فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، زمستان 1382)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، زمستان 1382)

  • 76 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فردین فتحی، تقی طریحی، سیدجواد مولی، منصوره موحدین، مجید صادقی زاده صفحات 1-13
    مقدمه
    اجسام شبه رویانی ساختمانهای رویانی ابتدایی هستند که از سلولهای بنیادی رویانی حاصل شده اند و معمولا تمایز آزمایشگاهی سلولهای بنیادی رویانی مستلزم تهیه اجسام شبه رویانی از این سلولها می باشد. تکنیکهای مختلفی جهت تهیه اجسام شبه رویانی بکار می رود. افزایش کارآیی تکنیکهایی که منجر به تولید اجسام شبه رویانی می شود می تواند منجر به کسب نتایج بهتر در هنگام تمایز سلولهای بنیادی رویانی به سلولهای مختلفی مانند سلولهای عصبی، سلولهای قلبی و سلولهای خونی و... شود. در این پژوهش از ماده ای به نامSigmacote بصورت یک سوبسترای هیدروفوبیک جهت افزایش تعداد اجسام شبه رویانی استفاده شد.
    مواد و روش ها
    به منظور ایجاد یک سوبسترای هیدروفوبیک در کف پتری دیشهای شیشه ای، کف پتری دیشها با استفاده از یک روش سه مرحله ای و بکارگیری ماده سیگماکت (Sigmacote) سیلیکونیزه شد. سپس پتری دیشهای سیلیکونی شده جهت تولید اجسام شبه رویانی از دودمانهای سلولی P19 و CCE بکار گرفته شدند، سلولهای مذکور با غلظت105 1 سلول در میلی لیتر در پنج نوبت غیر همزمان به پتری دیشهای سیلیکونی منتقل شده و بعد از گذشت 48 ساعت اجسام شبه رویانی تولید شده در آنها تحت شمارش قرار گرفتند. از پتری دیشهای باکتریولوژیک پلاستیکی با شرایط مشابهی به عنوان گروه کنترل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از شمارش اجسام شبه رویانی بدست آمده از پتری دیشها نشان داد که پتری دیشهای سیلیکونی در مقایسه با پتری دیشهای باکتریولوژیک قادرند با کارآیی بالاتری اجسام شبه رویانی تولید کنند به طوری که اختلاف ما بین گروه های کنترل و آزمایش معنی دار بود (p>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد کهSigmacote به عنوان یک سوبسترای هیدروفوبیک قادر است با یک روش ساده و تکرارپذیر اجسام شبه رویانی تولید کند. لذا استفاده از آن جهت افزایش تولید اجسام شبه رویانی و به دنبال آن افزایش تمایز سلولهای بنیادی رویانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اجسام شبه رویانی، سلولهای بنیادی رویانی، سلولهای P19، سلولهای Sigmacote، CCE
  • زهرا بصیرت، مهرداد کاشی فرد، زینت سادات بوذری صفحات 15-22
    مقدمه
    سندرم انسداد کاذب کولون یا سندرم Ogilvie عارضه نادر پس از اعمال جراحی و سزارین است. پاتوفیزیولوژی آن ناشناخته و هنوز هم تعداد زیادی از بیماران بطور نامتناسب تحت درمان قرار می گیرند. مشخصه آن اتساع حاد کولون بدون وجود انسداد مکانیکی می باشد که در صورت عدم تشخیص و اقدامات لازم پارگی روده رخ می دهد که مرگ و میر بیش از 50% را به همراه دارد. با توجه به اهمیت موضوع یک مورد از سندرم مذکور پس از سزارین معرفی می گردد.
    معرفی مورد: خانم حامله شکم اول تحت عمل جراحی سزارین الکتیو قرار گرفت. در روز اول پس از عمل دچار اتساع شکم شد. دفع گاز و مدفوع وجود داشته و در عکس ساده شکم اتساع کولون دیده شد. بیمار با استفاده از شیاف بیزاکودیل بهبودی نسبی داشته، در روز پنجم بد حال و دچار اتساع شدید شکم شد. عکس شکم هوای داخل شکم را نشان داد. در حین جراحی پارگی کوچکی در سکوم همراه با پریتونیت منتشر دیده شد. توبوسکوستومی و شستشوی شکم انجام شد، 7 روز بعد بیمار با حال عمومی خوب ترخیص شد.
    نتیجه گیری
    جراحان بایستی در صورت اتساع پیشرونده شکم پس از اعمال جراحی، سندرم Ogilvie را در نظر داشته باشند. در صورت تاخیر درمان ایسکمی و نکروز و پارگی روده رخ داده و مرگ ومیر بالا است. تشخیص زودرس و درمان به موقع موجب کاهش مرگ ومیر و ناتوانی بیماران خواهد شد.
    کلیدواژگان: انسداد کاذب کولون، سندرم Ogilvie پس از سزارین، عوارض پس از عمل
  • بهزاد قاسمی، بهارک محمدیان، مرضیه صوفی مجیدپور صفحات 23-32
    مقدمه
    بیماری بروسلوز یکی از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام می باشد. به منظور بررسی بروسلوز انسانی و دامی از جنبه های مختلف و مقایسه آنها، موارد انسانی و دامی بیماری که از سال 1376 تا 1380 در استان کردستان گزارش شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی موارد انسانی و دامی بیماری بروسلوز در استان در طی سالهای 80-1376، که با تعاریف استاندارد بیماری مطابقت داشته و گزارش دهی شده بودند، پس از طراحی یک فرم اطلاعاتی و استخراج اطلاعات، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد کل بیماران انسانی مبتلا به بروسلوز 1591 نفر بود که نیمی از بیماران مرد (5/51%) و بقیه زن بودند (5/48%). میانگین بروز بیماری در استان 48/23 درصد هزار نفر و بیشترین بروز مربوط به شهرستان بیجار بود (77 درصد هزار نفر). از کل موارد مبتلا حدود 4/1 بیماران (8/27%) در به شهرستان بیجار40% بیماران در شهرستان قروه، سنندج و دیواندره ساکن بودند. شایعترین گروه سنی 19-15 سال بود و نیمی از بیماران در فاصله سنی 29-10 سال قرار داشتند. بیماری در بین زنان خانه دار شایعتر بود (40%). محصلین (20%) و کشاورزان (5/16%) نسبت به شغل های دیگر بروز بیشتری از بیماری را داشتند. 78% بیماران ساکن روستا و بقیه ساکن شهر بودند (22%). بیماری انسانی در 6 ماهه اول شایعتر از 6 ماهه دوم بود (5/66% در برابر 5/33%). شایعترین راه انتقال بیماری مصرف محصولات لبنی آلوده و تماس همزمان با دام (48%) بوده است. در بررسی بیماری دامی تعداد کل دامهای مبتلای گزارش شده 1791 راس بود که از این میان 261 راس گاو و 1530 راس گوسفند و بز بودند. همچنین مراکز پر شیوع بیماری در استان شناسایی شدند که از نظر برنامه ریزی جهت کنترل بیماری اهمیت دارد. مراکز پر شیوع بیماری نیز عمدتا در شهرستان بیجار واقع بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نحوه انتقال بیماری بروسلوز در انسان، جهت کنترل بیماری انسانی، کنترل بیماری دامی ضروری است و در این میان همکاری اداره دامپزشکی و دانشگاه علوم پزشکی نقش تعیین کننده دارد.
    کلیدواژگان: بروسلوز، اپیدمیولوژی، بیماری دامی، بیماری انسانی
  • کریم ناصری، فریبا فرهادی فر، شعله شامی، سیروس شهسواری صفحات 33-40
    اثر تزریق زیر عنکبوتیه ای سوفنتانیل در ترکیب با بوپیواکائین بر روی درد شناخته شده است. این تزریق می تواند علاوه بر اثرات تسکینی روی درد بر روی طول مدت زایمان، نحوه زایمان (طبیعی، به کمک ابزار یا سزارین) و سیستم های مختلف بدن مادر و جنین نیز تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر یک دوز منفرد سوفنتانیل و بوپیواکائین به فضای زیر عنکبوتیه بر بیدردی زایمان و میزان سزارین انجام شد. 41 خانم حامله خواهان بیدردی حین زایمان (گروه مورد = I) با 41 خانم حامله دیگری که درخواستی برای بیدردی زایمان نداشتند (گروه شاهد =C) مقایسه شدند...
    کلیدواژگان: سوفنتانیل، تزریق زیر عنکبوتیه، بوپیواکائین
  • ذات الله عاصمی، محسن تقی زاده، راهبه شاکر حسینی، آزاده امین پور، ناصر ولایی صفحات 41-50
    مقدمه
    ارزیابی کیفیت پروتئین مواد غذایی به دلایل بیولوژیک و اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین علت روش های بیولوژیک، میکروبیولوژیک، شیمیایی و تلفیقی برای تعیین کیفیت پروتئین ها معرفی و بکار گرفته شده است. در بین روش های موجود، نسبت خالص پروتئین (NPR)، نسبت خالص نسبی پروتئین (RNPR) و نسبت کارآیی پروتئین (PER) بعنوان روش های مناسب برای تعیین کیفیت پروتئینها پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت پروتئین سویا با روش های فوق روی یک نمونه محصول سویا در سال 1382 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی روی تعداد 24 موش صحرایی نر در سن 21 روز، از نژاد wistar، تحت 3 نوع رژیم غذایی در گروه های 8 تایی شامل: مورد (سویا)، مبنا (کازیین+ متیونین)، هر یک حاوی 10 درصد پروتئین، و پایه (بدون پروتئین)انجام شد. طول دوره مطالعه برای NPR، 14 روز بود. به منظور محاسبه NPR، مقدار پروتئین دریافتی و افزایش وزن حیوانات تعیین گردید. طول مدت مطالعه برای تعیین PER، 28 روز بود و مقدار پروتئین دریافتی و تغییر وزن حیوانات تعیین گردید. میزان NPR، RNPR و PER گروه کازیین+متیونین با سویا از طریق آماره T test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    شاخص NPR برای پروتئین کازیین+متیونین 4.37±0.48، سویا (P<0.01) 3.65±0.35 و شاخص RNPR برابر 83 بود. شاخص PER برای پروتئین کازیین+متیونین 3.04±0.24، سویا (P<0.001) 2.28±0.35 و شاخص PER سویا نسبت به کازیین 75 درصد بود.
    نتیجه گیری
    کیفیت پروتئین محصول سویا در مقایسه با کازیین پایین تر ولی در مجموع مناسب است. نتایج ارزیابی کیفی بیولوژیکی سویا به روش های نسبت خالص پروتئین (NPR)، نسبت خالص نسبی پروتئین (RNPR) و نسبت کارآیی پروتئین (PER) با نتایج سایر مطالعات همسو می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت پروتئینی، PER، RNPR، NPR، سویا
  • ابوالقاسم عباسی سرچشمه، فرود بهمنی صفحات 51-58
    مقدمه
    زاویه عضله چهارسررانی (زاویه Q) از عوامل ثبات دهنده مفصل پاتلوفمورال می باشد. این زاویه در واقع زاویه کشش عضله چهار سر رانی است که عضله، نیروی خود را با این زاویه به استخوان پاتلا اعمال می کند. در صورت افزایش یا کاهش زاویه Q از حد معمول، فشار بیشتری بر روی مفصل مذکور وارد می گردد. لذا اندازه گیری آن از لحاظ کلینیکی حایز اهمیت است که این مطالعه به منظور تعیین میانگین زاویه Q در حالتهای خوابیده به پشت و ایستاده در مردان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، میانگین اندازه زاویه Q بر روی زانوی غالب 140 نفر از مردان 16 تا 31 ساله در دو حالت خوابیده به پشت و ایستاده و نیز مقایسه اندازه آن در دو حالت با هم و ارتباط آن با پارامترهایی از قبیل سن، عرض لگن، وزن، طول اندام تحتانی و قطر عضله چهارسررانی بررسی شد. این زاویه توسط یک گونیامتر مخصوص که شامل دو بازوی بلند و کوتاه و یک فولکروم در مرکز می باشد، اندازه گیری گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار آماری SPSS و EPI5 استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین زاویه Q در حالت خوابیده به پشت، 12.55° (دامنه 6 تا 24درجه) و نیز میانگین این زاویه در حالت ایستاده، 14.76°(دامنه 7 تا 26 درجه) بدست آمد. آزمونهای آماری نشان داد که زاویه در دو حالت با هم و با عرض لگن ارتباط معنی‎ دار و مستقیمی دارد(p<0.05).
    نتیجه گیری
    میزان زاویه Q در حالت ایستاده همواره بیشتر از حالت خوابیده به پشت است که دلیل آن افزایش نیروها در جهت ایجاد زاویه والگوس زانو به خاطر تحمل وزن می باشد. افزایش این زاویه در هر دو حالت در افراد طبیعی بستگی به عرض لگن دارد یعنی هرچه لگن عریضتر باشد، میزان زاویه Q نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مفصل پاتلوفمورال، زاویه Q، حالت خوابیده به پشت، حالت ایستاده
  • حسام الدین اسدی، عزت الله رحیمی صفحات 59-66
    مقدمه
    شناخت فیزیولوژی، آناتومی و واریاسیونهای طبیعی عروق کرونریکی از اجزا حیاتی و اصلی در بررسی و درمان بیماری های قلبی در کودکان و بزرگسالان است. با توجه به نتایج مختلف مقالات منتشر شده در زمینه آنژیوگرافی این مطالعه با هدف شناخت ویژگی های آنژیوگرافیک بیماران مراجعه کننده به بخش قلب بیمارستان توحید سنندج انجام شد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری شامل کلیه بیمارانی بود که در سال 1382 جهت انجام آنژیوگرافی عروق کرونر از درمانگاه تخصصی قلب به مراکز درمانی کشور جهت انجام آنژیوگرافی ارجاع داده شده بودند. روش نمونه گیری بصورت سرشماری بود. حجم نمونه شامل 200 نفر از بیماران فوق، نوع مطالعه توصیفی و روش جمع آوری داده ها مشاهده و مصاحبه بود. تمامی بیمارانی که جهت انجام آنژیوگرافی عروق کرونر ارجاع داده شده و تحت این روش قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند. اطلاعات فردی از بیماران مورد مطالعه با مصاحبه بدست آمد. سپس فیلم آنژیوگرافی آنان مورد مطالعه دقیق و بازبینی مجدد قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه که بر روی 200 نفر بیمار قلبی انجام گرفت تعداد مردان 124 نفر یا 62 درصد و زنان 76 نفر یا 38 درصد بود. میانگین سنی بیماران7.9 ± 51.9 (در محدوده 25 تا 70 سال) بود. نتیجه آنژیوگرافی در 200 نفر بدین صورت بود که 91 نفر (5/45%) نرمال و 109 نفر (5/54%) نشان دهنده گرفتاری عروق کرونر بود. فقط در 4 نفر (2/2%) رگ اصلی چپ درگیر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد وضعیت آناتومیک عروق کرونر در بیماران استان کردستان نیاز به بررسی بیشتر دارد و بهتر است مطالعه جامعی در این زمینه انجام گیرد. همچنین داده های مطالعه ما نشان داد که فرآیند انجام آنژیوگرافی عروق کرونر با توجه به اهمیت آن باید مورد بازنگری قرار گیرد و در مورد تاسیس مرکز آنژیوگرافی اقدامات لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، عروق کرونر، کرونر اصلی چپ
  • مهندس بابک روشنی، محمدرضا شاهمنصوری، مهندس عبدالمطلب صیدمحمدی صفحات 67-75
    مقدمه
    شوینده ها مواد شیمیایی فعال در سطح هستند که می توانند از طریق کاهش تنش سطحی آب، تجزیه موادی که در اصطلاح «چرک» نامیده می شود را تسریع نموده و اشیا «کثیف» را «تمیز» نمایند. تخلیه پسابهای حاوی شوینده ها از طریق کارخانجات سازنده و یا از طریق مصارف خانگی باعث بروز مشکلات زیست محیطی عمده ای می شود. در این بررسی کاربرد مواد منعقد کننده جهت کاهش غلظت شوینده ها در پسابهای تخلیه شده به محیط مورد مطالعه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    فاضلابی که برای انجام این آزمایشات مورد نیاز بود از خروجی نهایی فاضلاب کارخانه پاکسان تهیه گردید و نمونه برداری بصورت مرکب انجام شد. مطالعات انعقاد و لخته سازی ابتدا با انتخاب یک نوع ماده منعقد کننده و در pH های مختلف انجام شد (محدوده pH از 2 تا 13) و pH مناسب برای هر منعقد کننده تعیین گردید. سپس در pH بهینه مقدار بهترین غلظت مواد منعقد کننده از طریق آزمایش جار بدست آمد.
    یافته ها
    عمل انعقاد فاضلاب محتوی مواد شوینده با آلوم، آهک، سولفات آهن III و کلریدآهن آزمایش گردید. عمل انعقاد فاضلاب محتوی مواد شوینده توسط کلرید آهن بهترین نتایج را ارایه نموده است. در اینصورت میزان حذف کدورت، مواد فعال سطحی و اکسیژن خواهی شیمیایی به ترتیب برابر 1/96، 82 و 4/93 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این بررسی نشان داد که با استفاده از فرآیند انعقاد می توان فاضلاب شوینده ها را تصفیه نمود به طوری که اگر هدف حذف مواد فعال سطحی باشد می توان با کلرید آهن تا 82% آنها را حذف نمود و کارایی حذف با روش های تکمیلی تصفیه افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: حذف شوینده ها، فاضلاب شوینده ها، انعقاد، تصفیه
|
  • Fathif. , Torihit. *, Mola, S.J. , Movahedinm. , Sadeghizadeh, M Pages 1-13
    Introduction
    Embryoid bodies (EBs) are primitive embryonic structures derived from differentiating embryonic stem cells (ESCs). Many techniques have been used to obtain EBs, the improvement of the technique of EBs formation can help in achieving better results in ESCs differentiation into neurons, myocardiocytes, hemopoietic cells and others. In this investigation Sigmacote was used as a hydrophobic substrate to improve EBs formation.
    Material And Methods
    Petri dishes` floor was been siliconized by a three-step procedure and with sigmacote. Then CCE and p19 cell line were used to obtain EBs in these siliconized petri dishes. These cells were transmitted to petri dishes, the concentration of them was 1105 cells/ml, after 48 hours embryoid bodies were counted. Control group was bacteriologic petri dishes with same conditions.
    Results
    The results of EBs calculation showed that siliconized petri dishes in comparison with bacteriological petri dishes can be produced EBs with high efficiency and statistically it was significant (p<0.05).
    Conclusion
    Results of this research indicated that sigmacote as a hydrophobic substrate can improve EBs formation by an easy and reproducible method. Therefore it is suggested to increase EBs formation and differentiation of ESCs.
  • Basiratz. , Kashifardm. , Bouzary, Z Pages 15-22
    Introduction
    Colonic pseudo-obstruction (ogilvies syndrome) is a rare post surgical complication that can be associated with cesarean delivery. Its pathophysiology remains poorly understood and patients are still treated inappropriately. This syndrome characterized by acute colonic dilatation without mechanical obstruction if undiagnosed and treated in appropriately, it may cause colonic perforation with mortality rate as high as 50 percent. we report a case after cesarean.Case report: A 30 years old woman, prime gravid, undergone elective cesarean section. On first day postoperative, she developed abdominal distention. She had intermittent flatus and stool. X ray showed some colonic dilatation. She was given bisacodyl suppository and had some improvement. On fifth day, she becomes ill with severe distention and pneumo-peritoneum on X-ray. At the operation that soon followed, small perforation was found in the cecum with generalized peritonitis. Tubocecostomy and irrigation was performed. Post operative she was well and discharged after 7 days.
    Conclusion
    Surgeons should consider ogilvies syndrome in the patient whose abdomen becomes distended post operation. Delay in treatment cause ischemia, necrosis and perforation with high mortality. Early recognition and appropriate treatment decrease mortality and morbidity rate.
  • Ghasemib. , Mohammadiab., D.V.M., Soofimajidpour, M Pages 23-32
    Introduction
    Brucellosis is one of the most important Zoonotic diseases. In this research human and animal cases of brucellosis in Kurdistan province since 1997-2001 were studied.
    Material And Methods
    In this descriptive study, human and animal cases of brucellosis, which has been documented by standard definition, were investigated.
    Results
    There were 1591 human cases, of which 51.5% were male and 48.5% female. Mean Incidence of brucellosis was 23.48/100000, of which ¼ of patients were from Bijar (27.8%) and another 40% from Ghorveh, Sanandaj and Divandarreh. The most common age group was 15-19 and about half of the patients were between 10-29 years old. Disease was more common among housewives (40%), students (20%) and farmers (16.5%). Seventy eight percent of patients were rural and 22% were urban. Human disease was more common during the first six months of year (66.5%). The most common transmission route of disease was direct contact with infected animals with concomitant use of infected animal products (48%). There were 1791 infected animals during these 5 years, of which 261 were cattle and 1530 were sheep and goats.
    Conclusion
    In order to control this zoonotic disease, close cooperation of health and veterinary organizations is necessary.
  • Nasserik. , Farhadifarf. , Shami, Sh. , Shahsavaris. Pages 33-40
    Introduction
    The efficacy of subarachnoid sufentanil-bupivacaine for pain relief has been found. These drugs may affect not only labor pain but also duration of labor, delivery way (vaginal, instrumental or cesarean) and mother and fetus systems. The object of this study is definition of subarachnoid sufentanil-bupivacaine efficacy on labor analgesia and cesarean rate.
    Material And Methods
    41 parturient who requesting labor analgesia (interaction group= I) compared with 41 parturient who did not requesting analgesia (comparison group=C). We did not do any procedure on C group. Patients in group I received intrathecal sufentanil 7.5 g and bupivacaine 2.5 mg via 27G spinal needle guided by 18G needle. Visual analogue scores (VAS) for pain, vital signs (BP, HR, and RR), neonatal apgar and duration of labor measured and recorded for two groups. Incidence of nausea, vomiting, pruritus, hypotension, motor block and post dural puncture headache also were recorded for patients in group I.
    Results
    There were no significant differences between two groups in relation to age and parity. VAS in cervical dilatation of 4 cm at the zero point and 40, 80, 120, and 160 minutes after that was 3.3, 3.7, 4.2, 4.7, and 5.5 for C group and 4.4, 0.1, 0.1, 1.5 and 3.1 for I group respectively (P<0.05). VAS was 2.2 for I group versus 6.5 in C group in stage II of labor (P<0.05). The duration of labor from zero point was 173 min in C group versus 127 min in I group (P<0.05). Cesarean section was performed in 5 (12.2%) cases of C group and 2(4.9%) cases of I group. Vacuum extraction was done in 3 (7.3%) cases of C group and 4 (9.8%) cases of I group, apgar scores in two groups were high and there were no apgar under 7. The incidence of pruritus was 39.2%. One of patients (2.4%) experienced nausea and postural puncture headache developed in two of patients (4.9%). Non of the patients developed hypotension or motor block.
    Conclusion
    Intrathecal sufentanil 7.5 g combined with bupivacaine 2.5mg is a very effective analgesic in stage I of labor and decreases the pain of stage II of labor also this accelerated labor process and did not affect cesarean rate and instrumental delivery.
  • Asemiz. , Taghizadem., Shaker Hosseinir. , Aminpoura. , Valaieen. Pages 41-50
    Introduction
    Evaluation the quality of food proteins has a great importance in biological and economical view. However, biological, microbiological, chemical and combined methods have been used and introduced for determining quality of proteins. Among existed methods, NPR, RNPR and PER have been suggested as appropriate methods for determining quality of proteins. This study has been conducted to determine the quality of soya protein by using the mentioned methods on a soya product in 2003.
    Material And Methods
    This study with experimental method has been made on 24 male wistar rats, aged 21 days, under 3 food diets in 8 groups: Soya (10% protein), Casein+Methionine (10% protein) and control (non protein). Period of study for NPR was 14 days. Protein intake and rat weight gain were determined for calculating NPR. Period of study for PER was 28 days. Protein intake and weight gain of animals were determined. Rate of NPR, RNPR and PER were evaluated by T test.
    Results
    Indicators of NPR were calculated 3.650.35 and 4.370.48 for soya and Casein+Methionin respectively (P<0.01) and RNPR was 83. Indicator of PER were 2.280.35 and 3.040.24 for soya and Casein+Methionin respectively (P<0.001) and soya PER ratio to casein was 75%.
    Conclusion
    Soya protein as compared with Casein has low but appropriate quality. The results showed that NPR, RNPR and PER for determine soy bean quality is compatible with other studies.
  • Abbasi Sarcheshmeha. , Bahmanif. Pages 51-58
    Introduction
    Q Angle is one of stabilizer factors of the patellofemoral joint. In fact it is angle of traction of quadriceps and this muscle exerts its forces to patella bone with it. By unusual increase and decrease in value of the Q angle, more pressure will be done on the patellofemoral joint. For this reason, its measurement is important in clinic. This study was conducted to determine mean Q angle, in men in supine and standing position.
    Material And Methods
    In this research the mean Q angle was measured, for 140 males 16-31 years, in supine and standing positions on the dominant knee. Also comparison of Q angle in both positions and it’s correspondence with age, width of pelvis, weight, length of lower limb, diameter of quadriceps muscle have been done. This angle has been measured by using a specially modified goniometer, which consists of two arms (one of them longer and the other shorter), and a fulcrum in center. Statistic analysis has been done by SPSS and EPI5 soft wares.
    Results
    The mean value of Q angle was 12.55○ (range 6○ to 24○) in supine position and 14.76○ (range 7○ to 26○) in standing position. According to statistic evaluation, there is positive relationship between Q angle in both position and with width of pelvis (p<0.05).
    Conclusion
    The mean of Q angle always is higher in standing position that knee valgus angulation forces increase because of weight-bearing. An angular increase in both positions in normal people depends on the width of pelvis, by increasing the width of pelvis, the Q angle increases accordingly.
  • Asadih. , Rahimie. Pages 59-66
    Introduction
    Physiologic and anatomic study of coronary arteries and determination of coronary normal variation is critical for management the cardiovascular disease in pediatrics and adults. Regarding to different results of other papers, this study was conducted to determine angiographic characteristic of patients who referred to Tohid hospital in sanandaj.
    Material And Method
    Statistical populations were patients who were candidate for angiography and were referred to other centers in 2003. 200 patients were studied in this descriptive study. Patients` history and angiographic films were reviewed and data were recorded.
    Results
    In this study 124 patients (62%) were male and 76 (35%) were female. Mean age of them was 51.9 7.9 with range of 25 to 70. Angiographic results in 91 (45.5%) of patients were normal, and 109 patients had coronary arteries pathology. Left main artery was involved in 4 patients (2.2%).
    Conclusion
    According to the result of this study, determination of coronary anatomy in Kurdistan province, need to more study with large population.
  • Roshanib. , Shahmansouri, M.R. , Seyed Mohammadi, A.M. Pages 67-75
    Introduction
    Detergents are formulations designed to have cleaning and solubilisation properties. These formulations consist of surface-active agent (surfactants) to gather with subsidiary components including builers, boosters, fillers and auxiliary compounds. Discharge of wastewater detergent has been highly considered as main environmental problems by both the municipal and industries, which produce them. This research has studied the coagulation effectiveness and performance for reduces of detergent in effluent wastewater.
    Material And Methods
    The objective of this research, the wastewater effluent, was provided from the paksan industry and composite sampling were done. Following coagulation and flocculation with one kind of coagulant material were done in the different pH (2-13). So optimum pH was determined for each of them. Then optimum concentration of coagulant material was determined by the jar test.
    Results
    The process of the flocculation was tested by Alum, Ca(oH)2, FeSo4 and FeCl3. This examination has gained the best results with applied FeCl3. So that removal efficiency of this coagulant for surfactant, turbidity and COD respectively were 82, 96.1 and 93.4 percent.
    Conclusion
    The results showed that detergents wastewater can be treated by the flocculation process and result indicated that FeCl3 can remove surfactant 82%. Hence remove of detergent enhanced by the other wastewater advanced treatment.