فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1393)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 73، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سیامک درخشان*، سیروس شهسواری صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    پرکاری غیر بالینی داخلی تیروئید یک اختلال نسبتا«شایع بویژه در مناطق کمبود ید می باشد. در مورد تاثیر این اختلال بر تراکم استخوان بویژه در زنان غیر یائسه اتفاق نظر وجود ندارد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر درمان خوراکی پرکاری غیر بالینی تیروئید بر تراکم استخوان زنان غیر یائسه بود.
    روش بررسی
    این تحقیق یک کارآزمائی بالینی تصادفی بود. 30 زن غیر یائسه در محدوده سنی 19 تا 50 سال که برای آزمایشات تیروئید به مرکز پزشکی هسته ای کردستان مراجعه کرده و حداقل شش ماه مبتلا به پرکاری غیر بالینی داخلی تیروئید بودند انتخاب و به دو گروه مساوی و مشابه از نظر عوامل خطر پوکی استخوان تقسیم شدند. یک گروه با تجویز متی مازول خوراکی یوتیروئید شد و یکسال در این وضعیت نگهداشته شد. گروه دوم بعنوان کنترل، در طول یکسال در حالت پرکاری غیر بالینی تیروئید بدون درمان تحت نظر گرفته شد. تراکم استخوان های گردن ران و مهره های کمری در هر دو گروه در ابتدای بررسی و بعد از یکسال پیگیری به روش DXA اندازه گیری شدند. یافته ها وارد نرم افزار SPSS شده و تغییرات آنها در این دو گروه با تست های آماری T test و X2 تجزیه و تحلیل و با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    تراکم استخوان در گردن ران و مهره های کمری در گروه تحت درمان بطور متوسط به ترتیب 1/3 درصد و 0/96 درصد کاهش یافته بود ولی در هیچیک از این دو ناحیه تفاوت معنا داری در تراکم استخوانها قبل و بعد از درمان دیده نشد (مهره ها P= 0/432 و فمور 0/209=P). در گروه کنترل تراکم استخوانهای گردن ران و مهره های کمری بطور متوسط بترتیب 2/1 درصد و 1/0 درصد کاهش یافته بود که در این گروه نیز تفاوت آماری معنا داری در تراکم استخوانها بعد از گذشت یکسال دیده نشد (مهره ها 0/363=P و فمور 0/069=P).
    نتیجه گیری
    یافته های ما نشان می دهند که در زنان غیر یائسه پر کاری غیر بالینی داخلی تیروئید در کوتاه مدت باعث کاهش تراکم استخوانها نمی شود و تجویز داروی ضد تیروئید خوراکی در این بیماران تاثیری بر تراکم استخوانها ندارد.
    کلیدواژگان: پرکاری غیر بالینی تیروئید، تراکم استخوان، درمان آنتی تیروئید، زنان غیر یائسه
  • سکینه محمدعلیزاده چرندابی، مژگان میرغفوروند، ویدا آغه میری *، حسین ناظمیه، صدیقه سلطانپور صفحات 12-22
    مقدمه
    امروزه بدلیل وجود نگرانی هایی در زمینه خطرات ناشی از هورمون درمانی، اغلب پزشکان و زنان استفاده از فیتواستروژن ها را برای درمان عوارض یائسگی ترجیح می دهند. رازک گیاهی حاوی ترکیبات فیتواستروژنی قوی می باشد که تا به حال تاثیر آن بر نشانه های زودرس یائسگی تنها در یک کارآزمایی مقدماتی مورد بررسی قرار گرفته است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر قرص رازک بر نشانه های زودرس یائسگی در زنان پری منوپوز انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سوکور، 60 نفر زن پری منوپوز دارای پرونده بهداشتی در مراکز بهداشتی-درمانی شهر تبریز در سال 1392، با روش بلوک بندی به دو گروه 30 نفره دریافت کننده قرص رازک یا دارونما روزانه 500 میلی گرم به مدت 90 روزاختصاص یافتند. نشانه های زودرس یائسگی با استفاده از مقیاس گرین (63-0) ارزیابی شد که قبل از مداخله و 4، 8 و 12 هفته بعد از مداخله توسط مشارکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون ANCOVA برای آنالیز داده-ها استفاده شد.
    نتایج
    میانگین نمره کلی گرین به طور معناداری در گروه رازک در پایان هفته چهارم(8/3- با فاصله اطمینان 95%؛ 9/7- تا 6/9-)، هفته هشتم (12/7- تا 16/5- 14/6-) و هفته دوازدهم (16/0- تا 20/5- 18/2-)پس از مداخله کمتر از گروه پلاسبو بود. هیچگونه اثرات جانبی ناشی از مداخله گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    قرص رازک توانست شدت نشانه های زودرس یائسگی را در زنان پری منوپوز بطور موثری کاهش دهد. بنابراین در موارد بروز علائم زودرس حول و حوش یائسگی می توان از این فیتواستروژن به عنوان یک روش درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نشانه های زودرس یائسگی، رازک، پری منوپوز، کارآزمایی بالینی
  • پریناز خسروی، کامبیز حسن زاده، فریده دهقان منشادی، علیرضا اکبرزاده باغبان، محمد محسن روستایی* صفحات 23-35
    زمینه و هدف
    امروزه درمان اصلی جهت کاهش علایم قطع مصرف اپیوئیدها، استفاده از داروهای آرامبخش می باشد. این داروها دارای عوارض جانبی هستند که مهمترین آنها ایجاد وابستگی است. از طرفی با توجه به ایمن بودن و کم عارضه بودن درمان های فیزیکی، در این مطالعه به بررسی اثر کاپینگ به عنوان یک درمان فیزیکی بر علایم قطع مصرف مرفین در موش صحرایی پرداخته شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، موش های صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در محدوده ی وزنی 275- 225 گرم به کارگرفته شدند. حیوانات بطور تصادفی در 8 گروه 10 تایی قرار گرفتند. گروه های تحت درمان شامل گروه های دریافت کننده سالین (گروه های غیر وابسته) و تحت درمان با مرفین (گروه های وابسته به مرفین) بودند. به منظور القای وابستگی به مرفین، از روش دوزهای فزاینده استفاده شد. در این روش حیوانات دو بار در روز در یک دوره ی 9 روزه دوزهای افزایشی از مرفین به صورت زیر جلدی دریافت می نمودند. کاپینگ به دو روش بکارگیری قبل از ایجاد سندرم ترک (روز نهم) و یا کاپینگ روزانه همراه سالین یا مرفین در ناحیهGV14 طب سوزنی انجام می شد. در گروه های کنترل کاپ گذاری بدون اعمال مکش انجام میگرفت. در روز نهم در تمامی گروه ها، 30 دقیقه بعد از آخرین دوز تزریق سالین یا مرفین، نالوکسان تزریق گردیده و به مدت 60 دقیقه علایم سندرم محرومیت شامل پرش، ایستادن روی پاها، تیمار کردن بدن، کشیدن شکم روی زمین و حرکات شبیه سگ خیس، ثبت شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که انجام یک بار کاپینگ قبل از ایجاد سندرم ترک در حیوانات وابسته، نه تنها علایم قطع مصرف را به صورت جداگانه کاهش داد بلکه توانست علایم تام سندرم ترک را نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش دهد (p<0.01). از طرفی کاپینگ روزانه علایم سندرم را در حیوانات وابسته نسبت به گروه کنترل (مرفین) به طور معنی داری تغییر نداد. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که انجام کاپینگ روزانه در حیوانات غیر وابسته نسبت به گروه سالین سبب افزایش بروز علایم متعاقب تجویز نالوکسان شد (p<0.01).
    نتیجه گیری
    انجام یک بار کاپینگ قبل ازالقای سندرم ترک، علایم قطع مصرف را کاهش می دهد که این اثر احتمالا از طریق تاثیر این درمان فیزیکی بر ترشح اپیوئیدهای آندوژن و مسیر گابائرژیک می باشد.
    کلیدواژگان: کاپینگ، مرفین، علایم قطع مصرف
  • سیده نرجس هاشمی راد، مریم حاجی قاسم کاشانی، شیما آب آب زاده، محمد تقی قربانیان* صفحات 36-51
    زمینه و هدف
    دوپامین آزاد شده از نورون های دوپامینرژیک بخش متراکم جسم سیاه (SNc)، نورون زایی در منطقه شکنج دندانه ای (DG) هیپوکمپ را تحت تاثیر قرار میدهد. در بیماری پارکینسون به دلیل آسیب نورون های دوپامینرژیک، نورون زایی در DG کاهش یافته و بدنبال آن با اختلال حافظه همراه خواهد بود. لذا پیوند سلول های بنیادی روش درمانی مناسبی برای جبران نورون های از دست رفته می باشد.
    روش بررسی
    روش مطالعه در این تحقیق، تجربی- آزمایشگاهی بود که اثر پیوند داخل وریدی سلول های بنیادی مشتق شده از چربی بر نورون زایی هیپوکمپ بعد از ضایعه با 6- هیدروکسی دوپامین (مدل اختلال حافظه ی پارکینسون) مورد بررسی قرار گرفت. با تزریق دو طرفه 6-OHDA در SNc موش های صحرایی نر نژاد ویستار مدل های مورد نظر تهیه گردید، به طوری که گروه اول: گروه آسیب به میزان 6 میکروگرم نوروتوکسین در 2 میکرولیتر نرمال سالین به صورت دو طرفه به SNc تزریق گردید. گروه دوم: به عنوان گروه شم که نرمال سالین به جای نوروتوکسین و به همان میزان به صورت دو طرفه به SNc تزریق گردید. گروه سوم: حیوانات آسیب دیده که به آنها، پاساژ سوم سلول های ADSC که با روش ایمنوسیتوشیمی برای نشانگر CD90 مورد ارزیابی قرار گرفته بودند (1×106 سلول در 500 میکرو لیتر محیطMEM –α) از طریق ورید دمی پیوند زده شده بود. گروه چهارم: حیوانات آسیب دیده که به آنها فقط 500 میکرو لیتر محیط کشت از طریق ورید دمی تزریق شد. پس از طی شدن مراحل درمان سرهای موش ها از بدن جدا شده و مغزها خارج گردیدند، پس از فیکساسیون با پارافرمالدئید 4%، آب گیری، تهیه بلوک های پارافینی، برش های 10 میکرونی گرفته شد. برش ها با کرزیل ویوله رنگ آمیزی شدند و شمارش سلول ها در مناطق DG،CA1 و CA3 هیپوکمپ صورت گرفت. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون Tukey بررسی گردید. نتایج به صورت میانگین ± خطای معیار ارائه گردید، (0/05≥P) معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    کاهش معنا داری در تعداد نورون های نواحی D G، CA1 و CA3 در گروه های آسیب و محیط کشت نسبت به گروه شم مشاهده شد(0/001>P). همچنین تعداد نورون ها در همین نواحی در گروه سلول افزایش معناداری را نسبت به گروه های محیط کشت و آسیب نشان داد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    پیوند سلول های ADSC از طریق ورید دمی اثر نوروپروتکتیو بر هیپوکمپ داشته و از مرگ نورون ها در اثر القاء 6-OHDA جلوگیری می کند، به طوری که سلول درمانی می تواند روش مناسبی در بهبود اختلال حافظه ی پارکینسون باشد.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مشتق شده از چربی، بیماری پارکینسون، هیپوکمپ، حافظه، نورون زایی
  • مرضیه مقدم، ثریا رشیدزاده، نرگس شمس علیزاده*، بدیعه فلاحی صفحات 52-60
    مقدمه
    دانشجویان پزشکی عوامل تنش زای وسیعی را تجربه میکنند که بالقوه تاثیرات وخیمی در عملکرد تحصیلی دانشجویان اعمال خواهد کرد. به تبع نوع رشته تحصیلی این عوامل تنش زا در موارد متعددی قابل تغییر نبوده بلکه لازم است توانمندی دانشجویان در مقابله با استرسورها ارتقاءیابد. در این پژوهش تلاش شده که اثر بخشی آموزش مهارت مقابله با استرس (بعنوان بخشی از کوریکولوم آموزشی مهارتهای زندگی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان) بر میزان استرس ادراک شده و سبک مقابله با استرس در دانشجویان و همچنین ماندگاری تاثیر آموزش مورد ارزیابی قرار بگیرد.
    مواد و روش ها
    مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد و حجم نمونه 35 نفر و شامل تمام دانشجویان ترم دوم پزشکی بود. نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. آموزش مقابله با استرس طی چهار جلسه دو ساعته (طی چهار هفته متوالی) ارائه شد. ارزیابی توسط پرسشنامه استرس ادراک شده (14 ماده ای) PSS-14 و پرسشنامه مقابله با شرایط پراسترس، فرم کوتاه (CISS_21) در چهار مقطع قبل و بلافاصله بعد از اتمام کلاس ها، سه و شش ماه بعد از مداخله انجام شد. داده ها وارد نرم افزار آماریSPSS -17 شده و با استفاده از آزمون های تی زوج و آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    میانگین استرس ادراک شده دانشجویان قبل از آموزش 33/42 بوده ولی این میزان پس از یک ماه به 32/70، پس از سه ماه به 31/50 و در ماه ششم پس از آموزش به 29/22 کاهش یافت. البته این تغییرات تنها بین مرحله قبل از آموزش و شش ماه پس از آموزش معنی دار بود (0/012=P). سبک غالب مقابله با استرس در تمام مراحل مسئله مدار بود ولیکن تغییرات انواع سبک ها در مراحل مختلف معنی دار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه کاهش میزان استرس ادراک شده دانشجویان را میتوان به آموزش نسبت داد ولی نقش عوامل مداخله گر را نیز باید در نظر داشت. عدم تغییر سبک های مقابله ای پس از آموزش در دانشجویان می تواند مرتبط به کوتاهی دوره آموزش ونقص محتوای آموزش باشد.بنظر میرسد عوامل دیگری از قبیل مقطع تحصیلی دانشجویان و اجباری بودن آموزش نیز در نتایج فوق دخیل باشد. لذا پس از مطالعات بیشتر، تغییر در کوریکولوم آموزشی مهارتهای زندگی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: دانشجوی پزشکی، مهارتهای زندگی، مقابله با استرس، استرس ادراک شده، سبک مقابله با استرس
  • فرزانه کاشفی*، ابراهیم گلمکانی، پیمان جعفری، الهه سالاری صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک یکی از شایعترین مشکلات در بیماری های زنان است. هدف از این مطالعه تصادفی یک سوکور، تاثیر فشار روی نقطه 6 طحالی بر سلامت عمومی زنان مبتلا به قاعدگی دردناک می باشد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی یک سوکور بر روی 86 دانشجوی مجرد، دارای سیکلهای قاعدگی منظم بر اساس فرم انتخاب واحد پژوهش به روش مبتنی بر هدف و بصورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در گروه آزمایش در 24 ساعت اول خونریزی قاعدگی فشار دو طرفه شست پژوهشگر روی نقطه 6 طحالی ایجاد شد، سلامت عمومی با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ) قبل و سه ساعت بعد از مداخله در دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات سلامت عمومی قبل از مداخله در بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت. ولی نمرات سلامت عمومی بعد از مداخله بهبودی قابل توجهی در دو گروه داشت. با این حال در گروه طب فشاری در مقایسه با گروه پلاسبو اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه در چهار حیطه سلامت عمومی بعد از ماه اول و دوم مداخله دیده شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتیجه مطالعه نشان داد که فشار روی نقطه 6 طحالی یک روش موثر در افزایش سلامت عمومی زنان می باشد، اگر چه طب فشاری موثرتر از پلاسبو بود. طب فشاری روشی است که توسط خود فرد نیز قابل انجام بوده و باعث بهبودی سلامت عمومی فرد می شود.
    کلیدواژگان: نقطه 6 طحالی، طب فشاری، سلامت عمومی، قاعدگی دردناک اولیه
  • شعله شاه غیبی، معصومه رضایی، معصومه اردلان نیا، فرناز زندوکیلی، فردین غریبی* صفحات 70-76
    مقدمه
    شناسائی فاکتورهای خطر موثر بر سلامت جنین می تواند در تشخیص، درمان فوری و پیشگیری از صدمات غیر قابل جبران تاثیر داشته باشد. جنس به عنوان یک فاکتور خطر در بسیاری از مشکلات جنینی و نوزادی مطرح می باشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه جنس جنین با پیامدهای حاملگی در زنان باردار ترم انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی بر روی 2389 زنان باردار ترم (41-38 هفته) مراجعه کننده به بیمارستان بعثت در سال 1390 انجام گردید. معیارهای خروج شامل: مادران باردار مبتلا به دیابت حاملگی، ابتلا به بیماری های مزمن زمینه ای (فشار خون، آسم، دیابت، بیماری قلبی) بود. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بود.که اطلاعات مربوط به متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات مربوط به مراحل زایمان و شرایط زایمان بر اساس متغیرهای مورد نیاز تعیین و در پرسشنامه ثبت گردید. در مرحله بعد اطلاعات مربوط به نوزاد متولد شده از قبیل وزن و آپگار و وجود زجر جنینی و ماکروزومی تعیین و در پرسشنامه ثبت شد. داده های این مطالعه پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSSو آمار توصیفی و تحلیلی: آزمون کای دو، تست دقیق فیشر، t-test تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نوزادان دختر با پسر مورد مطالعه از نظر سن مادر، سن حاملگی، مدت زایمان مرحله اول و دوم و همچنین مدت پاره شدن کیسه آب باهم تفاوت نداشتند (p>0.5). اما وزن بدو تولد نوزادان پسر بیش از دختران بود (p=0.0001) بین جنس نوزادان با ابتلا به پره اکلامپسی، روش زایمان، نمره آپگار، دفع مکونیوم، دکولمان، IUGR و پرولاپس بند ناف و مرده زایی رابطه معنی دار آماری وجود نداشت (p>0.05) اما ابتلا به سندرم زجر جنینی با جنس نوزاد رابطه وجود داشت و فراوانی این سندرم در پسران بالاتر بود (OR =1/83)(p=0.0001).
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان می دهد که جنس نوزاد با پیامدهای جنینی به غیر از ابتلا به سندرم زجر تنفسی ارتباط ندارد. اگر چه فراوانی زایمان به روش سزارین و آپگارکمتر از 7 در پسرها بیشتر از دخترها بود.
    کلیدواژگان: جنس نوزاد، پیامد حاملگی، زنان باردار ترم
  • الهام شبیری، سهراب کولیوند* صفحات 77-83
    سابقه و هدف
    حاملگی خارج رحمی یک اورژانس ژینکولوژی به معنای جایگزینی محصولات حاملگی در خارج از کانال آندومتر است و اثرات زیانبار اقتصادی، اجتماعی و فردی فراوانی دارد. هدف این مطالعه تعیین ارتباط بین ضخامت آندومتر در سونوگرافی واژینال با میزان پاسخ به درمان متوترکسات عضلانی تک دوز در بیماران حاملگی خارج رحمی است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی است و در 63 بیمار که βHCG بالاتر یا مساوی mIU/mL 1200 بوده و در سونوگرافی واژینال آنها ساک حاملگی داخل رحمی مشاهده نشد، همچنین با سطح سرمی ثابت βHCG و یا افزایش کمتر از 50% در طی 48 ساعت به بیمارستان امام رضا مراجعه نمودند، ضخامت آندومتر اندازه گیری شد. سپس، متوترکسات عضلانی به میزان mg/m2 50 تجویز شده و تیتر βHCG در روزهای 4 و 7 بعد از شروع درمان اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS.21 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    درصد موفقیت درمان با متوترکسات عضلانی تک دوز برابر 5/82 درصد بود. بین سن، سن حاملگی و اندازه توده با ضخامت آندومتر ارتباط معناداری وجود نداشت (p>0.05). اما، بین میزان HCGβ و ضخامت آندومتر ارتباط معناداری وجود داشت (p<0.05). بین ضخامت آندومتر با میزان پاسخ به درمان متوترکسات عضلانی تک دوز ارتباط معناداری وجود داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، ضخامت آندومتر با میزان پاسخ به درمان متوترکسات عضلانی تک دوز ارتباط معناداری دارد، لذا بهره گیری از پارامتر ضخامت آندومتر در سونوگرافی واژینال بیماران حاملگی خارج رحمی می تواند مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: حاملگی خارج رحمی، βHCG، آندومتر، سونوگرافی واژینال
  • افشین ملکی، یحیی زندسلیمی*، شیوا زندی، مهناز محمدی، شوگار گفتاری صفحات 84-93
    زمینه و هدف
    امروزه حذف آلودگی از منابع آبی یک موضوع قابل بحث در علوم زیست محیطی می باشد. لذا کنترل آلودگی منابع آبی از اهمیت زیادی برخوردار است. رنگ ها علاوه بر اثرات منفی بر جنبه های زیبا شناختی محیط، اثرات منفی بیولوژیک وشیمیایی جدی بر محیط زیست دارند. با توجه به مقاومت آنها در برابر نور، گرما و مواد شیمیایی به سختی در محیط زیست تجزیه می شوند. بنابراین این نوع از آلایندها باید قبل از ریخته شدن به محیط تصفیه شوند. رنگ ها در صنایعی مثل کاغذ، پلاستیک، لوازم آرایشی استفاده می شوند که پساب آنها می تواند به آب های سطحی و زیر زمینی راه پیدا کند. لذا هدف از این تحقیق تعیین کارایی حذف رنگزای کاتیونی آبی 41 از محیط های آبی با غلاف سیر اصلاح شده در سیستم ناپیوسته می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک نوع مطالعه تجربی- آزمایشگاهی بود، ابتدا تهیه وآماده سازی غلاف سیرصورت گرفت. سپس pH بهینه در شرایط ثابت برای فرآیند مورد مطالعه تعیین گردید. درادامه با نگه داشتن pH بهینه، تاثیر غلظت اولیه جاذب، زمان تماس و غلظتهای مختلف رنگزا مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز و تفسیر داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل و ضریب رگرسیون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگزای کاتیونی آبی 41 در فرآیند مورد مطالعه با pH خنثی بیشترین میزان حذف و با افزایش غلظت اولیه رنگزا کارایی فرآیند کاهش می یابد. همچنین داده ها نشان داد که با افزایش زمان تماس و غلظت جاذب، کارایی حذف رنگزا افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    جذب یک روش بسیار کارآمد برای حذف رنگ و بو و همچنین مواد آلی و معدنی از فاضلاب های صنایع میباشد. می توان از غلاف سیر نیز به عنوان جاذبی ارزان قیمت و در دسترس برای حذف رنگهای فاضلاب صنعت نساجی بهره برد.
    کلیدواژگان: رنگزای کاتیونی آبی 41، غلاف سیر، جاذب، پساب
  • شبنم عبدی، مژده صالح نیا*، سامان حسینخانی صفحات 94-102
    مقدمه
    انجماد شیشه ای بافت تخمدان روشی سودمند برای حفظ باروری است و تلاش های زیادی برای بهبود شرایط انجمادی صورت گرفته است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات دو روش انجماد شیشه ای با استفاده از دو وسیله نی و کرایولاک بر مورفولوژی بافت تخمدان موش نابالغ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع تجربی بود، از موش ماده ی سوری 7 روزه، نژاد NMRI استفاده شد. تخمدان ها از بدن خارج شدند و به گروه های غیر انجمادی، انجماد شیشه ای با نی، انجماد شیشه ای با کرایولاک و تست سمیت تقسیم شدند. در گروه انجماد شیشه ای، تخمدان ها در ترکیبی از 40% اتیلن گلیکول، 30% فایکول 70 (7/77)، ساکارز نیم مول به مدت 5 دقیقه آبگیری شدند. سپس در نی انجمادی و کرایولاک قرار داده شدند و به درون نیتروژن مایع منتقل شدند و به مدت یک هفته نگهداری شدند. در حالیکه در گروه تست سمیت برای ارزیابی سمیت محلول انجمادی تخمدان ها در محلول های انجماد (EFS40) و ذوب قرار گرفتند و مرحله غوطه ور سازی در ازت مایع حذف شد. سپس مورفولوژی فولیکول های تخمدان با میکروسکوپ نوری و الکترونی بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اختلاف معناداری بین درصد فولیکول های بدوی و اولیه با مورفولوژی طبیعی در بین گروه ها وجود نداشت. اما درصد فولیکول پره آنترال با مورفولوژی طبیعی در روش انجمادی با نی انجمادی به طور معنادار کمتر از دو گروه دیگر مورد مطالعه بود. در بررسی های فراساختاری علایمی از دژنره شدن و چروکیدگی هسته سلول های گرانولوزا و تخمک در تعدادی از فولیکول ها پره آنترال در گروه انجمادی با روش نی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    انجماد شیشه ای بافت تخمدان موش نا بالغ با استفاده از کرایولاک در مقایسه با نی می تواند مورفولوژی طبیعی بافت تخمدان را به خوبی حفظ کند و روش مناسبی برای حفظ تخمدان باشد.
    کلیدواژگان: انجماد شیشه ای، نی انجمادی، کرایولاک، بافت تخمدان
  • پروانه تیموری *، سوگند حبیبی صفحات 103-115
    زمینه و هدف
    سن بروز سرطان سینه در ایران همچون دیگر کشورهای در حال توسعه، پایین تر از کشورهای پیشرفته است و شایعترین سن مرگ ومیر ناشی از این بیماری در ایران بین 49- 40 سالگی است. هدف این مطالعه شناخت ارتباط رفتار ماموگرافی با عوامل دموگرافی و سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی به منظور انجام رفتار ماموگرافی و همچنین برآورد قدرت پیش بینی کننده این مدل بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی تعداد 593 زن 40 ساله و بالاتر به صورت خوشه ایبطور تصادفی انتخاب شدند. معیارهای ورود شامل عدم ابتلا به سرطان پستان، عدم شیر دهی و بارداری بودند. اطلاعات دموگرافی، داشتن سابقه ماموگرافی و نیز داده های مربوط به سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، خودکارآمدی، انگیزه برای سلامتی، منافع، موانع) با استفاده از یک پرسشنامه بصورت خودگزارشی جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شد.
    یافته ها
    خودکارآمدی بالاترین ضریب همبستگی (0/61=r) را پس از متغیرهای حساسیت درک شده (0/48=r) و موانع درک شده (0/17-=r) با انجام ماموگرافی داشت (p<0.001). داشتن مشکل در پستان، وضعیت تاهل، سابقه فامیلی سرطان پستان دارای اثرات معناداری بر انجام ماموگرافی، بودند. خود کارآمدی (ضریب رگرسیون 86/0) و حساسیت درک شده (ضریب رگرسیون 0/65) بیشترین اثر مستقیم را بر ماموگرافی داشتند (0/001 - 0/01> p).
    نتیجه گیری
    قدرت بالای واریانس شرح دهنده رفتار ماموگرافی، بیانگر کارآیی کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی برای بررسی رفتار ماموگرافی است. میزان پایین انجام مامو گرافی ضرورت اجرای برنامه های مداخله ای با هدف افزایش رفتار ماموگرافی را نمایان میسازد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، الگوی اعتقاد بهداشتی، مامو گرافی، مدل معادله ساختار
  • فرهاد نعلینی، صغری پرمهر*، جمال حسینی صفحات 116-122
    هدف
    ریفلاکس گاستروازفاژیال (GER) عبارت است از برگشت بدون کوشش محتویات معده به داخل مری یا اروفارنکس که از مسائل شایع در شیرخواران می باشد. سونوگرافی به عنوان یک روش حساس و دقیق برای بررسی ریفلاکس معرفی شده است. هدف از این مطالعه مقایسه طول مری شکمی در کودکان زیر 2 سال مبتلا به ریفلاکس گاستروازفاژیال با کودکان فاقد ریفلاکس گاستروازفاژیال است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مورد- شاهدی است و در کودکان زیر 2 سال انجام گرفت. تعداد 50 کودک به عنوان گروه شاهد، فاقد علائم بالینی و سونوگرافیک GER بودند و تعداد 50 کودک به عنوان گروه مورد، واجد GER اثبات شده، با سونوگرافی و یا آزمون بلع باریم تحت فلوروسکوپی بودند. در این دو گروه طول مری شکمی طبق پروتوکل اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری t تست و من و تینی Uو نرم افزار SPSS ویرایش 21 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین طول مری شکمی در گروه مبتلا به GER، 4/54±19/46 میلی متر و در گروه غیر مبتلا به GER، 5/01±26/23 میلی متر بود و تفاوت معناداری بین طول مری شکمی دو گروه وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد، اندازه طول مری شکمی در کودکان زیر 2 سال مبتلا به ریفلاکس گاستروازوفاژیال نسبت به کودکان غیرمبتلا به ریفلاکس گاستروازوفاژیال کوتاهتر است و لذا بهره گیری از پارامتر اندازه طول مری شکمی در سونوگرافی می تواند مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: ریفلاکس گاستروازفاژیال، طول مری شکمی، کودکان زیر 2 سال، سونوگرافی
  • صادق خداویسی*، اسماعیل قهرمانی، پری عبدالهی، شیوا سوری، سامان مرادزاده، عبدالله شمدی، فائزه محمدی، ندا کیاست صفحات 123-129
    مقدمه
    محیط های مرطوب با دمای مناسب مثل حمام و استخربه علت داشتن شرایط مناسب، مکان مهمی برای انتشار قارچ ها می باشند. بررسی عوامل قارچی فرصت طلب و پاتوژن مستقر در این اماکن می تواند کمک بسیارموثری در جهت رفع آلودگی یا کاهش میزان آن و در نتیجه پیشگیری از بروز عفونت های احتمالی باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگی های قارچی حمام های خوابگاه های دانشجویی پسرانه و دخترانه دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام گرفته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از تمامی حمام های خوابگاه های دانشجویی دختران و پسران دانشگاه علوم پزشکی کردستان، از سطوح کف و دیوار حمام بصورت جداگانه نمونه گیری به عمل آمد و در محیط های کشت سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (SC) و دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل و سیکلوهگزامید (SCC) کشت داده شدند. پس از نگهداری در دمای 28 درجه در انکوباتور، نمونه ها به صورت متوالی از نظر رشد قارچی به صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی با تهیه لام مستقیم مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 256 نمونه به دست آمده، تعداد 196 نمونه (56/76%) از نظر رشد قارچ مثبت بوده است. به ترتیب شایع ترین گونه های قارچی جدا شده شامل: جنس کلادسپوریوم با 84 مورد(28/9%)، جنس اگزوفیالا 59 مورد(23/3%) و جنس ردوترولا 40 مورد (13/2%) بوده و همچنین گونه های ترایکوفایتون منتاگروفایتیس و میکروسپروم جیپسئوم نیز از فضاهای حمام جدا شدند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های بدست آمده، با توجه به وجود آلودگی های قارچی ساپروفیتی و درماتوفیتی حمام های خوابگاه های دانشجویان، به کارگیری فرآیندهای پیشگیری و بهداشتی در این محیط ها از جمله شست و شوی منظم و اصولی و برطرف کردن کلنی های قارچی و همچنین استفاده از وسایل شخصی در این محیط ها نیز می تواند در کاهش آلودگی و انتقال این بیماری ها بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: حمام، قارچ، آلودگی، خوابگاه دانشجویی
  • مریم مرادی نسب، محمد علی حسینپور فیضی*، ریحانه روانبخش گاوگانی، ناصر پولادی، آئیدا صدرایی بناب، پروین آذرفام، وحید منتظری، اشرف فخرجو صفحات 130-140
    سابقه و هدف
    ژن TP63، بعنوان قدیمی ترین همولوگ TP53، دو واریانت N-ترمینالی اصلی را بوسیله ی پروموتور های مختلف کد می کند: واریانت TAp63 با فعالیت سرکوبگری تومور و ΔNp63 با فعالیت انکوژنی. در اثر حذف اگزون شماره ی 4 هر یک از واریانت های مذکور، دو واریانت N-ترمینالی دیگر نیز در دهه ی گذشته برای p63 گزارش شد: d4TAp63 و ΔNp73L، اما همچنان عملکرد دقیق این واریانت ها در سلول های سالم و توموری مشخص نشده است. در این مطالعه الگوی بیانی واریانت های p63 و صلاحیت بیان واریانت های d 4TAp63 و ΔNp73L به عنوان مارکر مولکولی بالقوه در تشخیص تومورهای پستان مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در مجموع در 30 نمونه ی توموری و 20 نمونه ی مربوط به حاشیه ی تومور ارزیابی بیان ژن با استفاده از تکنیک RT-nested PCR نیمه کمی انجام شد. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    واریانت های d4TAp63 و ΔNp73L همواره در تمامی نمونه هایی که واریانت های TAp63 و ΔNp63 بیان دارند، بطور همزمان با واریانت های طویل مربوطه بیان می شوند. در نمونه های توموری و حاشیه ی تومور میانگین شدت بیان واریانت ΔNp73L بطور معنی داری بالاتر از میانگین شدت بیان برای واریانت d4TAP63 می باشد (به ترتیب 0/009= P و 0/008= P). سطح بیان واریانت ΔNp63 نیز در نمونه های توموری و حاشیه ی تومور نسبت به TAp63 بالاتر می باشد که در نمونه های توموری این اختلاف معنی دار بوده(0/03=P). اما در حاشیه ی تومور اختلاف بین این دو گروه معنی دار نمی باشد (P = 0.11).
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده فعالیت مهار کنندگی غالب منفی ΔNp63 و نقش احتمالی آن به عنوان انکوژن را در سرطان پستان مطرح می کند. واریانت ΔNp73L نیز در مقایسه با d4TAp63، در بافت های توموری و سالم پستان احتمالا می تواند بعنوان واریانت غالب منفی عمل می کند و هر دو واریانت ΔNp73L و d4TAp63 با داشتن الگوی بیانی مشابه واریانت های طویل مربوط به خود (ΔNp63 وTAp63) و ضمن بیان همزمان با این واریانت ها احتمالا در تقویت عملکرد انکوژنیک و سرکوبگر توموری آنها در سلول های سالم و توموری پستان نقش دارند. از سوی دیگر با توجه به الگوی بیانی واریانت های ΔNp73L و d4TAp63 آنها را نمی توان به عنوان مارکر ملکولی در تشخیص تومورهای پستان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: بیان، ژن TP63، سرطان پستان، مارکر مولکولی، واریانت d4TAp63، واریانت ΔNp73L
  • یونس حمه صادقی، فرهود نجفی، هیوا دارایی، اسماعیل قهرمانی، رئوف رحمانی، فردین غریبی، افشین ملکی* صفحات 141-152
    زمینه و هدف
    رنگزاهای آلی از جمله آلاینده های تولیدی در بسیاری از صنایع هستند که ورود آنها به آبهای پذیرنده اثرات سوء زیادی را درپی دارد. بنابراین هدف از این تحقیق سنتز جاذبی با ظرفیت جذب بالا و بررسی کارایی آن در حدف رنگزای آلی از محیط های آبی در سیستم ناپیوسته است.
    روش کار
    این تحقیق، یک مطالعه تجربی- آزمایشگاهی است که طی آن کامپوزیت نانولوله های کربنی- دندریمر سنتز و خصوصیات شیمیایی آن توسط تبدیل فوریه مادون قرمز ارزیابی گردید. از رنگزای اسید بلاک1 به عنوان مدل جهت بررسی قابلیت رنگبری جاذب استفاده گردید. تاثیر متغیرهای موثر بر فرآیند جذب مانند غلظت اولیه رنگزا، مقدار جاذب، pH و اثر نمک-های معدنی نیز بررسی شد. جهت ارزیابی داده ها از مدل های ایزوترمی لانگمیور و فرندلیش و مدل های سینتیکی شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جذب رنگزا بر روی کامپوزیت نانولوله های کربنی- دندریمر از مدل ایزوترمی لانگمیور و مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم پیروی می نماید. نتایج نشان دادند که جاذب سنتز شده در غلظت 100 میلی گرم در لیتر رنگزا، دارای حداکثر ظرفیت جذب mg/g 690 است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد جاذب سنتز شده کامپوزیت نانولوله های کربنی- دندریمر می تواند به عنوان یک جاذب با ظرفیت جذب بالا جهت رنگبری پساب های رنگی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رنگزای آلی، جذب سطحی، نانو لوله های کربنی، دندریم
|
  • Dr Siamak Derakhshan *, Siroos Shahsavari Pages 1-11
    Background And Aim
    Subclinical endogenous hyperthyroidism is a fairly common disorder particularly in iodine deficient regions. There is controversy about adverse effects of this disorder on bone density in pre-menopausal women. The aim of this study was to determine the effect of oral anti-thyroid therapy on bone density in pre-menopausal women with subclinical endogenous hyperthyroidism.
    Materials And Method
    This randomized clinical trial included 30 premenopausal women (age range between 19 and 50 years) who had subclinical endogenous hyperthyroidism for at least 6 months. Thyroid function tests were performed in Kurdistan nuclear medicine center. The participants were randomly divided into two equal groups. Fifteen patients remained euthyroid for 1 year after receiving methimazole. Fifteen patients with subclinical hyperthyroidism were considered as control group and received no treatment for 1 year. Bone mineral density of the femoral neck and L2-L4 vertebrae were measured by DXA method at the beginning and 1 year after the study in both groups. The data were introduced into SPSS software and analyzed by X2 and t-tests.
    Result
    The risk factors for osteoporosis were not significantly different in both groups. Mean values for femoral neck and lumbar vertebral bone mineral density had decreased by 1.3% and 0.96% respectively in the treated group. But no statistically significant differences were detected before and after treatment (P value = 0.209 for femoral neck, P value = 0.432 for lumbar vertebrae). In the control group, mean values of the femoral neck bone and lumbar vertebral mineral density had also decreased by 2.1% and 1.0%, respectively, which did not show any significant difference after one year (P value = 0.069 for femoral neck, P value = 0.363 for lumbar vertebrae).
    Conclusion
    Our findings showed that subclinical endogenous hyperthyroidism in premenopausal women in the short term had no adverse effect on bone density and treatment of this disorder with methimazole had no beneficial effect on bone mineral density in these patients.
    Keywords: Subclinical endogenous hyperthyroidism, Bone density, Anti, thyroid therapy, Premenopausal women
  • Dr Sakineh Mohammad, Alizadeh, Charandabi, Dr Mozhgan Mirghafourvand, Vida Aghamiri *, Dr Hossein Nazemiyeh, Sedigheh Soltanpoor Pages 12-22
    Background And Aim
    Nowadays, because of the concern about risks of hormone-therapy, many physicians and women prefer phyto-estrogens for the treatment of menopausal symptoms. Hop is a plant with potent phyto-estrogenic ingredients. However, its effect on the symptoms has been evaluated only in one clinical trial. The purpose of this study was to evaluate the efficacy of hop (Humuluslupulus L.) in the treatment of early menopausal symptoms and hot flashes (primary outcomes).
    Material And Method
    In this randomized, double-blind, placebo controlled trial, 60 perimenopausal women were randomly assigned to two equal groups (n=30). One group received hop tablets, 500 mg/day and other group received placebo tablets 500 mg/day, for 90 days. Early menopausal symptoms were assessed by means of Greene Scale (0-63) before and at the 4th, 8th and 12th weeks after intervention. ANOVA was used for data analysis.
    Result
    There was no loss to follow-up during the 12 weeks of intervention. The mean Greene total score was significantly lower in the hop group in comparison to the placebo group at the 4th (adjusted difference: -8.3, 95% confidence interval: -9.7 to -6.9),8th (-14.6, -16.5 to -12.7) and12th (-18.2, -20.5 to -16.0) weeks after intervention. No side effects were reported in this study.
    Conclusion
    Hop effectively reduced the early menopausal symptoms and the number of hot flushes in perimenopausal women. Therefore, phytoestrogens can be used for the treatment of climacteric symptoms in the perimenopausal women.
    Keywords: Early menopausal symptoms, Hop (Humuluslupulus L.), Perimenopause, Randomized clinical trials
  • Parinaz Khosravi, Dr Kambiz Hasanzadeh, Dr Farideh Dehghan Menshadi, Dr Alireza Akbarzadeh Baghban, Dr Mohammad Mohsen Roostaie * Pages 23-35
    Background And Aim
    Nowadays, sedative drugs are the main therapeutic measures to attenuate the opioid withdrawal symptoms. These drugs have side effects, mainly dependency. However, physical therapies are found to be safe and without any serious adverse effects. The aim of this study was to evaluate the effects of cupping, a kind of physical treatment, on morphine withdrawal symptoms in the rats.
    Material And Methods
    In this study male Wistar rats weighting 225-275gr were used. The animals were randomly assigned to 8 groups (n=10) and treated with morphine (dependent groups) or saline (nondependent groups). The dependent groups received the additive doses of the morphine twice a day for nine days in order to induce dependency. Afterward, cupping was conducted on the GV14 acupuncture point either one time before withdrawal induction or daily in addition to administration of morphine or saline. In the control groups, the cup was just placed on the point without any vacuum induction. On the ninth day, 30 minutes after administration of saline or morphine, all groups received naloxone injection and the withdrawal symptoms including jumping, rearing, body grooming, abdominal writhing, and wet-dog shaking were recorded for 60 minutes.
    Result
    The results revealed that a single cupping before the withdrawal induction significantly attenuated the withdrawal symptoms (p<0.01) compared to the control group. However, daily cupping failed to decrease the withdrawal symptoms in the dependent rats. The results also indicated that daily cupping in the non- dependent rats increased the naloxone-induced withdrawal symptoms significantly (p<0.01) in comparison to the saline control group.
    Conclusion
    We found that one time cupping before withdrawal induction decreased the withdrawal symptoms which might be the result of the effect of the cupping on releasing the endogenous opioids and gabaergic pathway.
    Keywords: Cupping, Morphine, Withdrawal symptoms
  • Seyedeh Narjes Hashemi Rad, Dr Maryam Haji Ghasem Kashani, Dr Shima Ababzadeh, Dr Mohammad Taghi Ghorbanian * Pages 36-51
    Background And Aim
    Released dopamine from dopaminergic neurons in the substantia nigra pars compacta affects dentate gyrus (DG) neurogenesis in the hippocampus (HPC). Damage to dopaminergic neurons in Parkinson's disease (PD) causes decreased neurogenesis in DG which results in memory impairment.
    Materials And Methods
    This was an experimental laboratory study. We assessed the effect of intravenous transplantation of adipose-derived stem cells (ADSCs) on hippocampal neurogenesis after inducing injury by 6-OHDA (memory disability model of PD).We performed bilateral injections of 6-OHDA into substantia nigra (SNc) of male Wistar rats. First group of the rats received bilateral injections of 6-OHDA (6 µg) dissolved in 2µl saline. Second group received saline injections instead of neurotoxin (sham group). In the third group we transplanted the 3rd passage of ADSC cells which had been assessed for CD90 immunostaining (1×106 in 500 μl medium), via tail vein. The 4th group included injured rats which received an injection of the fluid of the culture media (500 µl) through tail vein. After treatment, rats were sacrificed. The brains of the rats were removed, fixed with 4% paraformaldehyde, dehydrated, embedded in paraffin and cut into 10μm thick slices. We stained the sections with cresyl violet and determined the density of neurons in DG, CA1, CA3.
    Result
    Statistical analysis was performed by one-way ANOVA and Tukey test. P≤ 0. 05 was considered significant. Neuron density in DG, CA1, CA3 showed significant decrease in the injured and medium treated groups compared to the sham group (P<0.00). All so we found a significant increase in neuron density in these regions in the cell group in comparison to the medium treated and injured groups (p<0.000).
    Conclusion
    Intravenous injection of ADSCs protected hippocampal neurons from further damage in response to 6-OHDA.Therfore cell therapy can be a suitable method for the improvement of memory impairment in the patients with Parkinson's disease.
    Keywords: Adipose, derived stem cells, Parkinson\'s disease, Hippocampus, memory, Neurogenesis
  • Dr Maziyeh Moghadam, Dr Soraya Rashidzadeh, Dr Narges Shamsalizadeh *, Badieh Fallahi Pages 52-60
    Background And Aim
    Medical students experience a high level of stress, with potential adverse consequences on their academic performance. Stressors cannot be modified in numerous cases but student's abilities to cope with stressors should be upgraded. In this study, we investigated the effect of stress management training (As part of the Life Skills Curriculum in Kurdistan University of Medical Sciences) on perceived stress, coping style in medical college students and also persistence of the effect of training.
    Material And Method
    This was a quasi-experimental study (before and after). The sample size was 35 medical students and included all of the second semester medical students. Sampling method was census. Stress management training included four two-hour sessions for four consecutive weeks. Assessment was carried out by use of Perceived Stress Scale (PSS-14) and Coping Inventory for Stressful Situations (CISS-21) in four steps (before, immediately, 3 and 6 months after classes). Collected data were entered into SPSS17 software and analyzed by paired t-tests., ANOVA and Tukey post hoc test.
    Result
    Before training, the mean value for perceived stress among students was 33.42 which decreased to 32.70, 31.50 and 29.22, after one, three and six months after training, respectively. We found significant differences in perceived stress only between the stages conducted before training and six months after training. (P-Value: 0.012). The dominant style of copping with stress in all periods was that of problem oriented but changes in a variety of styles in different periods were not significant.
    Conclusion
    In this study, reduced perceived stress can be related to the training, but the role of confounding factors should be kept in mind. Lack of change in the students´ coping style after training can be attributed to short-term training and defective contents of the training. It seems that other factors such as students’ level of education and compulsory training can interfere with the results of this study. Therefore, further studies are required to carry out alterations in the life skill curriculum in Kurdistan University of medical sciences.
    Keywords: Medical student, life skills, Stress management, Perceived stress, Copping style with stress
  • Farzaneh Kashefi *, Dr Ebrahim Golmakani, Dr Peyman Jafari, Elahe Salari Pages 61-69
    Background And Aim
    Dysmenorrhea is one of the most prevalent gynecological problems among women. The aim of this randomized, single-blind clinical trial was to examine the effectiveness of SP6 acupressure on women's general health.
    Materials And Methods
    This was a single-blind, placebo-controlled study and included 86 single students who had regular menstrual cycles. The students were randomly allocated to either acupressure group or sham pressure group. Participants in acupressure group received acupressure at the Sanyinjiao point (SP6) in the first 24 hours after menstruation. Using General Health Questionnaire (GHQ) we assessed general health of both groups before and 3 hours after intervention.
    Result
    The general health scores improved significantly after intervention. We found significant differences between the two groups in relation to the 4 domains of general health after the first and second months of intervention (p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that both acupressure and placebo were effective in promoting women's general health, but, acupressure was more effective than placebo. Sp6 acupressure is a self-manageable approach which can improve women’s general health.
    Keywords: Sanjiao point, Acupressure, General Heath, Dysmenorrhea
  • Dr Shoaleh Shahgheibi, Dr Masoomeh Rezaie, Dr Masoomeh Ardalannia, Dr Farnaz Zandvakili, Fardin Gharibi* Pages 70-76
    Background And Aim
    Identification of fetus health risk factors can be helpful in the diagnosis, immediate treatment, and prevention of irreversible damages on the fetus. Fetal sex is considered as a risk factor in fetal and neonatal conditions. The aim of this study was to evaluate the relationship between fetal gender and adverse fetal outcomes in the term pregnant women.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed in Besat Hospital in Sanandaj, in 2011 and included 2389 pregnant women. Gestational diabetes and presence of any underlying chronic disease such as hypertension, asthma, diabetes, and cardiac diseases were considered as our exclusion criteria. Data about stages and conditions of delivery and demographic variables were recorded in a questionnaire for every subject. Data about the neonates including Apgar score, fetal distress, and macrosomia were collected and recorded. Using SPSS 16 software, data were analyzed by descriptive and inferential statistics including chi-square, Fisher's exact test, and t-test.
    Results
    There were no statistically significant differences between male and female neonates in relation to maternal age, gestational age, duration of the first and second stages of labor, and average time of rupture of membrane (p>0.05). However, male neonates had higher birth weights (p=0.0001). In addition, there were no statistically significant relationship between boys and girls in regard to preeclampsia, mode of delivery, Apgar score, meconium, detachment of placenta, IUGR, umbilical cord prolapse, and stillbirths (p>0.05). However, prevalence of fetal distress syndrome was higher in boys (OR=1.83).
    Conclusion
    Apart from respiratory distress syndrome, fetal sex is not associated with any other adverse fetal outcome. Even though, frequencies of cesarean delivery and Apgar scores of less than 7 were more in the boys compared to the girls.
    Keywords: Gender, Pregnancy outcome, Preterm delivery
  • Dr Elham Shobeiri, Dr Sohrab Kolivand* Pages 77-83
    Background And Aim
    Ectopic pregnancy is an emergency gynecologic problem which means replacement of blastocyst outside the uterine cavity and it has many detrimental effects in regard to social, economic and personal aspects. The aim of this study was to determine the relationship between endometrial thickness measured by transvaginal ultrasound and response rate to the treatment of ectopic pregnancy with single-dose intramuscular methotrexate.
    Material And Method
    This cross-sectional study was conducted in Imam Reza Hospital, in Kermanshah, and included 63 patients with βHCG greater than or equal to 1200 mIU/mL and without ultrasonography evidence of intrauterine gestational sac. Also patients with constant βHCG level or increased levels of less than 50% within 48 hours were regarded as cases of ectopic pregnancy. Then endometrial thickness was measured. Methotrexate 50 mg/m2 was administered intramuscularly. βHCG titers were measured 4 and 7 days after treatment. Using SPSS 21 software, data were analyzed by statistical tests.
    Result
    We achieved a treatment success of 82.5% with single dose intramuscular methotrexate. Age and size of mass had no relationship with endometrial thickness (p>0.05). However, there was a correlation between endometrial thickness and βHCG titer (p<0.05). We also found a significant relationship between endometrial thickness and the response rate to the treatment of ectopic pregnancy with single-dose intramuscular methotrexate.
    Conclusion
    According to the results of this study, endometrial thickness has a significant relationship with the response to therapy with single dose intramuscular methotrexate. Therefore, endometrial thickness, measured by transvaginal ultrasound, can be used as a parameter in ectopic pregnancy.
    Keywords: Ectopic Pregnancy, βHCG, Endometrial, Transvaginal ultrasound
  • Dr Afshin Maleki, Yahya Zandsalimi *, Shiva Zandi, Mahnaz Mohammadi, Shogar Goftari Pages 84-93
    Background And Aim
    Nowadays, removal of pollutants from water resources is a matter of concern in environmental sciences. Colors in addition to its negative impact on the aesthetic aspects have serious chemical and biological negative effects on the environment. Considering their resistance to heat, light and chemicals, they are not disintegrated easily in the environment. So this type of pollutants must be refined before pouring into the environment. Colors are used in paper, plastics and cosmetic industries and their effluent can contaminate surface and groundwater. The aim of this study was to evaluate the efficiency of modified garlic pods in the removal of cationic blue 41 from aqueous media in batch systems.
    Material And Method
    In this experimental - laboratory study- at first we prepared garlic pods. The optimum pH was determined under stable conditions. Then initial concentration of adsorbent, contact time and different concentrations of dye were assessed at optimal pH level. Using Excel software, data analysis was performed by means of regression coefficient.
    Result
    The results revealed that the maximum cationic dye removal occurred at neutral pH. By increasing the dye concentration elimination of the dye decreased. Also we found that the efficiency of dye removal improved by increasing contact time and adsorbent concentration.
    Conclusion
    Adsorption is a highly efficient method for removal of color, odor, organic and inorganic substances from wastewaters in different industries. Garlic pod is cheap and available and can be used as an adsorbent for removal of dyes from wastewaters in the textile industries.
    Keywords: Cat Blue 41, Garlic Pods, Natural Sorbent, Dye
  • Shabnam Abdi, Dr Mozhdeh Salehnia *, Saman Hosseinkhani Pages 94-102
    Background And Aim
    Vitrification of ovarian tissue is an effective method for preservation of fertility. Many attempts have been made to improve cryopreservation conditions. The aim of this study was to compare the effects of two vitrification methods using two carrier systems; straw and cryolock, on the morphology of neonatal mouse ovarian tissue.
    Materials And Method
    In this experimental study we used NMRI 7-day-old mice. Their ovaries were excised and divided into non-vitrified, vitrified with straw, vitrified with cryolock and toxicity test groups. In vitrification group, the ovaries were dehydrated in a mixture of 40% ethylene glycol, 30% ficoll 70 and sucrose (EGFS40) for 5 min. Then they were put in a plastic straw or cryolock and were placed into liquid nitrogen and stored for one week. Whereas in the toxicity test group the ovaries were exposed to the cryoprotectant EGFS40 and warming solution procedure without using liquid nitrogen. Then we studied the morphology of ovarian follicles by means of light and electron microscopes.
    Result
    No significant differences were observed between the groups in regard to the percentages of primordial and primary follicles with normal morphology. But the percentages of normal preantral follicles in the vitrified group using straw were significantly lower than those of other groups. Ultrastructural studies showed signs of degeneration and nuclear shrinkage in follicular cells in some of the preantral follicles in vitrified group using straw.
    Conclusion
    Vitrification of ovarian tissue using cryolock is more effective for preserveration of the normal morphology of ovarian tissue, compared to vitrification by using straw.
    Keywords: Vitrification, Ovarian tissue, Straw, Cryolock
  • Dr Parvaneh Taymoori *, Sogand Habibi Pages 103-115
    Background And Aim
    In Iran like other developing countries, age of breast cancer is lower, in comparison to the developed countries. The purpose of this study was to investigate the relationship of mammography behavior with demographic factors and health belief model constructs to perform mammography behavior and also to assess the predictive power of this model.
    Methods
    In this cross-sectional study we selected 593 non lactating and non-pregnant women of 40 years of age and older without breast cancer by random clustered sampling method. Demographic data, history of previous mammography and data about HBM (perceived susceptibility, severity, self-efficacy, health motivation, benefits, and barriers) were collected by using self-report questionnaires. SPSS and LISREL software were used for data analysis.
    Results
    Following perceived susceptibility (r=0.48) and perceived barriers, (r=0.17), self-efficacy showed the highest correlation (r=0.61) with mammogram performance (p<0.001). Breast problem, marital status, family history of breast cancer had significant effects on mammography performance. Self-efficacy (regression coefficient=0.86) and perceived susceptibility (regression coefficient=0.65) had the most direct effect on mammography (p<0.01-0.001).
    Conclusion
    High power exponent of the variance in mammography behavior shows efficacy of HBM as a theoretical framework for studying the behavior of mammography. Low rate of mammogram performance indicates the need for intervention programs aimed at increasing mammography behavior.
    Keywords: Breast cancer, Health belief model, Mammography, Structural equation model
  • Dr Farhad Naleini, Dr Soghra Pormehr *, Jamal Hoseini Pages 116-122
    Background And Aim
    Gastroesophageal Reflux (GER) is defined as the return of gastric contents into the esophagus or oropharynx without effort which is a common problem in the children. Ultrasound is a sensitive and accurate method for evaluation of reflux. The aim of this study was to compare the abdominal esophagus length between the children below 2 years of age with gastroesophageal reflux and children of the same age without gastroesophageal reflux.
    Material And Method
    This was a case-control study and included 100 children less than 2 years of age. The children were allocated to two groups, 50 children without GER and sonographic evidence as control group and 50 with GER confirmed by sonographic or barium swallow under fluoroscopy as our case group. The length of the abdominal esophagus was measured according to the protocol. Using SPSS 21 software, data were analyzed by statistical tests.
    Result
    The average length of the abdominal esophagus in the patients with GER and those without GER were 19.46±4.54 and 26.23±5.01 respectively. There was a significant difference between the two groups in regard to the length of abdominal esophagus.
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that the length of the abdominal esophagus is shorter in the children under 2 years of age with gastroesophageal reflux compared to those without gastroesophageal reflux. Therefore, measurement of abdominal esophagus length by ultrasound can be a useful parameter in children with gastroesophageal reflux.
    Keywords: Gastroesophageal reflux_Abdominal esophagus length_Children below 2 years old_Ultrasound
  • Sadegh Khodaveisi *, Esmaeil Ghahremani, Pari Abdolahi, Shiva Soori, Saman Moradzadeh, Abdollah Shamdi, Faezeh Mohammadi, Neda Kiasat Pages 123-129
    Background And Aim
    Damp environments with suitable temperature such as swimming pools and public baths produce appropriate conditions for growth and spread of fungi. Investigation of opportunistic and pathogenic fungi in these places can be helpful for elimination or reduction of the rate of potential fungal infections. This study was performed to find fungal contamination in the student hostels in Kurdistan University of Medical Sciences.
    Materials And Method
    Samples were collected from the walls and floors of the bathrooms and were cultured in Sabouraud dextrose agar medium containing chloramphenicol (SC), and Sabouraud dextrose agar medium containing chloramphenicol and cyclohexamide (SCC). All cultures were incubated at 28 C, and were observed weekly for fungal growth. All fungal isolates were identified by macroscopic and microscopic examination.
    Result
    A total of 256 samples were collected.196samples (56/76%) were positivefor fungal growth. The most common fungi were: Cladosporium spp. (28.9%), Exophialla spp. (23.3%), and Rodutorella spp. (13.2%). Also Trichophitonmentagrophytes and Microsporumgypseum were isolated from baths samples.
    Conclusion
    For prevention of mycotic infections, effective preventive measures such as use of private or disposable slippers and adequate cleaning of the bathrooms after taking bath can be beneficial.
    Keywords: Baths, Fungal, Contamination, Student hostel
  • Maryam Moradi Nasab, Dr Mohammad Ali Hossein Pour Feizi *, Reyhaneh Ravanbakhsh Gavgani, Dr Naser Pouladi, Aeeda Sedaie Bonab, Parvin Azarfam, Dr Vahid Montazeri, Dr Ashraf Fakhrjoo Pages 130-140
    Background And Aim
    The TP63 gene, as the oldest homologue of TP53, encodes two main N-terminal variants by different promoters: the trans-activating variant, TAp63 with tumor suppressor activity and the amino terminal truncated variant, ΔNp63 with oncogenic activity. As the result of the deletion of exon 4 in each of the variants, two further N-terminal variants have been reported for p63 in the last decade: d4TAp63 and ΔNp73L, but the exact function of these variants have not been determined in normal and tumoral cells. In this study we evaluated the expression pattern of p63 variants and usefulness of d4TAp63 and ΔNp73L as potential diagnostic molecular markers in breast cancer.
    Materials And Methods
    In this study 30 tumoral and 20 non tumoral samples of marginal tissues were studied by use of Semi-quantitative Reverse Transcriptase-nested PCR (RT-nPCR) method. SPSS16 software was used for data analysis.
    Results
    In all cases with expression of TAp63 and ΔNp63 variants, d4TAp63 and ΔNp73L variants were always expressed with their long variants simultaneously. In tumoral and marginal samples ΔNp73L mean expression level was significantly higher than the mean expression level of d4TAP63 (P = 0.009&P=0.008 respectively). ΔNp63 expression levels in tumoral and marginal samples were also higher than those of TAp63, which had a statistically significant difference in tumoral samples (P=0.03), but no significant difference was detected in marginal samples (P = 0.11).
    Conclusion
    The results indicated dominant negative inhibitory activity of ΔNp63 and its potential role as an oncogene in breast cancer. ΔNp73L variant compared to d4TAp63, in tumoral and non tumoral breast tissues can act as dominant negative variant. Both variants (ΔNp73L and d4TAp63) with similar expression patterns to their respective longer variants (ΔNp63 and TAp63) and simultaneous expression with their variants are likely to be involved in strengthening the tumor suppressor activity in normal and tumoral breast cells. On the other hand, according to the expression patterns of ΔNp73L and d4TAp63 variants, they cannot be considered as molecular markers in the diagnosis of breast tumors.
    Keywords: Expression, TP63 gene, Breast cancer, Molecular markers, d4TAp63 variants, ?Np73L variants
  • Unes Hamesadeghi, Farhood Najafi, Hiva Daraei, Esmaeil Ghahremani, Raoof Rahmani, Fardin Gharibi, Dr Afshin Maleki * Pages 141-152
    Background And Aim
    Organic dyes are the major pollutants produced in many industries and have different adverse effects on water resources. The aim of this study was to synthesize a novel adsorbent with high adsorption capacity and evaluate its efficiency in removing organic dyes from aqueous solutions in a batch system.
    Material And Methods
    This study was an applied research in which carbon nanotube composite-dendrimer was synthesized and its chemical properties was evaluated by fourier transform infrared spectroscopy. Acid blue 1 dye was selected as a model to evaluate the decolorization capacity of the adsorbent. The effects of the parameters influencing the adsorption process such as initial dye concentration, adsorbent dose, pH and the effect of inorganic salts were also studied. Longmuir and Freundlich isotherm models and pseudo first order and pseudo-second-order kinetic models were used for data evaluation.
    Result
    In this study removal of acid black 1 dye by carbon nanotube-dendrimer composite followed the Longmuir and Freundlich isotherm and pseudo-second-order kinetic models. We also found that the synthesized adsorbent had a maximum adsorbent capacity equal to 690 mg/g, when the concentration of dye was 100 mg/l.
    Conclusion
    We concluded that carbon nanotube composites – dendrimer can be used as an effective adsorbent for removal of dyes form colored effluents.
    Keywords: Dye, Adsorption, Carbon nanotube, Dendrimer