فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1391)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نسیم جعفری، مریم فاتحی زاده صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت با افسردگی، اضطراب، فشار روانی و هراس اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان پرداخت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مقطعی (توصیفی – تحلیلی) است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان بودند. نمونه آماری 71 دانشجو (36 دختر و 35 پسر) بودند که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ و مقیاس افسردگی، اضطراب، فشار روانی آنتونی و همکاران و پرسشنامه هراس اجتماعی کانور و همکاران می باشد. داده های به دست آمده به روش همبستگی و رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و هر یک از متغیرهای بالینی افسردگی، اضطراب، فشار روانی و هراس اجتماعی رابطه مثبت معناداری وجود دارد (001/0 p<). نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن است که بین اعتیاد به اینترنت و مجموعه این متغیرهای بالینی رابطه مثبت (62/0=r) وجود دارد و این متغیرهای بالینی می توانند 39 درصد اعتیاد به اینترنت را پیش بینی کنند (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که مجموعه متغیرهای بالینی افسردگی، اضطراب، فشار روانی و هراس اجتماعی می توانند پیش بینی کننده اعتیاد به اینترنت باشند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، افسردگی، اضطراب، فشار روانی، هراس اجتماعی
  • هما بابایی، علی اصغر عالیپور، سمیه شیخی صفحات 10-16
    زمینه وهدف
    اندازه گیری بیلیروبین پوست یک روش غیرتهاجمی می باشد که مانع از ایجاددرد، آسیب پوستی وخطر عفونت می شودونیاز به خونگیری ازنوزاد نیست.هدف از این مطالعه تعیین میزان دقت اندازه گیری بیلی روبین پوستی در مقایسه با مقدار سرمی آن در نوزادان ترم مبتلا به زردی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی –تحلیلی بر روی 212 نوزادترم که با تشخیص زردی در بخش نوزادان بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه از دیماه 1387 لغایت شهریور ماه 1389 بستری بودند صورت گرفت. معیارهای ورود به مطالعه شامل: وزن تولد بین 4000-2500 گرم و سن بعد از تولد بین 2 تا 28 روزبود. جهت نوزادان فوق قبل از شروع فتوتراپی و همزمان با اندازه گیری بیلی روبین سرم، اندازه گیری بیلی روبین پوست در ناحیه پیشانی، طبق دستورالعمل شرکت سازنده وتوسط یک فرد آموزش دیده در این زمینه، انجام می شد.داده ها با استفاده از نرم افزار stata آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین بیلیروبین سرم نوزادان مورد مطالعه قبل وبعد از شروع فتوتراپی به ترتیب 43/18 و21/15، و میانگین بیلی روبین پوست قبل وبعد از شوع فتوتراپی به ترتیب 08/18 و02/15 بودآنالیز آماری نشان داد که هیچ تفاوت معناداری بین بیلی روبین پوست و سرم قبل از شروع فتوتراپی وجود ندارد(47/0=P)و ضریب همبستگی بین دو روش 50/0 بدست آمد. هم چنین بعد ازشروع فتوتراپی نیز تفاوت معناداری بین بیلی روبین سرم و پوست وجود نداشت (27/0=P)و ضریب همبستگی بین دو روش 78/0 بود.
    نتیجه گیری
    در نوزادان ترم ایکتریک بویژه درجنس مذکر، وزن کمتر از 2600 گرم و دریافت فتو تراپی برای مدت فقط12 ساعت همبستگی قابل قبولی بین مقادیر اندازه گیری پوستی و سرمی بیلی روبین وجود دارد.ازاندازه گیری پوستی بیلی روبین می توان در غربالگری زردی نوزادان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بیلی روبین پوستی، نوزاد رسیده، بیلی روبین سرم
  • طیبه یگانه، عباسعلی حسین خانزاد صفحات 17-29
    زمینه و هدف
    با توجه به این که از بهداشت روانی ضعیف در دوران کودکی به عنوان پیش قراول وجود رفتارهای زیان بار جسمی و روانی در آینده یاد شده و از طرفی با در نظر گرفتن اصل ارتباط و تاثیر جسم و روان بر یکدیگر، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مشکلات رفتاری در بین کودکان ورزشکار و غیر ورزشکار انجام شده است.
    روش بررسی
    نوع مطالعه علی- مقایسه ای است برای این منظور، 221 نفر دانش آموز دختر و پسر از بین دانش آموزان 7 تا 11 ساله مشغول به تحصیل در شهرستان سنندج انتخاب شده و به سه گروه غیرورزشکار، ورزشکار انفرادی و ورزشکار گروهی تقسیم شدند. جهت اندازه گیری مشکلات رفتاری، پرسشنامه رفتاری کودکان راتر فرم معلم و فرم والد مورد استفاده قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل جهت مقایسه میانگین های دو گروه دختر و پسر و همچنین از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه برای مقایسه متغیرها در سه گروه استفاده شد.
    یافته ها
    با استناد به نتایج به دست آمده از هر دو فرم مذکور، علاوه بر میزان شیوع بیشتر مشکلات رفتاری در کودکان غیر ورزشکار، تفاوت هر یک از خرده مقیاس ها در بین دو گروه کودکان ورزشکار و غیر ورزشکار نیز از لحاظ آماری معنادار گردید (05/0 P<،01/0>P). همچنین پسران میزان بالاتری از مشکلات رفتاری را نسبت به دختران به خود اختصاص دادند (01/0>P).
    نتیجه گیری
    فعالیت های مختلف ورزشی می توانند در پیشگیری و کاهش مشکلات رفتاری کودکان موثر واقع گردند به طوری که می توان به آن به عنوان ابزاری ارزشمند در کنار سایر روش های نوین مقابله نگریست.
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، کودکان، ورزشکار، غیر ورزشکار
  • عبدالعزیز رستگار لاری، محمد مهدی سلطان دلال، زهره کلافی، سید کاظم حسینی، سیامک حیدرزاده، عباس رحیمی فروشانی، روناک بختیاری صفحات 30-37
    زمینه و هدف
    غشای آمنیوتیک داخلی ترین لایه از سه لایه ی تشکیل دهنده ی غشای جنینی می باشد. این غشاء از سه لایه تشکیل شده است. لایه ی اپی تلیال، غشای پایه و بافت همبند. غشای آمنیوتیک دارای خاصیت ضد میکروبی به دلیل بیان mRNA الافین، HBD و مهار کننده های پروتئاز لوکوسیت ترشحی در اپی تلیال آن می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر آنتی باکتریال غشای آمنیوتیک انسان بر روی سویه های استاندارد باکتریایی سالمونلا انتریکا BAA، اشریشیا کلی ATCC ، سودوموناس آئروجینوزا ATCC ، کلبسیلا پنومونیه ATCC ، انتروکوکوس فکالیس ATCC در محیط آزمایشگاه می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی، غشای آمنیوتیک به صورت تازه از بانک پیوند اعضاء بیمارستان امام خمینی(ق) شهر تهران تهیه شد. این غشاء مربوط به زنان بارداری بود که عمل سزارین انجام داده بودند وبه لحاظ تست های HIV، HBV، HCV وسیفلیس منفی بودند. غشاء در اندازه های cm 5/1×5/1تحت شرایط استریل برش داده شد و قطعات غشاء روی محیط های مولر هینتون آگار حاوی سوسپانسیون باکتریایی قرار گرفتند و 24 ساعت در دمای °C 37 نگهداری شدند.
    یافته ها
    خاصیت آنتی باکتریال غشای آمنیوتیک بر رشد سالمونلا انتریکا و اشریشیا کلی با عدم پیدایش هاله به وضوح نشان داده شد، اما در سودوموناس آئروجینوزا هاله ی بسیار باریکی رویت شد. این هاله در کلبسیلا پنومونیه و انتروکوکوس فکالیس رویت نشد.
    نتیجه گیری
    غشای آمنیوتیک دارای اثر ضد باکتری بر روی گستره خاصی از باکتری ها می باشد و با توجه به افزایش مقاومت-های آنتی بیوتیکی، استفاده از این غشاء بر علیه باکتری های پاتوژن حائز اهمیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: غشای آمنیوتیک، سویه های استاندارد باکتریایی، اثر آنتی باکتریال، شرایط آزمایشگاه
  • کیهانه کیانی، محمد علی حسین پور فیضی، اسماعیل بابایی، وحید منتظری، منیره حلیمی صفحات 38-45
    زمینه و هدف
    Survivin عضو جدیدی از خانواده پروتئین های مهارکننده آپوپتوز (IAP)می باشد که نقش مهمی در تنظیم چرخه سلولی و ممانعت از مرگ برنامه ریزی شده سلول ایفا می کند. بیان متمایز این ژن در سلول های توموری بر خلاف سلول های نرمال، آن را به عنوان چهارمین ترانس کریپتوم عمده در تومورها معرفی کرده است. سرطان تیروئید شایع ترین بدخیمی غدد درون-ریز می باشد. به دلیل ناهمگونی بالای ندول های توموری و غیرتوموری تیروئید از نظر ویژگی های آسیب شناسی و فقدان مارکرهای مولکولی مناسب، امروزه تلاش های گسترده ای برای معرفی یک مارکر مولکولی جهت تشخیص این ضایعات توموری در حال انجام است. بررسی ها، بیان متمایز Survivin و واریانت های پیرایشی آن را در سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های بالغ نرمال نشان می دهند. در این مطالعه بیان واریانت های پیرایشی نوین Survivin-3b و Survivin-3α به عنوان مارکرهای تشخیصی در تومورهای تیروئیدی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی است و طی آن 77 نمونه ی بافتی تیروئید شامل 49 نمونه ی توموری، 14 نمونه ی غیرتوموری و 14 نمونه ی حاشیه ی تومور جمع آوری و بیان واریانت های موردنظر توسط روش Hemi-Nested RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    بررسی ها نشان داد که میزان بیان واریانت پیرایشی Survivin-3b و Survivin-3α در گروه توموری نسبت به گروه حاشیه ی تومور و غیر توموری افزایش می یابد و کمترین میزان بیان در گروه حاشیه ی تومور مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    این نتایج برای اولین بار بیان Survivin-3b و Survivin-3α را در سلول های تیروئیدی تایید می نماید. با توجه به بیان قابل توجه واریانت های 3Bو 3α در سلول های توموری، در مجموع نتایج حاصل، عملکرد واریانت های مذکور را در پیشرفت سرطان تیروئید نشان داده و شایستگی آنها را به عنوان مارکر مولکولی بالقوه در تشخیص و طبقه بندی ندول های توموری و غیرتوموری تیروئید مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: سرطان تیروئید، Survivin، 3b، Survivin، 3α، واریانت پیرایشی، RT، PCR Hemi، Nested
  • هاشم کازرانی صفحات 46-52
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون ازعمده ترین علل ایجاد بیماری های قلبی عروقی است و شیوع آن در بالغین اکثر کشورها بین 30-20 درصد می باشد. در این مطالعه اثر ریسک فاکتورهای سن، جنس، دیابت، مصرف سیگار و هیپرلپیدمی در میزان کاهش فشارخون بحرانی پس از درمان با 25 میلی گرم کاپتوپریل زیر زبانی مورد ارزیابی قرارگرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در بین 101 بیمار مراجعه کننده با فشارخون تشدید یافته به اورژانس بیمارستان شهید دکتر بهشتی کرمانشاه در طی سالهای 1385-1383 به اجرا درآمد. بیماران با فشارخون مساوی یا بالاتر از 110/180 میلی متر جیوه در مطالعه وارد شدند. شرایط خروج عبارت بودند از: علائم ایسکمی قلبی و یا حمله قلبی، نارسایی قلب، علائم مغزی یا بینایی، حاملگی و سابقه حساسیت به کاپتوپریل. سپس بیماران تحت درمان با 25 میلی گرم قرص کاپتوپریل زیر زبانی قرار گرفتند. فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در دقایق 5، 10، 15، 20، 25، 30، 40، 50، 60، 75، 90، 105و120 اندازه گیری شد و به همراه اطلاعات در مورد متغیرهای ذکر شده در پرسشنامه درج گردید. کلیه داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماریT مستقل(independent T test) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    تعدادکل بیماران 101 نفر بود که 67 زن و 34 مرد، 42 نفر با سن کمتر از 60 و 59 نفر 60 سال و بیشتر، 14 نفر دیابتیک و 87 نفر غیر دیابتیک، 20 نفرسیگاری و81 نفر غیرسیگاری، 27 نفر با و 74 نفر بدون سابقه هیپرلیپدمی بودند. در 70 % بیماران پس از 120 دقیقه کاهش فشار خون بین 5 تا 25% مشاهده شد (001/0=p). ارتباط آماری معنادار بین کاهش فشار خون و متغیرهای سن، جنس و مصرف سیگار دیده نشد. اما کاهش فشارخون در افراد غیر دیابتیک نسبت به افراد دیابتیک اختلاف معنادار آماری را نشان داد)014/0(p=. در افراد با چربی خون طبیعی پاسخ به درمان بهتر بود و در دقیقه 60، اختلاف آماری معنادار گزارش شد (023/0=p).
    نتیجه گیری
    دراین مطالعه ریسک فاکتورهای قلبی همراه در پرفشاری خون مثل دیابت و مصرف سیگار و هیپرلپیدمی احتمالا بعلت ایجاد تغییر در عملکرد آندوتلیوم عروق باعث کاهش پاسخ به درمان دارویی شدند. اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: کاپتوپریل زیرزبانی، پرفشاری خون، ریسک فاکتور، کرمانشاه
  • سید ابوالقاسم مهری نژاد، سارا رجبی مقدم صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    ویژگی های شخصیتی به عنوان یک عامل زمینه ساز و تعیین کننده شیوه رویارویی با محیط اجتماعی، فیزیکی و روان شناختی هستند. هدف از این بررسی، شناخت میزان تاثیر ویژگی های شخصیتی در بروز و تشدید رینیت آلرژیک است.
    روش بررسی
    در این بررسی علی- مقایسه ای، برای گردآوری داده، از 120بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک که به کلینیک آلرژی تهران واقع در خیابان طالقانی مراجعه کرده بودند و همچنین 120 فرد عادی ساکن شهر تهران که به صورت همتا با گروه مواجهه انتخاب شده بودند، استفاده شد. داده ها به کمک پرسشنامه میلون (MCMI III) از آزمودنی ها بدست آمد و با کمک آزمونT دو گروه مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره بیماران در آزمون میلون در مقیاس های افسردگی، منفی گرایی، اختلال اضطراب، اختلال شبه جسمی و همچنین افسرده خویی بیش از نمرات افراد عادی همتا بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد افسردگی، منفی گرایی، افسرده خویی، اختلال اضطرابی و اختلال شبه جسمی بطور معنی داری در افراد مبتلا به رینیت آلرژیک بیشتر از افراد عادی است. بنابراین لازم است در مداخلات درمانی بیماران مبتلا به رینیت آلرژیک، مداخلات مربوط به این وضعیت های روانشناختی آسیب زا نیز لحاظ گردد.
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، ویژگی های شخصیتی، آزمون میلون (MCMI III)
  • شیرین زینالی، نسرین گرامی، منصور بیرامی، زهره صناعت صفحات 61-67
    زمینه و هدف
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی رابطه ابعاد شخصیت و ابتلا به سرطان بر اساس پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر در بیماران مبتلا مراجعه کننده به بیمارستان شهید قاضی تبریز بود.
    روش کار
    نمونه مورد مطالعه 100 نفر بود و جهت مقایسه 100 نفر فرد بهنجار (که در ویژگی های دموگرافیک با گروه مورد مطالعه همتا شدند) به روش در دسترس انتخاب شدند. ابعاد مختلف سرشت براساس پرسشنامه سرشت و منش شامل 125 عبارت سنجیده شد. داده های حاصل از مطالعه به روش مانووای چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد نمرات نوجویی و همکاری پائین تر و آسیب پرهیزی در بیماران سرطانی بطور معناداری نسبت به افراد بهنجار بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط، عوامل شخصیتی با بروز سرطان، توصیه می شود در بخش های درمانی جهت این بیماران، مداخلات روان شناختی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری سرطان، منش، سرشت، پرسشنامه ی 125TCI
  • سعید آریاپوریان، محمد مهدی شیرزادی صفحات 68-77
    زمینه و هدف
    کمال گرایی، ارزشمندی بدن و نگرانی می توانند نقش مهمی در اختلال خوردن ایفا کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کمال گرایی، ارزشمندی بدن و نگرانی با علایم اختلال خوردن در زنان دارای فعالیت ورزشی بود.
    مواد و روش کار
    در این پژوهش همبستگی، 181 نفر از زنان دارای فعالیت ورزشی اروبیک و آمادگی جسمانی با روش نمونه-گیری خوشه ایانتخاب و مقیاس های اختلالات خوردن اهواز، کمال گرایی مثبت و منفی (تری -شورت، 1995)، ارزشمندی بدن (مندلسون و همکاران، 2001) و نگرانی اهواز، را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 5/16 درصد ورزشکاران دارای علایم اختلال خوردن، 3/14 درصد دارای علایم بی اشتهایی عصبی و 3/3 درصد دارای علایم پرخوری عصبی بودند. بین کمال گرایی مثبت (328/0- =r) و کمال گرایی منفی(446/0 =r)، ارزشمندی بدن (251/0- =r) و نگرانی(259/0 =r) با علایم اختلال خوردن رابطه معنی دار وجود داشت و متغیرهای پیش بین 26/0 واریانس علایم اختلال خوردن را تبیین نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج با پژوهش های قبلی همسو بوده و از رابطه کمال گرایی، ارزشمندی بدن و نگرانی با علایم اختلال خوردن در زنان دارای فعالیت ورزشی حمایت می کند و تلویحات مهمی در توجه به متغیرهای پیش بین علایم اختلال خوردن در زنان ورزشکار دارد.
    کلیدواژگان: اختلال خوردن، کمال گرایی، ارزشمندی بدن، نگرانی، زنان ورزشکار
  • امیر کیهانی، جلیل نجاتی، علی رستمی، مصطفی حسینی، بهروز داوری، سید حسن موسی کاظمی صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    کنه ها از انگل های خارجی مهم در دامها بوده که می توانند ناقل عوامل ویروسی، ریکتزیایی و باکتریایی باشند. این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی دامهای شهرستان آمل به کنه های سخت و آلودگی کنه ها به باکتری های خانواده انتروباکتریاسه انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، کنه های دامها (گاو،گاومیش،گوسفند و بز) از دامداری های شهرستان آمل جمع آوری و پس از تعیین گونه، کشت آزمایشگاهی از آنها انجام گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش تعداد 650 کنه جمع آوری گردید که متعلق به 8 گونه بودند. بیشترین وفور مربوط به گونه Hialoma asiaticum asiaticum و کمترین وفور مربوط به Rhipicephalus bursa بوده است. بالاترین میزان آلودگی کنه ای در دامها مربوط به گاو و گاومیش(5/38%) بود. نتایج بررسی باکتری شناسی بر روی همولنف کنه های بدست آمده بیانگر آلوده بودن آنها به 13 نوع باکتری از جمله کلبسیلا، اشریشیاکلی، سالمونلا، پروتئوس، سراشیا، شیگلا، استافیلوکوک ارئوس و استافیلوکوک اپیدرمیدیس بود. بیشترین میزان آلودگی مربوط به اشریشیاکلی (5/38%) و کمترین میزان مربوط به سراشیا (2%) بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به وفور بالا در کنه های ایکسودیده (Ixodidae) در منطقه مورد مطالعه و وجود آلودگی باکتریایی در آنها توصیه می گردد تا جهت حفظ سلامت دامها و دامداران آموزش های لازم جهت ارتقاء سطح آگاهی آنها نسبت به مسائل بهداشتی، نگهداری دام و روش های پیشگیری متداول (سمپاشی جایگاه نگهداری دام، حمام ضد کنه ای و...) صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کنه سخت، انتروباکتریاسه، دام، آمل
  • فرخ راد، بهرام نیکخو صفحات 86-92
    زمینه و هدف
    لیپوئید پروتئینوسیس یک بیماری متابولیک بسیار نادری می باشد که به صورت اوتوزوم مغلوب انتقال می یابد. علایم بالینی بیماری به علت رسوب مواد هیالین در پوست و ارگانهای دیگر بر اثر جهش های ژنتیکی ایجاد می شود. خشن شدن صدا، پاپولهای تسبیح مانند روی لبه پلکها، اسکارهای شبیه به اسکارهای فرورفته، بیماری آکنه، پاپولهای نرم و ضایعات زگیل مانند از تظاهرات شایع بالینی این بیماری می باشند. علایم دیگر بیماری شامل اختلال تکلم به علت انفیلتراسیون زبان با مواد هیالین، فوتو سنسیتیویتی، التهاب غدد بزاقی، تشنج، اختلالات روانی، انسداد راه تنفس، ریزش مژه ها، آلوپس در ناحیه پوست سر و خارش می باشد.
    معرفی بیمار: بیمار یک پسر 17 ساله مبتلا به لیپوئید پروتئینوسیس می باشد که از ابتدای کودکی دچار خشونت خفیف صدا و ضایعات پوست شده است. ضایعات پوستی بیمار به صورت اسکارهای کوچک روی صورت، پاپولهای نرم و پاپولهای زگیل مانند روی آرنج ها و باسن و پاپولهای به شکل دانه های تسبیح روی پلک ها بود. زبان بیمار نیز به تدریج بزرگ شده و پاپولهایی روی زبان و گوشه های لب بیمار ایجاد گردید. بیمار قادر نبود که زبان خود را به طور کامل از دهان بیرون آورد. در آزمایش هیستوپاتولوژی، رسوب مواد هیالین در پوست مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    تشخیص لیپوئید پروتئینوسیس بر اساس علائم بالینی و تایید تشخیص با آزمایش هیستوپاتولوژی می باشد. خشونت صدا از علائم شایع و اولیه بیماری می باشد که در صورت بروز این عارضه بیمار باید از نظر این بیماری بررسی گردد.
    کلیدواژگان: لیپوئید پروتئینوسیس، خشونت صدا، ضایعات پوستی، رسوب هیالین
  • عبدالایمان عمویی، امیر حسین محوی، کاظم ندافی، حمید فهیمی، علیرضا مصداقی نیا، سیمین ناصری صفحات 93-102
    سابقه و هدف
    در دهه اخیر، تکنولوژی گیاه پالایی به دلیل ارزانی، سادگی، استفاده از انرژی نورانی خورشید و برخورداری از مکانیسم های طبیعی، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار گردیده است. در این تحقیق، قابلیت پاکسازی خاک های آلوده به سرب و کادمیوم توسط گیاهان بومی ایران مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، از گیاهان گاو پنبه، تاج خروس وحشی و ذرت مورد استفاده قرار گرفت. عصاره گیری در نمونه های خاک با استفاده از نیتریک و هیدرو کلریک اسید و در گیاهان با مخلوط نیتریک، پرکلریک و سولفوریک اسید انجام گردید. میزان سرب و کادمیوم در نمونه های خاک و گیاه به کمک دستگاه جذب اتمی «Perkin-Elmer» تعیین شد.
    نتایج
    میزان سرب(خاک های قلیایی) در ریشه گیاهان بیشتر از اندام های هوایی و در خاک های اسیدی(به جز ذرت) کمتر از اندام های هوایی بوده است. این مقادیر در تیمارهای گروه 3 و در اندام های زیر زمینی و هوایی گاو پنبه، تاج خروس و ذرت بر حسب میلی گرم بر کیلو گرم (خاک های قلیایی) به ترتیب(5/54، 5/25)، (69، 6/37) و (47، 32) و در خاک های اسیدی به ترتیب (4/71، 5/92)، (89، 5/120) و (85، 7/66) بدست آمد. میزان کادمیوم نیز در اندام های گیاهان و در خاک های قلیایی به ترتیب (5/6، 4)، (8، 2/6) و (6/5، 4/3) و در خاک های اسیدی به ترتیب (8/5، 5/4)، (6/7، 4/5) و (6، 8/4) میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. میزان بیوماس تولیدی گیاهان درخاک های آلوده (گروه 3) کمتر از تیمار شاهد و گروه های 1 و 2 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش میزان جذب و تجمع سرب و کادمیوم در گیاهان رشد یافته در خاک های اسیدی و قلیایی و میزان بیوماس گیاهان ذرت و تاج خروس وحشی، کاربرد این دسته از گیاهان بومی به منظور پالایش خاک های آلوده به فلزات سنگین در مناطق مختلف کشور مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: گیاه پالایی، ذرت، تاج خروس وحشی، گاو پنبه، خاک، سرب، کادمیوم
  • نادر اسماعیل نسب، بهار موسس غفاری، عبدالرحیم افخم زاده صفحات 103-108
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از علل مهم قابل پیشگیری عقب افتادگی ذهنی در نوزادان است. بروز این بیماری در استان کردستان بطور قابل توجهی بالاتر از میانگین جهانی و کشوری می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل خطر (risk factors) کم کاری مادرزادی تیروئید در استان کردستان در سال 88 انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه که به صورت مورد-شاهدی case-control)) انجام شد، تمامی نوزادان متولد شده در استان کردستان که در برنامه غربالگری تیروئید هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) بالاتر از mIu/l 10 داشتند، به عنوان مورد، بررسی شدند. یک گروه نوزاد سالم متولد شده نیز به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    از 105 بیمار مبتلا در استان کردستان 66 نفر (9/62%) پسر و 39 نفر (1/37 درصد) دختر بودند. تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه مورد و شاهد از نظر وزن، قد، دور سر و شاخص توده بدنی ((BMI مادر و پاریته مادر مشاهده نشد. در تحلیل تک متغیره سابقه خانوادگی بیماری های تیروئید با کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان رابطه معنی دار داشت)019/0=P). ولی در تحلیل چند متغیره هیچ کدام از عوامل وارد شده در مدل ارتباط معنی داری با ابتلا به کم کاری تیروئید نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    سابقه ابتلا به بیماری های تیروئیدی در اعضای خانواده ممکن است با بروز کم کاری مادرزادی تیروئید ارتباط داشته باشد. لذا در برنامه کنترل مادران باردار لازم است در فرم های مراقبت مادران، سابقه خانوادگی بیماری های تیروئیدی به عنوان عامل خطر وارد گردد و مادران مراجعه کننده از این نظر نیز بررسی شوند.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، عامل خطر، نوزادان
|
  • Nasim Jafari, Dr Maryam Fatehizadeh Pages 1-9
    Background And Aim
    The purpose of the current study was to investigate the relationship between internet addiction and depression، anxiety، stress and social phobia among students in Isfahan University.
    Material And Method
    This is a cross-sectional study (descriptive-analytic). The study population was students of Isfahan University، in Iran. 71 students (36 girls and 35 boys) were randomly entered into the study. We used Young''s internet addiction test (IAT)، depression anxiety stress scale (DASS) and social phobia inventory (SPIN). The data were analysed by correlation and regression analysis.
    Results
    The results indicated a significant correlation between internet addiction and each clinical variable (depression، anxiety، stress and social phobia (p<0. 001). Also the results of regression analysis revealed a positive correlation between internet addiction and the set of these clinical variables (r=0. 62). These clinical variables can predict 39% of addiction to the internet (p<0. 001).
    Conclusion
    The results of the current study implied that the set of these clinical variables (depression، anxiety، stress and social phobia) can predict internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, Depression, Anxiety, Stress, Social phobia
  • Dr Homa Babaei *, Dr Ali Asghar Alipour, Dr Somayeh Sheikhi Pages 10-16
    Background And Aim
    Transcutaneous bilirubin measurement is a noninvasive method which is associated with decreased pain، less skin injury and lower risk of infection. In addition there is no need to take blood sample. The aim of this study was to determine the clinical accuracy of transcutaneous bilirubinometry (TCB) in comparison to that of total serum bilirubin (TSB) measurements in term neonates.
    Material And Method
    This descriptive- analytic study included 212 term neonates with indirect hyperbilirubinemia at neonatal intensive care unit of Imam Reza Hospital in Kermanshah from January 2009 to August 2010. Inclusion criteria were: birth weights between 2500-4000 grams and postnatal age between 2-28 days. Before starting phototherapy blood samples for measurement of serum bilirubin levels were obtained and measurement of transcutaneous bilirubin was carried out at the same time. Measurement of transcutaneous bilirubin from the forehead skin was performed by a trained person according to the manufacturer’s recommendations. Data analysis was performed with Stata software.
    Results
    Mean values for total serum bilirubin before and after the onset of phototherapy were 18. 43 and 15. 21 mg/dl، and the respective values for transcutaneous bilirubin were 18. 08 and 15. 02mg/dl. There were no significant differences between transcutaneous and serum bilirubin levels before the onset of phototherapy (p=0. 47)، and the linear correlation coefficient was 0. 50. Also no significant differences were detected between transcutaneous and serum bilirubin levels after phototherapy (p=0. 27)، and the correlation coefficient was 0. 78.
    Conclusions
    There was a good correlation between transcutaneous bilirubin and serum bilirubin levels especially in the male neonates with birth weights of less than 2600 grams after 12 hours of phototherapy. According to the results of this study، transcutaneous bilirubinometry can be recommended for the screening of neonatal jaundice.
    Keywords: Transcutaneous bilirubin, Term neonate, Serum bilirubin
  • Taiebeh Yeganeh, Dr Abas Ali Hosein Khanzad Pages 17-29
    Background And Aim
    Poor mental hygiene in childhood can result in disadvantageous physical and mental behavior in the future. Considering the relationship between body and mind and their influence over each other this study was conducted to compare behavioral problems of athlete with those of non-athlete students.
    Material And Methods
    221 male and female students between 7 and 11 years of age were entered into this study، in Sanandaj City and were divided into three groups: non athlete، individual sport and team sport. To assess behavior problems we used teacher`s and patient`s Rutter children behavior questionnaire، which were completed by teachers and parents. We used t-test for comparison of the mean values between boys and girls and one- way ANOVA was used to compare variables in the three groups.
    Results
    The results of this study showed higher prevalence of behavioral problems in non-athlete children and significant differences in the subscales between the individual sport and team sport groups (P<0. 05، P< 0. 01). Also the boys had higher rates of behavior problems than girls (P< 0. 01).
    Conclusion
    Various sport activities can be useful in reducing behavior problems in children and can be regarded as a valuable way، in addition to other new methods، for managing behavior problems.
    Keywords: Behavior problems, Children, Athlete, Non athlete
  • Dr Abdolaziz Rastegar Lari, Dr Mohammad Mehdi Soltan Dallal, Zohreh Kalafi, Seyed Kazem Hoseini, Siamak Heidarzadeh, Dr Abas Rahimi Froshani, Roonak Bakhtiari Pages 30-37
    Background And Aim
    Amniotic membrane is the inner-most layer of the three fetal membranes. The membrane is consisted of three layers; epithelial layer، basal membrane، and connective tissue. Owing to expression of mRNA of elafin، HBD 1-3، and secretory leukocyte protease inhibitors، amniotic membrane has antimicrobial properties. The aim of the current study was to evaluate the in vitro antibacterial effect of human amniotic membrane on standard bacterial species of Salmonella enterica BAA-708، E. coli ATCC 25922، Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853، Klebsiella pneumoniae ATCC 7881، and Enterococcus faecalis ATCC 29212.
    Material And Methods
    Fresh amniotic membranes were obtained from Organ Transplant Bank of Imam Khomeini Hospital in Tehran. The membranes were obtained from pregnant women who had negative tests for HIV، HBV، HCV، and syphilis after elective Cesarian section. The membranes were cut into 1. 5× 1. 5 cm pieces under sterile conditions. The membrane pieces were placed on Müller-Hinton agar medium containing the bacterial suspensions and then incubated at 37 °C for 24 hours.
    Results
    The antibacterial properties of amniotic membrane against Salmonella enterica and E. coli were demonstrated by development of the no growth halo، but for Pseudomonas aeruginosa only a very narrow halo was observed. The halo was not developed for Klebsiella pneumoniae and Enterococcus faecalis.
    Conclusion
    Amniotic membrane showed antibacterial effects against a wide spectrum of bacteria. With regard to the increasing antibiotic resistance، use of amniotic membrane against pathogenic bacteria can be considered valuable.
    Keywords: Amniotic membrane, Standard bacteria species, Antibacterial effect, In vitro conditions
  • Keihaneh Kiani, Dr Mohammad Ali Hosseinpour Feizi, Dr Esmail Babaie, Dr Vahid Montazeri, Dr Monireh Halimi Pages 38-45
    Background And Aim
    Survivin is a new member of inhibitor of apoptosis protein family (IAP) that plays an important role in the regulation of cell cycle and inhibition of apoptosis. Distinct expression of this gene in tumoral cells versus normal cells introduces it as the fourth major transcriptome in cancers. Thyroid carcinoma is the most common endocrine malignancy. Considering the highly heterogeneous nature of tumoral and non-tumoral thyroid nodules from the pathological viewpoint and also in regard to the absence of appropriate molecular markers، extensive efforts have been made to find a specific molecular tumor marker for diagnosis of thyroid tumors. Studies have been demonstrated that the expression pattern of survivin and its splice variants was different in cancerous tissues compared to normal tissues. In this study we evaluated expression of survivin-3b and survivin-3α، the novel survivin splice variants، as diagnostic markers for thyroid cancer.
    Materials And Method
    This was a descriptive study. 77 thyroid specimens; including 49 tumoral، 14 non-tumoral and 14 tumor margin samples were collected and expression of survivin-3b ands-3α was investigated by hemi-nested RT-PCR method.
    Results
    Tumoral samples showed the highest expression of survivin-3b and survivin-3α and the lowest expression was detected in the specimens of tumor margins.
    Conclusion
    In this study we demonstrated the expression of survivin-3b and survivin-3α in thyroid tumors for the first time. In conclusion significant expression of survivin-3b and survivin-3α splice variants in tumoral cells shows their roles in thyroid cancer progression and their efficiency as molecular markers for detection and classification of tumoral and non-tumoral thyroid nodules.
    Keywords: Thyroid cancer, Survivin, 3b, Survivin, 3α, Splice variant, Hemi, nested RT, PCR
  • Dr Hashem Kazerani Pages 46-52
    Background And Aim
    HTN is one of the main causes of cardiovascular diseases and its prevalence rate in adults is about 20-30 percent. In this study we evaluated the effects of age، gender، diabetes، cigarette smoking and hyperlipidemia on blood pressure after using 25 mg sublingual captopril.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial was performed between 1383 and 1385 and included 101 patients with BP equal to or more than 180/110 mmHg. Patients with symptoms of acute ischemia or heart attack، CHF، CNS and visual disturbances، pregnancy or captopril sensitivity were excluded from the study. After prescribing 25 mg sublingual captopril، systolic and diastolic BP was measured after 5، 10، 15، 20، 25، 30، 40، 50، 60، 75، 90، 105 and 120 minutes. Data were recorded in a questionnaire for every patient. Data analysis was performed by using SPSS software and independent t-test.
    Results
    This study included 101 patients (34 men and 67 women)، 42 patients were less than 60 year old and 59 patients were of 60 years of age and over. 14 patients were diabetic and 87 non diabetic، 20 were smoker and 81 non-smokers، 27 had hyperlipidemia and 74 were without hyperlipidemia. BP decreased between 5 and 25 percent in 70% of the patients (P =0. 001). There was no significant statistical relationship between decrease in blood pressure and age، gender and cigarette smoking. But non diabetic patients showed more reduction of BP in comparison to diabetic patients (P=0. 014). Non-hyperlipidemic patients showed better response to the treatment and a significant difference was observed after 60 minutes.
    Conclusion
    The results of this study showed that cardiac risk factors such as diabetes، smoking and hyperlipidemia may cause some alterations in endothelial function which can lead to decreased response to the treatment. We recommend more studies on this subject in the future، for further evaluation. Keywords:
    Keywords: Captopril, Hypertension, Risk factor, Kermanshah
  • Dr Seyed Abolghasem Mehrinezhad, Sara Rajabi Moghadam Pages 53-60
    Background And Aim
    Personality characteristics are main determinant factors in the styles of confronting social، physical and psychological environment. The goal of this study was to determine the effect of personality characteristics in the incidence and severity of allergic rhinitis.
    Material And Method
    This was a comparative-causative study and included 120 patients with allergic rhinitis in Tehran Allergic clinic in Taleghani Street. Also 120 normal people were selected and matched to the case group، as our control group. MCMI III questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by use of independent t- test.
    Results
    The results of this study showed that the mean scores of depression، negativism، anxiety disorder، somatoform and dysthymia were more than those of normal people (P≤0/001).
    Conclusion
    The mean scores of depression، negativism، anxiety disorder، somatoform and dysthymia were more in the patients with allergic rhinitis. Therefore both medical and psychological interventions are recommended for the treatment of these patients.
    Keywords: Allergic rhinitis, Personality characteristics, MCMI III
  • Shirin Zeinali, Nasrin Gerami, Dr Mansour Beirami, Dr Zohreh Sanaat Pages 61-67
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the correlation of personality dimensions and development of cancer by using the Cloninger''s Temperament and Character Inventory in subjects with cancer.
    Material And Method
    This study included 100 patients and 100 normal people as our matched group، which was selected non-randomly. The subjects completed Cloninger''s Temperament and Character Inventory TCI-125. Data were analyzed by MANCOVA.
    Results
    The results of this study revealed that the scores of novelty seeking and co-cooperativeness were low and scores of harm avoidance were high in the patients with cancer in comparison to those of normal subjects.
    Conclusion
    Considering the correlation of personality traits with cancer، we recommend psychological interventions for these patients.
    Keywords: Cancer, Character, Temperament, TCI, 125 inventory
  • Dr Saeed Ariapooran, Mohammad Mehdi Shirzadi Pages 68-77
    Background And Aim
    Perfectionism، body esteem، and worry can play important roles in eating disorders. This study investigated the relationship of perfectionism، body esteem and worry with symptoms of eating disorders in women participating in sport activities.
    Material And Method
    In this correlation study، 181 women، involved in aerobic exercises and with physical readiness were selected by use of cluster sampling. The subjects filled out Ahwaz eating disorders، positive and negative perfectionism (Terry-Short، 1995)، body esteem (Mendelson، 2001)، and Ahwaz worry scales. The data were analyzed by means of Pearson correlation and multiple regressions.
    Results
    The results showed that 16. 5% of athletes had symptoms of eating disorders، 14. 3% with symptoms of anorexia nervosa، and 3. 3% with symptoms of bulimia nervosa. Positive perfectionism (r=-0. 328)، negative perfectionism (r=0. 466)، body esteem (r=-0. 328) and worry (r= 0. 259) showed significant correlations with symptoms of eating disorders and these variables explained 0. 26 of variance in eating disorder symptoms.
    Conclusion
    The results of this study were compatible with those of previous studies، and supported the correlation between perfectionism، body esteem، and worry with symptoms of eating disorders in women participating in sport activities and have important implications in regard to the predictor variables of symptoms of eating disorders in athlete women.
    Keywords: Eating disorder, Perfectionism, Body esteem, Worry, Athlete women
  • Amir Keyhani, Jalil Nejati, Ali Rostami, Dr Mostafa Hoseini, Dr Behrooz Davari, Dr Seyed Hasan Moosa-Kazemi Pages 78-85
    Background And Aim
    Ticks are one of the important external parasites in livestock that can transmit viral، ricketsia and bacterial agents. The aim of this study was to determine the rate of contamination of the livestock by ixodid ticks and harboring of enterobacteriaceae by the ticks in Amol City.
    Materials And Method
    In this descriptive study، we collected the livestock''s ticks (cattle، buffalo، sheep، and goats) and after fauna identification، they were sent for culture.
    Results
    In this study، 650 ticks were collected which belonged to 8 species. Hyalomma asiaticum asiaticum was the most and Rhipicephalus bursa was the least prevalent species. Cattles and buffaloes had the highest tick infestation (38. 5%). The bacteriological results showed that the ticks were infected by 13 bacterial species such as Ecoli، Klebsiella، Salmonella، Proteus، Serratia، Shigella، Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermis. The most and the least prevalent species were Ecoli and Serratia respectively.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of ixodid ticks in our study and presence of bacterial infection in hard ticks، appropriate training for stock breeders for improvement of their knowledge of the health problems، stock breeding and common methods of zoonotic disease prevention such as spraying and anti-tick bath، is recommended.
    Keywords: Ixodid ticks, Enterobacteriaceae, livestock, Amol City
  • Dr Farokh Rad, Dr Bahram Nikkhoo Pages 86-92
    Background And Aim
    Lipoid proteinosis is a rare metabolic autosomal recessive disorder. Clinical manifestations of this disease are attributed to deposition of hyaline material in dermis and other organs which is a consequence of genetic mutations. Hoarseness of voice، beaded papules on the eyelid margins، acneiform scars، waxy papules and warty papules are common clinical manifestations of this disorder. Other manifestations include speech disorder، photosensitivity، recurrent salivary gland inflammation، loss of eyelashes، alopecia of scalp and pruritus. Case report: A 17 year old boy developed hoarseness of voice and mucocutaneous lesions since infancy. Skin lesions included acneiform scars on the face، waxy papules and warty papules on the elbows and buttocks، and also beaded papules on the eyelid margins. The tongue of the patient gradually enlarged and some papules appeared on the tongue and mouth angles. The patient was not able to protrude his tongue out of the mouth. Histopathologic examination revealed deposition of pink amorphous (hyaline) material in the dermis and around skin appendages.
    Conclusion
    Diagnosis of lipoid proteinosis is based on its clinical manifestations and histopathological findings. Once hoarseness of voice in infancy، which is among the most common and earliest manifestations of the disease، is detected، lipoid proteinosis should be considered as an important differential diagnosis.
    Keywords: Lipoid proteinosis, Hoarseness of voice, Skin lesions, Hyalin deposition
  • Dr Abdoliman Amouei, Dr Amir Hosein Mahvi, Dr Kazem Naddafi, Dr Hamid Fahimi, Dr Alireza Mesdaghinia, Dr Simin Naseri Pages 93-102
    Background And Aim
    In recent decade، phytoremediation technology is regarded very important because of its simplicity، inexpensiveness and use of natural resources and solar energy. In this study، we investigated the efficiency of remediation of contaminated soil with Lead and Cadmium by using native plants of Iran. We selected three native plants of Iran (Abutilon theophrasti، Amaranthus retoflexus and Zea maize) for this study. Extraction of soil and plant samples was performed by use of HNO3، HCl and HNO3، HClO4 and H2SO4 respectively. Concentrations of Lead and Cadmium in soil and plants were determined by Perkin-Elmer 603 atomic absorption spectrophotometer.
    Results
    Lead concentration in the roots of plants (Alkaline soil) was more than those in their shoots. In acidic soil (with exception of Zea maize)، concentration of Lead in the shoots was more than its concentration in the roots of the plants. Concentrations of lead in the roots and shoots of Abutilon theophrasti، Amaranths and Zea maize in alkaline soil were (54. 5 and 25. 5 mg/kg)، (69 and 37. 6mg/kg) and (47 and 32mg/kg) respectively، and its respective concentrations in acidic soil were (71. 4 and 92. 5 mg/kg)، (89 and 120. 5mg/kg) and (85 and 66. 7 mg/kg). Cadmium concentrations in alkaline soil were (6. 5 and 4mg/kg)، (8 and 6. 2 mg/kg) and (5. 6 and 3. 4 mg/kg) and in acidic soil were (5. 8 and 4. 5 mg/kg)، (7. 6 and 5. 4mg/ kg) and (6 and 4. 8 mg/kg) respectively. Plants in group 3 produced less biomass than those in control group، group 1 and group 2.
    Conclusion
    Considering the increased rate of absorption of Lead and Cadmium and the amount of biomass produced by Zea maize and Amaranthus retoflexus in the acidic and alkaline soil، use of these native plants is recommended for refining the soil contaminated with heavy metals.
    Keywords: Phytoremediation, Zea maize, Amaranth, Abutilon, Soil, Lead, Cadmium
  • Dr Nader Esmailnasab, Dr Bahar Moasses Ghaffari, Dr Abdolrahim Afkhamzadeh Pages 103-108
    Background And Aim
    Congenital hypothyroidism is one of the important preventable causes of mental retardation in newborns. Incidence of congenital hypothyroidism in Kurdistan province is more than its mean Incidence in Iran and in the world. The present study was performed to identify the risk factors for congenital hypothyroidism in Kurdistan province.
    Materials And Methods
    This case - control study included all the newborns with TSH screening tests >10 mIU/l in Kurdistan Province. Another group of neonates were selected as our control group. Analysis was performed by means of chi-square، t- test and logistic regression.
    Results
    Our study included 105 patients، 66 (62. 9%) boys and 39 (37. 1%) girls. There were no significant differences between the 2 groups in regard to weight، height، head circumference، mother''s BMI and maternal parity. Univariate analysis revealed that family history of thyroid diseases had a significant relationship with congenital hypothyroidism in the newborns (P= 0. 019). However multivariate analysis showed no significant association between the factors in our study and risk of congenital hypothyroidism.
    Conclusion
    A history of thyroid disease among family members may be associated with congenital hypothyroidism. Therefore، family history of thyroid diseases should be regarded as a risk factor and included in the maternal control program.
    Keywords: Congenital hypothyroidism, Risk factor, Newborns