرند، یا با استفاده از دانش نوین، مدل تحقیق جدیدی را طراحی و آزمون می نمایند. مدل تحقیق کارآمد، مدلی است که از روایی کافی برخوردار باشد. برای تعیین روایی ابزار اندازه گیری و مدل تحقیق، از فنون متعددی مانند قضاوت متخصصین امر، آزمون همبستگی، ماتریس ویژگی چندگانه- مقیاس چندگانه و تحلیل عاملی استفاده می شود. پیشنهاد عملی این مقاله، به کارگیری تکنیک تحلیل ممیزی برای بررسی و سنجش روایی پیش بین و همزمان مدل های تحقیق مدیریتی است.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، مثلث بندی، ماتریس ویژگی چندگانه، مقیاس چندگانه، تحلیل عاملی
  • محمد سعید تسلیمی، عباس منوریان، مصطفی آشنا صفحه 27
    امروزه، در عصر دانش، سازمان ها با به کار گیری دارایی های نامشهود که منابع ارزشی جدیدی محسوب می شوند، از مزیت رقابتی خاصی بهره می جویند. این وضعیت، با اهمیت فرایند خلق و تسهیم دانش تعریف شده که گویای اهمیت سرمایه اجتماعی به عنوان پدیده مدیریتی جدید می باشد. از سوی دیگر، کارآفرینی درون سازمانی نیز به توسعه محصولات و خدمات جدید، نوآوری در محصولات و خدمات و همچنین ایجاد واحد و شعبات جدید منجر شده و در نهایت مزیت رقابتی خاصی برای سازمان فراهم می آورد. از این رو هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه کارآفرینی دورن سازمانی و سرمایه اجتماعی در یک شرکت صنعتی می باشد. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری این تحقیق نیز شامل 151 مدیر از یک شرکت صنعتی می باشد که با توجه به نمونه گیری صورت گرفته، 89 نفر از این تعداد آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که بین سرمایه اجتماعی(و ابعاد آن یعنی شناختی و ساختاری) با کار آفرینی درون سازمانی رابطه ای مثبت وجود دارد. به عبارتی روشن تر، با افزایش سرمایه اجتماعی کارآفرینی درون سازمانی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کار آفرینی درون سازمانی، بعد شناختی، بعد ساختاری سرمایه اجتماعی
  • عباسعلی حاج کریمی، رضا پیرایش صفحه 57
    در این مطالعه، هدف تحلیل عوامل مؤثر بر ارتقای بهره وری منابع انسانی در سازمان های دولتی و تعین اثرات مستقیم و غیرمستقیم عوامل مذکور در ارتقا و بهبود بهره وری در سازمان های موردنظر می باشد. متغیر وابسته در این بررسی بهره وری، منابع انسانی و متغیرهای مستقل، عواملی چون توسعه منابع انسانی و توانمند سازی آن ها، فناوری اطلاعات، مهندسی مجدد فرآیندها، اصلاح و بازبینی روش های انجام دادن کار، CRM و میزان توجه سازمان و کارکنان به آن، تشکل های گروهی رسمی و غیر رسمی، اعمال نظام مشارکت و انگیزش کارکنان و... می باشند که در قالب مدلی در این مقاله ارایه شده اند. نتایج اولیه حاصل از تحلیل مسیری اطلاعات نشان می دهد که برخی متغیرها بر روی ارتقای بهره وری منابع انسانی در سازمان های دولتی تاثیر مستقیم دارند؛ در حالی که برخی از متغیرها با تاثیر در عناصر سازمانی به طور غیرمستقیم موجب ارتقای بهره وری می شوند. در این تحقیق برای بررسی اثرات مذکور از روش تحلیل مسیر بهره گیری شده است. هدف تحلیل مسیری، بیان منطقی همبستگی های موجود بین مجموعه متغیرهایی است که مشمول روابط علی و معلولی می باشند. ویژگی برجسته آنالیز مسیری آن است که مدل آنالیز مسیری مشهود بوده و ضرایب آن قابل مقایسه هستند. نتایج حاصل از بررسی نشان می دهند که تاثیرات متغیرهای فناوری اطلاعات و ساختار سازمانی با ضرایب استاندارد545/0 و 427/0 نسبت به سایر متغیر ها بیش ترین تاثیر و متغیرهای تحقیق و توسعه وایجاد تشکل های گروهی کارکنان با ضرایب استاندارد 09/0 و 149/0 کم ترین تاثیر را بر بهره وری منابع انسانی در سازمان های عمومی و دولتی دارند.
    کلیدواژگان: تحلیل مسیری، مدل های بهره وری، اثرات مستقیم و غیرمستقیم، اثربخشی، کیفیت خدمات
  • حسین خنیفر، زهرا حیدرنیا صفحه 87
    با توجه به اهمیت و ضرورت مدیریت کیفیت جامع در فرایند رشد و توسعه سازمان ها و رقم زدن مولفه های مختلف بالندگی سازمانی و روان شناختی آن، از جمله مبحث اساسی رضایت مشتریان و توجه ویژه برنامه ریزان و سیاستگذاران توسعه کمی و کیفی به این مقوله مهم، ضرورت تام دارد تا نسبت به بهبود وضعیت سازمان ها، بالاخص سازمان های خدماتی، اقداماتی اساسی صورت گیرد. این مقاله که برگرفته از پژوهشی سازمانی است، تلاش دارد تا ضمن مروری بر ادبیات تحقیق و با توجه به فرضیات پژوهشی، یافته های پژوهشی را که از واحدهای مورد مطالعه گرد آوری شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و نتایج و پیشنهادهای حاصل از این پژوهش میدانی نیز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کیفیت، مدیریت کیفیت جامع، رضایت مشتریان، بخش خدمات
  • علیرضا امیرکبیری، ابراهیم خدایاری، فرزاد نظری، محمد مرادی صفحه 117
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه بین سبک های رهبری تحول آفرین و تبادلی با تعهد سازمانی کارکنان می باشد. بدین منظور 2 پرسش نامه برای تعیین سبک رهبری مدیران و تعیین میزان تعهد سازمانی کارکنان در نظر گرفته شد. جامعه آماری شرکت های شهرک صنعتی زنجان شامل 86 شرکت می باشد که تمامی مدیران به عنوان نمونه و تعداد 344 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پس از جمع آوری و تحلیل پرسش نامه ها به کمک نرم افزار SPSS نتایج تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. این نتایج حاصل نشان داد که بین سبک های رهبری تحول آفرین و تبادلی و تعهد سازمانی کارکنان رابطه ای معنادار وجود دارد و رهبرانی که از سبک رهبری تحول آفرین استفاده می کنند در افزایش میزان تعهد کارکنان نسبت به سازمانم، موفق ترند و هر اندازه سبک رهبری مدیران از تبادلی به سمت تحول آفرین حرکت کرده است، در بین کارکنان شاهد وفاداری بیش تری نسبت به سازمان بوده ایم.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری تبادلی، پرسشنامه چند عاملی، تعهد سازمانی، ابعاد تعهد سازمانی
  • ابوالفضل سهرابی صفحه 143
    بسیاری از سازمان ها در بخش دولتی و خصوصی نوعی از نظام پیشنهادها را دارند تا اعضای خود به منظور ارائه طرح هایی جهت بهبود امور تشویق نمایند. این طرح ها غالبا به کمیته هایی جهت بررسی ارجاع می شوند تا ایده های خوب برای اجرا به دست اندرکاران پیشنهاد شوند. فرایند تبدیل ایده به پیشنهاد کاری علمی است که می تواند از سوی خود ارائه دهنده، کمیته بررسی کننده، دبیر نظام پیشهاد ها، مجری استقرار و اجرای نظام و یا با همکاری همه این ها صورت گیرد؛ که البته در آن صورت نتایج مثبتی بر آن پیشنهاد مترتب خواهد بود. اما به دلایلی که در این تحقیق به آن ها اشاره می شود، سازمان ها و از جمله سازمان های دولتی که موضوع این تحقیق هستند، بخصوص با توجه به تفاوتی که با سازمان های بخش خصوصی دارند و در مقدمه به آن ها اشاره شده است در استقرار و اجرا و تداوم نظام پیشنهادها با چالش ها و ایرادها و موانعی روبه رو هستند. بنابراین، در این پژوهش، نظرات 4 گروه از دست اندرکاران اصلی اجرای این نظام، یعنی مدیران، کارکنان، دبیران و اعضای شورای پذیرش و بررسی پیشنهادها در رابطه با چالش هایی که این نظام را تحت تاثیر قرار می دهند، بررسی شده و آنان برای از بین بردن یا به حداقل رساندن ایرادها (چالش ها)، پیشنهادهای منطقی و عملی ارائه نموده اند. باور این تحقیق بر این است که این پیشنهادها می توانند مدیران سازمان های دولتی درگیر در اجرای نظام پیشنهادها و نیز مدیرانی را که هنوز به استقرار این نظام اقدام ننموده اند، را در استفاده کارآمد از نظام پیشنهادها برای افزایش مشارکت کارکنان و استفاده از نیروی فکری آن ها یاری نماید.
    کلیدواژگان: طوفان فکری الکترونیک، پیشنهاد اثربخش، ایده، پیشنهاد
  • مرتضی موسی خانی، علی محمدنیا صفحه 163
    این مقاله در ابتدا چیستی رهبری را مورد بررسی قرار داده و به تعاریف معروف در زمینه رهبری می پردازد. سپس با مرور اجمالی بر تئوری های رهبری، آن ها را در تقسیم بندی چهارگانه بررسی می نماید. در بخش چهارم طی معرفی مباحث نوین رهبری به معرفی دو مفهوم رهبری خدمتگزار و رهبری تحول گرا می پردازد، تا ضمن بررسی سبک ها و تئوری های رهبری طی یک قرن اخیر، معین نماید که چه شباهت ها و تفاوت هایی میان این دو مفهوم رهبری وجود دارند. در واقع بعضی افراد سؤال می کنند که آیا واقعا میان این مفاهیم تفاوتی وجود دارد یا خیر؟ این مقاله در بررسی این سؤال به تمرکز رهبران در این دو حیطه اشاره می کند و تفاوت های مفاهیم را به لحاظ نحوه تمرکز رهبر بیان می کند. فرض ابتدایی مقاله این است که رهبران تحول گرا تمایل دارند که بیش تر بر روی اهداف سازمانی متمرکز شوند، در حالی که رهبران خدمتگزار بیش تر بر روی پیروانشان متمرکز می شوند. به نظر می رسد که تمایل رهبر خدمتگزار در تمرکز بر پیروانش، اولین عاملی می باشد که رهبری خدمتگزار را از رهبری تحول گرا متمایز می سازد. از طرف دیگر، شباهت های زیادی هم میان دو مفهوم رهبری وجود دارد که درک روشنی از هر دو قالب کمک می نماید تا شباهت های زیاد و فرق مذکور را آشکار نماییم. در مرحله بعد به موضوع توسعه رهبری خدمتگزار پرداخته شده است که در آن، چالش هایی که دربرگیرنده رسیدگی و اندازه گیری تجربی، و تغییراتی که در تفکر معاصر در مورد رویکرد رهبری خدمتگزار روی می دهد. در نهایت، برای هر دو رهبری خدمتگزار و رهبری تحول گرا یک قالب مفهومی رهبری پویا پیشنهاد می نماید.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، رهبری تحول گرا، تئوری های رهبری، رهبری مدیریت
|
  • Page 5
    One of the most important sensitive stages in research process is the design and outline of measurement tool. Effective measurement tools are those which are both valid and reliable. Also, in many managerial researches, the researchers utilize the specific models which are used in the previous researches, or design and test new models, using the modern knowledge. It is clear that the effective research model is a model which has enough validity. In order to determine the validity of researches measurement tools and models, numerous techniques are used such as the judgments of the experts, correlation test, multi traits-multi scale matrix, and multi-factor analysis. The practical suggestion of this survey is to utilize discriminate analysis technique in order to study and measure the validity of simultaneous managerial research models
  • Page 27
    Nowadays, in the knowledge era, organizations take advantage of a special competitive advantage utilizing invisible assets which are considered to be the new valuable resources. These circumstances are defined due to the importance of knowledge creation and sharing process, which indicates the importance of the social capitals as a new managerial phenomenon. Also, on the other hand, inter-organizational entrepreneurship can lead to the development of new products and services, product and services innovation, and updated organizational units and it will ultimately brings the competitive advantage to the organization. Therefore, the main aim of this paper is to survey the relationship of inter-organizational entrepreneurship with social capital in an industrial company. The descriptive research methodology is used and correlation method is utilized and the statistical population of the survey includes 151 managers of an industrial company in which 89 numbers of them are selected as the sample. The results indicate that there is a positive relationship between social capital and inter-organizational entrepreneurship (and its dimensions, namely cognitive and structural). To be clearer, with increase of social capital, inter-organizational entrepreneurship will increase
  • Page 57
    The path analysis method uses for describing causal relations that was applied in first time by c. Wright (1992). The purpose of path analysis conveying logical correlation between a set of variable that have causally relations. In this study we analyze the effective factors on increasing of manpower productivity in governmental organization and determining direct and indirect effects in improvement and increasing productivity in the mentioned organizations. Independent variable in this study is productivity and dependent variables are H.R management, empowerment, IT, reengineering of process, participative management, CRM and the measure of attention to costumers, team working and forming informal groups and etc, that presented in schematic and mathematic model. The result of path analysis represents that some of variables have direct effect upon manpower productivity while some of variables with effects in elements organization, affect indirectly productivity. By the way in this assay path analysis model explained direct and indirect effects of variables on independent variable (manpower prod). The results show IT and organization structure with standard coefficients of 0.545 & 0.427 in compare of other variable have much effects and R&D and forming informal groups with standard coefficients 0.09 and 0.149 have low effects upon manpower productivity
  • Page 87
    This article examined the relationship between total quality management (TQM) and customer satisfaction in service sector. TQM and customer satisfaction is discussed in this survey. In the other part of the article, the research methodology is described that encompass hypothesis, research methodology, the statistical population and the sample are explained. This research is a field research. Tools of data collection are closed-ended questionnaire and interview. Statistical population is unlimited and sample size is 120 persons. Statistical technique that is used are spearman correlation coefficient. The data is analyzed by spss software. Based on the results of research, there is a meaningful relationship between TQM and customer satisfaction
  • Page 117
    The main purpose of this research is consideration between transformational and transactional leadership with employee's organizational commitment in the companies of Zanjan Industrial Township. For this purpose tow questionnaire used to determine managers leadership style and employee's organizational commitment for this companies. Whole societies contain eighty-six companies, which all of them managers as a sample and 344 individuals from the staff selected to random method as other sample. After gathering questionnaire, by helping software (SPSS) the results of the research were established and obtaining conclusion has showed significant relationship between transformational and transactional leadership and personnel's organizational commitment exist and the leaders that utilize transformational leadership are successful to increase the rate of employee's commitment to organization and every measurement of the managers leadership style from transactional leadership to transformational leadership has moved, we have been faithful among employees more and more.
  • Page 143
    Many public and private organizations have some kind of suggestions system in order to motivate and encourage their organization members to suggest proposals and ideas, wherewithal the organization can be improved. These proposals are then referred to committees to be studied, whereby good ideas will be submitted to the authorities. The process of evolution of ideas to workable suggestions is what the individual himself or herself, the study committee, suggestions system secretary, executive who are responsible for establishing and implementing suggestions system, and or all of them can do, which in that case, it is expected that, these suggestions will have positive consequences. But, because of some reasons which will be mentioned in this survey, organizations, and among them public organizations, which are the subject of this study, especially with attention to their differences with private sectors organizations, which is mentioned in the preface section, are confronted with challenges in establishment and implementation of suggestions system. Therefore, the viewpoints of four groups of senior authorities of establishing and implementing suggestions system, namely, managers, employees, secretaries, and members of the council of study and verification of suggestion system, in association with challenges which influences this system, are studied and they had suggested logical and practical solutions to solve, or at least to minimize, these problems. This survey has come to believe that these suggestions can help public organizations managers who are engaged in implementation of suggestions system, as well as those who had not yet engaged, in the efficient utilization of suggestions system in order to increase the employees’ participation and their thinking power
  • Page 163
    This paper surveys leadership nature at first and then proceeds to common definitions about leadership. Then, with a glance on leadership theories, it examines them in four categorize in which in the fourth stage it introduces latest issues on leadership and two concepts, servant leadership and transformational leadership. It also examines styles and theories of Leadership during a recent century, to determine what similarities and differences exist between the two leadership concepts. In fact, some individuals question whether there is any real difference between the concepts or not. This paper refers to leaders focus in two domains in examination of this question and distinguishes the differences of the concepts along with the dimension of leader focuses. The primary premise of the paper is that transformational leaders tend to focus more on organizational objectives while servant leaders focus more on the people who are their followers. This tendency of the servant leader to focus on followers appears to be the primary factor that distinguishes servant leadership from transformational leadership. Otherwise, there are many similarities between the two leadership concepts that a clear understanding of both frameworks helps to reveal the many similarities and the aforementioned distinction. At the next stage of developmental issues in servant leadership, such as the challenges facing empirical investigation and measurement, and the changes that are occurring in current thinking about the servant leadership approach. Ultimately, both servant leadership and transformational leadership offer the conceptual framework for dynamic leadership