فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 29 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی خاتمی فیروز آبادی، محمد مهدی ایزدخواه * صفحات 5-27

    سازمان های امروزی در محیط های بسیار متغیر و پیچیده داخلی و بین المللی با چالش های متعددی مواجه اند. در چنین فضایی، ارزیابی عملکرد و مدیریت عملکرد، بسیار پیچیده و دشوار خواهد بود. تا کنون، چندین مدل برای ارزیابی عملکرد سازمان ها طراحی شده است. یکی از موفق ترین مدل ها، کارت امتیازی متوازن (BSC) است. اما همچنان کاستی هایی در این مدل وجود دارد. در مدل اولیه BSC، فرض بر این است که اهمیت منظرها و اهدافی که در این چهار منظر قرار دارند، به صورت مساوی و یا متوازن است. این در حالی است که صحت این فرض مورد سوال است. در این مقاله، ابتدا با استفاده از مدل کارت امتیازی متوازن، به طراحی مدل ارزیابی عملکرد در یک شرکت فعال در صنعت سازه و ساختمان پرداخته شده است. پس از آن، به منظور رفع ایراد متوازن بودن منظرها و اهداف، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به منظور وزن دهی استفاده شده است. روش AHP میزان سلیقه ای بودن وزن دهی اهداف را کاهش می دهد. همچنین، وزن هایی که در این تحقیق برای منظرهای مالی، بازار، فرایندهای داخلی و رشد و یادگیری استخراج شده، تفاوت قابل ملاحظه ای دارند و این موضوع بر لزوم وزن دهی در مدل کارت امتیازی متوازن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، صنعت سازه و ساختمان، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، کارت امتیازی متوازن (BSC)
  • محسن یازرلو، عبدالحمید ابراهیمی، رسول عباسی صفحات 29-49
    در محیط رقابتی، رضایت مشتری عاملی کلیدی در کسب برتری و موفقیت سازمان است. مساجد نیز که سازمان های غیر انتفاعی- مذهبی به شمار می روند، باید به ارضای نیازهای مشتریان خود یعنی نمازگزاران، توجه کنند، تا بتوانند در محیط رقابتی عرصه فرهنگ مقاومت کنند. بنابراین، این پژوهش در سال 1391 با هدف طراحی الگویی از عوامل موثر بر رضایت مردم از مساجد و وفاداری آن ها نسبت به این اماکن، در استان گلستان به روش مطالعه توصیفی- تحلیلی انجام شد. برای سنجش ابعاد رضایت مشتری و همچنین، وفاداری نمازگزاران از پرسشنامه های محقق ساخته، استفاده شد. بدین منظور، یک نمونه 380 نفری از نمازگزاران استان گلستان به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. مراحل توصیفی این پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS16 و مراحل استنباطی آن، با استفاده از نرم افزار LISREL 8/54، انجام گرفت. در مدل مفهومی تحقیق شامل متغیرهای رضایت مشتری، تصویر درک شده از سازمان، کیفیت درک شده (نرم افزار و سخت افزار)، انتظارات مراجعه کنندگان، ارزش درک شده و وفاداری است. نتایج به دست آمده، تاثیرگذاری کلیه متغیرهای پیشنهادی بر رضایت نمازگزاران، همچنین، تاثیرگذاری رضایتمندی نمازگزاران بر وفاداری آن ها نسبت به مساجد را در سطح اطمینان 95% تایید کرد. در انتها، پیشنهادهایی برمبنای نتایج تحقیق و دیدگاه پاسخگویان مطرح شد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی نمازگزاران، وفاداری، مسجد
  • ناصر جمشیدی، حسین خنیفر، جلال نادری صفحات 51-75
    در این مقاله تلاش شدهاست با توجه به پیشینه نظری تحقیق و با استفاده از مدل عدالت سازمانی که شامل ابعاد مراوده ای(تعاملی)، توزیعی و رویه ای است، حدود ده سازه طراحی و برای سازه های طرح شده، با توجه به مبانی نظری و استنادات نهج البلاغه و همگنی آن ها باهم در مدل عدالت سازمانی، حدود 32 متغیر استخراج شود. سپس، متغیرها با مدل عدالت سازمانی با توجه به منابع و مصادر تطبیق داده شد. بر اساس متغیرهای استخراج شده و تطبیق آن ها، مدل پیشنهادی طرح شد. جامعه آماری این تحقیق اساتید مدیریت و علوم قرآنی بودند، که نمونه ای به روش تصادفی و با توجه به جدول مورگان از بین آن ها انتخاب شد و به ترتیب، برای اعتباربخشی ساختاری و محتوایی به سوال های پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج به دست آمده از تحلیل آمار استنباطی در نرم افزار SPSSمدل را با درصد بالایی تایید کرد. در نهایت، پس از انجام اصلاحات لازم، مدل نهایی ایجاد شد.
    کلیدواژگان: الگوی عدالت سازمانی، عدالت سازمانی، مبانی عدالت، نهج البلاغه
  • سید محمد محمودی، غلامرضا جندقی، زلفا حق گویان، زهرا کریمی اصل صفحات 77-93
    هدف این تحقیق سنجش کیفیت سیستم گلستان دانشگاه تهران است، که پس از شناسایی ضعف های آن، در جهت بهبود سیستم اقدام شود. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری را کارشناسان آموزش پردیس ها و دانشکده های دانشگاه تهران تشکیل داده اند. در این تحقیق پس از شناسایی معیارها و شاخص های ارزیابی سیستم های جامع آموزشی، سیستم گلستان دانشگاه تهران را بر اساس این معیارها و شاخص ها ارزیابی و تجزیه و تحلیل شد. برای گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری، تدوین مبحث های نظری تحقیق و شناسایی ابعاد و شاخص ها از مطالعه کتابخانه ای استفاده شد. ابعاد شناسایی شده عبارت اند از محتوا، انعطاف پذیری، ساختار تشکیلاتی، سهولت کاربری، خدمات کاربری و شکل ظاهری. برای سنجش وضعیت این ابعاد در سیستم گلستان دانشگاه تهران پرسشنامه ای تدوین شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها برای بررسی وضعیت ابعاد و شاخص ها از آزمون آماری تی استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد ساختار تشکیلاتی و سهولت کاربری وضعیت متوسط دارند؛ وضعیت انعطاف پذیری، خدمات کاربری و شکل ظاهری نامطلوب است؛ و محتوا وضعیت مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: ابعاد ارزیابی، شاخص های ارزیابی، تجزیه و تحلیل، سیستم گلستان
  • سیدمهدی الوانی، غلامرضا معمارزاده طهران، حسین کاظمی صفحات 95-120
    در دهه اخیر، با ورود معنویت به تحقیقات سازمان و مدیریت، رهبری معنوی نیز توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این مطالعه، با رویکردی توسعه ای و با بهره گیری از مبانی نظری و نظرهای خبرگان، مولفه های رهبر معنوی استخراج و به روش شبکه های عصبی فازی انطباق پذیر مدل سازی شد. سپس، آثار آن ها بر اثربخشی رهبری بررسی شد. داده های تجربی مولفه های رهبر معنوی و اثربخشی رهبری، که از تعدادی از دستگاه های دولتی جمع آوری و تحلیل شد، نشان می دهد ویژگی های خودآگاهی، انسان دوستی، تقوا، هوش معنوی و توانمند سازی کارکنان و همچنین، وجود سطوح پایین تری از ویژگی های آرمان سازی، مدل سازی نقش و رفتار منصفانه می تواند اثربخشی رهبری را ارتقا دهد. مشارکت دهی شهروندان، تنها، در برخی وضعیت ها سازوکار مناسبی برای ارتقای اثربخشی رهبری است.
    کلیدواژگان: اثربخشی رهبری، رهبری معنوی، سیستم های عصبی فازی انطباق پذیر
  • حسین وظیفه دوست، محمدحسین حاجلو، فریده نظرپور * صفحات 121-139

    امروزه، با توجه به خصوصی سازی سازمان ها و در شرایط رقابتی روزافزون در زمینه افزایش فروش و اندازه سهم بازار، آنچه بیش از همه در فرآیند برنامه ریزی بازار و بازاریابی اهیمت دارد، به کارگیری استراتژی های رقابتی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر استراتژی های رقابتی پورتر(رهبری هزینه، تمرکز و تمایز) در پاسخگویی به نیاز بازارمحوری مشتریان محصولات پلی اتیلن پتروشیمی است. این تحقیق از نوع کاربردی و توصیفی/ پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه مدیران فعال در بخش پتروشیمی است که در تولید محصولپلی اتیلنفعالیت دارند. تعداد کل این افراد 70 نفر است. برای دستیابی به اطلاعات و داده ها، از ابزار پرسشنامه و همچنین مصاحبه با گروهی از کارشناسان و متخصصان، استفاده شد. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنف استفاده شد و برای آزمون فرضیه ها، آزمون های تی استیودنت و فریدمن اجرا شد. نتایج حاکی از آن است که هر یک از استراتژی های پورتردر پاسخگویی به نیاز بازارمحوری مشتریان محصولات پلی اتیلن تاثیر مثبت دارند و تاثیر استراتژی رهبری در هزینه از اولویت بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: استراتژی های رقابتی پورتر، استراتژی تمایز، استراتژی تمرکز، استراتژی رهبری در هزینه، بازارمحوری، صنعت پتروشیمی
  • محسن کوهی نصرآبادی، میثم نوابی پور، محمد گنجی، محسن صفوی صفحات 141-168
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل سازمانی موثر بر افت تحصیلی دانشجویان، پیامدهای حاصل از افت تحصیلی و بیان راهکارهایی برای کنترل و کاهش این مشکل است. در این تحقیق از روش کیفی (نظریه داده بنیاد) استفاده شده است. در روش نظریه داده بنیاد با 15 دانشجو، 10 کارمند و 5 عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان مصاحبه شد و با از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. مدل پارادایمی منتج از تحلیل داده ها نشان داد که عوامل سازمانی موثر در افت تحصیلی دانشجویان، که ویژگی ساختاری آموزش در دانشگاه در نظر گرفته شده است، شامل عدم سازگاری با محیط جدید، ادراک ناکارآمدی از رشته، انعطاف ناپذیری، ویژگی ارزشیابی ها و غلبه دروس نظری، است. پدیده های مورد نظر به شش راهبرد کنش و کنش متقابل منتهی می شد. سه عامل مداخله گر شامل فراغت و دسترسی به امکانات فراغتی، بافت جامعه محلی دانشگاه و نسبت استاد و دانشجو نیز در این راهبردها تشخیص داده شد. نتایج همچنین، نشان داد فقدان مشارکت در محیط یادگیری، هسته تاثیرگذار بر افت تحصیلی دانشجویان دانشگاه کاشان است.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، عوامل سازمانی، دانشگاه، دانشجو
  • رحمان غفاری، محسن نظری، شیما افضلی، میثم عمرانی فر صفحات 169-193
    امروزه، توان رقابتی، اساس بقای شرکت ها است. هوشمندی رقابتی به عنوان یک ابزار مدیریت استراتژیک و یکی از سریع ترین زمینه های رشد کسب و کار دنیا در نپز گرفته می. شود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی وضعیت هوشمندی رقابتی و تاثیر آن بر تفکر استراتژیک مدیران است. جامعه اماری تحقیق حاضر، 70 نفر از سرپرستان و مدیران بانک های دولتی (بانک ملی) و خصوصی (پاسارگارد، سرمایه و اقتصاد نوین) استان مازندران است. برای گردآوری داده های مربوط به هوشمندی رقابتی و ابعاد چهارگانه آن، یعنی آگاهی از بازار، رقبا، فناوری و راهبرد، پرسشنامه ای شامل 25 سوال بر اساس مولفه های حاصل از مرور متون تحقیق تدوین شد و پس از سنجش روایی و پایایی، در اختیار نمونه آماری قرار گرفت. برای طبقه بندی و تفسیر داده ها از روش های آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه ها از روش های آمار استنباطی، نظیر آزمون همبستگی و آزمون تی استفاده شد. نتایج تحلیل آماری نشان داد بین هوشمندی رقابتی در تصمیم های استراتژیک بانک های خصوصی و دولتی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، یافته ها حاکی از آن است که بانک های خصوصی، از نظر هوشمندی رقابتی و توجه به مبانی تفکر استراتژیک، نسبت به بانک دولتی در جایگاه بهتری قرار دارند.
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، هوش سازمانی، هوش کسب و کار، هوشمندی رقابتی
|
  • Ali Khatami Firouz Abadi, Mohammad Izadkhah Pages 5-27

    Today''s، in the variable and complex domestic and international environments، organizations face with numerous challenges. Performance measurement and performance management in such a situation will be very complicated and difficult. To date، several models have been proposed to evaluate the performance of organizations. One of the most successful models، the balanced scorecard (BSC) is. But there are still some gaps in the model. In the first model، BSC، it is assumed that the perspective of the four perspectives and goals that are to be equal or balanced. However، the validity of this assumption is questionable. In this paper، using the balanced scorecard model، a model designed to evaluate the performance of a company in construction industry. Then، AHP technique was used to weighting.

    Keywords: AHP, Balanced Scorecard, Construction industry, Performance Management
  • Mohsen Yazarloo, Abdol Hamid Ebrahimi, Rasoul Abbasi Pages 29-49
    Customer satisfaction is a critical element for excellence and achievement of any organization in a competitive environment. Mosques as a nonprofit-religious institution should pay attention strongly to satisfying their customers namely prayers، so they can survive in a competitive environment of culture. Present study aims to design a model of determinants of people satisfaction to mosque and their loyalty in Golestan Province by a descriptive-analytical study in 2012. For this purpose، a sample of 380 prayers of Golestan Province has been selected by clustered sampling. Researcher-made questionnaire was used to assess customer satisfaction and loyalty. 500 questionnaires were distributed among prayers of Golestan Province. Totally، 371 filled questionnaires were returned. SPSS 16 LISREL 8/54 softwares were used to analyze the data. The result of descriptive and inferential statistical show that the Several factors of satisfaction index، perceived image of organization، perceived quality (software and hardware)، clients’ expectation، perceived value and loyalty are in conceptual model.
    Keywords: Prayer's satisfaction, Loyalty, Mosque
  • Naser Jamshidi, Hossein Khanifar, Jalal Naderi Pages 51-75
    In this research، to considering the theoretical background of the research and model of organizational justice، ten items were designed; then، thirty-two variables were extracted. Finally، the matching variables with model of organizational justice were performed. The proposed model was designed according to the extraction variables and their matching. To structural and conceptual validation، the dimensions of this model were validated in the form of a questionnaire. Statistic population consisted of management experts and Quran science experts that implement for structural and conceptual validation in turn. SPSS software was used to analyze data. Based on the results، model was strongly confirm. Finally، after revisions، the final model was presented.
    Keywords: Organizational justice, Organizational justice model, Nahjolbalaghe, Principles of justice
  • Seyed Mohammad Mahmoudi, Gholamreza Jandaghi, Zolfa Haghgooyan, Zahra Karimi Asl Pages 77-93
    The aim of present research is to determine and prioritize criteria and scales of evaluating cohesive training systems. Present paper attempts to provide a paradigm for better devising of universities'' cohesive training systems by identifying such scales. Its population includes elite training experts in the colleges and institutes affiliated to University of Tehran. It attempts to study domestic and foreign papers and to identify criteria and scales for evaluating cohesive training systems. Identified aspects include: content، flexibility، organizational structure، usage convenience، usage services and apparent form. By using the expert’s opinions، importance ratio of each one of scales and aspects is determined. Also for evaluating the status of these scales in golestan system of Tehran University a questionnaire is compiled. that its admissibility and permanence is confirmed. Then the questionnaire in a sample (of our case) is distributed. In data analysis، T-test: statistical test is used to examine the status of scales and aspects. The results of this test indicated that the organizational structure scales and usage convenience have middle status، the status of flexibility، usage services and apparent form is undesirable، and the content have a desirable status.
    Keywords: Evaluation scales, evaluation criteria, analysis, Golestan system
  • Seyed Mahdi Alvani, Gholam Reza Memarzadeh Tehran, Hossein Kazemi Pages 95-120
    In last decade، with the entry of spirituality in organizational and management research، Spirituality leadership، also، has attracted a considerable amount of attention. In this study، with a developmental approach and after using experts'' opinions and literature for identifying leaders'' spiritual traits and behaviors، we aim to model them using adaptive neural-fuzzy inference systems. Empirical data collected from some public agencies show that leader''s self-awareness، altruism، virtue، spiritual intelligence and employee empowerment، and a lower level of visioning، role modeling and fairness behavior، can increase leadership effectiveness. Citizen participation، only in particular situations، can be a proper instrument for gaining leadership effectiveness.
    Keywords: Adaptive neural, fuzzy systems, Leadership effectiveness, Spiritual leader, Spiritual leadership
  • Hossein Vazifehdust, Mohammad Hossein Hajloo, Farideh Nazarpour Pages 121-139

    The purpose of this study is to evaluate effect of porter`s competitive strategies tomeet customer market orientation needs in petrochemical firms. Given the numbers ofproducts of this company، this study examine polyethylene products، so the impact of 3porter`s strategies، differentiation strategy، focus strategy، cost leadership strategy،evaluate in response to market orientation needs of this product. porter`s genericstrategy is the method for analysis of the competitive environment. Though theorganization can determine it`s position in the competitive environment of the industry. Differentiation strategy is another method which the company offers distinct productsand services، this make the unique situation in industry. In focus strategy، specialcostumers use the product. In cost leadership strategy، production and implementationof projects is performed in standard procedure with the aim of reducing prices of goodsfor customer. Market orientation also says the products have to shows market demandsand change in taste of customer.

    Keywords: Cost leadership, Differentiation, Focus
  • Mohsen Koohi Nasrabadi, Meysam Navabipour, Mohammad Ganji, Seyed Mohsen Safavi Pages 141-168
    The purpose of this study was to studying the affecting organizational factors on educational failure of Kashan University’ Students، the outcomes of educational failure and providing solutions for overcoming or decreasing it. In the present study، the qualitative grounded theory method has been used. In addition، for more access to the data، institutional analysis methods and analysis of documents has been used too. In the method of grounded theory، 15 students، 10 staff and 5 faculty members in university of Kashan has been interviewed and the data، using open، axial and selective coding، were analyzed. The paradigmatic model resulted from data analysis showed that the effective organizational factors on the educational failure were included: incompatibility with new environment، inefficient perception about the field، inflexibility of learning environment، prevalence of quantity-oriented evaluation and overcoming of theoretical environment on the experimental environment. The desired phenomena were result 6 action and interaction strategies Three interfering factors were detected in these solutions which are including: leisure and access to leisure facilities، university’s local society’s structure and the relationship between professor and student. Finally، the category of the effecting core of the educational failure of the students of University of Kashan was lack of participating in learning environment.
    Keywords: Educational failure, Organizational factors, Student, University
  • Rahman Ghaffari, Mohsen Nazari, Shima Afzali, Meysam Emranifar Pages 169-193
    Now days، competitive power، according to the company’s survival. Competitiveintelligence as a strategic management tool and one of the fastest growing areas of thebusiness world is one. The purpose of the present studies، competitive intelligence andinvestigate its impact on managers are thinking strategically. First of intelligenceterminology the competitive aspects of the market، competitors، technology andstrategy was discussed. For this purpose، 70 supervisors and managers of state-ownedbanks (National Bank) and private banks were selected as the target population. This isan example of private banks and public banks، and thus the results can be generalized. For gathering competitive intelligence information، a questionnaire (25 questions) based on the literature review was developed from component and the validity andreliability، most of the banks in the sample analyzed. For the classification andinterpretation of the data، descriptive statistics and inferential statistics for hypothesistesting، such as test and T-test was used to test correlations. Results of statisticalanalysis، competitive intelligence، and strategic decisions Byangrvjvd significantdifference between public and private banks are. Findings is that private banks in termsof competitive intelligence and strategic thinking given the fundamental principles ofthe State Bank of better place.
    Keywords: Competitive intelligence, business intelligence, organizational intelligence, strategic thinking