فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 51 (بهار 1398)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 51 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، محمود محمدیان محمودی تبار، محمدرضا تقوا، حمیدرضا فرج شوشتری پور صفحات 1-20
    امروزه علم و فناوری در پیشرفت و تعالی کشورها نقشی تعیین کننده دارد. در اقتصادهای دانایی محور، سهم شرکت‏ های دانش ‏بنیان در توسعه و تجاری ‏سازی فناوری قابل توجه است. بر این اساس، هدف از نگارش این مقاله ارائه الگوی فرآیندی تجاری ‏سازی خدمات در شرکت ‏های دانش ‏بنیان انتخابی بود. بدین منظور، در این پژوهش از روش تحقیق مطالعه چندموردی استفاده شد. ابتدا، با استفاده از روش نمونه ‏گیری غیراحتمالی (غیرتصادفی) آسان، 3 شرکت ارائه‏ کننده خدمات دانش ‏بنیان در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) مستقر در استان ‏های قم و تهران، به‏ عنوان نمونه، انتخاب شدند و پس از مصاحبه با 7 نفر از مدیران مطلع از فرآیند تجاری ‏سازی خدمات دانش ‏بنیان شرکت‏ ها، داده‏ ها احصا و با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شدند. در نهایت، بر اساس نتایج، الگوی فرآیندی تجاری‏ سازی خدمات در شرکت ‏های دانش ‏بنیان صنعت ICT طراحی و ارائه شد. مراحل اصلی الگوی مذکور عبارت اند از: تحقیقات بازاریابی (نیازسنجی)، ایده‏یابی، تحلیل و تامین مالی، تامین و آموزش نیروی انسانی، تدوین و اجرای استراتژی‏ های بازاریابی و تبلیغات، امکان‏ سنجی جامع تولید و تولید و آزمایش و بهبود و ارتقا، کنترل کیفیت، اخذ مجوزها و استانداردها، و تدوین و اجرای استراتژی ‏های قیمت‏ گذاری و فروش و توزیع.
    کلیدواژگان: تجاری ‏سازی، تحلیل مضمون، شرکت‏ های دانش ‏بنیان، مطالعه موردی
  • منیژه فهامی*، محمدتقی محمودی، بدری شاه طالبی صفحات 21-44
    در دنیای امروز، سرعت زیاد تغییرات و رقابت شدید بین سازمان ها، حتی سازمان های آموزشی، و چالش های فزاینده محیطی بیش از پیش توجه مسئولان را به ارزش نیروی انسانی معطوف کرده است. از نظر پژوهشگران پدیده شایع سکوت سازمانی، که معادل خودسانسوری نیروی انسانی است، مانعی بر سر راه استفاده از این منبع ارزشمند است. لیکن، به رغم اهمیت آن در سازمان ها، مطالعات جامعی در این زمینه، به ویژه بررسی عوامل موثر در بروز سکوت در سازمان های فرهنگی، انجام نشده است. این پژوهش کیفی با هدف شناخت عوامل سکوت سازمانی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها، به وسیله ابزار مصاحبه، در جامعه آماری اعضای هیئت علمی انجام گرفت. کدهای مستخرج از مصاحبه ها با نرم‎افزار مکس کیودی ای تحلیل شد و نتایج نشان داد عوامل سازمانی، فردی، برون سازمانی، و مدیریتی بر بروز سکوت سازمانی در اعضای هیئت علمی دانشگاه ها موثر است و از بین آن ها عوامل سازمانی بیشترین فراوانی را داشت. یافته های این پژوهش کمک خواهد کرد با کاهش سکوت در اعضای هیئت علمی پیامدهای مضر سکوت کاهش یابد و با استفاده بهینه از سرمایه فکری اعضای هیئت علمی مسائل اساسی جامعه به بهترین شکل حل شود.
    کلیدواژگان: اعضای هیئت علمی، دانشگاه، سکوت سازمانی، عوامل برون سازمانی، عوامل سازمانی، عوامل فردی
  • نسرین اردستانی، هادی رزقی شیرسوار* صفحات 45-64
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان و اعضای هیئت علمی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، با استفاده از روش تحقیق توصیفی، از نوع همبستگی، انجام شد. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق را کلیه کارکنان و اعضای هیئت علمی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران تشکیل دادند که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات 230 نفر (163 نفر کارکنان و 67 نفر استادان) بودند و 144 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از دو پرسش‏نامه «هوش اخلاقی» لنیک و کیل و «رفتار شهروندی سازمانی» پودساکف و همکارانش استفاده شد. روایی محتوایی پرسش‏نامه ها به تایید متخصصان و استاد راهنما رسید. پایایی پرسش‏نامه ها، بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای هوش اخلاقی 0/86 و برای رفتار شهروندی سازمانی 0/89 برآورد شد. برای تجزیه وتحلیل، روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) به کار رفت. یافته های پژوهش نشان داد هوش اخلاقی و همه مولفه های آن (درست کاری، دلسوزی، مسئولیت پذیری، گذشت) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، رفتار شهروندی سازمانی، هوش اخلاقی
  • هدی آهنج*، محمد جواد محقق نیا، ابوالفضل گندمی صفحات 65-83
    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل درون سازمانی موثر بر جذب سپرده‏ های سرمایه‏ گذاری مدت ‏دار در بانک پاسارگاد استان قم از دیدگاه مشتریان بود. تحقیق از نظر هدف کاربردی و گردآوری اطلاعات توصیفی پیمایشی است. بر اساس هدف تحقیق با بررسی پیشینه موضوع و استفاده از دیدگاه خبرگان پنج عامل به منزله عوامل موثر شناسایی شدند. این عوامل عبارت‏اند از: تبلیغات، سود پرداختی، تعدد شعب، تنوع خدمات، مهارت کارکنان. بر این اساس پرسش نامه تحقیق تدوین شد. جامعه آماری را مشتریان بانک پاسارگاد استان قم تشکیل دادند و چون جامعه آماری مورد نظر نامحدود بود با استفاده از فرمول نمونه‏ گیری جامعه نامحدود، با سطح اطمینان 95 درصد، تعداد 204 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و در نهایت 196پرسش نامه جمع ‏آوری شد. به منظور بررسی روایی، پرسش نامه به استادان مدیریت و تعدادی از مدیران بانک ارائه شد و بیش از 70 درصد خبرگان در خصوص پرسش نامه نظر موافق داشتند و بدین ترتیب روایی پرسش نامه تایید شد. برای محاسبه ضریب قابلیت اعتماد از روش آلفای‏ کرونباخ استفاده شد و ضریب 0/814 به دست ‏آمد. در بخش آمار استنباطی از آزمون میانگین یک جامعه آماری کولموگروف ‏اسمرینوف و فریدمن استفاده شد. تحلیل داده ‏ها نشان داد همه عوامل شناسایی شده، به منزله عوامل موثر بر جذب سپرده‏ های سرمایه‏ گذاری مدت ‏دار، اهمیت دارند با اولویت سود پرداختی، تنوع خدمات، مهارت کارکنان، تبلیغات، و تعدد شعب.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تجهیز منابع، تنوع خدمات، سود پرداختی، مهارت کارکنان
  • ایمان بطلانی یادگار*، حسین خنیفر صفحات 85-102
    تحقیقات بسیار موید این موضوع اند که هوش عاطفی از طریق تاثیرگذاری بر نگرش و رفتار مدیران و کارکنان باعث بهبود عملکرد آن ها می شود. این بهبود در سازمان های تجاری با اثربخشی بازاریابی نمود پیدا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش عاطفی و اثربخشی بازاریابی انجام شد. بدین منظور پرسش نامه ای برای سنجش این متغیرها طراحی و پس از اطمینان از روایی و پایایی ابزار اندازه گیری میان مدیران جامعه آماری توزیع شد. نتایج نشان داد از میان ابعاد این مدل بومی، که تاثیر گرفته از آموزه های اسلامی است، هوش عاطفی و ابعاد مختلف آن با اثربخشی بازاریابی رابطه دارد و این رابطه مثبت و معنادار است. آنچه به عنوان هوش عاطفی در ایران اسلامی می توان شناخت مولفه هایی دارد که متاثر از آیات قرآن، احادیث، روایات، و سخنان عالمان دینی است. از طرفی، از میان ابعاد مختلف مدل بومی هوش عاطفی، ابعاد «دیگرکنترلی»، «خداآگاهی» و «گذشت و بخشش» از حیث شدت رابطه نسبت به سایر عوامل در موقعیت بالاتری قرار دارند. این نتیجه نشان دهنده آن است که در جامعه مورد بررسی ابعاد مدل بومی هوش عاطفی با میزان اثربخشی بازاریابی رابطه دارد و این رابطه مستقیم و معنادار است.
    کلیدواژگان: اثربخشی بازاریابی، مدل بومی، هوش عاطفی
  • فضه قنبری قلعه رودخانی، میرهادی موذن جمشیدی*، تورج حسن زاده ثمرین صفحات 103-123
    امروزه عملکرد فرا‏‏خود‏ محور، به منزله یک رفتار فرا‏نقش، در دو حوزه عملکرد وجدان‏ محور در ارتباط با سازمان (تعهد) و عملکرد وجدان ‏محور در ارتباط با همکاران، از اهمیتی ویژه برخوردار است. پژوهش حاضر در زمینه بررسی تاثیر ارزش اجتماعی درک‏شده بر عملکرد فراخود ‏محور در سازمان فنی و حرفه ‏ای استان گیلان صورت گرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار جمع‏ آوری داده پرسش نامه و جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان سازمان فنی و حرفه‏ای‏ استان گیلان (459 نفر) بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 231 نفر به منزله حجم نمونه آماری تعیین و به روش نمونه‏گیری طبقه‏بندی ساده (تناسبی) انتخاب شدند. داده‏ های جمع ‏آوری شده از طریق نرم‏ افزارهای SPSS 19 و Smart PLS 2 بررسی شد. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن بود که ارزش اجتماعی درک ‏شده با ضریب تاثیر 0/54 تاثیر مثبت معناداری بر عملکرد فراخود‏ محور دارد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد متغیر ارزش اجتماعی درک‏ شده می تواند بر سازه ‏های عملکرد فراخود‏ محور، شامل عملکرد وجدان‏ محور در ارتباط با سازمان و عملکرد وجدان ‏محور در ارتباط با همکاران، با ضرایب به ترتیب 0/51 و 0/44 تاثیر‏گذار باشد.
    کلیدواژگان: ارزش اجتماعی، عملکرد فراخود‏محور، مسئولیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • محسن دیبایی صابر*، رضا میرعرب رضی صفحات 125-143
    عدالت آموزشی اصطلاحی است برای توصیف نقش عدالت که به طور مستقیم با تعاملات کلاس درس ارتباط دارد. در پژوهش حاضر رابطه عدالت آموزشی ادراک شده با عملکرد تحصیلی دانشجویان بررسی شد. پس از بررسی پیشینه و مبانی نظری موضوع مشخص شد عدالت سازمانی دارای سه بعد (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای) است. از این سه نوع عدالت به منظور بررسی عدالت آموزشی بهره برداری شد. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی بود و برای جمع آوری اطلاعات یک پرسش نامه طراحی شد که مقدار آلفای کرونباخ آن 0/82 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان رشته های علوم تربیتی دانشگاه مازندران به تعداد  110 نفر بود و بر اساس جدول مورگان 85 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تکنیک آماری رگرسیون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد عدالت توزیعی با میانگین 4/14، عدالت رویه ای با میانگین 3/66، و عدالت مراوده ای با میانگین 3/85 پیش بینی کننده عملکرد آموزشی دانشجویان هستند. r محاسبه شده در سطح 0/05≥p  مبین رابطه معنادار و مثبت بین عدالت آموزشی و ابعاد آن با عملکرد تحصیلی دانشجویان است.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای، عملکرد تحصیلی
  • ابوالقاسم ابراهیمی، عباس عباسی، سیده شیما کارانجام* صفحات 145-172
    فرهنگ یکی از موضوعات نظری جدال‏ آمیز در سازمان هاست که به رغم تلاش پژوهشگران جهت توصیف ظریف این پدیده، هنوز در مسیر شناخت ماهیت آن مشکلات بسیار وجود ‏دارد. پژوهش حاضر درصدد است، با طراحی مدلی در این حوزه، گامی جهت بهبود شناخت مقوله پیچیده فرهنگ بردارد. این پژوهش مطالعه ای آمیخته، از نظر روش اکتشافی و از نظر هدف توسعه ‏ای و کاربردی است. به منظور اجرای این پژوهش، پس از بررسی مبانی فلسفی و پارادایمی و انتخاب پراگماتیسم، به منزله مبنای مناسب، مقالات داخلی و خارجی موجود و مرتبط به صورت گسترده مطالعه و 60 بعد فرهنگ از میان آن‏ها استخراج شد. سپس، برای دستیابی به معرفت وحدت‏ گرایانه، در کنار کثرت حاصل‏ شده، با تکیه ‏بر ویژگی ‏های مفهوم فرهنگ سازمانی، این ابعاد در قالب مدلی استعاری مفهومی، تحت عنوان «مدل کهکشانی»، استقرار داده شد و برای دستیابی به این مهم همه ابعاد در یک جلسه گروه کانونی، متشکل‏ از مدیران برج پژوهشی محمد رسول الله (ص)، دسته‏بندی شد. به ‏منظور سنجش روایی مدل، از نظر بیست تن از خبرگان فرهنگ سازمانی و جهت سنجش پایایی از شاخص کاپا استفاده شد. توجه اجمالی به این مدل می‏ تواند اختلافات نظری در این حوزه را کاهش دهد و دریچه ای جدید جهت شناخت این مفهوم رو به‏ اندیشمندان و نظریه پردازان بگشاید.
    کلیدواژگان: استعاره فرهنگی، برج پژوهشی محمد رسول الله (ص)، فرهنگ سازمانی، گروه کانونی، مدل کهکشانی
|
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh *, Mahmoud Mohammadian Mahmoudi Tabar, Mohammad Reza Taghva, Hamid Reza Faraj Shoushtari Poor Pages 1-20
    Nowadays, The science and technology have determinant role in the growth and development of countries. The Purpose of this article is presenting the process model of services commercialization in the chosen companies. Therefore, case study is the research methodology of this article. First, by using non-random easy sampling method, 3 companies providing knowledge based services in the ICT industry in Qom and Tehran provinces were selected as samples. The needed data collected after conducting a deep interview with 7 managers who are aware of the commercialization process of services and using other library methods, observing and reviewing documents. Then, by using thematic analysis, the data was analyzed and the results were extracted. Finally, the process model of services commercialization in the knowledge-based companies in ICT industry was presented. The main steps of the model are marketing research (needs analysis) - Idea screening- Analysing and financing - Providing and training human resources - Designing and implementing of marketing and advertising strategies - Comprehensive production feasibility - production, testing, improvement and upgrading - Quality control - Obtaining licenses and standards - Designing and implementing pricing, sales and distribution strategies.
    Keywords: Commercialization, Knowledge Based Companies, Case Study, Thematic Analysis
  • Manijeh Fahami *, Mohammad Taghi Mahmoudi, Badri Shah Talebi Pages 21-44
    Nowadays, the authorities of educational and research organizations increasingly have focused on the value of human resources, because of ever-increasing environmental challenges and competition climate among counterparts. Nevertheless, the overwhelming phenomenon of organizational silence, which is equivalent to intended self-censorship of staff, play a role as a barrier to use these sources so it have been considered by researchers. But despite the importance of this phenomenon in organizations, comprehensive studies in this regard, especially the study of factors affecting the silence in cultural and educational organizations, have not been carried out in Iran. The aim of this study was identifying the factors of organizational silence in the society of academic members according to ideas of management experts in the universities of Iran by interviewing tools through targeted sampling. The codes were extracted from the interviews and were analyzed by the MAXQUDA software. Results showed that organizational and intra-organizational, individual, and administrative factors are the main factors of organizational silence in faculty members of the universities and earlier is the most frequent one. This research has applied goals and their findings will help us to decrease silence and its destructive effects and increase the optimal use of human resources in organizations. Also, they will assist to solve the basic problems of society, which is the main mission of the university, to be done the best.
    Keywords: Organizational Silence, Individual, organizational factors
  • Nasrin Ardestani, Hadi Rezghi Shirsavar * Pages 45-64
    The current study was aimed at investigating the relationship between moral intelligence and organizational citizenship behavior among employees and faculty of Tehran University campus Aboureihan. To do this, correlational descriptive study was conducted. The statistical population was consisted of all the 230 employees and faculty at Tehran University campus Aboureihan. Using Stratified sampling, 144 people were selected as the sample population. A questionnaire of moral intelligence and organizational citizenship behavior was used to collect data. The validity of the questionnaires was confirmed by the experts in the field. The reliability of the questionnaire was measured using Cronbach alpha. It was shown that the reliability of moral intelligence and organizational citizenship behavior were 0.86 and 0.89 respectively. To analyse the data the researcher used descriptive method of investigation as well as inferential methods (such as Pearson correlation coefficient and one-sampled T test). The results of the study showed that there was a positive relationship between moral intelligence and all its components (honesty, compassion, responsibility and forgiveness) and organizational citizenship behavior.
    Keywords: Ethics, Moral Intelligence, Organizational Citizenship Behavior, Professional Ethics
  • Hoda Ahanj *, Mohammad Kavad Mohagheghnia, Abolfazl Gandomi Pages 65-83
    the purpose of this study is to identify and prioritize intra-organizational affecting factors on attracting time capital deposits in Pasargad Bank. In terms of aim, this is an applied study while it is a descriptive – survey in terms of conducting and data gathering. In the second step, a questionnaire was devised based on identified factors. Research statistical a questionnaire was devised based on identified factors. Research statistical population consists of all customers of Pasargad Bank in Qom Province. Since statistical population is indefinite, 204 individuals were selected as statistical sample by using unlimited sampling method with 95% of confidence level. Finally, 196 questionnaires were gathered. To determine the validity, the questionnaire we submitted to management professors and after inserting their opinions, its validity was confirmed. To compute reliability ratio, Chronbach’s alpha was used. The obtained ratio was 0.814. Deductive statistics is used to analyze the data.kolmogorov-smirnov Test, In deductive statistics section, Freedman tests and single community statistical average are utilized. Data analysis shows that all recognized factors are significant as affecting factors on attracting time capital deposits and their priority order is paid profit, diversity of services, employees’ skills, propaganda and the number of branches.
    Keywords: resource mobilization, paid profit, diversity of services, propaganda, employees’ skills
  • Iman Botlani *, Hossein Khanifar Pages 85-102
    Research strongly supports the fact that emotional intelligence improves the performance of managers and employees by influencing their attitudes, conduct and performance. For this reason, this study was conducted with the aim of investigating the relationship between the emotional intelligence and marketing effectiveness. To this end, a questionnaire was designed to measure the variables and once the target validity and reliability of questionnaire was established, it was distributed among the managers comprising the statistical population. The present research applied in terms of data collection according to Islamic believes.To investigate the relationship between emotional intelligence and marketing effectiveness, Pearson test was used. The findings indicated that of the dimensions of this local model, the emotional intelligence and its various dimensions was positively and significantly correlated with marketing effectiveness. Of the various dimensions of local model for emotional intelligence, other dimensions such as “controlling others”, “self-awareness”, and “forgiveness” were on a higher level of relationship than other factors. The findings indicated that in the target population, the dimensions of the local model for emotional intelligence was positively, directly and significantly related with marketing effectiveness.
    Keywords: emotional intelligence, local model, marketing effectiveness
  • Feze Ghanbari Ghaleroudkhani, Mir Hadi Moazen Jamshidi *, Tooraj Hassanzadeh Samarin Pages 103-123
    Nowadays, super ego performance is an extra- role behavior in two dimensions consist of consciousness oriented performance to their organization and co- workers. It is a vital variable for increase organizational performance in current organization. In one hand, intellectuals believe the values can influence on creative work positive behaviors. The purpose of this study is to Investigation the effect of perceived social value on super ego performance in guilan technical & vocational organization. Methodology of research is operational and according to the manner it is descriptive and correlation research and data gathered by means of inventories and survey research method. All employees in guilan technical & vocational organization (N=459) selected as statistical universe, and a group of 231 people determined as sample by simple stratified sampling (Quota) and Cochran formula. The results of statistical data were studied using Spss 19 and Smart pls 2 software. The findings suggest perceived social value has positive effects on dimensions super ego performance.
    Keywords: Social value, Social responsibility, Social contribution, Super ego performance
  • Mohsen Dibaei Saber *, Reza Mirarab Razi Pages 125-143
    Educational justice is a term used to describe the role of justice, which is directly related to classroom interactions. The present study aimed to investigate the relationship between perceived educational justice and academic performance of students. After reviewing the background and theoretical foundations, the issue revealed that organizational justice has three dimensions (distributive justice, procedural justice and intercourse justice). The three types of justice were used to investigate educational justice. The research type was applied in terms of purpose and descriptive-survey method. A questionnaire was designed for collecting information. The Cronbach's alpha (0.82) was obtained. The statistical population of the study consisted of students of educational sciences of Mazandaran University with 110 students. According to Morgan table, 85 subjects were selected as sample. For data analysis, regression analysis was used. The results of the study showed that distribution justice with a mean of 4.14, procedural justice with a mean of 3.66 and interactional justice mean of 3.85 predict the students' educational performance.Also, the results showed that there was a significant and positive relationship between educational justice and its dimensions with academic performance of students
    Keywords: distributive justice, procedural justice, interactional justice, academic performance
  • Abolghasem Ebrahimi, Abbas Abbasi, Syede Shima Karanjam * Pages 145-172
    Organizational culture is one of most controversial issues in organizational theory and however, researchers attempt to precisely define culture, but in understanding the nature of this phenomenon are faced with many problems. Accordingly, this research aims to design an organizational culture model to improve understanding of this complicated and complex issue. This study is a blend research; its method is heuristic and in terms of the purpose is developmental and applied. For the purposes of this study, researchers chose pragmatism as an appropriate philosophical & paradigmatic basis. Then, the researchers examined the extensive review from available and appropriate domestic and foreign literature and extracted 60 cultural dimensions from those. Then to achieve the unity cognition along with multiplicity of this existing knowledge, the researchers relied on the features of this concept, set its dimensions in a conceptual-metaphorical model called "Galactic model". To achieve this, these dimensions have prioritized by a focus group were handled by managers of Mohammad Rasulullah Research Tower. In order to assess the content validity of the model, 20 cultural experts' opinions were used and to assess its reliability Kappa indicator was used. This model can reduce theoretical differences that exist among cultural Theoreticians.
    Keywords: Organizational Culture, Galactic Model, Muhammad Rasulullah Research Tower