فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1385)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1385)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جعفر سلیمانی راد، عذرا الله ویسی، امیر افشین خاکی صفحه 1
    زمینه و هدف
    قرار گرفتن در معرض میدان های الکترومغناطیس (EMF) با شدت پایین به مدت طولانی به عنوان یک عامل بالقوه خطرناک برای سیستم های بیولوژیک شناخته شده اند. درباره اثرات EMF بر سلامت انسان نظرات مختلفی وجود دارد. مطالعات اپیدمیولوژیکی و آزمایشگاهی حیوانی، اثرات زیان آور میدان های الکترومغناطیس را بر سیستم های بیولوژیک از جمله سیستم عصبی- مرکزی نشان داده است. مطالعات قبلی با میکروسکوپ نوری بیانگر اثرات زیان آور میدان بر تغییرات مورفولوژیک در مخچه بوده است. هدف ما در این بررسی مطالعه اثرات میدان های الکترومغناطیس بر فرا ساختمان مخچه رت بود.
    روش بررسی
    در این بررسی 30 سر رت نژاد wistar به عنوان مدل آزمایشگاهی انتخاب گردیدند و به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. رت های گروه آزمایش به مدت 4 ماه روزانه 4 ساعت در معرض میدان الکترومغناطیس با شدت 3 میلی تسلا قرار گرفتند. پس از اتمام این مدت حیوانات گروه آزمایش و کنترل کشته شدند و نمونه هایی از مخچه جهت مطالعه با میکروسکوپ الکترونی آماده شدند و بافت آنها مورد بررسی قرار گرفت، بررسی کمی و تعداد سلولها در دو گروه کنترل و آزمایش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون t-test مورد آنالیز آماری قرار گرفت. سطح p<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که سلول های پورکنژ مخچه در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کوچکتر می باشند و تعداد آنها بطور معنی داری (p<0.01) در گروه آزمایش کاهش یافته است. از دیگر یافته های این پژوهش کوچک و متراکم شدن هسته، دیلانه شدن شبکه آندوپلاسمی، واکوئله شدن سیتوپلاسم، پارگی و از بین رفتن کریستاها در میتوکندری های سلولهای پورکنژ مخچه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که قرار گیری دراز مدت در معرض EMF سبب ایجاد تغییرات تخریبی در مخچه می شود.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیس، مخچه، سلول پورکنژ
  • علیرضا شعبانزاده، سید مرتضی کریمیان، محمدرضا طاهری کته سری صفحه 10
    زمینه و هدف
    در بیماران صرعی اختلالات عصبی رفتاری یکی از مهمترین علائم می باشد. ارزیابی این اختلالات توسط مدل حیوانی مفید بنظر می رسد. نقش عنصر روی در این اختلالات و همچنین ارتباط غلظت آن در سرم و هیپوکامپ می تواند در روشن شدن روش های پیشگیری و درمانی کمک کننده باشد. هدف اصلی این طرح ارزیابی اثر عنصر روی به تنهایی و ارتباط آن با میزان فعالیت سیستم گاباارژیک در صرع می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه اثر روی اضافه شده به آب مصرفی در تشدید اختلالات تشنجی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 48 موش صحرایی نر سفید در 6 گروه 8 تایی به مدت 2 ماه تحت رژیم روی و آب معمولی قرار گرفتند. به سه گروه اول آب معمولی و به سه گروه بعدی روی با غلظت 248 mg/lit در آب خوراکی داده شد. شدت تشنج با استفاده از معیار راسین سنجیده شد. مقدار روی سرم و هیپوکامپ با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری جذف اتمی اندازه گیری گردید.
    القا صرع و تشنج با استفاده از تزریق داخل صفاقی کلرید لیتیوم (127 mg/kg) و بیست و چهار ساعت بعد از آن پیلوکاربین (50 mg/kg) صورت گرفت. بعد از تزریق دوم بلافاصله به گروه 1 و 4 نرمال سالین (0.1 CC)، به گروه 2 و 5 بیکوکولین (1 mg/kg) و به گروه 3 و 6 پنتوباربیتال (10 mg/kg) بصورت داخل صفاقی تزریق گردید. برای تحلیل داده ها از تست های «کراسکال والیس» و «من ویتنی یو» استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دهنده تشدید تشنجی به موازات مصرف روی است. بیکوکولین موجب تشدید اثرات مذکور و پنتوباربیتال موجب تقلیل اثرات فوق گردید. مقدار روی هیپوکامپ در گروه دریافت کننده روی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشته است.
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که روی موجب تشدید علایم صرع و اختلالات عصبی همراه آن گردیده که احتمالا سیستم گاباارژیک در آن نقش دارد.
    کلیدواژگان: روی، هیپوکامپ، گاباارژیک نورون، اختلالات عصبی رفتاری
  • مه زاد علیمیان، بهروز زمان، شاهرخ ابن رسولی، راز خطیبی صفحه 20
    زمینه و هدف
    تسکین درد بیماران پس از عمل جراحی از مهم ترین اهداف درمانی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان نیاز به مخدر پس از اعمال جراحی الکتیو ساق پا (ORIF) تحت بیهوشی عمومی در مردان سیگاری و غیرسیگاری مراجعه کننده به بیمارستان رسول اکرم تهران اجرا شد.
    روش بررسی
    این مطالعه آینده نگر بوده و گروه نمونه مشتمل بر 116 مرد در دو گروه مساوی بود که 58 نفر گروه مواجهه (سیگاری) و 58 نفر گروه شاهد (غیر سیگاری) را تشکیل می دادند. همگی این افراد دچار شکستگی تیبیا- فیبولا بودند و در سال 1384 جهت انجام جراحی الکتیو ساق پا (ORIF) در بخش ارتوپدی بیمارستان رسول اکرم تهران بستری شده بودند. هیچکدام از این بیماران آسیب همراه و سابقه بیماری (مانند بیماری دیابت، فشار خون و...) دیگری را نداشتند، لذا اثر این موارد بر افزایش یا کاهش درد حذف گردید. عمل جراحی تمام بیماران تحت بیهوشی عمومی استنشاقی با هالوتان %0.8 و تجویز فنتانیل و آتراکوریوم و تحت تنفس مکانیکی صورت گرفته است. میزان درد بیماران به کمک VAS در ریکاوری، 4 ساعت، 8 ساعت و 24 ساعت پس از عمل اندازه گیری شد و در پرسشنامه های از پیش تهیه شده ثبت شده و تعداد دوز ماده مخدر تزریق شده (1 mg/kg پتیدین) از پرونده بیماران استخراج گردید. اطلاعات بدست آمده از این مطالعه، توسط نرم افزار آماری SPSS.WIN تجزیه و تحلیل شد. برای مقایسه میزان درد در مردان سیگاری و غیرسیگاری از آزمون Mann- Whitney U و برای مقایسه موارد کمی مانند سن و دفعات تزریق مخدر از آزمون T-test استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از این پژوهش بیانگر این است که مردان سیگاری به میزان بیشتری از مردان غیر سیگاری احساس درد داشتند و این اختلاف معنی دار بود (p=0.03) و به میزان بیشتری نیاز به تزریق مخدر جهت تسکین درد داشتند و این اختلاف معنی دار بود (p=0.003).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه که افراد سیگاری احساس درد بیشتری داشتند و مسکن بیشتری برای تسکین درد خود دریافت نموده بودند، می توان نتیجه گرفت که این افراد نیاز به کنترل درد بیشتری بعد از عمل دارند.
    کلیدواژگان: مردان، سیگار، درد پس از جراحی، مخدر
  • محمد صالح هژیر، ناصر رشادمنش، سیروس شهسواری، نجم الدین صنوبر طاهایی، کیومثر رشیدی صفحه 26
    زمینه و هدف
    بررسی رژیم غذایی دانشجویان و عادات غذایی آنان برای سلامتی زمان تحصیل و پس از آن اهمیت فراوانی دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان دریافت انرژی، ماکرونوترینتها و تعدادی از ریزمغذی ها در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی کردستان در روزهای عادی و ماه رمضان و مقایسه آن با توصیه های تغذیه ای انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در شش ماهه آخر سال 1384 انجام شد و حجم نمونه در هر گروه 60 نفر دانشجوی دختر بود که به طور تصادفی انتخاب گردیدند؛ و به هریک از آنها پس از آموزشهای لازم؛ سه برگ پرسشنامه یادآمد 24 ساعته خوراک (24 hr Diet Recall) داده شد تا در سه موقعیت منزل؛ خوابگاه و ماه رمضان نسبت به تکمیل آن اقدام نمایند و در نهایت 174 پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس میزان مواد مغذی دریافتی با استفاده از جدول ترکیبات مواد غذایی استخراج گردید. داده ها با استفاده از فرمولهای آمار توصیفی و همچنین آمار استنباطی (آنالیز واریانس) توسط نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین انرژی دریافتی دانشجویان دختر بطور متوسط 2258 ± 823 کیلوکالری در روز و میانگین چربی تام و اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند دوگانه و کلسترول دریافتی روزانه، بترتیب 71.38 گرم و 7.26 گرم و 263.93 میلیگرم بوده است. مقدار پروتئین دریافتی دانشجویان دختر این دانشگاه بطور متوسط 84.89 گرم در روز بود. نتایج مطالعه نشان داد که دریافت برخی مواد مغذی و ویتامینها مانند کلسیم؛ روی و اسید فولیک کمتر از حداقل مورد نیاز بدن بوده است؛ ولی در مورد سایر مواد مغذی چنین کمبودی مشاهده نگردید. در خصوص مقایسه مواد مغذی دریافتی دانشجویان دختر در سه موقعیت خوابگاه؛ منزل و ماه رمضان؛ نتایج نشان داد که در اکثر موارد دانشجویان در منزل مواد مغذی بیشتری دریافت نموده اند که در برخی موارد مانند چربی و کلسترول تفاوت با p<0.05 معنی دار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می گردد مسوولین برنامه ریزی غذای دانشجویان برای رفع کمبودها؛ لبنیات و سبزیجات و میوه را در برنامه غذای آنان بگنجانند.
    کلیدواژگان: دریافت انرژی، ماکرونوترینتها، ریزمغذیها، دانشجویان دختر
  • فاطمه سادات ایزدی اونجی، صدیقه میرانزاده، محمدرضا افاضل، مهندس حسین اکبری صفحه 35
    زمینه و هدف
    تنفس یکی از فرآیندهای حیاتی موجود زنده می باشد، که باعث ورود اکسیژن به بدن و خروج دی اکسید کربن از آن می شود. این فرآیند در بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) دچار اختلال می شود. مهمترین روش به حداقل رساندن اختلال ایجاد شده انجام مانورهای تنفسی است که باعث نوتوانی ریوی می شوند. لذا به منظور تعیین تاثیر تمرینات تنفسی به عنوان یکی از مانورهای تنفسی بر میزان اشباع اکسیژن خون شریانی (O2Sat) و الگوی تنفسی در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن انسدادی ریه در بخشهای داخلی بیمارستان شهید بهشتی کاشان این تحقیق انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد است که در آن تاثیر تمرینات تنفسی بر میزان O2Sat و الگوی تنفسی در 60 بیمار مبتلا به COPD بررسی شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. ابتدا اطلاعات دموگرافیک و پایه، تعداد تنفس (RR) و ریتم تنفس در برگ مصاحبه ثبت شد. توسط دستگاه پالس اکسیمتری میزان O2Sat اندازه گیری و ثبت گردید. سپس تمرینات تنفسی آموزش داده شد و از بیماران خواسته شد به مدت 10 دقیقه تنفس با لبهای غنچه شده را انجام دهند. بلافاصله پس از انجام تمرینات، 5، 10، 15، 20، 30 و 60 دقیقه بعد، مجددا میزان O2Sat و RR و ریتم تنفس اندازه گیری و ثبت شد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمونهای غیر پارامتر یک جفت، ویلکاکسون و مک نمار استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها بیانگر آن بود که بیشترین درصد (%43.3) افراد کشاورز بودند و 30 درصد نیز در صنایع ریسندگی و بافندگی کار می کردند. اکثر واحدهای مورد پژوهش (%56.3) سیگاری بودند. میانگین میزان O2Sat قبل از تمرینات تنفسی %87.4 بود که بلافاصله بعد از انجام تمرینات تنفس افزایش (%93) قابل توجهی را نشان داد که این میزان تا یک ساعت بعد از تمرینات نیز افزایش نشان داد. مقایسه میزان O2Sat قبل و بعد از تمرینات تنفسی به غیر از دقیقه پنجم در بقیه زمانها تفاوت معنی داری از نظر افزایش نشان داد (p<0.001). میانگین RR بلافاصله بعد از تمرین تنفسی 27.7 درصد کاهش داشت که این کاهش 5 دقیقه بعد به کمترین حد خود رسید ولی دوباره در زمانهای بعد افزایش یافته و سرانجام بتدریج به حالت متعادلی درآمد. تمرینات تنفسی روی ریتم تنفس تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تمرینات تنفسی مانند تنفس لب غنچه ای باعث افزایش میزان اشباع اکسیژن خون شریانی و ایجاد الگوی تنفسی عمیق و نهایتا بهبود عملکرد ریوی می شود. بنابراین باید تمرینات تنفسی در برنامه های فیزیوتراپی تنفسی بیماران مبتلا به COPD گنجانده شود تا کیفیت زندگی آنان بهتر شود.
    کلیدواژگان: تمرینات تنفسی، اشباع اکسیژن خون شریانی، بیماریهای مزمن انسدادی ریه
  • نجم الدین صنوبر طاهایی، کیومرث رشیدی، محمد صالح هژیر صفحه 44
    زمینه و هدف
    طب گیاهی یکی از رایجترین روش های درمان در پزشکی تکمیلی یا غیر متعارف (alternative) می باشد. با توجه به روند روبه رشد استفاده از پزشکی غیر متعارف و طب گیاهی در جوامع مختلف، سنجش آگاهی قشرهای مختلف جامعه حائز اهمیت می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین نگرش و میزان آگاهی جامعه پزشکی شهر سنندج در مورد داروهای گیاهی و تجویز آنها در سال 1380 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه مشاهده ای و از نوع توصیفی- تحلیلی (cross sectional) بود. جامعه آماری شامل پزشکان، داروسازان، ماماها و دندانپزشکان مطب دار در شهر سنندج بود. روش انتخاب نمونه به صورت سرشماری با استفاده از لیست موجود در معاونت درمان، و حجم نمونه 284 نفر بود. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه کتبی انجام شد و تحلیل آنها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS. win و آزمون آماری x2 انجام گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج این پژوهش 52.2 درصد جامعه آماری دارای نگرش مثبت نسبت به تجویز گیاهان دارویی بودند. 23.5 درصد از آگاهی ضعیف، %2.22 آگاهی متوسط، %37.2 آگاهی خوب و 16.7 درصد آگاهی بسیار خوب در زمینه داروهای گیاهی و تجویز آنها برخوردار بودند. %81.4 از جامعه مورد مطالعه اقدام به تجویز حداقل یکی از گیاهان دارویی نموده بودند. بین میزان آگاهی جامعه آماری و شغل رابطه مغنی داری وجود داشت، بطوریکه بیشترین آگاهی مربوط به داروسازان و کمترین آگاهی مربطو به ماماها بود (p=0.001). بین شغل و اقدام به تجویز داروهای گیاهی رابطه معنی داری وجود داشت (p=0.05). داروسازان با %94.1 و پزشکان عمومی با %81 بیشترین میزان تجویز را داشته اند.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این مطالعه، جامعه پزشکی شهر سنندج آگاهی متوسط و نگرش مثبتی نسبت به استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماران داشتند، لذا برگزاری کارگاه و سمینارها در جهت ارتقا سطح آگاهی جامعه پزشکی، گنجاندن موضوع طب سنتی در دروس دانشجویان پزشکی و همچنین تاسیس داروخانه گیاهی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، پزشکی تکمیلی، آگاهی، نگرش
  • نقش غنی سازی گندم با ترکیبات روی در تغییرات سطح خونی روی جامعه
    شاکر سالاری لک، عبدالمجید حمیصی، جلال غفارزاده، ابراهیم خلیل بنی حبیب، باقر اسدی، مسعود اسماعیل زاده صفحه 49
    زمینه و هدف
    نان غذای اصلی مردم ایران است. مصرف نان 70 درصد پروتئین و 20 درصد کالری مورد نیاز بدن را تامین می نماید. مقدار روی خاک های کشاورزی ایران کمتر از 0.7 میلی گرم در کیلوگرم می باشد در حالیکه مقدار استاندارد روی در خاک بیش از یک میلی گرم در کیلوگرم می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر غنی سازی خاک با ترکیبات روی در سطح سرمی روی جامعه طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    در مرحله اول خاک کشاورزی با مقادیر 15 کیلوگرم در هکتار سکسوترین آهن، 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز و 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی غنی سازی گردید. مقدار روی آرد مصرفی جامعه تخت مداخله در قبل و در حین مطالعه با روش اکسیداسیون خشک بوسیله دستگاه جذب اتمی مورد اندازه گیری قرار گرفت. جمعیت روستایی به تعداد 1795 نفر از شهرستان ارومیه ایران انتخاب و با ایجاد آمادگی مورد مداخله قرار گرفتند. از یک دهم جمعیت قبل و بعد از مداخله نمونه خون تهیه و سرم خون جدا شد. و مقدار روی با استفاده از کیت Randox کشور انگلستان بوسیله دستگاه اتوآنالیز و Hitadin 704 اندازه گیری شد. روش مطالعه کارآزمایی صحرایی و داده های حاصل از مطالعه با محاسبه میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان 95 درصد برای گروه های سنی و جنسی و کل جامعه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله مقایسه گردید.
    یافته
    میانگین روی سرم خون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 80.05 و 109.73 میکروگرم در دسی لیتر خون با فاصله اطمینانCI=(74.50، 85.59) و CI=(102.58، 116.89)بوده و با P<0.0001 اختلاف بین دو میانگین معنی دار مشاهده گردید. میانگین روی سرم در زنان و مردان قبل از مداخله 75.23 و 87.92 و P=0.028 با اختلاف میانگین بین دو گروه معنی دار بود. میانگین روی سرم بعد از مداخله در زنان و مردان به ترتیب 103.39 و 108.66 وبا P=0.818 اختلافی بین میانگین سطح سرمی روی مشاهده نگردید. اختلاف میانگین سطح سرم برای زنان و مردان قبل و بعد از مداخله به ترتیب با P<0.0001 و P<0.001 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از ترکیبات روی به عنوان غنی سازی خاک منجر به بهبود استانداردهای روی محصول گندم شده و استفاده مستمر شش ماهه جامعه از آرد گندم غنی شده باعث افزایش سطح سرمی روی در تمام گروه های سنی و جنسی جامعه گردید.
    کلیدواژگان: غنی سازی، گندم، روی، نان، سرم خون
  • مرتضی ابوذری پور، فردین عمیدی، محمد جعفر رضایی، فردین فتحی صفحه 57
    زمینه و هدف
    تراتوژنیسیتی ثابت شده تقصان سطح روی و بیان فرضیه هایی مبنی بر تداخل عمل فولیک اسید و جذب روی، ما را بر آن داشت که به بررسی اثر فولیک اسید بر میزان سطح روی پلاسما بپردازیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از دو گروه استفاده شد. هر گروه شامل 6 موش صحرایی ماده از نژاد آلبینو با وزن 250 گرم بود که تحت شرایط یکسان محیطی و تغذیه ای قرار داشتند و به روش تصادفی انتخاب شده بودند. تک دوز فولیک اسید به میزان 4 mg/kg به روش داخل صفاقی به رت های گروه تجربی تزریق گردید و رت های گروه کنترل نیز نرمال سالین را با دوز 4 mg/kg دریافت کردند. غلظت روی پلاسما توسط دستگاه جذب اتمی سنجیده شد و تحلیل داده ها با روش آماری t-test صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین روی پلاسما در گروه تجربی (27.90 ± 2.23) پایین تر از گروه کنترل (42.1 ± 0.579) بود. (t=15.14 و P=0.000)
    نتیجه گیری
    فولیک اسید موجب کاهش سطح روی در پلاسما می گردد.
    کلیدواژگان: فولیک اسید، روی، پلاسما
  • ژیلا مقبولی، آرش حسین نژاد، علیرضا شفایی، فرزانه کریمی، فرزانه سادات مدنی، باقر لاریجانی * صفحه 64
    زمینه و هدف

    تامین ویتامین d و کلسیم طی بارداری جهت هموستاز کلسیم جنین و رشد استخوانی و معدنی شدن آن ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت ویتامین d در زنان باردار و نوزادان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی و با مشارکت 552 خام باردار مراجعه کننده به بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. نمونه خون از مادر در اتاق زایمان و بعد از تولد از بند ناف گرفته شد. نمونه های مادر و بند ناف از نظر 25 هیدروکسی ویتامین D و هورمون پاراتیرویید بررسی شد.

    یافته ها

    %66.8 مادران و %93.3 نوزادان حین تولید کمبود ویتامین D داشتند (کمتر از 35 نانومول در لیتر). سطح ویتامین D بند ناف با سطح سرمی ویتامین D مادری ارتباط معنی داری داشت (p<0.001). سطح ویتامین D در نوزادانی که مادران آنها کمبود ویتامین D داشتند در مقایسه با آنهایی که مادرانشان این کمبود را نداشتند پایین تر بود (p<0.01).

    نتیجه گیری

    توجه به تامین کافی ویتامین D و کلسیم طی بارداری در سلامت مادر و جنین ضروری می باشد. همچنین با توجه به افزایش نیاز به ویتامین D و کلسیم طی بارداری آستانه های بالاتری از این مواد توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: بارداری، بند ناف، کمبود ویتامین D
  • محمد جواد فاطمی، طیب قدیمی صفحه 74
    زمینه و هدف
    سوختگی عمقی ناحیه پرینه به تنهایی نادر می باشد و در مجموعه سوختگی سطح وسیعی از بدن معمولا دیده می شود و تمام علل سوختگی اعم از حرارتی، شیمیایی و الکتریکی دخالت دارند. درمان اغلب موارد محافظه کارانه بوده و دخالت جراحی به ندرت لازم می شود. اما سوختگی ایزوله و عمقی ناحیه پرینه در موارد خاصی از حالت وقوع مثل افتادن داخل ظرف حاوی مواد سوزاننده، تنور و نشستن روی اگزوز وسیله نقلیه گزارش شده اما اختلال عملکرد اسفنکر مقعدی به دنبال اسکار حلقوی سوختگی اطراف مقعد گزارش نشده است. هدف ما توجه به موارد خاص وقوع سوختگی ایزوله پرینه و عوارض آن است.
    معرفی بیمار: یک پسر بچه 12 ساله افغانی که در سن 6 ماهگی دچار سوختگی ناحیه پرینه ناشی از افتادن داخل دیگ آب جوش شده که با درمان محافظه کارانه مراقبت شده و از زمانی که والدین او به یاد دارند بی اختیاری مدفوع داشته و در معاینه هم اسکار دورتادوری مقعد و عدم تونیسیته اسفنکتر وجود داشته که با درمان جراحی ریلیز اسکار و گرافت پوستی تون اسفنکتر تدریجا برگشت نمود.
    نتیجه گیری
    در وقوع موارد خاص سوختگی پرینه که آسیب عمقی و ایزوله دیده می شود. درمان کنزرواتیو و جوش خوردن خود به خودی با ایجاد اسکار احتمال اختلال در عملکرد اسفنکتر مقعدی و بی اختیاری مدفوع که از نظر جسمی، روانی و اجتماعی به ویژه در اطفال ناتوان کننده است وجود دارد، با درمان به موقع و مناسب می توان از این عوارض جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: سوختگی پرینه، بی اختیاری مدفوع، اختلال عملکرد اسفنکتر مقعد
  • شهین کنعانی صفحه 77
    زمینه و هدف
    بیماری بروسلوزیس یکی از شایعترین بیماری های عفونی باکتریال مشترک بین انسان و دام است. تظاهرات بیماری بسیار متنوع است که در پزشکی تحت عنوان بیماری هزار چهره نامگذاری شده است و بجز سل و سیفلیس هیچ بیماری دیگری به اندازه بروسلوزیس تنوع علایم ندارد. عامل بیماری کوکوباسیل گرم منفی که در انسان و حیوان ایجاد بیماری می کند. علایم شایع به صورت درگیری سیستم اسکلتی عضلانی و علایم سیستمیک غیر اختصاصی و درگیری پوستی و ریوی و قلبی عروقی و در ایران به صورت درگیری سیستم تناسلی در آقایان است.
    معرفی بیمار: بیمار آقای 47 ساله که بدلیل ترشحات چرکی فراوان در ناحیه گلوتئال راست مراجعه کرده بود که با تشخیص اولیه آبسه موضعی، پس از بررسی های تشخیص اولیه با توجه به آندمیک بودن منطقه در زمینه بروسلوز، جهت بیمار تست Wright و 2ME درخواست شد که مثبت بود. بیمار تحت درمان بروسلوز قرار گرفت که پاسخ به درمان مناسب و بیمار با حال عمومی مناسب ترخیص شد و در پیگیری بعدی نیز علایم بیمار بر طرف شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیماری در ایران بسیار شایع است باید انتظار بروز علایم کاملا غیراختصاصی را داشته باشیم. بیمار موردنظر با توجه به علایم و تشخیص نهایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: بروسلوزیس، کردستان، آبسه، فیستول
|
  • J. Soleimani Rad , O. Allahvaisie , A.A. Khaki Page 1
    Background And Aim
    It is known that prolonged exposure to low intensity electromagnetic field (EMF) is hazardous for biological systems. However, the effect of EMF on human being is controversial. Several epidemiologic and experimental studies have shown that EMF has a harmful effect on central nervous system of animals. Previous research works in our laboratory, using light microscopes have shown that EMF could produce morphological changes in Cerebellum. The aim of the present study is to investigate ultrastructural changes of Cerebellum in EMF-exposed rats.
    Materials And Methods
    30 wistar rats were exposed to 3 mT EMF for 4 hours/day in a period of 4 months. After the experimental period rats in control and experimental groups were killed and tissue samples from their Cerebella were prepared for electron microscopic studies. Statistical analysis was performed by means of SPSS software and t-test. p<0.05 was regarded significant.
    Results
    The results of this study clearly demonstrated that the number and size of purkinje cells in EMF-exposed rats were decreased significantly (p<0.01). Other changes included: condensation of nuclei, dilatation of endoplasmic reticulum, vacuolization of cytoplasm, breakdown and disappearance of crista in mitochondria in the purkinje cells of Cerebellum.
    Conclusion
    These findings indicated that long-term exposure to EMF had detrimental effects at cellular level on central nervous system of the rats.
  • A.R. Shabanzadeh , S.M. Karimian , M.R. Taheri Katehasary Page 10
    Background And Aim
    In epileptic patients, seizure and behavioral disorders are the most important signs; therefore evaluation of these disorders using animal model can be conducive to advantage. Detetmination of the role of zinc in seizure and the relation of zinc concentrations in serum and hippocampus may be beneficial in developing preventive and therapeutic measures for epilepsy. The main purpose of this study was to evaluate the effect of zinc on seizure and its relation with GABAergic system activity.
    Materials And Methods
    This was a prospective, empirical and blind study. 48 adult male Sprauge-Dawley rats were randomly assigned in six groups (n=8). 3 groups were treated with zinc and other 3 groups with tap water. Epileptic model was induced by injection of Lithium chloride (127mg/kg) and 24 hr later, pilocarpin (50 mg/kg) into peritoneum. After first injection, group 1 and 4 received saline, group 2 and 5 bicuculine (1 mg/kg) and group 3 and 6 pentobarbital (10mg/kg) injections. Episodes of seizure disorders were recorded at 1 and 2 hrs after injection.
    Results
    The results of this study showed that Zn had a potentiating effect on seizure. GABA A antagonists had the same effect as Zn on seizure but GABA A agonists ameliorate it significantly. Serum zinc level didnt change significantly among the animals but hippocampus zinc declined significantly in Zn treated animals compared with those of the controls.
    Conclusion
    This study shows that Zn deleterious effects on seizure were probably carried out via GABAergic system.
  • M. Alimian , B. Zaman , Sh. Ebn.Rassuli , R. Khatibi Page 20
    Background And Aim
    Postoperative pain relief is one of the most important therapeutic aims, especially in orthopedic patients. This study was designed to compare the analgesic requirement in smoker and non smoker men after ORIF surgery under general Anesthesia.
    Materials And Methods
    This was a "cohort study". 116 patients with fractures of both tibia & fibula, were placed in 2 equal groups. G.A was performed with halothan 0.8% and fentanyl and atracurium under mechanical ventilation. 4, 8 and 24 hours after the surgery, post operative pain was evaluated by means of VAS in recovery room. Collected data were recorded in designed questionnaires and injected doses of the opioid drug (pethidine 1 mg/kg) was extracted from the patient`s sheets. Data were analyzed by means of SPSS. Mann Whitney U and T-tests were used for comparison of pain sensation in smokers and non smokers and analyzing quantitative data respectively.
    Results
    In summary, pain sensation and opioid requirement were more in smokers than nonsmokers, and with respective p values of 0.033 and 0.003, significant differences were detected in both aspects.
    Conclusion
    The results of this study revealed that smokers felt more pain, and needed more opioid for pain relief. Therefore smoker men need more pain control.
  • M.S. Hazhir , N. Reshadmanesh , S. Shahsavari , N. Sanoubar Tahaiee Pharm.D., K. Rashidi Page 26
    Background And Aim
    The aim of this study was to evaluate the nutritional regimen and habits of the students in the fasting month of Ramadan and usual days together with obtained energy and macro/micro nutrients intake.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional descriptive-analytic study. Every group included 60 female students who had been assigned randomly in three positions of home, dormitory and the fasting month of Ramadan. The groups received the 24 hr diet recall questionnaires in order to fill them out in 3 above mentioned positions. Finally 174 questionnaires were evaluated. Using descriptive and comprehensive statistic formulae, the data were analyzed by means of SPSS win software.
    Results
    The results of this study showed that the mean values for daily energy, unsaturated fatty acids, cholesterol and protein intake were 2258 823 Kcal 71.38, 7.26, 263.93 mg and 84.9 gm respectively. Also intake of some nutrients and vitamins like calcium, zinc and folic acid were less than normal. The comparison of the food intake by students in home, dormitory and Ramadan month showed that the students had received more nutriments at home so that in some instances such as cholesterol and fat intake significant differences were detected (p<0.05).
    Conclusion
    Considering the results of this study, it is necessary to add vegetables, fruits and dairy products to the nutritional regimen of the students.
  • F.S. Izadi Oonji , S. Miranzadeh , M.R. Afazel , H. Akbari Page 35
    Background And Aim
    breathing is a vital process in living creatures, which let the oxygen in and CO2 out of the body. The process is disturbed in patients with chronic obstructive pulmonary diseases (COPD). Breathing maneuvers are the most important methods in minimizing breathing disturbances. This study was conducted to assess the effect of breath training as a respiratory maneuver on O2 saturation and respiratory patterns in COPD patient in medical wards of Shahid Beheshti Hospital in Kashan City.
    Materials And Methods
    This is a quasi-experimental research, in which the effect of breath-training on O2 saturation (O2Sat) and respiratory patterns was evaluated in 60 COPD patients. The accessible samples were entered into this study. The demographic variables, like age, sex, and respiratory rate (RR) and rhythm were recorded before educating the patients. By means of pulse oximeter, the O2 saturation was measured before and after instructing the patients. The patients were requested to breath with puckered lips for 10 minutes and O2 saturation and respiratory rhythm were assessed immediately after and also in 5, 10, 15, 20, 30 and 60 minutes following puckered lip breathing. Non-parametric tests like Wilcoxon matched pairs and Macnemar tests were used for data analysis.
    Results
    43.3% of the patient were farmers and 30% were working in textile industries. 56.3% of the patients were smokers. The mean values of O2Sat were 87.4% and 93% before and immediately after training; and the amount of O2Sat was significantly higher at all intervals except in the 5th minute after exercise (p<0/001). The decrease in RR was 27.7% immediately after exercise and maximal decrease was encountered in the 5th minute after rehearsal. But RR gradually increased to pre-training rate. Respiratory rhythm did not show any significant change due to the breath exercise.
    Conclusion
    We concluded that breath exerxises such as puckered lip breathing led to an increase in O2 saturation, deep breathing patterns and finally improvement of lung function. So, breath training should be included in respiratory physiotherapy programs for COPD patients to increase their quality of life.
  • N. Sanoubar Tahaiee Pharm.D., K. Rashidi Ph Hazhir Page 44
    Background And Aim
    Herbal medicine is one of the common methods of treatment in alternative medicine. Considering the ever-increasing rate of using the unconventional and herbal medicine in different societies, the evaluation of the knowledge of medical society members about herbal drugs and their administration is very important. This study was performed to determine the attitudes of Sanandaj medical society members and the extent of their knowledge about herbal drugs and their prescription in 2001.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional descriptive-analytic one. The population under study included all physicians, dentists, pharmacists and midwifes in Sanandaj. Sample size comprised 248 people. Collected data were recorded in questionnaires and analyzed by means of SPSS. win and 2 descriptive statistical test.
    Results
    This study showed that 52.2% of population had affirmative views towards herbal drugs 23.5% expressed poor, 22.2% average and 16.7% good knowledge about herbal drugs. 81.4% of the population had prescribed at least one herbal drug. There was a significant relationship between the extent of knowledge about herbal drugs and job of the subjects under study, so that the highest and lowest knowledgeability were of pharmacists and midwifes respectively (p=0.001). There was a significant relationship between prescription of herbal drugs and job, so that pharmacists with 74% and general physicians with 81% had highest prescription rates (p=0.05).
    Conclusion
    According to our findings Sanandaj medical society members had average knowledge and positive attitudes towards herbal drugs so that holding seminars and workshops are considered of special importance to increase the knowledge of medical staff about herbal drugs and also educational courses about herbal drugs for medical students and establishing the herbal drug pharmacies are conducive to advantage.
  • Role of wheat enrichment with zinc compounds in changes of zinc blood level in general population
    Sh. Salari Lak , A. Hamisi , J. Ghafarzadeh , E.Kh. Banihabib , B. Asadi , M. Esmaielzadeh Page 49
    Background And Aim
    Bread constitutes the main food of Iranian people. The consumption of bread supplies 70% of protein and 20% of calorie needed by body. The zinc content of Iran`s agricultural soil is less than 0.7 mg/kg while the standard value is more than 1 mg/kg. This study was carried out to assess the effect of soil enrichment with zinc compounds on the serum zinc level in general population.
    Materials And Methods
    In the first stage agricultural soil was enriched with 15 kg/hectare iron sexsothirin, 40 kg/hectare manganese sulfate and 50kg/hectare zinc sulfate. The amount of zinc in the prepared flour, before and during the study, was measured by atomic absorption machine through dry oxidation. 1795 people were selected from rural areas of Urmia city, in Iran for this intervention. Blood samples were obtained from 10% of the population before and after intervention. The amount of serum zinc was measured by means of auto analyzer machine Hitadin 704 using UK Randox kit. This was a clinical trial study and collected data before and after intervention; considering mean, standard deviation and confidence interval 95% for all sex and age groups in the population were analyzed.
    Results
    The mean values for serum zinc before and after intervention were 80.05 and 109.73 microgram/deciliter blood respectively (CI=102.58, 116.89), (p<0.0001), showing a significant difference. The mean values for serum zinc in women and men before intervention were 75.23 and 87.92 accordingly with p=0.028, the difference between the two groups were significant. The mean values for serum zinc levels after intervention in women and men were 103.39 and 108.66 respectively which showed no significant difference (p=818%). Differences between the mean values for serum zinc levels in women and men before and after intervention with respective (p<0.0001) and (p<0.001) were significant.
    Conclusions
    This study indicated use of zinc compounds for soil enrichment led to improvement of zinc standards in wheat and use of enriched flour for 6 months resulted in an increase in the serum zinc level in both sexes and all age groups of the community.
  • M. Aboozarypour Msc¹, F. Amidi , M.J. Rezaie , F. Fathi Page 57
    Background And Aim
    Considering the relation of teratogenecity with decreased plasma zinc level and expression of hypotheses concerning effect of folic acid on absorption of zinc, this study was designed to deal with the effect of folic acid on plasma zinc concentration in female rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study we assigned 12 albino rats randomly in 2 groups (6 rats in each group). The rats had been bred in equal environmental and nutritional states. Control and experimental groups received intra-peritoneal injections of normal saline 4 CC/Kg and folic acid 4 Mg/Kg respectively. All the rats were beheaded and plasma zinc concentration was measured by use of flameless atomic absorption method. Quantitative data presented as Mean±SD, were analyzed by means of T-test.
    Results
    Mean plasma zinc levels in the experimental and control groups were 27.90±2.23, and 42.1±0.579 respectively (p=0.000) (t=15.14).
    Conclusion
    These results indicate that intra-peritoneal injection of folic acid decreases plasma zinc concentration in rats. This adverse effect of folic acid may play a role in the development of congenital defects. Therefore we believe that administration of zinc during pregnancy is at least as important as the administration of folic acid, to prevent occurrence of congenital anomalies.
  • Zh. Maghbooli, A. Hossein Nezhad, A.R. Shafaei Lab D., F. Karimi, F.S. Madani, B. Larijani Page 64
    Background And Aim

    Adequate vitamin D concentrations during pregnancy are necessary for neonatal calcium homeostasis, bone maturation and mineralization. The purpose of this study was to evaluate serum vitamin D in mothers and their newborns.

    Materials And Methods

    This study comprised 552 pregnant women from Tehran University hospitals. Maternal and cord blood samples were obtained in delivery room just after child birth. The serum samples were assayed for 25-hydroxyvitamin D3, calcium, phosphorus and parathyroid hormone.

    Results

    prevalence of vitamin D deficiency in mothers and cord blood were 66.8% and 93.3% (<35nmol/l) respectively. There was a significant correlation between maternal and cord blood levels of vitamin D. In mothers with vitamin D deficiency, cord blood vitamin D levels were lower than those of normal mothers (p=0.001).

    Conclusion

    Furthermore, considering increased requirements of calcium and vitamin D during pregnancy; intake of higher amounts of these nutrients are recommended.

  • M.J. Fatemi , T. Ghadimi Page 74
    Background And Aim
    Isolated deep burn of perineal area is rare and usually occurs in cases with extensive burn. The etiology of this kind of burn may be of thermal, chemical or electrical origin. Treatment in most cases is conservative and surgical intervention rarely required. Isolated deep burn of perineal area has been reported in some special circumstances such as falling into furnace or pots containing hot fluids and sitting on exhaust pipe of vehicles; but no dysfunction of anal sphincter after formation of perineal annular scar had been detected. Our objective is to focus on particular cases of perineal burn and its complications.Case Report: A 12 years old Afghan boy with history of previous burn of perineal area at the age of 6 months, due to falling into boiled water, referred to Tohid Hospital with chief complaint of fecal incontinence. At that time the patient had been managed conservatively for his burn. As far as the patient`s parents remember, he had been suffering from fecal incontinence since his childhood. In physical exam an annular scar around anus together with lack of sphincter tone were detected. By releasing the scar and use of skin graft, sphincter tone improved gradually.
    Conclusion
    In special cases of isolated perineal deep burn, conservative management may lead to scarring and dysfunction of anal sphincter with fecal incontinence, imposing physical, social and psychological impacts specially on children. Proper and timely treatment is recommended to prevent this complication.
  • Sh. Kanani Page 77
    Background And Aim
    Brucellosis is one of the prevalent infectious bacterial diseases, common between human and animals. This disease has a variety of signs and has been named great imitator. Except TB and syphilis, there are no other diseases like Brucellosis with so many variable signs. The responsible organism causing the illness in human and animals is called Hot Negative coccobacilli. In Iran, the common signs are related to bones and muscles. Also non specific signs and symptoms occur. Skin, lungs, cardio vascular, and male reproductive system may be involved. Case Report: A 47 years old man with pussy discharge from an abscess in right gluteal area referred to Tohid Hospital. Considering endemicity of brucellosis in Kurdistan province, diagnostic lab. tests were ordered. Wright and 2ME tests were positive. The patient was treated for brucellosis and revealed a favorable response. The patient`s general condition improved and he was discharged from the hospital. In the follow up, the patient showed a marked improvement.
    Conclusion
    Considering the prevalence of this disease in Iran, it should be kept in mind that presenting signs and symptoms may be non specific. Therefore reaching to final diagnosis in such a case is of particular importance.