فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 89، زمستان 1395)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 89، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه حسنی طباطبایی، سکینه آرامی، فاطمه خواجوی، زهره مرادی * صفحات 229-236
    زمینه و هدف
    علیرغم کاهش پوسیدگی های دندانی در سالیان اخیر، این بیماری همچنان یک مشکل شایع و اساسی بوده و تلاش های متعددی به عمل آمده تا از میزان شیوع آن کاسته شود از طرف دیگر مشکل عود پوسیدگی نیز در بسیاری از ترمیم های موجود دیده می شود لذا هدف از مطالعه حاضر ارایه یک روش مناسب برای تراش و یک ماده ترمیمی با هدف کاهش عود پوسیدگی بود.
    روش بررسی
    تعداد 80 دندان مولر انسانی جمع آوری شدند. نمونه ها در مرحله اول به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. در نیمی از آن ها، تهیه حفره کلاسv به ابعاد mm 3×5 با فرز و در نیمی دیگر با لیزر Er:YAG (انرژی 300mJ . فرکانس10Hz. توان3W) انجام شد. سپس نمونه ها به 4 گروه مساوی تقسیم شدند: گروه اول باندینگ توتال اچ single bond (3M-ESPE، St. Paul، MN) و کامپوزیت Z250 (3M-ESPE، St. Paul، MN)، گروه دوم باندینگ سلف اچClearfil SE bond (kuraray، Japan) و کامپوزیت Z250، گروه سوم گلاس آینومرنوریII Fuji (GC،USA) ، گروه چهارم گلاس آینومر شیمیایی Fuji IX(GC،USA) برای ترمیم حفرات تهیه شده مورد استفاده قرار گرفت. نمونه ها بر اساس پروتکل در سیکل PH قرار گرفتند. در نهایت دندان های برش خورده پس از پالیش نهایی تحت بررسی میکروهاردنس قرار گرفتند. داده ها توسط تست های آنالیز واریانس دو طرفه و توکی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    آنالیز واریانس دو طرفه نشان داد که نوع بافت سوبسترا (مینا و عاج) (0/0001P<) در هر دو گروه اثرات معنی داری بر میزان ریزسختی داشته در حالی که روش آماده سازی و نوع اچینگ و یا ماده ترمیمی مورد استفاده اثر معنی داری بر مقادیر ریزسختی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده روش مورد استفاده برای تهیه حفره، سیستم باندینگ و ماده ترمیمی مورد استفاده برای ترمیم حفرات اثر معنی داری بر مقاوم سازی بافت های دندانی مینا و عاج در برابر دمینرالیزاسیون شیمیایی ندارد.
    کلیدواژگان: لیزر اربیوم، رزین مدیفایدگلاس آینومر، رزین کامپوزیت، ریزسختی
  • فاطمه رمضانعلی زاده، اعظم علی اصغری، محمد ربانی خوراسگانی *، مریم خروشی، آرزو طهمورث پور، احمدرضا جباری صفحات 237-246
    زمینه و هدف
    پوسیدگی دندان از رایج ترین بیماری های عفونی است. در میان باکتری های دهانی استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سوبرینوس به عنوان عوامل اصلی پوسیدگی دندان در نظر گرفته شده اند. هدف از این تحقیق تولید آغوز (کلستروم) فوق ایمن حاوی آنتی بادی های اختصاصی ضد باکتری های عامل پوسیدگی دندان در گاو و بررسی اثرات ضد میکروبی آن بر رشد و چسبندگی باکتری های دهانی در شرایط آزمایشگاه بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق آزمایشگاهی، سه گاو باردار با آنتی ژن های کشته شده سویه های استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سوبرینوس به تنهایی و استرپتوکوکوس موتانس توام با استرپتوکوکوس سوبرینوس، از طریق عضلانی ایمن شدند. پس از زایمان، کلستروم جمع آوری و تغییر مقدار آنتی بادی اختصاصی در سرم وکلستروم با روش آگلوتیناسیون بررسی شد. همچنین اثر ضد میکروبی آن روی رشد و چسبندگی باکتری های دهانی به روش میکروتیترپلیت بررسی شد. اطلاعات به دست آمده توسط آزمون One-Wey ANOVA در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    در سرم گاوهای ایمن، آنتی بادی های ضد باکتری های تزریق شده بسته به مورد در رقت های 1000/1 تا 3000/1 و در آب آغوز (whey) در رقت های 320/1 تا 1280/1 تشخیص داده شد. آغوز گاوهای ایمن سبب کاهش قدرت اتصال استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوکوس سوبرینوس به ترتیب در روش اول به میزان 69 و 43 درصد در روش دوم به ترتیب 38 و 18 درصد شد که در روش اول در استرپتوکوکوس موتانس به طور معنی دار کاهش اتصال بیشتر از روش دوم است (001/0P<) و همچنین باعث کاهش رشد دو سویه از استرپتوکوکوس موتانس شدند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر ضد باکتریایی کلستروم ایمن شده بر روی دو سویه از مهم ترین باکتری های عامل پوسیدگی دندان در شرایط آزمایشگاهی، به نظر می رسد این ماده بتواند در پیشگیری و کنترل پوسیدگی دندان مفید باشد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، استرپتوکوکوس موتانس، استرپتوکوکوس سوبرینوس، کلستروم
  • اعظم بی درفش، منوچهر کرمی *، قدرت الله روشنایی، عباس شکری، نامدار پسندی صفحات 247-252
    زمینه و هدف
    اندازه‏گیری دقیق متغیرها در مطالعات اپیدمیولوژیک اهمیت به‏ سزایی دارد. طوری که حتی بهترین طراحی آن ها نمی‏تواند مانع اشکالات وارده به دلیل عدم پایایی و روایی اندازه‏گیری در مطالعات شود. هدف از این مطالعه تعیین پایایی روش‏های اندازه‏گیری طول کانال دندان می‏باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه روش شناختی با استفاده از داده های موجود در پرونده های بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان با حجم نمونه 58 نفر به صورت تصادفی ساده طی سال 1391 انجام شد. به منظور تعیین پایایی اندازه‏گیری طول کانال دندان و معرفی مناسب ترین شاخص اندازه‏گیری از شاخص‏های ضریب همبستگی درون رتبه‏ای، نمودار بلاند آلتمن و نمودار پراکنش استفاده شد.
    یافته ها: در این مطالعه میانگین و انحراف‏ معیار طول کانال‏ها در دستگاه اپکس یاب Root ZX 28/2 ± 93/21 میلی‏متر، در رادیوگرافی PA 38/2 ± 04/22 میلی‏متر و اختلاف میان طول کانال ریشه به وسیله اپکس‏یاب و پرتونگاری در همه دندان‏ها 48/0 ± 1/0 گزارش گردید. ضریب همبستگی درون‏ رتبه‏ای میان اندازه طول کانال ریشه به وسیله اپکس ‏یاب و پرتونگاری در همه دندان‏ها 989/0گزارش شد. نمودار گرافیکی بلاند التمن نمایانگر توافق بالای دو روش اندازه‏گیری بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه علاوه بر اطمینان دادن به متخصصان درمان ریشه که اندازه‏گیری طول کانال دندان با روش رادیوگرافی پری اپیکال آسان تر است، اثبات کرد که رویکردهای مختلف سنجش پایایی نیز نتایج مشابهی دارند. با این وجود استفاده از رویکرد ضریب همبستگی درون‏رتبه‏ای و بلاند آلتمن با در نظر گرفتن توافق به جای ثبات توصیه می‏گردد.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، دندان، نمودار بلاند آلتمن
  • زهرا تفاخری *، غزاله مصطفی زاده، محمود شیخ فتح الهی صفحات 253-261
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین آناتومی مندیبل با سن و جنسیت در رادیوگرافی پانورامیک بیماران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، رادیوگرافی پانورامیک 322 فرد 55-25 ساله مورد بررسی قرار گرفت. افراد به 3 گروه سنی 34-25، 44-35 و 55-45 سال تقسیم شدند و شاخص های رادیومورفومتریک(Gonial angle، Antegonial angle، Mental foramen، Mandibular canal، Mandibular foramen) در رادیوگرافی پانورامیک بیماران اندازه گیری شد. در پایان، اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و با استفاده از آزمون t دو نمونه مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین شاخص های رادیومورفومتریک در گروه های سنی مختلف تفاوت هایی را نشان داد که از نظر آماری معنی دار نبودند (05/0P>). میانگین تمامی زوایای مورد اندازه گیری در زنان بزرگتر از مردان و سایر شاخص های مورد اندازه گیری در مردان بزرگتر از زنان بود. همچنین Mandibular foramen نیز با افزایش سن به طرف قدام حرکت می کرد.
    نتیجه گیری
    بر اساس مطالعه انجام شده در این نمونه محدود، شاید بتوان به این نتیجه رسید که شاخص های رادیومورفومتریک مورد ارزیابی در این مطالعه دقت بالایی در پیش بینی سن و جنسیت ندارند.
    کلیدواژگان: مندیبل، شاخص های رادیومورفومتریک، رادیوگرافی پانورامیک
  • سیدمحسن حسینی، فاطمه باقری، فرانک فرحمند، آسیه حیدری، الهه خراسانی * صفحات 262-270
    زمینه و هدف
    سرطان دهان در حال حاضر یکی از بیماری های بسیار مهم مرتبط باسلامت دهان تلقی می شود. هدف از این مطالعه تعیین آگاهی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه های آزاد و دولتی اصفهان از سرطان دهان و مقایسه میزان آگاهی دانشجویان در سال های مختلف تحصیل بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است که در سال 1392 انجام شد. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد و دولتی اصفهان بود که به صورت تصادفی 255 نفر انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شد. داده ها پس از جمع آوری به کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های توصیفی و توسط آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از دانشگاه آزاد و دانشگاه سراسری شهر اصفهان به ترتیب 56% و 44% از دانشجویان مشارکت داشتند. در رابطه با انجام روتین معاینات کلینیکی مخاط دهان، 81% پاسخ مثبت دادند که اختلاف معنی داری بین سال های تحصیلی شرکت کنندگان وجود نداشت (116/0P=). در رابطه با معاینه بیماران با ضایعات دهانی، %46 از آن ها پاسخ مثبت دادندکه اختلاف بین سال های تحصیلی به شدت معنی دار بود (001/0P≤).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد سطح آگاهی دانشجویان دندانپزشکی شهر اصفهان در ارتباط با تشخیص ضایعات سرطان دهان در حد کافی نبود و دانشجویان اگرچه معاینات معمول برای کشف سرطان دهان را انجام می دادند اما از برخی عوامل خطر و ضایعات دهانی مرتبط با سرطان آگاهی کافی نداشتند پس لازم است در طی دوران تحصیل برنامه های آموزشی جامع تدوین شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، دانشجویان دندانپزشکی، پیشگیری، سرطان دهان
  • نسیم سیفی *، مهسا ولی زاده صفحات 271-276
    زمینه و هدف
    صدمات دندانی یکی از شایع ترین مشکلات دندانی در بین کودکان و نوجوانان است که معمولا در بخش های قدا می دهان روی داده و تاثیر زیادی بر سلامت فیزیکی و روانی بیمار دارند. اقدام فوری در درمان دندان های صدمه دیده سبب بالا رفتن ظرفیت بازسازی این دندان ها می شود، به همین دلیل دانش دندانپزشکان و اقدامات موثر آن ها در زمینه درمان صدمات دندانی از مهم ترین عوامل موثر در ارتقای پروگنوز این دندان ها به شمار می رود. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی دانش دندانپزشکان عمومی در زمینه تشخیص و درمان صدمات دندانی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، پرسشنامه تنظیم شده شامل اطلاعات شخصی و سوالاتی در رابطه با آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر گرگان در مورد نحوه مواجهه با صدمات مختلف دندانی به روش سرشماری، در اختیار 131 دندانپزشک عمومی قرار گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه، اطلاعات گردآوری شده مورد تحلیل و بررسی آماری قرار گرفت. برای بررسی ارتباط میزان آگاهی با جنسیت از T-test، ارتباط میزان آگاهی با محل کار از آزمون ANOVA، ارتباط میزان آگاهی با سن و سابقه کار از ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی ارتباط میزان آگاهی و میزان مواجهه با بیماران صدمه دیده از تست اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان 5/1±5/8 از 10 نمره و در هر دو جنس فاقد تفاوت معنی داری بود (083/0=P). محل کار در میزان آگاهی دندانپزشکان تاثیری نداشت (133/0=P). بین سن و سابقه کار و میزان آگاهی رابطه آماری معنی داری به دست نیامد (805/0=P). در این مطالعه میزان مواجهه با بیماران صدمه خورده نیز در میزان آگاهی دندانپزشکان تاثیر گذار نبود (507/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج سطح آگاهی دندانپزشکان عمومی در حد نسبتا خوبی قرار دارد و این می تواند چشم انداز مناسبی در جهت درمان صدمات دندانی توسط دندانپزشکان در نظر گرفته شود. از آن جا که مسئله صدمات دندانی حائز اهمیت بوده و دانش مربوط به آن در حال افزایش و تغییر می باشد، لازم است تا برای به روز رسانی سطح آگاهی دندانپزشکان عمومی در زمینه مدیریت و درمان صدمات دندانی، برنامه ریزی های مناسبی انجام شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، صدمات دندانی، دندانپزشک
  • مریم ربیعی * صفحات 277-287
    سالخوردگی فرآیندی است که امروزه با رشد بسیار بالایی همراه است. با افزایش سن تغییرات بیولوژیک و فیزیولوژیک در ارگان های مختلف بروز می کند. تغییر در شرایط اجتماعی و اقتصادی، همراه شدن بیماری های سیستمیک و ناتوانی، تغییرات در وضعیت دهان و دندان همگی می توانند بر کیفیت زندگی افراد تاثیر بگذارند. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات فرآیند سالمندی به طور کلی و به طور کلی خاص در دهان بود.
    این مطالعه برگرفته از مقالات موجود در پایگاهای اطلاعاتی Pub Med، Google scholar و مقالات ایرانی از 1384-1395 می باشد. کلید واژه های مورد بررسی عبارت بودند از:Geriatrics Dentistry، oral health، oral medicine، risk factors . تغییرات دهانی سالمندان هماهنگ با وضعیت سیستمیک افراد یا به صورت جداگانه بروز می کند. این تغییرات در بافت سخت و بافت نرم اتفاق می افتد. پیامد هر یک از این تغییرات آسیب هایی است که بدلیل شرایط افراد، گاه امکان ترمیم و بازسازی را دشوار می گرداند.
    با توجه به اینکه رشد جمعیت سالخورده در دنیا و ایران رو به افزایش است تدابیر لازم جهت مقابله با مشکلات دهان و دندان برای این دسته افراد باید در نظر گرفته شود. مهم ترین آن ها ویزیت های دوره ای به سبب کاستن از ریسک برخی بیماری ها از جمله سرطان های دهانی است. همچنین حفظ شرایط مناسب دندان ها و پریودنشیم نه تنها به طور خاص در سلامت دهان بلکه به طور گسترده تری بربرخی بیماری های سیستمیک از جمله بیماری های قلبی، ریوی، دیابت و غیره تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی سالمندان، سلامت دهان، ریسک فاکتور، بیماری های دهان
  • آرش منصوریان، سارا پور شهیدی، مریم سادات صدر زاده افشار * صفحات 288-301
    درد عضلات جونده بعد از دندان درد شایع ترین درد در ناحیه دهانی صورتی می باشد. سندرم اختلال درد عضلانی صورت (MPDS) شایع ترین شکل اختلالات گیجگاهی فکی است. این سندرم شامل دردی است که از نقاطی در عضلات و فاسیاها شروع شده و همراه با اسپاسم و حساسیت به لمس و محدودیت در حرکت و خستگی و برخی اوقات دیسفانکشن می باشد. از طریق یک بررسی انتقادی مبتنی بر شواهد در منابع موجود مولفان قصد داشتند که اطلاعات جامعی درباره مداخلات درمانی برای درد عضلات صورت مهیا کنند. تعداد 51 مقاله انگلیسی زبان از سال 1981 تا 2013 از طریق منابع اینترنتی pubmed، Medline، Ovid، Scholar google برای این منظور بررسی شدند. مطالعات انجام شده در دو دسته کلی درمان های دارویی و غیر دارویی به تفصیل بررسی شده بودند. درمان MPDS ابتدا باید بر شناسایی و تصحیح علت زمینه ای متمرکز شود. از بین روش های دارویی Thiocolchicoside (TCC)، مهارکننده های NSAIDs و COX-2 و از بین روش های غیر دارویی اولتراسوند و لیزر نوید بخش هستند. مکانیسم پیچیده MPDS با مکانیسم های عصبی محیطی و مرکزی زمینه ای آن ممکن است به دشواری درمان MPDS، علی الخصوص در حالت مزمن منجر شود.
    کلیدواژگان: داروهای ضد درد، داروهای ضد تشنج، شل کننده های عضلانی، درد میوفاسیال
|
  • Masumeh Hasani Tabatabaei, Sakineh Arami, Fatemeh Khajavi, Zohreh Moradi * Pages 229-236
    Background And Aims
    Despite the reduction of incidence of dental caries in recent years, this disease is common and many efforts were conducted to decrease the prevalence of dental caries. On the other hand secondary caries lesions are the main reason for replacement of direct restorations. Therefore, the aim of the current study was to evaluate suitable methods of preparation and restorative materials to reduce caries recurrence.
    Materials And Methods
    In this experimental study, eighty human teeth were collected and stored in normal saline. The teeth were soft-tissue debrided and cleaned with water/pumice slurry and rubber cups in a low-speed handpiece. Speciments were randomly divided in two main groups. Cavities were prepared with diamond burs or Er:YAG laser (10 Hz, 300 mJ, 3W). Each group was divided into 4 sub-groups, and restored with a glass-ionomer cement (Fuji IX), resin modified glass-ionomer (Fuji II LC), total etch bonding composite resin or self-etch bonding composite resin. The specimens were submitted to pH cycling. Speciments were then sectioned, polished and Vickers microhardness measurements were performed on each specimen. Differences among the medians were analyzed using two way ANOVA test at a 95% confidence level and Tukey test.
    Results
    Statistical analysis showed significant difference in the type of substrate (enamel, dentin) in both main groups (P
    Conclusion
    The Er:YAG laser used for cavity preparation and different types of restorative materials used did not show the ability to guarantee significantly more acid-resistance tooth structure against demineralization.
    Keywords: Er:YAG laser, Rasin composite, Resin modified glass ionomer, Microhardness
  • Fateme Ramezanalizadeh, Azam Aliasghari, Mohammad Rabbani Khorasgani *, Maryam Khoroushi, Arezoo Tahmourethpour, Ahmad Reza Jabbari Pages 237-246
    Background And Aims
    Dental caries is the most common infectious diseases. Among the oral bacteria, Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus are considered as the main causes of tooth decay. The aim of this study was to evaluate the production of hyperimmune bovine colostrum containing specific antibodies against cariogenic bacteria and its antimicrobial effects on the growth and adhesion of Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus in the laboratory.
    Materials And Methods
    In this experimental study, three pregnant bovine immunized with killed antigens of strains of Streptococcus mutans, Streptococcus mutans with Streptococcus Sobrinus and Streptococcus sobrinus through intramuscular injections. After delivery, The colostrum samples were collected, and the changes of anti-streptococci antibodies titers in colostrum and serum were determined by agglutination. Also,their antimicrobial effects against the growth and adhesion of oral streptococci were surveyed by the microtiter plate method. Data were analysed by One-Wey ANOVA in SPSS software.
    Results
    The results showed that in hyperimmunized bovine , the antibodies titers against injected bacteria were from 1.1000 to 1.3000 in sera samples and from 1.320 to 1.1280 in whey of colostrum samples. Colostrum of hyperimmune cows reduced the attachment of Streptococcus mutans and Streptococcus Sobrinus about 69 and 43 percents, respectively and also, the low dilutions of it reduced bacterial growth.
    Conclusion
    According to the antibacterial effect immune colostrum on two strains of cariogenic bacteria in vitro, It appears that this material could be useful in the prevention and control of dental caries.
    Keywords: Dental caries, Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Colostrum
  • Manoochehr Karami *, Ghodrattollah Roshanaei, Abbas Shokri, Namdar Pasandi Pages 247-252
    Background And Aims
    Acurate measurements of variables are crucial in epidemiological studies. Therefore, even the best design cannot prevent bugs caused due to the lack of reliability and validity measurement in studies. The aim of this study is to determine the validity of teeth-canal measurement.
    Materials And Methods
    This methodological study used available data of patients referred to dental clinics at Hamadan University of Medical Sciences in Hamadan with sample size or 58 cases in 2012. In order to determine the reliability of measuring the length of canals and introduce the most appropriate measure met of the actual data, Bland-Altman plot and intraclass correlation coefficient (ICC) were used and finally compared.
    Results
    In this study, the mean ± SD of channel length in the apex locator Root ZX were 21.93 ± 2.28 mm and in X-ray PA were 22.4 ± 2.38 mm. ICC between the length of canals by the apex locator and radiographic in all teeth was 0.989. Bland-Altman plot showed that absolute agreement between the two methods of measurement.
    Conclusion
    The findings of this study ensure dental professionals that measuring the length of channels by PA method is more practical and easier and prove different approaches of the reliability and validity. However, we recommend using ICC and Bland Altman methods due to their informative nature and consideration of absolute agreement instead of consistency.
    Keywords: Reliability, Validity, Tooth, Bland-Altman plot
  • Zahra Tafakhori *, Ghazaleh Mostafazadeh, Mahmod Sheikh Fathollahi Pages 253-261
    Background And Aims
    The purpose of this study was to evaluate the relationship between the mandible anatomy with age and gender in panoramic radiography of patients.
    Materials And Methods
    In this descriptive-sectional study, 322 panoramic radiography of patients at the age of 25-55 years old were evaluated. The patients were devided in three groups of 25-34, 35-44, 45-55 years old and the radiomorphometric indexes in panoramic radiography of the patients were measured. The collecting data were analyzed using independent two-sample t-test, one-way anova and multiple linear regression using SPSS statistical software (version 18).
    Results
    The average of radiomorphometric indexes don’t show a meaningfull statistical defference between different age groups. The average of all angles higher in females than that of males and other measured indexes were higher in males than females. Also, the mandibular foramen moved forward with the increase of age.
    Conclusion
    Based on the result of this study which was done on limited numbers, it can be concluded that the measured radiomorphometric indexes in this study didn’t have a high accuracy to predict Age and Gender.
    Keywords: Mandible, Radiomorphometric index, Panoramic radiography
  • Sayed Mohsen Hosseini, Fateme Bagheri, Faranak Farahmand, Asiye Heydari, Elahe Khorasani * Pages 262-270
    Background And Aims
    Nowadays, oral cancer is considered one of the most important diseases related to oral health. The objective of the present study was to determine the dental students’ knowledge in Isfahan about oral cancer and the comparison of the level of student's knowledge in different years of education.
    Materials And Methods
    The present study was a cross-sectional-analytical one conducted in 2013. The population of study included the dental students of private and state University of Isfahan which 255 students were randomly selected. The data were collected using questionnaire and were then analyzed using SPSS software program and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney.
    Results
    From private and public dental schools in Isfahan, 56% and 44% of dental students were involved. Regarding performing routine clinical oral examination, 81% of the participants answered positively, which showed no significant difference among the years of education of the participants (P=0.116). Regarding the examination of patients with oral lesions, 46% of them answered positively, which the difference between the years of education was highly significant (P≤0.001).
    Conclusion
    The findings of the research indicated that the level of knowledge of dental students of Isfahan city regarding the detection of oral lesions was not sufficient. Although, the students did not perform common examinations for exploring oral cancer, they did not have sufficient knowledge regarding some of the risk factors and oral lesions related to cancer. Therefore, it is necessary that a comprehensive curriculum be developed in this regard for their education.
    Keywords: Knowledge, Dental students, Prevention, Oral cancer
  • Nasim Seyfi *, Mahsa Valizadeh Pages 271-276
    Background And Aims
    Traumatic dental injuries (TDIs) are of the most common dental problems in children and adolescents, which usually occur in the anterior segment and have a significant role in patient’s physical and psychological health. Immediate intervention for damaged teeth can elevate the success rate of treatment in TDI. Thus, general dentists’ knowledge and their effective intervention in TDI are important factors in prognosis of traumatized teeth. The objective of this study was to assess the general dentists’ knowledge and awareness regarding the diagnosis and management of traumatic dental injuries.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the questionnaire data were collected from 130 general dentists, including the demographic data and general dentists’ knowledge about TDIs. The data were analyzed using the Student t-test and Analysis of Variance (ANOVA), Spearman’s and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The mean score of general dentists’ knowledge was 8.5 ± 1.5 (total score:10) and it was the same between both males and females (P=0.083). Dentists’ work place does not have any influence in their knowledge (P=0.133). Also, there was no statically significant relationship between the age, job experience and dentists’ knowledge (P=0.805). The relationship between the frequency of TDI managed cases and dentists’ knowledge was not significant (P=0.507).
    Conclusion
    Considering that the overall knowledge of general dentists regarding the management of TDI was sufficient, it could be a good opportunity in treating these injuries. As TDI is a developing science, it is important to motivate general dentists being up to date regarding this matter.
    Keywords: Knowledge, Teeth injuries, Dentist
  • Maryam Rabiei * Pages 277-287
    Geriatric is a growing phenomenon which recently rises so fast. With increasing age, the biological and physiological changes occur in different organs. Socioeconomic situation with emerging multiple diseases, disability and changes in oral status can all affect the quality of life of people. The aim of this study was to overview on aging process and consideration on oral changes in particular.
    This study was carried out by reviewing different scientific sources from Pub Med, Google scholar and Iranian articles (SID) since 2005 to 2016. Oral condition may be according to the systemic diseases or solely. The changes in the hard tissue and soft tissue occur. Each of these changes is the result of damage due to the people’s situations which sometimes make it difficult to repair.
    Nevertheless, rising age in global and in Iran have to be considerd. Periodic visits are important because they reduce the risk of some diseases, including cancers in the mouth. Also, the influence of maintaining the oral and periodontal health conditions not only specifically in oral health but more broadly on some systemic diseases such as heart disease, lung disease, diabetes and etc. are quite important.
    Keywords: Geriatrics dentistry, Oral health, Oral medicine, Risk factors
  • Arash Mansuorian, Sara Pourshahidi, Maryam Sadat Sadrzadeh Afshar * Pages 288-301
    Masticatory muscle pain is the second most frequent cause of orofacial pain after dental pain. Myofascial pain dysfunction syndrome (MPDS) is the most common form of temporomandibular joint dysfunction. MPDS is a pain that triggers from [sensitive] points in the muscles and fascia and is followed by spasm, tenderness to palpation, restricted movement, fatigue, and sometimes dysfunction. The researchers intended to collect comprehensive information about therapeutic interventions for myofascial pain through the conduction of a critical study based on evidence in the literature. In this review, 51 English articles, published between 1981 and 2013, were extracted from PubMed, Medline, Ovid, and Google Scholar. These articles were then reviewed in detail in two categories, namely pharmaceutical and non-pharmaceutical treatments. MPDS treatment should be first focused on the identification and correction of underlying causes. Thiocolchicoside (TCC), non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), and Cox-2 inhibitors are among promising pharmaceutical methods. On the other hand, ultrasound and laser therapy are among promising non-pharmaceutical methods. The complex mechanism of MPDS, along with its underlying peripheral and central nervous mechanisms may make MPDS, difficult to treat, especially in its chronic form.
    Keywords: Analgesics, Anticonvulsants, Muscle relaxants, myofacial pain