فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1388)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 53، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اسماعیل ایزدپناه، فردین فتحی، محمد جعفر رضایی، علیرضا عسگری صفحه 1
    زمینه و هدف
    در این مطالعه، بهبودی عملکردی ناشی از (-)- دپرنیل در مدل ضایعه نخاعی کنتوزیون در رت ماده بررسی شد.
    روش بررسی
    تعداد 18 رت ماده سالم نژاد Sprague Dawley وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی و مساوی (6n=) به گروه های کنترل، شم و (-)- دپرنیل تقسیم شدند. همه حیوانات در سطح مهره T13 لامینکتومی شدند. در گروه های کنترل و (-)- دپرنیل، ضایعه کنتوزیون بر اساس تکنیکweight dropping ایجاد گردید. (-)- دپرنیل با دوز mg/kg/day 1/0 در گروه (-)- دپرنیل و در گروه کنترل به همان میزان نرمال سالین به صورت داخل صفاقی به مدت 14 روز تزریق گردید. تست حرکتی BBB، در روز اول بعد از ایجاد ضایعه و در آخر هر هفته تا پایان هفته هشتم در همه گروه ها انجام شد. حجم بافت باقیمانده و تعداد نورونهای حرکتی در محل ضایعه محاسبه و با هم مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    توانایی حرکتی گروه دریافت کننده (-)- دپرنیل در مقایسه با گروه کنترل در همه زمانها غیر از روز اول، به طور معنی داری افزایش نشان داد. در بررسی بافت باقیمانده نخاع و تعداد متوسط نورونهای حرکتی هم افزایش معنی داری در گروه (-)- دپرنیل نسبت به کنترل مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که تجویز دپرنیل احتمالا با حفظ نورونهای حرکتی و ماده سفید نخاع باعث بهبودی حرکتی در مدل ضایعه نخاعی کنتوزیون در رت ماده می شود.
    کلیدواژگان: دپرنیل، ضایعه نخاعی، کنتوزیون
  • سهیلا اکبری، مهدی بیرجندی، ندا محتشم صفحه 11
    زمینه و هدف
    زایمان زودرس یک علت اصلی مرگ و میر و ناتوانی نوزادی در سرتاسر جهان است. مراقبت ویژه از این افراد سبب افزایش هزینه های درمانی مامایی و نوزادی می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر شیاف پروژسترون در جلوگیری از زایمان زودرس و عوارض آن در حاملگی های با عوامل خطر زایمان زودرس می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه 150 خانم حامله تک قلو، بدون علائم و نشانه های زایمان زودرس که در خطر بالا برای زایمان زودرس بودند را شامل شد. این افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. این دو گروه از نظر سن حاملگی و عوامل خطر زایمان زودرس مشابه بودند. بین هفته 34-24 حاملگی به یک گروه، روزانه 100 میلی گرم شیاف واژینال پروژسترون داده شد و گروه دیگر به عنوان گروه کنترل تحت نظر قرار گرفتند. به افراد آموزش های لازم داده شد که در صورت انقباضات منظم و ریتمیک به بیمارستان مراجعه کنند و با استفاده از توکودینامومتر برای 60 دقیقه مونیتورینگ انقباضات رحمی به عمل آمد و در صورت واقعی بودن انقباضات، بیمار تحت درمان با داروهای توکولیتیک رایج قرار گرفت و در بیمارانی که علیرغم درمان با توکولیتیک زایمان متوقف نشد، اطلاعات ثبت و جمع آوری شد. پس از جمع آوری داده ها و وارد کردن آن در نرم افزار آماری SPSS نتایج با استفاده از آزمونهای مناسب آماری مانند کای اسکوار، تی تست، تست فیشر و تست من- ویتنی، تجزیه و تحلیل شدند و نتایج در سطح اطمینان 95 درصد گزارش شد.
    یافته ها
    میانگین سن حاملگی در گروه دریافت کننده پروژسترون (08/2±62/38 هفته) و در گروه کنترل (5/3 ± 88/35 هفته) بود (01/0P<). زایمان زودرس در کمتر از 37 هفته حاملگی در 9/31 درصد خانم های گروه کنترل و در 6/11 درصد گروه دریافت کننده پروژسترون دیده شد (01/0P<). زایمان زودرس در کمتر از 34 هفته در 2/22 درصد خانم های گروه کنترل و 9/2 درصد گروه دریافت کننده پروژسترون دیده شد (01/0P<). سندرم زجر تنفسی، وزن کم تولد، وزن زمان تولد، نیاز به دستگاه مکانیکی، نیاز به بستری در NICU، نیاز به اکسیژن حمایتی و آپگار نوزاد هنگام تولد به طور معناداری بین دو گروه متفاوت بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    درمان با شیاف پروژسترون، تناوب انقباضات رحمی را کاهش می دهد و به این وسیله موجب کاهش زایمان زودرس در خانم های با عوامل خطر زایمان زودرس می شود.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، شیاف پروژسترون، جلوگیری از زایمان زودرس، حاملگی پرخطر
  • شعله شاه غیبی، نازیلا درویشی، وحید یوسفی نژاد، نیلوفر مقبل، سیروس شهسواری صفحه 20
    زمینه و هدف
    اختلالات قاعدگی سبب مشکلات زیادی برای خانم ها در مقاطع مختلف می شود و گاهی اوقات تشخیص و درمان این مشکلات به عنوان معضلی در طب بالینی جلوه می نماید. تشخیص زودهنگام و درمان اختلالات قاعدگی و وضعیت های بالینی همراه آنها و شناخت علل زمینه ای آنها و چگونگی ارتباط آنها با یکدیگر، امری بسیار مهم در تشخیص و درمان این اختلالات می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات قاعدگی و برخی علل احتمالی در دختران دانش آموز دبیرستانی 17 و 18 ساله شهر سنندج در سال 84 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بودکه بر روی 511 نفر از دختران دانش آموز 17و 18 ساله شهر سنندج در سال تحصیلی 85-84 انجام شد. پس از اخذ اطلاعات اولیه در صورت وجود اختلال در فرد، نمونه مورد نظر جهت انجام بررسی های بیشتر به نزد متخصص زنان معرفی می شد و در صورت تایید، نمونه ها جهت انجام سونوگرافی و یا آزمایشات هورمونی معرفی می گردیدند. داده ها پس از ورود به رایانه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی و با استفاده از آزمون آماری X2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع اختلالات قاعدگی در جمعیت مورد مطالعه 25/43 درصد بود. شایعترین اختلال، هایپرمنوره (9/13%) و پلی منوره (31/13%) و نادرترین، هیپومنوره (13/3%) بود. میزان شیوع دیسمنوره، سندروم پیش از قاعدگی (PMS) و لکه بینی در این مطالعه به ترتیب 1/78%، 4/72% و 2/8% بود. ارتباط معنی داری بین اختلالات قاعدگی و علائم آن با وجود شواهدPCOS در سونوگرافی وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    شیوع بالای اختلالات قاعدگی در دانش آموزان دبیرستانی باید مد نظر باشد و آموزشهای لازم در این زمینه جهت کاهش تنش های روحی احتمالی به آنها داده شود و در صورت تداوم آن بررسی های هورمونی و سونوگرافیک جهت ارزیابی علل و بررسی بیماری های مزمن در آنها انجام شود.
    کلیدواژگان: قاعدگی، دانش آموز، اختلالات، دختران
  • کیهانه کیانی، محمد علی حسین پور فیضی، اسماعیل بابایی، وحید منتظری، منیره حلیمی صفحه 25
    زمینه و هدف
    سرطان تیروئید شایع ترین بدخیمی غدد درون ریز می باشد. به دلیل ناهمگونی بالای ندول های توموری و غیرتوموری تیروئید از نظر ویژگی های آسیب شناسی و فقدان مارکرهای مولکولی مناسب، تلاش های گسترده ای برای معرفی یک مارکر مولکولی جهت تشخیص این ضایعات توموری در حال انجام است. Survivinعضو جدیدی از خانواده ی پروتئین های مهارکننده مرگ برنامه ریزی شده سلولی می باشد که در بررسی های اخیر بر روی سرطان به عنوان یک مارکر مولکولی جدید مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات، بیان متمایز Survivin و واریانت پیرایشی آن را در سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های بالغ نرمال نشان می دهند. در این تحقیق بیان واریانت پیرایشی Survivin-2α، از جدید ترین انواع واریانت های Survivin به عنوان مارکر مولکولی در تومورهای تیروئید مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    77 نمونه بافتی تیروئید شامل 49 نمونه توموری، 14 نمونه غیرتوموری و 14 نمونه حاشیه تومور جمع آوری و بیان این واریانت توسط روش Hemi-Nested RT-PCR بررسی شد.
    یافته ها
    بررسی ها نشان داد که میزان بیان واریانت پیرایشی Survivin-2α، در گروه حاشیه تومور نسبت به گروه غیر توموری و توموری افزایش می یابد و کمترین میزان بیان در گروه توموری مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    این نتایج برای اولین بار بیان 2αدر این سلول ها را تایید می نماید، هرچند بیان واریانت 2α در سلول های توموری نسبت به حاشیه تومور کاهش نشان داده است، اما این اختلاف چشمگیر نیست، بنابراین ظاهرا در پیشروی تومور و طبیعت غیرطبیعی سلول ها دخالت نمی کند. در کل می توان چنین بیان نمود که اختلاف در میزان بیان واریانت 2α در گروه های مختلف مورد بررسی نمی تواند ملاک مناسبی جهت تمایز بیماری های توموری از انواع غیرتوموری محسوب شود.
    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، Survivin، 2α، واریانت پیرایشی، RT، PCR Hemi، Nested
  • کریم شریفی، مینو نارویی نژاد صفحه 34
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه یافته های سونوگرافی ساده (gray scale) و داپلر در مبتلایان به رد پیوند کلیه انجام گرفته است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه مقطعی، که بر روی 60 بیمار (37 مرد و 23 زن) در مرکز آموزشی درمانی هاشمی نژاد (تهران) انجام گردید. ابتدا برای بیماران سونوگرافی ساده و سپس سونوگرافی داپلر و همچنین سطح سرمی کراتنین اولیه و در صورت نیاز کراتنین متوالی بیماران چک شده است. این مطالعه با استفاده از دستگاه سونوگرافی AU4 و پروب های 5/7 و 5/3 MHZ صورت گرفته است.
    یافته ها
    شایعترین علامت مورفولوژیک سونوگرافی ساده افزایش قطر قدامی خلفی کلیه با 19 مورد (7/31%) بود. علائم شایع بعدی به ترتیب شامل؛ افزایش اکوی کورتکس 18 مورد (30%)، برجسته بودن و یا هایپواکوشدن پیرامیدها 12 مورد (20%)، کاهش اکوی سینوس کلیه پیوندی 7 مورد (7/11%) و در نهایت نادرترین علامت، وجود نواحی هایپواکوی فوکال در پارانشیم 2 مورد (3/3%) بود. 31 بیمار (7/51%) یافته های سونوگرافی ساده آنها مثبت بود. در 47 مورد (3/78%) بیماران دارای 8/0≤RI بوده و 13 مورد (7/21%) دارای 9/0≤RI می باشند. گروه سنی 65-51 سال با 4/43% بیشترین فراوانی را داشتند که علائم سونوگرافی ساده و داپلر در آنها دیده شد. در 4/23% میزان کراتنین نرمال بود. 46 نفر (6/76%) بیماران مبتلا به رد زود هنگام و 14 مورد دیگر (4/23%) دچار رد دیر هنگام بودند.
    نتیجه گیری
    بهترین و حساس ترین روش غیر تهاجمی در تشخیص دقیق و زود هنگام رد کلیه پیوندی سونوگرافی داپلر RI (Resistive index) می باشد. 8/0 RI≥استفاده از بیوپسی را مرتفع نموده است. یافته های سونوگرافی ساده دارای حساسیت بسیار کمتری نسبت به داپلر می باشد.
    کلیدواژگان: سونوگرافی ساده، سونوگرافی داپلر، رد کلیه پیوندی، یافته ها
  • فریده اخلاقی، راحله عباسی صفحه 39
    زمینه و هدف
    با توجه به افزایش میزان سزارین و به دنبال آن افزایش میزان عفونت بعد از عمل و این فرضیه که جدا کردن جفت با دست، با میزان عفونت بیشتری در مقایسه با روش خروج خودبخودی جفت همراه است. هدف این مطالعه تعیین اثر روش خروج جفت در زمان زایمان سزارین بر روی خونریزی و تب بعد از عمل سزارین انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 600 بیمار با حاملگی ترم در حین عمل سزارین به شکل تصادفی به دو گروه خروج جفت به روش خود بخودی (300 بیمار) و روش خروج جفت با دست (300 بیمار) تقسیم شدند. تمام اعمال سزارین توسط یک نفر انجام و بعد از خروج نوزاد و کلامپ بند ناف، یا جفت توسط جراح با دست خارج می شد و یا جراح همزمان با ماساژ دادن رحم و کشش ملایمی بر روی بند ناف خارج شده اجازه می داد که جفت خود بخود خارج می شد. میزان خونریزی حین عمل جراحی با جمع آوری و اندازه گیری خون ساکشن شده و توزین گازها و شان های شکمی قبل و بعد از سزارین محاسبه می شد. هماتوکریت 24 و 48 ساعت بعد از عمل جراحی اندازه گیری شده و افت هماتوکریت بیشتر از 3% معنی دار تلقی می شد. درجه حرارت بدن بیماران در طول مدت بستری هر 4 ساعت به روش دهانی اندازه گیری و تشخیص آندومتریت بر اساس وجود دو نوبت تب بالای 38 درجه سانتیگراد و وجود تندرنس رحمی و تغییر در کیفیت و کمیت لوشیا داده می شد. نتایح به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11 و آزمونهای تی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی کل افراد بررسی شده 56/5 ± 56/24 سال بود. دو گروه، از نظر میزان افت هماتوکریت (بیش از 3%) قبل و بعد از عمل جراحی در 24 ساعت و 48 ساعت اول بررسی و مقایسه شدند که اختلاف بین دو گروه معنی دار بود (001/0p<). از نظر بروز تب بعد از عمل جراحی در دو گروه مقایسه و بروز تب بعد از عمل در 27 نفر ازگروه خروج خود به خودی جفت (9%) و 44 نفر از گروه خارج کردن جفت با دست (7/14%) وجود داشت که اختلاف بین دو گروه معنادار بود (05/0p<). حجم خونریزی حین عمل بر اساس میانگین، حداقل و حداکثر وزن گازهای مورد استفاده و حجم مایع خونی ساکشن شده در دو گروه مقایسه و اختلاف بین دو گروه معنی دار بود (001/0p<). طول مدت زمان عمل سزارین در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    باتوجه به افزایش بروز خونریزی و تب بعد از سزارین در روش خروج جفت با دست در مقایسه با خروج خود بخودی جفت، پیشنهاد می شود که برای کاهش این دو عارضه در حین عمل سزارین از روش خروج خود بخودی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سزارین، روش خروج جفت، خونریزی حین سزارین، تب
  • فرزاد کمپانی، نازیلا رضایی، غلامرضا یوسفی صفحه 47
    زمینه و هدف
    تالاسمی یکی از شایعترین هموگلوبینوپاتی های کمی در دنیا بخصوص در ایران است. بیماران مبتلا به نوع ماژور در تمام طول عمر نیاز به تزریق خون و دسفرال دارند لذا با توجه به ارتقای کیفیت زندگی بیماران تالاسمی، باید کاهش شنوایی در این بیماران مورد توجه بیشتری قرار گیرد. این مطالعه به تعیین فراوانی اختلالات شنوایی و گوشی، حنجره ای و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به تالاسمی تحت درمان با دفروکسامین می پردازد.
    روش بررسی
    84 بیمار بتا تالاسمی در مطالعه ای توصیفی- تحلیلی جهت مشخص کردن فاکتورهای وابسته به کاهش شنوایی بررسی شدند. همه بیماران تحت معاینه گوش- حنجره ای قرار گرفتند و بصورت استاندارد ادیومتری و معاینه ادیولوژی گردیدند. سطح فریتین اندازه گیری شد و بیماران به دو گروه با تزریق خون مناسب و نامناسب و از نظر دریافت دسفرال به دو گروه منظم و نامنظم تقسیم شدند.
    یافته ها
    از 84 بیمار مورد بررسی (40پسر، 44 دختر) میانگین سنی 7/5 8/12 سال، 10 بیمار (9/11٪) دارای کاهش شنوایی حسی - عصبی و 8 بیمار (5/9٪) دارای کاهش شنوایی هدایتی و 8 بیمار (5/9%) دچار کاهش شنوایی مختلط بودند. ارتباط مشخصی بین سن، جنس، سطح فریتین با کاهش شنوایی وجود نداشت، اما ارتباط معنی داری بین کاهش شنوایی با مدت زمان و مقدار دفروکسامین مصرفی با کاهش شنوایی وجود داشت (01/0p<). همچنین هیچ ارتباط معنی داری بین منظم و نامنظم بودن تزریق خون و دسفرال با کاهش شنوایی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که دوز بالای دفروکسامین عامل اصلی پاتوژنز کاهش شنوایی در بیماران تالاسمی است. در برخورد با این بیماران لازم است که دوز مناسب دفروکسامین و تزریق خون متناسب با سطح آهن بدن و هموگلوبین داده شود. بنابراین بررسی های دوره اتولارنگولوژی و ادیومتری در بیماران تالاسمی جهت تشخیص زودرس تغییرات شنوایی و پیشگیری از کاهش شنوایی دائمی لازم است انجام شود.
    کلیدواژگان: تالاسمی، فریتین، دفروکسامین، ادیومتری، کاهش شنوایی
  • محمد عبدی، محمد تقی گودرزی، حیدر طویلانی، ابراهیم نادی، مهرداد کریمی صفحه 56
    زمینه و هدف
    بیماری انسدادی مزمن ریه COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) بوسیله سازمان جهانی GOLD (Global Initiative For COPD) به عنوان بیماری تعریف شده است که با محدودیت جریان هوا مشخص می شود که بطور کامل برگشت پذیر نیست. COPD یکی از زیر مجموعه های بیماری های انسدادی ریه می باشد که فیبروز سیستیک، برونشیت و آسم را نیز در بر می گیرد. آنزیم ADA به شماره (E.C.3.5.4.4) باعث تبدیل آدنوزین به اینوزین می شود. این آنزیم دارای دو ایزوآنزیم ADA1 و ADA2 می باشد. در بیماران مبتلا به COPD افزایش سطح آدنوزین مشخص شده است. این افزایش می تواند ناشی از کاهش فعالیت آنزیم آدنوزین دآمیناز باشد. در این طرح سطح سرمی آنزیم ADA و ایزوزیم های آن در افراد مبتلا به COPD و افراد سالم مورد بررسی گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مورد- شاهدی بوده و روی 30 بیمار COPD که محدوده سنی آنها بین 20 تا 60 سال قرار داشته و بیماری آنها توسط پزشک متخصص مورد تائید واقع شده و در بخش ریه بیمارستان اکباتان همدان بستری شده اند، انجام گردید. جهت بررسی فعالیت آنزیم ADA در افراد شاهد 60 فرد سالم انتخاب شدند که شامل 30 نفر کنترل غیر سیگاری و 30 نفر کنترل سیگاری بودند. برای اندازه گیری فعالیت ADA از روش Giusti استفاده گردید. اطلاعات حاصل از اندازه گیری سطح ADA با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 13 و آزمونهای آماری کروسکال والیس و two-way ANOVA tests مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم آدنوزین دآمیناز کاهش معنی داری را در گروه های بیمار و کنترل سیگاری نسبت به گروه کنترل غیر سیگاری نشان می دهد (بترتیب 7±99/18، 1/9±19 و7/6±99/22 واحد بر لیتر). اختلاف بین گروه بیمار و کنترل غیر سیگاری در مورد آنزیم ADA2 نیز از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0p<). فعالیت ایزوآنزیمADA1 در گروه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در مجموع فعالیت ADA در بیماران COPD کاهش یافت. کاهش فعالیت آنزیم همراه با افزایش میزان آدنوزین ممکن است در ایجاد آسیب های ریوی در بیماران مبتلا به COPD تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: بیماری انسدادی مزمن ریوی، آدنوزین دآمیناز، آدنوزین، روش رنگ سنجی
  • افسانه زارعپور، مسود فلاحی خشکناب، زهرا کاشانی نیا، اکبر بیگلریان، روناک باباشهابی صفحه 64
    زمینه و هدف
    کودکان مبتلا به سرطان دارای علایم افسردگی شدید هستند که می تواند در روند درمان مشکلات متعددی را بوجود آورد. هدف بازی درمانی کاهش میزان افسردگی و علایم آن و ایجاد پیامدهای مثبتی در وضعیت سلامت این کودکان می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای بود. جامعه پژوهش در این تحقیق شامل کلیه کودکان 15-6 ساله مبتلا به سرطان بود که در مرکز درمانی- رفاهی محک در سال 1386 بستری بودند. شیوه نمونه گیری در پژوهش حاضر بر اساس نمونه های در دسترس بود. بعد از محاسبه نمره افسردگی با استفاده از ابزار CDS-A، 24 نفر که برابر با جامعه آماری بود، نمره 84 به بالا را کسب کرده و افسرده بودند که به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار داده شدند. سپس جلسات بازی درمانی (7 جلسه 2 ساعته) در اتاق بازی بر روی گروه مداخله اجرا شد و در پایان برنامه بازی درمانی دوباره بر روی هر دو گروه تست بررسی افسردگی بعد از یک هفته اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش های آمار استنباطی، مانند آزمونهای من ویتنی U، کروسکال والیس و ویلکاکسون انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش میانگین نمره افسردگی را در گروه مداخله و کنترل قبل از بازی درمانی به ترتیب (21/95 و 75/91) نشان داد و از طرفی میانگین نمره افسردگی در گروه مداخله و کنترل بعد از بازی درمانی به ترتیب (33/74 و 08/94) بود که تفاوت معنی دار بوده (002/0=p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بازی درمانی به طور معنی داری موجب کاهش افسردگی گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل شد. بازی می تواند به عنوان یک مداخله مؤثر به وسیله اعضاء تیم بهداشتی برای کمک به کودکان بستری استفاده شود تا آنها را برای انجام روش های درمانی دردناک و تنش ناشی از بستری شدن آماده و سازگار نماید.
    کلیدواژگان: کودکان سرطانی، افسردگی، بازی درمانی
  • مهدی طیبی آراسته، هاله حاتم گویا، شهرام پورجهانی صفحه 73
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تفاوت میزان آلودگی کفش های دو محیط استریل و نیمه استریل و نیز لزوم تعویض کفش ها در بین دو محیط در اتاق عمل بیمارستان توحید سنندج انجام شد.
    روش بررسی
    جامعه آماری مورد پژوهش کلیه کفش های مورد استفاده در اتاق عمل بیمارستان توحید سنندج بود. کلیه کفش ها به صورت سرشماری در مطالعه وارد شدند. در پایان چهار روز کاری از همه کفش ها نمونه گیری انجام و کشت تهیه شد. در مجموع 160 نمونه از محیط استریل و 160 نمونه از محیط نیمه استریل گرفته شد. محیط های کشت 24 ساعت بعد بازبینی شده و تعداد کلونی های رشد کرده شمارش شدند. تست های آماری مورد استفاده t تست مستقل و کای دو بودند.
    یافته ها
    در محیط استریل 8/73% و در محیط نیمه استریل 9/74% کفش ها آلوده بودند. میانگین تعداد کلونی های رشد کرده در محیط استریل 67/41865 ± 97/22543 و در محیط نیمه استریل 32/45614 ± 36/29494 بود که اختلاف معنی داری نداشتند (05/0p>). شدت آلودگی دو محیط اختلاف معنی داری با هم داشتند (014/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان آلودگی زیاد کفش ها در هر دو محیط، بنظر می رسد که نحوه شست وشو و یا محلول شوینده بکار رفته فاقد توان گندزدایی قابل توجه است و باید مورد تجدید نظر و اصلاح قرار گیرد. با وجودی که میانگین کلونی های رشد کرده در دو محیط با هم اختلاف معنی داری نداشتند، ولی با توجه به اختلاف معنی دار شدت آلودگی دو محیط، نمی توان با قاطعیت ادعا کرد که تعویض کفش در بین دو محیط استریل و نیمه استریل کاملا بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: آلودگی، اتاق عمل، کفش
  • سید علیرضا بامشکی، ناهید زیرک، محمدرضا سبز علی زنجانخواه، ابراهیم گلمکانی صفحه 79
    زمینه و هدف
    این مطالعه گزارشی از بروز ادم ریه به دنبال عمل جراحی سزارین تحت بی حسی نخایی است که در زمینه بیماری دریچه قلبی ایجاد شده است.
    معرفی مورد: بیمار خانم مولتی گراوید 38 ساله بدون تاریخچه بیماری قلبی بود که تحت بی حسی اسپاینال مورد عمل جراحی قرار گرفت. بیمار در طی عمل ثبات همودینامیکی داشت اما بعد از عمل جراحی در اتاق ریکاوری دچار دیسترس تنفسی شد. تنها یافته در ECG بیمار تاکیکاردی سینوسی بود و گرافی قفسه سینه نشان دهنده ادم ریوی دو طرفه بود. اکوکاردیوگرافی انجام شده در بیمار تنگی متوسط تا شدید دریجه میترال را نشان داد. تشخیص آمبولی ریه بوسیله اسکن پرفیوژن رد شد. بیمار با تشخیص ادم ریه تحت درمان قرار گرفت و بعد از 2 ساعت علائم بهبودی در بیمار مشاهده شد. نتیجه اکوکاردیوگرافی در روز بعد مجددا تشخیص را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    انجام معاینه کامل فیزیکی برای کلیه بیماران باید به دقت انجام شود تا بتوان بر اساس نتایج، روش مناسب بیهوشی را طراحی نمود. همچنین بی حسی نخاعی در بیمار مبتلا به تنگی دریچه میترال، خصوصا در دوران بارداری ممکن است به خوبی تحمل نشده و باید با احتیاط انجام گردد.
    کلیدواژگان: ادم ریه، تنگی دریچه میترال، سزارین، بی حسی اسپاینال
|
  • Esmail Izadpanah, Dr Fardin Fathi *, Dr Mohammad Jafar Rezaie, Dr Alireza Asgari Page 1
    Background And Aim
    In this study, the functional recovery of female rats with contusive spinal cord injury (SCI) model was evaluated after administration of (-)-deprenyl.
    Material And Methods
    A total of 18 Sprague Dawley female rats were selected for the study and randomly allocated into equal groups (n=6); control, sham and (-)-deprenyl-treated groups. All animals were laminectomized at T13 level. Based on the weight dropping technique contusion was induced in both control and (-)-deprenyl-treated groups. (-)-deprenyl group received daily injections of 0.1 mg/kg (-)-deprenyl and other group received intra peritoneal (IP) injection of equal amount of normal saline for 14 days. BBB test was carried out in all groups at the first day and at the end of each week after induction of injury for eighth weeks. Spared tissue volume and the number of motoneurons at the site of lesion were measured and compared by means of frozen sections of spinal cord.
    Results
    In contrast to control group, (-)-deprenyl-treated group showed a significant increase in motor ability at all times except for the first day (P <0.05). In the (-)-deprenyl-treated group the mean volume of spared spinal cord and the mean number of motor neurons were more than those of control group significantly (P<0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicated that (-)-deprenyl probably protected motor neurons and spinal cord white matter; hence, it caused motor recovery in contusive SCI model in female rats.
  • Dr Soheyla Akbari, Mehdi Birjandi, Dr Neda Mohtasham * Page 11
    Background And Aim
    Preterm delivery is a major cause of prenatal mortality and morbidity in the world and results in increased obstetric and pediatric care costs. The purpose of this study was to evaluate the effects of prophylactic vaginal progesterone in decreasing the rate of preterm delivery and its complications in high risk women.
    Material And Methods
    This study included 150 asymptomatic women with high risk singleton pregnancies. The subjects were assigned randomly into two similar groups. One group received 100 mg of prophylactic vaginal progesterone therapy (n=75) daily between the 24th and 34th week of gestation and the other group received no treatment (n=75). The two groups were similar regarding maternal age and preterm delivery risk factors. Uterine contractions were monitored by external tocodynamometer for 60 minutes and in case of true contractions, routine tocolytic drugs were started for the subjects. In some patients, in spite of receiving tocolytic drugs, delivery progressed and the related data were collected. Data were introduced into SPSS software and analyzed by means of chi square, exact Fischer, ManWitney U, and t tests. The results were reported with a confidence level of 95%.
    Results
    The mean gestational age at the time of delivery was higher in the interventional group (38.62 2.08 week vs. 35.88 3.5 week) (P=0.001). Preterm delivery before the 37th week of gestation occurred in 11.6% and 31.9% of the subjects in the progesterone and control groups respectively (P=0.004) and preterm deliveries before the 34th week occurred in 22.2% and 2.9% of the women in the control and progesterone groups respectively (p=0.001). Moreover respiratory distress syndrome, low birth weight, birth weight, need for oxygen, infant apgar,need for mechanical ventilator, and hospitalization in NICU were significantly different between the two groups (P<0.01).
    Conclusion
    prophylactic vaginal progesterone reduced the frequency of uterine contractions which led to decreased rate of preterm delivery in women with high risk factors for preterm delivery.
  • Dr Shoaleh Shahghaibi, Dr Nazila Darvishi *, Dr Vahid Yousefinejad, Dr Niloofar Moghbel, Siroos Shahsavari Page 20
    Background And Aim
    Menstrual disorders cause a lot of problems for the women. Sometimes diagnosis and treatment of these problems seems very sophisticated. Early diagnosis and treatment of menstrual disorders together with its clinical complications, recognition of their underlying causes and their relation with one another, are essential for treatment of these disorders. The aim of this study was to determine the incidence of menstrual disorders and some of its potential causes in 17 and 18 year old high school female students in Sanandaj in 2005.
    Material And Methods
    This was a descriptive-analytic cross sectional study and included 511 high school female students at the age of 17 and 18 years. After obtaining primary information, in case of any menstrual disorder, the subjects were referred to a gynecologist for confirmation of the diagnosis. After confirmation of diagnosis sonographic and hormonal studies were performed. Using SPSS software, the data were analyzed by means of descriptive statistics and x2 test.
    Results
    The incidence of menstrual disorders in the study population was 43.25%. Hypermenorrhea was the most and hypomenorrhea was the least common disorders (13.9% and 3.13% respectively). Polymenorrhea was detected in 13.31% of the cases. The incidence rates of dysmenorrhea, premenstrual syndrome (PMS), and spotting were 78.1%, 72.4% and 8.2% respectively. Menstrual disorders and its symptoms showed no significant relationship with presence of any evidence of PCO in sonoghraphy (P>0.05).
    Conclusion
    High incidence of menstrual disorders in high school students should be taken into consideration and necessary instructions should be given to these students to decrease their stress. In case of persistence of the menstrual disorder, hormonal and sonographic examinations should be performed to detect the underlying cause of menstrual disorder.
  • Kayhane Kyani, Dr Mohammad Ali Hosseinpour Feizi *, Esmail Babaei, Dr Vahid Montazeri, Dr Monireh Halimi Page 25
    Background And Aim
    Thyroid carcinoma is the most common endocrine malignancy. Considering highly heterogenous nature of tumoral and non-tumoral thyroid nodules from pathological point of view and also in regard to absence of appropriate molecular markers, extensive efforts have been made to find a molecular tumor marker for specific diagnosis of thyroid tumors. Recent attention has been paid to Survivin, a new member of the Inhibitor of Apoptosis Protein Family (IAP), as a new molecular marker in cancer. Studies have been demonstrated that Survivin and its splice variants have different expressions in cancerous tissues compared to normal tissues. In this study the expression of Survivin-2α splice, one of the newest Survivin variants, was evaluated in thyroid cancer as a molecular marker.
    Materials And Methods
    Tissue samples were collected from 77 thyroid specimens including 49 tumoral, 14 nontumoral and 14 tumor margin samples. The expression of Survivin-2α was studied by Hemi-Nested RT-PCR method.
    Results
    Expression of Survivin-2α splice was the highest in surgical margin samples compared to non-tumoral and tumoral samples. The lowest expression was that of tumoral samples.
    Conclusion
    Our data demonstrated the expression of Survivin-2α in thyroid tumors. Although the expression of surviving-2α splice variant in tumoral cells was lower than that of tumor margins, it did not show a significant difference. Therefore it seems likely that it does not have a special role in the progression of tumor and development of abnormal nature of the cells. According to the results of this study, it can be concluded that the different expressions of 2α in these groups can not be an appropriate criterion for distinguishing tumors from non-tumoral lesions of thyroid gland.
  • Dr Karim Sharifi *, Dr Minoo Naroeenejad Page 34
    Background And Aim
    This study was conducted to compare the sonographic (gray scale) findings with those of Doppler sonography in patients with rejection of kidney transplant.
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study performed in Hasheminejhad Educational and Therapeutic Center in Tehran. Sonography and then Doppler sonography were performed and primary creatinin level and if needed sequential creatinin levels, were checked. We used a scanner (AU4 mod) with 3.5 and 7.5 MHz probes.
    Results
    The most common morphologic signs in sonography were increased antro-posterior diameter of allografts in 19 cases (31.4%). Other common morphologic signs consisted of increased cortical echogenicity in 18cases (30%), increased prominanance of the renal pyramid or hypoechogenicity of pyramid in 12 cases (20%), decreased echogenicity of rejected kidney sinus in 7cases (11/7%). The rarest morphologic sign was focal cortical hypoechogenicity in 2cases (3/4%). Thirty one patients (51.7%) had positive sonographic findings, 47 patients (78/3%) had Resistive Index (RI) ≥0.8 and 13 patients (21/7%) had Resistive Index≥0.9. Those with age range of 51-65 years had the highest frequency among all the patients and revealed positive findings in both methods of sonography. In 23.4% of the patients creatinin level was normal. 46 patients (76.6%) had early and fourteen other patients had late onset rejection of the transplant.
    Conclusions
    Doppler sonography (RI) is the best and most sensitive non invasive method for precise and early diagnosis of renal allograft rejection. RI≥.0.8 has eliminated need of taking biopsy. Findings of sonography were less sensitive than those of Doppler sonography.
  • Dr Farideh Akhlaghi *, Dr Raheleh Abasi Page 39
    Background And Aim
    Considering increasing rate of cesarean section (C/S) and post operative infection as its consequence, we presumed that manual removal of placenta is associated with increased rate of infection. The aim of this prospective study was to investigate the effect of placental removal methods on the amount of bleeding and development of post operative fever.
    Material And Methods
    In this study six hundred patients who needed C/S were assigned randomly into two groups, one group had spontaneous placental delivery (300 patients) and in the other group manual placental removal delivery (300 patients) was performed. All of caesarean sections were done by the same surgeon and after delivery of the neonate and clamping of umbilical cord placenta was either removed manually or spontaneously while massaging uterus and pulling umbilical cord slightly. The amount of bleeding during operation was estimated by measuring blood suctioned and weight of sponges before and after operation. Hct was measured 24 and 48 hours after operation and a 3% decrease of Hct was considered significant. Temperature of each patient was checked orally every four hours after operation. Diagnosis of endometritis was made based on two high temperatures higher than 38 centigrade degree, presence of suprapubic tenderness and alterations in the quality and quantity of lochia. Using SPSS software version 11, sstatistical analysis was performed by means of T test and chi square test.
    Results
    Mean age of the patients was 24.56±5.56 years. Two groups were evaluated and compared for decrease of Hct (>3%) during 24 and 48 hours after surgery which revealed a significant difference (P<0.001). Fever was detected in 27 patients with spontaneous placental delivery (9%) and 44 patients with manual placental delivery (14.7%). The difference between two groups was significant (P<0.05). Comparison of the mean amount of bleeding during operation, measured based on the minimum and maximum weight of sponges and suctioned bloody amniotic fluid, showed a significant difference between two groups (P<0.001). Duration of C/S in two groups showed no significant difference.
    Conclusion
    Considering increased incidence rate of bleeding and development of fever after manual placental delivery compared to spontaneous placental delivery in S/C, we recommend spontaneous placental delivery in C/S in order to lower the incidence of above mentioned complications.
  • Dr Farzad Company *, Dr Nazila Rezaei, Dr Gholamreza Yosefi Page 47
    Background And Aim
    Thalassemia is one of the most prevalent heamoglobinopathies in the world in particular in Iran. Major thalassemia patients need blood transfusion and desferrioxamin injections throughout their life. Regarding improved life quality of thalassemic patients, new clinical problems, such as hearing loss, need more attention. This study was done to determine the frequency of hearing loss and otolaryngeal disorders together with their related factors in major beta thalassemic patients.
    Material And Methods
    This was a descriptive analytic study and 84 beta thalassemia patients were examined and evaluated for hearing loss by an otolaryngologist. Standard pure tone audiometry was performed for the patients. Serum ferritin level was measured. Considering blood transfusion the patients were divided into two groups: those with suitable transfusions and those with unsuitable transfusions. Also in regard to desferrioxamin injections again the patients were divided into two groups: those with regular injections and those with irregular injections.
    Results
    Among 84 beta thalassemic patients (40 M, 44 F) with mean age of 12.8±5.7 years, 10 (11.9%) had sensorineural hearing loss, 8 (9.5%) had conductive hearing loss, while 8 (9.5%) showed mixed hearing loss. There was no relationship between hearing loss and age, sex, ferritin level, but hearing loss had a significant relationship with doses and duration of desferrioxamine therapy (P<0.01). Also hearing loss had no significant relationship with regular and irregular blood transfusions and desferrioxamine injections (P<0.01).
    Conclusion
    The results of this study implicated that high dose desferrioxamine was the main factor in the pathogenesis of ototoxicity in thalassemic patients. For management of these patients it is necessary to use proper doses of desferoxamine. Also blood transfusions should be proportional to body iron burden and hemoglobin. In addition, regular periodic otolaryngologic and audiometric follow up examinations are required for early diagnosis of hearing disorders in prevention of permanent hearing loss.
  • Mohammad Abdi, Dr Mohammad Taghi Ghodarzi *, Dr Haydar Tavilani, Dr Ebrahim Nadi, Mehrdad Karimi Page 56
    Background And Aim
    Global initiative for Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Gold) has defined COPD as a disease characterized by airflow limitation that is not fully reversible. COPD is a subset of obstructive lung diseases which also includes cystic fibrosis, bronchitis and asthma. Adenosine deaminase (ADA, E.C.3.5.4.4) converts adenosine to inosine. ADA has two isoenzymes; ADA1 and ADA2. In COPD patients the serum level of ADA increases which can be regarded as a result of reduction in ADA activity. In this study we evaluated the level of ADA and its isoenzymes in COPD patients and healthy subjects. Martial and
    Methods
    This was a case control study. ADA activity in 30 COPD patients with age range of 20-60 years whose disease had been confirmed by a pulmonologist in Ekbatan Hospital, was compared to the activity of the same enzyme in 60 healthy subjects consisting of 30 non smoker and 30 smoker subjects as control groups. Data were introduced into SPSS version.13 software and analyzed by Kruskall-Wallis and two-way ANOVA tests.
    Results
    ADA activity in the COPD and smoker control groups was significantly lower than that of non smoker group (18.99±7 and 22.99±6.7 U/L, respectively). Regarding ADA2 serum level, the difference between patient group and non smoker control group was significant (P<0.05). Activity of ADA1 isoenzyme in the study groups did not show any significant differences.
    Conclusion
    In general ADA activity was decreased in COPD patients. Decreased ADA activity together with increased adenosine level may play an important role in producing pulmonary damage in COPD patients
  • Afsaneh Zareapour, Dr Masoud Falahi Khoshknab *, Zahra Kashaninia, Dr Akbar Biglarian, Roonak Babashahabi Page 64
    Background And Aim
    Children with cancer develop depression which can lead to several problems in the course of treatment. The aim of play therapy was to reduce depression and produce positive results in the health status of these children.
    Material And Methods
    This was an experimental study and included all 6-15 years old children with cancer in Mahak center in 2007. After calculating the depression score by means of Child Depression Scale-A (CDS-A), 24 patients who were depressed and had scores of more than 84, were randomly assigned into experimental and control groups. Play therapy was performed for seven 2-hour sessions for experimental group. The groups were assessed for depression again after one week. Data were introduced into SPSS software and analyzed by means of Manwitny-U and Wilcoxon, and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    The results of this study showed that the mean values of depression scores in experimental and control groups were 95.21 and 91.75 before play therapy, and 74.33, and 94.08 after play therapy respectively, which was statistically significant (p= 0.002).
    Conclusion
    The results indicated that play therapy led to significant improvement of depression and may be an effective intervention for children with cancer. Play therapy can be an effective intervention to help the hospitalized children in order to prepare them for painful therapeutic procedures and stress of hospitalization.
  • Dr Mehdi Tayebi Arasteh *, Haleh Hatam Gooya, Dr Shahram Pourjahani Page 73
    Background And Aim
    This study was conducted to compare the differences of contamination rates between operating room boots in sterile and semi-sterile parts of the operating room and the necessity of replacing boots in the distance between these parts in Tohid Hospital in Sanandaj city.
    Material And Methods
    The study sample included all boots used in the operating room of Tohid Hospital. Sampling method was census. Sample cultures were taken from the boots at the end of four consecutive days. A total of 160 samples were obtained from sterile and 160 samples from the semi-sterile parts. The culture media were examined after 24 hour and colonies grown on them were counted. Independent t-test and chi square test were used for data analysis.
    Results
    73.7% of the boots in the sterile and 74.9% of boots in the semi-sterile parts were contaminated. The mean number of colonies grown in sterile and semi sterile parts were 22543.97 (SD 41865.67) and 29494.36 (SD 45614.32) respectively which showed no significant differences (P>0.05). There was a significant difference in the severity of contamination between the two parts (p<0.05).
    Conclusion
    Considering the high contamination rate of the boots in both sterile and semi sterile parts, washing style and/or the detergents solution used for washing lack considerable disinfectant efficacy which should be replaced properly. There were not significant differences between the mean numbers of the colonies grown in the two parts. The severity of contamination between the two parts showed a significant difference, therefore it can be concluded that replacing boots in the distance between the two parts has no effect on prevention of spreading contamination in the environment.
  • Dr Seyed Alireza Bameshki *, Dr Nahid Zirak, Dr Mohammad Reza Sabzali Zanjankhah, Dr Ebrahim Golmakani Page 79
    Background And Aim
    This is a report of pulmonary edema following cesarean section under spinal anesthesia in a patient with valvular heart disease. Case report: The patient was a 38-yr old multigravida woman without history of cardiac disease. She was operated under spinal anesthesia and remained haemodynamically stable throughout the procedure. But she developed respiratory distress at the end of operation in the recovery room. The only finding in ECG of the patients was sinus tachycardia and chest X-ray revealed bilateral pulmonary edema. The result of echocardiography was suggestive of moderate to severe mitral stenosis. Diagnosis of pulmonary emboli was excluded by perfusion scan. The patient was treated with diagnosis of pulmonary edema and after two hours the patient showed some improvement. Result of the echocardiography on the next day, confirmed the diagnosis.
    Conclusion
    Physical examination should be performed carefully in order to determine the proper method of anesthesia. Spinal anesthesia in patients with mitral stenosis, in particular in pregnancy may not be well tolerated and should be performed cautiously.