فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد کاظم غریب ناصری صفحه 1
    مقدمه
    در مورد خواص آرامبخشی و ضد اضطرابی میوه عناب گزارشهای فراوانی وجود دارد، و در طب گیاهی از مخلوطهای گیاهی حاوی این میوه برای درمان طپش قلب استفاده می‎شود، ولی در مورد کنار، که از همین تیره است مطلب کمتری یافت می شود. به همین دلیل، تحقیق حاضر با هدف تعیین اثر عصاره آبی الکلی میوه کنار بر قلب پرفیوز شده قورباغه انجام گردید.
    مواد و روش ها
    گوشت میوه خشک کنار به روش پرکلاسیون و با حلال الکل 70% عصاره‎گیری شد. قلب 19 قورباغه نر و ماده بوسیله عصاره حل شده در محلول رینگر با غلظت های نهائی 625/0، 25/1، 5/2، 5، 10 و 20 میلی گرم در میلی‎لیتر از طریق ورید اجوف به مدت 5/1 تا 2 دقیقه پرفیوز شده و تغییرات نیروی انقباضی و ضربان قلب با استفاده از ترانسدیوسر ایزومتریک ثبت ومحاسبه گردید.
    نتایج
    در غلظت‎های کم، افزایش غلظت عصاره، نیروی انقباضی را افزایش می‎داد (0001/0P<) ولی غلظت‎های زیاد عصاره سبب کاهش نیروی انقاضی قلب می‎شد (0001/0P<). بطوریکه در غلظت 20 میلی گرم در میلی لیتر اغلب موجب ایست قلبی می‎گردید که با شستشوی قلب با رینگر تازه ایست قلبی برطرف می‎شد ولی تحریک الکتریکی قلب قادر به برطرف کردن ایست قلبی نبود. هم چنین عصاره بصورت وابسته به غلظت سبب کاهش ضربان قلب گردید. بعلاوه غلظت زیاد عصاره، ضربان و نیروی افزایش یافته بوسیله اپی نفرین را از بین می‎برد (0001/0P<).
    نتیجه گیری : با توجه به مشابهت عناب و کنار و نیز وجود ماده jujuboside A در عناب که سبب اختلال در اعمال درون سلولی کالمودولین می گردد، می توان پیشنهاد نمود که میوه کنار نیز از طریق این ماده و یا مشابه آن، موجب کاهش تحریک پذیری قلب و کاهش نیروی انقباض در قلب قورباغه گردیده است.
    کلیدواژگان: میوه کنار، قلب قورباغه، نیروی انقباضی، تعداد ضربان قلب
  • محمدرضا رحمانی صفحه 8
    مقدمه
    مطالعات وسیع در مورد تاثیر رژیم کم کالری بر روی جوندگان نشانگر تاثیر عمیق آن بر سلامتی، طول عمر و افزایش توان سیستم ایمنی است. همچنین گزارشهایی مبنی بر تاثیرات رژیم کم‎کالری در به تاخیر انداختن پیری سیستم ایمنی وجود دارند. با توجه به اینکه یکی از جنبه های اساسی روزه ماه رمضان، امساک از خوردن می باشد و این امساک میتواند باعث کاهش کالری دریافتی شود، لذا ما بر آن شدیم تاثیرات آن را بر روی سیستم ایمنی انسان بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    برای این مطالعه از دو گروه افراد روزه دار و کنترل مذکر، که همگی دانشجو و در محدوده سنی 21 تا 30 سال بودند دعوت به عمل آمد و در نهایت 36 نفر فرد روزه دار و 25 نفر کنترل سالم برای مطالعه انتخاب شدند. در هر دو گروه از هر فرد در دو موقعیت زمانی قبل و آخر ماه رمضان اندازه گیری اجزاء کمپلمان و ایمونوگلوبولینهای M،A،G به روش Single Radial Immunodiffusion انجام گردید. ایمونوگلوبولینهای اختصاصی ضد ویروس سرخجه و IgE تام سرمی نیز به روش الیزا (ELISA) اندازه گیری شدند.
    نتایج
    با مقایسه نتایج قبل و آخر ماه رمضان در دو گروه کنترل و روزه‎دار معلوم شد که روزه بر غلظت ایمونوگلوبولینهای M،A،G تاثیری نداشته و همچنین غلظت برخی از اجزاء کمپلمان مثل C4، C3c ثابت مانده بود. از طرف دیگر نسبت گاماگلوبولین به کل پروتئینهای سرم تغییری نکرده است و در مورد غلظت IgG ضد ویروس سرخجه نیز وضعیت ثابت مانده بود. ولی در افراد روزه دار غلظت IgE تام سرمی کاهش معنی داری پیدا کرده بود.(05/0P=) در حالیکه در گروه کنترل ثابت مانده بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که روزه ماه رمضان بر شاخه هومورال سیستم ایمنی اکتسابی تاثیری ندارد. این نتیجه گیری بخصوص با ثابت ماندن IgG ضدویروس سرخجه تقویت می شود. از آنجائی که غلظت IgE با کارآئی شاخه سلولی پاسخ ایمنی اکتسابی نسبت عکس دارد لذا کاهش معنی‎دار غلظت IgE سرمی در افراد روزه‎دار، بررسی عملکرد ایمنی سلولی را در این افراد می طلبد.
    کلیدواژگان: روزه ماه رمضان، پیری، محدودیت کالری دریافتی، سیستم ایمنی
  • محمدرضا خطیبی، فرهاد شهرام، ابراهیم حاجی زاده، نزهت سادات تقوی صفحه 12
    مقدمه
    آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن و سیستمیک است که با درگیری و تغییر شکل پیشرونده قرینه مفاصل مشخص می شود. این بیماری می تواند منجر به ناتوانی های حرکتی در مبتلایان گردد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیرات ورزش درمانی بر توانایی حرکتی مفاصل در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی، یک مطالعه شبه تجربی است. بدین منظور 40 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید با توجه به مشخصات نمونه و اهداف پژوهش انتخاب و بمدت 12 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. دامنه حرکتی مفاصل، قدرت چنگ زدن و زمان لازم برای 15 متر قدم زدن در نمونه های پژوهش پس از انتخاب، در سه زمان: آغاز پژوهش، قبل از ورزش (6 هفته بعد از مراجعه) و بعد از ورزش (6 هفته بعد از شروع ورزش) اندازه گیری و با روش Paired T-test و ANOVA یکطرفه مقایسه گردید. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و گونیامتر استفاده شد.
    نتایج
    یافته های این پژوهش نشان می دهد میانگین دامنه حرکتی مفاصل نمونه های مورد پژوهش از 278/0 (028/0SD=) قبل از ورزش به 8 (57/3SD=) بعد از ورزش رسید که از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان می دهد (0001/0P<). همچنین یافته ها نشان می دهد که متوسط زمان لازم جهت 15 متر قدم زدن بعد از ورزش کاهش یافت (0001/0P<)، همچنین قدرت چنگ زدن در مقایسه با قبل از ورزش افزایش یافت از 7(29/0SD=) به 5/18(1/3SD=)، 0002/0P< در این میان جنس، شغل، محدودیت حرکت در مفصل مچ پا، نحوه شروع و مدت زمان ابتلاء به بیماری، سن و میزان تحصیلات افراد ارتباطی با تاثیر ورزش درمانی نداشتند.
    نتیجه گیری
    این بررسی مؤید اثرات مفید ورزش درمانی در افزایش توانائی های حرکتی مفاصل در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید است. لذا اضافه نمودن حرکات درمانی ساده بعد از کنترل فعالیت بیماری در مبتلایان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، ورزش درمانی، و دامنه حرکتی
  • علیرضا دلاوری، افسانه شریفیان، عزت الله رحیمی صفحه 18
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی و عدم کفایت دیالیز اصلی‎ترین عوامل تعیین کننده ناتوانی و مرگ و میر در بیماران دیالیزی می‎باشد. بالا بردن کفایت دیالیز در پیش‎آگهی بیماران دیالیزی کاملا مؤثر است. هدف از این مطالعه تعیین کفایت دیالیز در سه مرکز دیالیز در استان کردستان می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیالیزی است که در سه مرکز دیالیز در استان کردستان تحت دیالیز بودند. نوع مطالعه توصیفی تحلیلی (Cross-Sectional) بود. داده های لازم عبارت بودند از: وزن بیمار قبل از دیالیز، وزن بیمار بعد از دیالیز، اولترافیلتراسیون دستگاه، BUN قبل از دیالیز و BUN بعد از دیالیز. این داده ها از بیماران جمع آوری و در یک برگ چک لیست ثبت گردید و پس از ورود داده ها به کامپیوتر نسبت به محاسبه میزان کلیرانس اوره توسط دیالیز Kt/V)1) و تجزیه و تحلیل داده ها اقدام شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین Kt/V در افراد مورد مطالعه 94/0 با انحراف معیار 37/0 بود. میانگین Kt/V در جنس زن 87/0 و در جنس مرد 03/1 بوده است و همچنین بالاترین میانگین Kt/V در مرکز سنندج با 16/1 Kt/V= و کمترین آن در مرکز مریوان با 95/0 Kt/V= بدست آمد. آزمون آماری آنالیز واریانس اختلاف میانگین مراکز مختلف استان کردستان را کاملا معنی‎دار نشان می‎دهد. میانگین ساعات دیالیز در هفته در بیماران مورد مطالعه 9 ساعت با انحراف معیار 7/2 ساعت بود. نتایج این مطالعه رابطه بین ساعات دیالیز در هفته و میانگین Kt/V را معنی دار نشان نداد.
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد که دیالیز انجام شده در مراکز دیالیز مذکور در استان کردستان کفایت لازم را ندارد. بنابراین لازم است مطالعات دیگری در زمینه علل عدم کفایت دیالیز در سطح استان کردستان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کفایت دیالیز، Kt، V، کردستان
  • فرحناز کشاورزی، معصومه آزادبر صفحه 23
    مقدمه
    سن شروع قاعدگی در جوامع مختلف متفاوت است و تا کنون مطالعه ای در این زمینه در شهر کرمانشاه انجام نشده است لذا هدف اصلی از این بررسی، تعیین سن شروع قاعدگی و ارتباط آن با قد و وزن، BMI و وضعیت اقتصادی اجتماعی در شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 78-1377 بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 810 دانش آموز دختر مدارس راهنمایی که در طی 2 ماه گذشته برای اولین بار قاعده شده بودند، انجام گرفت. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای3 مرحله ای از 3 ناحیه متفاوت از نظر وضعیت اقتصادی اجتماعی در شهر کرمانشاه بوده و جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه‎ای شامل سن، اندازه قد، وزن، شغل و میزان تحصیلات والدین، نژاد و سن شروع قاعدگی توسط پژوهشگر بصورت مصاحبه حضوری و با اندازه گیری قد و وزن بوده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که سن شروع قاعدگی 76/0 40/13 سالگی بوده است. همچنین اندازه قد همزمان با شروع قاعدگی 78/582/158 سانتی متر، مقدار وزن 30/7 01/44 کیلوگرم و BMI نیز kg/m2 93/2 67/17 محاسبه شده است.
    نتیجه گیری
    کاهش سن شروع قاعدگی نتیجه زندگی در شرایط بهتر است و ارتباط معنی داری با مشخصات جسمانی فرد شامل (قد، وزن و BMI) ندارد.
    کلیدواژگان: سن شروع قاعدگی، BMI، قد، وزن
  • کتایون حاجی باقری، آرش رحیمی، شهرام منصوری فر صفحه 27
    مقدمه
    کارکنان بهداشتی- درمانی همواره در معرض و خطر ابتلاء به هپاتیت B می‎باشند. این مطالعه با هدف تعیین سطح سرمی Anti HBs Ab در پرسنل بیمارستان توحید سنندج که بطور کامل بر علیه هپاتیت B واکسینه شده اند انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه پرسنل بیمارستان توحید سنندج بود که علیه هپاتیت B واکسینه شده بودند. حجم نمونه شامل 100 نفر از این پرسنل بود داده های لازم از طریق مصاحبه جمع آوری گردید و در یک برگ چک لیست ثبت شد. نمونه های سرمی این افراد به آزمایشگاه فرستاده شد و با روش ELISA تیتر سرمی Anti HBs Ab تعیین شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج این مطالعه تیتر سرمی Anti HBs Ab در 42 مورد (42 درصد) بالایIU/li 100 بود در 25 درصد موارد در محدوده IU /li100-10 قرار داشت و در 33 درصد موارد کمتر از IU/li10 بود. دیگر نتایج مطالعه نشان داد که بین سطح سرمی Anti HBs Ab و فاصله زمانی از آخرین دوز واکسن رابطه معنی دار آماری وجود دارد (025/0P<)، اما بین سن، جنس و BMI با سطح سرمی Anti HBs Ab رابطه معنی دار آماری بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه چنین نتیجه گیری می شود که ایمنی زایی در 67 درصد موارد کامل و مؤثر بود در حالیکه در 33 درصد موارد ایمنی کامل بر علیه هپاتیت B وجود ندارد. بعبارت دیگر سطح سرمی Anti HBs Ab در بسیاری از افراد در معرض خطر که واکسینه می شوند، کافی نبوده و نیاز به تجویز مجدد واکسن می باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، واکسیناسیون، Anti HBs Ab
  • ناهید قطبی، غلامرضا خیرآبادی صفحه 30
    مقدمه
    شب ادراری بعد از بیماری های آلرژیک یکی از شایعترین اختلالات اطفال است. بر اساس نتایج مطالعات انجام شده شیوع شب ادراری در مناطق مختلف و در سنین مختلف کاملا متفاوت است بطوریکه شیوع شب ادراری در مناطق مختلف دنیا و کودکان بالاتر از 5 سال، 20-5 درصد گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع شب ادراری و عوامل مرتبط با آن در سنندج انجام شد.
    روش اجرا: در این مطالعه مقطعی(Cross-Sectional)، جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر سنندج بود که در سال تحصیلی 80-79 به تحصیل اشتغال داشتند. روش نمونه گیری بصورت تصادفی خوشه ایو حجم نمونه شامل 681 کودک بود. داده ها از طریق مصاحبه با والدین کودکان مورد مطالعه جمع آوری شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج این مطالعه شیوع شب ادراری در کودکان مورد مطالعه 8/8 درصد (60 مورد) بود، همچنین 75 نفر (11 درصد) از کودکانی که در حال حاضر شب ادراری نداشتند دارای سابقه شب ادراری بودند. یعنی در مجموع 8/19 درصد افراد مورد مطالعه دچار شب ادراری بودند و یا سابقه شب ادراری داشتند. همچنین یافته ها نشان داد که بین سابقه عفونت ادراری با بروز شب ادراری رابطه معنی دار (007/0P=) وجود دارد اما بین سابقه اکسیوریازیس با شب ادراری رابطه معنی دار آماری دیده نشد (14/0P=) در حالیکه بین وجود خارش شبانه مقعد با شب ادراری رابطه معنی دار وجود داشت (008/0P=). همچنین بین جنس و شب ادراری رابطه معنی‎داری وجود داشت بطوریکه شیوع آن در دختران بیشتر بود (00/0P=).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد که شب ادراری در استان کردستان نسبت به سایر مناطق دنیا شیوع متوسطی دارد. بالاتر بودن شیوع شب ادراری در دختران در این منطقه می تواند در نتیجه عدم مراقبت صحیح از دختران و بالابودن عفونت ادراری در آنها باشد،
    کلیدواژگان: شب ادراری، کودکان، عفونت ادراری، دانش‎آموزان ابتدایی
  • کامبیز ذهنی، شهلا افراسیابیان صفحه 35
    مقدمه
    آزمون جلدی توبرکولین یک تست غربالگری در بیماری سل می‎باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان عکس العمل آزمون توبرکولین (PPD) در سطح مدارس راهنمایی شهر سنندج در سال 1380 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی (Cross-Sectional) می‎باشد که بر روی 1381 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی سنندج انجام گرفت. برای نمونه گیری ابتدا شهر سنندج به سه منطقه (از نظر اقتصادی و اجتماعی) تقسیم گردید. سپس از هر منطقه تعدادی مدرسه بطور تصادفی انتخاب شدند و در هر مدرسه بر روی تعدادی از دانش آموزان، آ‎زمون PPD با تزریق داخلی جلدی محلول 5 واحدی توبرکولین انجام شد. نتایج هفتادودو ساعت بعد از انجام تست اندازه گیری و ثبت گردید. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست بود.
    نتایج
    این مطالعه نشان داد که 3/26 درصد دانش‎آموزان (363 نفر) دارای واکنش توبرکولین مثبت، 5/22 درصد واکنش توبرکولین مشکوک و 2/51 درصد دارای واکنش توبرکولین منفی بودند. از نظر نتیجه تست بین دانش آموزان دختر و پسر اختلاف معنی‎د ار با (001/0P<) مشاهده گردید. بین وجود جوشگاه یا عدم وجود جوشگاه ناشی از واکسیناسیون قبلی ب. ث. ژ و نتیجه آزمون توبرکولین در افراد مورد مطالعه اختلاف معنی‎دار آماری مشاهده نشد. بین سه منطقه شهر سنندج از نظر نتیجه آزمون توبرکولین تفاوت معنی‎دار آماری (با 004/0P<) وجود داشت. از میان دانش آموزان دارای واکنش توبرکولین مثبت 197 نفر تحت معاینات بالینی و آزمایشات پاراکلینیکی قرار گرفتند که در 14 نفر (1/7 درصد) رادیوگرافی غیر طبیعی ریه گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه اکثریت دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر سنندج دارای آزمون توبرکولین منفی می‎باشند که این امر لزوم بررسی وضعیت ایمنی در مقابل بیماری سل در این گروه سنی و ضرورت تلقیح واکسن یادآور ب. ث. ژ را مطرح می کند.
    کلیدواژگان: آزمون جلدی توبرکولین، تست مانتو، سل، دانش آموزان
|
  • Gharib Naseri, M.K. Page 1
    Introduction
    The sedative and anxiolytic effects of zizyphus jujube has been reported. Mixed herbal medicine containing jujube is used to treat heart palpitation. The aim of the present study was to investigate the effect of hydroalcohilic zizyphus spina christi fruit extract (from the same Rhamnaceae family) on the rate and contractility of perfused frog heart.
    Materials and Methods
    The zizyphus spina christi fruit was extracted by percolation method using 70% alchohol. In either sex of pithed frogs (n=19), heart was perfused with Ringer`s solution through vena cava. Percentage changes in cardiac contractility and heart rate were recorded by an isometric transducer after applying final concentrations of 0.625, 1.25, 2.5, 5, 10 and 20 mg/ml of the extract for 1.5-2 min.
    Results
    Cardiac contractility increased in lower concentrations dose dependently (P<0.0001) but it reduced in higher concentrations (P<0.0001). The extract caused cardiac arrest in concentration of 20 mg/ml. It was reversed by washing but not by electrical stimulation. The heart rate also reduced in a dose dependent manner (P<0.0001). The inhibitory effect of high concentration of the extract abolished the positive inotropic effect of epinephrine (P<0.0001).
    Conclusion
    Regarding the constituent`s similarity between Z. jujube and Z. spina christi, it may concluded that jujuboside A or a similar compound binds to calmodulin to inhibit its intracellular functions and consequently decrease excitation and contraction of the frog heart.
  • Rahmany, M.R. Page 8
    Introduction
    Extensive rodents studies have confirmed that dietary calorie restirction improves health, exends mean life span and increases efficacy of immune system. Many researchers have also reported that low calorie diet delays aging of immune system. Fasting in Ramadan month causes low calorie intake, so we decided to assess the effect of fasting in holly month of Ramadan on human humoral immune system.
    Materials and Methods
    Thirty-six fasting and twenty-five control, healthy young male medical students of Tehran university with mean age of 24 5yrs have been volunteered to participate in the study. In both groups, components of complement system and the serum immunoglobulins (IgG,IgA,IgM) were measured by single radial immunodiffusion method. Specific antirubella immunoglobulin and total serum IgE concentration were also measured by ELISA method. All tests were performed twice, once before and next time at the end of the Ramadan month.
    Results
    There were not significant difference in serum IgG, IgA, IgM, C3c and C4 value following the fasting month in both groups. The ratio of gammaglobulin to total serum protein didnot alter. The concentration of total serum IgE significantly decreased in fasting group (P<0.05) while it showed no change in control group. The concentration of anti rubella IgG also showed no significant change.
    Conclusion
    Regarding our study, it can be concluded that Ramadan fasting has no effect on humoral immune system. However, it causes significant decrease in concentration of serum IgE which has a reverse relationship with efficacy of cellular immune system. So, further evaluation is recommeuded to evalute effects of holly Ramadan fasting on cellular immune system.
  • Khatibi, M.R. , Shahramf. , Hajizadehf. , Taghavi, N.S. Page 12
    Introduction
    Rheumatoid arthritis is a chronic systemic inflammatory disease with unknown ethiology, characterized by symmetric joint involvement with progressive deformifies. This leads to limitation of motion and reduction of daily activities. This study was aimed to demonstrate the effects of exercise therapy on mobility of joints in the patients with rheumatoid arthritis.
    Materials and Methods
    This was a quasiexperimental study. Forthy patients with rheumatoid arthritis were selected. They were studied for 12 weeks. In all subjects, range of motion of the joints, force of grasping, and the time of walking for 15 meters were measured at the beginning of the study, before exercise (6 weeks after coming), and 6 weeks following the exercise. The results were evaluated by paired t- test and one-way ANOVA test. The data was collected by questionnaire and using a goniometer.
    Results
    The data revealed that mean range of motion in the subjects changed significantly from 0.278 (SD= 0.028) to 8 (SD=3.57) following the exercise (P<0.0001). The mean time of walking for 15 meteres decreased following exercise (P<0.0001). The force of grasping increased from 7 (SD=0.29) to 8.5(SD=3.1) following exercise (P<0.0002). The effects of exercise therapy were not influenced by sex, job, motion limitation in the ankles, type of onset and duration of the disease, age and the patient`s level of education.
    Conclusion
    This study confirms effectiveness of exercise therapy on improving mobility of the joints in patients with rheumatoid arthritis during the remission phase.
  • Delavari, A.R. Sharifiana. Rahimie. Page 18
    INTROUDUCTION: Cardiovascular disease and inadequaey of dialysis are the leading causes of mortality and morbidity in the dialysing pateints. To be increased the dialysis efficacy has important role in improving the patient`s prognosis. The aim of this study was to determine the efficacy of dialysis in three dialysis centers in Kurdistan province.
    Materials and Methods
    This was a cross-sectional study that was conducted in three dialysis centers in Kurdistan province. The variables including the pateint`s weithg before and after dialysis, ultrafiltration, and BUN before and after dialysis, were registered in a check list. Computerized analysis of the data was performed and clearance rate of urea by dialysis(kt/v)* * was measured.
    Results
    The mean kt/v was 0.94 0.37. The mean kt/v in females was 0.37 and in male was 1.03. The hieghest mean of kt/v was 1.16 which was obtained in Sanandaj center. The lowest mean of kt/v was 0.95, obtained in Marivan center. Mean of kt/v among the three centers variated significantly. The mean time of dialysis was 9 2.7 hours per week. There was no significant association between dialysis efficacy and mean time of dialysis per week.
    Conclusion
    This study suggests that the dialysis in Kurdistan province is not efficient. Further evaluation to determine causes of the dialysis inefficacy throughout the Kurdistan province is recommended.
  • Keshavarzif. , Azadbarm. Page 23
    Introduction
    The age at menarche is different in various societies. There has been no study in this field in Kermanshah city; so the main goal of this study was to determine the age at menarche and it`s relation to the height, weight, body mass index (BMI) and socioeconomic state of middle school students in Kermanshah city in 1999.
    Materials and Methods
    This was a descriptive cross-sectional study. The subjects were 810 middle-school girls that their menarche had been during 2 months before the study. The method of sampling was triple-stages clustering from three different socioeconomical districts of Kermanshah. The data was collected by a questionnaire including age, height, weight, parent`s job, parent`s level of education, race and age at menarche. The height and weight were measured and other data was collected by interviewing with the subjects.
    Results
    The age at menarche in our study was 13.4  0.76 years. The height, weight and BMI of the subjects during menarche were 158.82  5.78 cm, 44.017.30kg and 17.672.93 kg/m2, respectively. The age at menarche wasn`t significantly related to height, weight and BMI. However, there was a significant relation between age at menarche and socioeconemic state of the middle schools; higher socioeconomic state was associated with lower age at menarche.
    Conclusion
    To be decreased the age at menarche is due to higher socioeconomical state and it isn`t related to somatic characteristics (including height, weight and BMI) of the girls.
  • Haji Bagherik. , Rahimia. , Manssorifar, Sh. Page 27
    Introduction
    Health employees have always high risk to be affected by hepatitis B. This study was conducted to determine serum concentration of anti HBs antibody in employees of Tohid hospital in Sanandaj that were previousley vaccinated against hepatitis B.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive study. The subjects were 100 empolyees of Tohid hospital of Sanandaj. The data was registered in a check list. The serum samples were titrated by ELISA method.
    Results
    Serum titer of anti HBs Ab in forthy two subjects (42%) was more than 100 IU/li. It was 10-100 IU/li in 25% and lower than 10 IU/li in 33% of the subjects. The serum titer of anti HBs Ab was related to the time of last dose of vaccination (P<0.025). However, it was not related with sex, age and body mass index (BMI) of the subjects.
    Conclusion
    According to this study, immunization is effective in 67% of the subjects while it is not effective in 33%. So, repeat vaccination may be recommended in many high risk persons.
  • Ghotbin. Kheir Abadi, Gh.R. Page 30
    Introduction
    Enuresis is one of the most common disorders in children following allergic disorders. It`s prevalence is reported to be 5-20 percent in more than 5-years-old children worldwide. Enuresis has variable frequency regarding age and area througout the world. The aim of this study was to determine the prevalence of enuresis and associated factors among primary school students in Sanandaj.
    Materials and Methods
    This was a cross- sectional population-based study. The statistical population was included all of the primary school students in Sanandaj in 2001. The subjects were 681 students which selected by random cluster sampling. The data was collected using a questionnaire and by interviewing with the student`s parents.
    Results
    The prevalence of enuresis was 8.8% (60 students). Eleven percent of the subjects (75 students) had only the history of enuresis. So the overall prevalence of present and old enuresis was 19.8%. Enuresis was found to be strongly associated with urinary tract infection (p=0.007) and night anal pruritus (P=0.008). However, there was no significant association between enuresis and history of oxyuriasis (P=0./4). Sex was associated with enuresis so that it was more prevalent in girls (P=0.00).
    Conclusion
    This study affirms that the prevalence of enuresis in Sanandaj is the same as mean workdwide frequency. Higher frequency of enuresis in the girls may be due to lower pay attention to the girls and higher prevalence of urinary tract infection among them.
  • Zehnik. , Afrasiabian, Sh. Page 35
    Introduction
    The tuberculin skin test is a screening test for diagnosis of tuberculosis. This study was aimed to evaluate tuberculin skin test among middle school students in Sanandaj in 2001.
    Materials and Methods
    This was a cross-sectional study. The subjects were 1381 middle school students in three different socioeconomical districts of Sanandaj. They were selected by random sampling. The skin test was performed by intradermal injection of 5 unit of tuberculin solution. The site of injection was evaluated after 72 hours. The data was collected by a check list.
    Results
    The study showed that 26.3% of the subjects (363 students) had positive tuberculin test, 22.5% had suspicious result and 51.2% had negative tuberculin test.There was a significant difference in results of tuberculin skin test among the students regarding sex (P<0.001) and district (P<0.004). However the relation between scar of BCG vaccine and the test result was not significant. In 197 students with positive tuberculin test clinical examination and chest radiography were performed. Abnormal chest radiography was reported in 14 cases (7.1%).
    Conclusion
    Regarding the fact that the most of the students have negative tuberculin test, complementary studies to evaluate immunity and effectiveness of BCG vaccine in middle school students are recommended.