فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان1387)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان1387)

  • 98 صفحه، بهای روی جلد: 25,700ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/10/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدانور سیدالشهدایی، شیدا خیراللهی، عبدالرحیم افخم زاده * صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    عفونتهای بیمارستانی با عوارض شناخته شده و ابتلا و مرگ و میر زیاد از شیوع بالایی برخوردارند. چند محلول الکلی ضد عفونی کننده موثر و سریع مثل استریلیوم وجود دارند که نیازی به شستشو ندارند. هدف این مطالعه، مقایسه اثربخشی بتادین با استریلیوم برای ضدعفونی کردن دستها در یک کارآزمایی بالینی قبل و بعد و طبق پروتوکل prEN12054 prEN 1500 بود.

    روش بررسی

    ما بتادین و استریلیوم را برای ضد عفونی کردن دستها در یک مطالعه قبل و بعد از مصرف ماده ضدعفونی کننده مقایسه کردیم. مطالعه روی 72 نفر پرسنل سالم ICU انجام شد. فلور میکروبی دستها قبل و بعد از شستشو با بتادین و استریلیوم (به مدت 30 ثانیه) تعیین شد. نمونه گیری بصورت تصادفی طبقه بندی شده بود و نمونه ها در محیط BA و EMB کشت داده شدند و فراوانی میکروارگانسم ها و اثربخشی هر دو ماده تعین گردید. سپس با استفاده از تست های آماری مجذور کای و تست دقیق فیشر وآزمون مک نمار نتایج را برای بتادین و استریلیوم مقایسه کردیم.

    یافته ها

    شایع ترین پاتوژن ها به ترتیب شیوع: استاف اپیدرمیدیس، آئروباکتر آئروژنوزا، استاف ساپروفیتیکوس بود و باکتری های پسودومونا و کلبسیلا و آسینتوباکتر و Ecoli هرکدام یک مورد بودند. درصد کاهش ارگانیسم ها پس از استفاده از مواد ضد عفونی کننده در مورد بتادین 94% و برای استریلیوم 87% بود (P=0.8). برای بتادین اختلاف آماری از نظر جنس، بخش، نوع شیفت و شغل قبل و بعد از شستشو وجود نداشت، اما در مورد استریلیوم، فقط بعد از شستشو بین شغل های مختلف بیمارستانی اختلاف معنی دار بود (05/0P<). پس از شستشو، میزان کشت منفی درمورد بتادین بیشتر از استریلیوم بود ولی تفاوت معنی دار نبود (P=0.8)

    نتیجه گیری

    از آنجایی که پوست منبع رایج انتقال عفونتها می باشد و با توجه به نتایج نزدیک به بتادین و اثربخشی استریلیوم، استفاده از آن را برای ضد عفونی کردن دستها در پرسنل ICU توصیه می کنیم.

    کلیدواژگان: استریلیوم، بتادین، شستشوی دست، مالیدن دست، بخش مراقبت ویژه
  • محمدرضا فاضل*، زهرا فرقانی، سیدمحمدرضا رضوی زاده، صلاح ذبیحی، محمد صالح واحدی، هانیه ادیب صفحات 9-15
    زمینه و هدف

    این مطالعه به منظور مقایسه اثرات پروپوفول و رمی فنتانیل بر درد و همودینامیک بیماران طی جراحی کاتاراکت به روش فیکوامولسیفیکاسیون تحت بی حسی سطحی انجام شد.

    روش بررسی

    بعد از تایید کمیته اخلاق دانشگاه، در یک مطالعه کار آزمایی بالینی دوسوکور 100 بیمار کاندید فیکوامولسیفیکاسیون بر اساس جدول اعداد تصادفی در دو گروه 50 نفره قرار گرفتند. بیماران در گروه پروپوفول به میزان 3 میلی گرم/کیلوگرم/ ساعت و بیماران در گروه رمی فنتانیل به میزان 3 میکروگرم/کیلوگرم/ ساعت دارو دریافت نمودند. مدت زمان جراحی، تغییرات در فشار خون و ضربان قلب، تعداد موارد تضعیف سیستم تنفسی (O2 sat<90%) و تهوع استفراغ، درد حین عمل، رضایت جراح و اطلاعات دموگرافیک بیماران ثبت گردیدند. از آزمونهای آماری T مستقل و T جفت و 2 جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بیماران از لحاظ سن، جنس و مدت زمان انجام عمل جراحی در دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند. فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب در گروه پروپوفول به صورت معنی داری کاهش یافت (P<0/5) ولیکن این تغییرات در گروه رمی فنتانیل محسوس نبود. بیماران در گروه پروپوفول بصورت معنی داری بیش از گروه رمی فنتانیل درد داشتند (0/001=p). میزان رضایت جراح در گروه رمی فنتانیل به صورت معنی داری بیشتر از گروه پروپوفول بود (0/01=p). دو بیمار در گروه رمی فنتانیل دچار تضعیف سیستم تنفسی شدند ولیکن تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (0/24=p) و هیچ بیماری در دو گروه دچار تهوع و استفراغ نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد با دوز مصرف شده طی این مطالعه، رمی فنتانیل در مقایسه با پروپوفول منجر به بی دردی بیشتر، همودینامیک پایدارتر و رضایت بیشتر جراح شده است. در حالیکه این دوز دارو تضعیف سیستم تنفسی و تهوع استفراغ قابل توجهی به همراه نداشت.

    کلیدواژگان: رمی فنتانیل، پروپوفول، درد، بی حسی سطحی، فیکو امولسیفیکاسیون
  • مجتبی ایزدی، انوش اقدمی، داوود خورشیدی، صبا احمدی، حسین دو علی، فاطمه کیانی صفحات 16-22
    زمینه و هدف
    کارنیتین نقش مهمی را در انتقال اسید چرب آزاد به درون ماتریکس میتوکندری جهت انجام فرآیند بتااکسیداسیون بازی می کند. علیرغم منابع فراوان در خصوص مکانیسم عملکرد ال-کارنیتین، هنوز یافته ها در مورد اثر مکمل سازی ال- کارنیتین روی متابولیسم و عملکرد ورزشی در افراد سالم مبهم است. این پژوهش اثر مکمل سازی طولانی مدت ال-کارنیتین روی غلظت های لاکتات و گلوکز خون، ضربان قلب و ظرفیت هوازی را هنگام دوچرخه سواری زیربیشینه مورد مطالعه قرار داد.
    روش بررسی
    30 دانشجوی پسر سالم یک فعالیت دوچرخه سواری را برای مدت 20 دقیقه با شدتی معادل 70 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی، قبل و بعد از یک دوره مکمل سازی ال-کارنیتین (گروه تجربی) و دارونما (گروه کنترل) اجرا نمودند (21 روز، روزانه 3 گرم). بلافاصله پس از هر آزمون، نمونه گیری خون به منظور اندازه گیری غلظت های گلوکز و لاکتات خون و میزان فعالیت لاکتات دی هیدروژناز به عمل آمد. برای مقایسه نتایج پایانی متغیرهای تحقیق از آزمون های T مستقل و جفت در محیط نرم افزار SPSS استفاده شد (p<0.05).
    یافته ها
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مکمل سازی ال-کارنیتین تاثیری روی غلظت های پلاسمایی گلوکز و لاکتات خون ندارد. همچنین ضربان قلب استراحت، حداکثر اکسیژن مصرفی و میزان فعالیت لاکتات دی هیدروژناز نیز بواسطه مکمل سازی ال- کارنیتین تغییر معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    سه هفته مکمل سازی ال-کارنیتین مصرف سوبسترا و متابولیسم کربوهیدرات را متاثر نمی کند و این مکمل سازی با بهبود در عملکرد ورزشی همراه نیست.
    کلیدواژگان: ال، کارنیتین، گلوکز، لاکتات، متابولیسم، ورزش هوازی
  • مهرداد مدرسی، منوچهر مصری پور، مهران اسدی مرغملکی صفحات 23-29
    زمینه و هدف
    با توجه به کاربرد وسیع زعفران بعنوان رنگ و چاشنی در الگوی تغذیه مردم بسیاری از مناطق جهان، این تحقیق جهت تعیین اثرات احتمالی عصاره زعفران بر روی اجزای پروتئینی خون در موش سوری انجام گرفت.
    روش بررسی
    بدین منظور پنج گروه هشت تایی از موشهای آزمایشگاهی کوچک نر بالغ مورد استفاده قرار گرفت. گروه کنترل (sham) نرمال سالین دریافت کرد و چهار گروه دیگر چهار دوز متفاوت 25، 50، 100 و 200 mg/kg/48h از عصاره زعفران را به مدت 20 روز دریافت کردند. پروتئین های پره آلبومین، آلبومین، آلفا-1، آلفا-2، بتا، و گاما گلبولین ها با روش الکتروفورز از سرم جدا گردید و با استفاده از آنالیز رایانه ای مقدار آنها اندازه گیری شد. نسبت A/G (نسبت آلبومین به گلبولین) با توجه به الگوی الکتروفورتوگرام محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی پره آلبومین و آلبومین در گروه های تجربی دوم (mg/kg/48h 50) و سوم (mg/kg/48h 100) با گروه کنترل تفاوت معنی دار داشته اما بین سایر گروه ها و گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد. سطح سرمی آلفا-1 در هیچ یک از گروه ها تفاوت قابل ملاحظه ای با گروه کنترل نداشت. میانگین سطح سرمی آلفا-2 و بتا در گروه های تجربی تیمار شده با دوزهای mg/kg/48h 25، 50 و 100 و سطح سرمی گاما در گروه های تیمار شده بادوزهای mg/kg/48h 100 و 200 نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری نشان داد (05/0p<). همچنین نسبت A/G در همه گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل بصورت وابسته به دوز تفاوت معنی داری نشان می دهد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سنتز آلبومینها در کبد صورت می گیرد افزایش میزان آلبومین نشان دهنده بهبود عملکرد کبد در اثر تزریق عصاره زعفران می باشد. همچنین افزایش سنتز گلبولینها و کاهش نسبت A/G نشان می دهد عصاره زعفران توانسته بدون ایجاد تحریک آنتی ژنیک موجب تقویت سیستم ایمنی گردد
    کلیدواژگان: آلبومین، گلبولین، سرم، موش سوری، زعفران
  • حسین صادقی فر، پروین زارعیان * صفحات 30-36
    زمینه و هدف

    در حال حاضر با وجود اینکه از داروهای اوپیوئیدی و ضد التهابی غیراستروئیدی به منظور تسکین درد استفاده می شود، ولی بعلت عوارض جانبی این داروهای سنتتیک از یک سو و مسائل اقتصادی از سوی دیگر لزوم و اهمیت تحقیقات در زمینه یافتن داروهای ضد درد با عوارض جانبی کمتر و قابلیت جانشینی این داروهای صناعی مطرح می باشد. یکی از گیاهانی که اثرات ضد دردی و ضد التهابی آن مورد توجه قرار گرفته است گیاه درمنه است. با توجه به اینکه در خصوص اثرات فیزیولوژیک گونه ای از این گیاه بنام Artemisia herba alba اطلاعات اندک می باشد، به همین دلیل در این مطالعه سعی شد که یکی از اثرات فیزیولوژیک این گیاه یعنی اثر ضد دردی عصاره هیدرو الکلی آن در دو مدل درد حرارتی و شیمیایی بررسی شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، عصاره درمنه با استفاده از روش پرکوله تهیه گردید و برای تهیه دوزهای مختلف، مقادیر مشخصی عصاره خشک در توین حل گردید و به صورت خوراکی و داخل صفاقی به موشهای تحت آزمایش خورانده یا تزریق شد و اثر ضد دردی، با دو روش فرمالین و tail flick مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه براین اثر ضد دردی این عصاره با اثر ضد دردی سالیسیلات سدیم بعنوان داروی ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مقایسه گردید.

    یافته ها

    دوزهای مختلف عصاره درمنه در مرحله اول و دوم تست فرمالین و تست tail flick اثر ضد دردی معنی داری نسبت به گروه کنترل ایجاد کرد. اثر ضد دردی عصاره وابسته به دوز بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که این گیاه بصورت مرکزی و محیطی اثر ضد دردی خود را اعمال می کند

    کلیدواژگان: درد حاد، درد مزمن، درمنه، تست فرمالین، تست tail flick
  • فرزاد کمپانی، نازیلا رضایی، بیان پور محمد، فردین غریبی صفحات 37-44
    زمینه و هدف
    تالاسمی شایعترین اختلال تک ژنی در کل جهان است که از انواع نقائص کمی هموگلوبین می باشد و نوع ماژور آن نیاز به تزریقات منظم خون در طول زندگی دارد. ترانسفیوژنهای منظم، همزمان با دریافت شلاتورها در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور گرچه کیفیت زندگی این بیماران را بهبود می بخشد ولی مهمترین عارضه آن تجمع آهن در اعضای مختلف می باشد. در سالهای اخیر علیرغم پیشرفت مراقبتهای هماتولوژیکی، هیپوتیروئیدی اولیه و دیگر اختلالات اندوکرینی وابسته به افزایش بار آهن هنوز از شایعترین عوارض این بیماران می باشند و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از این مطالعه مشخص نمودن شیوع اختلال عملکرد تیروئید در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور و تعیین ارتباط آن با سطح فریتین، میزان خون دریافتی، عملکرد کبدی و سطح فریتین سرم می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش مقطعی می باشد که در 40 بیمار مبتلا به بتا تالاسمی (20 پسر و 20 دختر با میانگین سنی 8/5 ± 7/12 سال) بررسی شدند. سطح فریتین سرم، SGPT، SGOT با روش الیزا وTSH با روش ایرما (IRMA) اندازگیری گردید و هیپوتیروئیدی مطابق تعریف Kronberg پایه ریزی شد.
    یافته ها
    عملکرد طبیعی تیروئید در 34 بیمار (85%) و هیپوتیروئیدی ساب کلینیکال در 6 بیمار (15%) دیده شد. سطح فریتین در بیماران مبتلا به هیپوتیروئیدی mg/l 1056 ± 2220 و در افراد با عملکرد طبیعی تیروئید mg/l 1548 ± 2028 بود. عملکرد تیروئید با میزان دریافت خون، عملکرد کبدی و سطح فریتین سرم ارتباط معنی داری نداشت (05/0p>).
    نتیجه گیری
    شیوع نسبتا بالای اختلال عملکرد تیروئید در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور ممکن است بعلت کنترل ضعیف بیماری، درمان و پیگیری های نامناسب در اوایل زندگی بخصوص در زمانی که آسیب برگشت ناپذیر بافتها بعلت بار اضافی آهن و هیپوکسی مزمن رخ می دهد، باشد. این یافته ها اهمیت ارزیابی عملکرد تیروئید در بیماران تالاسمی هر سال یکبار و اهمیت پیگیری منظم بیماران مبتلا به بتا تالاسمی برای کشف زودرس و برخورد مناسب با عوارض مربوطه را تقویت می کند
    کلیدواژگان: تالاسمی، عملکرد تیروئید، فریتین سرم
  • شیدا شعفی، مسعود نیکان فر، مازیار هاشملیر، داریوش سوادی اسکویی صفحات 45-53
    زمینه و هدف
    در آینده نزدیک، سکته مغزی دومین علت شایع مرگ و ناتوانی در بسیاری از نواحی دنیا خواهد بود. شناسایی پیشگویی کننده های مرگ و سرانجام ناخوشایند در این بیماران می تواند عوارض و مرگ و میر ناشی از این بیماری را از طریق بکارگیری روش های درمان و اداره مناسب بیماران پرخطر کاهش دهد. لوکوسیتوز و افزایش سرعت سدیمانتاسیون گلبول های قرمز طی مراحل اول سکته مغزی ایسکمیک حاد از عواملی هستند که ممکن است با پیش آگهی ارتباط داشته باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی این دو متغیر بعنوان عوامل پیش بینی کننده پیش آگهی در بیماران دچار سکته مغزی ایسکمیک حاد می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی، 150 بیمار دچار سکته مغزی ایسکمیک حاد بررسی شدند (طول مدت بررسی13 ماه و محل انجام تحقیق بیمارستان امام تبریز بود). تعداد گلبول های سفید خون و سرعت سدیمانتاسیون گلبول های قرمز در روز پذیرش بیمار و 3 روز بعد اندازه گیری شدند. ضمنا سابقه ریسک فاکتورهای زمینه ای (دیابت، فشارخون بالا، بیماری قلبی، هیپرلیپیدمی، مصرف سیگار) و یافته های معاینه عصبی و سی تی اسکن و وضعیت بیمار در روز پذیرش و ترخیص (بر اساس مقیاس Rankin) تعیین گشت. بیماران در سه گروه: فوت شده طی بستری، ترخیص با وضعیت خوب (مقیاس Rankin=0-2) و ترخیص با وضعیت ضعیف (مقیاس Rankin=3-5) قرار داشتند. برنامه آماری بکار رفته SPSS نسخه 13 بود. متغیرهای کمی با استفاده از Student T-test (Independent Samples) و یا Paired samples T-test مقایسه شدند. مقایسه در مورد متغیرهای کیفی (Categorical) توسط Contingency Tables و با استفاده از Chi-Square Test و یا Fisher''s Exact Test بر حسب شرایط صورت گرفته است. جهت بررسی همبستگی (correlation) از ضریب پیرسون استفاده شده است و بررسی کارایی تست ها و نیز سطح مقاطع مختلف از ROC curve استفاده شده است.
    یافته ها
    از 150 بیمار (75 مورد مذکر و 75 مورد مونث)، با میانگین سنی 2/8±3/76 (88-48) سال که مورد مطالعه قرار گرفتند 32 (3/21%) بیمار طی بستری فوت شدند، 26 (3/17%) بیمار با وضعیت خوب و 92 (3/61%) با وضعیت ضعیف ترخیص گردیدند. لوکوسیتوز روز اول در بیماران فوت شده و یا مرخص شده با وضعیت نه چندان خوب بطور معنی داری بیشتر بود و افزایش سرعت سدیمانتاسیون گلبول های قرمز در روز اول بطور معنی داری با میزان بیشتر مرگ طی بستری و یا وضعیت ضعیف حین ترخیص همراه بود. در تحلیل چند متغیره، تمامی موارد مذکور بجز سابقه مثبت دیابت قندی، پیش بینی کننده مستقل مرگ و میر و عوارض کوتاه مدت در بیماران بودند (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که افزایش تعداد گلبول های سفید خون و سرعت سدیمانتاسیون گلبول های قرمز درست پس از سکته حاد ایسکمیک ممکن است با پیش آگهی بدی همراه بوده و کنترل و درمان فوری و دقیق تری را ایجاب می کند
    کلیدواژگان: سرعت سدیمانتاسیون گلبول قرمز، لوکوسیتوز، سکته مغزی ایسکمیک
  • محمد یوسف علیخانی، محمد مهدی اصلانی، علی صادق صفحات 54-60
    زمینه و هدف
    سویه های اشریشیاکلی تولیدکننده شیگاتوکسین (STEC) بعنوان یکی از عوامل ایجاد بیماری های اسهالی شناخته شده اند. توانائی کلونیزاسیون این سویه ها در روده انسان جزء ضروری از عفونت ناشی از این باکتری ها محسوب می گردد. به منظور تعیین اهمیت فاکتور چسبندگی در سروتیپ هایnon-O157 STEC ایزوله شده از بیماران مبتلا به اسهال و بدون علائم گوارشی، الگوی چسبندگی این سروتیپ ها به سلولهای HeLa مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 35 سویه STEC که از نظر وجود ژن stx (کدکننده شیگاتوکسین) با روش PCR، مثبت بودند مورد استفاده قرار گرفتند. ابتدا سروتیپ این سویه ها با استفاده از روش PCR-RFLP تعیین و سپس الگوی چسبندگی این سویه ها که به سروتیپ O157:H7 تعلق نداشتند با استفاده از سلولهای HeLa مورد بررسی قرار گرفت. سه تا پنج کلنی منفرد از هر سروتیپ مورد ارزیابی قرار گرفت. این سویه ها از افراد مبتلا به اسهال خونی (7/5%)، اسهال بدون خون (5/71%) و افراد سالم (8/22%) ایزوله شده بودند.
    یافته ها
    از 35 سویه ایزوله شده هیچکدام متعلق به سروتیپ O157:H7 نبود. بیشرین سویه ها (22 سویه) متعلق به سروگروپ های O126، O128، O26، O111 بودند. از 27 سویه که از افراد مبتلا به اسهال خونی و غیر خونی جدا شده بودند، 3 (1/11%) سویه فاقد توانائی چسبندگی (non-adherence) به سلولهای HeLa بودند، و 24 (9/88%) سویه قدرت اتصال داشتند. در سویه های ایزوله شده از موارد اسهالی، الگوی اتصال آگره گیتیو (AA) در 10 سروتیپ شامل O128:H2، O128:H9، O125:H12، O125:H15 و اتصال منتشر (DA) و لوکالیزه (LA) به ترتیب توسط یک سروتیپ نشان داده شد. دوازده سویه دارای الگوی چسبندگی غیر اختصاصی (NSA) بودند. در بین الگوهای چسبندگی، فنوتیپ های LA و AA بطور معنی داری با اسهال ارتباط داشت (001/0p<).
    نتیجه گیری
    سویه های اشریشیاکلی انتروپاتوژن متعلق به گروه STEC بر اساس سروتیپ، فاکتورهای ویرولانس و الگوهای چسبندگی متفاوتند. بر اساس مشاهدات بدست آمده در این مطالعه، می توان نتیجه گیری نمود که سویه های STEC با توانائی چسبندگی نسبت به سویه هائی که قدرت چسبندگی ندارند بیشتر بیماریزا می باشند. مطالعات با جزئیات بیشتر بر روی فاکتورهای چسبندگی و مکانیسم های بیماریزائی آنها مورد نیاز می باشد
    کلیدواژگان: انتروهموراژیک STEC، E coli، اسهال
  • امیرحسین نوروزنژاد، یدالله شکیبا، علی مصطفایی * صفحات 61-68
    زمینه و هدف

    مشکل هضم کازئین در برخی از افراد به خصوص کودکان دیده می شود. در این مطالعه با کمک پروتئاز موجود در میوه انجیر نارس (فیسین) هیدرولیز کازئین مورد بررسی قرار گرفت. عدم تحمل کازئین موجود در شیر گاو در تعداد قابل توجهی از شیرخواران دیده شده و در صورت عدم تشخیص و جایگزینی به موقع می تواند عوارضی مانند سوء تغذیه و کاهش رشد را در آنها ایجاد نماید. هضم کازئین شیر گاو توسط فرآیندهای شیمیایی و آنزیمی از مهمترین راهکارهای تولید شیر هیدرولیزه جهت استفاده شیرخواران آلرژیک می باشد. در این مطالعه تلاش شده است تا از پروتئازهای موجود در عصاره انجیر نارس به عنوان منبعی جدید و ارزان برای هیدرولیز کازئین شیر گاو استفاده گردد.

    روش بررسی

    با استفاده از بافر فسفات نمکی، عصاره آبی از میوه نارس انجیر تهیه گردید. سپس برای بررسی میزان هیدرولیز کازئین، غلظت های مختلفی از آنزیم استخراج شده در چهار سیستم بافری مختلف شامل بافر تریس (5/8pH=)، بافر فسفات (7pH=)، بافر سیترات (5/ 5pH=) و بافر استات (5/4pH=) در زمانهای 1، 3 و 6 ساعت روی کازئین خالص تاثیر داده شد. بررسی میزان هیدرولیز کازئین به کمک روش الکتروفورز SDS-PAGE)) و تراکم سنجی باند در مقایسه با شرایط کنترل با کمک نرم افزار Scion lab انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تاثیر عصاره انجیر بر کازئین نشان داد که در نسبت 10/1 و 100/1)آنزیم به سوبسترا(در شرایط بافر فسفات در مدت زمان 1، 3 یا 6 ساعت هیدرولیز کامل کازئین صورت گرفته و در نسبت 500/1، هیدرولیز نسبی صورت گرفت و همچنین ثابت گردید که سیستم بافری فسفات مناسب تر از سایر سیستم های بافری برای هیدرولیز کازئین است.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان داد که آنزیم فیسین، کاندید مناسبی جهت تولید فرمول های شیر خشک حاوی کازئین هیدرولیز شده جهت کاربردهای تغذیه ای می باشد

    کلیدواژگان: فیسین، کازئین، انجیر، هیدرولیز
  • مریم صناعی، هوتن رادپور، عبدالعلی استقامتی، عباسعلی کشتکار، ملیحه نصیری، زهرا نوچی، سید رضامحبی، فرامرز درخشان، محمدرضا زالی صفحات 69-77
    زمینه و هدف
    روتا ویروس یکی از مهمترین عوامل ایجاد اسهال حاد در کودکان زیر 5 سال می باشد. از این رو بررسی نمونه های اسهالی کودکان جهت تشخیص میزان شیوع روتاویروس، تعیین ژنوتایپ غالب به دلیل جلوگیری از مصرف نابجای آنتی بیوتیک و استفاده از واکسن ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع روتاریروس و ژنوتایپ غالب آن در جمعیت کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال حاد در تبریز می باشد.
    روش بررسی
    در طی یک سال (85-1384)، در کل 213 نمونه از تمام کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان تبریز، جمع آوری و آزمایش الایزا جهت بررسی وجود آنتی ژن گروه A روتاویروس انجام شد. سپس نمونه های مثبت در کوتاه ترین زمان ممکن تحت شرایط استاندارد به آزمایشگاه دایره تحقیقات ناشی از غذا منتقل شدند و برای تعیین تایپهای G و P از RT-PCR استفاده شد.
    یافته ها
    از کل 213 نمونه جمع آوری شده، 113 نمونه از نظر آنتی ژن روتاویروس گروه A مثبت بودند، شیوع عفونت روتاویروس در جمعیت مورد بررسی 54% بود. تعیین ژنوتایپ با آزمایش RT-PCR نشان داد که از این تعداد نمونه 9/42%G4، 4/21% G1، 3/17% G1+G4، 1/5%، G2+G4 1/3% G2 و 1/3% G1+G2+G4 و یک مورد (1%) G4+G9. در مورد P تایپ، 4/68% P[8]، 2/12% P[8+4]، 2/12% P[4] و 2% P[6] تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های ما شیوع بالا عفونت با روتاویروس را نشان می دهد بنابراین پیشنهاد می گردد در بررسی علت اسهال در کودکان روتاویروس مورد توجه بیشتری قرار گیرد، همچنین شایعترین ژنوتایپ G4 P[8] می باشد که می تواند راهنمای جهت استفاده از واکسن باشد.
    کلیدواژگان: اسهال، روتاویروس، ژنوتیپ، تبریز
  • آریا حصاری، زهره عدالتی شاطری، سعیده سادات مصطفوی، زهرا سادات حسینی، منیره رزاقیان، مرضیه مقدم صفحات 78-87
    زمینه و هدف
    اختلال هویت جنسی تمایل قوی و مستمر بیمار برای قرار گرفتن در نقش و وضعیت جنس مقابل است که اصرار بر تعلق به جنس مقابل در این اختلال همراه با نارضایتی شدید از جنسیت بیولوژیکی می باشد. در موارد مقاوم به درمان (روان درمانی فردی، سایکوآنالیز...) عمل جراحی تغییر جنسیت از درمانهای شناخته شده این اختلال است که در ایران با فتوای امام خمینی در سال 1343 شمسی جایز شمرده شده. با توجه به تحقیقات انجام شده در زمینه بهبود اختلال بعد از عمل تغییر جنسیت غالبا بر نتایج مثبت جراحی تاکید شده است.
    روش بررسی
    روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی مقطعی در مقیاس کوچک بوده است. نمونه مورد بررسی شامل 12 نفر (9 نفر ترنس مرد به زن و 3 نفر دیگر ترنس زن به مرد) بوده که به طور متوسط 6 سال از عمل جراحی شان سپری شده بود. پرسشنامه هایMMPI-1 (فرم کوتاه)، مقیاس (MF)MMPI-2، نقش جنسی بم و صفات جنسی بم با نظارت یک روانشناس بالینی و توسط بیماران تکمیل شد. یافته ها با استفاده از روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که این بیماران بعد از عمل جراحی از نظر روانی- اجتماعی در وضعیت مناسبی قرار داشته و نمره کسب شده آنان درMMPI- 1 در دامنه نرمال بود. میانگین سنی آزمودنی ها 25 سال و میانگین وضعیت مالی خانوادگی آنان در حد متوسط بود. همچنین افراد مذکور در تستهای بم و مقیاس MF تطابق خوبی را با نقش و هویت جدید خود نشان دادند. مصاحبه بالینی نیمه سازمان یافته نشان داد که تمامی افراد مورد مطالعه از تصمیم خود رضایت داشته موردی از پشیمانی نیز مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل متعدد از جمله وضعیت اقتصادی، رضایت از روابط بین فردی، وجود سیستم حمایتی فعلی، شریک جنسی و رضایتمندی از زندگی جنسی، عکس العمل مناسب خانواده و امکان انجام عمل های جراحی اضافه، نقش عمده ای در تطابق بیماران با وضعیت جدید داشته است.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، ترنس سکسوالیسم، نقش و هویت جنسی، عمل جراحی تغییر جنسیت، رضایت بعد از عمل
|
  • Sayedolshohadaei A., Khairollahi Sh., Afkhamzadeh A., Mph Pages 1-8
    Background And Aim

    Nosocomial infections are common with known complications and high mortality and morbidity rate. There are several efficient and quick-acting antiseptic alcohol solutions such as Sterillium that require no scrubbing. The aim of this study was to compare the efficacy of betadin and Sterillium hand rubs for hand disinfection in a before-after trial according to prEN12054 prEN 1500.

    Material And Methods

    We compared Betadin and Sterillium hand rubbing for hand disinfection in a before-after study. The study was done with 72 healthy ICU staff, whose hand microbial flora were measured before and after 30 seconds Hands washing with Betadin and Sterillium. Sampling was achieved according to the stratified randomization. Samples cultured on BA and EMB media and the frequency of microorganisms and the efficacy of two agents were determined. Then we compared results of Betadin and Sterillium by using Chi square and Fisher,s Exact and McNemar tests.

    Results

    The most frequent pathogens were staph epidermidis (32), aerobacter aerogenosa (4), staph saprofiticus (3), pseudomona (1), klebsiella (1), acintobacter (1), and E.coli (1). The percentage of organism reduction following the usage of antibacterial agents was 94% for betadin and 87% for Sterillium (P=0.8). This reduction was significant statistically. We did not find significant difference about sex, ward, shift and job before and after washing with regard to Betadin, but in Sterillum we found significant difference(P=0.04) only after rubbing. The rate of negative culture about Betadin was more than Sterillium but was not statistically significant.

    Conclusion

    Since skin is a routine source of infections transmission, and with respect to the satisfactory results, we advise the usage of this agent for ICU staff for hand disinfection.

  • Mohammadreza Fazel*, Zahra Forghani, Seyed Mohammadreza Razavizadeh, Salah Zabihi, Mohammadsaleh Vahedi, Hanieh Adib Pages 9-15
    Background And Aim

    To evaluate the effect of propofol and remifentanil on pain and hemodynamic in patients under phacoemulsification with topical anesthesia.

    Material And Methods

    After Ethic’s committee approval in a clinical trial study, 100 consecutive patients scheduled for phacoemulsification were randomized to 2 groups in a prospective manner. Each group received intravenous infusion 3 mg/kg/h propofol or 3 µ/kg/h remifentanil. Phaco time, blood pressure and heart rate before and after surgery, number of patients with respiratory depression (O2 sat<90%) and vomiting, pain scores, ophthalmologist satisfaction and demographic data were recorded.

    Results

    Mean age, sex and phaco time were equal in the two groups. Systolic and diastolic blood pressure and heart rate were decreased significantly (p<0.05) in propofol group but this difference in remifentanil was not significant. Patients had more pain in propofol group (p=0.001) and the surgeon satisfaction was higher in remifentanil group (p=0.01). Two patients in the remifentanil group had respiratory depression but the difference was not statistically significant (p>0.05). Perioperative vomiting was not found in any groups.

    Conclusion

    With the doses used in this study, It was shown that remifentanil was more effective than propofol in minimizing pain and hemodynamic stability without producing excessive, respiratory depression or perioperative nausea and vomiting.

    Keywords: Remifentanil, Propofol, Pain, Topical anesthesia, Phacoemulsification
  • Izadi M. , Aghdami A. , Khorshidi D. , Ahmadi S. , Doali H. , Kyani F. Pages 16-22
    Background And Aim
    In skeletal muscle, carnitine plays an essential role in the translocation of long-chain fatty-acids into the mitochondrial matrix for subsequent beta-oxidation. Despite an abundance of literature describing the basic mechanisms of action of L-carnitine metabolism, there remains some uncertainty regarding the effects of oral L-carnitine supplementation on metabolism and exercise performance in normal subjects. This study examined the effects of chronic L-carnitine supplementation on glucose and lactate concentration, heart rate and aerobic capacity during submaximal cycling.
    Material And Methods
    Thirty healthy and male students cycled for 20 min at 70% VO2 max before and after 3 weeks (3g daily) L-carnitine (experimental) and placebo (control) supplementation. Blood samples were taken immediately after each exercise for the purpose of calculation plasma glucose and Lactate concentration, lactate dehydrogenase activity (LDH). A two-way repeated measure ANOVA was used to determine significant differences between the two groups (p<0.05).
    Result
    The finding of our study showed that L-carnitine supplementation had no influence on plasma glucose and lactate. Also rest and rest heart rate, VO2 max and LDH activity was equal in pre and posttests (p<0.05). All variables were unaffected in the control trial.
    Conclusion
    Three weeks L-carnitine supplementation had no effect on substrate and carbohydrate metabolism. Also, L-carnitine supplementation would be unlikely to be associated with the enhanced exercise performance.
  • Modaresi M., ¹, Messripour M., ², Asadi Marghmaleki M., Msc³ Pages 23-29
    Background And Aim
    Due to widespread use of saffron (Crocus sativus L) as food colorant and flavor, and its reputation in folk medicine as a drug, recent studies revealed that main components of saffron are the carotenoids: crocin, crocetin, picrocrocin and safranal which have a large number of physiological effects on different biological systems. Our objective was to assess the efficacy of Crocus sativus on serum proteins pattern in the male mice.
    Material And Methods
    Five groups including eight adult male Balb/C mice were used in this study. Normal saline administered as placebo to control group and saffron extract in doses of 25 mg/Kg/48hr, 50 mg/Kg/48hr, 100 mg/Kg/48hr and 200 mg/Kg/48hr were injected intra peritoneally for 20 days to experimental groups. The levels of Albumin, Alpha-1, Alpha-2, Beta and Gamma globulins were separated electrophoretically and A/G ratio was calculated from the pattern of electrophoretogram.
    Results
    The result indicated that the levels of Albumin increased significantly in two experimental groups that had received 50 mg/Kg/48h and 100 mg/Kg/48h extract of Saffron as compared to the control group, the levels of Alpha-1 didnt have any remarkable changes in any group. The injection of 50 mg/Kg/48h, 100 mg/Kg/48h and 200 mg/Kg/48hr extract of saffron decreased (p<0.05) the Alpha-2 level in plasma as compared to the control group and levels of Beta globulins increased significantly in these three groups. The levels of Gamma globulins increased significantly in 100 and 200 mg/kg-treated groups as compared to the placebo controlled group. A/G ratio (Albumin/Globulin ratio) were significantly (p<0.05) lower than control group in any groups that received saffron extract in a dose-dependent manner.
    Conclusion
    Albumin were significantly increased in two groups and A/G ratio was decreased in any groups. This can be interpreted that in the absence of antigen stimulation, serum globulins did alter markedly by extract of saffron. The study shows that since albumin synthesis occurs in the liver cells‚ thus administration of saffron may improve the status of liver function significantly.
  • Sadeghifard H., Zareian P. Pages 30-36

    Backround and

    Aim

    In the present time, analgesic and anti-inflammatory drugs such as nonseroidal anti-inflammatory drugs and opioid compounds are used for the releif of pain, but due to their side effects and economical issues, the significance of research on finding analgesic drugs with less side effects and their ability to substitute these synthetic drugs and substituting newer analgesic compounds is obvious. There is very little information about physiologic effects of Artemisia herba alba, one of species of Herba alba family. In the present study the possible analgesic effects of hydroalcoholic extract of this plant were investigated in chemical and thermal models of nociception in rats.

    Material And Methods

    In this experimental study, percolation method was used for extraction. Specified amounts of dried extract were dissolved in twin to produce desired concentration. The extract were used orally or injected intraperitoneally and analgesic activity was assessed with two methods, Tail flick and Formalin test. In addition, anti nociceptive effect of this plant was compared with sodium salicylate as standard drug.

    Results

    The plant extract significantly increased tail flick latency in tail flick test and decreased significantly pain perception in both phases of formalin test. The anti-nociception effect of herba alba was dose dependent.

    Conclusion

    These data confirm peripheral and central antianalgesic effect of this plant.

  • Company F. , Rezaei N. , Pourmohmmad B. , Gharibi F. Pages 37-44
    Background And Aim
    The thalassemia is belived to be the most prevalent of all human genetic diseases and caused by mutations of the synthesis of hemoglobin.Regular blood transfusions are necessary in major thalassemia patients. The combination of transfusion and chelation therpy has dramatically extended the life expectancy of thalassemic patients but an important complication is iron overload in different organs of the body. Despite improved hematologic care in recent years, in these patients primary hypothyroidism and other endocrine disorders due to iron overload are still common complication and affect the patient's quality of life. The aim of this study was to identify the prevalence of thyroid dysfunction and to determine its correlation with ferritin plasma level, amount of blood transfused and liver function in thalassemic patients.
    Material And Methods
    In this cross sectional study, fourty patients with beta thalassemia (20 males and 20 females; mean age, 12.7 ± 5.8 yrs) were evaluated. Serum ferritin levels, SGOT, SGPT were evaluated by ELISA method and TSH were evaluated byIRMA. Hypothyroid index was defined according to the criteria of Kronberg et al.
    Results
    Normal thyroid hormone values were found in 34 patients (85%) and 6 (15%) had subclinical hypothyroidism. Mean ferritin levels in hypothyroid and normal patients were2220 ± 1056 mg/l and 2028 ± 1548 mg/l respectively, (p= 0.2). Thyroid dysfunction could not be correlated with amount of blood transfused, liver function or ferritin plasma level.
    Conclusions
    The high rate of thyroid dysfunction may be the result of poor disease control and manegment in early life when irreversible tissue damage ocuures due to iron overload and chronic hypoxia, and indicates the importance of regular follow-up of beta thalassemia patients for early detection and manegment of associated complications.
  • Shaafi Sh. , Nikanfar M. , Hashemilar M. , Savadi Oskoee D. Pages 45-53
    Background And Aim
    In a near future, stroke will be the second leading cause of death and disability in many regions of the world. To reduce the overall burden of the disease on society, the development and the establishment of an organized approach for acute stroke care is postulated. The identification of predictors for death and poor outcome might contribute to reduce mortality and morbidity rates after stroke by enhancing the application of specific therapeutic and management strategies to patients at high risk. However, only limited information is available in this regard. Leukocytosis and increased erythrocyte sedimentation rate (ESR) during the early phases of acute ischemic stroke has been proposed to be related with poor prognosis. This study aimed at evaluating these two parameters in patients with ischemic stroke.
    Material And Methods
    In an analytic study, 150 patients with confirmed ischemic stroke hospitalized at Tabriz Imam Hospital were reviewed during a 13-month period. The white blood cell (WBC) count and ESR were determined on admitting and 3 days after. Any history of diabetes mellitus (DM), hypertension (HTN), heart disease (HD), hyperlipidemia (HLP), smoking, CT findings, Level of consciousness, and the condition of patient on admission and discharge (according to Rankin's scale) was assessed. The patients categorized into three groups: expired during hospital stay, discharged in good situation (Rankin's scale of 0-2), discharged in poor situation (Rankin's scale of 3-5).
    Results
    One hundred fifty patients, 75 males and 75 females, with the mean age of 67.3±8.2 (48-88) years enrolled in this study. There were 32 (21.3%) expired cases, 26 (17.3%) cases discharged in good condition and 92 (61.3%) cases discharged in poor condition. Leukocytosis on day one was significantly more prevalent in patients passed away during hospitalization or discharged in not-so-well condition. High WBC and ESR levels, altered consciousness, diffused lesions in CT scan, and imperfect neurological condition on day one, as well as positive history of DM and HTN were significantly related with higher in-hospital death rate and/or poor condition at discharge. In a multivariate study, all the mentioned parameters except a positive history of DM were independent predictors of short mortality and morbidity in the patients (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that the raised WBC count and ESR just after an ischemic stroke attack might be related with a poor prognosis and necessitate immediate and meticulous monitoring and therapies.
  • Alikhani M.Y. , Aslani M.M. , Sadegh A. Pages 54-60
    Background And Aim
    Shiga toxin- producing Escherichia coli (STEC) has been recognized as an important cause of diarrheal diseases. The ability to colonize the human intestine is an essential part of the infection. To determine the importance of the adherence among non-O157 STEC serotypes isolated from diarrheal and asymptomatic healthy persons, HeLa cell adherence pattern was studied.
    Material And Methods
    Polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) analysis of the flagellin gene (fliC) was performed in 35 strains of STECO serogroups for determining their flagellar antigen (H) status. The entire coding sequence of fliC was amplified by PCR, the amplicon was restricted with HhaI, and the restriction fragment pattern was examined after gel electrophoresis. The adherence property of 35 Shiga toxin- producing Escherichia coli (STEC) not belonged to O157:H7 serotype was checked on HeLa cell adherence pottern. Three to five individual colonies from each case were assessed. These strains were isolated from patients with bloody, non-bloody diarrhea and healthy cases.
    Results
    Of the 35 STEC colonies, 2 strains (5.7%) were isolated from bloody diarrheal cases, 25 strains (71.5%) from non-bloody diarrheal and 8 strains (22.8%) from healthy persons. None of the strains belonged to O157: H7 serotype but 22 strains belonged to O126 and O128, O26 and O111 serogroups. Out of 27 strains isolated from bloody and non-bloody diarrheal cases 3 strains (11.1%) were non- adherent (NA) and 24 strains (88.9 %) were adherent. However, aggregative adherence (AA) was observed in 10 serotypes (O128: H2, O128: H9, O125: H12 and O125: H15) and diffuse adherence (DA) and localized adherence (LA) were exhibited by 1 serotype, respectively. The remaining 12 strains showed non-specific adherence (NSA). Among adherence patterns, LA and AA were found to be significantly associated with diarrhea (p<0.001).
    Conclusion
    Human pathogenicity of E. coli strains belonging to STEC group varied according to serotypes, virulence attribute and adherence patterns. Based on the observation obtained in this study, it can be concluded that STEC strains with adherence property are more virulent than the non-adherence ones and further detail studies on adherence factors and their mechanisms of pathogenesis are needed.
  • Norooznezhad A.M., St, Shakiba Y. St, Mostafaie A. Pages 61-68
    Background And Aim

    The problem of casein digestion is seen in some cases specially, among infants. In this study, it is attempted to consider the hydrolysis of cow's milk casein by means of Ficin enzyme in green Fig extract. Cow's milk casein intolerance occurs in a considerable number of infants and without early diagnosis and food replacement can lead to complications like malnutrition and growth retardation. Hydrolysis of cow's milk casein by chemical and enzymatical reactions is one of the main strategies for production of hydrolyzed milk for allergic infants. In this study there has been an effort to use green fig proteases for cow's milk hydrolysis as a new and cheap source.

    Material And Methods

    The aqueous extract was prepared from green fruit of F. carica using phosphate buffered saline. To evaluate the degree of hydrolysis, different concentrations of extract were added to casein and incubated for 1, 3 and 6 hours at various conditions including four buffering system including tris-HCl (pH 8.5) phosphate (pH 7), citrate (pH 5.5) and acetate (pH 4.5) buffers. Hydrolysis of casein was assessed by SDS-PAGE and band densitometry estimated using Scion lab soft ware.

    Results

    The results indicated that fig extract could hydrolyze pure casein completely at ratio 1/100 (enzyme to substrate) for one or three hours and at 1/500 hydrolyzed casein partially at 6 hours at phosphate buffer. Therefore, phosphate buffer system is more suitable than other buffer systems for casein hydrolysis.

    Conclusion

    The results of this study showed that ficin can be used as a potential protease for the hydrolysis of milk casein which is used for nutritional targets.

  • Sanaie M. , Radpour H. , Esteghamati A. , Keshtcar A. , Nasiri M.N. , Noochi Z. , Mohebi S.R. , Derakhshan F. , Zali M.R. Pages 69-77
    Background And Aim
    rotavirus is the common cause of acute diarrhea in infants and young children. Hence it is required to investigate rotavirus infection in diarrheal samples in order to determine the prevalence and predominant genotypes for controlling the misusage of antibiotics and vaccination. To determine the prevalence and predominant genotypes of rotavirus in children under five years of age with acute diarrhea in Tabriz.
    Material And Methods
    rotaviruses were detected by ELISA in stool samples collected during one year (2005-2006) from children under five years old, admitted to Pediatric Center, in Tabriz. Positive samples in standard condition transferred in our laboratory (RCGLD) and RT-PCR were used for genotyping.
    Results
    In total of 213 samples, 113 samples were positive for group A rotavirus. Prevalence of rotavirus infection was 54%. Samples were typed as follows: G1 (21.4%), G2(3.1%), G4(42.9%), G2+G4(5.1%), G1+G4(17.3%) and G1+G2+G4(3.1%). Genotype G9+G4 was detected in one sample (1%). P [8] was found in 68.4% of samples, P [4+8] 12.2%, P [4] 12.2%, P [6] 2%.
    Conclusion
    The major finding of our study was that the main cause of infectious gastroenteritis in Tabriz occurs by rotavirus. The most prevalent genotyping were G4 P[8], vaccination may be the best way to control rotavirus.
  • Hejazi A. , Edalati Shateri Z. , Saadat Mostafavi S. , Sadat Hosseini Z. , Razaghian M. , Mogaddam M. Pages 78-87
    Background And Aim
    Gender identity disorder consists of the patient’s consistent desire to identify with the opposite sex and feels significant discomfort or the inability to deal with this condition. In patients resistant to treatment (Individual Psychotherapy, Psychoanalysis …) operational procedure has been utilized and has been authorized in Iran through a religious decree issued by the country’s late leader, Ayatollah Khomeini since 1964. A study into the instances of surgery procedures in the country has proven positive results.
    Material And Methods
    The procedure consists of cross-sectional study in small scale on 12 transsexual individuals consisting of 9 men and 3 women. All of the participants had sexual reassignment surgery at an average of six years prior to the study. They all were from middle class families and held an average age of 25. The participants were subjected to MMPI-1 questionnaire, (MF) MMPI-2, The Bem Sex-Role inventory and the Bem Gender Traits Test.
    Results
    The study showed that the patients have responded positively to the treatment in psycho –social dimension and had obtained a normal grade at the MMPI- 1 test. According to the results of the Bem and MF tests they have also accepted their new identity and role. Results of Semi structural interview included all of sample agreed with their decision. Neither of the patients has expressed regret of undertaking the surgery
    Conclusion
    Multiple factors include economic status of the patients, satisfying interpersonal relationships, efficient support system, sexual partners and satisfactory sexual life, suitable familial reactions and possibility of extra surgery have prominent role to adjust them with their new identity and role in the society.