فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1393)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مرجان حلمی خمیرانی، نرگس شمس علیزاده، فرزین رضاعی* صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    در مدل شناختی بک، نظر بر آن است که تجربیات در افراد به تشکیل فرض ها یا طرح واره هایی درباره ی خویشتن و جهان می انجامد. این فرض ها یا طرح واره ها خود در سازمان بندی ادراک وکنترل وارزیابی رفتار، مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از این فرض ها انعطاف ناپذیر، افراطی و مقاوم در برابر تغییرند و در نتیجه ناکارآمد یا نابارور هستند. هدف از این مطالعه تعیین طرحواره های غیرانطباقی اولیه در اقدام کنندگان به خودکشی با روش مسمومیت، براساس پرسشنامه طرح واره ای یانگ و بررسی رابطه آنها با خودکشی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد– شاهدی بود.گروه شاهد افراد اقدام کننده به خودکشی مراجعه کننده به بیمارستان توحید شهر سنندج و گروه کنترل افراد جامعه بودند که با گروه شاهد همسان سازی شدند. تعداد نمونه در هر گروه 204 نفر بود که پرسشنامه های طرحواره یانگ و افسردگی بک را تکمیل نمودند. برای روش های آماری از مدل رگرسیون لجستیک و ضریب همبستگی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد طرح واره های خودتحول نیافته/گرفتار و معیارهای سرسختانه یا نامنعطف می توانند به عنوان عوامل موثر در بروز خودکشی مطرح باشند و نیز بین افسردگی و طرح واره های محرومیت هیجانی، رهاشدن/بی ثباتی، انزوای اجتماعی و ایثار همبستگی وجود دارد. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که در افراد غیر افسرده، طرحواره خود تحول نیافته و طرحواره محرومیت هیجانی در بروز اقدام به خودکشی نقش داشته است.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان نتیجه گرفت؛ طرحواره خودتحول نیافته به صورت مستقل از افسردگی و طرحواره محرومیت هیجانی هم به صورت مستقل و هم به صورت غیر مستقیم (از طریق ایجاد افسردگی) در بروز رفتارهای خودکشی از طریق مسمومیت نقش دارند.
    کلیدواژگان: طرح واره های غیرانطباقی اولیه، خودکشی، افسردگی، پرسشنامه یانگ
  • اصغر توفیقی*، سمانه داستاه، سولماز بابایی، جواد نوزاد گجین صفحات 12-20
    زمینه و
    مقدمه
    ارتعاش کل بدن به عنوان یک رویکرد ورزشی و روش درمانی غیردارویی در توسعه آمادگی قلبی عروقی کاربرد دارد.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارتعاش کل بدن بر اکسیژن مصرفی بیشینه، درصد چربی، پروفایل چربی و سروتونین در جانبازان سالمند بود.
    روش بررسی
    بر اساس یک طرح مداخله ای، 40 نفر جانباز 25 درصد با دامنه سنی65-55 سال به روش غیر احتمالی انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه 20 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی در یک دوره 12 هفتگی تمرین ارتعاش کل بدن با فرکانس 35-30 هرتز و دامنه 7/1 میلی متر شرکت کردند. گروه شاهد در طی این دوره، فعالیت بدنی منظمی نداشت. مقادیر سروتونین، VO2max، درصدچربی و پروفایل چربی قبل و بعد از تمرین برای هر دو گروه اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی همبسته و تی مستقل در سطح خطای آلفای 5 درصد و توسط نرم افزارSPSS نسخه 18 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد پس از 12 هفته تمرین ارتعاش کل بدن، درصد چربی، شاخص توده بدنی و پروفایل چربی در گروه تجربی بطور معنی داری کاهش یافت؛ همچنین VO2max و سروتونین در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری نشان داد (05/0 P <).
    نتیجه گیری
    تمرینات ارتعاش کل بدن در جانبازان سالمند به عنوان شیوه تمرینی نوینی باعث بهبود عملکرد قلبی عروقی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین ارتعاش کل بدن، سروتونین، درصد چربی، VO2max، جانبازان سالمند
  • آزاد معروفی، معصومه زارعی، فردین غریبی* صفحات 21-29
    زمینه و هدف
    اختلال وسواسی – جبری (OCD) یکی از مشکلات جدی سلامت روان است و سالانه هزینه های اقتصادی و اجتماعی زیادی بر جامعه تحمیل می کند. این مطالعه الگوی احتمالی انتقال ژنتیکی در اختلال وسواسی- جبری را مورد بررسی قرار داد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی بر روی 150 نفر از بیماران مبتلا به اختلال وسواسی– جبری که در سال 1389 به مراکز روانپزشکی (دولتی و خصوصی) شهر سنندج مراجعه نمودند به روش سرشماری انجام گردید. جهت گردآوری داده ها، بیماران که با علائم افکار وسواسی یا اعمال مورد مصاحبه بالینی توسط روانپزشک قرار گرفته و تشخیص اختلال وسواسی- جبری در آنها تایید گردید. سپس از بیماران در خصوص وجود علائم همین اختلال در خانواده پدری و مادری به تفکیک و با جزئیات مربوط به نوع، شدت و طول مدت علائم سوال بعمل آمده و در پرسشنامه ها ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی جهت تعیین فراوانی های مطلق و نسبی و آزمون مجذور کای برای بررسی رابطه بین متغیرهای اسمی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد بیشترین فراوانی نوع الگوی وسواسی در بیماران نوع Contamination و Pathological doubt است. بیشترین فراوانی نوع الگوی جبری در بیماران نوع شستشو بود که 42 درصد بیماران به آن مبتلا بودند. از نظرسابقه خانوادگی اختلال وسواسی– جبری افراد مورد مطالعه، 18 درصد دارای سابقه اختلال وسواسی در خانواده پدری و 7/44 % در خانواده مادری بودند و 3/35 درصد فاقد سابقه وسواس در فامیل بودند.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که در ابتلا به اختلال وسواسی– جبری سابقه خانوادگی بویژه خانواده مادری فرد نقش و احتمال ابتلا فرد به OCD در خانواده ای که وسواس وجود دارد بیش از فردی است که سابقه خانوادگی ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، الگوی ژنتیکی، نسل
  • محمد تقی صمدی، بهمن گلزار خجسته*، نیما رستم پور، لادن شکری میرعزیزی صفحات 30-44
    زمینه و هدف
    بشر همواره تحت تابش پرتوهای یونیزان محیطی قرار دارد که می تواند اثرات زیان باری داشته باشد. بنابراین اندازه گیری تابش زمینه ای طبیعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه میزان دوز موثر زمینه ای طبیعی ناشی از پرتوهای گاما در فضای بسته منازل استان همدان مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    روش مطالعه
    در این مطالعه مقطعی، برای تعیین آهنگ دوز در فضای بسته هر یک از شهرستان های استان همدان چهار ایستگاه در امتداد چهار جهت جغرافیایی اصلی و یک ایستگاه نیز در مرکز شهرستان انتخاب گردید. با توجه به تعداد خانوار هر شهرستان، در هر یک از ایستگاه های پنج گانه تعدادی منزل به صورت تصادفی انتخاب گردید و با استفاده از دستگاه سرویمتر RDS-110 آهنگ دوز طبیعی زمینه در فضای بسته اندازه گیری شد. سپس با استفاده از یافته های مطالعه قبلی در خصوص اندازه گیری میزان پرتوهای گامای طبیعی در فضای باز استان و نتایج اندازه گیری آهنگ دوز ناشی از تابش های زمینه ای طبیعی، میزان دوز موثر سالانه ساکنان استان همدان ناشی از تابش های زمینه ای طبیعی تعیین گردید.
    یافته ها
    در میان شهرستان های استان همدان، شهرستان رزن با مقدار mSv 079/0±41/1 و شهرستان اسدآباد با مقدار mSv 044/0±955/0 به ترتیب بیشترین و کمترین میانگین دوز معادل سالانه اندازه گیری شده ناشی از پرتوزایی طبیعی فضای بسته (پرتوهای γ) را به خود اختصاص دادند. مقدار میانگین دوز معادل سالانه ناشی از پرتوزایی طبیعی فضای بسته در کل استان همدان برابر با mSv 070/0±20/1 می باشد. بیشترین میزان میانگین دوز ناشی از پرتوزایی طبیعی γ در فضای بسته در بین ساختمان های با عمر بیشتر و کمتر از 25 سال به ترتیب برابر با mSv 219/0±42/1 و mSv 149/0±44/1 بوده است. براساس این نتایج و یافته های حاصل از مطالعات قبلی در مورد اندازه گیری میزان پرتوهای گامای طبیعی در فضای باز استان، دوز موثر سالانه ساکنان استان همدان mSv 83/0 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، میانگین دوز زمینه طبیعی سالانه ناشی از پرتوهای γ از میانگین توصیه شده در گزارش UNSCEAR (mSv 5/0) بیشتر بوده و دوز موثر سالانه ناشی از تابش پرتوهای گامای طبیعی ساکنان استان همدان نیز برابر با mSv 83/0 می باشد که در مقایسه با گزارش - UNSCEAR 2000 بالاتر از مقدار میانگین جهانی آن (mSv 48/0) است. لذا انجام مطالعات اپیدمیولوژیک جهت بررسی احتمال شیوع بیماری های مزمن مرتبط با تابش طبیعی اشعه در میان ساکنین استان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تابش زمینه، دوز موثر سالانه، محیط بسته، همدان
  • فرناز زندوکیلی، شعله شاه غیبی، نسرین صوفی زاده، معصومه رضایی، فریبا فرهادی فر*، فایق یوسفی، فهیمه امیدی کزازی صفحات 45-50
    زمینه و هدف
    DUB یکی از مشکلات شایع زنان است که می تواند بر شرایط فیزیکی، عاطفی و اجتماعی زنان اثر گذار باشد. از طرفی DUB یکی از مهم ترین علل هیسترکتومی در زنان محسوب می شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با DUB در زنان در دوران قبل از یائسگی در سنین 55-40 سال در شهر سنندج انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی (case-control) تعداد 62 نفر خانم مبتلا به DUB و 124 خانم غیر مبتلا به DUB به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. مطالعه بر روی هر دو گروه بر اساس مصاحبه بالینی صورت گرفت به طوری که فاکتورهای مورد مطالعه با پرسش از زنان در چک لیست ثبت شد. سپس برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و تست های آماری کای دو، فیشر و رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل تک متغیره، بین نوع زایمان (015/0=P) و سن (045/0P=) با DUB ارتباط معنی داری وجود داشت. بین دیابت (095/0=p)، فشارخون (917/0=p) و روش های پیشگیری از بارداری (906/0=P) با DUB ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد. در تجزیه و تحلیل با رگرسیون لجستیک، افرادی که در سنین بالای 50 سال بودند 284/2 برابر (021/0=P) و افرادی که زایمان سزارین داشتند شانس 5/2 برابر بیشتری برای ابتلا به DUB داشتند (009/=p).
    نتیجه گیری
    سن بالای 50 سال و سزارین به عنوان ریسک فاکتور DUB مطرح شد. لذا توجه بیشتر به فواید زایمان طبیعی و عوارض زایمان سزارین ضروری است و با کاهش میزان سزارین می توان گامی موثر درجهت کاهش بروز DUB برداشت.
    کلیدواژگان: خونریزی رحمی، خونریزی ناشی از نقص عملکرد رحمی، ریسک فاکتور
  • نازنین فرشچیان، طراوت فاخری، منصور رضایی، حمیدرضا ابراهیمی* صفحات 51-57
    هدف
    ارزیابی سونوگرافیک سن حاملگی در زمان حال نقش جدایی ناپذیری در مراقبت های دوران بارداری دارد. هدف از این مطالعه اندازه گیری محیط مخچه برای تخمین سن حاملگی و مقایسه ارزش تشخیصی آن با سایر پارامترهای روتین سونوگرافی است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی است که بر روی 318 خانم حامله 41-14 هفته مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) که LMP آنها مشخص بود، انجام گرفت. با استفاده از دستگاه سونوگرافی زیمنس G50 پارامترهای BPD، HC، AC، FL، TCD، CHC اندازه گیری شد و سن حاملگی تخمین زده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن و نرم افزار آماری SPSS ویرایش 20، تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار سن حاملگی بر اساس LMP برابر 86/8±18/29 هفته بود و بر اساس پارامترهای سونوگرافی BPD، HC، AC، FL، TCD، CHC به ترتیب برابر 96/8±94/28، 01/9±93/28، 96/8±76/28، 98/8±87/28، 01/9±88/28، 99/8±76/28 هفته بود. ضریب همبستگی اسپیرمن بین LMP با پارامترهای سونوگرافی ذکر شده همگی بیش از 97/0 بود و به طور معناداری با همدیگر در ارتباط بودند.
    نتیجه گیری
    ارزش تشخیصی برآورد سن حاملگی بر اساس محیط نیمکره مخچه جنین در مقایسه با پارامترهای دیگر برآورد سن حاملگی اختلاف قابل توجهی ندارد و لذا می توان در کنار دیگر پارامترهای روتین سونوگرافی از اندازه گیری محیط نیمکره مخچه جنین نیز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سن حاملگی، محیط نیمکره مخچه جنین، اولین روز آخرین قاعدگی، سونوگرافی قبل از تولد
  • کیوان مرادی، رضا علی بخشی*، کامران علی مددی صفحات 58-66
    زمینه
    فنیل کتونوری (PKU) یکی از علل مهم عقب ماندگی ذهنی در نوزادان محسوب می شود و تنها در صورت تشخیص و درمان به موقع، عواقب آن قابل پیشگیری است. جهش هایی که در ژن فنیل آلانین هیدروکسیلاز (PAH) رخ می دهند عامل تقریبا تمامی موارد PKU هستند. جهش IVS10-11G>A در ژن PAH، شایعترین جهش در ایران و کشورهای حوزه مدیترانه و جنوب اروپاست. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی جهش IVS10-11G>Aدر بیماران PKUاستان کرمانشاه و مقایسه آن با فراوانی های مشاهده شده در مطالعات صورت گرفته در سایر بخش های ایران می باشد.
    روش ها
    طی یک دوره دو ساله (1390-1389) تعداد 27 بیمار PKU از نواحی مختلف استان کرمانشاه شناسایی شدند. قطعات DNA شامل اگزون 11 ژن PAH و نواحی انترونی اطراف آن توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز تکثیر یافتند و سپس تعیین توالی شدند.
    یافته ها
    فراوانی جهش IVS10-11G>A در این مطالعه 4/7% بود. جهش مذکور در 2 بیمار بصورت هموزیگوت رخ داده بود. این بیماران فنوتیپ فنیل کتونوری کلاسیک یا شدید داشته و والدین آنها خویشاوندان درجه چهارم بودند.
    نتیجه گیری
    نتیجه بدست آمده از این مطالعه از نتایج حاصل از مطالعه پیشین ما حمایت می کند. با تلفیق نتایج این دو مطالعه، بنظر می رسد طیف جهشیژن PAH در بیماران PKUاستان کرمانشاه نسبت به طیف جهشیسایر بخش هایایران تفاوت چشمگیری داشته باشد. پیشنهاد می شود با انجام مطالعات جامع در تمامی مناطق ایران، جهش های خاص هر کدام را شناسایی و از آنها در پیشبرد اهداف آتی، از جمله غربالگری افراد ناقل PKU، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کرمانشاه، فنیل کتونوری، جهش مدیترانه ای
  • آقا علی قاسمنیان*، بهلول قربانیان، علی گرزی صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    ائوتاکسین یک کموکاین مهم در ابتلا به آسم بوده و در انسان ها و موش ها بر اثر چاقی افزایش می یابد. بدین منظور هدف از این مطالعه بررسی اثرات 8 هفته تمرین ترکیبی تناوبی بر مقادیر پلاسمایی ائوتاکسین، مقاومت انسولین، حداکثر اکسیژن مصرفی و برخی شاخص های فیزیولوژیکی در نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، 28 نوجوان پسر چاق و دارای اضافه وزن از بین افراد واجد شرایط بطور تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمودنی های چاق و دارای اضافه وزن به طور تصادفی به دو گروه تجربی(13 نفر) و شاهد (15 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی به مدت 8 هفته، 4 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 70 دقیقه به فعالیت ورزشی پرداختند. نمونه های خونی قبل و پس از 8 هفته تمرین، جهت ارزیابی مقادیر ائوتاکسین، نیم رخ های چربی و مقاومت انسولین گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری T تست مستقل و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0> Pاستفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که 8 هفته تمرین ترکیبی تناوبی، ضمن افزایش معنی دار غلظت ائوتاکسین پلاسما و حداکثر اکسیژن مصرفی، موجب کاهش مقاومت انسولین، درصد چربی بدن، وزن، شاخص توده بدن، دور کمر و تری گلیسرید پلاسما شد)05/0(P <. همبستگی معنی داری بین سطح اولیه ائوتاکسین با سایر عوامل مشاهده نشد)05/0<(P.
    نتیجه گیری
    8 هفته فعالیت ترکیبی تناوبی با وجود افزایش معنی دار ائوتاکسین پلاسما، بر تری گلیسرید، درصد چربی بدن، شاخص توده بدن، چاقی مرکزی، مقاومت انسولین و Vo2maxنوجوانان دارای اضافه وزن و چاق تاثیر مثبت داشت.
    کلیدواژگان: ائوتاکسین، شاخص مقاومت انسولین، آسم، فعالیت ترکیبی تناوبی
  • مهداد عبدی، سونا زارع، فردین فتحی*، سید هادی انجم روز، جعفر رضایی، جلال رستم زاده صفحات 78-87
    زمینه و هدف
    در این مطالعه کلنی هایی مشابه کلنی های متشکل از سلول های القایی پرتوان از سلول های بنیادی مزانشیمی ورید بند ناف انسان ایجاد شدند.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع تجربی بود با استفاده از آنزیم کلاژناز نوع4، سلول های بنیادی مزانشیمی از جدار ورید بند ناف استخراج و کشت داده شدند. این سلول ها در پاساژ 5 با پلاسمید حاوی ژن های خودبازسازی سلولهای بنیادی Oct4 و Sox2 به روش الکتروپوریشن ترانسفکت گردیدند. بعد از گذشت 9 روز کلنی هایی شبیه به کلنی های سلول های پرتوان القایی ظاهر شدند. ماهیت سلولهای مذکور از نظر بیان مارکرهای ویژه سلولهای بنیادی جنینی با استفاده از ارزیابی های ایمونوسیتوشیمی و بررسی فعالیت آلکالین فسفاتاز بررسی شد.
    یافته ها
    ارزیابی های ایمونوسیتوشیمی حاکی از وجود مارکرهای پرتوانی مانند؛ SSEA4،TRA1-60،TRA1-81 و Oct4 و مثبت بودن فعالیت آلکالین فسفاتاز در کلنی های بدست آمده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که بیان موقت ژنهای خودبازسازی OCT4 و SOX2 منجر به ایجاد کلنی های مشابه کلنی های متشکل از سلول های پرتوان القایی از سلولهای بنیادی مزانشیمی ورید بند ناف می شود.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی القایی پرتوان، سلول های بنیادی مزانشیمی ورید بند ناف، بازبرنامه ریزی، ژنهای خود بازسازی
  • حامد اسماعیلی، مهرداد عنبریان*، فاطمه سالاری اسکر، بهروز حاجیلو، محمد علی سنجری صفحات 88-98
    زمینه و هدف
    کفی های طبی برای درمان مشکلات اندام تحتانی به طور گسترده ای استفاده می شوند. اثرگذاری بیومکانیکی طولانی مدت از کفی های طبی به طور دقیق مستندسازی نشده است. هدف از این مطالعه تعیین اثرطولانی مدت استفاده ازکفی طبی برمیزان فعالیت عضلات ساق افراد دارای صافی کف پا حین راه رفتن می باشد.
    روش بررسی
    دراین مطالعه تجربی،تعداد45نفرپس ازمعاینات لازم شناسایی شده و در سه گروه مساوی: گروه مداخله دارای صافی کف، گروه کنترل دارای صافی کف پا و گروه شاهد (دارای کف پای طبیعی) جای گرفته وشرکت کردند. در پیش آزمون، فعالیت الکتریکی عضلات درشت نئی قدامی، نازک نئی طویل، دوقلوی داخلی و نعلی آزمودنی های سه گروه در فاز استانس راه رفتن در یک مسیر 14 متری با سرعت خود انتخابی جمع آوری شد. گروه مداخله به مدت شش ماه از کفی های سفارشی استفاده کردند. سپس گروه های مداخله و گروه کنترل دارای صافی کف پا در پس آزمون شرکت کردند. داده ها با روش آنالیز واریانس یک سویه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از شش ماه استفاده از کفی طبی، فعالیت عضله درشت نئی قدامی در زیرفاز تماس پاشنه با زمین به طور معناداری کاهش پیدا کرد (006/0=P). فعالیت عضله دوقلوی داخلی در زیرفاز میداستانس به طور معناداری در پس آزمون کاهش یافت (007/0=p). عضله نعلی در پس آزمون فعالیت کاهش یافته خود را در زیرفازهای تماس پاشنه (033/0=P) و میداستانس (023/0=P) نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که استفاده طولانی مدت کفی طبی با تغییر در فعالیت عضلانی، سبب سازگار ی های ثانویه می شود.
    کلیدواژگان: کفی طبی، راه رفتن، الکترومیوگرافی، اثر طولانی مدت، صافی کف پا
  • جعفر مبلغی، آیدین یعقوبی نوتاش*، علی یعقوبی نوتاش، هادی احمدی آملی، لیلا برنا، آنارام یعقوبی نوتاش صفحات 99-107
    زمینه و هدف
    تروما یکی از مهمترین چالش های بهداشت عمومی جهان محسوب می شود. با پیشرفت علم و تکنولوژی و صنعتی شدن جوامع در قرن اخیر، تروما و عوارض ناشی از آن به صورت یک مشکل مهم در آمده است، به نحوی که امروزه شایع ترین علت مرگ و ناتوانی در افراد سنین 44-1 سال را شامل می گردد. با توجه به شرایط خاص منطقه و لزوم ثبت تروما در استان این مطالعه با هدف تعیین الگوی تروما در مصدومین تحت درمان در بیمارستان بعثت سنندج در سال 1390 طراحی شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی– تحلیلی، کل بیمارانی (4016 نفر) که به دلیل تروما به بیمارستان بعثت سنندج در طول سال 1390 مراجعه نموده اند مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها وارد محیط نرم افزار آماری SPSS V.18 شد و سپس با استفاده از فرمول های آمار توصیفی و کای دو تجزیه و تحلیل صورت گرفت. جهت متغیر سن با توجه به نرمال نبودن توزیع آن از آزمون آماری Mann-Whitny U استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که 1263 نفر (4/31 درصد) از جمعیت مورد مطالعه زن و 2753 نفر (6/68 درصد) مرد هستند. میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه 6/19± 7/31 سال از حداقل 1 ماه تا حداکثر 90 سال بود. الگوی تروما در 131 نفر (3/3 درصد) نافذ و در 3885 نفر (7/96 درصد) بلانت بود. از افراد مورد مطالعه تعداد 20 نفر (5/0 درصد) در اثر تروما فوت نموده بودند. بین الگوی تروما و جنس رابطه معنادار آماری مشاهده شد (001/0>p)، بین الگوی تروما و نوع حادثه رابطه معنادار آماری مشاهده شد(001/0>p)، بین سن و الگوی تروما رابطه معنادار آماری وجود داشت)006/0(p= اما بین الگوی تروما و مرگ در اثر تروما رابطه معنادار آماری مشاهده نشد(410/0(p=.
    نتیجه گیری
    بالا بودن آمار حوادث در جوانان که فعال ترین و کارآمدترین قشر جامعه می باشند و از طرف دیگر حوادث ناشی از تصادفات نیازمند برنامه ریزی جدی می باشد، از طرف دیگر جهت کاهش مرگ و میر ناشی از تروما می توان به نقش اورژانس های بیمارستانی و تجهیز بودن آنها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: الگوی تروما، مصدومین تحت درمان، نوع تروما، نوع حادثه
  • محمد غریب صالحی*، کیخسرو مردانپور، منصور رضایی، ناصر مرادی صفحات 108-113
    مقدمه
    پارگی های عضلات Rotator cuff یکی از شایعترین بیماری های مفصل شانه است. در بین روش های تصویر برداری در حال حاضر MRI و سونوگرافی بیشترین موارد استفاده را در تشخیص این بیماری دارند. در مطالعات قبلی، هر چند هردو روش ارزش تشخیصی بالایی داشتند ولی به دلیل تعداد نمونه کم و استفاده از استاندارد طلایی نامناسب در آن بررسی ها و اینکه در کشور ما مطالعه زیادی دراین مورد انجام نشده، این مطالعه جهت مقایسه ارزش تشخیصی سونوگرافی و MRI در پارگی های Rotator cuff طراحی شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در طی آن برای 100 نفر از بیماران کاندید جراحی شانه، سونوگرافی شانه و MRI بعمل آمد. تفسیر نتایج MRI و انجام سونوگرافی توسط دو رادیولوژیست بصورت جداگانه انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS19 و آزمون مک نمار آنالیز شدند.
    نتایج
    از 100مورد جراحی انجام شده، 27 مورد پارگی گزارش شد که 20مورد پارگی کامل و 7 مورد ناقص بود. حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی در مورد سونو گرافی به ترتیب 6/92، 9/95، 3/89 و 2/97 درصد و در مورد MRI به ترتیب 3/96، 3/97، 9/95 و 6/98 بود. اختلاف معنی داری بین دو روش مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، هر دو روش کارایی بالایی در تشخیص پارگی های روتاتور کاف داشتند ومیتوانند به عنوان تست تشخیصی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: روتاتور کاف، سونوگرافی، MRI
  • طیب میره کی، ستار رضایی، نادر جهان مهر، مرتضی محمدی، فردین غریبی صفحات 114-123
    مقدمه
    مدل پابن لاسو یکی از مفیدترین روش ها جهت ارزیابی عملکرد مراکز درمانی است. هدف این مطالعه استفاده از مدل پابن لاسو جهت ارزیابی عملکرد مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان طی دوره ی زمانی 1390-1386 می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه توصیفی است که با استفاده از سه شاخص نرخ چرخش تخت، درصد اشغال تخت و متوسط طول مدت بستری به صورت همزمان، عملکرد 12 مرکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان را، طی دوره ی زمانی 1390-1386 با استفاده از مدل پابن لاسو مورد ارزیابی قرار داده است. جهت تحلیل داده ها و ترسیم نمودار پابن لاسو از نرم افزار Excel استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که متوسط طول مدت بستری، نرخ چرخش تخت و درصد اشغال تخت برای مراکز درمانی در دوره ی زمانی مورد مطالعه به ترتیب برابر با 4/3 روز، 2/79 بار و 5/62 درصد می باشد. در کل دوره ی زمانی 5 ساله، 8 درصد مراکز درمانی در منطقه اول، 33 درصد در منطقه دوم، 42 درصد در منطقه سوم و 17 درصد در منطقه چهارم قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه می توان بیان کرد که توسعه خدمات سرپایی، انتقال تعدادی از تخت های مرکز درمانی به سایر مراکز درمانی و جلوگیری از توسعه و گسترش مراکز درمانی می تواند به عنوان مهمترین استراتژی ها در راستای افزایش بهره وری و کارایی مراکز مورد مطالعه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مرکز درمانی، ارزیابی عملکرد، پابن لاسو، طول مدت بستری، درصد اشغال تخت، نرخ چرخش تخت
  • مصطفی علیزاده، ادریس بذر افشان*، امیر حسین محوی، فردوس کرد مصطفی پور، اسمعیل قهرمانی صفحات 124-134
    مقدمه
    رنگهای نساجی و همچنین دیگر مواد رنگی مورد استفاده در صنایع مختلف یکی از بزرگترین ترکیبات آلی را تشکیل می دهند که به نوبه خود باعث افزایش خطرات زیست محیطی و بهداشتی می شوند. لذا تصفیه اینگونه پسابها قبل از تخلیه به محیط کاملا ضروری است. در این مطالعه، توانایی عصاره دانه بنه در یک سیستم بسته برای حذف رنگ راکتیو قرمز 198 از محلول های آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی است. در این مطالعه اثر متغیرهای مهم بهره برداری شامل دوز منعقد کننده (1/0-1 میلی لیتر بر لیتر)، غلظت اولیه رنگ (50، 100، 150 و 200 میلی گرم بر لیتر) و pHمحلول (12-2) مورد بررسی قرار گرفت. برای سنجش غلظت باقیمانده رنگ از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 520 نانومتر استفاده گردید و همچنین جهت توصیف و تحلیل نتایج از نرم افزار اکسل 2010 استفاده شد.
    یافته ها
    pH مطلوب برای حذف راکتیو قرمز 198 با استفاده از منعقد کننده عصاره دانه بنه معادل 12 با دوز 5/0 میلی لیتر بر لیتر تعیین شد که در این شرایط راندمان حذف معادل 12/83، 20/84، 36/87 و 49/88٪ به ترتیب در غلظت اولیه رنگ 50، 100، 150 و 200 میلی گرم بر لیتر حاصل شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره دانه بنه نه تنها به عنوان یک ماده منعقد کننده طبیعی ارزان قیمت، بلکه همچنین به عنوان یک عامل بسیار موثر در حذف راکتیو قرمز 198 از محیط های آبی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رنگ راکتیو قرمز 198، منعقد کننده طبیعی، عصاره دانه بنه
|
  • Dr Marjan Helmikhamirani, Dr Narges Shams Alizadeh, Dr Farzin Rezaei * Pages 1-11
    Background And Aim
    According to Beck''s cognitive model، the experiences of the people result in development of assumptions or schemas about the self and the world. These assumptions contribute to the organization of perception and control and appraisal of behavior. Some of these assumptions are rigid and resistant to change and therefore are dysfunctional. The purpose of this study was to determine the schemas of individuals attempting suicide by self-poisoning according to Beck''s cognitive model and determine their relationship to suicide.
    Material And Methods
    This was a case–control study. Our case group (n=204) included the patients admitted to Tohid Hospital due to suicide attempt. Control group consisted of healthy individuals (n=204) who had been matched with case groups. The participants completed Young Schema Questionnaire and Beck Depression Inventory. Collected data were analyzed by means of logistic regression model and correlation test.
    Results
    Results showed that enmeshment/undeveloped self-unrelenting standards/ hypercritical schemas can be risk factors for suicide attempts. Depression had correlation with emotional deprivation، abandonment/instability، social isolation/alienation، and self-sacrifice schemas. In non-depressed participants، undeveloped self and emotional deprivation schemas were associated with suicide attempt.
    Conclusion
    In general، undeveloped self-schema might contribute to suicidal behavior independently. Emotional deprivation both directly and indirectly (by inducing depression) could precipitate suicidal behavior.
    Keywords: Early maladaptive schema, Suicide, Depression, Young questionnaire
  • Dr Asghar Tofighi *, Samaneh Dastah, Solmaz Babaei, Javad Nozad Pages 12-20
    Background And Aim
    Whole-body vibration training as an exercise method and as a non-drug treatment strategy has been used for improvement of cardiovascular fitness. The aim of this study was to examine the effect of whole-body vibration training on vo2max، body fat percentage، and lipid profile and serotonin level in elderly veterans.
    Material And Method
    In this semi experimental study، forty veterans with 25 percent damage (age range 55-65 years of age) were selected and randomly divided into two experimental and control groups. Subjects in the experimental group performed whole-body vibration training for a period of 12 weeks with frequency of 30-35 Hz and amplitude of 1/7 mm. Our control group did not participate in any regular exercise program during study period. Serotonin levels، VO2max، percentage of body fat، BMI and lipid profile were measured before and after training for both groups. Data were introduced into SPSS18 software and analyzed by t-tests at P<0/05.
    Result
    After 12 weeks of whole body vibration training، we found significant decrease in the percentage of body fat، BMI and lipid profile and significant increase in VO2maxand serotonin in the experimental group (P<0. 05).
    Conclusion
    Whole-body vibration training in the elderly veterans as a new training method can lead to improved cardiovascular function.
    Keywords: Whole, body vibration training, Serotonin, Fat percentage, Vo2max, Elderly veterans
  • Dr Azad Maroufi, Dr Masoomeh Zarei, Fardin Gharibi * Pages 21-29
    Background And Aim
    Obsessive-compulsive disorder is (OCD) one of the serious problems which imposes high economic and social expenses on the society. The aim of this study was to identify a probable transmission pattern in the families of the patients with OCD.
    Material And Methods
    This cross sectional study included 150 patients in the psychiatric centers in Sanandaj. Diagnosis of the disorder was confirmed by a psychiatrist. History of signs and symptoms of OCD in the maternal and paternal relatives of the patients، including the type، severity and duration of the signs and symptoms were recorded in a questionnaire for every patient. We used descriptive statistics to determine relative and absolute frequencies، and chi-square test to analyze the relationship among the nominal variables.
    Results
    The results of this study showed that contamination and pathological doubt were the most frequent patterns. Washing was the most frequent pattern of obsession which was observed in 42% of the patients. The family history of OCD were18% in paternal and 44. 7% in maternal relatives. 35. 3% of the patients had no family history of OCD.
    Conclusion
    The results indicated that family history of OCD، especially maternal، is important and OCD is more likely to occur in the subjects with family history of this disorder. However more studies are needed to identify the exact genetic pattern.
    Keywords: Obsessive, compulsive disorder, Imprinting, Transmission
  • Dr Mohammad Taghi Samadi, Bahman Golzar Khojasteh *, Nima Rostampour, Ladan Shokery Mirazizi Pages 30-44
    Background And Aim
    Human is always exposed to natural background ionizing radiation which may have harmful effects; therefore، measurement of the natural background radiation is important. In this study، was measured the dose of effective natural background gamma radiation in indoor residential zones of Hamadan Province.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study، we selected four stations along the main geographic directions and one in the center of city for measurement of the indoor dose rate in each of the cities in Hamadan Province. Based on the household numbers، some houses were selected randomly in every station and natural background indoor dose was measured by using RDS-110 survey meter. Then، using the results of our previous study about measuring the level of outdoor natural gamma radiation in this province، we determined the level of annual effective exposure dose from natural gamma radiation in Hamadan residents.
    Results
    In Hamadan province cities، maximum and minimum indoor natural background radiation (gamma ray) belonged to Razan City (1. 41±0. 079 mSv) and Asadabad City (0. 955±0. 044 mSv)، respectively. Mean annual equivalent indoor dose in Hamadan Province was 1. 20±0. 070 mSv. Also the maximum indoor natural background radiation dose (gamma ray) in the buildings with the age of more and less than 25 years were 1. 42±0. 219 mSv and 1. 44±0. 149 mSv، respectively. According to the results of this study and our previous study about outdoor gamma natural background radiation، the annual effective dose in Hamadan Province residents was 0. 83 mSv.
    Conclusion
    According to the results of this study، it seems that annual effective equivalent dose due to indoor gamma radiation in Hamadan Province exceeded the mean external exposure amount reported by UNSCEAR (0. 5 mSv). Also the annual effective dose due to gamma background radiation in Hamadan Province residents is 0. 83 mSv، which is higher than the global average (0. 48 mSv) reported by UNSCEAR – 2000. Therefore epidemiological studies to assess the prevalence of chronic diseases associated with natural radiation exposure among Hamadan Province residents are recommended.
    Keywords: Background Radiation, Annual effective dose, Indoor, Hamadan
  • Dr Farnaz Zandvakili, Dr Shoaleh Shahgeibi, Dr Nasrin Soufizadeh, Dr Masoomeh Rezaii, Dr Fariba Farhadifar *, Dr Fayegh Yousefi, Dr Fahimeh Omidikazazi Pages 45-50
    Background And Aim
    Dysfunctional uterine bleeding (DUB) is one of the common problems in peri-menopausal women that can affect their physical، emotional and social conditions. In addition DUB is one of the main causes of hysterectomy. The aim of this study was to investigate risk factors associated with DUB in peri-menopausal women in Sanandaj.
    Material And Method
    This case–control study included 62 women with DUB (case group) and 124 women without DUB (control group). We used a questionnaire consisted of different items which was completed for every subject after clinical interview. Using SPSS software، data analysis was performed by chi-square، Fisher exact test and logistic regression.
    Results
    DUB showed significant relationships with type of delivery (p=0. 015) and age (p=0. 045). DUB had no significant relationship with diabetes (p=0. 095)، hypertension (p=0. 917) and type of contraceptive methods (p=0. 906). Analysis by logistic regression revealed that women over 50 years of age and women with history of Cesarean section (C/S) had a respective risk of 2. 284 (p=0. 021) and 2. 493 (p=0. 009) times greater to develop DUB than women without these factors.
    Conclusion
    The age over 50 years and C/S was suggested as risk factors which can be related to DUB. Attention to the advantages of vaginal delivery and complications of C/S is necessary and reduction of C/S rate can be effective in decreasing the incidence of DUB.
    Keywords: Uterine bleeding, Dysfunctional uterine bleeding, Risk factor
  • Dr Nazanin Farshchian, Dr Taravat Fakheri, Dr Mansour Rezaei, Dr Hamid Reza Ebrahimi * Pages 51-57
    Background And Aim
    Recently، ultrasonographic assessment of gestational age has assumed an integral role in prenatal care. The aim of this study was to compare the diagnostic value of fetal cerebellar hemisphere circumference measurement with those of other parameters of routine ultrasonography for estimation of gestational age.
    Material And Method
    This was a descriptive and analytical study and included318 pregnant women with gestational ages of 14 to 41 weeks and distinct LMP in Imam Reza Hospital in Kermanshah. The parameters of BPD، HC، AC، FL، TCD and CHC were measured by Siemens G50 ultrasound system، and gestational age was estimated. Data were analyzed by Spearman correlation coefficient. SPSS 20 software was used for statistical analysis.
    Result
    Based on LMP، mean ± SD of gestational age was 29. 18±8. 86. But considering the parameters of BPD، HC، AC، FL، TCD and CHC we found mean±SD of 28. 94±8. 96، 28. 93±9. 01، 28. 76±8. 96، 28. 87±8. 98، 28. 88±9. 01 and 28. 76±8. 99 weeks respectively. Spierman correlation coefficients between LMP and other parameters of routine ultrasonography were more than 0. 99 and significantly were correlated with one another.
    Conclusion
    Comparison of the diagnostic value of fetal cerebellar hemisphere circumference measurement with those of other parameters of routine ultrasonography for estimation of gestational age did not show any significant differences. We can use measurement of fetal cerebellar hemisphere circumference with other parameters of routine ultrasonography.
    Keywords: Gestational age, Cerebellar hemisphere circumference, LMP, Prenatal ultrasonography
  • Kayvan Moradi, Dr Reza Alibakhshi *, Kamran Alimadadi Pages 58-66
    Background And Aim
    Phenylketonuria (PKU) is one of the major causes of mental retardation which is caused by mutations in the phenylalanine hydroxylase (PAH) gene. Early diagnosis and timely treatment can prevent the complications of this disorder. IVS10-11G>A mutation in (PAH) gene، has been known as the major mutation in Iran، Mediterranean region and Southern Europe. The aim of this study was to determine the frequency of IVS10-11G>A mutation in Kurdish patients with PKUin Kermanshah Province and compare it with the frequencies found in the studies in other parts of Iran.
    Material And Methods
    From 2010 to 2011، we identified 27 unrelated families with classical PKU from different parts of Kermanshah Province. The DNA fragments containing the exon 11 of the PAH gene and its flanking intronic sequences were amplified and sequenced.
    Results
    The frequency of IVS10-11G>A mutation was 7. 4% which was found in two homozygous PKU patients. These patients had classic PKU phenotype and their parents were 4th degree relatives.
    Conclusion
    The findings of this study supported the results of our previous study. It seems that there is a distinct difference in PAH characters of mutations between Kermanshah and the other parts of Iran. Therefore، study of the PAH gene mutations in other parts of Iran and use of these studies for future plans، including screening of carriers are recommended.
    Keywords: Kermanshah, Phenylketonuria, Mediterranean mutation
  • Dr Ahga Ali Ghasemnian *, Dr Bohlool Ghorbanian, Dr Ali Ghorzi Pages 67-77
    Background And Aim
    Eotaxin، which is an important chemokine in asthma، was recently reported to be increased in obesity in mice and humans. The purpose of this study was to investigate the effect of exercise training on plasma eotaxin levels، insulin resistance، maximal oxygen consumption (Vo2max) and some of the major physiological factors in overweight and obese adolescents.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 28 healthy obese and overweight male adolescents were randomly selected. We divided the obese subjects into two groups: exercise group (N = 13) and control group (N=15). The exercise group performed combined exercise training، 4 days a week (70 min/d) for 8 weeks. Vo2max،adiposity، insulin resistance، lipid profile and eotaxin were measured before and after the completion of exercise training. Independent T-test and Pearson''s correlation coefficient were used for data analysis. p<0. 05 was considered significant.
    Results
    The results showed that 8 weeks of interval combined exercise training increased eotaxine level and Vo2max، and decreased insulin resistance، percentage of body fat، weight، BMI، WC، and plasma levels of triglycerides in obese male adolescents (P<0. 05). There was no significant relationship between primary level of eotaxine with other factors (P<0. 05).
    Conclusions
    In spite of increased eotaxine level after 8 weeks of interval combined exercise training، We observed positive effects on some of the physiological indices (TG، %BF، insulin resistance، central obesity، BMI and Vo2max) in overweight and obese adolescents.
    Keywords: Eotaxin, Insulin resistance Index, Asthma, Interval combined exercise
  • Mehdad Abdi, Sona Zare, Dr Fardin Fathi *, Dr Seyed Hadi Anjamrooz, Dr Jafar Rezaei, Dr Jalal Rostamzadeh Pages 78-87
    Background And Aim
    The aim of this study was to generate induced pluripotent stem cells from human umbilical cord vein mesenchymal stem cells by use of plasmid vector.
    Material And Methods
    In this experimental study using type IV collagenase enzyme، we extracted and cultured mesenchymal stem cells obtained from human umbilical cord vein wall. Usingelectroporation method، these cells were transfected with plasmid vector which carried selfrenewal transcription factors of OCT4 and SOX2. After 9 days we observed the induced pluripotent stem cells like colonies. The nature of thesecells were evaluated byimmunocytochemistry and alkalin phosphatase activity of embryonic stem cells.
    Results
    Immunocytochemical analysis showed that these cells express the pluripotency markerssuch as OCT4، SSEA4، TRA1-60، TRA1-81، and also hadalkalin Phosphatase activity.
    Conclusion
    This study revealed that transient expression of self renewal genes of OCT4 and SOX2 couldlead todevelopment of induced pluripotent stem cells like colonies from umbilical cord vein mesenchymal stem cells.
    Keywords: Embryonic stem cells, Umbilical cord vein mesenchymal stem cells, Reprogramming, Selfrenewal genes
  • Hamed Esmaeili, Dr Mehrdad Anbarian *, Fatemeh Salari Esker, Behrooz Hajiloo, Dr Mohammad Ali Sanjari Pages 88-98
    Background And Aim
    Foot orthoses are widely prescribed to treat a range of lower extremity problems. Long-term biomechanical effects of foot orthosesare not clearly documented in the literature. The aim of this study was to examine long-term effects of foot orthoses on leg muscles activity in individuals with pesplanus during walking.
    Materials And Method
    In this clinical trial we selected 45 subjects after clinical examination. The subjects were divided into three equal groups: experimental pesplanus, control pesplanus and a healthy control group (with normal feet). In the pre-test stage, electrical activity of leg muscles including tibialis anterior, peroneus longus, medial gastrocnemius and soleus were recorded at stance phase of walking, while all subjects walked barefoot along a 14m line. Experimental pesplanus group wore the custom-made orthoses for a period of six months. Then experimental pesplanus and control pesplanus groups underwent post-test. One-way ANOVA was used for data analysis.
    Results
    After six months of utilizing foot orthoses, the tibialis anterior activity significantly decreased in contact sub-phase (P=0.006). The medial gastrocnemius activity showed a significant decrease in midstance sub-phase in the post-test (P=0.007). Also, the soleus muscle had decreased activity in contact (P=0.033) and midstance (p=0.023) sub-phases in the post-test.
    Conclusion
    According to the results of this study, we found that long term use of foot orthoses could change muscle activation and result in secondary adaptation.
    Keywords: Foot orthoses, Walking, Electromyography, Long, term effect, Pesplanus
  • Dr Jafar Mobaleghi, Dr Aidin Yaghoobi Notash *, Dr Ali Yaghoobi Notash, Dr Hadi Ahmadi Amoli, Leila Borna, Anaram Yaghoobi Notash Pages 99-107
    Background And Aim
    Trauma is one of the world''s most important public health challenges. Considering the advances made in technology and industrialization of societies in the last century، trauma and its complications have been regarded a major problem because، it is the most common cause of death and disability in people between1 and 44 years of age. The aim of this study was to determine trauma patterns in the trauma victims treated at Besat Hospital in Sanandaj in 1390.
    Material And Methods
    This was a descriptive–analytical study and included 4016 patients who had referred to Besat Hospital in Sanandaj due to trauma. Data were entered into SPSS V. 18 software and analyzed by descriptive statistics and chi-square test. We used Mann-Whitny U test for the variable of age because distribution of age was not normal.
    Results
    1263 patients (31. 4%) were female and 2753 (68. 6%) were male. The mean age of the study population was 31. 7 ± 19. 6 (age range: 1 month to 90 years). 131 patients (3. 3%) had penetrating and 3885 (96. 7%) had blunt trauma. 20 patients (0. 5%) died from trauma related injuries. Patterns of trauma had significant relationships with gender and type of traumatic event (p<0. 001). There was also a statistically significant relationship between age and trauma patterns (p = 0. 006)، but the patterns of trauma and trauma-related deaths did not show any statistically significant relationship (p = 0. 410).
    Conclusion
    The rate of traffic accidents is high among the young people who are the most active and competent group in the society. Prevention of These accidents requires meticulous planning. Well-equipped emergency rooms can have an important role in the reduction of mortality rate due to trauma related injuries.
    Keywords: Patterns of trauma, Injured people, Type of trauma, Type of accident
  • Dr Mohammad Gharib Salehi *, Kaykhosro Mardanpour, Dr Mansour Rezaei, Dr Naser Moradi Pages 108-113
    Background And Aim
    Rotator cuff muscles tears are among the most common problems of shoulder joint. This disorder is diagnosed most commonly by imaging methods especially ultrasound and MRI. According to previous studies، both of these methods have high diagnostic value. Because of small sample sizes and inappropriate gold standards in these studies and also lack of enough studies in our country we decided to conduct this study to compare ultrasound and MRI for diagnosis of rotator cuff muscles tears.
    Material And Methods
    We performed shoulder ultrasonography and MRI for 100 patients before shoulder surgery in this descriptive analytical study. The results of ultrasonography and MRI were reported separately by 2 radiologists. Using SPSS 19 software، data were analyzed by McNamara’s test.
    Results
    27 of 100 patients that underwent surgery had tears in rotator cuff muscles (20 with complete tear and 7 with partial tear). Sensitivity، specificity، positive predictive value and negative predictive value were 92. 6%، 95. 9%، 89. 3% and 97. 2% for ultrasonography، and 96. 3%، 97. 3%، 95. 9% and 98. 6% respectively for MRI. There was no significant difference between the two methods (P>0. 05).
    Conclusion
    According to the results of this study both of these methods have high accuracy in the diagnosis of rotator cuff muscles tears and can be used for patient evaluation.
    Keywords: Rotator cuff, Ultrasound, Magnetic resonance imaging
  • Tayeb Miraki, Satar Rezaei, Nader Jahanmehr, Morteza Mohammadi, Fardin Gharibi * Pages 114-123
    Background And Aim
    One of the useful methods to assess hospital performance is Pabon Lasso Model. The aim of this study was to assess performance of the hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences by Pabon Lasso Model from 2007 to 2011.
    Material And Methods
    In this cross sectional study we used turnover rate، bed occupancy rate and the average duration of hospitalization as our indicators to assess the performance of 12 hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences by Pabon Lasso Model from 2007 to 2011. We used Excel software for data analysis.
    Results
    In this study we found a bed occupancy rate of 62. 5% and a bed turnover rate of 79. 2 times. The average duration of hospitalization was 3. 4 days. One (8%) hospital was located in zone 1، four (33%) hospitals in zone 2، five (42%) hospitals in zone 3 and two (17%) hospitals in zone 4.
    Conclusion
    According to the results of this study it can be suggested that the development of outpatient services، transmission of beds between the hospitals and prevention of development and extension of medical center scan be considered as the main strategies for increasing the efficiency of the hospitals.
    Keywords: Performance assessing, Hospital, Pabon Lasso Model, Duration of hospitalization, Bed occupancy rate, Turnover rate
  • Mostafa Alizadeh, Dr Edris Bazrafshan *, Dr Amir Hossein Mahvi, Dr Ferdos Kordmostafapour, Esmail Ghahremani Pages 124-134
    Background And Aim
    Textile dyes and other dyes used in various industries are among the largest organic compounds which can be a major hazard to the health and environment. Therefore treatment of wastewater before discharging it into the environment is necessary. In the present study we investigated the efficiency of Pistacia atlantica seed extract in a batch system for removal of Reactive Red-198 dye from aqueous solutions.
    Material And Method
    This is a basic- applications study conducted in laboratory. The effects of independent variables such as coagulant dose (0. 1–1 ml L-1)، initial dye concentration (50، 100، 150 and 200 mg/l) and pH (2-12) were investigated. To measure the residual concentration of dye we used a spectrophotometer at the wavelength of 520 nm. Excel software was used for data analysis.
    Results
    The optimum pH for Reactive Red-198 removal by coagulation using Pistacia atlantica seed extract was 12، with a coagulant dose of 0. 5 ml/L. The highest removal rates were 83. 12، 84. 20، 87. 36 and 88. 49% at initial dye concentrations of 50، 100، 150 and 200 mg/L respectively، which could be result of precipitation، co-precipitation and adsorption mechanisms.
    Conclusion
    According to the results of this study، Pistacia atlantica seed extract was an inexpensive coagulant، and also quite effective in the removal of Reactive Red-198 dye from aqueous environments.
    Keywords: Reactive Red, 198 dye, Coagulation, Pistacia atlantica seed extract