فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 95، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راهله سادات میرسیفی نژاد نایینی، علیرضا دانش کاظمی، فهیمه شفیعی* صفحات 64-72
    : افزایش حساسیت دندانی یکی از مشکلات شایع در دندانپزشکی است. یکی از مکانیسم های درمان آن مسدود کردن توبول های عاجی است. هدف از این مطالعه مقایسه میانگین میزان بسته شدن توبول های عاجی تحت تاثیر دو خمیردندان حاوی هیدروکسی آپاتیت کربناته نانو ساختار و حاوی فلوراید با استفاده از SEM (scanning electron microscope) بود.
    مینای جینجیوالی قسمت باکالی تاج 42 دندان سالم پرمولر ماگزیلا حذف و از عاج اکسپوز شده قطعه 3×3 میلی متری تهیه گردید. نمونه ها پس از اچ، با آب مقطر شسته و به صورت تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. 3 گروه با خمیردندان هیدروکسی آپاتیت کربناته نانو ساختار و 3 گروه دیگر با خمیردندان Colgate، به مدت 3، 7 و 14 روز مورد مداخله قرارگرفتند. نمونه ها با SEM به منظور بررسی وضعیت توبول های عاجی طبق شاخص Hulsmann توسط دو محقق بررسی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و آزمون آماری kruskal-wallis بررسی گردید. حد معنی داری معادل 05/0 در نظرگرفته شد.
    میزان مسدود شدن توبول های عاجی در درمان با دو خمیردندان تفاوت معنی داری نشان داد، به طوری که این میزان در خمیردندان هیدروکسی آپاتیت بیشتر از فلوریده بود که به ترتیب (000/0، 004/0، 024/0P=) می باشد. بین درمان 3، 7 و 14 روزه خمیردندان هیدروکسی آپاتیت تفاوت معنی دار وجود نداشت (537/0، 069/0، 230/0P=).
    کلیدواژگان: حساسیت عاجی، فلوراید، نانوهیدروکسی آپاتیت، خمیردندان
  • ماندانا خطیبی، آرش عزیزی، عباس کمالی، سهیلا محمدیان* صفحات 73-82
    بیماری لیکن پلان دهانی در اشکال اروزیو و اولسراتیو ایجاد درد و سوزش کرده، بر تغذیه و کیفیت زیستی بیمار تاثیر می گذارد. با توجه به شیوع بالای بیماری، عوارض درمان های متداول، مقاومت به درمان دارویی کلاسیک، هدف از این مقایسه مطالعه اثر لیزر کم توان مادون قرمز و تریامسینولون استوناید به شکل دهانشویه بر درمان ضایعات لیکن پلان دهانی بود.
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سویه کور تعداد 24 بیمار بر اساس معیار های ورود و خروج انتخاب شده، به دو گروه 12 نفری به صورت sequentional randomized تقسیم شدند. پیش از شروع مطالعه شاخص های درد و سوزش در دهان (VAS) ، شکل و score ظاهری ضایعه و اندازه ضایعه، در بیماران ثبت شد. گروه اول تحت درمان لیزر کم توان مادون قرمز با طول موج 810 نانومتر به صورت دو بار در هفته با دوز تابشی j/cm25-2/0 و پاور دانسیته mW/cm2 300 تا حداکثر 10 جلسه قرار گرفتند و گروه دوم داروی 2/0% Triamcinolone acetonideبه صورت دهانشویه 4 بار در روز به همراه داروی ضد قارچ به مدت یک ماه دریافت کردند. سپس شاخص های مطالعه پس از تکمیل درمان در هر بیمار ثبت گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آزمون Repeated measure ANOVA برای مقایسه تغییرات کمی در گذر زمان و از آزمون Mann-Whitney U برای مقایسه متغیر های رتبه ای بین دو گروه در هر زمان و در هر گروه بین زمان های مختلف از friedman testاستفاده گردید.
    تفاوت معنی داری از نظر شدت درد و سوزش (255/0P=) و اندازه ضایعه (186/0=P) و شکل و score ضایعه (178/0=P) بین گروه ها مشاهده نشد. هر چند دو گروه در هر سه شاخص کاهش معنی داری را نشان دادند.
    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، لیزر کم توان مادون قرمز، دهانشویه، تریامسینولون استوناید
  • ملوک ترابی پاریزی، مهسا کلانتری*، فرشاد قویدل صفحات 83-90
    سرطان سومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی و تصادفات در ایران است. اشعه درمانی و شیمی درمانی موثرترین روش ها در درمان سرطان هستند، اما عوارض جانبی آن ها هنوز برای بسیاری از بیماران ناشناخته است. هدف اصلی از این مطالعه ارزیابی آگاهی بیماران مبتلا به سرطان های ناحیه سر و گردن از عوارض جانبی اشعه درمانی و شیمی درمانی بود.
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر اساس اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه و پرونده بیماران مبتلا به سرطان ارجاع داده شده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در یک بازه زمانی شش ماهه انجام شد. آنالیز داده ها با تست chi-square و در سطح معنی داری 05/0 انجام گرفت.
    ) اما بیمارانی که مدت زمان بیشتری از بیماریشان می گذشت، سطح آگاهی بالاتری داشتند. تنها 10% از بیماران اطلاعات خود را از پزشکشان دریافت کرده بودند.
    کلیدواژگان: سرطان سرو گردن، شیمی درمانی، رادیوتراپی، آگاهی
  • بهرام کوهنورد، حسینعلی ماهگلی، سمیه بلقن آبادی، محسن یزدانی اول، مریم رستمی اقدم شندی، ملیحه کلاهدوزی* صفحات 91-97
    ساخت پروتزهای دندانی کاری حساس و دقیق است و نیاز به دستانی توانمند و ماهر دارد که متخصصان این حرفه در طول دوره کاری خود ممکن است دچار آثار زیان بار شغلی مانند استرس یا خستگی شوند. هدف از این مطالعه بررسی فاکتورهای خستگی، استرس و عملکرد شغلی و ارتباط آن ها با برخی متغیرهای جمعیت شناختی در این جامعه بود.
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی و در سال 1395 انجام شد. جامعه مورد مطالعه گروهی از دانش آموختگان ساخت پروتزهای دندانی کل کشور بودند که در یک همایش سراسری در تهران شرکت کرده بودند و نمونه گیری از آن ها نیز به صورت سرشماری انجام شد. دو پرسشنامه استاندارد با موضوع خستگی و استرس شغلی بین100 نفر از زنان و مردان شاغل در این رشته توزیع گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با کاربرد آماره های توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و t مستقل تحلیل شد.
    از 100 نفر نمونه مورد پژوهش، تعداد 16 نفر زن و 84 نفر مرد با میانگین و انحراف معیار سنی 90/7±71/34 و میانگین سابقه کار 01/9±82/10 سال بودند. همچنین82 درصد افراد مورد مطالعه متاهل و 42 درصد سیگاری بودند. طبق نتایج 100 درصد افرد دارای استرس متوسط تا شدید بودند. نمرات استرس و خستگی در افراد متاهل نسبت به افراد مجرد بیشتر بود و بین پارامتر استعمال سیگار و خستگی و استرس رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0P<).
    کلیدواژگان: استرس، خستگی، دانش آموختگان ساخت پروتزهای دندانی، عملکرد شغلی
  • ساناز صفری، مهدیا غلامی*، سمانه رازقی صفحات 98-108
    پرسشنامه بررسی ترس کودکان- زیر شاخه دندانپزشکی (CFSS-DS) به عنوان محبوب ترین ابزار موجود جهت بررسی میزان ترس از اعمال دندانپزشکی در کودکان است. هدف از این مطالعه تهیه نسخه فارسی این پرسشنامه در کودکان 12-8 ساله ساکن تهران بود.
    ابتدا پرسشنامه به فارسی و سپس به انگلیسی برگردانده شد. با تایید نسخه باز ترجمه، نسخه فارسی به عنوان ابزار نهایی در نظر گرفته شد و روایی ظاهری و محتوایی آن محاسبه گردید. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از روش آزمون- باز آزمون استفاده شد. بدین منظور، 287 دانش آموز دختر 8 تا 12 ساله از 7 مدرسه منطقه 6 شهر تهران در دو نوبت به فاصله هفت روز، مصاحبه شدند. سپس ضریب همبستگی درون خوشه ای(ICC) و درصد توافق سوالات محاسبه گردید. نمره ترس با دامنه 13 تا 65 محاسبه و به عددی بین 0 تا 100 تبدیل شد. ارتباط متغیرهای مستقل شامل سن، سابقه بستری در بیمارستان، زمان آخرین مراجعه به پزشک و سابقه درمان دندانپزشکی با نمره ترس با استفاده از رگرسیون خطی بررسی گردید.
    P) اختلاف آماری معنی داری وجود داشت. در ارتباط با پایایی ابزار، درصد توافق همه سوالات بالای 80 درصد بود. همچنین برای تک تک سوالات، کاپا بین متوسط تا خوب و ICC خوب و بسیار خوب بود (4/0به بالا).
    کلیدواژگان: روان سنجی، ترس از دندانپزشکی، کودک
  • مهران بهرامی، مریم معماریان، حسین تمدن*، محمد جواد خرازی فرد صفحات 109-118
    نحوه پوشش و ظاهر دندانپزشک بر رابطه او با بیماران موثر است. همچنین همگام سازی قوانین پوشش حرفه ای در رشته دندانپزشکی با عرف و فرهنگ اسلامی در جمهوری اسلامی ایران، به گونه ای که هم مطابق خواست بیماران باشد و هم به اصول کنترل عفونت توجه گردد، اهمیت زیادی دارد. تحقیق حاضر با هدف تعیین الگوی پوشش حرفه ای دندانپزشکان از دیدگاه مراجعین به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی
    96-1395 انجام شد.
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 103 بیمار (54 زن و 49 مرد) مورد مطالعه قرار گرفتند (با در نظر گرفتن 05/0=? و انحراف معیار نمره حاصل از پرسشنامه برابر 5/4). پرسشنامه تحقیق شامل عکس های رنگی از یک دندانپزشک مرد و یک دندانپزشک زن در پوشش های مختلف بود. از بیماران درخواست گردید بر اساس این تصاویر، پاکیزه ترین، قابل اعتمادترین، توانمندترین و باتجربه ترین دندانپزشک را انتخاب کنند. فراوانی و درصد پاسخ های شرکت کنندگان به سوالات پرسشنامه به صورت توصیفی گزارش گردید.
    در تحقیق حاضر 100?% بیماران مایل بودند دندانپزشک به هنگام درمان آن ها از روپوش سفید استفاده کند. درباره دندانپزشکان آقا، اکثر بیماران (6/%45) مدل موی ساده را ترجیح دادند. درباره خانم های دندانپزشک، اکثرا (9/35?%) مقنعه را به عنوان حجاب برتر فرض کرده و اکثر آن ها (4/54?%) آرایش ملایم را ترجیح دادند.
    کلیدواژگان: دیدگاه، دندانپزشک، پوشش حرفه ای رسمی، غیر رسمی
  • بهراد تنباکوچی، ابوالقاسم بهادر* صفحات 119-133
    هدف از مطالعه حاضر بررسی کاربرد نانو ذرات در ارتودنسی بود.
    تحقیق به روش مروری صورت گرفت. با استفاده از واژگان کلیدی Nano silver، Nano ZnO،Nano Chitosan، Nano Crucumin، Nanoparticles و Orthodontics مروری بر مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی Scopous، Google Scholar،Web of science و PubMed صورت گرفت. محدوده جستجوی مقالات از سال 2010 به بعد بود.
    کلیدواژگان: ارتودنسی، نانو ذرات، نانو تکنولوژی
  • سیاوش ولی زاده، امید فتاحی ولیلایی*، علیرضا ولی زاده، محمود هوشمند، زهرا واثق صفحات 134-145
    در سال های اخیر دندانپزشکی در گردش کار توسعه زیادی داشته است و ورود کامپیوتر و کاربردهای متفاوت آن منجر به افزایش اثربخشی و کارآیی روش های درمان شده است. با توجه به ورود مفاهیم مهندسی در این گردش کار، نیاز به بررسی مراحل مختلف و همچنین نحوه تبادل اطلاعات میان نرم افزارها و سخت افزارهای مورد استفاده برای ذی نفعان این حوزه را ضروری می سازد. هدف این تحقیق بررسی نحوه تعامل میان دندانپزشک، لابراتوار دندانی، مراکز تولید و مراحل کاری مورد نیاز جهت انجام سفارشات از طریق نرم افزارها و تجهیزات دیجیتال است.
    این مطالعه به صورت مروری و با استناد به مقالات موجود در پایگاه اطلاعاتی Google Scholar از سال 2000 با جست و جوی عبارت های کلیدی dental CAD/CAM، computer aided design and manufacturing، workflow و digital dentistry انجام شد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی دیجیتال، گردش کار، طراحی و ساخت کامپیوتری
|
  • Rahelesadat Mirseifi Nejad Naini, Alireza Daneshkazemi, Fahime Shafiee* Pages 64-72
    Background And Aims
    Increased tooth sensitivity is a common dental problem. One of the mechanisms of dentin hypersensitivity treatment is blocking dentinal tubules. The aim of this study was to compare the average closing dentinal tubules affected by carbonated Nano-hydroxyapatite and fluoride toothpaste using scanning electron microscope (SEM).
    Materials And Methods
    The enamel of gingival buccal crown surfaces of 42 sound maxillary premolars teeth were removed until the dentin surfaces were exposed. The dentine specimens of 3×3 mm were prepared. The specimens were washed by distilled water after etching and randomly divided into 6 groups. 3 groups were interfered with the carbonated nano-hydroxyapatite toothpaste and the other three groups interfered with Colgate toothpaste in 3, 7 and 14 days. The samples were examined by SEM to check the status of dentinal tubules. Then, they were evaluated by two researchers according to the Hulsmann index. Data were analyzed by using SPSS23 software and Kruskal-Wallis statistical test. The significance level of 0.05 was considered.
    Results
    The amount of dentinal tubules closure by the two toothpastes was significantly different. This difference was higher in the hydroxyapatite toothpaste than fluoride which were (P=0.024, 0.004 and 0.000), respectively. There were no significant differences among the groups in 3,7 and 14 days (P=0.230, 0.069, 0.537).
    Conclusion
    The toothpaste containing carbonated nano structural hydroxyapatite was more successful in closing dentinal tubules than Colgate toothpaste in short period of time.
    Keywords: Dentin hypersensitivity, Fluoride, Nano-hydroxyapatite, Toothpaste
  • Mandana Khatibi, Arash Azizi, Abbas Kamali, Soheila Mohammadian * Pages 73-82
    Background And Aims
    The erosive and ulcerative forms of Oral lichen planus causes pain and irritation, affects the nutrition and biological quality of the patient. Considering the high prevalence of the disease, the complications of conventional treatments and the resistance to classical drug therapy, the aim of this study was to compare the effect of infrared low level laser and triamcinolone acetonide mouth rinse on treatment of oral lichen planus lesions.
    Materials And Methods
    In this double blind clinical trial, 24 patients were selected randomly according to the inclusion and exclusion criteria and divided into two groups of 12. Before and after the study, pain and burning sensation index (VAS), apparent shape and score of the lesion and size of the lesion were recorded in the patients. We treated the first group with low level infrared laser (810 nm) twice a week with 0.5-2 j/cm2 energy density and 300 mW/cm2 power density up to a maximum of 10 sessions. For the second group, we prescribed a mouth rinse of triamcinolone acetonide 0.2% four times a day with antifungal drugs for a month. Then, the study`s criteria were recorded after the completion of treatment. All data were statistically analyzed using the repeated measure ANOVA test to compare the quantitative changes over time, The Mann-Whitney U test was used to compare the rank variables between two groups at any time and Friedman test for each group between different times.
    Results
    There was no significant difference between the groups in terms of severity of pain (P=0.255), score and size (P=0.186), and appearance (P=0.178) of the lesions among two groups. Although the two groups showed a significant decrease in all three indicators.
    Conclusion
    Considering that in both groups, all three indices were improved and these improvements were similar, it seems that laser therapy can be effective. It could be used as a therapeutic alternative in treating patients with OLP (Oral Lichen Planus) especially in cases with contraindication in corticosteroid administration or lack of appropriate therapeutic response or when there is resistance to treatment.
    Keywords: Oral lichen planus, Low level infra-red laser, Mouth rinse, Triamcinolone acetonide
  • Molook Torabi Parizi, Mahsa Kalantari *, Farshad Ghavidel Pages 83-90
    Background And Aims
    Cancer is the 3rd cause of death after heart disease and injuries in Iran. Radiotherapy and chemotherapy are the most effective procedures in cancer therapy, but their side effects are still unknown for many patients. The main goal of this study was to evaluate the patients’ knowledge with head and neck cancer regarding the complications of radiotherapy and chemotherapy.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical research was based on the information extracted from personal questionnaires and files of cancer patients who referred to the centers of Kerman University of Medical Sciences during a 6 months period in 2017. The data were analyzed by chi-square test at the significance level of 0.05.
    Results
    Our findings showed that most of the patients (76.48%) had low information level. There was no statistically significant association between the knowledge with demographic variables (P>0.05). However, patients with chronic disease had higher level of information. Only 10% of patients had received information by their physicians.
    Conclusion
    It seems there is not effective education regarding the rated radiotherapy and chemotherapy complications, because their knowledge was not in acceptable level. Considering the importance of this issue, it is necessary to perform educational program to improve patient's ability and skills to cope whit the chemotherapy and radiotherapy complications and their side effects.
    Keywords: Head, neck cancer, Chemotherapy, Radiation therapy, Knowledge
  • Bahram Kouhnavard, Hosseinali Mahgoli, Somayeh Bolghanabadi, Mohsen Yazdan Aval, Maryam Rostami Aghdam Shendi, Malihe Kolahdouzi * Pages 91-97
    Background And Aims
    Making dental prostheses is sensitive and accurate work and requires powerful and skilled hands. Because of this, the dental prosthesis technicians may suffer harmful effects such as stress and fatigue during the course. The aim of this study was to investigate fatigue, stress and job performance and their relationship with some demographic variables in this community.
    Materials And Methods
    The present study was cross-sectional and done in 2016. The study population was a group of dental prosthesis technicians that had participated in a national congress in Tehran. Sampling was done by census Two standardized questionnaires on the subjects of fatigue and stress which were distributed among 100 female and male participants and sampling was done by census. Then, the obtained data was analyzed using SPSS16 software and applying descriptive statistics, Pearson correlation test, and ANOVA, T-test.
    Results
    From the 100 samples, there were 16 females and 84 males with mean age 34.71±7.90 and average work experience of 10.82± 9.01 years. 82 percent of the subjects were married and 42 percent of them were smokers. The results showed that 100 percent of dental prostheses technicians were facing with moderate to severe stresses. The stress and fatigue scores in married ones were higher than the single ones. The results showed a significant relationship between smoking, stress, and fatigue scores (P
    Conclusion
    According to the high level of job stress in the dental prostheses technicians, this problem must be considered, minimized, and more attention should be paid to their psychological and emotional problems.
    Keywords: Stress, Fatigue, Dental prosthesis, Job performance
  • Sanaz Safari, Mahdia Gholami *, Samaneh Razeghi Pages 98-108
    Background And Aims
    Children’s Fear Survey Schedule- Dental Subscale (CFSS-DS) is considered as the most popular instrument available to assess dental fear in children. The aim of this study was to develop a Persian version of the CFSS-DS among 8-12 year-old female children resident in Tehran.
    Materials And Methods
    At first, the questionnaire was translated in Farsi and back translated in English afterwards. While, the back translated version was confirmed, we considered the Persian version as the final instrument. Content validity and reliability of the questionnaire was assessed. We used test-retest method to evaluate the reliability, 287 female students aged 8 to 12 from 7 schools in 6th district of education ministry of Tehran were interviewed two times with interval of seven days. In addition, the infraclass correlation coefficient (ICC) and percentage of agreement were calculated. The score of dental fear was measured with range of 13 to 65 and changed to a number between 0 and 100. The relationship between dental fear score and the independent variables including age, history of hospitalization, last medical visit, and history of dental treatment were evaluated using the linear regression models.
    Results
    The mean score of dental fear was calculated 20.52. The score of dental fear was significantly associated with the last medical visit (P=0.04) and past dental history (P
    Conclusion
    The findings of this study demonstrated that the Persian version of CFSS-DS was valid and reliable among 8-12 year-old children.
    Keywords: Psychometrics, Dental anxiety, Child
  • Mehran Bahrami, Maryam Memarian, Hossein Tamaddon *, Mohammad Javad Kharrzi Fard Pages 109-118
    Background And Aims
    The dentist's attire and appearance affects his/her relationships with the patients. It is also essential to sync the professional attire in dentistry with the habits and Islamic culture of Islamic Republic of Iran, meet the patient's desires, and pay attention to the infection-control-requirements as well.The objective of the present study was to determine the patient's viewpoints about the professional appearance of the dentists at Tehran University of Medical Sciences, Dental School in 1395-96.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 103 patients (54 females and 49 males) were studied. (=α0.05 and standard variation=4.5). The questionnaire were included color photographies of a female dentist and a male dentist dressed in different attires. The patients were asked to select the cleanest, and the most trustable, competent, and experienced dentist according to the 4 different attires. The frequencies and percentages of the participants’ answers to the questionaire were descriptively reported.
    Results
    All patients preferred dentists to use white coat during their treatment. For the male dentists, most patients (45.6%) favored simple hair model. For the female dentists, most patients (35.9%) considered veil as the more acceptable Hejaband, and 54.4% of them preferred light makeup.
    Conclusion
    All patients preferred their dentists to dress in the professional attire with a white coat. They believed that wearing formal-professional-dressing by the dentists may show them look cleaner, and more trustable, more competent, and experienced.
    Keywords: Attitude, Dentist, Professional formal, Casual
  • Behrad Tanbakuchi, Abolghasem Bahador * Pages 119-133
    Background And Aims
    The purpose of this study was to investigate the application of nanoparticles in orthodontics.
    Materials And Methods
    This study was conducted using a review method by searching Scopous, Google Scholar and Web of science. Key words (Nano silver, Nano ZnO, Nano Chitosan, Nano Curcumin and Nanoparticles) were used. These searches were limited to the English ariticles after the year 2010.
    Conclusion
    According to the published studies, silver nanoparticles, curcumin, titanium oxide, chitosan, zinc oxide, quaternary ammonium derivatives exhibit appropriate antibacterial properties. Further studies are recommended to investigate the effect of each of these nanoparticles on the bond strength. In order to reduce the decay, there is lack of evidences regarding the addition of ACP nanoparticles and nanoparticles of calcium- phosphate and fluoride. Therefore, further studies are recommended. Studies have shown that the addition of zinc oxide nanoparticles to orthodontic wires could reduce the friction between the wire and the bracket. While, adding titanium oxide nanoparticles to bracket increased the friction. Although, evidences in this regard are inadequate but it seems that nanoparticulates are less toxic than conventional materials.aa
    Keywords: Orthodontics, Nanoparticles, Nanotechnology
  • Siavash Valizadeh, Omid Fatahi Valilai *, Alireza Valizadeh, Mahmoud Houshmand, Zahra Vasegh Pages 134-145
    Background And Aims
    In recent years, the dentistry workflow has developed considerably. By the introduction of computers and their various applications, the effectiveness and efficiency of treatment has increased enormously. Considering engineering concepts in the workflow, it is necessary for participants to assess different steps and data transferring between various software and hardware devices. This research investigated the interaction between dentists, laboratories and production centers through the required steps for accomplishing treatment by different applications of software and digital hardware devices.
    Materials And Methods
    Review in this article was based on searching Google scholar database considering key words: digital dentistry, workflow, computer aided design and manufacturing, dental CAD/CAM. This search was limited to the English articles published after the year 2000.
    Conclusion
    It is necessary in dentistry to use digital technologies to improve the efficiency of treatments. Thus, the participants in this field must have appropriate knowledge to choose and apply these tools. Moreover, the participant should help providers of digital solutions for better development of software packages and related hardwares.a
    Keywords: Digital dentistry, Workflow, Computer aided design, manufacturing