فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 88، خرداد و تیر 1396)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 88، خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محی الدین امجدیان، هادی بهرامی احسان *، رضا رستمی، سیامک واحدی صفحات 1-11
    مقدمه
    این پژوهش باهدف تعیین اثربخشی مداخله دین محور و مداخله تنفسی بهمراه بازخورد HRV برکاهش افسردگی و افزایش HRV و هماهنگی روانی فیزیولوژیک بیماران قلبی دارای پیوند عروق کرونر (CABG)انجام شده است.
    روش بررسی
    دریک طرح آزمایشی60نفراز بیماران CABG که دوره بازتوانی قلبی خود بعد از انجام عمل جراحی بای پس را می گذراندند باروش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس بصورت تصادفی در سه گروه آزمایشی با مداخله دینی، گروه مداخله تنفسی و گروه گواه هرگروه20نفرتقسیم شدند. گروه های آزمایشی به مدت هشت هفته وهرهفته یک جلسه2 ساعتی با انجام تکالیف مربوطه تحت مداخله برای افزایش هماهنگی روانی فیزیولوژیک قرارگرفتندوگروه گواه درطول این مدت هیچ درمانی دریافت نکردند.آزمودنی های پژوهش توسط پرسشنامه افسردگی DASS-21 و نیز دستگاه پایش تغییر پذیری ضربان قلب(HRV) قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده هاازآزمونهای تجزیه وتحلیل کواریانس ( ANCOVA) ونمودارهای توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمونهای تجزیه وتحلیل کواریانس تک متغیری نشان دادکه مداخله دین محور برافزایش هماهنگی روانی فیزیولوژیک HRV)) و نیز کاهش افسردگی بیماران CABG تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    اکثر بیماران CABG بعد از عمل جراحی دچار درجاتی از افسردگی می شوند که ممکن است در مراکز درمانی نادیده گرفته شود. بنابراین با توجه به نتایج این مطالعه توصیه می شود مداخله های روانشناختی دینی محور و تنفسی در بر نامه بازتوانی این بیماران در مراکز درمانی قرار داده شود.
    کلیدواژگان: مداخله دینی(معنوی)، مداخله تنفسی با بازخورد HRV، افسردگی، تغییر پذیری ضربان قلب(HRV) و هماهنگی روانی فیزیولوژیک) فرکانس رزونانس)
  • رامین امیر ساسان، سعید دباغ نیکوخصلت، پوران کریمی، آمنه اسماعیلی * صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    تمرینات هوازی مزایای ثابت شده ای در درمان و کاهش عوارض بیماری های مزمن از جمله دیابت دارند. در این تحقیق قصد داریم تا تاثیر تمرین هوازی بر سروتونین و تریپتوفان هیدروکسیلاز ناحیه هیپوکامپ موش های دیابتی نوع 2 را بررسی نماییم.
    روش بررسی
    30 موش صحرایی نر به طور تصادفی به 3 گروه 1-کنترل سالم 2-کنترل دیابتی 3- تمرین دیابتی تقسیم بندی شدند.گروه های 2و 3 برای دیابتی شدن دو هفته پس از غذای پرچرب با تزریق درون صفاقی، استرپتوزوتوسین ( mg/kg37) دریافت کردند. گروه های تمرین هوازی 5 جلسه در هفته و 8 هفته بر روی نوارگردان با مدت و شدتی که در هفته های پایانی به ترتیب به min/d 55 وm/min 26 می رسید، دویدند. 24 ساعت بعد از آخرین تمرین، نمونه خونی و بافت هیپوکامپ موشها استخراج شد و غلظت سروتونین(μg/g) آن به روش الایزا و غلظت تریپتوفان هیدروکسیلاز آن به روش وسترن بلاتینگ اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان سروتونین در گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل سالم (001/0=P) و تمرین دیابتی (01/0=P) بود. در نتایج تریپتوفان هیدروکسیلاز، میانگین دو گروه دیابتی به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل سالم بود (001/0=P). همچنین نتایج نشان داد که میزان تریپتوفان هیدروکسیلاز در گروه تمرین دیابت به طور معنی دار بیشتر از گروه کنترل دیابتی بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه دیابت باعث کاهش سروتونین و تریپتوفان هیدروکسیلاز ناحیه هیپوکامپ شد. همچنین هشت هفته فعالیت هوازی باعث افزایش سروتونین و تریپتوفان هیدروکسیلاز هیپوکامپ موش های دیابتی شد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، دیابت، افسردگی
  • لیلا زارعی، مونس مولودی تپه * صفحات 21-31
    مقدمه
    مصرف بالای کافئین و عوارض آن امروزه بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. کافئین مصرف شده توسط مادران حامله و شیر ده بدون هیچ گونه سدی از جفت گذشته و حتی از شیر مادر هم وارد بدن نوزاد می شود در این راستا نیز تحقیقات فراوانی بر روی اثرات کافئین بر بافت استخوانی صورت گرفته و نتایج متناقضی بدست آمده است در نتیجه برسی اثرات کافئین بر جنین ها بسیار اهمیت پیدا خواهد کرد.برای این منظور،اثر کافئین بر استخوان سازی فمور در جنین موش صحرایی مورد برسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    رت های ماده از نژاد N-MRI انتخاب و بعد از حاملگی به دو گروه کنترل و تیمار با کافئین تقسیم شدند. 89 جنین از گروه درمان شده با کافئین و 84 جنین از گروه کنترل انتخاب شدند از هر رت مادر چهار جنین به صورت تصادفی انتخاب شد که یکی برای برسی ناهنجاری های اسکلتی ،جنین دوم برای برسی ناحیه فمور و جنین سوم و چهارم هم به ترتیب برای مطالعات هیستوپاتولوژی (رنگ آمیزی H&E و Alcianblue-Alizarin R/S)، مورفومتری و بیوشیمیایی (تخمین مواد ) ناحیه فمور انتخاب شده و نتایج حاصل با آزمون واریانس یکطرفه و تست توکی مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که وزن جنین ها، میزان استخوان سازی در فمور، غلظت املاح فسفر، روی، منیزیم و کلسیم در استخوان فمور و همچنین طول قسمت استخوانی شده و مساحت کلی فمور در گروه تیمار کاهش معنی داری را نشان داد به طوری که حتی در گروه تیمار طول استخوان فمور نیز کاهش معنی داری داشت. مساحت پریوست در برش عرضی در دوگروه مورد مطالعه حاکی از کاهش مختصر هر دو در گروه تیمار بوده و همچنین مقایسه نسبت مساحت پریوست به مساحت کل در برش عرضی حاکی از افزایش مختصر در گروه تیمار دارد که معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه حاضر، می توان به این نتیجه رسید که کافئین بر روی استخوان سازی اثرات زیان آوری داشته و البته عواملی همچون طول دوره، دوز و زمان مصرف بر وقوع انواع ناهنجاری ها در جنین تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: کافئین، جنین، استخوان سازی، هیستوپاتولوژی
  • احمد فخری، هادی مرشدی، عیسی محمدی زیدی * صفحات 32-47
    زمینه و
    مقدمه
    مطالعات بر نقش آموزش و روش های غیردارویی مانند تکنیک های آرام سازی بعنوان اولویت درمان اضطراب بارداری تاکید می کنند. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش بر مبنای الگوی اعتقاد بهداشتی به همراه تکنیک آرام سازی بر اضطراب زنان باردار نخست زا بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی، با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای 120 نفر از زنان نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر قزوین به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تخصیص یافتند. مداخله آموزشی شامل 3 جلسه آموزش گروهی و یک جلسه آموزش آرام سازی به همراه لوح فشرده و کتابچه آموزشی بود. ابزار گرد آوری داده ها شامل سوالات دموگرافیک، پرسشنامه 58 سوالی اضطراب بارداری، مقیاس آگاهی و سوالات الگوی اعتقاد بهداشتی بود که قبل و بعد از مداخله توسط مشارکت کنندگان به طور خودگزارشی تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آزمون های تی، کای اسکوئر، من ویتنی یو و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    میانگین نمره آگاهی، حساسیت و شدت درک شده، موانع و منافع درک شده، خودکارآمدی و راهنما برای عمل در گروه تجربی بعد از مداخله به طور معنی دار بهبود یافت (001/0>P). یافته ها نشان دهنده کاهش معنی دار میزان اضطراب کلی (از 3/42±9/241 به 4/40±1/164، 01/0>P) و ابعاد آن بعد از مداخله بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش تئوری محور تکنیک آرام سازی بر کاهش اضطراب زنان باردار نخست زا، استفاده از مداخلات مذکور به منظور ارتقای سلامت زنان در دوره بارداری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بارداری، اضطراب، نگرش، تغییر رفتار، آرام سازی
  • مرتضی سید آبادی، غلامرضا نجفی *، شاپور حسن زاده صفحات 48-63
    زمینه و هدف
    سفتریاکسون یکی از مشتقات سفالوسپورین ها می باشد که در درمان عفونت های تنفسی و مننژیت مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی از این مطالعه، بررسی اثر سفتریاکسون بر کمیت، کیفیت، آسیب و توان باروری آزمایشگاهی و روند رشد جنین ها در موش سوری بالغ بود.
    روش بررسی
    40 قطعه موش سفید کوچک آزمایشگاهی به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: گروه کنترل که روزانه سرم فیزیولوژی به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند، گروهای تیمار 1 و 2 که روزانه داروی سفتریاکسون را به ترتیب با دوز mg/kg 20 و mg/kg 50 از طریق تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. متعاقب 7 و 45 روز از شروع تیمار، نمونه برداری انجام شد. پارامترهای اسپرم شامل تعداد اسپرم ها، درصد اسپرم های زنده، درصد اسپرم های بالغ، آسیب به DNA اسپرم، وضعیت آنزیم های آکروزومی، درصد زیگوت، جنین های دوسلولی و بلاستوسیست ها مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با روش آماری Repeated Measure آنالیز شدند و سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    داروی سفتریاکسون باعث کاهش معنی دار (05/0>p) تعداد اسپرم ها، درصد اسپرم های زنده، افزایش درصد اسپرم های نابالغ و با DNA آسیب دیده در گروه های تیمار در مقایسه با گروه کنترل شد. سفتریاکسون در هر دو دوز مصرف شده باعث کاهش درصد زیگوت، جنین های دو سلولی، بلاستوسیست در مقایسه با گروه کنترل و افزایش درصد جنین های متوقف شده، گردید.
    نتیجه گیری
    سفتریاکسون با اثر بر فاکتورهای کیفی و کمی اسپرم، باعث کاهش توان باروری اسپرم در موش سوری می گردد.
    کلیدواژگان: سفتریاکسون، پارامترهای اسپرم، آسیب DNA، لقاح داخل آزمایشگاهی، موش سوری
  • سعدی نیکان فر، مینو کلانتری *، زهرا شفیعی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 64-70
    مقدمه
    هدف از این مطالعه یافتن ارتباط بین اجزای مختلف عملکرد حسی- حرکتی اندام تحتانی مبتلا با استقلال در فعالیت های پایه و ابزاری روزمری زندگی افراد سکته ی مغزی است .
    روش بررسی
    ما یک مطالعه مقطعی روی 40 بیمار همی پلژی(21 مرد و 19 زن) 30 تا 70 ساله انجام دادیم که بطور غیر تصادفی از کلینیک های توانبخشی شهر تهران انتخاب شدند. عملکردحسی- حرکتی اندام تحتانی مبتلا با آزمون فوگل مایر و استقلال در فعایت های پایه و ابزاری روزمره زندگی با استفاده از آزمون های بارتل و لاوتون بررسی گردید و میزان همبستگی توسط ضریب اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بین عملکرد حرکتی اندام تحتانی مبتلا با استقلال در فعالیت های پایه (482/0r= و002/0 p=) و ابزاری (494/0r= و001/0p=) روزمره زندگی همبستگی معنی دار بود. بین سرعت و هماهنگی اندام تحتانی مبتلا با استقلال در فعالیت های پایه (601/0 r= و001/0 p<) و ابزاری (557/0r= و001/0 p<) روزمره زندگی همبستگی معنی دار بود. درد مفاصل اندام تحتانی مبتلا تنها با استقلال در فعالیت های پایه (410/0r= و009/0p=) همبستگی معنی دار داشت. اما بین حس وحرکت غیر فعال مفاصل اندام تحتانی مبتلا با استقلال در فعالیت های پایه و ابزاری همبستگی وجود نداشت. بین عملکرد حسی- حرکتی اندام تحتانی مبتلا با استقلال در فعالیت های پایه (477/0r= و002/0 p=) و ابزاری (495/0 r= و001/0 p<) روزمره زندگی همبستگی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر عملکرد حسی- حرکتی اندام تحتانی مبتلا با استقلال بیماران سکته مغزی در فعالیت های پایه و ابزاری روزمره زندگی ارتباط دارد لذا پیشنهاد می شود در تمرینات توانبخشی این بیماران اجزای مختلف عملکرد حسی-حرکتی اندام تحتانی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکردحسی - حرکتی، اندام تحتانی، فعالیت های پایه روزمره زندگی، فعالیت های ابزاری روزمره زندگی، همی پلژی
  • شهلا عباسی، عاکفه احمدی افشار، علی هانیلو * صفحات 71-79
    زمینه و هدف
    توکسوکاریازیس یک بیماری انگلی مشترک انسان، سگ و گربه است. مهاجرت لاروهای توکسوکارا در اندام های داخلی انسان با پیامدهای مختلفی مانند هپاتومگالی، ائوزینوفیلی بالا، نشانه های چشمی و تنفسی همراه است. در برخی موارد، نشانه ها غیراختصاصی هستند و بیماران ممکن است تنها نشانه های آلرژی تنفسی و پوستی داشته باشند. با توجه به روند افزایشی بیماری های آلرژیک، پژوهش های مرتبط با اتیولوژی این بیماری ها می تواند در تشخیص به موقع و درمان موثر مفید باشد. در این مطالعه شیوع آنتی بادی ضد توکسوکارا و بعضی شاخص های هماتولوژیک در کودکان مبتلا به آلرژی و سالم مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش، 200 کودک زیر 15 سال با تظاهرات آلرژیک پوستی و تنفسی مراجعه کننده به کلنیک های آلرژی به عنوان مورد و 238 کودک سالم با ترکیب سنی و جنسی مشابه به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. تیتر آنتی بادی اختصاصی ضد آنتی ژن دفعی- ترشحی لارو توکسوکارا با روش الایزا و میزان ائوزینوفیلی و لکوسیتوز با انجام CBC تعیین شدند. نتایج با آزمون های آماری T-test و 2χ در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    شیوع آنتی بادی ضدتوکسوکارا در کودکان مبتلا به تظاهرات آلرژیک (5/4%) به طور معنی داری بیشتر از کودکان سالم (8/0%) بود. میزان ائوزینوفیلی نیز در کودکان مبتلا (5/16%) نسبت به کودکان سالم (4/0%) بالاتر بود، اما ارتباطی بین ائوزینوفیلی و نتایج سرولوژی توکسوکاریازیس مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بیشتر آنتی بادی ضد توکسوکارا در کودکان مبتلا به تظاهرات آلرژیک، پیشنهاد می شود در تشخیص علل آلرژی، توکسوکاریازیس نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توکسوکاریازیس، سرولوژی، آلرژی، الایزا
  • احمد فخری، هادی مرشدی، عیسی محمدی زیدی * صفحات 80-95
    زمینه و
    مقدمه
    سر و صدا شایع ترین و در عین حال قابل پیشگیری ترین آلاینده فیزیکی محیط کار در دنیا محسوب می گردد. با وجود آنکه تجهیزات حفاظت شنوایی آخرین راهکار برای پیشگیری از افت شنوایی هستند، ولی بیشتر کارکنان از این تجهیزات به طور مناسب و مداوم استفاده نمی کنند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی تئوری محور بر میزان استفاده از وسایل حفاظت شنوایی در کارگران کارخانجات تولید لوازم یدکی خودرو شهرک های صنعتی شهر قزوین بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 120 کارگر از دو کارخانه تولید لوازم یدکی خودرو شهرک صنعتی البرز و کاسپین قزوین برای شرکت در آن انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سوالات دموگرافیک و پرسشنامه خود ایفاء به منظور سنجش غیرمستقیم سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. برنامه مداخله شامل 2 جلسه آموزش گروهی به مدت 90 دقیقه به همراه کتابچه آموزشی هدفمند بود. داده های گردآوری شده در مقاطع زمانی مختلف با نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری کای اسکوئر، تی زوجی و مستقل و آنالیز واریانس تحلیل شدند.
    نتایج
    بعد از مداخله آموزشی میانگین سازه های نگرش (از 3/17 ± 0/36 به 8/22 ± 5/64)، هنجارهای انتزاعی (از 7/10 ± 5/28 به 4/12 ± 8/46)، کنترل رفتاری درک شده (از 3/19 ± 8/41 به 5/21 ± 1/72)، قصد رفتاری (از 1/3 ± 6/3 به 8/3 ± 5/7) و میزان استفاده از گوشی حفاظت شنوایی به طور معنی داری در گروه تجربی افزایش یافت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده استفاده از وسایل حفاظت شنوایی را در کارگران افزایش می دهد و طراحی برنامه های آموزشی بر اساس نظریه مذکور به منظور افزایش کاربرد وسایل حفاظت فردی در کارگران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: وسایل حفاظت شنوایی، تغییر رفتار، آموزش سلامت، افت شنوایی ناشی از سر و صدا
  • کاوه بهمن پور، حسن ناوی پور *، فضل الله احمدی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 96-109
    مقدمه
    پیر شدن جمعیت، افزایش تفاوت های فرهنگی- اجتماعی در جوامع، افزایش بیماری های مزمن، کاهش منابع مالی، تغییرات برق آسای تکنولوژی، تاکید بر ارتقاء سلامت و مراقبت در منزل، افزایش به نیاز به مراقبت های بیمار محور و عملکرد مبتنی بر شواهد ، محیط های بهداشتی- درمانی را بیش از پیش پیچیده ساخته اند.در چنین محیط هایی فراهم آوردن مراقبت های ایمن و اثر بخش از بیماران که منطبق بر معیارها و استانداردها باشد، تنها با توسعه ی مهارتهای تفکر انتقادی در پرستاران امکان پذیر خواهد بود. در پرستاری تعاریف متعددی در خصوص مفهوم تفکر انتقادی وجود دارد که اغلب آنها عمومی بوده و گاه فاقد همبستگی با عملکردهای بالینی و حرفه ای پرستار می باشد.
    روش بررسی
    جهت دستیابی به یک تعریف عملیاتی در خصوص تفکر انتقادی در پرستاری بالینی، از استراتژی تحلیل مفهوم هشت مرحله ای «راجرز» جهت تعیین پیشایندها ، ویژگی ها و پسامدها استفاده گردید. جستجو در پایگاه های داده ای معتبر در فاصله ی سالهای 1995 تا 2014 برای دستیابی به منابع انگلیسی و فارسی منجر به آنالیز 58 مقاله، 3 پایان نامه و دو فصل از دو کتاب بر اساس مدل استقرایی« راجرز » گردید .
    یافته ها
    نتایج حاصل از آنالیز داده ها بیانگر آن بود که تفکر انتقادی در پرستاری بالینی دارای3 پیشایند ، 6 ویژگی شامل به کارگیری فرآیند پرستاری در برخورد با موقعیت های بالینی، عملکرد کلی نگر و جامع، به کارگیری مهارتهای هوش هیجانی در برخورد با موقعیت ها، استفاده از الگوهای مختلف جهت شناخت، عوامل زمینه ساز تفکر انتقادی و عناصر و اجزا تفکر انتقادی می باشد. دستیابی به مهارتهای تفکر انتقادی منجر به پیامدهای مثبتی نظیر مراقبت ها پرستاری بیمار محور و موثر، خلاقیت، عملکرد مبتنی بر شواهد و حرفه ای شدن در پرستاری خواهد گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه منجر به دستیابی به یک تعریف قابل درک و شفاف در خصوص مفهوم تفکر انتقادی در پرستاری بالینی گردید. این تعریف خواهد توانست بسیاری از تفاسیر و استفاده های نادرست از این مفهوم را در حرفه ی پرستاری اصلاح نموده، و با ایجاد یک ساختارو چارچوب صحیح جهت ارائه ی عملکردهای بالینی اثر بخش ، متضمن استقرار شایستگی حرفه ای درپرستاری گردد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آنالیز مفهوم، پرستاری بالینی، ایران
  • مریم شایگان * صفحات 110-119
    زمینه و هدف
    افراد مبتلا به سردرد بیش از افراد سالم احتمال ابتلا به افسردگی را دارند. با این حال شدت افسردگی در برخی بیماران بسیار بیشتر از سایر بیماران است. در مطالعه حاضر، انواع گوناگون سردردهای مزمن از نظر شدت و فراوانی درد، افسردگی، ناتوانی و آسیب جسمی و روانی با یکدیگر مقایسه شدند. به علاوه، عوامل پیشگویی کننده و واسطه ای افسردگی در بیماران مبتلا به سردردهای مزمن بررسی شدند.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 203 بیمار مبتلا به انواع گوناگون سردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک دردشهر کاسل آلمان شرکت داشتند. شدت علایم افسردگی بیماران با استفاده از پرسشنامه سلامت بیمار (PHQ-9)، شدت درد، آسیب جسمی و روانی ناشی از درد با استفاده از مقیاس عددی (NRS) و شدت ناتوانی بیمار با استفاده از پرسشنامه ناتوانی(MIDAS) بررسی شدند.
    یافته ها
    انواع مختلف سردرد مزمن از نظر شدت درد، ناتوانی، آسیب جسمی و روانی تفاوت معنی داری با یکدیگر نشان ندادند. فراوانی درد در بیماران مبتلا به میگرن در مقایسه با سایر انواع سردرد کمتر بود. همچنین شدت علایم افسردگی در افراد مبتلا به میگرن در مقایسه با سردردهای مزمن خوشه ایو میکس کمتر بود. 41 درصد از تغییرات نمرات افسردگی بیمار از طریق ترکیب خطی نوع تشخیص و میزان ناتوانی بیمار قابل پیش بینی بود. نتایج آزمون مدیاتوری نقش واسطه ای شدت ناتوانی در رابطه بین شدت درد و افسردگی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    شدت درد بیمار می تواند از طریق ناتوان کردن وی در انجام امور شخصی و اجتماعی زمینه ساز ایجاد افسردگی در بیماران مبتلا به سردرد شود.
    کلیدواژگان: سردرد مزمن، افسردگی، ناتوانی، شدت درد
  • پگاه پناهی، علی مجتهدی *، محمد علی خان میرزایی، محمد شناگری، زهرا عطرکار روشن صفحات 120-128
    زمینه و هدف
    باکتری سالمونلا در پزشکی حائز اهمیت می باشد. اغلب عفونت های مرتبط با این باکتری ها خود محدود شونده می باشند. آنتی بیوتیک ها برای بیماران در معرض خطر مانند کودکان، افراد مسن و بیماران دارای ضعف ایمنی تجویز می شود. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها منجر به افزایش باکتری های دارای مقاومت چند دارویی شده است که تهدید کننده حیات می باشند. فاژ تراپی یکی از راه های جایگزین در جهت کاهش آنتی بیوتیک است.
    روش بررسی
    از فاضلاب رشت دوبار در ماه نمونه گیری شد. سوسپانسیون باکتری های شماره 1، 6، 46، 48 و 51 کلکسیون SARA A و دبل LB براث (Double LB) با فاضلاب فیلتر شده مخلوط شدند. پس از سانتریفیوژ و فیلتراسیون، رقت های سریالی تهیه و باکتریوفاژ جداسازی شد. ویژگی های مورفولوژیکی آنها توسط میکروسکوپ الکترونی TEM تعیین گردید. در نهایت دامنه میزبانی علیه 19 سویه انسانی کلکسیون انجام شد تا طیف اثر باکتریوفاژها تعیین شود.
    یافته ها
    تشکیل پلاک شفاف روی محیط LB آگار دو لایه نشان دهنده لیز سویه های تست شده توسط باکتریوفاژهای جداسازی شده بود. نتایج دامنه میزبانی نشان داد که بعضی از این فاژها قادر به لیز تعدادی از سایر باکتری های کلکسیونSARA A بودند. عکس برداری توسطTEM نشان داد که فاژهای ایزوله شده علیه کلکسیون SARA A، متعلق به خانواده Siphoviridae وPodoviridae بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اولین گزارش جداسازی باکتریوفاژ علیه سویه های رفرنس سالمونلا در ایران است. سویه شماره 51 (سالمونلا پاراتایفی B) توسط باکتریوفاژ سالمونلا تایفی موریوم لیز شد که بدین معنا می باشد که ممکن است سالمونلا تایفی که یک پاتوژن حائز اهمیت انسانی است را بتواند لیز کند.
    کلیدواژگان: TEM، سویه استاندارد سالمونلا، باکتریوفاژ، مورفولوژی
  • چنگیز رستمی، خیرالله اسدالهی *، کوروش سایه میری، ماریا چراغی صفحات 129-139
    مقدمه
    سرطانها به دلیل عوارض جبران ناپذیر و هزینه های سرسام آور تشخیص و درمان جایگاه ویژه ای در برنامه های نظام سلامت دارند و موضوع پراکندگی بیماری ها و انتصاب آنها به نواحی جغرافیایی از موضوعات ثابت شده است که زمینه ایجاد علمی بنام جغرافیای پزشکی را فراهم می کند.مطالعه حاضر با هدف بررسی بروز پنج ساله سرطان معده و ارتباط آن با عوامل جغرافیایی در استان خوزستان بین سالهای 92-1388صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که به بررسی میزان بروز و ارتباط بیماری سرطان و همبستگی آن با عناصرجغرافیایی و اقلیمی پرداخته است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان معده بین سالهای 1392-1388 در استان خوزستان که در سامانه جامع ثبت سرطان موجود می باشند را شامل می شود.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS.16 و برای اهداف تحلیلی از آزمون های آماری Independent T -testو Kruskai-Wallis Test و آنالیز واریانس استفاده شد.نقشه سازی عوامل اقلیمی با استفاده از نرم افزار Arc GIS.ver10.3 انجام شد.
    یافته ها
    تعداد 1587 بیمار مبتلا به سرطان معده بین سال های 1388 تا 1392 در سامانه جامع سرطان استان خوزستان ثبت گردیده بود.میانگین سنی بیماران 17/14±57/62 سال بود و 66%(1047 نفر) آنها مرد و 34%(540 نفر) زن بودند. میزان بروز تجمعی سرطان معده، 35 در صدهزار نفر برآورد گردید. ارتباط بین بروز سرطان معدهو متوسط بارش باران معنی دار بود ( 04/0=p).
    نتیجه گیری
    بروز سرطان معده در مناطق مختلف استان خوزستان یکسان نبوده که می تواند علاوه بر مسائل دموگرافیک تحت تاثیر عوامل جغرافیایی و اقلیمی مختلف قرار داشته باشد. لذا پیشنهاد می گردد مطالعات بیشتری در زمینه اپیدمیولوژی و اتیولوژی آن جهت شناسایی ریسک فاکتورهای اختصاصی آن در مناطق مختلف صورت گیرد.
    کلیدواژگان: میزان بروز، سرطان معده، سیستم اطلاعات جغرافیایی، عوامل جغرافیایی
|
  • Mohyeddin Amjadian, Dr Hadi Bahrami Ehsan *, Dr Reza Rostami, Dr Siamak Vahedi Pages 1-11
    Background And Aim
    The aim of this study was to compare the effectiveness of Islamic-based religious psychotherapy, breathing-based meditation and HRV biofeedback therapy on increasing HRV and resonance frequency (psychophisologic harmony) and decreasing depression among CABG patients.
    Material and
    Method
    Sixty CABG patients were selected and randomly assigned to three groups: religion, breathing techniques and control ones. Each group consisted of 20 patients The experimental groups received a weekly two-hour session with homework for eight weeks to increase psychophysiolgical harmony. The control group received only their normal hospital interventions. HRV and resonance frequency and DASS-21questionnaire were used for patient assessment before and after intervention. One –way ANCOVA and descriptive graphs were used for data analysis.
    Results
    The results showed that religion related intervention led to increased psychophysiolgical harmony and decreased depression in CABG patients
    Conclusion
    Most CABG patients developed some degree of depression which may be ignored in the treatment centers. Therefore psychological intervention and breathing-based meditation intervention are recommended.
    Keywords: Islamic religion therapy, Breathing, HRV biofeedback, Depression, heart rate variability (HRV), Resonance frequency (psychophysiologic harmony)
  • Dr Ramin Amirsasan, Dr Saeed Dabbagh Nikokheslat, Dr Pooran Karimi, Ameneh Esmaeli * Pages 12-20
    Backgrounds and Aim: Aerobic exercise has proven benefits in treating and reducing the incidence of complications of chronic diseases such as diabetes. In this study we evaluated the effect of aerobic training on serotonin and tryptophan hydroxylase levels in hippocampus in type 2 diabetic rats.
    Materials And Methods
    30 rats were randomly divided into healthy control,diabetic control, exercise diabetic groups. 2nd and 3rd groups were made diabetic by intraperitoneal injection of streptozotocin (37mg/kg), two weeks after receiving high-fat diet. Groups of aerobic exercise performed treadmill exercise 5 times/ week for 8 weeks with duration and intensity of 55min /d and 26m/min respectively in the final weeks. 24 hours after the last exercise blood samples and hippocampus tissue samples were obtained and concentrations of serotonin (µg/g) and tryptophan hydroxylase were measured by Elisa and western blotting methods respectively. We used ANOVA and Tukey post hoc test for data analysis.
    Results
    Statistical analysis showed that the diabetic group had significantly lower serotonin levels compared to the healthy control group (P=0.001) and exercise diabetic group (P=0.01).The mean tryptophan hydroxylase level of the diabetic groups were significantly lower than that of the healthy control group (P=0.001). The amount of tryptophan hydroxylase was significantly higher in the exercise diabetic group compared to that in the diabetic control group (P=0.001)
    Conclusion
    In this study, diabetes led to reduction of serotonin and tryptophan hydroxylase levels in the hippocampus. Also eight weeks of aerobic exercise increased tryptophan hydroxylase level in the hippocampus of the diabetic rats.
    Keywords: Aerobic Training, Diabetes, Depression
  • Dr Leila Zarei, Moones Moloodi-Tapeh * Pages 21-31
    Background And Aim
    High intake of caffeine and its side effects have attracted attention. Caffeine used by pregnant and breast-feeding women can enter the baby's body through placenta and milk. There have been many studies on the effects of caffeine on bone tissue with conflicting results. The purpose of this study was to assess the effects of caffeine on fetal rat femur bone.
    Material and
    Methods
    Fetuses of female N-MRI rats were selected and divided into control (n=84) and caffeine treated (n=89) groups. We selected randomly 4 fetuses of every rat, one for skeletal abnormalities, one for evaluation of femur bone, the third and 4th fetuses were used for histological examination (H & E staining and Alcianblue-Alizarin R/S), and morphometric and biochemical studies respectively.
    Result
    According to the findings of this study, fetal weights, rate of bone formation in the femur bone, concentration of phosphorus, zinc, magnesium and calcium in femur as well as the length of ossified bone and total area of the femur bone in the treatment group showed a significant decrease. Also we found a significant decrease in femoral bone length. Periosteum area/total area ratio in the cross section showed a slight increase in the treatment group which was not significant.
    Conclusion
    According to the results of this study, caffeine can cause detrimental effects on bone formation and factors such as duration, doses and time of consumption of caffeine can influence the occurrence of anomalies in the fetus.
    Keywords: Caffeine, Fetus, Bone formation, Histopathology
  • Dr Ahmad Fakhri, Dr Hadi Morshedi, Dr Isa Mohammadi Zeidi * Pages 32-47
    Background And Aim
    Scientific literature has emphasized the role of education and non-pharmacological methods such as relaxation techniques as the priority treatment for anxiety in pregnancy. This study aimed to determine the effect of education, based on the health belief model (HBM) associated with relaxation on anxiety of nulliparous women.
    Materials And Methods
    In an experimental study, 120 nulliparous women referring to health centers in Qazvin City were assigned randomly to experimental and control groups by means of multi-stage sampling. Intervention course included 3 sessions of group education and a relaxation training session in addition to an educational CD and theory-based training booklet. The data collection tools included demographic questions, 58 item Pregnancy Related Anxiety Questionnaire (PRAQ), Knowledge scale and HBM related questions which were filled out by the participants in a self –reported manner before and after the intervention. Using SPSS 20.0, data were analyzed by analytical tests such as T-test, chi-square, Mann-Whitney U and ANOVA.
    Results
    The mean scores of knowledge, perceived sensitivity and severity, perceived barriers & benefits, self efficacy and cue to action constructs improved significantly in the experimental group after the intervention (P
    Conclusion
    Regarding the effect of theory based relaxations training on reduction of anxiety in nulliparous women, use of these interventions to improve the health of women during pregnancy is recommended.
    Keywords: Pregnancy, Anxiety, Attitude, Behavior Modification, Relaxation
  • Dr Morteza Seidabadi, Dr Gholamreza Najafi *, Dr Shapoor Hasanzadeh Pages 48-63
    Background And Aim
    Ceftriaxone is a cephalosporin derivative used in the treatment of respiratory infections and meningitis. The main purpose of this study was to evaluate ceftriaxone effects on sperm quantity, quality, damages and in vitro fertilization (IVF) in adult mice.
    Material and
    Methods
    40 adult male mice were randomly divided into 3 groups as following: control group received intraperitoneal normal saline every day; experimental groups 1 and 2 received 20 mg/kg/day and 50 mg/kg/day of ceftriaxone respectively through intraperitoneal route. Samples were obtained one week and 45 days after treatment Half of the animals in the test groups were analyzed after one week and the other half after 45 days. The sperm parameters including, sperm count, sperm viability, percentages of immature sperms, DNA damages, status of acrosomal enzymes, percentages of zygotes, two cell embryos and blastocysts were evaluated. Data were analyzed by repeated measure test. P
    Results
    Ceftriaxone caused a significant reduction (P
    Conclusion
    Ceftriaxone decreased sperm fertility potential by affecting the quality and quantity of sperms in mice.
    Keywords: Ceftriaxone, Sperm parametrs, DNA damage, In vitro fertilization, mice
  • Sadi Nikanfar, Dr Minoo Kalantari *, Zahra Shafiee, Dr Alireza Akbarzadeh-Baghban Pages 64-70
    Background And Aim
    The aim of the present study was to find out the relationship between the various components of sensorimotor function of hemiplegic lower limb and independency in daily living activities in stroke patients.
    Materials And Method
    This was a cross-sectional study which included 40 hemiplegic patients. The patients were between 30 and 70 years of age and selected on a non random basis from rehabilitation clinics in Tehran. We used Fugel-Meyer assessment in order to assess sensorimotor function of hemiplegic lower limbs. Evaluation of independency in basic and instrumental activity of daily living was performed by using Barthel Index and Lawton Instrumental Activities of Daily Living Scale. The correlation was analyzed by Spearman coefficient.
    Results
    There was a significant relationship between hemiplegic lower limb motor function and independency in BADL (P=0.002, r =0.482) and IADL (P=0.001, r =0.494). There was also a significant correlation between hemiplegic lower limb corrdination and speed and independency in BADL (P
    Conclusion
    The results of our study showed a relationship between hemiplegic lower limb sensorimotor function and independency in daily living activities in the stroke patients. Therefore, different components of the lower extremity sensorimotor function should be considered in the rehabilitation programs for the hemiplegic patients.
    Keywords: Sensorimotor function, Lower limb, BADL, IADL, Hemiplegic
  • Shahla Abbasi, Dr Akefeh Ahmadi Afshar, Dr Ali Haniloo * Pages 71-79
    Background And Aim
    Toxocariasis is a common parasitic zoonosis of humans, dogs and cats. Migration of Toxocara larva in the internal organs is accompanied by a variety of complications such as hepatomegaly, marked eosinophilia, pulmonary and ocular symptoms. In some cases, symptoms are nonspecific and the patients may only show allergy-like cutaneous and pulmonary manifestations. Considering the significant increase in the prevalence of allergic disorders, study of the possible etiologies of these disorders can lead to the early diagnosis and effective treatment of the disease. In this study prevalence of anti-toxocara antibody and some hematological parameters were compared between allergic and non-allergic children.
    Materials And Methods
    Our experimental group included 200 children under 15 years of age with skin and/or respiratory allergies referring to allergy clinics, and our control group consisted of 238 non-allergic children, matched to the experimental group in regard to age and sex. Specific anti-toxocara IgG titers were measured by TES/Ag-ELISA technique. Eosinophilia and leukocytosis were extracted from the CBC results. We used T-test and chi-square to compare the results between the two groups.
    Results
    The prevalence of anti-toxocara IgG in the children with allergic manifestations was significantly higher (4.5%) than that in the healthy children (0.8%). Children with allergic manifestations had a higher rate of eosinophilia (16.5%) compared to healthy children (0.4%), but there was no significant correlation between eosinophilia and toxocariasis serology.
    Conclusions
    Regarding the higher prevalence of anti-toxocara antibodies in the children with skin and respiratory allergies, investigation of toxocariasis in the patients with allergic symptoms is recommended.
    Keywords: Toxocariasis, Serology, Allergy, TES-Ag-ELISA
  • Dr Ahmad Fakhri, Dr Hadi Morshedi, Dr Isa Mohammadi Zeidi * Pages 80-95
    Background And Aim
    Noise is the most common and also preventable harmful physical pollutant in the workplace in the world. Although the hearing protection devices are the last way to prevent hearing loss, most people do not use the equipment properly and consistently. The aim of this study was to determine the effect of theory-based training on the rate of using hearing protection devices in workers of autoparts factories in Qazvin Industrial Towns.
    Material and
    Methods
    Using random sampling method, 120 workers from two autoparts factories in Kaspian and Alborz Industrial Towns were entered into this experimental study. Data collection tools included demographic questions and self-reporting questionnaire to measure TPB related constructs indirectly. The intervention program was composed of two 90 minute group discussion along with targeted educational booklet. Using SPSS version 20, data collected at different times were analyzed by chi-square, independent t-test and ANOVA.
    Results
    After the intervention, we found increased mean scores for: attitude (from 36.0±17.3 to 64.5±22.8), subjective norms (from 28.5±10.7 to 46.8 ± 12.4), perceived behavioral control (from 41.8±19.3 to 72.1 ± 21.5), behavioral intention (from 3.6±3.1 to 7.5±3.8). Also use of hearing protection devices significantly increased in the experimental group (P
    Conclusion
    Educational intervention based on the theory of planned behavior led to increased use of hearing protection devices among workers. Designing educational programs based on the above mentioned theory in order to increase the use of personal protective equipment in workers is recommended.
    Keywords: Hearing Protection Devices, Behavior Change, Health Education, Noise-Induced Hearing Loss
  • Kaveh Bahmanpour, Dr Hasan Navipour *, Dr Fazlollah Ahmadi, Dr Anooshirvan Kazemnejad Pages 96-109
    Background And Aim
    Aging of population, increased cultural and social differences in societies, increased rate of chronic diseases, reduction of financial resources, the flash-like technological changes, emphasis on home care, increased trend toward patient-centered care and evidence based practice have resulted in more complexity in clinical environments. Providing standard safe and effective care in such environmental conditions can only be achieved by development of critical thinking skills in the nursing staff. There are many definitions about critical thinking in nursing. Many of these explanations are complicated, without significant relation to the clinical and professional performances.
    Material and
    Methods
    We used eight step Rodgers’ concept analysis method to provide a clear definition about critical thinking in clinical nursing to determine antecedents, attributes and consequences. We searched valid online data bases for in English and Persian articles from 1995 to 2014. Finally, 58 articles 3 dissertations and 2 chapters from two books were analyzed by means of Rodger's inductive approach.
    Results
    The results of this study showed that, critical thinking in clinical nursing have 3 antecedents and 6 attributes including Use of nursing process in clinical situation, holistic and comprehensive performance¡ Use of different patterns in order to achieve understanding, Using emotional intelligence skills in facing with clinical situations, facing with factors for critical thinking and elements of critical thinking. Achievement of critical thinking leads to positive outcomes such as effective and patient-centered care, creativity, evidence based practice and professionalism.
    Conclusions
    The result of this study let to development of a clear and comprehensive definition of critical thinking in clinical nursing. This definition can correct many misconceptions and misuses of the concept of critical thinking. The findings also can help clinical nurses to create a framework and guidelines for effective clinical performance. This framework can, guarantee the competency in nursing
    Keywords: Critical Thinking, Concept Analysis, Clinical Nursing, Iran
  • Dr Maryam Shayghan * Pages 110-119
    Background And Aim
    Headache is often associated with depression. However, depressive symptoms are more severe in some patients. The aim of the present study was to compare different types of chronic headache in regard to severity, frequency, depression, disability and physical and psychological impairment. We also examined the predictive and mediating factors of depression in the patients with chronic headache.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study included 203 patients with different types of chronic headache. For assessment of depression and pain intensity we used Patient Health Questionnaire (PHQ-9) and Numeric Rating Scale (NRS) respectively. For evaluation of disability we used physical and psychological impairment, and Migraine Disability Assessment (MIDAS).
    Results
    Patients with different types of chronic headache revealed no significant differences regarding pain intensity, disability, and subjective physical and psychological impairment. Migraine patients showed the least pain frequency compared to the patients with other types of headache. Patients with migraine had lower severity of depressive symptoms compared to the patients suffering from cluster or mixed chronic headache. 41% of the changes in the scores, based on linear model of depression were predictable by pain diagnosis and disability rate. The results of multiple mediation showed the mediating role of the severity of disability in the relationship between pain intensity and depression.
    Conclusion
    The patient's pain intensity could result in depression through causing disability in doing personal and social activities.
    Keywords: Chronic headache, Depression, Disability, Pain intensity
  • Pegah Panahi, Dr Ali Mojtahedi *, Dr Mohammad Ali Khan Mirzaei, Dr Mohammad Shenagari, Dr Zahra Atrkar Roushan Pages 120-128
    Background And Aim
    Salmonella spp. is important in medicine. Most related infections are self-limited. Antibiotics are used for high risk patients such as children, old individuals and immune-compromised patients. Overuse of antibiotics has led to increased emergence of multi-drug resistant bacteria which are life-threatening. Phage therapy is an alternative method to reduce antibiotic use.
    Materials And Methods
    Waste water samples were collected from sewage system of Rasht City twice a month. Prepared suspensions of Salmonella reference collection A (SARA) number 1, 6 (S. typhimurium) and 46, 48, 51 (S. paratyphi B) and double LB broth were mixed with filtrated waste water. After centrifugation and filtration, serial dilutions were prepared and phages were isolated. Morphologic characteristics were determined using TEM (Transmission electron microscopy). Finally, to assess the spectrum effect of the bacteriophages, we determined host range against 19 SARA strains.
    Results
    Clear plaque formation on double layer LB agar indicated lysis of the test strains by isolated phages. The results of host range showed that some of the phages were able to lyse a number of other bacteria of SARA collection. Imaging with TEM indicated that the isolated phages against SARA collection belonged to Siphoviridae and Podoviridae families.
    Conclusion
    This is the first report of phage isolation against Salmonella reference collection in Iran. SARA no. 51 (S. paratyphi B) was lysed by S. typhimurium phage. It means that the isolated phage may lyse S. typhi, which is an important human pathogen.
    Keywords: Salmonella reference collection, Bacteriophage, TEM, Morphology
  • Changiz Rostami, Dr Khairollah Asadollahi *, Dr Koroush Sayehmiri, Dr Maria Cheraghi Pages 129-139
    Background And Aim
    Cancers have a special place in health programs because of the costs of diagnosis and treatment as well as their irreversible complications. Distribution of diseases and their relationship with certain geographical areas is a confirmed subject producing a scientific background for medical geography. This study aimed to determine the five-year incidence of gastric cancer and its relationship with geographical factors in Khuzestan Province between 2009 and 2013.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study we assessed the incidence rate and relationship of gastric cancer with environmental, geographic and climatic factors. The study included all patients with gastric cancer in Khuzestan Province, between 2009 and 2013. The demographic and pathologic data of the patients had been recorded in a comprehensive cancer registration system. Using SPSS version 16, data were analyzed by independent T-test, Kruskai-Wallis test and ANOVA. Mapping of climatic factors was performed by Arc GIS.ver10.3 software.
    Results
    1587 patients with gastric cancer had been recorded between 2009 and 2013 in the province's comprehensive cancer registration system. The mean age of the patients was 62.57± 14.17 years. 1047 patients (66%) were male, and 540 (34%) were female. The cumulative incidence of gastric cancer, was estimated as 35 per hundred thousand people. The relationship between gastric cancer and mean rainfall was statistically significant (p: 0.04).
    Conclusion
    The incidence rates of gastric cancer in different regions of the Khuzestan Province were not the same which can be related to the demographic variables as well as different geographic and climatic factors. Therefore, in order to identify the related risk factors in different regions further epedemeological and etiological studies are recommended.
    Keywords: Incidence rate, Gastric cancer, GIS, Geographical factors