فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و سوم شماره 9 (پیاپی 150، آذر 1395)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و سوم شماره 9 (پیاپی 150، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا اسکندریون *، محمد نجفی، مریم تیموری، فرشته پرتو صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی و عروقی عامل اصلی مرگ ومیر در جهان هستند. رژیم های غذایی حاوی اسیدهای چرب اشباع، ترانس صنعتی و غیراشباع سیس اثرات مختلفی را بر روی چربی خون، مقاومت به انسولین، ترمبوز و آسیب عملکردی سلول های اندوتلیال ایجاد می کنند. بدین منظور هدف از این مطالعه اندازه گیری میزان انواع اسیدهای چرب در برخی از محصولات غذایی که به صورت متداول توسط ایرانیان مصرف می شود می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی نمونه ها به صورت بسته بندی شده شامل 46 محصول مختلف از 7 گروه غذایی (روغن، کره، سس مایونز، پنیر پیتزا پروسس، فراورده پف کرده بلغور ذرت، چیپس و سوسیس) به صورت تصادفی سیستماتیک از سوپرمارکت ها تهیه شدند. اسیدهای چرب با استفاده از دما و روش استاندارد AOAC استخراج شدند و با استفاده از N- هگزان و متانول متیلاسون انجام شد و در پایان ترکیب اسید چرب جدا شده با استفاده از کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکار ساز FID در حضور استاندارد مورد سنجش و آنالیز آماری با نرم افزار SPSS16 قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 46 نمونه، پالمیتیک اسید (C16:0) بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع در گروه فراورده پف کرده بلغور ذرت با میزان 1/40 درصد بود که در مقایسه با سایر گروه های مورد آزمایش به طور معنا داری بالاتر بود (05/0p<). میزان اسیدهای چرب غیراشباع حاوی یک باند دوگانه سیس از 83/25% در گروه سس مایونز تا 35/55% در گروه روغن ها متغیر بود. اولئیک اسید (C18:1) بیشترین اسیدچرب غیراشباع بوده و بیشترین اسیدچرب حاوی چند باند دوگانه به میزان 26/60 درصد در گروه سس مایونزها دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مقدار مجموع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع در برخی گروه های غذایی مانند فراورده پف کرده بلغور ذرت، چیپس، پنیر پیتزا پروسس و کره بالا می باشد که می تواند تاثیر سوء بر سلامت مصرف کنندگان آن ها داشته باشد. بدین منظور نظارت بیشتر در نحوه ی تولید و وجود برچسب های غذایی در این محصولات غذایی، همچنین تعیین الگوی مصرف مناسب برای ارتقاء سطح سلامت ایرانیان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، بیماری های قلبی عروقی، محصولات غذایی، گاز کروماتوگرافی
  • حسین محسنی پویا، فرشته مجلسی *، داوود شجاعی زاده، عباس رحیمی فروشانی، رحمان غفاری، ولی الله حبیبی صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    در مطالعات قلبی- عروقی ازخودمراقبتی به عنوان میزان پایبندی به توصیه های درمانی، واکنش به علائم بیماری و اتخاذ شیوه های زندگی سالم نام برده شده است. پژوهش حاضربا هدف طراحی ابزار مناسب برای سنجش رفتارهای خودمراقبتی دربیماران جراحی قلب انجام گرفته است.
    روش کار
    مطالعه یک بررسی توصیفی- تحلیلی بود که روی420 بیمار جراحی قلب بیمارستان مرکز قلب مازندران در سال 1394 انجام شد. پس از مطالعه متون علمی، مقالات ونظرات متخصصین، پرسش نامه اولیه ساخته شد ومورد ویرایش قرارگرفت. به منظورتعیین روایی، پایایی ومیزان برازش مدل با داده های به دست آمده بترتیب از از روش های روایی محتوایی، تحلیل همسانی درونی و روش آزمون بازآزمون و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده ازنرم افزار22- AMOS استفاده شد.
    یافته ها
    جهت سنجش کیفی روایی محتوا، پیشنهادات ارائه شده توسط صاحب نظران در پرسش نامه اعمال گردید. جهت سنجش کمی آن از کل 112گویه اولیه، 15گویه حذف شدند وبا محاسبه 97 گویه باقیمانده، میانگین CVI و CVR کل پرسش نامه به ترتیب 90/0 و 84/0 تعیین گردید. ضریب آلفای کرونباخ کل پرسش نامه 77/0 و میانگین ضریب همبستگی 88/0=r بود. درتحلیل عاملی تاییدی همه شاخص ها مناسب بودند.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه طراحی شده از خصوصیات روان سنجی مناسب برای اندازه گیری رفتارهای خودمراقبتی در بیماران جراحی قلب برخوردار است. پایایی و روایی پرسش نامه مطلوب و ساختار کلی سوالات مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: روانسنجی، خودمراقبتی، جراحی بای پاس قلب، مدل پندر، تحلیل عاملی تاییدی
  • کاملیا اخگرژند *، محمدرضا وفا، کوروش جعفریان، حمید رضوانی صفحات 20-27
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند که تعادل احیا، در سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های نرمال مختل می شود و تغییر در سطوح آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیر آنزیمی مشهود است. سرطان می تواند اثرات معکوسی بر تعادل تغذیه ای داشته باشد. وضعیت تغذیه ای ضعیف که از طریق ترکیب بدن نشان داده می شود، یک نگرانی مهم است. لذا اهداف این مطالعه ارزیابی برخی ویتامین ها، شاخص های آنتی اکسیدان و ترکیب بدن می باشد.
    روش کار
    طی دو سال از 30 نفر از افراد مبتلا به ALL 10 سی سی خون در اولین روز شیمی درمانی، قبل از هرگونه دریافت دارو گرفته شد سپس دریافت خوراکی، وزن وترکیب بدن آن ها نیز توسط ترازوی e-body ارزیابی شد. این ارزیابی ها در پایان دوره هشتم درمان نیز تکرار شد.
    یافته ها
    آنالیز داده ها حاکی از کاهش معنی دار وزن، شاخص توده بدنی، درصد توده بدون چربی بدن، و افزایش معنی دار درصد چربی بدن، ویتامین E، ظرفیت کل آنتی اکسیدانی و سوپر اکسید دیس موتاز و عدم تغییر معنادار در سطح سرمی ویتامین C در این بیماران پس از اتمام هشت دوره شیمی درمانی می باشد.
    نتیجه گیری
    شیمی درمانی و روند بهبود بیماری سبب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی در این بیماران شد. همچنین شیمی درمانی نه تنها به دلیل عوارضش سبب کاهش وزن شده است، بلکه مهم تر از آن منجر به کاهش توده بدون چربی بدن شد، که این مسئله لزوم جدی تر پیگیری های تغذیه ای را طلب می کند.
    کلیدواژگان: لوسمی لنفوییدی حاد، وضعیت آنتی اکسیدانی، ترکیب بدن
  • زهرا آذرشب، سهیل سبحان اردکانی * صفحات 28-34
    زمینه و هدف
    هرچند ادویه جات به عنوان منابع بسیاری از ترکیبات فعال زیستی که می توانند طعم و مزه غذا را بهبود بخشیده و بر فرآیندهای هضم و سوخت و ساز تاثیر گذارند، محسوب می شوند، ولی این مواد ممکن است حاوی بعضی ترکیبات مضر برای بدن از جمله فلزات سنگین و سمی باشند. لذا، این پژوهش با هدف بررسی عناصر آهن و کروم در دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1394 انجام یافت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، بعد از تهیه 6 نمونه از هر یک از ادویه جات دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز، آماده سازی و هضم اسیدی نمونه ها در آزمایشگاه مطابق روش استاندارد متدز، غلظت عناصر آهن و کروم در نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0انجام یافت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر آهن و کروم با 63/27±83/15 و mg.kg 13/0±10/0 و به ترتیب مربوط به فلفل سیاه و فلفل قرمز و برای هر دو عنصر کم تر از رهنمود WHO می باشد. همچنین مقادیر شاخص مخاطره سلامت برای همه ادویه جات کوچک تر از یک و برای مصرف کننده فاقد مخاطره می باشد.
    نتیجه گیری
    هرچند طبق نتایج، مصرف کنترل شده ادویه جات مورد مطالعه مخاطره بهداشتی برای مصرف کنندگان ندارد، اما به دلیل شرایط مختلف فرآوری، مجاورت رویشگاه یا محل کشت ادویه جات با مناطق صنعتی و آلوده به فلزات سنگین، استفاده از کمپوست و همچنین لجن فاضلاب حاوی فلز سنگین به عنوان کود، مصرف بی رویه نهاده های کشاورزی، به منظور حفظ امنیت غذایی، پایش مستمر فلزات سنگین در مواد غذایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ادویه جات، فلز سنگین، مخاطره، امنیت غذایی
  • زهره سهرابی، فاطمه قوتی *، فخرالسادات میرحسینی، آغافاطمه حسینی صفحات 35-45
    مقدمه
    از آنجاییکه هدف اصلی ورود به دانشگاه موفقیت و پیشرفت تحصیلی است. شناسایی عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی، یکی از مقوله های مهم و مورد پژوهش محققان می باشد. مدیریت زمان یا در واقع استفاده اثربخش از زمان، در جهان امروز لازمه پیشرفت و ارتقاست و با عنایت به این که انگیزه پیشرفت نیز باعث تحرک و پویایی و برنامه ریزی صحیح در حین تحصیل می شود، بنابراین هدف از مطالعه حاضر ارتباط انگیزه پیشرفت تحصیلی و مدیریت زمان با موفقیت تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران تعیین گردید.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی است. کل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران به جز دانشجویان ترم اول که تعداد آنان 341 نفر بود به روش سرشماری وارد مطالعه شدند از این تعداد 288 پرسشنامه (4/84 درصد) بصورت کامل تکمیل گردید. برای گردآوری داده ها از اطلاعات دموگرافیک و دو پرسشنامه مدیریت زمان (بریتون و تسر) و انگیزه پیشرفت تحصیلی (هرمنس) به روش توزیع حضوری استفاده شد. در این پژوهش ابتدا به بررسی روایی محتوایی پرسشنامه ها به شکل کمی با استفاده از دو شاخص نسبی روایی محتوا و شاخص روایی محتوا پرداخته شد. پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار مایکروسافت اکسل و spss و بهره مندی از آمارهای توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره)، تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد، میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان786/5±6/22 سال می باشد. اکثریت دانشجویان (66.3 درصد، تعداد 191 نفر) زن، (6/82 درصد، تعداد 238 نفر) مجرد، (3/73 درصد، تعداد 211 نفر) در مقطع کارشناسی پیوسته، (1/27 درصد، تعداد 78 نفر) رشته اتاق عمل، (5/37 درصد، تعداد 108 نفر) ترم چهارم تحصیلی و میانگین و انحراف معیار معدل دانشجویان 188/1±92/16 و اکثرا (4/68 درصد) بصورت غیر خوابگاهی سکونت داشتند. میانگین و انحراف معیار امتیاز انگیزه پیشرفت تحصیلی در بین دانشجویان به طور کلی 3/8±3/84 می باشد. میانگین و انحراف معیار امتیاز مدیریت زمان 0/7± 2/46 است. ضریب همبستگی اسپیرمن بین متغیر موفقیت تحصیلی (معدل) و نمره انگیزه پیشرفت همبستگی خطی مستقیم معنادار وجود داشت .(p<0.001،rs=0.311)به طوری که با افزایش انگیزه پیشرفت معدل افزایش یافته است. ضریب همبستگی اسپیرمن بین متغیر موفقیت تحصیلی (معدل) و نمره مدیریت زمان همبستگی خطی مستقیم معنادار وجود داشت .(p=0.001،rs=0.197)به طوری که با افزایش نمره مدیریت زمان نمره موفقیت تحصیلی (معدل) افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد بین مدیریت زمان و انگیزه پیشرفت تحصیلی با موفقیت تحصیلی رابطه معنادار وجود دارد. از آنجایی که می توان بر اساس انگیزه پیشرفت تحصیلی، موفقیت تحصیلی را پیش بینی نمود، سرمایه گذاری برای آموزش و تقویت انگیزه پیشرفت در جمعیت دانشجویان، می تواند در پیشرفت تحصیلی آنها موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، انگیزه پیشرفت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، موفقیت تحصیلی، دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • شهرام نظری، ایوب رستگار، سمانه دهقان، ابراهیم کوهساری، پیمان آزغانی، سودابه علیزاده متبوع *، زهره نظری صفحات 46-56
    زمینه و هدف
    دندریمرها زیر مجموعه ای از ساختارهای شاخه دار هستند که نظم ساختاری مشخصی دارند. هدف از انجام این تحقیق بررسی کارایی نانو دندریمر پلی آمیدوآمینG5- در حذف باکتری های باسیلوس سوبتیلیس، سالمونلا تیفی، اشرشیاکلی و شیگلا دیسانتری از محلول آبی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، ابتدا از غلظت نیم مک فارلند هر سویه باکتری، رقت 103 واحد تشکیل دهنده کلونی بر میلی لیتر تهیه شد. سپس غلظت های مختلفی (025/0، 25/0، 5/2 و 25 میکروگرم بر میلی لیتر) از نانو دندریمر در دمای آزمایشگاه (25- 23 درجه سانتیگراد) به نمونه آب اضافه شد. به منظور تعیین کارایی نانو دندریمر در حذف باکتری ها، در زمان های مختلف (0، 10، 20، 30، 50 و 60 دقیقه) نمونه برداری انجام گردید و بر روی محیط نوترینت آگار کشت داده شد. نمونه ها به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد گرمخاگذاری شدند و پس از آن تعداد کلنی ها شمارش شدند.
    یافته ها
    خاصیت ضد باکتریایی نانو دندریمر در محیط آبی با افزایش غلظت نانو دندریمر و زمان تماس، رابطه مستقیم دارد. در غلظت 25 میکرو گرم بر میلی لیتر نانو دندریمر و در زمان تماس 60 دقیقه تمامی انواع باکتری های موجود در محلول آبی به جزء شیگلا دیسانتری (98% راندمان حذف) به صورت 100% حذف شدند. در غلظت 5/2 میکرو گرم بر میلی لیتر نانو دندریمر و در زمان تماس 60 دقیقه باکتری های اشرشیاکلی و باسیلوس سوبتیلیس به صورت 100% حذف شدند. تمامی غلظت های نانو دندریمر در زمان های مختلف باعث کاهش تمامی باکتری ها شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نانو دندریمر پلی آمیدوآمینG5- قادر به حذف باسیلوس سوبتیلیس، سالمونلا تیفی، اشرشیاکلی و شیگلا دیسانتری از محلول آبی می باشد.
    کلیدواژگان: خاصیت ضدباکتریایی، نانو دندریمر پلی آمیدو آمین، G5، محیط آبی، باکتری ها، گندزدایی
  • جمال عاشوری * صفحات 57-66
    زمینه و هدف
    بسیاری از مشکلات دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی به اختلال در کارکردهای اجرایی مربوط است که آموزش نوروفیدبک در بهبود آنها موثر هستند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک بر کارکردهای اجرایی ( تمرکز، طرح ریزی و حافظه فعال) دانش‎آموزان دختر ابتدایی مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان دختر ابتدایی مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قرچک در سال 1394 بودند. در مجموع 30 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 60 دقیقه ای با روش نوروفیدبک آموزش دید. برای اندازه گیری تمرکز، طرح ریزی و حافظه فعال به ترتیب از آزمون های کامپیوتری CPT، T-London و N-back استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS-19 و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میان گروه های آزمایش و کنترل در هر سه متغیر تمرکز، طرح ریزی و حافظه فعال تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر روش آموزش نوروفیدبک به طور معناداری باعث افزایش تمرکز، طرح ریزی و حافظه فعال دانش آموزان دختر ابتدایی مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شد (01/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود درمانگران و روانشناسان بالینی از روش آموزش نوروفیدبک برای افزایش تمرکز، طرح ریزی و حافظه فعال دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، نوروفیدبک، تمرکز، طرح ریزی، حافظه فعال، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • بیژن پیرنیا *، علیرضا پیرخائفی، سهیلا رحمانی، علی اکبر سلیمانی، میلاد عابدی قلیچ قشلاقی صفحات 67-76
    زمینه و هدف
    سوء مصرف مزمن مواد سبب ایجاد تغییراتی معنادار در بنیان های شخصیت می گردد، دگرگونی هایی که می تواند پیامدهای درمان را با چالش مواجه سازد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیت مرزی و میزان شاخص ولع مصرف در افراد وابسته به محرک انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه در قالب طرحی همبستگی به صورت مقطعی و در حیطه مطالعات توصیفی انجام شد. بدین منظور صد و چهارده نفر (114N=) از بیماران زن و مرد مصرف کننده مت آمفتامین ساکن تهران (سنین 35-18 با میانگین سنی: 7/22) که در مرحله غربالگری بالاترین نمرات را در پرسش نامه شخصیت مرزی اخذ نمودند، انتخاب و شاخص ولع مصرف در آن ها به کمک مقیاس شاخص تصویری سنجش ولع مصرف (میزان پاسخ دهی=92%) ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده به کمک آزمون های آماری پیرسون و تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو مولفه ویژگی های شخصیتی مرزی و شدت ولع مصرف در هر دو جنس همبستگی مثبت معناداری وجود دارد (26/0=r، 006/0=P در زنان و 19/0=r، 008/0=P در مردان)، همچنین تفاوت معناداری بین شدت نشانگان مرزی (044/0>p) و ولع مصرف (049/0>p) با توجه به شاخص جنسیت مشاهده شد، بدین صورت که زنان در هر دو مولفه نمرات بالاتری کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های حاضر می تواند راهگشای اتخاد تدابیر درمانی در حوزه اعتیاد قرار گیرد و شایسته است ویژگی های شخصیتی در طرح ریزی مداخلات مناسب مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، ولع مصرف، سوء مصرف مواد، مت آمفتامین، اعتیاد
  • حمیدرضا پاک نژاد* صفحات 77-81
    زمینه و هدف
    طلاق یکی از بحران های اصلی در جامعه ایرانی محسوب شده و آمارهای نگران کننده، نشان دهنده شدت این بحران در سال های اخیر می باشند. طلاق علت های زیادی دارد اما هدف از انجام این مطالعه معرفی خانمی جوان است که به علت استفاده افراطی همسرش از تلگرام، از وی جدا شده است.
    روش مطالعه و معرفی مورد: فرد مورد مطالعه خانمی 25 ساله است که سال 1393 با آقایی 26 ساله ازدواج کرده و سال 1395 به دلیل استفاده افراطی همسرش از نرم افزار تلگرام در خواست طلاق توافقی داده و ظرف دو ماه از هم جدا شدند. این مطالعه به صورت کیفی انجام گرفت و اطلاعات آن به صورت دو جلسه مصاحبه چهره به چهره با فرد مورد مطالعه در اردیبهشت سال 1395 جمع آوری گردید.
    یافته ها
    مصاحبه با فرد مورد مطالعه نشان داد که تنها عامل طلاق در این زوج، استفاده افراطی و نامناسب همسر فرد مورد مطالعه از برنامه شبکه اجتماعی تلگرام و وابستگی بیش از حد وی به این برنامه بوده است؛ تا حدی که مشغول بودن به این برنامه را به همسر خود ترجیح می داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه استفاده افراطی از اینترنت و نرم افزارهای وابسته به آن باعث به وجود آمدن مشکلات فراوان و حتی طلاق در جامعه ما شده است، به نظر می رسد راهکارهای مناسبی مانند برنامه های تلویزیونی یا برنامه های آموزشی در سطوح مختلف، برای استفاده صحیح تر از این نرم افزارها، بایستی به در اختیار افراد جامعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طلاق، تلگرام، شبکه های اجتماعی
|
  • Mohammadreza Eskandarion *, Mohammad Najafi, Maryam Teymori, Fereshte Parto Pages 1-10
    Background
    Cardiovascular diseases are the main cause of mortality in the world. Diets containing saturated fatty acids, industrial trans fatty acids and unsaturated Cis fatty acids, have different effects on blood lipids, insulin resistance, thrombosis and impaired endothelial cell function. Accordingly, this study aims at measuring the amount of fatty acids in some food products that are commonly used by the Iranians.
    Methods
    The packaged samples included 46 different products from 7 food groups (oil, butter, mayonnaise sauce, processed pizza cheese, Corn Grits Puff Snacks, potato chips and sausages) were randomly purchased from supermarkets. Fatty acids were extracted using temperature and AOAC standard method and methylation was carried out using n-hexane and methanol. Finally, isolated fatty acid composition was measured and statistically analyzed in the standard conditions using gas chromatography equipped with FID detector.
    Results
    Among 46 samples, palmitic acid (C16: 0) had the highest amount of saturated fatty acids in Corn Grits Puff Snacks at the rate of 40.1% which was significantly higher than other groups under study (p
    Conclusion
    The total amount of saturated and unsaturated fatty acids in some food groups such as Corn Grits Puff Snacks, potato chips, processed pizza cheese and butter is high that can negatively affect consumers’ health. Accordingly, better surveillance in production mode and the use of food labels on these products and determining proper consumption pattern are recommended for promotion of health level among Iranian people.
    Keywords: Fatty acids, Cardiovascular disease, food products, Gas Chromatography
  • Hossein Mohseni Pouya, Fereshteh Majlessi *, Davoood Shojazadeh Shojazadeh, Abbas Rahimi Foroushani, Rahman Ghaffari, Valiollah Habibi Pages 11-19
    Background
    In cardiovascular studies, self-care is defined as the extent of one’s adherence to treatment recommendations, response to disease symptoms and adoption of healthy lifestyles. The current study seeks to design an appropriate tool to measure self-care behaviors of those patients with heart surgery experience.
    Methods
    This was a descriptive- analytical study conducted over 420 patients who had undergone heart surgery in cardiovascular center of Mazandaran Hospital in 2015. Having studied the related literature, an initial questionnaire was developed and edited. To measure validity, reliability and fitness of the model with the data obtained, content validity, internal consistency, test-retest analysis and confirmatory factor analysis through AMOS-22 were respectively used.
    Results
    To qualitatively measure the content validity, suggestions offered in the questionnaire by the experts were applied. To quantitatively measure the content validity of the study, 15 items were omitted from the initial 112 ones. The CVI and CVR of the remaining 97 items of the questionnaire were 0.90 and 0.84 respectively. Cronbach's alpha coefficient of the questionnaire was .77 and its average correlation was 0.88. The confirmatory factor analysis proved all indices to be appropriate.
    Conclusion
    The developed questionnaire possesses appropriate psychometric features for measuring self-care behaviors of the patients with heart surgery experience. The validity and reliability of the questionnaire were proved as ideal and the overall structure of the questions was confirmed.
    Keywords: Psychometrics, self, care, heart surgery, health promotion model, Confirmative factor analysis
  • Camellia Akhgarjand *, Mohammadreza Vafa, Koroush Jafarian, Hamid Rezavani Pages 20-27
    Background
    Studies showed that, reduction balance impaired in cancer cells versus normal cells and changes in enzymatic and non-enzymatic antioxidant have been observed. Poor Nutritional status that is shown by body composition, is an important concern in cancer patients. So that our objects were evaluation of some vitamins and antioxidant index and body composition.
    Method
    During two years, 30 ALL patients that admitted to hospital was invited. On the first day of chemotherapy, before taking any medication, 10 ml blood was taken from these patients then, their nutrition intakes, weight and body composition were evaluated by e-body scale. At the end of the eighth course of chemotherapy, these evaluation were repeated.
    Results
    Data analysis represented significant decrease in body weight, body mass index, fat free mass percentage and significant increase in body fat percentage, serum vitamin E, total antioxidant capacity and super oxide dismutase and no significant changes in serum vitamin C at the end of the eighth course of chemotherapy.
    Conclusion
    Chemotherapy and remission cause improvement in antioxidant status in these patients. Also chemotherapy not only decrease body weight but also reduced fat free mass percentage in this patients. This problem shows the need for more serious nutritional support.
    Keywords: acute lympoblastic leukemia, antioxidant status, body composition
  • Zahra Azarshab, Soheil Sobhan Ardakani * Pages 28-34
    Background
    Spices are sources of many bioactive compounds that can improve the taste of food as well as affect the digestion metabolism. Along with that they may also contain some substances as heavy metals which may have harmful effect on the body. This study was undertaken to analyze and study the health risks of Fe and Cr in cinnamon, black pepper, chili and borage consumed in Hamedan City in 2015.
    Methods
    After preparing six samples from each studied spices (a total of 18 samples), preparation and acid digestion of samples in laboratory, the mean concentrations of elements were determined using an Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) in three replications. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the maximum mean concentrations of Fe and Cr in spices samples were 15.83±27.63 and 0.10±0.13 mg/kg, related to black pepper and chili, respectively. Also the mean concentrations of metals in spices samples were lower than Maximum Permissible Limits (MPL) approved by WHO and health risk assessment showed that no potential risk for children and adult by consuming the studied spices.
    Conclusion
    Although controlled consumption of spices does not have adverse effect on the consumers’ health, but due to the lack of adequate information about processing conditions, habitat adjacent to industrial areas polluted with heavy metals, increased use of agricultural inputs, sewage sludge and wastewater by farmers, regular periodic monitoring of chemical pollutants content specially heavy metals in foodstuffs are recommended for food safety.
    Keywords: Spices, Heavy Metals, Risk, Food Safety
  • Zohre Sohrabi, Fatemeh Ghovati *, Fakhrsadat Mirhosseini, Fatemeh Hosseini Pages 35-45
    Introduction
    Since the purpose of admission to the university's success and academic achievement (1).
    Factors affecting academic achievement, is one of the important issues considered by researchers. Time management and the effective use of time, in today's world and developing necessary improvements (2).
    With regard to the motivation makes mobility and planning while still in school, so the study of the relationship between academic achievement and academic success of students with undergraduate School of Allied Medical Sciences, Iran was determined to.
    Methods
    This cross sectional study. Iran University of Medical undergraduate students except freshmen that their number was 341 students were enrolled. Data from demographic and Time Management Questionnaire (Britton and Tesser) and academic achievement (Herman) was used to direct distribution method.
    In the first study to examine the content validity of the questionnaire to quantitatively using content validity and content validity index was relative factor. After collecting data using Microsoft Excel and Spss software and benefit from descriptive statistics and analysis (Spearman correlation coefficient and regression), were analyzed.
    Results
    Results show the mean and standard deviation of 22.69±5.786 years is the age of the students.The majority of students (66.3%) were female (82.6%), single (73.3%) in baccalaureate, (27.1%) and radiology (37.5%) and fourth semester students in the school and the average and standard deviation of 16.92±1.188, and most (68.4%) lived as non-dormitory.The mean rating of academic achievement among students in general are 84.3±8.3 . Mean ± SD of 46.2±7.0 points is time management.
    Conclusions
    The findings of this study showed that between time management and academic achievement is a significant relationship with achievement. As can be based on academic achievement, academic success and predicted, boosting investment in education and achievement motivation among the students, can be effective in academic achievement.
    Keywords: Time management, achievement motivation, academic achievement, academic success, Undergraduate student
  • Shahram Nazari, Ayoob Rastegar, Samaneh Dehghan, Ebrahim Kouhsari, Peyman Azghani, Soudabeh Alizadeh Matboo *, Zohreh Nazari Pages 46-56
    Background
    Dendrimers are a subset of branched structures that have certain structural order. The aim of this study was to investigate the performance of Nano Polyamidoamine–G5 (NPAMAM-G5) dendrimers in removal of Escherichia Coli, Salmonella Typhi, Shigella Dysenteriae and Bacillus Subtilis from aqueous solution.
    Material and
    Methods
    In this experimental study, initially dilution of 103 CFU/ml were prepared from each strain of bacteria. Then different concentrations of dendrimers (0.025, 0.25, 2.5 and 25 µg/ml) in the ambient temperature (23-25° C) was added to water. In order to determine the efficiency of dendrimers in removal of bacteria, samples were taken at different times (0, 10, 20, 30, 50 and 60 min) and were cultured on nutrient agar medium. Samples were incubated for 24 hours at 37° C and then number of colonies were counted.
    Results
    Antibacterial properties of dendrimers in aqueous solution by increasing the dendrimer concentration and contact time, increased. At a concentration of 25 μg/ml and 60 minutes all kinds of bacteria except Shigella Dysenteriae (98% removal efficiency) 100% removal was observed. The concentration of 2.5 μg/ml at 60 minutes of bacteria, Escherichia Coli and Bacillus Subtilis,100% Were removed. All concentrations of dendrimer at different times were reduced bacteria.
    Conclusion
    Results of this study indicated that NPAMAM–G5 dendrimer is able to remove Escherichia Coli, Salmonella Typhi, Shigella Dysenteriae and Bacillus Subtilis in aqueous solution.
    Keywords: Antibacterial Properties, Polypropylenimine, G5 dendrimer, Aqueous Solution, Bacteria, Disinfection
  • Jamal Ashoori * Pages 57-66
    Background
    Many problems of students with attention deficit / hyperactivity disorder is related to disorder in executive functions that neurofeedback training are effective to improve them. This study aimed to investigate the effect of neurofeedback training on executive function (sustain attention, planning and working memory) in elementary girl students with attention deficit / hyperactivity disorder.
    Methods
    This study was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design. The statistical population included all elementary girl students with attention deficit / hyperactivity disorder that referred to counseling centers of Gharchak city in 2015 year. Totally 30 students were selected through available sampling method and randomly assigned to two groups. The experimental group educated 12 sessions of 60 minutes by neurofeedback method. To assess sustain attention, planning and working memory respectively were used from CPT, T-London and N-back computerized tests. Data analyzed with the SPSS-19 software and by multivariate analysis of covariance method.
    Results
    The results showed there was a significant difference in three variable of sustains attention, planning and working memory. On the other hand the neurofeedback training method significantly lead to increase sustains attention, planning and working memory in elementary girl students with attention deficit / hyperactivity disorder (P
    Conclusion
    Regarded the results of this research suggest that therapist and clinical psychologist use from neurofeedback training for increase sustains attention, planning and working memory in students with attention deficit / hyperactivity disorder.
    Keywords: Training, Neurofeedback, Sustain Attention, Planning, Working Memory, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder: ADHD
  • Bijan Pirnia *, Alireza Pirkhaefi, Soheila Rahmani, Ali Akbar Soleimani, Milad Abedi Ghelich Gheshlaghi Pages 67-76
    Objective
    The present study is conducted with the aim of examining the relationship between borderline personality traits and the level of craving for use in individuals dependent to stimulant drugs.
    Methods
    The study is descriptive and correlational. 114 male and female (N=114) Methamphetamine users (the age range of 18-35 and with average age of 22.7) who got the highest scores in Borderline Personality Questionnaire in screening stage, were selected and the craving for use was evaluated in them using Visual Index Scale of Assessing Craving for Use. Data were analyzed using independent t test and Pearson test.
    Findings: Results showed there is a positive significant relationship between borderline personality traits and the level of craving for use (P
    Conclusion
    The present findings can help to take measures in the field of addiction treatment and personality characteristics deserve to be considered in planning appropriate interventions.
    Keywords: Borderline personality disorder, Craving, Drug abuse, Methamphetamine
  • H. Hamidreza Paknejad* Pages 77-81
    Background
    Divorce is considered as one of the major crises in Iran and worrying statistics reflects the severity of this crisis in recent years. There are many causes for divorce but the aim of this study was to introduce a young woman who got divorced from her husband due to her husband’s excessive use of Telegram application.
    Method and case
    Introduction
    The subject is a 25-year-old woman who was married to a 26-year-old man two years ago and divorced this year (2016) due to her husband’s excessive use of Telegram application. This qualitative study was carried out in 2016 and information was collected in two sessions of face to face interviews with subject.
    Results
    The interviews with subjects showed that the only factor in the couple's divorce was subject’s husband’s excessive and inappropriate use of Telegram applications and his excessive dependence on it.
    Conclusion
    As excessive use of the Internet and its related applications cause many problems and even divorce in families and societies, it seems there is need for constructive ideas and solutions such as designing television programs or educational programs that could teach the correct use of this software to individuals in the community
    Keywords: Divorce, Telegram, Social networks