فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا معدلی، شاهین شهسواری صفحه 1
    مقدمه
    مکیدن شست و سایر انگشتان و بلع همراه با فشار زبان شایعترین عادت در بچه هاست و پیشگیری از آن می تواند از میزان شیوع انواع عدم تطابق صحیح دندانها (مال اکلوژنها) در بین افراد جامعه بکاهد. این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع عادات دهانی مکیدن شست و سایر انگشتان و بلع همراه با فشار زبان در کودکان دبستانی شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1380 بصورت تصادفی چند مرحله ای از 20 دبستان کلیه نواحی آموزش وپرورش شیراز انجام شد و 500 نفر کودک 7 الی 12 ساله مورد معاینه توسط دندانپزشک و مصاحبه و تکمیل پرسشنامه قرار گرفتند و برای بررسی ارتباط از آزمون T-test و کای دو استفاده شد.
    نتایج
    در این مطالعه شیوع مکیدن شست و انگشت 4/38% و بلع همراه با فشار زبان 8/29% بود و شیوع این عادات، با جنس رابطه معنی داری نداشت. در کودکان کوچکتر شیوع این عادات بیشتر و با افزایش سن از میزان آنها کاسته می شد. در حدود نیمی از کودکانی که دارای بلع همراه با فشار زبانی بودند بین دندانهای قدامی در حالت بسته شدن آنها فاصله وجود داشت و هر دو عادت مکیدن شست و انگشت و بلع همراه با فشار زبان بطور معنی داری با افزایش جلو آمدن لبه های ثنایای دندانهای بالایی جلویی بر روی قوس پایینی در موقع بسته بودن دهان1 رابطه داشت همینطور شیوع فضای اضافی بین دندانهای قدامی بالا2 و کمبود فضای بین دندانهای قدامی پایین3 در بچه هایی که دارای عادت مکیدن شست بودند بمراتب از کودکان دیگر بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه شیوع مکیدن شست و انگشت و بلع همراه با فشار زبان با جنس کودکان رابطه‎ای ندارد. قابل ذکر است که در این کودکان عوارض انحراف به سمت جلو دندانهای قدامی بالا4 و انحراف به سمت عقب5 و جلو آمدن ثنایای دندانهای بالایی جلویی بر روی قوس پائینی در موقع بسته بودن دهان (overjet) بیش از حد طبیعی است و مضافا اینکه کودکان مبتلا به بلع با فشار زبانی دچار عوارض فضای اضافی بین دندانها نیز می گردند.
    کلیدواژگان: مکیدن شست و انگشت، بلع همراه با فشار زبان، مال اکلوژنها، اپن بایت
  • فرزام بیدارپور، کورش هلاکویی نایینی، عباس رحیمی، نادر اسماعیل نسب صفحه 15
    مقدمه
    با توجه به اختلاف فاحش شیوع دیابت و تفاوتهای جغرافیائی، شناخت جامعه از نظر اپیدمی و عوامل خطر از درجه اهمیت بسزائی برخوردار است. کمیته بین المللی دیابت، غربالگری را درافراد با خصوصیات زیر: سن مساوی یا بیشتر از 45 سال، BMI مساوی یا بیشتر از 27 کیلو گرم بر متر مربع، اقوام درجه یک دیابتی، سابقه تولد نوزاد بیش از 1/4 کیلوگرم، فشارخون بالای 90/140 میلی متر جیوه، سابقه دیابت بارداری، هیپرتری گلیسیریدمی، سابقه IGT را پیشنهاد می نماید. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط عوامل خطر مانند سابقه مثبت فامیلی، چاقی، فشارخون بیش از 90/140 میلی متر جیوه، دیابت بارداری، سقط خودبخودی بیش از 2 بار، مرده زائی با بیماری دیابت در بیماران تحت پوشش مرکز دیابت استان کردستان می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه اخیر از نوع مورد شاهدی بوده گروه مورد شامل 240 بیمار دیابتی تحت پوشش مرکز دیابت استان و گروه شاهد شامل 240 فرد سالم بدون سابقه دیابت بود که به آزمایشگاه مرکزی سنندج مراجعه نمودند. با استفاده از آزمون کای دو، منتل هنزل و T-test داده ها تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    این مطالعه نشان داد که عوامل خطر دیابت در فامیل با نسبت شانس 17/18 و حدود اطمینان 95% (47/14-65/4)، عامل چاقی با نسبت شانس 92/1 و حدود اطمینان 95% (81/2-31/1)، عامل فشارخون با نسبت شانس 53/2 و حدود اطمینان 95% (88/3-66/1)، عامل افزایش سن بالای 40 سال با نسبت شانس 65/8 و حدود اطمینان 95%(81/6-36/4) عامل جنس زن با نسبت شانس 58/0 و حدود اطمینان 95%(88/0-38/0) عامل سابقه مرده زائی با نسبت شانس 3/2 و حدود اطمینان 95% (20/4-3/1) در جمعیت هدف با بیماری دیابت ارتباط معنی ‎دار دارد. اما سقط دوبار خودبخودی و سابقه دیابت بارداری با بیماری دیابت ارتباط معنی دار ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه که هماهنگ با نتایج سایر مطالعات است پیشنهاد می شود جهت پیشگیری اولیه بیماری دیابت که دارای عوارض سیستمیک خطرناک می باشد، افراد با سن 45 سال و بیشتر، افراد چاق، مبتلایان به هیپرتانسیون، دارای سابقه مثبت فامیلی دیابت و خانمهای با سابقه مرده زائی حتما از نظر ابتلا به بیماری دیابت غربالگری شوند.
    کلیدواژگان: دیابت، فشارخون، BMI، سابقه فامیلی دیابت
  • محمد اسماعیل قیداری، عزت ا& رحیمی صفحه 21
    مقدمه
    بیماری های قلبی و عروقی امروزه از اولویتهای اساسی و مهم مربوط به سلامت در تمامی جوامع و بخصوص جوامع در حال توسعه است. با توجه به محدودیتهای منابع و اولویتهای مهم دیگر در زمینه مربوط به سلامت آیا تاسیس مرکز آنژیوگرافی عروق کرونر در استان کردستان ضروری می باشد، این مطالعه با هدف پاسخ به این سؤال انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه بیمارانی بود که پس از مراجعه به مراکز درمانی استان تشخیص داده شد باید تحت آنژیوگرافی عروق کرونر قرار گیرند. حجم نمونه شامل 209 نفر از بیماران بود. نوع مطالعه توصیفی بود. داده های لازم در مورد خصوصیات دموگرافیک بیماران و همچنین اندیکاسیون آنژیوگرافی در آنان در یک برگ پرسشنامه ثبت می‎شد. داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS. Win و همچنین آمار توصیفی، فراوانی، میانگین و میانه تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    پس از بررسی ها و آزمایشات لازم مشخص شد که 209 بیمار در فاصله زمانی ذکر شده نیازمند آنژیوگرافی عروق کرونر هستند. میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 54 سال با انحراف معیار 12 سال بود. 80 نفر از بیماران مورد مطالعه را زنان (یعنی 3/38 درصد) و 129 نفر را مردان (یعنی 7/61 درصد) تشکیل می دادند. از میان افراد مورد مطالعه تعداد 114 مورد یعنی 3/55 درصد اعلام نموده اند که توانایی اعزام به مراکز دیگر جهت آنژیوگرافی را دارند. در نهایت تنها 60 نفر یعنی 7/28 درصد افراد مورد مطالعه جهت انجام آنژیوگرافی مراجعه نمودند و بقیه یعنی 3/71 درصد موفق به بررسی بیشتری نشدند.
    نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که نیاز به آنژیوگرافی عروق کرونر در استان کردستان کاملا محسوس می باشد و با توسعه امکانات تشخیص و درمانی در استان موارد درخواست آن بیشتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، بیماریهای قلبی، ایسکمی
  • خسرو حضرتی تپه، شاکر سالاری، رسول الماسی، حبیب محمدزاده صفحه 29
    مقدمه
    کودکان به لحاظ برخورداری از شرایط خاص نسبت به سایر گروه ها آسیب پذیرتر و محتاج مراقبت و پیگیری بیشتری هستند. در این گروه احتمال بروز آلودگی های انگلی زیاد و پیدایش عوارض ناشی از آنها جدی تر می باشد. این مقاله به بررسی شیوع ابتلای کودکان به بیماری اکسیوروز در مهد کودکهای شهر ارومیه و راه های کنترل آن می پردازد.
    مواد و روش ها
    جهت بررسی شیوع اکسیوروز در مهد کودکهای ارومیه، نخست شهر بر اساس وضعیت اقتصادی و اجتماعی به سه منطقه تقسیم و از هر منطقه به صورت تصادفی سه مهد کودک انتخاب و شماره گذاری شد، از بین کودکان هر مهد کودک با توجه به تعداد نفرات آنها، 900 نفر را انتخاب و برای هر کودک یک پرسشنامه که شامل مشخصات کودکان و همچنین مشخصات والدین شامل سن، جنس، شغل، میزان سواد والدین بود تکمیل گردید سپس برای هر کودک دو عدد لام که دارای یک قطعه نوار چسب معمولی بود داده شد تا والدین به صورت یک روز در میان از کودک خود نمونه برداری کنند.سپس با استفاده از آزمون کای اسکویر نتایج تحلیل شد.
    نتایج
    از بین 900 کودک فقط 830 نفر دو لام چسب اسکاچ را تحویل دادند که بعد از بررسی لامها از 830 نفر، 294 نفر دارای نتیجه مثبت بودند. درصد شیوع کلی اکسیور در مهد کودکهای ارومیه 4/35% بدست آمد که بیشترین میزان آلودگی مربوط به گروه سنی دو سال بود. شیوع بیماری در میان فرزندان والدین بیسواد شایعتر بود. با افزایش سطح سواد والدین میزان آلودگی کودکان کمتر بود. بر اساس نتایج بین میزان تحصیلات والدین، شغل والدین، منطقه سکونت و محل مهد کودکها و شیوع اکسیور ارتباط معنی داری دیده شد. ارتباط آماری معنی داری (05/0p<) بین شیوع اکسیور و میزان تحصیلات پدر و مادر وجود داشت. همچنین ارتباط آماری معنی داری (01/0p<) بین شیوع اکسیور شغل والدین و وضعیت اقتصادی و اجتماعی وجود داشت. در این بررسی بین شیوع اکسیور و محل مهد کودکها ارتباط معنی دار بود (001/0p<).
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعات و اهمیت موضوع جهت کنترل و پیشگیری این بیماری پیشنهاد می شود بررسی عفونتهای انگلی از جهت شیوع، میزان ابتلاء و ارتباط آن با مشکلات آموزشی و بهداشتی منطقه به طور جدی پیگیری شود. همچنین مطالعه اپیدمیولوژیکی بر روی عوامل مؤثر در توزیع و انتقال بیماری، ارتقاء بهداشت عمومی از راه آموزش همگانی جامعه، بهبود تغذیه و آموزش تغذیه ای در کودکان، تامین آب سالم و کافی، بهسازی و محیط زیست و در نهایت درمان داروئی مبتلایان همزمان با خانواده آنها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شیوع، اکسیور، مهد کودک
  • محمد فتحی صفحه 37
    مقدمه
    در دنیای پیشرفته امروز که همه امور متکی به تکنولوژی پیشرفته، پیچیده و پرمخاطره می باشد، «هیچ چیز ایمن نیست» و همواره بیم آن می رود که بر اثر حوادث و وقایع دردناک ناشی از کار، خسارات جبران ناپذیری به بار آید. حفظ جان و ایمنی پرسنل و بیماران و نیز ضرورت آمادگی بیمارستانها در موارد بروز اتفاقات و سوانح احتمالی در جامعه وظائف سنگینی را بعهده مسؤلین گذاشته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی با تهیه و تکمیل پرسشنامه ای در ده عنوان و 167 سئوال در مورد وضعیت مدیریت ایمنی، ایمنی واحدهای تاسیسات مکانیکی، برقی، اطاق عمل، بهداشت، آزمایشگاه، رادیولوژی، خدمات پرستاری، تغذیه و رختشویخانه پس از مشاهده و مصاحبه با مسؤلین و پرسنل انجام گردید. نمونه و جامعه پژوهش برابر و شامل تمام بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود. داده های گردآوری شده وارد نرم افزار SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از نظر مدیریتی90% واحدها دارای ایمنی متوسط و 10% دارای ایمنی خوب، 20% واحدها در تاسیسات مکانیکی از ایمنی ضعیف، 70% متوسط و 10% از ایمنی خوبی برخوردار بودند. در تاسیسات برقی 10% ضعیف 80% متوسط و 10% خوب، در اطاقهای عمل ایمنی در 20% واحدها ضعیف 70% متوسط و 10% خوب بود. در واحد کاخداری و بهداشت مشابه اطاق عمل، در آزمایشگاه 20% واحدها دارای ایمنی ضعیف و به همین مقدار نیز دارای ایمنی خوب ولی 60% واحدها دارای ایمنی متوسطی بودند. وضعیت ایمنی در رادیولوژی به ترتیب 20% ضعیف، 60% متوسط و 20% خوب می باشند. در واحد پرستاری نیز 10% دارای ایمنی ضعیف، 10% خوب و 80% دارای ایمنی متوسط بودند. همچنین در بخش تغذیه به ترتیب، دارای ایمنی 20% ضعیف، 70% متوسط و 10% خوب ولی در واحد رختشویخانه 30% دارای ایمنی ضعیف 70% متوسط و هیچکدام از مراکز درمانی در قسمت رختشویخانه دارای ایمنی خوبی نمی باشند.
    نتیجه گیری: در بخشهای ده گانه ده بیمارستان تابع دانشگاه علوم پزشکی کردستان فقط یک بیمارستان دارای ایمنی خوب و 30-20% واحدها از ایمنی ضعیف و بقیه موارد در حد متوسط بوده اند و نتایج آماری و مشاهده واحدها نشان می دهد که وضعیت ایمنی در واحدهای مورد پژوهش مطلوب نمی باشد و در بعضی موارد دارای اشکالات مهم و در عین حال قابل رفع می باشند و توصیه می شود که ضمن تشکیل و جدی گرفتن کمیته ایمنی بیمارستانها مسائل و مشکلات هر بخش با جزئیات کامل مورد توجه قرار گیرد و همچنین در زمینه علل بروز موارد غیرایمن مطالعات مستمری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ایمنی، بیمارستان، تاسیسات، نگهداری
  • فردین غریبی، مژده زارعی صفحه 43
    مقدمه
    برای رسیدن به هدف معمولا«راه های متعددی وجود دارد که باید از میان آنها یکی را که اقتصادی‎تر و به صرفه تر باشد انتخاب کرد. برای انتخاب راه به صرفه تر معمولا» از روش هایی همچون تحلیل هزینه اثربخشی و تحلیل هزینه کارائی استفاده می شود. بدین منظور هدف این مطالعه تحلیل هزینه در مراکز بهداشتی درمانی سنندج در شهریور ماه 1381 می‎باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی کاربردی است که در 16 مرکز بهداشتی درمانی و 7 پایگاه بهداشتی شهر سنندج به روش سرشماری انجام گردید. با استفاده از روش مصاحبه، مشاهده و مراجعه به اسناد و مدارک اطلاعات مورد نیاز در پرسشنامه‎ای که بدین منظور طراحی شده بود وارد گردید. داده ها پس از ورود به نرم افزار Excel مورد توصیف آماری از قبیل جمع هزینه ها، میانگین و انحراف معیار قرار گرفت.
    نتایج
    براساس نتایج حاصل، متوسط هزینه واحد خدمت در مدت 6 ماه مطالعه در بهداشت خانواده 11932 ریال، مامایی 11205 ریال، واکسیناسیون 10974 ریال، بهداشت محیط 14550 ریال، بهداشت حرفه‎ای 22514 ریال، پزشک 18953 ریال، دندانپزشک 53304 ریال، تزریقات و پانسمان 34825 ریال و داروخانه 19316 ریال بود.
    نتیجه گیری: واگذاری خدمات بهداشتی و یا درمانی که بخش خصوصی توانایی ارائه آنرا دارند و همچنین با مدیریت صحیح نیروی انسانی و منابع از قبیل چند پیشه کردن پرسنل و ایجاد انگیزه در آنها می‎توان هزینه واحد خدمت را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تحلیل هزینه، هزینه واحد خدمت، مراکز بهداشتی و درمانی
  • محمدرضا رحمانی صفحه 51
    مقدمه
    به نظر می رسد که ماست می تواند باعث تکامل پاسخ ایمنی بسوی پاسخ ایمنی سلولی (Th1) شده و نیز موجب یک تولرانس نسبی نسبت به آلرژنهای محیطی شود که دو عامل ذکر شده باعث می‎شوند زمینه آتوپی و ابتلاء به بیماری های آتوپیک کاهش یابد لذا بعلت مصرف گسترده ماست در شهر سنندج، بعنوان یک غذای اصلی ما بر آن شدیم که رابطه مصرف ماست را با فراوانی بیماری های آتوپیک بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بطریقه مرحله‎ای تصادفی بر روی 3500 نفر مرد، 25-16 ساله در سال 1380 در شهر سنندج انجام گرفت. مشخصات فردی و نحوه و میزان مصرف ماست با انجام پرسش و پاسخ دقیق در پرسشنامه ثبت گردید و سلامتی و احتمالا نوع بیماری آتوپیک با گرفتن شرح حال و معاینه بالینی مشخص شد.
    نتایج
    طبق این مطالعه فراوانی رینیت و کونژنکتیویت مزمن در کسانی که در صبحانه ماست مصرف می‎کنند کمتر است (015/0p<) ولی این کاهش در مورد رینیت و کونژنکتیویت فصلی از نظرآماری معنی‎دار نبود. همچنین فراوانی موارد بیماری درماتیت آتوپیک در کسانی که این عادت تغذی های را دارند کمتر است (015/0p<). از طرف دیگر در کسانی که میزان مصرف روزانه ماست بالاتری دارند موارد آسم آلرژیک کمتر است (036/0p<) ولی در مورد سایر بیماری های آتوپیک رابطه‎ای مشاهده نمی‎شود.
    نتیجه گیری
    در این شهر مصرف ماست بعنوان صبحانه جزئی از فرهنگ تغذی های محسوب می‎شود و طبق این مطالعه در کسانی که این رفتار را دارند فراوانی بیماری های رینیت و کونژنکتیویت مزمن و درماتیت آتوپیک کمتر است و از طرف دیگر تنها در کسانی که مصرف بالائی از ماست دارند فراوانی آسم فصلی کمتر است.
    کلیدواژگان: ماست، سیستم ایمنی، ازدیاد حساسیت آتوپیک، رینیت و کونژنکتیویت، آسم
  • منوچهر رشیدیان صفحه 57
    مقدمه
    اشکال مختلفی از متون درسی از یادداشتهای کلاس گرفته تا مراجعه به چندین کتاب مرجع در دوره علوم پایه پزشکی مورد استفاده دانشجویان قرار می گیرد که می توانند کارایی های متفاوتی در یادگیری داشته باشند. از اینرو ارزیابی کارایی آنها می تواند به انتخاب متون درسی مناسب تر در علوم پایه پزشکی کمک نماید.
    مواد و روش ها
    اطلاعات مربوط به نوع متون درسی مورد استفاده دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و رتبه و معدل دروس مختلف آنها در دو امتحان جامع علوم پایه پزشکی کشوری سالهای 1377 (دوره بیستم) و 1379 (دوره بیست و چهارم) و سایر اطلاعات مربوطه طی دو پرسشنامه طراحی شده از استادان و دانشجویان و مدارک آموزشی جمع آوری گردید. بعد از اعمال ضرایب لازم در اختلافات رتبه ها و معدلها، اختلافات باقی مانده بعنوان استاندارد جهت بررسی اختلاف کارایی دانشجویان در دو دوره امتحان فوق که بخشی از آن ناشی از تغییرات در متون مورد استفاده بود مورد استناد قرار گرفتند. ضمنا در پرسشنامه طی یک سئوال کلی از اساتید و دانشجویان در مورد تدوین متون محوری برای دروس پایه دانشجویان پزشکی سراسر کشور و زبان مورد استفاده در آن نظرسنجی بعمل آمد.
    نتایج
    براساس نتایج این مطالعه 9 شکل متون آموزشی مورد استفاده دانشجویان در این دو دوره قرار گرفته است و از نظر آماری اختلاف معنی داری در کارایی آموزشی بین بعضی از متون و تعداد مورد استفاده آنها وجود داشت. همچنین نتایج نظرسنجی مربوط به تهیه متون محوری نشان دادند که 68% اساتید و 85% دانشجویان با تدوین چنین کتابی موافق می باشند. در مورد زبان این متون نظریات اساتید و دانشجویان بهم نزدیک بوده و در مجموع 36% اساتید و دانشجویان زبان انگلیسی را برای تمام دروس 28% استفاده از هر دو زبان را بسته به شرایط درس و نوع متون، 9% کتاب دو زبانه و 25% زبان فارسی را برای تمام دروس توصیه نموده اند.
    نتیجه گیری
    جمع بندی این مطالعه نشان داد که در مورد اکثر دروس علوم پایه پزشکی استفاده از یادداشتهای کلاسی به اضافه یک کتاب خلاصه انگلیسی یا فارسی دارای حداکثر کارایی و استفاده از کتابهای حجیم انگلیسی یا فارسی و یا مراجع مختلف دارای کمترین کارایی در آموزش علوم پایه پزشکی می باشد و استفاده از دو شکل متون دارای حداکثر کارایی است. توصیه نتایج کیفی این بررسی کاهش منطقی حجم متون درسی مخصوصا مطالب صرفا نظری، افزایش بار کاربردی و جانشین کردن تدریجی زبان انگلیسی بجای زبان فارسی در طول دوره پایه می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی، متون آموزشی، علوم پایه پزشکی
|
  • Moadeliz., Shahsavari, Sh., D.Ds Page 1
    Introduction
    Thumb and finger sucking and tongue thrust swallowing are the most common habit in the children. Prevention can decrease the rate of malocclusions in people. This study was done to determine the rate of thumb and finger sucking and tongue thrust in Shiraz elementary schools.
    Materials and Methods
    This study was done in 2001 in 20 schools from all education and training organization districts of Shiraz. By multi-stage random sampling, 500 children aged 7 to 12 were selected for interviewing and filling questionnaires.
    Results
    The incidence of thumb and finger sucking was 38.4%.The incidence of tongue thrusting was 29.8%. There was no significant correlation between the prevalence of oral habits and sex of children. Oral habits were more prevalent in young children.About half of the tongue thrusters had anterior open bite. Both digit sucking and tongue thrusting habits were significantly correlated with increased overjet. The prevalence of upper incisors spacing and lower incisors crowding were significantly higher in thumb suckers children.
    Conclusion
    In children with thumb finger sucking habit, occlusal disorders like labial tilt of upper incisors and lingual tilt of lower incisors and overjet were more prevalent. About half of the tongue thrusters had an anterior open bite. There was no significant correlation between the prevalence of these oral habits and sex of children.
  • Ardalan, M.R. , Yazdanpanahk. Page 9
    Introduction
    H.pylori, one of the human pathogens that usually invade upper GI and makes active inflammation of gastric mucosa, is the most common cause of gastritis and is related to peptic ulcer, disease.
    Materials and Methods
    Statistical population included 85 patients who referred to Sanandaj Besat &Tohid hospitals because of upper GI complaints. All referred patients underwent upper GI endoscopies and a biopsy was taken in suspicious cases. H.pylori infection was diagnosed using ureas test. Data was analyzed using description statistic by SPSS win software.
    Results
    58 patients (65.2%) were infected by H.Pylori. Most of the patients referred because of the epigastric pain. 15 patients (16.8%) had upper GI malignancy and 66.6 percent of those with upper GI malignancy had H.pylori infection.
    Conclusions
    Upon the result of this study it seems that the incidence of H.pylori infection in upper GI malignancies in Kurdistan is less than what has been reported elsewhere. It might be due to lower prevalence of H.pylori infection in the area. Further studies are suggested to determine the prevalence of H.pylori infection in the Kurdistan territory.
  • Bidarpourf., Mdmph, Holakoiinainik. , Rahimia. , Esmailnasabn. Page 15
    Introduction
    With respect to the geographic variation of diabetes prevalence, recognition type 2 diabetes risk factors in each area are important. Expert diabetic committee suggest men and women should be screened for type 2 diabetes if they are over age 45, have BMI over 27 kg/m2, a family history of diabetes, a blood pressure over 140/90, a history of gestation diabetes, delivered a baby over 4.1 Kg, Hypertriglyceridemia and previous evidence of impaired glucose homeostasis. In this survey the relation between type 2 diabetes and family history of diabetes, obesity, hypertension, gestational diabetes, 2 or more spontaneous abortion and stillbirths was studied.
    Material and Methods
    This study was case-control and the population under study included 240 patients from Kurdistan diabetes center and 240 none diabetic controls. Data were analyzed by x2, Mantel Hansel and t-test.
    Results
    There was a significant correlation between family history of diabetes OR=8.17, CI 95%(4.65-14.47); obesity OR=1.92, CI 95% (1.31-2.81); age over 40 OR= 8.65, CI 95% (4.36-16.81); female sex OR=0.58, CI 95% (0.38-0.88); hypertension OR=2.53, CI 95% (1.66-3.88); stillbirth OR=2.3, CI 95% (1.3-4.20) and type 2 diabetes. There was no significant correlation between gestation diabetes, spontaneous abortion and type 2 diabetes mellitus.
    Conclusion
    With respect to the result of this survey screening program for those people who are 45 or more, are obese, hypertensive, have a family history of diabetes and stillbirth prerecord is suggested.
  • Gheidari, M. E. , Rahimie. Page 21
    Introduction
    Cardiovascular health is a health priority area in all societies, especially in developing countries. This study was done to respond to the concerns raised about the priority of establishing a coronary angiography centers in Kurdistan province, especially with respect to the limitation of resources and considering other priorities.
    Materials and Methods
    The study was descriptive and statistical population included 209 patients referred to health clinics that were diagnosed must undertake coronary angiography. Required data regarding demographic and angiography indication were registered in questionnaire. Data was analyzed with SPSS Win software and descriptive statistics.
    Results
    The results showed that coronary angiography was needed in 209 patients including 80 female (38.3 percent) and 129 male. The average age of patients was 54 year with standard deviation of 12. From this group 114 patients (55.3%) declared that they could refer to other centers for angiography but just 60 patients (28.7%) referred.
    Conclusion
    The information obtained from this study shows that establishing a coronary angiography center in Kurdistan province is a top priority and will increase the unseen burden of the coronary angiography.
  • Hazrati Tappeh, Kh. , * Salari, Sh. , Elmasir. , Mohammadzadehh. Page 29
    Introduction
    Children are susceptible to parasite infections and because of the subsequent resulting damage they need greater care and protection against parasite infections.
    Materials and Methods
    To study the prevalence of oxyuris in Urmia kindergartens, the city was divided into three districts according to the social and economical factors. From each district three kindergartens were chosen randomly. Considering the number of the children in each kindergarten totally 900 cases were selected. After informing parents and the managers of the kindergartens, a questionnaire was filled for each child. The questionnaire included information such as the age, sex, occupation and literacy of the parents. For each person two sampling tube were given to be sampled every other day. Data was analyzed using Chi-square test.
    Results
    Of 830 cases who returned glasses 294 were positive. The percentage of the prevalence was 35.4% and the highest prevalence was in two years old age group. There was inverse relation between literacy of parents and parasitic contamination of children. There was a significant relationship between parent’s literacy, parent’s job, residence location, socioeconomic status of the cases, kindergartens location and the prevalence of oxyuris.
    Conclusion
    With respect to the result of this study for better control and prevention of the parasite infections the study of the disease and it’s relation with education and health problems of the region is suggested. Epidemiologic study about the factors affecting distribution and transfer of the disease, public health education, nutritional level, healthy water and treating the whole family together, is recommented.
  • Fathim. Page 37
    Introduction
    In the modern world which all affairs is relied on advanced Technology, nothing is safe and accidents at work and its resulting damages is always a threat for health staff. Preparing secure environment for staff and patients at work and deal with the accidents is of great importance for managers.
    Materials and Methods
    This study was descriptive and the sample under study included all of the hospitals of Kurdistan University of medical sciences. Data collection was done through filling a questionnaire including ten titles and 167 questions regarding the status of security in various sectors including management, mechanical, electrical, operating room, hygiene, laboratory, nursing services, nutrition and laundry which was completed through observation and interview with staffs. Data was analyzed by descriptive statistic using SPSS software.
    Results
    Security management in 90% of units was medium. It was good just in 10% of units. In 20% of mechanical equipment units security was weak, 70% was medium and the rest was good. In the health services & kindergartens units security was similar to operating room. In 20% of laboratory units security was weak, 20% was good and the rest was medium. In 20% of radiology units security was weak, 60% was medium and the rest was good. Security in 10% of the nursing units was weak, 10% was good and the rest was medium. In the nutrition units 20% was classified weak, 70% medium and the rest good. In 30% of the laundry units security was weak and in 70% it was medium. Security was not good in none of the laundry unit.
    Conclusion
    Among ten wards of ten hospitals just one of them had good security. 20% to 30% of units had weak security and the security in the rest was medium. The result of this study showed that in some aspects the status of security in medical centers is serious but solvable. Upon the result of this study establishing security committees for hospitals to solve their security problems, considering the detail needs of each unit and continuous study about the cause of unsecured incidences is advised.
  • Gharibif., M.Sc.Zareim. Page 43
    Introduction
    To reach a goal the most economic way must be selected. Different ways including cost-effectiveness and cost – efficiency analysis allow us to reach this purpose. This study was done in 2002 to analyze the cost of Sanandaj health centers services.
    Materials and Methods
    This study was descriptive and carried out in 16 health centers and 7 health sites. Through interview, observation and by referring to registered documents data was collected and registered in a designed questionnaire. Statistical description including sum of cost, median and Standard deviation of data was done using excel software.
    Results
    Based of analyzing collected data, the average per unit costs of Health family, Midwifery, Vaccination, Environment health, Professional health, physician, Dentist, Injection & Dressing and Pharmacy units during a six months period were 11932, 11205, 10974, 14550, 22514, 18953, 54304, 34825, 19316 rials respectively.
    Conclusion
    By transferring part of health and therapeutic services to private sectors and through appropriate management of human resourses including multi occupation and motivation of personnel the cost of service –unit can be decreased.
  • Rashidianm. Page 51
    Introduction
    Different forms of Learning Materials (LMs) including class notes and reference books are used by students in Basic Medical Sciences (BMS) courses which may bring different effectiveness. Evaluation of their effectiveness can help in selection of more appropriate LMs for BMS courses.
    Materials and Methods
    Using designed questionnaires and official documents following data were obtained from students of Kurdistan Medical School. Types of LMs used during BMS courses & BMS exams held in March 1999 & March 2001, the ranks and average grades of students in the above mentioned country-based exams, types of LMs recommended by faculties, Views of faculties and students about appropriate LMs and students idea about teaching standard books and the language of the books. After considering necessary coefficients, the differences in ranks and grades of courses in two exams used as standard for evaluation of different performances of students which were partially the result of different MLs used by students for each exam.
    Results
    Based on the results of this study nine types of LMs had been used and there were significant differences in effectiveness between some types of LMs and number of LMs which were used by students. 68 percent of faculties and 85 percent of students was agree with the edition of standard books for BMS courses. Both faculties and students nearly had common ideas about the choice of language. 36% recommended English language for all books, 28% both English and Farsi based on kind of LMs, 9% concurrent English and Farsi in each book and 25% Farsi language for all books.
    Conclusion
    Results of this study revealed that in most courses, class notes combined with a concise English or Farsi book had the highest effectiveness and detailed English or Farsi books and referring to several detailed text books had the lowest effectiveness in education. Two LMs for each course had the highest effectiveness. Qualitative results of this study suggest logical reduction in volume of LMs especially in factual subjects and more emphasis on applied aspects in learning materials. Gradual substitution of Farsi LMs by English LMs during BMs courses is recommended.
  • Rahmani, M.R. Page 57
    Introduction
    It seems that yogurt can direct immune system responses toward cell-mediated immune response, Th1, and makes a relative tolerance to environmental allergies. These two factors together can reduce the prevalence of atopic diseases. This study was done to determine the relation between yogurt consumption and atopic disease in the people of Sanandaj who consume yogurt as a main food.
    Materials and Methods
    This study was descriptive analytic and statistical population included 3500 men aged 16 to 25 years. Data was gathered by questionnaire, physical examination and history taking.
    Results
    There was a significant reduction in the prevalence of chronic rhinitis and conjunctivitis (P<0.105), but not seasonal rhinitis and conjunctivitis (P<0.057), in those who consumed yogurt. The prevalence of allergic asthma (P<0.015) and atopic dermatitis (P<0.036) was also lower. No relation was found between yogurt consumption and other atopic diseases.
    Conclusion
    This study showed that the prevalence of rhinitis, chronic conjunctivitis and dermatitis was less common among the residents of Sanandaj who consumed yogurt as breakfast. Seasonal Asthma was also lower in those who used a lot of yogurt.