فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1381)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، بهار 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حیدر فراهانی صفحه 1
    مقدمه
    از جوش شیرین به عنوان یک ماده کمکی در طبخ غذاها استفاده می‎شود. غالبا افراد جوان و خصوصا خانمها علاقه خاصی به استفاده از این ماده در طبخ کیکها و شیرینی ها نشان می‎دهند. همچنین کلسیم به عنوان یکی از مواد بسیار مهم در رشد و نمو، دوران بارداری و شیردهی محسوب می گردد و در صورت کمبود یا افزایش آن افراد دچار صدمات جبران ناپذیری می گردند. لذا این تحقیق به منظور بررسی تغییرات میزان کلسیم خون (Ca) در اثر مصرف جوش شیرین در موش صحرایی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 3 گروه 15 تایی موش صحرایی انتخاب شدند که از نظر سن و جنس، محیط زیست و تغذیه از شروع تحقیق در محل نگهداری و شرایط یکسان بودند. به غذای گروه A، g/kg5 جوش‎شیرین و به غذای گروه B g/kg10 جوش شیرین اضافه گردید]غذای گروه C (کنترل) فاقد جوش‎شیرین بود[. پس از سه ماه معالجه حیوانات با اتر بیهوش شدند و از قلب آنها بطور مستقیم خون گرفته شد. پس از جداسازی سرم، آزمایش اندازه گیری Ca صورت پذیرفت.
    نتایج
    کلسیم گروه کنترل mg/dl5/8، گروه A mg/dl9/7 و کلسیم گروه mg/dl B6 بدست آمد که این تغییرات بین گروه C و A چندان قابل ملاحظه نبود، لیکن بین گروه B با A و B با C کاملا قابل توجه بود (02/0P<).
    نتیجه گیری: در این تحقیق مشاهده گردید افزودن جوش شیرین به رژیم غذایی موش صحرایی باعث کاهش کلسیم سرم می‎گردد که در مجموع می تواند تاثیر بسزایی بر بسیاری از واکنشهای بیوشیمیایی بگذارد.
    کلیدواژگان: جوش شیرین، کلسیم‎خون، موش صحرایی، رژیم غذایی
  • سید رضابرزو، غلامحسن فعله‎گری، بی‎تا ترکمان صفحه 6
    مقدمه
    تنفس ریتمیک یکی از روش های انحراف فکر است که جهت دردهای حاد مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تنفس ریتمیک بر شدت درد و میزان مسکن دریافتی بیماران پس از عمل جراحی ارتوپدی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی است. در این پژوهش 68 بیمار بطور تصادفی از جامعه پژوهش انتخاب و به دو گروه کنترل (34 نفر) و تجربی (34 نفر) تقسیم شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه راهنمای مصاحبه بود که خود شامل 10 سؤال مربوط به مشخصات فردی و اجتماعی، معیار مقیاس بصری 10 عددی شدت درد (VAS) و فرم مخصوص دریافت مسکن بعد از عمل بود. 24 ساعت قبل از عمل جراحی به گروه تجربی روش تنفس ریتمیک آموزش داده می شد بطوری که بیمار قادر به انجام روش فوق می گردید (گروه کنترل تحت اقدامات روتین بخش قرار داشتند)، سپس در طی 24 ساعت اول شدت درد (در طی 12 ساعت اول هر 3 ساعت در طی 12 ساعت بعدی هر 6 ساعت) و تعداد مسکن دریافتی برای هر دو گروه کنترل و ثبت می‎شد.
    نتایج
    سابقه عمل جراحی در بیماران 05/47% بود و 7/39% از بیماران سابقه یکبار بستری داشتند، نوع عمل جراحی اخیر اکثریت (8/61%) پیچ و پلاک بود و طول محل عمل جراحی اکثریت دو گروه (9/55%) بین 20-11 سانتی‎متر بوده است. یافته های بدست آمده از شدت درد و تعداد مسکن دریافتی نشان داد که گروه تجربی که از تنفس ریتمیک در طی شدت درد استفاده نموده بودند به مراتب از شدت درد و دریافت مسکن کمتری بعد از عمل جراحی نسبت به گروه کنترل برخوردار بودند بطوری که آزمون آماری تی تست (83/3 t=) با 01/0P< اختلاف معنی‎داری بین شدت درد و آزمون کای اسکویر (92/12X2=) با 01/0P< اختلاف معنی‎داری با تعداد دفعات مسکن در گروه تجربی و کنترل نشان داد.
    نتیجه گیری: بکارگیری تنفس ریتمیک می‎تواند یکی از عوامل مؤثر در کاهش درد و تعداد مسکن دریافتی در بیماران بعد از عمل جراحی ارتوپدی باشد.
    کلیدواژگان: تنفس ریتمیک، انحراف فکر، درد، جراحی ارتوپدی
  • کتایون حاجی باقری صفحه 12
    مقدمه
    اصطلاح توبرکلوزیس طیف کلینیکی وسیعی است که توسط میکوباکتریوم توبرکلوزیس و به میزان کمتر توسط میکوباکتریوم بویس ایجاد می‎شود. این میکروب شایع‎ترین علت مرگ توسط یک عامل عفونی می‎باشد. از عوارض داروهای ضد سلی افزایش آنزیمهای کبدی می‎باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان افزایش آنزیمهای کبدی در بیماران تحت درمان در سنندج صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    حجم نمونه شامل 309 بیمار مبتلا به سل بود که در سال 1378 تحت درمان با داروهای ضد سل بودند. این بیماران به صورت سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. حداقل سن این بیماران 15 سال و حداکثر 91 سال بود. آنزیمهای کبدی بیماران در شروع درمان، روز پانزدهم و روز سی ام پس از شروع درمان اندازه گیری شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد که هیچ کدام از بیماران مبتلا به سل در شروع درمان افزایش آنزیمهای کبدی نداشتند. در روز پانزدهم پس از شروع درمان 68 نفر از بیماران یعنی 22 درصد آنها دچار افزایش آنزیمهای کبدی از 2 تا 15 برابر شدند. در حالیکه 241 نفر آنها یعنی 78 درصد افزایشی در آنزیمهای کبدی نداشتند. در روز سی ام فقط 2/4 درصد یعنی 13 نفر افزایش آنزیمهای کبدی داشتند.
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می‎رسد که افزایش آنزیمهای کبدی در بیماران مبتلا به سل در استان کردستان نسبت به سایر مناطق دنیا بیشتر نبوده و داروهای ضد سل توسط بیماران تحمل می‎شوند. با این حال باید در بیماران مسن‎تر با احتیاط بیشتری دارو را تجویز نموده و ملاحظات لازم در تجویز توام داروها را اعمال نمود.
    کلیدواژگان: سل، داروهای ضد سل، آنزیمهای کبدی
  • فرید علی احیایی صفحه 16
    مقدمه
    کارسینوم سلول بازال (BCC) شایعترین بدخیمی انسان می باشد. سرطانهای پوستی غیر ملانومایی یک معضل بهداشتی در سرتاسر جهان به شمار می رود. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی BCC در استان کردستان در سال 1378 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه موارد BCC در شهر سنندج در سال 78 بود. نوع مطالعه بصورت توصیفی (Descriptive) بود. از ابتدای سال 78 کلیه موارد BCC وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرونده بیماران و همچنین مصاحبه با آنان بدست می‎آمد. داده های بدست آمده با کمک آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    در مدت انجام مطالعه 117 مورد BCC بررسی شد که میزان بروز 9 مورد در هر یکصدهزار نفر جمعیت بود. از این تعداد 60 نفر (3/51 درصد) مرد و 57 نفر (7/48درصد) زن بودند. همچنین 68 نفر (63 درصد) ساکن شهر و 40 نفر (37 درصد) ساکن روستا بودند. از این تعداد فقط سه نفر سابقه ابتلا به BCC را در بستگان درجه اول و دوم ذکر نمودند. 17 نفر سابقه عود در محل بیماری را داشتند. از نظر آناتومیک بینی در 8/65 درصد موارد (76 نفر) درگیر بود. دیگر نتایج مطالعه نشان داد که بیماری در گروه سنی 69-60 سال از فراوانی بیشتری برخوردار بود. میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 6/59 سال با انحراف معیار 6/14 سال بود.
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد BCC بعنوان یک معضل جدی بهداشتی در استان کردستان مطرح می باشد. پایین بودن میانگین سنی ابتلا به BCC در جامعه ما، لزوم توجه هر چه بیشتر به BCC و معاینات دوره ای افراد در معرض خطر را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول بازال(BCC)، میزان بروز، سروگردن
  • علی ترکمان صفحه 20
    مقدمه
    اسکولیوزیس انحراف جانبی ستون فقرات می باشد که با چرخش و پیچ خوردگی مهره ها بر روی محور عمودی همراه بوده و یکی از شایعترین بیماری های کودکان است. اهمیت اسکولیوزیس بعنوان یک معضل بهداشتی در سنین مدرسه شناخته شده است بطوریکه برنامه های غربالگری گسترده ای در مناطق مختلف دنیا اجرا شده و یا در حال اجرا می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مدارس راهنمایی شهر سنندج تشکیل میداد. حجم نمونه شامل 1981 نفر از این دانش آموزان بود که به روش تصادفی (طبقه ای خوشه ای) انتخاب شدند. سپس از افراد مورد مطالعه معاینات لازم بعمل آمد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS win و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در این مطالعه تعداد 1981 نفر از دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر سنندج مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج مطالعه تعداد 981 نفر آنها یعنی 5/49 درصد پسر و تعداد 1000 نفر یعنی 5/50 درصد دختر بودند. میانگین سنی آنها 44/13 سال با انحراف معیار 13/1 سال بود. از میان افراد مورد مطالعه تعداد 527 نفر یعنی 6/26 درصد در مرحله اول غربالگری شناسایی شدند که به کلینیک تخصصی ارجاع داده شدند. در نهایت شیوع اسکولیوزیس در افراد مورد مطالعه 8/2 درصد (55 مورد) بود. شیوع اسکولیوزیس در میان پسران به طور معنی داری بیشتر از دختران بود.
    نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه چنین نتیجه گیری شد که میزان شیوع اسکولیوزیس در مدارس راهنمایی شهر سنندج در حد متوسطی قرار دارد ولی اسکولیوزیس بطور غیرمعمول در پسران بیشتر از دختران است که باید مورد بررسی و مطالعات بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسکولیوزیس، شیوع، غربالگری
  • محمدرضا رحمانی صفحه 24
    مقدمه
    بیماری های آتوپیک در چند دهه اخیر شیوع چشمگیری یافته است و به نظر می رسد که در صورت وجود زمینه های ژنتیک، نقش عوامل محیطی در بروز این بیماری ها کاملا بارز است لذا در این تحقیق سعی گردید که شیوع بیماری هایی نظیر آسم، رینیت و کونژنکتیویت و درماتیت آتوپیک را در جمعیت مردان 16 تا 25 ساله شهر سنندج بدست آورده و در میان عوامل محیطی، تاثیر دو عامل رتبه تولد و سن والدین در هنگام بارداری را بر روی بروز این بیماری ها بدست آوریم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه دانشجویان سال آخر پزشکی و کارشناسان پرستاری جهت نحوه معاینه و پرکردن پرسشنامه آموزش داده شدند و با توجه به تراکم جمعیتی و وضعیت اقتصادی فرهنگی، شهر به نواحی کلی تقسیم و اطلاعات بیش از 3500 نفر از مردان بین 16 تا 25 سال شهر سنندج جمع آوری شد و با کمک نرم افزار آماری SPSS win تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    بر طبق این مطالعه 1/2% افراد به آسم اینترینسیک و 3/4% افراد به آسم فصلی و آلرژیک مبتلا می باشند همچنین 5/14% افراد به درجات مختلفی از بیماری درماتیت آتوپیک مبتلا هستند 9/17% افراد جامعه به رینیت یا کونژنکتیویت یا هر دو بیماری مبتلا می باشند. از طرف دیگر افزایش رتبه تولد بر روی آسم فصلی تاثیر کاهنده (025/0P<) داشته ولی باعث افزایش معنی دار بیماری درماتیت آتوپیک گردیده است (05/0P<). همچنین افزایش سن مادر حین تولد تاثیر کاهنده ای بر وقوع رینیت و کونژنکتیویت داشت (04/0P<) و افزایش سن پدر هنگام تولد همانند نتایج رتبه تولد، تاثیر کاهنده بر وقوع آسم فصلی داشته ولی امکان وقوع بیماری درماتیت آتوپیک را افزایش می دهد.
    نتیجه گیری: متاسفانه بر خلاف انتظار، شیوع بیماری های آتوپیک در جامعه مورد مطالعه ما با جوامع غربی قابل مقایسه است همچنین مانند سایر مطالعات معلوم شد که افزایش رتبه تولد و سن والدین حین تولد، تاثیر کاهنده بر شیوع این بیماری ها دارد که تنها نکته غیرمعمول تاثیر افزاینده این عوامل بر شیوع بیماری درماتیت آتوپیک می‎باشد که برای رفع ابهام احتیاج به مطالعات دقیق‎تری دارد.
    کلیدواژگان: آتوپی، رتبه تولد، سن والدین
  • افسانه شریفیان، علیرضا دلاوری صفحه 30
    مقدمه
    آنمی یکی از معضلات اصلی بیماران همودیالیزی است که با عوارض بسیاری همراه است تولید ناکافی اریتروپوئتین (EPO) علت اصلی آنمی در بیماران تحت همودیالیز است و کاهش ذخایر آهن، یا کاهش در دسترس بودن آن، شایعترین علت مقاومت به EPO است. از آنجا که کمبود و Over load آهن هر دو عوارض پاتولوژیک دارند، اندازه گیری وضعیت آهن در بیماران همودیالیز کاملا ضروری است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری در این مطالعه توصیفی کلیه بیماران همودیالیزی بود که در مرکز دیالیز بیمارستان توحید سنندج در سال 1380 تحت دیالیز بوده و EPO دریافت می‎کردند. داده های لازم شامل مشخصات بیمار، میزان هموگلوبین، درصد هماتوکریت، MCH، MCV و سطح سرمی آهن (SI) ظرفیت اتصال آهن (TIBC) و ferritin پس از اندازه‎گیری در چک لیست ثبت گردید و پس از ورود داده ها به کامپیوتر و دسته‎بندی و تجزیه و تحلیل آنها، شدت آنمی و فراوانی آن بر حسب هر یک از عوامل فوق بررسی گردید.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که 6/97% افراد مورد مطالعه دچار آنمی بودند. در این بین تنها 7/53% افراد آهن سرم غیرطبیعی، 9/4% افزایش قابل ملاحظه TIBC و 5/19% سرم فریتین زیر ng/ml100 داشتند. همچنین این مطالعه نشان داد که تنها 9/4% از بیماران، MCV کمتر از 85 داشتند و در 1/34% موارد MCH کمتر از 25 میگروگرم بود.
    نتیجه گیری
    بطور کلی با توجه به نتایج بدست آمده، مشخص گردید که تقریبا تمامی بیماران مورد بررسی که اریتروپوئتین دریافت می‎کنند دچار آنمی هستند و با توجه به آنکه شایعترین علت مقاومت به EPO، فقرآهن است، نیازی مبرم به بررسی وضعیت آهن این بیماران وجود دارد. براساس نتایج بدست آمده بهترین معیارها جهت شناسائی و ارزیابی وضعیت آهن در افراد مورد مطالعه درصد اشباع (SI/TIBC) (با شدت یافتن آنمی از حساسیت این تست نیز کاسته می شود) و MCH (حتی در موارد آنمی شدید) می باشند. در ضمن نرمال بودن MCV در اغلب موارد، می تواند بیان کننده کمبود همزمان اسیدفولیک و Vit B12 و نیاز به درمان جایگزین آنها باشد.
    کلیدواژگان: دیالیز، اریتروپوئتین، فقرآهن
  • ایرج محمدفام، احمد قاضی‎زاده صفحه 35
    مقدمه
    هر چند که رشد علمی بشر بویژه در نیمه دوم قرن بیستم رفاه نسبی را برای او به همراه آورد ولی پایه‎گذار معضلی جدید بنام حوادث نیز گردید که امروزه به یکی از سه ریسک فاکتور مهم اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در سطح جهان تبدیل شده است. از میان حوادث، تصادفات بویژه در کشورهای در حال توسعه نظیر کشورما از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا علاوه بر اینکه همه ساله منجر به مرگ و مصدومیت تعداد زیادی از افراد جامعه می شود خسارات شدیدی را نیز بر اقتصاد ملی کشور وارد می‎سازد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر که یک پژوهش توصیفی مقطعی محسوب می‎شود به منظور بررسی اپیدمیولوژی حوادث رانندگی منجر به مرگ استان تهران در سال 1378 و با استفاده از اطلاعات ارائه شده توسط سازمان پزشکی قانونی و سازمان حمل و نقل و پایانه های کشور صورت گرفت.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده که شامل 2209 مورد حادثه منجر به مرگ بود نشان داد که بیشتر قربانیان حوادث مورد مطالعه در دوره یاد شده در رده سنی 21 تا 30 سال قرار دارند (3/22 درصد). همچنین مشخص شد که اکثر قربانیان حوادث جاده ای استان را عابرین پیاده تشکیل می دهند (6/54 درصد). در کلیه حوادث محل اصلی واردشدن ضربه و علت نهایی مرگ ضربه به ناحیه سر بوده است (بترتیب 1/42 و 2/59 درصد).
    نتیجه گیری: آموزش ایمنی ترافیک در مدارس کشور، نظارت دقیق بر اجرای مقررات راهنمائی و رانندگی همراه با ارائه آموزشهای مناسب به رانندگان متخلف و توسعه کمی و کیفی سیستمهای امداد، نجات و اورژانس جاده ای بخشی از پیشنهادات ارائه شده می باشد.
    کلیدواژگان: حوادث جاده ای، مرگ و میر، اپیدمیولوژی
|
  • Farahanih. Page 1
    Introduction
    Sodium bicarbonate is frequently used in cookery by women and youngsters. Calcium is one of the most important factors in growth, pregnancy and lactation and it`s fluctuation may cause irreversible effects on human beings and animals. This study was done to show the effects of sodium bicarbonate on serum calcium level in rats.
    Materials and Methods
    In this study three age and sex matched groups of rats (A: n=15, B: n=15, C: n=15) were selected. 5 g/kg and 10g/kg of sodium bicarbonate were added to the diet of group A and group B of animals respectively. Group C of animals was considered as control group. After 3 months aniaml groups were anesthesied using ether and blood samples were obtained from the heart of the rats. Serum from plasma samples were separated and serum calcium level were measured.
    Results
    The serum calcium level in groups A, B and C were 7.9 mg/dl, 6 mg/dl and 8.5mg/dl respectively. Serum calcium level in group B of animals was significantly different from the other groups. No significant difference was found between group A and B animals regarding serum calcium level.
    Conclusion
    With respect to the result of this study addition of sodium bicarbonate to the diet of rats may decrease serum calcium level and it may also affect some biochemical reactions.
  • Borzo, S.R. , Felehgari, Gh. H. , Torkamanb. Page 6
    Introduction
    Rhythmic breathing is a pain distraction method. The aim of this study was to evaluate the effect of rhythmic breathing on pain sensation and analgesic intake after orthopedic surgery.
    Materials and Methods
    This study was semi-experimental clinical trial and the statistical population was 68 post operation orthopedic inpatients which divided into experimental (n=34) and control groups (n=34). Data was collected by questionnairs and visual pain analog scale (VAS). Experimental group underwent rythmic breathing edueation 24 hours before surgical operation while control group was treated routinely. Pain intensity and analgesic intake were measured and recorded for 24 hours after surgical operation in both groups
    Results
    Pain intensity and analgesic intake were significantly reduced in experimental group as compared to control group.
    Conclusion
    Rhythmic breathing can be used as an effective method for reducing pain sensation after surgery in orthopedic inpatients.
  • Hajibagherik. Page 12
    Introduction
    Tuberculosis is a chronic granulomatous infection caused by an acid fast bacillus, mycobacterium tuberculosis or mycobacterium bovis and is the most common cause of death due to an infectious agent. A combination of drugs is prescribed for tuberculosis patients. One of the main adverse effects of prescribed drugs is elevation of liver enzymes.The aim of this study was to evaluate the rate of liver enzymes elevation among tuberculosis patients after drug therapy.
    Materials and Methods
    309 tuberculosis patients (15-91 years old) were selected by census method, in 1999-2000. Liver enzymes were measured at the beginning, 15 and 30 days following the treatment initiation.
    Results
    At the beginning of the treatment no one showed liver enzymes elevation. 15 days after the beginning of the treatment 68 subjects (22%) showed an elevation in liver enzymes (2 to 15 times more than normal). 30 days after the treatment initiation only 13 subject (4.2%) showed elevation in the level of their liver enzymes.
    Conclusion
    This study showed that drug-induced elevation in liver enzymes of tuberculosis patients in Sanandaj is within the mean reported in other areas. Even though drugs are tolerated by the patients, more percuation must be considered about older patients and in case of combination therapy.
  • Ali Ahiaeef. Page 16
    Introduction
    Basal cell carcinoma (BCC) is the most common malignant tumor in human. Nonmelanotic skin cancers make a major health problem through the world. This study was designed to investigate the epidemiology of BCC in Kurdistan province from 1998 to 1999.
    Materials and Methods
    The population under study in this descriptive research included patients with BCC who was diagnosed between 1998 to 1999. Data was collected by interviewing the patients or from their files and was analyzed by descriptive statistical methods.
    Results
    Of 117 diagnosed BCC cases 60 cases (51.3%) were male. The incidence rate of BCC was 9 per one hundred thousand. 63% of cases were urbanite and the rest was rural. Only 3 cases had a positive history of BCC in their first family. 17 cases had experienced the tumor recurrence in the same area. Anatomically, nose was involved in 76 cases (65.8%). Mean age of the patients was 59.6 (SD=14.6) and the most of BCC cases were belong to 60-69 years old age group.
    Conclusion
    This study showed that neck and head BCC is a major health problem in the province. With respect to the age of the patients we suggest periodical study to reveal the risk factors of the disease in the province.
  • Torkman, Ali. Page 20
    Introduction
    Scoliosis is a lateral deviation in vertebral column accompanied by rotation of the vertebrae on a vertical axis. This deformity is one of the most common disorders in youngsters. Many screening tests and researches are conducted in this regard.
    Material and Methods
    This study was descriptive and the statistical population included all secondary school students in Sanandaj. The method of sampling was randomized cluster sampling and the collected data was analyzed by SPSS-Win soft ware.
    Results
    In this study 1981 secondary school students (981 male and 1000 female) were examined. Mean age of the students was 13.44 years (SD=10/3). Of these cases 527 cases (26.6%) were screened primarily and referred to orthopedic clinic for further investigations. The prevalence of the scoliosis was 2.8% (55 cases) and the rate of the disease was significantly higher in males.
    Conclusion
    This study demonstrated that the prevalence of scoliosis in secondary school students of Sanandaj is moderate. To reveal the cause of high prevalence of scoliosis in male students of Sanandaj further studies is recommended.
  • Rahmani, M.R., Ph Page 24
    Introduction
    The prevalence of atopic diseases had been increased significantly in recent decades. It seems that genetic predispostion accompanied with environmental factors play a considerable role in incidence of atopic diseases. The aim of this study was to evaluate the incidence rate of atopic diseases (asthma, rhinitis, conjunctivitis and atopic dermatitis) in Sanandaj and their relation with birth order and parental age at the date of birth.
    Materials and Methods
    In this study Sanandaj was divided into three main regions according to the population and socioeconomic situation. The statistical population was 3500 men (age=16 to 26 years). Data was collected by trained interns and nurses in a questionnair, then encoded and analyzed by SPSS-win software.
    Results
    Of 3500 examined samples the frequency involvement of intrinsic asthma, seasonal asthma and atopic dermatitis were 2.1%, 4.3% and 14.5% respectively.The frequency of rhinitis or conjunctivitis (or both) was 17.9%. High birth order had a decreasing effect on seasonal asthma (P<0.05) and significantly increased prevalence of atopic dermatitis (paternal age at birth time showed the same results). Increased maternal age had decreasing effect on prevalence of seasonal asthma (P<0.04).
    Conclusion
    This study showed that the prevalence of atopic diseases in studied populution was as high as the rate seen in developed countries. Regarding the result of this study with the exception of atopic dermatitis which needs further studies, birth order and parental age had a decreasing effects on other atopic diseases.
  • Sharifiana. , Delavari, A.R. Page 30
    Introduction
    Anemia is one of the main complication in hemodialysis patients which is accompanied by many adverse effects. Indadequate production of erythropoetin is the main cause of anemia in hemodialysis patients and a reduction in iron resources or iron availability is the most common cause of EPO resistance. Iron overload and deficiency are accompanied by pathologic effects. The precise measurement of iron indices is a necessity in hemodialysis patients.
    Material and Methods
    Statistical population included all hemodialysis patients with erythropoetin therapy referred to Tohid dialysis center in Sanandaj in 2001-2002. Data including demographic characteristics of the patients, hemoglobin, hematocrit, MCV, MCH, serum SI level, TIBC and ferritin were measured and recorded in check lists. Data was analyzed in accordance with the mentioned variables.
    Results
    Almost all of the cases (97.6%) were anemic. 53.7% of the cases had an abnormal serum iron, 4.9% showed significant increase in T.I.B.C and 19.5% of them showed serum ferritine <100mg/ml. 4.9% of the cases had a MCV less than 85 fL and in 34.1% of the cases MCH was less than 25pg.
    Conclusion
    Our study showed that approximately all of the hemodialysis patients managed by erythropoetin referred to Sanandaj dialysis center were anemic. With respect to the fact that iron deficiency is the most common cause of EPO resistance, evaluation of iron indices in these patients is recommended. According to the results of this study SI/TIBC and MCH are the best indices for evaluating iron statue in hemodialysis patients. Normal MCV reported in this study can be considered as an indicator for folic acid and Vit B12 deficiency and is necessary for a proper management.
  • Mohammad Fami. , Ghazizadeha. Page 35
    Introduction
    Scientific progress especially in the second half of the 20th century brought about relative welfare to human beings. It also established new problems such as road accidents which is one of the three main social, economical and health risk factors in the world. Accidents in general and road accidents in especial are a serious problem in Iran. Based on available data, road accidents are the second important case of the death in Iran and it makes heavy cost to national economy.
    Materials and Methods
    This study was retrospective cross sectional and data was collected from relevant documents in legal medicine and Iranian transport organizations. Data was belong to 2209 led to death road accidents happened in Tehran province during 1999 which was analyzed by SPSS-win software.
    Results
    This study showed that the age of the majority of the victims (22.3%) was between 21-30 years. The main cause of the death was head injury (59.2%) and the highest percentage of victims was belong to pedestrians (54.6%). The most common site of trauma in victims` body was head (42.1%).
    Conclusion
    Based on our findings, precise supervision on execution of traffic laws and rules by drivers, public traffic safty education for students and derivers and qualitative and quantitative development of rescue systems are suggested.