فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1384)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1384)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید حسن حجاریان، محمدحسین دشتی، ابوالقاسم عباسی سرچشمه، غلامحسن حلوایی صفحه 1
    زمینه و هدف
    تحریک و انقباض عضلات صاف مجاری هوایی منجر به تنگی آن و بروز اشکالاتی در روند ورود و خروج هوا می گردد که نوعی اختلالات انسدادی می باشد. یکی از عوامل مهمی که امروزه بعنوان شل کننده عضلات صاف مورد نظر است نیتریک اکسید می باشد. از آنجایی که S.N.P بعنوان یک دهنده قوی نیتریک اکسید در اورژانسها مصرف می شود و گزارشات متعددی مبنی بر شل شدن عضلات صاف توسط این ماده وجود دارد. در پژوهش حاضر اثر سدیم نیتروسید (S.N.P) بر عضلات صاف نای خرگوش مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    برای انجام این تحقیق تغییرات فشار داخلی نای خرگوش بعنوان نشانه ای از تغییر فعالیت انقباضی عضلات صاف در نظر گرفته شد، در گروه کنترل اثر تحریک الکتریکی با ولتاژها و فرکانسهای مختلف و در گروه آزمون ابتدا اثر غلظتهای مختلف سدیم نیتروپروسید به تنهایی و سپس توام با همان ولتاژها و فرکانسهای اعمال شده برای گروه کنترل مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که نمونه های گروه آزمون در پاسخ به غلظتهای مختلف SNP همگی به یک روش وابسته به غلظت فشار داخلی نای را افزایش دادند) 0.05>p (. همچنین وقتی این نمونه ها در معرض غلظتهای سدیم نیتروپروسیدوسپس توام با تحریک الکتریکی قرار گرفتند غلظت حداقل) molar 6ˉ10×(0.5 در تمام ولتاژها و فرکانسهای مورد استفاده فشار داخلی نای را بطور قابل ملاحظه ای نسبت به گروه کنترل کاهش داد (0.000 =p) در حالیکه غلظت متوسط و بالا پاسخ نای به تحریک الکتریکی با ولتاژها و فرکانسهای مختلف را بطور کلی افزایش دادند که این افزایش در مورد غلظت متوسط) m 7ˉ10×66. (1در حضور محرک الکتریکی با ولتاژ و فرکانسهای 10 ولت - 20 هرتز و 30 ولت - 20 هرتز معنی دار بوده است (0.00=p). در مورد غلظت حداکثرm 8ˉ10×5 در تمام ولتاژها و فرکانسها این افزایش پاسخ معنی دار شده است (0.05 >p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش SNP بطور کلی اثر تحریکی وابسته به غلظت بر عضلات صاف نای خرگوش داشته است و تنها غلظت حداقل آن توانسته است پاسخ این عضلات به تحریک الکتریکی با ولتاژها و فرکانسهای مختلف را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سدیم نیتروپروسید، عضله صاف، نای
  • محمدباقر زینالی، فرهاد حشمتی، رحمان عباسی وش، شاکر سالاری لک، حسن سلیمانپور صفحه 9
    زمینه و هدف
    گلو درد بعد از عمل به عنوان یک عارضه فرعی در بیهوشی، به عوامل متعددی مانند نوع لوله تراشه و قطر آن، استفاده از سوکسینیل کولین، نیتروس اکساید و... بستگی دارد. ما در این پژوهش ارتباط گلو درد را با 3 وسیله راه هوایی: لوله داخل تراشه، راه هوایی ماسک حنجره ای و ماسک صورت بررسی کردیم.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی آینده نگر و دو سویه کور، به طور تصادفی بر روی 180 بیمار مونث 50-25 ساله، در کلاس ASA I که به صورت الکتیو تحت عمل جراحی کوچک ارتوپدی قرار گرفتند، انجام شد بیماران به صورت تصادفی در 3 گروه 60 نفری قرار گرفتند. پس از تجویز پیش دارو و القا بیهوشی، برای تامین راه هوایی در گروه I از لوله تراشه کافدار (ETT)، در گروه II از راه هوایی ماسک حنجره ای (LMA) و در گروه III از ماسک صورت (FM) استفاده گردید. 24 ساعت بعد از عمل، بیماران از نظر وجود گلو درد مورد سوال قرار گرفتند. با استفاده از نرم افزار spss و با آزمون chi-square داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان بروز گلو درد بیماران گروه I (ETT)؛ 28.1%، در بیماران گروه II (LMA)؛ 10.9% و در بیماران گروه III (FM)؛ 5.3% محاسبه گردید. احتمال بروز نسبی گلو درد در گروه I نسبت به گروه II 5.3 برابر و نسبت به گروه III؛ 2.57 برابر به دست آمد که از نظر آماری تفاوت معنی دار می باشند (0.05= P). از طرف دیگر هر چند احتمال بروز نسبی گلو درد در گروه II؛ 2.07 برابر بیشتر از گروه III می باشد، ولی به لحاظ آماری تفاوت معنی دار نیست. (P=0.27)
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان بروز گلو درد بعد از عمل با استفاده از راه هوایی ماسک حنجره ای (LMA) به طور قابل ملاحظه ای کمتر لوله داخل تراشه (ETT) می باشد. از طرف دیگر هر چند که میزان بروز گلو درد در موقع استفاده از راه هوایی ماسک حنجره ای (LMA) نسبت به ماسک صورت (FM) به ظاهر بیشتر است، ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: لوله داخل تراشه، راه هوائی ماسک حنجره ای، ماسک صورت، گلو درد بعد از عمل
  • محمود جلالی، ماریا نگهدار صفحه 15
    زمینه و هدف
    پژوهشها نشان می دهد که فاکتورهای محیطی از قبیل رژیم غذایی با پروتئین حیوانی بالا، مصرف الکل، تماس با سرطانزاهای شیمیایی، اشعه و... از ریسک فاکتورهای سرطان سینه بوده و رابطه نزدیکی با تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) دارند که با پراکسیداسیون لیپیدها، کاهش فعالیت آنزیمها و آسیب به (DNA) نقش موثری در ایجاد سرطان دارند.
    روش بررسی
    در این تحقیق میزان فعالیت آنزیمها آنتی اکسیدانی GPX و GR در خون زنان مبتلا به سرطان سینه (50 مورد) در مقایسه با زنان سالم (50 شاهد) بررسی گردید. ابتدا به روش مصاحبه اطلاعات عمومی در پرسشنامه ثبت شد. سپس خون افراد به صورت ناشتا گرفته شد و پس از سانتریفوژ، گلبولهای قرمز بدست آمده را شستشو داده و همولیزات تهیه گردید. پس از سانتریفوژ مجدد، از مایع شفاف رویی برای تعیین آنزیمها با روش های دستی و اسپکتروفتومتری استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی GPXو GR در خون بیماران مبتلا به سرطان سینه در همه مراحل ابتلا بطور معنی دار با (p<0.001) نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است، همچنین کاهش فعالیت این آنزیمها با افزایش سن با p<0.05 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه، افزایش میزان تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و کاهش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی را نشان می دهد که این نظریه اثر استرس اکسیداتیو در سرطان زایی را تایید می کند و کاهش نسبی فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی جهت دتو کسیفه کردن سطوح بالای H2O2 به H2O منجر به تشکیل بیشتر رادیکالهای آزاد هیدروکسیل OH خطرناک می شود. بنابراین بررسی آنزیمهای آنتی اکسیدانی احتمالا در ارزیابی وضعیت بیمارن مبتلا به سرطان سینه مفید می باشد، لذا مطالعات کلینیکی بیشتری جهت ارزیابی نقش چنین آنزیمهای آنتی اکسیدانی در سرطان سینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتی اکسیدانی، گلوتاتیون روکناز، گلوتاتیون پراکسیداز، سرطان سینه، گونه های فعال اکسیژن
  • فاطمه آذرکیش، رباب لطیف نژاد، قدسیه سیدی علوی، مهرانگیز خواجه کرم الدینی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 23
    زمینه و هدف
    استفاده روتین از سوند به مدت 24 ساعت پس از سزارین موجب تروماتیزه شدن کانال زایمانی و ایجاد درد و محدودیت حرکتی برای مادر خواهد شد، کاستن از طول مدت سوندگذاری می تواند عوارض ناشی از سوند را تعدیل نماید در این راستا پژوهشی با هدف تعیین اثر برداشتن سوند فولی پس از سزارین بر میزان درد ناشی از سوند انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی 60 مادر با سن 35-18 با حاملگی 4-1 که تحت سزارین اورژانس قرار گرفته و سونداژ آنان قبل از عمل با کاتتر فولی سایز 14 انجام شده بود، به روش تخصیص تصادفی در دو گروه تجربی و شاهد قرار گرفتند در گروه تجربی 3-2 ساعت پس از سزارین و در گروه شاهد 24 ساعت پس از عمل)بصورت روتین(سوند برداری انجام شد. سنجش درد در هر دو گروه با استفاده از مقیاس دیداری درد در دو نوبت)هنگام گذاشتن و برداشتن(انجام گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T-test استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین شدت درد در هنگام گذاشتن سوند در دو گروه تجربی و شاهد تفاوت نداشت اما در هنگام برداشتن سونداین میانگین در گروه تجربی 2.16 ± 3.32 و در گروه شاهد 1.65 ± 6.07 بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود) 0.0001 p< (.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش برداشتن سوند فولی در جهت کاهش شدت درد ناشی از سوند موثر است لذا پیشنهاد میگردد پس از سزارین سوند برداری زود هنگام انجام شود.
    کلیدواژگان: برداشتن سوند فولی، درد، سزارین
  • محمدتقی بحرینی طوسی، مهران یاراحمدی صفحه 28
    زمینه و هدف
    منابع طبیعی پرتوگیری همواره جزیی از عوامل محیطی زندگی بشر بوده اند. پرتوهای یونساز از منابع طبیعی، تابش زمینه طبیعی نامیده می شوند. اندازه گیری دوز معادل روشی برای برآورد اثرات بیولوژیکی ناشی از یک تابش مشخص در یک بافت می باشد. در تحقیق حاضر کمیت دوز معادل ارگانهای حساس مغز استخوان و اندامهای جنسی ناشی از تابش گامای محیطی برای ساکنین شهرهای استان کردستان محاسبه گردیده است. همچنین کمیت دوز موثر که ریسک کلی ناشی از پرتوگیری تمام بدن را برآورد می کند نیز محاسبه گردیده است.
    روش بررسی
    جهت تعیین آهنگ دوز در فضای باز در هر شهر چهار ایستگاه در امتداد چهار جهت اصلی و یک ایستگاه در مرز شهر ا نتخاب گردید. برای فضای بسته در هر شهر با توجه به نوع ساختمانهای موجود دو ایستگاه انتخاب گردید. در هر یک از ایستگاه های مزبور آهنگ دوز با استفاده از دستگاه سرویمتر 110 RDS- در ارتفاع یک متری از سطح زمین، بمدت یک ساعت اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    با در نظر گرفتن فاکتور سکونت 0.8 آهنگ دوز سالانه شهرهای مختلف استان کردستان بصورت زیر برآورد گردید: بانه mGy/y 1.41، بیجار mGy/y 1.21، دیواندره mGy/y 1.13، سقز mGy/y 1.11، سنندج mGy/y 1.13، قروه mGy/y 1.33، کامیاران mGy/y 0.96، مریوان mGy/y 1.05. مقادیر سالانه دوز معادل مغز استخوان، دوز معادل اندامهای جنسی و همچنین دوز موثر سالانه ساکنین شهرهای مختلف برحسب میلی گری در سال بترتیب زیر برآورد گردید: بانه 1.13، 1.14، 0.99، بیجار 0.96، 0.98، 0.85، دیواندره 0.9، 0.92، 0.79، سقز 0.89، 0.9، 0.78، سنندج 0.9، 0.92، 0.79، قروه 1.06، 1.08، 0.93، کامیاران 0.77، 0.78، 0.67، مریوان 0.84، 0.85، 0.74. با مقایسه دوز موثر سالانه هر کدام از شهرها با مناطق با پرتوزایی نرمال، می توان نتیجه گرفت که دوز موثر سالانه در شهر بانه 30 درصد، در بیجار 12 درصد، در دیواندره 4 درصد، در سقز 3 درصد و در سنندج 4 درصد بیشتر از مقادیر نظیر در مناطق نرمال است. دوز موثر سالانه در شهرهای مریوان و کامیاران به ترتیب 3 درصد و 12 درصد از دوز موثر سالانه مناطق نرمال کمتر است.
    کلیدواژگان: آهنگ تابش، دوز جذبی، دوز معادل، دوز موثر
  • مهرناز گرانمایه، مینو پاک گوهر، غلامرضا بابای، حمید خانجانی صفحه 33
    زمینه و هدف
    مساله ازدیاد بیش از اندازه جمعیت و تبعات ناشی از آن یکی از مشکلات بزرگ جامعه ما می باشد. جهت نیل به شاخص های قابل قبول بهداشتی و سلامتی و تامین رفاه عمومی رعایت تنظیم خانواده به طور همه گیر در سطح جامعه امری ضروری می باشد. بدیهی است کیفیت بالای ارایه خدمات تنظیم خانواده به مدد جویان، متضمن دستیابی سریعتر به اهداف کاهش رشد جمعیت از طریق افزایش میزان آگاهی مصرف کنندگان این روش ها و کاربرد بهتر آنها می باشد. بدین ترتیب مشاوره جنبه مهمی از خدمات تنظیم خانواده است و انجام مشاوره صحیح یکی از اصول بهبود کیفیت مراقبتهای بهداشتی است. بر همین اساس بر آن شدیم تا از طریق مقایسه میزان قطع و علل قطع روش های پیشگیری طی یکسال در گروه های دریافت کننده مشاوره سیستماتیک با مشاوره روتین، تاثیر مشاوره سیستماتیک را بر کارآیی روش های پیشگیری از بارداری بررسی نماییم و روش مناسب تری جهت مشاوره مددجویان تنظیم خانواده انتخاب کنیم.
    روش بررسی
    از کل 335 زن که جهت انتخاب روش پیشگیری از باروری به مراکز بهداشتی مراجعه کرده بودند 155 نفر به صورت تصادفی انتخاب و مورد مشاوره سیستماتیک قرار گرفتند و 180 نفر مشاوره روتین را دریافت نمودند. به طوری که گروه مورد و شاهد برای هر یک از روش های پیشگیری)شامل قرص خوراکی ترکیبی، دستگاه داخل رحمی و پروژستین های طولانی اثر (نمونه وجود داشت، زنان در گروه مورد قبل از انتخاب روش پیشگیری مشاوره منظم را که در آن کلیه اصول مشاوره رعایت شده دریافت داشته و طی یکسال نیز مورد پیگیری و مشاوره قرار گرفتند. ولی زنان، در گروه شاهد، فقط مشاوره رایج را دریافت داشتند. در پایان یکسال هر دو گروه از نظر میزان کارآیی روش انتخابی مقایسه شدند و نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت تا بدین ترتیب تاثیر مشاوره سیستماتیک بر کارآیی روش های پیشگیری از بارداری مشخص گردد.
    یافته ها
    به طور کلی یافته های پژوهش مشخص ساخت که در گروه مورد میزان قطع مصرف کمتر بوده است (p<0.01) و نیز علل قطع مصرف در دو گروه مورد و شاهد با (p<0.01) با یکدیگر تفاوت داشته اند.
    نتیجه گیری
    مشاوره سیستماتیک باعث کاهش میزان قطع مصرف روش های پیشگیری از بارداری می گردد.
    کلیدواژگان: روش های تنظیم خانواده، مشاوره سیستماتیک، کیفیت ارائه خدمات بهداشتی
  • بهروز داوری، رکسانا یغمایی صفحه 39
    زمینه و هدف
    آلودگی به شپش سر از مهم ترین مشکلات بهداشتی دانش آموزان بشمار می رود. ارتباط فیزکی نزدیک دانش آموزان در مدارس شرایط مناسبی را جهت انتقال این انگل فراهم می کند. وجود این انگل در دانش آموزان علاوه بر ایجاد مشکلات بهداشتی، آثار سو روانی و فشارهای اجتماعی را بدنبال دارد. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع شپش سر و تعیین عوامل مرتبط با این آلودگی است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. پس از برآورد حجم نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده گردید و بطور تصادفی در هر منطقه به انتخاب یک دبستان دخترانه و پسرانه اقدام شد. در هر دبستان متناسب با حجم نمونه تعداد دانش آموز مورد نیاز از روی لیست آنان انتخاب و با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه 1195 دانش آموز دختر و پسر در مقطع ابتدایی مورد بررسی قرار گرفتند که میزان آلودگی در آنها 19.7درصد برآورد گردید. آلودگی به شپش سر با متغیرهای جنس، فواصل حمام رفتن استفاده مشترک از وسایل شخصی دیگران، سابقه ابتلا قبلی، رعایت بهداشت فردی، کمک افراد خانواده در انجام امورات بهداشتی، تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر و مادر، بعد خانوار و وجود حمام در منزل ارتباط معنی دار داشته و با متغیر حالت موی سر ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق شامل آلودگی در جنس مونث، فواصل استحمام، استفاده از وسایل شخصی دیگران، سابقه ابتلای قبلی، کمک افراد خانواده در انجام امورات شخصی، تحصیلات والدین، شغل پدر، بعدخانوار و وجود حمام در منزل با سایر تحقیقات مشابهت دارد. نتایج متغیرهای نوع موی سر، مقطع تحصیلی و شغل مادر مغایر با تحقیقات انجام گرفته است. بنظر می رسد عوامل فرهنگی، تعیین کننده موارد مشابه و غیرمشابه این تحقیق با سایر تحقیقات باشد.
    کلیدواژگان: شپش سر، شیوع، سنندج، مدارس ابتدائی
  • منوچهر مولایی صفحه 46
    زمینه و هدف
    مطالعه جفت یکی از مهمترین قسمتهای بررسی سونوگرافی رحم حامله را تشکیل می دهد. رشد خوب و مناسب جنین بستگی کامل به حمایت جفت دارد. تعیین محل جفت از نظر بالینی اهمیت بسیار دارد. اهمیت این موضوع از آنجا ناشی می شود که بسیاری از عوارض حاملگی بخصوص در سه ماهه دوم و سوم مربوط به مشکلات جفت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی کلیه افرادی جهت انجام سونوگرافی در ایام حاملگی به بیمارستان بعثت سنندج در 6 ماه اول سال 82 مراجعه کرده بودند، به صورت سرشماری انتخاب شدند. کلیه افراد نمونه توسط متخصص ویزیت شده، و محل قرار گیری جفت با استفاده از سونوگرافی تعیین و وارد پرسشنامه شد. سایر اطلاعات از جمله سن، تعداد حاملگی های قبلی و... با سوال از شخص وارد پرسشنامه استخراج گردید. داده های گرد آوری شده وارد نرم افزار spss.win شده و با استفاده از جداول توزیع فراوانی بصورت فراوانی و درصد نمایش داده شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه رحم 252 زن حامله از نظر قرارگیری محل جفت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشتر جفتها یعنی 44.3 درصد موارد در موقعیت قدامی و فوندال قرار داشته اند. پس از قسمت قدامی و فوندال شایع ترین محل جفت در زنان حامله مورد مطالعه ما خلفی و فوندال بود. در میان افراد مورد مطالعه پس از بررسی موقعیت جفت، موردی از جفت سر راهی گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه و سایر مطالعات در کشور ما بنظر می رسد، وضعیت قرارگیری جفت با سایر کشورها بخصوص کشورهای غربی متفاوت بوده و شیوع جفت سر راهی پایین تر می باشد. بنابراین لازم است در اقدامات تشخیصی و درمانی مربوط به جفت محل آن بطور دقیق تعیین گردد.
    کلیدواژگان: جفت، سونوگرافی، سه ماهه سوم حاملگی
  • فرح زاد، قباد مرادی، ابراهیم قادری صفحه 50
    زمینه و هدف
    جذام یک بیماری مسری است که می تواند سبب ایجاد معلولیت قبل، در حین درمان و بعد از درمان شود. شیوع معلولیت ناشی از جذام در مناطق مختلف دنیا متفاوت گزارش شده است. این مطالعه به بررسی وضعیت معلولیت در بیماران جذامی زنده در استان کردستان می پردازد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی است. افراد زنده در دسترس از روی پرونده ها انتخاب شدند. بیمارانی که پرونده ناقص داشتند پیگیری شده و مورد معاینه قرار گرفتند تا آخرین وضعیت معلولیت آنها طبق پروتکل سازمان بهداشت جهانی محاسبه گردد. بعد از جمع آوری داده ها، اطلاعات به نرم افزار SPSS وارد شده و با استفاده از آمار توصیفی بصورت جداول توزیع فراوانی در آورده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 180 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. 116 نفر (64.4%) مرد و 64 نفر (35.6%) زن بودند. 126نفر (70%) مبتلا به جذام پر باسیل و 54 نفر (30%) مبتلا به جذام کم باسیل بودند. در این مطالعه 152نفر (84.4%) از بیماران مبتلا به درجاتی از معلولیت بودند. در نوع جذام پر باسیل میزان معلولیت بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به هدف اصلی در بیماری جذام که جلوگیری از معلولیت است معلولیت در بیماران جذامی استان کردستان بیشتر از مناطق دیگر جهان است. از علتهای بالا بودن میزان معلولیت در این مطالعه می توان به تاخیر در مراجعه بیمار به مراکز بهداشتی درمانی، عدم اجرای دقیق برنامه مبارزه با جذام در زمان تشخیص و عدم دسترسی به مراکز بهداشتی درمانی مناسب را می توان نام برد.
    کلیدواژگان: جذام، اپیدمیولوژی، معلولیت
|
  • Sh. Hejazian , M.H. Dashti , A. Abasi , Gh. Halvani Page 1
    Background And Aim
    excitation and contraction of the smooth muscles in the airways lead to the constriction which causes abnormal airflow. Nitric oxide is considered as one of the most important factors which causes smooth muscles relaxation. Since Sodium Nitroprusside (S.N.P) is used in emergency services as a potent NO donor and many reports have indicated that this agent causes the smooth muscles relaxation, so this study was designed to determine the effect of S.N.P on tracheal smooth muscle of rabbit.
    Materials And Methods
    in this study intratracheal pressure (I.T.P) was recorded as an index of contraction of tracheal smooth muscle. Control groups were exposed to the electrical stimulation with various voltages and frequencies. Treatment groups were first exposed to various concentrations of S.N.P along with the same electrical stimulation as the control groups.
    Results
    Our results showed that in the treatment groups, different concentrations of S.N.P significantly increased ITP (p<0.05). when they were exposed to various concentrations of S.N.P along with electrical stimulation, the lowest concentration of S.N.P (0.5 10 M), decreased the ITP in response to electrical stimulation with different voltages and frequencies (p=0.00). Application of medium and high concentrations of S.N.P led to the increase of ITP in response to electrical stimulation. ITP was significantly increased following administration of the medium concentration of S.N.P. (1.66 10 M) SNP (p=0.00). SNP, 5 10 M, also led to a significant increase of ITP in all voltages and frequencies (p<0.05).
    Conclusion
    According to our findings, S.N.P had an excitatory concentration-dependant effect on the tracheal smooth muscle and only the minimum concentrations induced relaxation of the muscles.
  • M.B. Zeinaly , F. Heshmati , R. Abbasivash , Sh. Salari Lak , H. Soleymanpour Page 9
    Background And Aim
    postoperative sore throat as a side effect of general anaesthesia, depends on many factors such as kind and diameter of tracheal tube, using Succinylcholine and nitrous oxide. .. etc. We studied the correlation of sore throat with three methods of airway management: endotracheal intubation (ETT), placement of laryngeal mask airway (LMA) and using face mask (FM).
    Materials And Methods
    In a prospective double blind clinical trial, 180 female patients between 25-50 years of age and of physical status ASA I, who had been scheduled for elective minor orthopedic surgery, were randomized into three groups, with the same number of patients in every group. After premedication and induction of anaesthesia, ETT, LMA and FM were used for groups I, II and III respectively. The patients were asked about presence of sore throat on the following day of the surgery.
    Results
    Data were analyzed with chi-square test using SPSS software. The incidence of sore throat was 28.1% in group I(ETT), 10.9% in group II(LMA) and 5.3% in group III(FM).The relative risk of occurrence sore throat in group I, was 5.33 times as much as group III and 2.57 times as much as group II, which was statistically significant (p<0.05). On the other hand although the relative risk of sore throat in group II was 2.07 times as much as group III, but this finding was not statistically significant (p=0.27).
    Conclusion
    This study showed that, the incidence of sore throat in LMA group, was significantly lower than that of ETT group. Although the incidence of sore throat in LMA is more than FM group, but this was not statistically significant.
  • M. Jalali , M. Negahdar Page 15
    Background And Aim
    There are much evidence implicating environmental factors such as diet regimens containing high animal proteins, alcohol consumption, chemical carcinogens … etc. to be among the risk factors of breast cancer and are involved in the production of reactive oxygen species. Reactive oxygen species can peroxidize, lipids, reduce enzyme activities and damage DNA, hence the play an important role in the pathogenesis of cancers.
    Materials And Methods
    We investigated Glutathione peroxidase (GPX) and Glutathione reductase activities in the whole blood samples taken from 2 age-matched groups, 50 healthy women and 50 patients suffering from breast cancer (BC).
    Results
    The rate of GPX and GR activities in BC patients were significantly lower (p<0.001) than those of control group. We found an age related reduction in the activity of GPX and GR enzymes (p<0.05).
    Conclusion
    The results of our study have shown a gigher Reactive oxygen species (ROS) production and decreased GPX and GR activities, which lends support to the oxidative stress hypothesis in carcinogenesis. GPX and GR enzymes with diminished activities may not be adequate to detoxify high levels of H2O2 into H2O, and dangerous 0OH radicals are produced. Therefore, administration of antioxidants may be helpful in the management of BC patients. However, further elaborate clinical studies are required to evaluate the role of such antioxidant enzymes in BC management.
  • F. Azarkish , R. Latifnejad , Gh. Seeyyedi Alavi , M. Khajeh Karamoddini , H. Esmaeeli Page 23
    Background And Aim
    Routine use of the urinary catheter for the first 24 hours after cesarean section may traumatize urethera, and cause pain and limitation of movement in mothers. Early removal of the urinary catheter is effective in reducing this complication. The aim of our study was to evaluate the effect of catheter removal on the pain after cesarean section in Ghaem hospital from May to September 2001.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled clinical trial 60 women between 18-35 years of age and parity of 1-4, who had been catheterized with an indwelling foley No. 14 catheter prior to an emergency cesarean section, were divided into two groups randomly [Experimental and control]. The catheter was removed 2-3 and 24 hours after the operation in experimental and control groups respectively. The severity of pain was estimated by use of visual analogue scale during insertion and removal of the catheter in the two groups.
    Results
    Mean score of pain was not significantly different at the time of catheterization but it revealed a remarkable difference at the time of catheter removal in both groups, [3/32 VS 6/07 p<0.00001].
    Conclusion
    The results of our study showed that removal of foley catheter is effective in reduction of the pain, so we recommend its removal after cesarean section.
  • M. Bahraini Tosi , M. Yarahmadi Page 28
    Background And Aim
    Natural sources of ionizing radiation have always been a part of the human environment. Ionizing radiation from environmental sources is called natural background radiation. Evaluation of equivalent effective dose is a useful method to estimate biological effects of ionoizing radiation. In this research work annual gonadal and bone marrow equivalent dose from environmental gamma radiation have been estimated. The effective dose that is an indication of risk of whole body irradiation has also been calculated.
    Materials And Methods
    In order to determine the annual rate of environmental gamma radiation (outdoor), in every city four stations were selected along the four main geographical directions, a fifth station was selected at the city center. Considering the most common type of building materials used in the province, two indoor stations were also chosen in every town. Environmental gamma dose rate was measured by a survey meter (RDS-110) mounted horizentally on a tripod of one meter height.
    Results
    Annual absorbed dose arising from environmental gamma radiation for inhibitants of Kurdistan province are equal to:1.41, 1.21, 1.31, 1.11, 1.13, 1.33, 0.96 mGy respectively for Baneh, Bijar, Divandareh, Saqes, Sanandaj, Ghorvah, Kamiaran and Marivan.Annual effective dose and equivalent doses of gonads and bonemarrow have also been computed by utilizing annual absorbed dose and other related dosimetric factors.
    Conclusion
    The results indicate that annual effective dose exposing general population living in towns of Kurdistan province is %3 to %36 higher than doses received by residents of normal area.
  • M. Geranmaieh , M. Pakgohar , Gh. Babaee , H. Khanjani Page 33
    Background And Aim
    Increase in the population and its consequences like environmental pollution, depletion of natural resources and consumerism is one of the greatest problems in our community. Therefore family planning should be regarded as an essential program to attain a reasonable general health care and social welfare in our country. It is obvious that high quality family planning services increase knowledge and understanding of the people about contraceptive methods and hence, can play an important role in controlling the increase in population. Contraception counseling is an important part of our health care services. Therefore we decided to compare the effects of two methods of counseling. (Systematic vs. ordinary) on the selection of a contraceptive method; and design more appropriate methods of contraception counseling. The aims of this research were: Comparison of discontinuation rate of contraceptive methods in a year between clients who benefited systematic counseling and those who had received ordinary one and comparison of the causes of discontinuation of contraceptive methods in the two groups.
    Materials And Methods
    This research was a clinical trial. From 335 women who were seeking advice about contraceptive methods, 155 clients were selected randomly as candidates for systematic counseling. The rest of them (180 women) were scheduled for routine counseling. In the two groups three contraceptive methods were used (OCP, IUD, DMPA). In case group, women before choosing their method had counseling sessions in which all the rules of counseling were considered. Two groups were observed for one year. Discontinuation rate and its causes were estimated in both groups.
    Results
    Statistical analysis of data showed that discontinuation rate (p<0.01) and its causes (p<0/01) were different in two groups.
    Conclusion
    Systematic counseling brings about a decrease in discontinuation rate of contraceptive methods.
  • B. Davari , R. Yaghmaie Page 39
    Background And Aim
    Pediculosis capitis is one of the most important health care problems among students in Sanandaj city. Close physical contact among students provides favorable conditions for transmission of this parasite to other students. Pediculosis capitis is a health problem, and has advers psychological and social effects. This research was carried out to study the prevalence of head lice and to determine the related factors with this problem.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive-analytical one. After calculating sample volume, the stratified sampling method was used to select a boys` and a girls` school in every region randomly. Cases were selected based on the required sample by using the school list of students` name. The required information was obtained by questionnair and interview.
    Results
    In this research 1195 student from 18 boys` and girls` primary schools were examined. Result showed that contamination rate is 19.7%. There was a significant relation between contamination by louse and every of the following factors including sex, interval of bathing, using common personal tools, previous louse contamination, personal hygiene, family help in doing personal hygiene, educational degree of parents, parent’s job, number of family members and presence of a bath room at home, while no significant relation was found between this contamination and hair style. The maximum contamination rate(57%) was among the students of the second and third grade of the primary school.
    Conclusion
    The results showed that the variables including contamination of females, bathing interval, using other person’s personal tools, history of previous louse contamination, family help in doing personal health affairs, educational degree of parents, father’s job, number of family members and presence of a bathroom at home are compatible with other investigations. Howere the results regarding hair style contradict the observations from other investigations. It seems that cultural differences influence the results of our study rendering it to be either compatible or incompatible with other research works.
  • M. Molaey Page 46
    Background And Aim
    Evaluation of placenta is one of the most important parts of sonographic examination of pregnant uterus. Fetus development is dependent on the placenta. Determination of the location of pleacenta is of great clinical importance, since most complications of the second and third trimesters of pregnancy is due to placental abnormalities.
    Materials And Methods
    In this descriptive study the statistical population included all pregnant women who had referred to Sanandaj Besat hospital for routine sonographic examination, from March to September 2003. All subjects were evaluated by sonologist to determine the location of placenta in uterus. Other demographic data such as age and the number of pregnancies were recorded in questionnaires and analyzed by SPSS software.
    Results
    252 pregnant women underwent sonography and the location of placenta in their uteri was determined. In our study 44.3 percent of the subjects had anterofundal placenta. The second most common location of placenta in uterus was posterofundal. We did not detect placenta previa in our subjects.
    Conclusion
    According to the result of this study, the location of placenta in our subjects was different from that of the western countries and the prevalence of placenta previa was lower.
  • F. Rad , Gh. Moradi , , E. Ghaderi Page 50
    Backgroun and
    Aim
    Leprosy is a contagious disease which may lead to disability before, during or after treatment. There have been different reports about the prevalence of disabilities of leprosy in different parts of the world. This study deals with the status of disabilities in live leprosy patients in Kurdistan province.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study. The live patients who were accessible were selected on the basis of their records. The patients whose medical records were incomplete, were examined and their disabilities were assessed on the basis of WHO protocol about grading of disabilities in leprosy. The data were collected and analyzed by use of a SPSS software.
    Results
    180 patients were included in this study، of whom 116 (64. 4%) were male and 64 (35. 6 %) were female. 126 (70 %) patients had multibacillary and 54 (30 %) of them had paucibacillary leprosy. In our study 152 (84. 4%) patients had developed disabilities of variable degrees. The prevalence rate of disabilities was more in multi bacillary leprotic patients. There was no sensible relation between disabilities and sex or residential areas. Conclustion: The main objective of treatment is prevention of disabilities in the patients. Prevalence of disabilities in the leprosy patients of Kurdistan province, was higher than those of other parts of the world which might have been due to delay in referring to healthcare centers, incomplete treatment course and having no access to medical centers in the past.