فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 85، آذر و دی 1395)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 85، آذر و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • برهان مرادویسی *، نشمیل رستمی، سیامک درخشان، دائم روشنی صفحات 1-7
    مقدمه
    بتا تالاسمی یکی از شایعترین بیماری های تک ژنی در سراسر جهان است که بعلت نقص در سنتز زنجیره بتاگلوبین رخ می دهد. بطور کلی اکثریت بیماران تالاسمی، مبتلا به کاهش تراکم استخوانی می باشند. استئوپروز با کاهش توده استخوانی و اختلال در ساخت استخوان مشخص و در نتیجه باعث کاهش قدرت استخوان می شود. با توجه به پیامدهای جدی استئوپروز، این پژوهش به منظور بررسی فراوانی تراکم استخوانی در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تعداد 46 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور بالای 5 سال در بخش انکولوژی بیمارستان بعثت سنندج مورد بررسی قرار گرفتند. بیومارکرهای شیمیایی در آنها بر حسب دانسیتومتر مهره های کمری و سر استخوان ران برحسب استئوپروز، استئوپنی و نرمال مورد سنجش قرار گرفت. برای بررسی ارتباط بین بیومارکرهای شیمیایی و عوارض آن از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که از بررسی 46 نفر از بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور، میانگین و انحراف معیار سنی افراد7/7±8/19سال بود و 24 نفر(2/52%) آنها زن و 32 نفر (6/69%) آنها بیش از 15 سال سن داشتند. در این مطالعه فراوانی بیشترین عوارض دانسیتومتری مهره های کمری مربوط به استئوپروز و نرمال هرکدام با 8/34% و عوارض دانسیتومتری سر استخوان ران مربوط به افراد نرمال 6/56% بود. در این مطالعه از مقایسه بیومارکرهای شیمیایی و عوارض مربوط دانسیتومتری سر استخوان ران در افراد مبتلا به تالاسمی ماژور نشان داد که سطح فریتین در این افراد متفاوت است(011/0=P) و این تفاوت مربوط عارضه استئوپنی و نرمال مشاهده شد(009/0=P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد بیشترین عوارض دانسیتومتری مهره های کمری مربوط به استئوپروز و نرمال وعوارض دانسیتومتری سرا ستخوان ران مربوط به افراد نرمال بود. همچنین بین بیومارکرهای شیمیایی و عوارض دانسیتومتری مهره های کمری و سر استخوان ران ارتباط آماری معنی داری وجود ندارد. بنابراین برای درمان این عارضه تجویز بیسفوسفونات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استئوپروز، استئوپنی، تالاسمی ماژور، مارکر بیوشیمیایی، دانسیتومتری، سنندج
  • صفورا دری، اصغر خلیفه زاده اصفهانی *، محمود دری سده صفحات 8-19
    مقدمه
    بیماری های قلبی-عروقی بر روی وضعیت جسمی و روحی بیماران تاثیر گذار می باشد. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر بازتوانی قلبی در فاز 1و2 بر شاخص سلامت جسمی و روحی بیماران سندروم حاد کرونری (ACS) انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده ی دو گروهی، بر روی بیماران ACSبستری در بخش مراقبت ویژه قلبی، در سال 93-1392 انجام شده است. 50 بیمار به شیوه در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. برای گروه آزمون، برنامه بازتوانی قلبی در فاز 1و2 و برای گروه کنترل، مراقبت معمول انجام شد. شاخص سلامت جسمی و روحی از طریق پرسشنامه SF36 QOL- قبل و یک ماه پس از اتمام مداخله ارزیابی شد. داده ها با آزمون تی و در نرم افزار SPSSv.18 تحلیل شد.
    یافته ها
    گروه های آزمون و شاهد از نظر متغیر های دموگرافیک و عوامل خطر زای قلبی اختلاف معنا داری نداشتند. نتایج نشان داد میانگین نمره شاخص سلامت جسمی و روحی بعد از مداخله در گروه شاهد، برابر با 9/9±9/40 و 4/10±7/37 و در گروه آزمون 6/8±9/ 46 و 6/10±3/45 بود. آزمون تی نشان داد که میانگین نمره شاخص سلامت جسمی(02/0 P=) و روحی(01/0 P=) بعد از مداخله در گروه آزمون به صورت معنا داری بیش از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که بازتوانی قلبی میتواند منجر به ارتقای شاخص سلامت جسمی و روحی در بیماران ACSشود.
    کلیدواژگان: بازتوانی، بازتوانی قلبی، شاخص سلامت روحی، شاخص سلامت جسمی، سندروم حاد کرونر
  • اسماعیل ایزدپناه، کامبیز حسن زاده، وحید یوسفی نژاد، کاوه شاه ویسی، نیما فتاحی، محمد رامان مولودی * صفحات 20-30
    مقدمه
    کبد نقش عمده ای در محافظت انسان در مقابل سموم مختلف و داروها دارد. کلستاز عارضه ایست که با اختلال در جریان صفرا، منجر به افزایش عوامل اکسیدان، آسیب هپاتوسیت ها و نهایتا سیروز می شود. سلژیلین دارویی است که عموما در درمان بیماری پارکینسون بکار برده می شود و دارای خصوصیات نروپروتکتیو، ضد آپوپتوز و آنتی اکسیدانی است. این مطالعه به منظور بررسی اثر سلژیلین بر کلستاز کبدی ایجاد شده ناشی از انسداد مجرای صفراوی[1] (BDL) در موش های صحرایی نر انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 5 گروه شامل: گروه سالین، شم + سالین، سالینBDL+ ، سلژیلین (mg/kg 15/0) BDL+و سلژیلین (mg/kg 15/0) تقسیم شدند. در شرایط استریل، حیوان بیهوش و لاپاراتومی به منظور BDL انجام شد. بعد از 14 روز در تمام گروه ها، نمونه خونی جهت بررسی تستهای عملکرد کبدی، سرولوژیک و اندازه گیری مقدار [2]TNF-α گرفته شد. نتایج بوسیله آزمون آنالیز واریانس یکطرفه[3] مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که سلژیلین در گروه سلژیلینBDL+ بطور معنی داری باعث افزایش سطح[4]ALP، [5]ALT، [6]AST و آلبومین در مقایسه با گروه سالینBDL+ شد. بعلاوه در مقایسه با گروه سالین، سلژیلین [7]PT را بطور معنی داری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که سلژیلین در مدل کلستازی، نه تنها اثر محافظتی بر روی سلول های کبدی ندارد بلکه باعث تشدید علائم نیز می شود.
    کلیدواژگان: آسیب کبدی، کلستاز، سلژیلین و فاکتور نکروز دهنده توموری نوع آلفا
  • منا گل محمدی، پروین آیرملوی، رسول زرین* صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    ویتامین D دارای کارکردهای متابولیکی در سلول ها بوده و کمبود آن یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت نوع 2 محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین ویتامین D دریافتی از طریق مکمل و مواد غذایی با قند خون ناشتا و HbA1C در بیماران دیابتی نوع 2 انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی بوده که بر روی 500 نفر از افراد بالای 18 سال مبتلا به دیابت نوع 2 به انجام رسید. داده ها با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک و بسامد غذایی استاندارد از طریق مصاحبه با بیماران جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون خطی، کای-اسکوئر و T-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 500 بیمار دیابتی که وارد مطالعه شدند، تعداد 11 نفر به علت مقادیر بالا و پایین کالری گزارش شده از مطالعه حذف شده و در نهایت، 489 بیمار مورد آنالیز قرار گرفت. از 489 بیمار مورد مطالعه، 163 نفر (3/33%) مرد و326 نفر(7/66%) زن بودند. میانگین سن افراد 8/8 ± 19/56 و ویتامین Dدریافتی از مجموع مکمل ها و رژیم غذایی در مردان و زنان، بترتیب 5/3 ±82/5 و 4/3 ±30/6 میکروگرم در روز بود. میانگین کل قند خون ناشتا و HbA1C به ترتیب، mg/dl8/33±06/144 و 1/1±34/7 % بود. آنالیز رگرسیون خطی نشان داد که بین ویتامین D دریافتی با قند خون ناشتا (02/0=P و 26/0- =r) و(HbA1C001/0>P و 37/0- =r) ارتباط معکوس معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    ویتامین D دریافتی از مجموع رژیم غذایی و مکمل ها با قند خون ناشتا و HbA1C ارتباط معکوس معنادار دارد که می تواند نشان دهنده اهمیت دریافت ویتامین D در کنترل این شاخص ها در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ویتامین D دریافتی، قند خون ناشتا
  • شبنم محمدی، نفیسه لطفیان *، پریسا کشاورز، مهسا توکلی، مریم محمدی، کامیار توکلی طبسی، علی دلشاد، مهدی کریمی، فاطمه محمدزاده صفحات 41-49
    زمینه و هدف
    فرمالدئید از جمله آلاینده های هواست که کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت و پزشکی دارد و اثرات مخرب آن بر سیستمهای بدن گزارش شده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر دوزهای مختلف عصاره پیاز بر پارامترهای بیوشیمیایی و هیستوپاتولوژی کلیه موش های در معرض فرمالدئید بوده است.
    روش بررسی
    48 سر موش نر بالغ به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ تزریقی دریافت نکرد. گروه دوم mg/kg 10 فرمالدئید به مدت 14 روز و گروه های سوم تا ششم علاوه بر فرمالدئید به ترتیب دوزهای mg/kg40-20-10-5 عصاره پیاز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. پس از 14 روز، از کلیه موش ها لام بافتی تهیه و با تکنیک استریولوژیک، حجم کلیه و گلومرول ها به دست آمد. به علاوه میزان اوره و کراتینین سرم اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزارSPSS.20 آنالیز گردید.
    یافته ها
    تعداد گلومرولهای کلیوی در تمامی گروه هایی که پیاز دریافت کرده بودند و حجم گلومرول تنها در گروه mg/kg 10 نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (000/0=p). سطح اوره در گروه های دریافت کننده دوز 10 و 20 mg/kg پیاز و سطح کراتینین در گروه های دریافت کننده دوز 5، 20 و 40 mg/kg پیاز نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (000/0=p). فرمالدئید باعث آسیب کلیوی و افزایش در سطح اوره و کراتینین شد و حجم و تعداد گلومرول کلیه را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    تجویز دوز 40 mg/kg عصاره هیدروالکلی پیاز در دو هفته اثر محافظتی بر بافت کلیه در معرض فرمالدئید داشت.
    کلیدواژگان: فرمالدئید، کلیه، موش، پیاز، عصاره، هیدروالکلی، بیوشیمیایی، مرفومتری
  • محمدرضا ذیلایی *، فرزانه فیروزه، رضوان منیری، مجتبی صحت، زهرا زاهدی بیدگلی صفحات 50-59
    زمینه و هدف
    امروزه اهمیت بیماریزایی مایکوباکتریوم های غیرکلوزیس (Non-Tuberculosis Mycobacterium) برای انسان مشخص گردیده است. بطور کلی این گروه علاوه بربیماریزایی در دستگاه تنفس، از قدرت بیماریزایی درغدد لنفاوی، پوست، بافت نرم، استخوان ها برخوردار است. تعیین هویت مایکوباکتریاها بر اساس کشت و تستهای بیوشیمیایی هفته ها طول میکشد و درتشخیص قطعی به ما کمک نمی کند. تکنیک PCR-RFLP (PRA ) از ژن hsp65 با استفاده از آنزیمهای HaeIII و BstEII یک روش افتراق گونه ای دقیق بوده و نسبت به روش های فنوتیپی از دقت و سرعت بالاتری برخوردار است. همچنین یک روش سریع و ارزان برای تشخیص گونه های مایکوباکتریایی میباشد.این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ایزوله های مایکوباکتریوم غیر توبرکلوزیس ، جدا شده از بیماران مراجعه کننده به مرکز سل انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه بر روی 106 بیمار ، مراجعه کننده به مرکز سل دانشگاه علوم پزشکی کاشان، در طول سالهای 91 تا 94 انجام گرفت. ابتدا نمونه ها از نظر وجود تست های تشخیصی بیوشیمیایی مورد آزمون قرار گرفتند. همزمان تعیین هویت آن سویه ها با روش PRA انجام گرفت. سپس قطعه 441 جفت بازی Heat Shock Protein 65 (hsp65) با روش PRA تکثیر شد.سپس محصولات PCR با دو آنزیم HaeIII و BsteII هضم گردید و آنالیز بر اساس الکتروفورز انجام گردید.
    یافته ها
    بر اساس آزمایشات مولکولی از میان 106 نمونه بالینی، (8/3%) 4 نمونه خلط مربوط به مایکوباکتریوم های غیر توبرکلوزیس بودند.که شامل یک نمونه Mycobacterium abscessus، یک نمونه Mycobacterium senegalense، یک نمونه Mycobacterium fortuitum و یک نمونه Mycobacterium kansasii بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که برخی از موارد بیماری سل در شهر کاشان ناشی از مایکوباکتریوم های غیر توبرکلوزیس می باشد. همچنین استفاده از روش PRA مبتنی بر ژن hsp65 مستقیما بر روی نمونه های بالینی، علاوه بر تسریع تشخیص با تعیین دقیق گونه های مایکوباکتریوم کمک شایانی در تشخیص، درمان و کنترل صحیح بیماری سل می نماید.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس، مایکوباکتریوم غیر توبرکلوزیس، PRA، hsp65
  • حمیده پاک نیت، نسرین صوفی زاده *، طلعت دباغی قلعه صفحات 60-68
    مقدمه
    آنمی یا کم خونی شایع ترین کمبود تغذیه ای در جهان است که حدود 30% جمعیت عمومی را تحت تاثیر قرار می دهد و در زنان باردار شیوع بیشتری دارد. با توجه به اینکه عامل مرگ و میر نوزادان، زایمان زودرس می باشد مطالعه ی حاضر به منظور تعیین ارتباط بین سطح هموگلوبین مادری در سه ماهه ی اول بارداری با زایمان زودرس انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی طی سال های 1392و1393 در استان قزوین انجام شد. 3000 زن باردار 18-40 ساله با سن بارداری کمتر از 12 هفته با نمونه گیری در دسترس از 5 مرک بهداشتی این استان انتخاب شدند که 248 نفر به علت IUFD، آنومالی جنین، سقط، عدم همکاری در ادامه طرح و انجام مراقبت بارداری در مراکزی غیر از مراکز بهداشتی درمانی توصیه شده، و انجام آزمایشات در مراکز دیگر از مطالعه خارج شدند. هموگلوبین سه ماهه ی اول بارداری در پرشسنامه ثبت گردید و نمونه ها تا پایان بارداری از نظر زایمان زودرس خود به خودی (کمتر از 37هفته) بررسی شدند. تحلیل داده ها با آزمون های آماری کای اسکوئر، تی تست و رگرسیون لجستیک با نرم افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    مطالعه حاضرنشان داد که در جمعیت مورد مطالعه شیوع آنمی 2/22% و شیوع زایمان زودرس 9/19%(542 نفر) بود. متوسط سن حاملگی 56/3 ± 28/38 سال و میزان زایمان زودرس در گروه با هموگلوبین نرمال 3/19% و درگروه آنمی 9/21% بود که بین آنمی و زایمان زودرس ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (008/0=p). همچنین میزان خطر نسبی بروز زایمان زودرس در افراد آنمیک 117/1 با فاصله ی اطمینان 95% (09/1-46/1) بود(046/0=p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ارتباطی بین هموگلوبین سه ماهه ی اول بارداری با زایمان زودرس وجود دارد. بنابراین مشاوره قبل از بارداری و درمان کم خونی در همه خانم های سنین باروری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: زایمان زودرس، هموگلوبین، آنمی، بارداری
  • مرجان هادیان زرکش، ابراهیم رحیمی، زهرا اسفندیاری* صفحات 69-80
    زمینه و هدف
    آلودگی ماده غذایی به انتروتوکسینهای استافیلوکوکوس اورئوس عامل خطری برای سلامتی انسان محسوب می شود. نظر به عدم وجود اطلاعات از آلودگی فرآورده های گوشتی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس در ایران، درمطالعه حاضر وضعیت این سموم در این گروه ازمحصولات بررسی گردید.
    روش بررسی
    دریک مطالعه توصیفی مقطعی،72 نمونه سوسیس و کالباس از انبار محصول 4 کارخانه فعال تولید کننده فراورده گوشتی با درجات متفاوت کیفی آ، ب، ث و د در تابستان 1394در استان اصفهان جمع آوری گردید. درجه بندی کیفی کارخانجات مورد مطالعه براساس فرم «ارزیابی برنامه های پیش نیازی» مصوب سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران ارزیابی شد. جهت تاثیر نقش بهداشت بر آلودگی فراورده سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس، امتیاز فاکتورهای بهداشتی شامل«بهداشت کارگران»، «تولید و فراوری»، «شست و شو، ضدعفونی و نظافت» و «شناسایی خطر و پایش» کارخانجات مورد نظر بر اساس فرم فوق الذکر نیزتعیین گردید. کارخانجات مورد بررسی دارای درجات کیفی آ، ب، ث و د به ترتیب دارای امتیازات 924، 825، 754 و 614 بودند و درجه بهداشتی کارخانجات براساس فرم«ارزیابی برنامه های پیش نیازی»، مطلوب ارزیابی گردید. آزمون تشخیص وشناسایی انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس با کیت الایزا صورت پذیرفت. نتایج حاصل با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون آماری مربع کای مورد آنالیز و 05/0> P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از عدم آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس در کلیه کارخانجات مورد بررسی با درجات متفاوت کیفی و مشابه بهداشتی، آ، ب، ث و د بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد علیرغم متفاوت بودن درجات کیفی کارخانجات مورد بررسی، به کارگیری تدابیر مناسب در خصوص رعایت اصول بهداشتی ونظارت مستمرکارشناسان مدیریت نظارت بر موادغذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از عوامل موثر درکنترل آلودگی سوسیس و کالباس به انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس می تواند باشد.
    کلیدواژگان: انتروتوکسین های استافیلوکوکوس اورئوس، سوسیس، کالباس، کارخانجات فراورده گوشتی، اصفهان، ایران
  • ریحانه اکبری، اسماعیل زارعی *، علی درمحمدی، علی غلامی صفحات 81-90
    زمینه و هدف
    استفاده از تلفن همراه در بین افراد جامعه بخصوص دانشجویان روند روبه افزایشی در سالهای اخیر داشته است. یکی از مهمترین عوارض روانشناختی و رفتاری این مسئله، اختلال خواب یا فقدان خواب با کیفیت در بین دانشجویان می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی تاثیر و ارتباط استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه بر کیفیت خواب در دانشجویان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1393 بر روی 230 نفر دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور انجام گرفت. جهت ارزیابی کیفیت خواب از پرسشنامه پیترزبورگ و برای استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه از پرسشنامه جنارو استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی تست مستقل، تحلیل واریانس (ANOVA)و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS 16 استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج 9/50 % از دانشجویان دارای کیفیت خواب ضعیف بودند. تنها 8/10 % دانشجویان استفاده کم و ایمن از تلفن همراه داشتند. استفاده غیر ایمن و مفرط با متغیرهای سال تحصیلی، محل سکونت و بومی بودن، و شاخص کیفیت خواب با متغیرهای سن، جنس و محل سکونت ارتباط معنی دار داشت (001/0P<). استفاده غیر ایمن و مفرط از تلفن همراه تاثیر معنی داری بر شاخص کیفیت خواب پیترزبورگ دانشجویان و چهار بعد این شاخص داشت (083/0=2r،001/0P<).
    نتیجه گیری
    استفاده افراطی و غیر ایمن از تلفن همراه می تواند بر کیفیت خواب دانشجویان تاثیر منفی بگذارد و این مسئله می تواند عملکرد درسی و فعالیت های روزانه آنها را تحت تاثیر قرار دهد. آموزش در خصوص عوارض ناشی از این مسئله و اهمیت برخورداری از خواب با کیفیت و تاثیر آن بر عملکرد آموزشی دانشجویان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: استفاده غیر ایمن، تلفن همراه، کیفیت خواب، دانشجویان
  • لیبا رضایی، حبیب الله خزاعی* صفحات 91-100
    مقدمه
    بی خوابی از جمله مشکلات شایع در جمعیت عمومی است که با پیامدهای منفی بر زندگی روزمره افراد همراه است. این اختلال معمولا به موقع تشخیص داده نمی شود، و افراد مبتلا با تاخیر برای درمان مراجعه می کنند، که موجب مزمن شدن و تشدید پیامدهای آن می شود. شناسایی موانع درمان بی خوابی می تواند در برنامه ریزی صحیح به منظور تشخیص و درمان به موقع این اختلال مفید باشد. لذا این تحقیق با هدف تبیین موانع درمان بی خوابی انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق با رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوای قراردادی در نیمه اول سال 1394 انجام شد. مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از بین مراجعه کنندگان به مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شدند. همه مصاحبه ها ضبط و بازنویسی شدند و مورد تجزیه و تحلیل کیفی قرار گرفتند.
    یافته ها
    موانع درمان بی خوابی در سه طبقه اصلی نادیده گرفتن بی خوابی، نگرانی در مورد درمان بی خوابی، و سهل و ممتنع بودن درمان بی خوابی طبقه بندی گردید. طبقه نادیده گرفتن بی خوابی به عدم باور به بی خوابی به عنوان یک بیماری و ضرورت درمان آن تاکید داشت. طبقه نگرانی در مورد بی خوابی به ترس افراد از درمان بی خوابی اشاره داشت. طبقه سهل و ممتنع بودن بی خوابی نیز جایگاه نامناسب درمان بی خوابی در جامعه مورد مطالعه را توصیف می کرد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق باورها و ادراک بیماران نسبت به بی خوابی و درمان آن و همچنین نگرانی هایی که در رابطه با درمان وجود دارد، و شرایط موجود درمان بی خوابی از جمله موانع درمان بی خوابی هستند. توجه به این موانع در برنامه ریزی های درمانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بی خوابی، موانع درمان، تحقیق کیفی، تحلیل محتوایی
  • سیده پرستو گلمحمدی، بیژن نوری، محمد رامان مولودی *، کامبیز حسن زاده صفحات 101-107
    زمینه و هدف
    عوارض ناخواسته دارویی از موارد تحمیل هزینه بر سیستم بهداشتی درمانی و تاثیر گذار بر سلامت عمومی در مقوله درمان دارویی می باشد. شناسایی، ارزیابی و پیشگیری از عوارض ناخواسته دارویی از عوامل موثر بر شاخص های سلامت جامعه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی(مقطعی)، گزارش 133 نفر مراجعه کننده یا بستری شده بعلت عوارض ناخواسته دارویی طی سالهای93-92 در بیمارستان های استان کردستان مورد بررسی قرار گرفت. داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک، نوع، شکل، راه مصرف دارو، نوع و سرانجام عارضه بود. اطلاعات بوسیله آزمون Chi-square Multi Response مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 05/0>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شایع ترین عوارض، واکنش های پوستی وتنفسی ناشی از فرم تزریقی بود و آنتی بیوتیک ها بیشترین ایجاد کننده عوارض ناخواسته دارویی بودند. فراوانی عوارض ناخواسته دارویی در زنان بیشتر بود و این عوارض بیشتر در محدوده سنی50-40 سال رخ داده بود. در استان کردستان، بیشترین عوارض ناخواسته دارویی در شهرهای سنندج و سقز رخ داده بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که با برگزاری کلاسهای آموزشی برای کادر پزشکی در رابطه با عوارض ناخواسته دارویی و خودداری از تجویز غیر ضروری داروهای تزریقی، احتمال بروز عوارض ناخواسته دارویی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: عوارض ناخواسته دارویی، شکل دارو، راه مصرف دارو
  • بایزید قادری *، نسرین دانشخواه، لیلا قادری صفحات 108-112
    زمینه و هدف
    طحال نابجا (اکتوپیک) وضعیتی نادر است که در آن طحال خارج از محل اصلی خود قرار دارد. همزمانی کاهش تعداد پلاکتهای خون (ترومبوسیتوپنی)، بزرگ شدن طحال (اسپلنومگالی) و طحال نابجا بسیار نادر می باشد.
    گزارش مورد : بیمار خانم متاهل 19 ساله ای بود که با علائم احساس درد، فشار و سنگینی در ناحیه دور ناف و یک چهارم فوقانی راست شکم (RUQ ) مراجعه نمود. در معاینه، توده ای با قوام سفت و جدار صاف در ناحیه دور ناف و سمت راست شکم قابل لمس بود. در بررسی های انجام شده، کاهش پلاکت (70000=plt) و یک توده همگن بزرگ با جدار مشخص، در یک چهارم فوقانی راست شکم RUQ) ) در محل آناتومیکی لب چپ کبد مشاهده شد. یک هفته بعد از طحال برداری، تعداد پلاکت به 250000 رسید و علایم بیمار برطرف شد.
    نتیجه گیری
    جهت بیمار، طحال اکتوپیک wandering spleen)) مطرح شد. همزمانی ترومبوسیتوپنی، اسپلنومگالی و طحال اکتوپیک بسیار نادر می باشد که در بیمار ما وجود داشت.
    کلیدواژگان: طحال اکتوپیک، ترومبوسیتوپنی، توده شکمی
|
  • Dr Borhan Moradvaeisi *, Dr Nashmil Rostami, Dr Siamak Derakhshan, Dr Daem Roshani Pages 1-7
    Background And Aim
    Beta thalassemia is one of the most common single gene disorders in the world which occurs due to a defect in the beta globin chain synthesis. In general, the majority of the patients with thalassemia, are suffering from decreased bone density. Osteoporosis is characterized by low bone mass and disorder of osteogenesis resulting in reduced bone strength. Considering the serious consequences of osteoporosis, this study was performed to evaluate the prevalence of osteoporosis in the patients with beta thalassemia major.
    Materials And Methods
    This study included 46 beta thalassemia patients above 5 years of age who had been admitted to the oncology ward of Besat Hospital in Sanandaj. Chemical biomarkers were measured and the results of densitometry of the lumbar spine and femoral head were investigated for the presence of osteoporosis, osteopenia and normal findings. Using SPSS 20 software, we used one-way analysis of variance to assess the association between chemical biomarkers.
    Results
    The mean (SD) age was 19.8 (7.7) years, 24 patients (52.2%) were women and 32 (69.6%) were above 15 years of age. In this study, the most frequent findings of densitometry were osteoporosis (34.8%) and normal lumbar spine (34.8%). Comparison between the chemical biomarkers and findings of the densitometry of the femoral head revealed different levels of ferritin in these patients (P = 0.011). This difference was observed in the patients who had osteoporosis and normal densitometry results (P = 0.009).
    Conclusion
    The results of this study showed no significant statistical relationship between chemical biomarkers and the densitometry results. Therefore, use of bisphosphonate is recommended for prevention of bone damage.
    Keywords: Osteoporosis, Osteopenia, Thalassemia major, Biochemical marker, Densitometry, Sanandaj
  • Safoora Dorri, Asgar Khalifezadeh Esfahani *, Mahmood Dorri Sedeh Pages 8-19
    Background And Aim
    Cardiovascular disease can affect physical and mental conditions. The purpose of the present study was to investigate the effect of phase 1 and 2 of cardiac rehabilitation on physical and mental health components in the patients with acute coronary syndrome.
    Materials And Methods
    This clinical trial study included 50 patients with acute coronary syndrome admitted to the coronary care units of the hospitals of Isfahan University of Medical Sciences between 2013 and 2014. The participants were randomly assigned to control and experimental groups. The experimental group performed cardiac rehabilitation program and the control group received routine care. QOL-sf36 questioner was used before and one month after intervention to assess physical and mental health components. Using SPSS18 software, data were analyzed by T- test.
    Results
    There were no significant differences in the demographic variables and cardiovascular risk factors between the experimental and control groups. The mean scores of physical component and mental component after intervention, were 40.9± 9.9 and 37.7 ±10.4 in the control group and 46.9±8.6 and 45.3±10.6 in the experimental group respectively . The results of T-test showed that the mean scores of physical (p=0.02) and mental (p=0.01) health components in the experimental group were significantly higher than those in the control group.
    Conclusion
    The results of this study showed that cardiac rehabilitation program can improve physical and mental health components in the patients with acute coronary syndrome.
    Keywords: Rehabilitation, Cardiac rehabilitation, Physical health component, Mental health component summery, Acute coronary syndrome (ACS)
  • Dr Esmael Izadpanah, Dr Kambiz Hassanzadeh, Dr Vahid Yousefinejad, Dr Kaveh Shahveisi, Nima Fatahi, Dr Mohammad Raman Moloudi * Pages 20-30
    Background And Aim
    Liver has a major role in protection of human against various toxins and drugs. Cholestasis can be defined as impairment of the bile flow which can lead to increased oxidant stress, hepatocyte damage and finally cirrhosis. Selegiline is commonly used in management of Parkinson's disease. It has neuroprotective, antiapoptic and antioxidant properties. The aim of this study was to evaluate the effect of selegiline on liver cholestasis induced by bile duct ligation (BDL) in the rats.
    Material and
    Methods
    30 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups (n= 6) including saline, sham saline, BDL saline, BDL Selegiline (0.15 mg/kg) and Selegiline (0.15 mg/kg). Under general anesthesia and sterile condition, laparatomy was done, and bile duct was ligated. After 14 days, liver function tests, serologic tests and serum TNF-α were performed for all groups after taking blood samples. The results were analyzed by one-way ANOVA.
    Results
    The results of the this study showed that selegiline significantly increased Alb, AST, ALT and ALP in BDL selegiline group compared to BDL saline. Also, when compared to saline group, selegiline significantly increased PT.
    Conclusion
    Selegiline in cholestatic rat model did not show a protective effect on the liver cells and in some cases exacerbated the symptoms.
    Keywords: Liver damage, Cholestasis, Selegiline, TNF, alpha
  • Mona Golmohamadi, Parvin Ayremlou, Dr Rasoul Zarrin* Pages 31-40
    Background And Aim
    Vitamin D has metabolic functions in the cells, and its deficiency is considered a risk factor for many chronic diseases, such as type 2 diabetes. The present study aimed to determine the relationship of vitamin D intake from supplements and diet with fasting plasma glucose and HbA1C in the patients with type 2 diabetes.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study included 500 subjects aged above 18 years with type 2 diabetes. Data were collected using demographic and food frequency questionnaires through interviews with patients. The data analysis was performed by linear regression, chi-square test and independent T-test.
    Results
    Among 500 patients in the study, 11 were excluded because of reports of high and low calorie values. Finally, 489 patients were entered into the study. 163 (33.3%) subjects were male and 326 (66.7%) were female. The mean age of the patients was 56.19±8.8. Vitamin D intake through supplements and diet was 5.82±3.5 mcg / day in the men and 6.30±3.4 mcg / day in the women. The mean fasting blood glucose and HbA1C levels were 144.06±33.8 mg/dl and 7.34±1.1% respectively. Linear regression analysis showed that vitamin D intake had a significant inverse association with fasting blood glucose (r= -0.26 and P=0.02) and HbA1C (r= -0.37 and P
    Conclusion
    In this study total vitamin D intake through diet and supplements had a significant inverse relationship with fasting blood glucose and HbA1C, indicating the importance of vitamin D intake in blood glucose control in the patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Type 2 diabetes_Vitamin D intake_Fasting blood glucose_HbA1C
  • Dr Shabnam Mohammadi, Nafiseh Lotfian*, Parisa Keshavarz, Mahsa Tavakkoli, Dr Maryam Mohammadi, Dr Kamyar Tavakkoli Tabasi, Ali Delshad, Dr Mehdi Karimi, Fatemeh Mohammadzadeh Pages 41-49
    Background And Aim
    Formaldehyde is an air contaminant which has wide applications in industry and medicine and its destructive effects have been reported on the body systems.
    The aim of this study was to investigate the influence of different doses of onion extract on biochemical parameters and histopathology of mice kidneys exposed to formaldehyde.
    Material and
    Methods
    48 adult male mice were randomly divided into six groups. The control group did not receive any injection. The second group received formaldehyde 10 mg/kg for 14 days and the 3rd, 4th ,5th and 6th groups received 5,10,20 and 40 mg/kg/day of onion extract respectively in addition to intraperitoneal doses of formaldehyde. After 14 days, tissue preparation was done and using stereological technique, the sizes of the kidneys and glomeruli were measured. Also, serum urea and creatinine levels were measured. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    We found significant decrease in the number of renal glomeruli in all of the groups that received onion and also decrease in the volume of glomeruli in the group which had received 10 mg onion/day, compared to those in the control group (P = 0.000). There were significant increase in the level of urea in the groups which had received doses of 10 and 20 mg of onion and in the creatinine levels of the groups which had received daily doses of 5, 20 and 40 mg of onion compared to those in the control group (P = 0.000). Formaldehyde caused renal damage and an increase in the levels of urea and creatinine as well as a decrease in the number and volume of the glomeruli of the kidneys.
    Conclusion
    Administration of daily doses of 40 mg hydro-alcoholic extract of onion for two weeks caused protective effect on kidney tissue exposed to the formaldehyde.
    Keywords: Formaldehyde, kidney, Mouse, Onion, Extract, Hydrochloric, Biochemical, Morphometry
  • Mohammad Reza Zilaee*, Dr Farzaneh Firozeh, Dr Rezvan Moniri, Dr Mojtaba Sehat, Zahra Zahedi Bidgoli Pages 50-59
    Background And Aim
    Nowadays, the importance of pathogenicity of non-tuberculosis mycobacteria is well known. Generally, this group, in addition to the respiratory system can cause lymph nodes, skin, soft tissue and bone disorders. Identification of Mycobacterium by culture and biochemical tests may take several weeks and may not be useful for definitive diagnosis. PCR-RFLP (PRA) technique of the hsp65 gene using HaeIII and BstEII enzymes is a precise method for species differentiation, in comparison to phenotypic methods. It is a quick and inexpensive method for detection of mycobacterial species. This study aimed to assess the prevalence of non-tuberculous mycobacteria isolated from the patients referring to tuberculosis center (TB) of Kashan University of Medical Sciences.
    Material and
    Method
    The study included 106 patients who had been referring to TB Center of Kashan University of Medical Sciences, from 1391 to 1394. The samples were tested by biochemical diagnostic tests. At the same time identification of the strains was made by use of PRA. Amplification of 441-bp fragment was performed by PRA for detection of hsp65 gene. The PCR products were digested with HaeIII and BsteII enzymes and analysis was performed on the basis of electrophoresis.
    Results
    Molecular analysis showed non-tuberculosis mycobacteria in 4(8.3%) sputum samples,i.e. one positive sample (o.9 %) for every one of the following strains: M. abscessus, M. senegalense, M. fortuitum and M.kansasii.
    Conclusion
    The results of this study showed that some cases of tuberculosis in Kashan are due to non-tuberculosis mycobacteria. Also use of PRA analysis of hsp65 gene for clinical specimens is a rapid and useful tool for identification of species of mycobacterium which is helpful for early diagnosis, treatment and control of tuberculosis.
    Keywords: Mycobacterium tuberculosis complex, Non, tuberculosis mycobacteria, PCR, RFLP, hsp65
  • Dr Hamideh Pakniat, Dr Nasrin Soofizadeh*, Dr Talate Dabbaghi Ghale Pages 60-68
    Background And Aim
    Anemia is the most prevalent nutritional deficiency in the world, affecting almost 30% of people worldwide, especially the pregnant women. On the other hand preterm birth is responsible for 2/3 of the infant mortality rate; therefore we performed this study to find the relationship between hemoglobin level in the first trimester of pregnancy and preterm delivery.
    Material and
    Methods
    This descriptive-analytical study was performed in the years 1392 – 1393 in Qazvin Province. 3000 pregnant women (age range:18 - 40 years), with gestational age of less than 12 weeks were selected from 5 medical health centers. 284 participants were excluded because of IUFD, anomalies, abortion, lack of cooperation or referral to other centers for follow up or performance of lab. tests. The first trimester Hb was recorded in a questionaire for every subject and cases were observed for spontaneous preterm delivery (less than 37 weeks).Using SPSS16 software, data were analyzed by chi -square test, T- test and logestic regression.
    Results
    In this study the prevalence rates of anemia and preterm birth were 22.2% and 19.9% (542 cases) respectively. Mean gestational age was 38.28 ± 3.56 and the rate of preterm birth in the subjects with normal Hb level was 19.3%, and 21.9% in the patients with anemia. which revealed a significant relationship between maternal anemia and preterm birth (p
    Conclusion
    This study demonstrated the relationship between maternal anemia in the first trimester and preterm birth. Therefore, preconception evaluation and anemia treatment in the women of childbearing age is recommended.
    Keywords: Preterm birth, Hemoglobin, Anemia, Pregnancy
  • Marjan Hadian Zarkesh, Dr Ebrahim Rahimi, Dr Zahra Esfandiari * Pages 69-80
    Background And Aim
    Contamination of food with enterotoxins of Staphylococcus aureus is a risk factor for public health. Because of lack of information on the contamination of the processed meat products including sausage and hams with the enterotoxins of Staphylococcus aureus, the present study was conducted to assess the presence of these toxins in the aforementioned products in Iran.
    Material and
    Methods
    In this cross sectional study, 72 samples of sausage and ham were obtained from product storages of four active meat processing plants with different qualitative grades; including A, B, C and D in summer of 2015 in Isfahan Province, Iran. The qualitative grading of the meat processing plants was performed on the basis of the "pre requisite programs: PRPs" form approved by Food and Drug Administration of Ministry of Health in Iran. The scores of hygienic factors including "hygiene of workers", "production and processing", "washing, disinfection, cleaning" and "hazard identification and verification" of the aforementioned meat processing plants were determined according to the PRPs form. The meat processing plant with qualitative grades of A, B, C and D had the scores of 924, 825, 754 and 614, respectively. The hygienic grades of meat processing plants were "desirable", based on the PRPs form. The ELISA kite was used to detect the enterotoxins of staphylococcus aureus.
    Results
    The results showed lack of contamination of the processed meat products with enterotoxins of staphylococcus aureus in all sampls obtained from all of the factories with different qualitative grades.
    Conclusion
    The result of the current study showed that the implementation of suitable designs in relation to the hygienic principles and the continuous surveillance of food inspectors of the Department of Food and Drug of Isfahan University of medical sciences could have a positive role in prevention of contamination of sausage and hams with enterotoxins of Staphylococcus aureus.
    Keywords: Enterotoxins of Staphylococcus aureus, Sausage, Ham, Meat processing plants, Isfahan, Iran
  • Reyhaneh Akbari, Eemael Zarei *, Ali Dormohammadi, Ail Gholami Pages 81-90
    Background And Aim
    Use of mobile phones by people, especially university students has dramatically increased in recent years. One of the important psychological and behavioral complications of this issue is sleep disorders or lack of sleep quality among students. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of unsafe and excessive use of mobile phones on sleep quality in the students.
    Materials And Methods
    This cross sectional study included 230 students of Neyshabur University of Medical Science in 2014. To assess the sleep quality we used Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and Gennaro’s questionnaire was used for the assessment of unsafe and excessive use of mobile phone. Using SPSS 16 software, data were analyzed by Pearson correlation, independent T-test, ANOVA and multiple regression tests.
    Results
    According to the results of this study 50.9% of the students had poor sleep quality.Only10.8% had limited and safe use of their mobile phones. Unsafe and excessive use of mobile phone had significant relationship with variables of study year, place of residence and nativeness, and PSQI showed a significant relationship with age, gender and place of residence (P
    Conclusion
    Unsafe and excessive use of mobile phone can have negative effect on the quality of sleep and this consequently, could influence their educational performance and daily activities. Teaching the students about these complications, and the importance of the quality of sleep and its effect on the educational performance is recommended.
    Keywords: Unsafe use, Mobile phone, Sleep quality, Students
  • Dr Liba Rezaei, Dr Habibollah Khazaie* Pages 91-100
    Background And Aim
    Insomnia is a common problem in general population. It is associated with negative consequences on daily living. Insomnia is an under recognized disease, and patients may seek treatment very late, which may lead to chronicity of the disorder and aggravation of its adverse consequences. Determination of the barriers to insomnia treatment may be helpful for early diagnosis and designing treatment plans for this disorder. The aim of study was to determine the barriers to insomnia treatment from patient's views.
    Material and
    Method
    This qualitative study was performed by using conventional content analysis. Our participants were selected by purposive sampling with insomnia who had referred to Sleep Disorders Research Center of Kermanshah University of Medical Sciences from April to October 2015. Data collection was performed by semi- structure interview. The interviews were recorded by an audio tape recorder, and transcribed. Then, they were analyzed by qualitative methods.
    Results
    Barriers to the treatment of insomnia included three main categories: "overlooking insomnia", "worries about insomnia treatment", and "janus faced nature of insomnia treatment". The subjects in the category of "overlooking insomnia" had lack of belief's about insomnia as an illness which should be treated. The patients in the second category, "worries about insomnia treatment", described their concerns about the treatment of insomnia. The subjects in the category of" janu faced nature of insomnia treatment" explained the inappropriate pattern of insomnia treatment in the study population.
    Conclusion
    According to the results, patient's views about insomnia, their worries about treatment, and the current pattern of insomnia treatment were the main barriers to the insomnia treatment. Barriers to the treatment of insomnia should be taken into consideration for the future treatment programs.
    Keywords: Insomnia, Treatment barriers, Qualitative study, Content analysis
  • Seyedeh Parastoo Golmohammadi, Dr Bijan Noori, Dr Mohammad Raman Moloudi *, Dr Kambiz Hassanzadeh Pages 101-107
    Background And Aim
    Adverse drug reactions (ADR) impose costs on the health care system and affect public health. Identification, assessment and prevention of adverse drug reactions are effective factors which can influence social health indices.
    Material and
    Methods
    In this cross-sectional study, 133 outpatient and inpatient reports of adverse drug reactions were investigated in Kurdistan Province hospitals between 2013 and 2014. The data included demographic characteristics, type, form, route of administration, type of drug side effects and final outcome. Data were analyzed by chi-square multi response test. P
    Results
    Our results showed that the most common complications were dermatologic and respiratory reactions due to injectable forms of the drugs and antibiotics were the most common drugs which caused adverse drug reactions. The frequency of adverse drug reactions was higher in the women and these reactions were more common between 40 and 50 years of age. Most cases of adverse drug reactions were reported from Sanandaj and Saqez Cites.
    Conclusion
    It seems that training programs about ADRs for healthcare workers and avoidance of unnecessary injections can lead to decreased incidence of ADRs.
    Keywords: Adverse drug reactions, Drug form, Drug administration route
  • Dr Bayazid Ghaderi *, Nasrin Daneshkhah, Leila Ghaderi Pages 108-112
    Background
    Ectopic spleen is a rare condition in which the spleen is not in its original location. Simultaneous occurrence of thrombocytopenia, enlarged spleen (splenomegaly) and ectopic spleen is very rare.
    Case Report: A 19 year- old married woman referred to Tohid Hospital with symptoms of pain, pressure and heaviness in the right upper quadrant (RUQ). On physical examination, a mass with firm consistency and a smooth wall in the right side of the abdomen around the navel, was palpated. Further investigations revealed, thrombocytopenia (Plt = 70000) and a large homogeneous mass with well defined wall, in the right upper quadrant (RUQ), in the anatomic site of left liver lobe. One week after splenectomy, platelet count increased to 250,000, and the symptoms disappeared.
    Conclusion
    Diagnosis of ectopic spleen or wandering spleen was considered for this patient. We found simultaneous occurrence of thrombocytopenia, splenomegaly and ectopic spleen in our patient which is a very rare condition.
    Keywords: Ectopic spleen, Thrombocytopenia, Abdominal mass