فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 78، مهر و آبان 1394)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 78، مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرجانه کاظمی، جعفر امانی، علی هاتف سلمانیان، الهه غیبی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    سرطان سینه دومین و شایع ترین علت مرگ در میان زنان جهان می باشد. غدد پستانی طبیعی و کارسینوماهای پستانی باید تحت کنترل عوامل نظارتی، فعال کننده ها و مهارکننده ها در داخل بافت سینه و همچنین یک سری فاکتورهای رشد، گیرنده ها و پروتئین ها در خارج از بافت سینه باشند. سطوح آنتی ژن های مرتبط با تومور می توانند به عنوان شاخص پیش بینی در درمان این بیماری استفاده شوند. از روش های نوین درمانی استفاده از آنتی بادی بر علیه آنتی ژن MUC1 است که در 90٪ سرطان های سینه دارای افزایش بیان می باشد. MUC1 سرطانی عملکرد E Cadherinرا که یک مولکول موثر در چسبندگی سلولی است، مختل می سازد. هدف از این تحقیق تولید پروتئین نوترکیبMUC-1 به منظورتشخیص زود هنگام سرطان سینه می باشد.
    روش بررسی
    بخشی از ژن muc-1 با طراحی پرایمر مناسب بوسیله ی PCR تکثیر شده و سپس درون ناقل پلاسمیدی pET28a جهت بیان در سیستم پروکاریوت کلون شد. پلاسمید pET28a به روش شوک حرارتی وارد E.coli BL21DE3 گردید و فرآیند کلونینگ با روش های هضم آنزیمی و تعیین توالی مورد تائید قرار گرفت. باکتری حاوی پلاسمید نوترکیب با استفاده ازIPTG القا شده و سپس بیان پروتئین توسط ژل SDS-PAGE بررسی شد.
    یافته ها
    بخشی از ژنmuc-1 در پلاسمید مذکور کلون گردید و با روش های هضم آنزیمی و تعیین توالی تایید گردید. بیان ژن مورد نظر با استفاده از وسترن بلاتینگ تائید گردید.
    نتیجه گیری
    بخشی از ژن muc-1 انسانی به صورت نوترکیب در باکتری E.coli تولید و تخلیص گردید که کاندید مناسبی برای تشخیص سرطان می باشد.
    کلیدواژگان: کلونینگ، muc1، بیان ژن، سرطان
  • مرضیه سلیمی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیک نامی، فرهاد غریب دوست، امجد عظمی صفحات 12-25
    زمینه و هدف
    پوکی استخوان شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که به عنوان یک معضل بهداشت عمومی شناخته شده است، از هردو زن یکی و از هر پنج مرد یکی به این بیماری مبتلاست، پوکی استخوان بیماری است که سبک و شیوه زندگی نقش مهمی در میزان ابتلا به آن دارد، امروزه اعتقاد بر این است که آموزش زنان با اهمیت تر ازمردان است زیرا زنان نه تنها روی سلامت خود، بلکه اثرات ثابت ودایمی روی سلامت بقیه افراد خانواده دارند. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آموزش بررفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان بالای 40 سال مراجعه کننده به مرکز روماتیسم ایران انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که با روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس، 67 زن که واجد معیارهای ورود و خروج بودند درگروه آزمایش انتخاب شدند برنامه آموزشی با استفاده از پوستر و پمفلت طراحی شده و پاسخگویی به سئوالات شرکت کنندگان به اجرا درآمد. ابزارگرد آوری داده ها دراین مطالعه پرسشنامه بوده که قبل از مداخله و یک ماه بعد ازمداخله تکمیل شد.
    نتایج
    بعد از مداخله، آزمون تی زوجی درزمینه آگاهی (00/0= P)، فعالیت فیزیکی (022/0P=)، مصرف کلسیم (000/0P=) اختلاف معناداری را نشان داد. میزان مصرف کلسیم از 3/259±5/670 میلی گرم قبل از مداخله به 2/390±4/1103میلی گرم بعد از مداخله رسید و آزمون آماری تی زوجی نیز تفاوت معناداری بین میانگین مصرف کلسیم روزانه قبل وبعد از مداخله نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی با استفاده از پوستر و پمفلت در افزایش آگاهی و رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: آموزش، پوکی استخوان، رفتارهای پیشگیری کننده، زنان
  • آرزو دارابی، فاطمه کشاورزی، بهاره صداقتی خیاط، پژمان صالحی فر، محبوبه مسعودی فر، آزاد فتاحی راد، سیروس زینلی، محمد صادق فلاح صفحات 26-32
    مقدمه
    تالاسمی بتا، اختلال شایع سنتز هموگلوبین با توارث اتوزومال مغلوب می باشد. جهش های شناخته شده در ژن بتا گلوبین بالغ بر 200 مورد است. در این مطالعه جهش های بتا تالاسمی در بیماران وابسته به خون مراجعه کننده به مراکز درمانی استان کردستان در فاصله دی 1391 تا اردیبهشت 1393 مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است و 68 بیمار وابسته به خون مراجعه کننده به مراکز درمانی استان کردستان با تشخیص بتا تالاسمی ماژور مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه توسط بیماران و والدین آنها تکمیل شد و سپس افرادی با تالاسمی بتا بر اساس آزمایش CBC و الکتروفورزهموگلوبین تشخیص داده شد و 5 میلی لیتر خون وریدی از هر بیمار اخذ گردید. DNA با روش استاندارد salting out استخراج شد. جهش های ژن بتا گلوبین به روش ARMS-PCR و توالی یابی مستقیم DNA بررسی شد.
    یافته ها
    جهشIVS-II-1در 30 آلل (5/22%)، جهش Fr8-9(+G) در 22 آلل (94/15%)، جهش IVSI-1 در 13 آلل (42/9%) و جهش C36/37(-T) در 11 آلل (97/7%) شایعترین جهش ها بودند. نوع جهش در 42 آلل از مجموع 138 آلل مورد بررسی ناشناخته باقی ماند.
    نتیجه گیری
    این نتایج با مطالعه ای در شهر سنندج در سال 1382 قابل مقایسه است، اما جهشC36/37 در مطالعه حاضر فراوانی بیشتری را نشان داد.
    کلیدواژگان: تالاسمی بتا، ARMS، PCR، کردستان، جهش
  • سید سامان طالبی، منوچهر امینی*، مصطفی قربانی صفحات 33-43
    مقدمه

    از آنجا که در ایران برخی از اطلاعات اپیدمیولوژیک در پایگاه اطلاعاتی وزارت بهداشت و درمان کشور از کلیه استانها جمع آوری و ثبت می گردد، درک بهتر از فاکتورهای کلینیکی و اپیدمیولوژیکی مرتبط با ESRD[1] جهت تصمیم گیری های درمانی و نیز مداخلات پیشگیرانه در امر ارتقای سلامت عمومی و برنامه های بهداشتی بسیار کمک کننده است، مطالعه ما با هدف بررسی فراوانی شاخص های مرتبط با ESRD و دیالیز در فاصله زمانی سال های 1386– 1378 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی(Cross Sectional) طراحی شده است. داده های مورد نیاز از پایگاه داده های اداره بیماری های خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی ایران در بازه زمانی 1386-1378 مربوط به 12797 بیمار استخراج شد. محدودیتی جهت ورود بیماران وجود نداشت. سپس کلیه داده ها وارد نرم افزار SPSS شده و تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 12979 (43/57 درصد مرد و 57/42 زن) نفر در طی سال های 2000 تا 2009 وارد مطالعه شدند. میانگین سنی 61/17±8/58 بروز کلی ESRD در مردان (در مقایسه با توزیع جنسی در جمعیت نرمال) بیشتر از زنان بود. شایعترین اتیولوژی دیابت (5/25%) و بعد از آن فشار خون (3/23%) بود. میزان فراوانی نسبی دیابت و فشار خون در بیماران مورد مطالعه طی سال های 2000 تا 2009 تغییر واضحی نکرده بود. بین گروه های خونی و ESRD رابطه معنی داری پیدا نشد. فراوانی آنمی در زنان مبتلا به ESRD بیشتر بود و سطح تحصیلات با هموگلوبین بیماران رابطه مستقیم داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    میزان بروز ESRD در طی دوره مورد مطالعه رو به افزایش بوده است. همچنین از نظر HIV در اواسط دوره شاهد کاهش و در پایان دوره شاهد افزایش این بیماری بوده ایم که مطالعات بیشتری را طلب می کند.

    کلیدواژگان: آنمی، شیوع، همودیالیز، ESRD، ایران
  • ریحانه منصوری، رضا رجبی، هومن مینونژاد، مینا رضایی آدریانی صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد استفاده از تاب تعادل به عنوان وسیله ای که به تازگی در ایران ساخته شده است، در برنامه های تمرینی پیشگیری از آسیب های ورزشی و بازتوانی مفید باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی میزان فعالیت الکترومیوگرافی عضلات درگیر در استراتژی ران در تاب تعادل با تخته تعادل است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر کاربردی و از نوع تجربی است. 15 دانشجوی دختر به صورت هدفمند و با داشتن معیارهای ورود، انتخاب شدند. فعالیت الکترومیوگرافی عضلات راست شکمی، ارکتوراسپاین، راست رانی و همسترینگ هنگام ایستادن یک پا روی دو وسیله سنجیده شد. اختلاف میانگین فعالیت عضلات در دو وسیله با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد.
    یافته ها
    نتایج، تفاوت معنی داری را در میزان فعالیت الکترومیوگرافی عضلات روی دو وسیله (001/0=p) نشان داد. همچنین نتایج اثرات درون گروهی نشان داد، فعالیت عضلات راست رانی و همسترینگ روی تاب تعادل و عضله ی راست شکمی روی تخته تعادل به طور معنی داری بیشتر است (05/0P<). برای عضله ی ارکتوراسپاین میزان فعالیت در دو وسیله اختلاف معنی داری نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در تمرین های مربوط به ناحیه زانو استفاده از تاب تعادلی که ارتفاع میله های آن درحدود مرکز ثقل فرد است، می تواند نسبت به تخته تعادل باعث فعالیت عضلانی بیشتر شود. بنابراین پیشنهاد می شود از این وسیله در برنامه های تمرین تعادلی استفاده شود.
    کلیدواژگان: استراتژی ران، تعادل، الکترومیوگرافی سطحی
  • مریم نیک سخن، نسرین حیدریه صفحات 56-64
    مقدمه
    اضطراب یک اختلال شایع بوده که جهت درمان آن راه حلها و داروهای مختلفی ارائه شده است. از آنجاکه گیاهان دارویی در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کمتری ایجاد می کنند، در این پژوهش تاثیر عصاره هیدروالکلی دانه گیاه انیسون (Pimpinellaanisum) بر رفتار شبه اضطرابی موش های صحرایی نرگنادکتومی مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی از 32 سر موش صحرایی نر، نژاد ویستار با میانگین وزنی 20± 230 گرم استفاده شد. حیوانات بعد از جراحی(گنادکتومی) به گروه های کنترل مثبت (دریافت کننده سالین) و آزمایش(دریافت کننده دوزهای mg/kg 250، 300و 400 عصاره هیدروالکلی دانه انیسون) تقسیم شدند. کلیه تزریقات به صورت حاد و داخل صفاقی انجام شد.30 دقیقه بعد از تزریق با استفاده از ماز بعلاوه مرتفع و به مدت 5 دقیقه شاخص های ارزیابی اضطراب (مدت زمان حضور در بازوی باز و تعداد ورود به بازوی باز) مورد بررسی و ثبت قرار گرفتند. داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA)) و آزمون توکی (Tukey) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عصاره در دوزهای mg/kg 300 و 400 بصورت معنی داری سبب افزایش مدت زمان حضور در بازوی باز ماز بعلاوه مرتفع در مقایسه با گروه کنترل مثبت (دریافت کننده سالین) شد. همچنین عصاره در دوز mg/kg400 سبب افزایش تعداد ورود به بازوی باز ماز بعلاوه مرتفع در مقایسه با گروه کنترل مثبت (دریافت کننده سالین)گردید. هیچ یک از دوزهای عصاره تاثیر معنی داری بر میزان فعالیت های حرکتی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که عصاره هیدروالکلی دانه انیسون احتمالا بدلیل وجود ترکیبات فیتواسترول سبب سنتز نورواستروئید در مغز شده و در نتیجه با افزایش تحریک گیرنده هایGABA سبب کاهش اضطراب می شوند.
    کلیدواژگان: اضطراب، ماز بعلاوه مرتفع، عصاره انیسون، گنادکتومی
  • فریده باباخانی، کبری اولاد قبادی، فرج الله فتاحی صفحات 65-72
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از عواملی است که می تواند موجب کاهش هماهنگی و فعالیت عضلات شود و با توجه به این که عضلات مرکزی بدن جهت ایجاد یک سطح اتکای باثبات برای انجام حرکات مناسب اندام ها ضروری هستند. خستگی این عضلات ممکن است بر فعالیت افراد به ویژه ورزشکاران اثر بگذارد.
    روش بررسی
    30 دانشجوی دختر رشته تربیت بدنی در جلسه اول آزمون های تعادل (ایستا و پویا) و استقامت را در شرایط عادی (بدون حضور خستگی) انجام دادند. در جلسه دوم، ابتدا آزمودنی ها تمرینات خسته کننده عضلات مرکزی بدن را اجرا کرده و سپس بلافاصله آزمون های تعادل ایستا و پویا را در شرایط خسته بودن عضلات مرکزی بدن انجام دادند. در جلسه سوم، ابتدا آزمودنی ها بار دیگر پروتکل خستگی عضلات مرکزی بدن را اجرا کرده و سپس بلافاصله آزمون های استقامت عضلات تنه را در شرایط خسته بودن عضلات مرکزی بدن انجام دادند. به منظور مقایسه نتایج تحقیقات قبل و بعد از خستگی از آزمون آماری t وابسته استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داده اند که پروتکل خستگی عضلات مرکزی بدن موجب کاهش معنی داری با اندازه اثری بزرگ در نمرات آزمون های تعادل ایستا، پویا و استقامت آزمودنی ها می شود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات حاضر پیشنهاد می کند تمریناتی که باعث بهبود ثبات عضلات مرکزی و افزایش توانایی آن ها در مقابله با خستگی می شوند، احتمالا می توانند توسط مربیان و توانبخشان به عنوان روشی برای جلوگیری از آسیب دیدگی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: عضلات مرکزی بدن، خستگی، تعادل ایستا، تعادل پویا، استقامت
  • ساره عزتی، سید یزدان اسدی، پویا پارسایی، محمود رفیعیان کوپایی، مهرداد کریمی صفحات 73-82
    زمینه و هدف
    به اتصالات پاتولوژیک بین سطوح پریتوئن یا حفره لگن، چسبندگی های شکمی گفته می شود.گل محمدی به دلیل دارا بودن ترکیبات فلاونوئیدی با ایجاد خواص آنتی اکسیدانی مانع از ایجاد چسبندگی می گردد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر عصاره گل محمدی بر روند ترمیم چسبندگی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی به طور تصادفی به سه گروه درمان با عصاره 1% و 5% گل محمدی (گروه A و B)، و درمان با آب مقطر (گروه C) تقسیم شدند. در حین لاپاراتومی سه برش طولی و عرضی به طول 2 سانتیمتر در سمت راست و قطعه ای به ابعاد 2×2 سانتیمتر از سمت چپ دیواره ی شکمی برداشته شد. در ادامه در گروه های A وB به ترتیب ml3 از محلول 1% و 5% عصاره گل محمدی و در گروه C،ml 3 از آب مقطر درون محوطه شکم ریخته و شکم بسته شد. بعد از 14 روز با انجام لاپاراتومی مجدد چسبندگی ها بر اساس تعداد باندهای آن (مقیاس کانباز(درجه بندی شدند. داده ها توسط SPSS 16 و با استفاده از آزمون Mann-Whitney تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان چسبندگی در گروه A به طور معناداری از گروه C کمتر بود (007/0P=)، بطوریکه میانگین درجه چسبندگی در گروه های A و C به ترتیب 265/1±4/1 و 816/0±3 به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    عصاره 1% گل محمدی موجب کاهش قابل توجه در چسبندگی های داخل شکمی متعاقب لاپاراتومی می گردد. احتمالا در موارد مشابه در انسان نیز موثر می باشد و میتوان با انجام تحقیقات بیشتر از این عصاره و یا مواد مشتق از آن در جراحی های بالینی، برای این گونه ضایعات استفاده گردد.
    کلیدواژگان: چسبندگی داخل شکمی، گل محمدی، لاپاراتومی، موش صحرایی
  • شبنم محمدی، زهرا پاک روح*، مهین تیموری، سعیده حاجی پور، مهدی کریمی، مریم محمدی، علی محمدپور، محمدحسین تنی پور، اسحاق هاشمی، محمد سوختانلو، کامیار توکلی، فاطمه محمدزاده صفحات 83-90
    زمینه و هدف

    ماده مخدر شیشه اثرات سویی بر بافت های مختلف بدن دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات دوزهای مختلف متامفتامین بر فاکتورهای مرفومتری و بیوشیمیایی بافت کلیه موشهای بالغ بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی 56 سر موش نر بالغ بصورت تصادفی به 7 گروه تقسیم شدند: گروه اول (گروه کنترل)، گروه تجربی1، تجربی 2 و تجربی3 دوز mg/kg 5، 10 و 20 مت آمفتامین را به مدت 10 روز دریافت کردند. گروه تجربی 4، تجربی 5 و تجربی 6 دوز mg/kg 5، 10 و 20 مت آمفتامین را به مدت 40 روز دریافت کردند. گروه های تجربی بترتیب بعد از 10 و 40 روز کلیه ها برداشته شد و بعد از پروسه بافتی و تصویر برداری، حجم کلیه و گلومرولها با استفاده از اصل کاوالیه اندازه گیری گردید. اوره و کراتینین خون اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA آنالیز شد.

    یافته ها

    بررسی هیستوپاتولوژی بافت کلیه در گروه هایی که متامفتامین دریافت کرده بودند نشان داد که هرچه دوز متامفتامین بالاتر باشد شدت آسیب بیشتر است. بطوری که در دوزهای بالا، لوبولاسیون متوسط گلومرولی، گلومرواسکلروزیس و پرخونی در عروق کلیه مشاهده می شود. به علاوه اختلاف معنی داری بین حجم کلیه و گلومرول در گروه های تجربی 3 تا 6 با گروه کنترل مشاهده شد(000/0=p)، سطح اوره در گروه تجربی 6 و سطح کراتینین در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری داشت(000/0=p).

    نتیجه گیری

    متامفتامین در دوزmg/kg 10 و به مدت 40 روز باعث اثرات مخربی بر بافت کلیه می شود. به علاوه، سطح سرمی اوره و کراتینین افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: متامفتامین، کلیه، موش، پارامترهای بیوشیمیایی
  • سراج الدین محمودیانی، سهیلا شهریاری صفحات 91-100
    مقدمه
    در ایران در طی سه دهه ی گذشته باروری بطور چشمگیری کاهش یافته است بشکلی که از کشوری با باروری بالا به کشوری با باروری زیر سطح جایگزینی تبدیل شده است. بر همین اساس در سال های اخیر سیاستگذاران به تدوین و اجرای سیاست های جدید جمعیتی توجه نشان داده اند. در این میان تفاوت سطوح باروری در بین گروه های مذهبی تشیع و تسنن نیز مورد تاکید قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش مذهب و توسعه در رفتار باروری زنان کرد در شهرستان هایی منتخب از سه استان کردنشین کشور است.
    روش بررسی
    روش تحقیق این مطالعه از نوع تحلیل ثانویه و روش تحلیل نیز از نوع تحلیل دو سطحی می باشد. داده ها از نتایج سرشماری 1390 اقتباس شده است. نمونه آماری تحقیق حاضر، شامل 9457 از زنان کرد دارای همسر 49-15 ساله شهرستان های منتخب استان کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت سطح باروری دو گروه مذهبی مورد نظر خیلی پایین است. عامل مذهب اثر معناداری بر میزان باروری زنان شهرستان های منتخب نداشت و شدت اثر گذاری آن نیز بسیار ناچیز بود. در مقابل درجه توسعه یافتگی شهرستان ها اثری قوی و معنا داری بر باروری زنان دارد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت، مساله برهم خوردن تعادل مذهبی جمعیت در ایران موضوعیت ندارد.
    کلیدواژگان: باروری، مذهب، سطح توسعه، زنان کرد، ایران
  • مژگان حسینی، قباد مرادی، علی جنتی، محمد مهدی گویا، ابراهیم قادری صفحات 101-111
    مقدمه
    گزارش دهی بیماری های واگیر، رکن اساسی مبارزه با این بیماری ها و تشخیص سریع اپیدمی ها است. یکی از مراکزی که بیماران به کرات به آنجا مراجعه کرده و حتی بستری می شوند بیمارستانها هستند که می توانند محل شروع یک اپیدمی نیز باشند. با توجه به مشکلات موجود در گزارش دهی بیمارستانها در ایران، این مطالعه با هدف تبیین مشکلات گزارش دهی بیماری های واگیر در بیمارستانها و تدوین راه حلهای احتمالی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مطالعه کیفی از نوع فنومنولوژی انجام شد که در آن تعداد 54 نفر شامل مدیران، پرستاران و کارشناسان بیمارستانها و شبکه های بهداشت استان های کردستان و آذربایجان شرقی و همچنین مرکز مدیریت بیماری های کشور با روش های بحث متمرکز گروهی و مصاحبه نیمه ساختار یافته ارزیابی شدند. تحلیل به روش تحلیل محتوایی[1] انجام شد.
    یافته ها
    نبود بازخورد و ایجاد انگیزه، نبود دستورالعملها و شرح وظایف، نبود فرآیند مشخص گزارش دهی در بیمارستان، تفاوت در نوع و روش های گزارش دهی، عدم آشنایی مدیران با سطوح گزارش دهنده، ناهماهنگی بین معاونت بهداشتی و معاونت درمانی و لزوم تدوین دستورالعمل گزارش دهی برای بیمارستان ها از نتایج این مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    به دلیل نبود فرآیند های مشخص و روشن برای گزارش دهی بیماری های واگیر در بیمارستان ها، تدوین دستور العمل گزارش دهی بیماری های واگیر برای بیمارستان با در نظر گرفتن خصوصیات بیمارستانها و با همکاری بخش بهداشت و درمان در تمام سطوح مدیریتی و اجرایی از الزامات بهبود سیستم گزارش دهی در بیمارستان های ایران است.
    کلیدواژگان: گزارش بیماری ها، بیماری های واگیر، بیمارستان، نظام مراقبت، تحقیق کیفی
  • تبیین پیامدهای بی خوابی مزمن: یک مطالعه کیفی
    حبیب الله خزاعی، لیبا رضایی صفحات 112-124
    مقدمه
    بی خوابی یک اختلال شایع همراه با سیر رو به مزمن شدن در جمعیت عمومی است که پیامدهای منفی آن کیفیت زندگی را در مبتلایان به این اختلال تحت تاثیر قرار می دهد. تبیین پیامدهای بی خوابی مزمن می تواند در برنامه ریزی درمانی این افراد مورد استفاده قرار بگیرد. لذا این تحقیق به منظور تبیین پیامدهای بی خوابی مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکت کنندگان در این تحقیق 17 نفر از مبتلایان به بی خوابی مزمن مراجعه کننده به مرکز تحقیقات اختلالات خواب کرمانشاه بودند که به طور هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته در شش ماهه اول سال 1393 جمع آوری شد. مصاحبه ها ضبط و باز نویسی شدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پیامدهای بی خوابی در سه طبقه پیامدهای مربوط به سلامتی، پیامدهای عملکردی، و پیامدهای اقتصادی طبقه بندی شدند. پیامدهای مربوط به سلامتی شامل تجربه طیف گسترده ای از مشکلات جسمی، روانی، و شناختی بود، و پیامدهای عملکردی و اقتصادی نیز افت عملکرد فردی و خانوادگی در زمینه های مختلف و هزینه های ناشی از بی خوابی را در بر می گرفتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق بی خوابی مزمن علاوه بر این که با پیامدهای مختلف جسمی، روانی، و شناختی همراه است، عملکرد فردی و خانوادگی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و موجب صرف هزینه می گردد. توجه به این پیامدها در درمان مبتلایان به این اختلال پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بی خوابی مزمن، پیامدها، تحقیق کیفی، تحلیل محتوایی
|
  • Marjaneh Kazemi, Dr Jafar Amani, Ali Ali Hatef Salmanian, Elahe Gheybi Pages 1-11
    Background And Aim
    Breast cancer is the second most common cause of death among women in the world. Normal mammary gland and breast carcinomas are under the control of regulatory factors, activators and inhibitors inside the breast tissue, as well as a number of growth factors, receptors and proteins outside the breast tissue. Levels of tumor-associated antigens can be used as a predictor in the treatment of this disease. Use of antibodies against MUC1 antigen which is over expressed in 90% of breast cancers is a modern method of treatment. MUC1 tumor antigen disturbs the function of E-cadherin as a cell adhesion molecule. The purpose of this study was to produce MUC-1 recombinant protein for early diagnosis of breast cancer.
    Material And Methods
    A part of MUC-1 gene was amplified by PCR. Then it was cloned into plasmid pET28a in order to be expressed in prokaryotic system. Plasmid pET28a was entered into E.coli BL21DE3 using heat shock method. Cloning process by digestive enzymes and sequence determination were confirmed. Bacteria containing recombinant plasmids were induced by using IPTG and the protein expression was investigated by SDS-PAGE gel.
    Results
    The gene was cloned in the plasmid and the method was confirmed by enzyme digestion and sequencing. Gene expression was confirmed by western blotting.
    Conclusion
    A part of human recombinant MUC-1 gene was produced in E.coli bacteria which can be used as a suitable diagnostic candidate for breast cancer.
    Keywords: Cloning, MUC, 1, Expression
  • Marzieh Salimi, Dr Alireza Hidarnia, Dr Shamseddin Niknami, Dr Farhad Gharib Doost, Amjad Ozma Pages 12-25
    Background And Aim
    Osteoporosis is the most common metabolic bone disease which has been recognized as a public health problem. One out of two women and one out of five men are affected by this disease. Lifestyle and living conditions play a great role in the prevalence of osteoporosis. Nowadays, it is believed that focus on training is more important for women than men, because women not only care about their health but also have a permanent influence on their family health. This study aimed to evaluate the effect of educational program on osteoporosis preventive behaviors in women over 40 years of age.
    Material And Methods
    In this semi-experimental study, 67 women who met our inclusion criteria were selected by convenience sampling method and non-random assignment. The training program was carried out by using pamphlets and posters, and also via answering to the questions of the participants. Data were collected and recorded in our questionnaires one month before and one month after the intervention.
    Results
    Data analysis by using paired t-test showed significant differences in osteoporosis preventive behaviors in women in regard to knowledge (P=0.00), Physical activity (P=0.022) and calcium consumption (P=0.000) after the educational program. The results showed that the training intervention led to a significant increase in participant's knowledge, physical activity and calcium consumption (P<0.05). The calcium intake increased from 670.5+259.3 mg before the intervention to 1103.4+390.2 mg after the intervention. There was also a significant difference between the mean daily calcium intake before and after intervention (P<0.05).
    Conclusion
    Training program by use of posters and pamphlets had a positive effect on improving the knowledge of women and resulted in improved osteoporosis preventive behaviors.
    Keywords: Osteoporosis, Education, Preventive Behaviors, Women
  • Arezoo Darabi, Dr Fatemeh Keshavarzi, Bahareh Sedaghatikhayat, Pezhman Salehifar, Mahboobeh Masoudifar, Dr Azad Fattahy Rad, Dr Siroos Zeinali, Dr Mohammad Sadegh Fallah Pages 26-32
    Background And Aim
    Beta-thalassemia is a common autosomal recessive disorder of hemoglobin synthesis. About 200 mutations of beta globin genes have been detected. This study was performed to determine beta globin gene mutations in blood transfusion dependent pa­tients in Kurdistan Province hospitals from June 2012 to April 2014.
    Material And Methods
    This descriptive study included sixthy eight blood transfusion dependent pa­tients with beta- thalassemia major who had referred to Kurdistan Province hospital.Patients and their parents completed our questionnaires. Based on CBC and hemoglobin electro­phoresis results diagnosis of beta thalassemia was made. 5 ml blood was obtained from every participant and DNA was extracted by using standard salting out method. Then we investigated beta globin gene mutations by ARMS-PCR method and DNA sequencing.
    Results
    The most prevalent mutations were IVS-II-1 in 30 allels (22.5%), Fr8-9(+G) in 22 allels (15.94%), IVS-I-1 in 13 allels (9.42%) and C36/37 in 11 allels (7.97%). Among 138 allels, types of mutations in 42 allels of assessed 138 allels remained unknown.
    Conclusion
    The results of this study were compatible with those of another study performed in Sanandaj in 2003, but in our study, mutation of C36/37 was more prevalent.
    Keywords: Beta thalassemia, ARMS, PCR, Kurdistan
  • Dr Seyed Saman Talebi, Dr Manochehr Amini, Dr Mostafa Qorbani Pages 33-43
    Background And Aim

    According to the recorded data on the Health Ministry database, a better understanding of clinical and epidemiological factors associated with ESRD can be helpful for decision making about the treatment and preventive interventions with the aim of public health promotion and development of health programs. This study aimed to evaluate the prevalence of ESRD and dialysis-related factors from 2000 to 2009.

    Material And Methods

    In this cross sectional study, data were obtained from specific diseases office of the Ministry of Health and Medical Education of the Islamic Republic of Iran from 2000 to 2009. There was no limitation on patient entry. Finally data were analyzed using SPSS software.

    Results

    This study included 12797 patients (57.07% male and 42.57% female) from 2000 to 2009. The overall incidence of ESRD in men (compared to the gender distribution in the normal population) with a mean age of 58.8 (SD = 17.61) was higher in comparison to women. The most common etiologies were diabetes (25.5%), and hypertension (23.3%) respectively. There were no significant changes in diabetes and hypertension frequencies in the patients between 2000 and 2009. No significant relationship was found between blood groups and ESRD. Prevalence of anemia was higher in the women with ESRD and hemoglobin levels were directly correlated with educational status (P <0.001).

    Conclusion

    The incidence of ESRD has been on the increase during this study. Also we found a decrease in the middle and an increase at the end of the study in the prevalence of HIV which calls for further assessments.

    Keywords: Iran, ESRD, Hemodialysis, Prevalence, Anemia
  • Reyhaneh Mansouri, Dr Reza Rajabi, Dr Hooman Minoonejad, Mina Rezaei Adaryani Pages 44-55
    Background And Aim
    Use of shuttle balance which has recently been produced in Iran seems to be beneficial in exercise programs for prevention of sports injuries and facilitating recovery. The purpose of this study was to compare the amount of the electromyography activity of the muscles involved in hip strategy while standing on one leg on shuttle balance and wobble board.
    Material And Methods
    In this comparative study we measured the amount of EMG activity of selected muscles (rectus femoris, hamstring, rectus abdominis and erector spine, as the most important involved muscles in hip strategy), in 15 female students of faculty of physical activity and sport sciences of Tehran university by surface electromyography during standing on one leg on shuttle balance and wobble board. The findings were compared using multivariate variance analysis.
    Results
    The results showed a significant difference between shuttle balance and wobble board in regard to the amount of EMG activity of involved muscles in hip strategy(P=0.001). Also the results showed that the rectus abdominis muscle on wobble board and the rectus femoris and hamstring muscles on shuttle balance had significantly more electromyography activity (P<0.05). There was no significant difference in erector spine EMG activity between the two devices (P>0.05).
    Conclusion
    It seems that standing on shuttle balance can lead to higher electromyography activity in the muscles of knee joint (rectus femoris and hamstring). So we recommend use of shuttle balance in balance training programs.
    Keywords: Hip strategy, Balance, Surface electromyography
  • Maryam Niksokhan, Dr Nasrin Hedarieh Pages 56-64
    Background And Aim
    Anxiety is a common disorder that many solutions and various drugs have been provided for its treatment. Since medicinal plants have fewer side effects, in this study, we investigated the effect of seed extract of Pimpinella anisum on anxiety in gonadectomized male rats.
    Material And Methods
    After gonadectomy, 32 male Wistar rats weighting 230±20 g, were randomly divided into four groups: positive control group which received saline, and experimental groups which received 250, 300 and 400 mg/kg of Anise extract, ip. 30 minutes after injection, anxiety was evaluated by using elevated plus maze and anxiety indices (time spent in open arms and number of open arm entries) were recorded for 5 minutes. Data were analyzed by ANOVA and Tukey test.
    Results
    The results showed a significant increase in the duration of open arms at the doses of 300 & 400 mg/kg and also a significant increase in the number of open arm entries at the dose 400 mg/kg. None of these doses showed any effects on motor activity.
    Conclusion
    The results indicated that the Anise seed extract, probably by its phytosterols compounds, induced neurosteroids synthesis in the brain and reduced anxiety by stimulating GABA receptors.
    Keywords: Anxiety, Elevated plus maze, Anise extract, Gonadectomy
  • Dr Farideh Babakhani, Kobra Oladghobadi, Farajollah Fatahi Pages 65-72
    Background And Aim
    Fatigue is one of the factors that can reduce coordination and muscle activity. Since the core muscles of the body are essential to create a stable surface for proper limb movements, core muscles fatigue may affect the activities of human, especially athletes.
    Material And Methods
    The participants of this study were 30 female students majoring physical education. In the first session, the participants performed the balance and strength tests (static and dynamic) in the normal condition (no fatigue). In the second session, core fatigue exercises and immediately after that, the static and dynamic balance tests were performed by the participants. In the third session, athletes participated in the core fatigue protocol and then immediately performed trunk muscle endurance tests. Paired t-test was used to compare the results before and after fatigue.
    Results
    The results showed that the core muscle fatigue protocol significantly reduced the scores of the static, dynamic and endurance balance tests in the participants (p<0.05).
    Conclusion
    The results of the present study suggested that the exercises which improve the stability of core muscles and also increase their ability to cope with fatigue can be used by trainers as a method for prevention of injury.
    Keywords: Core muscle, Fatigue, Static balance, Dynamic balance, Endurance
  • Sare Ezzati, Seyed Yazdan Asadi, Pooya Parsaei, Dr Mahmood Rafieian, Kopaei, Dr Mehrdad Karimi Pages 73-82
    Background And Aim
    Peritoneal adhesions can be defined as abnormal fibrous bands between peritoneal or pelvic cavity. Flavonoid agents with antioxidant properties are present in Rosa damascene and seem to be useful for prevention of intra-abdominal adhesion formation. Therefore, the present study aimed to examine the effect of R. damascena hydroalcoholic extract on prevention of adhesions.
    Material And Methods
    In this experimental study, 30 rats were divided randomly into 3 groups; group A received 1% extract, group B 5% extract and group C distilled water. During laparotomy, three longitudinal and transvers incisions each of 2 cm length were made in the serous surface by scalpel in the right and left sides of peritoneum, and a 2x2 cm patch was completely cut off. Group A and B received 1% and 5% hydroalcoholic extract of R. damascena (3 ml, intra-abdominal cavity) respectively and group C received distilled water during the surgery. Two weeks later in the second laparotomy, the adhesions were graded by means of Canbaz scale. Using SPSS v.16 software, data were analyzed by Mann-Whitney test.
    Results
    There were significant differences between the scores of groups A and C (P = 0.007). The mean adhesion scores were 1.4 ± 1.265 and 3 ± 0.816 in groups A and C respectively.
    Conclusion
    Results of this study demonstrated that use of R. damascena 1% extracts may result in effective prevention of postoperative intra-abdominal adhesions. After more studies in the future, R. damascena or its derivatives may prove to be useful for prevention of adhesions.
    Keywords: Intra, abdominal adhesion, Rosa damascena, Laparotomy, Rat
  • Dr Shabnam Mohammadi, Zahra Pakrouh, Mahin Teimouri, Saedeh Haji Pour, Dr Mehdi Karimi, Dr Maryam Mohammadi, Dr Ali Mohammad Pour, Mohammad Hossein Tani Pour, Dr Isaac Hashemi, Dr Mohammad Sookhtanlu, Dr Kamyar Tavakkoli, Fatemeh Mohammadzadeh Pages 83-90
    Background And Aim

    Methamphetamine causes damage in different body organs. The aim of this study was to investigate the effects of methamphetamine on morphometric changes and biochemical parameters in kidney of adult mice.

    Material And Methods

    In this experimental study, 56 mice were randomly divided into 7 groups: control and 6 experimental groups. Experimental groups 1, 2 and 3 received methamphetamine 5, 10 and 20 mg/kg respectively for 10 days. Experimental groups 4, 5 and 6 received methamphetamine (5, 10 and 20 mg/kg) respectively for 40 days. After 10 and 40 days, kidneys of the mice of the experimental groups were removed and after tissue processing and imaging, volume of kidney and glomerulus were measured by using cavalieri's principle. In addition blood urea and creatinine levels were measured. Using SPSS software, data were analyzed by means of ANOVA.

    Results

    Histopatological study showed that methamphetamine increased renal damage in a dose dependent manner. High doses of methamphetamine caused a moderate lobulation, glomerulosclerosis and kidney congestion. There was also a significant difference between the experimental (groups 3 to 6) and control groups in regard to the volumes of kidney and glomerulus (P=0.000). Significant differences were found in the level of urea in group 6 and creatinine levels in all experimental groups compared to those of control group (P=0.000).

    Conclusion

    Use of 10 mg/kg of methamphetamine for 40 days led to destructive effects on kidney tissue. Also, it increased serum levels of urea and creatinine.

    Keywords: Methamphetamine, Kidney, Mice
  • Serajeddin Mahmoudiani, Soheila Shahriari Pages 91-100
    Background And Aim
    Fertility has dramatically declined in the past three decades in Iran with a fertility rate of below replacement level. So in recent years, policymakers have paid attention to new policies to achieve population growth. In the meantime differences in fertility levels are also emphasized between Shiite and Sunni religious groups. The purpose of this study was to investigate the role of religion and development on women's fertility behavior in the selected towns from three Kurdish provinces.
    Material And Methods
    The method of this study was a secondary analysis and analysis method was also a two-level analysis. Data were extracted from the census in 1390. Our study included 9457 married women between 49 and 15 years of age, from the selected towns of Kermanshah, Kurdistan and West Azerbaijan provinces.
    Findings
    The results showed that the difference in fertility level is very low between the two religious groups and religion did not show a significant effect on the fertility of women. In contrast, levels of development of the towns had strong and significant effect on women's fertility rate.
    Conclusions
    We concluded that the issue of the religious imbalance was not related to fertility rate in Iran.
    Keywords: Fertility, Religion, level of development, Kurdish women, Iran
  • Mozhgan Hosseiny, Dr Ghobad Moradi, Dr Ali Janati, Dr Mohammad Mehdi Gouya, Dr Ebrahim Ghaderi Pages 101-111
    Background and Aim
    Report of communicable diseases is an essential component in control and early detection of epidemics. Hospitals which admit patients for treatment can be the start point of an epidemic. Considering different problems in the hospital reporting system in Iran, this study was conducted to determine these potential problems and develop potential solutions in the reporting systems of communicable diseases.
    Material and Methods
    In this phenomenological qualitative study, 54 people were assessed using structured interviews and focused group discussions. The participants were managers, nurses, professional experts of hospitals and health networks in Kurdistan and East Azarbaijan, and country disease control center. The results were reported using content analysis.
    Results
    The results showed that there were lack of feedback and incentives, lack of instructions and duty assignment programs and lack of a clear reporting system in the hospitals. In addition, we found differences in reporting methods, unfamiliarity of managers with reporting levels, inconsistencies between the health and treatment departments.
    Conclusion
    The absence of a clear process for reporting infectious diseases in the Iranian hospitals require development of guidelines for reporting these communicable diseases. This process calls for collaboration of the health care department at all administrative levels.
    Keywords: Disease reporting, Communicable diseases, Hospital, Health care system, Qualitative research
  • Determination of consequences of chronic insomnia: A qualitative study
    Dr Habibollah Khazaie, Dr Liba Rezaie Pages 112-124
    Background And Aim
    Insomnia is a common disorder with a chronic course. Consequences of chronic insomnia can affect quality of life. Determination of these consequences can be useful in designing treatment plans for these patients. This study aimed to determine the consequences of chronic insomnia. Martial and
    Methods
    The study was performed by a qualitative approach via conventional content analysis. Using purposeful sampling, we selected 17 patients with chronic insomnia from sleep disorders research center of Kermanshah University of Medical Sciences. Data were collected by semi structure interview over a 6 month period (March to September 2014). All interviews were recorded, transcribed verbatim and analyzed qualitatively.
    Results
    Insomnia consequences were categorized in three main levels, health, functional and financial consequences. Health related consequences included wide spectrum of physical, psychological, and cognitive problems. The functional and financial consequences consisted of several aspects of impairment in individual and family function, and costs associated with chronic insomnia.
    Conclusion
    The results showed that chronic insomnia not only affected physical, mental, and cognitive status, but also individual and family function, and resulted in increased costs. Attention to these consequences is recommended for treatment planning.
    Keywords: Chronic insomnia, Consequences, Qualitative study, Content analysis