فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 87، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده نرگس عامری، حکیمه سیادت، احمدرضا شمشیری، مرضیه علی خاصی* صفحات 77-82
    زمینه و هدف
    تطابق مارژینال فریم ورک های ایمپلنتی، عامل مهمی در موفقیت طولانی مدت پروتزهای متکی بر ایمپلنت می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه میزان گپ مارژینال مطلق فریم ورک های زیرکونیایی در بریج سه واحدی متکی بر ایمپلنت ساخته شده توسط دو سیستمComputer-aided design (CAD)/Computer-aided manufacturing (CAM)،AmannGirrbach و Zirkonzahn بود.
    روش بررسی
    مدل اصلی با مانت کردن دو اباتمنت ایمپلنتی به عنوان پایه های بریج سه واحدی (کانین تا پره مولر دوم ماگزیلا) ساخته شد. در هر سیستم 12 فریم ورک زیرکونیایی ساخته شد. میزان گپ مارژینال مطلق فریم ورک ها با استفاده از Video Measuring System در هر یک از اباتمنت ها اندازه گیری شد. تاثیر نوع سیستم CAD/CAM و سایز اباتمنت بر میزان گپ مارژینال مطلق به ترتیب توسط Independent t test و Paired t test ارزیابی شد و حد معنی داری آماری 05/0 درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان گپ مارژینال مطلق اباتمنت پره مولر، در فریم ورک های سیستم AmannGirrbach بیشتر از Zirkonzahn دیده شد (005/0P=). بین میزان گپ مارژینال اباتمنت پره مولر و کانین در هیچ یک از دو سیستم تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (005/0P>).
    نتیجه گیری
    با وجود محدودیت های این مطالعه، به نظر می رسد میزان گپ مارژینال مطلق فریم ورک های زیرکونیایی به نوع سیستم CAD/CAM استفاده شده بستگی داشت، اما سایز اباتمنت تاثیری بر میزان گپ مارژینال مطلق نداشت.
    کلیدواژگان: سیستم CAD، CAM، گپ مارژینال مطلق، زیرکونیا، فریم ورک، ایمپلنت، اباتمنت
  • عباس مجدآبادی*، منا احدی، رضا فکر آزاد صفحات 83-91
    زمینه و هدف
    امروزه لیزرها به علت کاهش درد و استرس به عنوان جایگزینی برای برش دندان استفاده می شوند. هدف از این مطالعه بررسی برهمکنش لیزر اگزایمر Er،Cr:YSGG با بافت سخت مینا و عاج دندان بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق تعدادی دندان مولر عاری از هر نوع پوسیدگی یا ترمیم دندانی و ترک مینایی استفاده شد. از آنجا که پرتودهی بر روی مینا و عاج دندان مدنظر بوده است، برخی از نمونه های دندانی را برش دادیم تا به سطح عاج دسترسی پیدا کنیم. در این پرتودهی مقادیر توان لیزر برای مینای دندان 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 3، 5/3، 4، 5، 5/5 و 6 وات و برای عاج دندان 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2، 3، 5/3 و 4 وات تنظیم شدند. بر روی مینا و عاج دندان کندگی همراه با اسپری آب انجام شد. نهایتا با استفاده از دوربین متصل به کامپیوتر ابعاد کندگی ها اندازه گیری شد و نتایج در قالب نمودار ارایه شد.
    یافته ها
    با افزایش مقادیر توان، حجم کندگی برای مینا و عاج افزایش یافته است. همچنین با افزایش مقدار انرژی محاسبه شده در هر گام، روند افزایش عمق کندگی مینا و عاج صعودی بوده است. تصاویر SEM مربوط به توان های 5/3 و 4 وات برای مینا و توان های 1 و 5/1 وات برای عاج دندان نشان دادند که کندگی های ایجاد شده لبه های تیزی ندارند.
    نتیجه گیری
    با افزایش انرژی لیزر، حجم کندگی ها افزایش داشته است. همچنین با افزایش توان، عمق کندگی ها با روند مناسبی افزایش داشته اند. احتمالا این روند مناسب، حاصل وجود اسپری آب حین پرتودهی و همچنین جذب مناسب این پرتو توسط بافت بوده است.
    کلیدواژگان: لیزر، بافت، عمق
  • شمس الملوک نجفی، رضا یزدانی، بهزاد سالاری *، هما فروهش تهرانی، محمد جواد خرازی فرد صفحات 92-100
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر سدیم بی کربنات به عنوان ماده ای ارزان ، در دسترس و با حداقل اثرات جانبی، بر روی کاندیدا آلبیکانس(عامل عفونی اصلی ایجاد کننده دنچر استوماتیت) و مقایسه آن با درمان های رایج ضد کاندیدایی بود.
    روش بررسی
    غلظت های 105،106،107 سلول زنده در میلی لیتر (CFU/mL) از کاندیدا آلبیکانس تهیه و انکوبه شدند. مواد مورد آزمایش به 4 گروه سدیم بی کربنات، کلرهگزیدین، نیستاتین و استریل سالین (گروه کنترل) تقسیم شدند. هرکدام از آن ها به صورت جداگانه به سه غلظت تهیه شده از کاندیدا اضافه شده و در زمان های 1، 2 ، 3 و 4 دقیقه مورد نمونه برداری و کشت قرار گرفتند (مجموعا 480 پلیت). درنهایت، بعد از انکوباسیون تعداد کلونی های رشد کرده کاندیدا آلبیکانس در پلیت ها، مورد شمارش و تحلیل قرار گرفتند. آستانه معنی داری در این مطالعه 05/0 درنظر گرفته شد (05/0P<). داده های به دست آمده با نرم افزار IBM SPSS Statistics توسط آزمون پارامتریک تحلیل واریانس (ANOVA) و آزمون تعقیبی Tukey تحلیل شدند.
    یافته ها
    سدیم بی کربنات در غلظت های 105و 106 CFU/mL کاندیدا آلبیکانس، اثر ضد کاندیدایی قابل ملاحظه ای از خود نشان داد. اثر آن در این دو غلظت تفاوت معنی داری با کلرهگزیدین و نیستاتین نداشت (32/0P=، 29/0=P). در غلظت 107CFU/mL کاندیدا آلبیکانس، نیستاتین موثرترین ماده بود
    (01/0P=، 03/0=P) ولی سدیم بی کربنات و کلرهگزیدین تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند (00/1=P).
    نتیجه گیری
    سدیم بی کربنات در غلظت های پایین و متوسط کاندیدا آلبیکانس، بسیار موثر بوده و تاثیری مشابه با نیستاتین و کلرهگزیدین نشان داد ولی در غلظت های بالاتر کاندیدا آلبیکانس، نیستاتین موثرتر بود.
    کلیدواژگان: سدیم بی کربنات، کلرهگزیدین، نیستاتین، کاندیدا آلبیکانس، دنچر استوماتیت
  • پیوند معینی، محمد شریف عسکری، فرهاد رئوفی، سارا زاهدی راد* صفحات 101-108
    زمینه و هدف
    شیر سویا در رقابت با نوشیدنی های دیگر به عنوان یک نوشیدنی سالم و مغذی مطرح شده است. امروزه توسعه فرآیندهای جدید برای تولید شیر سویا با طعم مطلوب تر و مطرح شدن آن به عنوان جایگزین مناسبی به جای شیر گاوی در افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، از مهم ترین عوامل گرایش به مصرف شیر سویا است. پتانسیل پوسیدگی زایی شیر معمولی و شیر سویا مورد استفاده توسط کودکان موضوع بسیاری از مطالعات در دهه گذشته بوده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر دو نوع شیر گاوی و شیر سویا بر تغییرات pH پلاک دندانی بود.
    روش بررسی
    میزان جریان بزاق، عدم وجود پوسیدگی های فعال در دهان، عدم وجود بیماری سیستمیک خاص و شرکت کردند. pH پلاک دندانی در ناحیه اینترپروگزیمال بین دندا ن های پرمولر دوم و مولر اول در هر چهار کوادرانت قبل و در دقایق 2، 5، 7، 10، 15، 20، 30، 40، 50 و 60 پس از مصرف 3 ماده مورد آزمایش (شامل شیر سویا، شیر معمولی و محلول ساکارز 10% به عنوان کنترل مثبت) توسط میکروالکترود شیشه ای Metrohm و pH متر دیجیتال تعیین گردید. سپس منحنی pH برای هر ماده با توجه به زمان رسم گردید و تفاوت حداقل افت pH و ∆pH به دنبال مصرف نوشیدنی ها توسط آنالیز آماری Repeated measure ANOVA (05/0P<) بین سه ماده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین مواد مورد بررسی کمترین pH نشان داده شده به دنبال شستشوی دهان با محلول ساکارز 10% بوده است و در مرحله بعدی شیر سویا و در آخر شیر گاوی 5/1% چربی قرار داشتند. تمام مواد مورد بررسی از این نظر دارای اختلاف معنی داری با یکدیگر می باشند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    شیر گاوی مورد مطالعه در هیچ یک از مقاطع زمانی pHپلاک را به پایین تر از pH پایه نزول نداد بلکه حتی به طور معنی داری pH پلاک را از حد پایه بالاتر برد. pH پلاک به دنبال مصرف شیر سویا در دقیقه 2 حداکثر افت را نشان داد اما در هیچ یک از مقاطع زمانی pH را به زیر حد بحرانی نرساند.
    کلیدواژگان: پلاک، شیر سویا، اسیدوژنیک
  • رضوان رفعت جو*، زهرا رضوی، مریم خلیلی، مریم فرهادیان صفحات 109-115
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت نوع 1، یکی از شایع ترین اختلالات متابولیک در کودکان و نوجوانان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 در مقایسه با کودکان سالم در سال 1392 در استان همدان بود.
    روش بررسی
    افراد مورد مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت دو گروه مورد و شاهد انتخاب شدند. گروه مورد شامل 80 بیمار 5 تا 18 ساله مبتلا به دیابت نوع 1 مراجعه کننده به کلینیک غدد کودکان و گروه کنترل شامل 80 کودک و نوجوان سالم مراجعه کننده به بخش های کودکان و ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی همدان که ازنظر سن و جنس مشابه گروه مورد بودند، مورد معاینه و بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و معاینه بالینی صورت گرفت. ایندکس های DMFT،dmft، Gingival Index، Plaque Index در هر یک از بیماران بررسی گردید و درنهایت داده ها توسط آزمون های آماری T-test کای دو، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    علی رغم این که سطح بهداشت دهان و عادت های بهداشتی در هر دو گروه مورد و شاهد مشابه بود، میانگین DMFT و جزء D آن در بیماران مبتلا به دیابت مختصری بیشتر از گروه سالم بود. البته dmft (008/0P<) و پوسیدگی دندان های شیری (011/0P<) در گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر از گروه مورد بود. بیماران دیابتی به طور معنی داری التهاب لثه بیشتری داشتند (05/0P<). میانگین PI در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. عادت های بهداشت دهان در دو گروه مشابه بود اما بیماران دیابتی به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد به دفعات کمتری به دندانپزشک مراجعه می کردند (00/0P=).
    نتیجه گیری
    اثرات مخرب دیابت بر سلامت دهان و دندان در کنار سایر عوارض جانبی آن می تواند در افزایش پوسیدگی دندان و التهاب لثه موثر باشد. علاوه بر این با توجه به این که بیماران مبتلا به دیابت به دفعات کمتری به دندانپزشک مراجعه می کنند می توان نتیجه گرفت که سلامت دهان و دندان این بیماران جزء اولویت های درمانی شان قرار نگرفته که منعکس کننده آگاهی کم بیماران از اثرات بیماری بر سلامت دهان و دندان شان است درنتیجه برنامه هایی جهت افزایش آگاهی بیماران و ترغیب ایشان در جهت کنترل بهتر قند خون به منظور کاهش اثرات مخرب بیماری بر سلامت دهان و دندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، بهداشت دهان، پوسیدگی دندان
  • سارا کوشا *، معصومه کندی بیدگلی، آزاده رئوف، رضا عزتیان صفحات 116-128
    زمینه و هدف
    در حرفه دندانپزشکی، فعالیت های دینامیک و استاتیک ممتد، باعث بروزمشکلات اسکلتی- عضلانی می شود. هدف این تحقیق بررسی مشکلات اسکلتی- عضلانی و عوامل مرتبط با آن در دندانپزشکان کلینیک های تخصصی وابسته به دانشکده های دندانپزشکی شهر تهران در سال 1393 با روش REBA بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق مقطعی- توصیفی، دندانپزشکان کلینیک های دانشکده های دندانپزشکی تهران به شکل هدفمند انتخاب و پرسشنامه ویژگی های فردی- شغلی و پرسشنامه نوردیک از طریق مصاحبه تکمیل گردید. برای ارزیابی اختلالات اسکلتی- عضلانی از روش REBA (Rapid Entire Body Assessment) استفاده شد که طی آن محقق با مشاهده حالات مختلف دندانپزشکان حین کار، وضعیت آن ها را در کاربرگ مخصوص ثبت و ارزیابی نمود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 بررسی و از آزمون آماری رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از 100 دندانپزشک مورد مطالعه، 6% در سطح خطر بسیار بالا (15-11)، 17% در سطح خطر بالا (10-8) و 25% در سطح متوسط (7-4) قرار داشتند. براساس یافته های حاصل از پرسشنامه نوردیک، بیشترین ناراحتی اسکلتی- عضلانی مربوط به گردن (60%) و پس از آن به ترتیب ناحیه کمر (58%) و پشت (46%) می باشد. عواملی نظیر جنسیت، سن، شاخص توده بدنی (BMI)، قد، نوع رشته تخصصی، وضعیت بدن حین کار (ایستاده یا نشسته) و استفاده از دید مستقیم یا غیر مستقیم، روی اختلالات اسکلتی- عضلانی تاثیر دارند.
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده از امتیاز نهایی REBA نشان می دهد دندانپزشکان، درصد بالایی از مشکلات اسکلتی- عضلانی دارند و سطح ریسک ابتلا به این اختلالات در حد متوسط به بالا می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، دندانپزشکی، پرسشنامه نوردیک، ارگونومی
  • ارغوان کمالی، آمنه تقدیسی کاشانی*، معصومه حیدرپور صفحات 129-135
    زمینه و هدف
    تروما به دندان ها از مشکلات رایجی است که در کودکان دیده می شود. جدا شدن کامل دندان از حفره خود (Avulsion) از پیچیده ترین آسیب های دندانی است که درصورت عدم درمان به موقع مشکلات متعددی به دنبال دارد. از آنجایی که مدارس یکی از اصلی ترین مکان های وقوع حادثه برای کودکان است، و مربی بهداشت وظیفه انجام درمان های اورژانس دندانی این کودکان را بر عهده دارد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی مربیان بهداشت مدارس ابتدایی در ارتباط با نحوه برخورد با Avulsion در شهر همدان در سال 94-1393 طرح ریزی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، پس از مشاوره با آموزش و پرورش، کلیه مربیان مدارس ابتدایی شهر همدان در سال 94-1393 به روش سرشماری شناسایی شدند. پرسشنامه تنظیمی در اختیار ایشان قرار گرفت سپس اطلاعات گردآوری شده با نرم افزار SPSS19 با استفاده از آزمون های
    Chi-square Fisher، Levenes test، Kolmogrov Smirnov test، Exact test، T-testو One way مورد بررسی و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از بین 81 مربی بهداشت مورد بررسی، نسبت نمره آگاهی مربیان به حداکثر نمره آگاهی %1/43 به دست آمد و بین میزان آگاهی مربیان بهداشتی مدارس و سن و سابقه کاری آن ها ارتباط معنی داری وجود نداشت (P به ترتیب6/0 و 23/0.( میانگین نمره کسانی که درمورد درمان صدمات دندانی، آموزش قبلی دیده بودند بیشتر از کسانی بود که آموزش ندیده بودند (001/0>P).
    نتیجه گیری
    آگاهی مربیان مدارس ابتدایی از چگونگی برخورد با ترومای Avulsion درحد قابل قبول نمی باشد. بنابراین آموزش مربیان درمورد ترومای دندانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اوالژن دندان، آگاهی، مربی مدارس ابتدایی
  • مجید اکبری، ساناز کارگزار* صفحات 136-144
    زمینه و هدف
    یافتن شیوه هایی برای ارتقاء ماندگاری یادگیری در واحدهای بالینی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، معرفی روش نوین آموزش در پری کلینیک دندانپزشکی ترمیمی و بررسی تاثیر آن بر مهارت های عملی دانشجویان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه اقدام پژوهی، از روش یادگیری مبتنی بر تیم برای ارایه واحد درسی پری کلینیک ترمیمی در دانشکده دندانپزشکی مشهد، در نیم سال اول سال تحصیلی 92-1391 استفاده شد. بدین منظور، تعداد 48 نفر از دانشجویان سال چهارم، به صورت اختیاری در این دوره، شرکت نمودند. دانشجویان به گروه های 4 نفره تقسیم شده و مراحل آموزش مبتنی بر تیم برایشان اجرا گردید. در پایان دوره، از دانشجویان با پرسشنامه ای روا و پایا نظرسنجی به عمل آمد. در پایان، به صورت نیمه تجربی، بعد از گذراندن واحد بالینی ترمیمی عملی 2، میانگین نمرات پایان بخش دانشجویان شرکت کننده در واحد اختیاری ترمیمی با دانشجویانی که در این واحد شرکت نکرده بودند با استفاده از T-testمقایسه شد (05/0α=).
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات دانشجویان شرکت کننده در دوره (07/1±65/18) بالاتر از میانگین نمرات دانشجویانی که در دوره شرکت نداشتند (66/0±41/17)، بود (02/0P=). همچنین نتایج نظرسنجی نشان داد که 97 درصد دانشجویان از برگزاری این دوره رضایت داشته و گذراندن آن را به این شیوه مفید تشخیص دادند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد استفاده از روش نوین یادگیری مبتنی بر تیم، می تواند موجب ارتقاء یادگیری همراه با رضایت دانشجویان در واحد های عملی دندانپزشکی گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری، دوره، کلینیک
  • رزا حقگو، سیما رسولی* صفحات 144-150
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات و چالش های مطرح در حرفه دندانپزشکی، مساله شکایات دندانپزشکی می باشد که بسیاری از این شکایات منجر به تعقیب جزایی و حقوقی دندانپزشکان می شود. هدف از این مطالعه بررسی پرونده های شکایت از تشخیص و طرح درمان و نحوه درمان و رفتار دندانپزشک و هزینه های درمان و رفتارهای خلاف شئون پزشکی و عدم اجرای قوانین در سازمان نظام پزشکی استان تهران بین سال های 91-1384 بود.
    روش بررسی
    در انجام تحقیق حاضر جهت اخذ مجوز برای بررسی پرونده های شکایات بیماران از دندانپزشکان در شهر تهران به سازمان نظام پزشکی مراجعه و پس از اخذ مجوز، کلیه پرونده های موجود در واحدهای دادسرا، هیئت بدوی و هیئت تجدیدنظر به صورت مطالعه کلیه پرونده های موجود مورد بررسی قرار گرفت. نهایتا داده ها استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین درصد شکایات مربوط به نحوه درمان (7/41%) و کمترین درصد شکایات مربوط به تشخیص و طرح درمان دندانپزشک (9/2%) بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های مطالعه حاضر، با آگاه کردن دندانپزشکان از قوانین موجود و نظارت دقیق بر انجام درست درمان های دندانپزشکی می توان از بروز شکایات از دندانپزشکی پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: جنایی، دندانپزشک، برنامه مراقبت بیمار، انسان، ایران
  • محمدعلی کشواد، تبسم هوشمند* صفحات 151-158
    ترمیم های کامپوزیتی سهم بزرگی از درمان های دندانپزشکی دارند. زیبایی آن ها باعث شده که انتخاب نخست بیماران به خصوص در مناطق در دید باشند. یکی از معایب این ترمیم ها نشت لبه ای بوده که می تواند باعث پوسیدگی ثانویه و حساسیت پس از ترمیم شود. هدف از این مقاله مروری بررسی برخی راهکارهای نظری و بالینی موجود ارایه شده در مقالات برای مقابله با این مشکل بود. در حدود 50 مقاله ثبت شده که از موتورهای جستوجوگر Pubmed، SCOPUS و Google Scholar استخراج شدند مورد بررسی قرار گرفته و هرکدام از این مقالات با توجه به کلید واژه هایشان و راهکارهای ارایه کرده در یکی از طبقات نوع ماده ترمیمی مورد استفاده، تکنیک پرکردن حفره، استفاده از لاینر و استفاده از مواد ضد باکتریال و ضد حساسیت به عنوان آماده کننده های سطوح قرار گرفتند. تمامی مقالات مورد بحث در این مقاله مروری تاکید کردند که هیچ راهی برای رساندن میکرولیکیج به صفر وجود ندارد ولی با این حال می توان با کمک راهکارهایی این میزان میکرولیکیج را تقلیل داد که باتوجه به طبیعت چند فاکتوری و عدم تشابه شرایط دهان با محیط آزمایشگاه عملا نمی توان با قاطعیت درمورد یک گزینه خاص نظر قطعی داد. همچنان بر انجام مطالعات بیشتری برای بررسی ارتباط عوامل کلینیکی و غیر کلینیکی تاثیرگذار در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: نشت لبه ای، ترمیم های کامپوزیتی
|
  • Seyedeh Narges Ameri, Hakimeh Siadat, Ahmad Reza Shamshiri, Marzieh Alikhasi* Pages 77-82
    Background And Aims
    Marginal accuracy is a crucial factor influencing the clinical long-term reliability of implant-supported fixed dental prostheses (FDPs). The aim of this in vitro study was to evaluate the marginal fit of three-unit zirconia bridge frameworks fabricated using two different computer-aided design (CAD)/
    computer-aided manufacturing (CAM) systems.
    Materials And Methods
    The master model of 3-unit FDP was made of two implant abutments (AmannGirrbach and Zirkonzahn) from canine to second premolar. Twelve frameworks were manufactured using each fabricating system from semi-sintered zirconia blanks, which had to be sintered for final density after milling. After manufacturing, the absolute marginal discrepancy in each abutment were determined by means of Video Measurement System (VMS). The data were analyzed, using independent and paired t test (P=0.05).
    Results
    For the premolar abutment, the absolute marginal discrepancy of frameworks fabricated by AmannGirrbach system was significantly greater than those of the other system (P=0.005). There was no significant difference between the marginal discrepancy of canine and premolar abutments (P>0.05).
    Conclusion
    Within the limitations of this study, it could be concluded that the marginal fit of zirconia FDPs was significantly dependent on the CAD/CAM system used, but the abutment size was not an effective factor.
    Keywords: CAD, CAM system, Absolute marginal discrepancy, Zirconia, Framework, Implant, Abutment
  • Abbas Majdabadi*, Mona Ahadi, Reza Fekr Azad Pages 83-91
    Background And Aims
    Nowadays lasers are used as alternatives to the tooth preparation because of reducing pain, bloodshed and stress. The aim of this study was to observe the effect of Er,Cr:YSGG laser on the dental hard tissues.
    Materials And Methods
    For this studty, molar teeth with no caries or dental restoration and enamel cracks were used. The laser power were taken from 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5 up to 6 Watts for enamel and 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 and 4 Watts for dentine simultaneously with water spray. The ablation effect was observed on both enamel and dentine. Finally, by use of a CCD camera connected to the computer, the dimensions of ablated areas were measured and results were applied in graphs.
    Results
    Volume of ablation was increased by increasing laser power. Also, by increasing energy value in each stage, the depth of ablation was increased for enamel and dentine. SEM images of ablations by 3.5 and 4 Watts on enamel and 1 and 1.5 Watts on dentine did not show any sharp edges.
    Conclusion
    The ablation volumes and depth increased by increasing the energy of laser pulses power. The reason for this trend was due to the water spray while irradiating and good absorption of water by laser beam.
    Keywords: Laser, Tissues, Depth
  • Shamsolmoulouk Najafi, Reza Yazdani, Behzad Salari*, Homa Forouhesh Tehrani, Mohammad Javad Kharrazi Fard Pages 92-100
    Background And Aims
    The aim of this study was to investigate the effects of sodium bicarbonate against candida albicans, the main infectious factor of denture stomatitis, and to compare it with other common anti-candida medications.
    Materials And Methods
    Three concentrations of Candida albicans (105, 106, 107 CFU/mL) were prepared. Experimental substances were 5% sodium bicarbonate, nystatin, chlorhexidine, and sterile saline (as control). Each of them was added separately to the same amounts of Candida albicans of different concentrations, and sampled at the intervals of 1, 2, 3 and 4 min. Then, the samples were cultured and incubated. The number of formed colonies was counted for each plate. The data were analyzed, using ANOVA and Tukey test.
    Results
    Sodium bicarbonate showed a noticeable anti-candida effect on the concentrations of 105 and 106 CFU/mL, with almost similar anti-candida effect as nystatin and chlorehexidine(P=0.29, P=0.32). Nystatin was the most effective medication on the concentration of 107 CFU/mL of candida (P=0.03, P=0.01). Sodium bicarbonate and chlorhexidine were less effective in this concentration with no statistically significant difference (P=1.00).
    Conclusion
    Sodium bicarbonate showed a significant anti-candida effect at low and medium concentrations of Candida albicans, but nystatin was more effective in the higher concentrations.
    Keywords: Sodium bicarbonate, Chlorhexidine, Nystatin, Candida albicans, Denture stomatitis
  • Peyvand Moeiny, Mohmmad Sharif Askari, Farhad Raofie, Sara Zahedi Rad* Pages 101-108
    Background And Aims
    Soy milk in competition with other drinks introduced as healthy and nutrient drink. Nowadays, most important tendency to consume soy milk is new extended developments to produce soy milk with more acceptable taste and is believed that soy milk is a good substitute for bovine milk in lactose-intolerant people. Cariogenic potential of bovine and soy milk is a subject for lots of researches in the last decade. The aim of this study was to evaluate the effect of soy and bovine milks on the pH changes of dental plaque.
    Materials And Methods
    In this study, 10 healthy dental students in age range of 25-35 were selected after written consent upon study entrance criteria's such as, amount of saliva streptococcus mutans, amount of lactobacillus, salivary secretion rate, buffering capacity of saliva, absence of active dental caries, absence of systemic disease and etc. Dental plaque pH in the interproximal areas of 2nd premolar and 1st molar in all 4 quadrants was taken by Metrohm micro electrode and digital pH meter before (0) and at 2, 5, 7, 10, 15, 20, 30, 40, 50 and 60 min after taking with 3 tested materials (soy milk, plain milk 1.5% and 10% sucrose solution as a positive control). Then pH curves were drawn according to the time of each test product. In this study, using pH=6 was considered as critical pH. Maximum pH drop and ∆pH after taking 3 tested materials were analysed Repeated measure ANOVA (P
    Results
    According to the test materials, the lowest pH was after rinsing with 10% sucrose solution following soy milk and in the last was 1.5% bovine milk. All the test materials showed significant differences among each others
    (P
    Conclusion
    Bovine milk in none of frequent timing dropped its pH below basic pH but also significantly increased the plaque pH above the critical pH. The maximum pH drop for soy milk was in 2minutes after consumption but it never reached below the critical pH.
    Keywords: Plaque, Soy milk, Cariogenic
  • Rezvan Rafatjou*, Zahra Razavi, Maryam Khalili, Maryam Farhadian Pages 109-115
    Background And Aims
    Type 1 diabetes mellitus, is the most common metabolic disorders in children and adolescents. The aim of this study was to assess the state of oral health in children with type 1 diabetes compared with healthy children in 2013-2014 in Hamadan province, Iran.
    Materials And Methods
    The specimens were selected through convenience sampling in two groups. Group one consisted of 80 individuals (5-18 years old; case group), suffering from type 1 diabetes mellitus referred to the Pediatric endocrine clinic. Control group consisted of 80 non-diabetic healthy children who were out- patients of pediatric and orthodontic department of Hamadan dental school. Two groups were similar in age and sex. The data were collected through a questionnaire, medical records and clinical examination. DMFT, dmft, GI and PI indices were assessed in each patient. Data were analyzed using ANOVA and T-test.
    Results
    In spite of similarity in oral hygiene habits in both group, there was no significant difference in mean DMFT and permanent decayed teeth in both groups (P>0.05), but the mean dmft (P
    Conclusion
    The devastating effects of diabetes on the oral health, along with other side effects can be effective in promoting tooth decay and gingivitis in diabetic patients. Unfortunately, oral health care and programmed dental visit were not the priority for the diabetic patient (and parents) involved in our study. Therefore, programs to increase awareness and encourage patients for a better control of their oral health in order to diminish diabete's devastating effects is recommended.
    Keywords: Diabetes mellitus, Oral hygiene, Dental caries
  • Sara Koosha*, Masoomeh Kandi Bidgoli, Azadeh Raouf, Reza Ezatian Pages 116-128
    Background And Aims
    Constant dynamic and static activities are considered as the main cause of musculoskeletal problems among dentists. The aim of this study was to evaluate the musculoskeletal problems and related factors among dentists in specialized clinics and dental schools in Tehran in 2014 using the REBA method.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the dentists from clinics of dental schools in Tehran were selected as individual targets. Nordic anddemopghrphic questionnaire were completed through interview from dentists. In order to assess the musculoskeletal disorders, REBA method (Rapid Entire Body Assessment) was used. In this method, positions and postures of the dentists during their work was observed and recorded. Data was analyzed using Regression Logestic test.
    Results
    The obtained results showed that among 100 dentist, 6% were in the very high risk (15-11) for musculoskeletal problems and 17% and 25% were in high-risk (10-8) and average risk (7-4), respectively. Based on the findings from Nordic questionnaire, the most skeletal- muscle travail were related to the neck (60%), lumbar (58%) and rear (46%) consequently. It seemed that factors such as gender, body mass index (BMI), height, specialty, body posture during the work (standing or sitting), smoking and using the direct or indirect vision, had an impact on the musculoskeletal disorders.
    Conclusion
    Findings from the final scoring of REBA showed that a high percentage of dentists were struggling with skeletal- muscle problems and they were in moderate to high range of risk for these type of disorders.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Dentistry, Nordicqestionare, Ergonomic
  • Arghavan Kamali, Amene Taghdisi Kashani, Masume Hydarpoor Pages 129-135
    Background And Aims
    Trauma to the teeth is a common problem that occurs in children. Avulsion is the one of the most complex dental damages that if be untreated can cause multiple problems. Since many of dental traumas happen in school and school health teachers have main role in children treatments, the aim of this study was to evaluate the primary school health teachers’ knowledge regarding the emergency treatment of avulsed permanent teeth.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, after consultation training of education, all of the health teachers of elementary schools in Hamadan were selected through census sampling method and were given the regulation questionnaire. After completing the questionnaire, information was collected using software SPSS19. The data was analyzed using Fisher Exact, Kolmogrov Smirnov test, Chi-square, One way, Levenes test and T-test.
    Results
    81 Health teachers were studied and the ratio of knowledge score of all of health teachers to a maximum knowledge score was obtained to be 43/1%. There was no significant relationship between the school health teacher knowledge and their work experiences and age (P=0.23-0.6), respectively. Average of knowledge score of who were educated was more than who were not educated previously (P
    Conclusion
    Primary school health teacher's knowledge of dealing with Avulsion was not at a high level. Therefore, training on the dental trauma cases is quite essential for them.
    Keywords: Tooth avulsion, Primary school teachers, Awareness
  • Majid Akbary, Sanaz Kargozar* Pages 136-144
    Background And Aims
    Implementation of innovative methods for promoting learning persistence is of high importance. The aim of this study was to introduce an innovative teaching method in preclinical course of restorative dentistry and to investigate its impact on the students’ clinical skills.
    Materials And Methods
    In our study, which was done at the dental School of Mashhad University of Medical Sciences, the Team Based Learning (TBL) technique was applied. 48 fourth-year students took part in the course optionally. They were divided into four groups and the stages of TBL were performed. At the end of the course, a questionnaire was administered to the students. After passing the clinical course of restorative dentistry, the mean scores of students who had passed the voluntary preclinical course were compared with those of who did not pass this course. Data was analyzed using T-test.
    Results
    The results of this study revealed that the mean scores of students who had passed the voluntary preclinical course was higher than that of the students who did not pass the voluntary preclinical course (P=0.02). Moreover, the questionnaire showed that 97% of students were satisfied with this course and believed that it was useful for them.
    Conclusion
    This study showed that the innovative method of Team Based Learning (TBL) could promoted learning along with students’ satisfaction of dental preclinical courses.
    Keywords: Learning, Course, Clinic
  • Roza Haghgoo, Sima Rasouli* Pages 144-150
    Background And Aims
    One of the major challenges in dental practice is dental complaints that majority of complaints resulted in criminal prosecution and the legal practitioners. The aim of this study was to investigate the patients’ complaints on the diagnosis and treatment plan, dentist’s behavior, treatment charge, and management unlike the behavior of medical affairs, lack of enforcement in Tehran Medical Council between 2005-2011.
    Materials And Methods
    We referred to the Medical Council in order to obtain permission for evaluating complaints of dentists in Tehran. All files in units of prosecutors, magistrates and judicial committee were evaluated. Data were analyzed using spss version16 software.
    Results
    The results showed that the highest percentage of complaints was related to the how treatment was managed (41.7%) and the lowest percentage of complaints were about the dentist's diagnosis and treatment plan (2.9%).
    Conclusion
    Based on the results of this study, with dentists’ awareness of the existing rules and strict supervision, occurrence of complaints on the dental treatment can be prevented.
    Keywords: Criminal, Dental care, Dentist, Patient care planning, Humans, Iran
  • Mohammad Ali Keshvad, Tabassom Hooshmand* Pages 151-158
    Resin-based composite restorative materials have a substantial share in dental treatments. Their esthetic has made them patients’ first choice as restorative materials. Marginal leakage is one of their problems which leads to recurrent caries and post-operative hypersensitivity. Our aim was to evaluate the theoretical and clinical methods that have been proposed in the dental literature. Around 50 articles from Pubmed, SCOPUS and google scholar were selected and categorized in 4 groups based on the selected keywords. All the studies discussed in this paper have emphasized that there is no way to eliminate the microleakage but it can be reduced by means of some approaches. On the other hand, due to the multifactorial nature and difference of oral environment and laboratory conditions, there isn’t any certain way to define precisely. It seems that there is an absolute need for more research in this field to make the relation of theoretical results and clinical findings possible.
    Keywords: Marginal leakage, Resin, based composites restorative material