فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 94، خرداد و تیر 1397)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 94، خرداد و تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی دادرس، خالید محمد زاده سلامت*، کمال الدین حمیدی، کمال عزیزبیگی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مصرف مکمل ویتامین D طی تمرین مقاومتی فزاینده بر مقاومت انسولین، شاخص های لیپیدی خون و درصد چربی بدن مردان دیابتی نوع 2 با کمبود ویتامین D بود.
    روش بررسی
    48 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به طور داوطلبانه در مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی درچهارگروه 12 نفری: تمرین مقاومتی (RT)، تمرین مقاومتی و مصرف مکمل ویتامینD (RT+VD)، مصرف مکمل ویتامین(VD) و کنترل (CON)قرارداده شدند. کل دوره مداخله 12 هفته بود که طی آن، گروه RT هفته ای 3 جلسه تمرین مقاومتی انجام داد، گروه VD دو هفته یک بار 50000(IU) مکمل ویتامین D دریافت نمود،گروه RT+VD هم زمان با مصرف مکمل ویتامینD به تمرین مقاومتی پرداخت، و گروه CON نیز درطول دوره مطالعه به زندگی عادی روزانه خود ادامه داد. غلظت های گلوکز، انسولین، شاخص های لیپیدی خون، 25(OH)D و همچنین درصد چربی بدن بیماران قبل و بعد از مطالعه اندازه گیری شدند. مقاومت انسولین نیز از طریق محاسبه HOMA-IR به دست آمد.
    یافته ها
    پس از مطالعه، تفاوت معناداری در شاخص HOMA-IR در گروه هایی که ویتامین D مصرف کرده بودند مشاهده گردید(05/0>P). علاوه بر این، بیشترین کاهش مقادیر وزن، BMI، درصد چربی، HbA1c، انسولین و گلوکز ناشتا درگروه RT+VD دیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مکمل سازی با ویتامین D طی تمرینات مقاومتی فزآینده بر مقاومت انسولین بیماران دیابتی نوع2 تاثیر مثبتی دارد و می تواند به عنوان یک روش غیر دارویی موثر در کاهش و تخفیف علایم دیابت مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، تمرین مقاومتی، ویتامین D، مقاومت انسولین
  • قباد مرادی*، محمد عزیز رسولی، فائز فتحی، بایزید قادری، بهرام نیکخو، دائم روشنی، برهان مرادویسی، جعفر سلطانی صفحات 12-20
    زمینه و هدف
    در چند دهه اخیر، میزان بقای کودکان مبتلا به سرطان بطور قابل توجهی بهبود یافته و بقای 5 ساله آنان 80% برآورد شده است اما نگرانی های زیادی در رابطه با بقای نوجوانان و بزرگسالان جوان وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان لوسمی و عوامل مرتبط با آن در استان کردستان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر، داده ها 310 نفر از بیماران مبتلا به سرطان لوسمی در کودکان و بزرگسالان در استان کردستان از بررسی پرونده پزشکی آنها استخراج شد. آنالیز بقاء تک متغیره و چند متغیره با محاسبه نسبت مخاطره با مدل مخاطره نسبی کاکس انجام گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Stata 12 انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه تعداد 201 فرد بزرگسال با میانگین سنی 8/50 سال و 109 کودک با میانگین سنی 2/5 سال مورد بررسی قرار گرفتند. فراوانی لوسمی در نوع AML ابتلا در بزرگسالان بالاتر (8/30%) ولی فراوانی موارد ابتلا به ALL بیشتری درکودکان مشاهده شد (2/86%). میزان بقا 1 و 5 سال در بزرگسالان به ترتیب: 4/94% و 5/49% و میزان بقا 1 و 5 سال در کودکان به ترتیب 6/92% و 83% بود. نسبت مخاطره در افراد بزرگسال بر حسب نوع تالاسمی با ALL (HR=5.18، 95% CI:2.60-13)، در افراد با نوع AML برابر با (HR=4.11، 95% CI:1.55-10.4)، و در افراد با نوع CML (HR=2.78، 95% CI:1.05-7.37) بود. در آنالیز چند متغیره نتایج نشان داد که میزان مرگ کمتری در کودکان مبتلا به نوع تالاسمی ALL (HR=0.26، 95% CI:0.08-0.77) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    دسترسی به خدمات تشخیصی بهنگام و ارائه خدمات درمانی به روز پیشنهاد می شود و در ضمن با توجه به بقا بیشتر نوع ALL لوسمی بویژه در کودکان، توصیه به فرآهم آوردن امکانات درمانی مناسب و توجه به ارائه خدمات تسکین بخش در انواع لوسمی با مرگ و میر بالا همچون سایر کشورهای دنیا ضروری است.
    کلیدواژگان: میزان بقا، عوامل مرتبط، سرطان لوسمی، کودکان، بزرگسال، کردستان
  • نسیبه شریفی، ماهرخ دولتیان *، آزیتا فتح نژلاد کاظمی، رضا پاکزاد، لیلا یادگاری صفحات 21-36
    زمینه و هدف
    تجارب اولیه دوره داخل رحمی برای جنین، پایه ی حیاتی تمام دوران زندگی بوده؛ بنابراین توجه به آن می تواند منجر به کاهش بی عدالتی سلامت در درون یک نسل را فراهم نماید. هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین عوامل ساختاری و بینابینی تعیین کننده های اجتماعی سلامت با وزن کم هنگام تولد در ایران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل بر اساس مطالعات انجام شده در ایران با جستجوی پیشرفته در پایگاه های اطلاعاتیIranmedex، Magiran، SID، Irandoc PubMed، ،Google Scholar و Scopus و با استفاده از کلید واژه های تعیین کننده های اجتماعی سلامت، وزن کم هنگام تولد و معادل انگلیسی آنها از بین کلیه مقالات سالهای2000- 2016 تدوین گردید، نتایج مطالعات مرتبط توسط دو نفر به طور مجزا استخراج و با استفاده از چک لیست استروپ مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس داده ها با استفاده از مدل تصادفی با هم ترکیب شده و ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی و آنالیز داده ها نیز با استفاده از نرم افزار STATA نسخه 11 انجام شد.
    یافته ها
    در این مرور سیستماتیک و فراتحلیل 30 مقاله وارد آنالیز شدند. تعداد کل نمونه در مطالعه حاضر42142 نفر بودند. نسبت شانس کلی برآورد شده برای ارتباط عوامل ساختاری و بینابینی تعیین کننده های اجتماعی سلامت با وزن کم هنگام تولد52/1 (85/1-24/1 درصد: فاصله اطمینان 95درصد) و24/2 (71/2-85/1 درصد: فاصله اطمینان 95درصد) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت وزن هنگام تولد در سلامت نوزادان باید اقدامات اساسی در جهت پیشگیری از وقوع این پیامد مهم از طریق شناسایی افراد در معرض خطر و عوامل موثر در بروز آن، بهبود استاندارد های زندگی، افزایش مراقبت های منظم پره ناتال، مشاوره های قبل از بارداری و بهبود وضعیت تغذیه ای زنان باردار صورت گیرد.
    کلیدواژگان: وزن کم هنگام تولد، پیامد بارداری، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، متاآنالیز
  • حسن ابراهیمی، سیامک پورعبدیان، فرهاد فروهر مجد * صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    به دلیل پیشرفت سریع و استفاده وسیع از تلفن همراه و تاثیر آن بر ارتباطات و تعاملات انسانی، بررسی اثرات منفی احتمالی استفاده از تلفن همراه بر سلامت کاربران امری ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر افزایش فاصله تلفن همراه با بافت مغز بر دمای قشر مرکزی و خاکستری مغز ناشی از حرارت امواج رادیو فرکانسی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، بافت مغز گاو در یک اتاقک در سه عمق 2،12 و 22 میلیمتری بافت و در فاصله ی 4 میلیمتری و 4 سانتیمتری تلفن همراه از بافت به مدت 15 دقیقه بررسی شد. برای اندازه گیری دمای بافت از دماسنج لوترون استفاده گردید. تحلیل داده ها توسط نرم افزار لوترون و MATLAB صورت پذیرفت.
    یافته ها
    در فاصله 4 میلیمتری و در عمق های 2، 12 و22 میلیمتری نسبت به فاصله 4 سانتیمتری افزایش دمای بیشتری را نشان داد. همچنین افزایش دما بعد از قطع تماس نسبت به دمای پایه در هر دو فاصله مشاهده شد که در فاصله 4 میلیمتری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    تماس با تلفن همراه در نزدیکی بافت مغز باعث افزایش دمای بافت می شود در حالی که هرچه منبع مواجهه یعنی تلفن همراه از بافت دورتر شود افزایش دمای بافت روند کندتری را نشان می دهد و گرمای تجمعی که بعد از قطع مواجهه مشاهده شد، نیز کمتر می شود.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، امواج رادیوفرکانسی، بافت مغز، دما
  • افسانه راجی زاده، شعیب صمیمی، محسن مومنی * صفحات 45-56
    مقدمه
    از آنجا که وزن هنگام تولد یکی از شاخص های مهم بهداشتی می باشد، لذا مطالعه حاضر باهدف بررسی عوامل مرتبط با تولد نوزادان کم وزن در جنوب استان کرمان طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد شاهدی، پرونده بهداشتی 300 نفر از نوزادان شهرستان جیرفت موردبررسی قرار گرفت که از این تعداد 150 نفر با وزن کمتر از 2500 گرم در گروه مورد و 150 نفر با وزن طبیعی در گروه شاهد قرار گرفتند. از پرونده بهداشتی این نوزادان 4 گروه: اطلاعات دموگرافیک والدین، اطلاعات دوران بارداری، رفتارهای پرخطر والدین و خصوصیات نوزاد استخراج شد. درنهایت داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و با استفاده از رگرسیون لجستیک تک و چند متغیره مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در آنالیز رگرسیون تک متغیره احتمال تولد نوزاد کم وزن در نوزادان با مادر بالای 35 سال سن، سابقه بیماری در مادر، سابقه مصرف دخانیات و مواد مخدر توسط مادر بیشتر بود. همچنین تعداد کم مراقبت حین بارداری، سن بالای پدر و وزن بالای مادر با افزایش احتمال تولد نوزاد کم وزن همراهی داشت. در آنالیز رگرسیون چند متغیره نیز بین همه متغیرهای نام برده شده به جز سن پدر با کم وزنی هنگام تولد اختلاف معنی داری دیده شد. به علاوه در این آنالیز، در نوزادان متولدشده از طریق سزارین و مادران با تحصیلات دیپلم نسبت به سایر گروه های تحصیلی شانس تولد نوزاد کم وزن بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    پیشگیری از بارداری در سنین بالا، آموزش به مادران در خصوص عدم مصرف مواد مخدر و دخانیات و انجام مراقبت های زمان بارداری جهت پیشگیری از تولد نوزاد کم وزن مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: وزن کم هنگام تولد، بارداری، وزن تولد، عامل خطر
  • ندا میرزایی، بابک مختاری، مریم کلاهی * صفحات 57-69
    زمینه و هدف
    هدف مطالعه حاضر شناسایی ترکیبات آلی گیاهDC. Onopordon leptolepis و بررسی خواص ضدسرطانی و آنتی اکسیدانی عصاره گیاه بر روی سلول های سرطانی روده CaCO2 بود.
    روش بررسی
    ترکیبات موثره سرشاخه هوایی خارپنبه برگ نازک با استفاده از روش های فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند، سپس ترکیب های متشکله عصاره اتانولی سرشاخه هوایی خارپنبه برگ نازک به روش سوکسله توسط دستگاه GC-MS جداسازی و شناسایی شد. همچنین عصاره اتانولی سه بخش سرشاخه هوایی، برگ و ساقه این گیاه به منظور بررسی ویژگی های ضد سرطانی با استفاده از روش های MTT و NBT در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    شناسایی اجزای عصاره با استفاده از دستگاه GC-MS وجود 27 ترکیب، را نشان داد. در میان ترکیبات شناسایی شده A-Neooleana-3(5)،12-diene (92/78درصد)، 2(1H)Naphthalenone،3،5،6،7،8،8a-hexahydro-4،8a-dimethyl-6-(1-methylethenyl)- (65/13درصد)، Hexadecanoic acid (33/1درصد) به ترتیب اجزای اصلی عصاره بودند. در این تحقیق حضور ترکیب های آلکالوئیدی، گلیکوزید سیانوژنیک ، تانن دار و استروئیدی در گیاه تائید گردید. نتایج بدست آمده از بررسی میزان بقاء سلولی، با استفاده از روشMTT و میزان فعالیت رادیکال های آزاد نشان داد که عصاره اتانولی در سه بخش سرشاخه هوایی، برگ و ساقه گیاه دارای فعالیت ضدسرطانی بود. بیشترین میزان فعالیت خنثی کردن رادیکال های آزاد سلول های سرطانی در عصاره سرشاخه هوایی گیاه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    خواص دارویی و ضد سرطانی این گیاه ممکن است به دلیل حضور برخی از ترکیبات آلکالوئیدی، گلیکوزیدی، فنلی و دیگر فیتوکمیکال ها موجود در این گیاه باشد که باعث فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه می شوند. ترکیبات شیمیایی شناخته شده در گیاه می تواند در ساخت و تولید دارو های شیمیایی موثر در درمان سرطان و صنایع غذایی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ترکیبات شیمیایی، DC، Onopordon leptolepis، گاز کروماتوگرافی، ضد سرطانی
  • محمد ماذنی، یاور محمودزاده، لطف الله رضاقلی زاده * صفحات 70-80
    زمینه و هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات محافظتی عصاره ی گیاه بابونه ی گاوی (TPE) بر جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب حاد ایجاد شده توسط تتراکلریدکربن (CCl4) در میوکارد قلب موش صحرایی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه ها شامل شاهد سالم، شاهد آسیب و 3 گروه آسیب که به مدت 14 روز قبل از ایجاد آسیب با CCl4، به ترتیب با دوزهای 40، 80 و 120 میلی گرم بر کیلوگرم TPE تیمار گردیدند. در پایان مطالعه، فعالیت آنزیم های قلبی کراتین کیناز (CK-MB) و لاکتات دهیدروژناز (LDH)، مقادیر کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL-C) در سرم، بعلاوه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز (SOD)،گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) و آریل استراز (ARE) و غلظت مالون دی آلدئید (MDA) به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی در هموژنات بافت میوکارد قلب مورد سنجش قرار گرفت. سپس نتایج مورد تحلیل و آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تزریق تتراکلریدکربن موجب افزایش معنی دار CK-MB، LDH، TC، LDL-C و MDA و کاهش ARE، HDL-C، SOD و GPX می شود 001/0>P تزریق عصاره باعث تغییرات این فاکتورها به صورت وابسته به دوز می گردد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره بابونه گاوی می تواند بعنوان ماده ای با اثرات مختلف از جمله فعالیت آنتی اکسیدانی و اثرات محافظت کننده قلبی در بدن مطرح باشد.
    کلیدواژگان: بابونه ی گاوی، تتراکلریدکربن، میوکارد قلب، پراکسیداسیون لیپیدی، آنتی اکسیدان
  • مهدی یادگاری، سیمین ریاحی، شادمهر میردار، غلامرضا حمیدیان * صفحات 81-91
    زمینه و هدف
    آپوپتوز نوعی مرگ برنامه ریزی شده سلول است که توسط مجموعه ای از پیام های بین سلولی رخ می دهد که با تغییر ساختارهای بافتی همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرات تعاملی کاهش شدت تمرین ورزشی و عصاره پر سیاوش در تعدیل شاخص های آپوپتوز و ریمدلینگ ریوی رت های هیپوکسی شده بود.
    روش بررسی
    نمونه های پژوهش حاضر را 16 سر رت نر نژاد ویستار تشکیل داده بودند که پس از 6 هفته تمرین تناوبی شدید، به مدت3 هفته وارد محیط هیپوکسی شدند و نصف رت ها در طی 3 هفته قرارگیری در هیپوکسی، به اجرای تمرینات تناوبی با شدت کمتر ( تیپر) پرداختند و روزانه نیز 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره پرسیاوش دریافت کردند. در پایان، جهت انجام آزمایش های ایمونوهیستوشیمی و استریولوژی، بافت ریه خارج گردید.
    یافته ها
    3 هفته کاهش شدت تمرین و مصرف عصاره پرسیاوش در گروه هیپوکسی، سبب کاهش نسبت Bax/Bcl-2 (05/0P<)، کاهش جمعیت نموسیت-2 (05/0P>) و همچنین افزایش جمعیت نموسیت-1 حبابچه های ریوی (05/0P<) در مقایسه با گروه هیپوکسی شد.
    نتیجه گیری
    سودمندی بهره گیری همزمان از کاهش شدت تمرین و مصرف عصاره پرسیاوش در کاهش آپوپتوز و ریمدلینگ سلول های اپیتلیالی حبابچه ای به دنبال تمرین تناوبی شدید و قرارگیری در معرض هیپوکسی نتیجه مهم پژوهش حاضر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، هیپوکسی، پر سیاوش، کاهش شدت تمرین
  • محمدحسن دشتی خویدکی، محمد فرامرزی*، اکبر اعظمیان جزء، ابراهیم بنی طالبی صفحات 92-102
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر شدت های مختلف تمرینات استقامتی (کم، متوسط و زیاد) بر بیان پروتئینی ATGL عضله اسکلتی، سطوح سرمی گلوکز و انسولین موش های صحرایی دیابتی بود.
    روش بررسی
    40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی شده با استرپتوزوسین به صورت تصادفی ساده به پنج گروه هشت تایی شامل; گروه دیابتی همراه با تمرین استقامتی کم شدت (DL)، تمرین استقامتی با شدت متوسط ( DM) ، تمرین استقامتی با شدت زیاد ( DH)، گروه کنترل دیابتی (D) و گروه کنترل (Con) سالم تقسیم شدند. تمرین استقامتی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته با شدت کم (DL) معادل سرعت 8-5 متر بر دقیقه، با شدت متوسط( DM) معادل سرعت 17-14 متر بر دقیقه و با شدت بالا ( DH)معادل سرعت 25-22 متر بر دقیقه انجام شد. بیان نسبی ATGL با تکنیک وسترن بلات و گلوکز و انسولین سرم با کیت تخصصی اندازه گیری شد. از آزمون آماری ANOVA جهت تعیین تفاوت بین گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیان ATGL بین گروه های کنترل و گروه های تمرین (با شدت کم، متوسط و زیاد) تفاوت معناداری داشت (0002/0=p). این تفاوت بین گروه های تمرین با DH با گروه D (0049/0P=)، گروه های تمرین با DH و DL (0053/0P=) و DHو DM (0136/0P=) معنی دار بود. سطوح سرمی گلوکز نیز بین گروه DH با گروه های D (002/0=p) و DL (039/0=p) و همچنین ، گروه DM با گروه ه D (0018/0=p) و DM تفاوت معنی داری داشت. مقدار انسولین نیز در گروه DH در مقایسه با گروه های DL (011/0=p) و D (0002/0=p) و نیز گروه DM با D (014/0=p) تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی با شدت متوسط و زیاد می تواند تا حدودی کاهش ناشی از دیابت در بیان پروتئین ATGL را جبران و باعث کاهش سطح سرمی انسولین و گلوکز در موش های دیابتی شود. به نظر می رسد شدت بالاتر تمرین استقامتی، افزایش بیشتری در بیان ATGL در موش های دیابتی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: دیابت، ATGL، شدت تمرین استقامتی، انسولین، گلوکز
  • حنانه با حجب سلدوزی، فرامرز جلیلی، مریم سهرابی، زهرا کشتمند، سیروس جلیلی * صفحات 103-113
    زمینه و هدف
    دیابت با ایجاد رادیکالهای آزاد منجر به کاهش قدرت باروری در مردان می گردد. کروسین (ماده موثره زعفران) با محتوای آنتی اکسیدانتی خود می تواند در حذف رادیکال های آزاد موثر باشد. دراین مطالعه اثر کروسین بر پارامترهای تولیدمثلی موش صحرایی نر نژاد ویستار دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین (STZ) بررسی گردید.
    روش بررسی
    موش ها با استرپتوزوتوسین (55 میلی گرم بر کیلوگرم) دیابتی شدند. موش های مورد مطالعه به طور تصادفی در هشت گروه هفت تایی شامل: دریافت کننده نرمال سالین، دریافت کننده STZ، دریافت کننده کروسین (دوز های 5/12 ، 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم)، دریافت کننده STZ و کروسین (دوز های 5/12، 25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه ها به مدت 30 روز تحت آزمایش قرار گرفتند. هورمون های LH، FSH، تستسترون و انسولین اندازه گیری شد. معنی داری تغییرات به وسیله آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش معنی دار (05/0>P) سطح هورمون های LH، FSH، تستسترون و انسولین در گروه های دریافت کننده همزمان STZ و کروسین نسبت به گروه های دریافت کننده STZ بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی حاضر، حاکی از اثرات بهبودی کروسین بر روی آسیب های ایجاد شده توسط STZ روی سیستم تولید مثل در موش های نر است. کروسین به عنوان منبع سرشاری از آنتی اکسیدانت می تواند در بهبود اکثر شاخص های باروری آسیب دیده در اثر دیابت در موش های صحرایی موثر است. این تاثیر به دوز دریافتی کروسین وابسته است.
    کلیدواژگان: کروسین، استرپتوزوتوسین، موش صحرایی، دیابت
  • عباس علیمرادیان، سعید قاسمی، محمد ظهیری، امیر حسین سعیدی، حسین میلادی، مهدی صادق* صفحات 114-124
    زمینه و هدف
    اختلال یادگیری و حافظه در پی دیابت مزمن با قند خون کنترل نشده رخ می دهد. عصاره برگ جینکو جریان خون مغز را بهبود می دهد. همچنین دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد، بنابراین اثرات مفیدی در بیماری های عصبی نشان داده است. در مطالعه حاضر کارآیی عصاره برگ جینکو در اختلال حافظه و آسیب نورونی هیپوکمپ ناشی از دیابت بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 28 سر موش صحرائی نر بالغ نژاد Spargue–Dawley استفاده شد. مدل دیابت با تزریق استرپتوزوسین (mg/kg; i.p 60STZ: ) ایجاد گردید. عصاره برگ جینکو (mg/kg 40) بصورت خوراکی روزانه و به مدت دو هفته به حیوانات داده شد و اثرات آن در جبران اختلال حافظه و آسیب بافت هیپوکمپ بررسی گردید. حافظه فضایی در مازآبی موریس طی چهار روز اندازه گیری شد، سپس مغز حیوانات استخراج و بعد از رنگ آمیزی بافتی میزان آسیب بافت هیپوکمپ با شمارش نورونی بررسی گردید.
    یافته ها
    زمان پیدا کردن سکو در مازآبی در گروه STZ در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0 p<) درحالیکه تجویز عصاره جینکو در حیواناتی که STZ دریافت کرده اند، سبب کاهش معنادار زمان رسیدن به سکو شد (05/0 p<). بعلاوه STZ باعث کاهش شمارش نورونی هیپوکمپ شد (001/0 p<) و تجویز عصاره جینکو در گروه STZ سبب بهبود اثرات STZ در کاهش نورونی گردید (01/0 p<).
    نتیجه گیری
    عصاره برگ جینکو اختلال حافظه ناشی از دیابت و همچنین کاهش شمارش سلولی ناشی از دیابت را بصورت معناداری جبران کرد.
    کلیدواژگان: نوروپاتی، یادگیری، ماز آبی موریس، شمارش نورونی
  • مصطفی قادری *، منیره کریمیان، جعفر مبلغی صفحات 125-134
    مقدمه
    یکی از مهم ترین وظائف یک رهبر برخورداری از قدرت فهم مفاهیم و موازین اخلاقی مدیریت است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت رهبری اخلاقی در میان مدیران آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی دیدگاه تعداد 92 عضو هیئت علمی و 26 مدیر گروه آموزشی و معاون آموزشی بیمارستانها و دانشکده ها با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. روش گردآوری داده ها به روش پرسشنامه کتبی بود.داده ها با نرم افزار spss v.19 با استفاده از آزمونهای کای 2 و t.test تحلیل شدند.
    یافته ها
    .نتایج مربوط به حیطه های وضعیت رهبری اخلاقی از دیدگاه شرکت کنندگان در تحقیق( اعضای هیئت علمی و کارکنان آموزشی) نشان داد که 28/69درصد از مدیران اصول اخلاقی ، 8/69درصد اخلاق در تصمیم گیری و 89/73درصد رفتار اخلاقی دارند.بین مرتبه علمی و اخلاق در تصمیم گیری رابطه معنادار بود(05/0>p). همچنین 54/71 درصد مدیران آموزشی معتقد بودند در تصمیم گیری ها عدالت را رعایت میکنند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد هرچند در حیطه های مدیریت اخلاقی وضعیت دانشگاه نسبتا مناسب است، ولی تاثیر این وضعیت بر راندمان کاری و سایر متغیرهای ارتباطی مشخص نیست که انجام مطالعات بیشتری در این راستا توصیه میشود.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، مدیران آموزشی، هیئت علمی
|
  • Ali Dadrass, Khalid Mohammadzadeh Salamat Dr*, Kamaleddin Hamidi Dr, Kamal Azizbeigi Dr Pages 1-11
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the effects of vitamin D supplementation during progressive resistance training on insulin resistance, blood lipids and body fat percentage in T2D men with vitamin D deficiency.
    Methods
    Forty-eight men with T2D participated in the study voluntarily and were randomly assigned to 4 groups (n=12) including, resistance training (RT), vitamin D supplementation with resistance training (RT), vitamin D supplementation (VD), and control groups (CON).The intervention lasted 12 weeks. VD group took 50000 IU of vitamin D supplements every two weeks, RT group performed resistance exercise 3 times /week, RT group received vitamin D supplements and performed resistance training, and CON group maintained normal daily life pattern. Body fat percentage, 25(OH) D, blood lipids, glucose and insulin were measured before and after the intervention. HOMA-IR was used to measure insulin resistance
    Results
    There was a significant difference in HOMA-IR between the groups which had received vitamin D supplements (P
    Conclusion
    It was concluded that use of vitamin D for 12 weeks during progressive resistance training would have positive effects on insulin resistance in T2D men with vitamin D deficiency. Vitamin D supplements can be used as an effective method to reduce diabetes symptoms.
    Keywords: Diabetes, Resistance training, Vitamin D, Insulin resistance
  • Ghobad Moradi Dr *, Mohammad Aziz Rasouli, Faez Fathi, Bayazid Ghaderi Dr, Bahram Nikkhoo Dr, Daem Roshani Dr, Borhan Moradvaisi Dr, Jafar Soltani Dr Pages 12-20
    Background And Aim
    In recent decades, the survival rates of the children with cancer have improved significantly and their five-year survival rates have reached 80%, but there are still many concerns about the survival of adolescents and young people.
    Methods and Materials: In this retrospective study, the data of 310 children and adults with leukemia in Kurdistan Province were extracted from their medical records. Univariate and multivariate survival analysis were performed through calculating hazard ratios using Cox relative risk model. Data analysis was carried out using Stata 12 software.
    Results
    This study included 201 adults with mean age of 50.8 years and 109 children with mean age of 5.2 years. The frequency of AML was higher in the adults (30.8%), while the frequency of ALL cases was higher in the children (86.2%). The respective one-year and five-year survival rates, were 94.4% and 49.5% in the adults, and 92.6% and 83% in the children. The hazard ratios (HR) were 5.18 (95% CI: 2.60-13) in the adults with ALL and 4.11 (95% CI: 1.55-10.4) in the adults with AML, and 2.78 (95% CI: 1.05-7.37) in the patients with CML. Based on the results of multivariate analysis, the rate of mortality in children with ALL was lower (HR=0.26, 95% CI: 0.08-0.77).
    Conclusion
    Timely diagnosis and provision of treatment services for the patients are recommended. Considering the high rate of survival in the patients with ALL especially in children, we recommend provision of appropriate treatment facilities and palliative care services, similar to those in other countries, for the patients with different types of leukemia with high rates of mortality.
    Keywords: Survival rate, Related factors, Leukemia, Children, Adults, Kurdistan
  • Nasibeh Sharifi Dr, Mahrokh Dolatian Dr *, Azita Fath Nezhad Kazemi, Reza Pakzad, Leila Yadegari Pages 21-36
    Background And Aim
    Primary experience of intrauterine period is the essential basis of the life for the embryo. Therefore paying attention to it can lead to reduced health inequities. The aim of this study was to investigate the relationship of the structural and intermediate social determinants of health with low birth weight in Iran
    Materials And Methods
    This systematic review and meta-analysis was performed based on the studies conducted in Iran. We searched seven databases (Iranmedex, Magiran, SID, Irandoc, PubMed, Google Scholar and Scopus) by using keywords of social determinants of health, low birth weight and equivalents of them to find relevant articles published between 2000 and 2016. Data from relevant studies were extracted by two persons separately and evaluated by using the Stroop checklist. After extracting the required data, they were combined using a random model and the heterogeneity of the studies was evaluated by the I2 index. STATA-11 software was used for data analysis.
    Result
    Thirty articles were analyzed in this systematic review and meta-analysis. The sample size included 42142 people. The overall odds ratios for the relationship of the structural and intermediate social determinants of health with LBW were estimated as 1.52 (1.24%-1.85: %95 CI) and 2.24 (1.85%-2.71: %95 CI) respectively.
    Conclusion
    Considering the importance of low birth weight in the health of newborns, basic measures should be taken to prevent the occurrence of this problem by identification of its risk factors and people at risk, improvement of living standards and regular prenatal care, counseling before pregnancy and improvement of the nutritional status of pregnant women.
    Keywords: Low birth weight, Pregnancy outcome, Social determinants of health, Meta –analysis
  • Hasan Ebrahimi, Siamak Pourabdian Dr, Farhad Forouharmajd Dr * Pages 37-45
    Background And Aim
    Considering the great advances and extensive use of cell phones and its effects on the human communications and interactions, investigation of potential negative effects of cell phones on the user's health is necessary. The aim of this study was to determine the effect of the distance between cell phones and brain tissue on the temperature of the central and gray matters of the brain, because of the heat generated by radiofrequency waves.
    Methods
    This was an experimental study. Cow brain tissue was analyzed in a compartment with three depths of 2 mm, 12 mm and 22 mm, and at the distances of 4 mm and 4 cm from a cell phone, for 15 minutes. Lutron thermometer was used to measure the tissue temperature. Data analysis performed by using Lutron and MATLAB software packages.
    Results
    Temperature increase was more at the distance of 4 mm and in the depths of 2, 12, and 22 mm compared to that at the distance of 4 cm. Also temperature increase after removal of the confrontation was more than the baseline temperature at both distances which was higher at the distance of 4 mm.
    Conclusion
    Decreased distance between brain tissue and cell phone can increase the tissue temperature. Increasing the cell phone distance from the brain tissue can result in slower trend in temperature increase and decreased collective temperature after discontinuing the confrontation.
    Keywords: Mobile phone, Radiofrequency waves, Brain tissue, Temperature
  • Afsaneh Rajizadeh, Shoeib Samimi Dr, Mohsen Momeni Dr * Pages 45-56
    Background And Aim
    Since birth weight is one of the most important health indicators, we decided to investigate the factors related to the low birth weight (LBW) of the infants in the south of Kerman Province.
    Material and
    Method
    This case-control study included 300 cases of neonates in Jiroft City. 150 neonates with low birth weight (less than 2500 g) were placed in the case group and our control group included 150 neonates with normal birth weights. Data were extracted from the health documents of the neonates and categorized into four groups including demographic data of the parents, pregnancy data, parental risk behaviors and infant characteristics. Using SPSS software version 20, data were analyzed by single and multivariate logistic regression.
    Results
    Single-variable regression analysis showed the possibility of having LBW neonate was higher in the mothers over 35 years of age, or with a history of illness, smoking and drug abuse compared to the neonates in other groups. Also, poor care, old age of fathers and high maternal weight were associated with an increased rate of LBW. Multivariate regression analysis revealed a significant difference between all the above - mentioned variables except the age of the fathers, in relation to LBW of the neonates. In addition, low birth weight was more likely in the babies born through cesarean section and neonates born to the mothers with high school diploma compared to the neonates in other groups.
    Conclusion
    Prevention of pregnancy at an older age, mother's education about avoiding drug use and smoking, as well as prenatal care are suitable measures for prevention of LBW.
    Keywords: Low birth weight, Pregnancy, Birth weight, Risk factor
  • Neda Mirzaei, Babak Mokhtari Dr, Maryam Kolahi Dr * Pages 57-69
    Background And Aim
    The aim of this study was to detect the organic compounds of Onopordon leptolepis DC. and also evaluate the anticancer and anti-oxidant effects of the plant extract on CaCO2 cells.
    Materials And Methods
    The effective compounds of air branches of Onopordon leptolepis DC. were studied using phytochemicals methods. Using GC-MS device the components of ethanolic extract of air branches of Onopordon leptolepis DC. were isolated by Soxhlet method. Also the ethanolic extract of three parts of the plant including air branches, leaf, and stem were evaluated for anti-cancer properties using MTT and NBT methods based on a complete randomized block design.
    Results
    Using GC-MS device we identified 27 components in the extract. Among them, A-Neooleana-3 (5), 12-diene (78.92%), 2 (1H) Naphthalenone, 3.5,6,7,8,8a-hexahydro-4, 8a-dimethyl-6 - (1-methylethenyl) - (13.65%), and hexadecanoic acid (1.33%), were the main components of the extract respectively. In this study, presence of alkaloids, cyanogenic glycosides, tannins, and steroids were confirmed in the plant. The results of cell viability analysis using MTT and free radical activity showed that ethanolic extracts of air branches, leaf, and stem of the plant had anticancer activity. The highest rate of neutralization of free radicals produced by cancer cells was observed in the extract of the air branches of the plant.
    Conclusion
    The medicinal and anti-cancer properties of this plant may be due to the presence of some of the alkaloids, glycosides, phenols and other phytochemical compounds in the plant which can be involved in the antioxidant activity of the plant. The detected chemical compounds in the plant can be used in the food industry and production of effective chemical medicines for the treatment of cancer.
    Keywords: Anticancer, Chemical compound, Gas chromatography, Onopordon leptolepis DC
  • Mohammad Mazani Dr, Yavar Mahmoodzadeh, Lotfollah Rezagolizadeh Dr * Pages 70-80
    Background And Aim
    The aim of this study was to investigate the protective effects of Tanacetum parthenium extract (TPE) on lipid peroxidation and acute heart injury induced by carbon tetrachloride (CCl4) in rats.
    Materials And Methods
    In an experimental study, 30 male Wistar rats were divided into 5 groups (n=6). Two of the groups were normal and damage control groups, other 3 groups were damage groups treated with 40, 80 and 120 mg / kg of TPE for 14 days before being damaged by CCl4. At the end of the study we measured the activity of creatine kinase (CK-MB) isoenzyme and lactate dehydrogenase (LDH), total cholesterol (TC), HDL-C and LDL-C in serum, as well as the activity of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), and arylesterase (ARE) and malondialdehyde (MDA) concentration, as lipid peroxidation index, in myocardial homogenates.
    Results
    The results of this study showed that treatment with carbon tetrachloride significantly increased the levels of CK-MB, LDH, TC, LDL-C and MDA and decreased ARE, HDL-C, SOD and GPX (P
    Conclusion
    The present study demonstrated that TPE can be considered as a substance with various potential effects such as antioxidant activity and cardioprotective effects.
    Keywords: Tanacetum parthenium, Carbon tetrachloride, Myocardium, Lipid peroxidation, Antioxidant
  • Mehdi Yadegari Dr, Simin Riahy Dr, Shadmehr Mirdar Dr, Gholamreza Hamidian Dr * Pages 81-91
    Background And Aim
    Apoptosis is a type of programmed cell death occurring by a series of intercellular messages which is associated with tissue structure remodeling. The purpose of the present study was to investigate the interactive effects of reducing exercise intensity and Adiantum capillus veneris extract on remodeling and modulation of pulmonary apoptotic indices of the rats exposed to the hypoxia.
    Material and
    Methods
    This study included 16 male Wistar rats. After 6 weeks of high intensity interval training, the rats were kept in a hypoxic environment for 3 weeks. In hypoxic environment, half of the rats performed interval training and taper and received 500 mg/kg of Adiantum capillus veneris extract. Finally, lung tissue was extracted for immunohistochemical and stereology studies.
    Results
    3 weeks of simultaneous exercise intensity and taper and Adiantum capillus veneris extract consumption in the hypoxia group led to decreased Bax/Bcl-2 ratio(p0.05), compared to increased alveolar nematocytes-1 population in the hypoxia group (p
    Conclusion
    The results of this study showed that simultaneous use of exercise intensity and taper and consumption of Adiantum capillus veneris extract is effective in decreasing apoptosis and remodeling of Alveolar epithelial cells after high intensity interval training and exposure to hypoxia.
    Keywords: Interval exercise training, Hypoxia, Adiantum capillus veneris, Taper
  • Mohammad Hasan Dashti Khavidaki, Mohammad Faramarzi Dr *, Akbar Azamian Jazi Dr, Ebrahim Banitalebi Dr Pages 92-102
    Background And Aim
    The purpose of this study was to investigate the effect of endurance training intensity (low, moderate and high) on the expression of skeletal muscle ATGL protein and serum levels of insulin and glucose in male diabetic rats.
    Material and
    Method
    40 streptozotocin induced diabetic male Wistar rats were randomly assigned to five groups of eight, including low (DL , moderate (DM) and high intensity (DH) endurance training diabetic groups, diabetic control group (D), and healthy control group (Con). Three sessions of endurance training with low intensity (DL( equivalent to 5-8 m / min, moderate intensity (DM) equivalent to 17-14 m / min and high intensity (DH) equivalent to 25-22 m / min were performed every week for eight weeks. The relative expression of ATGL protein was measured with western blot technique. Serum insulin and glucose levels were measured by ELISA method. To determine the difference between the groups we used one way ANOVA test.
    Result
    The results showed a significant difference in the expression of ATGL between the control and training groups (with low, moderate and high intensity) (p=0.0002). This difference was significant between DH and D (p=0.0049), DH and DL (p = 0.0053) and also between DH and DM (P = 0.0136) groups. Serum glucose levels were also significantly different between the DH group with the groups D (p = 0.002) and DL (p = 0.039), also, the DM group with groups D (p = 0.0018) and DL (p = 0.0165). There was a significant difference in the amount of insulin in the DH group compared to the groups DL (p = 0.011), D (p = 0.0002), and the DM group with D (p = 0.014).
    Conclusion
    Moderate and high intensity endurance training can to some extent compensate for diabetes-induced reduction in the expression of ATGL protein and cause reduction of serum insulin and glucose levels in diabetic rats. It seems higher intensity of endurance training can lead to greater increase in expression of ATGL in diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, ATGL, Endurance training intensity, Insulin, Glucose
  • Hananeh Bahojb Soldozi, Faramarz Jalili, Maryam Sohrabi, Zahra Keshtmand Dr, Cyrus Jalili Dr * Pages 103-113
    Background And Aim
    Diabetes can lead to reduced fertility in men by production of free radicals. Crocin (the effective component of saffron) with its antioxidant property can be effective in elimination of free radicals. We evaluated the effects of crocin on the reproductive parameters of the STZ –induced diabetic male Wistar rats.
    Materials And Method
    Rats were made diabetic with STZ (55 mg/kg). The rats were divided randomly into 8 groups of seven: control group (normal Saline), STZ induced diabetic group, groups receiving 12.5, 25 and 50 mg/kg doses of crocin and STZ induced diabetic groups receiving the same doses of the crocin. These animals were kept under experimental conditions for 30 days. LH, FSH, testosterone and insulin hormones are measured .The significance of the results was examined by ANOVA statistical method.
    Results
    Groups receiving crocin and STZ simultaneously showed significant increase (P
    Conclusion
    Crocin compensates for the most of degenerative effects of STZ-induced diabetes on the reproductive system of the male rats. It is a rich source of antioxidants and can positively affect most of the reproduction indexes in the rats in a dose depend manner.
    Keywords: Crocin, Streptozocin, Rat, Diabetes
  • Abbas Alimoradian Dr, Saeed Ghasemi, Mohammad Zahiri, Amir Hossein Saeedi, Hossein Miladi, Mehdi Sadegh Dr * Pages 114-124
    Background And Aim
    Learning and memory defect occurs following chronic diabetes with uncontrolled blood glucose. Ginkgo leaf extract improves brain blood flow. Also it contains antioxidant components and has shown beneficial effects in neurological diseases. In this study we investigated the effects of Ginkgo leaf extract on spatial memory impairment and hippocampal neuronal loss caused by diabetes.
    Material and
    Methods
    This experimental study included 28 adult male Sparague-Dawley rats. The rats were made diabetic by injection of streptozotocin (STZ: 60 mg/kg). Ginkgo leaf extract (40 mg/kg) was administrated orally every day for two weeks and its effects on memory impairment and hippocampal tissue damage were investigated. Spatial memory was assessed in Morris water maze for four days. Then, the brains of the animals were extracted and after tissue staining hippocampal tissue damage were evaluated by neuronal count.
    Results
    Latency to find the platform in water maze were significantly increased in STZ group compared to that in the control group (p
    Conclusion
    Ginkgo leaf extract significantly improved spatial memory impairment and hippocampal neuronal loss, induced by diabetes.
    Keywords: Learning, Morris water maze, Neuronal count, Neuropathy
  • Mostafa Ghaderi Dr *, Monireh Karimian, Jafar Moballeghi Dr Pages 125-134
    Background And Aim
    One of the most important characteristics of a leader is the ability to understand the ethical concepts and standards of management. The aim of this study was to evaluate the status of ethical leadership among the educational managers in Kurdistan University of Medical Sciences.
    Material and
    Method
    In this descriptive-analytical study, we evaluated the viewpoints of 92 faculty members and 26 directors of educational departments and educational deputies of hospitals and schools by using two standard questionnaires. Using SPSS Ver.19 software, data were analyzed by chi-square and t-tests.
    Results
    The results related to the ethical leadership domains from the viewpoints of the participants in this study (faculty members and educational staff) showed that 69.28%, 69.8% and 73.98% of the managers respected ethical principles, ethics in decision making and ethical behavior, respectively. There was a significant relationship between academic level and ethics in decision making (p
    Conclusion
    The results of this study suggested that although the status of the university is relatively appropriate in the domains of ethical management, but its effect on labor productivity and other communication variables is not clear. Therefore, further studies on this subject are recommended.
    Keywords: Ethical leadership, Educational managers, Faculty