فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1386)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1386)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 22,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/08/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • افسانه شریفیان، ناصح سیگاری، عزت الله رحیمی، کامبیز یزدانپناه صفحه 1
    زمینه و هدف
    اسپیرومتری در سه دهه اخیر بعنوان یک ابزار اصلی متخصصین ریه مطرح شده است. یکی از مواردی که استفاده از اسپیرومتری را با چالش مواجهه ساخته است، نوموگرام های متعدد و اعداد نرمالی است که از سوی مراجع مختلف به عنوان میانگین های طبیعی در نظر گرفته شده است. با توجه به مقادیر متفاوت بدست آمده، این مطالعه با هدف تعیین شاخص های نرمال تست عملکرد ریوی (اسپیرومتری) در مردم استان کردستان انجام شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی و جامعه آماری شامل کلیه افراد 15 تا 64 سال استان کردستان بود. روش نمونه گیری در مطالعه بصورت تصادفی چند مرحله ای و حجم نمونه 1589 نفر بود. جهت انجام اسپیرومتری قد و وزن افراد تعیین شده و اطلاعات دموگرافیک آنان در یک برگ چک لیست ثبت می گردید. سپس براساس شرایط استاندارد از افراد اسپیرومتری بعمل می آمد و در دستگاه ثبت می گردید و هر روز آخر وقت وارد رایانه می شد. داده های بدست آمده وارد نرم افزار آماری SPSS.Win شده و با استفاده از آمار توصیفی شامل فراوانی، میانگین و میانه نسبت به تجزیه و تحلیل داده ها اقدام می شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین ظرفیت حیاتی ریه (FVC) برای جامعه مورد بررسی 3.60±0.96 لیتر، در میان مردان 4.33±0.89 و برای زنان میانگین FVC، 3±0.46 لیتر بود. میزان FEV1 در مطالعه ما 3.74±0.82 برای مردان و 2.61±0.53 برای زنان بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه به نظر میرسد که مقدار نرمال FVC در مردم استان کردستان نسبت به مقادیر نرمال مراجع خارجی کمتر می باشد در حالیکه مقادیر FEV1 همخوانی دارد. به این ترتیب نسبت FEV1 به FVC افزایش می یابد، بنابراین مقادیر در تفسیر نتایج اسپیرومتری باید لحاظ شود. پیشنهاد می شود که مطالعات جامع تری به روش طولی در این منطقه انجام گردد.
    کلیدواژگان: اسپیرومتری، FVC، FEV1، جریان های ریوی
  • محمد کاظم غریب ناصری، عنایت انوری، محمد بدوی صفحه 9
    زمینه و هدف
    سس گیاهی انگلی از خانواده Convolvulaceae است که در طب سنتی ایران جهت درمان بعضی از اختلالات گوارشی استفاده می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر عصاره آبی میوه گونه cuscuta pentagona بر فعالیت انقباضی ایلئوم موش صحرایی به صورت درون تنی و برون تنی و نیز بررسی مکانیسم احتمالی آن می باشد.
    روش بررسی
    عصاره به روش دم کردن که منطبق با روش سنتی مصرف آن می باشد تهیه گردید. قطعه ایلئوم از موش بالغ نر نژاد ویستار جداگردید و در حمام بافت (10ml) حاوی محلول تایرود (37oC، pH7.4) و تحت 1 گرم کشش اولیه قرار داده شد و انقباضات آن به کمک ترانسدیوسر ایزوتونیک ثبت گردید. در مطالعات برون تنی انقباضات ایلئوم ناشی از کلرورپتاسیم و استیل کولین در غیاب و در حضور بعضی از مهارکننده ها و آنتاگونیست های مهم بررسی گردید. در مطالعات درون تنی نیز به گروه های مختلف موش ها، سالین، سه دوز مختلف عصاره و یا آتروپین تجویز شد و gastrointestinal transit اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت های تجمعی این عصاره (0.5 تا 8mg/ml) به صورت وابسته به غلظت انقباضات ایلئوم ناشی از کلرورپتاسیم (60mM) و استیل کولین (1mM) را کاهش داد (P<0.001). عملکرد ضد انقباضی عصاره ا اینکوبه کردن بافت (20 و یا 30 دقیقه) با فنتولامین (1mM)، پروپرانولول (1mM)، (100mM) L-NAME و نالوکسون (1mM) کاهش نیافت. در محلول تایرود بدون کلسیم، ایلئوم دپولاریزه شده (توسط کلرورپتاسیم 120mM)، با اضافه نمودن غلظت های تجمعی کلرور کلسیم (0.225 تا 3.6mM) انقباض وابسته به غلظت کلسیم را نشان داد. عصاره در غلظت های 2 و 4mg/ml به صورت وابسته به غلظت، انقباضات ناشی از کلرورکلسیم را کاهش داد (P<0.001). در مطالعه in vivo، تجویز خوراکی عصاره (250، 500 و 750 mg/kg) بعد از 4 ساعت بصورت وابسته به غلظت، gastrointestinal transit خوراک زغال را در موش صحرایی کاهش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که عصاره آبی میوه سس احتمالا با دخالت کانال های کلسیم و بدون دخالت رسپتورهای آدرنرزیک (a و b)، رسپتورهای اووپیوئیدی و نیز بدون تاثیرگذاری بر سنتزنیتریک اکساید سبب شل شدن ایلئوم موش صحرایی شده است. این مطالعه in vivo و in vitro نشان داد که عصاره میوه سس (Cuscuta pentagona)، فعالیت حرکتی ایلئوم موش صحرایی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: میوه سس، موش صحرایی، انقباض ایلئوم، زمان عبور معدی، روده ای
  • فرناز زند وکیلی، آویز رحیم زاده، فریبا فرهادی فر صفحه 21
    زمینه و هدف
    اینداکشن به معنای القای زایمان در مواردی که هنوز دردهای زایمانی وجود ندارد، می باشد. روش های متعددی جهت اینداکشن وجود دارد ولی شایع ترین و تا حدی ساده ترین روش که مورد استفاده قرار می گیرد، استفاده از اکسی توسین است. در آکادمیک ترین بیمارستان ها تقریبا در %20-30 از زایمان ها از اکسی توسین برای القای زایمان استفاده می شود. در کل دو رژیم درمانی اصلی اکسی توسین با دوز کم و دوز زیاد وجود دارد.
    این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش های درمانی اکسی توسین با دوزهای کم و زیاد در القای زایمانی زنان پرایمی گراوید با حاملگی گذشته از موعد انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مطاعات RCT بود. حجم نمونه شامل 60 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی و استفاده از تخصیص بلوک های تصادفی شده وارد مطالعه شدند. ضوابط ورود شامل زنان حامله پرایمی گراوید که تنها اندیکاسیون انجام القا در آنان، حاملگی گذشته از موعد بود که در دو گروه (n=30) رژیم القای با دوز زیاد و کم اکسی توسین جهت القای زایمان قرار گرفتند. داده های مورد نیاز با استفاده از روش مشاهده و پرسش از بیماران و مراجعه به پرونده گردآوری گردید.
    داده های بدست آمده پس از ورود به نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمونهای آماری ناپارامتریک X2 و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و P?0.05 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    دو گروه مورد مطالعه از نظر سن بیماران، سن حاملگی و میزان دیلاتاسیون قبل از شروع القا تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین مدت فاز فعال در گروه با دوز کم 249.29 دقیقه و در گروه با دوز زیاد 190.91 دقیقه بود (P>0.05)، میانگین زمان بستری تا فول شدن سرویکس در گروه با دوز کم 512.47 دقیقه و در گروه با دوز زیاد 449.95 دقیقه بود (P>0.05)، میانگین مدت زمان بستری تا زایمان در گروه با دوز کم 552.9 دقیقه و در گروه با دوز زیاد 512.16 دقیقه بود (P>0.05). عدم پاسخ به القا در دوز زیاد در %20 موارد و در گروه دوز کم در %33.3 موارد دیده شد (P>0.05). شایع ترین علت سزارین در هر دو گروه عدم پاسخ به القا بود (%46.1 در گروه دوز کم و %42.7 در گروه دوز زیاد). 2 مورد (%6.7) مرگ نوزاد در گروه با دوز کم دیده شد ولی در گروه دوز زیاد موردی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر روش تجویز اکسی توسین با دوز زیاد می تواند باعث کوتاه شدن مدت زایمان و مدت فاز فعال و کاهش میزان سزارین شود بدون آنکه اثرات مضر بر نوزاد داشته باشد اما باعث افزایش میزان هایپراستیمولاسیون می گردد، لذا انجام مطالعات تکمیلی جهت تایید این امر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: القای زایمان، اکسی توسین، زنان پرایمی گراوید
  • عباسعلی طاهریان، مهرداد دهقانیان، عباسعلی وفایی، حسن صادقی، حسین میلادی گرجی صفحه 28
    زمینه و هدف
    نتایج تعدادی از مطالعات قبلی نشان داد که عصاره آبی میوه گیاه رازیانه دارای اثرات متعددی است. هدف این پژوهش بررسی اثر میوه رازیانه بر درد حاد و مزمن (در مدل آزمون فرمالین) در موش سوری می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، موش های نر سوری نژاد آلبینو (42 سر در گروه های 7 تایی) با وزن 25 تا 30 گرم مورد استفاده قرار گرفتند. رازیانه (با دوزهای 100، 200، 500 و 1000 میلی گرم به ازا هر کیلوگرم وزن) یا هم حجم آن سالین به صورت داخل صفاقی 30 دقیقه قبل از آزمون فرمالین به همه موش ها تزریق شد. ملاک های ارزیابی درد در آزمون فرمالین شامل مدت زمان لیسیدن اندام و بالا نگهداشتن آنها در طی مراحل حاد (5 دقیقه اول) و مزمن (15 تا 40 دقیقه) بعد از تزریق فرمالین (25 میکرولیتر از محلول %5) در کف پای حیوان بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که عصاره آبی میوه گیاه رازیانه در همه دوزها به طور معنی داری زمان پاسخ دهی حیوانات به محرک های دردزا را در درد حاد و مزمن در مدل آزمون فرمالین کاهش می دهد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که عصاره آبی میوه گیاه رازیانه سبب کاهش درد حاد و مزمن (افزایش بی دردی) به دنبال تزریق فرمالین می شود. برای پی بردن به مکانیسم های ضددردی عامل فوق لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: درد حاد و مزمن، رازیانه، آزمون فرمالین، موش سوری
  • امیر حسین محوی، سید جمال الدین ابراهیمی، جعفر نوری، فروغ واعظی، لیلا ابراهیم زاده صفحه 36
    زمینه و هدف
    اگرچه فرآیندهای تصفیه اولیه و ثانویه وقتی که با گندزدایی تکمیل شده باشد، (تصفیه متداول فاضلاب) می تواند 85 درصد BOD و جامدات معلق و تقریبا همه موجودات بیماریزا را حذف نماید، لیکن بعضی از آلودگی ها از قبیل نیتروژن، فسفر، COD محلول و فلزات سنگین به میزان کمتری حذف می شوند.
    این امر خاصه وقتی که مقادیر زیادی از فاضلاب تصفیه شده به یک جریان آب سطحی با دبی کم یا اکوسیستم حساس تخلیه می شود مشکلی اساسی به حساب می آید. هدف از انجام این تحقیق بررسی کارایی روش الکترولیز جهت حذف فسفر از پساب تصفیه خانه های فاضلاب بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع تجربی- کاربردی بود و به این منظور پایلوتی در محل آزمایشگاه میکروبیولوژی آب و فاضلاب دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی تهران با ظرفیت 20 لیتر با جریان پیوسته، احداث گردید، راکتور در دبی ها، پتانسیل های الکتریکی و غلظت های مختلف پساب راهبری شد.
    یافته ها
    بکارگیری پلیت های آلومینیوم در آند به عنوان عامل فلوکه کننده در پساب در روش الکترولیز حذف فسفر را حدود 90.1 درصد نشان داد.
    نتیجه گیری
    می توان انتظار داشت فرآیند الکترولیز با مزایایی از قبیل هزینه های بهره برداری پایین، جنبه های بهداشتی و زیست محیطی مطلوب، حجم کم لجن تولیدی، بازده بسیار بالا، چشم انداز مطلوبی در حذف فسفر و دیگر مواد آلاینده مشابه از آب و فاضلاب بدست آورد.
    کلیدواژگان: الکترولیز، الکتروکواگولاسیون، حذف فسفر، پساب تصفیه خانه فاضلاب
  • شهلا ابوالحسنی صفحه 46
    زمینه و هدف
    بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه با استرسورهای متعددی روبرو می شوند و این عوامل استرس زا باعث ایجاد اضطراب در بیماران می گردند. اضطراب باعث افزایش کار قلب در بیماران قلبی می گردد. میزان زیاد اضطراب در بیماران قلبی در ارتباط با عوارض بیمارستانی بیشتر می باشد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر تحریکات حسی بر میزان اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بوده است.
    روش بررسی
    در پژوهشی شبه تجربی تعداد 90 بیمار در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در سه گروه 30 نفری ماساژ پشت، جایگزینی صدا و بدون مداخله تقسیم شدند. روش گردآوری داده ها مصاحبه و ابزار آن پرسشنامه بود. در ابتدای پژوهش با هر سه گروه مصاحبه شد و پرسشنامه در ابتدای پذیرش تکمیل گردید. در مورد گروه ماساژ پشت، ماساژ پشت به مدت دو روز و هر روز در دو نوبت انجام گردید. در گروه جایگزینی صدا، پخش نوار به مدت دو روز و هر روز در دو نوبت انجام شد. در پایان 48 ساعت اول پذیرش مجددا پرسشنامه تکمیل گردید. اعتبار و اعتماد علمی پرسشنامه از طریق اعتبار محتوی و آلفای کرونباخ انجام شد. داده های پژوهش با روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش تفاوت آماری معنی داری را در مورد میانگین نمرات اضطراب بعد از 48 ساعت بین سه گروه نشان دادد (P<0.01). همچنین از نظر میانگین تغییرات نمرات اضطراب بدو پذیرش با بعد از 48 ساعت بین سه گروه تفاوت آماری معنی دار مشهود بود (P<0.01).
    نتیجه گیری
    استفاده از تحریکات حسی مانند ماساژ پشت و جایگزینی صدا جهت کاهش اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تحریکات حسی، اضطراب، بیماران، بخش مراقبت ویژه قلب
  • مختار یعقوبی، عیسی محمدی، فضل الله احمدی صفحه 53
    زمینه و هدف
    کرامپ عضلانی یکی از مشکلات شایع بیماران همودیالیز در حین و بعد از دیالیز است. مهمترین علل آن را از دست دادن وزن خشک وهیپوناترمی و هیپوتانسیون ذکر می نمایند. در حالیکه مکانیسم آن دقیقا شناخته شده نیست ولی گرفتگی عضله و درد ناشی از آن به علت ایسکیمی ایجاد شده در عضله ارتباط داده می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بسته ورزشی طراحی شده ایزوتونیک و ایزومتریک در پیشگیری و تسکین کرامپ عضلانی در بیماران تحت همودیالیز انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی می باشد در این مطالعه 35 بیمار که حداقل یکبار کرامپ در حین دیالیز و در فاصله بین دو دیالیز تجربه می کردند شرکت داده شدند. نمونه ها شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به مرکز دیالیز شهر سنندج بوده است. قبل از مداخله، شدت درد ناشی از کرامپ عضلانی در حین دیالیز و منزل به وسیله ابزار استاندارد عددی درد به مدت دو هفته ارزیابی و ثبت گردید. سپس برنامه ورزشی ایزوتونیک و ایزومتریک با مشورت متخصصین فیزیوتراپ و طب فیزیکی و کارشناس ارشد تربیت بدنی طراحی گردید. این برنامه به مدت دو هفته بطور منظم برای بیماران اجرا گردید. بعد از اجرای برنامه ارزیابی های اولیه مجددا به مدت دو هفته همانند شرایط قبل از مداخله برای کلیه بیماران شرکت کننده به مدت دو هفته انجام و ثبت گردید. از آزمون آماری تی زوج و رتبه ای ویلکاکسون و همبستگی پیرسون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شدت کرامپ های عضلانی در بیماران همودیالیز در حین دیالیز و فاصله بین دو دیالیز بعد از انجام برنامه ورزشی طراحی شده به صورت معنی داری (P<0.001) کاهش پیدا نمود. در حالیکه همه بیماران شرکت کننده حداقل یکبار کرامپ را گزارش کرده بودند. بعد از انجام برنامه ورزشی در حین دیالیز (%48.66) و فاصله بین دو دیالیز (%16.1) بیماران کرامپ را گزارش کرده بودند.
    نتیجه گیری
    انجام برنامه ورزشی ایزوتونیک ایزومتریک در بیماران همودیالیز باعث پیشگیری و کاهش کرامپ عضلانی و شدت درد ناشی از آن می شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، ورزش، کرامپ عضلانی
  • پدیده عبادی، فخرالدین نقیب الحسینی صفحه 61
    زمینه و هدف
    کارسینوآمبریونیک آنتی ژن Carcinoembryonic Antigen (CEA) یکی از مارکرهای توموری است که بیان آن در بسیاری از سرطان های کولورکتال، معده، پانکراس، ریه و سینه زیاد می شود. مکانیزم دقیق آزاد شدن این آنتی ژن از سطح سلول به درون سرم بیماران سرطانی هنوز ناشناخته است. پروتئین کارسینوآمبریونیک آنتی ژن از طریق یک اتصال گلیکوزیل فسفاتیدیل اینوزیتول (GPI-anchor) به غشا سلولی متصل می شود. شواهدی مبنی بر دخالت آنزیم های فسفولیپاز اختصاصی در شکستن GPI اتصال و جداسازی CEA از سطح سلول ها وجود دارد. با توجه به این شواهد و داده ها، ما نقش احتمالی گلیکوزیل فسفاتیدیل اینوزیتول فسفولیپاز (GPI-PLD) D را در هیدرولیز و آزادسازی کارسینو آمبریونیک آنتی ژن بررسی کردیم.
    روش بررسی
    در این تحقیق، ما با به کار بردن RT-PCR بیان GPI-PLD در برخی از رده های سلولی آدنوکارسینومای کولورکتوم را نشان دادیم. میزان کارسینو آمبریونیک آنتی ژن آزاد شده توسط یکی از رده های سلولی سرطانی (LS-180) که مقادیر زیادی کارسینو آمبریونیک آنتی ژن را به طور خودبخود در محیط کشت رها می سازند را در حضور و عدم حضور مهارکننده ها و فعال کننده های اختصاصی این آنزیم، اندازه گیری کردیم.
    یافته ها
    بررسی بیان ژن به کمک RT-PCR نشان داد که GPI-PLD در این سلول ها بیان می شود. همچنین مقدار پروتئین CEA نیز در محیط کشت در حضور و عدم حضور مهارکننده ها و فعال کننده های اختصاصی این آنزیم، افزایش یا کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، شواهدی مبنی بر نقش آنزیم GPI-PLD موجود در این سلول ها به عنوان آنزیم موثر در آزادسازی کارسینوآمبریونیک آنتی ژن بدست آوردیم.
    کلیدواژگان: کارسینوآمبریونیک آنتی ژن (GOI، PLD، (CEA، اتصال گلیکوزیل فسفاتیدیل اینوزیتول
  • یدالله شکیبا، شهرام پروانه، علی مصطفایی* صفحه 77
    زمینه و هدف

    پروتئین مهارکننده تریپسین موجود در سویا با داشتن 181 اسید آمینه و دو باند دی سولفیدی تمایل خاصی به آنزیم تریپسین پانکراس دارد. این پروتئین که به میزان قابل توجهی در سویا وجود دارد، مقاومت بالایی در برابر حرارت و مواد شیمیایی از خود نشان می دهد. روش های متعددی مانند ترکیبی از روش های کروماتوگرافی، کروماتوگرافی جذبی با استفاده از فلزات و استفاده از الکتروفورز برای جداسازی این پروتئین مورد استفاده قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ابتدا پودر سویا با متانول چربی زدایی شد و بخش باقیمانده در آب دیونیزه عصاره گیری گردید. با روش رسوب در نقطه ایزوالکتریک پروتئین های ذخیره ای محلول حذف گردید. بخش غنی از مهارکننده تریپسین به ستون جذبی وارد شده و پس از شستشوی ستون و خارج نمودن پروتئین های متصل نشده، مهار کننده ترپیسین از ذرات ژل با کاهش دادن pH جدا و از نظر فعالیت و خلوص مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی پروتئین بدست آمده در SDS-PAGE خلوص بالای 99 درصد و وزن مولکولی 20KDa را نشان داد. مهارکننده تریپسین در SDS-PAGE در شرایط احیایی و غیر احیایی به صورت یک باند مشابه دیده شد که نشان دهنده تک زنجیره ای بودن این پروتئین است. اشباع نمودن ستون، افزایش ظرفیت تام ستون و انجام کروماتوگرافی در pH=6-8 بازدهی و خلوص پروتئین بدست آمده را افزایش داد.

    نتیجه گیری

    به وسیله این روش می توان در مدت زمان کم مقادیر قابل توجهی از مهارکننده تریپسین را با خلوص بسیار بالا جداسازی نمود. از ویژگی های دیگر این روش سادگی، عدم نیاز به دیالیز و یا بافر می باشد.

    کلیدواژگان: سویا، مهارکننده تریپسین، تریپسین، کروماتوگرافی میل ترکیبی
  • ثریا صالح گرگری صفحه 84
    زمینه و هدف
    نارسایی حاد کبد در دوران حاملگی ممکن است به علت هپاتیت حاد ویروسی فولمینانت، توکسیسیته کبدی به علت عوارض داروها و یا کبد چرب حاد حاملگی اتفاق بیافتد. کبد چرب حاد حاملگی یک بیماری نادر است که در سه ماهه سوم حاملگی اتفاق می افتد. میزان بروز این اختلال 1 مورد در 7000 تا 16000 حاملگی ها گزارش شده است. میزان مرگ و میر مادر حدود %18 و میزان مرگ و میر جنین %7-58 تخمین زده می شود. تشخیص سریع و درمان این بیماری باعث بهبود پیامدهای مادری و جنینی می شود.
    معرفی بیمار: بیمار خانمی 24 ساله گراوید یک با حاملگی ترم و شروع دردهای زایمانی به بیمارستان مراجعه و بستری گردید. بیمار هفت روز قبل از مراجعه به بیمارستان، تهوع و استفراغ داشته و متوجه زردی ملتحمه چشم هایش از سه روز قبل گردیده بود. براساس یافته های بالینی و آزمایشگاهی برای بیمار احتمال نارسایی حاد کبد در زمینه کبد چرب حاد حاملگی داده شد. بعد از تصحیح اختلالات انعقادی با FFP بیمار به علت دفع مکونیوم جنین و عدم پیشرفت تحت عمل سزارین قرار گرفت. در روز سوم بعد از عمل، بیمار دچار آسیت شکم و پلورال افیوزیون دو طرفه شد. با مراقبت های ویژه و درمان های نگهدارنده بعد از عمل جراحی، عملکرد کبدی بیمار بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    به تمام بیمارانی که با تهوع و استفراغ مداوم و یا درد اپی گاستر در سه ماه سوم حاملگی مراجعه می کنند، توصیه به ارزیابی تست های فونکسیون کبدی، تست های فونکسیون کلیوی و شمارش کامل سلول های خونی جهت رد تشخیص کبد چرب حاد حاملگی می شود.
    کلیدواژگان: کبد چرب حاد، حاملگی، آسیت، پلورال افوزیون
  • کیقباد قدیری، ماندانا افشاریان، سیاوش وزیری، فیض الله منصوری، صحبت الله نامداری صفحه 91
    زمینه و هدف
    تلقیح واکسن ب.ث.ژ در کنار فوایدی که دارد می تواند باعث عوارض گوناگونی گردد، که خطرناکترین آنها سل منتشر ناشی از واکسن است که عارضه نادری می باشد و معمولا نقض ایمنی زمینه ساز آن است. استئومیلیت هم یکی از عوارض آن است. تشخیص سریع و شروع درمان مناسب لازمه موفقیت در درمان سل منتشر ناشی از ب.ث.ژ می باشد.
    یافته ها (معرفی بیماران): مورد اول شیرخوار سه ماهه ای است که به علت تب، بی حالی و زخم در ناحیه اگزیلاری سمت واکسن ب.ث.ژ مراجعه نموده و تشخیص سل منتشر ناشی از واکسن در او داده شد و تحت درمان قرار گرفت. مورد دوم هم شیرخوار 7 ماهه ای است که با زخم و لنف آدنوپاتی ناحیه اگزیلاری سمت تلقیح واکسن و گردن و تورم بازوی راست مراجعه نمود و با تشخیص سل منتشر ناشی از واکسن و استئومیلیت ب.ث.ژ تحت درمان قرار گرفت. نقایص ایمنی مختلفی باعث این عوارض می شوند. در بررسی ما نقایص شناخته شده قابل تشخیص در کشور را نداشتند. در مطالعات جدید نقایص متعددی در مسیر گاماانتروفرون- انترکولین 12 شناخته شده اند که باعث سل منتشر ناشی از واکسن و برخی عوارض دیگر می شوند. با توجه به اینکه بیماران ما نقص ایمنی شناخته شده که باعث این بیماری شود را نداشتند، جز اختلالات مسیر گاماانتروفرون- انترکولین 12 می باشند.
    نتیجه گیری
    در صورت وجود لنفاآدنوپاتی و زخم در اگزیلاری مجاور تلقیح ب.ث.ژ باید معاینه کامل توسط پزشک انجام گردد تا سل منتشر و استئومیلیت را در بیماران رد نمود. بخصوص در صورتیکه تب خفیف طولانی، ارگانومگالی، عدم وزن گیری کافی و ضایعات جلدی همراه آن باشد.
    کلیدواژگان: سل، واکسن ب، ث، ژ، سل منتشر، استئومیلیت
|
  • Sharifian A. , Sigari N. , Rahimi E. , Yazhdanpanah K. Page 1
    Background And Aim
    In the last three decades, spirometry has become one of the main diagnostic tools in pulmonology. But different nomograms in different references has brought about challenges. The aim of this study was to obtain normal ranges of spirometry parameters in the people living in Kurdistan province.
    Materials And Methods
    This was a discriptive study, and included all 15 to 64 years old people of Kurdistan province. Sampling method was random and sample size encompassed 1589 people. Weight, height and demographic data of the subjects were recorded in check lists. Then spirometry was performed under standard conditions. Data were analyzed with SPSS soft ware using descriptive statistics including frequency, mean and standard deviation.
    Results
    The results of this study showed that the mean value for forced vital capacity (FVC) was 3.6 liters (CI=0.96%); 4.33 Lit for men (CI=0.89%), and 3 Lit for women (CI=0.46%). The mean FEV1 values were 3.74 (CI=0.82) and 2.61(CI=0.53) for men and women respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that the values for FEV1 are as the same as those of other references, but the values for FVC are lower. Therefore the normal ratio of FEV1/FVC increases, and should be considered while interpreting spirometry results.
  • Gharib Naseri M.K. , Anvari A. , Badavi M. Page 9
    Background And Aim
    Cuscuta pentagona (convolvulaceae) has been used in Iran for gastrointestinal disorders. The aim of the present study was to investigate the effect of Cuscuta pentagona fruit aqueous extract (CPE) on rat ileum contractility. Materiala and
    Methods
    The fruit extract was prepared according to the traditional method by boiling the fruits in distilled water. Ileum was dissected from adult male Wistar rat, mounted in an organ bath (10 ml) containing Tyrode solution (37ºC, pH 7.4). Ileal contractions were recorded under 1 g initial tension, by an isotonic transducer. In many in-vitro studies, potassium chloride and acetyl cholin induced contractions of rat ileum in the absence or presence of some antagonists had been assessed. In some in vivo studies gastrointestinal transit time in different groups of rats after administration of saline, three doses of fruit extract or atropine, had been measured.
    Results
    Cumulative concentrations of CPE (0.5-8 mg/ml) reduced the ileal contractions induced by KCl (60 mM) and ACh (1 µM) revealing a dose dependent effect (p<0.0001). The spasmolytic effect of CPFAE was not reduced after 20-30 minutes of tissue incubation with phentolamine (1µM), propranolol (1µM) L-NAME (100 µM) and naloxone (1 µM). In a Ca2+-free Tyrode solution the ileum depolarized by KCl, 120 mM was contracted by addition of cumulative concentration of CaCl2 (0.225 to 3.6 mM) but CPE (2 and 4 mg/ml) reduced the contractions in a dose dependent manner (p<0.0001). Furthermore, fruit extract in concentrations of 250, 500 and 750 mg/kg (p.o.) reduced the transit time of charcoal meal in small intestine in a dose dependent manner.
    Conclusion
    Our results suggest that the CPE spasmolytic effect is mediated via calcium channels without involvement of adrenoceptors (α and β) or opioid receptors or any influence on NO synthesis. The results of the present study showed that Cuscuta pentagona fruit aqueous extract reduces rat ileum motility in both in vivo and in vitro studies.
  • Zand Vakili F. , Rahimzade A. , Farhadifar F. Page 21
    Background And Aim
    Induction of labour means stimulation of uterus to increase the frequency, duration and strength of contractions. There are numerous methods for induction of labour, but use of synthetic oxytocin is the most common method. In the academic hospitals, approximately 20-30 percent of labours are induced by use of oxytocin. There are two regimens for oxytocin administration i.e. low-dose and high-dose oxytocin. This study was performed to determine the effect of high-dose versus low-dose oxytocin regimens to induce labour in post-term pregnancies in primigravid women.
    Material And Methods
    sixty pregnant women were entered into this prospective, randomized, double blind clinical trial. The patients were assigned into two groups by randomized block sampling. Our study included primigravid pregnant women for whom the only indication for induction of labour was post-term pregnancy. Patients were randomly assigned into two groups (n=30) and received oxytocin according to either a low-dose or high-dose protocol. The required Data were extracted by observation, patient interview and also patients` records. Statistical analysis was performed by means of X² and Mann-Whitney U tests. P value of <0.05 was considered statistically significant.
    Results
    There was no significant difference in the mean cervical dilatation, gestational age and maternal age before induction of labour in the 2 groups. Mean durations of active phase were 249.29 minutes and 191.91 minutes in the low-dose and high-dose groups respectively) p>0.05). The mean values for hospitalization time from admission to complete dilatation of cervix were 512.47 and 449.95 minutes in the low-dose and high-dose groups correspondingly. The mean time from admission to delivery was 552.9 minutes in the low-dose group versus 512.16 minutes in the high-dose group. Lack of response to induction encountered in 20% and 33.3% of the cases of high-dose and low-dose groups accordingly (p>0.05). The most common cause of cesarean section in the two groups was unresponsiveness to induction (46.1% in low-dose and 42.7% in high dose groups). We faced 2 cases of neonatal death (6.7%) in the low-dose group.
    Conclusion
    We conclude that high-dose oxytocin regimen shortens labour time. Therefore fewer cesarean sections are required and neonatal outcome will be better. Nonetheless the rate of hyperstimulation is more when high-dose oxytocin regimen is used.
  • Taherian A.A. , Dehghanina M. , Vafaei A.A. , Sadeghi H. , Miladi Gorgi H. Page 28
    Background And Aim
    Results of some of previous investigations showed that the aqueous extract of fruit of the Foeniculum vulgar (FV) has many medical effects. The aim of this study was to assess the role of Aquinus extract of fruit of FV on acute and chronic pain in formalin test in mice.
    Material And Methods
    In this study 42 male albino mice of 25-30 gr. weight were devided into 6 groups. FV (100, 200, 500 and 1000 mg/kg) and saline were injected intraperitoneally 30 min before formalin test. The criteria for pain assesment after injection of formalin 5% (25µl) in the right paw of the mice were the durations of licking and elavation of foot (5 min for acute pain and 15-40 min for chronic pain).
    Results
    The results of this study indicated that all doses of Fv have analgesic effect on pain in acute and chronic phases (p<0.05).
    Conclusion
    FV can reduce acute and chronic pain after formalin injection. Further studies are required to determine the mechanism(s) of inhibitory effect of FV on pain sensation.
  • Mahvi A.H. , Ebrahimi S.J. , Nouri J. , Vaezi F. , Ebrahimzadeh L. Page 36
    Background And Aim
    Although primary and secondary treatment processes when completed by disinfection can remove 85% of both BOD, SS and inactivate nearly all of the pathogenic microorganisms, few pollutants such as soluble COD, nitrogen, phosphorus, and heavy metals are not completely removed from effluent. This may be regarded as a cause of trouble when larger volumes of these effluents are discharged into a small flow or a sensitive ecosystem. The aim of this study was to determine the efficiency of electrolysis process in removal of phosphorus from the wastewater effluent of treatment plants.
    Materials And Methods
    This was an experimental study carried out by establishing a pilot reactor in the laboratory of water and wastewater microbiology of the school of public health (TUMS). The capacity of this reactor was 20 liters. The reactor was put into operation under different conditions of influent flows, electrical potentials and pollutants concentrations. In all of these experiments, flow was continuous.
    Results
    All plates embedded in anode pole as a flocculating agent, revealed a 90% removal of phosphorous.
    Conclusion
    The future of electrolysis process for removal of phosphorous and other similar pollutants from effluents will be promising. Application of this technology can lead to a much more perfect and economical wastewater treatment with no (or less) sludge production and a favorable environmental health condition.
  • Abolhasani Sh Page 46
    Background And Aim
    Patients hospitalized in coronary care unit experience various stressful events which may lead to anxiety in the patients. Anxiety affects recovery and disease prognosis. The object of this study was to determine the effects of music and massage therapy on anxiety in the patients hospitalized in the coronary care unit of selected hospitals of Isfahan University of medical sciences.
    Materials And Methods
    In a Quasi experimental research 90 patients were selected by simple method and were divided into 3 equal groups: back massage, music and non-intervention groups. A questionnaire was designed to register required information. All three groups were interviewed at the beginning of the research and the questionnaires were completed at the time of admission. In the massage group, massage was used for two days, each day for two times. In the music group, cassette tape was broadcast two times a day for two days. The questionnaires were completed once again at the end of the first 48 hours of admission. Statistical analysis was performed by means of SPSS software using one-way ANOVA.
    Results
    The results of this study showed significant statistical differences in the mean scores of anxiety after 48 hours among the three groups. Also there was a significant difference in the mean score changes of anxiety at the time of admission and after 48 hours.
    Conclusion
    Music and massage therapy are effective methods for reducing anxiety of the patients in the coronary care unit.
  • Yaghobi M. , Mohammadi E. , Ahmadi F. Page 53
    Background And Aim
    Muscle cramp is one of the common complications of hemodialysis. Muscular contractions, called cramps, typically occurs in the lower extremities. The three most important predisposing factors are (a) hypotension, (b) low dry weight, and (c) use of low sodium dialysis solution. The aim of this study was to assess the effects of isotonic and isometric exercises on the frequency and intensity of hemodialysis induced cramps.
    Materials And Methods
    This was a clinical trial study and included 35 patients who had experienced, at least one episode of muscle cramp during hemodialysis and at the interval between two dialysis. In a period of 2 weeks severity of pain due to muscular cramp before and after exercise was recorded. Then isometric and isotonic exercises, recommenced by a consultant physiotherapist, was planned and performed by the patients for 2 weeks. The same variables again were assessed for 2 weeks. Data were analyzed by means of paired T- test, wilcoxon and correlate bivariate Pearson using SPSS win soft ware.
    Results
    The severity and frequency of dialysis induced muscular cramps significantly decreased during and between 2 dialyses (p<0.001). While all the patients had experienced at least one episode of muscular cramp; after the exercise muscular cramps occurred with less severity during dialysis in 48.5% and at the interval between 2 dialyses in 16.1% of the subjects.
    Conclusion
    Isotonic and isometric exercises can prevent and decrease muscular cramping pain in the dialysis patients.
  • Ebadi P. , Naghib Al-Hosseini F. Page 61
    Background And Aim
    Carcinoembryonic antigen (CEA) is one of the most frequently used tumor markers which is over-expressed in a variety of human cancers with epithelial origin such as colorectal, gastric, pancreatic, lung and breast cancers. The precise mechanism by which CEA is released from the cell surface into serum in cancer patients has not been clarified so far. CEA is attached to the plasma membrane by a glycophosphatidyl inositol (GPI) anchor. There have been some evidences indicating a possible role for involvement of an enzyme in CEA release from the cell surface. The GPI-anchor is a substrate for specific phospholipases. According to these information, we investigated the possible role of GPI-specific PI-PLD (GPI-PLD) in hydrolysis and CEA release.
    Materials And Methods
    We have, therefore, used reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) to verify GPI-PLD expression in some cell lines of colorectal adenocarcinoma. The amount of CEA released from a high CEA producing cell line in the presence or absence of specific activators/inhibitors of this enzyme was measured.
    Results
    Using RT-PCR, expression of GPI-PLD gene in these cell lines can be demonstrated. The amount of CEA released from high producing cell lines are increased or decreased in the presence or absence of specific activators/inhibitors.
    Conclusion
    According to this study there are evidences implicating the role of GPI-PLD enzyme in releasing CEA from the surface of the cells of colorectal carcinoma.
  • Shakiba Y., Mostafaie A. , Parvaneh Sh. Page 77
    Background And Aim

    soybean trypsin inhibitor, a single chain protein with 181 amino acids and two disulfide bonds, has special tendency for pancreatic trypsin enzyme. This protein exisits in soybean abundantly and showes high resistance to heating and chemicals. Various procedures such as combination of different chromatographic methods, immobilized metal affinity chromatography and preparative electrophoresis have been used to purify this protein.

    Materials And Methods

    Pulverized soybean was defatted with methanol and the reminder was extracted after being solved in dionized water. Storage proteins in solution was eliminated by use of isoelelctric precipitation method. Trypsin inhibitor riched fraction was adsorbed on an affinity column with trypsin as the ligand. After washing unbonded proteins, trypsin inhibitor was eluted from the collumn by decreasing pH. Purity and activity of the inhibitor was assessed by SDS-PAGE and an spectrophotometric method, respectively.

    Results

    SDS-PAGE demonstrated a protein with a single band and molecular weight of 20 KDa with purity of more than 99 percent under reducing and non-reducing conditions. Activity of the purified inhibitor protein was 3600 TIU/mg. The results showed that overloading of the affinity collumn to gether with chromatography at pH of 6 to 8 increased the purity.

    Conclusion

    The proposed method is simple and efficient for preparation of large amounts of pure trypsin inhibitor. In addition, this method does not need any further steps such as dialysis.

  • Saleh Gargari S. Page 84
    Background And Aim
    Acute liver failure may be caused by fulminant viral hepatitis, drug-induced hepatic toxicity, or acute fatty liver of pregnancy. Acute fatty liver of pregnancy is a rare condition that is estimated to affect 1 in 7000 to 16000 pregnancies in the third trimester of pregnancy. The maternal mortality rate has been estimated to be 18%, and neonatal mortality rates have ranged from 7% to 58%. Early diagnosis and treatment, will improve the consequences of the disease in fetuses and mother.Case Report: A 24-year old women, gravid 1, was admitted in our hospital with term pregnancy because of labour pain, nausea, vomiting and jaundice. Diagnosis of acute fatty liver of pregnancy was made in this case on the basis of the clinical and para clinical findings. After correction of the coagulation defect with 3 units of FFP, caesarean section was performed because of lack of progression of labour and presence of meconium stain in amniotic fluid. 3 days after the operation, the patient developed ascites and bilateral pleural effusion. Intensive care and supportive measures after caesarean section led to improved hepatic function.
    Conclusion
    We recommend evaluation of liver and kidney function tests and a complete blood count in all patients with nausea, persistent vomiting, or epigastric pain in the third trimester of pregnancy to rule out the diagnosis of acute fatty liver of pregnancy.
  • Ghadiri K. , Afsharian M. , Vaziri S. , Mansouri F. , Namdari S. Page 91
    Background And Aim
    Although BCG vaccination has many benefits, it can cause multiple complications. Disseminated TB is the most severe but rare complication of BCG vaccination. Osteomyelitis is another important complication. Usually these complications are due to a defect in immune system. Rapid diagnosis and treatment can be life saving.
    Results
    The first case was a 3 month old boy that was admitted in hospital because of fever, lethargy and fistula in the right axillary area at the site of BCG vaccination. The second one was a 7 month old boy with an ulcer and a fistula at the site of BCG vaccination and chest wall. Diagnosis of disseminated TB was made by biopsy and culture. All immunologic investigations, except interleukin 12-gamma interferon pathway, were normal.
    Conclusion
    When a child presents with lymphadenopathy and ulcer near the site of BCG vaccination, the physician must perform a complete physical examination to exclude diagnosis of disseminated TB, especially in the presence of long term low grade fever, organomegally, skin lesions and lack of weight gain.