فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1390)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر حمزه مهرابی، حسین خنیفر، علی نقی امیری، حسن زارعی متین، غلامرضا جندقی صفحه 5
    امروزه ضرورت بومی سازی نظریه ها به ویژه درعلوم انسانی، به خواست عمومی جامعه علمی ایران تبدیل شده است. بهره گیری از «متون اسلامی» برای نظریه پردازی درعرصه های نوین، یکی از رویکردهای مناسب بومی سازی است که روز به روز در حال گسترش است. اما به دلیل فقرروش شناسی دراین رویکرد، دست آورد قابل قبولی در پی نداشته است. این نوشته برآن است تا یکی از روش های کیفی که به منظورنظریه پردازی عرضه شده است را برای انجام تحقیقات اسلامی معرفی نماید و برای اثبات کارآیی آن، در یک مطالعه موردی بکار گرفته و مراحل اجرای آنرا گام به گام شرح دهد.
    روش شناسی «تئوری داده بنیاد» برای این منظور برگزیده شده است. به نظر نگارنده این روش شناسی یکی از روش هایی است که قابلیت بکارگیری در تحقیقات اسلامی را داراست. مراحل اجرای این روش که به «کد گذاری» معروف شده، با شیوه های تحقیق در متون اسلامی تناسب زیادی دارد.
    برای کد گذاری باز، از روش تحلیل اسنادی و در دو مرحله کد گذاری محوری و کد گذاری انتخابیبرای دسته بندی عوامل و کشف روابط بین مولفه ها و ابعاد، از تست خبرگی و برای مرحله مدل سازی ازتکنیک «چند رایی» استفاده شده است.
    کلیدواژگان: توانمند سازی، تحقیقات اسلامی، مدل سازی، _ رشد، نظریه داده بنیاد
  • حسین رحمان سرشت، سیدقادر رادمرد *، محمد گلوانی صفحه 31

    امروزه دانش، به منزله منبعی ارزشمند و استراتژیک و نیز یک دارایی مطرح است و ارایه محصولات و خدمات با کیفیت مناسب و اقتصادی، بدون مدیریت و استفاده صحیح از این منبع ارزشمند، امری سخت و بعضا ناممکن است. از سوی دیگر، پرداختن به مدیریت دانش بدون ساختار مناسب و حمایتی امکان پذیر نیست. سازمان ها باید ساختار هایی را بپذیرند که به آن ها اجازه دهد تا حد امکان دانش بیش تری را خلق و انتقال دهند. ساختار سازمانی بر جریان اطلاعات و هم چنین بر محیط و ماهیت تعاملات انسانی تاثیر می گذارد و منجر به ایجاد مزیت رقابتی در اقتصاد دانایی می گردد.
    برای رسیدن به این نوع ساختار، ارتباط متغیرهای رسمیت، پیچیدگی، تمرکز و مدیریت دانش با استفاده از پرسش نامه هایی که روایی و پایایی آن ها به اثبات می رسد، در «معاونت تولید قطعات پرسی شرکت ایران خودرو» مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن حاکی از آن است که بین ساختار سازمانی و ابعاد آن با مدیریت دانش در واحد فوق ارتباط معنا داری وجود دارد. سرانجام برای بررسی اثر همزمان متغیرهای ساختار سازمانی و مدیریت دانش و نیز اولویت بندی آن ها از رگرسیون چندگانه استفاده می شود.

    کلیدواژگان: رسمیت، مدیریت دانش، رگرسیون چندگانه، _ تمرکز، پیچیدگی
  • حبیب زارع احمدآبادی، فاطمه شاکری * صفحه 51

    مقاله حاضر درصدد بررسی تاثیرات عوامل فرهنگ سازمانی بر کارآفرینی شرکتی در بنگاه های کوچک و متوسط است. بدین منظور، نخست مقیاس هایی با هدف اندازه گیری مولفه های فرهنگ سازمانی و اقدامات کارآفرینانه شرکتی توسعه می یابد. انتخاب نمونه ها، به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و از بنگاه های کوچک و متوسط استان یزد صورت گرفت. بر اساس مقدار بارهای عاملی و نحوه بارگیری مولفه ها بر عوامل در رابطه با هریک از نه عامل فرهنگ سازمانی، عوامل مکنون استخراج و نام گذاری گردید. نتایج موید وجود نه عامل فرهنگ سازمانی مجزا و چهار عامل پیشگامی، نوآوری شرکتی، خودنوسازی و اقدامات ریسک آمیز در رابطه با کارآفرینی شرکتی می باشد. اعتبار مدل های مفهومی استخراج شده در رابطه با عوامل فرهنگ سازمانی و کارآفرینی شرکتی از طریق تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی شد. در نهایت تاثیرات عوامل فرهنگ سازمانی بر عوامل شکل دهنده کارآفرینی شرکتی در قالب مدل ساختار به آزمون گذارده شد. نتایج، حاکی از تاثیر تمامی عوامل فرهنگی جز تمایلات و هدف جویی استراتژیک، بر اقدامات نوآورانه سازمان های کوچک و متوسط بودند. عامل انسجام و هماهنگی بر نوآوری، تاثیر منفی و عامل ایجاد تغییرات، بیش ترین تاثیر را بر پرداختن به نوآوری در بین بنگاه های کوچک و متوسط دارد. خودنوسازی سازمانی در بالاترین سطح، تحت تاثیر عامل فرهنگی ایجاد تغییرات می باشد. به منظور پیشگامی در بین بنگاه های کوچک و متوسط، توسعه فرهنگ تغییرپذیری و بهبود مستمر می تواند موثرترین راهکار باشد. سرمایه گذاری بر اقدامات ریسک آمیز جدید به صورت قابل توجهی، متاثر از توسعه فرهنگ توافق در درون سازمان می باشد.

    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، فرهنگ سازمانی، استان یزد، _ کارآفرینی شرکتی
  • فریبرز محمد هادی صفحه 71
    در قرن بیست و یکم تعامل میان رشته های علمی مختلف بر تلاش در جهت بازتعریف رویکردها و مدل های ذهنی متمرکز گردیده است. پیشرفت های بزرگ علم فیزیک و شکل گیری فیزیک کوانتومی، موجب ارتقاء درک و شناخت انسان در مورد پدیده های آشوبناک و پیچیده شد. رشد نفوذ علمی تئوری کوانتوم چنان بود که اصول و مفاهیم آن، به صورت پارادایمی در سایر رشته های علمی از جمله در علم مدیریت، مورد استفاده قرار گرفت.
    هدف این مقاله توضیح دلالت های تئوری کوانتومی در علم مدیریت است. برای این منظور از روش مطالعه مبانی نظری و شیوه هرمنوتیک تفسیری استفاده گردیده است. در این مقاله بر اساس بررسی مبانی نظری؛ مفاهیم، اصول و قوانین نظریه کوانتومی شناسایی و تفاسیر آن در علم مدیریت تبیین شد.
    در این مطالعه نتایج نشان داد پارادایم کوانتومی در مدیریت از قابلیت تحلیلی فوق العاده ای برخوردار است. پارادایم کوانتومی می تواند در درک و بهبود سازمان، رهبری و مدیریت در شرایط بسیار پیچیده مفید واقع شود. ارزش این پارادایم، تبیین زندگی سازمانی در چشم اندازی نوین است، عدم قطعیت، ابهام وپیچیدگی از خصوصیات اصلی این چشم انداز محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: روش شناسی، پیچیدگی، علم مدیریت، _ نظریه کوانتوم، پارادایم
  • عباسعلی حاجی کریمی، مرتضی سلطانی * صفحه 95

    مدیریت استعداد عبارت از انجام یک سری فعالیت های یکپارچه به منظور تضمین جذب، نگهداری، انگیزش و توسعه کارکنان مستعد مورد نیاز در حال حاضر و در آینده توسط سازمان. این تحقیق در پی شناسایی عوامل سنجش مدیریت استعداد بوده و بدین منظور از روش تحلیل عاملی (تاییدی و اکتشافی) بهره گرفته است. نمونه تحقیق شامل 112 نفر از مدیران صنعت ماشین آلات و تجهیزات صنعتی کشور بوده و داده های جمع آوری شده از آن توسط نرم افزارهای LISREL8.50 و SPSS16 تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که با هفده عامل می توان مدیریت استعداد را سنجید و عوامل اصلی سنجش مدیریت استعداد عبارتند از: به رسمیت شناختن مدیریت استعداد، انگیزش نیروهای مستعد، حمایت شغلی نیروهای مستعد و خلاقیت و نوآوری نیروهای مستعد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، صنعت ماشین آلات و تجهیزات صنعتی، تحلیل عاملی
  • عباس نرگسیان صفحه 117
    پاسخگویی عمومی از نشانه های اداره مدرن و دموکراتیک می باشد. مفهوم پاسخگویی به یکی از موضوعات مهم در ادبیات حکمرانی بدل گشته است. مسئله پاسخگو نگه داشتن سیاست مداران و مدیران دولتی در محیط جدید حکمرانی، جایی که ابزارهای سنتی کنترل دولت به طور کامل به کار گرفته نشده اند به شناخت وسیعی نیاز پیدا کرده است. در نتیجه انواع جدید پاسخگویی شناسایی شده اند.
    هدف این مقاله تغییر مفهوم سازی پاسخگویی بر مبنای نوع شناسی ارکیلا در پرتو تغییرات الگوهای اداره در ادبیات مدیریت دولتی است. نتایج این مقاله حاکی از آن است که این تغییر می تواند به تغییرات ساختاری که در علم سیاست و مدیریت دولتی از سال های دهه 1980 در الگوهای اداره تا به حال اتفاق افتاده است، مرتبط باشد. بحث دیگر این است که به جای تلاش برای شناسایی ساز و کارهای جدید پاسخگویی، باید به تحولات رخ داده در میان ساز و کارهای سنتی و پاسخ گویی در بستر اداری جدید توجه بیشتری نمود. لذا در این مقاله تلاش می شود با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و از طریق مطالعات کتابخانه ای و با استدلال قیاسی این تغییر را مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: الگوهای اداره، گفتمان مشترک، _ حکمرانی، پاسخگویی عمومی، عملکرد
  • علی عطافر، الهام امری صفحه 145
    در پژوهش حاضر تلاش شده است تا عملکرد اداره مخابرات شهرستان آباده را بر اساس رضایت ارباب رجوع مورد مطالعه و ارزیابی قرار دهد.
    این پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفته و روش تحقیق، توصیفی پیمایشی و از شاخه میدانی بوده است. جامعه آماری شامل 25 نفر از مدیران، کارشناسان و 75 نفر از پرسنل اداره مخابرات آباده و 200 نفر ارباب رجوع آن اداره می باشد و با توجه به کوچک بودن جامعه آماری، تمام افراد این دو گروه(مدیران و کارشناسان) به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با توجه به متون داخلی شرکت و مساعدت اساتید راهنما و مشاور مورد تایید قرار گرفت. و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید.تجزیه و تحلیل داده ها از آما توصیفی ر استنباطی استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که F مشاهده شده در خصوص مولفه های درون داد، میان داد(فرآیند)، برون داد، بازخورد و تعاملات محیطی در سطح p≤0‎/05 معنادار نبوده و میزان رضایت ارباب رجوع از مولفه های 5 گانه عملکرد یکسان بوده است.
    در مجموع با توجه به اختلاف نظرات ارباب رجوع و دفعات مراجعه آنها به اداره مخابرات و مدرک تحصیلی آنها، میزان رضایت مراجعین از عملکرد هر یک از مولفه های 5 گانه سیستمی اداره مخابرات بالاتر از سطح متوسط بوده است.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، ارزیابی عملکرد، اداره مخابرات
|
  • Amir Hamzeh Mehrabi, Hossein Khanifar, Ali Naghi Amiri, Hassan Zarei Matin, Gholam Reza Ghandaghi Page 5
    Today, the necessity of theories localizing, especially in humanities, is the public want in Iranian scientific society. Using the Islamic texts for theorizing in new area is one of the suitable approaches for localizing which is developing continuously. But because of poor methodology in this approach, the results are not acceptable. The purpose of this article is introducing a qualitative method in theorizing for doing Islamic researches. In order to approve the efficiency, we have used this method in a case study and explained its implementation step by step. The methodology of Grounded theory has been chosen for this purpose. Author believes that this methodology is one of the methods that can be used in Islamic researches. The stages of implementation of this method which has been known as "Coding", is convenient with the method of research in Islamic texts. For open coding, we used the document analysis and for classifying the factors and discovering the relations among components and dimensions in two stages of principal coding and selective coding, we have used the expert test. For modeling stage, the multi opinion technique has been used. Creation of 34 dimensions has been the results of this research that have been classified in five categories: 1. Effective variables, 2. Field maker variables, 3. Preventive variables, 4. Output and results 5. Empowerment dimensions.
    Keywords: Grounded theory, Modeling., Islamic research, Empowerment
  • Hosein Rahman Seresht, Seyed Ghader Radmard, Mohammad Galavani Page 31

    Nowadays knowledge is a strategic and valuable resource as well as a property for any organization. Without proper management and use of this valuable resource, providing good quality products and services is difficult and sometimes impossible. On the other hand, implementing knowledge management without appropriate structure is not possible. Organizations should adopt structures that allow them to create and tranfer more possible knowledge. organizational structure affects on information flow as well as environment and nature of human interactions and eventually competitive advantages in knowledge economy. In order to reach to this kind of structure, the relationship between formality, complexity and centralization and knowledge management in press division of Iran Khodro were examined. The results show that there is a significant relationship between organizational structure and its dimensions and knowledge management. Finally, we used multiple regression to investigate the simultaneous effects of organizational structure dimensions on knowledge management.

    Keywords: Complexity, Knowledge Management, Multiple regression., Centralization, Formality
  • Habib Zare Ahmadabadi, Fatemeh Shakeri Page 51

    This study examines the effects of organizational culture (OC) on corporate entrepreneurship (CE) among small and medium enterprises (SMEs). First, some models were developed to measure organizational culture and corporate entrepreneurial activities. These models measure the key factors of OC that influence personnel to initiate CE and different entrepreneurial activities that SMEs applied for success. For this purpose, the stratified data sampling method was used and samples were selected from middle managers of SMEs in Yazd Province. Based on factors loading scores and components loading distribution, latent factors were extracted and named. The study concluded the existence of twelve different factors for OC and four factors for CE. These results were confirmed by other relevant studies. Validity of conceptual models derived in respect of OC and CE was assessed through path analysis and confirmatory factor analysis. The results indicated the causality between indicators and latent factors. Then, a structural model was developed based on the relationship between latent factors of OC and corporate entrepreneurship. Result confirms the effects of all cultural factors except for strategic motives on SME's innovational actions. coordination factor has negative effect and tendency to change has the most effect on innovation and organizational self renewal. Developing the culture to be open to changes is the best solution in order to succeed in the small and medium enterprises. The climate of harmony has more effect on Risky investments in business.

    Keywords: Small, medium enterprises, Corporate entrepreneurship, Organization culture, Yazd Province
  • Fariborz Mohammad Hadi Page 71
    In the 21st century interaction among the various disciplines is the focus of the attempts regarding the redefinition of the approaches and mental models. Scientific advances in physics and the formation of Quantum Physics have developed human understanding about complex and chaotic phenomena. Scientific influence of Quantum Theory caused the principles and concepts of this science to be used as a paradigm in other disciplines including management science. The purpose of this paper is to explain quantum theory implications for management knowledge. To reach this aim, literature review and interpretive hermeneutic approach have been used in this article. Based on literature review, concepts, principles and laws of quantum theory have been realized and their implications for management knowledge were explained. The results indicated that quantum paradigm in management has extraordinary analytical potentiality. Quantum paradigm can be useful to understanding and improving organization, leadership and management in very complex situations. The value of this paradigm is explanation of organizational life in the new perspective, and the main characteristics of this perspective are uncertainty, ambiguity and complexity.
    Keywords: Quantum theory, Management, Complexity, Paradigm, Methodology
  • Abbasali Hajikarimi, Morteza Soltani Page 95

    Talent management is defined as a series of integrated activities to ensure attraction, retention, motivation and development of required talented employees by the organization, now and in the future. This study seeks to identify factors that measure talent management and for this purpose, Factor analysis (exploratory and confirmatory) has been used. Data was obtained from one hundred and twleve managers in Machinery and Industrial Equipment Industry and was analyzed using LISREL8.50 and SPSS16. Findings indicate that talent management can be measured by seventeen factors and that major factors measuring talent management are talent recognition, talent motivation, talents job support and talent creativity and innovation.

    Keywords: Talent management, Machinery, Industrial Equipment Industry., Factor analysis
  • Abbas Nargesian Page 117
    Public accountability is a sign of modern and democratic administration. Accountability has become a topic of concern in governance literature. The question of holding politicians and administration accountable in new governance environment, where many traditional means for controlling government have been no longer fully applied, has gained wide recognition. As a consequence, new types of accountability have been sought and identified. The article discusses the shifting conceptualization of accountability on the basis of Erkkila typology in light of changes in the patterns of administration (governance) in the literature of public administration. It argues that this shift can be related to the structural changes that have taken place in politics and public administrations from the late 1980s to the present. Also, the argument is made that instead of trying to identify new mechanisms of accountability, more attention should be paid to the transformations taking place among traditional mechanisms of accountability and their potentials in the new institutional design. This article attempts to examine this shift through using descriptive-analytical method and deductive reasoning.
    Keywords: Patterns of dministration, Public accountability, Deliberation., Performance, Governance
  • Ali Attafar, Elham Amri Page 145
    The aim of this research is to evaluate the performance of the Office of Telecommunications in Abadeh in terms of client satisfaction. This is a field research which has been conducted through survey. The research population consists of twenty five managers and experts, seventy five employees of the Office of Telecommunications and two hundred of its customers. Due to the small size of the research population, all the population was surveyed. The validity of the questionnaire was confirmed through studying organizations’ documents and by the research advisors and consultants. Research reliability was assessed by calculating Cronbach Alpha. In analyzing the data, descriptive and analytic statistics were used. Research findings represent that the observed F-values of input, process, output, feedback factors and environmental interactions were not statistically significant at p<0.05 and client satisfaction in regard to five-factor indicator of organizational performance were the same. In general, client satisfaction of organizational performance was higher than average in terms of the frequency of their interactions with this office and their level of education. In addition, observed F-values of five-factor system indicator of this organization were statistically significant and managers’, experts’ and employees’ views regarding organizational performance were different, such that managers’ and customers’ satisfaction with the performance were lower than that of employees.
    Keywords: Client satisfaction, Office of Telecommunications., Performance evaluation