فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1382)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1382)

  • 62 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • محمدجعفر رضایی، مسعود علاسوند، صلاح الدین احمدی، مجتبی رضازاده، شهره رضایی، پروین ثابتی، آویز رحیم زاده، پدرام عندلیبی، محمود قادرمرزی صفحه 1
    مقدمه
    شواهد کلینیکی نشان داده که پذیرش جنین توسط رحم از طریق پنجره لانه گزینی است که در فاز میدلوتیال باز می شود. درهمین زمان قطبیت اندومتریوم، تشکیل پنیوپودیاها بر سطوح راسی سلولهای اندومتریومی و همچنین دسیدوایی شدن استرومای رحمی روی می دهد. در تحقیق حاضر به منظور توصیف مارکر مخصوصی جهت ارزیابی پذیرش استرومای رحمی، توزیع ماست سل های رحمی پس از سوپراوولاسیون تخمدانی بررسی شد. هدف دیگر این پژوهش، بررسی توزیع ماست سل های استرومایی در دوره قبل از لانه گزینی و لانه گزینی پس از سوپراوولاسیون تخمدانی با استفاده از hMG و hCG می باشد.
    مواد و روش ها
    حیوانات آزمایشگاهی بر اساس دستورالعمل نگهداری و استفاده از آنها در مرکز حیوانخانه دانشگاه علوم پزشکی کردستان نگهداری شدند. تعداد 28 سر موش ماده نژاد balb/c با سن 10 6 هفته در شرایط 12 ساعت تاریکی و 12 ساعت روشنایی نگهداری و به صورت اتفاقی به گروه های آ‍زمایش و کنترل تقسیم شدند. موشهای گروه کنترل حاملگی کاذب داشتند. در گروه های آزمایش با تزریق داخل صفاقی hMG 10 Iuو 46 ساعت بعد با تزریق Hcg 10 Iu سوپراوولاسیون صورت گرفت و در غروب دومین تزریق، حاملگی کاذب همانند گروه کنترل انجام شد. در روزهای 3.5و 4.5پس از حاملگی کاذب با انجام جابجایی مهره های گردنی، موشها کشته شدند و از 3/1 میانی شاخ رحمی نمونه گیری جهت مطالعات میکروسکوپی نوری و الکترونی صورت گرفت. در مطالعات میکروسکوپی نوری، نمونه ها در فیکساتیوبوین فیکس و به صورت روتین پروسس داده شدند. از نمونه ها برشهایی با ضخامت 5 میکرومتر تهیه و پس از رنگ آمیزی تولوییدین بلو، تعداد ماست سل های گروه های کنترل و آ‍زمایش با استفاده از گراتیکول شمارش گردید و نتایج با استفاده از آزمون t-student مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مطالعات میکروسکوپی الکترونی هم نمونه های شاخ رحمی با استفاده از محلول باز فسفات و سپس با محلول با فرسدیم کاکودیلات 0.2مولار (PH=7.2)شستشو داده شد تا بقایای ترشحات موکوسی غدد رحمی برداشته شود. نمونه ها در گلوتارآلدیید 2.5 درصد در بافر کاکودیلات سدیم (PH=7.2)و سپس در تترواکسیداسمیوم 1% فیکس شد. آبگیری با استفاده از غلظتهای استن صورت گرفت و نمونه ها در رزین پلیمریزه شدند و در نهایت برشهای اولتراتین پس از رنگ آمیزی، با استفاده از دستگاه میکروسکوپ الکترونی انتقالی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعات مورفومتریک نشان داد که تعداد ماستوسیتهای رحمی پس از سوپراوولاسیون در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری یافت. در گروه کنترل، ماست سلها بیشتر در لایه عضلانی و آدوانتیس رحم قرار داشتند؛ اما در گروه های آ‍زمایش، ماست سلها بیشتر در لایه عضلانی و لامینا پروپریا بودند. مطالعات فراساختاری نیز نشان داد که پس از سوپراوولاسیون بیشتر ماست سلها در فاز دگرانولاسیون هستند.
    نتیجه گیری
    سوپراوولاسیون منجر به افزایش معنی دار ماست سلها در مرحله قبل از لانه گزینی و در طی لانه گزینی می شود. بیشتر این ماست سل ها در فاز دگرانولاسیون هستند. این پدیده ممکن است بر روی لانه گزینی اثر مهاری داشته باشد.
    کلیدواژگان: سوپراوولاسیون، ماست سل، لانه گزینی، فراساختار
  • محمدرضا محمدی، سید عباس باقری یزدی، مهدی رهگذر، بیتا مسگرپور، سید محمدناصر صارم، مسلم شبرنگ، فریده امین الاسلامی صفحه 9
    مقدمه
    برنامه ریزی برای ارایه خدمات اساسی بهداشت روان، نیازمند آگاهی از وضعیت موجود بیماری روانی در جامعه است. این مطالعه با هدف بررسی همه گیری شناسی اختلالات روانی در افراد 18 سال به بالا در مناطق شهری و روستایی استان کردستان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو سیستماتیک از بین خانوارهای موجود استان انتخاب شد و کارشناسان روانشناسی استان از طریق تکمیل پرسشنامه، اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS) در 495 نفر را مورد مطالعه قرار دادند. براساس معیارهای طبقه بندی DSM -IV تشخیص گذاری اختلالات صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد که شیوع مجموع انواع اختلالات روانپزشکی در استان 2/20% است که این شیوع در زنان 23/26% و در مردان 34/14% می باشد. اختلالات اضطرابی و خلقی به ترتیب با 79/18% و 49/9% شایعترین اختلالات روانپزشکی در استان بودند. شیوع اختلالات پسیکوتیک در این مطالعه 62/1%، اختلالات عصبی شناختی 25/5% و در گروه اختلالات اضطرابی، اختلال استرس پس از رویداد آسیب زا با 45/6% شیوع بیشتری داشته اند. این مطالعه همچنین نشان داد که میزان شیوع اختلالات 20.20% است و افراد مورد مطالعه دچار حداقل یک اختلال روانپزشکی بوده اند. شیوع اختلالات روانپزشکی در استان در افراد گروه سنی 65 56 سال با 78/27%، افراد متاهل با 95/21% و زنان خانه دار با 64/24% بیش از گروه های دیگر بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که حداقل 20% افراد بالای 18 سال استان نیازمند خدمات بهداشت روان هستند. نتایج این تحقیق مسوولیت سیاستگذاران و برنامه ریزان بهداشتی استان کردستان و کشور را در رابطه با تدوین برنامه های عملی و اجرایی بهداشت روان بیش از پیش روشن می سازد.
    کلیدواژگان: همه گیری شناسی، شیوع، اختلالات روانپزشکی، اختلالات عاطفی و اسکیزوفرنیا (SADS)
  • اسدالله فتح الله پور، راما نقشی زادیان صفحه 21
    مقدمه
    بیماری تالاسمی شایعترین بیماری ارثی در ایران است و بیش از دو میلیون نفر حامل ژن این بیماری در ایران زندگی می‎کنند. از آنجایی که جمعیت ایران مجموعه‎ای از گروه های نژادی مختلف می‎باشد، لازم است که شیوع و توزیع موتاسیونهای آن در نقاط مختلف کشور تعیین گردد.
    مواد و روش ها
    از35 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور در شهر سنندج نمونه گیری شد و با استفاده از روش پروتئیناز K استخراج و خالص سازی DNA صورت گرفت. در ادامه با بکارگیری روش Reverse dot blot/PCR آنالیز ملکولی انجام و موتاسیونهای بیماران مشخص گردید.
    یافته ها
    از 66 کروموزوم، ده نوع موتاسیون جدا شد. 14 کروموزوم که موتاسیون آنها از انواع غیر شایع بودند، به عنوان ناشناخته معرفی شدند. از 52 کروموزوم باقیمانده، موتاسیون IVSII با شیوع 8/31% شایعترین ژن در مطالعه ما بود. دومین ژن شایع Codon 8/9 با 6/13% و به دنبال آن (1/12%) IVSI-I، (6%) Codon 8، (45%) Codon 39و چهار موتاسیون IVSI 110، Codon 39/37 و IVSI-5 هر کدام معادل 1.5% بقیه موتاسیونهای به دست آمده بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه موتاسیون IVSII-I شایعترین موتاسیون تالاسمی در این منطقه بود که با دیگر مناطق غرب کشور مطابقت داشت. چنانچه این نتایج بعنوان پایه اصلی بررسی ها در تشخیصهای پره ناتال تالاسمی در این منطقه از ایران مورد استفاده قرار بگیرد، از مصرف وقت و هزینه های غیرلازم جلوگیری خواهد شد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، موتاسیون، شیوع، ژن
  • شاهرخ ادهمی صفحه 27
    مقدمه
    سرطان مری یکی از مرگبارترین سرطانهای انسانی محسوب می شود و افزایش شیوع و میزان بروز نوع آدنوکارسینومای آن بیش از هر نوع سرطان دیگری است. این بیماری اغلب، مستلزم برداشتن مری و بازسازی آن توسط بخش دیگری از دستگاه گوارش می‎باشد که در حال حاضر عمدتا از معده استفاده می‎کنند. علیرغم ویژگی های استفاده از کولون برای جایگزینی مری، هنوز بعضی از صاحبنظران در شرایط مشابه آن را به روش استفاده از معده ترجیح می دهند. البته قضاوتهای مختلفی که تاکنون در مورد مسایل مختلف این دو روش صورت گرفته، عمدتا به صورت کیفی و بدون تجزیه و تحلیل و فقط با دادن ارزش به تعدادی از مسایل این دو روش بوده که در واقع ارزشیابی واقعی را مشکل نموده است. با توجه به این که در مرکز آموزشی درمانی توحید سنندج از هر دو روش جهت بازسازی مری استفاده شده است، تجربیات و اطلاعات کمی و کیفی در دسترس آنها مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    اطلاعات مربوط به جراحی های مری انجام شده در این مرکز در خلال 14 سال گذشته با رجوع به پرونده های بیماران سرپایی و بستری شده در بیمارستان و همچنین بیماران در حال حیات و در دسترس در فرم طراحی شده وارد گردید. اطلاعات مزبور در سه گروه قبل، حین و بعد از عمل طبقه بندی و عوامل موجود در گروه ها تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    52 بیمار (26 مرد و 26 زن) در مرحله دیسفاژی شدید (حین بلع مایعات) مبتلا به سرطان مری تحت جراحی قرار گرفته بودند که مری آنها در 39 نفر (75%) با استفاده از معده روش مک گان، در 3 نفر (6%) با استفاده از معده با روش EEPT و 10 نفر (19%) با استفاده از جایگزینی کولون با روش دیویداسکاینر بازسازی شده بود. در روش استفاده از معده در 10% بیماران ایجاد فیستول گردنی، در 11% تنگی محل آناستوموز در گردن و در مراحل بعد از ترخیص از بیمارستان با فواصل مختلف در 5/4% رشد مجدد تومور در محل آناستوموز گردن، در 31% مشکل رفلاکس، در 26% مشکلات تنفسی، در 55% احساس ناراحتی و سنگینی در ناحیه سینه، در 85% نیاز به وعده های غذایی بیشتر با حجم کم و در 55% رضایت نسبی از عمل جراحی وجود داشت. افزایش وزن متوسط بیماران 5 3 ماه بعد از عمل حدود 2 kg بود. در روش استفاده از جایگزینی کولون در 12% موارد مشکل رفلاکس، در 25% مشکلات تنفسی و در80% موارد رضایت نسبی بیمار از عمل جراحی وجود داشت. تومور در محل آناستوموز گردن رشد مجدد نداشت و نیاز به افزایش دفعات تغذیه با حجم کم نبود. افزایش وزن متوسط این گروه در همان فاصله زمانی 5 3 ماه بعد از عمل4-5 kg بود.
    نتیجه گیری
    عمل جراحی و انجام مسایل مربوط به آن در روش استفاده از معده در بازسازی مری آسان تر، و برای ایجاد کیفیت بهتر زندگی بیمار در باقیمانده عمر که در واقع هدف اصلی انجام جراحی است، استفاده از کولون مناسب تر است؛ لذا توصیه این مطالعه، دادن بهای لازم به جایگزینی با کولون چه در عمل و چه در آموزش است زیرا بی تجربگی و تمایل جراحان به استفاده از این روش ممکن است بیمارانی را که نیاز قطعی و حتمی به این شیوه داشته باشند، تحت عنوان «غیرقابل عمل بودن» از کمک و مزایای جراحی محروم نماید.
    کلیدواژگان: سرطان مری، بازسازی مری با معده، بازسازی مری با کولون
  • محمداسمعیل قیداری صفحه 40
    مقدمه
    سیستم قلبی و عروقی از جمله دستگاه های بدن است که می تواند شدیدا تحت تاثیر نارسایی کلیه و دیالیز قرار بگیرد. آمار نشان می‎دهد که شیوع بیماری های قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزی به دلیل افزایش عوامل ایجادکننده آترواسکلروز بیشتر بوده و بیماری های قلبی و عروقی مسوول بیش از 40% مرگ ‎و میرها در بیماران همودیالیزی است؛ و این میزان حدود 3 برابر جمعیت طبیعی غیراورمیک می باشد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع عوراض قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزی شهر سنندج انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه بیماران همودیالیزی و به تعداد 40 نفر بود که از فروردین لغایت خرداد ماه 1378 به بخش همودیالیز بیمارستان توحید مراجعه کرده بودند. روش گردآوری داده ها مصاحبه، معاینه بالینی مستقیم بیماران و انجام اکوکاردیوگرافی از آنها بود که در چک لیست و پرسشنامه های مربوطه درج شده است.
    یافته ها
    در این مطالعه ازدیاد فشارخون شریانی در 50% موارد، هیپرتروفی بطن چپ در 5/72%، افیوژن پریکارد در 5/62%، کاهش برون ده قلبی در 20% و اختلال کار دیاستولی قلب در 5/52% بیماران وجود داشت. محدوده سنی بیماران در این مطالعه 7314 سال و مدت زمان شروع دیالیز بین 741 ماه بود. 26 نفر از بیماران زن و 14 نفر مرد بودند و میزان دیالیز از 125 ساعت در هفته متغیر بود.
    نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که مشکلات قلبی و عروقی موجود در بیماران همودیالیزی شهرستان سنندج نسبت به آمار ذکر شده در کتب مرجع، بالاتر است. بنابراین لازم است که مطالعات گسترده‎ای جهت تعیین عوامل افزایش این مشکلات و راهکارهای کاهش آن انجام گیرد.
    کلیدواژگان: عوارض قلبی و عروقی، همودیالیز، شیوع
  • احمد طالبیان، احمد غلامی صفحه 43
    مقدمه
    سیستم قلبی و عروقی از جمله دستگاه های بدن است که می تواند شدیدا تحت تاثیر نارسائی کلیه و دیالیز قرار بگیرد. آمار نشان می‎دهد که شیوع بیماری های قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزی به دلیل افزایش عوامل ایجادکننده آترواسکلروز بیشتر بوده و بیماری های قلبی و عروقی مسوول بیش از 40% مرگ ‎و میرها در بیماران همودیالیزی است؛ و این میزان حدود 3 برابر جمعیت طبیعی غیراورمیک می باشد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع عوراض قلبی و عروقی در بیماران همودیالیزی شهر سنندج انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه بیماران همودیالیزی و به تعداد 40 نفر بود که از فروردین لغایت خرداد ماه 1378 به بخش همودیالیز بیمارستان توحید مراجعه کرده بودند. روش گردآوری داده ها مصاحبه، معاینه بالینی مستقیم بیماران و انجام اکوکاردیوگرافی از آنها بود که در چک لیست و پرسشنامه های مربوطه درج شده است.
    یافته ها
    در این مطالعه ازدیاد فشارخون شریانی در 50% موارد، هیپرتروفی بطن چپ در 5/72%، افیوژن پریکارد در 5/62%، کاهش برون ده قلبی در 20% و اختلال کار دیاستولی قلب در 5/52% بیماران وجود داشت. محدوده سنی بیماران در این مطالعه 73-14 سال و مدت زمان شروع دیالیز بین 741 ماه بود. 26 نفر از بیماران زن و 14 نفر مرد بودند و میزان دیالیز از 12 5 ساعت در هفته متغیر بود.
    نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که مشکلات قلبی و عروقی موجود در بیماران همودیالیزی شهرستان سنندج نسبت به آمار ذکر شده در کتب مرجع، بالاتر است. بنابراین لازم است که مطالعات گسترده‎ای جهت تعیین عوامل افزایش این مشکلات و راهکارهای کاهش آن انجام گیرد.
    کلیدواژگان: شیگلوز، تشنج، تب
  • محمدرضا سعیدی، علیرضا رای، منصور رضایی صفحه 49
    مقدمه
    بیماری عروق کرونر (CAD) Coronary artery disease مهمترین بیماری از نظر مورتالیتی و موربیدیتی در بسیاری از کشورهای جهان محسوب می شود. عوامل خطرآفرین مختلفی باعث ایجاد آن می شوند و هیپرلیپیدمی یکی از مهمترین آنهاست. با اطلاع از وسعت بیماری و تشخیص و درمان به موقع این عامل می توان آن را کنترل نمود و از عوارض آن کاست؛ لذا تعیین میزان شیوع آن از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مقاله بررسی شیوع هیپیرلیپیدمی در افراد 20 سال و بالاتر در شهر کرمانشاه می باشد.
    مواد و روش ها
    شهر کرمانشاه طبق نقشه به 840 بلوک مسکونی تقسیم شد به گونه ای که بطور متوسط هر بلوک شامل 148 خانوار بود. با روش نمونه گیری منظم خوشه ایدو مرحله ای (تصادفی سیستماتیک) 48 بلوک و از هر بلوک 16 خانوار، تصادفی انتخاب شدند. با بررسی افراد بالای 19 سال که 1940 نفر بودند، معلوم شد که 922 نفر با مراجعه به آزمایشگاه، آزمایشهای کلسترول توتال، تری گلیسیرید، LDL، HDL و کلسترول سرم را انجام داده اند.برای متغیرهای کمی با توزیع نرمال، نتایج بصورت (mean±SD) گزارش و برای برآورد فاصله ای پارامترهای جامعه از فاصله اطمینان 95 درصد استفاده شد. برای متغیرهای دارای چولگی محدود، صدکهای 2.5% و 97.5% مشخص گردید.
    یافته ها
    از کل1940 خانوار، 5/39% نمونه ها مرد بودند. توزیع سنی دو جنس تقریبا یکسان و میانگین کل آنها 42±15.8سال بود. از 922 نفری که از نظر چربی خون بررسی شدند، 5/62% کلسترول زیر dl/mg200 داشتند. این مقدار برای مردان 2/65% و برای زنان 61% بود. 6/13% افراد سابقه هیپرلیپیدمی داشتند. میانگین کلسترول 199±37.1، 122.4±43.3 LDL، 37.9±8.6 HDL و تری گلیسیرید 204±94.4 dl/mg بود. LDL %7.6 غیر نرمال و 14% هم HDL زیر 35 dl/mg داشتند.
    نتیجه گیری
    خطرآفرینی چربی خون بالا، دقت نظر بیشتر مسوولین بهداشتی و پزشکان در تشخیص بموقع و درمان، و همچنین انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه را طلب می کند.
    کلیدواژگان: هیپرلیپیدمی، CAD، کلسترول، شیوع
  • امیر فرامرزی صفحه 55
    مقدمه
    این مطالعه به بررسی نتایج عمل جراحی پیوند قرنیه که ازاول بهمن 81 لغایت اول خرداد83 در بیمارستان توحید سنندج انجام گردیده می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعهCase-Series نتایج عمل پبوند قرنیه بر روی 20 چشم در 18 بیمارکه در مرکزآموزشی درمانی توحید سنندج جراحی شده بودند، بررسی و پارامترهای سن، جنس، اندیکاسیون، دید اصلاح نشده قبل و بعد از جراحی، دید اصلاح شده قبل و بعد از جراحی، میزان آستیگماتیسم و عوارض حین و بعد از جراحی مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته ها
    سن بیماران از 84 - 16 سال متغیر بود (میانگین سنی 22±43 سال). 50 % بیماران مرد بودند که در 11 مورد چشم چپ و در 9 مورد چشم راست مورد جراحی قرار گرفت. اندیکاسیون جراحی در30% موارد (6 مورد) کراتوکونوس 15% (سه مورد) کراتیت هرپسی غیرفعال، 15% (سه مورد) دیستروفی اندوتلیالی (Fuchs endothelial dystrophy)، 15% (سه مورد) کراتوپاتی تاولی ناشی از لنز داخل چشمی (Pseudophakic Bullous Keratopathy: RBK)، %15 (سه مورد) دیستروفی قرنیه (Corneal Dystrophy)، 10% (دو مورد) اسکار قدیمی قرنیه و 5% (یک مورد) اسکار ناشی از تراکوما بود.
    وسیله مورد استفاده در تمامی بیماران سیستم Trephine Hessburg Barron بود. قبل از عمل دید اصلاح نشده (Uncorrected Visual Acuity: UCVA) در تمامی بیماران کمتر از 10/1 و دید اصلاح شده با عینک (Best Corrected Visual Acuity: BCVA) در80 % کمتر از10/1 بود. بعد از عمل نیز دید اصلاح نشده در50% بیماران بیشتر یا مساوی 10/4 و دید اصلاح شده با عینک در50% بیماران بیشتر یا مساوی10/6 بود. آستیگماتیسم حاصله 4.35±3.50 دیوپتر؛ و عارضه عمده بعد از عمل شامل یک مورد آتونی ماندگار مردمک و یک مورد هم گلوکوم بعد از پیوند بود. مواردی از عفونت بعد از عمل و دفع پیوند مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج عمل جراحی قرنیه در مرکز توحید امیدوارکننده و مشابه با مراکز پیشرفته چشم پزشکی است.
    کلیدواژگان: پیوند قرنیه، آستیگماتیسم، عوارض، اندیکاسیونها
|
  • Rezaei, Mj. , Alasvandm. , Ahmadis. , Rezazadehm. , Rezaei, Sh. , Sabetip. , Rahimzadeha. , Andalibip., Pharm. D., Ghadermarzim. Page 1
    Introduction
    Clinical evidence indicates the existence of a narrow window of uterine receptivity which opens during the mid-luteal phase.The polarity of endometrium and formation of pinopodes on the apical surfaces of the endometrial epithelial cells and stromal decidualization occurs at the same time. This study was conducted to find a specific marker for receptivity by evaluating mast cell distribution in the pre-implantation and implantation period after mice ovarian superovulation using human menopausal gonadotropic hormone (hMG) and human chorionic gonadotropic hormones (hCG).
    Materials and Methods
    Female balb/c mice (n-28) 6-10 weeks old were housed under standard conditions and divided into controls and superovulated groups. The mice of the control group were rendered pseudo pregnant. Superovulation was done in the experimental group using intraperitoneal injection of 10 i.u hMG, followed by (46 h later) injection of 10 i.u. hCG. On the evening of the second injection the mice were rendered. The mice of each group were sacrificed by cervical dislocation 3.5 and 4.5 days after induction of pseudo pregnancy. Samples were obtained from middle 1/3 part of the uterine horns and fixed and processed for light microscopy and electron microscopic studies. For light microscopy, samples fixed in Bouin's solution, processed routinely and tissue sections stained by Toluidine blue reagent. Mast cell counting in controls and experimental groups performed using graticule and analyzed by Student- T tests. For transmission electron microscopy, the samples of the uterine horns were flushed with buffer phosphate sodium cacodylate buffer (pH= 7.2). Samples were fixed first with 2.5% glutaraldehyde in cacodylatebuffer (pH= 7.2) then 1% osmium tetroxide. The specimens dehydrated in gradient concentrations of acetone and then polymerized in resin. Ultra thin sections studied using a transmission electron microscope.
    Results
    Morphometric studies showed significant increase in the number of mastocytes after superovulation in comparison to control groups. In control groups mast cells reside in muscular and adventitial layer but in experimental group there were many mast cells especially in the muscularis layer and lamina propria. Most of the mast cells were in the degranulation stages.
    Conclusions
    Superovulation made significant increase in the number of deregulated mast cells in the preimplantation and implantation periods which may play an inhibitory effect on implantation.
  • Mohammadi, M.R. , Bagheri Yazdi, S.A. , Rahgozarm. , Mesgarpourb., Pharm. D., Saramn. , Shabrangm. , Aminoleslmif. Page 9
    Introduction
    Planning for providing essential mental health services for people requires us to be knowledgeable about the present status of psychiatric disorders in the society. The objective of this research was to carry out the epidemiological study of the psychiatric disorders in the individuals 18 years and above in urban and rural areas of Kurdistan province.
    Materials and Methods
    495 individuals were selected through randomized systematic and clustered sampling methods among the existing families of Kurdistan province and the schedule for Affective Disorders and Schizophrenia (SADS) questionnaires were completed by clinical psychologist. The diagnosis of the disorders was based on DSM-IV classification criteria.
    Results
    The results of the study showed that the prevalence of psychiatric disorders in the province is 20.2 percent. The prevalence was 26.23 percent in women and 14.34 percent in men. The highest prevalence was belonging to anxiety (18.79%) and mood disorders (9.49%). The prevalence of psychotic and neuro-cognitive disorders was 1.62% and 5.25 respectively. In the group of anxiety disorders, post trauma stress disorder with 6.45% percent had the highest prevalence. This study also showed that 20.20% of individuals that were studied suffered from one of the psychiatric disorders. The prevalence of psychiatric disorders in the age group of 56-65 years (27.78%), married individuals (21.95%) and housewives (24.64 %) were more than other groups.
    Conclusion
    This study showed that at least 20 percent of individuals age 18 years or older in the province need mental health services. Being aware of this matter reveals the responsibility of governmental & provincial health policy makers more than before in relation to preparing executive plans for mental health in Kurdistan province.
  • Fathollah-Poura. , Naghshi-Zadeianr. Page 21
    Introduction
    Thalassemia with more than two million carriers is the most common hereditary disorder in Iran. Since Iran is a multi ethnic country, it is necessary to determine the frequency and distribution of beta thalassemia mutations in the different parts of the country.
    Materials and Methods
    35 sample from Beta-thalassemia patients obtained. DNA extraction was performed using protienase K method and genetic formulation was determined by reverse dot blot/PCR.
    Results
    Ten mutations were detected among 66 chromosomes that were studied. 14 chromosomes which had uncommon mutation was named unknown. Among remaining 52 chromosomes IVSII was the predominant mutation (31.8%), followed by codon 8/9 (31.8%), IVSI-I (%12.1), codon 8 (6%), codon 39(%45). IVSI-5(%1.5), IVSI-6(%1.5), IVSI-110(%1.5) and codon 36/37 (%1.5) were the other mutations.
    Conclusion
    IVSII-I was the most common mutation in this study. The result of this study is compatible with the results obtained in other areas in the west of Iran. Data obtained in this study can be used as a base for prenatal diagnosis of Beta-thalassemia in Kurdistan Province.
  • Adhami Sh Page 27
    Introduction
    Esophageal Carcinoma is one of the most lethal human malignancies, and esophageal adenocarcinoma has the highest rate of incidence among all kinds of cancers. Esophageal resection (ER) and its reconstruction by another part of gastrointestinal tract mainly, through gastric transposition (GT), remains the primary treatment for esophageal cancer, and using colon interposition (CI), in spite of, its preference by some experts and distinct indications has been decreased substantially. Comparisons of these two methods in most available articles have been abased on only some aspects of these two procedures and usually without enough analytical and quantitative approach to them, which have been made their evaluation difficult. In our medical center both stomach and colon has been used for reconstruction of esophagus. In this work all their available quantitative and qualitative data, for more elucidation of the position of each method were analyzed, and compared.
    Materials and Methods
    Esophageal surgery data was collected by referring to hospital inpatient and outpatient records, death certificates and accessible alive patients. Different items of both surgical methods were divided in to before, during, and after surgery steps. Based on obtained data and principle of surgery, different aspects of items were evaluated and compared.
    Results
    Results showed 52 (26 male, 26 female) patients in end stage of esophageal cancer have been undergone esophagus resection and reconstruction (39 (75%) by stomach using Ivory-Lewis, 3 (6%) using endoesophageal pull-through (EEPT) and 10(19%) by colon, using David Skinner methods). The results also showed that, in patients with GT, There were 10% neck anastomic leakage and fistula, 11% neck anastomic site stricture, 4.5% tumor regrowth, 31% esophageal reflux, 26% respiratory difficulty, 55% chest discomfort, 85% increase in the number of meal per day, 55% relative satisfaction from surgery, and average weight gain about 2 Kg. In patients with CI, there was 12% esophageal reflux, 25% respiratory difficulty, 80% relative satisfaction from surgery and average weight gain about 4 Kg.
    Conclusion
    Results of this study showed, although GI procedure is easier and less time consuming, but CI in respect of providing better quality for remaining life for patients, which in fact is the main aim of esophageal surgery is superior to GI procedure. The recommendation of this study, is to substantiate CI procedure enough both in education and practice, because decreasing of surgeons experiences in performing of this method may result in considering patients inoperable, when they are distinct indicated cases for CI procedure.
  • Gheidari, M.E Page 40
    Introduction
    Cardiovascular system is one of the human organs that can be affected seriously by kidney failure and hemodialysis. Because of the increase in the atherosclerosis producing factors, the prevalence of cardiovascular disorders in hemodialysis patients is higher than normal. Cardiovascular diseases are account for 40% of deaths in hemodialysis patients which is approximately three times of normal nonuremic population. This study was performed to investigate the prevalence of cardiovascular disorders in Sanandaj hemodialysis patients.
    Materials and Methods
    Statistical population included all of the hemodialysis patients (n=40) that referred to Tohid hospital hemodialysis center from March 1999 to June. Data that was collected by interview, clinical examination and echocardiography was registered in questionnaire.
    Results
    Cardiovascular disorders among hemodialysis patients were as follow; Hypertension (50%), left ventricular hypertrophy (72.5%), pericardial effusion (62.5%), decrease in cardiac output (20%), diastolic dysfunction (52.5%). The age of population under study was between 14-73 years and duration of dialysis was between 1 to 74 months. 26 patients were females and 14 were males. The duration of dialysis varied between 5 to 12 hours in a week.
    Conclusion
    The results of this study showed that cardiovascular disorders in hemodialysis patients of Sanandaj are higher than what has been reported in reference books. Further studies are needed to elucidate the cause or causes of this difference and the ways to solve that.
  • Talebian. A. , Gholami, A Page 43
    Introduction
    Shigellosis is a common cause of gastroenteritis in children and convulsion with different reported frequency is the most common extraintestinal symptoms of it. This study was conducted to determine the frequency and characteristics of convulsion in children with shigellosis.
    Materials and Methods
    This study was descriptive and conducted on 200 children with shigellosis Diagnosis in Kashan Shahid Beheshti Hospital during 1995-2000. Patient’s information such as age, sex, presence or absence of convulsion and its characteristics was gathered on questionnaire and analyzed statistically.
    Results
    One hundred (50%) of patients has had convulsion. The most common age was between to 2 to 4 years. The convulsion in males was two times than females. Type of convulsion in the majority of cases was generalized tonic colonic (GTC) with duration less than 15 minutes.
    Conclusion
    Convulsion is a common extraintestinal sign of shigellosis and its characteristics are usually similar to simple febrile convulsion.
  • Saeedi M.R. , Ray, A.R. , Rezaeim. Page 49
    Introduction
    Coronary Artery Disease (CAD) accounts for the highest morbidity and mortality rate through the world. Hyperlipidemia is one of the most important causes of CAD and through its control CAD can be decreased significantly. By determining the prevalence of the disease and on time treatment the related problems can be prevented. This study was designed to determine the prevalence of hyperlipidemia among adults above the age19 years in the city of Kermanshah.
    Materials and Methods
    The city was divided into 840 blocks; each, on average, contained 148 families. By randomized stratified sampling 48 blocks and in each block 16 families were chosen randomly. Of 1940 persons ages 19 or more, 922 had been referred to laboratory and did Total Serum cholesterol, cholesterol, TG, HDL and LDL exams. For quantitative variables with normal distribution results were reported as Mean+SD. 95% confidence interval was considered for estimation of community parameters. For variables with limited skewness 2.5% & 97.5% percentile was determined.
    Results
    Of 1940 families who were studied 39.5% of samples were male. Distribution of age was the same between two sexes (42+ 15/8). In 62/5% serum cholesterol was below 200 mg/dl (65.2% in men and 61% in women).13.6% had a familial prerecord of Hyperlipidemia. Means of cholesterol, LDL, HDL and TG were 199+37.1, 122.4 + 43.3, 37.9 + 8.6, and 204+94.4 mg/dl respectively.
    Conclusion
    Because of the problems associated with hyperlipidemia more attention of health system managers and physicians about diagnosis and treatment of hyperlipidemia and more research in this regard is recommended.
  • Faramarzi Page 55
    Introduction
    This study was performed to analysis the results of penetrating keratoplasty that was done in Tohid hospital from January 2002 to June 2004.
    Materials and Methods
    In this case –series study result of penetrating keratoplasty on twenty eyes from 18 patients was evaluated. Demographic properties, surgical indication, uncorrected and corrected visual acuity, astigmatism and complications during and after surgery were analyzed.
    Results
    The ages of patients was between 16 and 84 years (mean =43±22). Fifty percent of patients were male. In 11 cases left eye and in 9 cases right eye underwent surgery. Indications of penetrating keratoplasty were as below: 30 % (6 cases) keratoconus (KCN); 15% (3 cases) inactive herpetic keratitis; 15% (3 cases) Fuch`s endothelial dystrophy; 15% (3 cases) pseudophakic bullous keratopathy (P.B.K.);15% (3 cases) Corneal dystrophy; 10% (2 cases) old corneal scar; 5% (one case) trachoma keratopathy. Hessburg-Barron trephine was used in all cases. Before operation in all cases uncorrected visual acuity was less than 1/10 and in 80% of cases best corrected visual acuity was less than 1/10. After operation uncorrected visual acuity in 50% of patients was equal or greater than 4/10 and best corrected visual acuity in 50% of patients was equal or greater than 6/10. Mean of astigmatism was 4.35 3.50 diopter. Major complications were one case of permanent pupil atony (Urrets-Zavalia Syndrome), and one case of postoperative glaucoma. There was not any case of post operative endophthalmitis, corneal ulcer and endothelial rejection.
    Conclusion
    Results of penetrating keratoplasty in Sanandaj Tohid hospital was similar to corneal transplant centers in well developed countries.