فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 25
|
  • رویا ابهری، مریم مبینی، مولود فخری صفحه 7
    زمینه و هدف
    مطالعات متعددی درباره اثر ضدالتهابی و تعدیل کننده ایمنی استاتین ها انجام شده و ممکن است این اثرات در کاهش مارکرهای التهابی در آرتریت روماتوئید نیز وجود داشته باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر استاتین در مارکرهای بالینی و آزمایشگاهی آرتریت روماتوئید است
    روش بررسی
    این تحقیق، به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور از فروردین 84 تا تیرماه 85 انجام شد. در این مطالعه، 66 بیمار با آرتریت روماتوئید که دچار بیماری فعال بودند و به کلینیک روماتولوژی بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) مراجعه کرده بودند، انتخاب شده و به صورت تصادفی و دو سوکور به دو گروه جهت دریافت 40 میلی گرم آتوروستاتین یا پلاسبو تقسیم شدند. دو گروه از نظر مدت و فعالیت بیماری و مصرف داروهای زمینه ای ضد روماتیسمی مشابه بودند. اطلاعات بیماران در ویزیت اول و پایان هفته چهارم و بیست و چهارم درمان ثبت شد. آنالیز آماری توسط Chi square و ANOVA با نرم افزار SPSS 11.5 انجام شد.
    یافته ها
    32 نفر در گروه آتوروستاتین و 34 نفر در گروه پلاسبو بودند. میانگین سنی در گروه دارو 84/51 سال و در گروه پلاسبو 47 سال بود. میانگین مدت بیماری در گروه دارو 06/7 و در گروه پلاسبو 8/7 سال بود. غیر از کاهش خشکی صبحگاهی در گروه پلاسبو، تفاوت مشخصی در یافته های بالینی و آزمایشگاهی بیماران یافت نشد.
    نتیجه گیری
    براساس این مطالعه، به نظر نمی رسد استاتین ها در کاهش مارکرهای التهابی در آرتریت روماتویید نقش موثری داشته باشند.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، آتوروستاتین، استاتین
  • حسن اتوکش، رزیتا حسینی، سید محمد فرشته نژاد، شمیلا فرامرزی، عباس بصیری، ناصر سیم فروش، مجید چالیان، سمیه جزایری، حمید چالیان، مصطفی شریفیان صفحه 15
    زمینه و هدف
    کارکرد دیررس کلیه پیوندی یا(DGF)Delayed Graft Function، به طور کلی با اولیگوری یا نیاز به دیالیز در هفته اول بعد از پیوند مشخص می شود. این پدیده، می تواند پیامدهای زودرس و یا دیررس برای بقای پیوند آلوگرافت داشته باشد. تاکنون، مطالعات محدودی درمورد عملکرد دیررس کلیه پیوندی(DGF) و عوارض آن در پیوند کلیه کودکان انجام شده است که اکثر این مطالعات، تاثیر DGF را تنها بر کارکرد کوتاه مدت کلیه پیوندی قابل توجه دانسته اند. ازاین رو، این مطالعه با هدف بررسی اثرات کوتاه مدت و بلند مدت کارکرد دیررس کلیه پیوندی(DGF) بر بقای پیوند در کودکان تحت پیوند کلیه انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه، به روش هم گروهی تاریخی(historical cohort) بر روی 230 کودک که بین سال های 1364 تا 1384 در بیمارستان لبافی نژاد شهر تهران تحت پیوند کلیه قرار گرفتند، انجام شد. بیماران به 2 گروه تقسیم شدند: گروه Aیا «مورد» شامل 47 کودک که دارای کارکرد دیررس کلیه پیوندی(DGF) بودند و گروه B یا «شاهد» شامل 183 کودک بدون کارکرد دیررس کلیه پیوندی(DGF). در این مطالعه، عوامل خطر DGFو اثرات آن روی عملکرد کلیه در طی یک سال اول، بقای طولانی مدت پیوند و عوارض پس از پیوند مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. در آنالیز تحلیلی داده ها از Kaplan–Meier و مدل Logistic regression استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع از دست رفتن کلیه پیوندی در انتهای این مطالعه، به طور واضحی در گروه DGF (دارای کارکرد دیررس کلیه پیوندی) شایعتر است(2/53% در برابر 4/22% و 001/0>P). میانگین مدت بقاء پیوند(41/12 SEM=) 52/76 ماه در گروه A(دارای DGF) و(17/6=SEM) 2/134 ماه درگروه B(بدون DGF) می باشد(001/0> P). همچنین، میزان بقای پیوند در کودکان بدون DGF، 9/94% در سال اول، 9/91% در سال سوم، 9/83% در سال پنجم، 2/79% در سال هفتم و 72% در سال دوازدهم بعد از پیوند بوده است. درحالی که در بیماران دارای DGF، %6/75 در سال اول، %2/53 در سال سوم، 2/47% در سال پنجم و 9/31% در سال هشتم بعد از پیوند بوده است. دیالیز قبل از پیوند(039/0=P)، رد پیوند حاد (001/0>P)، پروتکل تضعیف سیستم ایمنی فاقد Celcept(001/0>P) و وجود DGF(001/0>P) عوامل خطر بارز برای از دست رفتن کلیه پیوندی در آینده شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه حاضر نشان می دهد که کارکرد دیررس کلیه پیوندی به طور مشخص و مستقل روی بقای پیوند اثر سوء می گذارد و نتایج کوتاه مدت و بلند مدت پیوند را بدتر می کند. ازاین رو، به نظر می رسد جلوگیری از بروز کارکرد دیررس کلیه پیوندی (DGF) یکی از مهمترین فاکتورها در پیشرفت بقای پیوند کلیه است.
    کلیدواژگان: کارکرد دیررس، کلیه پیوندی، پیوند کلیه، کودکان، بقاء پیوند
  • فهیمه احسانی پور، نسترن خسروی، سمانه جلالی صفحه 25
    زمینه و هدف
    فتوتراپی، نقش قابل ملاحظه ای در درمان و پیشگیری هیپربیلی روبینمی نوزادان دارد. این روش منجر به بروز برخی عوارض می گردد. یکی از عوارضی که شیوع کمتری دارد، هیپوکلسمی است. برخی از مطالعات نشان داد هیپوکلسمی ناشی از فتوتراپی در اثر کاهش غلظت سرمی ملاتونین رخ می دهد. لذا، این عارضه با پوشاندن سر با کلاه می تواند قابل پیشگیری باشد. هدف از مطالعه موجود تعیین شیوع هیپوکلسمی ناشی از فتوتراپی روتین و مقایسه آن در گروه استفاده کننده از کلاه(گروه B) با گروه فتوتراپی بدون کلاه(گروه A) است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمائی بالینی، 120 نوزاد به طور تصادفی در 2 گروه 60 نفری مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی نوزادان فول ترم و وزن بیش از 2500 گرم داشتند. در گروه A، فتوتراپی روتین و در گروه B، با استفاده از کلاه فتوتراپی انجام گرفت. لازم به ذکر است تمامی نوزادان معاینه کاملا طبیعی داشتند. جهت هر نوزاد، بیلی روبین و کلسیم سرم در بدو ورود به بخش نوزادان، 48 ساعت پس از شروع فتوتراپی و 24 ساعت پس از قطع فتوتراپی فرستاده شد. گروه A، گروه کنترل در نظر گرفته شد. با مقایسه سطح کلسیم در دو گروه، نقش کلاه در پیشگیری از هیپوکلسمی وابسته به فتوتراپی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها توسط Student T Test و x2-test مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    18 نوزاد(15%) دچار هیپوکلسمی پس از فتوتراپی شدند. از لحاظ بروز هیپوکلسمی، اختلاف آماری معنی داری بین گروه A با فتوتراپی روتین(77/77%) و گروه B با فتوتراپی همراه با کلاه(22/22%) مشاهده شد(000/0=P).
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد پوشش سر در ناحیه اکسی پوت با کلاه در طی فتوتراپی، روش مناسب، بی خطر و ارزان جهت پیشگیری از هیپوکلسمی وابسته به فتوتراپی است.
    کلیدواژگان: کلاه، فتوتراپی، کلسیم، ایکتر، نوزاد
  • عزیزه افخم ابراهیمی، میرفرهاد قلعه بندی، منصور صالحی، علیرضا کافیان تفتی، یعقوب وکیلی، الهه اخلاقی فارسی صفحه 31
    زمینه و هدف
    تقریبا هر بیماری جسمی که درد یا ناراحتی قابل ملاحظه تولید کند، می تواند بر روی کیفیت خواب تاثیر منفی بگذارد. جراحات و بیماری هایی که سیستم قلبی عروقی، تنفسی، گوارشی و نورولوژیک را مبتلا می کنند، می توانند کیفیت خواب را مختل کنند. هدف از این مطالعه، بررسی پارامترهای خواب و عوامل موثر بر کیفیت خواب بیماران جسمی مختلف است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، 300 بیمار سرپایی با شکایات مختلف جسمی که به درمانگاه های داخلی، گوش و حلق و بینی(ENT)، ارتوپدی، اعصاب، نفرولوژی و جراحی مراجعه کرده بودند، شرکت داده شدند. ابزار ارزیابی، شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ بود که کیفیت خواب را در 7 قلمروی اصلی می سنجد و یک نمره 5> به عنوان اختلال خواب قابل ملاحظه تلقی شده است. برای تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و تحلیل پراش یکطرفه استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره پیتزبورگ در تمام درمانگاه ها، بالاتر از نقطه برش(02/8=M) یافته شد. تفاوت های معنی داری در پارامترهای مدت خواب، اختلالات خواب و اختلال عملکرد روزانه بین درمانگاه ها بدست آمد و بیماران درمانگاه گوش و حلق و بینی بیشترین مشکلات خواب را داشتند. عوامل درد و نگرانی به عنوان علل اصلی اختلالات خواب، گزارش شده بودند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، بسیاری از بیماری های جسمانی می توانند به خودی خود اختلال خواب ایجاد کنند. از آنجایی که، درد و نگرانی بیش از سایر عوامل بر کیفیت خواب تاثیر منفی می گذارند، لازم است در ارزیابی و درمان بیماران جسمی مختلف در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: پارامترهای، خواب کیفیت، خواب، شاخص خواب، پیتزبورگ، بیماران جسمی
  • نور امیرمظفری، فریده قاضی، امرالله مصطفی زاده، علی مصطفایی، رمضان رجب نیا صفحه 39
    زمینه و هدف
    بروسلوز، یکی از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است که بر اثر آلودگی با باکتری های جنس بروسلا(بخصوص بروسلاملی تنسیس) به وجود می آید. وقتی بروسلا در معرض افزایش درجه حرارت قرار می گیرد، پروتئین های شوک حرارتی سنتز می کند. در این مطالعه، بروسلاملی تنسیس تحت شوک حرارتی در حرارتهای مختلف قرار می گیرد که تحت این شوک ها، (hsp)Heat Shock Proteinها سنتز می شوند. سپس با استفاده از روش SDS-PAGE، الگوی سنتز hspها بررسی می شود. با استفاده از روش وسترن بلات، ایمونوژنیسیته hsp(hsp60) در مقابل سرم انسان بیمار و کنترل، مورد بررسی قرار می گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی خصوصیات پاسخ شوک حرارتی در بروسلاملی تنسیس پس از شوک در حرارتهای مختلف است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. 5 باکتری بروسلاملی تنسیس از انسان جدا شد. سپس باکتری ها تحت شوک های حرارتی در 39، 40 و 42 درجه سلسیوس قرار گرفتند. استخراج پروتئین های بروسلا با سدیم دود سیل سولفات و لیزوزیم انجام شد. الکتروفورز در ژل پلی اکریل آمید در حضور سدیم دود سیل سولفات(SDS-PAGE) براساس روش لامی با بعضی تغییرات انجام گرفت. در نهایت با استفاده از روش وسترن بلات، ایمونوژنیسیته hsp(hsp60) در مقابل سرم انسان بیمار(مبتلا به بروسلوز) و کنترل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج SDS-PAGE نشان داد که باندهای پروتئینی در محدوده وزنی 100-10 کیلودالتون قرار داشتند. عمده ترین باندهای پروتئینی، در محدوده وزنی 75-45 و 30-20 و 20-14 کیلودالتون قرار دارند. در باکتری های کنترل در محدوده 60 کیلودالتون، باندی مشاهده می شود که hsp60 می باشد که در حالت طبیعی(کنترل) مقدار آنها کم بود ولی در باکتری های شوک دیده، مقدار تولید آنها افزایش قابل چشمگیری داشته است. در واکنش پروتئین های پیکره بروسلاملی تنسیس شوک دیده با سرم افراد بیمار با وسترن بلات، چندین باند پروتئینی دیده می شود که در واکنش با سرم افراد کنترل، دیده نمی شود و در محدوده 10، 60 و 100 کیلودالتون می باشد. در واکنش پروتئین های پیکره وسلاملی تنسیس شوک ندیده با سرم افراد بیمار، چندین باند پروتئینی دیده می شود که در واکنش پروتئین های با سرم افراد کنترل دیده نمی شود. نکته قابل توجه در واکنش پروتئین های پیکره بروسلاملی تنسیس شوک دیده با سرم افراد بیمار، وجود باند در ناحیه 60 کیلودالتونی در تمام نمونه هاست که این باند در واکنش پروتئین های پیکره بروسلاملی تنسیس شوک ندیده با سرم افراد بیمار، در بعضی نمونه ها دیده نمی شود یا ضعیف تر می باشد. در شوک های حرارتی 40 و 39 درجه سلسیوس، اختلافی در باندهای پروتئینی در SDS-PAGE در مقایسه با کنترل مشاهده نشده است.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده در SDS-PAGE و وسترن بلاتینگ پروتئین های باکتری شوک دیده با سرم افراد بیمار و کنترل، نشان دهنده افزایش سطح تولید hspها در شرایط شوک و ایمونوژن بودن آنها به خصوص hsp60 می باشد و بیانگر واکنش سرولوژیک بدن انسان در مقابل hsp60 می باشد. احتمالا می توان از hsp60 به عنوان آنتی ژن در تست الایزا یا در طراحی واکسن های زیرواحد استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بروسلاملی تنسیس، شوک حرارتی، پروتئین
  • هرمزد اورمزدی، لامع اخلاقی، الهام رزمجو، ملوک بیرم وند، شهاب الدین سروی، مهدی تولا صفحه 49
    زمینه و هدف
    بلاستوسیستیس هومینیس(Blastocystis hominis) انگل ساکن روده انسان و حیوان است که با وجود تحقیقات وسیعی که بر روی آن انجام گرفته است، هنوز نقش بیماری زایی آن مورد بحث می باشد. شیوع آلودگی به این ارگانیسم، در کشورهای توسعه یافته 10-5/1 درصد و در کشورهای در حال توسعه تا 50 درصد گزارش شده است. هدف از این پژوهش، بررسی ایمونوگلوبولین های توتال IgG(Immunoglobulin G) و توتال IgA (Immunoglobulin A) و IgG2(Immunoglobulin G2) در افراد بالغ آلوده به بلاستوسیستیس هومینیس و مقایسه آنها با افراد سالم است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی(cross-sectional) و مورد شاهدی(case-control) بر روی 100 فرد بالغ آلوده به بلاستوسیستیس هومینیس و 100 فرد سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران و بیمارستان میلاد صورت گرفت. انجام آزمایشهای مربوطه، با استفاده از روش نفلومتری و کیت Minineph شرکت انگلیسی The Binding Site Ltd.، Birmingham، Uk صورت گرفت. در پایان، نتایج به دست آمده با کمک آزمون آماری Independent samples T-Test و برنامه SPSS Version 12 آنالیز شدند.
    یافته ها
    به موجب نتایج به دست آمده، میزان توتال IgA در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری را نشان نداد (t=409،P=0.683). اما، در نتایج حاصل از بررسی توتال IgG و IgG2 اختلاف معنی داری مشاهده شد. (002/0=P، 02/2=t: IgG2 و 005/0=P، 83/2=t: IgG).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که احتمالا پاسخ سیستم ایمنی نسبت به آنتی ژن های کربوهیدراتی و گلیکوژنی واکوئول مرکزی این تک یاخته، منجر به افزایش سطح IgG سرمی به خصوص زیر کلاس IgG2 می شود.
    کلیدواژگان: بلاستویستیس هومینیس، توتال IgG 3، توتال IgA 4، IgG2
  • فرزاد ایزدی، مجتبی ملکی دلارستاقی، سید بهزاد پوستی، آزاده زنگنه کاظمی، پریسا میر صفحه 55
    زمینه و هدف
    تراکئوستومی(Tracheostomy)، یکی از راه های عمده اداره مشکلات راه های هوایی فوقانی می باشد. به علت فیزیولوژی و ساختار تکامل نیافته راه های هوایی در کودکان و نیز متفاوت بودن دلایل و عوارض تراکئوستومی در آنان، انسدادها و مشکلات مربوط به این مسیرها از اهمیت ویژه ای برخوردار است که شاید تاکنون در کشور ما چنان که باید به آن پرداخته نشده است و اطلاعات پزشکان و پرسنل درمانی از نکات خاص مربوط به این رده سنی کافی نباشد. با توجه به نبود اطلاعات زمینه ای در مورد علت ها و مشکلات ناشی از این جراحی در ایران، در این مطالعه به ارزیابی این موارد پرداخته شد تا با بررسی تفاوت های موجود با دیگر نقاط، نقایص درمانی آشکارتر شوند.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت گذشته نگر(Retrospective) و با بررسی پرونده های بستری(Case series) و درمانگاهی بیمارانی که از سال 1372 تا 1383 در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) به هر شکل تحت تراکئوستومی قرار گرفته بودند، انجام شد. اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک، یافته های بالینی و درمانی مورد نظر، از پرونده ها استخراج شده، با کمک نرم افزار SPSS تحت تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 365 بیماری که در این سال ها تحت تراکئوستومی قرار گرفته بودند، اطلاعات 344 نفر قابل استناد و کامل بود که 51 نفرشان زیر 12 سال و 293 نفر باقی مانده، بالای 12 سال بودند. 12 نفر(5/23%) زیر 12 ساله ها، دختر و 39 نفرشان(5/76%) پسر بودند. شایعترین مشکل منجر به تراکئوستومی در آنان ناهنجاری های عصبی(6/19%) و تنگی ساب گلوت(Subglottic stenosis)(7/15%) بود. 9 نفر(6/17%) گرفتار عوارض زودرس و 13 نفر(5/25%) درگیر عوارض دیررس آن شده؛ 11 نفرشان(6/21%) فوت کردند که مرگ هیچ کدام به دنبال عوارض تراکئوستومی نبوده است.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، آشکار گشت که علل انجام تراکئوستومی، نوع عوارض و بروز آنها و میزان مرگ و میر در این مرکز، تقریبا مشابه سایر نقاط جهان می باشد. براین اساس می توان ادعا کرد سطح آگاهی و نحوه برخورد با این بیماران، در حد مطلوبی است.
    کلیدواژگان: تراکئوستومی، اطفال، انسداد راه هوایی، تراکئوتومی، عوارض
  • هیربد بهنام، فائزه فرهت صفحه 63
    مقدمه
    لنفوم سینوس ماگزیلاری، صرف نظر از اولیه یا ثانویه، تقریبا در تمامی موارد به فرم NonHodgkin''s تیپ سلول B گزارش شده است و اغلب با تظاهراتی چون علایم درگیری سینوس ها، حفره بینی، دهان و اربیت بروز می کند.
    معرفی بیمار: بیمار، مرد 20 ساله ای است که بدون هیچ گونه علایمی دال بر درگیری سیستم سینونازال و اربیتال مراجعه کرد. تنها علامت و شکایت بیمار احساس توده در سقف دهان و لق شدگی دو دندان پیش بود. طبق بررسی های به عمل آمده و انجام بررسی های رادیولوژیک و بیوپسی موضعی، تشخیص لنفوم نوع B-cell مطرح شد.
    نتیجه گیری
    لق شدگی دندان، هر چند از تظاهرات بسیار ناشایع است اما در صورت بروز خودبه خودی و بدون علت توجیه کننده، می تواند مطرح کننده بدخیمی های سینوس علی الخصوص فرم لنفوم آن باشد.
    کلیدواژگان: لنفوم سینوس ماگزیلاری، لنفوم غیر هوچکین، لنفوم B، cell 4 درگیری دهانی
  • فرزاد پناهی، مسعود خاتمی، مهدی عزیزآبادی فراهانی، حمیدرضا خدامی ویشته، شروین آثاری صفحه 69
    زمینه و هدف
    برای بسیاری از کودکان حادثه دیده، بخش قابل توجهی از آنچه که ساعت طلایی خوانده می شود، در مرحله پیش بیمارستانی به هدر می رود و این تاخیر در تدارک خدمات شناخته شده برای کودکان دچار آسیب شدید، ممکن است پیامدهای نامطلوبی را به دنبال داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی شاخص های زمانی ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی برای کودکان در تهران بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت مشاهده ای مقطعی انجام شد. تماس های مربوط به ارائه خدمات اورژانس به کودکان سنین 15 سال و کمتر از میان کلیه تماس های ثبت شده بهمن ماه 1384 لغایت اردیبهشت 1385 بانک اطلاعاتی اورژانس تهران استخراج گردید. داده های دموگرافیک، نوع حادثه، شاخص های زمانی خدمات اورژانس پیش بیمارستانی شامل Response time، Scene time، Total run time، Transport time، Round trip time و مرگ پیش از بیمارستان بیماران ثبت گردید. به منظور توصیف داده های کمی، از میانگین و انحراف معیار و به منظور توصیف داده های کیفی از جداول فراوانی استفاده شد و آنالیز تحلیلی با استفاده از تست t مستقل و مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع کل 6787 تماس، تعداد 1052 مورد(5/15%) از کل تماس های ثبت شده اورژانس مربوط به کودکان بود. از این تعداد، 717 مورد(68%) به دلیل اورژانس های طب داخلی و سایر موارد(32%) به دلیل اورژانس های تروما بود. شایعترین اختلالات به ترتیب ترومای ناشی از تصادفات(7/18%)، تشنج(3/18%)، اختلال هوشیاری(4/12%) و مشکلات تنفسی(4/10%) بود. 21 نفر(36/5%) پیش از رسیدن آمبولانس به محل حادثه فوت کردند؛ اما هیچ بیماری در حین انتقال در آمبولانس فوت نکرد. میانگین(انحراف معیار) Response time، Scene time، Total run time، Transport time، Round trip time به ترتیب برابر 7/69/14، 1/119/20، 9/236/52، 1/124/18 و 3/307/60 دقیقه بود. میانگین سنی(انحراف معیار) بیماران فوت شده در محل حادثه و بیماران زنده مانده به ترتیب 04/5±95/7 و 41/4±74/10 سال بدست آمد که اختلاف آماری معنی داری را نشان داد(009/0=p). میانگین(انحراف معیار) Response time در فوت شدگان و بیماران زنده مانده به ترتیب 88/3±75/16 و 31/6±23/14 دقیقه به دست آمد، که اختلاف معنی داری را نشان داد(022/0=p).
    نتیجه گیری
    اگر چه برخی از شاخص های زمانی ارایه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی با آمار گزارش شده از برخی از کشورهای پیشرفته قابل مقایسه است، رساندن برخی دیگر از این شاخص ها نیز به سطوح توصیه شده جهانی نیازمند برنامه ریزی دقیق در زمینه اورژانس پیش بیمارستانی اطفال در جهت ارتقای شاخص های زمانی محسوس است. در زمینه آموزش پرسنل آموزش اورژانس نیز توجه به مشکلات شایع از قبیل تروما، تشنج، اختلال هوشیاری و مشکلات تنفسی ضروری است.
    کلیدواژگان: زمان ارایه خدمات، اورژانس پیش بیمارستانی، کودکان
  • علی پورمتعبد، انتظار محرابی نسب، فائزه ثریا، سحر مرادی، هایده حقیقی زاد، مسعود طهماسیان صفحه 81
    زمینه و هدف
    اعتیاد به اپیوئیدها، پدیده ای با دلایل و عواقب پیچیده فیزیولوژیکی و اجتماعی است. مکنیسم های دقیق ایجاد وابستگی و عود آن نامشخص است. در سالهای اخیر از بین چندین مکانیسم احتمالی، نقش یادگیری و حافظه در وابستگی به اپیوئیدها و عود آن مورد توجه خاص قرار گرفته است. لذا، در مطالعه حاضر اثر وابستگی به مرفین، ناشی از تزریق مکرر زیر جلدی آن، بر فرآیندهای فوق الذکر بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، حیوانات مرفین سولفات(mg/Kg، s.c. 10)(در گروه های وابسته و حذف مرفین) یا نرمال سالین(در گروه شاهد) دو بار در روز(8 صبح و 8 شب) به مدت 15 روز متوالی دریافت نمودند. حیوانات گروه های شاهد و وابسته از روز 11 الی 15 و گروه حذف مرفین از روز 16 الی 20 تحت آزمایش قرار گرفتند. مطالعه حیوانات، جهت بررسی فرآیند یادگیری فضایی در ماز آبی موریس، به مدت 4 روز(هر روز چهار تجربه) انجام می شد. در خلال این چهار روز، موقعیت سکوی پنهان ثابت باقی می ماند. در روز پنجم جهت بررسی فرآیند حافظه فضایی، سکو از آب خارج شده و آزمایش ها انجام می شد. شاخص های یادگیری و حافظه فضایی ثبت شده و به روش آنالیز واریانس(ANOVA) بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدت زمان و فاصله طی شده برای یافتن سکوی پنهان و میانگین سرعت شنای حیوانات(در روزهای آموزش) و همچنین درصد زمان و درصد مسافت طی شده در ربع دایره هدف در مرحله probe trial، تفاوت معنی داری بین گروه های مورد مطالعه ندارد.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که وابستگی به مرفین، ایجاد شده به روش حاضر، هیچگونه اثر معنی داری بر فرآیند یادگیری و حافظه فضایی ندارد که ممکن است ناشی از ایجاد تحمل نسبی به مرفین در حیوانات مورد مطالعه باشد.
    کلیدواژگان: وابستگی به مرفین، ماز آبی موریس، یادگیری و حافظه فضایی، موش صحرایی
  • عصمت جعفربگلو، سعیده ضیایی، سقراط فقیه زاده صفحه 91
    زمینه و هدف
    مطالعات بسیاری نشان داده اند که مصرف مکمل آهن در افراد غیرباردار، عوارض گوارشی به همراه دارد، همچنین بارداری نیز تغییراتی در دستگاه گوارش ایجاد می کند و موجب مشکلات گوارشی می شود. این مطالعه به منظور بررسی عوارض گوارشی مکمل آهن در زنان باردار با غلظت هموگلوبین بالا(بیش از 2/13 گرم در دسی لیتر) صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی دوسوکور بود که جمعا روی 139 نفر از زنان باردار با هموگلوبین بیش از 2/13 گرم در دسی لیتر انجام شد. 88 نفر در گروه مورد و 51 نفر در گروه شاهد قرار گرفتند. گروه مورد، بعد از هفته 20 بارداری، روزانه یک عدد قرص فروس سولفات حاوی 50 میلی گرم عنصر آهن و گروه شاهد، روزانه یک عدد پلاسبو دریافت کردند، سپس عوارض جانبی داروها، در هفته 24 و 36 بارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    حاصل کار، اختلاف معنی داری را از نظر تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست، بی اشتهایی، سوزش سر دل و دردهای شکمی بین دو گروه مورد و شاهد در هفته 24 و 36 بارداری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه می توان این گونه نتیجه گیری کرد که عوارض گوارشی ایجاد شده در بارداری، بیش تر ناشی از خود بارداری است تا مربوط به مصرف قرص فروس سولفات.
    کلیدواژگان: مکمل آهن، مشکلات گوارشی، غلظت بالای هموگلوبین
  • زهرا جعفری، پریچهر احمدی، حسن عشایری، مسعود متصدی زرندی صفحه 97
    زمینه و هدف
    پاسخ برانگیخته پایدار شنوایی(ASSR)، یکی از پتانسیل های برانگیخته شنوایی است که در سال های اخیر، توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. امروزه، از این آزمایش بیشتر برای تخمین آستانه های شنوایی تون خالص(PTA) استفاده می شود. شواهد بالینی ASSR در همراهی با یافته های پاسخ میان رس شنوایی(AMLR) و پاسخ Hz40 از این فرض حمایت کرده است که بسته به میزان مدولاسیون محرک مورد استفاده در ASSR، مولدهای مغزی آن (ASSR) زیر قشری و یا قشری است. مطالعه حاضر با هدف گزارش یافته های ASSR و کاربرد آن روی گروهی از بزرگسالان جوان مبتلا به نوروپاتی/ناهمزمانی شنوایی(AN/AD) صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه مقطعی تحلیلی حاضر، روی 16 بزرگسال مبتلا به AN/AD(با میانگین سنی30/5±0/20 سال) و 28 فرد با شنوایی طبیعی(با میانگین سنی 8/3±0/22 سال) به عنوان گروه شاهد صورت گرفت. آزمایش ASSRبا نرخ مدولاسیون بالا، در چهار فرکانس اکتاوی 500، 1000، 2000 و 4000 هرتز در هر دو گروه به روش تک گوشی انجام شد. برای مقایسه آستانه های شنوایی در ارزیابی رفتاری و در اندازه گیری ASSR در هر یک از دو گروه مورد مطالعه به تفکیک، از آزمون آماری تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط آستانه های شنوایی رفتاری در افراد مبتلا به AN/AD، در حد متوسط و متمرکز در فرکانس های پایین بود به طوری که در نزدیک به دو سوم افراد، شکل ادیوگرام از نوع افت فرکانس های پایین بود؛ یافته ای که در بزرگسالان مبتلا به این اختلال شایع است. با این حال در همه افراد صرف نظر از آستانه های شنوایی رفتاری، آستانه ASSR در چهار فرکانس مورد بررسی در حد عمیق به دست آمد، و بین نتایج PTA و ASSR تفاوت قابل ملاحظه ای وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اگر چه در شرایط بالینی، ASSR بیشتر از جنبه تخمین آستانه های شنوایی در جمعیت ها و مقادیر مختلف کم شنوایی مورد توجه است، اما در نوروپاتی/ناهمزمانی شنوایی، نتایج این آزمایش متفاوت و بیشتر از جنبه تشخیص افتراقی اختلال کمک کننده است. به طوری که با استفاده از محرک با نرخ مدولاسیون بالا، با هر میزان آستانه شنوایی رفتاری، آستانه های ASSR در حد شدید و عمیق یا غیر قابل ثبت است. با توجه به این که پاسخ شنوایی ساقه مغز(ABR) نیز در AN/AD همین یافته یا نتایج کاملا ناهنجار را نشان می دهد، به نظر می رسد جایگاه ثبت پاسخ در ABR و ASSR یکسان بوده، و همخوانی نتایج این دو پاسخ برانگیخته شنوایی در فرد مشکوک به AN/AD، نقص عملکرد ساقه مغز شنوایی را تایید می کند.
    کلیدواژگان: نوروپاتی، ناهمزمانی شنوایی(AN، AD)، پاسخ برانگیخته پایدار شنوایی(ASSR پاسخ شنوایی ساقه مغز، (ABR ادیومتری تون خالص(PTA)
  • ولی الله حسنی، مهدی منوچهری پور، مرضیه نجومی صفحه 109
    زمینه و هدف
    استفاده از داروهای اپیوئید جهت کنترل درد حین و پس از اعمال جراحی، یک روش متداول در آنستزی محسوب می گردد. اما به دلیل عوارض متعدد، ناشی از تجویز این داروها مانند تهوع، استفراغ یا تضعیف تنفسی، باعث شده تا کوششها عمدتا در جهت کاهش استفاده از این داروها متمرکز گردد. یکی از روش های پیشنهاد شده جهت کاهش دوز داروهای اپیوئید، استفاده از داروهای ضد درد غیراستروئیدی می باشد. از جمله این داروها می توان از داروی پاراستامول نام برد که به صورت وریدی قابل تجویز می باشد. در این بررسی، از دو دوز داروی پاراستامول وریدی جهت کمک به کنترل درد در بیماران که تحت جراحی اندام فوقانی قرار می گیرند، استفاده شده است. هدف از این مطالعه پاسخ به این سوال است که«آیا تجویز پاراستامول وریدی قبل از القا بیهوشی در بیمارانی که تحت اعمال جراحی اندام فوقانی قرار می گیرند، سبب کاهش تجویز اپیوئیدهاحین و پس از اعمال جراحی می گردد؟» اگر پاسخ مثبت است، تجویز کدام دوز موثرتر است؟
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت دو سویه کور، بر روی 60 بیمار 40-20 ساله با ASA کلاس I که در سه گروه بیست نفره تقسیم بندی شده بودند، صورت گرفت. قبل از القا بیهوشی، در گروه A، 15 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن(mg/kg) و در گروه B، mg/kg30 پاراستامول وریدی به بیماران تجویز شد. گروه C گروه کنترل بود. روش القا، نگهداری بیهوشی و کنترل درد حین و پس از اعمال جراحی در هر سه گروه یکسان بود. میزان تجویز داروی اپیوئید در سه گروه مورد مطالعه، براساس پروتکل یکسان، اندازه گیری و ثبت گردید. نتایج حاصل با استفاده از آزمون های مجذور کای، Scheff، ANOVA و Chi square مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از نظر تجویز اپیوئید فنتانیل، جهت کنترل درد حین اعمال جراحی، اختلاف آماری بین گروه A با C و گروه A با B معنی دار نبود. اما این اختلاف بین دو گروه B و C معنی دار بود(01/0=P). از نظر تجویز اپیوئید پتیدین، جهت کنترل درد تا 6 ساعت پس از خاتمه جراحی نیز، اختلاف آماری معنی داری بین گروه A با C و گروه A با B دیده نشد. اما اختلاف آماری بین دو گروه B و C معنی دار بود(01/0=P).
    نتیجه گیری
    تجویز mg/kg30 پاراستامول وریدی پیش از القاء بیهوشی، به طور معنی داری سبب کاهش نیاز به تجویز اپیوئیدها جهت کنترل درد حین و تا 6 ساعت پس از اعمال جراحی اندام فوقانی می گردد.
    کلیدواژگان: پاراستامول وریدی، کنترل درد، جراحی اندام فوقانی، اپیوئیدها
  • محمد روحانی، فرزاد سینا، بابک زمانی، سید محمدعلی اکبریان نیا صفحه 117
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی، با مرگ و میر(Morbidity و Mortality) قابل توجه مادر و جنین همراه است. داپلرترانس کرانیال(TCD)، به عنوان یک روش غیر تهاجمی در پره اکلامپسی برای ارزیابی همودینامیک شریان مغزی میانی(MCA) به کار رفته است. دانستن تاثیر حاملگی نرمال و پره اکلامپسی بر همودینامیک مغز برای درمان مناسب این افراد در بیهوشی، زایمان و بویژه مصرف داروهای وازو اکتیو ضروری است. هدف از انجام این پژوهش اندازه گیری سرعت جریان خون شریان مغزی میانی در زنان حامله پره اکلامپتیک و مقایسه با زنان حامله نرمال با استفاده از داپلر ترانس کرانیال میباشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی با استفاده از TCD سرعت جریان خون در شریان مغزی میانی و اندکس های مربوط به آن شامل حداکثر سرعت سیستولی (PSV)Peak Systolic Velocity، سرعت انتهای دیاستولی(EDV)End Diastolic Velocity، سرعت میانگین (MV)Mean Velocity و (PI)Index Pulsatility در 30 زن حامله نرمال و 30 زن حامله پره اکلامپتیک که از نظر سن، سن حاملگی و رتبه حاملگی با هم همسان بودند، بررسی شدند. داده ها از طریق برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از روش Independent t-test و Fisher Exact test مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه دیده شد که در افراد حامله پره اکلامپتیک PSV(cm/s 3/113 در مقایسه با cm/s31/76، 001/0P<)، EDV(cm/s1/59 در مقایسه با cm/s4/38، 001/0P<) و MV(cm/s8/73 در مقایسه با cm/s1/46، 001/0P<) به طور معنی داری از گروه حامله نرمال بیشتر است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها، مطرح کننده حالت انقباض عروقی(Vasoconstriction) در زنان پره اکلامپتیک می باشد که این مسئله می تواند در اثر مواد وازواکتیو در گردش خون(Circulatory Vasoactive Substances) یا تحریک سمپاتیک باشد. این تغییرات، ممکن است مدت ها قبل از شروع پره اکلامپسی اتفاق افتاده باشد، لذا TCD ممکن است در پیشگویی پره اکلامپسی مفید باشد.
    کلیدواژگان: داپلرترانس کرانیال، پره اکلامپسی، سرعت جریان خون شریان مغزی میانی، حاملگی نرمال
  • بهروز زمان، ولی الله حسنی، مهزاد علیمیان، پدرام سهرابی، محمد رادمهر صفحه 123
    زمینه و هدف
    اگر چه لرز، یکی از نتایج هیپوترمی حول و حوش عمل بوده و به ندرت شدیدترین عارضه آن محسوب می شود، اغلب با آن مواجه می شویم. مکانیسم آن تا به حال کاملا مشخص نشده است. لرز القا شده توسط سرما، دارای مکانیسم کاملا واضح و روشنی است، اما لرز بعد از بیهوشی عمومی به عوامل متعددی ارتباط داده شده است. دگزامتازون، تاکنون برای درمان لرز پس از بیهوشی عمومی به کار گرفته شده است. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثرات دگزامتازون وریدی در پیشگیری از بروز لرز پس از بیهوشی عمومی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی کنترل شده با پلاسبو دو سویه کور تصادفی انجام شد. 80 بیمار، کاندید عمل جراحی الکتیو آرتروسکوپی زانو انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. بلافاصله بعد از مرحله اینداکشن بیهوشی یکسان برای دو گروه، 15/0(میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)(mg/kg) دگزامتازون وریدی برای گروه مورد و به همان میزان حجم آب مقطر، برای گروه شاهد تزریق شد. دمای اتاق عمل بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد حفظ شد. بعد از پایان جراحی، امتیاز لرز توسط یک پرستار آموزش دیده در اتاق ریکاوری اندازه گیری و ثبت شد. بیماران و پرستار مربوطه، نسبت به چگونگی تقسیم بندی بیماران به دو گروه نامبرده آگاه نبودند(کور کردن). آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 11.5 به صورت تست دقیق فیشر جهت مقایسه تفاوت میانگین ها و تست مربع کای جهت مقایسه متغیرهای کیفی انجام شد. میزان خطای نوع اول 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سن، تفاوت دمای بدن بیمار و اتاق عمل و امتیاز لرز به ترتیب 34/27 سال، 52/9 درجه سانتیگراد و 76/1 بودند. دو گروه مورد و شاهد، براساس سن، وزن، تفاوت دمای بدن بیمار و اتاق عمل، زمان جراحی، زمان ریکاوری و حجم مایع تزریق شده همسان بودند. ولی، تفاوت آماری آشکاری در امتیاز لرز و میزان بروز لرز، بین دو گروه وجود داشت. همچنین، ارتباط خطی آشکاری بین حجم مایع دریافتی و امتیاز لرز در دو گروه بدست آمد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، نتایج مطالعات قبلی مبنی بر اثربخشی دگزامتازون وریدی در جلوگیری از بروز لرز پس از بیهوشی عمومی را تایید کرده و بر مکانیسم مرکزی لرز پس از بیهوشی عمومی در مقابل مکانیسم محیطی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: لرز پس از بیهوشی عمومی، دگزامتازون وریدی 3 - آرتروسکوپی زانو
  • فرزاد سینا، محمد روحانی، بابک زمانی، سیدمحمدعلی اکبریان نیا، الهه سریری صفحه 131
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی، با ابتلا و میرایی قابل توجه مادر و جنین همراه است. داپلر ترانس کرانیال(TCD) به عنوان یک روش غیرتهاجمی در پره اکلامپسی برای ارزیابی همودینامیک شریان مغزی میانی به کار رفته است. دانستن تاثیر حاملگی نرمال و پره اکلامپسی بر همودینامیک مغز برای مدیریت مناسب این افراد در بیهوشی، زایمان و بویژه مصرف داروهای وازواکتیو ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، اندازه گیری وازوموتور راکتیویتی در حاملگی نرمال و پره اکلامپسی و مقایسه آن در این دو گروه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مورد شاهدی است. داپلر ترانس کرانیال جهت اندازه گیری سرعت جریان خون در شریان مغزی میانی(MCA) و اندکس های مربوط به آن شامل سرعت میانگین (MV)Mean Velocity، سرعت حداکثر سیستولیک(PSV)Peak Systolic Velocity و سرعت انتهای دیاستولیک (EDV)End Diastolic Velocity، در شریان های MCA 15 زن حامله نرمال و 16 زن با پره اکلامپسی در سه ماهه سوم انجام شد. بررسی CVR(Cerebral Vasomotor reactivity) با استفاده از دی اکسید کربن 5% انجام شد. CVR به صورت درصد تغییر سرعت MCA به ازای هر میلی متر جیوه افزایش Co2(mmHg) خون شریانی اندازه گیری شد. داده ها از طریق برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و از روش Independent T-Test و Fisher Exact Test مورد بررسی آماری قرار گرفته اند.
    یافته ها
    از نظر آماری، تفاوت قابل توجهی در سن مادر، سن حاملگی و رتبه حاملگی بین دو گروه وجود نداشت. زنان پره اکلامپتیک دارای PSV، EDV و MC بالاتری نسبت به افراد حامله نرمال در حالت پایه(baseline) بودند(001/0P<). همچنین، وازوموتور راکتیویتی(VMR) در گروه پره اکلامپتیک نسبت به گروه حامله نرمال کاهش قابل توجهی داشت(41/4% در مقابل 59/8% و 001/0P<).
    نتیجه گیری
    در زنان پره اکلامپتیک، شاخص های سرعت در شریان مغزی میانی در حالت پایه افزایش یافته بود و وازوموتورراکتیویتی(VMR) در پاسخ به تست Co25% کاهش یافته بود. این یافته ها، مطابق انقباض عروقی(vasoconstriction) در پره اکلامپسی می باشد. ادم مغزی، خونریزی، ایسکمی و تشنج همه از عوارض پره اکلامپسی یا اکلامپسی هستند. اتیولوژی دقیق این عوارض ناشناخته است، ولی احتمالا به علت آشفتگی عروقی می باشد. تحت شرایط نرمال خودتنظیمی(autoregulation)، جریان خون مغز را در یک گستره وسیع تغییرات فشار خون سیستمیک حفظ می کند. در پره اکلامپسی، به نظر می رسد خودتنظیمی دچار اختلال باشد. پاسخ غیرعادی عروق مغزی به افزایش فشار پرفیوژن مغزی(cpp=cerebral perfusion pressure)، ممکن است در پاتوفیزیولوژی اختلال عملکرد مغز که در پره اکلامپسی دیده می شود، نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: حاملگی، وازوموتورراکتیویتی مغز، پره اکلامپسی
  • غلامحسین علیشیری، محسن امینی، مسعود احمدزاد اصل، غلامعلی قربانی، امیرمسعود جعفری، احمد سلیم زاده صفحه 137
    زمینه و هدف
    استئوآرتریت، شایعترین اختلال مفصلی است که در انسان دیده می شود و بار اقتصادی سنگینی را بر سیستم های سلامت در سراسر دنیا تحمیل می کند. این مسئله، ارزیابی های بیشتری را برای روشن ساختن فاکتورهای موثر بر میزان بروز، شدت و تظاهرات کلینیکی آنرا ایجاب می کند. هدف از این مطالعه مقایسه شیوع آنتی بادی های ضد هلیکوباکترپیلوری در میان مبتلایان به استئوآرتریت و جمعیت سالم می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مشاهده ای تحلیلی مقطعی، برای پیدا کردن ایمونوگلوبولین G، ایمونوگلوبولین A و آنتی بادی های ضد پروتئین A وابسته به سیتوتوکسین(Anti-cag A) اختصاصی هلیکوباکترپیلوری، در 90 بیمار مبتلا به استئوآرتریت ارجاع داده شده به درمانگاه روماتولوژی بقیه الله (عج) و 95 فرد سالم گروه کنترل، از روش الایزا استفاده شد. برای آنالیز داده ها از Independent sample T-test استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مبتلا به استئوآرتریت(شامل 84 زن و 6 مرد) 64/0±53 سال و برای 78 زن و 17 مرد گروه کنترل سالم 12/1±67/39 سال بود. میانگین سطح سرمی IgA، Vu75/3±3/40 و Vu05/2±26/27 به ترتیب برای گروه استئوآرتریت و گروه کنترل بود که این عدم تقارن از نظر آماری معنی دار بود(003/0=P). سطح سرمی IgG در بیماران استئوآرتریت در مقایسه با گروه کنترل سالم، تفاوت معنی داری نداشت(128/0=P). همچنین، سطح سرمی Anti-cag A در گروه استئوآرتریت و گروه کنترل نیز اختلاف معنی داری نداشت(05/0P>).
    نتیجه گیری
    سطح سرمی ایمونوگلوبولین A اختصاصی هلیکوباکترپیلوری، در بیماران استئوآرتریت نسبت به افراد سالم به طور معنی داری بالاتر بود(003/0=P). این یافته در مورد آنتی بادی های IgG و Anti-cag A صادق نبود. مشخص نمودن ارتباط ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری و استئوآرتریت نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: شیوع، هلیکوباکترپیلوری، استئوآرتریت
  • هاله قائم، پیمان جعفری، شاندیز مصلحی صفحه 145
    زمینه و هدف
    سرطان پستان به عنوان شایعترین بدخیمی در زنان، در دسته تومورهای با رشد آهسته قرار داشته و یکی از معدود بدخیمی هایی است که در صورت تشخیص زودرس پیش آگهی خوبی دارد. مناسب ترین و موثرترین روش غربالگری سرطان پستان، خودآزمایی پستانها است. بدین لحاظ و به منظور بررسی آگاهی از خودآزمایی پستانها، مطالعه ای در بین دانشجویان دختر دانشگاه های علوم پزشکی و علوم شیراز در سال 1383 انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، مطالعه ای مقطعی تحلیلی می باشد که بر روی 198 دانشجوی دختر دانشگاه شیراز و 180 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت. دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، تصادفی(رشته های تحصیلی طبقات را تشکیل می دادند) انتخاب و اطلاعات مطالعه با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. پس از جمع آوری، داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS گردید و تجزیه و تحلیل های لازم توسط آزمونهای Independent Sample T-test، ANOVA، رگرسیون خطی و آمار توصیفی صورت پذیرفت.
    یافته ها
    مهم ترین نتایج به شرح زیر است: از کل 12 سوال مربوط به آگاهی، میانگین آگاهی از (BSE)Breast Self Examination در دانشجویان دانشگاه شیراز 6/7±7/4 و در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی 9/2±8/5 بود که اختلاف بین آنها از لحاظ آماری معنی دار بود(049/0=P). میزان آگاهی از خودآزمایی پستانها با سابقه فامیلی سرطان پستان، سن، سال تحصیلی و وضعیت تاهل اختلاف معنی داری نشان نداد. اما، میزان آگاهی از خودآزمایی پستان در بین دانشجویانی که این واحد را به عنوان واحد درسی می گذرانند با دانشجویانی که این آموزش را به عنوان واحد درسی ندارند، اختلاف معنی داری را نشان داد(000/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق، می توان به این نتجه گیری کلی رسید که سطح آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بالاتر از دانشجویان دانشگاه علوم شیراز بوده است. اما در کل، دانشجویان سطح آگاهی پایین تر از حد میانگین داشتند. لذا، لزوم آموزش از طریق همکاری دانشکده ها در قالب جلسات آموزشی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: آگاهی، خودآزمایی پستان، سرطان پستان، دانشجویان
  • علیرضا محبی، صالح محبی صفحه 155
    زمینه و هدف
    بعضی انواع سردردها منشا سینوس و بینی دارند که ممکن است در غیاب التهاب و عفونت باعث درد شوند. نقاط تماس اجزا دیواره خارجی حفره بینی با سپتوم از طریق سیستم تری ژمینوواسکولار می تواند عامل شروع و محرک درد باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثربخشی جراحی آندوسکوپیک بینی و سینوس در رفع سردردهای ناشی از نقاط تماس داخل بینی با توجه ویژه به روش های تشخیصی و انتخاب بیمار می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه آینده نگر، غیرتصادفی و نیمه تجربی بر روی 36 بیمار با سردرد مزمن و مقاوم به درمان انجام شد. بیماران تحت بررسی و معاینه(رینوسکوپی و/ یا آندوسکوپی)، سی تی اسکن سینوس و آزمون بی حسی موضعی قرار گرفتند. براساس روش تشخیصی موارد به 4 گروه تقسیم شدند. شدت سردرد قبل و بعد از عمل، با پیگیری میانگین 18 ماهه با روش (VAS)Visual analogue scale (نمره 10-0) ثبت شد، و به روش ANOVA آنالیز گردید.
    یافته ها
    موفقیت درمانی کلی 83%، بهبودی کامل 11% و کاهش بارز علائم در 72% موارد دیده شد. بهترین جواب به درمان در گروهی دیده شد که همه روش های تشخیصی به کار رفته در آنها مثبت بود. در عین حال، نتایج در همه گروه ها با گروهی که فقط معاینه مثبت داشتند، تفاوت آماری نشان داد. 39% بیماران تشخیص قبلی میگرن داشتند، که در 78% جواب به درمان دیده شد.
    نتیجه گیری
    در صورت عدم جواب به درمان طبی، جراحی در مواردی که شواهد مبنی بر وجود نقطه تماس بیشتر باشد، موفق و قابل توصیه است. این امر حتی در افراد با تشخیص میگرن نیز می تواند صحیح باشد.
    کلیدواژگان: سردرد، نقطه تماس داخل بینی، میگرن، جراحی آندوسکوپیک بینی و سینوس
  • صدیقه مرادی، غلامحسین غفارپور صفحه 163
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو، شایعترین اختلال پیگمانتاسیون پوست است که علت دقیق آن نامشخص است. در مطالعات گوناگون، همراهی اختلالات مختلف خود ایمنی از جمله اختلالات تیروئید با این بیماری گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان اختلالات عملکرد تیروئید و کم کاری پاراتیروئید در مبتلایان به ویتیلیگو بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع مقطعی توصیفی بود، 109 بیمار مبتلا به ویتیلیگو(38 مرد و 71 زن) وارد مطالعه شدند. از همه بیماران معاینه فیزیکی تیروئید به عمل آمد و آزمونهای عملکرد تیروئید، آنتی بادی های ضد تیروئید، کلسیم و فسفر اندازه گیری شد. در پایان، نتایج با نرم افزار آماری spss version 11 و آزمونهای آماری تعیین فراوانی، میانگین و Mann Whitney تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    1/30 درصد بیماران گواتر داشتند. 16 بیمار(7/15%) مبتلا به کم کاری تیروئید بودند که از این تعداد دو نفر کم کاری بالینی و 14 نفر کم کاری زیر بالینی تیروئید داشتند. یک بیمار مبتلا به گریوز بود. 7/36 درصد بیماران تیتر مثبت آنتی بادی ضد پراکسیداز و 1/32 درصد آنتی بادی مثبت ضد تیروگلبولین داشتند. هیچ بیماری مبتلا به کم کاری پاراتیروئید نبود.
    نتیجه گیری
    براساس این مطالعه، میزان اختلالات عملکرد تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید و آنتی بادی ضد تیروئید در مبتلایان به ویتیلیگو افزایش می یابد و بنابراین اندازه گیری آنتی بادی های ضد تیروئید و بررسی عملکرد تیروئید در این بیماران به طور معمول توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، اختلالات عملکرد تیروئید، آنتی بادی های ضدتیروئید
  • مرضیه نجومی، خاطره عنبری صفحه 169
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر، کیفیت زندگی به عنوان یکی از پیامدهای مهم بیماری های مزمن مورد توجه محققان و متخصصان بالینی قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران آلوده به ویروس نقص ایمنی و مبتلا به ایدز(HIV/AIDS) تحت پوشش مرکز مشاوره بیماری های رفتاری غرب تهران و مقایسه آن با کیفیت زندگی افراد سالم طراحی شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی مقایسه ای با روش نمونه گیری آسان روی 139 بیمار و 139 فرد سالم همسان شده، به لحاظ سنی و جنسی با بیماران انجام شده است. ابزار به کار رفته، پرسشنامه خلاصه شده سنجش کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت(WHO-QOL-Brief) بود. در مطالعه حاضر، ارتباط متغیرهای زمینه ای و بالینی بیماران بر کیفیت زندگی آنها مورد ارزیابی قرار گرفته و از آزمونهای T-test، chi-squre، آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون خطی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است.
    یافته ها
    اکثریت بیماران(5/88%) مرد و دارای تحصیلات در حد راهنمایی بودند. 1/28% متاهل و اغلب آنها بیکار بودند. میانگین سنی آنها(42/6)49/35 سال بود. بین بیماران و گروه کنترل، در تمامی جنبه های کیفیت زندگی تفاوت معنی داری وجود داشت(001/0>p). متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، شغل، شمارش سلولهای CD4+ و مرحله بالینی بیماری تاثیر معنی داری بر کیفیت زندگی بیماران داشت. در رگرسیون چند متغیره، مهمترین فاکتور پیش گویی کننده کیفیت زندگی بیماران مرحله بالینی بیماری بود.
    نتیجه گیری
    ارائه خدمات جامعه نگر و روان شناسانه و ارائه مدل های مراقبتی متنوع، مستمر و چند جانبه در کنار مداخلات طبی موجب ارتقاء کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران HIV/AIDS می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ایدز، اچ آی وی مثبت، کنترل سالم
  • علی نشاسته ریز، نورالدین بیشه سری، سمیده خویی صفحه 177
    زمینه و هدف
    5-ایدو2-دئوکسی یوریدین(Iudr)، آنالوگ تیمیدین و به عنوان حساس کننده پرتوی سلول های سرطان انسانی در in vitro و in vivo شناخته شده است. مطالعات بر روی اسفروییدها نشان داده است که افزایش زمان انکوباسیون Iudr سبب افزایش برداشت سلول ها می شود. هدف از این مطالعه، بررسی میزان صدمات سیتوژنتیکی ناشی از پرتوهای یونیزان طی زمان های مختلف انکوباسیون سلول ها با Iudr در مدل کشت اسفرویید و تعیین زمان لازم انکوباسیون جهت ایجاد بیشترین حساسیت سلولی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی کاربردی، از خط سلولی U87MG با منشاء گلیوما استفاده شد که به صورت اسفرویید با دو قطر 100 و 300 میکرومتر کشت داده شد. اسفروییدها طی زمان های یک، دو و سه زمان دو برابر شدن حجم اسفرویید با غلظت μM1 از Iudr انکوبه شدند. پس از تیمار دارویی و 2Gy پرتودهی با گامای کبالت 60(60 Co)، میزان آسیب های وارده به DNA سلول به روش کامت قلیایی اندازه گیری شده، سپس براساس آزمون آماری t-test بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داده است که با افزایش زمان انکوباسیون اسفروییدها با Iudr، میزان آسیب های پرتوی به DNA در هر دو قطر افزایش یافت و میزان آن در اسفروییدهای به قطر 300 میکرومتر بیشتر از 100 میکرومتر بوده است. مطالعات نشان داده است که با افزایش زمان انکوباسیون از یک زمان دو برابر شدن حجم اسفرویید به دو زمان، افزایش معنی داری در میزان آسیب های وارده به DNA مشاهده می شود. در حالی که از دو زمان به سه زمان دو برابر شدن حجم اسفرویید، آسیب قابل ملاحظه ای به DNA وارد نمی گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، عملا انکوباسیون سلول ها طی دو زمان دو برابر شدن حجم اسفرویید نسبت به یک و سه زمان دو برابر شدن حجم اسفرویید، زمان مناسب تری جهت ایجاد حساسیت پرتوی است.
    کلیدواژگان: گلیوبلاستوما، اسفرویید، Iudr 4، کامت
  • اشرف واثق نیا، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، جواد صراف زاده صفحه 187
    زمینه و هدف
    وجود تعادل خوب برای انجام فعالیت های روزمره الزامی است. مطالعات اخیر در این زمینه، بر پایه تطابق پذیری تعادل به وسیله تجربیات قبلی و تمرین تمرکز یافته اند. مطالعه بر روی افرادی که به نوعی چنین تجربه ای را در دراز مدت داشته اند، می تواند ویژگی تطابق پذیری تعادل را روشن تر نماید. هدف از مطالعه حاضر، بررسی توانایی تعادلی افرادی بود که در طی فعالیت های روزانه به طور مستمر در معرض اغتشاش های تعادلی بوده اند تا بتوان تاثیرات و ماندگاری تمرینات تعادلی را که از موارد مهم و مورد بحث در توانبخشی می باشند، مورد تایید قرار داد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع شبه تجربی مقطعی است و بر روی 60 فرد سالم در دو گروه که هر گروه شامل 30 زن جوان که براساس معیارهای ورود به بررسی و به صورت غیراحتمالی انتخاب شده بودند، انجام گرفت. گروه 1، افرادی بودند که سابقه استفاده از کفش پاشنه دار را در 6 ماه گذشته نداشتند و گروه 2، افرادی بودند که سابقه استفاده ممتد از کفش پاشنه دار با ارتفاع حداقل 3 سانتی متر(cm) و حداقل به مدت 6 ماه را داشتند. شاخص کل ثبات دینامیک و شاخص کل محدوده ثبات با استفاده دستگاه بایودکس(Biodex) و در حالی که آزمودنی ها در نوبت های متفاوت کفش های طراحی شده با سه پاشنه 0، 3+، 5+ سانتی متر را پوشیده بودند، ثبت گردیدند. متغیرهای وابسته، توسط آزمون آماری Repeated Measurment در هر گروه، توسط آزمون T مستقل بین دو گروه و توسط نرم افزار SPSS(نسخه 10) بررسی و مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    در گروه 1، با افزایش پاشنه از 0 سانتی متر به 5+ سانتی متر، توانایی کنترل تعادل کاهش معنی داری داشت(05/0p<). اما در گروه 2، با افزایش ارتفاع پاشنه، اختلاف معنی داری در تغییر کنترل تعادل پیدا نشد(05/0p>). علاوه بر این، «شاخص کل ثبات دینامیک» در بین دو گروه برای پاشنه 5+ تفاوت معنی داری را نشان داد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    عوامل مختلف بیومکانیکی(مانند تغییر وضعیت بیومکانیکی مفصل مچ پا) و عصبی(مانند وابستگی به سیستم فیدبکی) می توانند توجیه کننده عدم وجود پاسخ های سریع و مناسب عضلانی و عدم کنترل مناسب تعادل در افراد گروه 1 باشند. گرچه در گروه 2 همان تغییرات در ارتفاع پاشنه و تغییرات بیومکانیکی وجود داشت، اما به نظر می رسد دلیل تفاوت بین دو گروه، تغییرات در عملکرد سیستم عصبی گروه 2 به خاطر استفاده طولانی مدت از کفش های پاشنه دار بوده باشد. ایجاد پاسخ های مناسب پیش بینی کننده تغییرات پاسچر(Posture) و کنترل کننده تعادل، با افزایش ارتفاع پاشنه و در طی فعالیت های روزانه در افراد این گروه باشد. به نظر می رسد، نوعی سازگاری در سیستم عصبی به دنبال استفاده مستمر از کفش های پاشنه بلند در این گروه اتفاق افتاده باشد. یافته های این بررسی، اثر تطابقی سیستم عصبی مرکزی و ایجاد تغییرات دائم در استراتژی های کنترل تعادل در طی فعالیت های حرکتی روزمره را تایید می کند.
    کلیدواژگان: ارتفاع پاشنه، تعادل، دستگاه بایودکس، پاسخ های پیش بینی کننده
  • فتانه هاشم دباغیان، سیداشرف الدین گوشه گیر، سید محمد سیادتی صفحه 199
    زمینه و هدف
    حجامت، به عنوان یک روش طب سنتی ایران، در حال حاضر مورد توجه بسیاری از محافل علمی قرار دارد و نظرات مختلف با طیف وسیع از مخالفت جدی تا تایید بی چون و چرا متوجه آن می باشد. تعیین مشخصات دموگرافیک استفاده کنندگان از این روش و فراوانی بیماری های مراجعه کننده و میزان رضایت مراجعین به مراکز حجامت از جمله دلایل انجام این مطالعه بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی(cross sectional) در سال 1385 در شهر تهران با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه انجام شد. نمونه گیری از بین مراکز شناخته شده حجامت در تهران به طور تصادفی و از میان مراجعین به این مراکز به صورت ساده انجام شد. در مجموع، 400 نفر از مراجعین به 15 مرکز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج توصیفی در قالب میانگین و انحراف معیار و درصد فراوانی گزارش شد و نتایج تحلیلی با استفاده از آزمونهای آماری کای دووکروسکالوالیس مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه، بیانگر رضایت از نتایج درمانی در بیش از 85% از کل مراجعین به این مراکزبود. اکثریت مراجعین مرد، متاهل، با تحصیلات کمتر از دیپلم و درآمد ماهیانه کمتر از 200 هزار تومان بودند. 63% معتقد به هزینه های کمتر این روش در مقایسه با طب مدرن بودند و اعتقاد به اثر بخشی این روش و عقاید مذهبی بیشترین انگیزه مراجعه کنندگان در این بررسی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به استفاده روز افزون از این روش در گروه کثیری از بیماری ها و علی رغم میزان بالای رضایت بیماران، ارایه این روش به صورت مناسب و ترویج استفاده صحیح از آن، اطلاع رسانی به مردم در مورد اندیکاسیون های حجامت و کنترل مراکز حجامت توسط مراجع علمی ذیصلاح باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حجامت، فصد، خونگیری با فنجان، طب سنتی
  • نکیسا هومن، حسن اتوکش، عباس مدنی، سیدطاهر اصفهانی، مصطفی، معصومه شریفیان، محکم، علی مهدوی، نعمت الله عطایی، پروین محسنی، فاطمه قلی خانی، الهه لطیف صفحه 207
    زمینه و هدف
    درمان شیرخواران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه دیالیز صفاقی، همودیالیز یا پیوند کلیه می باشد. متاسفانه، دو روش آخر در سنین شیرخواری با مشکلات تکنیکی زیادی همراه است. لذا برای رسیدن به وزن و سن مناسب، لازم است تا شیرخواران تحت درمان دیالیز صفاقی مزمن قرار گیرند. تهیه اطلاعات ملی در اکثر کشورها، در ارتقا کیفیت مراقبت بیماران تحت دیالیز صفاقی مزمن نقش بسزایی داشته است. هدف از این مطالعه بررسی چند مرکز به منظور بررسی اپیدمیولوژیک کودکان ایرانی بود.
    روش بررسی
    اطلاعات کودکان تحت دیالیز صفاقی مزمن، از 1372 لغایت 1383 از سه مرکز علی اصغر(ع)، مفید و مرکز طبی کودکان به طور گذشته نگر استخراج شد. میزان بروز پریتونیت و بقای بیمار محاسبه شد. از آزمون های آماری T-student (جهت مقایسه میانگین)، Chi square(جهت مقایسه فراوانی)، Kaplan Mayer(جهت تعیین بقا)، Cox regression (جهت تعیین فاکتورهای موثر در بقا) و Correlation(جهت تعیین ارتباط بین متغیرها) استفاده شد. 05/0P< معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    57 کودک(27 دختر و 30 پسر) با میانگین سنی 3/32 ماه(محدوده سنی 156-08/0 ماه) در مطالعه قرار گرفتند. بیماری های ارثی کلیه(5/10%)، بیماری های سیستیک کلیه(8/22%)، گلومرولوپاتی اولیه(2/33%)، اروپاتی(3/14%)، دیسپلازی کلیه(7/8%) و علل متفرقه یا نامشخص(5/10%) علل نارسایی مزمن کلیه را تشکیل می دادند. 99 کاتتر دیالیز صفاقی با روش جراحی تعبیه شد. شایعترین عوارض غیرعفونی، فتق و نشت مایع دیالیز صفاقی بوده است. بروز پریتونیت 85/1:4 بیمار ماه درمان بوده است. از نظر آماری شیوع پریتونیت با سن کمتر از 12 ماه، وجود کاتتر صاف تنکهوف، پایین بودن وزن و (BMI)Body Mass Index هنگام کاتترگذاری، ارتباط معنی دار داشت(01/0=P). نتایج کشت مایع دیالیز صفاقی در 32% میکروارگانیسم های گرم مثبت، 28% گرم منفی، 30% کشت منفی و 10% قارچ بوده است. بروز پریتونیت قارچی با تعداد حملات پریتونیت و زمان بروز اولین پریتونیت، ارتباط آماری معنی داری داشته است(01/0=P). میانگین بقای بیماران 9/0 سال بوده است(16/1-6/0:CI95%). 14% به دیالیز صفاقی ادامه دادند، 8/8% پیوند و 7% به همودیالیز منتقل شدند. بازگشت عملکرد کلیه در 5/10% بیماران رخ داد. 9/57% کودکان فوت نمودند و 8/1% بیماران مراجعه مجدد نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای موربیدیتی و مرگ و میر در گروه کودکان تحت دیالیز صفاقی مزمن، آموزش به والدین و پرسنل پزشکی و ایجاد تیم دیالیز صفاقی شامل پزشک، پرستار، مددکار اجتماعی، روانپزشک و متخصص تغذیه به منظور بهتر نمودن پیش آگهی بیماران الزامی است.
    کلیدواژگان: دیالیز صفاقی مزمن، پریتونیت، اپیدمیولوژی، کودکان، عوارض
|
  • R. Abhari, M. Mobini, M. Fakhri Page 7
    Background and Aim
    There are many studies about statins showing that these drugs have some anti-inflammatory and immunomodulatory effects and might reduce inflammatory markers in rheumatoid arthritis. The aim of this study is to evaluate atorvastatin effect on clinical and laboratory markers in rheumatoid arthritis. Patients and
    Method
    This study is a randomized, double-blind, clinical trial carried out from March 2005 to July 2006. 66 patients with active rheumatoid arthritis who had been referred to rheumatology clinic in Hazrat Rasool-e-Akram Hospital were selected and divided into two groups to receive atorvastatin or placebo in a double-blind manner. The two groups were similar in terms of disease duration and activity and anti-rheumatoid therapy.
    Results
    32 patients received atorvastatin and 34 patients received placebo. Patient's data were recorded in the first visit and at the end of the 4th and 24th weeks of therapy. The mean age of the subjets was 51.84 years in atorvastatin group and 47 years in placebo group. Mean duration of the disease was 7.06 years in atorvastatin group and 7.8 years in placebo group. Except for morning stiffness in placebo group, no significant difference was seen in clinical and laboratory findings.
    Conclusion
    This study showed no significant decrease in inflammatory markers in rheumatoid arthritis treated with atorvastatin.
    Keywords: 1) Rheumatoid Arthritis 2) Atorvastatin 3) Statin
  • H. Otoukesh, R. Hosseini, S.M. Fereshtehnejad, Sh. Faramarzi, A. Basiri, N. Simforoosh, M. Chalian, S. Jazayeri, H. Chalian, M. Sharifian Page 15
    Background and Aim
    Delayed graft function(DGF) generally refers to oliguria or the requirement for dialysis in the first week post-transplantation. It is the earliest and most frequent post- transplantation complication that can occur. DGF is an extremely important post- transplantation complication because its occurrence has short-term or long-term consequences for allograft survival. However, limited studies have been conducted on DGF and its complications in pediatric renal transplantation. Therefore, the aim of the present study was to determine short-term and long-term effects of DGF on allograft outcome in kidney transplanted children. Patients and
    Method
    In this historical cohort study, 230 children who received kidney transplants between 1985 and 2005 in Labafi Nejad Hospital in Tehran were assessed through a mean follow-up period of 60.96(SD=40.46) months (ranging from 1 to 180 months). The children were divided into two groups: 183 children in group B(no DGF) as the control group and 47 patients in group A (DGF) as the case group. Risk factors of DGF and the impact of DGF on renal function within the first year, long-term graft survival, and post-transplantation complications were investigated and compared using Logistic regression model and Kaplan–Meier survival analysis.
    Results
    The incidence of graft failure at the end of follow-up period was significantly higher in DGF group(53.2% vs. 22.4%, P<0.001). The mean graft survival length was 134.2(SEM=6.17) months in group B and 76.52(SEM=12.41) months in group A(P<0.001). The graft survival rate was 94.9%, 91.9%, 83.9%, 79.2% and 72% at 1, 3, 5, 7 and 12 years after transplantation in children without DGF versus 75.6%, 53.2%, 47.2%, 31.9% at 1, 3, 5 and 8 years after transplantation in patients with DGF. Dialysis before transplantation(P=0.039), acute rejection(P<0.001), immunosuppressive protocol without celcept(P<0.001) and the presence of DGF(P<0.001) were found as the significant risk factors for the occurrence of graft failure in the future.
    Conclusion
    The results of our study showed that delayed graft function could remarkably and independently affect graft survival and worsen both short-term and long-term transplantation outcomes. This result is in contrast with the studies that only believe in the effect of DGF on short-term graft survival. However, in our study when patients whose grafts had failed during the first year after transplantation were censored, still significant differences were noted in graft survival between patients with and without DGF. Thus, the prevention of DGF is one of the most important issues in graft survival improvement.
    Keywords: 1) Delayed Graft Function(DGF) 2) Renal Transplantation 3) Children 4) Graft Survival
  • F. Ehsanipour, N. Khosravi, S. Jalali Page 25
    Background and Aim
    Phototherapy plays a significant role in the treatment and prevention of hyperbilirubinemia in neonates. However, this treatment modality may itself result in the development of some complications. A lesser-known complication of the phototherapy is hypocalcemia. Some studies reported hypocalcemia accompanied by a decrease in serum melatonin concentration, yet this effect can be prevented by shielding the occiput. The aim of the present study was determining the prevalence of phototherapy-induced hypocalcemia and comparing its incidence between a group of neonates whose heads were covered during phototherapy and a group of neonates who received phototherapy without hat. Patients and
    Method
    In a randomized clinical trial, 120 icteric neonates were evaluated in two groups of 60. All of the subjects were full term and weighed more than 2500 grams. For group A routine phototherapy was done without shielding the head and the second group(B) used hats that covered occipital area. All neonates were completely normal on physical examination. Serum bilirubin and calcium was checked on arrival, 48 hours after starting phototherapy, and 24 hours after discontinuation of the treatment. Group A was considered as the control group. A comparative study was made between these groups to determine the efficacy of hat for prevention of hypocalcemia.
    Results
    18 neonates(15%) developed hypocalcemia after starting phototherapy. There was a statistically significant difference between the prevalence of hypocalcemia in group A(77.77%) and group B(22.22%)(p=0.000). None of the hypocalcemic neonates was clinically symptomatic. Serum level of calcium returned to normal 24 hours after discontinuation of phototherapy in almost all hypocalcemic neonates.
    Conclusion
    The study showed that covering neonate's head and occipital area during phototherapy decreases phototherapy-induced hypocalcemia.
    Keywords: 1) Hat 2) Phototherapy 3) Calcium 4) Icter 5) Newborns
  • A. Afkham Ebrahimi, M.F. Ghale Bandi, M. Salehi, A.R. Kafian Tafti, Y. Vakili, E. Akhlaghi Farsi Page 31
    Background and Aim
    Almost any medical illness that causes significant pain or discomfort may negatively affect the quality of sleep. Illnesses affecting cardiovascular, respiratory, gastrointestinal, and nervous systems and injuries disrupt the quality of sleep. The objective of this study is to investigate the parameters of sleep and the factors affecting the quality of sleep in medically ill patients. Patients and
    Method
    In a descriptive cross-sectional study, a total of 300 medical patients with various somatic complaints who attended internal, ENT, orthopedic, neurology, urology and surgery clinics were selected. The assessment instrument was Pittsburgh Sleep Quality Index(PSQI) which measures the quality of sleep in 7 major domains. A score of >5 is considered as a significant sleep disturbance. The data were analyzed using descriptive statistics and one-way ANOVA.
    Results
    The mean PSQI score of the patients from all six selected clinics was higher than anchor point(M=8.02). Significant differences were found in sleep duration, sleep disturbances and daytime dysfunction among the clinics. Pain and worry were the major causes of sleep disturbances.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the majority of medical conditions can cause sleep disturbances per se. Because pain and worry may adversely affect the quality of sleep, they should be considered in the assessment and treatment of various medical conditions.
    Keywords: 1) Sleep Parameters 2) Quality of Sleep 3) Pittsburgh Sleep Index 4) Medical Patients
  • N. Amir Mozaffari, F. Ghazi, A. Mostafazadeh, A. Mostafaii, R. Rajabnia Page 39
    Background and Aim
    Brucella is one of the most important zoonotic diseases and is caused by the members of Brucella genus especially B. melitensis. The bacteria begin to synthesize heat shock proteins(hsp) when facing elevated temperatures. In this investigation, clinical isolates of B. melitensis were subjected to heat shocks and the hsps produced were surveyed by SDS-PAGE electrophoresis. The immunogenicity of hsp-60 was then investigated in both sick and healthy sera by Western blot.
    Material And Method
    In this analytical descriptive study, five B. melitensis isolated from sick people were cultured. The bacterial isolates were subjected to 39, 40, and 42˚C heat shocks and after lysing the cells by lysozome, cell proteins were extracted by SDS(sodium dodecyl sulfate). The extracted proteins were exposed to electrophoresis in SDS-PAGE followed by staining with Coomasie Blue. Finally, antibodies against hsp-60 in control as well as sick sera were surveyed by Western blot.
    Results
    SDS-PAGE gels revealed protein bands mainly in the range of 10-100 KDa. The major protein groups were in the range of 45-75, 20-30, and 14-20 KDa. The amount of 60 KDa protein band(hsp-60) was significantly enhanced following heat shock in comparison to unheated cells. The sera from Brucellosis patients reacted with several of these cell-derived protein bands in Western blots, none of which were reactive with the sera from healthy individuals. These reactive proteins were in the range of 10, 60, and 100 KDa. The 60 KDa band was the most significant one and showed strong reactions with all Brucellosis serum samples. Significant differences in protein bands were detected by the electrophoresis of the cells subjected to 39 and 40˚C heat shocks in comparison to unheated bacteria.
    Conclusion
    The SDS-PAGE results indicated that Brucella melitensis begins to synthesize heat shock proteins when facing elevated temperatures. The Western blot protein bands of the heat shocked bacteria incubated with sera from sick and healthy individuals showed striking differences. This observation points to the immunogenic properties of hsps, especially the overwhelming response to hsp-60. Therefore, hsp-60 can be a good antigen candidate for ELISA test development as well as for engineering subunit vaccine against Brucella.
    Keywords: 1) Brucella melitensis 2) Heat Shock 3) Protein
  • H. Oormazdi, L. Akhlaghi, E. Razmjoo, M. Beirom Vand, Sh. Sarvi, M. Tavalla Page 49
    Background and Aim
    Blastocystis hominis is an intestinal parasite in humans and animals. Despite extensive studies, pathogenic role of this organism is controversial. Prevalence rate of contamination with this organism varies from 1.5% to 10% in developed countries and reaches up to 50% in developing countries. The purpose of this study was to investigate total IgG, total IgA and IgG2 subclass in adults infected with Blastocystis hominis and compare them with healthy individuals. Patients and
    Method
    In this cross-sectional case-control study, we selected 100 adults infected with Blastocystis hominis and 100 healthy subjects referred to health service sectors of Iran University of Medical Sciences and Milad Hospital. Serum immunoglobulin examinations were performed by means of nephelometry and Minineph human Ig kit made by the Binding Site Ltd., Birmingham, UK. Data analysis was done by SPSS version 12 and independent t-test.
    Results
    According to the obtained results, there was no significant difference in the level of total IgA between the case and control groups(t=409, P=0.683), but the levels of total IgG and IgG2 subclass showed a significant difference between the case and control groups(IgG: t=2.83, P= 0.005 IgG2: t= 2.02, P= 0.002).
    Conclusion
    The results showed that the immune system response to carbohydrate and glycogenic antigens of the central vacuole of this protozoon leads to an increase in the level of serum IgG especially IgG2 subclass.
    Keywords: 1) Blastocystis Hominis 2) Total IgG 3) Total IgA 4) IgG2
  • F. Izadi, M. Maleki Delarestaghi, S.B. Pousti, A. Zanganeh Kazemi, P. Mir Page 55
    Background and Aim
    Tracheostomy has a distinct role in dealing with upper airway problems. Due to immaturated physiology and structure of airways and differential causes and complications of tracheostomy in children, obstructions and problems of airways are of great value. Unfortunately, there is not enough information about airway problems of this age group available for physicians and other care givers. Owing to the lack of basic information about causes and complications caused by this kind of surgery in Iran, we developed this study to distinguish existing differences between different centers and detect positive and negative points. Patients and
    Method
    In this retrospective case series, we reviewed the files of all patients who had undergone tracheostomy in Hazrat Rasool-e-Akram Hospital from 1993 to 2004.
    Results
    365 patients who had undergone tracheostomy were investigated but only the files of 344 cases were reliable. 51 patients were under 12 years old, including 12(23.5%) females and 39(76.5%) males. The most common primary causes of tracheostomy were neurologic disorders(19.6%) and subglottic stenosis(15.7%). 9 patients(17.6%) encountered early and 13 patients(25.5%) faced late complications. 11 patients(21.6%) had died but none of these deaths were related to tracheostomy.
    Conclusion
    Primary causes of tracheostomy, complications and their incidence, and patient's mortality rate in our hospital are similar to other centers. It reveals that information level and management of these patients in this hospital are acceptable.
    Keywords: 1) Tracheostomy 2) Children 3) Airway Obstruction 4) Tracheotomy 5) Complications
  • H. Behnam, F. Farhat Page 63
    Introduction
    Maxillary sinus lymphoma, regardless of being primary or secondary, is almost always of B-cell type and in most cases is presented with the symptoms of the involvement of sinus, oral, nasal and orbital cavities. Case Report: The patient was a 20-year-old man with no sinonasal and orbital involvement symptoms who had complaints of having a mass in the hard palate and loosening of the two incisor teeth. Diagnostic procedures such as X-ray and local biopsy confirmed B-cell lymphoma.
    Conclusion
    Although loosening of the teeth is a rare presentation, it can open up the possibility of sinus malignancies specially lymphoma if happening spontaneously and without a vindicating reason.
    Keywords: 1) Maxillary Sinus Lymphoma 2) Non, Hodgkin Lymphoma 3) B, Cell Lymphoma4) Oral Cavity Involvement 5) Tooth Loosening
  • F. Panahi, M. Khatami, M. Azizabadi Farahani, H.R. Khoddami Vishteh, Sh. Assari Page 69
    Background and Aim
    A significant part of "Golden Hour" for urgent health care of children is wasted in prehospital setting, and delays in providing health care may be followed by undesirable outcomes. The current study was conducted with the aim of assessing time indices of pediatric prehospital emergency care in Tehran. Patients and
    Method
    In this cross-sectional observational study, 115 calls requesting urgent health care services for children at the age of 15 and less were extracted from all recorded calls between 2005 and 2006. Demographic variables, accident type, very early outcomes, and time indices(Response time, Scene time, Total run time, Transport time, Round trip time) were registered. We described qualitative variables using frequency tables, and mean and standard deviation were used to describe quantitative variables. Independent t-test and Chi-square were applied to analyze the data.
    Results
    Out of 6787 calls, 1052(15.5%) were related to children. 717(68%) of these calls were because of the problems of internal medicine and the rest(32%) were related to trauma. Road accident(18.7%), epilepsy(18.3%), unconsciousness(12.4%) and respiratory disorders(10.4%) were among the most common causes for 115 calls. 21 subjects(5.36%) died before ambulance arrival, but no one died while being taken to the hospital. The means(SD) of response time, scene time, total run time, transport time, round trip time were 14.98±6.72, 20.90±11.12, 52.60±23.98, 18.45±12.10 and 60.79±30.34 respectively. The mean ages of deceased and survived patients were 7.95±5.04 and 10.74±4.41 respectively(p=0.009). Average ambulance response time was 16.75±3.88 vs. 14.23±6.31 in deceased and survived patients respectively(p=0.022), which was indicative of a significant difference.
    Conclusion
    Some of the time indices in this study are at the level of reported standards around the world but some others are not. The rate of very early mortality in our country is higher than other countries. Therefore, careful planning to improve time indices, assessing the causes of prolonged time indices, and making effective interventions are highly recommended. Also, staff training courses should focus on more common problems such as trauma, convulsion, unconsciousness, and respiratory disorders.
    Keywords: 1) Time Indices 2) Prehospital Emergency Care 3) Children
  • A. Pourmotabbed, E. Mehrabi Nasab, F. Soraya, S. Moradi, H. Haghighizad, M. Tahmassian Page 81
    Background and Aim
    Opiates addiction is a phenomenon with complex physiological and social causes and consequences. The exact mechanisms of development of dependency and relapse remain unclear. Among the several possible mechanisms, the role of learning and memory in opiate dependency and relapse has received considerable attention in recent years. Therefore, in the current study the effect of morphine dependency induced by repeated subcutaneous injection of morphine on the above-mentioned parameters was examined.
    Material And Method
    In this experimental study, animals in both dependent and withdrawal groups received morphine sulfate(10 mg/kg, s.c.) and normal saline was given to the control group. The administration of morphine sulfate and normal saline was done twice per day(8:00 AM & 8:00 PM) for 15 consecutive days. Dependent and control groups were observed from the 11th to 15th day but withdrawal animals were studied from the 16th to the 20th day. The animals were tested for four consecutive days(4 trials/day) to evaluate spatial learning process. During these 4 days(training days) the position of the hidden platform was unchanged. On the fifth day(probe trial) the platform was removed from maze to evaluate spatial memory process. The recorded spatial learning and memory parameters were subjected to ANOVA.
    Results
    The data showed that traveled times and distances to find the hidden platform, the mean of swimming speed on training days, and also the percentage of times and distances traveled in the target quarter in the probe trial stage were not statistically different among the studied groups.
    Conclusion
    These findings clearly imply that morphine dependency induced by the current method has no significant effect on spatial learning and memory, which may result from a relative tolerance to morphine in dependent animals.
    Keywords: 1) Morphine Dependency 2) Morris Water Maze(MWM) 3) Spatial Learning, Memory 4) Rat
  • E. Jaffar Begloo, S. Ziaee, S. Faghih Zadeh Page 91
    Background and Aim
    Numerous researches have shown that the consumption of ferrous sulfate pills in non-pregnant women causes gastrointestinal complications. Furthermore, pregnancy itself causes changes in gastrointestinal system and induces gastrointestinal disorders. The aim of this study was evaluation of ferrous sulfate side effects in pregnant women with Hb>13.2gr/dl. Patients and
    Method
    This research was a double-blind clinical trial which was carried out on 139 pregnant women with Hb>13.2gr/dl. 88 persons were placed in the case group and 51 in the control group. In the case group, individuals consumed one ferrous sulfate pill containing 50 mg iron, per day, from the 20th week to the end of pregnancy. The control group consumed one placebo tablet per day from the 20th week to the end of pregnancy. The side effects of iron and placebo were investigated in the 24th and 36th weeks of gestation.
    Results
    The results of this study revealed that there was no statistically significant difference in terms of nausea, vomiting, diarrhea, constipation, heartburn, and abdominal cramp between the two groups in the 24th and 36th weeks of pregnancy.
    Conclusion
    It seems that gastrointestinal complications in pregnancy relate more to pregnancy itself than ferrous sulfate side effects.
    Keywords: 1) Iron Supplement 2) Gastrointestinal Complications 3) High Hb Concentration
  • Z. Jafari, P. Ahmadi, H. Ashayeri, M. Motesadi Zarandi Page 97
    Background and Aim
    Auditory steady state response(ASSR) is an auditory evoked response that has received a lot of attention nowadays. At present, ASSR is mostly used to estimate pure-tone thresholds. Clinical evidence of ASSR in combination with findings for auditory middle latency response (AMLR) and 40 Hz response support the assumption that based on stimulus modulation rate, the ASSR anatomic generators are sub-cortical and/or cortical. The goal of the present study was to investigate ASSR findings in a group of young adults with auditory neuropathy/dys-synchrony(AN/AD). Patients and
    Method
    This cross-sectional analytical study was performed on 16 adults with AN/AD (mean age: 20 5.30 years) and 28 subjects with normal hearing(mean age: 22 3.80 years). ASSR test with high rate modulated stimulus was done at four octave frequencies of 500, 1000, 2000 and 4000 Hz on each ear individually in both AN/AD and control groups. Independent t-test was used to compare hearing thresholds obtained by behavioral evaluation and ASSR recording in each studied group individually.
    Results
    Average pure-tone thresholds revealed moderate hearing loss in AN/AD individuals with focus on low frequencies so that the low-tone loss seen in audiograms was observed in almost two-thirds of the subjects, a finding which is common in adults with AN/AD. However, ASSR revealed profound hearing loss at four studied frequencies in all AN/AD patients regardless of behavioral hearing thresholds, and a significant difference was shown between hearing thresholds gained by these two methods, namely PTA and ASSR.
    Conclusion
    Although in clinical setting ASSR is usually used to estimate hearing thresholds in different populations and degrees of hearing loss, its findings are different in AN/AD patients and can be used for differential diagnosis of this disorder. Using high rate modulated stimulus, severe and profound hearing loss or no ASSR is expected in AN/AD. Considering the fact that ABR also leads to the same abnormal results in AN/AD, it seems that the brain generators of both ABR and ASSR are the same and the concordance between their findings can confirm a defect in auditory brainstem function in patients with suspected AN/AD.
    Keywords: 1) Auditory Neuropathy, Dys, synchrony(AN, AD) 2) Auditory Steady State Response(ASSR) 3) Auditory Brainstem Response(ABR) 4) Pure Tone Audiometry(PTA)
  • V. Hassani, M. Manoochehripour, M. Nojoomi Page 109
    Background and Aim
    The use of opioids to control pain during and after surgeries is a current method in anesthesia, but the side effects of these drugs like nausea, vomiting and respiratory depression have made us decrease their use. One proposal is to use NSAIDs in order to decrease the doses of opioid drugs. One of these drugs is paracetamol which can be used intravenously. In this study we administered two different doses of intravenous paracetamol to help control pain in patients who had upper limb surgeries. The aim of the present study is to investigate whether intravenous paracetamol has a role in decreasing the use of opioids for pain control during and after surgeries. And if the answer is positive, what dose might be effective. Patients and
    Method
    This is a double-blind study which was carried out on 60 ASA(American Society of Anesthesiology) class I patients between the ages of 20 and 40. The subjects were divided into 3 groups, each of which included 20 patients. Group A received 15mg/kg and group B received 30mg/kg intravenous paracetamol before the induction of anesthesia. Group C was the control group. The method of induction and maintenance of anesthesia and pain control during and after surgery was the same in the three groups. The amount of recommended opioids in the three groups was measured and recorded according to a similar protocol.
    Results
    The obtained results were assessed by Chi-square, ANOVA and Scheffe tests. With regard to the amount of administered fentanyl at the time of surgery, the difference between groups A and C and groups A and B was not significant, but the difference between groups B and C was significant(P=0.01). With regard to the amount of administered pethedin for pain control 6 hours after surgery, the difference between groups A and C and groups A and B was not significant, but the difference between groups B and C was significant(P=0.01).
    Conclusion
    It is recommended that 30mg/kg intravenous paracetamol be administered before the induction of anesthesia to decrease the doses of opioids for pain control during and until 6 hours after upper limb surgeries.
    Keywords: 1) Intravenous Paracetamol 2) Pain Control 3) Upper Limb Surgeries 4) Opioids
  • M. Rohani, F. Sina, B. Zamani, M.A. Akbariannia Page 117
    Background and Aim
    Preeclampsia is the major cause of maternal and perinatal morbidity and mortality. Transcranial Doppler(TCD) as a noninvasive procedure is used to assess hemodynamic changes in middle cerebral artery(MCA). Knowing the influence of normal pregnancy and preeclampsia on brain hemodynamics is essential for proper management of anesthesia, labor and vasoactive drug usage in these patients. The aim of the present study is to measure and compare MCA flow velocity in preeclamptic and normal pregnant women using transcranial doppler. Patients and
    Method
    In this case-control study, transcranial Doppler ultrasound was used to measure peak systolic velocity(PSV), end-diastolic velocity(EDV), mean flow velocity(MV), and pulsatility index(PI) in the middle cerebral artery(MCA) of 30 preeclamptic and 30 normotensive pregnant women in the third trimester. Preeclamptic subjects matched the normotensive ones for maternal age, gestational age and gravidity. Statistical analysis was done using independent t-test and Fisher Exact test.
    Results
    Preeclamptic women had significantly higher baseline peak(113.3 compared with 76.31cm/s, P<0.001), end-diastolic(59.1 compared with 38.4cm/s, p<0.001) and mean velocity(73.8 compared with 46.1cm/s, P<0.001) in the middle cerebral artery.
    Conclusion
    Preeclamptic patients had elevated baseline peak, end-diastolic and mean velocity in the MCAs. These findings are consistent with a state of vasoconstriction in preeclamptic women which is unresponsive to stimuli that under normal circumstances result in vasodilation.
    Keywords: 1) TCD(Transcranial Doppler) 2) Preeclampsia 3) MCA(Middle Cerebral Artery) Flow Velocity 4) Normal Pregnancy
  • B. Zaman, V. Hassani, M. Alimian, P. Sohrabi, M. Radmehr Page 123
    Background and Aim
    Although shivering is one of the consequences of perioperative hypothermia and is rarely considered as the most serious complication, it occurs frequently and remains poorly understood. While cold-induced shivering has an obvious etiology, post-general anesthetic shivering is attributed to numerous causes. Until now, dexamethasone has been used for the treatment of post-general anesthetic shivering. The objective of the present study is to evaluate the effects of intravenous dexamethasone on the prevention of post-general anesthetic shivering. Patients and
    Method
    80 patients who were candidates for elective knee arthroscopic surgery were selected and randomly divided into case and control groups. Immediately after the induction stage of anesthesia, which was the same for both groups, 0.15 mg/kg of intravenous dexamethasone was administered to the case group. The same amount of distilled water was intravenously administered as placebo to the control group. The temperature of the operating room was kept between 20 and 25 degrees centigrade. When the operation ended, shivering score was measured and recorded by a trained nurse in the recovery room. The patients and the nurse were blind to case and control allocation of the patients.
    Results
    The mean age of the patients, the temperature difference between operating room and patient's body, and shivering score were 27.34 years, 9.52 degrees centigrade and 1.76 respectively. Both groups were matched for age, weight, operating room and patient's body temperature difference, surgery time, recovery time, and the amount of administered fluids. There were statistically significant differences in score and incidence of shivering between the two groups. A statistically significant correlation was also found between administered fluid volume and shivering score in both groups.
    Conclusion
    The obtained results revealed that intravenous dexamethasone is effective in the prevention of post-general anesthetic shivering. This confirms previous studies and it seems that this study supports central mechanism of post-general anesthetic shivering rather than peripheral one.
    Keywords: 1) Post, Anesthetic Shivering 2) Intravenous Dexamethasone 3) Knee Arthroscopy
  • F. Sina, M. Rohani, B. Zamani, S.M.A. Akbariannia, E. Sariri Page 131
    Background and Aim
    Preeclampsia is the major cause of maternal and perinatal morbidity and mortality. Transcranial Doppler(TCD) as a noninvasive procedure is used to assess hemodynamic changes in middle cerebral artery(MCA). Knowing the influence of normal pregnancy and preeclampsia on brain hemodynamics is essential for proper management of anesthesia, labor and vasoactive drug usage in these patients. The aim of the present study is to evaluate and compare vasomotor reactivity in normal pregnancy and preeclampsia. Patients and
    Method
    In this case-control study, transcranial Doppler ultrasound was used to measure peak systolic velocity(PSV), end-diastolic velocity(EDV), mean flow velocity(MV), and pulsatility index(PI) in the middle cerebral artery(MCA) of 16 preeclamptic and 15 normotensive pregnant women in the third trimester. Cerebral vasomotor reactivity(VMR) was measured as percentage of changes in peak flow velocity after inhaling 5% co2 for 1-2 minutes. Statistical analysis was done using independent t-test and Fisher Exact test.
    Results
    There was no significant difference in terms of maternal age, gestational age and gravidity between the two groups. Preeclamptic women had higher baseline peak(113.3 compared with 76.31 cm/s, P<0.001), end diastolic(59.1 compared with 38.4cm/s, P<0.001) and mean velocity(73.8 compared with 46.1 cm/s, P<0.001). In comparison to normotensive group, preeclamptic women showed a significant decrease in vasomotor reactivity(4.41% compared with 8.51%, P<0.001).
    Conclusion
    Preeclamptic patients had elevated baseline peak, end-diastolic and mean velocity in the MCAs and decreased VMR in reaction to 5% co2 inhalation. These findings are consistent with a state of vasoconstriction in preeclamptic women which is unresponsive to stimuli that under normal circumstances result in vasodilation. Cerebral edema, hemorrhage, ischemia, and convulsion are all considered as complications developing in preeclampsia or eclampsia. The precise etiology of these complications is unknown but they might be seen due to vascular disturbance. Under normal circumstances, autoregulation maintains the blood flow of the brain subject to a wide range of changes in systemic blood pressure. It seems that autoregulation malfunctions in preeclampsia. Abnormal response given to cerebral perfusion pressure by cerebral vessels might have a role in pathophysiology of cerebral dysfunction which is seen in preeclampsia.
    Keywords: 1) Pregnancy 2) Cerebral Vasomotor Reactivity 3) Preeclampsia
  • Gh.H. Alishiri, M. Amini, M. Ahmadzad Asl, Gh.A. Ghorbani, A.M. Jafari, A. Salimzadeh Page 137
    Background and Aim
    Osteoarthritis(OA) is the most frequent disorder seen in the population and imposes a great financial load on the health systems worldwide. This issue necessitates more evaluations to elucidate factors influencing its incidence, severity or clinical presentations. The aim of the present study is to find out whether helicobacter pylori(H.pylori) seropositivity differs significantly in patients suffering from OA in comparison with healthy population. Patients and
    Method
    In an analytic observational cross-sectional study, an enzyme-linked immunosorbent assay(ELISA) was used to detect H.pylori specific immunoglobulin G(IgG), immunoglobulin A(IgA) and antibodies against cytotoxin-associated-protein A(anti-Cag A) in 90 patients with OA referred to Baqiyatollah rheumatology clinic and 95 healthy control individuals. For data analysis independent t-test was used.
    Results
    The average age was 53(±0.64) years for 84 women and 6 men in OA group and 39.67(±1.12) years for 78 women and 17 men in the control group. Mean serum IgA level was 40.3(±3.75) and 27.26(±2.05) for OA and control groups respectively. In our evaluation this disparity was statistically significant(P=0.003). Anti H.pylori IgG serum level was not significantly higher in patients with OA in comparison with healthy individuals(P=0.128). Also, anti-CagA antibody serum level did not show a significant difference between OA and control groups(P>0.05).
    Conclusion
    Serum level of anti H.pylori IgA antibody was significantly higher in patients with OA than healthy individuals(p=0.003). This finding was not true for anti-Cag A and IgG antibodies.
    Keywords: 1) Prevalence 2) Helicobacter Pylori 3) Osteoarthritis
  • H. Ghaem, P. Jafari, Sh Moslehi Page 145
    Background and Aim
    Breast cancer is the most common cancer in women. Early detection of breast cancer is effective in reducing its mortality rate, and the best method of its screening is breast self-examination. The purpose of this study was to determine the knowledge of breast self-examination among the female students of Shiraz university of sciences and Shiraz university of medical sciences in 2004. Patients and
    Method
    A cross-sectional study was conducted. The sample contained 198 female students of Shiraz university of sciences and 180 female students of Shiraz university of medical sciences. The subjects were selected through stratified random sampling(the major was strata). Data were collected by a questionnaire with a reliability of more than 80% and analyzed by SPSS 11.5.
    Results
    Judging from the answers given to the total 12 questions on the knowledge of BSE, the results showed that the mean knowledge of BSE in the students of Shiraz university of sciences and Shiraz university of medical sciences was 4.7±7.6 and 5.8±2.9 respectively, which was indicative of a significant association(P<0.049). There was no significant relation between the level of knowledge of BSE and family history of breast cancer, age, educational year, and marital status. However, there was a significant association between the level of knowledge of BSE and major(P<0.000).
    Conclusion
    In conclusion, the student's level of knowledge of BSE was lower than average. Therefore, it is recommended that educational practical workshops on the aforementioned matters be held.
    Keywords: 1) Knowledge 2) Breast Self, Examination 3) Breast Cancer 4) Students
  • A.R. Mohebbi, S. Mohebbi Page 155
    Background and Aim
    Some headaches may originate from sinonasal area and can develop without any inflammation or infection signs. Contact points between lateral nasal walls and the septum may trigger pain via trigeminovascular system. The aim of the present study is to evaluate the role of endonasal endoscopic surgery in the management of sinonasal headaches with special regard for diagnostic criteria and patient's choice. Patients and
    Method
    In this prospective, non-randomized, quasi-experimental study, 36 patients suffering from chronic and refractory headaches were evaluated by examination(rhinoscopy and/or endoscopy), sinus CT scan, anesthetic test and then categorized into four groups according to the diagnostic method. Pain severity prior to and after surgery(with an average follow-up period of 18 months) was assessed by VAS(visual analogus scale) method(0-10 scale) and analyzed by ANOVA.
    Results
    Overall success rate was 83%, including 11% cure and 72% improvement. The best response was noted in patients whose diagnostic criteria were all positive. The response in all patient groups except those who only had positive examination was statistically significant. 39% of the patients had been previously diagnosed with migraine and 78% of them developed improvement.
    Conclusion
    Surgery in cases with more positive evidence of contact points, particularly if medical therapy has failed, could be successful. This issue may be acceptable even in migrainous patients.
    Keywords: 1) Headache 2) Contact Point 3) Migraine 4) Sinonasal Endoscopic Surgery
  • S. Moradi, Gh.H. Ghaffarpour Page 163
    Background and Aim
    Vitiligo is a common skin disorder with unknown origin. An increased prevalence of autoimmune diseases, including thyroid diseases, has been described in patients with vitiligo. The aim of this study was to assess the prevalence of thyroid dysfunction and hypoparathyroidism in patients with vitiligo. Patients and
    Method
    One hundred and nine patients(38 males & 71 females) with vitiligo were studied. Thyroid physical examination and thyroid function tests were done. Thyroid antibodies, calcium and phosphorus were measured. The collected data were analyzed by using SPSS version 11.
    Results
    30.1% of the patients had thyromegaly. Hypothyroidism was found in 16(15.7%) out of 109 cases. Two of them had clinical and 14 subclinical hypothyroidism. One patient had Graves disease. Anti-body positivity was the most common disorder(anti-TPO & anti-tg were positive in 36.7% & 32.1% respectively). No patient had hypoparathyroidism.
    Conclusion
    According to our study, thyroid dysfunction especially hypothyroidism and thyroid antibodies increase in patients with vitiligo. Therefore, we recommend thyroid antibodies assessment and thyroid function evaluation in these patients.
    Keywords: 1) Vitiligo 2) Thyroid Dysfunction 3) Thyroid Anti, Bodies
  • M. Nojoomi, Kh Anbari Page 169
    Background and Aim
    During recent years, the quality of life as one of the important outcomes of chronic diseases has been paid attention to by clinical researchers. The aim of this study was to determine the quality of life of the patients with HIV/AIDS referred to the West consulting center of behavioral diseases in Tehran and to draw a comparison with the quality of life of healthy persons. Patients and
    Method
    Using simple sampling method, this cross-sectional study was carried out on 139 patients and 139 healthy subjects in the control group matching the patients for age and sex. The study made use of the summarized quality of life questionnaire of World Health Organization(WHO-Qol-Brief). Demographic and clinical variables associated with the quality of life of HIV/AIDS patients were assessed. Statistical tests like t-test, Chi-square, One-way ANOVA, and Linear regression were used for data analysis.
    Results
    The majority of the patients(88.5%) were male with secondary education. 28.1% were married and the majority of them were unemployed. The average age of the cases was 35.49 years(6.42 SD). A significant difference was seen between the patients and the control group in all aspects of quality of life(P<0.001). The variables such as sex, marital status, education, job, CD4+ cells count, and the clinical stage of the disease had a significant effect on the quality of life of the patients. In multivariable analysis, the most important predictive factor in the quality of life of the patients was the clinical stage of the disease.
    Conclusion
    Providing psychosocial services with continuous and multidisciplinary care models besides medical interferences can promote the health-related aspect of quality of life in patients suffering from HIV/AIDS.
    Keywords: 1) Quality of Life 2) AIDS 3) HIV Positive 4) Healthy Control
  • A. Neshasteh, Riz, N. Bishesari, S. Khoei Page 177
    Background and Aim
    5-iodo-2-deoxyuridine(Iudr) is a thymidine analog that is known as a radiosensitizer for human cancer cells in in vitro and in vivo studies. The investigations on the spheroid have shown that Iudr uptake of cells increases with the increasing Iudr incubation time. The aim of this study was to evaluate the extent of cytogenetic damage induced by ionizing radiation at different intervals of cell incubation with Iudr using comet assay.
    Material And Method
    In this basic experimental study, U87MG, a Glioblastoma cell line was cultured as spheroid in two different sizes, 100 and 300µm. The spheroids were incubated with Iudr in three different volume doubling times. Then they were irradiated by 2Gy of gamma radiation of cobalt 60. The extent of DNA damage was measured using alkaline comet assay and the data were analyzed by Student's t-test.
    Results
    The results showed the extent of DNA damage induced by gamma radiation in combination with Iudr was greater in spheroids with 300µm of diameter than spheroids with 100µm of diameter. Investigations revealed that the DNA damage after two volume doubling times of incubation with Iudr is significantly more than one volume doubling time of incubation in two different sizes of spheroids, but the extent of damage in spheroids with 300µm of diameter was larger. However, there is no significant difference between the DNA damage after incubation for two and three volume doubling times.
    Conclusion
    As it can be seen, two-volume-doubling-time incubation of cells is more suitable than one or three volume doubling times to develop radiation sensitivities.
    Keywords: 1) Glioblastoma 2) Spheroid 3) Iudr 4) Comet
  • A. Vaseghnia, I. Ebrahimi Takamjani, J. Sarrafzadeh Page 187
    Background and Aim
    Good balance is essential to do daily activities. Recent studies have focused on the adaptability of balance through previous experiences and training. Study of the balance of people who have had some kind of these experiences can clarify the nature of the adaptability of balance. The aim of the present study is to evaluate balance ability in persons who are exposed to balance perturbations during daily activities for a long time in order to confirm the effects and durability of balance training exercises that are important in rehabilitation. Patients and
    Method
    This is a cross-sectional experimentalloid study conducted on 60 healthy subjects divided into 2 groups, each containing 30 adult women who were selected by simple random sampling and inclusive criteria. Group 1 had no experience of using high-heeled shoes during 6 months prior to the experiment and group 2 had the experience of continuous use of high-heeled shoes(more than 3 cm) for at least 6 months. Using Biodex Stability System, Overall Dynamic Stability Index(ODSI) and Overall Limits of Stability Index(OLSI) were recorded while the subjects were wearing shoes designed at three heel heights(0cm, +3cm, +5cm) in different trials. ODSI and OLSI were dependent variables that were compared in each group by repeated measurement test and between the groups by independent t-test. The data analysis was done by SPSS version 10.
    Results
    In group 1, with increasing heel height to +5cm as compared with 0cm or +3cm, the ability of balance control decreased significantly(p<0.05), but in group 2, with increasing heel height, no significant difference was detected in the ability of balance control. Besides, the two groups were significantly different in terms of ODSI for +5cm heel height(p<0.05).
    Conclusion
    Different biomechanical factors such as changing the position of ankle joint and neural factors such as dependency on feedback system could explain lack of rapid and suitable muscular responses and balance control with increasing heel height in the subjects of group 1. Although there were the same changes in heel height and biomechanical factors in group 2, it seems that the changes in neural factors which are due to the prolonged use of high-heeled shoes might be the reason for the difference between the two groups. Suitable anticipatory responses to control the balance with increasing heel height could explain the results in this group. There might be some kind of adaptation and learning in group 2 due to the prolonged use of high-heeled shoes. The findings support the adaptation in C.N.S and permanent changes in the strategies of balance control during daily motor activities.
    Keywords: 1) Heel Height 2) Balance 3) Biodex Stability System 4) Anticipatory Response
  • F. Hashem Dabbaghian, S.A. Gooshegir, S.M. Siadati Page 199
    Background and Aim
    Cupping therapy(Hejamat) as one of the methods used in traditional Iranian medicine is now progressively applied. Some scholars are seriously against this method of treatment, while some others admit it without questioning. The goal of this study is to assess traditional treatment centers and their clients in Tehran. The study also intended to determine demographic features of the clients, the frequency of illnesses for which the patients were referred to these centers, and the client's satisfaction with cupping therapeutic effects. Patients and
    Method
    This cross-sectional study was done on 400 clients attending 15 traditional medical centers through a questionnaire and interviews. Random sampling and simple sampling methods were used to select the studied Hejamat centers and the subjects respectively. Mean, SD(standard deviation) and frequencies were reported to describe the data. Chi-square and Kruskalwalis test were used to analyze the obtained results.
    Results
    The results revealed that over 85% of the clients were satisfied with the therapeutic effects of Hejamat. Most of the subjects were men, married, low educated and had a below-average monthly income. 63% believed that this method was less expensive than other methods of treatment. Strong faith in the usefulness of Hejamat and religious beliefs were the most common motivations on the part of the clients.
    Conclusion
    With regard to increasing use of cupping to treat a wide group of illnesses and the client's satisfaction, presenting suitable and proper use, informing people of its usage, and supervising the above-mentioned centers should be considered by authorities.
    Keywords: 1) Hejamat 2) Blood Letting 3) Cupping Therapy 4) Traditional Medicine
  • N. Hooman, H. Otoukesh A. Madani S.T. Esfehanim., M. Sharifian, Mohkam, A. Mahdavi, N. Ataei, P. Mohseni, F. Gholikhani, E. Latif Page 207
    Background and Aim
    Infants suffering from chronic renal failure should be treated by peritoneal dialysis, hemodialysis or renal transplantation. Unfortunately, the last two modalities are fraught with too many technical difficulties to be used in very young infants. Therefore, until proper weight and age are achieved, prescribing CAPD(Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) will be mandatory. Providing national registry in many countries has helped to improve the quality of care provided for the patients on CAPD. For this reason we decided to do a multicentral epidemiological study of Iranian children on CAPD. Patients and
    Method
    The records of children on CAPD referred to three main dialysis centers(Ali Asghar, Markaz Tebi, and Mofid Children's Hospitals) from 1993 to 2004 were collected and reviewed retrospectively. The incidence rate of peritonitis and patient's survival rate were determined. T-test, Chi-Square, and Kaplan Mayer were used to compare means, frequency and survival respectively. Cox regression was applied to determine factors influencing survival and correlation coefficient was calculated to reveal the relation between variables. P<0.05 was considered significant.
    Results
    Between 1993 and 2004, 57 children(27 females, 30 males) with a mean age of 32.3 months(ranging from 0.08 to 156 months) were on CAPD. The etiologies of renal failure were hereditary(10.5%), cystic(22.8%), glomerulopathy(33.2%), uropathy(14.3%), dysplasia(8.7%), and miscellaneous or unknown(10.5%). 99 Tenckhoff catheters were inserted surgically. The most frequent surgical complications were hernia and leakage. Peritonitis rate was 1:4.85 patient's months. The rate of peritonitis was higher in children under 12 months, those with Tenckhoff catheters, and children with a low weight and BMI(Body Mass Index) at the start of CAPD(P=0.01). The results of peritoneal fluid cultures were as follows: gram positive(32%), gram negative(28%), negative(30%), and fungi(10%). There was a significant correlation between fungal peritonitis and peritonitis rate and the first episode of peritonitis(P=0.01). The mean of patient's survival rate was 0.9 years(95% CI 0.61-1.16). The outcomes of children were recovery(10.5%), transplantation(8.8%), switch to hemodialysis(7%), still on CAPD(14%), death(57.9%), and 1.8% were missed out.
    Conclusion
    Due to the high rate of mortality and morbidity in children on CAPD, we recommend tighter nutritional control, periodical re-education to parents, and expert medical staff to improve the prognosis.
    Keywords: 1) Ambulatory Peritoneal Dialysis 2) Peritonitis 3) Epidemiology 4) Pediatric 5) Complications