فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود رفیعی، شمس سادات زاهدی صفحه 5
    دست یابی به هماهنگی و یک حلقه مناسب ارتباطی بین محیط یک سازمان و سطوح مختلف استراتژی(استراتژی سطح شرکت، استراتژی سطح کسب و کار و استراتژی های وظیفه ای)، از الزامات موفقیت در یک محیط رقابتی است. سازمان ها می توانند با تعیین وضعیت موجود خود نسبت به نقاط مرجع استراتژیک به انتخاب استراتژی مناسب اقدام نمایند. نقاط مرجع استراتژیک، نقاطی برای هماهنگی هستند و اگر همه عناصر و سیستم های سازمان خود را با آن هماهنگ کنند، یک هماهنگی همه جانبه به وجود می آید. این مقاله بر مبنای نظریه نقاط مرجع استراتژیک گونه های مختلف استراتژی های منابع انسانی، استراتژی های تصمیم گیری اخلاقی و استراتژی فرهنگ و سپس ارتباط بین این گونه ها را با عملکرد سازمانی مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری پژوهش وزارت جهاد کشاورزی و نمونه آماری سازمان های دانش محور وزارت جهاد کشاورزی می باشد. برای جمع آوری داده ها در مورد گونه های مختلف استراتژی از سه پرسش نامه استفاده شده، و برای سنجش عملکرد، امتیاز عملکرد و بهره وری موسسات و مراکز طی یک دوره سه ساله مبنا قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون میانگین، تحلیل واریانس، تکنیک خودگردان سازی و آزمون تفاوت کای اسکوئر تجزیه و تحلیل گردیده است. نتایج پژوهش نشان گر آن است در سطح اطمینان 95% هماهنگی بین استراتژی منابع انسانی، استراتژی تصمیم گیری اخلاقی و استراتژی فرهنگ موجب بهبود عملکرد می شود. علاوه بر این، میانگین عملکرد سازمانی در سازمان های دارای هماهنگی زیاد نسبت به هماهنگی متوسط و نیز سازمان های دارای هماهنگی متوسط نسبت به هماهنگی کم بیش تر می باشد.
    کلیدواژگان: هماهنگی استراتژیک، استراتژی تصمیم گیری اخلاقی، نقاط مرجع استراتژیک، فرهنگ، استراتژی منابع انسانی
  • اصغر مشبکی، سید محمد موسوی مجد صفحه 33
    در این مقاله با نگرش جدید استراتژیک به منابع انسانی، هماهنگی استراتژیک بین استراتژی تجاری، استراتژی منابع انسانی و ساختار سازمانی صورت گرفته است. برای حصول به این هدف ابتدا تعاریف مربوط به استراتژی، استراتژی منابع انسانی و ساختار سازمانی صورت گرفته و سپس نظریه های پیرامون ارتباط بین آنها مرور شده است. در ادامه الگوهای هماهنگی عقلایی، طبیعی و نقاط مرجع استراتژیک (SRP،S)‎ بررسی و گونه شناسی مناسبی از عناصر فوق بر مبنای نقاط مرجع میزان کنترل (کم یا شدید) و کانون توجه (داخلی یا خارجی) شناسایی و در یک صنعت نمونه مورد آزمون قرار گرفته است.
    در نهایت با آزمون فرضیه ها، به این نتیجه رسیده ایم که بین عناصر هماهنگ شده سازمان ها و عملکرد آنها رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هماهنگی استراتژیک، استراتژی تجاری، تحقیق کمی، _ ساختار سازمانی، استراتژی منابع انسانی
  • حسین خنیفر، حسن زراعی متین، محمد صادق حسن زاده * صفحه 61

    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل مناسب ارزش های کاری در بخش خدمات دولتی ایران در چارچوب نظام ارزشی اسلام می باشد. سوال اصلی این پژوهش عبارت است از: ابعاد و مولفه های ارزش های کاری در بخش خدمات دولتی ایران در چارچوب نظام ارزشی اسلام چه می باشد؟تحقیق حاضر از نظر هدف، بنیادی است. شیوه گرداوری اطلاعات ترکیبی از کتابخانه ای و میدانی است. ابزار گردآوری اطلاعات روش فیش برداری، مصاحبه و پرسش نامه می باشد. تست مدل از طریق 40 خبره آگاه به موضوع تحقیق و هم چنین بخش خدمات دولتی، با استفاده از پرسش نامه خبرگی به روش نمونه گیری گلوله برفی و با تعامل مستقیم محقق با خبره صورت پذیرفت. نتایج پیمایشی حاصل از پرسش نامه نشان دهنده تایید مدل از نظر خبرگان می باشد. بر اساس نتایج تحقیق، 30 مولفه ارزش های کاری در قالب 8 بعد شناسایی شدند که در دو طبقه کلی ارزش های کاری مرتبط با انجام کار و ارزش های کاری مرتبط با شرایط انجام کار دسته بندی شدند. نتایج این پژوهش می تواند مبنایی برای سنجش ارزش های کاری در سازمان های دولتی ایران باشد.

    کلیدواژگان: ارزش های کاری، خدمات دولتی، نظام ارزشی، ارزش های کاری مرتبط با انجام کار، ارزش های کاری مرتبط با شرایط انجام کار
  • غلام رضا طالقانی، عباس نرگسیان، مجتبی غریبی، علیرضا کوشکی صفحه 97
    نگرش های شغلی کارکنان در سازمان با ادراک و ذهنیت مشتریان نسبت به سازمان در ارتباط است. این نگرش های شغلی، از پیامدهای تصویر مثبت مشتریان جامعه نسبت به یک سازمان است. بنابراین مهارت ها، نگرش ها و رفتارکار کنان در این زمینه حایز اهمیت می باشند.
    شرکت ایران خودرو به عنوان یکی از سازمان هایی که دارای شهرت و اعتبار بالایی در نزد مشتریان خود این شرکت است، باعث شده است که کارکنان در چنین سازمانی همواره در پی بروز نگرش های مثبتی نظیر تقویت تعهد سازمانی و عجین شدن با کار باشند. در این مقاله تلاش می شود تا رابطه بین شهرت سازمانی با نگرش های شغلی کارکنان شرکت ایران خودرو تبیین شود. روش انجام تحقیق به صورت پیمایشی و از نوع همبستگی مبتنی بر تحلیل رگرسیون است. یافته های مقاله حاکی از آن است که بین شهرت سازمانی با تعهد سازمانی و عجین شدن با کار رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. جامعه آماری نیز شامل کارکنان و مشتریان شرکت ایران خودرو می باشد.
    کلیدواژگان: شهرت سازمانی، عجین شدن با کار، _ تعهد سازمانی
  • عبدالحسین خسروپناه، رضا ابروش * صفحه 115

    نظریه ایجاد دانش سازمانی با هدف نوآوری و خلق دانش در سازمان ها، دانش را به ضمنی و آشکار تقسیم می نماید و در یک فرایند چهار مرحله ای تبیین می کند که چگونه با استفاده از فرایند SECI می توان دانشی جدید در سازمان ایجاد کرد. این نظریه در فرایند تبدیل دانش از ضمنی به آشکار و بالعکس، مبتنی بر اندیشه های ایده آلیسم معرفتی می باشد. نگاه هستی شناسانه این نظریه نیز نومینالیستی بوده و حقیقت های عینی را وقعی نمی نهد. از سوی دیگر انسان در این نظریه موجودی فعال در عرصه فهم دانش معرفی شده و او را خالق اطلاعات قلمداد می نماید. این نظریه با استفاده از روش شناسی تفسیری، تحلیل گفتمانی و پساساختارگرایی در زمره نظریه های پست مدرن قرار می گیرد.
    در معرفت شناسی اسلامی ملاک صدق، مطابقت با واقع است؛ و معیار صدق نیز بر مبناگرایی استوار است؛ در هستی شناسی نیز، با پذیرش واقع-گرایی، قایل به واقعیت نفس الامری برای محکی قضایا هستند. وانسان در اندیشه اسلامی کاشف اطلاعات و پدیده ها است و صرفا روابط بین پدیده ها را کشف می کند. روش شناسی اسلامی هر عاملی را در تبیین پدیده ها موثر نمی داند و هرگونه عامل درونی یا بیرونی را به صورت مطلق در تبیین نظریه دخالت نمی دهد؛ به عبارت دیگر، عواملی که موجب نسبی شدن پدیده ها و نظریه ها می شوند را فاقد اعتبار دانسته و در روش شناسی و تبیین پدیده ها آن ها را به بازی نمی گیرد.
    در نهایت با جایگزینی مبانی و روش شناسی اسلامی در مبانی نظریه، مشاهده خواهیم نمود که فرایند SECI که دانش را از ضمنی به آشکار و بالعکس تبدیل می کند تا دانش جدیدی در سازمان ایجاد شود،...

    کلیدواژگان: رئالیسم، معرفت شناسی، فرایند تبدیل دانش(SECI)، پست مدرن، ایده آلیسم
  • حمید زارع، محمد رحیم اسفیدانی، مسعود موسوی صفحه 145
    هدف این تحقیق تحلیل و بررسی ارتباط بین رفتار شاکیانه مشتریان و نارضایتی از ابعاد خدماتی سایپا در شهر شیراز می باشد. در کنار این مقوله ها، با سنجش میزان گرایش فرد به اعتراض، ارتباط آن را با رفتار شاکیانه مشتری مورد بررسی قرار می دهیم. اطلاعات مورد نظر از طریق یک پرسش نامه باز-پاسخ و دو پرسش نامه بسته-پاسخ به دست آمده است. با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، و بر اساس نواحی شهری شیراز، اقدام به جمع آوری 147 پرسش نامه به طور تصادفی نموده ایم. تحلیل های مورد استفاده در تحقیق شامل تحلیل همبستگی و رگرسیونی برای تعیین میزان همبستگی متغیر ها و ابعاد خدماتی می باشد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مشتریانی که به طور مناسب مورد رسیدگی و پذیرش قرار نگرفته اند، گرایش به استفاده از ارتباط دهان به دهان منفی و هم چنین تغییر یا عدم استفاده از محصول/خدمت را دارند و نیز کسانی که به شکایات و نظرات آنها به طور مناسب رسیدگی نشده است، علاقه زیادی به اعلام اعتراض به سایپا دارند.
    کلیدواژگان: اعتراض، ارتباط دهان به دهان، رضایت از خدمات، _ توقف خرید، رفتار شاکیانه مشتری
  • رضوان شاه حیدری پور، امین رضا کمالیان صفحه 175
    یکی از عوامل تمایز سازمان های امروزی کارکنانی از لحاظ درونی و روانی توانمند است. از این رو تلاش برای افزایش این وجه، مشخصه برنامه هایی است که سازمان های پیشرو به آن اهمیت می دهند. در این تحقیق، تاثیر مدل چهاربعدی عدالت سازمانی عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت بین فردی و عدالت اطلاعاتی - بر توانمندسازی روانشناختی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه ی آماری تحقیق 4680 نفر از کارکنان یک مجتمع صنعتی عظیم بودند که تعداد 356 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب و در نهایت 290 نفر به پرسش نامه ها پاسخ دادند. یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه ی معنی دار، میان این دو متغیر است. لذا برای ارتقای توانمندسازی روانشناختی، ضروری است سازمان ها بر استقرار و گسترش عدالت در محیط کاری اهتمام ورزند. ضمنا نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه بیان گر آن است که ابعاد عدالت سازمانی با توانمندسازی روانشناختی، همبستگی چندگانه ی معناداری دارند.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت بین فردی و عدالت اطلاعاتی، _ عدالت رویه ای، توانمندسازی روانشناختی
|
  • Mahmoud Rafiei, Shamsosadat Zahedi Page 5
    The coordination and alignment between the corporate, business and functional strategies cause to raise organizational efficiency. This article based on Strategic reference points theory, intends to illuminate how the alignment of human resources, ethical decision making and organizational culture strategies affect firm performance. Data for this study were collected from research organizations as statistical sample in ministry of agriculture. For collecting data about human resource strategy, ethical decision making strategy and culture strategy three questionnaires as well as productivity indexes were used to measure performance for a period of three years. The collected data were analyzed using chi-square and anova tests and bootstrapping technique. The outcomes of research show that at 95% confidence level, coordination between human resources strategies and ethical decision strategies can increase organizational performance. In addition, the average of organizational performance in organizations with high coordination is more than organizations with medium coordination, and the average of organizational performance in organizations with medium coordination is more than organizations with low coordination. The article concludes with a number of suggestions aimed at improving the organizational performance.
    Keywords: Human resources strategy..., Desicion making strategies, Ethics, Strategic coordination
  • Asghar Moshabbaki, Seyed Mahmoud Musavi Majd Page 33
    The present research is representing a template for coordination between human resources strategies and organizational structure and its effect on organizational performance. Three alignment (coordination) theories could be identified in management literature; logical pattern, natural pattern and strategic refrence point pattern. In this research after a review on the philosopphical and logical basis of strategic reference points, two reference points were considered as major reference points icluding; control level (low or high-intense) and attention focus (internal and external). In this research; method of data gathering: open and closed question in questionnaire analysis and quantitative means comparison test for independent samples, one-way analysis of variance, t-test and multivariate regression; statistical population: accepted pharmaceutical corporates in stock exchange were applied. In the hypotheis content section which with of two main hypothesis and four sub-hypothesis, the following results are obtained. In spite of the relative cooridination-alignment in triple-variables (trade strategies, organizational structure amd human resources strategies and its sub-system) of pharmaceutical corporates, no coordination-alignment was obsereved between these variables.
    Keywords: Aligment strategy, Human resource strategy, Trade strategy, Organizational performance..., Organizational structur
  • Hosein Khanifar, Hasan Zaree Matin, Mohammad Sadegh Hasanzadeh Page 61

    The main objective of this research was identifying an appropriate model for the work values in public Services of Iran within the framework of Islamic value system. The basic in this study is: What are components and dimensions of the work values in public Services of Iran within the framework of Islamic value system? In this basic research, data was gathered through filed and library data collection techniques. The instruments used for data collections are comprised of an interview, a questionnaire, and note taking techniques. The testing of the model was done through the utilization of a snowball sampling, the conduction of a face-to-face interview, and the administration of a questionnaire among the 40 subjects who were completely aware of the objective of the study. According to the findings of the responses to the questionnaires, the expersts had approred the model. Based on results of research, 30 components of work values within 8 dimension have been identified that were categorized in two categories: work values associated with doing work and work values associated with work conditions. Results of this research can be a base for measuring work values in the public organizations of Iran.

    Keywords: Work values associated with work conditions., Public services, Work values, Work values associated with doing work, Value system
  • Gholam Reza Taleghani, Abbas Nargesian, Mojtaba Gharibi, Ali Reza Kooshki Page 97
    Professional attitudes of employees in organizations are associated with costumer perception to organization. These characteristics are consequences of positive image of the customers of society to organization. Thus, employees’ skills, attitudes and behaviors are important in this field. High reputation of IRAN KHODRO company among people and its costumers always prompt many staffs to emerge positive behaviors such as organizational commitment and job involvement in this company. In this paper, we have tried to explain the relationship between organizational reputation and professional attitudes of IRAN KHODRO 's Staff. Results demonstrated existing of a positive significant relation between organizational reputation with organizational commitment and job involvement. Our population has been staff and customers of IRAN KHODRO.
    Keywords: Organizational reputation, Job involvement., Organizational commitment
  • Abdolhosein Khosropanah, Reza Abravesh Page 115

    Organizational knowledge creation theory of innovation and knowledge creation in organizations, tacit and explicit knowledge sharing. SECI and knowledge will be a four-step process explains how to use the new organization was created. This theory of the coversion process from tacit knowledge to explicit and viceversa based on the idealism agent. Ontological view of the theory is numynalysty and doesnt realistic reality of objective.On the other hand in the theory of knowledge human presented as understandable and active stock and he is the creator of the information. The idea of using interpretive methodology discourse analysis and poststructuralism are among postmodern theories. Epistemology of the criterion of truth, the match is the true measure of a firm depends on the base. The ontology slso accepting realism to disting the true litmus test cases are self governors. And human in Islamic thought have discovered data and phenomena and simply to explore the relationship between phenomena. The method does not affect each factor in the explanation of the phenomenon. And any internal or external factors does not interfere to absolute in explanation of the theory. In other words the factors that led to the relative phenomena and theories are considered invalid and the methodology and the explanation of phenomena does not play. Finally replacement of the basic theory principles and methodology, we can see that the process of implicit and explicit knowledge back in to the organization to create new knowledge SECI will never happen,. ..

    Keywords: Knowledge creating, Conversion process knowledge, Organization, Postmodern, Epistemology...
  • Hamid Zare, Mohammad Rahim Esfidani, Masoud Mosavi Page 145
    The purpose of this research is analyzing and investigating customer complainant behavior and dissatisfaction from Siapa services features in Shiraz. In addition, we are evaluating the relationship are collected from one open and two closed questionnaires between attitude toward complaint and complainant behavior. Necessary information. By using of cluster sampling, and six areas of Shiraz 147 randomized questionnaires are collected. In this research, we used the correlation and regression analysis. Results of this research show that customers who were not respected appropriatetly, used negative word of mouth communication and whom their complaints were not verified appropriately, wanted to protest Saipa company the customer that was not responded and receipted appropriately, using the negative word of the mouth and exit or switching. And also everybody that was not responded to their complaints appropriately, intend to inform their complaints about Siapa Company.
    Keywords: Customer complainant behavior, Satisfaction from buying., Word of mouth communication, Complaint, Stop buying
  • Rezvan Shah Heidaripour, Aminreza Kamalian Page 175
    One of factors which distinguishes today’s organizations is having employees who are internally and psychologically empowered, so imcreasing it is an important program for all the pioneering organizations. In this research the effect of four-dimensional model of organizational justice - distributive justice, procedural justice, interpersonal justice and informational justice – on psychological empowerment has been analyzed. The statistical population of the research were 4680 employees of a big industrial Complex, 356 of whom were sampled by stratified random sampling and finally 290 people answered the questionaires. Research findings indicate a meaningful relationship between organizational justice and psychological empowerment. So it, s necessary for the organizations to establish and develop justice in their work environment, and in this way psychological empowerment will be developed, too. The results of the multiple regression analysis indicate that there, s a multi-dimensional meaningful Correlation between the dimensions of organizational justice and psychological empowerment.
    Keywords: Interpersonal justice, Informational justice., Procedural justice, Distributive justice, Psychological empowerment