فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گیلان - پیاپی 100 (زمستان 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
پیاپی 100 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دکتر آیدین پورکاظمی، دکتر عاطفه قنبری*، دکتر فرشته فکور، سامره قربانی کلاچایه صفحات 1-10
    مقدمه

    ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به عنوان شایع ترین بیماری منتقل شونده آمیزشی، ارتباط مستقیمی با سرطان دهانه رحم دارد. تعیین سطح آگاهی و نگرش نکته ای بنیادین در جهت تدوین مناسب ترین راهبرد در برنامه ریزی های موثر مداخله ای است. دانشجویان پزشکی به عنوان مراقبان سلامت عمومی در آینده می توانند آگاهی جامعه درباره سرطان سرویکس و نحوه پیشگیری از آن  را  افزایش دهند.

    هدف

    تعیین آگاهی و نگرش در مورد HPV در دانشجویان علوم پزشکی.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 201 دانشجوی پزشکی با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد و پرسشنامه ای دربردارنده دو بخش آگاهی (36 سوال) و نگرش (9 سوال) بکار رفت. نمره های بالاتر از میانگین به عنوان آگاهی و نگرش دلخواه دیده شدند. برای بررسی روایی، CVI و CVR برآورد شد که مقادیر هر دو مورد بالای 90% بود. پایایی با آلفا کرونباخ که بالای 80% بود، تعیین شد. داده های گرد آوری شده با نرم افزار  SPSS، نسخه 19 واکاوی شد.

    نتایج

    میانگین سنی واحدها، 66/1 ± 08/24 ساله و 2/56% آنان زن بودند. 1/83% دانشجویان مورد مطالعه داده های خود در ارتباط با HPV را از دوره تحصیلی و درس های پزشکی کسب کرده بودند. میانگین نمره های بدست آمده از پرسشنامه آگاهی 37/4 ± 9/18 بود که در 2/57% واحدها در سطح نامطلوب بوده است. وضعیت میزان آگاهی پاپیلومای انسانی تنها با سن (002/0P=)، گذراندن درس ویروس شناسی (0001/0P=) و منابع کسب داده ها (038/0P=) ارتباط معنی دار داشت. میانگین نمرات پرسشنامه نگرش 29/3 ± 57/23 بود که 2/57 % نگرش دلخواه داشتند. نگرش پاپیلومای انسانی تنها با گذراندن درس ویروس شناسی (01/0P=) و منابع کسب اطلاعات (007/0P=) ارتباط معنی دار داشت. همبستگی مثبت نمرات آگاهی و نمرات نگرش در بین دانشجویان علوم پزشکی دیده شد (0001/0P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به نامطلوب بودن نمرات اگاهی نیمی از دانشجویان پزشکی در مورد ویروس پاپیلومای انسانی، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی برای بالا بردن آگاهی دانشجویان در دوره تحصیل در مورد HPV تدوین شود. همچنین، در مورد برنامه های آموزشی درباره HPV در مقاطع علوم پایه و کارآموزی نیاز به بازبینی و یکپارچگی مباحث بویژه در مقطع علوم پایه در راستای تامین نیازهای آموزشی بالینی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آگاهی، پاپیلوما ویروس انسانی، دانشجویان پزشکی، نگرش
  • دکتر امیراشکان نصیری پو ر، زهرا معبود مژدهی*، ابراهیم معبودمژدهی صفحات 11-18
    مقدمه

    در شرایط متغیر امروزی، سازمان ها چاره ای جز بهره برداری مناسب از نیروی انسانی ندارند بر این پایه تنها عامل ایجادکننده تعادل در سازمان توانمندسازی کارکنان خواهد بود. توانمندسازی ابزاری است که هدف های فردی را با هدف سازمانی همسو کرده و این باور را ایجاد می کند که پیشرفت سازمان منافع کارکنان را به همراه خواهد داشت.

    هدف

    تبیین عوامل مرتبط با توانمندسازی کارکنان از دیدگاه شاغلین معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی گیلان.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مطالعه ای تحلیلی وتوصیفی، از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری دربردارنده کارکنان شاغل در معاونت توسعه دانشگاه علوم پزشکی گیلان به روش تمام شمار و با استفاده ازپرسشنامه استانداردتحقیق اسپرینترز انجام شد. برای تحلیل داده ها ازآمارتوصیفی مانند توزیع فراوانی، درصد و میانگین و از آمار استنباطی مانند روش همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    نتایج

    بین همه متغیرهای موثر بر توانمندسازی، رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت که شدت آن به ترتیب شامل: احساس مشارکت(r=0.84 ,P<0.05) ، احساس موثر بودن (r=0.82,P<0.05)، احساس شایستگی (r=0.78 ,P<0.05)، احساس داشتن حق انتخاب (r=0.76 ,P<0.05) و احساس معنی داری (r=0.58 ,P<0.05) است. به طوری که دیده می شود متغیرهای احساس مشارکت بیشترین تاثیر را بر توانمند سازی کارکنان داشته که مولفه های این متغیر به ترتیب مشتمل بر داشتن فرصت و آزادی عمل(r=0.74 P<0.05)، استفاده از مهارت و استعداد (r=0.71 ,P<0.05)، اهمیت به دیدگاه افراد در سازمان (r=0.70 ,P<0.05)، اهمیت به کار گروهی (r=0.60 ,P<0.05) و مشارکت در تصمیم گیری های مرتبط با وظیفه (r=0.50 ,P<0.05) بوده و استفاده سازمان از سبک مدیریت مشارکتی(r=0.60 ,P>0.05)  معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    از مولفه های بررسی شده احساس مشارکت با دیگران بیشترین همبستگی را با توانمندسازی کارکنان داشت. که دراین میان مولفه آزادی عمل داده شده به کارکنان تاثیرگذارتر بود.

    کلیدواژگان: کارکنان اداری، نیروی انسانی بهداشت و درمان
  • مژگان رحیمی گیل چالان، دکتر زهرا جلیلی*، دکتر ربیع الله فرمان بر صفحات 19-27
    مقدمه

    هپاتیت ب یکی از رایج ترین بیماری های شغلی است. افرادی که با خون و فراورده های آن سر و کار دارند به عنوان شاغلین پرخطر این بیماری به شمار می روند. رفتار شاغلین در ابتلا و انتشار بیماری نقش اصلی را به عهده دارد. این رفتار با عوامل انگیزشی، درک بیماری و باور فرد ارتباط دارد که این عوامل پردازه ای از الگوی باور بهداشتی در آموزش بهداشت است.

    هدف

    تعیین عوامل مرتبط با رفتارهای پیشگیری کننده هپاتیت ب بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در شاغلین پر خطر

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 110 نفر از شاغلین پر خطر مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شماره 6 رشت  که تنها مرکز ارایه دهنده خدمات واکسیناسیون به شاغلین در معرض خطر هپاتیت ب است به روش نمونه گیری آسان وارد شدند. اطلاعات با پرسشنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی روا و پایا گردآوری شد و با آزمون های همبستگی پیرسون و تی تست مستقل و آنالیز واریانس تحلیل روی داده ها صورت گرفت.

    نتایج

    بیشتر واحدهای پژوهش زن(56%) با میانگین سنی 31 سال با انحراف معیار 7± سال بود. در مورد رفتارهای پیشگیری کننده، 56%شاغلین پرخطر واکسن هپاتیت ب را دریافت نکرده بودند. از سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی، منافع درک شده  و راهنما برای عمل ارتباط معنی داری با رفتارهای پیشگیری کننده از هپاتیت ب داشتند(001/0p<).

    نتیجه گیری

    بر پایه یافته های این مطالعه با تقویت سازه منافع درک شده و راهنما برای عمل می توان ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از هپاتیت ب در شاغلین پر خطر را انتظار داشت. بنابراین، آموزش پیاپی آشنایی با رعایت احتیاط همگانی با تکیه بر الگوی اعتقاد بهداشتی آموزش مداوم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: هپاتیت ب، شاغلین پر خطر، الگوی باور بهداشتی، رفتار
  • فاطمه عبدالهی، صمد روحانی، جمشید یزدانی چراتی* صفحات 28-37
    مقدمه

    شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و روند بالارونده آن در دهه های اخیر، نگران کننده است. ایران جزو یکی از هفت کشور با بالاترین شیوع چاقی در دوران کودکی است.

    هدف

    تعیین شیوع چاقی/اضافه وزن، تغییر آن و عوامل مرتبط در دوره های مختلف تحصیلی دانش آموزان مدارس استان مازندران.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی، داده های پرونده بهداشتی 1230 دانش آموز در سه مقطع تحصیلی(اول ابتدایی،راهنمایی ودبیرستان) در سال های 93-84 بررسی شد. روش نمونه گیری مدارس خوشه ایی و روش انتخاب دانش اموزان تصادفی ساده بود. نمایه توده بدن محاسبه شد. Z- Scores BMI به سه طبقه؛ طبیعی (1<z<< span=""></z<<>2-)، اضافه وزن (2<z<< span=""></z<<>1) و چاق (≥2) تقسیم شد .شیوع چاقی، اضافه وزن در طی دوره ها بررسی و مقایسه شد.

    نتایج

    در 7 سالگی، 1/3% دانش آموزان چاق بودند که این میزان در 12 سالگی به 4% افزایش و در 15 سالگی به 9/2% کاهش یافت. میزان اضافه وزن در 7 و 12 و 15 سالگی به ترتیب  3/8%، 1/10% و 10% بود. در 15 سالگی، میزان چاقی(9/1%در برابر 1/1%) و اضافه وزن (0/7% در مقابل 0/3%) در دختران کم و بیش دو برابر پسران بود. بینZ-score BMI بالا میزان تحصیلات و شغل پدرو مادر، نوع مدرسه و محل زندگی دانش آموزان رابطه معنی دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    شیوع چاقی در استان مازندران نسبت به شیوع کشوری پایین تر بود اما شیوع اضافه وزن در تمام دوره های سنی شایع و در حد شیوع کشوری بود بایسته است برنامه های مداخله ای برای پیشگیری از اضافه وزن از سطوح تحصیلی پایین تر طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: افزایش وزن، چاقی، نوجوانان
  • سیده مریم واعظی، دکتر مهدی محمدزاده*، دکتر یعقوب پاژنگ صفحات 38-46
    مقدمه

    امروزه شیوع روزافزون انواع بدخیمی ها، اهمیت درمان این بیماری را افزایش داده است. لوسمی، سرطان بافت های خون ساز بدن است که از سلول های پیش ساز گلبول های قرمز و سفید خون برگرفته می شود. پردنیزولون از خانواده گلوکوکورتیکوییدها با اثر ضدتوموری و آپوپتوزی مدنظر خیلی از پژوهشگران قرار گرفته است.

    هدف

    بررسی اثر پردنیزولون بر سلول های  بدخیم خونی رده K562.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی نخست سلول های رده K562 کشت داده شدند. سپس، با استفاده از غلظت های گوناگون پردنیزولون ویژگی ضدتوموری دارو بر سلول های K562 پس از 72 ساعت، با روش MTT سنجیده شد. در پایان برای مطالعه ی آپوپتوز از الکتروفورز DNA و رنگ آمیزی Hoechst (33342) استفاده شد. واکاوی داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA انجام شد (05/0> P).

    نتایج

    در این مطالعه ویژگی ضد سرطانی پردنیزولون بر رده سلولی K562 پذیرفته شد. همچنین، نتایج نشان داد پردنیزولون در سنجش با گروه کنترل، تکاپوی سلول کشی دارد که در غلظت 100 میکرومول در 72 ساعت بیشترین میزان آن بود. بررسی های آماری حاکی از آن است که این دارو به طور موثر و معنی داری توان مهار لوسمی رده K562 را داراست (05/0>P).

    نتیجه گیری

    آثار ضد توموری پردنیزولون در پیشگیری و درمان لوسمی میلوییدی مزمن موثر است. پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری بر تاثیر این دارو در الگو های حیوانی، حتی انسان، انجام شود.

    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، پردنیزولون، خط سلولK562، ضدتکثیر، لوسمی
  • دکتر فرخ فرخی، شیما پدرپور واجارگاه* صفحات 47-56
    مقدمه

    پاراکوات به عنوان علف کش گیاهی، انگیزاننده نیرومندی در تشکیل آنیون های سوپراکسید است. این رادیکال ها بسیار سمی بوده و می توانند سبب آسیب هایی در اندام ها شوند. با توجه به پیامدهای زیانبار رادیکال های آزاد حضور ترکیب های سودمند مانند زعفران به دلیل داشتن آثار آنتی اکسیدانی و از بین برنده رادیکال های آزاد، بایسته به نظر می رسد.

    هدف

    بررسی اثر آنتی اکسیدانی زعفران بر آسیب کلیه موش های سوری نر که با پاراکوات تیمار شده اند

    مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی30 سر موش سوری نر به طور تصادفی به 6 گروه 5 تایی تقسیم شدند: گروه کنترل آب و غذای معمولی و ml5/1روغن ذرت با گاواژ دریافت کردند. گروه دوم وسوم به ترتیب پاراکوات با دوزmg/kg  20و 40محلول در روغن ذرت ، گروه چهارم عصاره هیدرو الکلی زعفران با دوز mg/kg 80، گروه پنجم وششم به ترتیب پاراکوات با دوز kg/mg 40 و20 به همراه دز mg/kg 80 زعفران دریافت کردند. تیمار تمام گروه ها به صورت گاواژ بود. پس از 30 روز تیمار و بیهوش کردن موش ها ، خون گیری از قلب برای مطالعه متغیرهای سرمی انجام شد. سپس، کلیه را از بدن جدا کرده، نیمی از بافت کلیه برای سنجش اکسایشی ونیم دیگربرای مطالعه بافتی به فرمالین انتقال یافت. آنالیز داده ها باآزمون یک طرفه ANOVA و آزمایش تعقیبی Tukeyانجام شد. اختلاف در حد  05/0>P معنی دار تلقی شد.

    نتایج

    تخریب لوله اپی تلیوم، ایجاد کانون التهاب، آتروفی گلومرولی، افزایش معنی دار اوره وکراتی نین وپراکسیداسیون لیپیدی در کلیه موش های تیمار شده با پاراکوات دیده شد. درحالی که در کلیه موش های تیمار شده با زعفران این شاخص ها بهبود یافته بود.

    نتیجه گیری: مصرف زعفران در حد معمول می تواند آثار سوء ناشی از سموم علف کش مثل پاراکوات را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: پاراکوات، زعفران، کلیه، موش ها
  • بهاره نجمی، عشرت بیگم کیا*، مصطفی حسینی، ایرج موبدی، بهاره کامران رشانی صفحات 57-65
    مقدمه

    تریکوسترونژیلیازیس trichostrongyliasis)) بیماری مشترک انسان و دام بوده و نماتود تریکوسترونژیلوس(Trichostrongylus) که عمدتا انگل نشخوارکنندگان اهلی و وحشی است آن را ایجاد می کند. عفونت های خفیف در آزمایشگاه ممکن است نادیده گرفته شوند. تا کنون روش کشت نوترینت آگار پلیت که روش تشخیصی مناسبی در عفونت استرونژیلوییدیازیس (strongyloidiasis) است، برای تشخیص تریکوسترونژیلیازیس ارزیابی نشده است.

    هدف

    ارزیابی کارایی روش کشت نوترینت آگار پلیت در تشخیص تریکوسترونژیلیازیس انسانی در مقایسه با روش رسوبی فرمالین-اتر.

    مواد و روش ها

    در سال های 93-1392، روی هم 970 نمونه مدفوع تازه انسانی از استان های مازندران، گیلان، خوزستان و مراجعان به آزمایشگاه کرم شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران گردآوری شد و به روش کشت در محیط نوترینت آگارپلیت و روش رسوبی فرمالین-اتر مطالعه شد.

    نتایج

    با در نظر گرفتن روش های انگل شناسی به عنوان استاندارد طلایی، کشت آگار 45 مورد مثبت واقعی را شناسایی کرد. حساسیت روش کشت نوترینت آگارپلیت و روش رسوبی فرمالین-اتر به ترتیب 23/88 %و 75/62 % و ویژگی آنها به ترتیب 12/98 %و 100 %تعیین شد.

    نتیجه گیری

    روش کشت نوترینت آگار پلیت می تواند برای جداسازی لارو تریکوسترونژیلوس و تشخیص آلودگی بکار رود. حساسیت این روش از روش فرمالین- اتر بیشتر اما ویژگی آن کمتر است.

    کلیدواژگان: تریکوسترونژیلوس، فرمالین-اتر، کشت نوترینت آگارپلیت
  • مهرداد رفعتی رحیم زاده، حسن مولادوست، ابراهیم علیجانپور، مهرآور رفعتی رحیم زاده* صفحات 66-82
    مقدمه

    بلوک شبکه براکیال برای اندام فوقانی، از روش های ارزشمند در ایجاد بیحسی ناحیه ای است. کلید موفقیت در این امر بستگی به دقت قرارگیری سوزن، تمرکز روی عصب و تزریق بیحسی موضعی دارد. در سال های اخیر هدایت توسط سونوگرافی به سرعت در بیحسی ناحیه ای تیدیل به یک استاندارد شده است. بنابراین مرور جنبه های مختلف هدایت سوزن برای بیحسی  ناحیه ای شبکه براکیال با استفاده از این روش ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    بررسی جنبه های مختلف هدایت سوزن برای بی حسی ناحیه ای شبکه عصبی براکیال.

    مواد و روش ها

    برای این مطالعه از منابع و مقاله های منتشر شده از سال 2016- 1990 استفاده شد.

    نتایج

    در این مقاله مروری اصول تکنولوژی اولتراسوند و جنبه های مختلف بیحسی ناحیه ای تحت هدایت اولتراسوند برای شبکه براکیال در سطوح اعصاب اینتراسکالن، بالای ترقوه، زیر ترقوه، آگزیلاری و سه عصب دیگر شناخته شده به عنوان اعصاب رادیال، مدیان و اولنار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بلوک اعصاب محیطی تحت هدایت اولتراسوند موجب لوکالیزه کردن بهتر عصب و در نتیجه زمان کمتر برای انجام بلوک، حجم کمتر داروی بیحسی موضعی، رویت نحوه و محل انتشار و خطر پایین تر سمیت دارو، شروع سریع تر و بلوک کامل تر اعصاب، مدت طولانی تر بلوک اعصاب حسی و حرکتی می شود.

    نتیجه گیری

    روش های اولتراسوند علاوه بر ارزان و در دسترس بودن، امکان هدایت سوزن تحت سونوگرافی در بیحسی ناحیه ای را فراهم نموده و موجب کاهش درد، مرخص شدن سریع بیمار، عوارض کم و رضایتمندی بالا بیمار می شود. این روش ممکن است به سرعت جای خود را در بیحسی ناحیه ای به عنوان یک استاندارد طلایی در مقایسه با روش های دیگر تثبیت کند.

    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، بیحسی ناحیه ای، بلوک شبکه براکیال، تزریق بیحسی موضعی، بسامد، پروب مبدل
  • حسن عباس پور، زرخاتون مهدی زاده صفحات 83-91
    تولید مقاله یکی از شاخص های توسعه است (تولید ثروت از دانش). میزان تولیدات علمی و مقالات چاپ شده که در یکی از پایگاه های استنادی معتبر مانندweb of science  نمایه شده باشد، نشان دهنده رشد آن کشور و به طبع از ملاک های مهم رتبه بندی دانشگاه ها می باشد. به عبارت دیگر تعداد مقالات علمی معتبر در نشریات بین المللی، پذیرفته ترین شاخص سنجش تولیدات علمی یک کشور و انتشار تولیدات علمی در این پایگاه های استنادی باعث افزایش رویت پذیری و افزایش استفاده از آن مقالات خواهد شد. مقاله های تولیدی باید به نحو درست و استاندارد نمایه سازی شود. مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان با توجه به اهمیت موضوع و رسالت خود نسبت به استاندارد نمودن دادن کلید واژه ها به مقالات بر اساس استاندارد سر عنوان پزشکی Mesh می نماید. با این کار میزان دسترسی به مقالات را افزایش داده و هم چنین ارتباط موضوعی با متن مقاله را مشخص می سازد تا کاربران نسبت به استفاده از متن مقاله اطمینان حاصل نمایند. با توجه به این امر در پایان هر سال برای دسترس پذیر بودن و هم چنین تشخیص وجود یک مقاله در یک موضوع عنوان یا مولف خاص، اقدام به تهیه نمایه یکساله مقاله می نماید. افراد با مراجعه به یکی از این نمایه ها که در شماره زمستان هر سال چاپ می شود می توانند به نیازهای اطلاعاتی خود به وجود یا عدم وجود مقاله دست پیدا کنند. روش کار ابتدا عنوان مقالات مجله دانشگاه در سال 95 که به تعداد 46 عنوان بود به ترتیب الفبایی عنوان مرتب گردید. به هر یک از مقالات به ترتیب الفبایی یک شماره اختصاص یافت که این شماره مبنای بازیابی نمایه های دیگر می باشد، یعنی اگر در نمایه موضوع در جلوی یک واژه شماره ای آمده است، یعنی خواننده را به نمایه عنوان و شماره مورد نظر ارجاع داده و اطلاعات کتاب شناختی آن قابل بازیابی است. مثلا" 16 ارجاع به نمایه عنوان16. توضیح اینکه به دلیل تکرار نام مجله و سال آن از تکرار آنها در نمایه عنوان خودداری شده است. نمایه موضوعی با توجه به مطالب پیش گفت، به هر یک از مقالات چاپ شده در هر یک از شماره های مجله چند کلید واژه از سرعنوان موضوعی پزشکی Mesh اختصاص یافته است. این کلید واژه استاندارد بوده و به آن نمایه سازی کنترل شده نیز اطلاق می شود. پایگاه های اطلاعاتی کتاب شناختی معتبر مثلmedline  نیز از این روش برای نمایه سازی مقالات مجلات استفاده می کنند. زیرا ارتباط موضوعی بیشتری با متن مقاله برقرار می نمایند. این کلید واژه ها در قسمت الفبایی خود قرار گرفته و شماره بازیابی به براساس نمایه عنوان به آنها داده شده است که مبنای بازیابی قرار می گیرد. نمایه مولف نیز به ترتیب الفبایی می باشد که آن نیز مبنای بازیابی به ترتیب شماره به نمایه عنوان ارجاع داده می شود. در ایران نمایه استنادی به طور جامع برای کل مقالات و مجلات موجود نمی باشد، ولی پایگاهISC ، ایندیکس کوپرینکوس و Sid وMagiran  فعالیت های چشم گیری در این زمینه آغاز نموده و نوید بخش روزهای خوب در این حوزه خواهیم بود. این نمایه به نوبه خود می تواند بخش کوچکی از خلاء موجود را در این حوزه پر نماید و از آن در تهیه نمایه نامه جامع و استنادی مقالات کشور استفاده شود.
    کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی گیلان، پایگاه های اطلاعاتی، نشریات ادواری، نگارش
|
  • A Pourkazemi, A Ghanbari*, F Fakour, S Ghorbani Pages 1-10
    Introduction

    Human papillomavirus (HPV) as the most common sexually transmitted disease, is directly associated with cervical cancer. The survey of knowledge and attitudes is a central point in determining the most appropriate strategies for effective intervention plan. Medical students as future public health workers can promote the community awareness about cervical cancer and how to prevent it.

    Objective

    Hence, researchers decided to survey the HPV knowledge and attitudes of the medical students.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 201 medical students were randomly selected. A questionnaire consisting of two parts of awareness (36 questions) and attitude (9 questions) was used. Scores higher than the average were defined as good knowledge and attitudes. CVI and CVR were calculated for validity and the values of both were greater than 90%. Reliability was assessed using Cronbach's alpha that was more than 80 %. The collected data were analyzed by SPSS software version 19.

    Results

    In this study, mean age of medical students was 24.8±1.66 years and 56.2% of them were female. The source of information about HPV in 83.1 % of students was medical courses. The mean score obtained from the knowledge questionnaire was 18.9 ± 4.37 and 57.2% of students had poor knowledge about HPV. Knowledge was significantly related with age (P=0.002), taking lessons in virology (P=0.0001) and source of information (P=0.038). The mean score obtained from attitude questionnaires was 23.57±3.29 and 57.2% of students had good attitudes. Attitude about human papilloma virus was significantly related with taking lessons in virology (P=0.01) and source of information (P=0.007).A positive correlation between the scores of knowledge and attitude among medical students was seen (P>0.0001).

    Conclusion

    This study showed that the knowledge in more than half of the students was poor, however, the attitude in more than half of students was good. Plan for training programs to increase student awareness about HPV during their educational course is suggested.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Attitude Awareness Papillomavirus, Human Students, Medical
  • AA Nasiripour, Z Maebood Mojdehi*, E Maebood Mojdehi Pages 11-18
    Introduction

    Given the variable conditions today, the organizations have no choice but utilization of human resources based on empowerment as the only influential factor in the balance making. Empowerment means that individual goals align with organizational goals and creates the respective belief.

    Objective

    This research has been done with the aim of defining the factors associated with empowerment of employees.

    Materials and Methods

    This research is a correlational, descriptive analysis. The statistical group includes employees in the Development Affairs of Guilan University of medical sciences and the study was carried out through census and using Spreitzer PEQ questionnaire. To analyze the data, descriptive statistics such as : frequency distribution percentage and mean, inferential statistics like KS and Pearson tests were used.

    Results

    There is a positive and significant relationship between all the effective variables and empowerment including :  “Sense of partnership”(r=0/84 , P<0.5), “The feeling of being effective”(r=0/82 , P<0.5), “The feeling of competence” (r=0/78 , P<0.5), “The feeling of having the right to choose” (r=0/76 , P<0.5) and “Significant sensation”(r=0/58 , P<0.5).  The most significant impacts on contributing variables which empower employees were as follows: having the time and “freedom of action”(r=0/74 , P<0.5), “Use skill & talent” (r=0/71 , P<0.5), “The importance to the opinions of employees in organization”(r=0/70 , P<0.5), “The importance of teamwork” (r=0/60 , P<0.5), “Participation in the decision of leaders associated with the task”(r=0/50 , P<0.5). The use of participative management style (r=0.60 , p>0.05) was not found to be significant.

    Conclusion

    Among the components, sharing with others has the highest correlation with the feeling of empowerment, and giving freedom to the staff was more effective on empowerment.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Staff empowerment, Perspective of staff, Resource planning, Guilan University of Medical Sciences
  • M Rahimi-Ghilchalan, Z Jalili*, R Farmanbar Pages 19-27
    Introduction

    Hepatitis B is one of the most common occupational diseases. People who are dealing with blood and its derivatives as workers are at high risk for the diseases. The behavior of employees plays a major role in morbidity and spread of such diseases. These behaviors are related to motivation, perception of disease and individuals’ beliefs about disease so that these factors are part of the health belief model in health education.

    Objective

    The aim of the present study was to determine factors related to preventive behaviors of Hepatitis B based on health belief model in high risk workers.

    Materials and Methods

    In this descriptive- analytical study, 110 high risk workers referred to health center no 6 in Rasht city, that is only service provider for employees at risk of hepatitis B vaccination were selected by simple sampling. Data were collected by a valid and reliable questionnaire based on health belief model. The data were analyzed using software SPSS through the Pearson correlation, independent t-test and analysis of variance.

    Results

    Most of the participants were female (56 %) and mean age was 31 ± 7 years. As for preventive behaviors, 56 % of high-risk workers had not received hepatitis B vaccine. The findings of this study showed that among the Constructs of HBM, Perceived benefits and cues to action were significantly associated with Preventive behaviors of hepatitis B(P<0.005).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, reinforcement of the constructs of perceived benefits and cues to action can promote preventive behaviors of hepatitis B in high-risk workers. Therefore, precautious continuous training with emphasis on health belief model is recommended.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Hepatitis, high risk workers, Health belief model, behaviors
  • F Abdollahi, S Rouhani Otaghsara, J Yazdani - Charati* Pages 28-37
    Introduction

    The high prevalence of obesity and overweightness has been a major focus during past decades.

    Objective

    This study assessed the prevalence of obesity/overweightness, its trend and related factors among adolescent students, in Mazandaran province.

    Materials and Methods

    In a descriptive study and using stratified, random sampling method, the students’ documents in the first degree of three educational levels; primary, lower secondary and upper secondary were assessed during 2005-2014 years. Body Mass Index (BMI) was calculated.  BMI Z-Score was categorized into three grades; normal (1≤z<- 2), over weight (1≤z<2), and obese (≥2). The prevalence of obesity at each level was investigated.

    Results

    Based on BMI Z-score, 3.1%, 4%, and 2.9% of the sample popualtion at ages 7, 12 and 15 years were obese, respectively. Moreover, the rate of overweightness increased from 8.3% (98) at age 7 to 10.1% (121) and 10% (119) at ages 12 and 15 years, respectively. At the age of 15years, the rate of obesity and overweightness in girls was double that much of the boys (1.9% vs. 1.1% and 7% vs. 3%). There were no significant relationships between obesity/overweight and parent occupation and education, kind of school as well as students’ living places.

    Conclusion

    In this study, the prevalence of obesity in Mazandaran in comparison to national adolescents’ obesity was low but the prevalence of overweightness was high at each educational level. Intervention programs for the prevention of overweightness should be initiated at primary or secondary school ages. 

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Adolescents Obesity Overweight
  • S M Vaezi, M Mohammadzadeh*, Y Pazhang Pages 38-46
    Introduction

    Nowadays, rising of cancer prevalence has increased the importance of its treatment. Leukemia is the cancer of blood-forming tissues which derives from red and white blood progenitors cells. Prednisolone (Family members of glucocorticoid drugs) with anti-tumor and apoptotic effects has been considered by many researchers.

    Objective

    The aim of this study was the investigation of the effect of prednisolone on K562 cell line.

    Materials and Methods

    First, The K562 cells were cultured. After, by using different concentrations of prednisolone, anti-tumor properties of this drug on K562 cells was measured by MTT assay after 72 hours. Finally, Hoechst (33342) staining and DNA electrophoresis were used for study of apoptosis.  Data analysis was performed using SPSS software and ANOVA test (P<0.05).

    Results

    In this study, anti-tumor effect of prednisolone on K562 leukemia cell line was confirmed. The results also showed that prednisolone, compared with the control group, had cytotoxic activity that is highest in 100µM at 72 hours.Statistical analysis indicated that this drug inhibited the growth of K562 cells (P < 0.05).

    Conclusion

    Based on the results, prednisolone is an effective agent for chronic myeloid leukemia therapy and prevention. We suggest that further studies on the effects of this drug on animal models and human be done.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Apoptosis Prednisolone K562 Cell Line Anti-proliferation leukemia
  • F Farokhi, Sh Pedarpoor Vajargah* Pages 47-56
    Introduction

    Paraquat is a common agricultural herbicide that is a strong stimulus in superoxide anions foundation. This radical is very toxic and may cause serious damages to different organs. Given the adverse effects of the free radicals, the anti oxidant compounds seem necessary. Anthocyanin in Saffron is a natural anti oxidant with active anti-tumor effects, antioxidants and removing free radicals, anti-pain and inflammation, and lowering blood pressure.

    Objective

    The aim of this study was to evaluate the antioxidant effect of saffron on changes in kidney tissues in mice that were treated with paraquat.












    Materials and Methods

    30 male mice were assigned into 6 groups.group1 received normal food,water and corn oil. Two groups of mice were treated at a dose of 40,20mg/kg paraquat.one of these groups received Saffron at a dose of 80mg/kg.Two groups of mice were treated with paraquat and Saffron orally per day. At the end of 30 days, the mice were anesthetized and blood samples were prepared for measurement of serum parameters and kidneys were dissected out for measurment of MDA concentration and half of kidney was transferred into formalin for histological study. All data were analyzed by SPSS software.P value less than 0.05 was considered significant.


    Results

    Kidney sections showed acute tubular necrosis and atrophy of glomerular capillaries in the mice treated with paraquat .Moreover, the rate of serum creatinine, urea and MDA concentration significantly increased in mice treated with Paraquat. While in kidney tissues of the mice treated with saffron these indicators were improved.












    Conclusion

    The results suggest that saffron treats renal dysfunction in rats treated with paraquat.


    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Crocus Kidney Mice paraquat
  • B Najmi, EB Kia*, M Hosseini, I Mobedi, B Kamranrashani Pages 57-65
    Introduction

    Trichostrongyliasis is a zoonotic disease caused by Trichostrongylus species. This nematode is common among domestic and wild herbivores which can also infect human. Low rate infections may be missed during laboratory diagnosis. Nutrient agar plate culture is efficient for the diagnosis of strongyloidiasis, but it has not been evaluated for diagnosis of trichostrongyliasis.

    Objective

    This study was undertaken to compare the efficacy of agar plate culture and formalin-ether concentration methods in laboratory diagnosis of human trichostrongyliasis.

    Materials and Methods

    : During 2013-2014, a total of 970 fresh stool samples were collected from Giulan, Mazandaran and Khouzestan Provinces, and also from patients referred to Helminthological Laboratory of School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences. All samples were examined for infectivity with Trichostrongylus  by nutrient agar plate culture and formalin ether concentration methods.

    Results

    Considering parasitological results as gold standard, agar plate culture could detect 45 true positive Trichostrongylus infected cases. The sensitivity and specificity of agar plate culture and formalin ether concentration were 88.23% and 62.75%; and 98.12% and 100%, respectively.

    Conclusions

    Agar plate culture can be used to detect Trichostrongylus larvae. Its sensitivity is higher than formalin-ether method, but its specificity is lower.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Formalin ether Nutrient Agar Plate Culture Trichostrongylus
  • M Rafati Rahimzadeh, H Moladoust, E Alijanpour Pages 66-82
    Introduction

    Brachial plexus block for upper extremity is a valuable method of providing regional anesthesia. The key to success is based on the accuracy of needle placement, nerve localization, and local anesthetic injection. In recent years, ultrasound guidance is rapidly becoming the gold standard for regional athesthesia. 

    Objectives

    Review of different aspects of needle guidance for Brachial plexus block regional anesthesia using ultrasound guided methods.

    Materials and Methods

    In this study, we used  the references and published articles within 1990 -2016.

    Results

    The principles of ultrasound technology and different aspects of ultrasound guidance for regional anesthesia of brachial plexus such as interscalene, supraclavicular, infraclavicular, axillary nerves, and other three nerves known as the radial, median, and ulnar nerves were assessed in this review article. The results of this study showed that peripheral nerves block caused better nerve localization and less time for blocking, less volume of local anesthetic medicine, having better view, spread site, and less dangerous medicine toxicity, quicker onset, more complete nerve block, and higher time of block for sensory and motor nerves using ultrasound guidance. 

    Conclusions

    The ultrasound techniques are cheap and available. Besides, they provide needle guidance using ultrasound in regional anesthesia and result in reduced pain, faster discharge, low complication rates, and high patient’s satisfactions. This technique may rapidly become the gold standard, compared with other techniques for regional anesthesia.

    Conflict of interest: None declared.

    Keywords: Ultrasonography, Regional Anesthesia, Brachial plexus Block, Local Anesthetic injection, Frequency, Transducer probe