فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1384)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1384)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمودرضا حیدری، مرجان عایلی صفحه 1
    زمینه و هدف
    آنیسون با نام علمی. L Pimpinella anisum گیاه دارویی شناخته شده ای است که در طب سنتی از آن به عنوان ضد نفخ، مسکن و ضد تشنج نام برده شده است. در مطالعه حاضر اثر عصاره متانولی میوه این گیاه بر تشنجات صرعی ناشی از پیکروتوکسین در موش سوری مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    ابتدا حیوانات از طریق تزریق داخل صفاقی دوزهای مختلفی از عصاره پر کوله میوه گیاه آنیسون پیش درمانی و بعد از 20 دقیقه به آنها پیکروتوکسین (mg/kg 12) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. سپس میزان اثر بخشی عصاره در تغییر زمان شروع حملات تشنجی، دوام تشنجات و زمان مرگ ناشی از پیکروتوکسین در گروه های آزمایش و کنترل اندازه گیری و مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که در گروه های مورد آزمون که با دوزهای مختلف عصاره گیاه پیش درمانی شده و سپس دوز mg/kg 12 پیکروتوکسین دریافت کرده بودند، میانگین زمان شروع تشنج نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. موثرترین دوز آنیسون در این مرحله mg/kg 200 بود (p<0.05). همچنین این دوز زمان مرگ را نیز به طرز چشمگیری افزایش داد (p<0.01). دوز mg/kg 200 از عصاره، در به تاخیر انداختن زمان مرگ، بهتر از فنوباربیتال mg/kg 40 بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاضر به نظر می رسد که عصاره گیاه آنیسون اثرات مفیدی بر روی تشنج ناشی از پیکروتوکسین دارد و نیازمند تحقیقات بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، Pimpinella anisum L، تشنج، پیکروتوکسین، موش سوری
  • محمود رضا زجاجی کهن، دکترکریم ناصری صفحه 9
    زمینه و هدف
    جهت انجام سالم الکتروشوک درمانی (ECT)، بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرند. نوع هوشبر مصرفی جهت القا بیهوشی در ECT می تواند بر روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و زمان ریکاوری از بیهوشی تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر پروپوفل و تیوپنتال سدیم به عنوان هوشبرهای مصرفی در القا بیهوشی در ECT بر روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و سرعت ریکاوری از بیهوشی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع RCT با طراحی متقاطع (crossover) بوده، جامعه آماری شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان قدس شهر سنندج بود که با نظر متخصص روانپزشکی کاندید ECT حداقل به تعداد 6 جلسه بودند. حجم نمونه 20 نفر بود که به روش تصادفی و در دو گروه انتخاب شدند. معیارهای ورود شامل عدم وجود بیماری های قلبی عروقی و تنفسی و محدوده سنی 14 تا 48 سال بود. کلیه بیماران در گروه ASA، 1 و 2 قرار داشتند، بیماران در چهار نوبت، درمان ECT متوالی به صورت بینابینی با فاصله زمانی یکروز در میان پروپوفل یا تیوپنتال دریافت کردند.ECT با الکترود دو طرفه بعد از تزریق آتروپین 0.5 mg))، پروپوفل mg/kg) 1.5) یا تیوپنتال 3 mg/kg))، ساکسینیل کولین mg/kg) 0.5) و به دنبال آن تهویه کمکی با ماسک و اکسیژن 100% انجام شد. فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب قبل از القا بیهوشی و در دقایق 1، 5 و 10 بعد از اتمام بیهوشی به صورت اتوماتیک اندازه گیری و ثبت شدند. همچنین طول مدت تشنج، زمان باز کردن چشم ها با فرمان، زمان نشستن بدون کمک و زمان راه رفتن به میزان 10 متر بدون کمک در بیماران اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از تست آماری Paired T testآنالیز شدند.
    یافته ها
    افزایش فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب به دنبال ECT برای هر دو گروه پروپوفل و تیوپنتال در زمان های مختلف تفاوت معنی داری نداشت (p>0.05). طول مدت تشنج در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (p>0.05). زمان بازکردن چشم ها با فرمان (0.02=p) و زمان نشستن بدون کمک (0.01=p) بطور معنی داری با پروپوفل کوتاهتر از تیوپنتال بود و زمان قدم زدن به میزان ده متر بدون کمک (0.01=p) بطور معنی داری با پروپوفل کوتاهتر از تیوپنتال بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان می دهد که تغییرات همودینامیک و طول مدت تشنج در ECT به دنبال القای بیهوشی با پروپوفل یا تیوپنتال مشابه می باشد. ولی زمان بازکردن چشم ها به پیشنهاد و نشستن و راه رفتن بدون کمک در بیهوشی با پروپوفل در مقایسه با تیوپنتال کوتاهتر است در کل می توان گفت در مکان هایی که ECT در محیط فاقد بخش مراقبت های بعد از بیهوشی استاندارد انجام می شود، پروپوفل به سبب ریکاوری سریعتر بر تیوپنتال ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: پروپوفل، تیوپنتال، الکتروشوک درمانی، تشنج
  • عبدالجلال مرجانی، مهران فرج الهی، غلامرضا وقاری صفحه 16
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت ممکن است با عدم تعادل بین تاثیر دفاعی آنتی اکسیدان ها و افزایش تولید رادیکال های آزاد ارتباط داشته باشد. هدف از این مطالعه با توجه به تناقص یافته ها تعیین تغییرات پراکسیداسیون لیپید پلاسما و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز بیماران دیابتی تیپ 2 شهر گرگان و مقایسه آن با گروه کنترل می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع موردی - شاهدی و روش نمونه گیری تصادفی بوده و از 38 بیمار دیابتی تیپ 2 که به کلینیک دیابت مرکز آموزشی درمانی 5 آذر مراجعه نموده اند و 19 فرد سالم که از لحاظ سن و جنس با بیماران دیابتی همسان شده اند برای مطالعه انتخاب گردیدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری t- استودنت مورد ارزیابی قرار گرفت و داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماریSPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    سطح پلاسمایی مالون دی آلدئید بیماران دیابتی تیپ 2 6.27 ± 0.80) نانومول در میلی لیتر) در مقایسه با گروه کنترل 3.56± 0.98) نانومول در میلی لیتر) افزایش معنی داری نشان داده است. فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز گلبول قرمز بیماران دیابتی تیپ 2 1037.94 ±78.10) واحد در گرم هموگلوبین) در مقایسه با گروه کنترل 1247.84 ± 74.85) واحد در گرم هموگلوبین) کاهش معنی داری نشان داده است.
    نتیجه گیری
    وجود اختلاف معنی دار در افزایش پراکسیداسیون لیپید و کاهش فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان بیماران دیابتی ممکن است در پیشرفت عوارض قلبی و عروقی در این بیماران نقش مهمی ایفا نماید. به همین دلیل پیشنهاد می شود که بیماران دیابتی ممکن است به آنتی اکسیدان های بیشتری نیاز داشته باشند. استفاده از مکمل های دارویی و غیر دارویی مهار کننده رادیکال های آزاد مثل ویتامین E و C و یا گوجه فرنگی، پرتقال، نارنگی، سیر و غیره نقش مهمی در تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی داشته و در بهبود زندگی بیماران دیابتی بسیار مهم باشد.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، آنزیم آنتی اکسیدان، دیابت ملیتوس
  • نعمت الله میرزایی، هادی یاراحمدی صفحه 22
    زمینه و هدف
    آسپیراسیون جسم خارجی از علل مهم مرگ و میر و ابتلا در سنین اولیه زندگی می باشد. با وجود پیشرفتهایی که در رابطه با خارج ساختن جسم خارجی انجام گرفته ولی هنوز براساس آمارهای انجمن سلامت ملی آمریکا به ازای هر یکصد هزار نفر 1.2 نفر مرگ در سال بر اثر آسپیراسیون جسم خارجی اتفاق می افتد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی با مراجعه به تمامی پرونده های موجود در بایگانی بخشENT بیمارستان توحید از سال 1375 تا 1382 که تعداد آنها 104 مورد بود و همگی تحت بیهوشی عمومی، برونکوسکوپی شده بودند داده های مورد نیاز مانند سن، جنس، نوع ماده آسپیره شده و... استخراج و جدول توزیع فراوانی از آنها تهیه گردید.
    یافته ها
    از 104 نفر افراد بستری شده 62.5 درصد را پسران و 37.5 درصد را دختران تشکیل می دادند. محدوده سنی بیماران 9 ماه تا 15 سال و 78.8 درصد از کل آنها، کودکان زیر 5 سال بودند. بیشترین ماده آسپیره شده تخم آفتابگردان با 20.2% و سپس حبوبات با 19.2% قرار داشتند. بیشترین عارضه اتفاق افتاده پنومونی با 39.4% بود.
    نتیجه گیری
    بیشترین فراوانی آسپیراسیون در کودکان و بخصوص زیر 5 سال اتفاق می افتد که می تواند میزان بالایی از مورتالیتی و موربیدتی را ایجاد کند لذا آموزش به خانواده ها و همچنین تهیه امکانات لازم برای خارج ساختن اجسام خارجی و آموزش پرسنل ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسپیراسیون، جسم خارجی، برونکوسکوپی
  • اثر تغذیه قبل از تولد با غلظت های مختلف کلرور سدیم بر فشار خون، تغییرات بافتی، سطح کلرور سدیم و آلدوسترون نسل بعد
    فریدون حیدرپور صفحه 27
    زمینه و هدف
    هیپرتانسیون یکی از رایج ترین بیماری های شناخته شده در انسان می باشد و بسته به معیارهای تعریفی بالغ بر 30 درصد جمعیت بشری را تحت تاثیر قرار می دهد. نمک فاکتور کلیدی برای بسیاری از مسایل هیپرتانسیون است، تاثیر مصرف مقادیر مختلف نمک در دوران قبل از تولد کمتر مورد توجه قرار گرفته است، لذا در این مطالعه تاثیر تغذیه رت های حامله با غلظتهای مختلف نمک بر رتهای نسل بعد مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    هشت گروه رت شش تایی (پنج رت ماده بالغ و یک رت نر بالغ) که دارای وزنی معادل 20±200 گرم بودند برای انجام مطالعه انتخاب گردید. با شروع مطالعه آب شرب معمول از دسترس رتهای گروه های تست خارج گردید و غلظت های 0.5، 1، 1.4، 1.6، 1.8 و 2 درصد کلرورسدیم، بطور جداگانه در طی دوره پیش از حاملگی، حاملگی و شیردهی در اختیار رت های گروه های تست قرار گرفت. آب مصرفی گروه کنترل آب شرب اصفهان بود، یک گروه دیگر تست نیز در طول مدت آزمون از آب مقطر استفاده نمود. میزان نمک موجود در جیره غذایی، نوع جیره غذایی و سایر شرایط زیستی همه گروه ها کاملا مشابه بود. BP، وزن هنگام تولد و وزن در سه ماهگی، پاسخ عروقی به اپی نفرین و استیل کولین، تغییرات بافتی، سطح سرمی سدیم و آلدوسترون در نوزادان حاصل از این رت ها مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    استفاده از غلظت های 0.5و 1 درصد کلرور سدیم در حین حاملگی تاثیر معنی داری بر SBP و DBP نوزادان رتها به همراه نداشت ولی افزایش وزن هنگام تولد تا بلوغ نوزادان را موجب گردید. در گروه هایی که مادرانشان در حین حاملگی از محلول های نمکی غلیظ استفاده کرده بودند SBP و DBP بطور معنی داری افزایش یافت، وزن هنگام تولد تا بلوغ نوزادان کاهش یافت، افزایش پاسخ عروقی به اپی نفرین، کاهش پاسخ عروقی به استیل کولین و هیپرتروفی قلبی نیز در پاره ای از این غلظت ها مشاهده گردید. در این گروه ها همچنین سطح سرمی سدیم و اشتهای به نمک فرزندان افزایش یافت، اما سطح سرمی آلدوسترون کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    نیاز فیزیولوژیک به سدیم در دوران حاملگی حیوانات افزایش می یابد و به دنبال آن تمایل ذاتی به مصرف نمک در بسیاری از انواع حیوانات افزایش می یابد. تغذیه با مقادیر کافی سدیم در حین حاملگی افزایش تعداد نوزادان را در پی دارد و نوزادان سالمتری نیز متولد می گردند، اما تغذیه با مقادیر بیش از حد نمک در حین حاملگی اثرات زیانباری را به همراه دارد. لذا توصیه کلی بر این است که ضمن توجه به افزایش نیاز به سدیم در حین حاملگی، از مصرف بیش از حد نمک احتراز شود تا از بروز عوارض نامطلوب جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: نمک، حاملگی، فشار خون
  • طیب قدیمی، سیدکمال فروتن صفحه 37
    زمینه و هدف
    در آسیب های حاد و وسیع نسج نرم دست که عناصر حیاتی آن بدون پوشش شده اند، پوشش با فلپ موضعی منطقه ای یا دوردست لازم است. هدف مطالعه حاضر معرفی مزایای یک فلپ جدید برای پوشش نقص نسج نرم دست با حفظ ساختمان شریان رادیال در تمام مسیرش می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی شاهدار تصادفی شده است که بر روی 20 بیمار بیمارستان حضرت فاطمه که بطور تصادفی بلوکی به دو گروه 10 نفره تقسیم شدند انجام گرفت. در گروه مداخله از فلپ ساعد بر پایه پرفوراتورهای دیستال شریان رادیال استفاده شد در حالیکه در گروه مقایسه از فلپ های معمول مثل فلپ کشاله ران و فلپ رادیال فورآرم برای جایگزینی نسج نرم استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای آماری T-test و تست دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه مداخله فلپ کاملا take شده و فقط دو مورد نکروز نسبی فلپ رخ داد و پس از 6 ماه فلپ انعطاف پذیرو نرم بود. در گروه مداخله در 100 درصد موارد نیاز به گرافت پوستی در محل دهنده وجود داشته اما در گروه مقایسه 60 درصد آنها در یک مرحله، 20 درصد در 2 مرحله و در 20 درصد بقیه 3 مرحله عمل انجام شد. همچنین در گروه مقایسه یک مورد نکروز کامل فلپ رخ داد و پس از 6 ماه، 60 درصد موارد فلپ انعطاف پذیرو نرم بوده و در 40 درصد فلپ حجیم بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه فلپ ساعد بر پایه پرفوراتورهای دیستال شریان رادیال یک جایگزین مطمئن و یک عمل یک مرحله ای با حفظ شریان رادیال دست محل دهنده، با حداقل هزینه و کیفیت مطلوب فلپ در محل گیرنده برای پوشش نقص وسیع نسج نرم دست است.
    کلیدواژگان: فلپ، پرفوراتور، خونریزی، هماتوم
  • مهرداد شعاع کاظمی، مسعود کیمیاگر، رضا راست منش، مهران سررشته، فروغ اعظم طالبان صفحه 43
    زمینه و هدف
    نتایج مطالعات گذشته در مورد اثر ال - کارنیتین بر سطح اسید لاکتیک و عملکرد فیزیکی ضد و نقیض است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر مصرف یک دوز 2 گرمی ال - کارنیتین دو ساعت قبل از ورزش، بر تغییرات سطح اسید لاکتیک خون حین و پس از ورزش و مسافت طی شده بدنبال انجام تمرین روی نوار متحرک تا آستانه بی هوازی انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی یک سوکور و متقاطع روی 12 مرد تکواندوکار سالم با میانگین سنی 2.0±19.9 سال، وزن 6.4±71.3 کیلوگرم، قد 4.5±179 سانتیمتر و نمایه توده بدن 1.2±22.0 انجام شد. نمونه ها بصورت مستمر وارد شده و نصف افراد به طور تصادفی به گروه مکمل (6 نفر) و نصف دیگر به گروه دارونما (6 نفر) تقسیم شدند. به گروه مکمل 2 گرم ال کارنیتین در 200 میلی لیتر از یک محلول ترش (آب همراه با 6 قطره آب لیمو) و به گروه دارونما فقط 200 میلی لیتر محلول ترش داده شد. پس از یک دوره شستشوی 72 ساعته جای دو گروه تغییر کرد. سه نمونه خون در زمان های دو ساعت قبل از ورزش، بلافاصله پس از ورزش و سی دقیقه پس از ورزش گرفته شد. روش مورد استفاده برای آزمون ورزش، پروتکل کانکانی روی نوار متحرک بود. از آزمون های فریدین، ویلکاکسون جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    با مصرف ال - کارنیتین سطح اسید لاکتیک خون به ازای هر متر مسافت طی شده در فاصله نقطه شروع تا پایان ورزش و نقطه شروع تا سی دقیقه پس از پایان آن در گروه مکمل، به طور معنی داری از افزایش کمتری نسبت به گروه دارونما برخوردار بود (p<0.05)، ولی در فاصله بین پایان ورزش و سی دقیقه پس از پایان آن تحت تاثیر ال - کارنیتین قرار نگرفت. مسافت طی شده روی نوار متحرک در گروه ال - کارنیتین بطور معنی داری بالاتر از دارونما بود (408.5±1230.8 و 421.9±1045.8 متر به ترتیب در گروه مکمل و دارونما، p<0.01). بین BMI و مسافت طی شده، همبستگی معکوس معنی داری در هر دو گروه مشاهده شد (0.680-r=، p<0.01 و 0.673- r=، p<0.05، به ترتیب در دارونما و مکمل).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که مصرف یک دوز 2 گرمی خوراکی ال - کارنیتین، دو ساعت قبل از آغاز ورزش، می تواند از طریق ممانعت از افزایش سطح اسید لاکتیک خون طی ورزش، باعث بهبود رکورد ورزشکار شود.
    کلیدواژگان: سطح اسید لاکتیک، ال، کارنیتین، مکمل دهی حاد، مسافت طی شده
  • محمد صالح هژیر، کیومرث رشیدی، سید نجم الدین صنوبر طاهایی، ناصر رشادمنش، نسرین مفرح صفحه 53
    زمینه و هدف
    بستنی با توجه به مواد تشکیل دهنده آن و نگهداری طولانی مدت، محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیسم ها می باشد و می تواند در صورت آلودگی باعث بروز مسمومیت در بین مصرف کنندگان آن گردد. این مطالعه با هدف تعیین نوع و میزان آلودگی بستنی های استان کردستان و ارتباط آن با وضعیت بهداشت فردی و محیط اماکن طراحی گردید.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی - تحلیلی و حجم نمونه 170 نمونه بستنی که بطور تصادفی از کلیه تولیدکنندگان بستنی در سطح استان کردستان در شش ماه اول 1384 نمونه برداری گردید و در شرایط استاندارد مورد آزمایش از نظر توتال کانت، شمارش کلیفرم، اشریشیا کلی و استافیلوکک قرار گرفت. داده های حاصله وارد محیط نرم افزار SPSS گردید و با استفاده از فرمولهای آمار توصیفی و همچنین آزمون X2 تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که 1.7% نمونه ها به استاف، 2.9% به اشریشیا کلی، 69.9% آلوده از نظر کلیفرم و 68.4% آلوده از نظر توتال کانت بوده اند. در مجموع 75% نمونه ها غیر قابل مصرف بودند. بین رعایت بهداشت فردی متصدیان با میزان آلودگی و همچنین بین وضعیت بهداشت محیط اماکن و میزان آلودگی با p<0.01 رابطه تایید گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل ضروری است مسوولین بهداشتی استان در رعایت بهداشت فردی متصدیان و نظارت بر فرآیند تولید و توزیع بستنی های سنتی توجه بیشتری نمایند و در تولید بستنی های سنتی عمدتا از شیرهای پاستوریزه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی، بستنی، بهداشت فردی
  • مقادیر نرمان توده استخوانی در نوجوانان ایرانی 20 - 10 ساله
    سیدمحمود طباطبایی، علیرضا عبدالله شمشیرساز، باقر لاریجانی *، میررضا بخیرنیا، مازیار مرادی لاکه، سیدمرتضی طباطبایی فر صفحه 61
    زمینه و هدف

    هر چند که پوکی استخوان در اطفال و نوجوانان شایع نیست اما از آنجا که به نظر می آید میزان تراکم مواد معدنی استخوان در این گروه سنی می تواند پیشگویی کننده وضعیت آن در سالهای آینده زندگی باشد، در حال حاضر مطالعات متعددی جهت تعیین میزان تراکم استخوان در این گروه سنی انجام می گردد. هدف این مطالعه تعیین میزان مرجع تراکم استخوان به روش DXA1 در جمعیت 20-10 ساله تهران بود.

    روش بررسی

    یک گروه 187 نفری از افراد 20-10 ساله سالم بطور تصادفی انتخاب شدند. با کمک روش DXA تراکم استخوانی نواحی مختلف ران و مهره های کمری اول تا چهارم (L1-L4) تعیین شد. مرحله بلوغ افراد مشخص گردید و توسط یک پرسشنامه نیز تخمینی از مصرف روزانه کلسیم تعیین گردید. در تمامی افراد گروه مورد مطالعه سطح سرمی کلسیم، فسفر، ویتامینD، هورمون پاراتیرویید و آلکالن فسفاتاز مشخص شد.

    یافته ها

    میزان تراکم استخوانی با سن، قد، وزن و مرحله بلوغ، همبستگی مثبت نشان داد. میزان مصرف کلسیم با میزان تراکم استخوانی گردن ران همبستگی نشان داد، در حالیکه این همبستگی در مورد مهره های کمری مشاهده نشد. دختران تا 18 سالگی در ناحیه مهره های کمری تراکم استخوانی بیشتری داشتند و در مقابل در ناحیه گردن استخوان ران تراکم استخوانی در تمامی سنین در پسران بیشتر بود. هرچند که در هیچ یک از این دو ناحیه اختلافات معنی دار نبود. میزان تراکم استخوانی گردن استخوان ران و مهره های کمری در مراحل مختلف بلوغ تنها در مرحله 3 و 4 اختلاف آماری معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    منحنی های طبیعی که در این مطالعه بدست آمد می تواند به عنوان یک استاندارد جهت پیش بینی تراکم استخوانی نوجوانان ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تراکم معدنی استخوان، مقادیر نرمال، دریافت کلسیم
  • رکسانا یغمایی، فرخ راد صفحه 73
    زمینه و هدف
    هیرسوتیسم رشد غیرطبیعی موهای ترمینال با نمای مردانه در زنان است. این مطالعه با هدف بررسی هیرسوتیسم در بیماران مراجعه کننده به کلینیک پوست در شهر سنندج به انجام رسیده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی روی 180 بیمار هیرسوت در سال های 83-1382 در شهر سنندج انجام شده است. روش نمونه گیری سرشماری و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. جهت جمع آوری اطلاعات از روش مصاحبه و معاینه افراد و همچنین انجام آزمایش های پاراکلینیک و سونوگرافی تخمدان ها استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای دو استفاده گردید.
    یافته ها
    در این برسی (36.1%) بیماران اختلال قاعدگی، (37.7%) دارای آکنه، (47.8%) سابقه خانوادگی هیرسوتیسم و (26.7%) نیز آلوپسی داشتند. از نظر پاراکلینیکی در آزمایش سرمی (15%) بیماران تستوسترون (6%) پرولاکتین و (11.1%) DHEA-So4 غیر طبیعی داشتند. همچنین در آزمایش ادرار 3 درصد بیماران کورتیزول غیرطبیعی داشتند. 7/62 درصد دچار هیرسوتیسم خفیف بودند از نظر محل پرمویی (47.7%) در ناحیه چانه بود. رابطه معنی داری بین سن افراد و درجه ابتلا به هیرسوتیسم مشاهده شد. (0.000=p).
    نتیجه گیری
    اگرچه تخمدان پلی کیستیک شایعترین علت هیرسوتیسم می باشد، ولی در این بررسی علل ایدیوپاتیک بالاترین فراوانی را داشت. لذا عوامل دیگری نظیر عوامل ژنتیک، تغذیه، مصرف بی رویه بعضی داروها و نداشتن امکانات مناسب آزمایشگاهی و سونوگرافی را در توجیه نتایج این موضوع در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: هیرسوتیسم، آکنه، تخمدان پلی کیستیک
  • کیومرث رشیدی، سید نجم الدین صنوبر طاهایی صفحه 78
    زمینه و هدف
    هنگامی که دو یا چند دارو به طور همزمان به منظورهای مختلف مانند درمان، پیشگیری و تشخیص مصرف می شوند و ممکن است بر روی همدیگر اثر مساعد یا نامساعد بگذارند، گاهی تعدادی از تداخل اثر داروها امکان دارد منجر به بروز واکنش های نامطلوب، زیان آور و تهدید کننده حیات گردد. این پژوهش به منظور بررسی تداخل های دارویی در نسخ پزشکان شاغل در استان کردستان در سال 1379 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی بوده است و 1800 نسخه پزشکان از مجموع نسخی (12386) که دارای تداخل دارویی بودند به عنوان نمونه بصورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفت ابزار گردآوری داده ها چک لیست بود که با بررسی اطلاعات مورد نظر در آنها ثبت گردید. داده ها پس از جمع آوری با نرم افزار آماری SPSS win مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که 8.5% کل نسخ تجویز شده (145000) توسط پزشکان در استان کردستان دارای تداخل دارویی می باشند. نسخ پزشکان شاغل در شهرستان سنندج با 9.34% بیشترین تداخل دارویی و نسخ پزشکان شاغل در دیواندره با 7.1% کمترین تداخل دارویی را داشتند و 89.4% تداخل دارویی ها در نسخ پزشکان مرد و 10.6% آن در نسخ پزشکان زن مشاهده گردید. از مجموع تداخل های دارویی مشاهده شده به ترتیب 15.6% مربوط به تداخل شدید، 32.6% مربوط به تداخل متوسط و 41.8% مربوط به تداخل دارویی خفیف بود. نتایج این تحقیق نشان داد نسخ دارای تداخل آتنولول (Atenolol) باNSAID ها با 11.9% دارای بیشترین تداخل دارویی از نوع متوسط و تداخل پنی سیلین با تتراسیکلین و داکسی سیلکلین با 5/5% دارای بیشترین تداخل شدید و آسپیرین با دیفن هیدرامین و اکسپکتورانت با 4% دارای بیشترین تداخل از نوع خفیف بودند.
    نتیجه گیری
    برای کاهش تداخل های دارویی در نسخ پزشکان بنظر می رسد با اجرای برنامه های آموزشی بصورت خودآموزی، کارگاه، کنفرانس برای پزشکان، بررسی نسخ آنان و اعلام نتیجه بررسی به آنان بخصوص تداخل های مشاهده شده می تواند از تجویز داروهایی که با هم تداخل اثر دارند، جلوگیری نماید در ضمن می توان با راه اندازی واحدهای اطلاع رسانی دارویی و بررسی نسخ در سطح دانشکده پزشکی و برنامه ریزی آموزشی در زمینه نحوه تجویز و مصرف منطقی دارو برای آموزش دانشجویان پزشکی قبل از شروع دوره اینترنی اهمیت بروز تداخل های داوریی در نسخ را به آنان هشدار داد.
    کلیدواژگان: پزشک، نسخ، تداخل دارویی
|
  • M.R. Heidari , M. Ayeli Pharm.D Page 1
    Background And Aim
    Pimpinella Anisum L. is a well known medicinal plant, that is suggested as carminative, analgesic and anticonvulsant in traditional medicine. In the present investigation the effect of percolated extract of this plant on picrotoxin induced seizure in mice was studied.
    Materials And Methods
    The study was performed on animals pretreated with different doses of extract via intraperitoneal injection. After 20 minutes each animal received picrotoxin 12mg/kg intraperitoneally for induction of seizure. The effects of the extract on delaying the onset and duration of seizure and death time were evaluated in experimental and control groups.
    Results
    The results showed that there is increased delay in the onset of seizure in the mice which had been pretreated with different doses of the extract. The most effective dose of extract was 200mg/kg (p<0.05). In addition, this dose delayed the time of death in mice (p<0.01). The effect of the extract with dose of 200 mg/kg was more satisfactory than phenobarbital (40mg/kg) on delaying death time.
    Conclusion
    The results indicated that the extract of Pimpinella anisum L. possesses beneficial effects on picrotoxin induced seizure. Further investigations concerning the beneficial effects of this medicinal plant are recommended.
  • M.R. Kohan , K. Naseri Page 9
    Background And Aim
    General anaesthesia is required for the safe conduct of electro convulsive therapy (ECT). The anaesthetic agent's have effects on seizure duration, homodynamic changes and recovery time. The purpose of this study was to compare the effects of propofol and thiopental, as anaesthetic agents used for induction of anaesthesia for ECT, on seizure duration, homodynamic changes and recovery time.
    Materials And Methods
    It is a crossover RCT. Twenty ASA 1 and 2 patients who had been referred by the psychiatric service for ECT, divided randomly into two groups. Patients received propofol or thiopental every other day for up to four ECT`s. Bilateral ECT was performed after the administration of Atropine (0/5mg) Propofol (1/5mg/kg) or thiopental (3mg/kg), succinylcoline (0/5mg/kg) and then assisted mask ventilation with 100% oxygen. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and heart rate (HR) were measured and recorded automatically before anaesthesia and at 1, 5 and 10 minute after termination of anaesthesia. Seizure duration, time onset for opening the eyes on command, sitting up and walking for 10 meters unaided were also recorded. Data were analyzed by means of SPSS and ANOVA and T test.
    Results
    ECT-induced rises in SBP, DBP and HR were the same for propofol and thiopental. Seizure duration had no difference for the two drugs. Opening the eyes on command (p=0.02), and sitting up (p=0.009) and being able to walk for 10 meters without other`s help (p=0.01) were significantly delayed with thiopental.
    Conclusion
    The results of our study indicate that ECT-Induced homodynamic changes and seizure duration are the same for thiopental and propofol. Opening the eyes on command, sitting and ability to walk for 10 meters unaided were delayed with thiopental. In the settings without standard post anaesthesia care unit, propofol is more suitable than thiopental for ECT because of shorter recovery time.
  • A. Marjani , M. Farajollahi , Q.H. Vaghari Page 16
    Background And Aim
    Diabetes mellitus may be associated with the imbalance between protective effect of antioxidants and increased free radical production. Considering the contradictory results in different studies, the aim of this study was to determine the changes of plasma lipid peroxidation and erythrocyte glutathione peroxidase activity in patients with type 2 diabetes mellitus and comparison of the results with those of healthy control group in Gorgan city.
    Materials And Methods
    This investigation was a comparative study and sampling method was random. 38 patients with type 2 diabetes mellitus who were refferring to 5th of azar diabetes center and 19 healthy people who had been matched by age and sex to diabetic group were entered into this study. The data were analyzed by means of SPSS and T-test.
    Results
    The plasma level of malondialdehyde of the type 2 diabetes mellitus pateints (6.27±0.80 nmol/ml) showed a significant increase, compared to control group (3.56±0.98 nmol/ml). Erythrocyte glutathione peroxidase activity of type 2 diabetes mellitus pateints (1037.94±78.10 U/gr Hb) was significantly lower than that of control group (1247.84±74.85 U/gr Hb).
    Conclusion
    The increased lipid peroxidation rate and decreased activity of antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients may predispose them to the development of cardiovascular complications. Therefore diabetic pateints may be in need of supernormal amounts of antioxidants. Supplementation with medical or non-medical free radical scavengers such as vitamins E and C or tomato, orange, tangerine, garlic and etc. have a potential role in boosting antioxidant defence mechanism which may be important in diabetic pateints.
  • N. Mirzaie , H. Yarahmadi Page 22
    Background And Aim
    Foreign bodies in the upper aero digestive tract are considered an important cause of mortality and morbidity in the early years of life. In spite of the improvements in the management of the foreign body aspiration, according to the National Health Association of the U.S.A, 1.2 deaths occur from ingestion of foreign body annually in every 100000 people.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study and comprised 104 cases who had under-gone bronchoscopy under general anesthesia. The data analyzed by means of SPSS software. The required data such as age, sex and type of aspirated material were collected.
    Results
    62.5% of the patients were male and 37.5% female, with the age range of 9 months to 15 years old. 78.8% of the patients were children under 5 years of age. Sun flower seed was the most common substance aspirated (20.2% of the cases) and grains lay in the second place (19.2% of the patients). The most common complication of aspiration was pneumonia which occurred in 39.4% of the patients.
    Conclusion
    Aspiration is most prevalent in children under 5 years of age and may lead to high mortality and morbidity rates. Therefore education of the households, preparation of facilities required for removing foreign bodies and training of hospital staff are necessary.
  • Effect of feeding with different salt concentrations in prenatal period on BP, tissue changes, Na and Aldosterone level in next generation
    F. Heydarpour Page 27
    Background And Aim
    Hypertension is one of the most frequently detected disorders in man, depending on criteria of definition, it has been found to affect up to 30% of the population. Salt is the major environmental factor for hypertension. There are little studies on the effect of different amounts of salt consumption during prenatal period. In this study, the effects of feeding with different salt concentrations during pregnancy on next generation were evaluated.
    Materials And Methods
    Eight groups of rat, six in each group, (one male and five female) having 20020 grams of weight were selected. Test groups were deprived of drinkable water and 0.5, 1, 1.4, 1.6, 1.8 and 2 percent of salt solutions were given to rats during pre-pregnancy, pregnancy and lactation period. Control group used tap water of Isfahan and the other test group used distilled water as potable water during these periods. All groups were fed with the same diet and all other living conditions for all groups were alike. Birth weight, weights and BP in the third month after birth, vascular response to epinephrine and aceryleholine, tissue changes, and NA and aldosterone levels were studied.
    Results
    Using 0.5 and 1% salt solution as potable water did not affect systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) of next generation significantly, but led to an increase in birth weight and adult weight. SBP and DBP in those groups, that mothers were used solutions with higher salt concentrations during pregnancy increased significantly, birth weight and adult weight decreased, vascular response to epinephrine increased and vascular response to acetylcholine decreased and cardiac hypertrophy was seen. Serum sodium level and appetite to salt were increased in these groups, but aldosterone level was decreased.
    Conclusion
    Na necessity increases during pregnancy, innate tendency to consume excessive amount of salt during pregnancy has been shown in most species of animals. feeding with sufficient sodium during pregnancy in animals gives birth to more and healthy infants, but nutrition with excessive amount of salt creates harmful effects. Therefore, it is generally recommended that women consider increased sodium needs during pregnancy but in order to prevent its harmful effects, they must avoid taking excessive salt during pregnancy.
  • T. Ghadimi , S.K. Forutan Page 37
    Backgroun and
    Aim
    In acute extensive injuries of soft tissues of hand leading to exposure of vital elements such as nerves, vessels, tendons, bones and joints; locoregional or distant flaps are required to cover the injured areas. The aim of the study is to introduce a new flap with better cosmetic and functional quality for the coverage of defects of the soft tissues of hand.
    Materials And Methods
    This is a randomized clinical trial. In Hazrat Fatemeh Hospital, 20 patients with extensive soft tissue injury of hands due to various crushing trauma leading to avulsion of soft tissues were entered into this study. The subjects were divided randomly into two groups, each group consisted of 10 patients. In the case group, coverage of the defects of hands were performed with distally based radial artery perforators flaps. In the control group, other routine and known flaps such as Chinese flap (6 cases) and groin flap (4 cases) were used to cover the defects.
    Results
    The flap repair in the case group was nearly successful in all of the cases. Only 2 cases developed partial necrosis of the flaps, one of them managed conservatively and the other one was repaired by minor surgical procedures. After 6 months the flaps were soft and pliable. Grafts were required for the repair of all of the donor sites. In the control group 60% of the cases were operated in one stage, 20% in two stages and 20% in three stages. Total necrosis of flap occurred only in one case. After 6 months 60% of flaps were pliable and 40% were bulky requiring another additional debulking procedure in 50% of the bulky flaps. Skin grafts were required in 40% of the cases to repair the donor sites.
    Conclusion
    According to this study distal radial perforators based pedicle forearm flap is a safe one-stage operation in which radial artery is preserved and offers good results in the treatment of extensive soft tissue injury of hands and can be substituted for other routine flaps.
  • M. Shoa., Kazemi , M. Kimiagar , R. Rastmanesh , M. Sarreshteh , F.A. Taleban Page 43
    Background And Aim
    Results of previous studies about the effects of L-carnitine supplementation on lactic acid production and improve physical performance during exercise are conflicting. This study was carried out to determine the effect of a single dose of L-carnitine supplement (2 grams in the form of pills), 2 hours before exercise, on blood lactate levels during and after exercise and the distance run by athletes at anaerobic threshold.
    Materials And Methods
    During a single-blind crossover clinical trial, 12 elite Iranian male Taekwondo players with mean values (±SD) for age, weight, height, body mass index of 19.9±2.0, 71.3±6.4, of 179±4.5, and of 22.0±1.2 respectively were studied. Subjects were randomly assigned to either L-carnitine (n=6) or placebo groups (n=6). The washout period was 72 hours. L-carnitine group received 2 grams of L-carnitine pills dissolved in 200 ml of a sore solution (water containing 6 drops of lemon juice), while the placebo group received 200 ml water flavored with 6 drops of lemon juice. Three blood samples were obtained at 2 hours before, at the end of, and 30 minutes after the end of exercise tests. The exercise tests were carried out according to Conconi protocol on treadmill.
    Results
    Blood lactate levels per meter of distance, from the start to either the end of the exercise or to 30 minutes after the exercise were lower in L-carnitine group (p<0.05), but it did not significantly change in the time interval of 30 minutes after finishing the exercise. The distance run by athletes on treadmill was greater in the L-Carnitine group than the placebo group (1230.8±408.5 and 1045.8±421.9 m) (p<0.01). A significant negative correlation was seen between BMI and the distance run by the athletes, in both groups (r=-0.732, p<0.01 and r=-0.634, p<0.05 in placebo and L-carnitine group, respectively).
    Conclusion
    We concluded that a single dose of L-carnitine supplement, 2 hours before exercise on treadmill, can impede the blood lactate elevation during exercise and thereby improve the physical performance of Taekwondo players.
  • M.S. Hazhir , K. Rashidi , S.N. Senobar Tahaee , N. Reshadmanesh , N. Mofareh Page 53
    Background And Aim
    Factors such as duration of preservation and ingredients of ice-cream provide a favorable condition for growth of different kinds of microorganisms and if contaminated, can cause poisoning among the consumers. The aim of this study was to determine the kind and rate of contamination in traditional ice-cream in Kurdistan province and also its relationship with environmental and individual health.
    Materials And Methods
    This is a descriptive-analytic study. 170 samples of ice-cream were selected randomly from different ice-cream shops from March to September 2005. Under standard condition total bacterial and coliforms count, and tests for Escherichia coli (E. coli) and Staphylococcus were performed. The data were analyzed by means of SPSS software, descriptive statistic formulas and X2 tests.
    Results
    1.7% of the samples were contaminated by Staphylococcus, 2.9% by E. coli, 69.9% by coliforms. Regarding total bacterial count, 68.4% of the samples were contaminated. On the whole 75% of the samples were not fit for consumption. Either individual or environmental health revealed a significant relationship with the rate of contamination p<0.01.
    Conclusion
    considering the results of this study, it is necessary for the health authorities in this province to pay more attention to the health of ice-cream workers, production and delivery of ice-cream and use of pasteurized milk in the production of ice-cream.
  • Normative value of bone mineral density in 10-20 year-old Iranian adolescents
    S.M. Tabatabaei, A. Shamshirsaz, M.R. Bekheinia, B. Larijani, M. Moradi Lake, S.M. Tabatabaei- Far Page 61
    Background And Aim

    Although osteoporosis is not common in children and adolescents; bone mineral density (BMD) studies in early life can be good predictors for this disease in the future. The aim of this study was to provide reference data of Dual X-ray Absorptiometry (DXA) for a population aged 10 to 20 years, in Tehran.

    Materials And Methods

    187 healthy people between 10-20 years of age were entered into this study randomly. Using DXA, BMD of femoral neck and lumbar vertebrae (L1-L4) (anteroposterior) were measured. Stage of puberty was determined and questionnaires about daily calcium intake were filled out. Serum levels of calcium, phosphate, vitamin D, parathyroid hormone and alkaline phosphatase were determined in all participants.

    Results

    BMD values showed a positive correlation with age, height, weight and puberty stage. Calcium intake showed a correlation with BMD values of femoral neck, but not of lumbar region. In lumbar region, girls up to age of 18 had higher BMD values. In femoral region, boys had higher BMD values in all age groups. In neither regions, however, these differences were statistically significant. BMD increment at different stages of sexual development was statistically different only in stages 3 and 4 of puberty for both sexes in femoral and lumbar regions.

    Conclusion

    Normative value curves developed in this study can serve as standards to predict bone mineral density.

  • R. Yaghmaie , F. Rad Page 73
    Background And Aim
    Determination of the causes of hirsutism in hirsute patients who referred to dermatologic clinic in Sanandaj from 1382 till the end of 1383. Hirsutism is the growth of coarse terminal hair in a male pattern distribution in females.
    Materials And Methods
    This is a cross sectional study comprising 180 hirsute patients in Sanandaj, (1382-1383). The method of sampling was census and the data were collected by use of questionnaires. The patients were interviewed and examined. Relevant tests and sonography of ovaries were requested. The data collected, were analyzed by means of SPSS and chi square tests.
    Results
    Menstrual irregularities, acne vulgaris, family history of hirsutism and hair loss were detected in 36.1%, 37.7%, 47.8% and 26.7% of the patients, respectively. Regarding para clinical Tests, high serum levels of testosterone, prolactin, DHEA-SO4 were detected in 15%, 6%, 11% respectively and 3% of patients had high urine level of cortisol. 62.7% of patients had mild hirsutism, chin was the most common site of involvement (47.7%). No significant relationship between the age of the patients and severity of hirsutism was observed (p=0.000).
    Conclusion
    It has been stated that polycystic ovary syndrome is the most common cause of hirsutism, but in our study, most patients had the idiopathic type of disease. Therefore factors such as genetics, nutrition, inappropriate use of medicines and lack of suitable diagnostic facilities may be regarded as possible explanations for the results of this study.
  • K. Rashidi , S.N. Senobar Tahaee Page 78
    Background And Aim
    when two or more drugs are prescribed simultaneously for different purposes such as treatment, prevention or diagnosis, they may exert beneficial or adverse effects on one another. Sometimes drug interactions may result in undesirable or life threatening reactions. The aim of this study was to assess the rate of drug interactions in the prescriptions of physicians in Kurdistan Province in 2000.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study. 1800 Medical prescriptions (out of 12386) which had drug interactions, were selected. The data were collected from checklists and prescriptions and were analyzed by means of SPSS software.
    Result
    In our study drug interactions were detected in 8.5 percent of all prescriptions in Kurdistan province. In Sanandaj City the rate of interactions was 9.34 percent which was the highest and Divandarah with 7.1 percent had the lowest rate of drug Interactions. 89.4 percent of all drug interactions were detected in the prescriptions of male physicians and 10.6 percent in those of female physicians. On the whole, the rate of severe, intermediate and slight interactions were 15.6%, 42.6% and 41.8% respectively. The prevalence rates of the most common interactions of intermediate, severe and slight types were those of atenolol with NSAIDS in 11.9%, penicillin with tetracycline or doxicycline in 5.5%, and asprin with diphenhydramin in 4% of the all cases of drug interactions, respectively.
    Conclusion
    It seems that educational plans for physicians including self-learning, workshops, conferences and assessment of prescriptions can be useful measures to avoid such interactions. If drug interactions are to be avoided, establishment of data gathering networks together with centers for assessment of medical prescriptions in medical schools and education of the medical students as to writing proper and logical prescriptions are necessary before internship.