فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بابل - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 124، دی 1396)

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 124، دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید حسین موسوی انیجدان، امیر غلامی * صفحات 7-12
    سابقه و هدف
    پیدایش پرتوزایی خارج قلبی در کبد، مجاری صفراوی و روده ها از دشواری های تصویربرداری اسکن پرفیوژن میوکارد در تشخیص بیماری های عروق کرونر قلب به شمار می آید. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان اثربخشی آب، شیر و آب لیموی طبیعی بر روی ترشح کبدی و پیرو آن کاهش پرتوزایی مزاحم زیرقلبی رادیوداروی 99mTc- sestamibiدر این نوع از اسکن ها می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 100 بیمار زن مراجعه کننده برای انجام اسکن پرفیوژن قلب به روشSPECT به بیمارستان شهید بهشتی بابل، انجام شد. این بیماران در مرحله استرس (با دارو)، به صورت تصادفی به 4 گروه: بیماران بدون دریافت نوشیدنی (گروه1)، بیماران دریافت کننده 250 میلی لیتر آب (گروه2)، بیماران دریافت کننده250 میلی لیتر شیر پرچرب (گروه3)، بیمارن دریافت کننده 250 میلی لیتر آب لیموی رقیق شده (گروه4) تقسیم شدند. با بدست آوردن اندازه های جذب قلب و کبد، نسبت آنها (Heart/Liver) برآورد گردید. میزان کاهش پرتوزایی مزاحم خارج قلبی پس از دریافت نوشیدنی های مزبور در گروه های گوناگون براساس ارزیابی های چشمی و نیمه کمی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    گروه های چهارگانه مورد مطالعه، از نظر سن، وزن و شاخص توده بدنی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. نسبت H/L در گروه یک 0/038±0/13، در گروه دو 0/039±0/15، در گروه سه 0/055±0/17 و در گروه چهار 0/039±0/15 بود که در بررسی های آماری مشخص شد، تنها در گروه3 نسبت به گروه1 میزان کاهش پرتوزایی مزاحم زیرقلبی معنی دار بود (0/027p=). همچنین طبق ارزیابی چشمی و نیمه کمی داده های خام تصاویر، تنها در گروه 3، تعداد 18 نفر از 25 بیمار، پرتوزایی مزاحم زیرقلبی کمتری نسبت به پرتوزایی قلبی داشتند که نسبت به گروه 1 معنی دار بوده است (0/001p=).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که نوشیدن حداقل 250 میلی لیتر شیر پرچرب می تواند پرتوزایی مزاحم زیرقلبی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اسکن پرفیوژن میوکارد، عروق کرونر، رادیودارو، تکنزیم
  • فاطمه عاصی طهرانی، سارا عزیزیان، خشایار مدرسی فر، حبیب الله پیروی، حسن نیک نژاد * صفحات 13-19
    سابقه و هدف
    پرده آمنیون خواص کاربردی فراوانی از جمله خاصیت ضدباکتری دارد که به واسطه پپتیدهایی مانند الافین اعمال می شود. به ‏دلیل محدودیت های استفاده از بافت تازه تهیه شده، روش های گوناگونی برای نگهداری طولانی مدت آمنیون وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر کرایوپرزویشن، به عنوان یکی از روش های معمول نگهداری پرده آمنیون، بر خاصیت ضدباکتری آن علیه رشد باکتری های شایع در بالین انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی تاثیر پرده آمنیون تازه (از سزارین انتخابی) و کرایوپرزرو (10% دی متیل سولفوکساید) بر رشد 3 سویه باکتریایی استاندارد شامل اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و دو سویه بالینی اشریشیاکلی با روش انتشار از دیسک بررسی شد. در این روش پس از کشت باکتری ها، قطعه‏ای از بافت تازه یا کرایوپرزرو، در پلیت کشت قرار داده شد. ‏پس از انکوباسیون، تعداد پلیت های دارای هاله عدم رشد و اندازه هاله عدم رشد اندازه‏گیری شد. همچنین مقدار الافین در آمنیون با استفاده از روش الایزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    پرده آمنیون تازه مانع از رشد سودوموناس آئروژینوزا و دو سویه بالینی اشریشیاکلی شد ولی تاثیری بر رشد سویه های اشریشیاکلی استاندارد و استافیلوکوکوس اورئوس نداشت. پرده آمنیون کرایوپرزرو در مورد تعداد پلیت های دارای هاله عدم رشد تفاوتی با بافت تازه نداشت. میزان الافین بصورت معنی داری در بافت کرایوپرزرو کاهش یافت (0/01p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که خاصیت ضد باکتریایی پرده آمنیون وابسته به سویه باکتری است. همچنین فرآیند کرایوپرزرویشن خواص ضدمیکروبی سلول های بنیادی در پرده آمنیون را حفظ می کند.
    کلیدواژگان: پرده آمنیون، ضد باکتری، کرایوپرزرویشن، سویه باکتری
  • مینا سپهری راد، حمیدرضا بهرامی، محمدرضا نورس * صفحات 20-26
    سابقه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی یکی از اختلالات شایع موثر برکیفیت زندگی و کارائی زنان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغذیه مبتنی بر طب سنتی و آموزش شناختی رفتاری(Cognitive behavioral therapy=CBT) بر اضطراب و خشم در این سندرم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 45 زن مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی که به طور تصادفی به سه گروه دریافت کننده CBT به تنهایی، CBT به همراه تغذیه و گروه کنترل تقسیم شدند، به مدت دو ماه انجام شد. برنامه تغذیه دو هفته قبل از قاعدگی توسط آزمودنی شروع و تا پایان دوره قاعدگی ادامه می یافت. CBT طی 8 جلسه 90 دقیقه ای ارائه شد. داده ها قبل و بعد از اجرای آموزش و دوماه بعد پیگیری مقایسه شدند. از پرسشنامه های اضطراب(0 تا 63 نمره)، پرخاشگری(0 تا 90 نمره) استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیرهای اضطراب(کاهش 28% در گروه CBTو 31% در CBT و تغذیه) و خشم (کاهش 65% در گروه CBT و 55% در CBT و تغذیه) در هر دو گروه بجز کنترل مشاهد شد(0/05>p)، اما مقایسه اختلاف بین دو گروه CBT و CBT با تغذیه در کاهش اضطراب و خشم معنی دار نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده توام دو روش آموزش شناختی رفتاری و تغذیه بر کنترل اضطراب و خشم موثر است.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، آموزش شناختی، رفتاری، تغذیه، اضطراب، خشم، طب سنتی
  • محمد فرج زاده، رضا قانعی قشلاق *، سحر دالوند، ناصر پریزادی، سرکوت غوثی صفحات 27-35
    سابقه و هدف

    یکی از چالش های بیماران کاندید بیهوشی که منجر به عوارض شدید پس از بیهوشی و حتی مرگ می شود اینتوباسیون دشوار است. هدف این تحقیق با رویکرد مرور سیستماتیک و متاآنالیز، بررسی ارتباط بین وقفه های تنفسی خواب و اینتوباسیون دشوار می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی و کلیدواژه های،difficult Intubation ،problematic Intubation ، Intra tracheal- endotracheal ،difficult airway OSA ،OSAS ،obstructive sleep apnea ،sleep breathing disorder ،anesthesia و معادل های فارسی واژه های کلیدی، مقالات مشاهده ای مربوط به ارتباط بین وقفه های تنفسی خواب و اینتوباسیون دشوار بدون محدودیت زمانی استخراج شد. داده ها با استفاده از متاآنالیز و با مدل اثرات ثابت تحلیل شدند. جهت بررسی میزان ناهمگنی و تناقضات موجود در مطالعات، به ترتیب از شاخصهای Q Cochrane و I2 استفاده شد.

    یافته ها

    از تعداد 72 مقاله یافت شده 9 مقاله با حجم نمونه 1126 نفر ومیانگین 125 نمونه وارد پژوهش شدند. نتایج پژوهش نشان داد که ارتباط بین وقفه های تنفسی خواب و اینتوباسیون دشوار معنی دار است(3/88OR=، 5/61-2/69CI-95%=). همچنین نتایج تحلیل به تفکیک کشورها نشان داد که به ترتیب بیشترین و کمترین نسبت شانس مربوط به مطالعات انجام شده در کشورهای فرانسه و کانادا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بین وقفه های تنفسی خواب با اینتوباسیون دشوار ارتباط وجود دارد.

    کلیدواژگان: وقفه های تنفسی خواب، اینتوباسیون دشوار، مرور سیستماتیک، متاآنالیز
  • حمیده طایفی نصرآبادی، سید رضا محبی *، پدرام عظیم زاده، بهزاد خاتمی، شبنم کاظمیان، مهسا سعیدی نیاسر، افسانه شریفیان، محمدرضا زالی صفحات 36-42
    سابقه و هدف

    بیماری هپاتیت B یکی از دلایل اصلی در التهاب و آسیب های کبدی است که می تواند منجر به عفونت مزمن ویروسی هپاتیت B شود. پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی در ژن سایتوکاین ها می تواند بر پاسخ ایمنی میزبان تاثیر بگذارد. اینترلوکین 17 که توسط سلول های Thelper17 تولید می شود مشخص شده که در عملکرد سیستم ایمنی در بیماری های عفونی و التهابی نقش باز ی می کند. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط میان پلی مورفیسم در ژنrs2275913) IL-17) و عفونت مزمن هپاتیت B انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه موردی-شاهدی بر روی 130 بیمار مزمن و 130 فرد سالم به عنوان گروه شاهد انجام شد. افراد بیمار با نتیجه مثبت تست الایزا برای HBsAg و Anti-HBc Ab و افراد شاهد با نتیجه منفی این تست وارد مطالعه شدند. برای تعیین ژنوتیپ در هر دو گروه از DNA استخراج شده از نمونه خون با روش Salting out استفاده شد. تعیین ژنوتیپ با روش PCR-RFLP انجام گرفت.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ در rs2275913 تفاوت معنی داری بین دو گروه بیمار و شاهد نشان نداد. توریع ژنوتیپ در گروه بیمار به صورت GG 40/8%، AG 41/5% و AA 17/7% و در گروه شاهد GG 42/3% وAG 45/4% و AA 12/3% مشخص شد (0/469p=).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ارتباطی میان پلی مورفیسم در ژن IL-17 rs2275913 با بیماری هپاتیت B مزمن نشان نداد.

    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت B، اینترلوکین17، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی
  • رحمت الله پرندین *، شهزاد داروگری صفحات 43-49
    سابقه و هدف
    گیاه رازک با خواص استروژنیک بعنوان ماده خام در صنعت ماء الشعیرسازی معروف می باشد. هم اکنون مواجهه با ترکیبات استروژنیک برونزاد در دوره های جنینی و نوزادی نگرانی سلامت عمومی می باشد زیرا ممکن است باعث اختلال در تولیدمثل گردد. لذا این مطالعه به منظور ارزیابی تیمار رازک در مراحل اولیه زندگی بر آغاز بلوغ و برخی شاخصهای تولیدمثلی موشهای نر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی تعداد 20 سر موش سوری حامله به 5 گروه 4 تایی شامل کنترل (بدون تیمار)، شاهد (سالین) و 3 گروه تحت درمان با عصاره الکلی گل رازک با دوزهای (mg/kg/bw50،100،150) تقسیم شده و روزانه از روز 7 بارداری تا 7 روز پس از تولد بوسیله گاواژ تیمار شدند. سپس تاثیر عصاره الکلی گل رازک بر زمان آغاز بلوغ، وزن بیضه و اپیدیدیم، تعداد، حیات و تحرک اسپرم، غلظت تستوسترون و درصد باروری فرزندان نر ارزیابی شد.
    یافته ها
    روز آغاز بلوغ در گروه 150mg/kg رازک (0/83±43/6) در مقایسه با کنترل (0/49±39/8) دیرتر اتفاق افتاد (0/01>p). وزن بیضه و اپیدیدیم در گروه های 100 و 150 رازک کاهش یافت (0/01>p). تعداد، حیات و تحرک اسپرم و غلظت تستوسترون در گروه 100 و 150 رازک نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری پیدا کرد (0/01>p). همچنین درصد باروری در گروه 150 رازک (2/84±76/4) نسبت به گروه کنترل (3/31±89/43) کاهش یافت (0/01>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مواجهه موشهای نر با رازک در مراحل اولیه زندگی موجب بلوغ دیررس و اثرات منفی بر عملکرد تولیدمثلی می گردد.
    کلیدواژگان: رازک، موش، بلوغ، باروری
  • مریم نادری، ابوالفضل ژند، یحیی ژند، تینا رهجو، محمدرضا پالیزوان * صفحات 50-56
    سابقه و هدف
    صرع یکی از بیماری های رایج مغزی است که به دلیل مقاومت دارویی در بیماران صرعی حدود 40-30 درصد مجددا تشنج می کنند. اخیرا اثرات مفید اورسوداکسی کولیک اسید (Ursodeoxycholic Acid=UDCA) بر روی بیماری های مغزی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر UDCA بر روندکیندلینگ شیمیایی القا شده به وسیله پنتیلن تترازول (PTZ) و اختلال حافظه و یادگیری در ماز آبی موریس می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 32 سرموش نر نژاد ویستار در چهار گروه انجام شد. گروه اول (7=n) و دوم (9=n) به ترتیب سه بار 0/5 میلی لیتر محلول NaCl و یا 50 میلی گرم بر کیلوگرم UDCA و گروه سوم(7=n) و چهارم (9=n) به ترتیب 15 بار 0/5 میلی لیتر محلول NaCl و یا 50 میلی گرم بر کیلوگرم UDCA را به شکل داخل صفاقی (هر 48 ساعت یکبار) دریافت کردند. کیندلینگ شیمیایی در تمامی گروه ها پس از سه بار تزریق شروع گردید. 24 ساعت پس از آخرین تزریق حافظه فضایی موشها در ماز آبی موریس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    پانزده بار تزریق UDCA به شکل معنی داری سبب کاهش مرحله حمله از0/17±3/5 به0/11±3/08 و زمان باقی ماندن در مرحله پنج تشنج از 1/2±12/38 به 0/58±8/61 و افزایش زمان رسیدن به مرحله پنج تشنج از 72/07±1021/65 به 49/63±1252/41 در مقایسه با سالین شد. از طرف دیگر سه بار تزریق UDCA به شکل معنی داری سبب افزایش حافظه رفرانس از 1/2±18/72 به 1/8±26/11 گردید.
    نتیجه گیری
    اورسوداکسی کولیک اسید سبب مهار کیندلینگ شیمیایی و بهبود اختلال حافظه ناشی از آن می گردد.
    کلیدواژگان: ارسودئوکسی کولیک اسید، پنتیلن تترازول، صرع، یادگیری فضایی
  • سمیه پورمسیبی، محسن شمسی *، محبوبه خورسندی، علی کولیوند، مهدی رنجبران صفحات 57-63
    سابقه و هدف
    آلودگی هوا طیف وسیعی از اثرات حاد و مزمن را در مادران باردار ایجاد می کند. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر آموزش با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیری از مواجهه با هوای آلوده در زنان باردار صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در دو بخش مقطعی و مداخله ای (نیمه تجربی) انجام گرفت. در مطالعه مقطعی 208 نمونه از زنان باردار به صورت تصادفی انتخاب و اطلاعات بر اساس پرسشنامه مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع، موانع، راهنمای عمل و خودکارامدی درک شده با احتساب نمرات هر بخش بر مبنای 100) جمع آوری گردید در مرحله مداخله تعداد 114 زن باردار (6 تا 24 هفته) به صورت نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. مداخله بر حسب مدل اعتقاد بهداشتی اجرا و نمونه ها به مدت 3 ماه پیگیری و سپس اطلاعات جمع آوری و تجزیه تحلیل گردید.
    یافته ها
    متغیرهای راهنمای عمل خارجی، حساسیت و موانع در مجموع 25 درصد از تغییرات رفتار را پیشگویی نمودند. در مطالعه مداخله ای میانگین نمره آگاهی مادران در گروه مداخله از 15/50±43/18 قبل از مداخله به 16/68 ±71/39 بعد از مداخله و میانگین نمره عملکرد از 11/29±73/14 به 8/54±84/75 افزایش معنی داری یافت (0/001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی با تاکید بر سازه های پیشگویی کننده رفتار می تواند در کاهش مواجهه با آلودگی هوا در زنان باردار موثر باشد.
    کلیدواژگان: مادران باردار، آلودگی هوا، مواجهه، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتار پیشگیری
  • اباذر عموزاده دوغیکلا، رضا شاه وردی *، فرزاد رضایی بالف صفحات 64-68
    سابقه و هدف
    توجه به کارایی بیمارستانها به عنوان بزرگترین و پرهزینه ترین واحد عملیاتی نظام سلامت، از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی بیمارستانهای وابسته به علوم پزشکی بابل و مازندران قبل و بعد از طرح تحول سلامت می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کاریردی به روش مقایسه ای گذشته نگر قبل و بعد از طرح تحول سلامت بر روی 21 بیمارستان مشمول طرح تحول سلامت دانشگاه های علوم پزشکی بابل و مازندران انجام گردید. داده ها با استفاده از فرم شماره 1-201 و 2-201 معاونت درمان دانشگاه جمع آوری گردید. جهت محاسبه کارایی نسبی و رتبه بندی بیمارستانها با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها شاخص های ورودی و شاخص های خروجی با مدل CCR مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    در سال 1391 و 1392 قبل از طرح تحول سلامت (61/9%) از بیمارستانهای مورد مطالعه کارا و در سال 1394 بعد از طرح تحول سلامت (71/45%) از بیمارستان ها کارا بوده اند. طرح مذکور موجب افزایش 10% واحدهای کارا از نظر تعداد شده است. همچنین مجموع ضرایب کارایی قبل از طرح برابر با 34/5 و در سال 1394 برابر با 45 بوده است که به این ترتیب، افزایش 25 درصدی ارتقاء ضرایب کارایی در سال بعد از تحول سلامت مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که میزان کارایی و رتبه کارایی بیمارستانهای دانشگاه های علوم پزشکی بابل و مازندران بعد از طرح تحول سلامت افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، کارایی، رتبه بندی، طرح تحول سلامت، تحلیل پوششی داده ها
  • شیما نفرزاده، علیرضا پورنبی، فاطمه بیژنی * صفحات 69-73
    سابقه و هدف

    کیست ادنتوژنیک گلاندولار یک کیست ادنتوژنیک تکاملی نادر است که معمولا در فک پایین به شکل رادیولوسنسی چند حجره ای بروز می یابد. با توجه به شیوع کم این کیست و مکان و شکل غیر معمول بروز ضایعه در بیمار، این مورد گزارش می گردد.

    گزارش مورد:

    بیمار مرد 53 ساله می باشد که جهت درمان ایمپلنت به کلینیک سرپایی بخش جراحی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل مراجعه کرد. این ضایعه به طور اتفاقی در ارزیابی های رادیوگرافیک قبل از جایگذاری ایمپلنت کشف شد. کیست بدون علامت در قسمت قدام فک بالا که از نظر رادیوگرافی به شکل یک رادیولوسنسی کوچک تک حجره ای مشابه کیست مجرای نازوپالاتین بود. بعد از جراحی انوکلئاسیون و کورتاژ، ارزیابی های هیستوپاتولوژیک ماهیت این کیست که از نوع ادنتوژنیک گلاندولار بود را نشان داد. در پیگیری سه ماهه هیچ گونه عارضه جانبی و عود دیده نشد و مکان ضایعه با استخوان نرمال ترمیم شد.

    نتیجه گیری

    تشخیص قطعی کیست ادنتوژنیک گلاندولار تنها با بررسی هیستوپاتولوژیک امکان پذیر است. در برخی موارد رزکسیون فک برای درمان کیست ادنتوژنیک گلاندولار پیشنهاد شده است ولی با توجه به سایز و تک حجره ای بودن، نیازی به درمان مهاجم نمی باشد.

    کلیدواژگان: کیست ادنتوژنیک، کیست ادنتوژنیک گلاندولار، کیست مجرای نازوپالاتین
|
  • S. H Mousavie Anijdan_A. Gholami * Pages 7-12
    Background And Objective
    Interfering sub-diaphragmatic activity in the liver, bile ducts and intestines is one of the complications of myocardial perfusion imaging in the diagnosis of coronary artery disease. The aim of this study was to compare the effectiveness of water, milk and natural lemon juice on liver secretion and reduction of 99mTc-sestamibi radiopharmaceutical radiation in this type of imaging.
    Methods
    This clinical study was performed on 100 female patients referred to the Shahid Beheshti Hospital in Babol for myocardial perfusion imaging using SPECT method. These patients were randomly divided into 4 groups: patients receiving no drink (group 1), patients receiving 250 ml water (group 2), patients receiving 250 ml high-fat milk (group 3), and patients receiving 250 ml diluted lemon juice was (group 4). After measuring heart and liver absorption, their ratio was calculated (heart/liver). The rate of reduction of interfering sub-diaphragmatic activity after the use of these drinks in different groups was evaluated based on visual and semi-quantitative assessments.
    Finding:The four studied groups did not differ significantly in terms of age, weight, and body mass index. The H/L ratio in group 1 was 0.13±0.038, in the group 2 was 0.15±0.039, in the group 3 was 0.17±0.055 and in the group 4 was 0.15 ± 0.039. Statistical analysis showed that interfering sub-diaphragmatic activity was only significant in group 3 in comparison with group 1 (p=0.027). In addition, based on visual and semi-quantitative assessments of raw data, only in group 3, 18 out of 25 patients had less interfering sub-diaphragmatic activity, which was significant compared to group 1 (p=0.001).
    Conclusion
    The results of the study showed that drinking at least 250 ml high-fat milk can reduce the interfering sub-diaphragmatic activity.
    Keywords: Myocardial perfusion imaging, Coronary arteries, Radiopharmaceutical Technetium
  • F. A Tehrani_S. Azizian_Kh Modaresifar_H. Peirovi_H. Niknejad * Pages 13-19
    Background And Objective
    Amniotic membrane (AM) has a lot of applied properties like anti-bacterial characteristic mediated by peptides such as elafin. Because of limitations in use of freshly prepared tissue, there are various methods for long-term preservation of amniotic membrane. This study was conducted to determine the effect of cryopreservation, as one of the common methods of preservation of amniotic membrane, on its antibacterial property against the growth of commonly occurring bacteria in the clinic.
    Methods
    In this experimental study, the effect of fresh AM (from elective Cesarean) and cryopreserved (by 10% DMSO) AM on the growth of three standard bacterial strains including Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and two clinical isolated strains of E.coli were evaluated using disk diffusion test. In this method, pieces of fresh or cryopreserved AM was placed in the culture plate after bacterial culturing. After incubation, the number of plates with inhibition zone and amount of inhibition zone were measured. The amount of elafin was measured in AM samples using ELISA.
    Results
    Fresh AM inhibit the growth of Pseudomonas aeruginosa and two clinical isolated strains of E.coli. However, it has no effect on the growth of standard strain of Escherichia coli and Staphylococcus aureus strain. There is no difference in the number of plates including inhibition zone between fresh and cryopreserved AM. The amount of elafin decreased significantly in cryopreserved AM (p
    Conclusion
    The results of this study showed that the anti-bacterial property of the AM depends on bacterial species. In addition, the cryopreservation process maintains anti-bacterial properties of amniotic stem cells
    Keywords: Amniotic membrane, Anti, bacterial, Cryopreservation, Bacterial strain
  • Pages 20-26
    Background And Objective
    Premenstrual syndrome (PMS) is a common disorder in women that affects their quality-of-life and performance.The present study aimed at studying the therapeutic effectiveness of combined clinical psychology and nutrition on PMS.
    Methods
    This study was performed on 45 women, were randomly divided into three groups1: Cognitive Behavioral Training (CBT), 2: CBT with nutrition, 3: control group, for two months. The nutrition content was adjusted in a form and the subject started two weeks prior to menstruation and followed it up to the end of the menstrual period. Cognitive-behavioral training was provided over 8 90-minute sessions. Data were recorded before and after training and two months follow-up. Anxiety questionnaires (0 to 63 scores), aggression (0 to 90 scores) were used to evaluate the variables.
    Results
    There was a significant difference in the anxiety (28% reduction in CBT and 31% in CBT and nutrition) and anger (65% reduction in CBT and 55% in CBT and nutrition) variables in both groups except control (p0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that the use of both CBT and nutritional training methods is effective in controlling anxiety and anger.
    Keywords: Premenstrual Syndrome, Cognitive, Behavioral Therapy, Traditional Medicine, Nutrition, Anxiety, Anger, Aggression
  • M. Farajzadeh, R. Ghanei Gheshlagh *, S. Dalvand, N. Parizadi, S. Ghawsi Pages 27-35
    Background And Objective

    One of the challenges of patients who are candidates for anesthesia is difficult intubation, which leads to severe complications and even death after anesthesia. The aim of this study is to investigate the relationship between obstructive sleep apnea and difficult intubation through systematic review and meta-analysis.

    Methods

    In this review article, observational articles about the relationship between obstructive sleep apnea and difficult intubation were extracted without time limit by searching national and international databases and the keywords were: difficult intubation, problematic intubation, Intra tracheal-endotracheal, difficult airway OSA, OSAS, obstructive sleep apnea, sleep breathing disorder, anesthesia, and their Persian equivalents. Data were analyzed using meta-analysis and fixed effects model. In order to study the heterogeneity and contradictions in the studies, Q Cochrane and I2 indices were used, respectively.
    FINDINGS: Of the 72 found articles, 9 articles with a sample size of 1,126 and an average of 125 subjects were included in the study. The results of this study showed that the relationship between obstructive sleep apnea and difficult intubation is significant (OR = 3.88, CI95% = 2.69 – 5.61). In addition, the results of the analysis based on country showed that the highest and lowest odds ratios were observed in studies conducted in France and Canada, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that there is a correlation between obstructive sleep apnea and difficult intubation.

    Keywords: Obstructive Sleep Apnea, Difficult intubation, Systematic review, Meta, analysis
  • H. Tayefinasrabadi, Sr Mohebbi *, P. Azimzadeh, B. Hatami, Sh Kazemian, M. Saeedi Niasar, A. Sharifian, M. Zali Pages 36-42
    Background And Objectives

    It is estimated that Hepatitis B is a major cause of liver damages and inflammation in order produced chronic Hepatitis B virus (HBV) infection. Single Nucleotide Polymorphism (SNP) of cytokine’s genes can influence the host immune response. Interleukin 17 (IL-17) produced by Thelper17 (Th17) cells, as a proinflammatory cytokine, have been found to modulate the immune system in infectious and inflammatory diseases. This study was investigated association between IL-17 rs2275913 and chronic HBV infection.

    Materials And Method

    Polymerase Chain Reaction Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) was used to genotype extracted DNA from blood samples. 130 chronic patients as a case group and 130 healthy individuals were studied for differentiation between genotype frequencies.

    Results

    The genotype frequencies of rs2275913 did not show significant difference between chronic HBV patients and controls. Distribution of genotypes for rs2275913, 40.8% GG, 41.5% AG, 17.7% AA in chronic, 42.3% GG, 45.4% AG, 12.3% GG in control (Pvalue = 0.469)

    Conclusion

    Genotypes differences of IL-17 rs2275913 might not be related chronicity progression in HBV infection.

    Keywords: Hepatitis B virus, Interleukin, 17, Polymorphism, Single Nucleotide
  • R. Parandin *, Sh Daroogari Pages 43-49
    Background And Objective
    Humulus lupulus is known for its estrogenic properties as a raw material in the beverage industry. Exposure to exogenous estrogenic compounds during embryonic and neonatal periods are now of public health concern, since it may cause reproductive impairment. Therefore, this study was conducted to evaluate treatment with humulus lupulus during early stages of life on the onset of puberty and some reproductive indices in male rats.
    Methods
    In this experimental study, 20 pregnant mice were divided into five groups of four, including control (without treatment), control (saline) and three groups treated with alcoholic extract of humulus lupulus at 50, 100, 150 mg/kg/bw concentrations. They were treated daily from the seventh day of pregnancy to seven days after birth by gavage. Then, the effect of alcoholic extract of humulus lupulus on the onset of puberty, testicular weight and epididymis, sperm count, viability, and motility, testosterone concentration and the fertility of male children were evaluated.
    FINDINGS: The onset of puberty in the 150 mg/kg humulus lupulus group (43.6±0.83) occurred later than the control (39.8±0.49) (p
    Conclusion
    The results of this study showed that exposure of male rats to humulus lupulus in early stages of life causes late puberty and has negative effects on reproductive performance
    Keywords: Humulus lupulus, Rat, Puberty, Fertility
  • M. Naderi, A. Jand, Y. Jand, T. Rahjoo, Mr Palizvan * Pages 50-56
    Background And Objective
    Epilepsy is one of the most common diseases of the brain. Because of the drug resistance, finding new drugs is important. Recently, the beneficial effects of Ursodeoxycholic acid on brain disorders have been considered. The aim of this study was to evaluate the effect of Ursodeoxycholic acid(UDCA)on the Pentylenetetrazole (PTZ) induced kindling, and related learning and memory impairments on Morris water maze.
    Methods
    This research is an experimental study. In this study animals were divided into 4 groups. The first (n=7) and the second (n=9)groups have received three injections of 0.5 ml NaCl or 50 mg/kg of UDCA respectively and third (n=7) and fourth (n=9) groups have received fifteen injections of 0.5 ml NaCl or 50 mg/kg of UDCA respectively. All injections were given intraperitoneally(ip)(every 48 hours). In all groups, chemical kindling were started after third injections. Twenty-four hour after the last injection, spatial memory was investigated in the Morris water maze.
    FINDING: Fifteen injections of UDCA significantly reduced the seizure stage from 3.5±0.17 to 3.08±0.11 and duration of stages five from 12.37±1.21 to 8.43±1.09 and increased time to reach the stage five seizures from 1021.65±72.07 to 1252.41±49.63 as compared to control group. However, three injections of UDCA have no effect on the kindling process. Three and fifteen injections of UDCA had no effect on spatial learning. In contrast to a 15 injections group, three time administration of UDCA significantly increased reference memory from 18.72±1.2 s to 26.11±1.8 s.
    Conclusion
    Ursodeoxycholic acid inhibits chemical kindling and improves kindling induced memory impairment.
    Keywords: Keywords: Epilepsy, Pentylenetetrazole, Spatial learning, Ursodeoxycholic acid
  • S. Pormosayebi, M. Shamsi *, M. Khorsandi, A. Koolivand, M. Ranjbaran Pages 57-63
    Background And Objective
    Air pollution creates a wide range of acute and chronic effects in pregnant mothers. This study was carried out to determine the effect of education using Health Belief Model on improving the prevention of exposure to polluted air in pregnant women.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out in two cross-sectional and interventional sections. In the cross-sectional study, 208 pregnant women were randomly selected and data were collected based on Health Belief Model questionnaire (sensitivity, severity, benefits, barriers, practice guidance and perceived self-efficacy, while calculating the scores of each section based on 100). In the intervention study, a total of 114 pregnant women (6 to 24 weeks) were selected by multistage sampling and randomly divided into two groups of case and control. The intervention was performed according to the Health Belief Model and the subjects were followed for three months and then the data were collected and analyzed.
    Results
    The variables of external action, sensitivity and barriers, predicted a total of 25% of behavioral changes. In the intervention study, the mean awareness score of mothers in the intervention group increased significantly from 43.18±15.50 before the intervention to 71.39±16.68 after the intervention and the mean performance score increased significantly form 73.14±11.29 to 84.75±8.54 (p
    Conclusion
    The results of this study showed that the implementation of training program based on Health Belief Model with emphasis on predictive behaviors can be effective in reducing exposure to air pollution in pregnant women.
    Keywords: Women pregnant, Air Pollution, Exposure, Health Belief Model, Preventive behavior
  • A. Amoozadeh Doghikola, R. Shahverdi *, F. Rezaei Balf Pages 64-68
    Background And Objective
    Considering to the efficiency of hospitals as the largest and most costly unit of the health system, is important. The purpose of this study was to compare the efficacy of hospitals affiliated to the Babol and Mazandaran universities of medical sciences before and after the health development plan.
    Methods
    This practical retrospective-comparative study was conducted before and after the Health Development Plan on 21 hospitals affiliated to the Health Development Plan of Babol and Mazandaran Universities of Medical Sciences. The data were collected using the form number 1-201 and 2-201 of the university's medical council. In order to calculate the relative efficiency and ranking of hospitals using the data envelopment analysis method, input parameters and output indices were measured by CCR model.
    Results
    In 2012 and 2013 before the Health Development Plan, 61.9% of the hospitals were effective and in 2015, after the Health Development Plan, 71.45% of them were effective. The plan contributes to an increase of 10% of the number of efficient units. Also, the total efficiency ratio before the plan was equal to 34.5 and in 2015, it was 45. Thus, an increase of 25% was observed in the improvement of efficiency ratio in the year following the Health Development Plan.
    Conclusion
    The results of the study showed that the efficiency and ranking of hospitals affiliated to the Babol and Mazandaran universities of medical sciences have increased after the Health Development Plan.
    Keywords: Hospitals, Efficiency, Ranking, Health Development Plan, Data Envelopment Analysis
  • Sh Nafarzadeh, A. Pournabi, F. Bijani * Pages 69-73
    Background And Objective

    Glandular odontogenic cyst is a rare developmental odontogenic cyst which most frequently occures in mandible. According to low incidence and unusual shape and location of this case, we decided to report the case.

    CASE REPORT:

    Here we present an asymptomatic case in anterior part of maxilla that radiographically was small and unilacular mimicking as a nasopalatine duct cyst. We have found it incidentally through radiographic evaluation before implant insertion. After enucleation and curettage, histopathologic evaluation revealed a glandular odontogenic cyst. In three months follow-up, no complication or recurrence was noticed, and the site of the lesion has filled with healthy bone.

    Conclusion

    In some cases enbloc resection is suggested for glandular odontogenic cysts, but according to the size and locularity, there was no need for aggressive treatment.

    Keywords: Odontogenic Cyst, Glandular Odontogenic Cyst, Nasopalatine Duct Cyst