فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1386)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1386)

  • بهای روی جلد: 25,700ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهزاد احسن، محمد صالح واحدی، صلاح ذبیحی، مارلین اردلان صفحه 1
    زمینه و هدف
    تهوع و استفراغ بعد از عمل یکی از عوارض شایع پس از اعمال جراحی و بیهوشی است که بسیار ناخوشایند بوده و اثرات زیانبار متعددی به دنبال دارد. اگرچه راه های مختلفی جهت کنترل این عارضه ارائه شده است اما اگر این عارضه شایع توسط داروی هوشبری که کاربرد آن اجتناب ناپذیر است قابل حل باشد راه حلی بسیار سودمند خواهد بود. از آنجایی که تیوپنتال سدیم و پروپوفول از داروهای رایج جهت القاء بیهوشی هستند در این تحقیق این داروها از نظر کنترل تهوع و استفراغ بعد از عمل مورد مطالعه قرارگرفتند.
    روش بررسی
    در این تحقیق که از نوع کار آزمائی بالینی دوسوکور بود. 90 بیمار بزرگسال 50-18 ساله (فیزیکال استاتوس کلاس I)که کاندید عمل جراحی انتخابی بودند در یک دوره 8 ماهه در مرکز پزشکی، آموزشی ودرمانی بعثت سنندج مورد بررسی قرار گرفتند. این بیماران بطور تصادفی در دو گروه 45 نفری تقسیم و جهت القای بیهوشی با استفاده از جدول اعداد تصادفی، از پروپوفول و تیوپنتال سدیم استفاده شد. موارد تهوع و استفراغ تا دوازده ساعت پس از عمل در پرسشنامه خاصی که تکمیل کننده از نوع داروهای هوشبر استفاده شده اطلاع نداشت ثبت گردید و در نهایت مورد بررسی آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 9±4/29 و از نظر جنس 12/51 درصد زن و 86/48 در صد مرد که اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت. نتایج نشان داد که تعداد موارد تهوع و استفراغ متعاقب پروپوفول کمتر بوده و این اختلاف از نظر آماری با گروه تیوپنتال سدیم معنی دار بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که پروپوفول در مقایسه با تیوپنتال سدیم از نظر بروز تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی مفیدتر می باشد و توصیه می شود در مواردیکه خطر ات تهوع و استفراغ بعد از عمل تهدیدکننده تر است از پروپوفول جهت القای بیهوشی استفاده شود.
    کلیدواژگان: تهوع، استفراغ، تیوپنتال سدیم، پروپوفول
  • مختار مختاری، اسفندیار شریفی، اسما سبزواری فرد صفحه 8
    زمینه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی ازشایعترین اختلالات آندوکرینی است که منجر به هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی می شود. بر اساس پیش بینی های به عمل آمده، شیوع آن در جامعه انسانی در آینده افزایش خواهد یافت. در این تحقیق اثرات عصاره هسته خرما بر غلظت گلوکز و چربی خون در موشهای صحرایی دیابتی نر مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرای نر بالغ از نژاد ویستار هر یک با وزن تقریبی 250-240 گرم به چهار گروه: کنترل، دیابتی (چیزی دریافت نکردند)، کنترل تیمار شده و دیابتی تیمار شده با عصاره هسته خرما تقسیم شدند. برای دیابتی کردن حیوانات، داروی استرپتوزتوسین به مقدار mg/kg 60 به صورت داخل صفاقی تزریق شد. گروه های تیمار شده روزانه mg/kg 5/0 عصاره هسته خرما به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 14 روز بعد، از همه گروه ها نمونه خونی گرفته شد و میزان گلوکز و چربی خون اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    غلظت گلوکز، کلسترول و LDL در گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<). در حالی که سطوح آنها در گروه های دیابتی تیمار شده در مقایسه با گروه دیابتی کاهش معنی داری نشان داد. علاوه بر این، میزان HDL سرم در گروه های دیابتی و دیابتی تیمار شده در مقایسه با گروه های کنترل و کنترل تیمار شده کاهش معنی داری را نشان داد (05/0p<).اما غلظت تری گلیسیرید بین گروه های مختلف تفاوت معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    احتمالا خاصیت هیپولیپیدمی هسته خرما به دلیل وجود ترکیباتی همچون لینولئیک اسید، اولئیک اسید می باشد و خاصیت هیپوگلیسمی آن به دلیل وجود عناصری همچون منیزیم و روی است که سنتز و ترشح انسولین را تحریک می کنند و منگنز که دارای اعمالی مشابه انسولین می باشد.
    کلیدواژگان: هسته خرما، دیابت قندی، چربی خون، موش صحرایی نر
  • فریبا سیدالشهدایی، فرناز زندوکیلی، شیرین سنایی، معصومه رضایی صفحه 16
    زمینه و هدف
    تسکین بی خطر درد زایمان یکی از نکات مهم مامایی مدرن می باشد. مسکن مورد استفاده باید دارای خاصیت مسکنی قوی، اثرسریع و عوارض جانبی حداقل باشد تا بتواند در کاهش درد حین زایمان مناسب باشد. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای اثر پتیدین و ترامادول بر درد، طول مدت زایمان، آپگار نوزاد و عوارض مادری آنها در زنان اول زا انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه RCT سه سو کور بود. حجم نمونه شامل 30 نفر در دو گروه (15 نفر) ترامادول و پتیدین بود و روش نمونه گیری تصادفی با استفاده از تخصیص بلوکهای تصادفی شده بود. ضوابط ورود شامل زنان حامله پرایمی پاروس با حاملگی ترم، شروع دردهای زایمانی به طور خودبخود، عدم انجام اینداکشن، عدم وجود حاملگی پر خطر و عوارض حاملگی، عدم وجود بیماری زمینه ای و مصرف دارو، عدم سابقه حساسیت دارویی و رسیدن دیلاتاسیون دهانه رحم به 4 سانتی متر بود. با شروع فاز فعال زایمان علائم حیاتی زائو ثبت و درد زائو با مقیاس NRS ثبت گردید. سپس 50 میلی گرم ترامادول و 50 میلی گرم پتیدین در داخل 200 سی سی محلول رینگر به صورت انفوزیون داخل وریدی جهت تخفیف درد در نمونه ها داده می شد و مجددا درد و علائم حیاتی یک ساعت بعد از اتمام تجویز دارو ثبت می شد و عوارض احتمالی در مادر و جنین نیز کنترل می گردید. داده های بدست آمده پس از ورود به نرم افزار آماری SPSS با استفاده از آزمونهای t و X2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و p<0.05 از نظر آماری معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن، وزن مادر، میزان تحصیلات و سن حاملگی و وزن نوزاد تفاوت معنی داری با هم نداشتند. میانگین کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. از نظر عوارض ایجاد شده در گروه ها ایجاد تهوع، استفراغ و خواب آلودگی در گروه پتیدین بیشتر بود (p<0.05). میانگین مدت فاز فعال مرحله اول زایمان در دوگروه تفاوت معنی داری نداشت. میانگین آپگار نوزادان در دقیقه اول در گروه ترامادول 516/0±87/8 و در گروه پتیدین 363/0±86/8 بود (p>0.05). میانگین آپگار نوزادان در دقیقه پنجم در گروه ترامادول 507/0±60/9 و در گروه پتیدین 514/0±57/9 بود (p>0.05). میانگین کاهش میزان درد در مقیاس NRS در گروه پتیدین63/1±28/1 امتیاز و در گروه ترامادول30/1±00/1 امتیاز بود، که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود و گروه پتیدین کاهش درد بیشتری داشتند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر می رسد که پتیدین با توجه به اثرات تخفیف درد بیشتر در مقایسه با ترامادول، ضد درد مامایی مناسب تری باشد، اما در عین حال عوارض مادری آن نظیر تهوع و استفراغ نیز بیشتر است و هر دو دارو باعث کاهش مدت فاز فعال مرحله اول زایمان می شوند و هیچ کدام تاثیر سویی بر آپگار نوزاد تازه متولد شده ندارند.
    کلیدواژگان: پتیدین، ترامادول، درد زایمان
  • آرش خاکی، احسان مکانیک صنعتی صفحه 23
    زمینه و هدف
    داروهای استرپتومایسین و افلوکساسین از دسته آنتی بیوتیکهای خانواده آمینوگلیکوزیدی و فلوروکینولونی می باشند، که بر روی بیماری های حاصل از باکتری های گرم منفی و بیماری های عفونی دستگاه تناسلی- ادراری اثر می کنند و در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا کاربرد درمانی دارند. این مطالعه در ادامه تحقیقات گذشته و به منظور، پی بردن به اثرات این داروها در ارتباط با مرگ برنامه ریزی شده (Apoptosis) سلولهای لیدیک در بافت بیضه در طول دوره اسپرماتوژنز با روش Tunel در موش صحرایی انجام گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه تجربی،30 سر موش صحرایی نژاد ویستار، به سه گروه کنترل و تحت مطالعه تقسیم شدند. هر سه گروه تحت مطالعه (20=n) و کنترل (10=n) در شرایط یکسان از لحاظ مکان و محل زندگی و نوع ماده غذایی و آب آشامیدنی نگهداری می شدند و فقط گروه های تحت مطالعه در مقایسه با گروه کنترل که فقط از حلال دارو (سرم سالین نرمال) به صورت تزریقی استفاده کرده بودند، روزانه به مدت 14 روز از داروهای استرپتومایسین به میزان mg/kg40 (داخل صفاقی) و افلوکساسین به میزان mg/kg72 به صورت محلول در آب آشامیدنی استفاده کردند. در روز چهاردهم به منظور مطالعات هیستوپاتولوژیکی، بافت بیضه پس از نمونه برداری و تثبیت در محلول فرمالین 10% جهت بررسی مرگ برنامه ریزی شده (Apoptosis) با تکنیک Tunel به آزمایشگاه پاتولوژی ارجاع داده شد. آنالیز آماری با استفاده از تست آماری ANOVA انجام شد.
    یافته ها
    تعداد سلولهای لیدیک آپوپتوتیک، که به رنگ قهوه ای درآمده بودند در گروه استرپتومایسین برابر با (14/11± 15/2) و در گروه افلوکساسین برابر با (17/8±15/6) بود و در گروه کنترل برابر با (41/0±01/1) بود که این تغییرات به میزان (05/0 (p< معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که، تعداد سلولهای آپوپتوتیک مربوط به سلولهای لیدیک درگروه تحت درمان با استرپتومایسین در مقایسه با داروی افلوکساسین، کمتر می باشد لذا احتمال می رود که این دارو کمتر سبب ناباروری در موشهای نر گردد.
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، استرپتومایسین، افلوکساسین، سلولهای لیدیک، موش صحرایی
  • بهزاد محسن پور، شهلا افراسیابیان، کتایون حاج باقری، ناصح سیگاری، ابراهیم قادری صفحه 32
    زمینه و هدف
    بررسی اسمیر خلط جهت تایید تشخیص سل ریوی توصیه شده است. روش القای خلط یک روش غیر تهاجمی برای نمونه گیری خلط است. در مطالعات دیگری روش القای خلط به عنوان یک روش بی خطر و موثر برای تشخیص میکروبیولوژیک سل در بیماران اسمیر منفی گزارش شده است. این مطالعه به مقایسه ارزش تشخیصی روش القای خلط و برونکوسکوپی در تشخیص سل ریوی می پردازد.
    روش بررسی
    56 بیمار مشکوک به سل بستری شده در بخش عفونی و ریوی بیمارستان توحید سنندج بررسی شدند. القای خلط و برونکوسکوپی در 2 روز متوالی بر اساس دستورالعمل استاندارد از بیماران بعمل آمد. اسمیر نمونه های بدست آمده با هر دو روش از نظر وجود باسیل اسید فست بررسی شد. معیارهای خروج شامل آسم شدید یا بیماری انسدادی شدید ریوی و حاملگی بود.
    یافته ها
    از 56 بیمار مشکوک به سل که دارای اسمیر خلط منفی و یا بدون خلط بودند، بعد از القای خلط 8 (3/14%) بیمار (5 بیمار اسمیر منفی و 3 بیمار بدون خلط) مثبت شدند. برونکوسکوپی در 7 (5/12%) بیمار مثبت گردید که این تفاوت معنی دار بود (000/0p=).
    نتیجه گیری
    روش القای خلط در تشخیص سل ریوی نسبت به برونکوسکوپی، روش دارای خطر کمتر، آسانتر و حساس تر است. مطالعه حاضر تایید می کند که روش القای خلط با سالین هیپرتونیک یک روش مفید برای افزایش کیفیت تشخیص سل در بیماران دارای اسمیر خلط منفی یا بدون خلط است.
    کلیدواژگان: سل، سل ریوی، القای خلط، تشخیص
  • علی غفاری مقدم، علی عیشی، عزت الله رحیمی، لعیا فخری صفحه 40
    زمینه و هدف
    رد حاد کلیه پیوندی یکی از مهمترین عوارض بعد از پیوند کلیه است که تاثیر بسزایی در عملکرد کلیه دارد. این مطالعه با هدف تعیین ارزش پیشگویی سیتوکین های وابسته به Th1 و Th2 با رد حاد کلیه پیوندی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت مقطعی انجام شد. در 60 بیمار پیوند کلیه که اهدا کننده زنده داشتند، سطح سرمی سیتوکین های وابسته به Th1 شامل IL2 و IFN و سیتوکین های وابسته به Th2شامل IL4 و IL10 در روزهای قبل از پیوند، روز هفتم و روز چهاردهم بعد از پیوند اندازه گیری شدند، روش اندازه گیری ELISA با کیتهای Bender-med Germanyبود. بیماران داروهای ایمونوساپرسیو سیلکوسپورین، مایکوفنلات موفتیل و پردنیزولون دریافت می کردند. رد حاد پیوند در بیست روز اول بعد از پیوند، با افزایش Cr بیشتر از 50% پایه تعریف شد. داده ها با تست T مستقل و نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    در بین 60 بیمار 40 نفر مرد بودند، میانگین سنی 82/38 سال، 12 (20%) مورد رد حاد پیوند رخ داد. ارتباط معناداری بین سطوح سرمی IL2، IL4، IL10، IFN در افرادی که دچار رد حاد پیوند شده و آنها که نشده بودند وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر نمی رسد سطوح سرمی سایتوکین های وابسته به Th1 و Th2 در رد حاد پیوند، نقش کاملا مشخصی داشته باشند و نمی توان از آن به عنوان پیشگویی کننده رد حاد پیوند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، رد پیوند، لمفوسیتهای T
  • فرزاد کمپانی، نازیلا رضایی صفحه 45
    زمینه و هدف
    اختلال تحمل گلوکز و دیابت قندی یکی از شایعترین عوارض در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور می باشد که تجمع آهن اضافی و بیماری مزمن کبدی، عفونتهای ویروسی و یا فاکتورهای ژنتیکی نقش مهمی در پیشرفت بسمت اختلال تحمل گلوکز دارد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع هپاتیت Cو ارتباط آن با اختلال تحمل گلوکز و دیابت قندی بعنوان عوامل خطرساز می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 195 بیمار مبتلا به بتاتالاسمی ماژور وابسته به تزریق خون، 97 مونث و 98 مذکر با طیف سنی 36-5 سال و میانگین سنی 07/6±9/14 سال مورد ارزیابی قرار گرفتند. تشخیص دیابت و اختلال تحمل گلوکز بر اساس معیارهای ADA و WHO داده شد وآنتی بادی ضد هپاتیت C و مارکرهای هپاتیت بروش الیزا اندازگیری گردید. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون آماری، مجذورکای تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در40 بیمار (51/20%) HCVآنتی بادی به روش الیزا مثبت بود. پس از حذف عوامل مخدوش کننده، غلظت سرمی فریتین (p=0.039) و عفونت هپاتیت C (p=0.006) با اختلال تحمل گلوکز و دیابت قندی ارتباط معنی داری داشتند.
    نتیجه گیری
    با افزایش سن؛ مدت و مقدار خونگیری های بیمار تالاسمی وابسته به دریافت خون بیشتر می شود و متعاقب آن احتمالا بار آهن و ابتلا به هپاتیت C افزایش می یابد. شیوع دیابت در بیماران تالاسمی بزرگسال مبتلا به عفونت HCVبطور واضحی افزایش یافته این احتمالا بدین دلیل است که هموسیدروز اثر عفونت HCVرا بر روی متابولیسم گلوکز بطور کلینیکی بیشتر می کند. لذا درمان شدید با شلاتورهای آهن و پیشگیری و درمان عفونت هپاتیت C مهمترین معیار در برخورد با هموستاز گلوکز در بیماران تالاسمی وابسته به خون می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال تحمل گلوکز، دیابت قندی، تالاسمی، هپاتیت C، فریتین سرم
  • مدبر آراسته صفحه 53
    زمینه و هدف
    با توجه به ارتباط تنگاتنگ معلمان با دانش آموزان و نقش آنها در ارتقای سلامت روان، شناسایی کودکان در معرض خطر اختلالات روان شناختی و ارجاع آنان برای دریافت کمک های تخصصی، بررسی سلامت روانی در این قشر جامعه ضروری بنظر می رسد. لذا این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت روان و عوامل مرتبط با آن در میان معلمین دبیرستانهای شهرهای سنندج و بیجار طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی) بود. حجم نمونه به میزان 1391 نفر برابر با جامعه آماری بود که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. پس از مراجعه به مدارس و توضیح هدف مطالعه برای معلمان و اخذ رضایت آنها جهت شرکت در مطالعه، داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ 28) و پرسشنامه محقق ساخته، تکمیل و جمع آوری گردید. در کل میزان پاسخدهی در نمونه ها 60% بود و نهایتا با توجه به ناقص بودن تعدادی از پرسشنامه ها اطلاعات 710 فرد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده پس از ورود به رایانه با کمک نرم افزار آماری SPSS انجام شد و توزیع فراوانی مطلق و نسبی گروه ها تعیین شد و جهت تحلیل داده ها از آزمون آماری مجذور کای استفاده گردید.
    یافته ها
    شیوع عدم سلامت روان در میان افراد مورد مطالعه 5/33% بوده که به تفکیک در سنندج 34% و در بیجار 9/32% بود. همچنین میزان عدم سلامت روان در جنس مذکر و مونث به ترتیب 7/34% و 1/32% بود. در بین عوامل مرتبط با سلامت روان فقط بین تعداد اعضای خانواده با عدم سلامت روان رابطه معنی داری دیده شد، به گونه ای که بیشترین شیوع عدم سلامت روان مربوط به تعداد اعضای خانواده 2 نفر با 2/53% و کمترین شیوع مربوط به تعداد اعضای خانواده 4 نفر با 7/27% بود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نظر به شیوع بالای عدم سلامت روان در میان معلمان در این مطالعه، طراحی مطالعات وسیعتر در این زمینه در سطح استان و انجام اقدامات مداخله ای برای ایجاد وضعیت زندگی مناسب تر برای معلمان و رفع مشکلات آنها و ایجاد امنیت و رضایت شغلی در این قشر و شناخت فاکتورهای استرس زا در آنها با انجام مطالعات آتی، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، معلمان، دبیرستان، سنندج، بیجار
  • فرهاد حشمتی، علیرضا ماهوری، حیدر نوروزی نیا، ابراهیم حسنی، رحمان عباسی وش صفحه 63
    زمینه و هدف
    در اعمال جراحی کودکان، محیط نا آشنای اتاق عمل و ترس از عمل جراحی، مشکلات متعددی برای کودک، والدین و تیم بیهوشی ایجاد می کند. مسلما تحمل استرس ناشی از بیهوشی و عمل جراحی برای کودکان آسان نیست. تجویز آرامبخش ها و یا مخدرها به صورت وریدی علاوه بر ایجاد عوارض جانبی، به علت نیاز به رگ گیری موجب ترس و اضطراب بیشتر در کودکان می شود. بنابراین در این مطالعه برای جلوگیری از عوارض فوق از داروی آرام بخش خوراکی استفاده شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمائی بالینی دو سو کور 60 کودک 7-1 ساله به صورت تصادفی، به دو گروه درمانی کتامین خوراکی و دارونما تقسیم شدند. قبل از تجویز دارو وضعیت رفتاری، ضربان قلب و تعداد تنفس کودکان در برگ مخصوص ثبت گردید. نیم ساعت بعد از تجویز دارو یا دارونما کودکان به اتاق عمل منتقل و وضعیت رفتاری (نحوه جدا شدن از والدین)، تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس کودکان مجددا بررسی و یادداشت گردید. داده ها پس از جمع آوری تحت آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    سی دقیقه پس از تجویز دارو، در مقایسه با دارونما در گروهی که کتامین دریافت کرده بودند کودکان به راحتی از والدین جدا شده و آرام تر بودند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0p<). تعداد ضربانات قلب نیز در گروهی که کتامین دریافت کرده بودند به صورت معنی داری کم بود (01/0p<). تغییرات تنفسی نیز در گروهی که کتامین دریافت کرده بودند به صورت معنی داری کم بود (01/0p<).
    نتیجه گیری
    تجویز کتامین خوراکی حدود نیم ساعت قبل از عمل جراحی در تسکین مناسب کودکان موثر بوده و می تواند ضربانات قلب و تعداد تنفس را به طور نسبی کاهش دهد. این امر موجب کاهش ترس و وحشت شده، جدا شدن کودکان را از والدین تسهیل و به القای بیهوشی آرام کمک می نماید.
    کلیدواژگان: پره مدیکاسیون خوراکی، کتامین، بیهوشی اطفال
  • صلاح الدین احمدی، ناهید قطبی، سیروس شهسواری، آزاد ماجدی، شاهو مظهری صفحه 69
    زمینه و هدف
    روی یک عنصر ضروری برای سلامتی انسان بوده و کمبود آن می تواند انواع ناهنجاری های بیوشیمیائی را در انسان ایجاد نماید. سطح سرمی روی در نوجوانان شهر سنندج مشخص نیست. هدف این مطالعه تعیین سطح سرمی روی در دانش آموزان دوره راهنمایی شهر سنندج و ارتباط آن با جنس، نمایه توده حجمی بدن و وضعیت تحصیلی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 301 نفر دانش آموز پسر و دختر در مدارس راهنمائی شهر سنندج به صورت تصادفی انتخاب و ضمن تعیین نمایه توده حجمی بدن و بررسی وضعیت تحصیلی، غلظت روی سرم آنها با اسپکترومتری جذب اتمی شعله ای اندازه گیری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از تستهای آماری تی، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کلی روی سرم، بدون در نظر گرفتن جنس 1/19±1/90 میکروگرم بر دسی لیتر بود. میانگین سطح سرمی روی در پسران، 6/22±6/93 میکروگرم در دسی لیتر و بطور معنی داری بیشتر از میانگین سطح سرمی روی در دختران، 4/15±4/87 میکروگرم در دسی لیتر، بود (05/0p<). در 2/31 درصد از دانش آموزان میزان روی سرم کمتر از نرمال بود. بین شاخص توده بدن و وضعیت تحصیلی دانش آموزان با میزان روی سرم ارتباطی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بیش از 30 درصد از دانش آموزان دوره راهنمایی در شهر سنندج دچار کمبود شدید و یا خفیف روی هستند. نظر به اهمیت روی در سلامت انسان مطالعات کاملتری به منظور آگاهی از وضعیت روی سرم در سطح استان و به منظور برنامه ریزی جهت مداخلات بعدی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روی سرم، دانش آموزان، شاخص توده بدن، اسپکترومتری جذب اتمی
  • بهروز زندی، دنیا فرخ، نیلوفر زندی صفحه 77
    زمینه و هدف
    در اکثر مردم هر کلیه دارای یک شریان و یک ورید می باشد. تعدد شرائین و وریدهای کلیه از یافته های نسبتا شایع است و سی تی آنژیوگرافی یک روش جدید و آسان و سریع و نسبت به آنژیوگرافی معمولی فاقد عارضه می باشد. هدف از این مطالعه معرفی روش جدید سی تی آنژیوگرافی و بررسی فراوانی تعدد عروقی کلیه در بیماران مورد مطالعه بود.
    روش بررسی
    طی مدت یکسال تعداد 62 نفر شامل 48 نفر مرد و 14 نفر زن با سن 7 تا74 سال و میانگین سنی 68/25 سال با سی تی اسکن اسپیرال مورد سی تی آنژیوگرافی آئورت شکمی قرار گرفتند و تصاویر آنژیوگرافیک با بازسازی کامپیوتری تهیه و مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 124 کلیه که مورد بررسی قرار گرفت 98 مورد (79%) دارای یک شریان منفرد، 20مورد (1/16%) دارای دو شریان، 4 مورد (2/3%) دارای سه شریان و دو مورد (6/1%) دارای چهار شریان بودند. از 124 کلیه در تعداد 109 کلیه (88%) یک ورید منفرد و در 15 مورد (12%) دو ورید برای هر کلیه مشاهده شد. برای هیچیک از کلیه ها بیش از دو ورید کشف نشد و در یکی از موارد ورید فرعی از خلف آئورت عبور کرده بود (Circumaortic Renal vein or Renal collar). سی تی آنژیوگرافی بدون هیچ عارضه ای در بیماران مورد بررسی در مدت کمتر از پنج دقیقه انجام شد و تنها یافته بالینی، احساس گرم شدن در یک چهارم بیماران و حالت تهوع در یک بیمار بود.
    نتیجه گیری
    در این بررسی میزان تعدد عروق کلیه ها نسبت به سایر مطالعات قدری کمتر بود. با سی تی آنژیوگرافی اسپیرال و بازسازی های کامپیوتری می توان شریانها و وریدهای کلیوی را بطور دقیق در زمان بسیار کوتاهی و بدون ایجاد ناراحتی برای بیمار بررسی نمود و در عین حال از عوارض تهاجمی آنژیوگرافی معمول پرهیز نمود.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی، سی تی آنژیوگرافی، کلیه، آنژیوگرافی کلیه
|
  • Ahsanb. , Vahedi , Msc, Zabihis. , Ardalanm. Page 1
    Background And Aim
    Postoperative nausea and vomiting (PONV) are common and unpleasant complications. Various drugs are used for prevention and treatment of PONV. But it stands to reason to overcome this problem by the anesthetic drug itself. In this study, the effects of propofol versus thiopental on PONV were evaluated.
    Material And Methods
    This was a double blind clinical trial. In a period of 8 months, ninety patients (aged between 18-50 years) who had been scheduled for elective surgery (ASA physical status I) were entered into this study and randomly divided into two comparable groups; group A received 2 mg/kg propofol IV and group B received 5 mg/kg thiopental sodium for induction of anesthesia. Each group included 45 patients. The patients were observed for 12 hours for PONV (2 hours after operation in the recovery room and 10 hours in the surgery ward. The results were processed with SPSS soft ware and analyzed by means of student t-test.
    Results
    The results of this study showed that in propofol group the number of episodes of nausea and vomiting was less than that of thiopental group which revealed a significant difference (p<0.05). The mean age of the patients was 29.4±9. 51.12% of the patients were female and 48.86% were male which revealed no significant difference between the two groups.
    Conclusion
    Propofol is more beneficial than thiopental for the prevention of PONV and it is recommended to be used for induction of anesthesia, when PONV may be life threatening.
  • Mokhtari M. , Sharifi S. , Sabzevari A. Page 8
    Background And Aim
    Diabetes mellitus is the most common endocrine disorder which can lead to hyperglycemia and hyperlipidemia. The incidence of diabetes mellitus is expected to increase in human population in the future. The present study deals with the effect of palm seed extract on the blood glucose and lipids concentration in male diabetic rats.
    Material And Methods
    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats, each weighing about 240-250 gr, were divided into 4 groups: control and diabetic (received nothing) treated control and treated diabetic groups (received palm seed extract). In order to induce diabetes, stereptozotcin was injected intraperiotoneally (60mg/kg). The treated groups received (0.5mg/kg) palm seed extract intraperitoneally every day. 14 days latter, blood samples were obtained from all groups and serum levels of glucose and lipids were measured.
    Result
    Concentrations of glucose, cholesterol, LDL, increased significantly in diabetic group when compared with those of control group (p<0.05), while these values in the treated diabetic group showed a significant decrease compared with those of untreated diabetic group. In addition, the serum level of HDL in diabetic and treated diabetic groups was considerably less than those of control and treated control groups (p<0.05). But the concentration of triglyceride didn’t show any significant difference among various groups.
    Conclusion
    Probably hypolipidemic effect of palm seed is due to the presence of oleic acid and linoleic acid and its hypoglycemic properties is due to the elements such as magnesium and zinc which stimulate the synthesis and secretion of insulin. Manganese also mimics insulin properties.
  • Seyedalshohadaei F. , Zandvakili F. , Sanaei Sh. , Rezaie M. Page 16
    Background And Aim
    One of the basic principles of modern obstetrics is to provide adequate analgesia. An analgesic should have potent analgesic efficacy and minimal side effects to be suitable for pain relief during labour. The aim of this study was to evaluate and compare the analgesic efficacy and adverse effects of tramadol and pethidine on labour pain, labour duration, apgar score of the infants and maternal complications in primiparous women.
    Materials And Methods
    This was a triple-blind randomized control trial. 30 full term parturient women were randomly assigned to one of tramadol or pethidine groups. Inclusion criteria were full term primiparous women without high risk pregnancy in active phase of labour, with 4 cm dilatation of cervix. Lack of induction of delivery, lack of pregnancy complications and drug reactions were regarded as other inclusion criteria. In active phase of delivary vital signs of the parturient women recorded. The pain was measured by means of NRS score. Group I received 50 mg pethedine; group II, 50 mg tramadol in 200 cc Ringer solution, intravenously. The vital signs and pain were reassessed after one hour. The mothers and their fetuses were under control for potential complications. Collected data were introduced into SPSS soft ware and analyzed by means of t-test and X². p<0.05 was regarded statistically significant.
    Results
    There was no significant difference in relation to age, maternal weight, maternal educational status, gestational age and infant`s weight between the two groups. There was no significant difference between the decrease in the mean systolic and diastolic blood pressures in the two groups. Maternal Side effects such as nausea, vomiting and drowsiness occurred more frequently in pethidine group (p≤0.05). There was no significant difference between the durations of active phase of labour in the two groups. Mean value of the first minute apgar score in tramadol and pethidine groups were 8.87±0.516 and 8.86±0.363 respectively. The mean value of the fifth minute apgar score in tramadol and pethidine groups were 9.60±0.507 and 9.57±0.514 respectively (p>0.05). The mean values of pain reduction assessed by VAS score were 1.28±1.63 for pethidine group and 1.00±1.30 for tramadol group) p≤0.05).
    Conclusion
    We conclude that pethidine has more analgesic effect than tramadol on labour pain but frequency of side effects such as nausea and vomiting was higher with pethidine administration. Both drugs can cause shortening of active phase of labour. Apgar score was not influenced by any of the two drugs.
  • Khaki A. , Mekaniksannati E. Page 23
    Background And Aim
    Streptomycin and ofloxacin are synthetic antibacterial agents of aminoglycosides and fluoroquinolones groups respectively which are effective against gram-negative bacteria and urinary tract infectious diseases and used in many countries in the world. The aim of this study was to evaluate the effects of these drugs on leydig cell apoptosis by use of TUNEL assay in rats.
    Material And Methods
    Thirty male wistar rats were selected and randomly divided into three groups; control (n=10) and tests (n=20). The test groups received 40 mg/kg (IP) streptomycin, and 72 mg/kg (PO) ofloxacin daily for fourteen days; however the control group just received vehicle (normal saline) intraperitoneally. On the fourteenth day the testis tissue of the rats in all groups were removed, fixed in 10% formaline and prepared for light microscopic examination and the Terminal Uridine Nick End Labeling (TUNEL) technique was used to identify apoptosis. The statistical analysis was performed by ANOVA test.
    Results
    The number of leydig cells undergone apoptosis in streptomycin, oflaxacin and control groups were (2.15±11.14), (6.15±8.17) and (1.01±0.41) respectively which revealed a significant difference.
    Conclusion
    In our study the number of apoptotic cells in streptomycin group was less than that of ofloxacin group (p<0.05). Therefore use of streptomycin carries fewer risk of producing infertility in male rats.
  • Mohsenpour B. , Afrasiabian Sh. , Hajibagheri K. , Sigari N. , Ghaderi E. Page 32
    Background And Aim
    Sputum smear is recommended for microbiological confirmation of diagnosis of pulmonary tuberculosis. It has been reported that sputum induction is a safe and non-invasive method for confirmation of microbiological diagnosis of tuberculosis in smear negative patients. This study deals with the comparison of the value of sputum induction with that of bronchoalveolar lavage (BAL) in the diagnosis of TB.
    Material And Methods
    56 patients suspected to have tuberculosis were admitted in the infectious ward of Tohid Hospital and entered into this study. Sputum induction and BAL were performed for two consecutive days according to a standard procedure. Smears obtained from induced sputum and BAL contents were stained for acid fast bacilli. Exclusion criteria were severe asthma or severe chronic obstructive pulmonary disease and pregnancy.
    Results
    Of 56 tuberculosis suspects with negative or absent sputum production, sputum induction led to positives smears in 8 (14.3%) patients (5 previously smear-negative, 3 unproductive) and BAL had positive results in 7 (12.5%) patients which revealed a significant difference (p=0.000).
    Conclusion
    Sputum induction is safer, easier to accomplish and more sensitive than BAL technique for diagnosis of pulmonary TB. Our study suggests that sputum induction with aerosolized hypertonic saline is a useful technique for better detection of cases of tuberculosis in patients with negative smears or non-productive cough.
  • Ghafari A. , Eishi A. , Rahimi E. , Fakhri L. Page 40
    Background And Aim
    Acute rejection is one of the most important complications after renal transplantation which influences transplant prognosis and survival. This study was conducted to determine the prognostic value of Th1/ Th2 cytokines in acute renal rejection (AR).
    Material And Methods
    This was a cross-sectional study and included 60 kidney transplant recipients (40 male, mean age 38.82), who had received their transplants from live donors. Serum levels of Th-1 dependent cytokines [interleukin- (IL) 2 and interferon-gamma] and Th-2 dependent cytokines (IL-4, IL-10) were measured on the day before, 7th and 14th days post transplantation using ELISA. All the patients received Immunosupressive agents including cyclosporine, mychofenolate mofetile and prednisolon. Acute rejection was defined as a more than 50 percent rise in serum creatinin in the first 20 days after transplantation. Data were introduced into SPSS soft ware and analyzed by means of independent T-test.
    Results
    Among 60 patients, 40 were male. The mean age of the patients were 38.82 years. In our study we diagnosed twelve cases of AR (20% of the cases). There was no significant relation between the serum levels of IL2, IL4, IL10 and IFNδ in the patients with acute rejection of the transplant and those without.
    Conclusion
    These data showed that there is no correlation between Th1/ Th2 serum cytokines profile and early AR episodes in kidney transplantation and these cytokines can not be used as prognostic factors in acute renal rejection.
  • Company F. , Rezaei N. Page 45
    Background And Aim
    Impaired glucose tolerance (IGT) and diabetes mellitus (DM) are well known complications in multitransfused beta thalassemia patients. Iron overload and chronic liver disease, viral infection and/or genetic factors may play important roles in the development of glucose intolerance. The aim of the present study is to determine the prevalence of hepatitis C and its relation with diabetes and impaired glucose tolerance.
    Material And Methods
    The study included 195 multitransfused β thalassemic patients, 97 females and 98 males with a mean age of 14.9±6.07 years (range 5-36 years). Diagnosis of DM and IGT was based on the criteria of ADA and WHO. Hepatitis markers were detected by use of ELISA test. Results were analyzed by means of Chi-square test.
    Results
    The results of ELISA test revealed forty (20.51%) patients were seropositive for HCV. After removal of confounding factors, serum ferritin level (p=0.039) and hepatitis C infection (p=0.006) were identified as independent risk factors, having significant relationship with abnormal glucose tolerance.
    Conclusion
    With increasing age the number of blood transfusions increases and subsequently the possibility of iron overload and infection with hepatitis C virus increases. In our study the prevalence of diabetes in adult thalassemic patients suffering from HCV infection increased. It is probable that hemosiderosis makes the effect of HCV infection on glucose metabolism more evident clinically. Aggressive iron chelating therapy as well as prevention and treatment of hepatitis C infection are the most important measures in glucose homeostasis in transfusion dependent beta thalassemic patient.
  • Araste M. Page 53
    Background And Aim
    Considering close relationship of the teachers with students and their role in promotion of mental health, recognizing children at risk of psychological disorders and referring them to obtain specialized supports, the survey of mental health among teachers seems necessary. Therefore, this study was preformed to evaluate mental health status and its related factors among high school teachers in cities of Sannandaj and Bijar.
    Material And Methods
    This was a cross sectional study. Sample size included 1391 individuals and sampling method was census. After referring to schools, explaining the goal of the study to the teachers, and taking their consent to participate in our survey, data were completed and gathered based on the standard questionnaire of general health (GHQ28) and a researcher-made questionnaire. Finally 60% of the subjects took part in this study. Some of the questionnaires were incomplete and only 710 teachers completed the study. Collected data were processed with SPSS software and analyzed by means of chi-square test.
    Results
    The prevalence of lack of mental health among the subjects was 33.5% on the whole (34% in Sannandaj and 32.9% in Bijar). Also, the rates of lack of mental health among male and female subjects were 34.7 and 32.1 respectively. Among the factors influencing mental health only the number of family members showed a significant relation with lack of mental health, most prevalent in families with 2 members (53.2%) and least prevalent in families with 4 members (27.7%).
    Conclusion
    Considering high prevalence of lack of mental health among teachers in this study, it seems necessary to plan extended studies in this field all over the province in the future and take interventional measures to provide more appropriate life status with professional contentedness and security for the teachers, solve their problems and recognize their occupational stressful factors.
  • Heshmati F. , Mahoori Ar. , Noorozinia H. , Hassani E. , Abbacivash R. Page 63
    Background And Aim
    Strange and unfamiliar setting of the operation room and also fear of operation cause numerous problems for the patient, parents of the patient and anesthesiologist. Prescription of intravenous sedatives or opiates in addition to their side effects leads to more fear and anxiety because of venipuncture. To prevent these problems, we prescribed oral sedatives.
    Material And Methods
    In this controlled double blind clinical trial, sixty children, aged 1-7 year were divided randomly into two groups; group 1 received oral Ketamine but placebo was prescribed for group 2. Behavioral changes together with heart rate and respiratory rate alternations were evaluated before and 30 minutes after prescription of the medication.
    Results
    The results of this study showed that the children who received oral ketamin were calmer and separated from their parents easier in comparison to those who received placebo, which showed a significant statistical difference (p<0.001). Also heart and respiratory rates decreased in the patients of ketamine group which revealed a significant difference (p<0.01).
    Conclusion
    It seems that prescription of oral ketamine as a premedication thirty minutes before anesthesia can produce appropriate sedation and a relative decrease in heart and respiratory rates in children, which in turn can lead to less panic, easier separation of children from their parents and facilitation of induction of anesthesia.
  • Ahmadi S. , Ghotbi N. , Shahsawari S. , Majedi A. , Mazhari Sh. Page 69
    Background And Aim
    Zinc is essential for human health and its deficiency can lead to various biochemical disorders. The aim of this study was to determine serum zinc concentration in the middle school students of Sanandaj in 2006 and its relation with gender, body mass index (BMI) and educational status.
    Material And Methods
    In this cross sectional study 301 students in the middle schools of Sanandaj were selected randomly. BMI was calculated and educational status was obtained from school educational records. Serum zinc concentration was measured by use of flame-atomic absorption spectrometry. Collected data was analyzed by means of T-test, analysis of variance and Pearson's correlation coefficient statistical techniques.
    Results
    Regardless of gender, the mean concentration of zinc in serum was 90.1±19.1 μg/dl. The mean concentration of serum zinc levels in boys (93.6±22.6 μg/d) was significantly higher (87.4±15.4 μg/dl) than that of girls (p<0.05). In 31.2% of the students serum zinc concentration was lower than normal value. No correlation was found between serum zinc concentration, BMI and educational status of the students.
    Conclusion
    More than thirty percent of middle school students in Sanandaj suffer from severe or mild zinc deficiency. Considering the importance of zinc in human health, further studies are needed to determine the prevalence of zinc deficiency in Sanandaj in order to plan for future interventions.
  • Zandi B. , Farokh D. , Zandi N. Page 77
    Background And Aim
    In most individuals, each kidney is supplied by a single renal artery and a vein, however multiple renal arteries and veins is not uncommon. In comparison to conventional angiography computed tomographic (CT) angiography is a new and less aggressive measure used for detection of normal renal vascular anatomy and diagnosis of vascular variants. To evaluate the frequency of normal vascular variants in 62 patients (124 Kidneys), underwent abdominal CT Angiography (Aortography).
    Material And Methods
    During a period of one year, abdominal CT angiography was performed in 62 patients, 48 male and 14 female between 7-74 years of age (Mean 25.68 years). The angiographic images were studied after being reconstituted by use of a computer. There was no complication and all patients tolerated the procedure without any reaction and/or discomfort. One forth of the patients felt some warmness during contrast injection.
    Results
    In 98 (79%) kidneys only one renal artery, in 20 kidneys (16.1%) two arteries, in 4 kidneys three arteries, and in two kidneys four arteries were detected. In 109 kidneys (88%) only one vein and in 15 kidneys (12%) two renal veins were detected and circum-aortic renal vein or renal collar was found only in one case.
    Conclusion
    In this study the frequency of multiple renal vascular variants was less common than those of other studies. By use of spiral CT angiography and reconstitution of images by a computer, renal arteries and veins can be investigated in a short time avoiding invasive sequela or any complication for the patients.