فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 30 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن زارعی متین، سید محمد مقیمی، هادی غفوریان یاورپناه * صفحات 5-31

    هدف این پژوهش طراحی چارچوبی نظری برای درک رابطه هوش عاطفی و فرهنگ کارآفرینانه است، در این پژوهش ضمن مطالعه مبانی نظری هوش عاطفی و فرهنگ کارآفرینانه، میزان ارتباط آن ها بررسی شد. به این منظور پرسشنامه های تاییدشده (آلفای کرونباخ 92 درصد) میان 84 نفر از کارشناسان پردیس فارابی دانشگاه تهران (تعداد جامع برابر با 155 نفر است) توزیع شد و داده های به دست آمده با اجرای آزمون های آماری توصیفی و استنباطی جزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دهنده ارتباط زیاد هوش عاطفی با فرهنگ کارآفرینانه است (ضریب همبستگی 77/0) و مولفه های خودآگاهی (ضریب همبستگی 82/0) و خودانگیزی (ضریب همبستگی 57/0) بیشترین ارتباط را با فرهنگ کارآفرینانه دارند، که مباحث نظری این نتایج را تایید می کند.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، خودانگیزی، فرهنگ کارآفرینانه، هوش عاطفی
  • سید حسین اخوان علوی، مسعود عابسی صفحات 33-61
    کنترل راهبردی حمایت عملکرد از تصمیم و راهبرد را به همراه دارد. امروزه، نقش مناسب تحقیق در عملیات برای پشتیبانی راهبردی اثبات شده است و مدل، ابزار مفیدی برای تحقق این نقش است. حوزه جدید مربوط سازی عملکرد و راهبرد ظرفیت مناسبی برای این نوع مدل سازی دارد. در مقاله حاضر با روش مطالعه موردی تلاش شده در حوزه های مطالعاتی اندازه گیری عملکرد (دیدگاه مالی- بهره وری) و مربوط کردن عملکرد و راهبرد، و همچنین، از طریق دو روش مقداری DEA و انتروپی و به طور مشخص، روش پیوند آن ها (توسعه داده شده توسط ولایاس،1992) و اصلاح روش مذکور، مبانی نظری، طراحی مدل فرآیندی – کارکردی پشتیبانی از تصمیم راهبردی تبیین شود که نتایج اجرای آن، به مدیران عالی سازمان های تجاری امکان پشتیبانی از راهبرد ها و تصمیم های راهبردی را می دهد.
    کلیدواژگان: انتروپی، راهبرد، عملکرد، طراحی مدل پشتیبانی تصمیم راهبردی، DEA
  • بنفشه ندیمی، آرین قلی پور، شیوا ابن یامینی صفحات 63-84
    انعکاس گری تیمی به عنوان واکنش آگاهانه تیم به وظایف، از عوامل مهم در اثربخشی تیم های کاری محسوب می شود. زیرا شامل مجموعه رفتارهایی است که سبب یادگیری از اشتباهات گذشته (یادگیری تیمی) و بهبود عملکرد تیم می شوند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر نشان دادن نقش کلیدی انعکاس گری تیمی در عملکرد تیمی (به ویژه در تیم های پروژه ای که وظایف پیچیده ای دارند و در محیطی با عدم اطمینان بالا فعالیت می کنند) است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی است. برای بررسی چگونگی تاثیر انعکاس گری بر عملکرد تیمی (با در نظر گرفتن یادگیری تیمی به عنوان متغیر مداخله گر)، 44 تیم پروژه ای پنج نفره مختلف(220 نفر) در تهران بررسی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته های پژوهش تاثیر مثبت و معنادار انعکاس گری بر عملکرد تیمی با مداخله یادگیری تیمی را تایید کرد. به علاوه، یافته ها نشان می دهد بازخورجویی در رابطه انعکاس گری و عملکرد تیمی به عنوان تعدیل کننده عمل می کند.
    کلیدواژگان: انعکاس گری تیمی، بازخورجویی، عملکرد تیمی، یادگیری تیمی
  • میثم شهبازی، محمدعلی خاتمی فیروزآبادی، جهانیار بامداد صوفی، ابوالفضل کزازی صفحات 85-109
    با توجه به اهمیت تنوع و سفارشی سازی محصول در دهه های اخیر، شرکت های بزرگ تولیدی الگوهای مدیریتی را جستجو می کنند که با کمترین تغییرات و نوسان های ساختاری و فرایندی در درون زنجیره تامین، آن ها را قادر به تولید و عرضه محصولات بسیار متنوع کند. به عبارت دیگر، آن ها به دنبال افزایش سطح تنوع و سفارشی سازی محصولات به منظور توسعه توان رقابتی از یک سو، و حفظ کارایی زنجیره تامین از سوی دیگر، هستند. در این تحقیق با اتخاذ رویکرد کیفی با استفاده از مشاهدات میدانی و مصاحبه با طراحان، تولیدکنندگان و مشتریان، موضوع تنوع و سفارشی سازی در صنعت پوشاک بررسی شده است. زنجیره های تامین پوشاک داخل کشور که با مقیاس تولید صنعتی تولید می کنند، جامعه هدف این تحقیق است. سه نتیجه مهم و متمایز این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین عبارت است از 1. دسته بندی مناسب ابعاد تنوع در صنعت پوشاک، 2. توسعه مدلی از فرایند کاهش تنوع در زنجیره تامین صنعت پوشاک و 3. توسعه مدل اقدام های مدیریتی برای کاهش شکاف تنوع در مراحل مختلف مدل پیشین و در سه سطح تصمیم گیری راهبردی، عملیاتی و مشتری.
    کلیدواژگان: تنوع محصول، زنجیره تامین پوشاک، محصولات استاندارد، محصولات نوآورانه، مهندسی همزمان
  • آرش رسته مقدم، حمید رحیمیان، عباس عباس پور صفحات 111-135
    فرهنگ از مفاهیم بنیادین رفتار سازمانی در سطح کلان است که صبغه مفهومی آن در انسان شناسی و جامعه شناسی سازمانی ریشه دارد. طرح این مفهوم در مطالعات سازمان و مدیریت ره آورد پارادایم تفسیرگرایی است که در استعاره سازمان به مثابه فرهنگ مورگان متبلور شده است. هدف پژوهش حاضر شناخت چالش های فرهنگ سازمان در دستگاه های دولتی شهر تهران است. روش پژوهش، پیمایشی و ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس مدل رابینز است. روایی صوری و پایایی (آلفای برابر با 92 درصد) پرسشنامه تایید شد. سطح تحلیل پژوهش بر ارزش های سازمانی متمرکز است. جامعه آماری، کارکنان سازمان های دولتی در شهر تهران است. نمونه ای به روش طبقه ای و با حجم 1008 نفر انتخاب شد. آمار توصیفی و استنباطی (تی همبسته) برای تحلیل داده ها به کار گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود چالش هایی در همه مولفه های فرهنگ سازمانی است. در نهایت، یافته های پژوهش تببین و راهکارهایی برای تغییر فرهنگ سازمانی با توجه به مدل های نوین تغییر سازمانی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تغییر سازمان، چالش های فرهنگی، فرهنگ سازمانی، مدل رابینز، منابع انسانی
  • حمید زارع، زلفا حق گویان، زهرا کریمی اصل صفحات 159-180
    بدبینی سازمانی، از موضوعاتی است که به دلیل نقش و تاثیرش بر عملکرد سازمان، توجه برخی صاحب نظران و علاقمندان به مسائل رفتاری را جلب کرده است. هدف این تحقیق سنجش میزان بدبینی سازمانی کارکنان دانشگاه های دولتی استان قم است. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از شاخه پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق،کارکنان دانشگاه های دولتی استان قم است.
    در این تحقیق پس از شناسایی عوامل موثر بر بدبینی سازمانی، وضعیت این عوامل در دانشگاه های دولتی استان قم بررسی شده است. عوامل موثر شناسایی شده عبارت است از عوامل محیطی (فراسازمانی)، عوامل سازمانی، عوامل شغلی و عوامل فردی. ابزار تحقیق، پرسشنامه است که روایی و پایایی آن تایید شد. سپس، پرسشنامه در نمونه مورد نظر توزیع شد. برای بررسی وضعیت ابعاد و شاخص ها آزمون آماری تی اجرا شد.
    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد عوامل سازمانی وضعیت متوسط دارد، میزان عوامل فردی و محیطی برای بدبینی سازمانی کم، و میزان عوامل شغلی بالا است. همچنین، میزان متغیر بدبینی سازمانی بین کارکنان دانشگاه های دولتی استان قم کم است.
    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، دانشگاه های دولتی استان قم، عوامل سازمانی، عوامل شغلی و عوامل فردی، عوامل محیطی (فراسازمانی)
  • هاجر براتی، حمیدرضا عریضی، آذر براتی، کامران سرهنگی، حمیدرضا رنجبر صفحات 181-197
    رفتار کارکنان در سازمان باید در جهت تولید باشد. اما گاه این رفتارها نه تنها در مسیر تولید نیست؛ بلکه، در فرایند تولید نیز اختلال ایجاد می کند. با این وجود، برخی عوامل مانند جو سازمانی مناسب و وجود عدالت سازمانی مانع رفتارهای مخرب می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عدالت سازمانی و جو سازمانی بر رفتارهای ضد تولید در کارکنان یکی از سازمان های شهر اصفهان است. نمونه پژوهش شامل 132 نفر از کارکنان این سازمان بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه های عدالت سازمانی و جو سازمانی و فهرست وارسی رفتار ضد تولید است. نتایج نشان داد که رفتار ضد تولید نسبت به سازمان با جو سازمانی نوآورانه، جو سازمانی همکارانه، عدالت توزیعی و عدالت رویه ای رابطه منفی دارد و رفتار ضد تولید نسبت به فرد با جو سازمانی همکارانه و عدالت رویه ای رابطه منفی دارد. همچنین، جو نوآورانه، جو همکارانه و عدالت رویه ای تاثیر مستقیم، و عدالت توزیعی تاثیر غیرمستقیم بر رفتارهای ضد تولید دارد. بر اساس یافته ها، سازمان ها می توانند با تشویق نوآوری و همکاری و نیز توسعه رویه ها و توزیع های عادلانه از رفتارهای مخرب و ضد تولید کارکنان جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: جو نوآورانه، جو همکارانه، رفتارهای ضد تولید، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای
|
  • Hassan Zarei Matin, Seyed Mohammad Moghimi, Hadi Ghafoorian Pages 5-31

    The aim of this study is to present a theoretical framework in order to understand the relationship between emotional intelligence constructs and organizational culture. In this research, in addition to the study of emotional intelligence and organizational culture, entrepreneurial culture theoretical basis and its relationship with the emotional intelligence are analyzed. Therefore, the confirmed questionnaire are distributed among 84 number of Qom College University of University of Tehran (N=5) and the data are being analyzed using descriptive and inferential statistical tests. The results show a significant correlation between emotional intelligence and organizational culture(0/77). Self awareness(0/82) and self motivation(0/57) had the most correlation with entrepreneurial culture which complies with the theoretical basis.

    Keywords: Entrepreneurial culture, Emotional Intelligence, Self awareness, Self motivation
  • Seyed Hossein Akhavan Alavi, Masuod Abasi Pages 33-61
    Strategic control can provide performance support from decision and strategy. Now, appropriate and role of operations research (OR) for strategic support is proved and model is useful tool for fulfill this role. New field of performance and strategy linkage have suitable capacity for this type of modeling. This paper is tried with using case study Research method in the fields of performance measurement (productivity / financial approach) and relation between performance and strategy and also using DEA and entropy and particular heir combination method (Developed by j. Michael Velayas,1992) and modification of that method, explain theoretical basics of designing S.D.S.M process-functional model that results of its implementation provide ability for top managers of business organizations to support from strategies and strategic decisions.
    Keywords: strategy, performance, design of strategic decision support model, DEA, entropy
  • Banafsheh Nadimi, Aryan Gholipour, Shiva Ebneyamini Pages 63-84
    Team reflexivity as a conscious reflection on team functioning, is a key factor of team effectiveness. Because reflexivity (including some of the behaviors that) is caused of learning from past mistakes and errors (team learning) improve the performance of the team. The present study attempts to demonstrate the key role of the team reflexivity on team performance (especially in a project team with complex tasks in an environment with high uncertainty). In this regard, impact of team reflexivity on team performance (considering the intervention role of team learning) in 44 five-member project team (including 220) were studied in Tehran. The findings supported a significant positive impact of team reflexivity on team performance through team learning. Furthermore, the findings also showed feedback seeking has a moderating impact on the effect of team reflexivity on team performance.
    Keywords: feedback seeking, team learning, team performance, team reflexivity
  • Meisam Shahbazi, Ali Khatami Firouzabadi, Jahaniar Bamdadsoofi, Abolfazl Kazazi Pages 85-109
    Providing wider variety of products often leads to higher complexity in the manufacturing and business system. Finding appropriate methods and techniques to manage these difficulties is going to be an attractive topic for researchers in operations management. By adopting a qualitative approach we have investigated the product variety management in the apparel supply chain. The main contributions of this research are as follow: (1) identification and assortment of dimensions of product variety in the apparel products, (2) developing variety reduction model along the apparel supply chain, and (3) introducing a descriptive framework to fill the variety gaps, in different levels of decision making.
    Keywords: apparel supply chain, product variety, concurrent engineering, standard products, innovative products
  • Arash Rastehmoghadam, Hamid Rahimian, Abbas Abbaspoor Pages 111-135
    Culture is one of the basic concepts of organizational behavior in macro level which has been borrowed from anthropology and organizational sociology. This concept is the result of interpretative paradigm in organization and management studies and is one of the Morgan’s organization metaphors. The purpose of this research is to identify the challenges of organizational culture in governmental sections of the Tehran city. The research strategy is survey and the research tool is a questionnaire developed by investigators based on “Robbins” model. The face validity and reliability of the model is confirmed (alpha=0.92). The level of analyze is organizational values. The statistical population is the employees of governmental organizations of the Tehran city. The sample size is 1008 which is selected by stratified sampling. Descriptive statistics and inferential statistics (dependent t-test) are used for data analysis. The results of research show challenges in all organizational culture components. This article ends with the explanation of research results and solutions for change regarding the new models of organizational change.
    Keywords: Cultural Challenges, Human Resources, Organization Change, Organizational culture, Robbins Model
  • Hamid Zare, Zolfa Haghgooyan, Zahra Karimi Asl Pages 159-180
    Organizational cynicism is one of the issues that attract the interest of behavioral scholars and scientists because of its impact on the Organizational performance. The goal of this research is measuring the level of organizational cynicism in employees of Qom universities. In terms of goal, this is an applied research while it is a descriptive survey-type in terms of data collection method. To measure the affecting factors on organizational cynicism in employees of Qom universities a questionnaire is used. To analyze data and examine the constituents and indices, T- test is applied. Research findings indicate that the organizational factors in terms of importance are in average status, the effect of individual and Environmental factors on organizational cynicism is lower than job factors. Likewise, the findings indicate that the extent of organizational cynicism in employees of Qom universities is not higher.
    Keywords: Environmental (cross – organizational) factors_Job factors_Organizational cynicism_Organizational Factors_Personal factors_Qom universities
  • Hajar Barati, Hamidreza Oreyzi, Azar Barati, Kamran Sarhangi, Hamidreza Ranjbar Pages 181-197
    The behaviors of employees in organizations must be in product direct. But sometimes this behaviors not only isn`t in product way, but also disrupt product process. In spite, some factors like suitable organizational climate and existence of organizational justice can buffer these disruptive behaviors. The aim of current study was to investigate the effect of organizational climate and organizational justice on counterproductive behaviors in one of the companies of Isfahan City.
    Method
    The sample consisted of 132 personnel of this company that were selected randomly. The instruments used in this research consisted of Organizational Climate Questionnaire, Organizational Justice Questionnaire and Counterproductive Behaviors Checklist.
    Finding
    The result showed that there were negative relationships between counterproductive behaviors with organization and innovative climate, cooperative climate, distributional justice, and procedural justice. Also there were negative relationships between counterproductive behaviors with individual and cooperative climate and, procedural Justice. Also innovative climate, cooperative climate and distributional justice have direct and procedural justice has indirect effect on counterproductive behaviors.
    Conclusion
    Based on finding, organizations can buffer disruptive and counterproductive behaviors by encouraging innovation and cooperation and developing fair procedures and distributions.
    Keywords: Cooperative climate, Counterproductive behavior, Distributional justice, Innovative climate, rocedural justice