فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1380)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1380)

  • تاریخ انتشار: 1380/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منوچهر رشیدیان، آرزو طاهرپور، سینا گودرزی صفحه 1
    مقدمه
    انتقال استافیلوکوک طلائی از بینی کارکنان بالینی حامل باکتری به بیماران بخوبی نشان داده شده است. عواقب عفونت های استافیلوکوکی مخصوصا سویه های مقاوم به متی سیلین آن علیرغم استفاده از آنتی بیوتیک ها می تواند وخیم باشد بنابراین اجرای یک برنامه کنترل جهت جلوگیری از انتقال باکتری و کاهش دادن مقاومت داروئی آن لازم می باشد. در این بررسی وضعیت کارکنان بالینی بیمارستان بعثت سنندج از نظر فراوانی حاملین بینی استافیلوکوک طلائی و مقاومت سویه های جدا شده از بینی آنها نسبت به آنتی بیوتیک ها بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    طی یک مطالعه مقطعی نمونه ترشحات بینی 118 نفر از کارکنان بالینی بیمارستان بعثت کشت داده شد و وجود استافیلوکوک طلائی در کشت نمونه ها با استفاده از رنگ‎آمیزی گرام و آزمایش‎های کاتالاز و کواگولاز تشخیص داده شد و حساسیت و مقاومت سویه های جدا شده نسبت به آنتی‎بیوتیک‎ها با استفاده از روش آنتی‎بیوگرام دیسک دیفیوژن تعیین گردید.
    نتایج
    نتایج این بررسی نشان داد که در بلوک زایمان 55%، در بخش زنان 54%، در ICU 50%، در بخش‎های جراحی44%، در اورژانس 43% و در بخش نوزادان 38%، و در کل 43% کارکنان حامل استافیلوکوک طلائی در بینی بودند. از نظر آماری ارتباط قابل توجهی بین جنس و میزان حامل بودن باکتری وجود نداشت (7/0P=) نتایج بررسی هر چند ارتباط قابل توجهی بین سنوات خدمت و میزان حامل بودن باکتری را مطرح می کند ولی از نظر آماری به سطح قابل قبولی نرسید (06/0P=). ارتباط سن با میزان حامل شدن باکتری تا حدودی شبیه ارتباط سنوات خدمت با میزان حامل بودن بود.
    بر اساس نتایج آنتی بیوگرام 100% سویه های استافیلوکوک طلائی جدا شده از بینی کارکنان بالینی به وانکومایسین و ریفامپین، 92% به سیپروفلوکساسین، 86% به سفالوتین، 84% به کلوگزاسیلین، 80% به جنتامایسین، 59% به اریترومایسین حساس بودند. 16% سویه ها نسبت به متی سیلین و 8% نسبت به سیپروفلوکساسین و سفالوتین نسبتا مقاوم بودند.
    نتیجه گیری
    فراوانی حاملین بینی استافیلوکوک طلائی در کارکنان بالینی بیمارستان بعثت و طیف حساسیت و مقاومت آنها به آنتی بیوتیکها در محدوده اکثر گزارش های در دسترس از سایر بیمارستانهای داخل و خارج کشور بود. نتایج مطالعه در کل نظارت بیشتر بر ICU، استفاده محدود و منطقی‎تر از سیپروفلوکساسین و همچنین انجام یک مطالعه تحلیلی جهت روشن نمودن رابطه احتمالی بین سنوات خدمت و میزان حامل بودن باکتری را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: حاملین بینی، استافیلوکوک طلائی، مقاومت به آنتی بیوتیک ها
  • رسول یوسفی مشعوف، غلامحسین صدری، محمد فلاح صفحه 9
    مقدمه
    اطلاع از آسیب شناسی و اپیدمیولوژی اسهال حاد کودکان کمک بزرگی به پیشگیری و درمان بیماری می‎نماید. بر اساس مطالعات گذشته، ویروسها، باکتری ها و انگلها عوامل اصلی اسهال کودکان هستند لذا این مطالعه با هدف جداسازی عوامل شایع باکتریایی اسهال حاد کودکان زیر ده سال و بررسی عوامل زمینه‎ای آن و همچنین تعیین سروتایپ سویه های جدا شده انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بصورت توصیفی انجام گردیده و جامعه آماری آنرا تعداد 544 کودک 3 ماهه تا 10 سال شهر همدان و حومه تشکیل می دادند که با بیماری اسهال حاد به مراکز درمانی شهر جهت کشت مدفوع ارجاع داده می شدند. برای جداسازی اولیه پاتوژنهای معمول مانند شیگلا و سالمونلا از محیطهای اختصاصی و افتراقی سلنیت F و سالمونلا شیگلاآگار (S.S آگار) و برای اشریشیاکلی پاتوژن از محیط کشت ائوزین متیلن بلو EMB)) و برای یرسینیا آنتروکولیتیکا از محیط مایع فسفات بافر (PBS) و محیط اختصاصی سفسولیدین ایرگازان نووبیوسین آگار (CIN agar) استفاده شد و برای شناسایی نهایی از تستهای افتراقی بیوشیمیایی و آنتی سرمهای اختصاصی پلی والان و منووالان استفاده شد. نتایج از پرسشنامه ها استخراج و با استفاده از نرم‎افزار آماری EPI6 مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج
    از مجموع 544 نمونه آزمایش شده تعداد 134 نفر (6/24%) به یکی از باکتری های پاتوژن آلوده بودند که بترتیب عبارت بودند از اشریشیاکلی انتروپاتوژن (EPEC) 88 مورد (8/65%)، شیگلاها 26 مورد (5/19%)، سالمونلاها 13 مورد (5/9%) و یرسینیا انتروکولیتیکا 7 مورد (2/5%). بر اساس نتایج سروتایپینگ، فراوانترین سروتایپ شناسایی شده عبارت بود از اشریشیا کلی 055 با 34 مورد (6/38%) کمترین سروتایپ عبارت بودند از اشریشیاکلی 0119 با 9 مورد (3/10%) و همچنین فراوانترین سروتیپ سالمونلاها نیز عبارت بود از سالمونلا پاراتیفیB و تیفی هر کدام 4 مورد (8/30%) و کمترین سروتیپ پاراتیفی C،A هر کدام یک مورد (7/7%).
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه، شناخت و بررسی عوامل ایجادکننده اسهال کودکان در مناطق جغرافیایی مختلف به طور منظم و ادواری ضرورت داشته و بایستی علاوه بر جداسازی عوامل شناخته شده کلاسیک، عوامل نوظهور نیز با راه‎اندازی روش های جدیدتر و تجهیز آزمایشگاه تشخیص طبی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: عوامل باکتریایی، اسهال حاد، سروتایپینگ
  • فاطمه اقبالیان، علیرضا منصف صفحه 17
    مقدمه
    عفونت‎های ادراری شایعترین بیماری دستگاه ادراری در کودکان است و موجب عفونت، سپتی سمی، افزایش فشارخون، معلولیت و مرگ و میر می‎گردد. اساس تشخیص این بیماری کشت ادرار است، اما استفاده از نوارهای تست ادرار، سریع، آسان، در دسترس و برای بررسی اولیه مناسب می‎باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه که در سال 1377 به انجام رسید از نوع توصیفی تحلیلی بود و جامعه آماری آن را کودکان مشکوک به عفونت ادراری (در محدوده سنی نوزادی تا 16 سالگی) مراجعه‎کننده به درمانگاه بیمارستان قائم همدان و ولیعصر تویسرکان تشکیل می‎دادند. در هر یک از این افراد به صورت همزمان آزمایش میکروسکوپی ادرار، کشت ادرار و آزمایش ادرار توسط نوار تست انجام شده و نتایج در پرسشنامه های مربوط ثبت می‎گردید.
    نتایج
    در این مطالعه دیده شد در جمعیت مبتلا به عفونت ادراری (کشت ادرار مثبت) در 56% موارد آزمایش ادرار توسط نوار تست، نیتریت مثبت می‎باشد و در 52% موارد، آنزیم لکوسیت استراز مثبت می‎باشد و بین عفونت‎های مجاری ادراری کودکان مورد مطالعه و آزمایش ادرار توسط نوار تست در ارتباط با کشف نیتریت و آنزیم لکوسیتی (لکوسیت استراز) از نظر آماری ارتباط معنی‎داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل در این تحقیق بیانگر کارآیی نوار تست ادراری در تشخیص عفونت‎های مجاری ادراری در کودکان می باشد به طوری که در جمعیت مبتلا، 56% موارد نیتریت مثبت و 52% آنزیم لکوسیت استراز مثبت بود. این مطالعه نشان داد آزمایش ادرار توسط نوار تست جهت کشف نیتریت و آنزیم لکوسیت استراز در تشخیص عفونت‎های مجاری ادرار از ویژگی بسیار بالا (98%) و از حساسیت نسبتا خوبی (5/69%) برخوردار است.
    کلیدواژگان: عفونت‎های مجاری ادراری، کشت ادرار، نوار تست، نیتریت، لکوسیت استراز
  • حسین داهیفر صفحه 22
    مقدمه
    اندازه گیری و بررسی فشارخون در کودکان از اهمیت خاصی برخوردار است و اکثر پزشکان کمتر به آن توجه دارند لذا این مطالعه با هدف تاکید بر علل افزایش فشارخون و توجه خاص به اندازه گیری آن در کودکان انجام گرفت.
    مواد وروش ها
    این مطالعه توصیفی و بر اساس اطلاعات موجود در پرونده بیماران می باشد که از سال 1365 تا 1379 بررسی گردیده و برای تشخیص افزایش فشار خون از منحنی های استاندارد بر اساس سن و جنس و وزن و تعریف بین المللی استفاده شده است.
    نتایج
    از 137 پرونده موجود فقط 37 بیمار (27%) معیارهای تشخیصی فشارخون افزایش یافته را داشتند. از37 بیمار مورد مطالعه 28 نفر(7/75%) پسر و 9 نفر (3/24%) دختر بودند که در محدوده سنی 15-5/1 سالگی قرار داشتند. بیشترین گروه سنی کودکان مبتلا به افزایش فشارخون، 12-10 سالگی و جوانترین آنها پسر 5/1 ساله مبتلا به سندروم نفروتیک و بزرگترین آنها دختر 15 ساله مبتلا به سندروم کوشینگ بود. علل افزایش فشار خون در کودکان به این ترتیب بود: بیماری های کلیوی 25 نفر (6/67%)، بیماری های عروقی 7 نفر (19%)، نوع اولیه افزایش فشارخون 3 نفر (8/8%) و بیماری های غدد درون‎ریز 2 نفر (4/5%).
    نتیجه گیری
    با توجه به عوارض خطرناک افزایش فشارخون و عللی که باعث آن می گردد لازم است با معاینات دقیق و آزمایشات مکرر از پیدایش آن جلوگیری کرد و توصیه می گردد همانند معاینه سایر اعضا، فشارخون کودکان هم حداقل سالانه یک مرتبه اندازه گیری شود.
    کلیدواژگان: افزایش فشارخون، علل افزایش فشارخون، کودکان
  • غلامرضا خیرآبادی صفحه 26
    مقدمه
    مسمومیت چه به صورت عمدی یا اتفاقی یکی از موارد نسبتا شایع اورژانسهای پزشکی است. باتوجه به توسعه روز افزون انواع سموم و داروهای کشنده این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار می‎شود به نحوی که امروزه به عنوان یک تخصص در پزشکی مطرح است. این مطالعه به منظور بررسی شیوع انواع مسمومیت عمدی و اتفاقی (در جمعیت مسمومین) و عوامل مرتبط با آنها صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه (مقطعی)، جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه‎کننده با مسمومیت عمدی یا اتفاقی به بیمارستانهای بعثت و توحید سنندج در مقطع زمانی خرداد تا آبان ماه 1377 بوده است. روش نمونه‎گیری به صورت متوالی و حجم نمونه 240 نفر بود. داده ها از طریق مصاحبه حضوری با خود بیماران و همراهان وی جمع آوری و در پرسشنامه مربوطه ثبت گردید، نهایتا داده ها با نرم افزار SPSS Win و آزمون X2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    براساس یافته های این مطالعه از کل موارد دچار مسمومیت در جمعیت مورد مطالعه 131 نفر (6/54%) دچار مسمومیت عمدی و 109 نفر (4/39%)دچار مسمومیت اتفاقی بوده است. بیشترین موارد مسمومیت عمدی در گروه سنی 24-15 سال با میزان 6/65% و بیشترین موارد مسمومیت اتفاقی در گروه سنی زیر 5 سال با میزان 4/39% بوده است. بین سن و نوع مسمومیت رابطه معنی‎داری وجود داشت (000/0P=) میزان مسمومیت عمدی در زنان بیشتر از مردان (3/60% در مقابل 7/39%) و میزان مسمومیت اتفاقی در مردان بیشتر از زنان (3/74% در مقابل 7/25%) بوده است و این تفاوت با 000/0P= دارای رابطه آماری معنی‎داری بوده است. بین وجود اختلال روانپزشکی با نوع مسمومیت نیز رابطه معنادار با 000/0P= وجود داشت به نحوی که 5/69% از افراد دچار مسمومیت عمدی مبتلا به اختلال روانی بوده‎اند. بیشترین اختلالات روانپزشکی تشخیص داده شده اختلال افسردگی اساسی و اختلال انطباقی بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد اگرچه مسمومیت عمدی در مقایسه با مسمومیت اتفاقی از شیوع بیشتری برخوردار بوده ولی بالابودن مسمومیت اتفاقی در مقایسه با سایر مطالعات مسئله مورد توجهی است و تعلق 5/39% از موارد مسمومیت عمدی به اختلال انطباقی (واکنش به استرسهای حاد زندگی) موضوع قابل ملاحظه ای است و لازم است در آموزشهای بهداشتی عمومی مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: مسمومیت عمدی، مسمومیت اتفاقی، اختلالات روانپزشکی
  • غلامرضا اسفندیاری صفحه 31
    مقدمه
    با توجه به نقش پرستاران در سیستم بهداشتی درمانی و لزوم شادابی و انگیزه کاری بالای آنها، این مطالعه به منظور بررسی فراوانی فرسودگی شغلی کادر پرستاری شاغل در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در شهر سنندج در سال 1380 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    با توجه به محدود بودن جامعه آماری به شیوه سرشماری تعداد 277 نفر از افراد شاغل در کادر پرستاری (99 نفر مرد و 178 نفر زن) پرسشنامه فرسودگی شغلی گلدارد را تکمیل نمودند. اطلاعات بدست آمده بوسیله نرم افزار SPSS.10 و با استفاده از فرمولهای آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که 7/0 درصد از افراد مورد مطالعه فرسودگی شغلی کم، 4/96 درصد فرسودگی شغلی زیاد و 9/2 درصد فرسودگی شغلی خیلی زیاد دارند. همچنین افراد شاغل در بیمارستان قدس، گروه سنی 35-30 سال، افراد با سابقه کار 9-5 سال، کادر پرستاری مرد، افراد زیر دیپلم، شب کاران ثابت و افراد شاغل در بخش C.C.U بالاترین میانگین فرسودگی شغلی را کسب نمودند.
    نتیجه گیری: فرسودگی شغلی پدیده‎ای شایع در بین حرفه های یاری رسان بوده و این مسئله به عوامل متعددی از جمله شرایط محیط کار، تجربه‎کاری، بالا بودن حجم کار، فشار روانی مرتبط با کار، میزان رضایت شغلی و نیز سختی شرایط کار بستگی دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستار، بیمارستان
  • مهندس احمد وهابی صفحه 36
    مقدمه
    آنوفل های ماده می توانند ناقل بیماری خطرناک مالاریا باشند. تعیین فون آنوفل نقش مهمی در مشخص کردن آنوفل های ناقل هر منطقه دارد. به همین دلیل این مطالعه با هدف تعیین فون آنوفل ها در سطح استان کردستان در سال 1380 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    ‍ این مطالعه در هشت شهرستان استان به مدت 6 ماه انجام گرفت. آنوفلها با استفاده از روش توتال کچ و صید با ملاقه جمع آوری گردیدند و از آنها تعیین گونه به عمل آمد.
    نتایج
    در بررسی انجام شده در کل استان در مجموع 1725 عدد آنوفل (1354 عدد لارو و 371 عدد بالغ) صید گردید که شامل جمعا هفت‎گونه آنوفل به شرح زیر بود: 1- آنوفل سوپرپیکتوس 2- آنوفل ماکولی پنیس 3- آنوفل ساکاروی 4- آنوفل سرجنتی 5- آنوفل کلاویژر 6- آنوفل آلژرینسیس 7- آنوفل مارتری. بیشترین وفور صید مربوط به آنوفل سوپرپیکتوس با بیش از 50% موارد صید بود. بیشترین وفور لاروهای آنوفل مربوط به آبهای دائمی با جریان ملایم بود. در این بررسی چهار گونه آنوفل صید گردید که در تحقیق انجام شده در سال 1363 از این استان صید نشده بودند.
    نتیجه گیری: با توجه به وفور بالای آنوفل سوپرپیکتوس در صورت آلودگی آنها به انگل پلاسمودیوم می‎توان انتظار موارد مالاریا را در این استان داشت.
    کلیدواژگان: مالاریا، لارو آنوفل، فون آنوفل
  • محمدزاهد رخزادی صفحه 40
    مقدمه
    از بیماری های شایع جوامع مختلف اختلالات قلبی عروقی است. بدنبال شکست پیشگیری اولیه، پیشگیری ثانویه در این مورد، اصولی و با ارزش می باشد و به این منظور استفاده از داروهای وریدی و باقیماندن کانولا بعد از قطع سرم و انتقال به بخش های غیر ویژه ضروری است. این مطالعه به منظور بررسی مقایسه ای تاثیر دو محلول آب مقطر هپارینه و سرم نرمال سالین در پیشگیری از انسداد کانولاهای وریدی توسط لخته انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع RCT است. نمونه های مورد مطالعه دو گروه 30 نفری است که بصورت تصادفی بلوکی از میان بیماران بستری در بخش های CCU و قلب مرکز پزشکی توحید سنندج در سال 1380 انتخاب شدند. نمونه گیری از طریق یک سو کور صورت گرفت و اطلاعات در پرسشنامه و چک لیست ثبت گردید. بدنبال قطع سرم، هپارین و خارج شدن بیمار از استراحت مطلق، کانولاهای آنها با یکی از محلولهای مورد استفاده انباشته شد و سپس هر 8 ساعت یکبار کانولاها کنترل و از نظر بازگشت خون به انتهای آنها مورد بررسی قرار گرفت و مجددا عمل هپارین لاک یا سالین لاک برای کنترل بعدی انجام شد و سپس اطلاعات در چک لیست ثبت گردید.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که مجموع موارد مثبت (بازگشت خون به انتهای کانولا) در دو گروه اختلاف آماری معنی‎داری با 05/0P دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که محلول آب مقطر هپارینه در پیشگیری از انسداد کانولاهای وریدی مؤثرتر از نرمال سالین می باشد.
    کلیدواژگان: انعقاد، انسداد، نرمال سالین، هپارین، کانولا
|
  • Rashidianm. Taherpoora. , Goodarzis. Page 1
    Introduction
    The transmission of staphylococcus aureus from hospital nasal carriers to patients has been well documented. Infection with S. aureus especially its methicillin-resistant strains would present a serious problem for patients and implementation of an infection control program for preventing the transmission and minimizing the antibiotic resistance is necessary. In this study the rate of nasal carrier of S.aureus and antibiotic resistance of isolates in Beasat hospital were studied
    Materials and Methods
    In a prevalence study the specimens obtained from the anterior nares of 118 hospital personnel were cultured and the presence of S.aureus was determined by catalase and coagulase tests. Disk diffusion sensitivity test were performed for isolates.
    Results
    The results of this study showed that totally 43% of staff were nasal carriage of S. aureus. The percentage in various wards were as the following: Delivery room 55%, Gnycology 54%, ICU 50%, Surgery 44%, Emergency room 53%, New born nursery 38% and Operating room 37%. There was no significant association between sex and nasal carriage (P=0/7). There was some degree of association between years of service, age of staff and nasal carriage but it was not significant. The results of sensitivity tests showed that 100% of S.aureus strains were sensitive to vancomycin and rifampin, 92% to cyprofloxacin, 86% to cephalothin. 84% to cloxacillin, 80% to gentamicin and 59% to erythromycin. Sixteen percent of strains were resistant to methicillin and 8% were intermediately resistant to cyprofloxacin.
    Conclusion
    With the exception of ICU staff, the prevalence of nasal carriage of S.aureus in Beasat hospital staff was in the ranges reported from other hospitals within or outside the country. The results of this study suggest a careful watch on ICU, rational use of cyprofloxacin and an analytical study in a larger scale to clarify the possible relation between years of service and nasal carriage of S.aureus.
  • Yousefi Mashoofr. Sadri Gh. H. , Falahm. Page 9
    Introduction
    Being aware of the pathology and immunology of acute diarrhea in children can help to prevent and treat the disease. The aim of the present study was to isolate and determine sterotypes of bacterial agents causing acute diarrhea in children under Age 10.
    Materials and Methods
    This study was descriptive cross sectional and was done during a two year period from Nov 1998 to Sep 2000. The statistical population was 544 children with the age range between 3months to 10 years in Hamadan and the country referred to clinics for stool culture. Salmonella and shigella species were isolated by culturing samples on selenite F and ss. agar. E.coli and yersinia species were isolated by culturing samples on EMB, PBS and CIN agar. Differentiated Biocemical tests and specific poly and monovalent antisera were used for identification of isolated serotypes. Data was analyaed using EP 16 software.
    Results
    From 544 examined samples 134 samples (24.6%) were postive for one type of pathogenic bacteria. The frequency for each pathogenic bacteria was as the following: Entropathogen E.coli (EPEC) 88 samples (65.8 %), Shigella 26 samples (19.5%), Salmonella 13 samples (9.5%). The results of serotyping showed that the most frequent E.coli serotype was Ecoli 055 (38.6) and the least frequent E.coli serotype was Ecoli 0119 (10.3%). The most frequent Salmonella serotypes were Paratifi B and tifi (3.8%) and the least frequent serotypes were paratifi A & C (0.77%).
    Conclusion
    with respect ot the result of this study using modern techniques recognition and identification of bacterial agents causing childern diarrhea in diffenent geographical region is suggested.
  • Eghbalianf. , Monsef A.R. Page 17
    Introduction
    Urinary infection is one of the most common diseases of urinary system in children that can lead to infection, septicemia, hypertension, disability and death.The base of UTI diagnosis is urine culture but depestick test is rapid, easier and available for primary study. The aim of the present study was validity assessment of urinary depestick test for diagnosis of children UTI.
    Material and Methods
    This study was discriptive analytic and performed in 1988 on children younger than 16 referred to children clinics of Ghaen and Valiasre hospitals in Hamadan and Toeeserkan.
    Results
    In urine positive culture patients, nitrate and leukocyte stares postivity was 56% and 25% respectively. Significant correlation was found between UTI, dipstick test positivity for nitrate and leukocyte stares.
    Conclusion
    The results of this study showed that dipstick tapes containing nitrate and leukocyte estrase are specific (98%) and have enough sensitivity (69.5%) to be used for children UTI diagnosis.
  • Dahifarh. Page 22
    Introduction
    Measuring blood pressure in children is of great value and the majority of physicians are not concern about that.This study was performed to clarify the causes of hypertension and the importance of its measurment in children.
    Material and Methods
    This study was reterospective and data was collected from the files of the patients referred to Shoaada hospital during 1998-2000. Hypertension diagnosis was based on standard definition of the disease.
    Results
    Among 137 recorded patients thirty-seven (27%) were heypertensive. Between hypertensive children twenty-eight (75.8%) were males and nine (24%) were females. The age range of patients was between 1.½ to 15 years. The age of the majority of patients was between 10-12. The youngest patient was a 1.½ years old boy who had nephrotic syndrom. The oldest one was a 15 years old girl with cushing syndrom. The causes and frequency of hypertension was as the following: renal disorder (67.6%), vascular disorder (19%), essential hypertension (8.8%), endocrine disorder (5.4%).
    Conclusion
    Regarding the serious complications of hypertension and with respect to the result of this study annual measurment of blood pressure in children is suggested.
  • Kheirabadi, G Page 26
    Introduction
    Poisoning in all forms, intentional and accidental, are one of the relatively common causes of medical emergencies. Nowadays because of increasing the number of poisons and toxic drugs a great degree of attention has been focused on poisoning and it has been considered as a speciality in medicine. The aim of the present study was investigation of the prevalance of each type of poisoning and their influential factors.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was performed on the 240 poisoned patients(cases) admitted on tohid and Beasat hospitals in Sanandaj during May-october 1998. Data was collected by questionnaires and face to face interview with patients and their entourage and analyzed by Spss software using chi- square and fisher tests.
    Results
    Intentional and accidental poisoning constituted 54.6 % (131 cases) and 34.4% (109 cases) of poisoned cases respectively. The age of most of intentional poisoned cases (65.6%) was between 15-24. Most of the accidental poisonings (39.4%) occurred in children younger than 5 years old. There was significant relationship between age and sex of patients and the kind of poisoning. Intentional poisoning was more frequent in women (60.3%) and accidental poisoning occurred more in men (74.3%).There was a significant relationship between intentional poisoning and the presence of one type of psychiatric disorders. The most prevalent psychiatric disorders were major depression and adjustment disorders. Adjustment disorder was observed in 69.5% of intentional poisoned cases.
    Conclusion
    The high rate of intentional poisoning in this study which is in contrast to those reported by others and involvement of 39.5% of intentional poisoned cases in adjustment disorder (acute life stress reaction) is a matter that must be considered in public health training.
  • Esfandiari, G.R. Page 31
    Introduction
    Nursing staff have important role in health and treatment in medical systems. This study was carried out among nursing staff of Sanandaj hospitals affiliated to Kurdistan university of medical sciences to investigate the rate of occupational burnout.
    Materials and Methods
    with respect to the limitations of statistical population 277 employees (99 males & 178 females) filled out the Geldard Burnout Inventory (GBI) by census method and collected data was analyzed by SPSS. 10 software.
    Results
    The results of this study showed that in 0.7% of the subjects under study the amount of burnout was low, in 96.4% it was high and 2.9% it was the highest. The highest mean of occupational burnout was belong to the following staff. Those who affiliated to Ghods-hospital, staff with the age range between 30-35, those who had 5-9 years work record, male nursing staff, fixed night shift staff, CCU staff and those staff whose education was under diploma.
    Conclusion
    It looks that occupational burnout is a common phenomena among helping staff and a number of variables including work place conditions, job satisfaction, occupational stress, job experince and overtime working may affect that.
  • Vahhaabia. Page 36
    Introduction
    Female anopheles can act as a vector for malaria. Determination of fauna of anopheles has an important role in detection of the vectors of anopheles in each district. This study was done in 2001 during a six months period in eight cities of Kurdistan province to determine the anopheles fauna.
    Material and Methods
    Anopheles were hunted by total catch and ladle catch and their species were determined.
    Results
    One thousand seven hundred and twenty five anopheles including following species were hunted. 1- An. superpictus 2- An. maculipennis 3- An. sacharovi 4-An. sergenti 5- An. claviger 6-An. algeriennis. 7- An. marteri. The most prevalent species (>50%) were superpicuts. The most aboundant anophel larves was belong to permanent waters with gentle flow. In this study four anophele species were hunted which had not been caught in the former study in 1994.
    Conclusion
    With regard to the high prevalnce of superpictos anopleles in the province, their nifection by falciparum parasite can lead to malaria.
  • Rokhzadi M.Z. Page 40
    Introduction
    Cardiovascular disease is one of the most common diseases in all communities. Seeondary prevention including application of all Possible facilities to prevent the disease from getting worse is of great importance. This study was performed in order to compare the effect of heparinized distilled water and normal saline solution in preventing the obstruction of venous cannula because of clott formation.
    Material and Methods
    This study was RCT and the population under study was two groups (n=30) of patients admitted to CCU and cardiology wards of tohid hospital that were selected randomly. Sampling was done by single blind method and information was registered in the questionnare and checklists. After removing heparin and serum and recovery of the patients their cannula were filled by solutions. Blood returning to the end of cannula was checked each 8 hours and heparin lock or saline lock was done for lateer control.
    Results
    The results of this study showed significant difference between two groups (P 0.05) regarding blood returning to the end of cannula. With respect to the the result of this study we cancluded that heparinized distilled water is more effective than normal saline solution in preventing venous connula obstruction.