فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 77، امرداد و شهریور 1394)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 77، امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نصرالله ویسی، محمد کریمی، نمامعلی آزادی، خالد رحمانی * صفحات 1-9
    مقدمه

    سل به عنوان یک بیماری باکتریایی مزمن یکی از مسائل بهداشتی مهم دنیا محسوب می گردد. کنترل این بیماری در زمره بیماری های هدف در اهداف توسعه هزاره می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین روند بروز و میزان موفقیت در درمان بیماری سل در استان کردستان در طی سالهای 79 تا 91 انجام گردید.

    روش بررسی

    در مطالعه توصیفی حاضر از داده های نظام مراقبت کشوری سل که در سطح شهرستان جمع آوری گردید استفاده شد. داده های مورد نیاز از سال 79 تا 91 استخراج و با استفاده از نرم افزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روند بروز موارد و میزان رسیدن به شاخص های موفقیت در درمان در طی این سالها سنجش گردید.

    نتایج

    متوسط میزان بروز سل در طی سالهای 79 تا 91 در استان کردستان برابر با 6/13 در صد هزار نفر می باشد که به ترتیب برای موارد اسمیر مثبت، منفی و خارج ریوی 13/5، 8/2 و 3/5 در صد هزار بود. بیشترین میزان بروز سل مربوط به سالهای 1379 و 1380 به ترتیب با 26 و 8/18 در صد هزار نفر بوده است. از سال 79 تا 82 روند کاهشی سریع در بروز موارد سل دیده شد یعنی در سال82 به 8/10 مورد رسیده بود. اما از سال 82 تاکنون روند تقریبا یکنواختی در بروز موارد سل مشاهده می گردد و درسال1391 این عدد برابر با 5/10 در صد هزار نفر می باشد. بر اساس نتایج بدست آمده متوسط بروز سل در زنان در طی این سالها 3/1 برابر مردان بود. از نظر شاخص های موفقیت درمان درسال 91، درصد منفی شدن اسمیر پس از سه ماه و درصد بهبودی اسمیر مثبت به ترتیب 27/60 و 69/87 درصد بود. میزان شکست درمان هم در این سال 69/4درصد بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر روند کاهشی بروز موارد سل از سال 79 تا سال 82 چشمگیر است اما این روند کاهشی از سال 82 تاکنون زیاد محسوس نیست و شاخص های موفقیت در درمان هم تغییرات زیادی در طی این سالها نداشته است. از آنجا که اهداف کشوری کنترل سل، شناسایی حداقل 8 مورد سل اسمیر مثبت در یکصد هزار نفر و بهبودی 90 درصد موارد و شکست درمان کمتر از 2 % می باشد استان کردستان هنوز تا رسیدن به این شاخص ها فاصله دارد.

    کلیدواژگان: سل، روند، موفقیت درمانی، کردستان
  • حامد عیدی، مرضیه ثاقب جو*، مهدی هدایتی، سعید ایل بیگی صفحات 10-22
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی و شرایط هایپوکسی مهمترین عوامل موثر بر عامل رشد اندوتلیال عروق (VEGF) می باشند. هدف تحقیق حاضر، شناخت پاسخ سطح سرمی VEGF و ضربان قلب به یک وهله تمرین شنای کرال سینه با کنترل تنفس و لوله تنفسی در مردان جوان بود.

    روش بررسی

    ده شناگر مرد، در این تحقیق شرکت نمودند. ضربان قلب آزمودنی ها قبل، بلافاصله پس از هر تکرار و یک دقیقه بعد از اتمام هر تمرین اندازه گیری شد. نمونه گیری خون، قبل، بلافاصله، 2 و 48 ساعت پس از اجرای هر تمرین انجام شد. داده ها با آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0p< تحلیل شد.

    یافته ها

    هر دو تمرین شنا، منجر به افزایش معنی داری در سطح سرمی VEGF بلافاصله پس از تمرین شد (0001/0=p در هر دو تمرین) و در 2 و 48 ساعت پس از تمرینات به سطح پایه بازگشت (99/0=p در هر دو زمان). ضربان قلب پس از تمرین در تمام بازه های زمانی به طور معنی داری افزایش داشت (0001/0=p). از طرفی اختلافات سطح سرمیVEGF (30/0=p) و ضربان قلب (98/0=p) بین دو تمرین معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، یک جلسه تمرین شنای کرال سینه با کنترل تنفس و لوله تنفسی، احتمالا از طریق افزایش ضربان قلب و ایجاد هایپوکسی منجر به افزایش سطح سرمی VEGF می شود. این یافته ها ممکن است بینش نوینی را در راستای فرآیند مولکولی افزایش چگالی مویرگی و متعاقبا افزایش توان هوازی در پاسخ به چنین تمریناتی پدید آورد. بر اساس یافته های مطالعه حاضر، این تمرینات برای شناگران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین شنا، کنترل تنفس، هایپوکسی، عامل رشد اندوتلیال عروق، آنژیوژنزیس
  • عبدالرضا کاظمی، مسعود رحمتی، علی نژاد زمانی صفحات 23-32
    مقدمه
    اختلال در پروتئین های حرکتی درگیر انتقال آکسونی یکی از علائم رایج در بیماری های تخریب عصبی است. KIF1B یکی از این پروتئین های حرکتی درگیر در انتقال آکسونی است. هرچند گزارشات بسیاری در مورد اختلال این پروتئین و بیان آن در بیماری های مختلف سیستم عصبی مرکزی وجود دارد، با این حال مشخص نیست آیا در حالت فعالیت کاهش یافته به شکل لیگاتور بندی نخاع میزان بیان KIF1B را در اعصاب محیطی تغییر می دهد یا خیر. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثر فعالیت کاهش یافته و درد نوروپاتیک بر بیان ژن KIF1B عصب سیاتیک رت های نر ویستار می باشد.
    روش بررسی
    10سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزن30±250 گرم به دوگروه کنترل سالم (C) و گروه فعالیت کاهش یافته (SNL) تقسیم شدند. طی شش هفته پس از آن، آزمون های رفتاری درد نوروپاتیک در گروه های پژوهشی بطور مستمر انجام شد. در پایان هفته ششم تغییرات بیان ژن KIF1B در عصب سیاتیک با تکنیکReal time اندازه گیری شد.
    نتایج
    آزمون های رفتاری نشان دادند که لیگاتوربندی عصب نخاعی موجب آلوداینیای مکانیکی و پردردی حرارتی در گروه SNL می شود، که این آستانه درد کاهش یافته در تمام طول تحقیق مشاهده گردید (05/0>P). همچنین در مقایسه با گروهC میزان بیان ژن KIF1B در عصب سیاتیک گروه SNL پائین تر بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر مشخص شد که فعالیت کاهش یافته به شکل SNL می تواند با علائم تخریب عصبی همچون پردردی، آلوداینیا و بیان ژن کاهش یافته KIF1B مرتبط باشد. با توجه به اعمال فیزیولوژیک KIF1B در نورون به نظر می رسد این شرایط موجب اختلالات عملکردی در سیستم عصبی و عضلانی شود.
    کلیدواژگان: درد نوروپاتی، فعالیت بدنی کاهش یافته، انتقال آکسونی، KIF1B
  • علی میکائیلی، مسعود مدرسی، کورش مظفری صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    درماتوفیتوزیس نوعی عفونت قارچی است که در آن سطوح خارجی بدن انسان و حیوانات توسط درماتوفیت ها مورد تهاجم قرار می گیرند. استفاده از داروهای ضد درماتوفیت موجود به علت عوارض جانبی و مقاومت های دارویی، دارای محدودیت هایی می باشد. لذا امروزه گیاهان دارویی بعنوان منابع جدید تهیه داروهای ضدقارچ مطرح هستند. ارمک کبیر یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی می باشد که اثرات ضدقارچی آن علیه برخی از قارچ ها گزارش شده است. در این پژوهش اثر ضدقارچی این گیاه علیه قارچ میکروسپوروم جیپسئوم مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    از اندام هوایی خشک شده گیاه، عصاره های تام آبی و هیدروالکلی تهیه شد. اثرات ضدقارچی این عصاره ها علیه قارچ میکروسپوروم جیپسئوم به دو روش رقیق سازی در آگار و انتشار دیسک بررسی گردید. در این پژوهش، از تربینافین به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. کشت ها در پایان هفته دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج روش رقیق سازی در آگار و انتشار دیسک بترتیب بصورت حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و اندازه قطر هاله عدم رشد ثبت گردیدند.
    یافته ها
    در روش رقیق سازی در آگار، تنها عصاره آبی با MIC مساوی mg/ml 10 از خود اثر ضدقارچی نشان داد اما در روش انتشار دیسک در کلیه غلظت های تهیه شده از هر دو عصاره، مهار رشدی مشاهده نشد. ضمنا MIC تربینافین برای میکروسپوروم جیپسئوم g/mlμ 5/0 تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که عصاره تام آبی اندام هوایی گیاه ارمک کبیر دارای فعالیت ضددرماتوفیتی علیه قارچ میکروسپوروم جیپسئوم می باشد، اما قدرت اثر این عصاره قابل مقایسه با تربینافین نیست. این احتمال وجود دارد که با خالص سازی بیشتر عصاره آبی این گیاه، بتوان ترکیباتی با اثرات ضددرماتوفیتی شاخص بدست آورد. کلید واژه ها:
    کلیدواژگان: ارمک کبیر، اندام هوایی، اثرات ضددرماتوفیتی، میکروسپوروم جیپسئوم
  • طاهره حمزه پور حقیقی، یارعلی دوستی *، محمد کاظم فخری صفحات 45-57
    زمینه و هدف

    آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی ناتوان کننده است و مزمن بودن این بیماری بر روی متغیرهای جسمانی و روانشناختی این بیماران اثرات بسیار وسیعی می گذارد. با توجه به تاثیر مداخلات روانشناختی بر بیماری های جسمی مزمن، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش شناختی – رفتاری به شیوه گروهی بر ادراک بیماری و ادراک درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید انجام گردید.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. 30 نفر از بیماران زن مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به بیمارستان رازی شهر رشت در سال 1392 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در 2 گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند (15 نفر در هر گروه). برای جمع آوری داده های مورد نیاز اعضای هر دو گروه با فاصله زمانی 2 ماه به پرسشنامه های ادراک بیماری (IPQ) و پرسشنامه ادراک درد مک گیل (MGPQ) پاسخ دادند. برنامه 10 جلسه ای درمان شناختی رفتاری گروهی در مورد گروه مداخله انجام شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس بررسی شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تاثیر معنی دار درمان شناختی رفتاری بر ادراک بیماری و ادراک درد بود و ادراک از بیماری و ادراک درد به طور معنی داری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (05/0P<).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری به شیوه گروهی با تاثیر بر افکار و باورهای ناکارآمد و سوگیری های شناختی بر میزان ادراک بیماری و ادراک درد موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، ادراک بیماری، ادراک درد، روماتیسم
  • حسین عفت پناه، رضا یادگار آذری، منوچهر کرمی، امیر مجلسی، نوشین شباب، مسعود سعیدی جم * صفحات 58-68
    سابقه و هدف

    مطالعات اخیر بیانگر نقش کلیدی miR-221 و miR-21 در سرطان معده می باشند. هر چند دانش ما در مورد مکانیسم مولکولی عملکرد miR-221 و miR- 21 در سرطان بطور کلی و در سرطان معده بطور خاص محدود است. در این مطالعه دو microRNA بالقوه انکوژن (miR-221 و miR-21) انتخاب شده تا ارتباط سطوح بیان این microRNA ها و ژن های هدف آنها در بافت سالم و سرطانی معده مقایسه شوند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بیان این دو microRNA و ژن های هدف آنها در جمعیت ایرانی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه موردی – شاهدی بود که بر روی تعداد 32 نمونه از بافت سرطانی معده و بافت مجاور آن انجام شد. نمونه ها از بیماران مراجعه کننده به انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره) در فاصله سال های 1388 تا 1391 جمع آوری گردید. RNA تام با استفاده از محلول ترایزول و بر اساس دستورالعمل شر کت استخراج شد. cDNA برای mRNAو microRNA ساخته شد و سطوح بیان این ژن ها با qr-TPCR اندازه گیری شد. 18s rRNA و 5s rRNAبه عنوان کنترل داخلی استفاده شد. برای تحلیل میزان بیان ژن ها در نمونه های توموری نسبت به نمونه های سالم از آزمون paired t-test استفاده گردید و برای تعیین ارتباط بین سطح بیان miR-21 و miR-221، آزمون ضریب همبستگی پیرسون (Pearson) بکار گرفته شد.

    یافته ها

    در میزان بیان miR-221 و miR-21 به صورت معنی داری در بافت سرطانی درمقایسه با بافت سالم مجاورش افزایش مشاهده شد. در نمونه سرطانی میانگین بیان miR-21 برابر با 07/1± 18/4) 001/0(P < و میانگین بیان miR-221 برابر با 07/2 ± 75/5 بود) 001/0(P < نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین افزایش بیان 21- miRو کاهش بیان RECK (01/0 p= و 42/0- r=) و همچنین افزایش بیان 221- miRو کاهش بیان CDKN1B وجود دارد (008/0 p= و 46/0- r=).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بیان 221 miR- و 21 - miR در بافت سرطانی معده افزایش می یابد و بین افزایش 21-miR و کاهش بیان RECK و همچنین افزایش بیان 221- miR و کاهش بیان CDKN1B رابطه معنی دار وجود دارد. احتمالا این دو microRNA می توانند به عنوان بیو مارکر در سرطان معده استفاده شوند.

    کلیدواژگان: miR، 21، 221، Realtime PCR، SYBERGreen، سرطان معده وصول
  • صابر ساعدموپشی، لطف الله ساعدموچشی، محمدرضا الموری، غفور غفاری صفحات 69-78
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی به خصوص آترواسکلروز از علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر در سطح جهان هستند که شیوع آنها در ایران نیز رو به افزایش می باشد. پژوهش حاضر به بررسی اثر مکمل دانه انگور همراه با فعالیت هوازی بر عوامل خطرزای قلبی عروقی در زنان سالمند می پردازد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی 44 زن چاق (30BMI≥) 55 تا 65 سال (5578/3±15/61) به صورت غیر تصادفی و آماده در دسترس، انتخاب و به دو گروه تمرین با مکمل و تمرین قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل تمرینات هوازی با شدت 45 تا 65 درصد ضربان قلب بیشینه به مدت 8 هفته بود. خونگیری پس از 12 ساعت ناشتایی در مراحل پیش آزمون و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین اخذ شد. گروه مصرف کننده مکمل عصاره دانه انگور دویست میلی گرم به صورت روزانه به مدت 8 هفته دریافت کردند. برای مقایسه اطلاعات پیش و پس آزمون در دو گروه از t همبسته و در بین گروه ها از t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون آماری t مستقل نشان داد که اختلاف معنی داری در میزان هموسیستئین،hs-CRP، کلسترول، تری گلیسرید و LDL-C پس آزمون و پیش آزمون گروه تجربی همراه با مصرف دانه انگور وجود داشت(05/0>P). در حالیکه در گروه کنترل اختلاف معنی داری در هیچ کدام از متغیرها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج پژوهش حاضر انجام 8 هفته تمرین هوازی همراه با مصرف عصاره دانه انگور می تواند کمک شایانی در جلوگیری از بروز بیماری های قلبی – عروقی و ارتقای سلامت افراد جامعه و پیشگیری، کنترل و کاهش آترواسکلروز در افراد چاق نماید.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، عصاره دانه انگور، هموسیستئین، فیبرینوژن، آترواسکلروز
  • لطیفه محمد پور، محمد صادق فلاح، فاطمه کشاورزی، سیروس زینلی، بایزید قادری، آزاد فتاحی راد، رضا اکرمی پور، سارا آزادمهر صفحات 79-85
    زمینه و هدف
    آلفاتالاسمی یک بیماری ژنتیکی با وراثت اتوزومی مغلوب، همراه با کاهش یا عدم ساخت زنجیره های پلی پپتیدی آلفا گلوبین است. فرم شدید بیماری آلفا تالاسمی، بیماری H disease می باشد که حاصل غیر فعال شدن 3 ژن آلفا در بیمار است. این مطالعه به منظور شناسایی ژنوتیپ مبتلا یان به H بر روی تعدادی از بیماران وابسته به خون مراجعه کننده به مراکز درمانی استان های کردستان و کرمانشاه انجام شد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه ی توصیفی 110 بیمار مبتلا به آنمی میکروستیک و هیپوکرومیک مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج شمارش سلول های قرمز خون و الکتروفورز هموگلوبین فرد بیمار قبل از تزریق خون و یا والدین فرد بیمار، افراد با تشخیص آلفا تالاسمی انتخاب و مورد بررسی مولکولی قرار گرفتند DNA به روشsalting out استخراج گردید. جهش های حذفی شایع با روش multiplex PCR و جهش های نقطه ای با تعیین توالی مستقیم به روش sanger بررسی گردید.
    یافته ها
    در 12 بیمار با تشخیص تالاسمی آلفا 5 مورد حذف دو ژنی Med (8/20 درصد)، 4 مورد حذف تک ژنی α3.7 (6/6 درصد)، 3 مورد حذف دو ژنی20.5 (5/12درصد)، 3 مورد جهش نقطه ای polyA1 (5/12 درصد)، 2 مورد جهش نقطه ای Cd59 (3/8 درصد) و 2 مورد جهش نقطه ای IVSI(-5nt) (3/8 درصد) بدست آمد. 4 نفر از بیماران واجد بیماری H از نوع حذفی (α-/–)، 3 مورد بیماری H از نوع غیرحذفی (ααT/–) و 2 مورد هم واجد دو جهش نقطه ای (ααT/ααT) بودند. 2 نفر از بیماران وابسته به تزریق خون بودند و ژنوتیپ فردی که به صورت منظم خون تزریق می نمود، CD59αα/MED–تشخیص داده شد. فردی که به صورت نامنظم و بر حسب نیاز چند بار تزریق خون انجام داده بود دارای ژنوتیپ α3.7-/α20.5– بود. در 7 مورد از بیماران بزرگی طحال مشاهده شد و در 3 نفر دیگر قبلا، عمل طحال برداری انجام شده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان از تنوع جهش های آلفا گلوبین در گروه مورد مطالعه و اهمیت جهش های نقطه ای در بیماری H داشت. هرچند تعیین رابطه فنوتیپ و ژنوتیپ دقیق تر و تشخیص موارد بیماری H که نیاز به تشخیص قبل از تولد دارند ضرورت انجام مطالعه ای وسیع تر در سطح ملی را می طلبد.
    کلیدواژگان: آلفا تالاسمی، بیماری H، کردستان، کرمانشاه
  • فرناز زندوکیلی، سارا متینی، عزت الله رحیمی، شعله شاه غیبی، ابراهیم قادری، ناصر رشادمنش صفحات 86-93
    مقدمه
    روش استاندارد تشخیصی برای پروتئینوری قابل ملاحظه جمع آوری ادرار در 24 ساعت می باشد، اما این روش وقت گیر است و ممکن است جمع آوری ناکامل باشد. نسبت پروتئین به کراتینین ادرار از یک نمونه تصادفی، می تواند بعنوان یک روش جایگزین برای ارزیابی پروتئینوری بکار گرفته شود. این مطالعه به بررسی ارزش تشخیصی پروتئین به کراتنین راندوم ادرار در تشخیص پره اکلامپسی می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی انجام شد. یک گروه 96 نفره از بیماران مبتلا به پره اکلامپسی و یک گروه از خانمهای باردار سالم بررسی شدند. از مادران مورد مطالعه، پروتیئین ادرار در آزمایش آنالیز ادراری، پروتئین ادرار 24 ساعته و نسبت پروتئین به کراتینین ادرار راندوم چک شد. سپس داده وارد نرم افزار SPSS شد. با استفاده از منحنی ROC، نقطه ی برش مناسب برای پروتئین به کراتینین راندوم مشخص شد و حساسیت و ویژگی و سطح زیر منحنی برای افتراق افراد سالم از پره اکلامپسی محاسبه شد.
    یافته ها
    سطح زیر منحنی برای Pr/Cr راندوم برابر 785/0 (حدود اطمینان 95% برابر 721/0-849/0) محاسبه شد (001/0 < p). بهترین نقطه تشخیصی، نسبت پروتئین به کراتینین 325/0 بود که در این نقطه حساسیت برابر3/81% و ویژگی برابر 7/66% محاسبه شد. همبستگی مثبتی بین پروتئین به کراتینین راندم با فشار خون سیستولی (005/0=P و284/0=r) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، پروتئین به کراتنین راندوم ادرار در نقطه برش تعیین شده برابر 325/0 میتواند به نفع پره اکلامپسی باشد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، پروتئینوری، تشخیص
  • عبدالله حسن زاده، کاوه شاه ویسی، کامبیز حسن زاده، اسماعیل ایزدپناه، آریوس امینی، محمد رامان مولودی صفحات 94-104
    زمینه و هدف
    ریبامیپید داروی مشتق از کوینولینون است که علیرغم اثر محافظ مخاطی و التیامی (با تولید پروستاگلاندین و موکوس) بر روی زخم معده، حلالیت و نفوذپذیری کمی دارد. از راه های افزایش نفوذپذیری و حلالیت مواد در بدن، استفاده از حامل های پلیمری و نانوذرات است که برداشت مواد به درون سلول های هدف را به طور موثر افزایش می دهد. هدف این مطالعه اثر بخشی و مقایسه ریبامیپید و کپسولاسیون ریبامیپید با کپسول کیتوزان بر واسطه های التهابی در مدل تجربی زخم روده بزرگ موش صحرایی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای- تجربی، 36 سر موش صحرایی نر به شش گروه (6N=) ریبامیپید+ کیتوزان، ریبامیپید، کیتوزان، کنترل (حلال ریبامیپید)، کنترل مثبت (هیدروکورتیزون) و شم تقسیم شدند. بعد از 36 ساعت ناشتا بودن از طریق تجویز ml2 اسیداستیک 4% (به گروه شم سالین تجویز شد) به داخل روده بزرگ موشها، زخم القا شد. شش روز پس از آن، حیوانات کشته و نمونه بافت روده بزرگ جهت بررسی محتوی MDA، NO و TNF-α و میزان فعالیت MPO و SOD جدا گردید. تحلیل داده ها بوسیله آزمون ANOVAیکطرفه انجام شد.
    یافته ها
    کپسولاسیون ریبامیپید با کپسول کیتوزان نه تنها باعث کاهش معنی دار (03/0
    کلیدواژگان: کپسول کیتوزان، ریبامیپید، زخم روده، TNF، α و NO
  • مسعود رسول آبادی، عطاء الله حیدری، مژده زارعی، ادیب خضری، فردین غریبی صفحات 105-112
    زمینه و هدف
    به فرآیند اشتراک گذاری دانش میان دو یا چند پژوهشگر به منظور رسیدن به هدف مشترک که همان تولید یک اثر علمی است همکاری علمی می گویند. یکی ازشیوه های همکاری علمی، هم تالیفی است. هدف مطالعه حاضر تعیین الگوی همکاری علمی در مقالات نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی کردستان دربانک استنادی اسکوپوس از سال 2010 تا 2014 است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع علم سنجی و با استفاده از بانک اطلاعاتی اسکوپوس انجام گرفت.جامعه پژوهش شامل 425 مقاله نمایه شده اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در بانک استنادی اسکوپوس در سالهای 2010 تا 2014 بود. پس از بازیابی و استخراج، مقالات موجود از نظر تعداد نویسندگان، میانگین تعداد نویسندگان، توزیع فراوانی نویسندگان، شاخص همکاری ملی و بین المللی و ضریب همکاری گروهی بین نویسندگان مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه تعداد مقالات، تعداد نویسندگان، نسبت نویسنده به مقاله، تعداد مولفین همکار داخلی و خارجی از آمار توصیفی و برای محاسبه ضریب همکاری از فرمول محاسبه ضریب همکاری استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 425 مقاله برای دانشگاه علوم پزشکی کردستان از سال 2010 تا 2014 در بانک استنادی اسکوپوس نمایه شده است. برای تالیف این مقالات تعداد 2219 مولف مشارکت کرده اند که از این تعداد 64 نفر (88/2 درصد) مولف خارجی و مابقی مولف داخلی هستند. شاخص همکاری، درجه همکاری و ضریب همکاری گروهی نویسندگان به ترتیب 22/5، 99/0 و 74/0 بود. بیشترین مقاله از نوع سه نویسنده ای و کمترین از نوع 15 نویسنده ای بود.
    نتیجه گیری
    تولیدات علمی نویسندگان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در پایگاه اسکوپوس در سال های 2010 تا 2014 رو به افزایش است.همچنین ضریب همکاری نویسندگان در سطح مطلوبی قرار دارد. با این حال وضعیت شاخص همکاری بین المللی کم است (9%). به نظر می رسد باید در جهت ترغیب نویسندگان مقالات دانشگاه علوم پزشکی کردستان به مشارکت بین المللی تمهیداتی اندیشیده شود. اقداماتی مانند تسهیل حضور آنان در همایشهای بین المللی خارجی و داخلی به منظور آشنایی با پژوهشگران خارجی می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: همکاری علمی، شاخصهای همکاری، هم تالیفی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
  • محمدرضا نیکبخت، مهین نیکوگفتار ظریف، فرهاد عوبری، کامران منصوری، رقیه حسینی کیا، محبوبه حسینی کیا، احمد تاجه میری صفحات 113-139
    زمینه و هدف
    سلولهای بنیادی مزانشیمی، سلولهای بالغ غیر هماتوپوئیتیک چند ظرفیتی و خودنوساز هستند. این سلولها اولین بار از مغز استخوان جدا شده و از مهمترین سلول ها در سلول درمانی به حساب می آیند. حدودا«بیش از یک دهه مطالعات تجربی (مدل های حیوانی) مورد استفاده قرار گرفته اند. این سلولها با توجه به خواص تعدیل کنندگی از طریق عوامل و فاکتورهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و توان ترمیمی آنها، استفاده گسترده ای در درمان بیماری های ایمنولوژیک (بیماری های مزمن و خودایمنی) و غیر ایمنولوژیک (مهندسی بافت، ترمیم بافتی، بیماری های تخریب کننده و بدخیم) دارند. لذا مرور حاضر با هدف مطالعه نقش های درمانی سلولهای بنیادی مزانشیمی (آلوژنیک یا اتولوگ)، ایمونوبیولوژی و چالش های پیش رو صورت گرفت.
    روش بررسی
    در ابتدا مقالات مربوط به سلولهای بنیادی مزانشیمی از بانکهای اطلاعاتی معتبر WILY ONLINE LIBRARY، ISI web of sceince، Link Springer،Sciencedirect، Pubmed، google scholar، SID و ISC مورد جستجو قرار گرفتند. سپس مقالات مرتبط با نقش تعدیل کنندگی، اثرات درمانی (در بیماری های ایمنولوژیک و غیر ایمنولوژیک) و کاربردهای کلنیکی سلولهای بنیادی مزانشیمی از سال 2002 تا 2014 جستجو و مطالعه شدند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از مطالعات، حاکی از توان بالای سلولهای بنیادی مزانشیمی جدا شده از منابع مختلف در کارآزمایی های (پیش کلینیک و کلنیک) است. سلولهای بنیادی مزانشیمی نقش کلیدی در تعدیل سیستم ایمنی به واسطه فاکتورهای مترشحه و ارتباط سلول به سلول در بیماری های التهابی، همچنین ترمیم بافتی به واسطه لانه گزینی از طریق مولکولهای چسبنده و کموکینها در سلولهایی که روزانه به دلایل فیزیولوژیک و یا پاتولوژیک (بیماری های تخریب کننده و غیر التهابی) از بین رفته و همچنین خاصیت ضد سرطان آن بعنوان تحویل دهنده نانوذرات به تومورها و مهار رگزایی دارند. علی رغم مطالب فوق، استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی خطراتی از قبیل القاء تومور، احتمال انتقال عوامل عفونی و ایجاد بافت اکتوپیک در گیرنده را بدنبال دارد.
    نتیجه گیری
    نقش درمانی سلولهای بنیادی مزانشیمی در بیماری های تخریب کننده و خود ایمنی به اثبات رسیده است. از طرفی با توجه به چالش های پیش رو در استفاده از این سلولها در سلول درمانی، می توان با رعایت استانداردها (بر اساس دستورالعمل ها) در آینده استفاده گسترده ای از این سلولها در کلنیک انجام داد.
    کلیدواژگان: پیوند سلولهای بنیادی مزانشیمی، تعدیل ایمنی، سلول درمانی، طب ترمیمی، مهندسی بافت، ارتباط سلول، سلول، فاکتورهای محلول
|
  • Nasrollah Veisi, Mohammad Karimi, Dr Namamali Azadi, Khaled Rahmani Pages 1-9
    Background And Aim

    As a chronic bacterial disease, tuberculosis is one of the global major health problems. Curb of this disease is one of the Millennium Development Goals. The aim of this study was to evaluate the trends of tuberculosis and its management from 2000 to 2012 in the Kurdistan province, Iran.

    Materials And Methods

    In this study national surveillance system data of TB was used.

    Results

    The mean incidence rate of TB in Kurdistan from 2000 to 2012 was 13.6 per one hundred thousand populations. These rates were 5.13, 2.8, and 5.3 in a hundred thousand for positive and negative smears and extra pulmonary cases respectively. The highest incidence rates of TB were 26 and 18.8 per hundred thousand people between years 2000 and 2001 respectively. There was a rapid decline from 2000 to 2003 in TB incidence reaching 10.8 in 2003. A steady state trend was seen in TB incidence since 2003 and it was 10.5 cases in a hundred thousand in 2012. The average incidence of TB in women during these years was 3.1 times more than men. Based on treatment success indicators, negative smears percent after three months and recovery of positive smears were 60.27 and 87.69 percent in year 2012 respectively. The percentage of failures in this year was 4.69.

    Conclusion

    Decrease of TB incidence from 2000 to 2003 has been impressive. However, this decline was not very sensible since 2003. Indicators of success in treatment have not changed a lot during these years. Since the nation-wide targets for TB prevention include identifying of 8 cases with positive-smear in one hundred thousand at least, recovery of 90% of the infected cases, and less treatment failure than 2%, there is still a lot of room for progress toward achieving these targets in Kurdistan province.

    Keywords: Tuberculosis, Trend, Treatment success, Kurdistan.
  • Hamed Aidi, Dr Marzieh Saghebjoo, Dr Mehdi Hedayati, Dr Saeed Ilbeigi Pages 10-22
    Background And Aim

    Exercise and hypoxia are the most important factors to influence vascular endothelial growth factor (VEGF). This study was aimed at assess serum level of VEGF and heart rate after crawl swimming with controlled breath as well as Snorkel in young men.

    Materials And Methods

    Ten male swimmers participated in this study. Heart rate was measured immediately before and after each repetition and one minute after the end of each exercise. Blood samples were taken immediately before, 2 and 48 hours after each exercise. Data was analyzed using analysis of variance with repeated measures and post hoc Bonferroni test with a statistical significance level of p<0.05.

    Results

    Both swimming exercises, were led to a significant increase of serum level of VEGF immediately after exercise (p=0.0001). It returned to baseline level 2 and 48h after the exercise (p=0.99, both). Heart rate increased significantly after each exercise (p=0.0001). Furthermore, no significant differences were found in serum level of VEGF (p=0.30) and heart rate (p=0.98) between the two exercises.

    Conclusion

    One session of crawl with controlled breath and Snorkel increases serum level of VEGF by hypoxia and the heart rate enhancing. These findings might be a new insight into the molecular process include increase of capillary density and consequently increase of aerobic capacity created in response to such training. Based on the findings, these trainings can be recommended for swimmers.

    Keywords: Swimming exercise, Breath control, Hypoxia, Vascular endothelial growth factor, Angiogenesis
  • Dr Abdolreza Kazemi, Dr Masood Rahmati, Ali Nezhadzamani Pages 23-32
    Background And Aim
    Abnormality in motor proteins involved in axonal transport is one of the common signs of neurodegenerative disease. KIF1B is one of these motor proteins. Although there are several reports related to impairment of this protein and its gene expression in the central nervous system diseases, it is not clear whether decreased activity in the form of spinal nerve ligation changes KIF1B gene expression in the peripheral nervous system. Hence, the aim of this study was to investigate the effect of decreased activity and neuropathic pain on KIF1B gene expression in sciatic nerve fiber of male Wistar rats.
    Materials And Methods
    Ten adult male Wistar rats weighting 250±30 gr were randomly divided into two groups, control (C), and decreased physical activity (SNL). Neuropathic pain behavioral tests were performed in both groups for six weeks. After sixth weeks, KIF1B gene expression in sciatic nerve was measured using real time technique.
    Results
    Behavioral tests demonstrated that spinal nerve ligation induces thermal hyperalgesia and mechanical allodynia in the SNL group. This decreased pain threshold was seen in all stages of the study (P<0.05). Also, compared with the C group, KIF1B gene expression in sciatic nerve fiber was significantly lower in SNL group (P<0.05).
    Conclusion
    Decreased activity in the form of SNL could be associated with neurodegerative signs such as hyperalgesia, allodynia, and decreased KIF1B gene expression. Given the physiological role of KIF1B in neurons, this condition may cause functional disorders in the neuromuscular systems.
    Keywords: Neuropathic pain, Decreased physical activity, Axonal transport, KIF1
  • Dr Ali Mikaeili, Dr Masood Modarresi, Koroush Mozafari Pages 33-44
    Background And Aim
    Dermatophytosis is a fungal infection in which outer surface of body of human and animals have been attacked by dermatophytes. There are some limitations in treatment of this disease because of drug resistances and side effects of available anti-dermatophytic drugs. Thus medicinal herbs have been considered as new sources of antifungal drugs. Ephedra major is one of the oldest medicinal plants. Its antifungal activity against some fungi has been reported. We aimed to investigate the antifungal effect of Ephedra major against Microsporum gypseum.
    Material And Methods
    Total aqueous and hydroalcoholic extracts were prepared from the dried aerial parts of the plant. The antifungal activity of these extracts was investigated by disk diffusion and agar dilution methods against M. gypseum. Terbinafine was used as a positive control. The cultures were evaluated at the end of the second week and the results of disk diffusion and agar dilution methods were recorded as the minimum inhibitory concentration (MIC) and inhibition zone diameter, respectively.
    Results
    In agar dilution method, the aqueous extract showed antifungal effects with MIC 10 mg/ml but in disk diffusion method, inhibition of growth was not observed in all concentrations prepared from both extracts. In addition, the MIC of terbinafine was determined as 0.5 µg/ml against M. gypseum.
    Conclusion
    The results indicate that total aqueous extract of E. major aerial parts is active against M. gypseum, but the potency of this extract is not comparable with terbinafine. It could be obtained significant anti-dermatophytic effects Keywords:
    Keywords: Ephedra major Host, Aerial parts, Antidermatophytic effects, Microsporum gypseum
  • Tahereh Hamzehpour Haghighi, Dr Yarali Dousty, Dr Mohammad Kazem Fakhri Pages 45-57
    Background And Aim

    Rheumatoid arthritis is a paralyzing autoimmune disease. As a chronic disease, it has a massive traumatic impact on physiological and psychological variables. Taking the effects of psychological interventions on chronic somatic diseases, the present research was conducted to determine the effectiveness of cognitive behavioral group therapy on illness and pain perception among patients with rheumatoid arthritis.

    Materials And Method

    This study was designed as pre-test, post-test model. 30 female patients with Rheumatoid Arthritis admitted at RAZI Hospital, Rasht, Iran in 2013, were selected using random sampling in two experimental and control groups (each 15 patients). The survey on Illness Perception Questionnaire (IPQ) and The McGill Pain Questionnaire (MGPQ) was conducted for both groups separated by two months interval. Next, a ten-session cognitive behavioral group therapy was used for the experimental group. The control group did not receive any intervention. Data were examined with statistical test of analysis of covariance.

    Results

    Findings of the study showed significant effects of cognitive behavioral group therapy on illness and pain perception in the experimental group in comparison with the control group.

    Conclusion

    Cognitive behavioral group therapy with the impact of incompetent beliefs and cognitive biases are effective on illness perception as well as pain perception.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Illness Perception, Pain Perception, Rheumatoid Arthritis
  • Dr Hossein Effatpanah, Dr Reza Yadegarazari, Dr Manochehr Karami, Dr Amir Majlesi, Noshin Shabab, Dr Masood Saidijam Pages 58-68
    Background And Aim

    Recent studies on expression patterns of miR-21 and miR- 221 genes in gastric cancer suggest their key role in tumorigenesis. However, their molecular mechanism in cancer and especially gastric cancer has not been well understood. In this study, we aimed to investigate the association of these two micro RNAs expression and their target genes in normal and gastric carcinoma tissues.

    Methods

    Thirty two gastric cancer tissues and its adjacent non-tumorous tissues were collected from patients referred to the cancer institute of Imam Khomeini hospital during 2008-2011. Total RNA was isolated and then cDNAs for microRNAs and mRNA were synthesized. The expression levels of miR-21 and miR-221 were detected by quantitative Real time RT- PCR using a 5s rRNA and 18s rRNA as the internal reference genes.

    Results

    miR-21 and miR-221 expression were significantly up-regulated in cancerous samples compared to its adjacent non-tumorous tissue. The mean expression of miR-21 in the tumor sample was 4.18± 1.07 (P <0.001) and the mean expression of miR-221 was 5.75± 2.07 (P <0.001). The expression levels of miR-21 and miR-221 were negatively correlated with the expression levels of RECK and CDKN1B/p27 respectively.

    Conclusion

    This study showed the expression of miR-21 and miR-221 increased in gastric cancer. There was a significant inverse correlation between increased expression of miR-21 and decreased expression of RECK, as well as between increased expression of miR-221 and decreased expression of CDKN1B. As a result, mi R-21 and miR-221 can be suggested two biomarkers in gastric cancer.

    Keywords: miR, 21, 221, Real time RT, PCR, SYBR Green
  • Saber Saedmocheshi *, Dr Lotfollah Saedmocheshi, Mohammad Reza Almori, Ghafoor Ghafari Pages 69-78
    Background And Aim
    Cardiovascular diseases, especially atherosclerosis are the main cause of death worldwide which its prevalence is increasing in Iran as well. The present study examined the effect of grape seed supplement and aerobic activity on cardiovascular risk in elderly women.
    Materials And Methods
    In a double-blind study, 24 obese women (BMI≥30), 55 to 65 years old were randomly divided into two groups of exercise with supplement (12 individuals) and exercise (12 individuals). Aerobic training program was performed 1 hour per session, 3 sessions per week during 8 weeks (with 45 to 55 percent of maximum heart rate). A daily dose of 200 mg grape seed extract was used for 8 weeks in supplement group. Blood samples were collected before and 48 hours after the last session of the study (12h fasting). Dependent t-test and independent t-test were used to compare data before and after the study and for comparison between two groups respectively.
    Results
    Data showed a significant difference in amount of homocysteine, hs-CRP, cholesterol, triglyceride and LDL-C between pretest and posttest of supplement group, while there was no difference in any variable in the control group.
    Conclusion
    According to the present study, 8 weeks aerobic exercise and consumption of grape seed extract can prevent atherosclerosis and improve public health. Also it may control and reduce atherosclerosis in obese individuals.
    Keywords: Aerobic exercise, Homocysteine, Fibrinogen, Atherosclerosis, Grape Seed Extract
  • Latifeh Mohammadpour, Dr Mohammad Sadegh Fallah, Dr Fatemeh Keshavarzi, Dr Siroos Zeinali, Dr Bayazeed Ghaderi, Dr Azad Fattahy Rad, Dr Reza Akramipour, Sara Azadmehr Pages 79-85
    Background And Aim
    Alpha Thalassemia is an autosomal recessive genetic disease by reduced or absent synthesis of alpha globin polypeptide chains. One of the severe forms of disease with 3 alpha globin genes inactivation is H disease. In this study genotype of H disease was assessed in some patients with blood abnormalities referred to hospitals of Kermanshah and Kurdistan provinces.
    Materials And Method
    In this descriptive research, 110 patients with microcytic and hypochromic anemia were recruited. Based on CBC and hemoglobin electro‌phoresis tests in patients before blood transfusion or their parents, alpha thalassemia was diagnosed. DNA was extracted by salting out method. The common deletions, alpha globin point mutations and direct sequencing were investigated using multiplex PCR and Sanger methods respectively.
    Results
    In twelve alpha thalassemia patients, it has been shown the deletion mutations of --Med in 5 patients (20.8%), -α3.7 in 4 patients (6.6%) and -α20.5 in 3 patients (12.5%) and also point mutations polyA1 in 3 patients (12.5%),-αcd59 in 2 patients (8.3%) and -αIVSI (-5nt) in 2 patients (8.3%). In 4 cases deletion (-α/--) and in 3 cases (40%) non-deletion H disease (--/ααT) were diagnosed. Two cases showed point mutation of ααT/ααT. Two patients were blood-transfusion dependent. The first one who received regu‌lar blood monthly, showed --Med/αcd59 genotype. The second one with -α20.5/-α3.7 genotype received blood occasionally. In 7 patient’s enlargement of spleen was observed and in 3 patients splenectomy was performed earlier.
    Conclusion
    The results showed the genetic diversity in alpha-globin and the importance of point mutations in the H disease. However, further study should be done to determine the accurate genotype and phenotype relationship and to diagnose of H disease in prenatal cases.
    Keywords: : Alpha Thalassemia, H disease, Kurdistan, Kermanshah
  • Dr Farnaz Zandvakili, Dr Sara Matini, Dr Ezatollah Rahimi *, Dr Shoaleh Shahgheibi, Dr Ebrahim Ghaderi, Naser Reshadmanesh Pages 86-93
    Background And Aim
    Standard diagnostic procedure for significant proteinuria is based on 24-hour urine collection. However, this method is time consuming and may lead to incomplete urine collection. Instead, random urine protein/creatinine ratio could be used as an alternative method for evaluation of proteinuria. This study investigates the diagnostic value of random urine protein/creatinine ratio for the diagnosis of pre-eclampsia.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study a group of 96 patients with pre-eclampsia and a group of healthy pregnant women were recruited. All cases were checked for urine protein by assessing urine analysis, 24-hour urine, and random urine protein/creatinine ratio. Data were analyzed using SPSS and ROC curve. Then a cutoff point of random urine protein/ creatinine ratio was determined.
    Results
    Area under the curve for random Pr/Cr was calculated as 0.785 (CI %95: 0.721-0.849) (p<0.001). The best diagnostic cutoff point for protein/creatinine ratio was determined as 0.325. In this point sensitivity and specificity were 81.3% and 66.7% respectively. As a result, a positive correlation between random urine protein/creatinine ratio and systolic blood pressure (r = 0.284, p = 0.005) was observed.
    Conclusion
    Based on these results, random urine protein/creatinine ratio in a cutoff point of 0.325 could be suggested for preeclampsia.
    Keywords: Preeclampsia, Proteinuria, Diagnosis.
  • Abdollah Hassanzadeh, Dr Kaveh Shahvaisi, Dr Kambiz Hassanzadeh, Dr Esmael Izadpanah, Dr Arius Amini, Dr Mohammad Raman Moulodi Pages 94-104
    Background And Aim
    Rebamipide is a quinolone derivative drug, which stimulate prostaglandin production and mucus secretion. Despite gastric mucosal protection and ulcer healing effect, it has low solubility and low permeability. An efficient way to increase drug permeability and solubility is to use the polymeric carrier and nanoparticles which effectively increase drug delivery. The aim of this study was to evaluate the effect of rebamipide and encapsulating rebamipide with chitosan capsule on inflammatory mediators in rat experimental colitis.
    Methods
    In this study, 36 male wistar rats were randomly divided into 6 groups (n= 6) including rebamipide-chitosan, rebamipide, chitosan, positive control (hydrocortisone), control (rebamipide vehicle) and sham operated. After 36 h fasting, colitis was induced with 2 ml of acetic acid 4% (except sham operated groups that received saline). After 6 days, animals sacrificed and samples of colon tissues were obtained for MDA, NO and TNF-α levels assessment and determination of MPO and SOD activity. The results were analyzed by one way ANOVA.
    Results
    Encapsulating rebamipide with chitosan capsule not only significantly reduced TNF-α and NO (P <0.03) compared with rebamipide solution, but also diminished other anti-inflammatory mediators and increased antioxidant capacity compared with other groups.
    Conclusion
    Encapsulating rebamipide with chitosan capsule can increase the effectiveness of this drug; however more studies are needed to support this hypothesis for clinical use.
    Keywords: Chitosan capsule, ulcerative colitis, Rebamipide, TNF, α, NO
  • Masood Rasoulabadi *, Dr Ataollah Haidari, Mozhdeh Zarea, Adib Khezri, Fardin Gharibi Pages 105-112
    Background And Aim
    Scientific collaboration is the process during which two or more authors share their ideas, resources, and data to create a joint scientific work. Co-authorship is an element in scientific collaboration. The aim of this study was to determine scientific collaboration in published articles by the Kurdistan University of Medical Science, indexed in Scopus from 2010 to 2014.
    Materials And Methods
    This scientometrics study was conducted using the Scopus database. 425 published articles of Kurdistan University of Medical Sciences were assessed from 2010 to 2014. The number of authors, the mean number of authors, the frequency distribution of authors, index of national and international collaboration, and collaboration coefficient among the authors were analyzed in the study. Descriptive statistics were used to calculate the number of articles, authors, author’s ratio to the articles and the number of internal and external co-authors. And its formula was used to calculate the level of collaboration.
    Results
    Findings showed that 2219 authors participated in publishing 425 papers, 64 of whom (2.88%) were international authors. Collaboration index, degree of collaboration and collaboration confidence were calculated 5.22, 0.99 and 74.0 respectively. Three-authored articles and 15-authored articles had the most and the least frequencies, respectively.
    Conclusion
    Scientific productions of Kurdistan university of medical science in Scopus from 2010 to 2014 are on the rise. However, the status of international collaboration is low (9%). Authors’ participation in national and international conferences should be supported to improve international collaborations.
    Keywords: Scientific collaboration, Collaboration Indicators, Co, authorship, Kurdistan University of Medical Sciences
  • Dr Mohammad Reza Nikbakht, Dr Mahin Nikougoftar Zarif, Farhad Oubari, Dr Kamran Mansouri, Roghieh Hosseini Kia, Mahboobeh Hosseini Kia, Ahmad Tajeh Miri Pages 113-139
    Background And Aim
    Mesenchymal stem cells are adult, non-hematopoietic, mulipotent and self-renewal cells. These cells were first isolated from bone marrow and considered as the most important cells in cell therapy. These cells have been used in clinical trials (animal models) about more than a decade. Regarding immunomodulatory properties through immunosuppressive factors and their repair potency, these cells have been widely used in the treatment of immunological (chronic and autoimmune diseases) and non-immunological diseases (tissue engineering, tissue repair, degenerative and malignant diseases.(This review aimed to study the therapeutic roles, immunobiology and challenges ahead of mesenchymal stem cells.
    Material And Methods
    At first articles related to mesenchymal stem cells were searched from valid databases such as Wily Online Library, ISI web of science, Springer Link, Sciencedirect, Pubmed, google scholar, SID, and ISC. Then, the related articles studied from 2002 to 2014 were searched. They were about the modulatory role, therapeutic effects (in immunologic and non-immunologic diseases) and clinical applications of mesenchymal stem cells.
    Results
    The obtained results showed a high potential of mesenchymal stem cells, isolated from different sources in clinical trials (preclinical and clinical). Mesenchymal stem cells have a key role in immunomodulation through secreted factors and cell-cell contact in inflammatory diseases, as well as tissue restoration by homing via adhesion molecules and chemokines in cells that has been destructed due to physiologic or pathologic causes (non-inflammatory and destructive diseases). In addition, it has anticancer features for nanoparticle delivery to tumors and consequently angiogenesis prevention. Despite mentioned points, use of mesenchymal stem cells has some risks such as tumor induction, infection transmission, and ectopic tissue formation in receiving individual.
    Conclusion
    The therapeutic role of mesenchymal stem cells in destructive and autoimmune diseases has been proved. Given challenges in using mesenchymal stem cells in cell therapy and the standards (according to protocols), these cells can be used widely in the future.
    Keywords: Mesenchymal stem cell transplantation, Immunomodulation, Cell therapy, Regenerative medicine, Tissue engineering, Cell, cell contact, Soluble factor