فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 7 (زمستان 1383)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 7 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالحسن فقیهی، حبیب الله سالارزهی صفحه 5
    سنجش مدیریت عملکرد شوراهای شهر، شهرداری ها و سایر سازمان های محلی با الگوی ارزش برتر، تجربه نوین و موفقیت آمیزی در سراسر حوزه های محلی انگلستان است. این مکانیسم ارزیابی در آستانه تبلیغات انتخابات پارلمانی سال 1997 میلادی و تحت تاثیر گرایتس های حزب کارگر از سوی کارشناسان و صاحبان فن ارزیابی و تدوین گردید و از آغاز سال 4000 میلادی همه سازمان های محلی نسبت به اجرای عملکرد ارزش برتر ملزم هستند. مقاله حاضر به معرفی ارزش برتر و ساز و کارهای اجرای این طرح می پردازد.
    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، ارزش برتر، شوراهای شهر
  • سید محمد مقیمی صفحه 27
    در این مقاله که برگرفته از پژوهشی میدانی در سطح ملی است، ضمن بیان متدولوزی تحقیق در قالب اهداف تحقیق، روش تحقیق، روش های گردآوری داده ها، سؤالات تحقیق، جامعه و نمونه آماری و روش های تجزیه و تحلیل داده ها، ادبیات علمی مرتبط با موضوع به طور مختصر بیان گردیده است. در بخش بعدی که چارچوب اصلی مقاله را تشکیل می دهد، ابتدا وضعیت کارآفرینی سازمانی در سازمان های خدمات اجتماعی و فرهنگی بخش دولتی ایران به تفکیک بخشی و منطقه ای تبیین گردیده و سپس با توجه به سؤالات پژوهشی و متغیرهای مطرح در این سؤالات، ویژگی های کارآفرینانه در عوامل ساختاری، رفتاری و محیطی سازمان های مذکور مورد کاوش قرار گرفته و میزان ارتباط این عوامل و متغیرهای فرعی آن با کارآفرینی در سازمان های اجتماعی و فرهنگی دولتی و اهمیت هر یک از آن ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شده است. در بخش پایانی مقاله نیز با توجه به تجزیه علمی که از داده ها واقعی و نگرش به عمل آمده پیشنهاد ها و راهکارهایی برای توسعه کار آفرینی در سازمان های اجتماعی و فرهنگی دولتی که در برخی زمینه ها برای سازمان های دولتی و خصوصی نیز قابلیت کاربرد دارد ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کار آفرینی، کار آفرینی سازمانی، سازمان کار آفرینانه، سازمان های اجتماعی و فرهنگی دولتی، عوامل ساختاری کار آفرینانه، عوامل زمینه ای کار آفرینانه، عوامل رفتاری کارآفرینانه
  • حسن زارعی متین، حسن حسن زاده صفحه 79
    در بسیاری از نگرش ها، مفاهیمی که در مورد اعتماد سازمانی و بین فردی وجود دارد محققان بر این نکته تاکید دارند که کارکنان باید احساس کنند که مدیرانشان قابل اعتماد هستند. محققان زیادی از رشته های متنوع بر روی این مساله توافق دارند که وجود اعتماد در سازمان دارای مزایای زیادی است. این مقاله اطلاعاتی را در مورد اعتماد درون سازمانی ارائه می کند، پیامدهای مثبت، منفی آن را به همراه سه گام اساسی برای ایجاد اعتماد در سازمان بررسی می کند و نتسان می دهد که اعتماد یک عنصر اساسی برای مدیریت تغییر اثربخشی و نهایتآ موفقیت سازمان است.
    کلیدواژگان: اعتماد، بی اعتمادی، قابلیت اعتماد، کنترل، اعتماد سازی
  • رحمت الله قلی پور صفحه 127
    فناوری، کاربرد علم در حوزه فنون و مهارت های کاربردی است و منابع طبیعی، سرمایه و نیروی انسانی را به کالا، خدمات تبدیل می کند. فناوری را می توان ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار دانست، نرم افزار خود دارای سه جزء انسان افزار، اطلاعات افزار و سازمان افزار است. اطلاعات افزار یا فناوری اطلاعات از اجزای مهمی است که توجه بسیاری از کشورها را در دو دهه اخیر به خود جلب نموده است. زیرا در عصر حاضر فناو ری اطلاعات به عنوان بستر و ابزاری قدرتمند به شمار می آید که می تواند تاثیرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی شگرفی بر جای گذارد. مقاله ای که پیش رو دارید، خلاصه تحقیقی است که به بررسی بخشی از تاثیرات فوق پرداخته است: «تاثیر فناوری اطلاعات بر ساختار نیروی کار، ساختار مشاغل و ساختار سازمانی». برای این منظور به طرح فرضیاتی پرداخته که در آن تاثیر فناوری اطلاعات بر ترکیب نیروی کار تولید مشاغل جدید ساختار سازمانی و کار آفرینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، اشتغال نیروی کار، سازمان های مجازی، دانشی شدن کار، تولید مشاغل جدید و جابجایی نیروی کار
  • علی نقی امیری صفحه 153
    از جمله مبانی نظری راجع به کنترل، که امروزه توسعه زیادی یافته است و بر آن تاکید می گردد. این است که در «فرآیند کنترل سازمانی» محور اصلی باید خود کنترلی یا«کنترل خود» باشد. در همین جهت در این مقاله سطوح مختلف در فرآیند کنترل، منابع گوناگونی که بر فعالیت های کنترلی نظارت می کنند و همچنین متغیرهای اقتضایی متناسب با منابع کنترل، مورد بررسی قرار گرفته و تلاش گردیده است که بر ضرورت وجود دیدگاهی جامع نسبت به کنترل در سازمان تاکید نماید؛ دیدگاهی که بر مبنای آن، به همان میزان که مکانیز!های کنترل بیر، نی مورد توجه قرار می گیرند، بر کنترل درونی و یا کنترل خود و تناسب و هماهنگی بین این دو نوع در هر موقعیت خاص، هم تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: کنترل، خودکنتر لی، سازمان، مدیریت
  • مرتضی جعفرزاده، عباس بازرگان صفحه 205
    در عصر پیچیده، رقابتی و نامطمئن جهانی شدن، تنها از طریق استفاده از نتایج پژوهش هاست که می توان راه حل ها و راهنمایی های لازم را برای حل مسائل مورد نیاز جامعه کشف، ارائه نمود. از آن جا که کارآفرینی به عنوان یک عامل کلیدی رشد، توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها شناخته شده است، پژوهش های مرتبط با آن، واجد اهمیت بسیار است. این پژوهش یکی از مهم ترین موضوعات مرتبط با کارآفرینی، یعنی رابطه و همبستگی بین ویژگی های تحصیلی، مدیریتی، محیطی، جمعیت شناختی و روان شناختی دانش آموختگان و میزان کارآفرینی آنان را مورد بررسی و مطالعه قرار داده است. بدین منظور، ابتدا خلاصه ای از مفاهیم و یافته های بنیادی 50 سال اخیر، در خصوص کارآفرینی ارائه و سپس نقش هر یک از این مؤلفه ها در پیش بینی میزان کارآفرینی فارخ التحصیلان دانشگاهی، مشخص گردیده است. در انجام این پژوهش از روش های تحقیق و همبستگی استفاده شده است. همچنین گرد آوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و پرسش نامه 84 سوالی (در مجموع با زیر پرسش ها 165 سوال) بوده و مورد بررسی جامعه (متشکل از دانش آموختگان شش رشته از شش دانشکده دشگاه تهران در سال های 1370 تا 1380 در مقطع کارشناسی) 2819 نفر و حجم نمونه 315 نفر و حجم نمونه باز آزمایی 30 نفر بوده است. برای این منظور داده های فارغ التحصیلان گرد آوری گردیده است آن گاه با استفاده از روش های آماری رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر و روش لیزرل به طراحی مدل پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، نو آوری، کار آفرینی، کار آفرین