فهرست مطالب

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 76، خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیمین قینی، محمود قاسمی، طاهره حاتمی*، منصور رضایی صفحات 1-7
    هدف
    کتواسیدوز دیابتی (DKA) نتیجه نهایی اختلالات متابولیک ناشی از کمبود شدید هورمون انسولین یا اثرات انسولین است. در این مطالعه رابطه بین سطح سرمی 25 هیدورکسی ویتامین 3 Dو سطح اسید-باز در کودکان مبتلاء به T1DM بررسی می شود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مورد- شاهد است. جمعیت مورد مطالعه شامل دو گروه از کودکان مبتلا به دیابت نوع یک با تظاهر DKA و بدون تظاهر DKA (گروه کنترل) مراجعه کننده به بیمارستان محمد کرمانشاهی طی سال 1392 می باشد. در هر دو گروه پنج میلی لیتر خون لخته جهت تعیین سطح سرمی 25 هیدروکسی ویتامین 3 Dگرفته شده و همچنین آزمایش ABG جهت بررسی سطح سرمی بیکربنات و PH انجام شد. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری و نرم افزار SPSS ویرایش 21 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    بین سن و میزان ویتامین 3D در دو گروه بدون تظاهر DKA و با تظاهر DKA تفاوت معناداری وجود دارد (05/0P<). از کودکانی که میزان اسیدوز آنها در سطح شدید بود، 20 نفر (2/95 درصد) دچار کمبود ویتامین 3D بودند و 1 نفر (8/4 درصد) میزان ویتامین 3D آنها ناکافی بود. بنابراین، بین کتواسیدوز و سطح ویتامین 3D ارتباط معناداری وجود دارد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، کودکانی که میزان اسیدوز آنها در سطح شدید قرار دارد، بیشتر دچار کمبود ویتامین 3D می شوند. بنابراین، ارائه تجویز به موقع مکمل ویتامین 3D به منظور کاهش خطر ابتلاء به دیابت نوع یک، می تواند مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: ویتامین 3D، کتواسیدوز دیابتی، دیابت نوع یک _
  • سارا حیدری، کامبیز حسن زاده، محمد رامان مولودی، اسماعیل ایزدپناه* صفحات 8-14
    زمینه و هدف
    مکانیسمهای دقیق وابستگی به اپیوئیدها و سندرم قطع مصرف هنوز بطور کامل شناخته نشده اند. از دیر باز مطالعات زیادی در رابطه با عواملی که بتوانند علایم قطع مصرف را کاهش دهند و خود منجر به وابستگی نشوند، صورت گرفته است. دارچین یک داروی گیاهی است که برای بهبود اختلالات تنفسی، مشکلات گوارشی، آرتریت، دیسمنوره و درد گلو مورد استفاده قرار گرفته است. این عامل گیاهی به عنوان آرام بخش در طب سنتی چین و هند استفاده می شود. هدف از این مطالعه شناخت اثر عصاره هیدروالکلی دارچین بر علایم قطع مصرف مرفین در موش صحرایی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در محدوده وزنی 275-225 گرم بطور تصادفی در 5 گروه 8 تایی وارد مطالعه شدند. به منظور القای وابستگی، از روش تزریق زیر جلدی دوزهای فزاینده مرفین در یک دوره 13 روزه استفاده شد. در روز سیزدهم نیم ساعت بعد از آخرین دوز تزریق مرفین، به گروه کنترل، سالین (ml/kg 1) و به 3 گروه درمانی به ترتیب عصاره هیدروالکلی دارچین در دوزهای mg/kg 50، 100 و 200 به صورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از نیم ساعت، به همه گروه ها نالوکسان (mg/kg، ip 4) تزریق و به مدت 60 دقیقه علایم قطع مصرف شامل (پرش، ایستادن روی پاها، تیمار کردن آلت تناسلی، کشیدن شکم روی زمین و حرکات شبیه سگ خیس) ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که دارچین در دوز mg/kg50، 100 و 200 در مقایسه با گروه کنترل دریافت کننده مرفین، بطور معنی داری رفتار تیمار ناحیه تناسلی را کاهش داد. همچنین این عصاره در تمامی دوزهای بکار رفته، توانست علایم تام سندرم ترک را در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، عصاره هیدروالکلی دارچین در کاهش علایم قطع مصرف مرفین موثر بوده است.
    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی دارچین، مرفین، علایم قطع مصرف
  • فرزانه سادات میرفخار، سید مسعود حسینی، سید رضا محبی*، پدرام عظیم زاده، مهسا خوان یغما، محمدرضا زالی صفحات 15-23
    زمینه و هدف. نتیجه عفونت با ویروس هپاتیت B (HBV) در افراد مختلف متفاوت است. به نظر می رسد که آسیب های کبدی در عفونت مزمن هپاتیت B بیشتر به دلیل تلاش پاسخ ایمنی میزبان جهت کنترل عفونت می باشد. مطالعات مختلف شواهدی مبنی بر ارتباط بین پلی مورفیسم های تک نوکلئوتیدی ژن های اینترلوکین و استعداد ابتلاء به بیماری های عفونی را ارائه نموده اند. هدف از این مطالعه بررسی پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (1518108rs) ژن اینترلوکین 20 از نظر فراوانی ژنوتیپی و آللی و ارتباط آن با نتیجه عفونت هپاتیت B می باشد.
    روش بررسی
    پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی موقعیت 1518108 rsژن اینترلوکین 20 در افراد مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B و افراد سالم به عنوان گروه شاهد بررسی گردید. از 134 بیمار هپاتیت B که آزمون الایزای آنها مثبت شده بود به همراه 119 نفر شاهد سالم، نمونه خون جمع آوری شد. با استفاده از روش PCR-RFLP و مطالعه موردی- شاهدی، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی مورد نظر برای تفاوت در فراوانی آللی و ژنوتیپی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    ژنوتیپ CT با درصد بالاتری در گروه افراد مبتلا به عفونت مزمن هپاتیت B مشاهده شد. با این حال این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود (856/0P=). فراوانی ژنوتیپی و آللی در هر 2 گروه بررسی و مقایسه شد و تفاوت معنی داری در فراوانی پلی مرفیسم 1518108 rsژن اینترلوکین20 در بین گروه بیماران مزمن و شاهد سالم نه در سطح ژنوتیپ (827/0P=) و نه در سطح آللی یافت نشد (784/0P=).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از عدم همبستگی بین پلی مورفیسم 1518108 rsژن اینترلوکین 20 و عفونت با HBV و یا پیشرفت بیماری به سمت مزمن شدن می باشد و این که این پلی مورفیسم را نمی توان به عنوان یک عامل ژنتیکی مرتبط با نتیجه عفونت با HBV در نظر گرفت. به نظر می رسد فاکتورهای ژنتیکی دیگری غیر از اینترلوکین 20 یا پلی مرفیسم های دیگر این ژن، در فرآیند پاک سازی و جلوگیری از عفونت مزمن هپاتیت B نقش دارند.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، اینترلوکین 20، ویروس هپاتیت B
  • هاشم کازرانی*، علی ابراهیمی، بهزاد حاجیمرادی، لاله یعقوب پور صفحات 24-31
    زمینه و هدف
    امروزه شایعترین علت مرگ در جهان ناشی از بیمارهای قلبی- عروقی است به غیر از فاکتورهای خطر شناخته شده ممکن است عوامل دیگری هم در بروز این بیماری ها دخیل باشند. مطالعات مختلف ارتباط بین آلوپسی آندروژنتیک با بیماری عروق کرونر را مطرح کرده اند که یک دلیل توجیه کننده آن افزایش سطوح هورمون های آندروژنتیک است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ارتباط آلوپسی آندروژنتیک با بیماری عروق کرونر در مردان زیر 50 سال طراحی شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت مورد- شاهدی، از بین بیمارانی که جهت تست ورزش به درمانگاه بیمارستان قلب و عروق امام علی (ع) کرمانشاه ارجاع شده بودند، به اجرا درآمد. 120 مرد با تست ورزش مثبت در گروه مورد و 130 مرد با تست ورزش منفی در گروه شاهد قرار گرفتند. از بیماران ارزیابی کامل در مورد ریسک فاکتورهای کرونری اخذ شد، سپس الگوی آلوپسی بر اساس معیار همیلتون ارزیابی شد. کلیه داده ها در پرسشنامه درج گردید و برای آنالیز آنها از نرم افزار SPSS نگارش 16 استفاده شد. برای مقایسه میانگین ها از آزمونهای U- manwithney، Kruskulwalis و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه بین آلوپسی آندروژنتیک و تست ورزش مثبت رابطه مستقیم معنی دار بدست آمد)04/0=(P، در بیماران با آلوپسی (بخصوص ورتکس) میزان مثبت شدن تست ورزش در حدود 5/1 برابر افراد با پترن موی نرمال بود، همچنین در این مطالعه رابطه معنی داری بین آلوپسی آندروژنتیک بافشار خون سیستولیک، کلسترول توتال،LDL و سطح بالاتر تستوسترون آزاد خون وجود داشت (045/0=(P.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده آلوپسی ورتکس احتمالا از طریق افزایش تستوسترون خون باعث تشدید روند آترواسکلروز و ایجاد بیماری عروق کرونر می شود. این پدیده در حضور همزمان پرفشاری سیستولیک خون و هیپرکلسترولمی تشدید می یابد. لذا شایسته است مردان بالغ با آلوپسی زودرس از نظر بروز بیماری عروق کرونر و کنترل ریسک فاکتورهای قلبی تحت مراقبت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آلوپسی، آندروژنتیک، بیماری عروق کرونر، تست ورزش
  • فاطمه سالاری عسکر، مهرداد عنبریان*، علی احسان صالح، منصور صاحب الزمانی صفحات 32-39
    زمینه و هدف
    افزایش غیر طبیعی سطح مقطع بخش انتهایی عضله پهن داخلی بدون افزایش در سطح مقطع پهن خارجی با افزایش ریسک آسیب های غضروف کشکک و افزایش در حجم استخوان کشکک همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرینات اختصاصی عضله پهن داخلی بر روی سطح مقطع عرضی دو عضله پهن داخلی و پهن خارجی بود.
    روش بررسی
    24 زن دارای درد کشککی-رانی در این مطالعه تجربی شرکت کردند. آزمودنی ها بطور تصادفی در دو گروه مساوی کنترل (میانگین سنی: 1/2±0/24) و مداخله (میانگین سنی: 6/2±1/24) قرار گرفتند. تمرینات به مدت 8 هفته و 3 روز در هفته توسط گروه تمرین انجام شد. تمرینات شامل حرکت پرس پا در 45 درجه انتهایی فلکشن/اکستنشن زانو همراه با آداکشن بیشینه ران بود. سطح مقطع عرضی دو عضله پهن داخلی و پهن خارجی قبل و بعد از دوره تمرینی در محل 5/37 میلی متر بالاتر از محل اتصال تاندون کشککی به کشکک در دو گروه با استفاده از اولتراسونوگرافی اندازه گیری شد. آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل جهت تحلیل آماری مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    سطح مقطع عرضی هر دو عضله پهن داخلی (03/0=p) و پهن خارجی(01/0=p) بعد از دوره تمرینی در گروه تمرینی به طور معناداری افزایش پیدا کرد. افزایش سطح مقطع عضله پهن داخلی نسبت به پهن خارجی بیشتر بود، اما به لحاظ آماری معنادار نبود (128/0=P). گروه کنترل هیچگونه اختلاف معناداری را نشان نداد(05/0
    کلیدواژگان: سندرم درد کشککی، رانی، سطح مقطع عرضی، عضله پهن داخلی، عضله پهن خارجی _
  • ستار رضایی، علی کاظمی کریانی، اسماعیل قهرمانی* صفحات 40-50
    زمینه و هدف
    یکی از فاکتورهای اصلی توسعه در هر کشوری، ارتقاء سطح سلامت در نتیجه توزیع عادلانه و دسترسی مناسب همه ی افراد به منابع بخش بهداشت و درمان می باشد. هدف این مطالعه شناخت وضعیت توسعه یافتگی و درجه برخورداری به خدمات بهداشت و درمان در شهرستانهای استان کردستان با استفاده از دو روش موریس و تاکسونومی عددی می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی همه شهرستانهای استان کردستان (10 شهرستان) در سال 1390 از نظر شاخص های بهداشت و درمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز در مورد 23 شاخص انتخابی بخش سلامت از سالنامه آماری استان کردستان در سال 1390 بدست آمد. همچنین برای سنجش وضعیت برخورداری از دو روش موریس و تاکسونومی عددی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان ضریب توسعه یافتگی بر اساس مدل تاکسونومی عددی بین 877/0و 489/0 و بر اساس مدل موریس 278/0 و 753/0 متغیر بود. بر اساس هر دو روش موریس و تاکسونومی عددی شهرستان سنندج توسعه یافته ترین، شهرستان های بانه، مریوان، بیجار، قروه، دهگلان، سقز، دیواندره و کامیاران در حال توسعه و شهرستان سروآباد محروم ترین شهرستان از نظر توسعه یافتگی بخش بهداشت و درمان می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که شکاف زیادی در دسترسی به منابع بخش بهداشت و درمان بین شهرستانهای استان کردستان وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می شود در تخصیص منابع و بودجه به وضعیت توسعه یافتگی هر شهرستان در راستای افزایش عدالت در توزیع منابع بخش سلامت توجه شود.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، بهداشت و درمان، دسترسی، تاکسونومی عددی، موریس
  • علی عمارلویی، احمد جنیدی جعفری*، حسن اصیلیان مهابادی، خیرالله اسدالهی صفحات 51-61
    مقدمه
    در سال های اخیر افزایش طوفان های گرد و غبار با منشا کشور های همسایه غربی ایران و نفوذ آنها به شهر های غربی و جنوب غرب و حتی نواحی مرکزی ایران باعث نگرانی هایی در خصوص مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی شده است. هدف از این مطالعه کمی سازی اثرات بهداشتی حاد و برآورد مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی- عروقی و تنفسی منتسب به ریزگردها در شهر ایلام با استفاده از روش توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه غلظت 10PM، 5/2PM و 1PM از اسفند 1391 به مدت یک سال اندازه گیری شد. سنجش با استفاده از دستگاه گریم مدل 108/1 انجام شد. اطلاعات جوی از اداره کل هواشناسی بدست آمد. برای کمی سازی پیامدهای بهداشتی منتسب به ذرات 10PM در شهر ایلام از نرم افزار ارزیابی پیامدهای بهداشتی آلودگی هوا (Air Q 2.2.3) استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از مدل مورد نظر تعداد موارد اضافه شده کل مرگ، مرگ ناشی از بیماری های قلبی- عروقی و تنفسی و پذیرش بیمارستانی به دلیل بیماری های قلبی- عروقی و تنفسی منتسب به 10PM موجود در هوای شهر ایلام در طول دوره مطالعه به ترتیب 2/69، 5/42، 3/12، 3/80 و 7/208 نفر برآورد شد. همچنین نتایج نشان داد که موارد اضافی پیامدهای بهداشتی منتسب به 10PM در غلظت های بیشتر از 3g/mμ 100 سیر افزایشی بیشتری را پیدا نموده و در غلظت های بیشتر از 3g/mμ 200 این روند افزایشی شدت بیشتری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    مقادیر پیامدهای بهداشتی برآورد شده منتسب به 10PM ناشی از طوفان های گرد و غبار در این مطالعه لزوم انجام اقدامات فوری برای رفع مشکل ریزگردها و همچنین آموزش و انجام اقدامات فردی مقابله با این پدیده را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ایلام، ریزگردها، 10PM، نرم افزار Air Q، ارزیابی پیامدهای بهداشتی
  • کامران مشفقی، امیر الماسی حشیانی*، احمد خسروی، عادله مبارک آبادی صفحات 62-69
    مقدمه
    لوسمی در بین کودکان شایع ترین سرطان می باشد و می تواند به عنوان یک مشکل بهداشتی در کودکان مطرح باشد. هدف این مطالعه آنالیز بقای بیماران مبتلا به لوسمی و تعیین عوامل موثر بر آن در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امیر کبیر شهر اراک بین سال های 1385 تا 1390 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیل بقا، 72 بیمار مبتلا به لوسمی وارد مطالعه شد و سپس متغیرهای مورد نیاز برای مطالعه جمع آوری گردید و وضعیت بقای این بیماران پیگیری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های کاپلان مایر، لگاریتم رتبه ای و مدل مخاطرات تناسبی کاکس با استفاده از نرم افزار Stata تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین زمان پیگیری افراد 54/14 ماه (یک ماه تا 53 ماه) بود. که بر اساس این مدت زمان پیگیری میزان مرگ و میر ناشی از لوسمی در بین اطفال 1/11 مورد (95 درصد حدود اطمینان 08/20-16/6) در 1000 شخص ماه بدست آمد. میزان بقا 1، 2، 3 و 4 ساله لوسمی به ترتیب برابر با 87/0، 79/0، 70/0 و 70/0 درصد به دست آمد. در مدل مخاطرات تناسبی کاکس تنها سن اثر معنی داری روی بقا نشان داد.
    نتیجه گیری
    میزان بقا 4 ساله لوسمی 70/0 درصد به دست آمد و متغیر سن به عنوان یکی از مهمترین پیشگو کننده های میزان بقا در بیماران مبتلا به لوسمی شناخته شد.
    کلیدواژگان: میزان بقا، لوسمی، اطفال، کاپلان مایر، مدل مخاطرات تناسبی کاکس
  • عبدالرضا کاظمی*، رسول اسلامی، مسعود قائد علی، مختار قنبرزاده صفحات 70-77
    زمینه و هدف
    لپتین پلی پپتیدی است که با تغییرات وزن بدن و مصرف انرژی مرتبط است و تحت تاثیر تمرینات ورزشی قرار می-گیرد. هدف از پژوهش حاضر شناخت اثر 6 هفته تمرین کم حجم تناوبی شدید بر غلظت سرمی لپتین، گلوکز و درصد چربی بدن کشتی گیران جوان بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی 20 کشتی گیر جوان به دو گروه تجربی (10n=) و کنترل (10n=) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت 6 هفته (3 جلسه در هفته) تمرین تناوبی شدید را که شامل 3 ست پروتکل رست (6 وهله 35 متر با 10 ثانیه استراحت بین هر وهله) با 4 دقیقه استراحت بین هر ست در هفته ای اول و به گونه فزاینده تا هفته چهارم هر هفته یک ست اضافه می شد، اجرا کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 6 هفته تمرین تناوبی شدید منجر به تغییر معناداری در سطوح لپتین و درصد چربی بدن کشتی گیران نمی شود (05/0 < P). اما گلوکز پلاسما در نتیجه این تمرینات کاهش معناداری نشان داد (05/0 > P). علاوه بر این، درصد چربی بدن پس از یک دوره تمرین تناوبی شدید هر چند کاهش یافت اما تغییرات معنی دار نبود (238/0 = P). علاوه براین، نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد یک جلسه تمرین تناوبی شدید در سه زمان مختلف (قبل، بلافاصله بعد و 90 دقیقه پس از یک جلسه تمرین) قبل و پس از 6هفته تمرین تناوبی شدید به صورت معنی دار سطوح لپتین سرمی را تحت تاثیر قرار نمی دهد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که عدم تغییر معنی دار میزان لپیتن سرمی پس از یک دوره تمرین تناوبی شدید کم حجم، به خاطر عدم تغییر در درصد چربی بدن و کافی نبودن حجم تمرین در کشتی گیران جوان می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، لپتین، گلوکز، درصد چربی بدن، کشتی گیران جوان
  • محمد مهدی سلطان دلال*، مریم شجاعی زینجناب، فاطمه هدایتی راد صفحات 78-84
    زمینه و هدف
    سبزیجات یکی از مواد اصلی سبد غذایی محسوب می شوند و مصرف آن ها رو به افزایش است. از طرفی بیماری ها و طغیان های ایجاد شده توسط این گروه از مواد غذایی نیز روند افزایشی پیدا کرده است. لیستریا یکی از باکتری هایی است که در طغیانهای غذایی با منشاء سبزی و سالاد گزارش شده است. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت فراوانی لیستریا در سبزی و سالاد مصرفی شهر تهران بوده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی طی 6 ماه از اردیبهشت الی مهر سال 1392، 100 نمونه از انواع مختلف سالاد از رستورانها و 100 نمونه از 10 نوع سبزی مختلف از سطح شهر جمع آوری گردید. نمونه ها بر اساس روش پیشنهادی FDA مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 48 جدایه (24%) لیستریا با آزمایشات فنوتیپی شناسایی شد که از این تعداد 15 جدایه (5/7%) مربوط به سالاد های رستوران ها و اغذیه فروشی هاو 33 جدایه (5/16%) نیز مربوط به نمونه های سبزیجات بود.تنها 1 سویه (5/0%) از گونه لیستریا مونوسایتوژنز از سبزی خوردن بدست آمد و بقیه متعلق به سایر گونه های لیستریا بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که خوردن سبزیجات خام یکی از راه های واقعی انتقال لیستریا می باشد و توجه بیشتر در امر آموزش به منظور پیشگیری از مصرف سبزیجات خام و نشسته را می طلبد.
    کلیدواژگان: لیستریا، سبزیجات، سالاد، طغیان _
  • بررسی آزمونهای غربالگری نقص های عصبی عضلانی موثر در آسیب غیربرخوردی لیگامان صلیبی قدامی) مقاله مروری)
    هیمن محمدی*، حسن دانشمندی، محمدحسین علیزاده، علی شمس ماجلان صفحات 85-105
    مقدمه
    پارگی لیگامان صلیبی قدامی، علاوه بر هزینه درمانی زیاد، موجب از دست دادن مشارکت ورزشی، آسیب های ثانویه و مشکلات روحی ورزشکارن می گردد و پیشگیری از آن در اولویت کاری محققان قرار گرفته است. هدف از این تحقیق مروری بر آزمون های غربالگری نقص های عصبی عضلانی موثر در آسیب غیر برخوردی لیگامان صلیبی قدامی می باشد.
    روش بررسی
    جستجوی مقالات مرتبط در سایت های تخصصی PubMed Medline و Science Direct با محدوده پوشش مقالات در زمینه های «آزمون غربالگری»، «نقص عصبی عضلانی» و «آسیب غیربرخوردی ACL» در دو دهه اخیر بود.
    نتایج
    آزمون های جهش، دارای اعتبار بالایی هستند و ارتباط معنی داری بین شاخص تقارن اندام ها و گشتاور ایزوکنتیکی اکستنسور زانو وجود دارد. آزمون های تعادلی ایستا و پویا دارای روایی و پایایی بالایی بوده و نتایج این آزمون ها با آسیب ACL ارتباط دارد. هر دو آزمون اسکات جفت پا و تک پا، اعتبار بالایی داشته و جهت ارزیابی ضعف کنترل عصبی عضلانی، کنترل تنه، انعطاف پذیری پویا، قدرت ران و تعادل استفاده می شوند. آزمون تعدیل شده سیستم امتیازدهی خطای فرود جهت شناسایی الگوهای حرکتی مرتبط با افزایش خطر بروز آسیب غیربرخوردی ACL استفاده می شود. آزمون غربالگری ویدیوئی فرود پرش در صفحه فرونتال و جهت ارزیابی راستای ولگوس زانو و آزمون پرش تاک جهت شناسایی شایع ترین نقص های عصبی عضلانی مرتبط با مکانیسم های زیربنایی آسیب ACL، استفاده می شوند.
    نتیجه گیری
    آشنایی با آزمون های غربالگری معتبر و مرتبط با آسیب غیر برخوردی ACL، به محققان پیشگیری از آسیب در انتخاب آزمون مناسب، جهت شناسایی افراد دارای نقص های عصبی عضلانی ویژه و مستعد آسیب ACL کمک می نماید و پژوهشگران می توانند برنامه های تمرینات اصلاحی تخصصی تر ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: آزمون غربالگری، نقص عصبی عضلانی، آسیب غیربرخوردی لیگامان صلیبی قدامی
  • موسی شیرمحمدی، کریم ناصری، سید آروین برزنجی* صفحات 106-111
    مقدمه
    سندرم ولف- پارکینسون- وایت، یک اختلال قلبی غیر شایع می باشد که به علت وجود یک مسیر نابجا بین دهلیز و بطن ایجاد می شود. بعلت عوارض کشنده ای چون تاکی کاردی فوق بطنی حمله ای و فیبریلاسیون دهلیزی، این سندرم به عنوان یک چالش برای متخصصین بیهوشی باقی مانده است.
    معرفی مورد: ما یک مورد سندرم ولف- پارکینسون- وایت را که جهت انجام عمل جراحی سزارین الکتیو برنامه ریزی شده بود و با موفقیت تحت بیهوشی عمومی قرار گرفت گزارش میکنیم. اداره ی این بیمار حاوی نکات مهم و قابل ملاحظه ای جهت یادآوری مدیریت بیهوشی در بیماران با سندرم ولف- پارکینسون- وایت می باشد.
    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، سندرم ولف، پارکینسون، وایت، اختلالات قلبی
|
  • Dr Simin Gheini, Dr Mahmood Ghasemi, Dr Tahereh Hatami *, Dr Mansour Rezaie Pages 1-7
    Background And Aim
    Diabetic ketoacidosis (DKA) is the end result of metabolic disorders. It is caused by severe insulin hormone deficiency or effects of insulin. This study aimed at evaluating the association between ketoacidosis and vitamin D3 levels in children with type 1 diabetes.
    Material And Methods
    This was a case-control study. Study population consisted of children with type 1 diabetes referring to Mohammad Kermanshahi Hospital in 2013.The patients were assigned to control and intervention groups. Intervention group had type 1 diabetes with DKA, and control group had type I diabetes without DKA. In both groups five milliliters of blood was taken from every patient to determine 25-Hydroxyvitamin D3serum levels. Also, ABG test was performed to evaluate serum bicarbonate and PH level. Using SPSS version 21, data were analyzed by statistical tests.
    Results
    There was a significant difference between age and vitamin D3 levels in both groups (with DKA and without DKA)(P<0.05). In children with severe acidosis, 20 (95.2%) had vitamin D3 deficiency and one (4.8%) patient had insufficient level of vitamin D3. Consequently, we found a significant relationship between the level of vitamin D3 and ketoacidosis in the children with type I diabetes (P<0.05).
    Conclusion
    Children with severe ketoacidosis were more prone to develop vitamin D3 deficiency. Therefore, timely administration of vitamin D3 can reduce the risk of type 1 diabetes.
    Keywords: Ketoacidosis_Vitamin D3_Type I diabetes.
  • Sara Haydari, Dr Kambiz Hassanzadeh, Dr Mohammad Raman Moloudi, Dr Esmael Izadpanah * Pages 8-14
    Background And Aim
    The exact mechanisms of morphine dependence and withdrawal syndrome remain unclear. Many studies have been performed to find agents with minimal dependency side effects for prevention of withdrawal symptoms. Cinnamomum is a herbal medicine that has been used for respiratory disorders, digestive problems, arthritis, dysmenorrhea, and sore throat. Cinnamomum has been used as an alternative traditional treatment for sedative agents in China and India. This study aimed at investigating the effect of hydroalcoholic extract of cinnamomum on morphine withdrawal symptoms in the male rats.
    Material And Methods
    Adult mal Wistar rats weighting 225 -275 g were randomly selected and divided into 5 groups (8 rats per group). In order to induce dependency, additive doses of morphine were injected subcutaneously for 13 days. On the day 13, 30 minutes after the last dose of morphine, control group received saline ip (1 ml/kg: control) and 3 treatment groups received hydroalcoholic extracts of Cinnamomum (50, 100, 200 mg/kg respectively) intraperitoneally. Thirty minutes later,all groups received naloxone injection (4 mg/kg, ip) and withdrawal symptoms including: jumping, rearing, genital grooming, abdominal writhing, and wet dog shake were recorded for 60 minutes.
    Results
    Our results showed that hydroalcoholic extract of Cinnamomum at doses of 50, 100and 200 mg/kg decreased genital grooming. In addition,all doses of the extract of Cinnamomum decreased the total withdrawal scores signficantly.
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of Cinnamomum was effective in reducing the symptoms of morphine withdrawal.
    Keywords: Hydroalcoholic Extract of Cinnamomum, Morphine, Withdrawal symptoms.
  • Farzaneh Sadat Mirfakhar, Dr Seyed Masoud Hosseini, Dr Seyed Reza Mohebbi *, Pedram Azimzadeh, Mahsa Khanyaghma, Dr Mohammad Reza Zali Pages 15-23
    Background And Aim
    The outcome of Hepatitis B virus (HBV) infection is variable in different individuals. Liver injuries in chronic HBV infection appear to be mostly due to the host’s immune response to control the infection. Various studies have provided evidence for an association between single nucleotide polymorphisms (SNPs) within interleukin genes and susceptibility to infectious diseases. The aim of this study was to examine IL-20 gene SNP (rs1518108) in regard to genotype and allele frequencies and its association with HBV outcome.
    Material And Methods
    The SNP at position rs1518108 of IL-20 gene was analyzed in the patients with chronic HBV infection and healthy volunteers as control group. Blood samples were collected from 134 ELISA positive hepatitis B patients as well as 119 healthy controls. Evaluation of SNP was performed to find differences in allele and genotype frequencies by PCR-RFLP method in this case-control study.
    Results
    Results showed a slightly higher CT genotype among the patients but the difference was not statistically significant (P=0.856). Genotype and allele frequencies were found in both groups and no significant difference was observed in the frequency of interleukin-20 gene polymorphism (rs1518108) between chronic HBV patients and healthy subjects in relation to genotype (P=0.827) and allele (P=0.784) frequencies.
    Conclusion
    The results suggested that there is no correlation between interleukin-20 (rs1518108) polymorphism with HBV infection or disease progression. Polymorphism could not be regarded as a host genetic factor associated with the HBV infection outcome. Genetic factors other than interleukin-20 or other polymorphisms of this gene, seem to be involved in the process of viral clearance and prevention of chronic hepatitis B.
    Keywords: Single nucleotide polymorphism_Interleukin_20_Hepatitis B virus
  • Dr Hashem Kazerani *, Dr Ali Ebrahimi, Dr Behzad Hajimoradi, Dr Laleh Iaghoubpour Pages 24-31
    Background And Aim
    Coronary heart disease (CHD) is the main cause of death in all countries. In addition to the known risk factors, other causes may be related to this disease. The association of CHD with androgenetic alopecia (AGA) has been a subject of discussion which can be explained on the grounds that testosterone level increases in androgenetic alopecia. The aim of this study was to assess this correlation in the men less than 50 years of age.
    Material And Methods
    This case-control study included 250 men less than 50 years of age, who had referred to Imam Ali Hospital in Kermanshah for evaluation of chest pain and exercise test (EST). The participants were divided into two groups: 120 men with positive EST in the case group and 130 men with negative EST in the control group. The history, clinical, and paraclinical information were obtained and recorded in questionnaires. Pattern of alopecia was assessed based on Hamilton baldness scale by a dermatologist. Using SPSS version 16, data were analyzed by Mann–Whitney U test, and Kruskal–Wallis test.
    Results
    Findings of this study revealed a significant relationship between AGA and early onset of IHD in men (P=0.04). Men with AGA (especially vertex alopecia) had positive EST 1.5 times more than those with normal hair pattern. Also, AGA showed a significant correlation with high blood pressure, total cholesterol, LDL level, and higher level of free testosterone.
    Conclusion
    Increased level of testosterone in AGA can accelerate atherosclerosis in men with early AGA, especially vertex pattern, which may result in IHD. This process can advance rapidly in the presence of systolic hypertension and hypercholesterolemia. Therefore, we recommend evaluation of coronary heart disease and control of its risk factors in adult men with early onset AGA.
    Keywords: Coronary artery disease, Androgenetic alopecia, Exercise test
  • Fatemeh Salari Sker, Dr Mehrdad Anbarian *, Dr Ali Ehsan Saleh, Dr Mansour Sahebalzamani Pages 32-39
    Backgrounds and
    Aim
    An increased cross-sectional area of the distal portion of the vastus medialis muscle without any increase in the cross-sectional area of the vastus lateralis is associated with an increased risk of patella cartilage injuries, and an increase in patella bone volume. The aim of the present study was to evaluate the effects of 8 weeks of specific vastus medialis training on cross sectional areas of vastus medialis and vastus lateralis in women with patellofemoral pain.
    Material And Methods
    24 women with patellofemoral pain participated in this experimental study. Subjects were randomly divided into training (age: 24.1±2.6 years) and control (age: 24.0±2.1 years) groups. Each training program consisted of three sessions per week for 8 weeks. Supervision of the workouts was maintained at all times. Targeted training included the leg press exercise to the last 45º of knee extension/flexion with vigorous hip adduction in the training group. The cross-sectional areas of the distal vastus medialis and lateralis were measured 37.5 mm above the insertion site of quadriceps tendon at the proximal pole of the patella by using ultrasonography before and after exercise in both groups. Paired t- test and independent t-test were used for statistical analysis (p<0.05).
    Results
    The cross-sectional areas of both distal vastus medialis (P=0.03) and lateralis (P=0.01) increased after training significantly in the training group, while vastus medialis showed more increase in cross-sectional area in comparison to vastus lateralis but this differences was not statistically significant (P=0.128). In addition, the control group did not show any significant difference (P>0.05).
    Conclusion
    Cross-sectional area of distal vastus medialis increased more than that of vastus lateralis which showed no significant difference. This training method could be helpful in women with patellofemoral pain syndrome.
    Keywords: Patellofemoral pain syndrome, Cross sectional area, Vastus medialis muscle, Vastus lateralis muscle
  • Satar Rezaei, Ali Kazemi Karyani, Esmael Ghahremani * Pages 40-50
    Background And Aim
    Promotion of health and access to healthcare resources are regarded as one of the main factors affecting the development of every country. This goal can be achieved as a result of fair distribution and proper access of individuals to healthcare resources. The aim of the current study was to evaluate the status of the development of Kurdistan province towns and access to healthcare resources, using numerical taxonomy and Morris Model.
    Material And Methods
    This was a retrospective cross-sectional study and all towns of Kurdistan province (10 towns) were evaluated in regard to healthcare indices. Data concerning 23 health indices were obtained from statistical yearbook of Kurdistan province. Status of development was assessed by using numerical taxonomy and Morris model.
    Results
    The score of development was 0.877 to 0.489 based on numerical taxonomy and 0.278 to 0.753, based on Morris model. Regarding development and access to health resources, Sanandaj and Sarvabad ranked as the first and last areas respectively.
    Conclusion
    The results showed that, regarding health care resources, there is a high inequality among the towns of Kurdistan province. Therefore, allocation of resources in different parts of Kurdistan should be based on the degree of development of the towns in this province.
    Keywords: Development, Health care resources, Access, Numerical taxonomy, Morris model
  • Ali Amarloei, Dr Ahmad Jonidi Jafari *, Dr Hasan Asilian Mahabadi, Dr Khairollah Asadollahi Pages 51-61
    Background And Aim
    In recent years, increasing dust storms originating from the Iran's neighbors in the west have led to social, economic, and health concerns. The aim of this study was to assess the acute health effects of dust and estimate the mortality rate associated with cardiovascular and pulmonary disorders, attributed to dust particles in Ilam city, by using WHO protocols.
    Material And Methods
    In this study, concentrations of PM10, PM2.5, and PM1 were measured from March 2012 to Feb 2013. The measurement was performed using the Grimm aerosol spectrometer model 1.108. Air Quality Health Impact Assessment software (Air Q 2.2.3) was used for quantification of health outcomes attributed to PM10 in Ilam, Iran.
    Results
    Using the model, the number of cumulative excess mortality, mortality due to cardiovascular and pulmonary diseases, and all admitted patients due to cardiovascular and pulmonary diseases attributed to PM10 in Ilam were 69.2, 42.5, 12.3, 80.3 and 208.7 cases respectively. The additional cases of disorders attributed to PM10 showed an increasing trend with concentrations of more than 100 µg/m3. This trend was more severe with concentrations of more than 200 µg/m3.
    Conclusion
    The estimated rates of health outcomes attributed to PM10 associated with dust storms necessitate urgent regional measures to bring the problem of harmful particles under control. In addition, personal care and training are of great importance.
    Keywords: Ilam_Dust storms_PM10_Air Q software_Health outcome
  • Dr Kamran Moshfeghi, Amir Almasi, Hashiani *, Ahmad Khosravi, Adeleh Mobarak, Abadi Pages 62-69
    Background And Aim
    Leukemia is the most common childhood cancer and is a major public health problem in many countries. The aim of this study was to conduct a survival analysis among leukemia patients and determine the factors affecting survival rate in patients referring to Amir Kabir Hospital in Arak Province from 2006 to 2011.
    Material And Methods
    This survival analysis study included 72 leukemia patients. Then, necessary variables were collected and we assessed the survival status of the patients during follow up visits.Using stata software, data analysis was performed by Kaplan-Meier method, log-rank and Cox proportional hazard model were used to analyze the data.
    Results
    The mean follow-up time was 14.54 months (range: 1 to 53 months). Mortality rate due to leukemia among children was 11.1 cases (95% CI 6.16-20.08) per 1000 person-months. Survival rates at the 1st, 2nd, 3rd and 4th years were 87, 79, 70 and 70 percent respectively. Only age had a significant effect on the survival rate in the Cox proportional hazard model.
    Conclusion
    4-year survival rate of leukemia was 70% and age was identified as one of the most important predictors of survival in leukemia patients.
    Keywords: Survival rate, Leukemia, Children, Kaplan, Meier, Cox proportional hazard model
  • Dr Abdolreza Kazemi *, Dr Rasoul Eslami, Masoud Ghayed Ali, Mokhtar Ghanbarzadeh Pages 70-77
    Background And Aim
    Leptin is a polypeptide cytokine which is correlated with body weight changes and energy consumption. It can be affected by exercise training. The aim of the present study was to determine the effects of 6 weeks of low volume high intensity interval training on serum levels of leptin, glucose, and body fat percentage in young wrestlers.
    Material And Methods
    20 young wrestlers were divided into two experimental (n = 10) and control (n=10) groups. The experimental group performed high intensity interval training for six weeks (3 sessions per week) that consisted of 3 sets of RAST protocol (6 efforts in the 35m distance followed by a 10 second rest interval after each efforts) with 4 minutes rest after each set in the first week. Each week one set added to the protocol for 4 weeks. Independent t -test and ANOVA were used for data analysis.
    Results
    T-test results indicated that 6 weeks of high intensity interval training did not lead to significant changes in leptin levels and body fat percentage in the wrestlers (P>0.05), but plasma glucose significantly decreased in response to exercise training (P≤0.05). Moreover adipose tissue percentage after the period of exercise training decreased but this decrease was not statistically significant (p=0.238). RM-ANOVA results indicated that one session of high intensity interval training in 3 different steps of training (before and after the intervention and after 90 minutes) before and after 6 weeks of high intensity interval training did not affect serum leptin levels significantly (P>0.05).
    Conclusion
    After one episode of low volume, high intensity interval training there was no statistically significant change in the serum levels of leptin, which could be due to lack of change in body fat percentage and inadequate training volume in the young wrestlers.
    Keywords: High intensity interval training, Leptin, Glucose, Body fat percentage, Young wrestlers
  • Dr Mohammad Mahdi Soltan Dallal *, Maryam Shojaei, Zinjanab, Fatemeh Hedayati Rad Pages 78-84
    Background And Aim
    Vegetables are considered as one of the main components of food basket and their consumption is on the rise. Meanwhile, disease outbreaks due to this group of food stuffs have been on the increase. Listeria is a bacteria related to disease outbreaks due to consumption of vegetables and salad. The purpose of this study was to investigate the prevalence of Listeria in vegetables and salads consumed in Tehran.
    Material And Methods
    This is a descriptive study conducted from May to October 2013. 100 samples from different kinds of salads collected from different restaurants and 100 samples of 10 different types of vegetables were obtained from the city green groceries. Samples were examined according to FDA protocol.
    Results
    48 isolates (24%) of Listeria were identified by use of phenotypic tests from which 15 isolates (7.5%) were related to salads of restaurants and delicatessens and 33 isolates (16.5%) were related to vegetable samples. Only 1 isolate (0.5%) of Listeria monocytogenes was obtained from a ready to eat mixed leafy vegetable sample and the rest belonged to other Listeria species.
    Conclusions
    The results of this study showed that consumption of raw vegetables is one of the main ways of transmission of Listeria. Therefore, health education on avoidance of consumption of raw and unwashed vegetables is necessary.
    Keywords: Listeria, Vegetables, Salad, Outbreak
  • Screening tests for neuromuscular defects affecting non-contact ACL injury- A review article
    Himan Mohammadi *, Dr Hasan Daneshmandi, Dr Mohammad Hossein Alizadeh, Dr Ali Shamsimajlan Pages 85-105
    Background And Aim
    In addition to high cost of treatment, anterior cruciate ligament tear leads to lesser participation in sports, secondary injury and mental problems. Therefore, prevention of ACL injury in athletes is a top priority in many studies. The aim of this study was to conduct a review over screening tests for neuromuscular imbalance causing non-contact ACL injuries.
    Material And Methods
    Scientific citations search engines such as PubMed, Medline, and ScienceDirect were looked for relevant articles using the following keywords: "Screening Test", "Neuromuscular Imbalance" and "Non-Contact ACL Injury" during the previous two decades.
    Results
    Hop tests have high reliability and there is a statistically significant correlation between lower extremity symmetry index of this test and isokinetic knee extensor strength. Static and dynamic balance tests have high reliability and validity and their results have correlation with ACL injury. Both double-leg squat test and single leg squat test are used to assess poor neuromuscular control of the trunk, dynamic flexibility, strength of hip, and balance. Modified Landing Error Scoring System Tests are used to identify movement patterns that increase the risk of non-contact ACL injury. In order to identify the most common neuromuscular imbalance related to ACL injuries, we used tuck jump test. Video drop-jump screening test was used to assess valgus alignment in knee.
    Conclusion
    Familiarity with reliable and valid screening tests related to non- contact ACL injuries will be of benefit to researchers specialized in ACL for prevention of injuries. They will be able to select appropriate tests to identify neuromuscular imbalance in people at risk of ACL injury. Therefore, researchers can provide more specific corrective exercise programs.
    Keywords: Screening Test, Neuromuscular Defects, Non, Contact ACL Injury
  • Dr Mousa Shirmohammadi, Dr Karim Naseri, Seyed Arvin Barzanji Pages 106-111
    Introduction
    Wolff–Parkinson–White syndrome (WPW) is an uncommon cardiac disorder which occurs due to presence of an aberrant pathway between atria and ventricles. Owing to its life threatening complications like paroxysmal supra ventricular tachycardia (PSVT) and atrial fibrillation (AF), this syndrome has been considered a challenge for anesthesiologists. Case Report: We report a known case of WPW syndrome that had been scheduled for elective caesarean section and managed successfully under general anesthesia. Management of the present case includes important points in the management of WPW syndrome.
    Keywords: General Anesthesia, Wolff–Parkinson–White syndrome, Cardiac disorders