فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و پنجم شماره 11 (پیاپی 176، بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • راضیه ایوبی اصل، فرزانه تقیان* صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین پیلاتس و مصرف β گلوکان جو بر مقادیر پلاسمایی ابستاتین وکوله سیستوکینین در زنان دارای اضافه وزن بود.
    روش کار
    در این تحقیق نیمه تجربی 32 زن با دامنه سنی 63/6 ±70/39 سال، قد 30/6 ± 85/157 سانتی متر، وزن 25/6 ± 38/69 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 15/1 ± 76/27 کیلوگرم بر مترمربع به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین پیلاتس، نان جو و ترکیبی تقسیم شدند. ابتدا جهت سنجش سطوح ابستاتین و کوله سیستوکینین از آزمودنی ها خون گیری به عمل آمد. سپس آزمودنی های گروه تمرین پیلاتس و گروه ترکیبی تحت تاثیر تمرین پیلاتس (8 هفته، 3 جلسه در هفته، هر جلسه 1 ساعت) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه های ترکیبی و نان جو، یک عدد نان جو حاوی 5 گرم بتاگلوکان را به مدت 8 هفته (یک بار در روز) دریافت کردند. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. سطوح ابستاتین و کوله سیستوکینین پس از 8 هفته تمرین پیلاتس مجددا به روش الایزا اندازه گیری شد. مقایسه درون گروهی داده ها با آزمون t – همبسته و مقایسه بین گروهی با تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد پس از 8 هفته تمرین پیلاتس و مصرف βگلوکان جو در هیچ یک از گروه های تحقیق در سطح ابستاتین تغییرات معناداری مشاهده نشد (05/0p> )؛ اما در دو گروه ترکیبی و گروه نان جو افزایش معنی دار کوله سیستوکینین مشاهده شد (05/0 p≤).
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها استنباط می شود که هشت هفته تمرینات پیلاتس و مصرف βگلوکان جو باعث افزایش معنادار مقادیر پلاسمایی کوله سیستوکینین در زنان دارای اضافه وزن می شود.
    کلیدواژگان: پیلاتس، βگلوکان جو، ابستاتین، کوله سیستوکینین
  • هاله دادگستر*، فریناز فهیمی پور، علیرضا پهلوان صباغ، نوید مقدم، شفیعه موثقی صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    پارگی نسبی تاندون عضله سوپرااسپیناتوس از شایع ترین علل تاندینوپاتی های روتاتورکاف و دردهای شانه است. در شک به این اختلال به دنبال شرح حال و معاینه فیزیکی، MRI از روش های استاندارد تشخیصی است. با وجود آنکه سونوگرافی می تواند در تشخیص پارگی های کامل سوپرااسپیناتوس آزمون تشخیصی قابل قبولی باشد، ولی در اینکه آیا در پارگی نسبی تاندون های شانه، روش تشخیصی قابل قبولی باشد، نظرات مختلفی وجود دارد. لذا بر آن شدیم تا با انجام آزمون های بالینی و کیفیت عملکردی شانه و مقایسه ضخامت تاندون عضله سوپرااسپیناتوس در سونوگرافی با نتایج MRI در بیماران مبتلا به پارگی نسبی تاندون عضله سوپرااسپیناتوس صحت این روش تشخیصی را ارزیابی نماییم.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی در فاصله بهمن ماه 1392 تا بهمن ماه 1395، در 58 بیمار با شکایت درد شانه که معیار های ورود به مطالعه را دارا بودند، آزمون های عملکرد شانه شامل Jobe، Hawkins، Neer، O'Brien، Lift Off و Belly Press انجام شد. کیفیت عملکردی شانه با دو پرسش نامه DASH و WORC سنجیده و ضخامت تاندون سوپرااسپیناتوس با سونوگرافی اندازه گیری شد و پس از آن نتایج با یافته های MRI مقایسه و ارتباط آن ها آنالیز گردید.
    یافته ها
    58 بیمار بررسی شدند که 81% مونث بودند و میانگین سنی بیماران 55.53 سال بود. ضخامت تاندون سوپرااسپیناتوس بر اساس تست کولموگروف – اسمیرنوف توزیع نرمال داشت (2/0p=). به همین علت با آنالیز واریانس ضخامت تاندون بر اساس نتایج آزمون ها مقایسه شد که تفاوت معناداری را نشان نمی داد (05/0p>). ارتباط آزمون های بالینی و کیفیت عملکردی شانه با افزایش ضخامت تاندون عضله سوپرااسپیناتوس بیماران با کمک آزمون رگرسیون بررسی شد که معنادار نبود (05/0p>). نتایج به دست آمده بر اساس ضخامت سوپرا اسپیناتوس با یافته های به دست آمده از MRI مقایسه شد و علی رغم بالاتر بودن متوسط ضخامت تاندون عضله در موارد پارگی نسبی تاندون عضله سوپرااسپیناتوس، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0p>).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، در موارد پارگی های نسبی تاندون عضله سوپرااسپیناتوس علاوه بر آزمون های بالینی و بررسی کیفیت عملکردی، جهت تایید تشخیص انجام آزمون های پاراکلینیک چون MRI و سونوگرافی لازم است.
    کلیدواژگان: پارگی نسبی، سوپرااسپیناتوس، سونوگرافی، MRI
  • بهنام عسکری*، حمید مهدی زاده، صفا کوماسی صفحات 23-33
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی - عروقی علت اصلی مرگ و میر در ایران و سایر کشورهای جهان است. در مورد عوامل خطر و علل مرگ و میر بیماران به دنبال عمل جراحی بای پس عروق کرونر (CABG- Coronary artery bypass grafting) اتفاق نظر وجود ندارد و هدف مطالعه حاضر تعیین این عوامل می باشد.
    روش کار
    در مطالعه مورد شاهدی گذشته نگر و در فاصله زمانی 78 ماهه، اطلاعات بالینی قبل و حین عمل بیماران با جراحی بای پس عروق کرونر که طی 30 روز بعد از عمل فوت کرده بودند (گروه مورد، 36 بیمار) با گروه شاهد به تعداد 144 نفر از بیمارانی که به دنبال جراحی فوت نکرده بودند، ثبت و آنالیز گردید.
    یافته ها
    میزان مرگ ومیر در طی این فاصله زمانی 29/1% بود. سن بالا، جنس مونث، درگیری هر سه رگ کرونری، بیماری انسدادی مزمن ریوی، درگیری شریان اصلی کرونری چپ، نارسایی دریچه میترال، جراحی اورژانسی، شرایط بحرانی قبل از عمل، سطح هموگلوبین پایین، شمارش گلبول سفید خون بالا، آرتریوپاتی خارج قلبی، میانگین زمان کلامپ آئورتی بالا، هیپرتانسیون پولمونری، زمان بای پس قلبی ریوی بالا، استفاده از بالون پمپ داخل آئورتی، استفاده از اینوتروپ و استفاده از ضربان ساز قلبی ارتباط معنی داری با مرگ و میر داشتند.
    نتیجه گیری
    جراحی اورژانس در شرایط بحرانی قبل از عمل، به ویژه در زنان مسن با کوموربیدیتی های متعدد، مرگ و میر بالایی دارد. ارزیابی قبل از عمل و اصلاح عواملی مانند کم خونی، کنترل عوامل التهابی و مشکلات ریوی و کم کردن طول مدت جراحی جهت کاهش مرگ و میر بعد از جراحی کمک کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیماری شریان کرونری، بای پس عروق کرونری، مرگ ومیر
  • حمیدرضا پاک نژاد*، وحید سعیدی صفحات 34-41
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در میان زنان ایرانی است. تشخیص زودهنگام و درمان سریع سرطان پستان در مراحل ابتدایی بیماری، نقش مهمی در بهبود پیش آگهی مبتلایان و کاهش میزان مرگ ومیر در اثر این بیماری دارد. خودآزمایی پستان آسان ترین و ارزان ترین شیوه شناسایی زودرس بیماری می باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان بالای 20 سال تهران نسبت به خودآزمایی پستان انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی – مقطعی می باشد که در سال 95-1394 بر روی 2500 نفر از زنان شهر تهران که به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شده بودند، انجام گرفت. با استفاده از پرسش نامه KAP (Knowledge, Attitudes and Practice) آگاهی، نگرش و عملکرد افراد در مورد خودآزمایی پستان سنجیده شد و اطلاعات به دست آمده با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده 51/32 سال بود. در بخش آگاهی از سرطان پستان، 57/40 درصد و در بخش آگاهی از خودآزمایی پستان 03/23 درصد افراد، از آگاهی خوب بهره مند بودند. در بخش نگرش، 86/47 درصد افراد نگرش مثبت نسبت به انجام خودآزمایی پستان داشتند. در بخش عملکرد تنها 60/11 درصد افراد، ماهیانه به صورت منظم خودآزمایی پستان را انجام می دادند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که زنان مورد مطالعه در مورد خودآزمایی پستان دارای آگاهی، نگرش و عملکرد نامناسب بودند؛ بنابراین پیشنهاد می گردد که برنامه های آموزشی مناسب در مورد افزایش آگاهی های سرطان پستان و روش های تشخیص زودرس آن طراحی گردد و در دسترس زنان جامعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، خودآزمایی پستان، سرطان پستان
  • سمیه عبدی*، سهیل سبحان اردکانی صفحات 42-51
    زمینه و هدف
    از آنجا که باقی مانده سموم شیمیایی در محصولات غذایی برای سلامتی انسان ها مخاطره آمیز است، این مطالعه با هدف تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توت فرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از مصرف این محصول انجام یافت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، 30 نمونه توت فرنگی کشت شده در گلخانه از بازار مصرف شهر همدان خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده کردن و هضم نمونه ها، غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون به روش اسپکتروفتومتری به ترتیب در طول موج های 400 نانومتر و 245 نانومتر در سه تکرار تعیین شد. از طرفی مخاطره تجمعی باقی مانده سموم در توت فرنگی مطابق مدل مربوطه ارزیابی شد.
    یافته ها
    غلظت باقی مانده سموم در نمونه ها (میلی گرم در کیلوگرم) برای بنومیل در محدوده 013/0 تا 989/0 و برای دیازیون نیز در محدوده 01/0 تا 416/1 بود. همچنین میانگین غلظت هر دو سم، بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه اروپا بود. از طرفی هرچند ارزش شاخص MOET با 51/180، بیان گر مخاطره تجمعی باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون موجود در توت فرنگی بود، ولی نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت نشان داد که بر اساس سرانه مصرف کنونی، باقی مانده سموم برای مصرف کنندگان توت فرنگی فاقد مخاطره است.
    نتیجه گیری
    هرچند نتایج نشان داد که مقادیر باقی مانده سموم در توت فرنگی برای مصرف کننده فاقد مخاطره بود، ولی با توجه به استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی، برای دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به پایش باقی مانده سموم برای کسب اطلاع از میزان دریافت از طریق رژیم غذایی و اطمینان از عدم مخاطره آن ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بنومیل، دیازینون، ایمنی غذایی، مخاطره سلامت، توت فرنگی
  • مسعود عبدالهی، حسین هنری*، سید مسیح اعتمادایوبی صفحات 52-60
    زمینه و هدف
    یکی از راه های تقویت اثر واکسن ها استفاده از یاور ها می باشد. STxB باکتری شیگلا دارای نقش یاوری و حاملی بوده و می توان با ترکیب کردن آنتی ژن های کاندیدای واکسن با این یاور به تولید واکسن مناسب پرداخت. غاسول صابونی گیاهی دارای فعالیت ان-گلیکوزیداز می باشد. ایزوفرم 6 این گیاه (SO6)، آدنین 4324 را در توالی حفاظت شده GAGA در 28SrRNA پورین زدایی کرده و سنتز پروتئین را مختل می کند. هدف این مطالعه، بیان ژن SO6-STxB در باکتری اشرشیا کلی و بررسی تیتر آنتی بادی آن در موش می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی ژن SO6 با جایگاه های آنزیمی BamHI و SalI از پلاسمید pUC57 جداسازی گردید و در وکتور بیانی pET28a(+) حاوی ژن STxB زیرهمسانه سازی و به باکتری اشرشیا کلی سویه BL21(DE3) تراریخت شد. بیان پروتئین نوترکیب SO6-STxB توسط IPTG القا و تخلیص به وسیله کروماتوگرافی تمایلی ستون نیکل انجام گردید. تایید پروتئین نوترکیب با استفاده از وسترن بلات انجام گرفت. موش ها به صورت صفاقی با پروتئین تخلیص شده واکسینه شدند و تیتر IgG سرم به روش ELISA مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    زیرهمسانه سازی ژن STxB-SO6 در وکتور بیانی pET28a(+) به وسیله واکنش PCR و هضم آنزیمی، تائید شد. پروتئین نوترکیب 5/37 کیلودالتونی تولید شده به وسیله SDS-PAGE و لکه گذاری وسترن تایید شد. سپس آنتی بادی تولید شده از سرم موش جداسازی و توسط الایزا اندازه گیری گردید.
    نتیجه گیری
    آنتی ژن STxB-SO6 نوترکیب تخلیص شده می تواند برای تحقیقات ضد سرطانی و کاندید واکسن استفاده شود.
    کلیدواژگان: STxB، شیگلا، غاسول صابونی، فعالیت N-glycosidase، SO6
  • لوییزا اقدسی، حمیدرضا پوراعتماد*، جلیل فتح آبادی، آقای سعید صادقی صفحات 61-71
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مداخله تلفنی خانواده محور برنامه حرکتی اسپارک بر تبحر حرکتی و شدت علائم اتیسم کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون و بدون گروه کنترل بود. تعداد 9 خانواده دارای کودک با اختلال طیف اتیسم عملکرد بالا مراجعه کننده به مراکز توان بخشی ویژه کودکان اتیسم از شهرهای تهران، اصفهان، شهر قدس و کرمانشاه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و مداخله در 24 جلسه 45 دقیقه ای (هفته ای 3 جلسه) و به مدت 8 هفته به صورت تلفنی اجرا شد. از مقیاس سنجش شدت علائم اتیسم گیلیام (گیلیام، 1995) و فرم کوتاه پرسش نامه تبحر حرکتی برونینگز- اوزرتسکی (برونینگز، 1978) برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون آماری t وابسته تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که مداخله خانواده محور تلفنی برنامه حرکتی اسپارک به طور معنی داری سبب بهبود تبحر حرکتی کودکان با اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا شده است (05/0p<)، اما تاثیر معنی داری در شدت علائم اختلال طیف اتیسم در این کودکان دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که مداخله تلفنی خانواده محور اسپارک روشی اثربخش برای کاهش مشکلات حرکتی کودکان با اختلال طیف اتیسم است.
    کلیدواژگان: مداخله تلفنی، خانواده محور، اسپارک، شدت علائم اتیسم، تبحر حرکتی
  • فرشته شهیدی، خانم چنور شاکری، زهره دلفانی* صفحات 72-84
    زمینه و هدف
    نداشتن فعالیت بدنی همراه با اختلال کارکردهای فیزیولوژی و کاهش مقاومت بدن در برابر استرس اکسیداتیو است. مکمل چای سبز سیستم دفاع آنتی اکسیدانی پلاسما را در زمان استراحت و در طول تمرین ورزشی افزایش می دهد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر هشت هفته تمرین هوازی تناوبی و مصرف مکمل چای سبز بر شاخص های استرس اکسیداتیو دختران جوان غیرفعال بود.
    روش کار
    مطالعه نیمه تجربی حاضر، در قالب یک طرح پیش و پس آزمون اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه دختران جوان غیرفعال (18-15 سال) شهرستان سنندج بود. 30 نفر از داوطلبین، به صورت تصادفی ساده انتخاب و به سه گروه 10 نفره شامل تمرین-مکمل، تمرین-دارونما و مکمل به تنهایی تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی تناوبی به مدت هشت هفته، هفته ای سه جلسه به صورت فزاینده بود. نمونه خونی اولیه در حالت پایه قبل از شروع مکمل سازی و تمرین و خون گیری دوم 48 ساعت بعد از اتمام فعالیت 8 هفته ای جمع آوری شد. میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC-Total Antioxidant Capacity) و مالون دی آلدئید (MDA-Malondialdehyde) با استفاده از کیت الایزا اندازه گیری شد. از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) با آزمون تعقیبی توکی و از آزمون t همبسته با سطح معناداری 05/0 p≤ استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معناداری در MDA بین سه گروه مشاهده شد. به طوری که MDA گروه تمرین-دارونما تفاوت معناداری را با گروه مکمل نشان داد؛ اما در شاخص TAC تفاوت معناداری بین سه گروه در مرحله پس آزمون مشاهده نشد. بر اساس نتایج آزمون t همبسته، شاخص MDA در هر سه گروه به طور معناداری کاهش یافت اما شاخص TAC فقط در گروه مکمل کاهش معناداری داشت.
    نتیجه ‎گیری: به نظر می رسد داشتن فعالیت فیزیکی منظم مشابه یک مکمل ضداکسایشی عمل می کند که در شرایط استرس، سلامت فرد را به خوبی حفظ می کند و مکمل چای سبز سبب تاثیر مضاعف می شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی تناوبی، مکمل چای سبز، شاخص های استرس اکسیداتیو، دختران غیرفعال _
  • لادن رضایی* صفحات 85-97
    زمینه و هدف
    در پرتودرمانی، یون های اکسیژن، دارای فواید بیشتری از نظر خواص بیولوژیکی نسبت به یون های سبک تر نظیر پروتون است. اکسیژن، دارای انتقال خطی انرژی (LET-Linear Energy Transfer) بیشتر و اثر بیولوژیکی نسبی (RBE-Relative Biological Effectiveness) بزرگ تری هستند. برای طراحی قله براگ گسترش یافته (SOBP-Spread-Out Bragg Peak) از دوز بیولوژیکی، روشی کاربردی را با محاسبات مونت کارلو و محاسبات ماتریسی طراحی کرده ایم. این روش را برای پرتوهای اکسیژنی و نیز پروتونی به کار برده ایم.
    روش کار
    پس از استخراج پروفایل های قله براگ، توسط کد Geant4، ضرایب وزنی شدت برای هر پرتو برای ایجاد یک SOBP یکنواخت استخراج شده است. همچنین مقدار RBE با توجه به مدل خطی-درجه دوم (LQ) محاسبه گردیده است. نمودار دوز بیولوژیکی، دوز فیزیکی و سطح بقای سلولی در تابش هر دو یون نیز به دست آمده است.
    یافته ها
    SOBP بیولوژیکی طراحی شده، یکنواختی مطلوبی را نشان می دهد. دوز فیزیکی حاصل از پرتوهای پروتونی و اکسیژنی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، اما برای دوز بیولوژیکی، اختلاف فاحشی بین آن دو وجود دارد. حتی با وجود تنظیم شدت پرتوها برای ایجاد یک دوز بیولوژیکی یکسان، نمودار سطح بقای سلولی، تفاوت بسیار زیادی با یکدیگر خواهند داشت.
    نتیجه گیری
    ویژگی ها و اثرات بیولوژیکی اکسیژن نسبت به پروتون، برای بهینه سازی سیستم برای رساندن حداکثر آسیب به بافت تومور و حداقل آسیب به بافت های سالم اطراف می تواند انتخاب مناسبی باشد. وجود جداول غنی تر از مقادیر تجربی برای پارامترهای موثر بر مقدار اثر بیولوژیکی نسبی در تابش اکسیژن، دقت در این بهینه سازی را شدیدا بالا می برد.
    کلیدواژگان: هادرون تراپی، کد Geant4، دوز فیزیکی، دوز بیولوژیکی، اثر بیولوژیکی نسبی لینی
  • سید رضاسعادت مصطفوی، محمدرضا حسینی* صفحات 98-107
    زمینه و هدف
    بررسی پاتولوژی های شانه به عنوان یکی از آسیب های شایع ارتوپدی با توجه به عدم حساسیت کافی یافته های بالینی یکی از مطالب مورد بحث در مقالات رادیولوژی می باشد. به طور سنتی MRI شانه مدالیته انتخابی تشخیصی می باشد. ولی با توجه به محدودیت های آن همچون هزینه بالا و عدم در دسترس بودن نیاز به روش های ساده و ارزان تر احساس می شود. سونوگرافی می تواند جایگزین مناسبی در این زمینه و بررسی پاتولوژی های بافت نرم شانه باشد. در این مطالعه به بررسی میزان تطابق یافته های سونوگرافی و MRI در موارد پارگی های پارشیل و کامل عضلات کاف و یافته های همراه همچون بورس ساب اکرومیال و تغییرات دژنراتیو مفصل شانه پرداخته شده است.
    روش کار
    در این مطالعه که نوعی مطالعه بررسی روش ها می باشد 85 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی بیمارستان حضرت رسول اکرم با درخواست MRI شانه مورد بررسی همزمان سونوگرافی قرار گرفتند. میزان تطابق سونوگرافی و MRI در تشخیص محل و شدت پارگی های کامل و پارشیل در عضلات اصلی کاف و همچنین میزان و شدت افیوژن بورس ساب اکرومیال و هایورتروفی مفصل اکرومیوکلاویکولار مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 85 بیمار (30 مرد و 55 زن) با آسیب های مختلف در عضلات سوپرااسپیناتوس، اینفرااسپیناتوس، ساب اسکوولاریس و سر بلند بایسپس سونوگرافی در تطابق مناسب و بالایی با یافته های MRI در تشخیص پارگی های پارشیل و کامل و نیز محل آن ها می باشد. هرچند میزان رتراکشن تاندون را کمتر از حد مورد انتظار بر اساس MRI پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    سونوگرافی شانه می تواند به عنوان مدالیته جاگزین MRI به ویژه در مواردی که MRI در دسترس نمی باشد، جهت بررسی پارگی تاندون های کاف و نیز میزان و شدت افیوژن بورس ساب اکرومیال و هایپرتروفی مفصل اکرومیوکلاویکولار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سونوگرافی، MRI، روتاتور کاف، بورس ساب اکرومیال، تاندون، پارگی
  • عاطفه صادقی شرمه، علی اکبر دلبندی، پیام طبرسی، اسماعیل مرتاض، مجید خوش میرصفا، محمدرضا بلوری، الهام علیپور، مهدی شکرابی* صفحات 108-117
    زمینه و هدف
    علی رغم درمان پذیر بودن بیماری سل (Tuberculosis-TB)، این بیماری همچنان جزو 10 عامل اصلی مرگ و میر در جهان به حساب می آید. در دهه اخیر یکی از عوامل نگران کننده در درمان بیماری سل، ظهور گونه های مقاوم به داروهای ضد سل (Drug Resistant-Tuberculosis-DR-TB) است. از این رو مطالعه حاضر به بررسی عوامل اپیدمیولوژیک، یافته های آزمایشگاهی و بالینی تاثیرگذار بر ابتلا به سل و به ویژه انواع مقاوم به داروی آن پرداخته است.
    روش کار
    در مطالعه مورد-شاهدی حاضر یافته های بالینی و آزمایشگاهی 67 بیمار مبتلا به سل حساس به دارو (DS-TB)، 20 بیمار مبتلا به DR-TB بستری در بخش سل بیمارستان مسیح دانشوری طی مدت یک سال (95-94) و 30 فرد سالم به عنوان کنترل، جمع آوری شد. بیماری تمامی بیماران مسلول وارد شده در مطالعه بر اساس شرح حال بالینی، معاینات فیزیکی، نتایج آزمایش ها و یافته های رادیولوژیکی توسط متخصص عفونی تایید شد و بیماران مسلول بر اساس چگونگی پاسخ به دارو به دو گروه DS-TB و DR-TB تقسیم بندی شدند. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    بروز سل مقاوم به دارو با عوامل مختلفی ازجمله سابقه درمان درگذشته و تماس با مسلول در ارتباط است. همچنین از نظر یافته های آزمایشگاهی نیز تفاوت معناداری بین سه گروه مورد از نظر سرعت رسوب گذاری گلبول های قرمز (ESR)، مقادیر پروتئین واکنشگر C (CRP) و آنزیم آدنوزین دآمیناز (ADA) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، پیشنهاد می شود در بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انواع مقاوم به داروی سل (بیماران با سطح سواد پایین، دارای سابقه مصرف دارو در گذشته و غیره) هستند، درمان با دقت و حساسیت بیشتری دنبال شود. همچنین توجه به تفاوت های موجود در یافته های بالینی و آزمایشگاهی دو گروه حساس و مقاوم به دارو نیز ممکن است در تشخیص بهنگام و درمان بهتر این بیماری کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سل مقاوم به دارو، سل حساس به دارو، یافته های آزمایشگاهی، اطلاعات بالینی
|
  • Raziyeh Auobi Asl, Farzaneh Taghian* Pages 1-12
    Background
    The aim of this study was to compare the effect of eight weeks of pilates exercise and consumption of β-glucan on the plasma level of obestatin and cholecystokinin in overweight women.
    Methods
    In this semi-experimental study, 32 women with a mean age of 39.70±6.63 years, height 157.85±6.30 cm, weight 69.38±6.25 kg, and body mass index 27.76±1.51 kg/m2 were randomly divided into four groups including: control, pilates training, barley bread and combination. Firstly, blood samples were collected from subjects for measuring obestatin and colostomyolone levels. Then, pilates and combined groups were exposed to pilates training (8 weeks, 3 sessions per week, each session for 1 hour). The combined group and barley group received one barley of 5 grams of beta-glucan for 8 weeks (once a day). The control group received no intervention. Abestatin and cholecystockinin levels were measured by ELISA method after 8 weeks of pilates training. For comparison, t-test for paired comparison and analysis of variance test (ANOVA) were used for comparison between groups (significant level p<0.05).
    Results
    The results showed no significant changes after 8 weeks of pilates training and consumption of β-glucan barium in any of the study groups (p>0.05). But there was a significant increase in cholecystokinin in the combined group and barley group (p≤0.05).
    Conclusion
    Based on this study eight weeks of training pilates and consumption of barley beta-glucan causes a significant increase in cholecystokinin plasma levels in overweight women.
    Keywords: Pilates, ?-glucan barley, Obestatin, Cholecystokinin
  • Haleh Dadgostar*, Farinaz Fahimi Pour, Alireza Pahlevan Sabagh, Navid Moghadam, Shafieh Movasseghi Pages 13-22
    Background
    Partial tear of supraspinatus tendon is one of the most common causes of shoulder pain. Following history and clinical examination, MRI is the standard diagnostic method. The aim of this study was to evaluate the accuracy of the clinical tests and quality of function of shoulder and comparison of the thickness of the supraspinatus tendon measured on ultrasound with the results of MRI performed among patients with partial tear of supraspinatus tendon.
    Methods
    58 patients with rotator cuff tendinopathy criteria (from 2013 to 2016) entered the study. The clinical examination (Jobe, Hawkins, Neer, O'Brien، Lift Off, Belly Press), quality of function (by DASH and WORC questionnaire), ultrasound (to evaluate supraspinatus tendon thickness), and MRI were performed and data were analyzed with SPSS version 23 for association.
    Results
    In our study, 58 patients were evaluated (81% female, 55.53 years mean age). The result of KS test was not significant (p=0.200). The clinical examination and quality of function and thickness of supraspinatus tendon were not related (p>0.05). Although higher average thickness of supraspinatus tendon in case of partial tear was observed on MRI, there was no significant difference (p>0.05).
    Conclusion
    Considering the findings, in cases of partial tear of supraspinatus muscle tendon, in addition to clinical tests and functional quality evaluation, paraclinical tests such as MRI and ultrasound are necessary to confirm the diagnosis.
    Keywords: Partial tear, Supraspinatus, Magnetic Resonance imaging, Ultrasound
  • Behnam Askari*, Hamid Mehdizadeh, Safa Koomasi Pages 23-33
    Background
    Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality in Iran and in the world. There is a controversy about risk factors and causes of mortality following Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery and the purpose of this study is to determine these factors.
    Methods
    In the retrospective case-control study, from March 2010 to July 2016 preoperative and intraoperative clinical data's of CABG patients were obtained and analyzed. Case group included 36 patients who died during the 30 days after operation and control group included 144 patients who had not died after surgery.
    Results
    The mortality rate during this interval was 1.29% (36/2774). Old age, female sex, three vessel disease, chronic obstructive pulmonary disease, left main involvement, mitral valve regurgitation, emergency surgery, preoperative critical condition, low hemoglobin level, high white blood cell count, peripheral vascular disease, high aortic cross clamping time, pulmonary hypertension, high cardiopulmonary bypass time, intra-aortic balloon pump placement and use of inotrope and pacemaker had a significant relationship with mortality.
    Conclusion
    Emergency surgery has a high mortality in the patients with preoperative critically ill conditions, especially in older women with multiple comorbidities. Preoperative precise assessment and correcting factors such as anemia, controlling inflammatory and pulmonary diseases, and reducing the duration of surgery is recommended to reduce mortality after surgery.
    Keywords: Coronary artery disease, Coronary artery bypass grafting, Mortality
  • Hamidreza Paknejad*_Vahid Saeedi S _V Pages 34-41
    Background
    Breast cancer is the most common cancer in Iranian women. Early detection of breast cancer is effective in reducing its mortality rate. The easiest and cheapest way for early detection of this disease is Breast self-examination (BSE). Therefore this study, investigates the knowledge, attitudes and practice of BSE among over 20 years female.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was done among over 20 years female in Tehran, years 2015-16. The method of sampling was convenience sampling. With KAP questionnaire knowledge, attitude and practice of these participants was assessed. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics methods.
    Results
    The mean age of participants was 32.51 years. In part related to breast cancer knowledge 40.57% and in part related to BSE knowledge 23.03% of participants had good knowledge. 47.86% of participants had positive attitudes, but only 11.6% of them performed BSE regularly every month.
    Conclusion
    finding of this study showed the participants have inappropriate knowledge, attitude and performance about BSE. So it seems necessary to devise and implement various educational and interventional programs in Health Centers to promote public awareness regarding preventive behaviors and particularly self examination.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Breast cancer, BSE
  • Somayeh Abdi*, Soheil Sobhan Ardakani Pages 42-51
    Background
    Nowadays, since the pesticide residues in food products can cause adverse effect on the human health, this study was carried out to determine benomyl and diazinon residues in strawberry and also related health risk assessment.
    Methods
    In this descriptive study, a total of thirty specimens of greenhouse strawberries were collected from market basket of city of Hamedan. After preparation and processing the samples in the laboratory, benomyl and diazinon residues were determined using spectrophotometer at wavelength 400 nm for benomyl and 245 nm for diazinon in three replications. Also, health risk assessment was computed according to health risk assessment model.
    Results
    The results showed that among the analyzed strawberry samples benomyl was detected in amounts ranging from 0.013 mg/kg to 0.989 mg/kg, and diazinon ranged from 0.01 mg/kg to 1.416 mg/kg. Also, the mean levels of both pesticide residues in strawberry samples were higher than the Maximum Residue Levels (MRL) established by WHO, and also the EU. On the other hand, although the value of the MOET index with 180.51 indicates the cumulative risk of benomyl and diazinon pesticides in strawberries, based on the results of health index, there are no potential health concerns through consuming of strawberry from the study area.
    Conclusion
    Although the results of this study showed that there are no potential health risks for consumers through consuming of strawberry, with increasing use of chemical pesticides for farm and garden products, to achieve food safety, regular monitoring of pesticide residues in foodstuffs is recommended.
    Keywords: Benomyl, Diazinon, Food safety, Health risk, Strawberry
  • Masoud Abdollahi, Hossien Honari*, Seyed masih E'temad aubi Pages 52-60
    Background
    One of the ways to strengthen the effect of vaccines is the use of adjuvant. STxB has a carrier role and can act as an adjuvant; thus it can be fused with vaccine candidate antigens in order to produce efficient vaccines. Saponaria officinalis is a plant that has shown N-glycosidase activity. SO6 isoform of this plant, depurinates the adenine 4324 in the conserved sequence GAGA in 28SrRNA and disrupts protein synthesis. The aim of this study was expression of SO6-STxB gene in Escherichia coli (E. coli) and investigation of antibody titer in mice.
    Methods
    In this study SO6 gene with BamHI and SalI restriction enzyme sites were isolated from pUC57 plasmid and subcloned into pET28a (+) -STxB expression vector and transferred to E. coli BL21 (DE3). Expression of SO6-STxB gene cassette was induced by IPTG and purified by nickel affinity chromatography. The recombinant protein was confirmed by western blotting. Mice were immunized intraperitoneally with purified protein and serum IgG titers were measured by ELISA.
    Results
    Subcloning of SO6–STxB gene in pET28a (+) expression vector was confirmed by PCR and enzyme digestion reaction. A 37/5 kDa recombinant protein was confirmed by SDS-PAGE and western blotting. The antibody generated from mouse serum was isolated and confirmed by ELISA.
    Conclusion
    Purified recombinant antigen STxB-SO6 can be used for research and be a suitable anti-cancer vaccine candidates.
    Keywords: STxB, Sigella, Saponaria Officinalis, N-glycosidase activity, SO6
  • Louisa Aqdassi Ms, Hamid Reza Pouretemad* Prof., Jalil Fathabadi Dr, Saeid Sadeghi Mr Pages 61-71
    Background
    The aim of the present study was to evaluate any possible effects of family-based tele-intervention of the SPARK program for improving the motor proficiency and reducing the severity of autism symptoms in children with high-functioning ASD.
    Methods
    This research was a quasi-experimental study with pretest-post test design without a control group. Nine families of children with high-functioning ASD were recruited from rehabilitation centers for children with ASD in Tehran, Isfahan, Ghods and Kermanshah cities. The tele-rehabilitation procedure was administered by the parent to their children during 24 sessions each 45 minutes for 8 weeks. The Gilliam Autism Rating Scale (GARS) (Gilliam, 1995) and short form of Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP) (Bruininks, 1978) were used for data collection. Data were analyzed using pair t test.
    Results
    The results demonstrated that (p< 0.5) family-based tele-intervention of SPARK program has significant effect in motor proficiency, but this effect was not significant in reducing the severity of autism symptoms in children with high-functioning.
    Conclusion
    The results of this study showed that family-based tele-rehabilitation has appeared to be an effective intervention to reduce motor problems in children with autism spectrum disorders.
    Keywords: Tele-intervention, Family-based, SPARK, Motor proficiency, Autism symptoms
  • Fereshte Shahidi, Chonur Shakeri, Zohreh Delfani* Pages 72-84
    Background
    Not having physical activity with a physiological function disorder and reducing the body's resistance to oxidative stress. The green tea supplement increases plasma antioxidant defense system during rest and during exercise. The purpose of this study was to determine the effect of eight weeks of periodic aerobic exercise and green tea supplementation on oxidative stress indices in young girls inactive.
    Methods
    The present semi-experimental study was carried out in the form of a pre and post design test. The statistical population consisted of all inactive young girls in Sanandaj city. 30 volunteers were randomly selected and divided into three groups of 10, including Practice-supplements, Practice-placebo and supplement alone. The periodic aerobic exercise program increased over the course of eight weeks, triple periods/week. Primary blood samples were taken at baseline before the start of supplementation, and the second blood samples were taken 48 hrs following the end of the 8-week activity. The Total Antioxidant Capacity (TAC) and Malondialdehyde (MDA) were measured using ELISA kit. One-way analysis of variance (ANOVA) with Tukey's post hoc test and t-test with significant level of p≤0.05 were used.
    Results
    There was a significant difference in MDA between the three groups. With MDA, the practice-placebo group showed a significant difference with the supplement group. However, in the TAC index, no significant difference was observed between the three groups in the post-test phase. Based on the results of t-test, the MDA index decreased significantly in all three groups, but the TAC index decreased significantly in the supplementation group.
    Conclusion
    Regular physical activity seems to work like a supplemental anti-oxidant supplement which in stressful conditions maintains and improves the health of the person and addition of green tea supplement doubles the effect.
    Keywords: interval aerobic exercise, supplements of green tea, Oxidative stress indices girls inactive.
  • Ladan Rezaee* Pages 85-97
    Background
    In radiation therapy, oxygen ions have more biological benefits than lighter ions such as proton. Oxygen has a higher Linear Energy Transfer (LET) and a larger Relative Biological Effectiveness (RBE). To design the Spread-Out Bragg Peak (SOBP) of biological doses, we have developed a functional approach with Monte Carlo calculations and matrix computations. We have used this method for both oxygen and proton beams.
    Methods
    After obtaining the profiles of the Bragg Peak by Geant4 code, intensity weighing factors for each beam was calculated to create a uniform SOBP. Also, the RBE value was calculated according to the Linear-uQadratic model (LQ). Biological dose, physical dose, and cell survival levels were also obtained in the radiation of both ions.
    Results
    The designed biological SOBP has a good uniformity. Physical dose derived from proton and oxygen beams do not differ significantly, but for biological dose, there is a sharp difference between them. Even with the modulation of the intensity of the beams to produce the same biological dosage, the cell survival levels chart will vary greatly.
    Conclusion
    The biological properties and effects of oxygen in respect to the proton can be a good choice to optimize the system to maximize damage to the tumor tissue and minimize damage to surrounding healthy tissues. The existence of richer tables of experimental values for the effective parameters on the amount of relative biological effectiveness greatly increases the accuracy of this optimization.
    Keywords: Hadron therapy, Geant4 Code, Physical dose, Biological dose, Relative biological effectiveness
  • Seyed Reza Saadat Mostafavi, Mohammadreza Hosseini* Pages 98-107
    Background
    The study of shoulder pathologies as one of the most common orthopedic injuries due to the lack of sensitivity of clinical findings is one of the topics discussed in radiology papers. Traditionally, MRI is a selective diagnostic modality of choice. However, due to its limitations, such as high cost and unavailability, simple and cheaper methods seems to be valuable. Sonography can be a good alternative in this field that examines soft tissue pathologies. This study evaluated the magnitude of ultrasound and MRI matching in cases of partial and complete tear of cuff muscles and accompanying findings such as subacromial bursal effusion and degenerative changes of shoulder joint.
    Methods
    In this study 85 patients who referred to the radiology department of Hazrat-e-Rasool Akram Hospital were asked for simultaneous sonographic examination of the shoulder. The degree of ultrasound and MRI correlation in localizing the tear as well as the severity of tear based on complete or partial was evaluated for each rotator cuff muscle individually. Also the degree of subacromial bursa effusion and acromioclavicular join hypertrophy were also compared.
    Results
    A total of 85 patients (30 males and 55 females) with different injuries in supraspinatus, infraspinatus, subscapularis and long head of biceps tendon, sonography was in acceptable agreement with the findings of MRI in the diagnosis of complete and partial tear and in determining their location. However, the tendency of tendon retraction is less than predicted by MRI.
    Conclusion
    Shoulder ultrasound can be used as an alternative modality to MRI, especially in cases where it is not available, to examine the rupture of cuff tendons, as well as the extent and severity of subacromial bursa effusion and acromioclavicular joint hypertrophy.
    Keywords: Clinical evaluation, Nursing, Direct observation of clinical skills (DOPS), Clinical skills
  • Atefeh Sadeghi Shermeh, Ali Akbar Delbandi, Payam Tabarsi, Esmaeil Mortaz, Majid Khoshmirsafa, Mohammad Reza Bolouri, Elham Alipour fayez, Mehdi Shekaarabi* Pages 108-117
    Background
    Although tuberculosis (TB) is often curable, it remains one of the top 10 major causes of death worldwide. Unfortunately, in recent decades, the emergence of Mycobacterium tuberculosis (Mtb) strains resistant to anti-TB drugs (DR-TB) is one of the most critical factors in the treatment of tuberculosis. Therefore, the present study addresses the epidemiologic factors, laboratory and clinical findings affecting the development of tuberculosis and, in particular, resistant forms of it.
    Methods
    In this study, laboratory and clinical data were collected from 67 patients with drug-susceptible TB (DS-TB), 20 patients with DR-TB admitted to the Masih Daneshvari hospital and 30 healthy controls during one year (2015-16). The disease was confirmed by an infectious specialist according to clinical history, physical examination, radiological and laboratory findings. TB patients were divided into two groups: DS-TB and DR-TB, based on how they responded to treatment. Statistical analysis was performed using SPSS software.
    Results
    The incidence of DR-TB is associated with several factors, including history of previous treatment and contact with the TB patient. There were also significant differences between the three groups regarding the rate of erythrocyte sedimentation (ESR), C-reactive protein (CRP) and adenosine deaminase (ADA).
    Conclusion
    According to the results, it is recommended that in high risk patients (with a history of previous treatment and contact with the TB patient, etc.), treatment should be done with greater accuracy and sensitivity. Also, attention to the differences in the clinical and laboratory findings of two DS and DR-TB groups may help in diagnosis and better treatment of the disease.
    Keywords: Drug-resistant tuberculosis, Drug-susceptible tuberculosis, Laboratory findings, Clinical findings