فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1390)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صبریه امینی، فردین فتحی *، بهرام نیکخو، حشمت الله صوفی مجید پور، جعفر مبلغی صفحه 1
    زمینه و هدف

    بیان ژنهای خودبازسازی Tbx3، Tcl1، Esrrb، Dppa4 در رده های سلولی سرطانی کولون (Caco2وHT-29)، کبد (HepG2)، پروستات (LN-Cap)، مثانه HT-1376) (و در نمونه های تومور انسانی کولون، مثانه و پروستات مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    سلول های Caco2، HT-29، HT 1376، Ln Capو HepG2در فلاسکهای T25 کشت داده شدند. همچنین نمونه های تومور انسانی تحت نظارت مستقیم پزشک متخصص و با توجه به علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی جمع آوری شدند. سپس بیان ژن های خودبازسازیTbx3، Tcl1، Esrrb، Dppa4 با استفاده از تکنیک Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) در سلول های مذکور و در نمونه های تومور انسانی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای اطمینان از صحت آزمایش های انجام شده، نمونه های کنترل منفی و بیان ژن کنترل داخلی نیز مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج ارزیابی های RT-PCR نشان داد که در دودمان های سلولی سرطانی و در نمونه های توموری مورد مطالعه، ژن های خود بازسازی Tbx3، Tcl1، Esrrb، Dppa4 بیان می شوند.

    نتیجه گیری

    سلول های سرطانی کولون، کبد، پروستات و مثانه بیان ژن هایTbx3، Tcl1، Esrrb، Dppa4 را که از مارکرهای اختصاصی سلول های بنیادی می باشند، بیان می کنند که این مساله نشان می دهد در جمعیت سلول های سرطانی مذکور، تعدادی از سلول ها، ویژگی سلول های بنیادی را دارند و در تکثیر سلول های سرطانی نقش اصلی را بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی سرطانی، ژنهای خود بازسازی، سرطان کولون، سرطان کبد، سرطان پروستات، سرطان مثانه
  • پدرام عظیم زاده، سید رضا محبی، سارا رومانی، حامد ناقوسی، محسن واحدی، شبنم کاظمیان، فرامرز درخشان، محمدرضا زالی صفحه 10
    زمینه و هدف
    اینگونه به نظر می رسد که تولید مقادیر غیر معمول انواع سایتوکاین طی عفونت هپاتیت C با پیشرفت بیماری، حضور ویروس در بدن میزبان و ایجاد بیماری مزمن همبستگی دارد. اینترلوکین 12 بعنوان یک هترودایمر که نقش تنظیم پاسخ سیستم ایمنی را دارد، در پیشرفت پاسخ ایمنی به سوی T یاور 1 از اهمیت ویژه برخوردار است. در این مطالعه، به بررسی نقش پلی مورفیسم جایگاه غیر ترجمه ای ′3 ژن زیرواحد p40 اینترلوکین 12 در حساسیت افراد به عفونت مزمن هپاتیت C پرداخته شد.
    روش بررسی
    در مجموع 126 بیمار مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت C و 136 داوطلب دهنده خون سالم برای پلی مورفیسم جایگاه 1188 ژن زیرواحد p40 اینترلوکین 12 تعیین ژنوتیپ شدند. تعیین ژنوتیپ با تکثیر DNA ژنومی افراد مورد مطالعه بروش PCR و متعاقب آن هضم آنزیمی با روش RFLP انجام گردید. برای تایید نتایج، 10 درصد نمونه ها بروش تعیین توالی مستقیم تعیین ژنوتیپ شدند.
    یافته ها
    از نظر توزیع فراوانی آللی و ژنوتیپی پلی مورفیسم مورد بررسی در ژن اینترلوکین 12، ارتباط معناداری میان دو گروه بیماران هپاتیت C مزمن و افراد شاهد سالم یافت نشد.
    نتیجه گیری
    هیچگونه همبستگی میان پلی مورفیسم ژن زیر واحد P40 پروتئین اینترلوکین 12 و هپاتیت C مزمن مشاهده نشد. نتیجه گیری ما در این مطالعه می تواند از لحاظ بررسی عوامل مؤثر بر تولید اینترلوکین 12 و اثر متعاقب آن بر حساسیت افراد جمعیت ایرانی نسبت به عفونت مزمن هپاتیت C حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: هپاتیت C مزمن، پلی مورفیسم، اینترلوکین 12
  • عبدالرحیم افخم زاده، فریبا لاهورپور*، علی دل پیشه، رضا جانمردی صفحه 20
    زمینه و هدف

    پنومونی وابسته به ونتیلاتور (VAP) دارای اهمیت ویژه ای در بین عفونت های بیمارستانی است و باعث افزایش مرگ و میر در بیماران مبتلا می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز پنومونی وابسته به ونتیلاتور و وضعیت الگوی مقاومت باکتریایی آن در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه بزرگسالان در بیمارستان بعثت سنندج انجام شده است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی و طی یک دوره زمانی 9 ماهه از مهرماه 1386 لغایت تیر ماه 1387، در مجموع تعداد 149 نمونه از لوله تراشه بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بعثت سنندج پس از سپری شدن 48 ساعت از زمان بستری گرفته شد و به آزمایشگاه بیمارستان ارسال گردید. تشخیص باکتریولوژیک بر اساس روش های استاندارد بیوشیمیایی EDWARDS & EWINGS و تعیین حساسیت میکروبی بر اساس روش پیشنهادی CLSI صورت گرفت. داده های دموگرافیک با استفاده از یک چک لیست گرد آوری و با نرم افزار SPSS و به وسیله فرمول های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میزان بروز پنومونی وابسته به ونتیلاتور (VAP)، 2/32 درصد برآورد گردید به نحوی که از 149 نمونه اخذ شده از لوله تراشه بیماران بستری شده در بخش مراقبت ویژه بزرگسالان، 48 مورد مثبت بود. میانگین± انحراف معیار مدت بستری در بیمارستان 2/10±4/23 روز بود. باکتری های عامل پنومونی جدا شده از لوله تراشه مربوط به خانواده آنتروباکتریاسه به ترتیب کلبسیلا، انتروباکتر و اشرشیاکلی بود وگونه های آسینتوباکتر و استافیلوکوک اپیدرمیدیس، پسودوموناس و استاف اورئوس به ترتیب 3، 3، 2 و1 مورد بودند. بیشترین و کمترین مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های گرم منفی به ترتیب مربوط به سفالوتین (3/93 درصد) و آمیکاسین (50 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    میزان بروز 2/32 درصدی پنومونی وابسته به ونتیلاتور در مطالعه حاضر شایسته توجه جدی است. ایزوله های بالینی در این مطالعه مقاومت بالایی را به آنتی بیوتیک ها به خصوص نسل سوم سفالوسپورین ها نشان دادند. رعایت استانداردهای کنترل عفونت برای پیشگیری از VAP توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بروز، پنومونی وابسته به ونتیلاتور، الگوی مقاومت باکتریایی، بخش مراقبت ویژه بزرگسالان، سنندج
  • سید محمد امین موسوی، سروش موسس غفاری، مسعود اسدی، ایرج اسودی کرمانی صفحه 27
    زمینه و هدف
    لوسمی یک بیماری بدخیم و پیشرونده است که در آن اختلالات ژنتیکی در سلول های خونساز منجر به تکثیر بی رویه سلول ها می شود. با وجود آنکه تاکنون داروهای متفاوتی برای درمان لوسمی ارائه شده، هیچ یک منجر به درمان کامل بیماری نگردیده است، لذا هنوز هم تلاش برای دست یابی به ترکیبات ضد سرطانی ادامه دارد. اخیرا اثراتی ضد سرطانی از ترکیبی به نام کاربنوکسولون](CBX) [Carbenoxolon، در چندین رده سلولی گزارش شده است. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثرات ضد سرطانی CBX بر رده سلولی K562 به عنوان مدل لوسمی میلوئید مزمن (CML) مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    رده سلولی K562 پس از کشت، تحت تاثیر CBX در غلظت ها و فواصل زمانی مختلف قرار گرفت. از آزمون دفع رنگ تریپان بلو و آزمون جذب نمک تترازولیوم (MTT) به ترتیب به منظور بررسی مهار رشد و مرگ سلولی در سلول هایK562 استفاده شد. برای بررسی نوع مرگ سلولی از میکروسکوپ فلورسنس و آزمون قطعه قطعه شدن DNA استفاده گردید.
    یافته ها
    CBX سبب مهار رشد سلول های K562 به صورت وابسته به زمان و غلظت می شود. به طوریکه میزان مهار رشد نسبت به کنترل در 48 ساعت و در غلظت های 50، 100، 150، 200 و300 میکرو مولار به ترتیب11%، 41%، 59%، 79% و 92% می باشد. همچنین نتایج حاصل از آزمون قطعه قطعه شدن DNA و میکروسکوپ فلوروسنت نشان دهنده وقوع مرگ سلولی از نوع آپوپتوزیس می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مهار رشدی و آپوپتوزی CBX بر سلول هایK562 لوسمی میلوئید انسانی، این دارو می تواند به عنوان کاندیدای بالقوه برای مطالعات بیشتر در درمان سرطان خون مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، کاربنوکسولون، لوسمی، K562
  • مهندس رضا رضایی، افشین ملکی، مهندس مهدی شیرزاد سیبنی*، مرضیه رحیمی، مهناز محمدی صفحه 38
    زمینه و هدف

    یکی از عمده ترین آلاینده ای محیط زیست که در پساب صنایع مختلف از جمله نساجی وجود دارند رنگها می باشند که برای انسان و محیط زیست آلودگی ایجاد کرده اند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی کارآیی فرآیندهای فتوشیمیایی و سونوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن در حذف رنگزای آبی مستقیم 71 از محیط های آبی در سیستم ناپیوسته بود.

    روش بررسی

    این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود، ابتدا طراحی و ساخت راکتور صورت گرفت. سپس pH اپتیمم در شرایط ثابت در سیستم مورد مطالعه تعیین گردید که به ترتیب برابر با 7 و 3 برای فرآیند فتوشیمیایی و سونوشیمیایی بود. سپس با ثابت نگه داشتن pH اپتیمم، تاثیر غلظت اولیه پراکسید هیدروژن، رنگزای آبی مستقیم 71 و زمان تماس، بررسی گردید. آنالیز و تفسیر داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مشخص ساخت که کارآیی حذف رنگزای آبی مستقیم 71 با افزایش غلظت اولیه رنگزای آبی مستقیم 71، کاهش یافت. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و مقدار اولیه پراکسید هیدروژن، کارآیی حذف افزایش یافت. دیگر یافته ها نشان داد که داده های کینتیکی از معادله درجه یک (Langmuir-Hinshelwood) بهتر پیروی می کند.

    نتیجه گیری

    بطور کلی نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که می توان از فرآیندهای فتوشیمیایی و سونوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن بعنوان یک روش موثر در حذف رنگزای آبی مستقیم 71 از محیط های آبی استفاده نمود. همچنین در مقایسه با دو فرآیند ذکر شده، استفاده از فرآیند فتوشیمیایی توام با پراکسید هیدروژن با توجه به کارایی حذف و همچنین قابل دسترس بودن بعنوان یک روش موثر و سریع جهت حذف رنگ ها از محیط های آبی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رنگزای آبی مستقیم 71، فرآیند پراکسید هیدروژن، فتوشیمیایی، سونوشیمیایی، محیط های آبی، سینیتیک
  • افسانه امیرآبی، سیامک ناجی، زهرا یکتا، یگانه صادقی صفحه 48
    زمینه و هدف
    فاکتورهای آزمایشگاهی متعددی جهت تشخیص عفونت پرده های جفتی مورد استفاده قرار گرفته است از این فاکتورها می توان به سرعت رسوب گلبولهای قرمز، CRP و شمارش لوکوسیت ها، اشاره نمود. با این حال نتایج مطالعات در این مورد متفاوت و گاه متضاد بوده است. این مطالعه با هدف تعیین نقش CRP، ESR و شمارش لوکوسیت ها در تشخیص عفونت پرده های جفتی در مادران مراجعه کننده با پارگی زودرس پرده ها انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مشاهده ای و توصیفی- تحلیلی بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه بیمارانی بود که با تشخیص پارگی زودرس پرده ها قبل از هفته 37 حاملگی (Premature PROM) مراجعه داشتند. روش نمونه گیری در این مطالعه به صورت متوالی (غیر تصادفی) بود و حجم نمونه 70 نفر بود. داده های مورد نظر در مورد بیمارانی که وارد مطالعه شده و معیارهای ورود را داشتند و فاقد معیارهای خروج بودند، از طریق مصاحبه با بیماران و همچنین داده های آزمایشگاهی، جمع آوری گردید. داده ها وارد رایانه شده و با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون T مستقل و در صورت نیاز تست های ناپارامتری و برای داده های کیفی آزمون 2X، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه جمعا 70 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. هیچکدام از بیماران سابقه فشار خون قبل از هفته 20 حاملگی، فشار خون در حاملگی قبل و سابقه مصرف دارو نداشتند. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی تست CRP در تشخیص کوریوآمنیونیت به ترتیب 7/16%، 7/67%، 5/4% و 8/89%، در مورد شمارشWBC در تشخیص کوریوآمنیونیت به ترتیب 7/16%، 1/63%، 4% و 1/89% و در مورد ESR در تشخیص کوریوآمنیونیت به ترتیب 7/66%، 8/50%، 1/11% و 3/94% بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر گزارشات قبلی را که استفاده از CRP برای پیشگویی کوریوآمنیونیت بالینی یا بافتی را زیر سوال برده بودند، تایید می کند. از سوی دیگر عدم ارتباط بین مقادیر ESR و شمارش WBC با کوریوآمنیونیت که با برخی مطالعات قبلی تناقض دارد، لزوم انجام مطالعات آتی با حجم نمونه بیشتر و بکارگیری فاکتورهای التهابی متنوع تر را مطرح می نماید.
    کلیدواژگان: سرعت رسوب گلبولهای قرمز، پروتئین فاز حاد C، شمارش لکوسیت ها، پارگی زودرس پرده ها
  • اسماء بهرامی، محمدحسن شاه حسینی، کیهان آزاد منش، زهرا نورمحمدی، الهام مسلمی، فرزانه جدلی صفحه 56
    زمینه و هدف
    ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 و 2 عامل ایجاد عفونت سیستم عصبی مرکزی (آنسفالیت) در انسان می باشد. روش های مولکولی، بهترین روش تشخیص این عامل بیماریزا می باشند. در این مطالعه تکنیک مولکولی جدید LAMP جهت تشخیص هر دو تیپ این ویروس مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی، 184 نمونه مایع مغزی- نخاعی (CSF) از بیمارستان مفید تهران تهیه شد. DNA نمونه ها بوسیله کیت DNP سیناژن استخراج شد. یک دسته 6 تایی پرایمر، ویژه ژن DNA پلیمراز ویروس HSV طراحی و تست های حساسیت و ویژگی این تکنیک انجام گردید. محصول واکنش LAMP با افزودن سایبرگرین مورد تایید قرار گرفت. نتایج تکنیک LAMP با نتایج تکنیک PCR بوسیله آزمون مربع کای مقایسه شد.
    یافته ها
    حساسیت تکنیک بهینه شده LAMP تا 5 پارتیکل ویروس و حساسیت تکنیک PCR تا 50 پارتیکل ویروس تعیین گردید. هر دو تکنیک LAMP و PCR در تشخیص تیپ 1و 2 ویروس HSV، از ویژگی 100% برخوردار بودند. از 184 نمونه CSF، تکنیک LAMP 60 نمونه را مثبت تشخیص داد در حالیکه 45 نمونه با تکنیک PCR، مثبت گزارش شدند. حساسیت تکنیک LAMP، 10 برابر بالاتر از تکنیک PCRبه دست آمد. مقایسه بین نتایج دو روش با استفاده از آزمون مربع کای نشان داد این دو روش در سطح معنی دار p< 0.05 با یکدیگر تفاوت دارند.
    نتیجه گیری
    تشخیص دو تیپ 1و 2 ویروسHSV موجود در نمونه های C SF، بوسیله تکنیک LAMP از حساسیت و ویژگی بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ویروس هرپس سیمپلکس، LAMP، مایع مغزی، نخاعی
  • تهمینه صالحیان، فرانک صفدری ده چشمه، آرزو پیرک، افسانه کاظمیان، زهرا عطاردی، شهین دخت نوابی ریگی صفحه 64
    زمینه و هدف
    درد ناشی از زایمان بسیار شدید است. عدم تسکین درد منجر به افزایش سطح کاتکول آمین ها و اثرات سوء بر مادر و جنین می گردد. از طرفی درد زایمان اکثرا همراه با ترس بوده که خود سبب پیشرفت کند زایمان می گردد. درمان طبی بعلت عوارض سوء دارو بر جنین و مادر کمتر استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی مقایسه ای تاثیر فشار در نقطه هوکو و سانینجیائو بر شدت درد و مدت زایمان در زنان نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان ایران ایرانشهر در سال 88- 1387 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی تصادفی بر روی 90 خانم حامله نخست زا در حال زایمان، بیمارستان ایران ایرانشهر انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام و نمونه ها به سه گروه هوکو، سانینجیائو و کنترل تقسیم شدند. روش گردآوری داده ها پرسشنامه بود. ابتدا قبل از هرگونه مداخله شدت درد (ابتدای فاز فعال) با استفاده از مقیاس سنجش درد (VAS) در دیلاتاسیون 4 سانتی متر سرویکس و مجددا بعد از انجام مداخله در دیلاتاسیون 4، 6، 8 و 10 سانت، در سه گروه اندازه گیری شد. طول مراحل زایمان از دیلاتاسیون 4 تا 10 سانت و از 10 سانت تا زایمان نیز اندازه گیری شد. برای انجام مداخله با شروع هر انقباض کمک پژوهشگر در گروه فشار بر نقطه هوکو با انگشتان شست خود بر روی نقطه هوکو در هر دو دست مددجو و در گروه فشار بر نقطه سانینجیائو با انگشتان شست خود روی نقطه سانینجیائو در هر دو پای مددجو فشار وارد نمود. این مداخله طی مدت زمان 20 دقیقه و فقط در حین انقباضات انجام می گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری آنالیز واریانس (ANOVA) و آزمون توکی ((HSD تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که ارتباط معنی داری در میانگین شدت درد قبل و بعد از مداخله در دیلاتاسیون 4 سانت و بعد از مداخله در دیلاتاسیون 4، 6 و 8 سانتی متر بین سه گروه وجود دارد و شدت درد در دو گروه فشاری بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود. اما در دیلاتاسیون 10 سانت، تفاوت معنی دار نبود. طول مدت فاز فعال زایمان در سه گروه اختلاف معنی داری داشت و در دو گروه فشاری نسبت به گروه کنترل کمتر بود. اما طول مدت مرحله دوم زایمان در گروه ها معنی داری نبود.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج این مطالعه به نظر می رسد طب فشاری بر شدت درد زایمان مؤثر است و باعث کوتاه شدن فاز فعال لیبر می شود. همچنین طب فشاری ممکن است برای مادرانی که تمایل به استفاده به یک روش غیر دارویی و بدون عارضه جانبی دارند، مفید باشد.
    کلیدواژگان: شدت درد، درد زایمان، نقطه سانینجیائو، نقطه هوکو، زنان نخست زا
  • محمد مهدی سلطان دلال، مسعود قربانزاده مشگانی، محمدحسین یزدی، سولماز آقا امیری، گلناز مبصری، ترانه پیمانه عابدی محتسب، فرزانه امین هراتی صفحه 73
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس های مقاوم به متی سیلین (MRSA) به یک معظل بزرگ در درمان بیماری ها تبدیل شده اند. این سویه ها با ساکن شدن در بینی به شدت موجب افزایش عفونت های بیمارستانی و مرگ و میر بیماران می شوند. رزماری یک گونه گیاهی است که به طور گسترده در سراسر جهان برای مصارف درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، شناخت خواص ضد میکروبی اسانس رزماری بر روی سویه های MRSA جدا شده از بیماران و مواد غذایی در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    روش بررسی
    200 سویه استافیلوکوکوس اورئوس شامل 100 سویه جدا شده از بیماران و 100 سویه جدا شده از مواد غذایی مورد ارزیابی قرار گرفت. 28 سویه مقاوم به متی سیلین و سویه های مقاوم نسبت به چند آنتی بیوتیک (MDR) از بین این تعداد جداسازی شد. اثرات ضد میکروبی اسانس رزماری توسط روش های انتشار دیسک و رقت سازی در لوله، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    سویه های MRSA جدا شده به ترتیب 25% و 60% از سویه های غذایی و بالینی بودند. نتایج بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس رزماری بر روی سویه های غذایی و بالینی یکسان بود و قطر هاله عدم رشد آنها در حدود 20 میلی متر مشاهده شد. حداقل غلظت مهار کننده و کشنده رشد به ترتیب 40/1 و 81/2 میلی گرم در میلی لیتر بود.
    نتیجه گیری
    استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها منجر به مقاوم شدن باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک ها شده که لزوم به کارگیری ترکیبات جدید با خواص ضد میکروبی را نشان می دهد. با توجه به افزایش روز افزون عفونت های MRSA و اثرات ناشی از آنها در بیماران و نتایج اثر بخش اسانس رزماری بر روی این سویه ها پیشنهاد می شود تا از این ترکیب به عنوان درمان عفونت های MRSA استفاده شود.
    کلیدواژگان: رزماری، اثرات ضد میکروبی، MRSA
  • داریوش شکیبایی، بهزاد کرمی متین، خاور آملایی، منصور رضایی، پروانه عبدالمالکی، سهیلا رشادت، علی اشرف گودینی صفحه 81
    زمینه و هدف
    طرح ادغام دانشکده های پزشکی در نظام سلامت در سال 1364 به تصویب رسید. با توجه به اهمیت دیدگاه و نظرات اعضاء هیات علمی در خصوص میزان موفقیت این طرح، مطالعه حاضر صورت گرفته است.
    روش بررسی
    بدین منظور پرسشنامه ای مشتمل بر 27 سؤال در زمینه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. همچنین سؤالات در زمینه های آموزشی، پژوهشی، درمانی، بهداشتی و اجتماعی دسته بندی شدند. پس از تکمیل پرسشنامه میزان امتیاز سؤالات تعیین شد. امتیازات اختصاص یافته به حیطه های مختلف بر حسب مشخصات فردی شرکت کنندگان و همچنین بین حیطه های مختلف با استفاده از آزمونهای ANOVA، فریدمن و تی زوجی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    دستیابی به اهداف ادغام از نظر اعضاء هیات علمی به میزان 07/1±37/52 درصد (SEM±Mean) حداکثر امتیازات در نظر گرفته شده برای این مطالعه بود. از نظر این اعضاء بالاترین میزان امتیاز اختصاص به خدمات و شاخص های بهداشتی (21/1±87/59 درصد) داشته و کمترین امتیاز اختصاص به فعالیت و امکانات پژوهشی و همچنین سطح موفقیت های اجتماعی (20/1±19/49 درصد) طرح ادغام داشته است (001/0P=).
    نتیجه گیری
    از نظر اعضاء هیات علمی میزان موفقیت طرح ادغام در تحقق اهداف مربوطه هنوز از سطح مطلوب فاصله دارد. همچنین میزان موفقیت این طرح در زمینه های بهداشتی بیشتر از درمانی و آموزشی، و در زمینه های پژوهشی و اجتماعی (از جمله تغییر بینش فارغ التحصیلان و اعضاء هیات علمی بشکل جامعه نگر) بشکل معنی داری کمتر از سایر موارد ارزیابی شده است. به نظر می رسد که این تفاوتها ناشی از نارسایی های سیستم فعلی در دستیابی به برخی از اهداف خود بوده و تکرار مطالعه حاضر در سایر مراکز و همچنین بررسی های تکمیلی در این خصوص پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، آموزش پزشکی، نظام ادغام، دیدگاه، اعضاء هیات علمی
  • عطا شاکریان، عادل فاطمی، مختار فرهادیان صفحه 92
    زمینه و هدف
    صفات شخصیتی از جمله عوامل مهمی است که بر کیفیت روابط زوجین تاثیر می گذارد. مطالعات متعدد نشانگر آن است که رضایتمندی زناشویی بیش از همه از ویژگی های شخصیتی زوجین متاثر است. هدف از پی ریزی این پژوهش تعیین رابطه بین متغیرهای شخصیتی مدل پنج عاملی و رضایت زناشویی بود.
    روش بررسی
    نوع مطالعه توصیفی همبستگی و نمونه آماری شامل 240 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج که به روش نمونه گیری تصادفی ترکیبی انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس پنج عاملی نئو NEO-FFI و پرسشنامه رضایتمندی زناشویی MSI و پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری و از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی مانند همبستگی و رگرسیون چند متغیره خطی در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین عامل شخصیتی روان آزرده خویی و رضایتمندی زناشویی رابطه منفی وجود دارد ولی عوامل شخصیتی برون گرایی، وظیفه شناسی، مقبولیت و گشودگی با رضایتمندی زناشویی رابطه مثبت دارند. در این پژوهش عامل شخصیتی برون گرایی بیشترین سهم را در پیش بینی رضایتمندی زناشویی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    خصوصیات شخصیتی زوجین پیش بینی کننده های معنی داری از رضایت زناشویی است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، مدل پنج عاملی شخصیت، روان آزرده خویی، برون گرایی، وظیفه شناسی، مقبولیت و گشودگی
|
  • Dr Sabrieh Amini, Dr Fardin Fathi, Dr Bahram Nikkho, Dr Heshmatollah Sofimajidpour, Dr Jafar Mobaleghi Page 1
    Background And Aim

    Here we examined the expression of self renewal regulatory factors such as, Esrrb, Tcl1, Tbx3 and Dppa4 in several tissue samples of cancers and cancer cell lines. These genes are required for efficient self renewal of embryonic stem cells.

    Material And Methods

    Caco2, HT-29, HT1376, Ln Cap, and HepG2 cells were cultured in T25 flasks. Considering the clinical and laboratory findings, human tumor samples were obtained under direct supervision of the medical specialists. Then we evaluated expression of self renewal genes (Tbx3, Tcl1, Esrrb, Dppa4) by reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR) in the above mentioned cells and human tumor samples. To confirm the validity of the laboratory tests, we studied negative control samples and internal control genes.

    Results

    Our data revealed the expression of self renewal genes (TCL1, TBX3, ESRRB and DPPA4) in bladder, liver, prostate and colon cancers and also cancer cell lines.

    Conclusion

    Colon, liver, prostate and bladder cancer cells can express TCL1, TBX3, ESRRB and DPPA4 genes, which are specific markers of stem cells. Therefore in malignant cells of the above mentioned cancers, some cells have the characteristics of stem cells and can play an essential role in the proliferation of malignant cells.

  • Pedram Azimzadeh, Dr Seyed Reza Mohebbi, Sara Romani, Hamed Naghoosi, Mohsen Vahedi, Shabnam Kazemian, Dr Faramarz Derakhshan, Dr Mohammad Reza Zali Page 10
    Background And Aim
    Production of unusual cytokine levels in hepatitis C infection appears to be associated with progression of the disease, persistence of the virus in host, and establishment of chronic disease. Interleukin-12 as a heterodimeric immunoregulating cytokine is important in the generation of a Th1-based immune response. In this study we investigated the role of IL-12B 3′UTR polymorphism in susceptibility to chronic hepatitis C infection.
    Material And Methods
    A total of 126 chronic hepatitis C patients and 136 healthy blood donors were genotyped for IL12-p 40- 3′ UTR polymorphism. Genotyping was carried out by PCR-RFLP method. The results were confirmed by analyzing 10 % of the samples by direct sequencing.
    Results
    We found no significant differences in genotype and allele frequencies of the 3’UTR polymorphism between chronic hepatitis C patients and healthy controls.
    Conclusion
    There was no association between IL12B-3’UTR polymorphism and chronic hepatitis C infection.Our study can be useful in regard to the factors regulating IL-12 production, and its consequent impact on chronic hepatitis C infection susceptibility in Iranian population.
  • Dr Abdolrahim Afkhamzadeh, Fariba Lahoorpour, Dr Ali Delpisheh, Dr Reza Janmardi Page 20
    Background And Aim

    Among nosocomial infections, ventilator associated pneumonia (VAP) is very important which can lead to increased mortality rate in the patients. The aim of the present study was to determine the incidence of VAP and its bacterial resistance pattern at the intensive care unit (ICU) of Besat Hospital in Sanandaj.

    Material And Methods

    In a prospective descriptive study carried out between September 2007 and June 2008, 149 endotracheal samples were obtained from the patients after 48 hours of hospitalization in ICU units of Besat Hospital. The samples were sent to the microbiology laboratory of Besat Hospital. Bacteriologic diagnosis was performed by using Edward & Ewings standard methods and antibiotic susceptibility pattern was determined by CLSI system guidelines. Demographic data were collected and recorded in a check list. Data were introduced into SPSS software and analyzed by means of descriptive statistical tests.

    Results

    Among 149 samples from endotracheal tube of the patients, 48 were positive for VAP with an incidence rate of 32.2%. Mean standard deviation of duration of hospitalization was 23.4±10.2 days. Microorganisms isolated from endotracheal tube were essentially Enterobacteriacae and included Klebsiella spp, enterobacter spp, and E.coli. Acintobacter spp and Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas spp and Staphylococcus aureus were detected from 3, 3, 2 and 1 samples respectively. The maximum and minimum antibiotic resistance by gram negative bacteria were 93.3% to cefalotin and 50% to amikacin.

    Conclusions

    The VAP incidence rate of 32.2% needs serious attention. Clinical isolates in the present study had a high antibiotic resistance especially to the third generation of cephalosporins. Close attention to the standards of infection control for prevention of VAP is recommended.

  • Dr Seyedmohammad Amin Moosavi, Soroosh Moasses Ghafary, Dr Masoud Asadi, Dr Iraj Asvadi-Kermani Page 27
    Background And Aim
    Leukemia is a malignant and progressive disorder in which genetic defects in hematopoietic cells lead to uncontrolled proliferation of blood cells. Different drugs have been proposed for the treatment of leukemia but none of them resulted in complete remission. Recently, anti-cancer effects of carbenoxolone (CBX), that is a 3-hemisuccinate, have been reported in several cell lines. In the present study we evaluated the effects of CBX on K562 cell line as an experimental model of chronic myeloid leukemia (CML).
    Material And Methods
    K562 cells were cultured and treated for various time intervals with different concentrations of CBX (50-300µM). Trypan blue exclusion test and tetrazolium salt absorption test (MTT) were used to evaluate the growth inhibitory and apoptotic effects of the drug. Fluorescence microscopy and DNA fragmentation assay were used to study apoptosis.
    Results
    The results of this study showed that CBX induced growth inhibition of K562 cells in a dose- and time- dependent manner. For example, growth inhibition rates after 48 hours treatment with concentrations of 50 µm, 100 µm, 150 µm, 200 µm and 300 µm were 11%, 41%, 59%, 79% and 92%, respectively. Furthermore results of fluorescence microscopy and DNA fragmentation assays indicated that apoptosis, is the cause of cell death induced by CBX.
    Conclusion
    Considering the growth inhibitory and apoptotic effects of CBX on human myeloid leukemia K562 cells, the drug can be considered as a potential candidate for further studies on CML treatment.
  • Reza Rezaie, Dr Afshin Maleki, Mehdi Shirzad Siboni, Marzieh Rahimi, Mahnaz Mohammadi Page 38
    Background And Aim

    One of the important sources of environmental pollution existing in different industrial wastewater, including loom wastewater are dyes which are harmful for human health and environment. The purpose of this study was to investigate the efficiency of photochemical and sonochemical processes combined with hydrogen peroxide in removal of DB71 from aqueous solution.

    Material And Methods

    This study was an experimental - laboratory study. At first, a reactor was designed and made. Then, optimum pH was determined which was 7 for photochemical and 3 for sonochemical process in constant condition. The effects of initial concentration of hydrogen peroxide, DB71 and contact time were studied at the constant optimum pH. Then data were interpreted and analyzed by use of Excel software and regression coefficient.

    Result

    The results of this study showed that with increased initial concentration of DB71, its removal decreased. But removal efficiency of DB71 increased by increasing contact time and initial concentration of hydrogen peroxide. In addition, kinetic parameters were obtained by application of first–order (Langmuir-Hinshelwood) equations.

    Conclusion

    The results showed that UV/ H2O2 and US/H2O2 processes can be effective in the removal of DB71 from aqueous solutions. Considering dye removal efficiency and availability, photochemical process combined with hydrogen peroxide can be recommended as a fast effective method for removal of dyes from aqueous solutions.

  • Dr Afsaneh Amirabi, Dr Siamak Naji, Dr Zahra Yekta, Dr Yeganeh Sadeghi Page 48
    Background And Aim
    Several laboratory factors such as ESR, CRP and leukocyte count, have been used for the diagnosis of placental membrane infection. However, results of studies on this subject had been different and sometimes controversial. This study was conducted to determine the role of CRP, ESR and leukocyte count in the diagnosis of infection of placental membranes in mothers with premature rupture of membrane.
    Material And Methods
    This was a descriptive and analytical observational study. The study population included all patients with premature rupture of membrane before 37 weeks of gestation. Sample size included 70 subjects. Sampling method was census. Data of the eligible patients were extracted from interview and laboratory results. Data were introduced into SPSS software and analyzed by means of T test and if necessary, by X2 and non -parametric tests.
    Results
    This study included 70 patients. None of the patients had history of hypertension before 20 weeks of gestation, hypertension in previous pregnancy and history of drug use. Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of CRP test for detection of chorioamnionitis were 16.7%, 67.7%, 4.5% and 89.8%, for WBC count 16.7%, 63.1%, 4% and 89.1%; and for ESR 66.7%, 50.8%, 11.1% and 94.3% respectively.
    Conclusion
    The results of this study was compatible with those of the previous studies and showed controversy about the predictive value of CRP for clinical and pathological diagnosis of chorioamnionitis. On the other hand lack of correlation between ESR values and WBC counts with chorioamnionitis which is not compatible with the results of some of the previous studies will reflect the need for future studies with larger sample sizes.
  • Asmaa Bahrami, Dr Mohammad Hasan Shahhosseiny, Dr Kayhan Azadmanesh, Dr Zahra Noormohamadi, Dr Elham Moslemi, Dr Farzaneh Jadali Page 56
    Background And Aim
    Type 1 and type 2 herpes simplex (HSV) virus cause infection of central nervous system (encephalitis) in human. The molecular techniques are the best methods for detection of HSV. In this study we evaluated the novel molecular technique of LAMP for detection of HSV-1 and HSV-2.
    Material And Methods
    In this experimental study 184 cerebrospinal fluid (CSF) samples were collected from Mofid Hospital. DNA of every sample was extracted by use of Sinagen DNP Kit. Based on the HSV DNA polymerase gene, a set of 6 primers were designed and sensitivity and specificity of this method were determined. By adding SYBER Green, LAMP product was identified. The results of LAMP method were compared to those of PCR by chi-square test.
    Results
    Sensitivity of LAMP method determined to be 5 copies/ tube and sensitivity of PCR method determined to be 50 copies/ tube. Both LAMP and PCR methods showed 100% specificity for detection of HSV type 1 and type2. Among 184 samples, 60 samples were positive by LAMP but 45 samples were positive by PCR method. Sensitivity of LAMP was 10 times higher than that of PCR. Comparison of the results of the two methods by means of chi-square test showed a significant difference (p‹0.05).
    Conclusion
    LAMP method had high sensitivity and specificity for detection of type 1 and type 2 HSV in CSF samples.
  • Tahmineh Salehian, Faranak Safdari Dehcheshmaei, Arezoo Pirak, Afsaneh Kazemian, Zahra Atarodi, Shahin Dokht Navabi Righi Page 64
    Background And Aim
    Labor pain is very severe. Unrelieved labor pain can increase catecholamine levels and have adverse effects on the mother and infant. Labor pain is usually accompanied by fear, which can cause slow progress of labor. Analgesic medications are not prescribed because of their adverse effects on women and their infants. The aim of this study was to compare the effect of Hoku Point (LI4) acupressure and San-Yin-Jiao (SP6) acupressure on pain intensity in primiparous women during the active phase of labor in Iran Hospital in Iranshahr city in 2008-2009.
    Material And Methods
    This was a randomized controlled trial and included 90 primiparous women in Iran Hospital in Iranshahr. The subjects were randomly assigned into 3 equivalent groups (n=30): Hoku, SanYinJiao and control groups. Data of each woman were recorded in a questionnaire. Labor pain was measured by means of a subjective labor pain scale (VAS), before and after the intervention at the stages of 4, 6, 8 and 10 cm cervical dilation. Length of delivery time was calculated in two stages: from 4 cm cervical dilation to10 cm cervical dilatation, and 10cm cervical dilatation to the delivery. The SanYinJiao group received acupressure at SanYinJiao point (four-finger widths patient’s fingers above the tip of the inner malleous, just posterior to the border of tibia above the ankle), for 20 minutes on two feet during contractions. Hoku group received acupressure at Hoku Point (over the area of the web of skin between the thumb and the forefinger) in the same manner on both hands of the subjects. Using SPSS software, data were analyzed by ANOVA and Tukey HSD tests.
    Results
    The results indicated that there was a significant difference between the severity of the pain pre and post intervention at 4 cm dilatation, and post intervention at 4, 6 and 8 cervical dilation in the 3 groups (p<0/001). There was not a significant difference at the stage of 10 cm cervical dilation between the groups (p=0.7). There was a significant difference in the duration of the active phase of labor between 3 groups (p<0/001). There was not a significant difference in the length of delivery time between the groups (p=0.7).
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that acupressure affects the intensity of labor pain and shortens the duration of the active phase of labor. Also acupressure may be useful for the women who prefer a nonpharmacological analgesia without side-effects.
  • Dr Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Masoud Ghorbanzade Mashkani, Dr Mohammad Hosien Yazdi, Soolmaz Agha Amiri, Golnaz Mobasseri, Taraneh Paymeneh Abedi Mohtasab, Farzaneh Amin Harati Page 73
    Background And Aim
    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is considered a major problem in the world. This strain colonizes nose and causes increased incidence of nosocomial infections, mortality and morbidity. Rosemary (Rosmarinus officinalis) is a herbal medicine widely used all over the world. The aim of this study was to evaluate the in vitro antimicrobial activity of rosemary essence on MRSA isolated from patients and food. Methods and Material: 200 strains of MRSA, 100 from patients and 100 from food samples, were collected and analyzed in Tehran, during the last year. 28 MRSA strains and multi drug resistant (MDR) strains were isolated. The antimicrobial activity of the rosemary essence against different isolates of the microorganism was evaluated by disk diffusion and macro broth dilution methods. Resualts: MRSA isolates belonged to 25% and 60% of food and clinical samples, respectively. The results showed effective and similar antimicrobial activity of Rosmarinus officinalis on both clinical and food samples with an inhibition zone of 20mm in diameter. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) in our study were 1.40 mg/ml and 2.81 mg/ml, respectively.
    Conclusion
    Overuse of antibiotics has led to extensive bacterial resistance to antibiotics, which demonstrates the need for use of new antimicrobial agents. Considering increasing prevalence of MRSA strains and the beneficial effect of rosemary essence on these strains, this essence can be recommended for the treatment of MRSA infections.
  • Dr Dariush Shackebaei, Dr Behzad Karami Matin, Khavar Amolaee, Dr Mansour Rezaie, Parvaneh Abdolmaleki, Dr Soheyla Reshadat, Ali Ashraf Godini Page 81
    Background And Aim
    Plan of integration of the schools of medicine and health systems was approved in 1985. Considering the importance of the opinion the faculty members on achieving success on this issue, we decided to perform this study.
    Material And Methods
    We used a questionnaire consisted of 27 questions in various fields. Also the questions were categorized in the education, research, treatment, health and social fields. After completing the questionnaire, score of every question was determined. According to demographic information of the participants, scores of the different fields and also between different fields were analyzed by means of ANOVA, Friedman and paired T test.
    Results
    From the viewpoint of the faculty members, achievement of the goals of integration on the average was 52.37±1.07 (Mean ± SEM) percent of the maximum scores. The highest scores belonged to health services and health indicators (59.87% ±1.21) and the least scores were related to research facilities and activities and social purposes of integration plan(49.19% ± 1.20) (P=0.0001).
    Conclusion
    From the viewpoint of the faculty members, success in achieving integration plan goals is still far from ideal state. Success of this plan in the health field was significantly higher than that of education and treatment fields. Also the success of this plan in the research and social fields (such as changing the sociological insight of the graduates and faculty members) was significantly lower, compared with the other fields. These differences may be due to a failure in the current system to achieve some of its goals. Similar studies on this subject, in other centers are recommended.
  • Ata Shakerian, Dr Adel Fatemi, Dr Mokhtar Farhadian Page 92
    Background And Aim
    Personality traits are the fundamental factors that can influence the quality of couples’ relationships. Several studies have indicated that marital satisfaction has been affected deeply by couples’ personality traits. The aim of this study was to investigate the relationship between personality traits of the five factor model and marital satisfaction.
    Material And Methods
    Using descriptive-correlation method, 240 married students were selected randomly from Islamic Azad University in Sanandaj. Data were collected by using NEO-five factor criteria, marital satisfaction questionnaire, and a researcher made questionnaire and were analyzed by means of descriptive and inferential statistical tests such as correlation and multiple linear regression.
    Results
    The results of this study showed a significant negative correlation between neuroticism and marital satisfaction, and a significant positive correlation between extroversion, conscientiousness, agreeability with marital satisfaction.
    Conclusion
    Couples’ personality traits are significant determinants predicting marital satisfaction.