فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1383)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1383)

  • 76 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی بیات، وحید یوسفی نژاد صفحه 1
    مقدمه
    عفونت معدی با هلیکوباکتر پیلوری مسوول اکثر موارد بیماری های زخم گوارشی (Peptic ulcer disease) است. در کشورهای در حال توسعه عفونت با H.P بسیار شایعتر است و بیش از 80% جمعیت تا 20 سالگی به آن آلوده می شوند. صمغ ون از دیرباز در درمان مشکلات گوارشی مورد استفاده طب سنتی بوده است و در تحقیقات آزمایشگاهی اثر این صمغ بر روی H.P دیده شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه فوق از نوع کارآزمایی بالینی می باشد. جامعه آماری را همه افراد مراجعه کننده به درمانگاه داخلی و اندوسکوپی بیمارستان بعثت که در اندوسکوپی انجام شده مبتلا به گاستریت بودند، تشکیل می داد از بیماران جهت انجام تست اوره آز بیوپسی برداشته می شد. اندوسکوپی توسط یک نفر و یک دستگاه انجام شد. بیماران دارای تست اوره آز مثبت وارد مطالعه شدند. 40 نفر بیمار اوره آز مثبت با استفاده از روش بلوکی تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. به گروه مداخله کپسول های حاوی 500mg عصاره ون دو بار در روز داده شد و برای گروه کنترل درمان داروئی استاندارد به مدت دو هفته تجویز گردید. بیماران بعد از 2 هفته تحت اندوسکوپی مجدد و بیوپسی جهت تست اوره آز قرار گرفتند. جهت مقایسه نتایج در دو گروه از آزمونهای آماریx2 و فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که صمغ ون فقط در 25 درصد بیماران باعث ریشه کنیH.P شده است در حالیکه این میزان در گروه کنترل 100 درصد بود. هر چند این دارو در کاهش علائم سوزش سردل، تهوع و درد شبانه اثری در حد درمان استاندارد داشت.
    نتیجه گیری
    در کل می توان گفت علیرغم اثر عالی صمغ ون در محیط کشت بر روی H.P نمی توان از آن بعنوان داروئی جدید و موثر در ریشه کنی عفونت H.P استفاده کرد.
    کلیدواژگان: صمغ وزن، گاستریت، هلیکوباکتر پیلوری
  • ضیاء الله بوترابی، محمد افخمی اردکانی، مریم رشیدی صفحه 5
    مقدمه
    دیابت ملیتوس سندرمی است که با هیپرگلیسمی مزمن به علت کمبود انسولین و یا مقاومت به آن و یا هر دوی این موارد ایجاد می شود. حدس زده می شود که حدود 100 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به این بیماری بوده و این جمعیت تا ده سال آینده 2 تا 3 برابر می شود. یکی از مواردی که به نظر می رسد که در پاتوژنز بیماری دخالت دارد، منیزیم است. منیزیم یکی از یونهای مهم داخل سلولی بوده که انتقال گلوکز از میان غشاها را تعدیل کرده و یک کوفاکتور مهم در سیستمهای آنزیمی از قبیل اکسیداسیون گلوکز است. کمبود آن باعث کاهش حساسیت به انسولین و کاهش ترشح آن می گردد. در این مطالعه منیزیم به عنوان یکی از فاکتورهایی که شاید در ایجاد یا پیشرفت دیابت نوع 2دخیل باشد، مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    از بین بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به مرکز تحقیقات و درمانی دیابت یزد 111 بیمار، به صورت تصادفی انتخاب شدند. بیماران دیابتی نوع 2 که سابقه نارسایی کلیه، بیماری های گوارشی، هیپرپاراتیروئیدیسم و یا سابقه مصرف دیورتیک، آمینو گلیکوزیدها، آنتی اسیدهای حاوی منیزیم، آمفوتریسین B و مسهل ها را داشتند از مطالعه حذف شدند. سپس میزان منیزیم، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول، تری گلیسرید، سطح سرمی منیزیم، کلسیم و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، قد و وزن در بیماران اندازه گیری شد و پرسشنامه ای که بدین منظور تهیه شده بود تکمیل گردید.
    یافته ها
    غلظت سرمی منیزیم دارای میانگین 2.15±0.53(1.62-2.68) بود. رابطه مستقیمی بین وزن، قد، سن و فشارخون سیستولیک با غلظت سرمی منیزیم وجود داشت و این رابطه از لحاظ آماری معنی دار بود و(p=0.04،p=0.01،p?0.000،p=0.05). همچنین یک همبستگی معکوسی بین سطح سرمی منیزیم با قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، سطح کلسترول و تری گلیسرید دیده شد که از لحاظ آماری معنی دار نبود. فشار خون دیاستولیک، طول مدت بیماری، غلظت کلسیم و فسفر و BMI با غلظت سرمی منیزیم رابطه مستقیمی داشتند که این رابطه نیز از لحاظ آماری معنی دار نبود.
    بحث: در مطالعه ما میانگین غلظت منیزیم در بیماران دیابتی نوع 2 در محدوده طبیعی بود. بین غلظت منیزیم سرم و کنترل گلیسمی رابطه معنی داری دیده نشد. از آنجایی که سطوح منیزیم سرم و پلاسما نشان دهنده منیزیم کل بدن نیست، مطالعه دیگری جهت بررسی سطوح منیزیم داخل سلولی در بیماران دیابتی نوع 2 پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، منیزیم، هموگلوبین گلیکوزیله
  • محمد کرمی، محمدعلی ابراهیم زاده، یاسر مسرور صفحه 13
    مقدمه
    استفاده از سموم ارگانوفسفره بعنوان حشره کش یا علف کش از دیر باز در استانهایی مانند مازندران بعلت وفور مزارع کشاورزی رواج داشته است. این سموم در چرخه طبیعی حیات وارد می شوند و در نهایت در بدن حیواناتی مانند ماهی تجمع یافته و از این طریق به بدن انسان می رسند، این فرایند در پساب و فاضلابهای شیمیائی نیز به وقوع می پیوندد. این کار تحقیقی به منظور بررسی میزان جذب این سموم در ماهی کپور انجام شده است.
    مواد و روش ها
    نمونه های ماهی کپور از سه منبع دریایی، پرورشی با آب چاه و پرورشی با آب رودخانه هر یک به تعداد 8 نمونه، در آبان و آذر82 از سه منطقه در اطراف شهر ساری تهیه شدند. از روش رنگ سنجی المن برای سنجش فعالیت آنزیم کولین استراز استفاده شد. داده ها با استفاده از برنامه نرم افزار SPSS و روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA و متعاقب آن آزمون Student Newman Kelus مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. فعالیت آنزیم بصورت میکرو مول استیل تیوکولین یداید هیدرولیز شده در دقیقه در هرگرم مغز ماهی محاسبه شد.
    یافته ها
    با محاسبه میانگین جذب قرائت شده از مغز ماهی های دریائی، پرورشی با آب چاه و پرورشی با آب رودخانه، فعالیت آنزیم استیل کولین استراز بر اساس فرمول المن به ترتیب 54/5، 63/1 و 44/0 میکرو مول استیل تیوکولین استراز هیدرولیز شده در دقیقه در هر گرم مغز ماهی محاسبه شد. تفاوت بین میزان فعالیت آنزیم در این ماهی ها از نظر آماری معنی دار بود (0.001>P)
    نتیجه گیری
    میزان آلودگی در ماهی های کپور پرورشی مشروب شده از آب رودخانه نسبت به آب چاه بسیار بالاست. به نظر می رسد نظارت جدی در خصوص پرورش این ماهی ها در مناطقی که در محدوده مزارع کشاورزی هستند، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: کولین استراز مغزی، روش رنگ سنجی المن، ماهی کپور
  • بهروز احسن، سرور خالدی صفحه 20
    مقدمه
    بخش مراقبتهای ویژه یا (ICU) بیمارانی را در خود جای می دهد که دارای مجموعه ای از مشکلات بوده و یا دچار نارسایی در یک یا چند ارگان حیاتی مانند سیستم قلبی و تنفسی می باشند. با توجه به اهمیت این بخش و پیامدهای آن این مطالعه با هدف تعیین پیش آگهی و مرگ و میر بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان توحید سنندج در سال 1379 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان توحید سنندج در سال 1379 بود. بیمارانی که در این بخش بستری می شدند وارد مطالعه شده و یک برگ چک لیست در پرونده آنان قرار داده شد. کلیه داده های مربوط به بیماران بطور دقیق در این چک لیستها ثبت می گردید. 238 بیمار در مدت زمان انجام مطالعه در بخش بستری شدند که تعداد 16 نفر از آنان به دلیل خروج زود هنگام از بخش، از مطالعه حذف شدند. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و انحراف معیار و نرم افزار آماری SPSS win تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 162 نفر از بیماران (73%) از بخش اورژانس، 23 نفر (4/10%) از اتاق عمل و 37 نفر (7/16%) از سایر بخشها به ICU بیمارستان توحید منتقل شده بودند. 99 نفر بیماران یعنی 6/44 درصد زن و 123 نفر یعنی 4/55 درصد مرد بودند. میانگین زمان بستری در بخش 95/3 روز با انحراف معیار 5/4 نفر بود. 109 نفر از بیماران یعنی 1/49 درصد زنده از بخش خارج شدند و 101 نفر یعنی 5/45 درصد فوت نمودند. 12 نفر نیز (4/5 درصد) با رضایت شخصی ترخیص شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مرگ و میر بیماران در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان توحید نسبت به سایر مطالعات در زمان انجام مطالعه نسبت به سایر بررسی ها بالاتر بوده است که می تواند ناشی از نحوه انتخاب بیماران جهت مراقبت در بخش ICU و یا پایین بودن استانداردهای لازم در انجام مراقبت از این بیماران باشد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبتهای ویژه، مرگ و میر، پیش آگهی
  • کریم ناصری، بهزاد احسن، شعله شامی، محمودرضا کهن، فریبا فرهادی فر صفحه 26
    مقدمه
    لرز از عوارض نسبتا شایع بیهوشی است که میزان مصرف اکسیژن را تا 100% افزایش داده و برای بیماران پر خطر بالقوه خطرناک است. مطالعه حاضر اثر ترامادول، پتیدین و شبه دارو را بر روی پیشگیری از وقوع لرز بعد از بیهوشی بررسی نموده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بالینی تصادفی شده دو سوکور 120 خانم حامله A S A یک و دو که بصورت انتخابی برای انجام سزارین مراجعه کرده بودند بصورت تصادفی به سه گروه 40 نفره پتیدین (p)، ترامادول (T) و شبه دارو (N) تقسیم شدند. القا و نگهداری بیهوشی در سه گروه مشابه بود. در پایان عمل جراحی برای بیماران گروه های T، P و N به ترتیب1 mg/kg ترامادول، 0.5 mg/kgپتیدین و ml 2 سالین نرمال بصورت وریدی تزریق شد. زمان خارج کردن لوله تراشه، زمان ریکاوری از بیهوشی (زمان انجام کارهای دقیق به پیشنهاد)، درخواست مسکن و وقوع لرز در بیماران در چک لیست ثبت شد. اطلاعات گردآوری شده با نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از تستهای آماری Chi-square و T test تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    زمان لازم برای خارج کردن لوله تراشه و باز کردن چشم ها به درخواست پزشک، انجام کارهای معمولی و دقیق در سه گروه اختلاف معنی داری نداشت. وقوع لرز بعد از بیهوشی و نیز درخواست مسکن در گروه های پتیدین (5% و 35%) و ترامادول (5% و 5/32%) مشابه و بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل (40% و 5/67%) بود (05/>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشانگر آن بود که هم ترامادول و هم پتیدین از وقوع لرز بعد از بیهوشی پیشگیری می کنند. همزمان درخواست مسکن در اطاق ریکاوری را نیز کاهش داده و بر روی سرعت ریکاوری از بیهوشی نیز تاثیر منفی ندارند. ما استفاده پروفیلاکسی از پتیدین یا ترامادول را برای پیشگیری از لرز بعد از بیهوشی پیشنهاد می کنیم.
    کلیدواژگان: لرز بعد از بیهوشی، ترامادول، پتیدین، پروفیلاکسی
  • ستاره همامی، بهراد پور محمدی، لاله رستاک صفحه 32
    مقدمه
    برنامه های تنظیم خانواده، با وجود گستردگی هنوز نتوانسته اند به هدف خود که جلوگیری از بارداری های ناخواسته است، دست یابند. علاوه بر شکست آن دسته از روش های پیشگیری از بارداری که بالقوه موثر هستند، استفاده از روش هایی که درصد شکست بالایی دارند، یکی از علل عمده ایجاد بارداری ناخواسته می باشند. در میان اینگونه روش های پیشگیری از بارداری، مقاربت منقطع مقام اول را دارا می باشد از عوارض این روش می توان ایجاد یک تجربه جنسی ناخوشایند، کاهش میل جنسی، عدم ارضای کامل جنسی، و... را نام برد. با توجه به اهمیت و عوارض این روش و پیامدهای آن یعنی بارداری ناخواسته، این پژوهش با هدف تعیین علل عدم تمایل به استفاده از روش های موثر پیشگیری از بارداری در زنانی که در شهر دامغان در سن باروری بودند و از روش مقاربت منقطع استفاده می کردند، به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کیفی می باشد که بر روی 36 نفر از زنان 49-15ساله تحت پوشش مراکز بهداشتی و درمانی شهری دامغان در زمستان سال 1380 به روش بحث گروهی انجام گرفت. نمونه های پژوهش، از میان زنان در سن باروری تحت پوشش این مراکز که روش تنظیم خانواده آنان، مقاربت منقطع بود، به طور تصادفی انتخاب گردیدند و برای شرکت در جلسه بحث گروهی دعوت شدند. افراد مورد مطالعه به 4 گروه تقسیم شدند که 2 گروه آنان از این روش تنظیم خانواده برای فاصله گذاری بین فرزندان خود استفاده می نمودند و 2 گروه دیگر علیرغم کامل شدن تعداد فرزندان خود، این روش را برگزیده بودند. جلسات بحث گروهی با حضور نمونه های پژوهش برگزار گردید و نظرات ابراز شده در پایان بر اساس اهداف طرح، طبقه بندی شده و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت افراد کلیه گروه ها، ”سلیقه و اعتقادات شخصی زوجین“و”توصیه دیگران“را از عوامل اصلی موثر بر انتخاب عنوان نمودند. در خصوص علل عدم انتخاب روش های مطمئن پیشگیری از بارداری، پاسخهای دو گروه اصلی مورد مطالعه، تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت ولی بنظر می رسید برخی نکات مرتبط با روش های مطمئن، بیش از بقیه، دلیل عدم انتخاب آنها بود: مانند ترس از ایجاد چاقی و ناراحتی اعصاب با مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری، ترس از ایجاد خونریزی و احتمال حاملگی ناخواسته با مصرف IUD، عدم تمایل مردان و ترس از حاملگی ناخواسته با مصرف کاندوم و یا گزینه عدم تمایل مردان در انتخاب روش وازکتومی. اکثریت افراد مورد مطالعه، روش مقاربت منقطع را بعنوان یک روش مطمئن در پیشگیری از بارداری قلمداد می نمودند و فقط نسبت به برخی عوارض طولانی مدت آن آگاهی داشتند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش، نیاز به افزایش آگاهی زوجین در خصوص مکانیسم عمل، عوارض، فواید و درصد شکست روش های مختلف پیشگیری از بارداری را مشخص ساخته و لزوم بررسی راه های افزایش مشارکت مردان در تنظیم خانواده و ایجاد اعتقاد به تصمیم گیری مشورتی در امر تنظیم خانواده توسط آنان را آشکار می نماید.
    کلیدواژگان: پیشگیری از بارداری، روش های موثر، زنان سن باروری، مراکز بهداشتی درمانی
  • ربابه محمد بیگی، عزت الله رحیمی صفحه 40
    مقدمه
    با گسترش عمل سزارین در مادران باردار بحث در مورد عوارض آن هم مورد توجه قرار گرفته است، شواهدی در دست است که سزارین میزان باروری را کاهش می دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سزارین با کاهش باروری زنان حامله شهر سنندج انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کوهورت تاریخی (Cohort Historical) طراحی گردید. جامعه آماری شامل کلیه زنان حامله شهر سنندج بود که جهت انجام پیگیری در سه ماهه آخر بارداری و یا زایمان به درمانگاه تخصصی زنان و بلوک زایمان در سال 1383 مراجعه نمودند. گروه مورد زنانی بودند که سابقه یکبار سزارین در طی حاملگی و یا حاملگی های قبلی، و گروه مقایسه سابقه حداقل یکبار زایمان واژینال طبیعی را داشتند. داده های لازم از طریق مصاحبه با مادران و پرونده پزشکی آنان و مدارک موجود جمع آوری و ثبت می شد و در مراجعات بعدی مادران این داده ها مجددا کنترل می گردید. داده های بدست آمده با کمک نرم افزار آماری SPSS. Win و همچنین آزمون کای دو و آزمون T-Test تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس نتایج این مطالعه تعداد 243 زن حامله که سابقه سزارین داشتند با 392 خانم حامله که زایمانهای قبلی خود را با روش طبیعی انجام داده بودند مقایسه شدند. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین فاصله زمانی تصمیم به حاملگی تا حامله شدن در گروه سزارین 63/9 ماه با انحراف معیار 41/9 ماه و در گروه مقایسه 00/6 ماه با انحراف معیار 31/6 ماه بود که با 001/0=P رابطه معنی داری را نشان داد. بر اساس یافته های این مطالعه سزارین بر نازایی ثانویه اثر دارد (001/0=P و 88/1=RR).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه به نظر می رسد سزارین باعث کاهش باروری در مادرانی که تحت این عمل قرار می گیرند، می شود. که می تواند عوارض اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی بسیاری به جای بگذارد هر چند در این زمینه لازم است مطالعات طولانی مدت انجام شود.
    کلیدواژگان: سزارین، ناباروری ثانویه، کاست باروری
  • آذر کبیرزاده، حبیب واحدی، عالیه زمانی کیاسری، بنیامین محسنی ساروی، اقدس کبیرزاده صفحه 45
    مقدمه
    امروزه تمام برنامه ریزی ها مبتنی بر داده های مرتبط انجام می گیرد. در حوزه علوم پزشکی نیز برای مطالعه عوامل منجر به مرگ از داده های مرگ و میر استفاده می گردد. برای بدست آوردن این داده ها استفاده از گواهی فوتی که برطرف کننده تمام نیازهای برنامه ریزان باشد، کاملا ضروری است. جهت دستیابی به این مهم سازمان جهانی بهداشت گواهی فوت یکسان و یکنواختی را برای تمام کشورها توصیه نموده که در آن با هدف پیشگیری از علل منجر به مرگ، بر ثبت علل شروع کننده (اصلی)، زمینه ای و مستقیم منجر به مرگ تاکید شده است. این تحقیق به منظور دستیابی به این نکته که چند درصد از علل ثبت شده در گواهی فوتهای حاضر ارزش داده ایی دارند و همچنین تعیین میزان گواهی های دارای کفایت از نظر ثبت علل منجر به مرگ، انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی که بر روی کلیه گواهی فوت های صادر شده در سالهای 81-75 استخراج و علل درج شده در آنها از دو دیدگاه بررسی شدند. برای تعیین ارزش داده ایی با جداول مرگ و میر در کتاب طبقه بندی بین المللی بیماری ها مطابقت داده شد و عللی که علت اصلی مرگ نمی باشند (ارزش داده ای از دیدگاه سازمان جهانی بهداشت در چرخه پیشگیری از مرگ را ندارند)، و همچنین گواهی های فاقد کفایت ثبت، مشخص گردیدند.
    یافته ها
    بر اساس پژوهش حاضر 1/33 درصد از کل گواهی های صادره فاقد ارزش داده ایی (یعنی علت ثبت شده علت اصلی مرگ نبوده) و 9/2 درصد نیز کفایت ثبت ندارند (علل مورد توجه سازمان جهانی بهداشت ثبت نشده است). از میان علل ثبت شده در سیستم قلبی و عروقی بالاترین فراوانی 2/47 درصد متعلق به شرح تشخیص Cardiac Arrest بوده که علت مذکور چون با تمام مرگها همراه است بنابراین ارزش داده ای ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که 36 درصد گواهی های صادره از دیدگاه دستورالعمل های بین المللی اشکال دارند. به منظور اصلاح روند تولید داده توجه به وجود یک گواهی فوت یکسان و یکنواخت، یکی از ضرورتهای مهم سیستم ثبت اطلاعات می باشد. آموزش مستندسازان در جهت تولید داده های قابل استفاده و همچنین بوجود آوردن امکانات و تاکید بر استفاده از آزمونهای تشخیصی دقیق می تواند صحت داده های تولید شده را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: گواهی فوت، طبقه بندی، مستندسازی، علت اصلی مرگ، مرگ و میر
  • مینو رجایی، ژیلا عابدی اصل، شهرام زارع صفحه 54
    مقدمه
    نورپلانت (کپسولهای کاشتنی) یکی از روش های بسیار موثر، طولانی اثر و قابل برگشت ضد بارداری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان پذیرش، تاثیر و عوارض این روش پیشگیری در بندرعباس می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی و مقطعی220 نفر از خانمهایی را که در بندرعباس بین سالهای 1376 تا 1381 از کپسولهای کاشتنی ضد بارداری (نورپلانت) به عنوان روش پیشگیری از حاملگی استفاده کرده بودند، در بر می گرفت. اطلاعات مورد لزوم از طریق مراجعه مستقیم به افراد و تکمیل پرسشنامه هایی بود که در آنها خصوصیات فردی نظیر سن، وزن، تعداد حاملگی، تحصیلات و همچنین طول استفاده از این روش، عوارض و رضایت از روش، درصد شکست و وقوع حاملگی در مدت استفاده از این روش مورد ارزیابی قرار می گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 220 نفر، 45 نفر بدلیل عدم مراجعه یا عدم دسترسی از مطالعه خارج شدند و 175 نفر و در مجموع 517 سال زن ارزیابی شدند. میزان پذیرش و تداوم مصرف یکساله 71/93%، دو ساله 80%، سه ساله 57/48%، چهار ساله 14/41% و پنج ساله 43/31% بود. میزان رضایت از روش 15/65% بود. شایعترین عارضه و بیشترین علت برداشتن نورپلانت خونریزی غیرطبیعی بود که به میزان 8/54% روی داده بود. هیچ موردی از شکست روش و حاملگی گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که میزان پذیرش و تداوم مصرف این روش در بندرعباس نسبتا خوب و مشابه آمار گزارش شده از مطالعات سایر کشورها می باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری از بارداری، نورپلانت، خونریزی غیرطبیعی
|
  • Bayatm. , Yousefinejad Page 1
    Introduction
    Gastric infection due to H. pylori is the most common cause of peptic ulcer disease. In the under-developed countries H. pylori is even more common and more than 80% of their population will be infected up to the age of 20 years. Mastic gum (pistacia kurdica) has been used for the treatment of gastric disease from long time ago and its effect on H. pylori in in-vivo researches had been turned out.Material and Msethod: This research is a clinical trial study and comprised all the patients referring to BEASAT hospital endoscopic center. The dagnosis of gastritis in these patients was proved by endoscopic evaluation. Gastric biopsy specimens were obtained from the patients as a substrate for urease test. Endoscopy was performed by the same person using the same instrument for all cases. 40 patients who had positive urease tests were included and divided into intervention and control groups by using randomized block method. Capsules containing 500 mg mastic extract, two times daily, were prescribed for the patients of the intervention group but the control group received standard medical treatment within a period of two weeks. Two weeks later enodscopy and biopsy were performed again.. X2 and fischer statistical tests were used for analysis and comparison of the effects of the treatments in the intervention and control groups.
    Result
    H. pylori was eradicated in 25% and 100% of the patients of the intervention and control groups respectively. But the effects of mastic gum and standard therapy in alleviation of symptoms such as heart burn, nausea and night pain were the same.
    Conclusion
    Generally, despite its excellent effect on eradication of H. pylori in in-vitro experiments, mastic gum, as a new agent, is not suitable for the treatment of H. pylori induced peptic ulcer disease.
  • Bootorabiz. , Afkhami-Ardekanim. , Rashidy, M Page 5
    Introduction
    Diabetes mellitus is a an endocrine disorder which is the result of chronic hyperglycemia, insulin deficiency and/or insulin resistance. It is estimated that there are 100 million people in the world who suffer from diabetes mellitus and this figure is likely to increase two-to three-fold in the next 10 years. It seems that magnesium contributes to pathogenesis of type 2 diabetes. Magnesium modulates glucose transport through the membranes and is a cofactor in several enzymatic systems involving glucose oxidation. Magnesium deficiency decreases insulin sensitivity and insulin secretion. In this study, magnesium level was considered as a contributing factor in development of type 2 diabetes and its serum levels in the patients were measured.
    Material And Methods
    111 patients out of type 2 diabetic patients referring to diabetes research center in Yazd, were selected randomly. Patients who had a history of renal failure,gastro-intestinal diseases, hyperparathyroiodism, and ingestion of Aminoglycosides, Amphotericin B, diuretics, magnesium-containing antiacids, laxatives were excluded from our study. In these subjects serum magnesium, level FBS, HbA1C, Cholesterol(Cho), Triglycerid(TG), serum calcium, systolic and diastolic blood pressure(BP) were measured.
    Results
    Mean serum magnesium level was 2.15±0.29 mg/dl which had a direct correlation with age, weight, height and systolic BP which was statistically significant (p=0.04, p=0.01, p=0.05). Like wise there was a reverse relationn between serum magnesium level and FBS, HbA1C, Cho, TG, but these correlations were not statistically significant. There were direct but insignificant statistic associations between diastolic BP, diabetes duration, serum calcium and phosphorus levels and serum magnesium.
    Conclusion
    In this study mean magnesium level in type 2 diabetic patients was within normal range. Correlation between Serum magnesium level and glycemic control was not statistically significant. Considering that serum magnesium level is not indicative of total body magnesium, another study to measure intracellular magnesium in type 2 diabetic patients is suggested.
  • Karamim. , Ebrahimzadeh, M.A. , Masror Page 13
    Introduction
    Organophosphorous (OP) compounds are used extensively as pesticides, insecticides and herbicides in agricultural areas such as Mazandaran. These agents have untoward effects on the environment and human health. Chemical sewage and waste water work similarly. The goal of this study was to determine the activity of AChE in fishes that had been normally exposed to pesticides or other toxins.
    Material And Methods
    Samples (Cyprinus caprpio, n=8) were obtained from three different regions (caspian sea, well and river-fed fishes) during Nov & Dec 2003 from Sari. using colorimetric Ellman procedure, AChE analyses were performed. Data were analyzed by ANOVA followed by Newman–Kelus by SPSS. Enzyme activity was calculated as μM ASCh / hydrolized/ min/g.
    Results
    By measuring absorption, enzyme activity was calculated as 5.54, 1.63 and 0.44 μM ASCh/ hydrolized/ min/g. The mean AChE activity was significantly different in three groups (p< 0.001).
    Conclusion
    In River fish exposure to OP compounds, heavy metals and other toxins was more than those of well and sea fed fishes. Accumulation of heavy metals in wells, is a mechanism proposed for reduction of AChE activity in well-fed fishes.
  • Ahsanb. , Khaledi, S Page 20
    Introduction
    Intensive care unit (ICU) is set aside for the patients having several complex problems and/or multi-organ failure. ICUs are vital components of modern health care systems. This study was conducted to determine prognosis and mortality rate of the patients hospitalized in Tohid hospital ICU in Sanandaj, in 2000.
    Material And Methods
    This was a descriptive study and included patients admitted to Tohid hospital ICU in Sansndaj in 2000. The collected data were recorded in check lists. 238 patients were studied, 16 of them were excluded from the study because they were transferred to other wards of the hospital. Data were analyzed by use of SPSS.Win soft ware and descriptive statistics including frequency, mean and standard deviation.
    Results
    According to the results of this study, 162(73%) of the subjects were referred to ICU from emergency ward, 23(10.4%) from operating room and 37(16.7%) from other wards. Men comprised 123(54.4%) and women 99(44.6%) of the patients. The mean duration of patients hospitalization in ICU was 3.95 (SD=4.5). Mortality rate for patients was 45.5 percent (101 patients died in ICU).
    Conclusion
    This study showed that the mortality rate of the patients admitted in Tohid hospital ICU in Sansndaj was high, this may be related to admision criteria for ICU and low standard methods for taking care of the patients.
  • Naserik. , Ahsanb. , Shame, Sh. , Kohan, Mr. , Farhadifarf., M Page 26
    Introduction
    one of the relatively common complications of anesthesia is shivering which increases the oxygen demand about 100%. This is potentially dangerous for high risk patients. This study evaluated the effect of tramadol, petedine and placebo on preventing post anesthetic shivering.
    Material And Methods
    In this double blind study 120 ASA I, II parturient women scheduled for elective caesarian section, divided randomly into petidine (P), Tramadol (T) and placebo (C) groups. Induction and maintenance of anesthesia were the same for three groups. At the end of every operation 1 mg/kg tramadol, 0.5 mg/kg petedine and 2 ml normal saline were injected intravenously for T, P and C group patients respectively. The time of every event, i.e. extubation, recovery from anesthesia (doing sharp action), analgesic request in recovery room and shivering was recorded.
    Results
    the time required for every event i.e. extubation of patient, opening the eyes with command and doing ordinary and sharp acts were the same in three groups. Incidence of shivering and the rate of analgesic request were the same in P(5%&35%) and T(5%&32.5%) groups which were significantly lower than C(40%&67.5%) group (P<0.05).
    Conclusion
    the results of our study revealed that tramadol and petedine prevent post anesthetic shivering and decrease the need for analgesics in recovery room. They have no effects on recovery time. We recommend prophylactic use of tramadol or petidine to prevent the post anesthetic shivering.
  • Homamis. , Pour Mohammadib. , Rastak, L Page 32
    Introduction
    One of the most important factors which leads to unintended pregnancies is the use of coitus interruptus as a contraceptive method. It is a traditional method and has high failure rate. Coitus interruptus may by the cause of unpleasant sexual experience for women, decreased libido, minimal the rate of orgasms,…. So we decided to study the factors that motivated the Women to Choose this uneffective method and revert their attitudes toward using effective contraceptive methods in 36 women between the ages of 15-49 in Damghan, Iran.
    Material And Methods
    This was a qualitative study which was done in focus group discussion method in the women who had chosen coitus interruptus as their contraceptive method. They were devided into 4 groups: In 2 groups Coitus interruptus was a Child Spacing method and in the other groups it was Chosen at the end of the Child bearing period. All of these women participated in the group discussions and their belives were Classified for analysis.
    Results
    Most of the women belived that “The Couple’s desire” and “recomendations of family and friends” were the major determinants for Choosing a Contraceptive method. In group discussions, Some believes were common in different groups: for example likelihood of weightgain and depression by ocp use, probable uterine bleeding and unintended pregnancy while using IUD and men`s disapproval of Vasectomy and condom use.
    Conclusion
    we concluded that there is a special need for couples to know more about mechanisms of action, benefits, complications and failure rates of contraceptive methods. We must encourage the men to participate in family planning programs.
  • Mohammad Baigir. , Rahimi Page 40
    Introduction
    The rate of Caesarean section has been on the rise in the past 25 years without any evidence of improved prospects for the mother or baby. Caesarean section is associated with important potential consequences, including subfertility, uterine rupture, and placenta previa. The aim of this study was to explore the relationship between caesarean section and subfertility among women who had planned a future pregnancy.
    Material And Methods
    This historical cohort study was done in Besat Hospital in Sanandaj. All women who had history of vaginal delivery (Control Group) or caesarean section (Case Group) were regarded eligible to be included in the study. We examined the relationship between previous caesarean section and the time interval before planned conception among women who had previously delivered a live child. Specific fertility information included previous obstetrical and gynaecological history, sexual experience, oral contraceptive use; including duration of use, duration of cohabitation, paternity, regardles of having any plan for pregnancy and the time interval needed for conception. One of the interesting factors was age of mothers. Data were analyzed by descriptive statistical methods.
    Results
    According to the result of this study 234 pregnant women with history of previous cesarean section and 392 pregnat women without that history were included in our study. The mean time interval after taking decision for pregnancy up to conception was 9.63 (SD=9.41) months in cesarean group and 6.00 (SD=6.31) months in control group. The differences between two group were significant (p=0.001). The effect of Caesarean section on producing secondry infertility was significant (RR=1.88, P=0.001).Conclosion: These findings suggest a relationship between Cesarean section and subfertility. Subfertility may be a consequence of Cesarean section, and may lead to social, health and economical problems.
  • Kabirzadeha. , Vahediih. , Zamani Kiasarria. , Mohseni Saravi B. , Kabirzadeha., B Page 45
    Introduction
    Nowadays, all arranging plans is based on related data. Similarly, in the field of medicine, mortality data are used in order to check causes of death. The most important point in collecting data is to use death certificates which fulfills all the researcher`s demands. In order to attain this goal, World health organization recommended a uniform and identical death certificate in which there is an emphasis on recording the initiating (i.e. main), background and direct causes of death. The objective of this plan is identification anf prevention of causes of death. This study was performed with the following
    Objectives
    Firstly, to determine the percentage of valuable data recorded in death certificates, secondly to determine the percentage of valid certificates in which causes of deaths have been recorded.
    Material And Method
    The entire death certificates issued during years 75 to 81 have been extracted and recorded causes were studied from two aspects. In order to determine the value of data they were compared with mortality tables in the international disease classification book, and then causes which where not the main cause of death (that have no data value in prevention of death circle according to World health organization) and also certificates without recording validity were determined.
    Results
    Based on present study the data of 33.1% of total issued certificates were not of value (i.e. the recorded cause was not the main cause of death) and also 2.9% were lacking record validity (recorded causes were not according to World health organization). Among recorded causes in cardiovascular system, the highest prevalence belongs to descriptive diagnosis of cardiac arrest, with 47.2%, which however, has no data value because it accompanies all deaths.
    Conclusion
    The results from this study show that 36% of the burial certificates were not, compatible with the formula of international directives. In order to ratify the data production process, planning a uniform and identical death certificate should be taken into consideration. For information recording system. training registerers to record useful data, and also creating facilities and insisting on using precise diagnostic tests, could promote data production process.
  • Rajaeim. , Abedi Aslj. , Zare, Sh Page 54
    Introduction
    Implant insertion is known as an effective, comfortable long acting method of contraception. This study is designed to estimate the effectiveness, side effects, compliance and continuation rate of the levonorgestrel six-rod implants used in Bandar Abbas.
    Material And Methods
    In this cross sectional study, 225 women referring to family planning clinics in Bandar Abbas were enrolled. All of the Participants had selected norplant as a measure of contraception. They were interviewed and followed-up for 5 years unless they removed their Norplant earlier.
    Results
    A total of 220 women underwent six-rod implant insertion and after exclusion of 45 women, rest of them (175 women) were observed for a total of 517 women years. No pregnancy observed during the study. The most common side effect was menstrual irregularities (54.8%) which was the main reason for removing norplant in users. Compliance of the participants and continuation rate was 93.71%, 80%, 48.57%, 41.38%, and 31.43% for one, two, three, four an five years respectively. 65.15% of the users approved of this method.
    Conclusion
    The levonorgestrel six-rod implant system is an effective, convenient, long acting and well tolerated method of contraception in Bandar Abbas.