فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1387)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 47، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فردین فتحی، عباس جعفری کرمانی، مرتضی ابوذری، مسعود علاسند، صلاح الدین احمدی، محمد جعفر رضایی، آرش پولادی صفحه 1
    زمینه و هدف
    سلولهای بنیادی عصبی در نواحی مختلفی از سیستم عصبی مرکزی در حال تکامل و بالغ وجود دارند. این سلولها تمایز نیافته بوده و علاوه بر تجدید خود، قادرند سلولهای عصبی و گلیال را تولید کنند. علاوه بر تولید انواع مختلفی از سلولهای عصبی، سلولهای بنیادی عصبی قادر به تولید سلولهای سایر بافتها نیز می باشند. در این مطالعه سلولهای بنیادی عصبی از مغز جنین و موش بالغ جداسازی شده و توانائی آنها به سلولهای اندوتلیال مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    سلولهای بنیادی عصبی از دیواره طرفی بطن طرفی مغز موش بالغ و نیز قشر مغز جنینهای موش جداسازی گردید و در محیط کشت DMEM-F12 عاری از سرم و حاوی فاکتورهای رشد bFGF و EGF و مکمل B27 کشت داده شدند. جهت القای تمایز، سلولها در محیط کشت حاوی 10 درصد سرم جنین گاوی و دیشهای کشت آغشته به فیبرونکتین کشت داده شدند. از ارزیابی های ایمونوسیتوشیمی، RT-PCR و Tube Formation Assay جهت ارزیابی سلولهای تمایز یافته استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مشاهدات انجام شده در این پژوهش نشان داد که کشت سلولهای بنیادی عصبی جنینی در دیشهای آغشته به فیبرونکتین و محیط کشت تمایزی محتوی 10 درصد سرم جنینی گاوی منجر به القای تمایز سلولهای بنیادی عصبی جنینی به سلولهای اندوتلیال می شود. موقعی که سلولهای تمایز یافته به ماتریکس خارج سلولی یا ماتری ژل منتقل شدند ساختارهای شبه مویرگی که از مشخصه های سلولهای اندوتلیال است را تشکیل دادند. نتایج ارزیابی های ایمونوسیتوشیمی و RT-PCR نشان داد که سلولهای تمایز یافته قادر به جذب لیپوپروتئین با چگالی پائین و بیان ژنهای CD31، VE-cadherin و Flk-1 بوده و نیز به BS-1 Lectin متصل می شوند. بر خلاف سلولهای بنیادی عصبی جداسازی شده از مغز جنین موش، سلولهای جداسازی شده از مغز موش بالغ به سلولهای اندوتلیال تمایز پیدا نکردند.
    نتیجه گیری
    سلولهای بنیادی عصبی جداسازی شده از مغز جنین موش و مغز موش بالغ در تمایز به سلولهای اندوتلیال رفتار مشابهی را از خود نشان نمی دهند
    کلیدواژگان: سلولهای بنیادین عصبی، سلولهای اندوتلیال، ساختارهای شبه مویرگی، تمایزسلولی
  • گاباپنتین و علائم ترک در درمان بیماران وابسته به مواد مخدر
    غلامرضا خیر آبادی، منصور رنجکش، محمدرضا مرآثی، مهرداد صالحی صفحه 13
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر گاباپنتین بر کنترل علائم ترک در بیماران وابسته به مواد مخدر که بصورت سرپایی تحت رژیم ترک مواد مخدر هستند.
    روش بررسی
    مطالعه دوسوکور، تصادفی، از نوع پلاسبو- کنترل که در مرکز تخصصی ترک اعتیاد سرپایی بیمارستان نور شهر اصفهان بر روی 40 بیمار سرپایی، 37 مرد و 3 زن، سن بین 61-21 سال که براساس معیارهای DSM-IV وابسته به مواد مخدر بودند انجام شده ودرگروه درمان روزانه900 میلی گرم گاباپنتین به درمان روزمره که بصورت سم زدایی به کمک متادون Methadone-Assisted Detoxification (MAD) بوده است اضافه شد. شدت علایم مختلف ترک مواد اپیوئیدی بوسیله (SOWS) Subjective Opiate Withdrawal Scale در شش مرحله اندازه گیری شد.
    یافته ها
    علی رغم برتری نسبی گاباپنتین در کنترل ترک بعضی از نشانه های ترک، اختلاف معنی داری بین دو گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    افزودن روزانه 900 میلی گرم گاباپنتین به رژیم درمانی MAD در ترک مواد مخدر ارجحیت معنی داری نسبت به پلاسبو در کنترل این علایم ندارد.
    کلیدواژگان: گاباپنتین، وابستگی به مواد، علایم ترک، اپیوئید
  • بهزاد احسن، محمد صالح واحدی، شعله شامی، مهدی طیبی آراسته صفحه 21
    زمینه و هدف
    جهت انجام سالم الکتروشوک درمانی(ECT)، بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرند. نوع هوشبر مصرفی جهت القاء بیهوشی در ECT می تواند بر روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و زمان ریکاوری از بیهوشی تاثیر بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر افزودن رمی فنتانیل به پروپوفل در القاء بیهوشی در ECT به روی طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیک و سرعت ریکاوری از بیهوشی انجام شد.
    روش بررسی
    بیست بیمار ASA، I، II مراجعه کننده به بخش روانپزشکی کاندید ECT به صورت تصادفی در دو نوبت درمان ECT متوالی به صورت بینابینی رمی فنتانیل - پروپوفل یاسالین - پروپوفل دریافت کردند. ECT با الکترود دو طرفه بعد از تزریق آتروپین mg) 5/0)، رمی فنتانیل 50 میکروگرم (گروه مطالعه) یا سالین3 سی سی (گروه کنترول) و پروپوفل mg/kg) 1، ساکسنیل کولین mg/kg) 5/0) و به دنبال آن تهویه کمکی با ماسک و اکسیژن 100% انجام شد. فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب قبل از القاء بیهوشی و در دقایق 1، 5 و 10 بعد از اتمام بیهوشی اندازه گیری و ثبت شدند. همچنین طول مدت تشنج، زمان بازکردن چشمها به پیشنهاد، زمان نشستن بیماران بدون کمک و زمان راه رفتن به میزان 10 متر بدون کمک در بیماران اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از تستهای T test و ANOVA آنالیز شدند. p<0.05 از لحاظ آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    افزایش فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان قلب به دنبال ECT در هر دوی روش ها روی داد ولی این افزایش در گروه کنترل در زمانهای مختلف بطور معنی داری از گروه مطالعه بیشتر بود. طول مدت تشنج در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. زمان بازکردن چشمها به پیشنهاد و زمان نشستن بدون کمک در دو گروه مشابه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان دادن که افزودن رمی فنتانیل به پروپوفل در القاء بیهوشی در ECT به روی طول مدت تشنج و سرعت ریکاوری از بیهوشی اثری ندارد ولی تغییرات همودینامیک در پاسخ به شوک را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: پروپوفل، رمی فنتانیل، الکتروشوک درمانی، تشنج
  • مهتاب عطارها، نسرین روزبهانی، پارسا یوسفی صفحه 28
    زمینه و هدف
    کولیک بصورت گریه بیش ازحد شیرخواران سالم طی ماه های اول زندگی یافته شایعی بوده و معمولا در شیرخواران کمتر از 4 ماه اتفاق می افتد، گیاهان مختلفی اعم از بابونه، شوید، رازیانه و نعناع در درمان کولیک شیرخواران بکار می روند، ولی گیاه شناسان رازیانه را بیش از بقیه توصیه می کنند. از آنجائیکه تاکنون درمان قطعی کولیک شیرخواران مشخص نشده و داروهای شیمیایی عوارض متعددی دارد، بر آن شدیم تا تاثیر عصاره رازیانه و شربت گریپ واتر (درمان روتین) را بر کولیک شیرخواران مقایسه کنیم.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمائی بود که بر روی 80 شیرخوار با حداکثر سن 4 ماه؛ که به کلینیک اطفال بیمارستان امیرکبیر اراک مراجعه می کردند انجام گرفت؛ بیماران بدو گروه مساوی تقسیم شده، پس از تشخیص کولیک توسط متخصص اطفال میانگین مدت گریه شیرخوار قبل از مداخله سنجیده شده و در یکی از سه حالت زیر قرار گرفت: کمتر از 60 دقیقه، 120-60 و بیش از 120 دقیقه؛ به گروه مداخله قطره رازیانه به میزان یک قاشق چایخوری 3 بار در روز به نوزاد کمتر از یکماه و یک قاشق مرباخوری 3 بار در روز به شیرخوار 6-1 ماهه و به گروه شاهد شربت گریپ واتر به همین میزان بمدت یک هفته داده شد، روز 3 و 7 پس از شروع درمان؛ مجددا این میانگین در طی 24 ساعت محاسبه و با قبل از درمان مقایسه گردید. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری SPSS آنالیزگردی د؛ در این پژوهش از تستهای آماری K.S، Leven، Mann-Wittny، x2 استفاده شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله در گروه رازیانه طول مدت گریه شیرخواران در شبانه روز به قرار ذیل بود 1/56% کمتر از 60 دقیقه، 6/36% بین 120-60 و 3/7% بیش از 2 ساعت، در گروه گریپ واتر: 4/63% کمتر از یکساعت، 3/29% بین 2-1 ساعت و 3/7% بیش از 2 ساعت بود؛ از نظر طول مدت گریه شیرخوار در شبانه روز بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. پس از مداخله در روزهای 3 و 7 در گروه رازیانه طول مدت گریه شیرخواران در 24 ساعت در مقایسه با قبل از درمان از نظر آماری معنی دار بود (05/0، 004/0= p)، در هیچ نوزاد و شیرخواری گریه بیش از 2 ساعت گزارش نشد در روز سوم و هفتم درمان در گروه گریپ واتر طول مدت گریه شیرخواران، از نظر آماری در مقایسه با قبل از مداخله معنی دار بود (002/0، 037/0 p=)، گریه شیرخوار بیش از 2 ساعت گزارش نشد، از نظرکاهش میزان گریه نسبت به قبل از مداخله دو گروه با هم اختلاف معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش عصاره رازیانه نیز همانند شربت گریپ واتر در بهبود و کاهش علائم کولیک شیرخواران موثر است، بنابراین می توان از آن بعنوان یک روش بی خطر، موثر و کم هزینه در درمان کولیک شیرخواران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کولیک شیرخواران، عصاره رازیانه، شربت گریپ واتر
  • کامران منصوری، علی مصطفایی، زینب شیروانی، علی بید مشکی پور صفحه 36
    زمینه و هدف
    برای تجزیه ماتریکس خارج سلولی جداسازی و کشت اولیه سلولها از آنزیمهای پروتئولیتیک بخصوص کلاژناز برای هضم بافت استفاده می شود. یافتن پروتئاز جایگزین کلاژناز در منابع گیاهی یا جانوری که راحت تر و با هزینه کمتر تخلیص گردد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین علت در مطالعه حاضر از آنزیم اکتینیدین که به وفور در میوه کیوی یافت می شود، جهت جداسازی سلولهای اپی تلیال تیموس موش صحرایی استفاده شد.
    روش بررسی
    آنزیم اکتیندین تخلیص شده از میوه کیوی در دامنه غلظت 1 تا 10 میلی گرم در میلی لیتر و زمان 3، 4 یا 5 ساعت برای جداسازی سلولهای اپی تلیال تیموس موش صحرایی استفاده شد و سلولهای اپی تلیال تیموس جداشده در پلیت کلاژن دار همراه محیط کشت willams E کشت داده شدند. درصد زنده ماندن سلولهای اپی تلیال با استفاده از تست تریپان بلو و مرفولوژی سلولها در مراحل کشت پس از رنگ آمیزی پاپا نیکولا بررسی شد.
    یافته ها
    اکتینیدین در غلظت 4 میلی گرم در میلی لیتر در مدت زمان 4-5/3 ساعت ماتریکس خارج سلولی تیموس موش بزرگ را هضم و سلولهای اپی تلیال تیموس را بطور مطلوب جدا نمود. درصد بقای سلولهای جدا شده 95-90 درصد تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    آنزیم اکتینیدین میوه کیوی در مقایسه با کلاژناز، پروتئاز مناسبی برای جداسازی سلولهای اپی تلیال تیموس موش و احتمالا سایر حیوانات است. لذا با توجه به سادگی و کم هزینه بودن اکتینیدین، این آنزیم جایگزین مناسبی برای کلاژناز به هدف جداسازی سلولهای اپی تلیال تیموس و کشت این سلولها است.
    کلیدواژگان: اکتینیدین، سلولهای اپی تلیال تیموس، کشت اولیه، کلاژناز
  • محمد صالح هژیر، نجم الدین صنوبر طاهایی، کیومرث رشیدی، مهندس رضا رضایی، مهندس حسن شیخی صفحه 44
    زمینه و هدف
    آفلاتوکسین ها متابولیست های سمی قارچها هستند که توسط گونه های مختلف اسپرژیلوس تولید می شوند. این سموم در ایجاد بیماری هایی از قبیل سرطان کبد، هپاتیت مزمن وسیروز نقش بسیار مهمی دارند، هدف از این مطالعه تعیین میزان آفلاتوکسین M1 در شیر خام جمع آوری شده برای شرکت شیر پاستوریزه سنندج می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از شیرهای خام جمع آوری شده مناطق مختلف استان کردستان و تهران بطور تصادفی 84 نمونه در فاصله زمانی دو هفته در اسفند ماه 85 انتخاب گردید، بعد از سانتریفوژ کردن نمونه ها بخش فوقانی شیر سانتریفوژ شده که شامل چربی های شیر بوده خارج و کنار گذاشته شد و بخش پائینی شیر سانتریفوژ شده فاقد چربی با روش الیزا و با کیت مخصوص ساخت کارخانه Tecna S.r I، نمونه ها آنالیز و مقدار آفلاتوکسین آنها تعیین شد. آزمون مورد استفاده در تحلیل داده ها، آنالیز واریانس بود.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد تعداد 77 نمونه (65/91%) از کل نمونه ها به آفلاتوکسین M1 آلوده و 7 نمونه فاقد آفلاتوکسین بودند، همچنین در 67 نمونه (77/79%) مورد آزمایش مقدار آفلاتوکسین در حد استاندارد و در 17 نمونه (23/20%) مقدار آفلاتوکسین از حد مجاز استاندارد اروپا بالاتر بود. بین میزان آلودگی شیر در مناطق مختلف به سم آفلاتوکسین M1 با 001/0 p< تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    حضور آفلاتوکسین در لبنیات یک مشکل بسیار جدی و مهم برای سلامت عمومی است؛ مخصوصا نوزادان و کودکان که بیشترین مصرف کننده این محصولات بشمار می روند. برای کاهش میزان آفلاتوکسین در شیر؛ کنترل تغذیه دامهای شیرده که به نوعی از شیر آنها استفاده می شود از لحاظ آلودگی به آفلاتوکسین M1 باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، شیر خام، کردستان، تهران
  • شهره خورشیدی، مهدی حقی، محمدعلی حسین پور فیضی، محمد امین بخش، عباسعلی حسین پور فیضی، ناصر پولادی صفحه 51
    زمینه و هدف
    بتاتالاسمی، شایع ترین ناهنجاری آتوزومی مغلوب می باشد و بیش از 200 نوع جهش مختلف در ژن بتاگلوبین شناخته شده که موجب عدم تولید b 0) تالاسمی (و یا کاهش تولید زنجیره بتاگلوبین b +) تالاسمی (می گردد. از آنجایی که جمعیت ایران ترکیبی از گروه های نژادی مختلف می باشد، لذا تعیین شیوع و پراکندگی این جهش ها در نقاط مختلف کشور امری الزامی است. بنابراین، در این مطالعه طیف جهش های بتا تالاسمی در بیماران کرد استان کردستان وآذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    DNA استخراج شده از 110 کروموزوم، مربوط به 55 فرد کرد مبتلا به بتا تالاسمی ماژور با استفاده از روش های ARMS-PCR و SSCP و تعیین توالی به منظور شناسایی جهش ها بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جهش IVS-II-1(G ® A) با فراوانی 31% شایع ترین جهش در مطالعه ما بود و جهش FSC8/9(+G) با فراوانی 19% دومین جهش شایع بود. جهش های دیگر عبارت بودند از: IVS-I-110(G ® A)، FSC8(-AA)، IVS-I-5(G ® C)، FSC36/37(-T)، FSC5(-CT)، FSC44(-C)، IVS-I-1(G ® A)، IVS-I-128(T ® G) و +22UTR (G ® A). همه این جهش ها 79% جهش های این منطقه را شامل می شود و هنوز 21% از آنها ناشناخته باقی ماندند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که شباهت ها و تفاوت هایی بین این منطقه با مناطق دیگر ایران و کشورهای همسایه وجود دارد. بنابراین تعیین جهش های بتا تالاسمی این منطقه به طور مجزا، در برنامه های پیش از تولد می تواند مفید و ضروری باشد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی، جهش، کرد
  • محمد علی خوشنویس، سهیل نجفی، مهری فرخ ذره بینان، سیروس شهسواری صفحه 59
    زمینه و هدف
    بیماری های مزمن انسدادی ریه شامل دو بیماری آمفیزم و برونشیت مزمن بوده و به ترتیب چهارمین و پنجمین علت مرگ و میر در خانمها و آقایان است. درمان این بیماران اغلب با استفاده از داروهای شیمیایی انجام می گردد که مصرف آن با عوارض گوناگون و هزینه های گزاف همراه است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش بازتوانی ریوی شامل تمرینات تنفسی و ورزش هوازی اندامهای تحتانی بر حجم بازدمی فعال در ثانیه نخست (FEV1) و حداکثر حجم اکسیژن مصرفی (Vo2max) مبتلایان به بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی و از نوع کار آزمایی بالینی تصادفی شاهددار است. تعداد نمونه ها در این پژوهش 58 نفر بود که 20 نفر در گروه تمرینات تنفسی، 20 نفر در گروه ورزش هوازی و 18 نفر در گروه شاهد قرار داشتند. طول مدت مطالعه هشت هفته در نظر گرفته شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای t زوج، آنالیز واریانس و post hoc LSD استفاده گردید.
    یافته ها
    بعد از مداخله اختلاف میانگین FEV1 و Vo2max بیماران گروه های تمرینات تنفسی و شاهد از نظر آماری معنی دار نبوده و اختلاف میانگین FEV1 (01/0 > p) و) Vo2max 001/0 > p) گروهه ای ورزش هوازی و شاهد معنی دار می باشد. در گروه شاهد اختلاف میانگین FEV1 و Vo2max قبل و بعد از مطالعه معنی دار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    در امر بازتوانی ریوی، ورزش هوازی اندامهای تحتانی در مقایسه با تمرینات تنفسی میزان FEV1 و Vo2max بیماران COPD را بیشتر ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: تمرینات تنفسی، ورزش هوازی اندامهای تحتانی، تهویه ریوی، حداکثر حجم اکسیژن مصرفی، بیماریهای مزمن انسدادی ریه
  • وسیله کشنده کال استخوانی برای طویل کردن استخوانهای کوتاه دست و پا
    کمال سید فروتن، حمید کریمی اصطهباناتی، محمد جواد فاطمی، فاطمه رجبی صفحه 68
    زمینه و هدف
    این مطالعه به منظور بررسی نتایج طویل کردن استخوان با روش کشش کال استخوانی در انگشتان بعلت تروما آمپوته شده ویا استخوانهای فالانکس و متاتارس و متاکارپ که بطور مادرزادی کوتاه هستند انجام شده است. در این مطالعه طراحی جدیدی از دستگاه الیزارف برای کشش کال استخوانی مورد استفاده قرار گرفت.
    روش بررسی
    46 بیمار (20 زن و 26 مرد) با کوتاهی استخوان در دست و یا پا، تحت درمان با این روش قرار گرفتند. (میانگین سنی 17 سال از 4 تا 23 سال)، 67% از بیماران ما بعلت آمپوتاسیون تروماتیک دچار کوتاهی استخوان بودند. مدت پیگیری بیماران 56 ماه بود.
    یافته ها
    میانگین طول استخوانهای فالانکس، متاکارپ یا متاتارس قبل از عمل 31 میلی متر (از 35-30 میلی متر) و میانگین طول طویل شده 16 میلی متر (از 15 تا 27 میلی متر) بود، یعنی بیش از 50% افزایش طول ایجاد شد. میانگین مقیاس التیام healing index ratio 53/5 روز بر میلی متر بود. پس از طویل شدن نیازی به پیوند استخوان نبود. عوارض مشاهده شده در این مطالعه شامل عفونت مجرای پین 5/2% و اسکارهیپرتروفیک در قسمت پشتی پا 5/8% و خشکی قابل برگشت در مفاصل 5/9% بود. عوارض عصبی 1% و درد استخوانی 12% بود.
    نتیجه گیری
    کشش کال استخوانی روش موثر و قابل اعتمادی برای طویل کردن استخوانهای فالانکس، متاکارپ و یا متاتارس کوتاه است. در این روش همچنین نیازی به بازسازی پریوست بافت استخوانی نیست. دستگاه کشنده قابل اعتماد بوده و برای کشش کال استخوانی Callotasis بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: کشش استخوانی، متاکارپ، متاتارس، استخوانهای فالانگر
  • اعظم علوی، علی ضرغام صفحه 77
    زمینه و هدف
    درد یک مشکل بهداشتی و یک جزء اصلی زندگی به خصوص در کودکان می‎باشد. بسیاری از کودکان به ویژه کودکان مبتلا به بیماری های مزمن همچون تالاسمی از درد پروسیجرهای درمانی رنج می‎برند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر حباب سازی بر شدت درد رگ گیری در کودکان مبتلا به تالاسمی انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش مطالعه ای تجربی از نوع کارآزمایی بالینی یک سو کور، با استفاده از طرح متقاطع یک گروهی و دو مرحله ای می باشد. در این مطالعه تعداد 32 کودک مبتلا به تالاسمی در گروه سنی 12-5 سال که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به روش آسان انتخاب شدند و هر آزمودنی به صورت تصادفی در دو مرحله تحت دو روش حباب سازی و عادی قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادها مقیاس اوچر بود، روایی و اعتماد مقیاس اوچر طی مطالعات مختلف تایید شده است. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری تی زوج و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که میانگین شدت درد بر اساس مقیاس عددی در روش حباب سازی 88/6، روش عادی 81/17 و بر اساس مقیاس فتوگرافیک در روش حباب سازی 44/0 و در روش عادی 19/1 بود. نتایج آزمون تی زوج و ویلکاکسون نشان داد که بین شدت درد در روش های انحراف فکر و روش عادی تفاوت معنی دار (001/0 p<)وجود داشت.
    بحث: نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد که روش حباب سازی باعث کاهش درد ناشی از رگ گیری می شود. با توجه به اقتصادی تر بودن روش حباب سازی، استفاده نمودن از تکنیکهای مختلف انحراف فکر توسط پرستاران در حین رگ گیری، موجب ارتقاء سطح کیفیت زندگی کودکان مبتلا به تالاسمی شود
    کلیدواژگان: درد در کودکان، حباب ساز ی، رگ گیری
  • میترا غلامی، حامد محمدی، احمدی عامری، مرتضی رحیمی صفحه 83
    زمینه و هدف
    کروم از عناصر انتقالی گروه 6 و بیست و یکمین عنصر فراوان در طبیعت است که بطور گسترده ای به دو حالت 3+ و 6+ ظرفیتی وجود دارد. نوع شش ظرفیتی آن بسیار سمی است. صنایع آبکاری سهم بسزایی در ورود کروم به داخل محیط زیست دارند. هدف از انجام این پژوهش تعیین راندمان حذف کروم از پساب صنایع آبکاری با استفاده از فرآیند غشایی اسمز معکوس است. همچنین در این پژوهش شرایط بهینه برای فرایند غشایی جهت حذف کروم از پساب صنایع آبکاری مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    روش انجام تحقیق با توجه به ماهیت آن بر پایه داده های آزمایشگاهی، از نوع مطالعات بنیادی- کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا محلولهای کروم با غلظتهای 5، 10، 15 و 20 میلی گرم در لیتر ساخته شد و از غشای اسمز معکوس با مدول مارپیچی مدل TE 2521 ساخت شرکت CSM کره عبور داده شد. در این مرحله، تاثیر فشار عملیاتی، غلظت ورودی، دما و pH روی کارایی حذف کروم در هر غلظت، مورد بررسی قرار گرفته و تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمایشات و اندازه گیری ها نشان داد که شرایط بهینه سیستم در محدوده فشار psi 200(=0.01 α)، غلظت L / g 10(=0.05 α).، دما در محدوده C 25 (=0.05 α). و pH در محدوده 7-6 می باشد.
    نتیجه گیری
    راندمان حذف کروم از پساب صنایع آبکاری در شرایط بهینه عملکرد سیستم تا بیش از 99 درصد اندازه گرفته شد. با مقایسه روش اسمز معکوس با سایر روش ها، چنین به نظر می رسد که راندمان حذف توسط این روش مناسب است و می تواند در مقیاس میدانی بعنوان یک گزینه موثر بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: حذف کروم، آبکاری، غشای اسمز معکوس (RO)
|
  • Fathi F. , Jafari Kermani A. , Abozari M. , Alasvand M. , Ahmadi S. , Rezaie M.J. , Pouladi A. Page 1
    Background And Aim
    Neural stem cells exist in various regions of the developing and adult central nervous system (CNS). They are undifferentiated cells, capable of both self-renewal and producing neurons and glial cells. In addition to generating different types of neural cells, NSCs are capable of producing cells of other tissues. In this study NSCs were isolated from mouse brain and their capability of differentiation into endothelial cells was evaluated.
    Material And Methods
    Neural stem cells (NSCs) were isolated from lateral wall of the lateral ventricle of the adult and fetal mouse brain and cultured in serum-free DMEM-F12 medium in the presence of basic fibroblast growth factor (bFGF), epidermal growth factor (EGF) and B27 supplement. Neurospheres were plated on the fibronectin coated culture slides. DMEM-F12 media supplemented with 10% FBS was used for differentiation of NSCs into endothelial cells. Differentiated cells were evaluated by Immuno-histochemistery, RT-PCR and tube formation assays.
    Results
    The results of this study revealed culture of fetal neural stem cells in fibronectin coated and also DMEM-F12 media containing 10% FBS led to differentiation of NSCs into endothelial cells. When differentiated cells were transferred into extra cellular matrix or matrigel, they produced capillary like structures characteristic of endothelial cells. The results of immuno-histo-chemistry and RT-PCR showed differentiated cells can absorb low density lipoproteins and express CD31, VE, cadherin and Flk-1 genes, and also can adhere to BS-1 lectin. Unlike neural stem cells isolated from mouse fetus, the isolated cells from adult mouse brain did not differentiate into endothelial cells.
    Conclusion
    This study reveals neural stem cells isolated from fetal mouse brain and adult mouse brain do not show similar behavior in differentiating into endothelial cells.
  • Effect of gabapentin on opioid withdrawal symptoms in opium dependent patients
    Kheirabadi Gh.R. , Ranjkesh M. , Maracy M.R. , Salehi M. Page 13
    Background And Aim
    This randomized double-blind, placebo controlled study was performed to evaluate the effectiveness of gabapentin in the treatment of opiate withdrawal symptoms.
    Material And Methods
    This was a 3-week double-blind, randomized, placebo-controlled trial and performed in specialized addiction behavior unit, an outpatient unit for the treatment of patients with addiction in Isfahan. The study included forty patients, 37 males and 3 females, between 21-61 years of age who met DSM-IV criteria for opium dependence. The subjects were randomly assigned into 2 groups. The experimental group received MAD (methadone-assisted detoxification) and gabapentin 900 mg/day. Severity of different withdrawal symptoms was measured by using subjective opiate withdrawal scale (SWOS) in six steps.
    Results
    Despite superiority of gabapentin to placebo in controlling some of withdrawal symptoms no significant difference was noticed between the two groups.
    Conclusion
    Addition of 900 mg/day of gabapentin to MAD treatment regimen is not significantly superior to placebo in controlling opium withdrawal symptoms.
  • Ahsanb. , Vahedi , Msc, Shami Sh. , Tayebi Arasteh M. Page 21
    Background And Aim
    General anesthesia is required to perform ECT. The hypnotic drug used for induction of anesthesia in ECT may affect the duration of seizure and recovery from anesthesia and also homodynamic change. The aim of this study was to evaluate the effect of addition of remifentanil to propofol for induction of anesthesia in ECT on seizure duration, homodynamic change and recovery from anesthesia.
    Material And Methods
    Twenty ASA 1 and 2 patients scheduled for ECT underwent induction of anesthesia for two times randomly with remifentanil-propofol (study group) or saline-propofol (control group). ECT induced via bilateral electrodes and after injection of 0.5 Mg atropine, 50 Microgram remifentanil (study group) or 3 ML saline and 1Mg propofol, 0.5 Mg/Kg succinylcoline (control group). Then the patients were oxygenated with 100% oxygen via face mask. Systolic and diastolic blood pressures and heart rate were measured before induction of anesthesia and 1, 5 and 10 minutes after termination of seizure. Duration of seizure, time of opening of the eyes on command after anesthesia and time for sitting and walking 10 meters without help were also measured and recorded. Data were introduced into SPSS soft ware and analyzed by means of T test and ANOVA. P value of less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Systolic and diastolic pressures as well as heart rate increased after induction of seizure in both methods but this increase was significantly higher in control group. Duration of seizure was the same in two groups. The time for opening of the eyes on command and sitting without help after termination of seizure were similar in both groups.
    Conclusion
    Our study shows addition of remifentanil to propofol for induction of anesthesia in ECT has no effect on duration of seizure and recovery from anesthesia but modifies the homodynamic response to ECT.
  • Attarha M., Msc¹, Rosbahani N. , Youssefi P. Page 28
    Background And Aim
    Excessive crying in healthy infants due to abdominal colic is a common problem during the first month of life and usually occurs in infants of less than 4 months of age. Various plants have been used to relieve infantile colic including chamomile, dill, fennel, catmint and others, among them fennel is most frequently recommended by herbologists. Since the cause of infantile colic is unknown and chemical drugs have different side effects we designed this study to compared the effect of fennel essence with that of grip water syrup in infantile colic.
    Material And Methods
    This was a randomized clinical trial and encompassed 81 infants up to 4 months of age in Arak. The patients were divided into 2 groups. Before intervention, diagnosis of colic was made by a pediatrician and mean duration of crying was assessed for all infants and was classified into 3 groups; less than 60 minutes, 60-120 minutes and more than 120 minutes. In the experimental group fennel essence with doses of one teaspoonful TDS and one dessertspoonful TDS were prescribed for patients of less than one month of age and patients of 1-4 months of age respectively. The control group received grip water syrup with the same doses for similar age groups for one week. On the 3rd and 7th days of treatment the mean duration of crying in 24 hours was determined again and compared with the previous values. Data were registered in questionnaire, introduced into SPSS soft ware and analyzed by means of X2, Mann-Wittny, Leven and K.S. tests.
    Results
    Before intervention the mean values for duration of crying in fennel group were: in 56.1% less than 60, in 36.6% 60-120 and in 7.3% of cases more than 120 minutes; and in gripe water group: in 63.4% less than 60, in 29.3%. 60-120 and in 7.3% of cases more than 120 minutes which revealed no statically significant difference. But after treatment on the 3rd and 7th days comparison of the pre and post treatment values for duration of crying in fennel group showed a significant difference (p=0.004, 0.05). On the 3rd and 7th days of treatment in grip water group we also noticed a significant difference between pre and post treatment values for duration of crying (p=0.037. 0.002). None of the infants cried more than 2 hours in the 2 groups. No statically significant difference was noticed between the two groups after treatment.
    Conclusion
    The essence of fennel is effective as much as grip water syrup in relief of infantile colic, so it can be used as a safe, effective and inexpensive herbal drug for infantile colic.
  • Mansouri K. , Mostafaie A. , Shirvani Z. , Bidmeshkipour A. Page 36
    Background And Aim
    Proteolytic enzymes specially collagenase are used for degredation of extracellular matrix, cell isolation and primary cell culture. It is important to substitute a low cost and easily obtained plant or animal protease for collagenase. In the present study the enzyme actinidin which is found abundantly in kiwi fruit, was used to isolate thymic epithelial cells from rat thymus.
    Material And Methods
    Actinidin with different concentrations (from 1 to 10 mg/ml) and at different times (3, 4 or 5h) was used to isolat rat thymic epithelial cells. The isolated epithelial cells were cultured on collagen coated dishes in willam's E medium. The percentage of viable isolated cells was estimated by the trypan blue test and morphology of the cells examined microscopically after staining with Papanicoloau.
    Results
    Actinidin with a concentration of 4 mg/ml for 3.5-4 h digested extra-cellular matrix of rat thymus and isolated thymic epithelial cell appropriately. The rate of viability of the separated cells was estimated 90-95% in all isolates.
    Conclusion
    The results of this study indicated actinidin is comparable to collagenase in isolation of epithelial cells from the thymus of rat and probably other animals. Considering its simpler purification and its low cost, this enzyme is a suitable and safe substitute for collagenase which can be used for isolation of thymic epithelial cells from rat and probably other animals.
  • Hazhir , Msc, Sanoubar Tahaiee N., Pharm.D., Rashidi K. , Rezaie R. , Shaykhi H. Page 44
    Background And Aim
    Aflatoxins are toxic mold metabolites produced by toxigenic strains of Aspergillus species. They have an important role in the occurrence of a number of human diseases such as liver cancer, chronic hepatitis and cirrhosis. The aim of this study was to determine the amount of aflatoxin M1 in raw milk samples which had been collected for Sanandaj pasteurized Milk Corporation.
    Material And Methods
    A total of 84 raw milk samples from different places in Sanandaj and Tehran were collected randomly during 2 weeks (in February-2007). After centrifugation of milk samples, upper creamy layer was completely removed and the lower layer was analyzed by using special ELISA kit made by Tecan S.r I corporation for determination of aflatoxin M1. Data were analyzed by means of ANOVA.
    Results
    Aflatoxin M1 was found in 77 of the milk samples examined. In the remaining samples (7 milk samples) aflatoxin was not found. In 67 milk samples the quantity of aflatoxin was within standard limits and in 17 samples aflatoxin level was higher than the maximum accepted limit (based on European Union standard). There was a significant difference between the rate of milk contamination in different regions (p<0.001).
    Conclusion
    Presence of aflatoxin in dairy products is a serious problem for the public health, especially in infants and children who consume these products most frequently. Therefore milk and dairy products have to be inspected routinely for aflatoxin M1 contamination. To achieve a low level of aflatoxin M1 in milk, the milch cows’ feeding should be under regular inspection for aflatoxin contamination.
  • Khorshidi Sh. , Haghi M. , Hosseinpour Feizi M.A. , Aminbakhsh M. , Hosseinpour Feizi A.A. , Pouladi N. Page 51
    Background And Aim
    β-thalassemia is the most common autosomal recessive disorder. More than 200 different mutations in the β-globin gene have been detected which can lead to decreased or absent β-globin chain synthesis. Since the Iranian population is a mixture of different ethnic groups, it is necessary to determine the frequency and distribution of these mutations in the different ethnic groups of our country. Therefore, in this study we determined the spectrum and the frequency of β-thalassemia mutations in the patients with β-thalassemia major in the Kurd population of Kurdistan and West Azerbaijan provinces of Iran.
    Material And Methods
    To detect mutations, extracted DNA of 110 chromosomes from 55 unrelated patients, were studied by PCR-ARMS (Polymerase Chain Reaction-Amplification Refractory Mutation System), SSCP (Single Strand Conformation Polymorphism) and direct sequencing methods.
    Results
    The results of this study showed that IVS-II-1•(G→A) was the most common mutation with a frequency of 31%; FSC8/9(+G) with a frequency of 19% was the second most prevalent mutation among all chromosomes. Other mutations were IVS-I-1(G→A), FSC8 (-AA), IVS-I-110(G→A), FSC36/37(-T), IVS-I-5(G→C), IVS-I-128(T→G), FSC44 (-C), FSC 5(-CT) and +22UTR• (G→A). These mutations comprised 79% of β-thalassemia mutations in this region and 21% of the mutations still remains to be explored.
    Conclusion
    The results of this study showed that, there are similarities and differences between this region and other parts of Iran and also neighboring countries. Therefore, determination of β-thalassemia mutations in this region seems to be necessary and beneficial for designing prenatal diagnosis programs.
  • Khoshnevis M.A. , Najafi Mehri S. , Zarrehbinan F. , Shahsavari S. Page 59
    Background And Aim
    Chronic obstructive pulmonary disease deals with both emphysema and chronic bronchitis and is the fourth leading cause of death in females and fifth in males. These patients often are treated with chemical drugs which are costly and have different side effects. The aim of this study was to compare the effect of two ways of pulmonary rehabilitation including breath training and lower extremity aerobic exercise on forced expiratory volume in the first second (FEV1) and maximal oxygen consumption (VO2 max) of the patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD).
    Material And Methods
    This study is a randomized experimental controlled clinical trial and included 58 patients, 20 patients in breath training group, 20 in aerobic exercise group and the remaining 18 cases in control group. The study took 8 weeks to be completed and the collected data were analyzed by means of paired t-test, ANOVA, post hoc LSD.
    Results
    In this study post intervention comparison of the mean values of FEV1 and VO2 max between the patients in the breath training group and control group showed no significant difference, but a significant difference was noticed between the mean values of FEV1 (p<0.01) and VO2 max (p<0.001) in the lower extremity aerobic exercise group and the control group. The mean values of FEV1 and VO2 max revealed no significant difference before the beginning and after the end of this study.
    Conclusion
    In pulmonary rehabilitation of the patients with COPD, lower extremity aerobic exercise is more effective than breath training in the improvement of FEV1 and VO2 max.
  • Callus distraction by a distractor device for lengthening of short bones of hand and foot
    Frotan S.K. , Karimi Estahbanati H. , Fatemi M.J. , Rajabi F. Page 68
    Background And Aim
    This study is performed to evaluate the results of lengthening of the fingers or congenitally short phalanxes, metacarpal and metatarsal bones by callus distraction technique. In this study we used a newly designed callus distraction device which is simple, reliable and easy to use.
    Material And Methods
    This study included 46 patients, 20 females and 26 males with short bones of hands or feet. The mean age of the patients was 17 years (age range 4-23 years). 67% of our patients had traumatic amputation of fingers or toes. The mean duration of follow up of the patients was 56 months.
    Results
    The mean length of metacarpal, phalangeal and metatarsal bones before surgery was 31 mm (range 30-35 mm). The mean bone length increase after surgery was 16 mm (range 15 to 27 mm) i.e. more than 50% of the bone length. Mean healing index ratio was 5.53 days/millimeter. No bone graft was required after bone lengthening. Complications were, pin tract infection in 2.5%, hypertrophic scar on the dorsum of foot in 8.5%, neurovascular complications in 1%, reversible stiffness in joints in 9.5% and bone pain in 12% of the patients.
    Conclusion
    Callus distraction is an effective and reliable method for lengthening of short phalangeal, metacarpal and metatarsal bones. It also preserves the periosteal bone tissue. Our distractor device is reliable and highly effective for callotesis.
  • Alavi A. , Zargham A. Page 77
    Bacground and
    Aim
    Pain is a health problem and a major part of life in childhood. Many children especially the children with chronic diseases such as thalassemia suffer from pain due to treatment procedures. This study was performed to evaluate the effect of bubble blowing on pain intensity during IV Catheter insertion in children with thalasemia.
    Material And Methods
    This was an experimental single blind clinical trial. The method was cross-over and included one group. In this study, 32 thalassemic children aged between 5 to 12 years entered into the study via convenient sampling method. Each sample was randomly chosen and two methods of bubble blowing and control (Routin intervention) were performed in two stages. The data were collected by use of Ocher scales and CMFS questionnaire. Validity and reliability of Ocher scales have been aproved in various studies. Collected data were analyzed by means of t- and wilcoxon tests.
    Results
    The findings of the this study showed that the values for mean pain intensity according to numeral scales were 6.88 and 17.81 in bubblebleowing and control groups respectively. According to photographic scales this value was 0.44 for bubble blowing and 1.19 for control group respectively. Paired t-test and wilcoxon test showed a significant difference between bubble blowing and routin interveation (p=0.000).
    Conclusion
    The results of this study indicated that bubble blowing decreases pain of IV catheter insertion. Since bubble blowing method is more economical, using diffrent distraction methods during catheter insertion will promote life quality of thalassmic children.
  • Gholami M. , Mohammadi H. , Ameri A. , Rahimi M Page 83
    Background And Aim
    Chromium is a transitional element of group 6 and is the 21rst common element in the nature which occurs in two forms: a three valent and a 6 valent form. Electroplating industry contributes much to the pollution of the environment. The aim of this study was to evaluate the efficiency of reverse osmosis membrane in the removal of chromium from industrial sewages. We also studied the optimum condition for reverse osmosis membrane for removal of chromium.
    Material And Methods
    At first, synthetic chromium solutions with concentrations of 5, 10, 15, 20 g/l were prepared and injected into the spiral module of 2521 TE model RO system made in Korea by CSM Company. The influence of operating pressure, feed concentration, temperature, and pH on chromium removal efficiency for each concentration was determined.
    Results
    Our study revealed that a 200psi pressure (α=0.01), 10 g/l concentration (α=0.05), 25˚C temperature (α=0.05) and a pH of 6-7 gave rise to the optimum condition for removal chromium.
    Conclusion
    The efficiency of chromium removal by reverse osmosis membrane was about 99%. Therefore this method of chromium removal, when compared to other methods, is more suitable and effective.