فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1389)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مظاهر خدابنده لو، بیژن بمبئی، زهره، آزیتا صدیق صفحه 1
    زمینه و هدف
    روتاویروسها عامل گاستروآنتریت کودکان زیر 5 سال هستند و سالانه موجب حدود 800000 مرگ می شوند. افزودن واکسن روتاویروس در برنامه ایمن سازی کودکان می تواند باعث کاهش قابل ملاحظه مرگ و میر کودکان به خصوص در کشورهای درحال توسعه شود. پروتئین VP4 خار کپسید خارجی روتاویروس بوده که روتاویروس توسط آن به گیرنده خود متصل می شود. پروتئین VP4 موجب تولید آنتی بادی خنثی کننده می شود. با در نظر گرفتن موارد فوق ما، ژن VP4 روتاویروس را در پلاسمید به منظور بیان VP4 در آینده کلون کردیم.
    روش بررسی
    سلول BSC-1 به صورت تک لایه کشت داده شد. وقتی کشت سلولی CPE کامل روتاویروس را نشان داد سه مرتبه ذوب و فریز شد. روتاویروس توسط اولتراسانتریفیوژ نسبتا خالص گردید. پرایمرهای اولیگونوکلئوتیدی مخصوص قطعه 4 ژنوم روتاویروس که VP4 را کد می کند ساخته شد. ژنوم RNA ویروس استخراج و به عنوان الگو برای ساخت cDNA توسط ترانس کریپتاز معکوس استفاده گردید. سپس به وسیله PCR تکثیر داده و محصول PCR در ناقل پلاسمید کلون شد. پلاسمید حاصل با آنزیمهای محدودالاثر و تعیین توالی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتیجه تعیین توالی به وسیله نرم افزار BLAST تحلیل شد که 100% با توالی قطعه شماره 4 روتاویروس موجود در بانک ژنی NCBI مشابه بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه تحلیل توالی تایید می کند که نوکلئوتیدهای ژن VP4 بعد از پاساژهای طولانی روتاویروس SA11 در آزمایشگاه ما ثابت مانده است.
    کلیدواژگان: روتاویروس، VP4، کلونینگ، واکسن
  • کریم لیل نهاری، یکتا امین کاشانی، محمود خدالطفی، محم امین صادقین، ناصر فتورایی صفحه 12
    زمینه و هدف
    رعایت فاکتورهای ارگونومی در طراحی سیستم خواب اثر مستقیمی بر کیفیت نگهداری ستون مهره ها هنگام خواب دارد. مطالعات نشان می دهند که لزوما تشک با سفتی یکنواخت نمی تواند راستای طبیعی ستون مهره ها را حفظ نماید. بکارگیری تشک هایی که دارای اجزایی با سفتی های متفاوت هستند، می تواند به عنوان یک راه حل مورد بررسی قرار گیرند. در این مطالعه راستای ستون مهره های مردان بر روی سطح سفت، نرم و یک نوع جدید از تشک سفارشی چیدمان شده، استخراج و مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد این نوع جدید تشک و استخراج چیدمان اختصاصی برای هر داوطلب بود.
    روش بررسی
    پس از اخذ داده های ابعاد سنجی، از 25 داوطلب مرد خواسته شد تا بر روی سطوح نرم و بسیار سفت، با سفتی مشخص بر اساس پروتکل از پیش تعیین شده ای، در وضعیت خواب به پهلو قرار گیرند. سپس مختصات مکانی نشانگرهای نصب شده بر روی زوائد خاری ستون مهره های آنان توسط روش ردیابی نوری در صفحه فرونتال اخذ گردید. در مرحله بعدی برای هر داوطلب، المان های فوم- فنر ساخته شده و به نحوی در یک قاب چیدمان گردید تا راستای ستون مهره های آنان در صفحه فرونتال به راستای طبیعی شان نزدیک شود.
    یافته ها
    مشاهده شد که در وضعیت خوابیده به پهلو در صفحه فرونتال سطح سفت به علت عدم حمایت مهره های ناحیه کمری، باعث ایجاد انحنایc شکل در راستای ستون مهره ها شده و در سطح نرم، نرمی تشک باعث ایجاد فرو رفتگی بیشتر در ناحیه لگنی و از بین رفتن راستای طبیعی می گردد. اما در چیدمان المان ها با سفتی متفاوت که تشک با چیدمان سفارشی باعث حفظ راستای طبیعی می گردد. چیدمان اختصاصی نیز برای هر داوطلب استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی راستای ستون مهره ها پس از تطبیق داده ها و مقایسه آنها مشخص نمود که تشک با چیدمان سفارشی روشی مناسب برای نگهداری بهینه ستون مهره ها در هنگام خواب می باشد و تشک های متداول با سفتی یکنواخت توانایی نگهداری راستای ستون مهره ها در وضعیت طبیعی را ندارند. چیدمان های اختصاصی استخراج شده برای وضعیت خواب به پهلو، در مطالعات آتی می تواند کمک به پیش بینی چیدمان مورد نیاز برای هر فرد بدون انجام آزمایش مستقیم کند.
    کلیدواژگان: ارگونومی، راستای ستون مهره ها، سفتی سیستم خواب، تشک سفارشی
  • جمال صیدی، فریبا فرهادی فر، نگین قدمی، فرناز زندوکیلی، دائم روشنی، لادن طیفوری، صفورا امانی صفحه 26
    زمینه و هدف
    تهوع و استفراغ یکی از عوارض شایع بعد از عمل جراحی است و در حدود 70-20 درصد کل اعمال جراحی دیده می شود که بستگی به روش بیهوشی و عواملی همچون وضعیت همودینامیک، غلضت اکسیژن، درد و غیره دارد. در مطالعاتی تجویز اکسیژن با غلظت بالاتر در طی اعمال جراحی منجر به کاهش تهوع و استفراغ شده است و در بعضی مطالعات دیگر تاثیری در کاهش تهوع و استفراغ نداشته است. در مطالعه حاضر تاثیر اکسیژن درمانی تکمیلی بر میزان بروز و شدت تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی سزارین به روش بی حسی نخاعی بررسی شده است.
    روش بررسی
    این کار آزمایی بالینی بر روی 122 زن کاندید سزارین به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل انجام شد. برای گروه مداخله، حین عمل جراحی و پس از اتمام عمل جراحی در ریکاوری به صورت مداوم و در بخش بعد از زایمان به مدت 6 ساعت به صورت متناوب با استفاده از ماسک ونچوری به میزان 80 درصد معادل 12 لیتر در دقیقه تا شش ساعت استفاده شد و در گروه کنترل اقدامات روتین انجام شد (30 درصد اکسیژن معادل 5-3 لیتر در دقیقه با ماسک معمولی). میزان بروز و شدت تهوع و استفراغ در حین عمل جراحی و تا 6 ساعت بعد از عمل جراحی در ریکاوری و بخش بعد از زایمان در برگ ثبت اطلاعات درج گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله میزان بروز تهوع حین عمل جراحی در دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت و بعد از عمل جراحی در بخش ریکاوری و بعد از زایمان در گروه های مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی دار بود (01/0p<). میزان بروز استفراغ حین عمل جراحی و در بخش بعد از زایمان در گروه های مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی داری نداشت اما در بخش ریکاوری اختلاف معنی دار بود (001/0p<). شدت تهوع در گروه های مداخله و کنترل حین عمل جراحی، در بخش ریکاوری و تا 6 ساعت بعد از عمل جراحی در بخش بعد از زایمان اختلاف آماری معنی داری داشت و شدت تهوع در گروه کنترل بیشتر بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نشان داده شدکه دریافت اکسیژن اضافی حین و بعد از عمل جراحی در پیشگیری از بروز تهوع و استفراغ حین عمل جراحی مؤثر نبود اما بعداز عمل جراحی سزارین در بخش ریکاوری در پیشگیری از بروز و کاهش شدت استفراغ و تهوع به روش بی حسی نخاعی مؤثر بود. اکسیژن مکمل نیاز به داروهای ضد استفراغ را در این بیماران کاهش داد.
    کلیدواژگان: تهوع و استفراغ، اکسیژن تراپی تکمیلی، جراحی سزارین، بی حسی نخاعی
  • الهام شبیری، مرتضی صائب، منصور رضایی، جعفر سهرابی صفحه 36
    زمینه و هدف
    MRI زانو به علت غیر تهاجمی بودن و دقت بالا امروزه بسیار مورد توجه است. گزارشات معدودی در مورد دقت سکانسهای PD در تعیین آسیب های منیسکال و رباط های صلیبی منتشر شده است. این مطالعه با هدف مقایسه ارزش تشخیصی سکانس های PD. Fat Suppression و T2 Gradient echo در ضایعات منیسکال و رباط های صلیبی انجام شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بود. حجم نمونه 100 مورد برآورد شد. در این مطالعه ارزش تشخیصی MRI با سکانس PDFSو روش معمول T2 GRE سنجیده و با هم دیگر مقایسه شد. سپس با توجه به استاندارد طلایی آرتروسکوپی؛ حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی وAccuracy سکانس های مختلف MRI محاسبه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 100 بیمار شامل 79 مرد (79%) و 21 زن (21%) با میانگین سنی 04/9±80/27 سال مورد بررسی قرار گرفتند. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی وAccuracy سکانس PDFS در تشخیص پارگی منیسک مدیال به ترتیب 05/96%، 83/95%، 64/98%، 46/88% و 96% و در منیسک لترال به ترتیب 90%، 100%، 100%، 100% و 97% و در ACL در تمام پارامترها 100% بود.
    نتیجه گیری
    سکانس پروتون دنسیتی با سرکوب چربی در ارزیابی آسیب های زانو، می تواند به عنوان یک بخش قابل اعتماد در پروتوکل تصویر برداری زانو مورد استفاده قرار گیرد و به عنوان جایگزین مناسبی برای سکانس های غیر سرکوب کننده چربی در این بیماران مطرح گردد.
    کلیدواژگان: MRI، زانو، سکانس T2GRE، سکانس FSE PD، ارزش تشخیصی
  • حسین میلادی گرجی، حسینعلی صفاخواه، سپینود حقیقی صفحه 43
    زمینه و هدف
    در مطالعات قبلی خواص آنتی اکسیدانی اسفناج در به تاخیر انداختن فرآیند پیری سیستم اعصاب مرکزی و یا نقایص و رفتارهای شناختی وابسته به پیری و نیز برخی بیماری های نورودژنراتیو گزارش گردید. هدف این مطالعه ارزیابی اثرات ضد اضطرابی دوزهای مختلف عصاره آبی برگ اسفناج می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از 50 سر موش سوری نر به وزن 30- 25 گرم استفاده شد. حیوانات به سه گروه ده تایی آزمایش و دو گروه ده تایی کنترل تقسیم گردیدند.گروه های آزمایش سه دوز پودر عصاره آبی اسفناج 05/0، 10/0 و 15/0 گرم (به ازای هر موش در روز) و در یک گروه کنترل آب آشامیدنی و در گروه کنترل دیگر ساکاروز w/v 3% به همراه آب آشامیدنی به صورت خوراکی به مدت یک ماه دریافت کردند. سپس موشها در جهت افزایش فعالیت حرکتی و حس کنجکاوی به مدت 5 دقیقه دریک جعبه با دیواره های مشکی قرار داده شدند. پس از آن در فواصل زمانی تنظیم شده به ماز بعلاوه ای مرتفع منتقل گردیدند و به مدت 5 دقیقه شاخص های استاندارد ارزیابی اضطراب از طریق مشاهده در آنها بررسی و ثبت شد.
    یافته ها
    عصاره اسفناج با دوز 10/0 و 15/0 گرم در مقایسه با گروه های شاهد به صورت معنی داری موجب افزایش درصد مدت زمان ماندن در بازوی باز و نیز با دوز 15/0 گرم موجب افزایش تعداد ورود به بازوی باز ماز بعلاوه ای شکل مرتفع شده است (05/0>P). هیچ اختلافی هم بین تعداد کل ورود به بازوها در بین گروه ها دیده نشد. همچنین عصاره اسفناج با دوز 10/0 و 15/0 گرم در مقایسه با گروه شاهد بصورت معنی داری موجب کاهش تعداد SAP گردید (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد عصاره اسفناج در دوزهای بالاتر احتمالا دارای اثرات ضد اضطرابی می باشد.
    کلیدواژگان: اسفناج، ضد اضطرابی، ماز بعلاوه ای شکل مرتفع، SAP(Stretched Attend Posture
  • سید محمد امین موسوی، امیر حسین احمدی صفحه 51
    زمینه و هدف
    آدنوزین ́5- تری فسفات (ATP) نه تنها به عنوان منبع رایج انرژی در تمامی سلول ها به شمار می رود، بلکه در تحریک مسیرهای پیام رسانی داخل سلولی نیز که منجر به آپوپتوز و یا تمایز می شود نیز، نقش ایفا می کند. در طول سالیان گذشته گزارش های متعددی درباره اثرات ضد سرطانی این ترکیب بر رده های سلولی سرطان های مختلف ارائه شده است. همچنین چندین مکانیسم در مورد نحوه عملکرد ATP ارائه شده است و به نظر می رسد مکانیسم اثر ATP تا حدود زیادی بستگی به نوع سلول هدف دارد. در مطالعه حاضر اثرات ATP و مکانیسم عمل آن بر رده سلولی K562 به عنوان مدلی برای لوسمی میلوئید مزمن (CML) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    رده سلولی K562 انسانی پس از کشت، تحت تاثیر ATP در غلظت و فاصله های زمانی مختلف قرار گرفت. اثرات ATP بر رشد سلول های K562 با استفاده از آزمون MTT بررسی شد. برای بررسی آپوپتوز از روش های فلوسایتومتری و آزمون قطعه قطعه شدن DNA استفاده شد. محتوای DNA و چرخه سلولی با دستگاه فلوسایتومتر مورد مطالعه قرار گرفت. جهت بررسی مکانیسم اثر ATP اثرات ATPγS (آگونیست غیر قابل تجزیه ATP) و نوکلئوتیدهای حاصل از تجزیه ATP (آدنوزین، ADP و AMP) بر روی سلول های K562 مطالعه شد. از دی پریدامول برای بررسی ورود آدنوزین به داخل سلول و از یوریدین برای بررسی القاء قحطی پیریمیدینی استفاده شد.
    یافته ها
    داده های حاصل از مطالعه ما نشان داد که ATP در فواصل زمانی 24 تا 72 ساعت و در غلظت های بین 100 تا 1000 میکرومولار سبب مهار رشد و توقف چرخه سلولی در مرحله S گردید. این اثرات ATP به وقوع مرگ سلولی از نوع آپوپتوز منجر گردید. همچنین مطالعه مکانیسم عمل ATP در سلول K562 نشان داد که این نوکلئوتید از طریق تبدیل به آدنوزین و سپس القاء قحطی پیریمیدینی اثرات خود را اعمال می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، از آنجایی که روش های درمانی کنونی CML که بیشتر آنها مبتنی بر شیمی درمانی است تاکنون چندان مؤثر واقع نشده اند و همراه اثرات جانبی از جمله مقاومت دارویی می باشند، ATP با توجه به خاصیت های قوی مهار رشدی و القاء آپوپتوز در سلول های K562، می تواند به عنوان ترکیبی مؤثر در درمان این لوسمی به صورت یک دارو و یا در ترکیب با داروهای دیگر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ATP، آپوپتوز، آدنوزین، لوسمی میلوئید مزمن
  • الهام شبیری، نازنین رزازین، منصور رضایی، محمدرشید شیخ اسمعیلی صفحه 64
    زمینه و هدف
    ترومبوز وریدهای مغزی (CVT) یک اختلال نادر می باشد. بروز CVT در کشورهای در حال توسعه کاملا مشخص نیست. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز موارد ترومبوز وریدی مغز، علائم و برخی عوامل مستعدکننده آن در شهر کرمانشاه انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی و حجم نمونه 21 مورد بود. در این مطالعه موارد ترومبوز مغزی تشخیص داده شده بر اساس سکانسهای T1، T2، FLAIR MRI و تایید شده بوسیله استاندارد طلایی MR ونوگرافی در طول مدت 12 ماه وارد مطالعه شدند. داده های بدست آمده وارد نرم افزار آماری SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی، فراوانی داده ها محاسبه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 21 بیمار شامل 3 مرد (3/14%) و 18 زن (7/85) با میانگین سنی 13/10±00/36 سال مورد بررسی قرار گرفتند که جمعا دارای 55 مورد ترومبوز بودند. بیشترین علامت بالینی، عامل مستعد کننده، اختلال همراه، سینوس درگیر به ترتیب شامل سردرد (2/95%)، مصرف OCP (4/52%)، انفارکت (6/47%) و سینوس ساژیتال فوقانی 4/71% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بروز ترومبوز وریدی مغز در شهر کرمانشاه نسبت به آمار ذکر شده در سایر مطالعات از میزان نسبتا بالاتری برخوردار است، لذا انجام مطالعات آتی جهت بررسی بیشتر عوامل مؤثر در بروز این بیماری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ترومبوز وریدی مغز، بروز، MR ونوگرافی، MRI
  • یوسف مطهری نیا، رضا شاپوری، مهدی رهنما، محمدرضا علیرمایی، محمدرضا رحمانی، محمد علی رضایی صفحه 70
    زمینه و هدف
    لژیونلا پنوموفیلا، عامل پنومونی در انسان می باشد. هدف از این مطالعه جداسازی لژیونلا پنوموفیلا از آبهای راکد، میادین شهری، کولرهای آبی و شیرهای آب لوله کشی و بررسی ایمنی زایی سلول کامل کشته شده این باکتری در موش است.
    روش بررسی
    نمونه ها ابتدا تغلیظ، سپس روی محیط کشت انتخابی(GVPC) کشت داده شدند. پس از تایید لژیونلا پنوموفیلا، برای تهیه سلول کامل کشته شده، بیوماس باکتری با استفاده از فرمالین 5/0% برای 24 ساعت فیکس شد. چهار گروه موش ماده نوع BALB/c (هر گروه شامل 15 موش) انتخاب شد. به دوگروه از موشها سه دوز به میزانCFU 108×4 از سلول کامل کشته شده به فواصل دو هفته ای به صورت داخل صفاقی و به دو گروه دیگر به عنوان شاهد فقط محلول سالین تزریق شد. پس از دو هفته از آخرین تزریق به یک گروه واکسینه شده و شاهد دوز کشنده لژیونلا پنوموفیلا تزریق شد و6 هفته پس از آخرین واکسیناسیون چلنج برای دو گروه دیگر نیز انجام شد.
    یافته ها
    از 120 نمونه گرفته شده 25 نمونه آلوده به لژیونلا پنوموفیلا بودند. نتایج چلنج نشان داد که تاثیر ایمنی زایی سلول کامل کشته شده دو هفته پس از آخرین واکسیناسیون 33/93% و بعد از شش هفته 66/86% بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که آبهای راکد دارای بیشترین آلودگی به این باکتری بودند. همچنین سلول کامل کشته شده آن یک کاندید مناسب برای مطالعات بیشتر روی واکسن لژیونلا پنوموفیلا می باشد.
    کلیدواژگان: لژیونلا پنوموفیلا، آبهای راکد، سلول کشته شده، ایمنی زایی
  • حمیدرضا ابراهیمی فخار، کورش رضایی، حمیدرضا کوهستانی صفحه 79
    زمینه و هدف
    پنومونی وابسته به ونتیلاتور از عفونت های شایع بیمارستانی در بخش های مراقبت ویژه است که با مرگ و میر بالائی همراه است. ساکشن داخل تراشه، روشی است که بطور معمول جهت پاکسازی ترشحات راه های هوائی در بیماران تحت ونتیلاتور مورد استفاده قرار می گیرد. تاثیر روش های ساکشن باز و بسته بر بروز پنومونی بدرستی مشخص نمی باشد. این مطالعه با هدف مقایسه ساکشن به روش باز و بسته بر میزان بروز پنومونی در بیماران تحت تهویه مکانیکی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه یک کارآزمائی بالینی بود که بر روی 156 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک انجام گرفت. بیمارانی که کمتر از 24 ساعت بعد از بستری شدن در بیمارستان، به بخش ویژه وارد می شدند و از زمان لوله گذاری داخل تراشه، کمتر از 6 ساعت گذشته بود و به تهویه مکانیکی نیاز داشتند بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بیماران گروه کنترل (74 نفر) با روش باز و به روش معمول، و بیماران گروه مداخله (82 نفر) با روش بسته ساکشن شدند. پس از گذشت 72 ساعت تمام بیماران با استفاده از مقیاس پنومونی باکتریال که یک ابزار استاندارد است مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان بروز پنومونی در گروه مداخله (روش بسته) 28% و در گروه کنترل (روش باز) 6/48% می باشد. با استفاده از آزمون کای اسکویر نشان داده شد که اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر میزان بروز پنومونی وجود دارد (01/0=p). بروز پنومونی در بیمارانی که سابقه مصرف سیگار داشتند بیشتر بود، اما بین زن و مرد اختلافی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در ساکشن بسته خطر انتقال آلودگی از طریق وسایل و دست های پرسنل کمتر می باشد، این روش در مقایسه با ساکشن باز می تواند منجر به کاهش خطر ابتلا به پنومونی وابسته به ونتیلاتور گردد.
    کلیدواژگان: پنومونی، ساکشن بسته، ونتیلاتور
  • شیدا جبل عاملی، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی صفحه 88
    زمینه و هدف
    مداخلات روانشناختی می تواند به واسطه بهبود وضعیت جسمی- روانی- اجتماعی سهم به سزایی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی اثر بخشی مداخله گروهی مدیریت استرس با رویکرد شناختی رفتاری برکیفیت زندگی و فشارخون بیماران زن مبتلا به فشارخون بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد انجام شده است. نمونه شامل 30 بیمار زن مبتلا به فشارخون بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و در 2 گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-36) استفاده شد که در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط افراد تکمیل گردید و فشارخون آنها در این سه مرحله اندازه گیری شد. درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس طی 8 جلسه روی گروه آزمایش انجام گرفت و در این فاصله درمانهای متداول پزشکی ادامه یافت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات کیفیت زندگی درگروه آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرد (05/0p<) و فشارخون گروه آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اثر بخشی مداخله گروهی مدیریت استرس با رویکرد شناختی- رفتاری بر بهبود کیفیت زندگی و فشارخون بیماران زن مبتلا به فشارخون بود.
    کلیدواژگان: فشارخون، کیفیت زندگی، مدیریت استرس، شناختی، رفتاری
  • فرخ راد، رکسانا یغمایی صفحه 98
    زمینه و هدف
    آکرودرماتیت انتروپاتیکا یک بیماری نادر ژنتیک می باشد که بصورت اوتوزوم مغلوب انتقال می یابد. میزان روی سرم در این بیماران معمولا پایین می باشد ولی در موارد نادرتری سطح سرمی روی نرمال گزارش شده است. علایم مهم بالینی این بیماری ضایعات پوستی، بخصوص در نواحی پره اوریفیسیال و همچنین اندامها، به همراه ریزش مو و اسهال می باشد که این سه علامت فقط در 20% موارد همراه یکدیگر دیده می شوند. علایم دیگر بیماری تغییرات خلقی و رفتاری٬ اختلال رشد٬ استعداد ابتلا به عفونتهای مختلف، تغییرات ناخن وتاخیر در بهبودی زخم ها می باشد.
    معرفی بیمار: بیمار یک دختر بچه 11 ماهه مبتلا به آکرودرماتیت انتروپاتیکا با سطح سرمی نرمال روی بود که در بیمارستان بعثت ویزیت گردید. از 4 ماه قبل ضایعات اریتماتو٬ اروزیون و کراست در نواحی دور دهان و پره آنال و باسن، ژنیتال و اندام ها آشکار شد. بیمار دارای سابقه بیقراری و بندرت اسهال بوده است. آزمایشات روتین و سطح سرمی روی بیمار نرمال بود. بیمار با تشخیص بالینی آکرودرماتیت انتروپاتیکا تحت درمان با سولفات روی خورکی قرار گرفت که بعد از دو هفته ضایعات پوستی بهبودی یافتند.
    نتیجه گیری
    تشخیص آکرودرماتیت انتروپاتیکا بطور معمول بر اساس علایم بالینی می باشد و این تشخیص با سطح سرمی پایین روی تایید می گردد. ولی در موارد نادری که سطح سرمی روی نرمال است و علایم بالینی به نفع این بیماری است درمان آزمایشی با روی در مدت کوتاه می تواند سبب بهبودی بیمار و تاییدکننده تشخیص باشد.
    کلیدواژگان: آکرودرماتیت انتروپاتیکا، روی، ضایعات پوستی
|
  • Dr Mazaher Khodabandeloo *, Dr Bijan Bambai, Dr Zohreh-Azita Sadigh Page 1
    Background And Aim
    Rotaviruses are associated with endemic diarrhea in children under the age of 5, leading to approximately 800,000 deaths every year. Introduction of rotavirus vaccines into childhood immunization programs can contribute to substantial reduction in mortality from rotavirus gastroenteritis in developing countries. VP4 is outer capsid spike protein of rotavirus by which virus can bind to its receptor. VP4 protein can induce production of neutralizing antibodies. Regarding these concepts we cloned VP4 gene of rotavirus in plasmid vector for future expression.
    Materials And Methods
    BSC-1 cells were cultured as a monolayer. Rotavirus CPE positive cell cultures were freeze-thawed three times. Rotavirus was partially purified by ultracentrifuge. Oligonucleotide primers, specific for gene segment 4 which encodes VP4, were synthesized. Rotavirus RNA extracted and used as a template for synthesis of cDNA by reverse transcriptase. Then they proliferated by PCR and PCR products were cloned into plasmid vector which was analyzed by restriction enzymes and sequencing.
    Results
    Sequencing result was analyzed with BLAST software that had a 100% homology with SA11 rotavirus genome segment 4 in NCBI GeneBank.
    Conclusion
    Sequencing result confirms highly that the nucleotide sequences of VP4 gene after long and continuous passage of SA11 rotavirus is conserved in our laboratory.
  • Dr Karim Leilnahari *, Yekta Amin Kashani, Mahmood Khodalotfi, Mohammad Amin Sadeghein, Dr Naser Fatouraee Page 12
    Background And Aim
    Ergonomic factors in sleep designing system will have direct effects on maintaining the spinal alignment during sleep. Studies show that a mattress with uniform stiffness cannot preserve the spine's natural posture. Using a mattress made of components with different stiffness can be considered as a solution for this problem. In this study, male spinal alignment has been assessed and compared on the hard and soft mattress along with a new type of mattress with different stiffness. The aim of this study was to evaluate the performance of this new type of mattress and determination of specific layout for each volunteer.
    Materials And Methods
    After obtaining the dimensional survey data, 25 male volunteers were asked to take the side sleeping position on soft and very firm surfaces, with specific stiffness based on a predetermined protocol. The location coordinates of markers installed on the spinous process by optical detection methods were obtained in frontal plane. In the next step, spring-foam elements were arranged in a frame for each volunteer so that their spinal frontal plane can be close to their natural alignment.
    Results
    In side sleeping posture a c formed curvature appeared along the spinal frontal plane on stiff surface due to lack of support of the spine, and on the soft mattress, softness caused further sinking in the area of pelvis and loss of natural posture. But the arrangement of elements with different stiffness (custom made mattresses) maintained the natural posture of spine. The specific layouts for each volunteer were extracted.
    Conclusion
    The results of this study showed that use of mattresses with custom arrangement is an appropriate way for maintaining optimum spinal alignment during sleep. Common mattresses with uniform stiffness do not have the ability to maintain the spine in a natural position during sleep. Determination of specific arrangements for side sleeping posture can help predict layout required for every individual in the future studies without performing a test.
  • Jamal Seidy, Dr Fariba Farhadifar *, Dr Negin Ghadami, Dr Farnaz Zandvakili, Daem Roshani, Ladan Taifoori, Safora Amani Page 26
    Background And Aim
    Nausea and vomiting are common complications after surgery occurring in 20-70 percent of total surgeries and depends on factors such as anesthesia method and hemodynamic status, oxygen concentration, pain, etc. In some studies use of higher concentrations of oxygen prior to surgery has resulted in decreased incidence of nausea and vomiting and in some other studies such results had not been verified. In the present study, the effects of supplemental oxygen has been assessed on the incidence and severity of nausea and vomiting in the patients after cesarean surgery under spinal anesthesia
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial and 122 women who were candidate for cesarean surgery were assigned randomly into intervention and control groups. Intervention group received 80 percent O2 equivalent to 12 liter per minute, continuously during surgery and after surgery in recovery room, and alternatively 6 hours by use of ventury mask in the ward. The control group received 30 percent O2, equivalent to 3-5 liters per minute with a regular mask as a routine measure. The incidence and severity of nausea and vomiting was recorded during surgery, up to 6 hours after surgery, in the recovery room and in the postpartum ward.
    Results
    According to the results, the incidence of nausea during surgery showed no significant relationship but it showed a significant difference in the recovery room and at the postpartum ward in the intervention and control groups (p<0.01). Incidence of vomiting during surgery and at the postpartum ward in the intervention and control groups had no significant difference but it revealed a significant difference in the recovery room (p<0.001). There was a significant difference in the severity of nausea in the intervention and control groups during surgery, in recovery room and after 6 hours of surgery in the postpartum ward and the severity of nausea was higher in the control group (p<0.05).
    Conclusion
    This study demonstrated that supplemental oxygen therapy during and after surgery by spinal anesthesia technique was not effective for the prevention of nausea. There was only a significant statistical difference in the rate of vomiting in the recovery room between the two groups. Use of supplemental oxygen decreased the need for analgesic drugs in these patients
  • Dr Elham Shobairi, Dr Morteza Saeb, Dr Mansour Rezaie, Dr Jafar Sohrabi * Page 36
    Background And Aim
    Knee MRI has drawn attention due to its non-invasiveness and its high accuracy. Few reports about the accuracy of PDFS sequences for diagnosis of injured menisci and cruciate ligaments have been published. This study was performed to compare the diagnostic value of proton density with fat suppression (PDFS) and T2 gradient echo (T2 GRE) MRI sequences in injured menisci and cruciate ligaments of knee.
    Materials And Methods
    This was a descriptive and analytical study. The sample size included 100 cases. In this study the diagnostic value of MRI with PDFS sequence and common methods (T2 GRE) evaluated and compared with each other. Considering the arthroscopy results as a gold standard, the sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV) and accuracy of the different sequences were calculated.
    Results
    This study included 100 patients; 79 males (79%) and 21 females (21) with a mean age of 27.8±9.04 years. Sensitivity, specificity, PPV,NPV and accuracy of sequences for detection of medial meniscal tear were 96.05%, 95.83%, 98.64%, 88.46% and 96% respectively, and for lateral meniscal tear was 90%, 100%, 100%, 100% and 97%. All the above mentioned parameters in ACL tears were 100%.
    Conclusion
    PDFS sequence can be used in the evaluation of knee injuries as a reliable part of the knee imaging protocol and can be a good alternative for the non-fat-suppressive sequences in these patients.
  • Hosein Miladi Gorgi *, Hosein Ali Safakhah, Sepinood Haghighi Page 43
    Background And Aim
    Previous studies have shown the effect of antioxidant properties of spinach on delaying the aging process of CNS and age related cognitive function and some neurodegenerative diseases. This study was designed to evaluate the anxiolytic effects of different doses of aqueous extracts of spinach leaves.
    Materials And Methods
    This study included fifty male mice (Wt: 25-30 g) which were divided into three experimental and two control groups. Different doses of the spinach extract powder (0.05, 0.10 and 0.15 g/mice) were given to the experimental groups for one month. Also, one of the control groups received water and the other one sucrose 3% (w/v) for one month. In order to increase the activity and curiosity of the mice, they were put inside a box with black walls for five minutes. Then the animals were transferred to the elevated plus maze in regular time intervals and evaluated for standard indexes of anxiety reaction for five minutes.
    Results
    The results of this study showed that percentage of open time was significantly increased in doses of 0.10 and 0.15, and the number of open arm entries was more with a dose of 0.15 g of spinach extract in comparison to the control group (P<0.05). Furthermore, no significant differences were found in the total number of arm entries between the groups. In comparison to the control group, the number of SAP was significantly reduced with doses of 0.10 and 0.15 g of spinach extract in the experimental group (P<0.05).
    Conclusion
    It is concluded that higher doses of aqueous extract of spinach can decrease anxiety.
  • Dr Seyed Mohammad Amin Moosavi *, Amir Hosein Ahmadi Page 51
    Background And Aim
    Adenosine 5́-triphosphate (ATP) is not only the current energy sources for all cells but also plays a critical role in triggering signaling pathways leading to apoptosis or differentiation. During the past years many investigations have been reported the anti-cancer activity of ATP on different cell lines. Also several mechanisms have been proposed for its action and it appears that its mechanism of action depends on the cell type. In the present study effects of ATP on human leukemia K562 cell line as an experimental model of CML and it mechanism of action were studied.
    Materials And Methods
    K562 cells were cultured and treated with different concentrations of ATP (50-1000 µM) at various time intervals (24-72 h). Effect of ATP on cell proliferation was studied by MTT assay. Apoptosis was studied by flow cytometry and DNA fragmentation assay. Cell cycle and DNA contents were analyzed by flow cytometry. To evaluate the mechanism of action of ATP, effects of ATPγS (an undegradable agonist of ATP) and products of ATP degradation such as AMP, ADP and adenosine were studied.
    Results
    ATP with doses of 100-1000 µM inhibited growth of the cells and induced S-phase cell cycle arrest at the time intervals of 24-72 hour. These effects of ATP led to cell death by apoptosis. In addition, the results showed that these effects of ATP were through its degradation to adenosine and eventually induction of pyrimidine starvation.
    Conclusion
    Because current CML therapy methods which are based on chemotherapy are not very effective and have side effects such as drug resistance, ATP can be proposed as an effective compound alone or in combination with other drugs for treatment of CML.
  • Dr Elham Shobairi, Dr Nazanin Razazian, Dr Mansour Rezaie, Dr Mohammad Rashid Shaykh Esmaeli * Page 64
    Background And Aim
    Cerebral venous thrombosis (CVT) is a rare disorder. Incidence of CVT in developing countries is not clear. This study was conducted to determine the incidence rate of cerebral venous thrombosis, its symptoms and some of its predisposing factors in Kermanshah city.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study. The sample size included 21 cases. Diagnosis of cases of CVT was based on MRI sequences T1, T2, FLAIR and approved by the gold standard MR venography over 12 months. The data were introduced into SPSS software and analyzed by means of descriptive statistics and the frequency of data was calculated.
    Results
    This study included 21 patients; three males (14.3%) and 18 females (85.7%) with a mean age of 36.00±10.13 years who had a total number of 55 thromboses. The most prevalent clinical symptoms, predisposing factor, associated disorder, and sinus involved, included headache (95.2%), OCP consumption (52.4%), infarction (47.6%) and superior sagital sinus (71.4%) respectively.
    Conclusion
    This study showed that the incidence of cerebral venous thrombosis in Kermanshah is relatively higher in comparison to the statistics mentioned in other studies, so further studies for more evaluation of contributing factors in this disease are recommended.
  • Yousef Motaharinia, Dr Reza Shapuri *, Dr Mehdi Rahnama, Dr Mohammad Reza Aliramaie, Dr Mohammad Reza Rahmani, Mohammad Ali Rezaie Page 70
    Background And Aim
    Legionella pneumophila is a cause of pneumonia in human beings. The purpose of this study was to separate L.pneumophila from stagnant and waste water, city squares, coolers and faucets and evaluation of the immuno-protective efficiency of its whole killed cells in mice model.
    Material And Methods
    Water samples were prepared, concentrated and then cultured on selective (GVPC) media. After identification of L.pneomophila the biomass of the organism was fixed with 0.5% formalin in sterile saline at 37ºC for 24 hours in order to prepare whole killed cells. Four groups of female BALB/c mices (each group consisted of 15 mices) were selected. Two groups of mice were immunized by three intraperitoneal administrations of prepared antigen in a dose of 4×108 CFU from whole killed cells at two week intervals and control groups received only sterile saline injections. Two weeks after the last injection, one group of immunized mice and one of the control groups were challenged with the lethal dose of virulent strain of L.pneuophila and also the two other groups of mice were challenged six weeks after the last immunization.
    Result
    From 120 water samples 27 samples were contaminated with L.pneumophila. Challenge results showed that the immune efficiency of whole killed cell was 93.33% after two weeks of the last immunization, and 86.66% after six weeks of the last immunization.
    Conclusion
    This study showed that, stagnant water had the highest rate of contamination with L.pneumophila and the whole killed cell of L.pneumophila is a proper candidate for L.pneumophila vaccine studies.
  • Hamid Reza Ebrahimi Fakhar, Korosh Rezaie *, Hamid Reza Kohestani Page 79
    Background And Aim
    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is one of the common nosocominal infections in intensive care units (ICU) which leads to high mortality rates. Endotracheal suctioning is routinely performed in mechanically ventilated patients to clear secretions. The aim of this study was to compare the effect of closed versus open endotracheal suction methods on development of ventilator-associated pneumonia.
    Materials And Methods
    This randomized control trial included 156 hospitalized patients in intensive care units of the hospitals of Arak University of Medical Sciences. Patients who had required mechanical ventilation and been transferred to ICU in less than 24 hours after their admission and had endotracheal tubes for less than six hours were assigned randomly into two groups. Routine open suction and closed suction methods were used for control (n=74) and intervention (n=82) groups respectively. After 72 hours the patients were examined for signs and symptoms of pneumonia based on clinical pulmonary infection score (CPIS).
    Results
    The results of this study showed the incidence of pneumonia in the intervention and control groups were 28% and 48.6% respectively. Considering the incidence of pneumonia, there was a significant difference between the two groups (P=0.01). Patients with history of cigarette smoking had increased incidence of pneumonia but no difference was detected in the incidence of pneumonia between males and females.
    Conclusion
    Considering the decreased risk of transfer of contamination via medical devices and personnel's hands, use of closed suction method can lead to a decrease in the incidence of ventilator associated pneumonia.
  • Shada Jabalameli *, Dr Hamid Ther Neshat Doost, Dr Hosein Moulavi Page 88
    Background And Aim
    Psychological interventions may improve the quality of life in patients with hypertension through affecting the bio-psycho-social dimensions. This study is aimed to assess the efficacy of cognitive- behavioral stress management (CBSM) group intervention on quality of life and blood pressure in females with hypertension.
    Materials And Methods
    This research was an experimental study using pre- post- and follow-up tests. Sample was consisted of 30 hypertensive patients who were selected randomly and assigned into two groups; experimental (n=15) and control (n=15). Health Survey questionnaire (SF-36) was used for data collection and recording of blood pressure measurements before and after the intervention and during the follow-up period. CBSM group intervention was directed for the experimental group for 8 sessions. Meanwhile both groups were kept under their routine medical treatments. Data were analyzed by ANCOVA.
    Results
    After the intervention, the mean SF-36 score in the experimental group was significantly higher than that of the control group (p<0.05) and the blood pressure of experimental group was decreased compared with that of the control group (p<0.05).
    Conclusion
    The results demonstrated the effectiveness of CBSM group intervention in the improvement of quality of life and blood pressure in the females with hypertension.
  • Dr Farokh Rad *, Dr Roxana Yaghmaee Page 98
    Background And Aim
    Acrodermatitis enteropathica is a rare autosomal recessive disorder.The serum zinc levels are usually low in these patients‚ but cases with normal serum zinc level have been reported. The clinical manifestations include skin lesions‚ in particular in periorificial areas‚ and extremities ‚diarrhea and alopecia. These clinical signs may occur together only in 20% of the cases. Other manifestations of the disease are behavior and mood changes ‚failure to thrive‚ susceptibility to infection‚ nail changes and delayed wound healing. Case report: Here we report a case of acrodermatitis enteropathica with a normal serum zinc level. The patient was an 11 month old infant who was reffered to Bassat Hospital with well defined erythematous ‚erosions and crusted skin lesions in perioral‚ perianal ‚ buttocks‚ external genitalia and extremities from 4 months ago. The patient had history of irritability and infrequent episodes of diarrhea. Lab work up revealed a normal serum zinc level of 67µg/dl (Reference range: 60-121 µg/dl). 2 weeks after zinc supplementation‚ the skin lesions improved.
    Conclusion
    Diagnosis of acrodermatitis enteropathica is based on clinical manifestations and this diagnosis is confirmed with a low serum zinc level. But in rare cases with normal serum zinc level and relevant clinical signs ‚we recommend a short term clinical trial of zinc supplementation. Improvement of the skin lesions and other symptoms confirms the diagnosis.