فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1388)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 52، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صلاح الدین احمدی، سید مرتضی کریمیان، مسعود ستوده، مسلم بهادری، غلامعباس دهقان صفحه 1
    زمینه و هدف
    نظر به اثرات شبه انسولینی نمک های وانادیم، این ترکیبات به عنوان یک عامل درمانی در درمان دیابت شیرین در مدل های حیوانی بیماری مورد مطالعه قرار گرفته اند. این تحقیق به منظور بررسی فراساختار سلولهای بتای پانکراس موشهای صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین و معالجه شده توسط وانادیل سولفات انجام گرفت.
    روش بررسی
    دیابت در موشهای صحرایی ویستار بوسیله تزریق داخل سیاهرگی چهل میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن از استرپتوزوتوسین ایجاد گردید. معادل محلول تزریقی در گروه دیابتی، نرمال سالین به داخل سیاهرگ دم موش های گروه شم تزریق شد. حیوانات به دوگروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. وانادیل سولفات به آب آشامیدنی گروه های مداخله با غلظت نیم میلی گرم بر میلی لیتر به مدت یک هفته و سپس یک میلی گرم بر میلی لیتر تا سه ماه اضافه گردید. گروه های کنترل در این دوره زمانی آب معمولی دریافت کردند. حیوانات مورد مطالعه به مدت دو ماه نگهداری و سپس کشته شدند. جزایر لانگرهانس پانکراس توسط هضم کلاژنی از بخش برون ریز جدا، در گلوتار آلدئید تثبیت و فراساختار سلولهای بتا در برشهای نازک توسط میکروسکپ الکترونی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    وانادیل سولفات منجر به بهبود علایم دیابت از جمله کاهش قند پلاسما و آب مصرفی در موش های دیابتی شد. موشهای دیابتی کنترل در طول مطالعه دیابتی باقی ماندند. تغییری در وضعیت قند پلاسما و آب مصرفی در موشهای گروه شم دیده نشد. بررسی فرا ساختار سلولهای بتای پانکراس موشهای دیابتی معالجه شده در میکروسکپ الکترونی بیانگر سلولهای سالم با توزیع کروماتین طبیعی، شبکه اندوپلاسمی خشن توسعه یافته، افزایش گرانولهای سیتوپلاسمی نابالغ و نداشتن هیچ نوع علامتی دال بر آسیب سلولی بود. انفیلتراسیون لنفوسیتی در جزایر لانگرهانس گروه مداخله مشاهده نگردید. در جزایر گروه دیابت کنترل انفیلتراسیون لنفوسیتی و در سلولهای بتا، سیتوپلاسم واکوئله، پیکنوزیس هسته و علائم مرگ سلولی نظیر نکروز دیده شد. در گروه شم معالجه شده تغییر خاصی جز افزایش گرانولهای سیتوپلاسمی دیده نشد
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه بهبود علایم دیابت در موشهای صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین در اثر معالجه با وانادیل سولفات با حفظ فراساختار سلولهای بتای پانکراس همراه است.
    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، وانادیل سولفات، قند پلاسما، سلولهای بتا، فرا ساختار، دیابت
  • شاهین فکور، بهنام مشکی صفحه 14
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت بیماری هیداتیدوز در جمعیت های انسانی و دامی، بررسی حاضر با هدف شناسایی آنتی ژن تشخیصی کیست هیداتیک با استفاده از روش ایمونوبلاتینگ انجام گرفت.
    روش بررسی
    بدین منظور بعد از تهیه کیست هیداتیک گوسفندی، چهار نوع آنتی ژن مایع خام، مایع جوشانده، آنتی ژن هموژنیزه پروتواسکولکس و آنتی ژن دیواره کیست هیداتیک تهیه گردید. نمونه های سرمی مثبت و عاری از آلودگی در بازرسی کشتارگاهی تهیه شد. الکتروفورز پادگن ها توسط روش (SDS-PAGE) با استفاده از سیستم ژل ناپیوسته با ژل جداکننده به غلظت 12% و ژل متراکم کننده به غلظت 5% در مجاورت نشاندار با وزن مولکولی مشخص صورت گرفت. در استفاده از روش وسترن بلاتینگ برای شناسایی پادگن اختصاصی، یک ورقه از غشا نیتروسلولز بر روی ژل انتقال یافت و تحت الکتروفورز قرار گرفت. بعد از انتقال پروتئین ها به غشا نیتروسلولز از شیر خشک بدون چربی بعنوان بافر مسدودکننده و سپس بترتیب از آنتی بادی اولیه و ثانویه و از سوبسترای دی آمینو بنزیدین جهت مشخص شدن باندهای اختصاصی استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج الگوی الکتروفورتیک چهار آنتی ژن تهیه شده از کیست هیداتیک نشان داد در آنتی ژن خام مایع کیست 9 باند پروتئینی از 14 تا بیش از 116 کیلو دالتون وجود دارد که در بین آنها چهار باند با وزن مولکولی 18، 23، 40 و 64 کیلو دالتون مشخص تر و مشترک با پادگن مایع جوشانده هستند. در الکتروفورز آنتی ژن دیواره 9 باند از 14 تا بیش از 116 کیلو دالتون و در پروتواسکولکس 10 باند پروتئینی با وزن مولکولی بیشتر از 35 کیلو دالتون وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در ایمونوبلاتینگ آنتی ژن مایع خام یک باند پروتئینی با وزن مولکولی 35 و در آنتی ژن دیواره کیست 3 باند 30، 33 و 46 کیلو دالتون بعنوان آنتی ژنهای اختصاصی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: کیست هیداتیک، آنتی ژن، وسترن بلاتینگ
  • فرزاد کمپانی، شیلان محمدی، ناصح سیگاری، نوشین هادی زاده، نازیلا رضایی، فردین غریبی صفحه 21
    زمینه و هدف
    تزریق های مکرر در بتاتالاسمی سبب تجمع آهن اضافی در بدن شده که این تجمع در قلب سبب عوارض جدی و مرگ می شود. دفروکسامین یک درمان استاندارد است ولی تزریق روزانه 12-8 ساعت از این دارو بصورت زیر جلدی سبب درد موضعی و عدم پذیرش دارو از جانب بسیاری از بیماران شده لذا نیاز به یک داروی دیگر جهت بهبود سورویوال و پذیرش دارو احساس شد. دفریپرون داروی خوراکی تائید شده بوده سبب دفع آهن از سلولها از جمله میوکارد می شود. هدف این مطالعه مقایسه اثرات دفروکسامین با ترکیب دفریپرون و دفروکسامین بر شاخص های اکوکاردیوگرافی بیماران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه با ویژگی کار آزمایی بالینی تصادفی شده 40 بیمارتالاسمیک دارای معیارهای ورود، به دوگروه 20 نفره تقسیم شدند در گروه کنترل تنها دفروکسامین زیر جلدی 6 روز در هفته و در گروه مداخله سه روز دفروکسامین تزریقی و 4 روز در هفته دفریپرون خوراکی تجویز شد. در ابتدا و انتهای مطالعه شاخص های اکوکاردیوگرافی اندازه گیری و با هم مقایسه شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده از تست های آماری t-test و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن گروه مداخله 1/5±6/15 سال وگروه کنترل 6±1/14 سال بود. اندکس RVD (دیامتر بطن راست) در گروه کنترل mm6/7±7/18 در ابتدای مطالعه و 6/6±8/20 در انتهای مطالعه بود که تفاوت از نظرآماری معنی دار بود. در گروه مداخله RVD در ابتدا 81/5±5/19 و در انتها 7/4±18 بود که تفاوت معنی دار نبود. سایر اندکسها شامل دیامتر انتهای سیستولی و انتهای دیاستولی بطن چپ و دیامتر ریشه آئورت و EF و Fs بطن چپ و همچنین اندکس های دریچه ای دارای تفاوت آماری معنی دار در دو گروه نبود. عوارض دارویی بروز نکرد.
    نتیجه گیری
    تغییر روش درمانی از دفروکسامین تزریقی به روش آسانتر یعنی تجویز یک روز در میان دفروکسامین- دفریپرون خوراکی سبب عوارض قلبی و بدتر شدن اندکس های اکوکاردیوگرافیک نمی شود
    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، دفریپرون، دفروکسامین، اندکس های اکوکاردیوگرافیک
  • حبیب الله ناظم، غلامعلی جلودار، یدالله زارع صفحه 31
    زمینه و هدف
    از زمان کشف امواج پرفرکانس و به کارگیری آنها در صنایع مختلف همواره اثرات سوء آنها در سلول های زنده مورد توجه محققین بوده است. گسترش اختلالات تولید مثلی امکان مرتبط بودن استفاده از امواج میکروویو را با این اختلالات مطرح نموده است. بیضه ها یکی از بافتهای فعال بدن می باشند که می توانند تحت اثر این امواج قرار گیرند و از طرفی سن فرد در زمان مواجه شدن با این امواج می تواند بر میزان اثرات، نقش مهمی داشته باشد. لذا هدف این تحقیق بررسی تاثیر امواج نشتی از اجاق میکروویو بر میزان هورمون تستوسترون مترشحه از بیضه ها در موش صحرایی در دو مقطع سنی بالغ و نابالغ می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق 18 موش بالغ (سن حدود 2ماه) و 18 موش نابالغ (سن حدود یک ماه) مورد استفاده قرار گرفت. هر گروه سنی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه های آزمایش روزانه سه نوبت و هر بار سی دقیقه در مدت دو ماه در مجاورت دستگاه مایکروفر با فرکانس 2450 مگاهرتز قرار گرفتند. گروه های کنترل نیز در شرایط مساوی از نظر نور و دما در محیط آزمایشگاه نگهداشته شدند. در پایان دوره با خون گیری از قلب، سرم تهیه و با استفاده از روش RIA میزان تستوسترون سرم ها اندازه گرفته شد و داده های حاصل با استفاده از تست T از نظر آماری مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان تستوسترون سرم ها در گروه های نابالغ کمتر از گروه کنترل می باشد ولی این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. در حالی که گروه های بالغ میانگین تستوسترون درگروه آزمایش به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل می باشد (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    امواج میکروویو نشتی از اجاق میکروفر سبب کاهش تولید تستوسترون در موشهای بالغ گردید، که این کاهش می تواند به دلیل اثر مستقیم بر سلول های لیدیگ بیضه یا اثر غیرمستقیم بر هیپوفیز و هیپوتالاموس باشد.
    کلیدواژگان: میکروویو، تستوسترون، موش صحرایی، بیضه
  • افسانه شریفیان، نازیلا درویشی، صباح حسنی، بیان اسدی، فردین غریبی، عذرا الله ویسی صفحه 37
    زمینه و هدف
    بیوپسی کبد یکی از روش های تشخیصی مهم در برخورد با بیماری های کبدی است. درد شایعترین عارضه یا نتیجه بیوپسی کبد بوده و می تواند منجر به موربیدیتی واضح شود. یافتن روشی جهت کاهش میزان درد بیوپسی کبد در بیماران و به تبع آن کاهش میزان عوارض در آنها همواره مد نظر محققین بوده است. مطالعات بسیار محدودی در زمینه استفاده پیشگیرانه استامینوفن در بیوپسی کبد گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین اثر استامینوفن کدئین بر درد بعد از بیوپسی کبد در دوره زمانی 24 ساعت بعد از بیوپسی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سوکور بود که در سال 1387 در بخش گوارش و کبد بیمارستان توحید سنندج به انجام رسید. جامعه آماری شامل تمام افرادی بود که اندیکاسیونی برای بیوپسی کبد داشتند و حجم نمونه برابر 44 نفر بود (23 نفر گروه مداخله و 21 نفر گروه کنترل) که با روش بلوک بندی تصادفی وارد مطالعه شدند. معیار خروج شامل هرگونه کنترااندیکاسیون برای انجام بیوپسی کبد و نیاز به وارد کردن دو بار یا بیشتر سوزن بیوپسی، بود. جهت ثبت میزان درد در زمانهای 0،1، 3، 6 و 24 ساعت بعد از بیوپسی از روش استاندارد VAS استفاده گردید. پس از تایید کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی کردستان، 1 ساعت قبل از انجام بیوپسی کبد درمان پیشگیرانه با استامینوفن کدئین یا پلاسبو در بیماران انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار آماری SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی و تست های آماری X2، t-test، ضریب همبستگی پیرسون و در صورت غیر نرمال بودن داده ها از تست های ناپارامتریک جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین شدت درد در زمانهای صفر، یک، سه، شش و بیست و چهار ساعت پس از بیوپسی در گروه مداخله بیشتر از گروه دارونما بود، اما تفاوت آماری معنی داری در دو گروه وجود نداشت (P>0.05). شدت درد بعد از بیوپسی در هر دو گروه در خانم ها بیشتر از آقایان بود، اما تفاوت معنی داری بین دو جنس از نظر شدت درد وجود نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر و مقایسه آن با مطالعات مشابه نشان می دهد که استامینوفن کدئین در کاهش شدت درد ناشی از بیوپسی کبد موثر نمی باشد. انجام مطالعات کارآزمایی بالینی آتی جهت تعیین اثر ضد دردی دیگر داروهای مسکن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بیوپسی کبد، استامینوفن کدئین، درد
  • بهمن صالحی، فرهاد غنی سنجانی صفحه 45
    زمینه و هدف

    افسردگی یکی از قدیمی ترین، شایعترین و شدیدترین اختلالات خلقی روانپزشکی می باشد. خطر ابتلا به این اختلال در زنان 25-10درصد و در مردان 12-5 درصد می باشد. چون دیابت و عوارض آن در ایجاد افسردگی موثر است و افسردگی نیز در بوجود آمدن دیابت نقش دارد، لذا کنترل قند خون در بیماران افسرده و دانستن تاثیر داروهای ضد افسردگی روی قند خون کمکی به این بیماران می باشد. این مطالعه جهت مقایسه اثر فلئوکستین و ایمی پرامین روی قند خون ناشتای بیماران افسردگی اساسی در اراک طراحی شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه کار آزمایی بالینی است که به صورت تصادفی از بین بیماران افسردگی اساسی مراجعه کننده به مرکز درمانی شهید هاشمی سنجانی اراک، بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-IV-TR انتخاب شده و در دو گروه 40 نفری A (روزانه mg 20 فلئوکستین) و B (روزانه mg 100ایمی پرامین) قرار گرفتند. از بیماران در سه نوبت (قبل از شروع درمان، 4 و 8 هفته بعد از درمان قند خون ناشتا اندازه گیری شد. بعد از جمع آوری داده ها از آزمونهای آمار توصیفی و K-S (کلموگرونف- اسمیرنوف)، آزمون T دو گروه وابسته، T مستقل تجزیه و تحلیل بعمل آمد. اصول اخلاقی هلسینکی در کلیه مراحل تحقیق رعایت شد. 05/0p< معنی دار به حساب می آمد.

    یافته ها

    اختلاف آماری معنی داری بین میانگین قند خون ناشتا بین دوگروه A و B در نوبت اول و دوم بدست نیامد در صورتیکه در نوبت سوم معنی دار بود (01/0.(p< اما اختلاف بین نوبت اول و دوم گروه A معنی دار نبود (05/0p>)، هر چند کاهش معنی داری در میانگین قند خون ناشتا نوبت اول و سوم گروه A وجود داشت (05/0p<). همچنین افزایش معنی داری در میانگین قند خون ناشتا نوبت دوم و سوم نسبت به میانگین قند خون ناشتا نوبت اول در گروه B وجود داشت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    در بیماران افسردگی اساسی پس از 8 هفته درمان با فلئوکستین کاهش قند خون ناشتا نسبت به ایمی پیرامین داریم و پس از 4 و 8 هفته درمان با ایمی پرامین افزایش قند خون ناشتا مشاهده می شود. بنابراین در بیماران افسرده هیپرگلیسمیک (دیابتیک) فلئوکستین و در بیماران افسرده هیپو گلیسمیک ایمی پرامین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، افسردگی اساسی، فلئوکستین، ایمی پرامین، قند خون ناشتا
  • ناصح سیگاری، صبا بهاری صفحه 52
    زمینه و هدف
    مطالعات انجام شده در کشورهای در حال توسعه نشان داد که مواردی از علائم بیماری های مزمن انسدادی ریه در افرادی دیده می شود که سابقه مصرف سیگار و مواجهه های شغلی و صنعتی در آنها وجود نداشته، اما در برونکوسکوپی های انجام شده در آنها پلاک های آنتراکوز گزارش گردیده است. این مطالعه با هدف مقایسه تظاهرات بالینی و پاراکلینیکی بیماران مبتلا به برونشیت آنتراکوتیک با بیماران مبتلا به COPD ناشی از دود سیگار انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی بود. جامعه آماری شامل تمام بیمارانی بود که به علل مختلف تحت برونکوسکوپی تشخیصی قرار گرفتند که شامل 170 نفر بود که از بین آنها مشخصات دموگرافیک، تظاهرات بالینی و رادیوگرافیک 40 بیمار که در برونکوسکوپی تشخیص برونشیت آنتراکوتیک داشتند و سابقه تماس با دود چوب و سایر سوخت های حیوانی را داشتند، با 45 بیمار مبتلا به COPD که تعریف بالینی، اسپیرومتریک و رادیوگرافیک COPD ناشی از سیگار را داشتند و در برونکوسکوپی پلاک آنتراکوز نداشتند و با دود چوب و سایر سوخت های حیوانی تماس نداشتند، مورد مقایسه قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری، وارد رایانه شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و تست های آماری کای دو، تست دقیق فیشر و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیماران برونشیت آنتراکوتیک 70% خانه دار، 75% خانم و 80% ساکن روستا بودند. در حالیکه در بیماران COPD، 40% کشاورز، 4/84% مرد و 8/57% ساکن روستا بودند (P<0.05). وجود علائم بالینی سرفه، هموپتیزی، تعریق و کاهش وزن در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین یافته رادیولوژیک در بیماران برونشیت آنتراکوتیک انفیلتراسیون ریه (5/77%)، درگیری ریه راست (5/67%) و کدورت رتیکولار ریه (40%) بود و در بیماران COPD بیشترین موارد شامل افزایش مارکینگ برونکوواسکولار ریه (100%)، شواهد پرهوایی (5/92%) و کلسیفیکاسیون ناف ریه (5/12%) بود. بیشترین یافته ها و پلاک های آنتراکوتیک در برونکوسکوپی بیماران برونشیت آنتراکوتیک در برونش لوبار (6/94%)، برونش اصلی (1/37%) بود و در 4/36% بیماران دفورمیته دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، در بیماران مراجعه کننده با علائم بیماری های مزمن انسدادی که شرح حال مشخصی از ریسک فاکتورهای شغلی و سایر ریسک فاکتورها را ندارند، اخذ شرح حال دقیق از سابقه برخورد با دود چوب و فضولات حیوانی و همچنین زندگی در مناطق روستایی به عنوان ریسک فاکتورهای عمده برونشیت آنتراکوتیک باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برونشیت آنتراکوتیک، بیماری های مزمن انسدادی ریه، دود چوب، سوخت های حیوانی
  • سیامک خالقی، مهشید طالبی طاهر *، باران پرهیزکار، امیر حسین انتظاری صفحه 59
    زمینه و هدف

    CagA در 60 تا 80% هلیکوباکترپیلوری ها دیده می شود. سوش هایی که دارای CagA می باشند، به نظر می رسد دارای ویرولانس بیشتری هستند. هدف از انجام این پژوهش مقایسه میزان ریشه کنی با رژیم چهار دارویی در ژنوتیپ های cagA+ و cagA- بوده است.

    روش بررسی

    بیمارانی که به دلیل سوء هاضمه (Dyspepsia) در بخش آندوسکوپی بیمارستان حضرت رسول (ص) تحت آندوسکوپی قرار گرفته بودند و نتیجه آزمون هلیکوباکتر پیلوری آنها مثبت بود، وارد مطالعه شدند. در 56 بیماری که تست اوره آز سریع (RUT) آنها مثبت گزارش گردید و مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری بودند، آزمون شناسایی آنتی بادی CagA انجام گردید. بیمارانی که RUT آنها مثبت بود به مدت 2 هفته تحت درمان چهار دارویی (امپرازول/ مترونیدازول/آموکسی سیلین/ بیسموت) قرار گرفتند. دو ماه پس از پایان دوره درمانی آزمون تنفسی اوره (UBT) انجام گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 56 بیمار مبتلا به عفونت HP 36 فرد (3/64%) دارای آنتی بادی علیه CagA بودند. در 15 بیمار (8/26%) علیرغم درمان نتیجه تست UBT مثبت بود و در 41 نفر (2/73%) آزمون منفی گزارش گردید. در گروهی که CagA+ بودند، 25 بیمار (44/69%) ریشه کنی و درگروهی که CagA- بودند، 16 بیمار (80%) ریشه کنی اتفاق افتاده بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (05/0p>).

    نتیجه گیری

    وجود CagA بعنوان فاکتور پیش آگهی دهنده موفقیت درمان در رژیم سه دارویی مطرح شده است ولی در مورد درمانهای چهار دارویی مطالعات کافی در دسترس نمی باشد. در مطالعه حاضر بین وجود CagA و ریشه کنی ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: هلیکوباکتر پیلوری، آنتی بادی ضد cag A، درمان
  • مریم زنگنه، نرگس شمس علیزاده، مستانه کامروامنش، منصور رضایی، صغری پرمهر صفحه 65
    زمینه و هدف
    افسردگی بعد از زایمان، بیماری ناتوان کننده ای است که در روابط اجتماعی شخص و توانایی نگهداری نوزاد نقش مهمی دارد. با شناخت زودرس اختلال و درک عوامل مرتبط با آن می توان اقدامات پیشگیرانه و درمانی را مد نظر قرار داد، که نتیجه آن سلامت مادر و کودک، خانواده و جامعه خواهد بود. این پژوهش با هدف بررسی افسردگی پس از زایمان و ارتباط آن با ناخواسته بودن بارداری و جنس نوزاد در زنان زایمان کرده تحت پوشش درمانگاه عرصه پزشکی جامعه نگر دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1386 انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع مقطعی است. مجموعا تعداد 531 خانم که دارای حاملگی بار اول بوده و 40-10 روز بعد از زایمان جهت کنترل به درمانگاه عرصه پزشکی جامعه نگر مراجعه کردند، از نظر افسردگی بررسی شدند. نمونه ها بصورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبرگ (EPDS) و یک فرم اطلاعاتی مربوط به اطلاعات دموگرافیک، جنس نوزاد، خواسته یا ناخواسته بودن بارداری و سابقه افسردگی بود که از طریق مصاحبه تکمیل گردیدند. تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری نرم افزارSPSS انجام شد و از آمار توصیفی برای توصیف داده ها و از آزمون آماری مجذور کای برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در این پژوهش 531 زن زایمان کرده مورد بررسی قرار گرفتند که 7/40 درصد دارای افسردگی پس از زایمان بودند، بین افسردگی پس از زایمان با ناخواسته بودن بارداری و سابقه افسردگی ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (002/0=P). ولی بین افسردگی پس از زایمان و جنس نوزاد ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    افسردگی پس از زایمان در جامعه ما شیوع بسیار بالایی دارد به نحوی که تقریبا نیمی از مادران را درگیر می سازد. لذا به نظر می رسد که غربالگری از نظر افسردگی پس از زایمان باید به عنوان یک جزء اساسی در مراقبت های پس از زایمان درآید. همچنین مادران دارای بارداری ناخواسته و سابقه افسردگی باید تحت مراقبت های ویژه در طی بارداری و پس از زایمان قرار گیرند.
    کلیدواژگان: افسردگی بعد از زایمان، بارداری ناخواسته، جنس نوزاد
  • رحمان عباسی وش، ابراهیم حسنی*، میر موسی آقداشی، محمد شیروانی صفحه 72
    زمینه و هدف

    یکی از محدودیت های کاربرد شل کننده های عضلانی غیر دپولاریزان در تسهیل لوله گذاری داخل تراشه، طولانی بودن زمان شروع فلج عضلانی است. با این فرض که افدرین با افزایش اندکس قلبی و جریان خون عضلات، ممکن است باعث کوتاه شدن زمان شروع شلی عضلانی ناشی از تزریق آتراکوریوم شود، ما این کار آزمایی بالینی دو سو کور تصادفی شده را طراحی کردیم.

    روش بررسی

    شصت بیمار در رده سنی 60-18 سال و در وضعیت فیزیکی ASA I، II در دو گروه مساوی مداخله و شاهد وارد مطالعه شدند. علایم حیاتی پایه همه بیماران ثبت شده و سپس همه بیماران میدازولام و فنتانیل به عنوان پره مدیکاسیون، دریافت کردند. در گروه مداخله 1 دقیقه قبل از القای بیهوشی با پروپوفول و آتراکوریوم، افدرین μg/kg70 و در گروه شاهد با حجم برابر، سالین نرمال تزریق شد. شلی عضلانی با استفاده از محرک عصبی و بر اساس الگوی تحریکTOF روی عصب اولنار ارزیابی شد. زمان تزریق آتراکوریوم تا زمان صفر شدن پاسخ های TOF (TOF=0)، در همه بیماران ثبت شد. سنجش TOF توسط یک فرد ثابت و با روش لمسی انجام گرفت. یافته های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تحت آنالیز آماری باStudent''s t-test و Chi-Square Test قرار گرفت.

    یافته ها

    بیماران دو گروه از لحاظ سن، جنس، وضعیت فیزیکی ASA و علایم حیاتی پایه با هم مشابه بودند (p>0.05). میانگین زمان ایجاد فلج عضلانی لازم برای لوله گذاری داخل تراشه (از زمان تزریق آتراکوریوم تا صفر شدن TOF)، در گروه مداخله کمتر از گروه شاهد بود (59/21±1/185 در مقابل 63/20±43/258 ثانیه) و این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود (p<0.001).

    نتیجه گیری

    تزریق داخل وریدی افدرین، باعث کوتاه شدن زمان شروع شلی عضلانی ناشی از تزریق آتراکوریوم (همانند شل کننده های عضلانی غیر دپولاریزان دیگر، نظیر وکورونیوم و روکورونیوم) می شود.

    کلیدواژگان: آتراکوریوم، افدرین، شلی عضلانی
  • شعله درویشی، محمد صالح هژیر *، ناصر رشادمنش، سیروس شهسواری صفحه 78
    زمینه و هدف

    کودکان به مناسبت ویژگی های خاص دوره سنی شان کاملا آسیب پذیر هستند و اطلاع یافتن از وضع تغذیه دانش آموزان سبب برنامه ریزی بهتر در بخش آموزش و پرورش و سیاست گذاری های بهداشتی خواهد شد. تغذیه صحیح عامل مهمی در یادگیری است و باعث رشد تحصیلی و افزایش بازدهی در سرمایه گذاری آموزشی و در نهایت بهره وری ملی می شود. در این تحقیق وضع تغذیه کودکان دبستانی استان کردستان و برخی عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این تحقیق یک مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) است که در آن تعداد 1100 دانش آموز به صورت تصادفی- چند مرحله ای خوشه ایجهت بررسی انتخاب شدند. و بر اساس دیدگاه آموزش و پرورش استان به سه منطقه برخوردار و نیمه برخوردار و کم برخوردار تقسیم بندی گردید. شاخص های وزن برای سن؛ قد برای سن و وزن برای قد کودکان محاسبه و با استاندارد NCHS مقایسه گردید. برخی داده ها با پرسش از دانش آموزان یا پرسش از والدین آنها و یا استخراج از پرونده دانش آموزان جمع آوری گردید. برای ورود داده ها به کامپیوتر و تجزیه و تحلیل آنها نرم افزارهای SPSS و2000 Epi-info بکار گرفته شد. جهت تعیین ارتباط و مقایسه وضع تغذیه با متغیرهای مستقل از آزمون کای دو و آنالیز واریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    شیوع سوء تغذیه در رابطه با شاخص های وزن برای سن؛ وزن برای قد و قد برای سن را به ترتیب 5/27، 3/32 و 9/36 درصد نشان داد. براساس نتایج این مطالعه بین شغل مادر و سوء تغذیه مزمن (قد برای سن) و همچنین وزن برای قد دانش آموزان با رابطه معنی داری وجود داشت (01/0P<). بین میزان سواد پدر و مادر دانش آموزان و شاخص قد برای سن و وزن برای قد رابطه معنی دار مشاهده گردید (01/0P<). سایر نتایج این مطالعه نشان داد که بین مصرف هفتگی گوشت و سوء تغذیه مزمن دانش آموزان (05/0P<) و مصرف هفتگی پنیر و شیر (01/0P<) نیز رابطه معنی داری وجود داشت. بین میزان مصرف نوشابه و سوء تغذیه مزمن دانش آموزان نیز رابطه معنی داری تایید گردید (01/0P<). میان مصرف تنقلات بی ارزش مانند پفک و وزن برای قد دانش آموزان نیز رابطه معنی دار وجود دارشت (01/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

    سوء تغذیه در بین دانش آموزان استان نسبت به سایر نقاط دنیا از شیوع بالائی برخودار است، اما در مقایسه با برخی از نقاط کشور از وضعیت مناسبتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: وزن برای قد، قد برای سن، وزن برای سن، سوء تغذیه، دانش آموزان، کردستان
  • راهنمای (قابل تجدید نظر) درمان دارویی ضد ویروس در موارد قطعی یا مشکوک ابتلا به ویروس آنفلوانزای A با منشاء خوکی و همچنین موارد تماس نزدیک (دستورالعمل 7)
    صفحه 88
|
  • Dr Salahedin Ahmadi *, Dr Seyed Morteza Karimian, Dr Masoud Sotoudeh, Dr Moslem Bahadori, Dr Gholam Abas Dehghan Page 1
    Background And Aim
    Considering insulin like effects of vanadium salts, these compounds have been evaluted as a therapeutic agent for treatment of diabetes mellitus in the experimental models of the disease in animals. This study was performed to study the ultrastructure of islet β cells in streptozotocin (STZ)- induced diabetes in rats after treatment with vanadyl sulfate (VS).
    Material And Methods
    Diabetes was induced in male Wistar rats by intravenous injection of 40 mg/kg STZ. Equal volume of normal saline was injected via lateral tail vein in sham animals. Seven days after injection animals in both groups were divided into treated and control groups.VS was added to the drinking water of the diabetic treated (DT) and Sham treated (NT) animals with a concentration of 0.5 mg/ml for one week and 1 mg/ml up to three months. Untreated diabetic (DC) and sham rats (NC) received tap water during this period. Two months later all animals were killed. Langerhans islets were isolated from exocrine parts by use of collagen digestion, and were fixed in glutaraldehyde. Ultrastructure of islet beta cells were studied by means of transmission electron microscope.
    Results
    VS treatment led to amelioration of the symptoms of diabetes including hyperglycemia and polydepsia in DT rats. DC rats remained diabetic during the period of study. No significant changes were observed in plasma glucose and fluid intake of NT animals. Ultrastructural studies of islet β cells of DT rats showed normal cells with normal chromatin distribution, well-developed rough endoplasmic reticulum, increased cytoplasmic granules and no clear sign of cell injury. Lymphocytic infiltration was not detected in langerhans islets of DT group. Nuclear pyknosis, cytoplasmic vacuolization, lymphocytic infiltration and signs of cell death such as cell necrosis were found in the islets of β cells of DC rats. Cytoplasm of islets β cells of NT rats were more granular in comparison to NC rats.
    Conclusion
    Considering the results of this study we concluded that amelioration of diabetes signs in VS treated STZ induced diabetic rats are accompanied by preservation of islets β cell ultrastructure.
  • Fakour Sh. , Meshki B. Page 14
    Background And Aim
    Considering the importance of hydatidosis among human beings and domesticated animals, the aim of the present study was to identify the diagnostic antigen of hydatid cyst by immuno-blotting method.
    Material And Methods
    After the preparation of sheep hydatid cyst, four kinds of antigens of raw fluids, boiled fluids, homogenized antigen of protosculex and the antigen of hydatid cyst wall were isolated. The negative and positive serum samples without any impurity were prepared in slaughterhouse. Electrophoresis of antigens by means of SDS–PAGE method using disconnected gel along with isolating gel with the concentration of 12% and compressing gel with the concentration of 5% in the vicinity of a marker with certain molecular weight was carried out.In western blotting method for detection of the specific antigen, a sheet of nitrocellulose membrane was transferred over the gel and electrophoresis was performed. After transferring protein to nitrocellulose membrane, fatless powdered milk was used as a blocking buffer and then, primary and secondary antibodies and benzidin di–amino substrate were used accordingly to identify specific bands.
    Results
    Electrophoresis pattern of the four antigens extracted from the cyst showed that among 14 protein bands, there are 9 protein bands with molecular weights of more than 116 Kilo-Dalton (kD) among which 4 bands with molecular weights of 18, 23, 40, and 64 kD were more prominent and similar to the antigens of boiled fluid.In the electrophoresis of wall antigen, 9 protein bands out of 14 bands had molecular weights of more than 116 kD and there were 10 protein bands with molecular weights of more than 35 kD in the protosculex.
    Conclusion
    By immuno-blotting method in raw fluid antigen, a protein band with molecular weight of 35 kD, and in cyst wall antigen 3 protein bands with molecular weights of 30, 33, 46 kD were identified as specific antigens.
  • Kompany F. , Mohammadi Sh. , Sigari N. , Hadizadeh N. , Rezaee N. , Gharibi F. Page 21
    Background And Aim
    Regular blood transfusions in beta thalassemic patients can lead to accumulation of extra iron in the body which may result in cardiac complications and death. Deferrioxamin (DFO) is the standard treatment for this condition but 12-8 hours subcutaneous (SQ) injection of this drug per day can cause local pain which together with lack of patients´ compliance, it is necessary to use another drug to improve the condition of the patients. Deferiprone (DFP), is an approved drug for this purpose and removes iron from cells including cardiac muscle cells. The aim of this study is to compare efficacy of deferrioxamin with that of combined deferiprone and deferrioxamin on echocardiographic indices in beta thalassemic patients.
    Material And Methods
    In this randomized clinical trial 40 thalassemic patients who met the inclusion criteria of this study were divided into two equal groups. Controls group received SQ deferrioxamin for six days/week and intervention group received deferrioxamin for three days/week and deferiprone orally for four days/week. Cardiac indices were measured and compared before and after the study.
    Results
    Mean values of the age of the patients were 15.6±5.1 and 14.1±6 years in the intervention and control group respectively. Right ventricle diameter (RVD) indices in control group was 18.7±7.6 and 20.8±6.6 mm before and after treatment respectively (P<0.05). In the intervention group RVD indices were 19.5±5.8 and 18.0 ±4.7 mm before and after treatment respectively (P>0.05). Other indices such as LVEDD, LVESD, aortic root diameter, EF and Fs of left ventricle and also indices of the heart valves revealed no significant differences between the two groups. We didn’t observe any side effect of the drugs in the patients.
    Conclusion
    We concluded combined therapy with 4 days DFP and 3 days DFO per week did not lead to cardiac complications and deterioration of echocardiographic indices.
  • Nazem H. , Jelodar Gh. , Zareh Y Page 31
    Background And Aim
    Since discovery of high frequency waves and their application in different industries, their adverse biological effects have been of great attention. Increased male fertility problems have suggested the possible role of microwaves in producing this disorder. Testes are active body tissues, which can be affected by these waves. Age of the patients at the time of exposure can have important influence on the effect of these waves. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of radiation leakage of microwave oven on rat serum testosterone at pre and post pubertal stages.
    Material And Methods
    In this study we used 18 mature (two months old) and 18 immature (0ne months old) rats. Mature and immature rats each were divided into control and experimental groups. Experimental groups were exposed to 2450 MHZ microwaves produced by a microwave oven, three times a day, each time for 30 minutes and control groups were kept in the laboratory under identical conditions in view of temperature and light. At the end of experiment blood was collected via heart puncture and serum testosterone was measured by RIA method. Collected data were analyzed by means of t-test.
    Result
    The results of this study showed that the level of serum testosterone in experimental group was less than that of control group in immature rats (P>0.05). But in the mature rats, the serum testosterone level of experimental group was less than that of control group significantly (P<0.05).
    Conclusion
    Exposure to microwaves leakage of microwave oven resulted in decreased testosterone production by testes in mature rats which may be due to the direct effect of microwave on leydig cells or its indirect effect on pituitary and hypothalamus.
  • Sharifian A. , Darvishi N. , Hasani S. , Asadi B. , Gharibi F. , Allahvaysi O. Page 37
    Background And Aim
    Liver biopsy is one of the most important diagnostic procedures for liver diseases. Pain is the most common complication of liver biopsy and it can lead to clear morbidity. Finding a way to reduce pain of liver biopsy its complication is very important for investigators. There are limited studies on evaluation of pre-emptive effect of acetaminophen on liver biopsy. The aim of this study was to investigate pre-emptive effect of Acetaminophen codeine on the pain of liver biopsy during the first 24 hours after biopsy.
    Material And Methods
    This was a double blind randomized clinical trail study from Oct 2007 to Oct 2008 in gastroenterology and liver disease unit of Tohid hospital in Sanandaj. Sample size included all the patients who were candidate for liver biopsy. Forty four patients (23 in experimental group and 21 in placebo group) were enrolled into the study on the basis of randomized blocking method. Exclusion criteria included any contraindication for liver biopsy or need of penetration of needle for two or more times for biopsy. Visual analogue scale (VAS) was used to assess pain after liver biopsy, 0,1,3,6, and 24 hours after biopsy. This study was conducted after approval of Ethical review Committee of Kurdistan University of Medical Sciences and obtaining the informed written consent from the patients. The patients received acetaminophen codeine or placebo one hour before biopsy. Data were analyzed by means of Chi square, t-test, analysis of variances, and nonparametric tests.
    Results
    The mean value of the pains intensity in zero, one, three, six, and twenty four hours after biopsy in experimental group was higher than that of placebo group but there was no significant differences between two groups (P>0.05). Intensity of the pain after liver biopsy in females was higher than in males in the two groups but there was no significant differences between two groups (P>0.05).
    Conclusion
    Comparison of the results of the present study with those of other studies shows that acetaminophen codeine is not effective in reducing the pain of biopsy. Further clinical trail studies for determination of the effect of other analgesics drugs are recommended in the future.
  • Salehi B., Ghani Sanjani F Page 45
    Background And Aim

    Depression is one of the most ancient and prevalent mood disorders in psychiatry. Risk of depression is 10-25% in women and 5-12% in men. Since diabetes mellitus and its complications can lead to depression and vice versa, control of blood glucose levels in patients with depression and knowledge of the effect of antidepressant drugs on blood glucose levels are important.This study was performed to determine the effect of Fluoxetine and Imipramine on the fasting blood sugar (FBS) of patient with major depressive disorders.

    Material And Method

    This study was a parallel randomized clinical trial based on diagnostic criteria of DSM-IV-TR. The subjects were selected randomly from the patients referring to Shahid Hashemi Senejani Hospital of Arak and private office. The patients were assigned into two groups; each group consisted of 40 subjects. Group A received fluoxetine 20 mg/day and group B received imipramine 100 mg/day. Measurement of FBS was performed before treatment, four weeks and eight weeks after treatment. Data were analyzed by means of descriptive statistics, KS (Kolmogorov-Smirnov test) and paired t-test.

    Results

    There were no significant statistical differences between first and second times mean FBS values in groups A and B, but there were significant statistical differences in the third time mean FBS values between the two groups (P=0.001). Also there was not any significant difference in the first and second time mean FBS values in group A (P=0.424) too. A significant decrease in the first and third time mean FBS values was noticed (P =0.039).There was also a significant increase in the second and third times mean FBS values compared with the first time mean FBS values in group B (P<0.05)

    Conclusion

    This study revealed a decrease in FBS mean values after 8 weeks of treatment with Fluoxetine and an increase in FBS after 4 and 8 weeks of treatment with Imipramine. Therefore, we recommend Fluoxetine for treatment of depression in the patients with hyperglycemia, and Imipramine for depression in the patients with hypoglycemia.

  • Sigari N. , Bahari S Page 52
    Background And Aim
    previous studies in the developing countries showed that some of the presentations of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) had been observed in the patients with no history of smoking or industrial or occupational exposure, but presence of anthracotic plaque had been reported in their bronchoscopy. The aim of this study was to compare the clinical and para-clinical findings in antrachotic bronchitis patients with those of smoke induced COPD patients.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study. Among 170 patients who had undergone bronchoscopy, 40 patients had antrachotic bronchitis and history of exposure to wood or other biomass smoke. The demographic characteristics, clinical and radiologic findings of these patients were compared with those of another 45 patients with diagnosis of smoke induced COPD (with exposure to wood and other biomass smoke), whose diagnosis had been based on clinical, spirometrical and radiological findings. Data were introduced into SPSS software and analyzed by means of descriptive statistics, Chi square, Fisher's exact test and t-test.
    Results
    Among patients with anthracotic bronchitis 70% were house wife, 75% female, and 80% were from rural areas. But in COPD patients 40% were farmer, 84.4% men, and 57.8% were living in rural areas (P<0.05). There were no significant differences in clinical findings such as cough, hemoptysis, sweating, and weight loss between the two groups. The most common radiological findings in anthracotic bronchitis patients were lung infiltration (77/5%), right lung infiltration (67/5%), and reticular lung opacity (40%) and in COPD patients the most common findings were increased bronchovascular marking of the lung (100%), hyper airiation of lung (92.5%), and calcification of hilar lymph nodes (12.5%). The most common findings and anthracotic plaques in bronchoscopy of anthracotic bronchitis patients were located in lobar bronchus (94.6%) and main bronchus (37.1%), but deformity was seen in 36.4% of them.
    Conclusion
    Our results suggest that, in patients with clinical presentation of COPD who had not a clear-cut history of occupational or other risk factors, taking an exact history of exposure to wood or biomass smoke and also living in rural area as main risk factors for anthracotic bronchitis should be taken into consideration.
  • Khaleghi S., Talebi Taher M., Parhizcar B., Entezari A.M. Page 59
    Background And Aim

    CagA antigen is found in 60-80% of Helicobacter Pylori organisms. It seems that CagA positive strains have more virulance. The aim of this study was to compare the eradication rate of CagA positive and CagA negative genotypes using current quadruple regimens.

    Material And Methods

    The patients who had positive results for Helicobacter Pylori after endoscopy in Hazrat-Rasool Hospital were enrolled into the study. In 56 patients with positive rapid urease test (RUT), Anti CagA was determined and a 2-week quadruple regimen (Omeprazole, Amoxicilin, Metronidazole, and Bismuth) was prescribed. The UBT was performed two months after the end of treatment.

    Results

    Of 56 patients who were infected with Helicobacter Pylori, 36 (64.3%) had CagA antibody. 15 (26.8%) patients had positive UBT and 41 (73.2%) patients had negative tests. The success rate of treatment was 69.44% (25 patients) in CagA positive and 80% (16 Patients) in CagA negative participants. This difference was not statistically significant (P=0.533).

    Conclusion

    The presence of CagA is associated with higher success rate in conventional triple regimens but sufficient data for quadruple therapeutic regimens are not available. We did not find any association between CagA positivity and eradication rate of H.pylori.

  • Zangeneh M. , Shamsalizadeh N. , Kaamravamanesh M. , Rezai M. , Pormehr S. Page 65
    Background And Aim
    Postpartum depression is a disabling illness which can influence in the women's social relationship and their ability to achieve the task of neonatal care. Early diagnosis of depression and recognition of its related factors, preventive and therapeutic measures can be considered which can lead to health of mother, neonate, family and society. The aim of this study was to investigate postpartum depression and its relation to unplanned pregnancy and baby gender in the women who had given birth in community oriented medical clinic of Kermanshah University.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study. 531 primiparous women, who had referred to community oriented clinic between 10-40 days after delivery, were included in this study and evaluated for depression. Sampling method was census. Data were collected by use of Edinburgh postnatal Depression scale (EPDS) and an informational form about demographic characteristics, baby gender, planned or unplanned pregnancy and history of depression. SPSS software was used and data were analyzed by means of analytical statistics (chi-square and t-test).
    Results
    40.7% of the subjects had postpartum depression. Postpartum depression revealed a significant relationship with unplanned pregnancy and the history of depression (p=0.002), but no significant relationship was found between postpartum depression and neonatal gender.
    Conclusion
    Postpartum depression has a high prevalence in our study affecting approximately 50% of mothers. Therefore screening for postpartum depression should be considered mandatory in postpartum care. Also special measures should be considered for women with unplanned pregnancy and history of depression during pregnancy and postnatal period.
  • Abbasivash R., Hassani E., Aghdashi M.M., Shirvani M. Page 72
    Background And Aim

    Delayed onset time of neuromuscular blocking is one of the limitations of using nondepolarizing muscle relaxants for facilitation of endotracheal intubation. This double-blinded randomized clinical trial was designed with the presumption that ephedrine can increase cardiac index and muscle blood flow and therefore it may shorten the onset time of muscle relaxation by atracurium.

    Material And Methods

    Sixty patients, aged 18-60 yr, with ASA physical status I, II, were randomly assigned into two equal groups. Baseline vital signs were recorded and then all patients received intravenous midazolam and fentanyl, as premedication. One minute before induction of anesthesia with propofol and atracurium, the experimental group received intravenous ephedrine 70µg/kg and control group received an equal volume of normal saline. Muscle relaxation was assessed by means of peripheral nerve stimulator, based on TOF pattern of stimulation on ulnar nerve. The time interval between atracurium injection and the absence of TOF response (TOF=0) was recorded in all patients. Using SPSS software, data were analyzed by means of student’s t-test and Chi-square test.

    Results

    Demographic data and baseline vital signs were similar in both groups (p>0.05). The mean time taken for onset of relaxation, needed for endotracheal intubation (from atracurium administration to the time of TOF=0), was less in study group compared to control group (185.1±21.59 vs. 258.43±20.63 seconds) which was statistically significant (p<0.001).

    Discussion

    Intravenous injection of ephedrine shortens the onset time of atracurium induced muscle relaxation which is similar to other nondepolarizing muscle relaxants, such as vecuronium and rocuronium.

  • Darvishi Sh., Hazhir, Msc, Reshadmanesh N., Shahsavari S. Page 78
    Background And Aim

    Children are vulnerable because of their special age characteristics. Investigation of nutritional status of students can lead to design appropriate plans on teaching and hygienic programs. Correct nutrition is an important factor influencing learning ability, development of the educational growth, improvement of teaching, leading to increased investment on education and national profit. The aim of this study was to use anthropometric techniques for assessment of nutritional status in primary school students in Kurdistan Province, Iran.

    Material And Methods

    This was a descriptive- analytic cross-sctional study and included 1100 students selected by cluster sampling. Indices measured in this study were weight for age (W/A), weight for height (W/H), and height for age (H/A) and were compared to indices of NCHS standards. Based on the view of Ministry of Education, Kurdistan Province was divided into three parts; affluent, semi affluent and less affluent areas. Some data were collected by interviewing students and their parents or obtained from their health records. Epi-Info 2000 and SPSS were used for data processing. X2 and ANOVA tests were used for data analysis.

    Results

    According to the results of this study, the prevalence rates of malnutrition were 27.5, 32.3 and 36.9 percent for indices of W/A, W/H, and H/A respectively. There was a significant relationship between the mothers` occupations and chronic malnutrition (H/A), and also W/H (p<0.01). There was a significant relationship between the parents education level and H/A, and W/H (p<0.01) A significant relationship was noticed between weekly consumption of meat and chronic malnutrition (p<0.05). There was also a significant relationship between weekly consumption of cheese and milk and chronic malnutrition (p<0.01). The study showed a significant relationship between consumption of soft drinks and chronic malnutrition (p<0.01), and a significant relationship between consumption of confectioneries and W/H (p<0.01).

    Conclusion

    The prevalence rate of malnutrition in the primary school students in Kurdsitan province was higher than those of other countries, but it is more desirable than those of some of other provinces of Iran.